黑龙江省大庆市肇源县东部五校联考2023-2024八年级下学期开学考试英语试题(含解析)

黑龙江省大庆市肇源县东部五校联考2023-2024学年八年级下学期开学考试英语试题
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
一、阅读理解
Health and diseases Nowadays many people have very stressful lives. Doctors say that the stress and lack of sleep can cause many diseases. Read what some teenagers say about their health and diseases.
Kate, 15 I always think I am a healthy person. I have headaches sometimes. If I’m very stressed or tired. I go to bed and take a good rest. Getting enough sleep always makes me feel better.
Maysa, 17 I have colds quite often because I don’t eat enough fruit or vegetables. If my colds get too bad, I go to the doctor and get what he gives me—cough medicine and antibiotics (抗生素).
Mitch, 14 I can’t say I’m healthy, but I’m a sportsperson. I play basketball, football and volleyball. I think I have more energy when I play sports. At the moment, I’ve got a broken arm. So far I have had two operations, but it didn’t have any effect on my studies.
Rita, 16 When I don’t feel well, traditional Chinese medicine can help me. It can help me with psychological and physical problems. I usually feel better after being treated with acupuncture (针刺疗法).
1.What’s the matter with Mitch at the moment
A.His arm is broken. B.His leg is broken. C.He has a bad cold. D.He has a headache.
2.Who mentions traditional Chinese medicine
A.Kate. B.Maysa. C.Mitch. D.Rita.
3.Which of the following is TRUE according to the passage
A.Kate is healthy and she never has a headache.
B.Eating healthy food always makes Kate feel better.
C.Rita has had three operations so far.
D.Rita thinks traditional Chinese medicine is good.
Everybody has different hobbies that they like to do for fun or just to relax. There are many kinds of activities like volleyball, basketball, swimming, or baseball. It all depends on each personality. For me, basketball is part of my life and it means a lot to me.
Since I was a little girl, I started to play basketball in the school team and also with my friends in the neighborhood. My mother told me that I liked kicking the ball around and had so much fun with it when I was only about two years old. Since then, playing basketball has been my favorite sport. It is my hobby whenever I have free time.
Playing basketball also helps me to relax and be confident. I often play basketball with my classmates in the playground. After doing my homework or when I come home from school, I play a little bit with my friends outside my house or we go to the park to play it.
Whenever I play basketball, I feel healthier and stronger. Besides, I meet new friends from the neighborhood. I not only like playing basketball, but also enjoy watching basketball games on television.
4.Which is NOT the reason why people have hobbies
A.Because they like to do something for fun. B.Because they want to relax.
C.Because they have free time. D.Because they want to feel healthy.
5.________ is the author’s favorite sport.
A.Basketball B.Volleyball C.Swimming D.Baseball
6.The author liked kicking the ball around and had so much fun with it when she was only about ________ years old.
A.one B.two C.three D.four
7.Where doesn’t the author often play basketball
A.Outside the author’s house. B.In the park. C.In the playground. D.In the gym.
People are always trying to live a healthy life. You might have read so much on this topic. The following ideas may sound strange, but they can really help you.
Exercise when you are tired.
After a long and tiring day of study, exercising might not sound like a good idea, but it should. In fact, physical activities can provide you with the missing energy. Research shows that exercising for just 30 minutes can make you feel good!
Write by hand to help the brain be active.
Although writing something using a computer is faster, it is much better to remember the whole thing by writing it down by hand. When you read a handwritten text naturally, it’s easier for your brains to remember the information.
Spare more time for yourself.
By sparing the time for yourself and just being alone for a while, you can have a chance to think and get to know yourself better. And you won’t behave impulsively (冲动地).
Drink hot drinks on a hot day.
What cools more on a hot summer morning, cold water or hot water The study shows that the hot water does make people feel cooler. When you are drinking something hot, the body will feel the change in temperature and increase the perspiration (流汗), which helps you cool down!
根据材料内容选择最佳答案。
8.________ can make you feel good after a day’s tiring study.
A.Resting B.Exercising C.Eating D.Reading
9.It’s the best way to ________ if we want to remember a long passage.
