Unit 4 【单元测试 · 提升卷】
一、完形填空(共10小题;每小题1分,满分 10分)
Once there was a king. He often asked some 1 and difficult questions. It often 2 the courtiers (大臣) a lot of time to answer these questions.
One day, the king asked such a question again. All the courtiers didn’t know how to 3 it. When the king looked at his courtiers, they were all 4 the answer in silence.
At that moment, a 5 man named Birbal walked into the palace. Birbal knew that the king liked to ask such questions. He then asked,“May I know the 6 , please ”
The king said, “How many birds are there in this city ” Without even a 7 , Birbal answered, “There are 45,480 birds.”
“How can you be so 8 ” asked the king. Birbal said, “You can ask someone to count (数). If he finds more birds, it 9 some birds have come to visit the friends here. If he finds fewer, some have gone to visit their friends in 10 places.” The king was very satisfied with Birbal’s clever answer.
1.A.stupid B.boring C.strange
2.A.wasted B.took C.saved
3.A.answer B.write C.ask
4.A.thinking about B.talking about C.looking through
5.A.lazy B.clever C.common
6.A.question B.truth C.problem
7.A.month B.minute C.day
8.A.careful B.sure C.useful
9.A.means B.develops C.says
10.A.many B.any C.other
二、阅读理解。(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中选出最佳选项。
A
Parents often find children watch cartoons for at least three to four hours a day. Studies show that kids start watching cartoons on TV at an early age of six months, and by the time they reach the age of two or three, they become cartoon fans and they would like to spend much time on it. Parents often look upon this as a problem because most of the kids are found to become addicted to(沉迷) watching cartoons. Parents think if kids spend too much time on cartoons, they will fall behind in study.
Some people think cartoons are worth watching. It helps the working parents the most because they can do a lot of work by getting their kids involved with (涉及) cartoon programs on TV.
When they watch educational cartoons, they get to learn many things. Kids learn many things by watching such cartoon programs. They also help to improve their language. Educational cartoons help them to try different languages. Kids can learn English well with the help of those cartoon shows. At the same time, some kids can learn about the friendship and teamwork from the cartoons. It is good for them to get on well with(与……相处融洽) their friends and classmates.
So sometimes it is meaningless to stop kids from watching cartoons, but parents should make sure that their kids are watching the right things.
11.When do kids start to watch cartoons on TV
A.When they are six months old. B.When they are two years old.
C.When they are three years old. D.When they are six years old.
12.Why are kids addicted to TV
A.Because they have nothing to do at home. B.Because they are not cartoon fans.
C.Because they like to watch cartoon programs. D.Because their parents don’t take care of them.
13.Why is it good for children to watch cartoons according to the passage
A.Because children know how to use their time.
B.Because children know how to get on well with others.
C.Because children know how to keep healthy.
D.Because children know how to make cartoons.
14.What is the passage mainly written for
A.Teachers. B.Children. C.Cartoon producers. D.Parents.
15.What is the writer’s opinion about cartoons
A.Kids can’t watch any kinds of cartoons.
B.It’s meaningful to stop kids from watching cartoons.
C.Kids can spend time watching cartoons on weekends.
D.Parents should let their kids spend some time watching the right cartoons.
B
Liu Yang is China’s first woman astronaut. She wrote a letter to her two children, and the letter was made public (公开) after she set off into space for the second time. Her words touched the hearts of millions of people.
“I love you very much. I didn’t want you to see me off at the launch site (发射场). I was afraid that I would cry,” Liu wrote in the letter to her daughter, 8, and son, 6.
“I promise you that I will build a big house in space. I will fill it with the dreams of many people. I also promise you I will take many beautiful pictures so you can share them with others. I will also take your wishes to space. You have my word,” she said in the letter on Sina Weibo.
“I cannot be with you, but I won’t love you any less,” she wrote in the letter. “My babies, if you miss me, just look up to the sky. Every time you see the stars twinkle, it’s because I’m saying ‘I love you’.”
Many people read the letter online. They said that Liu’s words allowed them to see that a national hero is also a common mother. And they wished for her safe return.
16.What touched many people’s hearts
A.Liu Yang’s letter. B.Liu Yang’s children.
