2023-2024吉林省松原市乾安县九年级(上)期中英语试卷(含解析)

2023-2024学年吉林省松原市乾安县九年级(上)期中英语试卷
一、语言知识运用(45分) I.根据句意及首字母提示完成单词。(5分)
1.(1分) He is a careful b    clerk.He works with money every day.
2.(1分)The magic medicine was s    by a bad man in the Mid﹣Autumn folk stories.
3.(1分) Mom was p    of his son,because he was the first to reach the top of the mountain.
4.(1分)We can buy everything we need near here,so it's c    to live here.
5.(1分) A Guilin TV reporter i    a sports star in the street yesterday.
II.单项选择请从每小题所给的四个选项中,选出一个正确答案。(10分)
6.(1分)Can you help me ___ the words in a dictionary?(词组辨析)(  )
A.look like B.look after
C.look up D.look at
7.(1分)The books_____by Mo Yan.(  )
A. was written B. were written
C. are writing D. were writing
8.(1分)Who_____live there with?(  )
A. did you use to B. did you used to
C. use you to D. you used to
9.(1分)﹣Why did you think the girl cried?
﹣Because she was afraid of_____the big snake.(  )
A. see B. seeing C. saw D. seen
10.(1分)Could you show me_____?(  )
A. how can I get to the station
B. where is the station
C. how I could get to the station
D. where I can reach the station
11.(1分)You can't go out to play _________ you finish your homework first.(  )
A.if B.when C.because D.unless
12.(1分)The song reminds me_____my countryside.(  )
A. of B. with C. to D. at
13.(1分)Would you mind_____more slowly?(  )
A. walk B.walked C.walks D.walking
14.(1分)_____brave boy he is!(  )
A. What B.How a C. What a D.How
15.(1分)Everyone can't avoid_____difficulties in my life and study.(  )
A. to meet B. meeting C.meet D.meetings
Ⅲ.完成对话从方 框中选择正确选项,其中有一个选项是多余的。(5 分)
16.(5分)
A.My family and I go to a park by the river.B.You already know something about the holiday!C.What does it say?D.How do you celebrate the festival?E.What else do you want to share?F.When is the festival celebrated?
Greg:Welcome to the show,Luna Chen!
Greg: (1)   
Luna:We have a family reunion and barbecue(烧烤)outside.
Greg:The full moon represents reunions,right?
Luna:Right. (2)   
Greg:Yes!Now,can you tell me the best place to celebrate?
Luna: (3)   
Greg:Can you get a good view of the moon there?
Luna:Oh,yes!That's the purpose (目的)of going there.
Greg: (4)   
Luna:There's a famous Chinese poem about the moon and family.
Greg: (5)   
Luna:The end says, "May we live long and share the beauty of the moon together,even if we are hundreds of miles apart.(但愿人长久,千里共婵娟。)"
IV.补全对话根据所给的对话,填写适当的内容,使其完整正确。每空词数不限(5分)
17.(5分)A:Excuse me,sir.Could you tell me the way to the History Museum?
B: (1)   .Go along this street.Turn left into Xingfu Street,and the museum is on your right.
A: (2)   will it take me to walk there?
B:It's about thirty minutes.
A:I see. (3)   ?
B:Yes,you can.A No.103 bus will take you there.
A: (4)   is the bus stop?
B:Over there.Look!The bus is coming.
A:Thank you very much.
B: (5)   .
V.根据短文内容,在空白处用括号内单词的正确形式填空。(5 分)
18.(5分)I got to know David on the(1)    ( two) day of middle school.We both liked playing basketball and(2)    (collect) stamps,So we always had a lot of things to talk about.Once I traveled with him to his hometown in the countryside.He (3)    (show) me around and I saw many (4)    (interest) things.We had a (5)    ( wonder) time.It is really nice to have such a good classmate.
VI.根据短文内容,从每个小题所给的选项中,选出一个正确答案。(5 分)
19.(5分)Do you know anything about the invention of the bar code(条形码)?
