宁夏吴忠市青铜峡市宁朔中学2024-2025高二上学期第二次月考英语试题(含解析无听力音频无听力原文)

(
青铜峡市宁朔中学2024-2025学年第一学期
高二年级英语第二次月考考试测试卷
(
时间:
120
分钟 满分:
150

)
)
第一部分 听力(共两节,满分30分)
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话,每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1. What programs does the woman prefer
A. Talk shows. B. Sports programs. C. Cooking programs.
2. What does the woman ask the man to do
A. Have dinner. B. Pick up a gift. C. Look at a piece of jewelry.
3. What does the man usually take with him on vacation
A. A suitcase. B. A backpack. C. A sports bag.
4. How does Anna feel about chemistry
A. Concerned. B. Confident. C. Hopeless.
5. Why did the man choose the guitar
A. He needs a cheap instrument.
B. He wants to be like his friends.
C. He thinks it is cool to play the guitar.
第二节(共15小题,每小题1.5分, 满分22.5分)
听下面5段对话和独白,每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你都有时间阅读每个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听下面一段较长对话,回答以下对话。
6. Why is it an important day for the man
A. He will sign an agreement.
B. He will attend a wedding.
C. He will pick up an important guest.
7. What color is the tie the man will wear
A. Red. B. Blue. C. Grey.
听下面一段较长对话,回答以下对话。
8. Where does the conversation take place
A. At a restaurant. B. At a bus stop. C. At the train station.
9. When will the man’s sister arrive
A. At 4:10. B. At 4:20. C. At 4:30.
10. How may the man go to meet his sister
A. By bike. B. By bus. C. By train.
听下面一段较长对话,回答以下对话。
11. Why does the woman invite the man to the beach
A. To relax. B. To see a whale. C. To gather plastic.
12. Who will deal with the garbage
A. The community. B. The government. C. A recycling company.
13. What is the woman like
A. Lazy. B. Responsible. C. Energetic.
听下面一段较长对话,回答以下对话。
14. Which is the woman’s favorite hobby
A. Working out. B. Writing at home. C. Collecting recipes.
15. Why does the woman suggest cooking
A. It is a creative hobby.
B. It is good to do alone.
C It helps avoid going to restaurants.
16. What does the man probably think of cooking
A. It’s hard to learn.
B. It’s healthy to cook his own food.
C. It’s a fun thing to do with his family.
听下面一段独白,回答以下对话。
17. When will the first storm arrive
A. Today. B. This weekend. C. Next week.
18. Which city will have fog
A. New York City. B. Saint Paul. C. Boston.
19. For whom will the ice cause problems according to the speaker
A. People traveling on foot.
B. People driving on the road.
C. People celebrating by the water.
20. What will the weather be like in Chicago
A. Sunny. B. Snowy. C. Windy.
第二部分 阅读理解(共两节,满分50分)
第一节(共15小题:每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
[A]
Need a Job This Summer
The provincial government and its partners offer many programs to help students find summer jobs. The deadlines and what you need to apply depend on the program.
Not a student Go to the government website to learn about programs and online tools available to help people under 30 build skills find a job or start businesses all year round.
Jobs for Youth
If you are a teenager living in certain parts of the province, you could be eligible(符合条件) for this program, which provides eight weeks of paid employment along with training.
Who is eligible: Youth 15-18 years old in select communities(社区).
Summer Company
Summer Company provides students with hands-on business training and awards of up to $3,000 to start and run their own summer businesses.
Who is eligible: Students aged 15-29, returning to school in the fall.
Stewardship Youth Ranger Program
You could apply to be a Stewardship Youth Ranger and work on local natural resource management projects for eight weeks this summer.
Who is eligible: Students aged 16 or 17 at time of hire, but not turning 18 before December 31 this year.
Summer Employment Opportunities(机会)
Through the Summer Employment Opportunities program, students are hired each year in a variety of summer positions across the Provincial Public Service, its related agencies and community groups.
Who is eligible: Students aged 15 or older. Some positions require students to be 15 to 24 or up to 29 for persons with a disability.
21. What is special about Summer Company
A. It requires no training before employment.
B. It provides awards for running new businesses.
C. It allows one to work in the natural environment.
D. It offers more summer job opportunities.
22. What is the age range required by Stewardship Youth Ranger Program
A. 15-18. B. 15-24. C. 15-29. D. 16-17.
23. Which program favors the disabled
A. Jobs for Youth. B. Summer Company.
CStewardship Youth Ranger Program. D. Summer Employment Opportunities.
