江苏省徐州市2023-2024九年级上学期期末英语试卷(含解析)

江苏省徐州市2023-2024学年九年级上学期期末英语试卷
二、选择填空 从A、B、C、D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。
14.(1分)Which word can be used to describe Kitty?I'm sure I'll do well in the exam!(  )
A. Organized. B.Practical.
C. Confident. D.Creative.
15.(1分)Mum believes that colours can influence our moods.I wonder ______ it is true.(  )
A. where B.when C.why D.whether
16.(1分)﹣How do you like the 19th Asian Games in Hangzhou?
﹣Exciting and successful.It can't be ______!(  )
A. good B.well C. better D.best
17.(1分)It's warm these days.Apples will go bad soon ______ we put them in a fridge.(  )
A. unless B. because C.if D.though
18.(1分)Winning is important,of course,but it is not ______.(  )
A. something B.anything
C. nothing D.everything
19.(1分)I keep looking at the man with sunglasses,wondering where I ______ him before.(  )
A. have seen B.will see
C. was seeing D.am seeing
20.(1分)The little girl who has walked across the glass bridge between the two high mountains shows great ______.(  )
A.talent B.courage C.trust D.doubt
21.(1分) Sand turns to glass when it_____by lightning.(  )
A. hits B. is hit
C. is hitting D. will be hit
22.(1分)—Hurry up,Mary!We'll be late.
—______.I'm very sorry.I didn't realize it was ten already.(  )
A.It's still early B.My pleasure
C.Don't worry D.I'll be ready soon
23.(1分)Simon:We couldn't ask for a better day,could we,Helen?
Helen:I know,Simon.There isn't a cloud in the sky.I love this time of year.
Simon:Me,too.The flowers are beautiful but calling for rain though.
What's the weather like?(  )
A.Cloudy. B.Rainy. C. Sunny. D.Windy.
三、完形填空根据短文内容,从各题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
24.(15分)Tao Tao,a 17﹣year﹣old disabled boy from Xiaoshan,Hangzhou,has touched many people by selling self﹣made popcorn on the street.
It's a pity that Tao Tao was born(1)   .As he grew up,his mother Yao Chuanhua showed him to depend on (2)   .Over the years,Yao has trained him to live on his own.She taught Tao Tao how to make popcorn and helped (3)    a stand(摊位).
At first,Tao Tao was very shy and wasn't used to street (4)   .Yao was always there to (5)    him.She even paid some guys to buy popcorn from her son's stand.(6)   ,Tao Tao became active and confident.Yao then walked away and let her son sell the popcorn.
Now Tao Tao runs the(7)    well.Yao is proud of her son's progress.She shared videos of her son's popcorn selling story online and they(8)    care and support.Some people traveled a long way to buy popcorn from Tao Tao.Many people wanted to donate,(9)    Yao refused."My purpose is to encourage my son to (10)    with the outside world.I hope that one day he (11)    live on his own,"Yao said."Tao Tao is a (12)    child.He insists on making the popcorn alone.He tries his best to prove that he can make it,"Yao (13)   .
Their story has (14)    caught the attention of the local government.When they knew that Tao Tao (15)    to go to school because of health conditions,they have arranged for local special education teachers to offer him door﹣to﹣door teaching.
(1) A.important B.unhealthy C.successful D.ugly
(2) A.his family B.his friends C.himself D.the society
(3) A.set up B.give up C.get up D.take up
(4) A.drawing B.acting C.walking D.selling
(5) A.encourage B.prevent C.respect D.praise
(6) A.Usually B.Slowly C.Simply D.Clearly
(7) A.factory B.store C.business D.school
(8) A.received B.refused C.recorded D.reminded
(9) A.and B.but C.so D.or
(10) A.share B.agree C.quarrel D.connect
(11) A.should B.must C.can D.may
(12) A.strong B.generous C.careful D.polite
(13) A.complained B.replied C.added D.asked
(14) A.instead B.also C.still D.yet
(15) A.started B.continued C.decided D.failed
四、阅读理解 A)阅读下面四篇短文,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选择最佳选项。
25.(6分)The latest Go Jiangsu trip began at the Xuzhou Museum on September 21 with a group of 13 foreigners from 11 countries.They set out to experience Han culture in Xuzhou,a place where Han culture began.In the afternoon,the group changed into hanfu.They experienced different traditional Chinese folk arts,including sugar painting and paper cutting.
Afterwards,everyone admired the valuable exhibits at the Xuzhou Museum.Michelle Hsu from South Africa was full of praise for the Xuzhou Museum."I had a hanfu teacher who taught me a lot about Han customs,like how to hold our hands and how to greet people.I also learned other interesting things about Han culture.Many of them were surprising for me."
That evening,they gathered at the beautiful Yunlong Lake to enjoy a show The Splendor of Pengcheng(彭城风华).The show brought to life the connection between the famous poet Su Shi (1037﹣1101)and the people of Xuzhou. "It has impressed me with great dancing and amazing scenes,"said Costerg Fabien from France."I highly recommend my friends to see this show."
(1)What clothes did the foreign women change into on September 21?    
A.
B.
C.
D.
(2)What did Costerg Fabien think of The Splendor of Pengcheng?    
A.It was worth seeing.
B.He was only interested in the dancing.
C.It took too much time.
D.He didn't enjoy the poems in the show.
(3)What's the purpose of this article?    
A.To show how to make sugar paintings.
B.To tell about a cultural trip to Xuzhou.
C.To encourage more people to wear hanfu.
D.To advise readers to visit Xuzhou Museum.
26.(6分)Going to Mount Huangshan reminds me of the popular song The Long and Winding Road.What is so breathtaking about the experience is the out﹣of﹣this﹣world scenes.The rolling sea of clouds at the top of the mountain will remind you how tiny we humans are.
The hot spring(温泉) at the foot of the mountain is something you must try after the climb.It will surely help you get refreshed!The amazing thing about the spring is that the colder the temperature gets,the hotter the spring is!Strange,isn't it?But that's how nature is﹣always leaving us amazed.
What comes next is the endless series of steps.You can't help wondering how hard it was for the people then to put all those rocks into place.Though it is the only unnatural thing on your way up the mountain,still it offers a place where you can sit down to rest your aching legs.
As the song goes,this long and winding road"will never disappear".It will always stick in the visitor's memory.It sure does in mine.While you are in China,Mount Huangshan is a must to visit!
(1)What is the passage mainly about?    
A.A weather record.
B.A hot spring bath.