A small food store owner found it was (1)   to keep records of the product information.In 1948,A head(负责人) asked the Drexel Institute of Technology to solve this (2)   Bernard Silver,a graduate student,was (3)   .He and his friend Norman Joseph Woodland (4)   to work on it.(5)   they invented their first working system.In 1952,the system got the patent(专利).
(1)A.easy B.difficult C.interesting
(2)A.problem B.plan C.project
(3)A.bored B.tired C.interested
(4)A.started B.continued C.refused
(5)A.First B.Soon C.Recently
VII.短文填空从方框中选择正确选项,完成短文。其中有两个选项是多余的(10 分)
20.(10分)
A.bored B.won't C.walk D.should E.carefully F.advised G.refuse H.decision I.the J.always K.or L.although
"The next class is chemistry.I'm(1)   with it.Let's cut the class(旷课)and go for a walk!" Grace said to Karen.In fact,Karen liked geography.She had no idea what she(2)   do. "If I (3)   Grace's invitation,she will be angry with me," she thought. "But if I go with her(4)   take the class." It was difficult for her to say no to Grace.Then Karen remembered Mom's words, "Remember who you are.And(5)   do the right thing."
"I'm sorry,Grace," Karen said.She finally made the right(6)    .And she (7)   Grace to take the class,too. "We have lots of time for a(8)   after school ,don't we?We'd better take the class,(9)   we will probably fail(不及格)the final exam.I don't want the teacher to call our parents." Finally,the two girls sat in the classroom and listened to the geography teacher(10)   .
二、阅读理解。 (40分)
21.(5分)Tom and his cousin took a boat trip.When they got on the boat,every passenger(乘客)should answer the keeper a question.If the passenger answered"yes";if the passenger answered"no",he or she got two gifts.Tom and his cousin saw all about this.Now it was their turn.The keeper came up to them and askeda good sailor?"Tom wanted to get two gifts,so he answered"no"loudly,at the same time he said,how could I be a good sailor?"The keeper gave him two gifts.His cousin gave the same answer,so he got two gifts
The boat started off.The passengers began to open their gifts.Tom and his cousin did the same.They found that one of the two gifts was a small bottle of drinking water,the other was a seasick tablet(晕船药).Tom had a look at a"yes"﹣passenger's gift.His was a nice chocolate.Tom shouted at the keeper
(1)Tom and his cousin    .
A.went to eat chocolates
B.went on a trip by boat
C.worked for the keeper
D.needed a bottle of drinking water
(2)When did the keeper ask the passengers questions?    
A.Before the trip.
B.After the trip.
C.During the trip.
D.Never.
(3)Why did Tom and his cousin answer"no"?    
A.Because they felt sick on the boat.
B.Because they were good sailors.
C.Because they both wanted to get two gifts.
D.Because they wanted to have chocolates.
(4)The underlined(下划线)part "a good sailor" means    .
A.晕船
B.不晕船
C.好销售员
D.好水手
(5)Which of the following statements is true?    
A.The keeper cheated(欺骗)Tom and his cousin.
B.Tom and his cousin didn't want the seasick tablets.
C.All the other passengers answered"yes".
D.The keeper didn't want to give Tom and his cousin chocolates.
22.(5分)A video of Xiong Linghao,an 18﹣year﹣old girl playing Pathetique Sonata in a youth piano competition in Shanghai,became popular online.Xiong Linghao is a blind(盲的),her mother found she had a talent for music.She could play children's songs at home when she was only 3.Then her mother sent her to learn the piano at the age of 6.She said her idol(偶像)is Beethoven
"The piano is my best friend," said Xiong. " The piano brings much to me.It helps make my life different."
In fact,it is not easy for the blind to learn to play the piano.At first,Xiong's teacher helped her put her hands and fingers on keys(琴键)(肌肉记忆)to find the right keys," she said.
About three years ago,Xiong composed (创作) one song called The Little Dog in Dream.She hopes her life will become easier with the help of a guide dog.She hopes her dream can come true one day.
阅读短文内容,选择最佳答案。
(1)How did people get to know Xiong?    
A.By watching her video.
B.By reading her story.
C.By listening to her music.
D.By knowing about her idol.
(2)What's Xiong's problem?    
A.She can hear nothing.