[B]
My 11-year-old daughter Emerson has a serious letter-writing habit and enjoys writing to her favorite people, including our mail carrier, Doug. If you’ve been the receiver of her hand-decorated letters and envelopes, then I know they really make your day.
A letter from Emerson is likely to include some art, a joke and enough questions. But when she wrote to Doug, she put something new in it. “You may know me as the person living here who writes lots of letters…You’re very important to me, helping me stay in touch with friends. I cheer people up with my letters, and you do that too!” Emerson wrote.
The next day, a package arrived with two letters. One was from Doug and the other from his boss, Sara, who shared Emerson’s letter and believed many postmen wanted to thank Emerson. Emerson was overjoyed, but it perturbed me a lot --- if no reply from other mail carriers it would be a big blow to her.
Surprisingly, next day Doug come with two boxes of letters from around the country. These letters were so human, filled with stories about family, pets and kindness. But there was something more in them. People felt seen— some for the first time in a long time. “I work alone in a small rural post office…” “Not many people think about how hard we work…” Emerson wrote back seriously.
I’m sharing this not because I’m a proud dad, but because it’s relatively easy, if we take the time, to give others links they need to be good. We all want to be seen, known and loved. Send a letter. Give a call. Take a step of bravery, like Emerson.
24. Why did Emerson write Doug a letter
A. To express her gratitude. B. To make friends with him.
C. To cheer him up. D. To share her daily life.
25. What does the underlined word “perturbed” in Paragraph 3 probably mean
A. Astonished. B. Touched.
C. Satisfied. D. Concerned.
26. Which of the following words can best describe Emerson
A. Energetic and successful. B. Respectful and generous.
C. Caring and grateful. D. Gifted and humorous.
27. Which one may serve as the best title
A. The story of a proud father. B. The magic of writing letters.
C. How to befriend mail carriers D. How to write letters to others
[C]
While some feel that bookstores are fading away, one Chinese bookstore has found new life by marching into rural (乡村) areas in China.
By absorbing local characteristics, the village branches of the Library Advantage Bookstore (LAB) chain have changed into important platforms to display local history, culture and folk traditions. These village branches are not just bookstores; they are helping to relieve spiritual poverty and becoming centers for gathering and displaying country culture.
To better fit in the lives of local people, each village branch has its own characteristics, like one in Shaxi, southwest China’s Yunnan province. Many of nearly 20,000 books in the store are associated with the history, geography and folk customs of Yunnan and the Bai people.
“Making money is not our only aim. Our bookstore has become a public gathering space for villagers. They do not buy books, but pass time by reading or chatting there.” explained Liu Xia, the bookstore owner.
Besides, the bookstores add a good cultural atmosphere (氛围). Some turn to the books to find answers to the troubles they face, such as running a business or attracting tourists from big cities. One of the biggest benefits is that it helps provide a healthy environment for children’s growth. “My kids often come to the store. They love reading books here. They gain knowledge and curiosity about the outside world.” one villager said.
28. What is the main aim of the village branches of the LAB
A. To gather used books. B. To make huge profits.
C. To celebrate country culture. D. To provide locals with pass-time.
29. Why does the author mention the bookstore in Shaxi
A. Because its books relate to local cultures.
B. Because it is the largest branch.
C. Because it teaches villagers to read.
D. Because it is popular among young people.
30. How do the bookstores impact the locals according to the text
A. They prepare old villagers for city life.
B. They help their kids learn knowledge.
C. They provide locals with jobs.
D. They attract tourists from big cities.
31. Where is the text probably taken from
A. A newspaper. B. A travel brochure.
C. A guide book. D. An advertisement.
[D]
From self-driving cars to care-bots(care+robots) for elderly people, rapid development in technology has long represented a possible threat to many jobs normally performed by people. But experts now believe that almost 50 percent of occupations existing today will be completely unnecessary by 2025 as artificial intelligence continues to change businesses.
“The next fifteen years will see a revolution in how we work, and a revolution will necessarily take place in how we plan and think about workplaces,” said Peter Andrew, Director of Workplace Strategy for CBRE Asia Pacific.A growing number of jobs in the future will require creative intelligence, social skills and the ability to use artificial intelligence.
The report is based on interviews with 200 experts, business leaders and young people from Asia Pacific, Europe and North America. It shows that in the US technology already destroys more jobs than it creates. But the report states: “Losing occupations does not necessarily mean losing jobs — just changing what people do.” Growth in new jobs could occur as much, according to the research. “The growth of 20 to 40 person companies that have the speed and technological know-how will directly challenge big companies,” it states.