C.A composer story.
D.A travel experience.
(2)What does the underlined part"the only unnatural thing"refer to?    
A.The hot spring.
B.The endless steps.
C.The sea of clouds.
D.The high temperature.
(3)What might the writer say about his trip to Mount Huangshan?    
A.It's tiring but surely worth it.
B.It's good but it's too expensive.
C.It's easy to do the climbing.
D.It's good to sing when climbing.
27.(10分)The school playground,Friday afternoon.Cindy sits on a bench.Philip comes up to her.
Philip:Hi,Cindy!You look worried.What's wrong?
Cindy:Well Philip,have you ever felt nervous on stage?
Philip:Sure.Do you remember that detective I played last year?I knew my lines,but I was scared to have to recite them in front of an audience.As soon as I saw the crowd of people down there,my heart beat so fast that I was unable to say a single word.
Cindy:(covering face in her hands) That's how I feel just thinking about the drama next week.
Philip:I didn't know you made it to the finals.
Cindy:I'm worried I'll get nervous and freeze on stage.I might forget how to act out.I don't know what to do.
Philip:Cindy,I know that you are not going to forget how to act out.I'll help you get through this.I'll go to the school hall with you to practice.Then I'll teach you an exercise my basketball coach taught me.Believe me.It works.
Cindy:I feel much better now.(smiling)Thanks,Philip.
(1)Where are Philip and Cindy?    
A.On the stage.
B.On the playground.
C.In the street.
D.In the stands.
(2)Philip mentions his performance in a play to     Cindy.
A.comfort
B.remind
C.protect
D.promise
(3)What is Cindy going to do next week?    
A.Take a test.
B.Have a check﹣up.
C.Play basketball.
D.Go in for a drama.
(4)What does Philip offer to do for Cindy?    
A.Rewrite her lines.
B.Drive her to the theatre.
C.Act out the play.
D.Help her with the practice.
(5)How does Cindy feel finally?    
A.Worried.
B.Nervous.
C.Relaxed.
D.Scared.
28.(8分)There are thousands of kinds of animals in the Amazon rainforest,each coloured differently.Most rainforest animals use their colours for survival.
Some animals use colour to protect themselves from their predators(猎食者).An example is the green iguana(鬣鳞蜥).Young iguanas are bright green and hide among the bright green leaves of the trees where they live.As they grow older,their colour becomes duller.Old iguanas live higher in the trees,where the colors all around are less bright.
Other animals are predators and use colour to hide from their prey.The boa constrictor snake(蟒蛇) is a good example.Some boas are grey or brown,and their colours help them hide on branches.The emerald boa is green and white,so it can easily hide in the leaves.A boa hides in a tree and waits for a bird to fly by.When one does,the boa grabs the bird from the air and then squeezes it to death before eating it.
Colourful frogs can be orange,red,or green.Their bright colours let everybody know where they are.The bright colour warns other animals that the frog is poisonous,so they stay away.These tiny frogs are very poisonous!One frog has enough poison to kill 100 people.
The colours of the rainforest are beautiful to us,but to the animals they are very important.They help the animals survive.
(1)In which part of a magazine may we read this?    
A.History.
B.Culture.
C.Arts.
D.Nature.
(2)What colour is the adult green iguana?    
A.Bright green.
B.Dull green.
C.Grey or brown.
D.Green and white.
(3)Which animal in the passage is an example of "prey"?    
A.Some boas.
B.The emerald boa.
C.The bird.
D.Colourful frogs.
(4)How is the passage organized?(P:Paragraph)    
A.
B.
C.
D.
B)阅读短文,从短文后A至F六个选项中选出五个可以填入空白处的最佳选项。
29.(10分)As winter comes,hands and feet can easily get cold,especially among women. (1)   But when people want to do something with their hands,wearing them is not convenient.However,this was not a problem for ancient Chinese people.They had a better tool to keep their hands warm:hand warmers.
(2)    One folk story is connected with Emperor Yangdi from the Sui Dynasty.He visited Jiangsu in the winter.Because of the cold,the local officer asked workmen to make a small warmer for the emperor(皇帝) that could be held in his hands. (3)    By the Song Dynasty,the tool was popular among common people.The skills for making the tool were used in the Ming and Qing dynasties.
Ancient hand warmers had many different designs. (4)    Some looked like pumpkins,and flowers. (5)    Some coals were mixed with perfume(香料) to give out a pleasant smell when burned.
A.Then,the hand warmer was created.B.Thick gloves might be a good choice.C.Inside a hand warmer,there were burning coals.D.Round,square and octagonal are popular shapes.E.No one knows for sure when this tool was invented first.F.Many poems and books recorded people using hand warmers.
五、词语运用(A)选用方框内的单词或词组填空,其中有一个单词或词组是多余选项。
30.(5分)
victory worked out out of breath record lead lively
(1)Mr Wu has a way of making his lessons     and interesting.
(2)The winner threw his hat into the air and let out loud shouts of    .
(3)The Diary of a Young Girl,read by people all over the world,was a     of that time.
(4)Mike     the maths problem in his own special way.
(5)I ran all the way home.When I arrived,I was    .
B)阅读短文,在文中空白处填入1个适当的单词,或用括号内所给单词的正确形式填空。
31.(10分)Everyone dreams of success.But(1)    can we achieve it?The story of kung﹣fu star Zhang Hanyong might help to answer this question.
Zhang was born in 1970 in a poor family in Western China.His childhood dream was to go to college and find a job (2)   (support) his family.He became an (3)   (act) in 1998.Although he is now in his (4)   (fifty),he keeps training hard."I must get ready(5)   the chance comes to me,"he often (6)   (say).Finally, (7)    the night of January 2,2024,he won a film award.Zhang had waited 26 years for this moment!For Zhang,he can spend his whole life getting prepared (8)   (silent),but he'll never allow (9)   (he) to be unprepared when the task comes by.
So,when you feel like giving up,think about Zhang's story.Your efforts might not pay off immediately.Be patient,and keep going.One day,chance(10)   (knock) at your door.
六、阅读与表达
32.(10分)When asked who invented the telephone,most people say it was Alexandre Graham Bell.However,in 2002 the US Congress agreed that the true inventor was an unknown Italian inventor,who died in poverty in New York.And his name is Antonio Meucci.
