2023-2024七年级英语下册(人教版)Unit 3 How do you get to school? 完形阅读写作提升练(含解析)

Unit 3 How do you get to school(完形阅读写作提升练)
完型+阅读+单元话题满分写作:交通方式
一、完形填空
Li Hua is a middle school student. He 1 in a small village. His home is about 6 kilometers 2 school and the way to the school is not very good. So it is 3 for him to get to the school. He 4 at about six o’clock and has a quick breakfast at six fifteen. Then he 5 for school at about half past six. First, he 6 his bike to the bus station. It takes about an hour. 7 the bus takes him to school. It usually takes about thirty minutes.
Sometimes he has 8 time for breakfast at home, so he has something for breakfast on the bus. “I have never taken a train. It must be 9 more fun than taking a bus,” says Li Hua. He studies very hard at school. He hopes he can go to school in a big city one day. He can 10 a train to school then.
1.A.lives B.works C.plays D.teaches
2.A.at B.from C.in D.for
3.A.easy B.good C.interesting D.difficult
4.A.gets up B.gets to C.goes to bed D.goes to work
5.A.get B.leaves C.leave D.gets
6.A.takes B.sends C.drives D.rides
7.A.Then B.Before C.But D.After
8.A.much B.no C.not D.a
9.A.so B.little C.a lot D.no
10.A.gets B.takes C.get D.take
Now travel is a fashion for people. What kind of transportation (运输) do we need to choose to make 11 easy and comfortable
When do you want to go somewhere in a 12 , you usually go there 13 , but many times you cannot find the parking space. So it is 14 to go by bus or train. If you are in a hurry, then 15 a taxi. Besides, when you don’t feel like 16 in the city, then you can ride a bike. When you want to travel in a small 17 , you can hardly (几乎不) take a bus. When you 18 there, you can ride a bike. 19 you travel further (更远), you can take a train or even a plane. If you want to go to an island, you can take a 20 . But wherever you go, it is the most important that you get there safely.
11.A.sleeping B.travel C.food D.life
12.A.city B.village C.mountain D.farm
13.A.by bike B.on foot C.by car D.by plane
14.A.worse B.more interesting C.safer D.better
15.A.drive B.call C.buy D.sell
16.A.running B.flying C.rushing D.walking
17.A.factory B.country C.village D.city
18.A.leave B.get C.start D.stop
19.A.Before B.After C.If D.Because
20.A.train B.boat C.car D.bus
School holiday is finally coming. Now I will go to California to visit Aunt Helen. I’m so happy. Mum is going to take me to the airport (机场) and 21 there before the plane leaves the ground. Mum and Dad tell me how the flight attendants (空乘) would make me in the 22 seat and ask me what I want to drink.
The next day, we go to the airport. Mum shows me the 23 to the boarding gate (登机门). Then a lady at the gate 24 my ticket and then another lady helps me find my seat. Next the pilot (飞行员) tells everyone to prepare for flying. That’s when I become so 25 ! No one tells me that the plane will be so high in the sky so fast! All the houses and cars look like small 26 . The flight attendant comes over and sits next to me. “Are you OK ” she asks. “Yes. Just a bit worried 27 this is my first airplane trip.” “I see.” answers the flight attendant, “There is 28 to be afraid of. Just sit back and have a good rest. What is your name ” “I’m Linda.” She then brings me a soda to drink. Then I hear the pilot say, “Prepare for landing (着陆).”
When I go 29 the plane and into the airport, I see Aunt Helen. “Do you enjoy your first airplane trip ” asks Aunt Helen. “I do, but I’m a little afraid 30 . The nice flight attendant takes good care of me. I’m looking forward to the flight home.”
21.A.chat B.stay C.play D.stop
22.A.large B.bright C.right D.quiet
23.A.way B.time C.key D.ticket
24.A.shows B.brings C.collects D.checks
25.A.sick B.tired C.afraid D.dangerous
26.A.ants B.chickens C.balls D.packets
27.A.so B.and C.but D.because
28.A.anything B.nothing C.something D.everything
29.A.on B.up C.past D.down
30.A.at first B.at last C.all the time D.all day long
二、阅读理解
Riding bikes to school is healthy and fun. But there are usually many cars on the busy streets (街). It is not safe (安全的). In Barcelona, students have a new way to school on Friday. Five or six students are dressed in the same color and they ride to school together (一起). It’s like a “bike bus”. They think it’s safe because people can see them easily.