A 2014 report by Pew Research found 52 percent of experts in artificial intelligence and robotics were optimistic about the future and believed there would still be enough jobs in the next few years. The optimists pictured “a future in which robots do not take the place of more jobs than they create,” according to Aaron Smith, the report’s co-author.
“Technology will continue to affect jobs, but more jobs seem likely to be created. Although there have always been unemployed people, when we reached a few billion people there were billions of jobs. There is no shortage of things that need to be done and that will not change,” Microsoft’s Jonathan Grudin told researchers.
32. We can infer from the text that in the future _____.
A. people will face many difficulties
B. people will take up more creative jobs
C. artificial intelligence will threaten people's lives
D. most jobs will be done in traditional workplaces
33. According to the report based on interview, _____.
A. people won't necessarily lose jobs
B. big companies will face fewer challenges
C. small companies will win against big companies
D. most people will become interested in technology
34. What is the attitude of most experts in artificial intelligence and robotics to the future
A. Mixed B. Worried. C. Hopeful. D. Doubtful.
35. Jonathan Grudin’s words in the last paragraph suggest that _____.
A. there will be enough jobs for people
B. things will change a lot in a few years
C. many people will become unemployed
D. technology will totally change future jobs
第二节 (共5小题;每小题2.5分,满分12.5分。)
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
There is an old Spanish proverb which states, “Tomorrow is often the busiest day of the week.”___16___ Too many. But our dreams should not and cannot wait.
Tomorrow is not promised.
Nobody likes to talk about death, but the reality is that everybody will die someday. None of us know the day. ___17___ Don’t go to your grave with unfinished dreams. Make the decision to go after every dream, big or small, right now.
The world is waiting for your gift.
The world is waiting for you. ___18___ Sure, other people may be able to sing, but they’ll never be able to sing exactly like you. Sure, other people can write, but they’ll never be able to write from the same point of view in which you write.
___19___
You can dream about writing a great novel, but it’s never going to happen unless you actually put pen to paper. You can dream about finding a cure for cancer, but it will never happen unless you actually go to school to become equipped with the necessary tools to find that cure.
You can’t let fear win.
One of the biggest dream killers is fear. There are so many people who could have achieved amazing things if they weren’t afraid. Just think about all the things you’ve wanted to do, but allowed fear to convince you that you weren’t capable or good enough. ___20___ You can choose not to let fear stop you from achieving your dreams.
A. Therefore, today is all we have.
B. Dreams don’t work unless you do.
C. Remember that fear is just a choice.
D. You were born into the world with a unique gift.
E. You will be much happier if you go for your dreams.
F. There are so many opportunities and people waiting for you.
G. How many times have we put off our dreams until tomorrow
第三部分 语言运用 (共两节,满分30分)
第一节 完型填空(共15小题,每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题纸上将该项涂黑。
As I recently had to move out from my flat, it was an occasion to dive into all the stuff I had gathered over time. To my surprise, I ___41___ many objects, which had made themselves forgotten with time. ___42___them were books, maps, bottles of drinks, guidebooks, cinema tickets, toys, goodies, etc.
Rather than ___43___ them or sell them, I found it ___44___ to give them to the people to whom they would be useful. After careful thought, I made a few piles and I knew that each person, whose ___45___stood on the labels (标签), would have good ___46___ of what was there.
Delivering them was also ___47___ , as I took a few piles in my backpack each evening and went to deliver them at my friends’ homes, like a ___48___. It was really a great occasion to hang out!
Besides, I ___49___ many clothes and sports shoes to charity associations, and ____50____ two bikes to my friends. I also ____51____ high-quality sports equipment at a discount price to whoever would like to ____52____ them.
I can imagine these thousands of dollars that I have ____53____ buying all that stuff. Giving them a second _____54_____made me even happier. It was a real treat to myself, and also a ____55____ as I felt lighter when I had to move out.