Antonio Meucci was born in Florence in 1808.In the1830s,he got into trouble with the rulers for his political views.After a period in prison,he decided to move to Cuba.There he continued working on his inventions.He discovered that sounds could travel through wires.In 1850,Meucci moved to the US,where he thought he would have more chances to develop his ideas.When his wife became ill,he developed a simple telephone system so that she could "phone"him from her bed while he was working.Around 1860,he showed his last invention,but because he didn't speak English well,few people were interested.Then in 1870,he became ill himself and had to sell his plans to pay for doctors.Meanwhile,another inventor,Alexandre Graham Bell was working on a similar idea and the rest is history..
注:每题答案不超过5个单词
(1)Who is the true inventor of the telephone according to the passage?
   
(2)Was Antonio Meucci rich or poor when he passed away?
   
(3)What did Antonio Meucci discover when he was in Cuba?
   
(4)When Meucci showed his last invention,why were few people interested?
   
(5)What does the underlined part "a similar idea" refer to?
   
七、书面表达
33.(20分)艺术陶冶情操,艺术使生活丰富多彩。你校英文报正举办以My favourite art form为题的征文活动,请你写一篇短文投稿,介绍你最喜欢的艺术形式,内容包括:
(1)你最喜欢的艺术形式;
(2)分享一个与之相关的自己的故事;
(3)你的感受。
注意:
(1)词数:90左右;
(2)短文需包括所给要点,可适当发挥;
(3)短中不得出现真实姓名和校名。
提示词汇:绘画 painting 书法calligraphy 戏剧drama 剪纸 paper﹣cutting
舞蹈dancing 唱歌singing 摄影photography 乐器musical instrument
参考答案与试题解析
二、选择填空 从A、B、C、D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。
14.(1分)Which word can be used to describe Kitty?I'm sure I'll do well in the exam!(  )
A. Organized. B.Practical.
C. Confident. D.Creative.
【分析】哪个词可以用来形容凯蒂?我相信我会在考试中取得好成绩的!
【解答】A有条理的;B实用的;C有信心的;D有创造力的;根据凯蒂所说的话:我相信我会在考试中取得好成绩的!可知,他是信心满满的,因此形容词confident符合他的特点。
故选:C。
【点评】先理解句意,再分析每个选项的含义,结合语境进行综合判断,最后得出答案。
15.(1分)Mum believes that colours can influence our moods.I wonder ______ it is true.(  )
A. where B.when C.why D.whether
【分析】妈妈相信颜色可以影响我们的情绪。我想知道这是不是真的。
【解答】where哪里;when何时;why为什么;whether是否。根据Mum believes that colours can influence our moods.I wonder...it is true.(妈妈相信颜色可以影响我们的情绪。我想知道这......是真的。)可知,应该是想知道这是否是真的,因此选whether符合题意。
故选:D。
【点评】做这类题,要注意分析题干信息,并结合语境答题。
16.(1分)﹣How do you like the 19th Asian Games in Hangzhou?
﹣Exciting and successful.It can't be ______!(  )
A. good B.well C. better D.best
【分析】—你觉得第19届杭州亚运会怎么样?
—令人兴奋和成功。再好不过了!
【解答】good好的,形容词;well好地,副词;better更好的,比较级;best最好的,最高级;分析句子可知,此处使用结构:否定词+比较级,表示最高级用法,be后接形容词的比较级,good的比较级是better,在句中作表语;can't be better再好不过。
故选:C。
【点评】考查用比较级来表达最高级。掌握该语法知识是解答这道题的关键。
17.(1分)It's warm these days.Apples will go bad soon ______ we put them in a fridge.(  )
A. unless B. because C.if D.though
【分析】这几天天气很暖和。苹果很快就会变坏,除非我们把它们放在冰箱里。
【解答】unless除非;because因为;if如果;though虽然。根据It's warm these days.(这几天天气很暖和。)可知,此处是说"苹果很快就会变坏,除非我们把它们放在冰箱里。"
故选:A。
【点评】考查条件状语从句,应牢记其含义和用法,结合语境答题。
18.(1分)Winning is important,of course,but it is not ______.(  )
A. something B.anything
C. nothing D.everything
【分析】胜利当然很重要,但并不是一切。
【解答】A某物;B任何东西;C没什么;D一切。根据Winning is important(胜利当然很重要)可知,此处是但并不是一切。
故选:D。
【点评】要求学生熟悉常见的不定代词的含义及用法,再根据题干即可作出选择。
19.(1分)I keep looking at the man with sunglasses,wondering where I ______ him before.(  )
A. have seen B.will see
C. was seeing D.am seeing
【分析】我一直看着那个戴墨镜的人,想知道我以前在哪里见过他。
【解答】have seen现在完成时;will see一般将来时;was seeing过去进行时;am seeing现在进行时。before以前、从前,可以表示过去,也可以表示将来,根据句意可知,此处指的是在此之前发生的动作,而且对现在造成了影响和结果,因此时态应用现在完成时,其结构为have/has+动词的过去分词。
故选:A。
【点评】掌握现在完成时的用法和结构是解答本题的关键。
20.(1分)The little girl who has walked across the glass bridge between the two high mountains shows great ______.(  )
A.talent B.courage C.trust D.doubt
【分析】这个小女孩走过两座高山之间的玻璃桥,显示出她极大的勇气。
【解答】talent才艺;courage勇气;trust信任;doubt怀疑。根据The little girl who has walked across the glass bridge between the two high mountains(这个小女孩走过两座高山之间的玻璃桥)可知,此处是说"显示出她极大的勇气。"
故选:B。
【点评】考查名词,应牢记其含义和用法,结合语境答题。
21.(1分) Sand turns to glass when it_____by lightning.(  )
A. hits B. is hit
C. is hitting D. will be hit
【分析】沙子被闪电击中会变成玻璃。
【解答】hit击打。A.一般现在时;B.一般现在时被动语态;C.现在进行时;D.一般将来时被动语态。根据题干,可知主语是动作的承受者,用被动语态。时态是一般现在时,it接is+过去分词。
故选:B。
【点评】熟悉一般现在时被动语态的用法,结合题意,给出答案。
22.(1分)—Hurry up,Mary!We'll be late.
—______.I'm very sorry.I didn't realize it was ten already.(  )
A.It's still early B.My pleasure
C.Don't worry D.I'll be ready soon
【分析】—快点,Mary!我们要迟到了。
—我很快就好了。我感到非常抱歉。我没意识到已经十点了。
【解答】A.现在还早;B.我的荣幸;C.别担心;D.我很快就好了。根据I'm very sorry.(我感到非常抱歉。)可知,此处是在加紧准备。
故选:D。
【点评】根据上下文选择恰当答句。
23.(1分)Simon:We couldn't ask for a better day,could we,Helen?