Now there are about 1,000 students in Barcelona taking the “bike bus” every week. The “bike bus” leaves the first stop at 8:25 every Friday morning. It’s like a school bus. There are three “stops”. The ride takes 25 minutes from the first stop to school. Some parents also join them. They ride bikes to work on Fridays. It’s like a big party.
Many families in Barcelona love the “bike bus”. The parents are happy about that because they know their children are safe. And riding bikes is good for the children’s health. The students also like riding bikes with their friends. They think the bike ride is great fun. And they can get to school early when there is a traffic jam (交通堵塞).
31.The underlined word “them” in Paragraph (段落)1 refers to (指)________.
A.streets B.people C.students D.cars
32.Students take the “bike bus” to school ________.
A.every day
B.every Monday
C.every Friday
D.on school days
33.What’s the best title (题目) for the passage
A.Welcome to Barcelona
B.“Bike Bus”—a Great Way to School
C.Traffic Jam is Terrible
D.Riding Bikes Keeps Us Healthy
34.According to the passage, which of the following is NOT true
A.Students on the “bike bus” are dressed in the same color.
B.The “bike bus” doesn’t stop on the way to school.
C.Parents think the “bike bus” is safe and healthy.
D.Students think the bike riding is great fun.
How do you go to school every day By bike or on foot Maybe you can try a new way—enjoying on an S’Cool Bus. It is also called the bike bus. It was invented (发明) in the bike kingdom—the Netherlands (荷兰) a few years ago. It is all about green lifestyle, sport and sharing. Thomas Tolkamp, is the maker of this kind of bicycle. It is interesting for kids to ride the bike bus together to go to school.
Also, it is very safe. The bike bus has a driver, and eleven seats for kids.
Each seat has a helmet and safety belt (头盔和安全带). There is also a roof on the bus. It can be used on hot days or rainy days to make kids feel more comfortable.
Riding the bike bus is one of the greatest ways for children to get to school. Peter, a 10-year-old boy, becomes a big fan of it. “Now the S’Cool Bus is my favorite way of transport. I can ride it together with other kids to keep healthy. We love the bike bus. How interesting it is!” For most parents, they don’t have to pick up their kids after school, because riding the bike bus can be a safe way and can help them save a lot of time from picking-up.
Now the S’Cool Bus becomes more and more popular in some countries like Germany and France. Its inventor Thomas Tolkamp says, “I hope I can sell the bike bus to more countries in the future. As green lifestyle becomes popular, ideas like this get popular, too. I think it will work well in other countries.”
The use of S’Cool Bus shows us that we can save our Earth in many ways if we want to have a try. Don’t you want a go!
35.What does the third paragraph mainly tell us
A.How the S’Cool Bus works.
B.Why the S’Cool Bus is great.
C.What the S’Cool Bus looks like.
D.Who invented the S’Cool Bus.
36.The underlined word “transport” may mean “________”.
A.coming and going by something B.doing with something
C.thinking of something D.working with something
37.According to the passage, which is true with the S’Cool Bus
A.More and more families will buy it.
B.It will be cheaper and more beautiful.
C.More countries will begin to use it for their schools.
D.It makes people know the importance of school buses.
38.Which of the following is the best title for this passage
A.A school bus or a bike B.A bike trip to school
C.The best way of transport D.A cool way to school
I’m Rick, a middle school student from America. I often go to school by bus. It takes me about twenty minutes from my home to school.
But at my school and other schools in our city, there is “Walk to School Day”. It is on Wednesday every week. On that day, parents send their kids to a bus stop. There are many bus stops in our city. At each bus stop, two parents volunteer to gather us to walk to school together.
“Walk to School Day” is good for air. We get exercise, too. On the way to school, we can talk to our classmates and we can also make new friends. I like “Walk to School Day”. I walk about five kilometers with other students on that day. Our school gives some students beautiful schoolbags if they do well and I get one this term.
39.It’s about ________ kilometers from Rick’s home to school.