41. A. covered B. found C. bought D. lost
42. A. For B. With C. Behind D. Among
43. A. keep B. ignore C. pile D. reach
44. A. harder B. easier C. better D. tougher
45. A. number B. request C. interest D. name
46. A. knowledge B. use C. view D. taste
47. A. profitable B. boring C. interesting D. difficult
48. A. postman B. diver C. policeman D. beggar
49. A. sent out B. gave away C. brought back D. handed down
50. A. gifted B. showed C. lent D. introduced
51. A. advertised B. bought C. rented D. sold
52. A. borrow B. review C. take D. check
53. A. created B. spent C. raised D. counted
54. A. attempt B. chance C. life D. time
55. A. relief B. love C. pity D. success
第二节 语法填空(共10个小题,每小题1.5分,满分15分。)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
We use both words 56 body language to express 57 (we) thoughts and opinions in our interactions with other people. We can learn a lot about 58 people are thinking by 59 (watch) their body language. Body language 60 (vary) from culture to culture. The crucial thing is using body language in a way 61 is appropriate to the culture you are in. For example, a smile can help us get 62 difficult situations and find friends in a world of 63 (stranger).A smile can break down barriers. We can use a smile 64 (apologise), to greet someone, to ask for help, or to start 65 conversation.
第四部分 写作(共两节,满分40分)
第一节 应用文写作(满分15分)
假定你是李华,你的笔友Tony得知你去了北京环球影城(Universal Beijing Resort),发来邮件询问你那里的情况。请你根据以下提示给他回复一封电子邮件,要点包括:
1.位置:北京市通州区
2.亮点: 娱乐设施(rides):变形金刚基地3D飞行体验(Transformers:The Ride-3D),哈利·波特禁忌之旅(Harry Potter and the Forbidden Journey),霍格沃茨城堡魔法体验(Hogwarts castle)以及小黄人、未来水世界等多个主题 餐厅:侏罗纪餐厅( Jurassic Café )
3.邀请Tony一起游玩
注意:1. 词数100左右; 2. 可以适当增加细节,以使行文连贯。
第二节 读后续写(满分25分)
阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
Alice is an ordinary woman with an amazing heart. One day, she was flying from Tampa to Hawaii for a meeting. Her boyfriend, Rico, came to see her of. When they slowly made it to the safety check, they noticed the airport security (安保人员) was asking a young lady to drop a package into the litter bin before boarding her plane.
The lady begged to place the package in Lost and Found Department instead of throwing it away. Sadly, it was not allowed. The lady, after much begging, finally dropped her package and was heading to her gate. Alice, after realizing the lady was nearly in tears, knew something was wrong. Then, it was her turn to pass through security.
While hugging Rico goodbye, she asked him to quietly go through the liter bin and pick up the deserted (丢弃的) package to see what was inside of it. Alice was truly trying to help the lady. After waving a final goodbye to his girlfriend, Rico went straight to the litter bin to get the package.
As soon as her plane landed, Alice called Rico about the package and was told that in it was a snow globe (水晶球) with a picture of the young lady in the airport. On the base were the words “We love you, Katie. Grandma and Grandpa." Alice immediately realized that the snow globe was far from ordinary. They should do something to return it.
注意:
1. 续写词数应为150左右;
2. 开头已给出。
Paragraph1:
Alice did the only thing that came to mind: asking for the help of strangers online.
Paragraph 2:
One day, Katie heard a knock on the door.高二英语第二次月考考试答案
一、听力
1-5. C A B A A 6-10.ABBCB
11-15.CCBAA 16-20.CBAAC
二、阅读
21-25. B D DAD 26-30CBCAB 31-35ABACA 36-40GADBC
三、完形填空
41. B 42. D 43. A 44. C 45. D 46. B 47. C 48. A 49. B 50. A 51. D 52. C 53. B 54. C 55. A
四、语法填空
56. and 57. our 58. what 59. watching 60. varies 61.that 62.through 63. strangers 64. to apologise 65. a
五、写作
应用文范文
I visited Universal Studios Beijing, and it was an amazing experience.
The first ride I went on was the Transformers: The Ride-3D ,the technology made me feel like I was right in the middle of the action. The Harry Potter and the Forbidden Journey ride was also a highlight for me. The Hogwarts castle made it a truly magical experience. I also enjoyed exploring the different themed parts, such as Minions and Water World. What’s more, the food in the park was diverse and delicious. The Jurassic Café was a particular favorite of mine, with its dinosaur-themed decoration and tasty menu.
Overall, my visit was e and play with me!
我去了北京环球影城,这是一次令人难忘的经历。
我第一项体验的是变形金刚3D飞行之旅, 3D技术让我感觉自己就在动作的中心。哈利·波特禁忌之旅也让我印象深刻。霍格沃茨城堡让我感受到了真正的魔法体验。我还喜欢探索园区内不同的主题区域,比如小黄人和水世界。另外,园区内的美食多样且美味,侏罗纪餐厅尤其让我喜欢,恐龙主题的装饰和美味的菜单让我非常满意。
总的来说,我对北京环球影城的游览印象深刻, 和我一起去玩吧!