A.read it over B.read it aloud
C.write it down by hand D.write it using a computer
10.The third idea is mainly about ________.
A.the advantages of being alone B.the importance of thinking
C.the advantages of behaving well D.the importance of keeping healthy
11.Why do we drink hot water on a hot day
A.Because it brings heat to our bodies. B.Because it is harmful to our bodies.
C.Because it makes our bodies strong. D.Because it makes heat away from our bodies.
Traveling can be expensive. But there are some ways to save money when traveling. Try some of the advice below on your next vacation and your wallet will thank you.
Look for city tourism cards. With the card, you can pay less at restaurants and shops. You don’t have to wait for a long time at busy attractions. You might even get free tickets to top tourist attractions. City tourism cards can save your money and time without question.
Don’t get the best room. How long will you stay in your room Will you just be sleeping there Do you really need a bigger room with a good view (景色)
Find a hotel outside a city. It can help you save some money by choosing a hotel away from big tourist attractions. Because you are always doing the same—go to the attractions and then return to your hotel to sleep.
Book (预订) a room with a kitchen. Although some people might not like to cook while on vacation. I don’t mind making breakfast in my room. We always eat at a nice restaurant on our last night of the vacation. I’d rather eat breakfast and lunch at the hotel and then spend much money on a delicious supper.
12.With ________, you can pay less at restaurants and shops.
A.ID cards B.tourism cards C.bank cards D.phone cards
13.The underlined words “tourist attractions” in Paragraph 2 mean ________.
A.旅游方式 B.旅游设施 C.旅游手册 D.旅游景点
14.To save some money, the writer advises tourists to ________.
A.get the best room B.live near big tourist attractions
C.live away from big tourist attractions D.take a map with them when traveling
15.The writer prefers to make breakfast and lunch in the hotel because ________.
A.they are healthier and more delicious
B.he likes cookers in the hotel
C.there are not any restaurants in the neighborhood
D.he’d rather spend much money on a delicious supper
B)请先阅读下面短文,掌握其大意,然后根据短文内容从下面方框内的七个选项中选择五个还原到文中,使短文意思通顺、结构完整。
Have you ever heard of The Legend of White Snake It is a very famous traditional Chinese story. 16 It has a connection(联系)to the Dragon Boat Festival.
Once upon a time, there lived two snakes, White Snake and Green Snake. They had magical power and became two beautiful young ladies. At the West Lake of Hangzhou, they met a man named Xu Xian. White Snake quickly fell in love with him. 17
Dragon Boat Festival came. In those days, people drink realgar wine(雄黄酒) 18 If she drank the wine, she would turn into the snake again.
Xu Xian didn't know this. So he asked his wife to drink realgar wine. Soon White Snake became very ill and went into her room. When Xian entered the room. He couldn't find his wife. 19 He was frightened to death. Later, White Snake recover(恢复). In order to save her husband, she went to steal a magical herb(药草)from a god. 20
A.They got married soon.
B.Xu Xian ran outside to ask someone to save his wife.
C.He saw a huge white snake on the bed.
D.It is a love story between the White Snake and Xu Xian..
E.But it was dangerous for White Snake.
F.White snake was very kind
G.In the end, the god was moved by her true love and saved Xu Xian.
二、完形填空
Scientists are very interested in the universe, and they always want to know more about it. Years ago they knew many things about the 21 . They knew how big it is and 22 away it is from the earth. 23 they wanted to know more. They thought the best way was to 24 men to the moon. The moon is about384.000 kilometers away from the earth. A plane cannot 25 to the moon because the air 26 only 240 kilometers away from the earth. But 27 can fly even when there is no air. That is a rocket (火箭).
How does a rocket fly There is gas (气体) in the rocket. When the gas is made very hot 28 the rocket, it will rush out of the end of the rocket, so it can make the rocket fly up into the sky. Rockets can fly out into space. Rockets with men in them have 29 to the moon. Several rockets without men in them have flown to another planet 30 farther away than the moon. One day, rockets may be able to go to any place in space.