B.She can see nothing.
C.She can't walk.
D.She has problems with her muscle.
(3)Beethoven is mentioned (提到)to    .
A.tell the similar story of Xiong
B.show Xiong uses the same way as him to touch the world
C.show Xiong is talented in music
D.make us believe talented people are different from common people
(4)Match the activities with the information and choose the right answer.    
①Xiong composed a song.
②Xiong first played songs at home
③Xiong started learning the piano.
a.At the age of 3
b.At the age of 6
c.At the age of 15
A.①﹣a②﹣c③﹣b
B.①﹣b﹣②﹣a③﹣c
C.①﹣c②﹣a③﹣b
D.①﹣b②﹣c③﹣a
(5)Which can be the best title for this passage?    
A.Nothing Is Impossible
B.It's Never Too Late to Learn
C.Where There Is Life,There Is Hope
D.Facts Speak for Themselves
23.(5分)The Double Third Festival is an ancient Chinese festival.It comes on the third day of the third lunar month.The day is said to be the birthday of the Yellow Emperor(Huangdi ).He,along with the Yan Emperor( Yandi)
In the Eastern Jin Dynasty,people often took a bath in the river on that day to wash away bad luck.Wang Xizhi wrote in his Lantingji Xu about how people took a bath and wrote poems while drinking from cups drifting along the river.In the Tang Dynasty,people enjoyed drinks and sightseeing.In the Ming and Qing Dynasties,throwing stones,hiking and listening to music.In modern times,it is a festival for young people to sing songs and find their true love.Bamboo dancing is another important activity for them.For the Li people and the Miao people in Hainan,it is a day for remembering ancestors.For the Han people
根据短文内容,判断下列句子正(T)、误(F)。
(1)The Double Third Festival falls on the third day of March every year.    
(2)People in the Tang Dynasty celebrated the festival by taking a bath in the river.    
(3)The Double Third Festival is mainly celebrated in the southern parts of China nowadays.    
(4)In Hainan,the festival is a day for young people to sing songs and find their love.    
(5)This passage mainly tell us the Double Third Festival and how people celebrate it.    
24.(5分)Once upon a time,there lived a man named Yue Guang.He loved inviting friends to drink wine(酒). (1)   When his friend came,Yue Guang found he didn't look well,so Yue Guang asked him the reason." It was all because of that day at your home last time. (2)   It made me feel terrible.From that day on,I was so scared that I couldn't do anything.
Yue Guang was surprised.He looked around and then saw a bow (弓) with a painted snake hung on the wall of his room. (3)   When the cup was filled with wine,he pointed to the shadow(影子) of the bow in the cup and asked his friend to look at it.His friend took a look and said(4)   Yue Guang laughed and took off the bow on the wall." Could you see the snake anymore?" he asked. (5)   Both of them laughed and went on drinking.
根据短文内容,将下面方框的句子回填空白处的最佳选项。每个选项只能用一次。
A.I found that there was a little snake lying in the wine.B.Well,that is what I saw last time.C.One day Yue Guang invited his friend to his home.D.His friend was surprised to find that the snake wasn't in the wine any more.E.Seeing this,Yue Guang asked his friend to drink.
25.(10分)Studying makes you tired.How to deal with the worries and relax yourself?Here is some advice which may add happiness to your life.
(1)   Weekends are time for a rest.After a week's hard work,weekends are the best time for you to relax yourself.Having a nice sleep is a good idea,because good sleep makes sure of your study.
(2)   If you feel sad,don't try to hide your feelings.Crying out may help reduce your sadness.
(3)   You can write down all that you want to say.That's a great way to think about and remember life.You can do it on paper or on computers.
(4)   It's not a good idea for a kid to lose weight,so you don't need to eat less food.When you feel upset,enjoy a big meal.Eating delicious food will make you feel good.
(5)   Having a get﹣together is great fun.Going out with friends for a trip will make you happy.And it will also bring you a good sleep.