读后续写范文
Alice did the only thing that came to mind: asking for the help of strangers online. She asked them to spread the story of the package. But after she came back from Hawaii, there were still no answer. She felt very anxious. Then she posted the picture on the snow globe with a picture of young lady in the airport online and told more friends about it .She was waiting for the reply with anxiety. At last, a stranger told her about the address of the young lady. She felt relieved at the moment. Then she told the good news to her boy, Rico and made a decision that they would give the package to the lady in person.
One day Katie heard a lock on the door, it was a young girl named Alice and a young man named Rico. With a big smile on their faces. After the young girl told her about their visit, Katie was so moved that she burst into tears. She told Alice and Rico, the snow globe was the most precious gift that her grandma and grandpa left to her. She expressed her deep gratitude to Alice and her boyfriend for their action. Without their kindness, she would have lost the gift forever.
【分析】本文以扔掉的包裹为线索展开,讲述了作者在飞机场过安检时,发现一位女士被迫扔掉包裹,她感到同情,就让送别她的男朋友悄悄将包裹捡来,最后想方设法将包裹送到那位女士的手里的故事。
1.段落续写:
①由第一段首句内容“她想到的唯一的事情就是向网友求助”可知,第一段可描写作者想尽办法找丢掉包裹的女士。
②由第二段首句内容“有一天,Katie听到有人敲门”可知,第二段可描写Alice和Rico将包裹物归原主的过程。
2.续写线索:产生想法——网上寻求帮助——等待——有人提供信息——送还包裹——感谢
3.词汇激活
行为类
①发布:post /pass sth online
②感激:express deep gratitude / be thankful
③留给:leave sth to sb/send sth to sb
情绪类
①.流泪:burst into tears/ burst out crying
②.感动的:moved / touched
【点睛】
[高分句型1]. She told Alice and Rico, the snow globe was the most precious gift that her grandma and grandpa left to her.(由that引导的定语从句)
[高分句型2]. Without their kindness, She would have lost the gift forever.(运用了虚拟语气)
[A]
21. B 22. D 23. D
【分析】本文为应用文。省政府及其合作伙伴提供了许多项目来帮助学生暑期在找到工作,本文介绍了其中一些项目。
【21题详解】
细节理解题。根据Summer Company部分中的Summer Company provides students with hands-on business training and awards of up to $3,000 to start and run their own summer businesses.可知,Summer Company为学生提供实践性的商业培训和高达3000美元的奖励,以启动和经营他们自己的暑期业务。“start and run their own summer businesses”即“为开办新的业务”,这对应B项中的“runn new businesses”,二者是词义之间的转述关系。故选B。
【22题详解】
细节理解题。根据Stewardship Youth Ranger Program部分中Who is eligible: Students aged 16 or 17 at time of hire, but not turning 18 before December 31 this year.可知,符合条件的学生是16岁或17岁的学生,但在今年12月31日之前未满18岁。由此得出,这个项目要求年龄在16-17岁之间。故选D。
【23题详解】
细节理解题。根据Summer Employment Opportunities部分中最后一句Some positions require students to be 15 to 24 or up to 29 for persons with a disability.可知,Summer Employment Opportunities有些职位是给残疾人的。故选D。
[B]
24. A 25. D 26. C 27. B
【导语】本文是一篇记叙文。女儿Emerson喜欢写信。有一次,她写信给邮递员Doug表达了她的感谢,Doug的上司在美国邮政的内部通讯中分享了Emerson的信,没想到Emerson收到了来自全国各地邮递人员的来信。Emerson认真地给他们一一回信……
【24题详解】