Helen:I know,Simon.There isn't a cloud in the sky.I love this time of year.
Simon:Me,too.The flowers are beautiful but calling for rain though.
What's the weather like?(  )
A.Cloudy. B.Rainy. C. Sunny. D.Windy.
【分析】西蒙:海伦,我们再也找不到比这更好的一天了,是吗?
海伦:我知道,西蒙。天空中没有云。我喜欢每年的这个时候。
西蒙:我也是。花儿很漂亮,但却在呼唤雨水。
天气怎么样?
【解答】A多云的,B有雨的,C晴天的,D有风的,根据"There isn't a cloud in the sky.I love this time of year."(天空中没有云。我喜欢每年的这个时候。)可知是个晴天。
故选:C。
【点评】主要考查的是对句子意思的理解和对常识的掌握。
三、完形填空根据短文内容,从各题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
24.(15分)Tao Tao,a 17﹣year﹣old disabled boy from Xiaoshan,Hangzhou,has touched many people by selling self﹣made popcorn on the street.
It's a pity that Tao Tao was born(1) B .As he grew up,his mother Yao Chuanhua showed him to depend on (2) C .Over the years,Yao has trained him to live on his own.She taught Tao Tao how to make popcorn and helped (3) A  a stand(摊位).
At first,Tao Tao was very shy and wasn't used to street (4) D .Yao was always there to (5) A  him.She even paid some guys to buy popcorn from her son's stand.(6) B ,Tao Tao became active and confident.Yao then walked away and let her son sell the popcorn.
Now Tao Tao runs the(7) C  well.Yao is proud of her son's progress.She shared videos of her son's popcorn selling story online and they(8) A  care and support.Some people traveled a long way to buy popcorn from Tao Tao.Many people wanted to donate,(9) B  Yao refused."My purpose is to encourage my son to (10) D  with the outside world.I hope that one day he (11) C  live on his own,"Yao said."Tao Tao is a (12) A  child.He insists on making the popcorn alone.He tries his best to prove that he can make it,"Yao (13) C .
Their story has (14) B  caught the attention of the local government.When they knew that Tao Tao (15) D  to go to school because of health conditions,they have arranged for local special education teachers to offer him door﹣to﹣door teaching.
(1) A.important B.unhealthy C.successful D.ugly
(2) A.his family B.his friends C.himself D.the society
(3) A.set up B.give up C.get up D.take up
(4) A.drawing B.acting C.walking D.selling
(5) A.encourage B.prevent C.respect D.praise
(6) A.Usually B.Slowly C.Simply D.Clearly
(7) A.factory B.store C.business D.school
(8) A.received B.refused C.recorded D.reminded
(9) A.and B.but C.so D.or
(10) A.share B.agree C.quarrel D.connect
(11) A.should B.must C.can D.may
(12) A.strong B.generous C.careful D.polite
(13) A.complained B.replied C.added D.asked
(14) A.instead B.also C.still D.yet
(15) A.started B.continued C.decided D.failed
【分析】本文主要讲述了17岁的残疾少年陶陶在杭州萧山卖自制爆米花的故事。
【解答】(1)考查形容词。句意:很遗憾,陶陶生下来就不健康。A.important重要的;B.unhealthy不健康的;C.successful成功的;D.ugly丑陋的。根据第一段Tao Tao,a 17﹣year﹣old disabled boy from Xiaoshan,Hangzhou(陶陶,来自杭州萧山的17岁残疾男孩)可知,陶陶生来不健康。故选B。
(2)考查反身代词。句意:在他的成长过程中,他的母亲姚传华告诉他要靠他自己。A.his family他的家庭;B.his friends他的朋友;C.himself他自己;D.the society社会。根据Over the years,Yao has trained him to live on his own.(多年来,姚一直在训练他独立生活。)可知,是指要靠他自己。故选C。
(3)考查动词短语。句意:她教陶陶怎么做爆米花,还帮忙摆摊。A.set up创建;B.give up放弃;C.get up起床;D.take up从事。set up a stand摆摊,是固定用法。故选A。
(4)考查动名词。句意:起初,陶陶很害羞,不习惯街头卖东西。A.drawing画;B.acting行动;C.walking散步;D.selling卖。根据Tao Tao was very shy(陶陶很害羞)可知,他会不习惯在街头卖东西。故选D。
(5)考查动词。句意:姚总是在那里鼓励他。A.encourage鼓励;B.prevent阻止;C.respect尊重;D.praise赞扬。根据She even paid some guys to buy popcorn from her son's stand.(她甚至花钱请一些人去她儿子的摊位上买爆米花。)可知,是指鼓励他卖爆米花。故选A。
(6)考查副词。句意:慢慢地,陶陶变得积极、自信起来。A.Usually通常;B.Slowly慢慢地;C.Simply仅仅;D.Clearly清楚地。根据第三段At first,Tao Tao was very shy and wasn't used to street selling.(起初,陶陶很害羞,不习惯街头卖东西。)以及Tao Tao became active and confident.(陶陶变得活跃和自信。)可知,陶陶慢慢地变得活跃和自信了。故选B。
(7)考查名词。句意:现在陶陶把生意经营得很好。A.factory工厂;B.store商店;C.business生意;D.school学校。根据Yao is proud of her son's progress.(姚为儿子的进步感到骄傲。)可知,陶陶把生意经营得很好。故选C。
(8)考查动词。句意:她在网上分享了儿子卖爆米花的视频,他们收到了关心和支持。A.received收到;B.refused拒绝;C.recorded记录;D.reminded提醒。根据She shared videos of her son's popcorn selling story online(她在网上分享了儿子卖爆米花的视频)可知,是指收到了大家的关心和支持。故选A。
(9)考查连词。句意:很多人都想捐款,但姚拒绝了。A.and并且;B.but但是;C.so所以;D.or或者。前句Many people wanted to donate(很多人都想捐款)和后句Yao refused.(姚拒绝了。)之间存在转折,用转折连词but。故选B。
(10)考查动词。句意:我的目的是鼓励我的儿子与外面的世界联系。A.share分享;B.agree同意;C.quarrel争吵;D.connect联系。根据My purpose is to encourage my son to...with the outside world.(我的目的是鼓励我的儿子与外面的世界......)结合选项可知,是指目的是为了鼓励儿子与外面的世界联系。connect with与......联系,是固定用法。故选D。
(11)考查情态动词。句意:我希望有一天他能够独立生活。A.should应该;B.must必须;C.can能够;D.may也许。根据I hope that one day he...live on his own.(我希望有一天他......独立生活。)结合选项可知,是指希望有一天他能够独立生活。故选C。
(12)考查形容词。句意:陶陶是一个坚强的孩子。A.strong坚强的;B.generous慷慨的;C.careful仔细的;D.polite礼貌的。根据He insists on making the popcorn alone.(他坚持要自己做爆米花。)可知,陶陶是一个坚强的孩子。故选A。