(a)根据短文内容,从方框中选出每段的主旨大意。
A.Keep a diaryB.Enjoy a big mealC.Rest at weekendsD.Join in activitiesE.Cry out
根据短文内容,补全下面的语段,每空一词。
The writer gives us some(6)   on adding happiness.Good(7)    makes sure of your study.Crying out can help you reduce your(8)   .Keeping a diary is a great way to(9)   about and remember life.Having a party or(10)    out with friends will make you happy and sleep well.
26.(10分)More than 700 years ago,Scotland(苏格兰) was fighting with England.The King of England wanted to control Scotland.He had a strong army so it was difficult for the Scots to fight.They lost many times.King Robert of Scotland had to run from the English army.
It was a rainy day.King Robert lay in an old house.He thought that he was not good enough to be king.He was so worried that he didn't even see a spider near him.He looked up when he saw the spider climbing.It was trying to climb up to its web at the top of the house but it fell down.
"How sad!" thought King Robert. "The spider is like me.It's not strong enough. "He watched while the spider climbed up again.It fell down a second time.
"Be careful,little spider,or you might die,You'll never get back to your web. " But the spider tried again and again.King Robert watched while it slowly climbed back to its web.After an hour,the spider go to the web.
"You're such a great spider," he said. "If you can keep trying,I can too
根据短文内容,回答下列问题.
(1)When did Robert lie in an old house and see a spider?
   
(2)What did the spider try to do?
   
(3)How did Robert feel about the spider at first?
   
(4)Did the spider succeed at last?
   
(5)What does the writer mainly want to tell us?
   
三、书面表达(15分)
27.(15分)假定你是某中学初三学生李华。你的美国朋友Jim在给你的邮件中提到他对中国新近出现的一种共享单车很感兴趣,并请你做个简要介绍。请你给Jim回信。
内容包括:
(1)这种单车的使用方法(如:APP查看车辆、扫码开锁等);
(2)这种单车的优势;
(3)你对这种单车的看法。
注意:
(1)80﹣100词;
(2)文章开头已给出,不计入总词数。
提示词:智能手机smartphone,扫二维码scan the QR code
Dear Jim,
I'm writing to tell you more about the new form of sharing bike mentioned in your latest letter.______
Yours,
Li Hua
2023-2024学年吉林省松原市乾安县九年级(上)期中英语试卷
参考答案与试题解析
一、语言知识运用(45分) I.根据句意及首字母提示完成单词。(5分)
1.【分析】他是一位小心谨慎的银行职员。他每天都在处理金钱。
【解答】根据"他是一位小心谨慎的......职员。他每天都在处理金钱,应该是"银行"。
故答案为:bank。
2.【分析】在中秋节的民间故事中,魔法药物被一个坏人偷走了。
【解答】根据"在中秋节的民间故事中,魔法药物被一个坏人......"及首字母提示可知,英语是steal,结构是was/were+动词的过去分词。
故答案为:stolen。
3.【分析】妈妈为她的儿子感到骄傲,因为他是第一个登上这座山峰的人。
【解答】根据"妈妈为她的儿子感到......因为他是第一个登上这座山峰的人。"及首字母提示可知。be proud of..."为......感到骄傲"。
故答案为:proud。
4.【分析】我们可以在附近买到我们需要的一切,所以住在这里很方便。
【解答】根据"我们可以在附近买到我们需要的一切,所以住在这里很......"及首字母提示可知,填形容词convenient作表语。
故答案为:convenient。
5.【分析】昨天,桂林电视台的一名记者在街上采访了一位体育明星。
【解答】根据"昨天,桂林电视台的一名记者在街上......一位体育明星,应该是"采访"interview,句子时态为一般过去时。
故答案为:interviewed。
II.单项选择请从每小题所给的四个选项中,选出一个正确答案。(10分)
6.【分析】你能帮我查字典吗?
【解答】look like看起来像;look after照顾;look at看?"
故选:C.
7.【分析】这些书是莫言写的。
【解答】根据语境可知,句子描述的是过去发生的事情,且句子的主语books和谓语动词write之间是被动关系;一般过去时的被动语态结构为:was/were+动词的过去分词,用were。
故选:B。
8.【分析】你过去和谁一起住在那里?
【解答】used to do sth过去常常做某事,疑问句用助动词did+动词原形?