C.The new house in space. D.Liu Yang’s setting off into space.
17.Why didn’t Liu Yang want her children to see her off
A.Because she didn’t want to cry.
B.Because her children were too small.
C.Because her children had to go to school.
D.Because she didn’t want to see her children.
18.What does Paragraph 3 talk about
A.Liu Yang’s job in the spaceship. B.Liu Yang’s promises to her children.
C.The children’s wish for their mother. D.The children’s wish to go into space.
19.What does the underlined word “twinkle” in Paragraph 4 mean in Chinese
A.暗淡 B.消失
C.闪烁 D.出现
20.What is the best title for the passage
A.Many people read the letter online B.A national hero can’t be a good parent
C.A letter from an astronaut mother D.Liu Yang set off into space for the second time
C
Do you know ChatGPT It’s an artificial intelligence (AI) tool. It can answer questions, tell stories, and write articles. But it’s very “thirsty”, said a new study from Harvard University.
ChatGPT has “homes” around the world in data centers (数据中心). When it works, the computers at the data centers get very hot. Workers then have to use water to cool them down. Cold water goes into pipes near the computers. The water needs to be very clean. They can’t use seawater because it can eat away at the pipes.
When you ask ChatGPT 50 questions, it “drinks” 500 milliliters (ml) of water. Scientists used 700,000 liters of water to build ChatGPT. The water use is very big. People can make 370 cars with it.
ChatGPT is just one of the AI tools around the world. You need data centers to do everything on the Internet. There are more than 8,000 data centers around the world. The number is still growing.
AI uses a lot of water to “grow”. The world’s water may not be enough. Many people don’t have enough water to drink. But AI technology helps people. Should we rethink how we use AI
21.Which of the following can ChatGPT do
①Answer questions. ②Sing songs. ③Write articles. ④Tell stories.
A.①②③ B.②③④ C.①③④ D.①②④
22.What does “them” refer to in Paragraph 2
A.Homes. B.Computers. C.Workers. D.Pipes.
23.If you ask ONE question, how many milliliters of water can ChatGPT “drink”
A.10. B.100. C.50. D.500.
24.What can we learn from Paragraph 4 and Paragraph 5
A.ChatGPT is the only AI tool around the world.
B.The number of data centers is not growing now.
C.AI tools can work in a better way without any water.
D.We may have to “fight” with AI for water in the future.
25.What is the main idea of the article
A.ChatGPT is a good artificial intelligence tool.
B.ChatGPT needs lots of water when it works.
C.ChatGPT helps people do many different things.
D.ChatGPT has “homes” around the world in data centers.
短文填空(10分)
阅读下面的短文,并从下列六个句子中选择五个还原到原文中,使原文的意思完整、连贯。
Advertisements are almost everywhere in our lives. We see them on smartphone apps, TVs, and big screens in shopping malls. But in ancient times, there were no these inventions. 26
The purpose of advertising is to attract customers’ attention. This was also true in ancient times. More than 2,000 years ago, Qu Yuan wrote the poem Heavenly Questions. It mentions a man who sells meat in a market. 27 This was an easy way to draw people’s attention.
Another simple way to advertise was to shout about goods. In the Song Dynasty, sellers used clever songs to market their goods. 28
29 Here is a story of a horse seller. At first, he shouted to the crowd about how good his horses were. However, no one was interested. Later, the man came up with a good idea. He went to Bo Le, a famous person with much knowledge of horses and said to him, “Could you visit my stall (摊位) and look at my horses ” Bo Le agreed. He went to the seller’s stall and showed great interest in the horses. 30 How useful this way of advertising was!
A.How did people sell their goods (商品)
B.Soon, every horse in the stall had a buyer.
C.They allow us to know what is new in markets.
D.He knocked his knife on the table to make a sound.
E.In addition, some sellers asked famous people for help.
F.The words in the songs made their goods easy to remember.