(13)考查动词。句意:姚补充道。A.complained抱怨;B.replied回答;C.added补充;D.asked问。根据Tao Tao is a strong child.He insists on making the popcorn alone.He tries his best to prove that he can make it.(陶陶是一个坚强的孩子。他坚持要自己做爆米花。他尽他最大的努力来证明他能做到。)可知,姚是在补充说明。故选C。
(14)考查副词。句意:他们的故事也引起了当地政府的注意。A.instead代替;B.also也;C.still仍然;D.yet还。根据Their story has...caught the attention of the local government.(他们的故事......引起了当地政府的注意。)结合选项可知,他们的故事也引起了当地政府的注意。故选B。
(15)考查动词。句意:当他们得知陶陶因为健康状况不能去上学时,他们安排了当地的特殊教育老师为他提供上门教学。A.started开始;B.continued继续;C.decided决定;D.failed不能做到。根据they have arranged for local special education teachers to offer him door﹣to﹣door teaching.(他们安排了当地的特殊教育老师为他提供上门教学。)可知,陶陶因为健康状况不能去上学。故选D。
【点评】解答完形填空题需要快速阅读全文,了解文章大意,再带着选项去读,边读边做,注意联系上下文。
四、阅读理解 A)阅读下面四篇短文,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选择最佳选项。
25.(6分)The latest Go Jiangsu trip began at the Xuzhou Museum on September 21 with a group of 13 foreigners from 11 countries.They set out to experience Han culture in Xuzhou,a place where Han culture began.In the afternoon,the group changed into hanfu.They experienced different traditional Chinese folk arts,including sugar painting and paper cutting.
Afterwards,everyone admired the valuable exhibits at the Xuzhou Museum.Michelle Hsu from South Africa was full of praise for the Xuzhou Museum."I had a hanfu teacher who taught me a lot about Han customs,like how to hold our hands and how to greet people.I also learned other interesting things about Han culture.Many of them were surprising for me."
That evening,they gathered at the beautiful Yunlong Lake to enjoy a show The Splendor of Pengcheng(彭城风华).The show brought to life the connection between the famous poet Su Shi (1037﹣1101)and the people of Xuzhou. "It has impressed me with great dancing and amazing scenes,"said Costerg Fabien from France."I highly recommend my friends to see this show."
(1)What clothes did the foreign women change into on September 21?  C 
A.
B.
C.
D.
(2)What did Costerg Fabien think of The Splendor of Pengcheng?  A 
A.It was worth seeing.
B.He was only interested in the dancing.
C.It took too much time.
D.He didn't enjoy the poems in the show.
(3)What's the purpose of this article?  B 
A.To show how to make sugar paintings.
B.To tell about a cultural trip to Xuzhou.
C.To encourage more people to wear hanfu.
D.To advise readers to visit Xuzhou Museum.
【分析】本文主要介绍了最新的江苏之旅,一群来自11个国家的13名外国人在徐州博物馆开始了他们的汉文化体验之旅。下午,他们换上汉服,体验了不同的中国传统民间艺术,包括糖画和剪纸。随后,大家参观了徐州博物馆的珍贵展品。晚上,他们聚集在美丽的云龙湖观赏了《彭城之美》的表演,这个表演生动展现了著名诗人苏轼与徐州人民的联系。来自南非的Michelle Hsu对徐州博物馆赞不绝口,而来自法国的Costerg Fabien也对表演给予了高度的赞扬。
【解答】(1)细节理解题。根据第一段The latest Go Jiangsu trip began at the Xuzhou Museum on September 21 with a group of 13 foreigners from 11 countries.They set out to experience Han culture in Xuzhou,a place where Han culture began.In the afternoon,the group changed into hanfu.(9月21日,来自11个国家的13名外国人在徐州博物馆开始了最新的江苏之旅。他们开始在徐州体验汉文化,徐州是汉文化的发源地。下午,大家换上了汉服。)可知,9月21日,来自11个国家的13名外国人换上了汉服。故选C。
(2)细节理解题。根据第三段That evening,they gathered at the beautiful Yunlong Lake to enjoy a show The Splendor of Pengcheng(彭城风华).The show brought to life the connection between the famous poet Su Shi (1037﹣1101)and the people of Xuzhou. "It has impressed me with great dancing and amazing scenes,"said Costerg Fabien from France."I highly recommend my friends to see this show."(当晚,他们相聚在美丽的云龙湖畔,欣赏彭城风华。这场演出生动地展现了著名诗人苏轼(1037﹣1101)与徐州人民之间的联系。"它给我留下了深刻的印象,伟大的舞蹈和令人惊叹的场面,"来自法国的Costerg Fabien 说。)可知,Costerg Fabien 认为彭城风华值得看。故选A。
(3)推理判断题。根据第一段The latest Go Jiangsu trip began at the Xuzhou Museum on September 21 with a group of 13 foreigners from 11 countries.They set out to experience Han culture in Xuzhou,a place where Han culture began.In the afternoon,the group changed into hanfu.They experienced different traditional Chinese folk arts,including sugar painting and paper cutting.(9月21日,来自11个国家的13名外国人在徐州博物馆开始了最新的江苏之旅。他们开始在徐州体验汉文化,徐州是汉文化的发源地。下午,大家换上了汉服。们体验了不同的中国传统民间艺术,包括糖画和剪纸)可知,文章主要讲述徐州文化之旅。故选B。
【点评】通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
26.(6分)Going to Mount Huangshan reminds me of the popular song The Long and Winding Road.What is so breathtaking about the experience is the out﹣of﹣this﹣world scenes.The rolling sea of clouds at the top of the mountain will remind you how tiny we humans are.
The hot spring(温泉) at the foot of the mountain is something you must try after the climb.It will surely help you get refreshed!The amazing thing about the spring is that the colder the temperature gets,the hotter the spring is!Strange,isn't it?But that's how nature is﹣always leaving us amazed.