故选:A。
9.【分析】﹣你认为那个女孩为什么哭了?
﹣因为她害怕看见大蛇。
【解答】see看见。选项A是动词原形;选项C是过去式。句子中的be afraid of的意思是"害怕",因此答案是B。
故选:B。
10.【分析】你能告诉我怎么去车站吗?
【解答】观察题干和选项可知,本题是考查由特殊疑问词引导的宾语从句,先排除选项不正确的A,B;D的意思是:我在哪里可以到达车站,因此排除D。
故选:C。
11.【分析】除非你先完成作业,否则你不能出去玩。
【解答】if如果;when当……时候;unless除非。you your first.(你先完成作业)是You go to ,应用unless引导条件状语从句。
故选:D。
12.【分析】这首歌让我想起了我的农村。
【解答】A......的,B和......一起,向,D在旁边。
故选:A。
13.【分析】你介意走得更慢一些吗?
【解答】walk步行。选项A是动词原形;选项C是第三人称单数形式。根据观察可知题干使用了mind doing sth句型,正确答案是D。
故选:D。
14.【分析】他是一个多么勇敢的男孩啊!
【解答】本题主要考查感叹句的用法。感叹句由what或how引导,如果是可数名词的单数形式;如果是复数名词或不可数名词;how后接形容词或副词。本题感叹句的主语是he,需要用what a引导感叹句。
故选:C。
15.【分析】每个人都不能避免在生活和学习中遇到困难。
【解答】meet遇到。选项A是动词不定式;选项C是动词原形。根据观察可知句子使用了avoid doing sth句型,本题答案是B。
故选:B。
Ⅲ.完成对话从方 框中选择正确选项,其中有一个选项是多余的。(5 分)
16.【分析】本文是两人关于月亮和家庭的诗的对话。
【解答】(1)根据下文We have a reunion barbecue outside.(我们全家团聚。)可知在问怎样庆祝?"符合题意。
(2)根据下文Yes!(是的。B项"你对这个节日已经有所了解了。故选B。
(3)根据上文Now,can tell the place celebrate,你能告诉我最好的庆祝地点吗。A项"我和家人去河边的一个公园,故选A。
(4)根据下文There's a famous poem the and 。)可知在说还有什么要分享的E项"你还想分享什么。故选E。
(5)根据下文The end , "May live and the of moon ,even we hundreds miles ,共同分享月球的美丽,千里共婵娟。C项"上面写着什么。故选C。
IV.补全对话根据所给的对话,填写适当的内容,使其完整正确。每空词数不限(5分)
17.【分析】这是一篇问路和指路的对话。
【解答】(1)根据问句Could you me way the Museum?)和下句Go this 。)可知。故填Certainly。
(2)根据答语It's about minutes.(大约三十分钟,此处应该询问去那里需要多长时间,符合情境。
(3)根据答语Yes,you No.103 will you ,你可以。)可知。故填Can I take a bus。
(4)根据答语Over there.Look bus coming.(在那里。看。)可知。where意为"哪里"。故填Where。
(5)根据上文Thank you much.(非常感谢,此处应该表示不客气。
V.根据短文内容,在空白处用括号内单词的正确形式填空。(5 分)
18.【分析】这篇短文主要讲述了作者与他的同学David的友谊。他们在初中的第二天就认识了,共同的兴趣爱好使他们有很多话题可以交谈。作者曾经跟随David去过他的家乡,看到了许多有趣的事物,他们度过了愉快的时光。作者感到有这样一位好同学真是太好了。
【解答】(1)考查序数词。句意:我在中学的第二天认识了David,根据句意可知,second"第二"。故填second。
(2)考查动名词。句意:我们都喜欢打篮球和集邮。collect"收集"。like doing sth."喜欢做某事",所以此处填动名词collecting。
(3)考查动词。句意:他带我四处参观。show sb around"带某人到处走走"。根据句中的saw可知,所以动词用过去式showed。