三.信息匹配(7.5分)
下面的材料A~F分别介绍了六部和动物有关的卡通电影片。请根据Anna, Ben, Cathy, Emily的喜好选择最适合他们观看的电影。
31 Anna likes lions. She would like to know some stories of them. 32 Ben is crazy about adventure stories. He enjoys the stories about good guys beating bad guys. 33 Cathy likes fairy tales. She dreams to meet a prince in the movie. 34 David is fond of small animals. He is also interested in cooking and stories about cooking. 35 Emily’s favourite animal is the panda. She thinks it is lovely and she enjoys the stories about pandas. A.Kung Fu Panda 2 Did you watch Kung Fu Panda in 2008 Do you remember the panda Po He learns Kungfu hard and becomes very strong. Now, he is coming back. He has some new troubles. Po is protecting the Valley of Peace. The peaceful life doesn’t last long.
B.Zootopia Do you know the big city called Zootopia Many animals live happily there. Judy the rabbit is a policewoman. She often messes things up. A fox called Nick laughs at her a lot. Judy doesn’t like him. One day, many animals go missing in Zootopia. Judy has to find them with Nick’s help.
C. Ratatouille Remy is a rat. He lives in a French country house with his family. Remy loves fine food. Remy dreams of becoming a great chef (厨师). It is a hard dream for a rat. But luck comes when he finds himself in a restaurant. There, he meets a young boy.
D.The Princess and the Frog It is a lively version of the classic fairy tale. It describes a beautiful girl named Tiana, a frog prince who wants to be human again, and a special kiss that leads them both on a suffering adventure. The movie also offers a musical experience to the youngest ears.
E. Puss in boots Puss in boots is a cat. He always wears a hat, a sword (剑) and a pair of boots. Puss has a childhood friend. They often take the adventure together. They want to find Jack’s magic beans. But two bad guys want to use the beans to rule the world. Puss and his friend have to steal the beans. Can they beat the two bad guys?
F. The Lion King The Lion King includes many great songs. However, it is the film’s story that has made it a true classic. Simba experiences the loss of his family, but he also grows stronger and makes new friendships as he grows up. This film can teach children about some of the difficulties that life often brings.
四.语法填空(每空1分,共10分)
This morning, I took a bus to school. The traffic was 36 (busy) than usual and there were more people on the bus. At Xinhua Stop, I saw 37 old man get on the bus. He looked very weak. I stood 38 and gave my seat to him. He thanked me and asked me about my name and my school. We talked 39 (happy). Later in the 40 (three) class, Mr Du came in and asked me to go to the front. I didn’t know 41 , so I was a little afraid. Everyone was looking at me. Then he told 42 (they) what I did on the bus this morning. He knew it 43 he got a phone call from the old man. Mr Du said I could be a good example to my 44 (classmate). It was really a good day 45 me! I was so proud.
五.书面表达(15分)
46. 假如你是李华,你非常喜欢看卡通电影。请你根据提示,写一篇短文,介绍你喜欢卡通电影的原因。
提示:1. 看卡通电影是放松的好方式;
2.看卡通电影可以学到很多知识;
3.看卡通电影对交友有帮助。
要求:1. 词数80左右(开头和结尾已给出,不计入总词数);
2. 语言表达准确,语义连贯,内容应包括所有提示内容,可适当拓展。
I’m Li Hua. In my free time, I like watching cartoon movies very much. Why do I like watching them Here are my reasons.
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Do you like watching cartoon movies
参考答案:
1.C 2.B 3.A 4.A 5.B 6.A 7.B 8.B 9.A 10.C
【分析】本文讲述了从前有个国王总喜欢问一些奇特的问题,大臣们往往是苦思冥想。有天他的问题把在场的大臣们难住了,这时一位智者来了,他的巧妙回答使得国王也佩服得五体投地。
1.句意:他经常问一些奇怪且困难的问题。
stupid愚蠢的;boring乏味的;strange奇怪的。根据“the courtiers (大臣) a lot of time to answer these questions.”及下文中的问题“How many birds are there in this city ”可知,国王喜欢问一些奇怪且很难回答的问题。故选C。
2.句意:大臣们经常要花很长时间回答这些问题。
wasted浪费;took花费;saved节约。根据“ It often...the courtiers (大臣) a lot of time to answer these questions.”可知,回答问题要花费大臣们很长时间,It takes/took sb. some time to do sth.“做某事花费某人多长时间”。故选B。
3.句意:所有的大臣不知道如何回答这个问题。
answer回答;write写;ask问。根据“One day, the king asked such a question again.”可知,国王又问了一个又怪又难的问题,大臣们不知道如何回答。故选A。
4.句意:当国王看着他的大臣们时,他们都在默默地思考答案。
thinking about思考,考虑;talking about谈论;looking through浏览。根据“they were all... the answer in silence”可知,大臣们不知道如何回答,都在安静地思考答案。故选A。
5.句意:在那时,一个名叫Birbal的聪明人走进了宫殿。
lazy懒惰的;clever聪明的;common常见的。结合下文可知,这个人很聪明地回答了国王的问题,由此推测这个人很聪明。故选B。
6.句意:然后他问道,“我可以知道这个问题吗?”