What comes next is the endless series of steps.You can't help wondering how hard it was for the people then to put all those rocks into place.Though it is the only unnatural thing on your way up the mountain,still it offers a place where you can sit down to rest your aching legs.
As the song goes,this long and winding road"will never disappear".It will always stick in the visitor's memory.It sure does in mine.While you are in China,Mount Huangshan is a must to visit!
(1)What is the passage mainly about?  D 
A.A weather record.
B.A hot spring bath.
C.A composer story.
D.A travel experience.
(2)What does the underlined part"the only unnatural thing"refer to?  B 
A.The hot spring.
B.The endless steps.
C.The sea of clouds.
D.The high temperature.
(3)What might the writer say about his trip to Mount Huangshan?  A 
A.It's tiring but surely worth it.
B.It's good but it's too expensive.
C.It's easy to do the climbing.
D.It's good to sing when climbing.
【分析】本文主要描述了作者去黄山的经历,提到了黄山的壮丽景色和令人惊叹的云海,以及山脚下的温泉。作者还提到了登山途中的石阶和对自然的赞叹,最后强调了黄山的美丽和值得一游。
【解答】(1)推理判断题。根据最后一段While you are in China,Mount Huangshan is a must to visit!(当你在中国时,黄山是一定要去游览的!)可知本文是一篇游记。故选D。
(2)语义猜测题。根据第三段What comes next is the endless series of steps.You can't help wondering how hard it was for the people then to put all those rocks into place.Though it is the only unnatural thing on your way up the mountain,still it offers a place where you can sit down to rest your aching legs.(接下来是无尽的台阶。你忍不住想知道那时候的人把那些岩石放在这个地方是多么艰难。尽管这是你上山看到的唯一的非自然的景色,它仍然给你疼痛的腿提供一个休息的地方。)可知划线词在此处指无尽的台阶。故选B。
(3)推理判断题。根据最后一段It will always stick in the visitor's memory.It sure does in mine.While you are in China,Mount Huangshan is a must to visit!(它会一直留在游客的记忆中。肯定也在我的记忆中。当你在中国时,黄山是一定要去游览的!)可知作者认为黄山的旅行很累但很值得。故选A。
【点评】通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
27.(10分)The school playground,Friday afternoon.Cindy sits on a bench.Philip comes up to her.
Philip:Hi,Cindy!You look worried.What's wrong?
Cindy:Well Philip,have you ever felt nervous on stage?
Philip:Sure.Do you remember that detective I played last year?I knew my lines,but I was scared to have to recite them in front of an audience.As soon as I saw the crowd of people down there,my heart beat so fast that I was unable to say a single word.
Cindy:(covering face in her hands) That's how I feel just thinking about the drama next week.
Philip:I didn't know you made it to the finals.
Cindy:I'm worried I'll get nervous and freeze on stage.I might forget how to act out.I don't know what to do.
Philip:Cindy,I know that you are not going to forget how to act out.I'll help you get through this.I'll go to the school hall with you to practice.Then I'll teach you an exercise my basketball coach taught me.Believe me.It works.
Cindy:I feel much better now.(smiling)Thanks,Philip.
(1)Where are Philip and Cindy?  B 
A.On the stage.
B.On the playground.
C.In the street.
D.In the stands.
(2)Philip mentions his performance in a play to  A  Cindy.
A.comfort
B.remind
C.protect
D.promise
(3)What is Cindy going to do next week?  D 
A.Take a test.
B.Have a check﹣up.
C.Play basketball.
D.Go in for a drama.
(4)What does Philip offer to do for Cindy?  D 
A.Rewrite her lines.
B.Drive her to the theatre.
C.Act out the play.
D.Help her with the practice.
(5)How does Cindy feel finally?  C 
A.Worried.
B.Nervous.
C.Relaxed.
D.Scared.
【分析】短文主要讲述了Cindy在学校操场上坐在长凳上,感到担忧。Philip走过来询问她的情况,Cindy向他诉说了她对下周戏剧表演感到紧张的担忧。Philip则分享了自己在舞台上紧张的经历,并承诺会帮助Cindy度过这个难关。最后,Cindy感到放心并感谢Philip。
【解答】(1)细节理解题。根据文章开头The school playground,Friday afternoon.Cindy sits on a bench.Philip comes up to her.(学校操场,星期五下午。Cindy坐在长椅上。Philip走到她面前。)可知,Cindy和Philip在学校操场。故选B。
(2)细节理解题。根据第二段Cindy:Well Philip,have you ever felt nervous on stage?(Cindy:Philip,你在台上有没有紧张过)以及第三段Philip:Sure.Do you remember that detective I played last year?I knew my lines,but I was scared to have to recite them in front of an audience.As soon as I saw the crowd of people down there,my heart beat so fast that I was unable to say a single word.(Philip:当然。你还记得我去年演的那个侦探吗?我知道我的台词,但我害怕不得不在观众面前背诵。当我看到下面的人群时,我的心跳如此之快,以至于我一句话也说不出来。)可知,Philip提到他在剧中的表演来安慰Cindy。故选A。
(3)细节理解题。根据第四段Cindy:(covering face in her hands) That's how I feel just thinking about the drama next week.(Cindy:((用手捂着脸)这就是我想到下星期的戏剧的感觉。)可知,Cindy下星期参加戏剧。故选D。
(4)细节理解题。根据第七段Philip:Cindy,I know that you are not going to forget how to act out.I'll help you get through this.I'll go to the school hall with you to practice.Then I'll teach you an exercise my basketball coach taught me.Believe me.It works.(Philip:Cindy,我知道你不会忘记如何表演。我会帮你度过难关的。我和你一起去学校礼堂练习。然后我会教你一个我的篮球教练教给我的练习。相信我。它有效。)可知,Philip提出了帮助Cindy练习。故选D。
(5)细节理解题。根据最后一段Cindy:I feel much better now.(smiling)Thanks,Philip.(Cindy:我现在感觉好多了。(微笑)谢谢你,Philip。)可知,Cindy终于感觉放松了。故选C。
【点评】通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
28.(8分)There are thousands of kinds of animals in the Amazon rainforest,each coloured differently.Most rainforest animals use their colours for survival.
Some animals use colour to protect themselves from their predators(猎食者).An example is the green iguana(鬣鳞蜥).Young iguanas are bright green and hide among the bright green leaves of the trees where they live.As they grow older,their colour becomes duller.Old iguanas live higher in the trees,where the colors all around are less bright.