(4)考查形容词。句意:他带我四处参观。interest"使感兴趣"。空格处在句中修饰名词things,interesting"有趣的"。故填interesting。
(5)考查形容词。句意:我们玩得很开心,名词,所以应填形容词,符合题意,固定短语。
VI.根据短文内容,从每个小题所给的选项中,选出一个正确答案。(5 分)
19.【分析】这篇短文主要讲述了关于条形码的发明。一个小食品店老板发现记录产品信息很困难。1948年,一位负责人请德雷塞尔技术学院解决这个问题。一位研究生贝纳德 席尔瓦被选中,并与他的朋友诺曼 约瑟夫 伍德兰一起开始研究。不久后,他们发明了第一个可行的系统。1952年,该系统获得了专利。
【解答】(1)考查形容词。句意:一个小的食物店的老板发现记录商品的信息是很困难的;B.difficult困难的;根据keep of product ,故选B。
(2)考查名词。句意:在1948年。A.problem问题;C.project项目 records the information.(记录商品的信息)是很困难的,故选A。
(3)考查形容词。句意:研究生伯纳德 西尔弗对此很感兴趣;B.tired累的,根据He his Norman Woodland work it.(他和他的朋友诺曼 约瑟夫 伍德兰开始解决这个问题,故选C。
(4)考查动词。他和他的朋友诺曼 约瑟夫 伍德兰开始解决这个问题;B.continued继续;根据they their working ,start to do开始做某事。
(5)考查副词。句意:不久。A.First首先;C.Recently目前,他们就发明了第一个工作系统。
VII.短文填空从方框中选择正确选项,完成短文。其中有两个选项是多余的(10 分)
20.【分析】这篇短文主要讲述了一个名叫Karen的女孩面临的一次选择。她的朋友Grace建议她们逃掉化学课去散步,但Karen喜欢地理课,她在担心Grace生气和想要上课之间犹豫不决。最后,Karen记起了妈妈的话,决定做正确的事,她拒绝了Grace的邀请,并劝说Grace一起上课。最后,两个女孩都坐在教室里听地理课。
【解答】(1)考查形容词。句意:我对此感到厌烦 cut class(旷课)and for a !(我们逃课去散散步吧,Grace对地理感到厌烦。故选A。
(2)考查情态动词。句意:她不知道她应该做什么,她不知道应该做什么,符合题意。
(3)考查动词。句意:如果我拒绝Grace的邀请。根据she will be angry with me(她会生我的气)可知,她就会生气,符合题意。
(4)考查动词。句意:但是如果我和她一起去。根据But if I go with her(但是如果我和她一起去)可知,won't"将不"。故选B。
(5)考查副词。句意:永远做正确的事,妈妈告诉她要永远做正确的事。
(6)考查名词。句意:她最终做出了正确的决定,固定短语。
(7)考查动词。句意:她建议Grace也去上这门课,(我们最好上这门课,她建议Grace去上课,固定短语。
(8)考查名词。句意:放学后我们有很多时间去散步?根据上文Let's the go a walk!)可知。故选C。
(9)考查连词。句意:我们最好上这门课。根据we probably final ,最好上这门课,or"否则"。故选K。
(10)考查副词。句意:最后。根据句意可知,carefully"认真地"。故选E。
二、阅读理解。 (40分)
21.【分析】翻译:
汤姆和他的表弟乘船旅行.当他们上了船的时候,每一位乘客应该回答船长的问题.如果乘客回答"是",他或她得到了一个礼物;如果乘客回答"没有",他或她有两个礼物.汤姆和他的表哥看见一切关于这个.现在轮到他们了.船长走过来问,"你是一个好水手吗?"汤姆想两件礼物,所以他大声回答"不",同时他说,"我从没做过一个水手,我怎么能成为一个好水手呢?"船长给了他两个礼物.他的表弟给了相同的答案,所以他也得到了两个礼物.
船启航了.乘客开始打开他们的礼物.汤姆和他的表弟也一样.他们发现其中一个礼物是一小瓶饮用水,另一个是晕船的药片.汤姆已经在"是"乘客的礼物一看.他是一块好吃的巧克力.汤姆冲着船长喊道,"我们从不晕船.你为什么给我们晕船药片?"
【解答】(1)B.根据语境和句意Tom his took a trip,汤姆和他的表弟乘船去旅行.