推理判断题。根据第二段中的“You may know me as the person living here who writes lots of letters……You’re very important to me, helping me stay in touch with friends.(你可能知道我是一个住在这里写很多信的人......你对我很重要,帮我和朋友们保持联系)”推知,Emerson 写信是为了感谢Doug 帮助她和朋友保持联系。故选A。
25题详解】
词句猜测题。根据划线词后半句“if no reply from other mail carriers it would be a big blow to her.(如果其他邮递员没有回复,那对她将是一个很大的打击)”可知,“我”很担心,因为其他邮递员可能不会回复这封信,这对她来说会是一个打击。所以画线词perturbed意为“使焦虑;使不安”。故选D。
【26题详解】
推理判断题。根据第二段的“A letter from Emerson is likely to include some art, a joke and enough questions.(爱默生的一封信可能包含一些艺术、笑话和足够多的问题)”以及“You’re very important to me, helping me stay in touch with friends. I cheer people up with my letters, and you do that too!( 你对我很重要,帮我和朋友们保持联系。我用我的信鼓舞人们,你也这样做!)”可推断, Emerson是一个有爱心且懂得感恩的人。故选C。
【27题详解】
主旨大意题。根据第一段“My 11-year-old daughter Emerson has a serious letter-writing habit and enjoys writing to her favorite people,including our mail carrier, Doug.(我11岁的女儿Emerson有一个严肃的写信习惯,喜欢给她喜欢的人写信,包括我们的邮递员Doug)”及全文可知,文章讲述作者的女儿给邮递员写信表达感谢,得到来自全国各地的邮递员回信的故事,说明了我们每个人都想被看见、被知道和被爱。文末鼓励大家主动写信或电话联系他人。B选项“The magic of writing letters.(写信的魔力)”抓住了关键词和主旨升华,可以作为本文最佳标题。故选B。
[C]
28. C 29. A 30. B 31. A
【导语】本文是一篇新闻报道。文章介绍了先锋书店通过设立乡村分店,吸收区域历史文化元素,服务社会主义新农村建设,促进了乡村的发展。
【28题详解】
细节理解题。根据第二段“By absorbing local characteristics, the village branches of the Library Advantage Bookstore (LAB) chain have changed into important platforms to display local history, culture and folk traditions. These village branches are not just bookstores; they are helping to relieve spiritual poverty and becoming centers for gathering and displaying country culture.(图书馆先锋书店(LAB)连锁的乡村分店吸收了当地特色,成为展示当地历史文化和民俗传统的重要平台。这些乡村分支机构不仅仅是书店;它们有助于缓解精神贫困,成为聚集和展示乡村文化的中。)”可知,乡村书店的目标是弘扬乡村文化。故选C
【29题详解】
推理判断题。根据第三段“To better fit in the lives of local people, each village branch has its own characteristics, like one in Shaxi, southwest China’s Yunnan province. Many of nearly 20,000 books in the store are associated with the history, geography and folk customs of Yunnan and the Bai people.(为了更好地融入当地人的生活,每个村支部都有自己的特色,就像中国西南部云南省沙溪的一个村支部一样。店内近2万册图书中,很多都与云南和白族的历史、地理和民俗有关)”可知,作者提及这家分店的原因在于它通过展示和销售与当地历史文化有关的书籍来积极融入当地老百姓的生活之中。故选A。
【30题详解】
细节理解题。根据第五段“One of the biggest benefits is that it helps provide a healthy environment for children’s growth. “My kids often come to the store. They love reading books here. They gain knowledge and curiosity about the outside world.” one villager said.(最大的好处之一是它有助于为孩子的成长提供一个健康的环境。“我的孩子们经常来店里。他们喜欢在这里读书。他们获得了对外部世界的知识和好奇心。”一位村民说)”可知,开办乡村书店的一大好处是帮助当地的孩子学习知识。故选B。
【31题详解】
推理判断题。从文章的结构来看,首段属于新闻报道的导语,后面的段落则涉及乡村书店的运作和意义。由此推断,这篇文章应该是出自一份报纸。故选A。
[D]
【答案】32. B 33. A 34. C 35. A
【分析】这是一篇说明文。文章讲了现在新技术不断涌现,从自驾车到老年人护理机器人。技术的发展一直代表着许多人通常从事的工作可能面临威胁。但专家们现在认为,随着人工智能不断改变业务,2025年以前的近50%的职业将完全不必要存在。
【32题详解】