21.A.star B.moon C.sun D.earth
22.A.how much B.how far C.how many D.how long
23.A.So B.And C.Or D.But
24.A.send B.put C.choose D.bring
25.A.walk B.fly C.climb D.run
26.A.reaches B.gets C.jumps D.arrives
27.A.anything B.nothing C.something D.everything
28.A.before B.inside C.after D.outside
29.A.went B.gone C.got D.been
30.A.more B.many C.much D.most
三、短文填空
Fill in each blank with a proper form of the word given or a proper word.
Have you got a check-up (体格检查) 31 the hospital It doesn’t mean that you go to see a doctor because you are ill. In fact, a check-up happens when you’re 32 (feel) well and is sometimes called the “well-child” visit 33 you’re healthy. Get it
It offers a chance for your parents to talk with the doctor about your 34 (day) food and nutrition (营养). And it gives you a chance to ask any question you might have about 35 (you) health. You might want to find out why you could have a fever, or 36 to do when you cough.
A check-up may start when a nurse calls you from the waiting room. Maybe she will start by checking your 37 (weigh) and height, as well as your body. She may check your head, heart, stomach, legs and other parts and then 38 (take) your temperature.
All of the check results will go into your 39 (medicine) chart (医疗图表), so the doctor can look them 40 . Then the doctor will ask you some questions and make sure your body is in excellent condition.
四、任务型阅读
Use words with proper meanings and grammatical rules to fill in the blanks. (only one word for one blank )
Fifteen years ago, I drove a taxi for a living. One day I went to pick up a passenger (乘客) at 2: 40 am. When I arrived there, I walked to the door and knocked.
After a while, the door opened. A small woman stood before me. She was more than eighty years old. By her side was a big bag.
When we got into the taxi, she gave me an address (地址), and then asked, “Could you drive through the city ”
“It’s not the shortest way,” I answered quickly.
“Oh, I know,” she said, “I’m on my way to a hospice (临终安养院). I don’t have any family left. The doctor says I don’t have much time left.”
I quietly turned off the meter (计程表). For the next two hours, we drove through the city. She showed me the building where she had once worked, the neighbourhood where she had lived.
We drove to the address she had given me. “How much do I pay you ” she asked. “None,” I said.
“You have to make a living.” she answered.
“Oh, there are other passengers.” I answered.
Almost without thinking, I gave her a hug. She said, “You gave an old woman a moment of happiness.”
41.I was a taxi driver ago.
42.One day I picked up an with a big bag.
43.When we got into the taxi, the woman wanted me to the city.
44.I the meter and to the hospice.
45.The old woman felt at that moment.
五、书面表达
46.请你介绍一下游览北京的经历,内容如下:
1.北京在中国的北方,每年有很多人到北京旅游;
2.来过北京多次,跑遍了北京城;
3.爬过长城,到过颐和园(the Summer Palace) 和故宫(the Palace Museum);
4.拍下了很多照片,与外国人用英语交谈过。
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
试卷第1页,共3页
试卷第1页,共3页
参考答案:
1.A 2.D 3.D
【导语】本文主要介绍了四名青少年的健康与疾病情况。
1.细节理解题。根据“At the moment, I’ve got a broken arm.”可知,Mitch的手臂骨折了。故选A。
2.细节理解题。根据“When I don’t feel well, traditional Chinese medicine can help me.”可知,Rita提到了中医。故选D。
3.推理判断题。根据Rita的描述“When I don’t feel well, traditional Chinese medicine can help me. It can help me with psychological and physical problems. I usually feel better after being treated with acupuncture (针刺疗法).”可知,她不舒服的时候会使用中医治疗。由此可知,Rita认为中医很好。故选D。
4.C 5.A 6.B 7.D
【导语】本文主要讲述了作者的爱好——打篮球。
4.细节理解题。根据第一段“Everybody has different hobbies that they like to do for fun or just to relax.”以及最后一段“Whenever I play basketball, I feel healthier and stronger.”可知兴趣、放松、保持身体健康是人们有爱好的原因,没有提到空闲时间。故选C。
5.细节理解题。根据第二段“Since then, playing basketball has been my favorite sport.”可知,篮球是作者最喜欢的运动。故选A。
6.细节理解题。根据第二段“My mother told me that I liked kicking the ball around and had so much fun with it when I was only about two years old.”可知,作者两岁的时候就喜欢踢球。故选B。
7.细节理解题。根据第三段“I often play basketball with my classmates in the playground. After doing my homework or when I come home from school, I play a little bit with my friends outside my house or we go to the park to play it.”可知,作者通常在家外面、在公园里、在操场上打篮球,没有提到体育馆。故选D。
8.B 9.C 10.A 11.D
【导语】本文是一篇说明文。关于如何过上健康的生活,作者给出了四条不太寻常但很实用的建议。
8.细节理解题。根据第一个观点中“After a long and tiring day of study, exercising might not sound like a good idea, but it should.”可知,一天的疲惫学习之后,锻炼能够让你感觉很好。故选B。
9.细节理解题。根据第二个观点中“… it is much better to remember the whole thing by writing it down by hand.” 可知,如果我们想记住一篇长的文章,手写是最好的方式。故选C。
10.主旨大意题。根据第三个观点“By sparing the time for yourself and just being alone for a while, you can have a chance to think and get to know yourself better. And you won’t behave impulsively ”可知,本段讲的是独处的好处。故选A。
11.推理判断题。根据第四个观点中“When you are drinking something hot, the body will feel the change in temperature and increase the perspiration, which helps you cool down!”可知,喝热水能够加速流汗,带走热量。故选D。
12.B 13.D 14.C 15.D
【导语】本文主要讲述了在旅游中如何省钱。
12.细节理解。根据“Look for city tourism cards. With the card, you can pay less at restaurants and shops.”可知,用城市旅游卡在饭馆或商店可能支付的很少。故选B。
13.词句猜测。根据“With the card, you can pay less at restaurants and shops. You don’t have to wait for a long time at busy attractions.”可知,使用该卡,您可以在餐馆和商店支付更少的费用。您不必在繁忙的景点等待很长时间。推知下文中tourist attractions的意思是“旅游景点”。故选D。
14.细节理解。根据“Find a hotel outside a city. It can help you save money by choosing a hotel away from big tourist attractions.”可知,建议旅客居住远离大的景点。故选C。
15.细节理解。根据“I’d rather eat breakfast and lunch at the hotel and then spend much money on a delicious supper.”可知,我宁愿在旅馆吃早饭和午餐,然后花很多钱买美味的晚餐。故选D。
16.D 17.A 18.E 19.C 20.G