A.5 B.12 C.15 D.20
40.“Walk to school Day” is on ________ in his school.
A.Monday B.Tuesday C.Wednesday D.Friday
41.Rick gets a beautiful schoolbag this term because ________.
A.he comes to school early every day B.he gets good grades (分数) in tests
C.he always works hard D.he does well on “Walk to School Day”
42.Which one is TRUE ________
A.There is no bus stop in the city.
B.Rick likes “Walk to School Day”.
C.Rick is a middle school student from China.
D.In this city only Rick’s school has “Walk to School Day”.
三、书面表达
43.请你根据提示与要求以“How Do We Get to School ”为题,向大家介绍一下你和你的同学们的交通方式以及你对这些交通方式的看法。
提示词语:by bus, fast, safe
1.提示问题:
1) How do you and your classmates go to school
2) What do you think of the transportations (交通方式)
2.要求:
1) 文中不要出现所在学校的校名和师生姓名;
2) 词数60~100左右 (开头已给出,不计入总词数)。
How Do We Get to School
The students in our class go to school by different means of transportations (不同的交通方式). Some students__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
44.假如你是Li Hua,请根据提示写一篇短文向某英文报社投稿,介绍一下你和好朋友选择什么样的方式上学,并谈谈各自的理由。
姓名 交通方式 理由
Jack 公交车 车站离家最近,座位最舒服。
Mary 地铁 家离学校最远,速度快,节省很多时间。
Li Hua 自行车 大约20分钟。最有利于健康,又最便宜。
要求:
1. 开头已给出,不计入总词数;
2. 不少于60词;可适当发挥。
I’m Li Hua. Jack and Mary are my good friends. ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
45.请你根据下面的汉语提示,写一篇70词左右的英语短文,介绍一下你和家人的出行方式。
提示:
1.你家离你的学校不远,你通常……;
2.你爸爸在医院(hospital)工作,医院离家很近(near),他总是……;
3.你妈妈在银行(bank)工作,银行离家很远,她通常……
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
参考答案:
1.A 2.B 3.D 4.A 5.B 6.D 7.A 8.B 9.C 10.D
【分析】本文主要讲述李华的家离学校很远,去学校的路不太好,他希望以后能去大城市上学,那时可以乘坐火车去学校。
1.句意:他住在一个小村庄里。
lives住;works工作;plays玩;teaches教。根据空后的“in a small village”以及“His home is about 6 kilometers… school”可知,此处指他住在一个小村庄里。故选A。
2.句意:他的家离学校大约6公里,去学校的路不太好。
at在;from从;in在……里面;for为了。根据“His home is about 6 kilometers… school and the way to the school is not very good.”的句意可知,此处指他的家离学校大约6公里。故选B。
3.句意:所以他很难到达学校。
easy容易的;good好的;interesting有趣的;difficult困难的。根据上文“His home is about 6 kilometers…school and the way to the school is not very good.”可知,此处指他很难到达学校。故选D。
4.句意:他大约六点钟起床,六点十五分匆匆吃了早饭。
gets up起床;gets to到达;goes to bed睡觉;goes to work上班。根据空后的“has a quick breakfast at six fifteen”可知,此处指他大约六点钟起床。故选A。
5.句意:然后他在六点半左右去上学。
get得到,动词原形;leaves离开,动词的三单形式;leave离开,动词原形;gets得到,动词的三单形式。根据下文“ First, he…his bike to the bus station. It takes about an hour…the bus takes him to school. It usually takes about thirty minutes.”可知,此处指去上学,leave for“动身去”符合;句子时态为一般现在时,主语为第三人称单数的“he”,所以此处应用动词的三单形式。故选B。
6.句意:首先,他骑自行车去汽车站。
takes搭乘;sends发送;drives驾驶;rides骑。根据空后的“his bike”可知,此处指骑自行车。故选D。
7.句意:然后公共汽车把他送到学校。
Then然后;Before之前;But但是;After之后。根据上文中的“First”可知,此处指然后公共汽车把他送到学校。故选A。
8.句意:有时他没有时间在家吃早餐,所以他在公共汽车上吃了一些东西当早餐。
much许多;no没有;not不,副词;a一个。根据空后的“so he has something for breakfast on the bus”可知,此处指有时他没有时间在家吃早餐,have no time“没有时间”,固定词组。故选B。
9.句意:“我从来没有坐过火车。这肯定比坐公共汽车有趣得多,”李华说。
so如此;little少许;a lot很多;no没有。根据下文“He hopes he can go to school in a big city one day. He can…a train to school then.”可知,李华想乘坐火车去上学,所以此处表示的是坐火车肯定比坐公共汽车有趣得多。故选C。
10.句意:那时他可以坐火车去上学。
gets得到,动词的三单形式;takes搭乘,动词的三单形式;get得到,动词原形;take搭乘,动词原形。take a train“坐火车”,固定词组;根据空前的“can”可知,此处应用动词原形。故选D。
11.B 12.A 13.C 14.D 15.B 16.D 17.C 18.B 19.C 20.B
【分析】本文讲述的是关于交通方式的选择,可以根据不同的地点选择合适的交通工具。
11.句意:我们需要选择什么样的交通工具才能让旅行变得轻松舒适?