Other animals are predators and use colour to hide from their prey.The boa constrictor snake(蟒蛇) is a good example.Some boas are grey or brown,and their colours help them hide on branches.The emerald boa is green and white,so it can easily hide in the leaves.A boa hides in a tree and waits for a bird to fly by.When one does,the boa grabs the bird from the air and then squeezes it to death before eating it.
Colourful frogs can be orange,red,or green.Their bright colours let everybody know where they are.The bright colour warns other animals that the frog is poisonous,so they stay away.These tiny frogs are very poisonous!One frog has enough poison to kill 100 people.
The colours of the rainforest are beautiful to us,but to the animals they are very important.They help the animals survive.
(1)In which part of a magazine may we read this?  D 
A.History.
B.Culture.
C.Arts.
D.Nature.
(2)What colour is the adult green iguana?  B 
A.Bright green.
B.Dull green.
C.Grey or brown.
D.Green and white.
(3)Which animal in the passage is an example of "prey"?  C 
A.Some boas.
B.The emerald boa.
C.The bird.
D.Colourful frogs.
(4)How is the passage organized?(P:Paragraph)  A 
A.
B.
C.
D.
【分析】短文说的是亚马逊雨林中有成千上万种动物,每种动物都有不同的颜色。大多数雨林动物利用它们的颜色来生存。一些动物利用颜色来保护自己免受捕食者的伤害,比如绿鬣蜥。其他动物则利用颜色来隐藏自己,比如蟒蛇和彩虹蛇。还有一些动物如青蛙,它们的鲜艳颜色是为了警告其他动物它们有毒,让其他动物远离它们。雨林动物的颜色对它们的生存非常重要。
【解答】(1)推理判断题。根据文中第1段:There are thousands of kinds of animals in the Amazon rainforest,each coloured differently.Most rainforest animals use their colours for survival.(亚马逊雨林中有成千上万种动物,每种动物的颜色都不一样。大多数雨林动物用它们的颜色来生存。)以及通读全文可知,短文说的是亚马逊雨林中有成千上万种动物,每种动物都有不同的颜色。所以我们可以在杂志的自然部分阅读此内容。故选D。
(2)细节理解题。根据文中第2段:Young iguanas are bright green and hide among the bright green leaves of the trees where they live.As they grow older,their colour becomes duller.(年幼的鬣蜥是鲜绿色的,躲在它们生活的树木的鲜绿色叶子中间。随着年龄的增长,它们的颜色变得越来越暗。)可知,成年绿鬣蜥是暗绿色。故选B。
(3)细节理解题。根据文中第3段:A boa hides in a tree and waits for a bird to fly by.When one does,the boa grabs the bird from the air and then squeezes it to death before eating it.(一只蟒蛇藏在树上等待一只鸟飞过。当一只鸟飞来时,蟒蛇会从空中抓住这只鸟,然后在吃掉它之前将其挤压致死。)可知,那只鸟就是蟒蛇的猎物。故选C。
(4)篇章结构题。通读全文可知,第1段说的是亚马逊雨林中有成千上万种动物,每种动物都有不同的颜色。大多数雨林动物利用它们的颜色来生存。第2,3,4段分别用具体的动物来举例说明颜色的作用,第5段总述雨林动物的颜色对它们的生存非常重要。呼应第1段,采用的是总分总的结构。故选A。
【点评】通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
B)阅读短文,从短文后A至F六个选项中选出五个可以填入空白处的最佳选项。
29.(10分)As winter comes,hands and feet can easily get cold,especially among women. (1) B But when people want to do something with their hands,wearing them is not convenient.However,this was not a problem for ancient Chinese people.They had a better tool to keep their hands warm:hand warmers.
(2) E  One folk story is connected with Emperor Yangdi from the Sui Dynasty.He visited Jiangsu in the winter.Because of the cold,the local officer asked workmen to make a small warmer for the emperor(皇帝) that could be held in his hands. (3) A  By the Song Dynasty,the tool was popular among common people.The skills for making the tool were used in the Ming and Qing dynasties.
Ancient hand warmers had many different designs. (4) D  Some looked like pumpkins,and flowers. (5) C  Some coals were mixed with perfume(香料) to give out a pleasant smell when burned.
A.Then,the hand warmer was created.B.Thick gloves might be a good choice.C.Inside a hand warmer,there were burning coals.D.Round,square and octagonal are popular shapes.E.No one knows for sure when this tool was invented first.F.Many poems and books recorded people using hand warmers.
【分析】这篇短文主要介绍了古代中国人用来保暖的手炉。
【解答】(1)细节推理题。根据下文But when people want to do something with their hands,wearing them is not convenient.(但是当人们想用手做一些事情时,戴上它们就不方便了。)可推测,此处是表达戴手套保暖,结合选项,B选项Thick gloves might be a good choice.(厚手套可能是个不错的选择。)最符合语境。故选B。
(2)细节推理题。根据下文One folk story is connected with Emperor Yangdi from the Sui Dynasty.(有一个民间故事与隋炀帝有关。)可推测,此处说的是手炉的最初发明,结合选项,E选项No one knows for sure when this tool was invented first.(没有人确切地知道这个工具是什么时候发明的。)最符合语境。故选E。
(3)细节推理题。根据上文Because of the cold,the local officer asked workmen to make a small warmer for the emperor(皇帝) that could be held in his hands. (由于天气寒冷,当地官员要求工人为皇帝制作一个可以拿在手里的小暖炉。)和下文By the Song Dynasty,the tool was popular among common people.(到了宋代,这种工具在平民中很流行。)可推测,此处说的是手炉被发明了出来,结合选项,A选项Then,the hand warmer was created.(于是,手炉诞生了。)最符合语境。故选A。
(4)细节推理题。根据上文Ancient hand warmers had many different designs. (古代的手炉有许多不同的设计。)和下文Some looked like pumpkins,and flowers. (有的看起来像南瓜,有的像花。)可推测,此处说的是手炉的形状,结合选项,D选项Round,square and octagonal are popular shapes.(圆形、方形和八角形是流行的形状。)最符合语境。故选D。
(5)细节推理题。根据下文Some coals were mixed with perfume(香料) to give out a pleasant smell when burned.(一些煤与香水(香料)混合,在燃烧时发出令人愉快的气味。)可推测,此处是表达手炉里有一些炭,结合选项,C选项Inside a hand warmer,there were burning coals.(在一个暖手器里,有燃烧的煤。)最符合语境。故选C。
【点评】做题时结合原文和题目有针对性找出相关语句进行仔细分析,结合选项选出正确答案。推理判断也是要在抓住关键句子的基础上合理的分析才能得出正确的答案。
五、词语运用(A)选用方框内的单词或词组填空,其中有一个单词或词组是多余选项。
30.(5分)
victory worked out out of breath record lead lively
(1)Mr Wu has a way of making his lessons  lively  and interesting.