【分析】本文讲的是白蛇传的故事。白素贞和许仙之间的爱情故事,从相识到相爱,在端午节那天,因为黄酒白素贞现了原形,吓坏了许仙,后来白素贞为了救许仙去偷药草。神被他们感动了。
16.句意:这是一条白蛇和许仙之间的爱情故事。
根据空前“It is a very famous traditional Chinese story.这是一个非常传统的中国故事”及空后句“It has a connection(联系)to the Dragon Boat Festival. 它与端午节有联系。”结合选项可知,“这是一条白蛇和许仙之间的爱情故事”能起到承前启后的作用。故选D。
17.句意:他们很快结婚了。
根据空前句“White Snake quickly fell in love with him”可知,白素贞很快爱上了他,结合选项可知,空处是表达“他们很快结婚了。”故选A。
18.句意:但对白素贞来说是危险的。
根据空前句“people drink realgar wine”及空后“If she drank the wine, she would turn into the snake again.”可知,如果她喝了酒,她就会变成蛇的原形,所以空处是表达“这对白素贞来说是危险的”故选E。
19.句意:他看见床上有一条巨大的白蛇。
根据前面说他找不到自己的妻子,结合空后句“He was frightened to death他吓得要死”,结合选项可知,此处是表达“他看见床上有一条巨大的白蛇”,“He saw a huge white snake on the bed”符合上下文语境。故选C。
20.句意:最后,神被她的真爱感动并救了许仙。
根据空前“In order to save her husband, she went to steal a magical herb(药草)from a god”可知,为了救她丈夫,她去神仙那里偷一种神奇的药草,结合选项可知,此处是表达故事的结局,“最后,神被她的真爱感动并救了许仙。”符合上下文语境。故选G。
21.B 22.B 23.D 24.A 25.B 26.A 27.C 28.B 29.D 30.C
【导语】本文讲述了科学家对宇宙很感兴趣,他们坚持探索宇宙,最终发明了载人火箭。总有一天,火箭将飞到太空中的任何地方。
21.句意:多年前,他们知道许多关于月球的事情。
star星星;moon月球;sun太阳;earth地球。根据“They knew how big it is and…”及“They thought the best way was to … men to the moon.”可知,本文讲述的是科学家们还想继续探究月球的主题。故选B。
22.句意:他们知道它有多大,离地球有多远。
how much多少,问数量,修饰不可数名词,多少钱;how far多远;how many多少,问数量,修饰可数名词;how long多久。根据“… away it is from the earth”可知,此处是指它离地球有多远的距离。how far“多远”符合语境。故选B。
23.句意:但是他们想知道得更多。
So所以;And和,然后;Or或者,否则;But但是。根据“they knew many things about…They knew how big it is and … away it is from the earth.”与“ they wanted to know more”可知,“科学家们了解了一系列关于月球的信息”与“想知道得更多”之间为转折关系,应用表示转折得连词but,意为“但是”。故选D。
24.句意:他们认为最好的方法是把人类送上月球。
send送;put放;choose选择;bring带来。根据“… men …to the moon”及“The moon is about384.000 kilometers away from the earth. A plane…”可知,此处是指将人类送上月球。send sb. to sp.“送某人去某地”符合语境。故选A。
25.句意:飞机不能飞到月球,因为空气距离地球只有240公里。
walk走路;fly飞;climb爬;run跑。根据“A plane cannot …”及“But … can fly even…”可知,前者此处是指飞机不能飞到月球。fly to“飞到”符合语境。故选B。
26.句意:飞机不能飞到月球,因为空气到达地球的距离只有240公里。
reaches到达;gets得到;jumps跳;arrives到达,后搭配in或at。根据“the air … only 240 kilometers away from the earth”可知,此处指空气到达地球的距离,reach“到达,够到”,符合语境。故选A。
27.句意:但是火箭即使没有空气也能飞。
anything任何事;nothing没有什么;something某事;everything每件事。根据下文“That is a rocket”可知,此处是指火箭是一种即使没有空气也能飞的飞行器,应用复合不定代词something指代,意为“某物”。故选C。
28.句意:当火箭内部的气体变得非常热时,它会从火箭的末端冲出,所以它可以使火箭飞向天空。
before在……之前;inside在……里面;after在……之后;outside在……外面。根据“There is gas in the rocket.”可知,此处是指在火箭的内部。故选B。
29.句意:载人火箭曾到过月球。
went去,过去式;gone去,have gone to,去了还没有回来;got得到;been是,have been to去了已经回来了。根据“Several rockets without men in them have flown to another planet … farther away than the moon. One day,rockets may be able to go to any place in space.”一些无人火箭已经飞到比月球远得多的另一个星球上,且将来能去到宇宙的任何地方,可推测,此处指载人火箭曾经去到过月球,对现在还有深远的影响。根据常识可知,载人火箭已经返回,应用现在完成时“have been”表示去过已经返回。have been to the moon“去过月球”符合语境。故选D。
30.句意:一些无人火箭已经飞到比月球远得多的另一个星球上。