question问题;truth真相;problem难题。根据“The king said, ‘How many birds are there in this city ’ ”可知,他是请求国王告诉他这个问题。故选A。
7.句意:甚至没有一分钟,Birbal回答道,“有45480只鸟。”
month月份;minute分钟;day天。根据“Without even a... Birbal answered”可知,Birbal听到问题后,甚至没有一分钟就回答出来了。故选B。
8.句意:你怎能如何肯定?
careful认真的;sure确定的;useful有用的。结合上文可知Birbal很肯定地给出了鸟儿的具体数字,所以国王问他为何如此确定。故选B。
9.句意:如果他发现了更多的鸟,这意味着有一些鸟来拜访这边的朋友。
means意味着;develops发展;says说。根据“If he finds more birds, it... some birds have come to visit the friends here.”可知,如果发现了更多的鸟,这意味着有些鸟来这儿拜访朋友,故选A。
10.句意:如果他发现更少的鸟,有些鸟去拜访它们在其他地方的朋友了。
many很多;any任何;other其他的。上文提到有些鸟来这儿拜访朋友,此处表达有些鸟则去其他地方看望朋友。故选C。
11.A 12.C 13.B 14.D 15.D
【分析】本文主要讲述了孩子看动画片的现象以及父母对此的担心,但是建议孩子观看教育类动画,能够学习到有用的东西,父母其实可以让孩子看动画,前提是观看合适的内容。
11.细节理解题。根据第一段的“Studies show that kids start watching cartoons on TV at an early age of six months, ”可知研究表明,孩子们在六个月大的时候就开始在电视上看动画片。故选A。
12.细节理解题。根据第一段的“and by the time they reach the age of two or three, they become cartoon fans and they would like to spend much time on it. ”可知当他们长到两三岁时,他们成为卡通迷,他们想花很多时间在上面。因此是因为喜欢看卡通。故选C。
13.细节理解题。根据第三段的“At the same time, some kids can learn about the friendship and teamwork from the cartoons. It is good for them to get on well with(与……相处融洽) their friends and classmates.”可知同时,一些孩子可以从动画片中了解友谊和团队合作。与他们朋友和同学相处融洽是件好事。故选B。
14.推理判断题。根据文章最后的“So sometimes it is meaningless to stop kids from watching cartoons, but parents should make sure that their kids are watching the right things.”可知有时候阻止孩子看动画片是没有意义的,但父母应该确保他们的孩子在看正确的东西。因此是写给父母看的。故选D。
15.推理判断题。根据第三段的“When they watch educational cartoons, they get to learn many things.”可知当他们观看教育动画片时,他们会学到很多东西。以及最后一段的“So sometimes it is meaningless to stop kids from watching cartoons, but parents should make sure that their kids are watching the right things.”可知所以有时候阻止孩子看动画片是没有意义的,但父母应该确保他们的孩子在看正确的东西。因此选项D“父母应该让他们的孩子花一些时间看合适的动画片”正确。故选D。
16.A 17.A 18.B 19.C 20.C
【分析】本文主要讲述了宇航员刘洋写给孩子的信。
16.细节理解题。根据“Her words touched the hearts of millions of people.”可知是指刘洋信里的语言感动了人们,故选A。
17.细节理解题。根据“I didn’t want you to see me off at the launch site (发射场). I was afraid that I would cry”可知是因为她怕自己哭,故选A。
18.主旨大意题。根据“I promise you that I will build a big house in space.”可知本段是刘洋对孩子们的承诺。故选B。
19.词句猜测题。根据“Every time you see the stars twinkle”可知是指星星闪烁,故选C。
20.最佳标题题。本文主要讲述了宇航员刘洋写给孩子的信。故选C。