故选:B
(2)A.根据语境和句意When got the ,every answer keeper a .可知.故选:A.
(3)C.根据语境和句意Tom to two ,so answered"no"loudly the answer he two ,too.故选:C
(4)D根据语境和句意We are seasick do give seasick ?可知
sailor表示好水手.故选:D.
(5)B根据语境和句意We are seasick do give seasick ?可知.故选:B.
22.【分析】这篇文章讲述了18岁的盲女熊灵豪在上海的一场青年钢琴比赛中演奏《悲怆奏鸣曲》的视频在网上走红的故事。
【解答】(1)细节理解题。根据第一段A of Linghao 18﹣year﹣old playing Sonata a youth competition Shanghai popular 。)可知。故选A。
(2)细节理解题。根据第一段Xiong is a 。)可知。故选B。
(3)细节理解题。根据第一段She play songs home she only her sent to the at age 6.She her Beethoven had problems his and could nothing.They tried touch world music.(当她只有3岁的时候。然后。她说,他在20多岁时有听力问题。他们都试图通过音乐来接触世界,提到贝多芬。故选B。
(4)细节理解题。根据第一段She play songs home she only her sent to the at age 5.She her Beethoven had problems his and could nothing.They tried touch world music.(当她只有3岁的时候。然后。她说,他在20多岁时有听力问题。他们都试图通过音乐来接触世界 three ago composed one called Little in ,熊创作了一首名为《梦中小狗》的歌曲,活动与信息相匹配;②熊3岁时第一次在家里演奏歌曲。故选C。
(5)标题归纳题。根据文章讲述熊灵豪从小就展现出对音乐的天赋,于是在她六岁时送她去学习钢琴,钢琴是她最好的朋友。她的偶像是贝多芬。尽管对盲人来说学习钢琴并不容易。三年前,希望有朝一日能有导盲犬的帮助让生活变得更加轻松,"没有什么是不可能的"可以是这篇文章的最佳标题。
23.【分析】这篇短文主要介绍了中国的一个古老节日——三月三。
【解答】(1)细节判断题。根据第一段The Third is ancient festival.It on third of third month.(三月三是中国古老的节日。)可知每年的三月初三是三月三,是农历三月的第三天。
(2)细节判断题。根据第二段In Eastern Dynasty often a bath the on day wash bad ,人们经常在这一天在河里洗澡。)可知唐朝的人们在河里洗澡来庆祝这个节日是错误的。故答案为F。
(3)细节判断题。根据第二段In times is celebrated the in southern of ,它主要是由中国南方的人们庆祝。故答案为T。
(4)细节判断题。根据第二段For Li and Miao in ,it a day remembering ,这是一个缅怀祖先的日子,这个节日是年轻人唱歌和寻找爱情的日子,是缅怀祖先的日子。
(5)细节判断题。根据第一段The Third is ancient festival.It on third of third month.(重阳节是中国古老的节日。)可知这篇文章主要讲的是三月三以及人们如何庆祝这个节日。故答案为T。
24.【分析】这个故事讲述了一个名叫岳广的男子喜欢邀请朋友来家里喝酒。一次,他的朋友来访,但看起来不太好,原来是上次在他家喝酒时,误以为酒杯中有蛇,从此一直心有余悸。岳广发现原来是墙上的蛇形弓影子落在酒杯中,于是他取下弓,让朋友看看酒杯中已经没有蛇了,两人都笑了起来,继续喝酒。
【解答】(1)细节推断题。根据下文When friend ,Yue found didn't well Yue asked the ,乐广见他脸色不好。)可知。选项C"一天。"符合语境。
(2)细节推断题。根据下文It me terrible.(这让我感觉很糟糕,此处谈到岳广的朋友上次来喝酒时发现了让人害怕的事情。"符合语境。
(3)细节推断题。根据上文He around then a bow with a snake on wall his (他环顾四周。)可知。选项E"岳广见此。"符合语境。
(4)细节推断题。根据上文His took a and ,此处谈到了朋友说什么,这就是我上次看到的。故选B。
(5)细节推断题。根据上文Yue laughed took the on wall.(岳广笑着摘下了墙上的弓,此处谈到朋友不会看到酒杯里的小蛇了。"符合语境。
25.【分析】本文讲述了让我们增加快乐的一些建议。
【解答】(1)细节推理题。根据下文Weekends time a rest.After a hard ,weekends the time you relax a nice is a idea good makes of study.(周末是休息的时间,周末是你放松自己的最佳时间,因为好觉能保证你的学习,结合选项。故答案为:C。