推理判断题。根据第三段A growing number of jobs in the future will require creative intelligence, social skills and the ability to use artificial intelligence.可知未来人们将会从事更多创造性的工作,故选B。
【33题详解】
细节理解题。根据第五段“Losing occupations does not necessarily mean losing jobs — just changing what people do.” Growth in new jobs could occur as much, according to the research.可知人们不一定会失业,故选A。
【34题详解】
细节理解题。根据倒数第二段A 2014 report by Pew Research found 52 percent of experts in artificial intelligence and robotics were optimistic about the future and believed there would still be enough jobs in the next few years.可知Pew Research2014年的一份报告发现,52%的人工智能和机器人专家对未来持乐观态度,并相信未来几年仍有足够的工作岗位,故选C。
【35题详解】
推理判断题。根据最后一段“Technology will continue to affect jobs, but more jobs seem likely to be created. Although there have always been unemployed people, when we reached a few billion people there were billions of jobs. There is no shortage of things that need to be done and that will not change,”可知人们会有足够的工作,故选A。
七选五
36. G 37. A 38. D 39. B 40. C
【分析】这是一篇说明文。文章讲述了,梦想经不起等待,我们必须马上行动,并说明了原因。
【36题详解】
由下两句“太多了。但我们的梦想不应该也不能等待。”可知,有太多人让梦想处于等待状态,不是今天实现,而是明天及以后实现,说明人们把梦想推迟了,承接下文,G选项“我们有多少次把梦想推迟到明天?”切题。故选G项。
【37题详解】
由上两句“没有人喜欢谈论死亡,但现实是每个人都有一天会死。我们谁也不知道这一天。”和下两句“不要带着未完成的梦想去你的坟墓。现在就下定决心去追求每一个梦想,无论是大的还是小的。”可知,作者认为没人知道自己哪天死亡,所以有梦想,现在就去追,可得出今天才是最重要的,是人的全部,承接上下文,A选项“因此,今天是我们的全部。”切题。故选A项。
【38题详解】
由本段小标题“全世界都在等你的天赋。”和下两句“当然,其他人可能会唱歌,但他们永远不会唱得像你一样。当然,其他人也可以写作,但他们永远无法从你写作的角度出发。”可知,作者认为每个人都有自己区别于他人的天赋,所以别人永远不会唱得像你一样,也永远无法从你写作的角度出发,说明每个人的天赋是独一无二的,承接上下文,D选项“你生来就有一份独特的天赋。”切题。故选D项。
【39题详解】
本段选择小标题,根据第四段内容而定。由第四段“你可以梦想写一部伟大的小说,但除非你真的动笔,否则它永远不会实现。你可以梦想找到治愈癌症的方法,但除非你真正去学校,准备好找到治愈癌症的必要工具,否则这一切永远不会发生。”可知,作者认为,梦想如果不去行动是无法实现的,并给了实现梦想的方法,承接下文,B选项“梦想是行不通的,除非你这样做。”切题。故选B项。
【40题详解】
由上一句“想想所有你想做事情,但是恐惧让你相信你没有能力或者不够优秀。”和下一句“你可以选择不让恐惧阻止你实现梦想。”可知,作者认为恐惧能让人相信自己没能力,阻碍梦想的实现,也可以选择不让恐惧阻止实现梦想,说明恐惧只是人的一种选择,承接上下文,C选项“记住恐惧只是一种选择。”切题。故选C项。
完形填空
41. B 42. D 43. A 44. C 45. D 46. B 47. C 48. A 49. B 50. A 51. D 52. C 53. B 54. C 55. A
【导语】本文是一篇记叙文。文章讲述了作者搬家之前把不用又不便带走的东西赠送给朋友和慈善机构,或低价出售给需要这些东西的人,这样不仅让闲置的物品有了第二次“生命”,作者自己也感到更轻松愉快了。
【41题详解】
考查动词词义辨析。句意:令我惊讶的是,我发现了许多东西,它们随着时间的流逝而被遗忘了。A. covered覆盖;B. found发现;C. bought买;D. lost失去。根据“As I recently had to move out from my flat, it was an occasion to dive into all the stuff I had gathered over time.”和“which had made themselves forgotten with time.”可知,作者发现了一些因年久而忘记了的东西。故选B。
【42题详解】
考查介词词义辨析。句意:其中有书、地图、瓶装饮料、旅游指南、电影票、玩具、糖果等。A. For为了;B. With和;C. Behind在……后面;D. Among在……中。根据“I ___1___ many objects,”和“them were books, maps, bottles of drinks, guidebooks, cinema tickets, toys, goodies, etc.”可知,此处罗列了这些东西中包含的具体事物,表示范围。故选D。
【43题详解】
考查动词词义辨析。句意:我发现与其保留它们或出售它们,不如把它们送给那些对它们有用的人。A. keep保存;B. ignore忽略;C. pile堆放;D. reach伸手触及。根据“or sell them, I found it ___4___ to give them to the people to whom they would be useful.”可知,此处指作者认为与其保留或卖掉这些东西,不如把这些东西送给觉得它们有用的人。故选A。