21.C 22.B 23.A 24.D 25.B
【分析】本文主要介绍了ChatGPT需要消耗大量水资源来运行。
21.细节理解题。根据“It can answer questions, tell stories, and write articles.”可知,ChatGPT可以回答问题、讲故事和写文章。故选C。
22.词句猜测题。根据“When it works, the computers at the data centers get very hot. Workers then have to use water to cool them down.”可猜知,them指代的是数据中心的计算机。故选B。
23.细节理解题。根据“When you ask ChatGPT 50 questions, it ‘drinks’ 500 milliliters (ml) of water.”可知,如果你问一个问题,ChatGPT能“喝”10毫升水。故选A。
24.推理判断题。根据“AI uses a lot of water to ‘grow’. The world’s water may not be enough. Many people don’t have enough water to drink.”可推知,未来我们不得不与AI“争夺”水源。故选D。
25.主旨大意题。根据“But it’s very ‘thirsty’, said a new study from Harvard University.”以及通读全文可知,文章主要说的是ChatGPT工作时需要大量的水。故选B。
26.A 27.D 28.F 29.E 30.B
【分析】本文主要介绍了古代人们做广告的方式。
26.根据“But in ancient times, there were no these inventions.”可知本文介绍了古代人们做广告的方式,此处引出话题,选项A“人们是如何销售商品的”符合语境。故选A。
27.根据“It mentions a man who sells meat in a market.”可知此处介绍在市场上卖肉的人是如何做广告的,选项D“他把刀子敲在桌子上发出声音”符合语境。故选D。
28.根据“In the Song Dynasty, sellers used clever songs to market their goods”可知卖家用歌曲来推销他们的商品,选项F“歌曲中的歌词使他们的商品易于记忆”符合语境。故选F。
29.根据“He went to Bo Le, a famous person with much knowledge of horses and said to him”可知此处的广告方式和名人有关,选项E“此外,一些卖家向名人寻求帮助”符合语境。故选E。
30.根据“He went to the seller’s stall and showed great interest in the horses”以及“How useful this way of advertising was!”可知他去了卖家的摊位,对马表现出极大的兴趣,这个广告方式很有用,有人买了他的马,选项B“很快,马厩里的每匹马都有了买家”符合语境。故选B。
31.F 32.E 33.D 34.C 35.A
【分析】本文介绍了几个人的喜好及六部和动物相关的卡通影片。
31.根据“Anna likes lions. She would like to know some stories of them.”可知安娜想要了解一些关于狮子的故事。F项“《狮子王》 《狮子王》包含了许多伟大的歌曲。然而,正是这部电影的故事让它成为了真正的经典。辛巴经历了失去家人的痛苦,但随着他的成长,他也变得更加坚强,结交了新的朋友。这部电影可以教会孩子们生活中经常带来的一些困难。”与之匹配。故选F。
32.根据“Ben is crazy about adventure stories. He enjoys the stories about good guys beating bad guys.”可知本痴迷于冒险故事,喜欢关于好人和坏人的故事。E项“《穿靴子的猫》穿靴子的猫是一只猫。他总是戴着一顶帽子,一把剑和一双靴子。猫咪有一个儿时的朋友。他们经常一起去冒险。他们想找到杰克的魔豆。但是有两个坏人想用这些豆子统治世界。猫和他的朋友不得不去偷豆子。他们能打败那两个坏蛋吗?”与之匹配。故选E。
33.根据“Cathy likes fairy tales. She dreams to meet a prince in the movie.”可知凯西喜欢童话故事。她梦想在电影中遇到一位王子。D项“《公主和青蛙》这是经典童话故事的生动版本。它描述了一个名叫蒂安娜的美丽女孩,一个想要变回人类的青蛙王子,以及一个特殊的吻,让他们都踏上了一段痛苦的冒险之旅。这部电影也为最年轻的耳朵提供了音乐体验。”与之匹配。故选D。