sleeping睡觉;travel旅行;food食物;life生活。根据下文讲述的是和旅行有关可知,此处是指可以使得旅行变得轻松舒适。故选B。
12.句意:当你想去城市里的某个地方的时候。
city城市;village村庄;mountain山区;farm农场。根据“but many times you cannot find the parking space”可知,此处应该是指当你想去城市的某个地方。故选A。
13.句意:你通常开车去,但是很多时候找不到停车的地方。
by bike骑自行车;on foot走路;by car乘小汽车;by plane乘飞机。根据“but many times you cannot find the parking space”可知,此处是指乘私家车去。故选C。
14.句意:所以乘公交或火车更好。
worse更坏;more interesting更有意思;safer更安全;better更好。根据上文“but many times you cannot find the parking space”可知,此处指乘公交或火车更好。故选D。
15.句意:如果你很匆忙,那么你就叫一辆出租车。
drive驾驶;call呼叫;buy买;sell卖。根据“If you are in a hurry, then...a taxi.”可知,此处指可以叫一辆出租车。故选B。
16.句意:如果你在城市里不想走路,那你可以骑一辆自行车。
running跑;flying飞翔,撞;rushing冲;walking走路。根据“Besides, when you don’t feel like...in the city, then you can ride a bike.”可知,此处指不想走路,feel like doing “想要做某事”。故选D。
17.句意:如果你想在一个小乡村里旅游,你可能几乎不用乘公交车。
factory工厂;country国家;village乡村;city城市。根据“you can hardly (几乎不) take a bus”可知,此处指去的是一个小乡村里。故选C。
18.句意:当你到那的时候,你可以骑一辆自行车。
leave离开;get到达;start开始;stop停止。根据“you can ride a bike”可知,到那之后,你可以骑一辆自行车。故选B。
19.句意:如果你想要去得更远,你可以乘火车甚至是飞机。
Before在……之前;After在……之后;If如果;Because因为。根据上文“you travel further (更远)”和下文“you can take a train or even a plane.”可知,此处是指你如果去更远的地方的话,表示条件。故选C。
20.句意:如果你要去一座岛上,你可以乘船。
train火车;boat船;car汽车;bus公交车。根据“If you want to go to an island”可知,要乘船才能去岛上。故选B。
21.B 22.C 23.A 24.D 25.C 26.A 27.D 28.B 29.D 30.A
【分析】本文主要讲述了作者第一次乘坐飞机去探望住在洛杉矶的姑姑,在飞机上作者得到了乘务员的热心帮助,这给她留下了深刻的印象。
21.句意:妈妈要带我去机场,在飞机离开地面之前待在那里。
chat聊天;stay待;play玩;stop停止。由“Mum is going to take me to the airport (机场) and…there before the plane leaves the ground”可知,指待在机场。故选B。
22.句意:爸爸妈妈告诉我空乘人员是如何把我安排在正确的座位上,并问我想喝什么。
large大的;bright明亮的;right正确的;quiet安静的。由“in the…seat”可知,指正确的位置。故选C。
23.句意:妈妈指给我去登机门的路。
way路;time时间;key钥匙;ticket票。由“Mum shows me the…to the boarding gate”可知,此处指去登机门的路。故选A。
24.句意:然后门口的一位女士检查我的票,然后另一位女士帮我找座位。
shows展示;brings带来;collects收集;checks检查。由“…my ticket”及常识可知,此处指检票。故选D。
25.句意:那就是我变得如此害怕的时候!