(2)细节推理题。根据下文If feel ,don't to your out help your ,不要试图掩饰你的感受。)可知说的是哭出来可能有助于减轻你的悲伤,应说哭出来。
(3)细节推理题。根据下文You write all you to a great to about remember can it paper on 。这是思考和记忆生活的好方法。)可知说的是把你想说的都写下来,应说记日记。
(4)细节推理题。根据下文It's a good for a to weight you need eat food.When feel ,enjoy a meal.Eating food make feel ,所以你不需要少吃食物,吃顿大餐吧。)可知说的是,应说享用大餐。
(5)细节推理题。根据下文Having a is fun.Going with for a will you it also you a sleep.(聚会很有趣。它也会给你带来良好的睡眠,结合选项。故答案为:D。
(6)细节理解题。根据第一段How deal the and yourself is advice may happiness your ?这里有一些建议。)可知。故答案为:advice。
(7)细节理解题。根据第二段Having a sleep a good ,because sleep sure your ,因为好觉能保证你的学习,良好的睡眠能保证你的学习。
(8)细节理解题。根据第三段If feel ,don't to your out help your ,不要试图掩饰你的感受。)可知。故答案为:sadness。
(9)细节理解题。根据第四段You write all you to a great to about remember can it paper on 。这是思考和记忆生活的好方法。)可知。故答案为:think。
(10)细节理解题。根据第六段Having a is fun.Going with for a will you it also you a sleep.(聚会很有趣。它也会给你带来良好的睡眠,举办一个聚会或和朋友出去玩会让你很开心。故答案为:going。
26.【分析】本文主要讲了苏格兰和英格兰发生战争,苏格兰国王罗伯特处于劣势,他不经意看到一只蜘蛛坚持不懈,从中受到启发,最终带领苏格兰人民取得胜利的故事。
【解答】(1)细节理解题。根据第二段It a rainy 。)和He up he the climbing.(当他看到蜘蛛在爬时。)可知在一个雨天他看到蜘蛛在爬 a rainy day.
(2)细节理解题。根据第二段It trying climb to web the of house it down.(它试图爬到房子顶部的网上。)可知它试图爬到房子顶部的网上 was to up its at top the but fell
(3)细节理解题。根据第三段"How !" thought Robert. spider like not enough. !"罗伯特国王心想。它不够坚固。故答案为He felt sad.
(4)细节理解题。根据第四段After hour spider to web.(一个小时后。)可知蜘蛛成功了,it did.
(5)主旨大意题。根据最后一段If can trying,I too,I keep fighting.I let English ,我也可以。我不会让英国人赢。故答案为Never give up.
三、书面表达(15分)
27.【分析】【高分句型一】
It's very convenient to use if you have a smart phone.
翻译:如果你有智能手机,使用起来非常方便。
分析:句子中应用了if引导的条件状语从句。
【高分句型二】
It is becoming a new trend as a means of transportation,which relieves the traffic pressure and does good to the environment as well.
翻译:作为一种新的交通方式,它正在成为一种新的趋势,它缓解了交通压力,对环境也有好处。
分析:句子中应用了which引导的非限制性定语从句。
【解答】Dear Jim,
I'm writing to tell you more about the new form of sharing bike mentioned in your latest letter.
It's very convenient to use if you have a smart phone.【高分句型一】What you do is to find a nearest sharing bike through the APP,which relieves the traffic pressure and does good to the environment as well.【高分句型二】(说明看法)
I look forward to riding shared bikes with you in China.
Yours,
Li Hua

郑重声明:本文版权归原作者所有,转载文章仅为传播更多信息之目的,如作者信息标记有误,请第一时间联系我们修改或删除,多谢。