more更多,修饰多音节的形容词或副词原级构成比较级,或修饰名词;many许多,修饰可数名词;much许多,修饰形容词或副词比较级或不可数名词;most最多,修饰形容词或副词原级构成最高级。根据“… farther away than the moon”可知,此处为比较级,表示比月球远得多的星球上,应用much修饰比较级farther。故选C。
31.in 32.feeling 33.because 34.daily 35.your 36.what 37.weight 38.take 39.medical 40.over
【导语】本文主要介绍了为什么需要定期体检以及体检的内容和流程。
31.句意:你去医院体检过吗?in the hospital表示“在医院”。故填in。
32.句意:事实上,检查是在你感觉良好时进行的,有时被称为“健康儿童”就诊,因为你很健康。根据“you’re”可知,时态为现在进行时,用feel的现在分词形式。故填feeling。
33.句意:事实上,检查是在你感觉良好时进行的,有时被称为“健康儿童”就诊,因为您很健康。根据“is sometimes called the ‘well-child’ visit...you’re healthy”可知空格后解释原因,用because引导原因状语从句。故填because。
34.句意:它为你的父母提供了与医生讨论您的日常食物和营养的机会。“food and nutrition”为名词短语,前面要用形容词修饰。day“天”,其形容词形式为daily“日常的”。故填daily。
35.句意:它让你有机会提出任何有关您健康的问题。health“健康”,名词,前面用形容词性物主代词。故填your。
36.句意:你可能想了解为什么会发烧,或者咳嗽时该怎么办。根据“to do”可知,此处缺少宾语,用what代指咳嗽时要做的事。故填what。
37.句意:也许她会首先检查你的体重和身高以及你的身体。weigh“称重”,动词,根据“your”可知,此处应填其名词形式weight“体重”。故填weight。
38.句意:她可能会检查你的头部、心脏、胃、腿和其他部位,然后测量你的体温。take your temperature“量体温”,情态动词may后用动词原形。故填take。
39.句意:所有的检查结果都会进入你的病历中,以便医生可以查看。medicine“药品”,名词,此处用其形容词形式medical“医疗的”,作定语修饰其后名词。故填medical。
40.句意:所有的检查结果都会进入你的病历中,以便医生可以查看。根据“look them”可知,医生应该是查看检查结果。look over“查看”。故填over。
41. fifteen/15 years 42. old woman 43. drive through 44. turned off drove 45.happy
【导语】文章介绍了作者15年前开出租挣钱谋生,一天,作者在凌晨两点四十接一位顾客,她是一位八十多岁的老人,后来知道这个老人要去临终安养院,作者关掉了计程表,没有收老人的钱。
41. 根据第二段“Fifteen years ago, I drove a taxi for a living.”可知,15年前,作者是一名出租车司机。故填fifteen/15; years。
42.根据第二段“One day I went to pick up a passenger (乘客) at 2: 40 am.”和第三段“After a while, the door opened. A small woman stood before me. She was more than eighty years old.”可知,去接一个带着大包的老太太。故填old;woman。
43.根据第四段“Could you drive through the city ”可知,老太太想让司机开车穿过整个城市,to后接动词原形。故填drive;through。
44.根据第七段“I quietly turned off the meter (计程表). For the next two hours, we drove through the city.”和第八段“We drove to the address she had given me.”可知,作者关掉计程表,开车到了临终安养院,文章讲的是15年前的事情,用一般过去时态。故填turned;off;drove。
45.根据最后一段“You gave an old woman a moment of happiness”可知,老人感到很高兴,happy“高兴的”,形容词作表语。故填happy。
46.例文
Beijing is in the north of China. There are many places of interest there. A lot of people come to visit Beijing every year. I have been to Beijing many times. I have traveled around Beijing. I have climbed the Great Wall. I have visited the Summer Palace and the Palace Museum. When I was there, I also had conversation with foreigners and I took lots of photos.
It was an interesting experience. I had a good time there. I love Beijing.
【详解】[总体分析]
①题材:本文是一篇材料作文;
②时态:时态主要为现在完成时和一般过去时;
③提示:根据提示信息介绍游览北京的经历。
[写作步骤]
第一步,介绍北京的位置以及自己游览北京的经历;
第二步,表达对这次游览经历感到愉快和对北京的喜爱。
[亮点词汇]
①in the north of在……北部
②places of interest风景名胜
③have conversation with与……交谈
④have a good time玩得愉快
[高分句型]
There are many places of interest there. (there be句型)
答案第1页,共2页
答案第1页,共2页

郑重声明:本文版权归原作者所有,转载文章仅为传播更多信息之目的,如作者信息标记有误,请第一时间联系我们修改或删除,多谢。