sick虚弱的;tired疲倦的;afraid害怕的;dangerous危险的。由“No one tells me that the plane will be so high in the sky so fast”可知,作者第一次坐飞机感到害怕。故选C。
26.句意:所有的房子和汽车看起来都像小蚂蚁。
ants蚂蚁;chickens小鸡;balls球;packets包裹。由常识可知,从飞机上往下看,地面的东西很小,像蚂蚁一样。故选A。
27.句意:“是的。只是有点担心,因为这是我第一次坐飞机旅行。”
so因此;and和;but但是;because因为。由“Just a bit worried…this is my first airplane trip”可知,此处介绍担心的原因是什么,应用because引导原因状语从句。故选D。
28.句意:“我明白了。”空姐回答说:“没什么好怕的。”
anything任何事情;nothing没有;something某物;everything一切。由“Just sit back and have a good rest”可知,此处指空姐安慰作者没有什么可害怕的。故选B。
29.句意:当我下飞机进入机场时,我看到了海伦阿姨。
on在……上;up向上;past多于;down向下。由“When I go…the plane”可知,此处指下飞机。故选D。
30.句意:“是的,但是一开始我有点害怕。那位和蔼可亲的空姐对我照顾得很好。我期待着回家的航班。”
at first首先;at last最后;all the time一直;all day long一整天。由文章可知,作者是一开始坐飞机有点害怕。故选A。
31.C 32.C 33.B 34.B
【分析】本文主要介绍了在巴塞罗那,学生们一起骑自行车上学的情况。
31.词句猜测题。根据第一段“Five or six students are dressed in the same color and they ride to school together. It’s like a ‘bike bus’”.五个或六个学生穿着相同的颜色,他们一起骑车去学校。它就像一辆“自行车巴士”。可知此处指人们很容易看到他们。因此“them”指代的是学生。故选C。
32.细节理解题。根据第二段“The ‘bike bus’ leaves the first stop at 8:25 every Friday morning.”可知,他们每周五骑自行车上学。故选C。
33.标题归纳题。根据第一段“In Barcelona,students have a new way to school on Friday.”以及全文的信息可知,本文主要介绍了在巴塞罗那,学生们一起骑自行车上学的情况,因此本文的最佳标题是B项。故选B。
34.细节理解题。根据第二段“There are three ‘stops’ .”可知,B项“‘自行车巴士’在去学校的路上不停”表述是错误的。故选B。
35.C 36.A 37.C 38.D
【分析】本文主要讲述了一种新的、绿色的上学方式——骑乘S’Cool巴士。
35.主旨大意题。根据“Each seat has a helmet and safety belt. There is also a roof on the bus. It can be used on hot days or rainy days to make kids feel more comfortable.”可知,这一段主要介绍了S’Cool巴士是什么样的,每个座位都配有头盔和安全带,并且配有车顶,C项“S’Cool巴士长什么样”符合题意。故选C。
36.词义猜测题。根据“Maybe you can try a new way—enjoying on an S’Cool Bus. It is also called the bike bus.”可知,S’Cool巴士是一种交通工具,故可知画线单词所在句子的意思是“S’Cool巴士是我现在最喜欢的交通方式。”,transport意为“交通”,即“乘坐着某物来来往往”。故选A。
37.推理判断题。根据“Now the S’Cool Bus becomes more and more popular in some countries like Germany and France.”可知,有更多的国家将为他们的学校配备S’Cool巴士来作为校车使用,故选C。
38.最佳标题题。通读全文可知,文章主要介绍了一种新的、绿色的上学方式——骑乘S’Cool巴士,故D项“一种很酷的上学方式”符合题意。故选D。
39.A 40.C 41.D 42.B
【分析】本文主要讲述了Rick的学校,每周三是“步行上学日”,在那一天,他们步行去学校,并介绍了这一活动的好处。
39.细节理解题。根据“I walk about five kilometers with other students on that day.”可知,从Rick的家到学校大约有5公里。故选A。
40.细节理解题。根据“But at my school and other schools in our city, there is ‘Walk to School Day’. It is on Wednesday every week.”可知,“步行上学日”在Rick的学校周三举行。故选C。
41.细节理解题。根据“Our school gives some students beautiful schoolbags if they do well and I get one this term.”可知,是因为他在“步行上学日”做得好。故选D。
42.细节理解题。根据“I like ‘Walk to School Day’.”可知,Rick喜欢步行上学日。故选B。
43.例文
How Do We Get to School
The students in our class go to school by different means of transportations. Some students take the bus or subway. Because they are fast and safe. Some students go to school on foot. I also like walking to school very much. I have several reasons for that.