34.根据“David is fond of small animals. He is also interested in cooking and stories about cooking.”可知大卫喜欢小动物,他对烹饪和关于烹饪的故事也很感兴趣。C项“《美食总动员》雷米是一只老鼠。他和家人住在法国的乡间别墅里。人头马喜欢美食。雷米梦想成为一名伟大的厨师(厨师)。这对老鼠来说是一个艰难的梦。但当他发现自己在一家餐馆时,运气来了。在那里,他遇到了一个小男孩。”与之匹配。故选C。
35.根据“Emily’s favourite animal is the panda. She thinks it is lovely and she enjoys the stories about pandas.”可知艾米丽最喜欢的动物是熊猫,她认为这是可爱的,她喜欢熊猫的故事。A项“《功夫熊猫2》你看过2008年的《功夫熊猫》吗?你还记得熊猫阿宝吗?他努力学习功夫,变得非常强壮。现在,他又回来了。他又有新的麻烦了。阿宝在保护和平谷。平静的生活不会持续太久。”与之匹配。故选A。
36.busier 37.an 38.up 39.happily 40.third 41.why 42.them 43.because 44.classmates 45.for
【分析】本文主要讲述作者给老人让座,老人给学校打电话表扬作者的行为以及作者受到表扬后的心情。
36.句意:交通比平时更繁忙,车上的人也更多。busy“繁忙的”,形容词,由“than”可知,用其比较级。故填busier。
37.句意:在新华站,我看到一位老人上了公共汽车。此处泛指一名老人,且old以元音音素开头,其前应加不定冠词an。故填an。
38.句意:我站起来,把座位让给了他。根据“gave my seat to him”可知,作者看到老人后,站起来让座,stand up“站起来”。故填up。
39.句意:我们聊得很开心。happy“开心的”,形容词。此处应用副词happily,修饰动词talked。故填happily。
40.句意:后来在第三节课上,杜老师进来让我去前面。three“三”,基数词,此处指第三节课,应用序数词third,作定语修饰class。故填third。
41.句意:我不知道为什么,所以我有点害怕。根据“Mr Du came in and asked me to go to the front.”可知,作者不知道老师为什么让自己去前面,why“为什么”。故填why。
42.句意:然后他告诉他们我今天早上在公共汽车上做了什么。they“他们”,人称代词主格。动词told后应用宾格them。故填them。
43.句意:他知道这件事是因为他接到了老人的电话。空格处缺少连词,老师知道作者的事迹是因为接到了老人的电话,故用because表原因。故填because。
44.句意:杜老师说我可以成为同学们的好榜样。classmate“同学”,可数名词,此处应用其复数形式表泛指。故填classmates。
45.句意:今天对我来说真是个好日子!此处缺少介词,对作者来说是个好日子,应用介词for。故填for。
46.例文
I’m Li Hua. In my free time, I like watching cartoon movies very much. Why do I like watching them Here are my reasons.
Firstly, it is a good way for me to relax. I always feel tired after study. When I watch a cartoon movie, I feel happy and relaxed. Secondly, I can learn a lot from the cartoon movies. For example, sometimes I watch some English cartoon movies. It’s helpful in improving my English. Thirdly, I have made many friends because of my hobby. I like talking about my favourite cartoon movies with my friends. In this way, we have more chances to communicate with each other and know more about each other.
Do you like watching cartoon movies
【详解】[总体分析]
①题材:本文是一篇材料作文;
②时态:一般现在时;
③提示:写作要点已给出,考生注意不要遗漏要点,并适当添加细节,突出重点。
[写作步骤]
第一步,引出主题,喜欢看卡通电影;
第二步,细节介绍原因。
[亮点词汇]
①learn…from从……中学习
②helpful in doing在做……有帮助
③because of由于
[高分句型]
In this way, we have more chances to communicate with each other and know more about each other.(不定式作定语)
郑重声明:本文版权归原作者所有,转载文章仅为传播更多信息之目的,如作者信息标记有误,请第一时间联系我们修改或删除,多谢。