【44题详解】
考查形容词词义辨析。句意:我发现与其保留它们或出售它们,不如把它们送给那些对它们有用的人。A. harder更努力的;B. easier更简单的;C. better更好的;D. tougher更强硬的。根据本句句首的“Rather than”和“to give them to the people to whom they would be useful.”可知,此处指与其留着这些有用的人更好。故选C。
【45题详解】
考查名词词义辨析。句意:经过仔细的思考,我把标签堆了几堆,我知道每个名字在标签上的人都会很好地利用上面的东西。A. number数字;B. request要求;C. interest兴趣;D. name名字。根据“stood on the labels (标签)”及常识可知,此处指作者把自己的东西分成几堆,在标签上写上需要这些东西的人的名字。故选D。
【46题详解】
考查名词词义辨析。句意:经过仔细的思考,我把标签堆了几堆,我知道每个名字在标签上的人都会很好地利用上面的东西。A. knowledge知识;B. use用处;C. view观点;D. taste味道。根据“I found it ___4___ to give them to the people to whom they would be useful.”可知,此处指需要这些东西的人会充分利用它们。故选B。
【47题详解】
考查形容词词义辨析。句意:递送它们也很有趣,因为每天晚上我都会在背包里装上几堆,然后像邮递员一样到我朋友家里去递送。A. profitable有利可图的;B. boring无聊的;C. interesting有趣的;D. difficult困难的。根据“as I took a few piles in my backpack each evening and went to deliver them at my friends’ homes,”和“It was really a great occasion to hang out!”可知,作者每天晚上都要在背包里装上几堆东西送去朋友家,这对作者来说也是一个很好的闲逛机会。所以,送东西是有趣的。故选C。
【48题详解】
考查名词词义辨析。句意:递送它们也很有趣,因为每天晚上我都会在背包里装上几堆,然后像邮递员一样到我朋友家里去递送。A. postman邮递员;B. diver司机;C. policeman男警察;D. beggar乞丐。根据“as I took a few piles in my backpack each evening and went to deliver them at my friends’ homes,”和常识可知,此处指作者就像邮递员一样每天背着书包去朋友家送东西。故选A。
【49题详解】
考查动词短语辨析。句意:此外,我捐了很多衣服和运动鞋给慈善协会,并送给我的朋友两辆自行车。 A. sent out寄出;B. gave away赠送;捐赠;C. brought back带回来;D. handed down把……传下来。根据“charity associations”及上文语境可知,此处指作者把衣服和运动鞋捐给了慈善机构。故选B。
【50题详解】
考查动词词义辨析。句意:此外,我捐了很多衣服和运动鞋给慈善协会,并送给我的朋友两辆自行车。A. gifted向……赠送;B. showed展示;C. lent借出;D. introduced介绍。根据“Besides, I ___9___ many clothes and sports shoes to charity associations,”可知,作者把东西赠给了不同的人,所以此处指把两辆自行车赠给了朋友。故选A。
【51题详解】
考查动词词义辨析。句意:我还把高质量的运动器材以折扣价卖给任何想要的人。A. advertised做广告;B. bought买;C. rented租用;D. sold卖。根据“at a discount price”可知,此处指作者还把一些高质量的运动装备以折扣价格卖给了愿意买的人。故选D。
【52题详解】
考查动词词义辨析。句意:我还把高质量的运动器材以折扣价卖给任何想要的人。A. borrow借来;B. review复习;C. take带走;D. check检查。根据“would like to”及常识可知,买卖东西需要双方自愿,所以此处指愿意带走这些运动器材的人。故选C。
【53题详解】
考查动词词义辨析。句意:我可以想象我花了几千美元买这些东西。A. created创造;B. spent花费;C. raised筹集;D. counted计数。根据“I can imagine these thousands of dollars”和“buying all that stuff.”可知,此处指作者想象自己花了几千美元买这些东西。故选B。
【54题详解】
考查名词词义辨析。句意:给它们第二次生命让我更加快乐。A. attempt企图;B. chance机会;C. life生命;D. time次。根据“Besides, I ___9___ many clothes and sports shoes to charity associations, and ___10___ two bikes to my friends. I also ___11___ high-quality sports equipment at a discount price to whoever would like to ___12___ them.”可知,此处指作者将东西送出去或卖出去后,它们在新主人那里发挥作用,就有了第二次“生命”。故选C。
【55题详解】
考查名词词义辨析。句意:这对我自己来说是一种真正的享受,同时也是一种解脱,因为当我不得不搬出去的时候,我感到了轻松。A. relief解脱;B. love爱;C. pity遗憾;D. success成功的事。根据“as I felt lighter when I had to move out.”可知,作者把东西送出去后,搬家时就轻松多了,所以这对自己是一个幸事,也是一个解脱。故选A。

郑重声明:本文版权归原作者所有,转载文章仅为传播更多信息之目的,如作者信息标记有误,请第一时间联系我们修改或删除,多谢。