First, my home is two kilometers away from school. It takes me about 20 minutes to get there. Second, walking to school is a kind of exercise. It’s good for my health. Third, it’s pretty safe to walk to school because there is a lot of traffic on the road at this time of day. So I prefer going to school on foot. It’s really a good choice.
【详解】[总体分析]
①题材:本文是一篇材料作文;
②时态:时态为“一般现在时”;
③提示:写作要点已给出,考生应注意不要遗漏信息提示的内容,适当增加细节,并且突出写作的要点。
[写作步骤]
第一步,介绍你和你的同学们是如何上学的;
第二步,谈谈你对交通方式的看法。
[亮点词汇]
①fast and safe又快又安全
②several几个
③prefer更喜欢
④choice选择
[高分句型]
①Second, walking to school is a kind of exercise. (动名词作主语)
②Third, it’s pretty safe to walk to school because there is a lot of traffic on the road at this time of day. (原因状语从句)
44.例文
I’m Li Hua. Jack and Mary are my good friends. Let me tell you how we get to school.
Jack takes the bus to school. First, the bus station is the nearest to his home. Second, the bus has the most comfortable seats.
Mary goes to school by subway. Her home is the farthest from school. The subway is fast and saves her much time.
I ride a bike to school. The bike ride takes about 20 minutes. I think it is the healthiest and cheapest way to get to school.
Everyone goes to school by different ways, but we all think it is the best way.
【详解】[总体分析]
①题材:本文是一篇说明文,为材料作文;
②时态:一般现在时;
③提示:写作提示已给出,考生应注意使用正确的动词形式,适当发挥,使上下文连贯。
[写作步骤]
第一步,由于短文开头已给出,故接下来具体介绍你和好朋友选择什么样的方式上学以及各自的理由;
第二步,具体阐述写作内容。分别介绍你和好朋友的上学方式和各自的理由;
第三步,书写结语。表示虽然大家采用不同的方式上学,但是每人都觉得自己的方式最好。
[亮点词汇]
①take the bus乘公交车
②the nearest最近的
③the most comfortable最舒适的
④the farthest from...离……最远
⑤save much time节约大量的时间
⑥ride a bike骑自行车
[高分句型]
①I think it is the healthiest and cheapest way to get to school.(省略that的宾语从句)
②Everyone goes to school by different ways, but we all think it is the best way.(含有but的并列句,省略that的宾语从句)
45.例文
I live not very far from my school. I usually ride to school because I like riding. My father works in a hospital. It’s near my home. He always walks there. He thinks it’s a good way to exercise. My mother works in a bank. The bank is very far. She usually takes the subway to work. It takes about 20 minutes. She thinks it’s fast and convenient for her to take the subway.
【详解】[总体分析]
①题材:本文是一篇材料作文;
②时态:一般现在时;
③提示:写作提示已给出,考生应按要求完成写作,可适当添加细节,使上下文连贯。
[写作步骤]
第一步,介绍你的出行方式及原因;
第二步,介绍你爸爸的出行方式及原因;
第三步,介绍你妈妈的出行方式及原因。
[亮点词汇]
① far from 远离
② a good way to do sth. 做某事的好方法
[高分句型]
① I usually ride to school because I like riding. (because引导原因状语从句)
② She thinks it’s fast and convenient for her to take the subway. (宾语从句)

郑重声明:本文版权归原作者所有,转载文章仅为传播更多信息之目的,如作者信息标记有误,请第一时间联系我们修改或删除,多谢。