(2)The winner threw his hat into the air and let out loud shouts of  victory .
(3)The Diary of a Young Girl,read by people all over the world,was a  record  of that time.
(4)Mike  worked out  the maths problem in his own special way.
(5)I ran all the way home.When I arrived,I was  out of breath .
【分析】(1)吴老师有一种让他的课生动有趣的办法。
(2)胜利者把帽子抛向空中,大声欢呼胜利。
(3)《少女日记》被世界各地的人阅读,成为那个时代的记录。
(4)迈克用自己特殊的方式解决了这道数学问题。
(5)我一路跑回家。当我到达时,我上气不接下气。
【解答】(1)考查形容词。句意:吴老师有一种让他的课生动有趣的办法。根据and interesting(并且有趣)可知,此处指让他的课生动有趣,因此选lively"生动的"。故填lively。
(2)考查名词。句意:胜利者把帽子抛向空中,大声欢呼胜利。根据The winner threw his hat into the air(胜利者把帽子抛向空中)可知,此处指大声欢呼胜利,因此选victory"胜利"。故填victory。
(3)考查名词。句意:《少女日记》被世界各地的人阅读,成为那个时代的记录。根据read by people all over the world(被世界各地的人阅读)可知,成为那个时代的记录,因此选record"记录"。故填record。
(4)考查动词短语。句意:迈克用自己特殊的方式解决了这道数学题。根据the maths problem(这道数学题)可知,应该是解决了这道数学题,因此选work out"算出,解决"。故填worked out。
(5)考查介词短语。句意:我一路跑回家。当我到达时,我上气不接下气。根据I ran all the way home.(我一路跑回家。)可知,当我到达时,我上气不接下气,因此选out of breath"上气不接下气"。故填out of breath。
【点评】做这类题,关键在于理解,即理解句子的逻辑关系,选择合适的词或者短语填入到空白处,并使用其正确的语法形式,使句子完整,语义通顺。
B)阅读短文,在文中空白处填入1个适当的单词,或用括号内所给单词的正确形式填空。
31.(10分)Everyone dreams of success.But(1) how  can we achieve it?The story of kung﹣fu star Zhang Hanyong might help to answer this question.
Zhang was born in 1970 in a poor family in Western China.His childhood dream was to go to college and find a job (2) to support (support) his family.He became an (3) actor (act) in 1998.Although he is now in his (4) fifties (fifty),he keeps training hard."I must get ready(5) for the chance comes to me,"he often (6) says (say).Finally, (7) on  the night of January 2,2024,he won a film award.Zhang had waited 26 years for this moment!For Zhang,he can spend his whole life getting prepared (8) silently (silent),but he'll never allow (9) himself (he) to be unprepared when the task comes by.
So,when you feel like giving up,think about Zhang's story.Your efforts might not pay off immediately.Be patient,and keep going.One day,chance(10) will knock (knock) at your door.
【分析】本文主要讲了每个人都梦想成功。但是我们如何能够实现呢?功夫明星张汉勇的故事或许能够回答这个问题。张汉勇出生于1970年,生长在中国西部的一个贫穷家庭。他小时候的梦想是上大学找到一份工作来支持家人。他在1998年成为一名演员。尽管他现在已经五十多岁了,他仍然努力训练。"当机会来临时,我必须做好准备,"他经常说。最终,在2024年1月2日的晚上,他赢得了一项电影奖。张汉勇等了26年才迎来了这一刻!对于张汉勇来说,他可以花一辈子准备,但是他绝不允许自己在任务来临时毫无准备。所以,当你感到想要放弃时,想想张汉勇的故事。你的努力可能不会立刻得到回报。耐心点,继续前行。总有一天,机会会敲开你的门。
【解答】(1)考查副词。句意:但是我们怎样才能实现成功?how"如何"符合题意,表示方式。故答案为how。
(2)考查动词不定式。句意:他童年的梦想是上大学,找份工作来养家。用动词不定式表示目的。故答案为to support。
(3)考查名词。句意:他在1998年成为一名演员。an后跟可数名词单数。故答案为actor。
(4)考查名词。句意:虽然他现在已经五十多岁了,但他仍然努力训练。in his fifties五十多岁,固定搭配。故答案为fifties。
(5)考查介词。句意:"我必须为机会到来做好准备,"他经常说。get ready for准备,固定短语。故答案为for。
(6)考查动词。句意:"我必须为机会到来做好准备,"他经常说。根据often可知用一般现在时,he后谓语动词用第三人称单数形式。故答案为says。
(7)考查介词。句意:最后,在2024年1月2日晚上,他获得了电影奖。日期前介词用on。故答案为on。
(8)考查副词。句意:对于张来说,他可以花一生的时间默默地准备,但他绝不会允许自己在任务到来时毫无准备。用副词修饰实义动词。故答案为silently。
(9)考查反身代词。句意:对于张来说,他可以花一生的时间默默地准备,但他绝不会允许自己在任务到来时毫无准备。用反身代词表示自己。故答案为himself。
(10)考查动词。句意:总有一天,机会会来敲你的门。结合句意,可知用一般将来时,谓语动词为will+动词原形。故答案为will knock。
【点评】阅读全文,结合上下文判断句意,根据相关知识点写出单词的正确形式。
六、阅读与表达
32.(10分)When asked who invented the telephone,most people say it was Alexandre Graham Bell.However,in 2002 the US Congress agreed that the true inventor was an unknown Italian inventor,who died in poverty in New York.And his name is Antonio Meucci.
Antonio Meucci was born in Florence in 1808.In the1830s,he got into trouble with the rulers for his political views.After a period in prison,he decided to move to Cuba.There he continued working on his inventions.He discovered that sounds could travel through wires.In 1850,Meucci moved to the US,where he thought he would have more chances to develop his ideas.When his wife became ill,he developed a simple telephone system so that she could "phone"him from her bed while he was working.Around 1860,he showed his last invention,but because he didn't speak English well,few people were interested.Then in 1870,he became ill himself and had to sell his plans to pay for doctors.Meanwhile,another inventor,Alexandre Graham Bell was working on a similar idea and the rest is history..
注:每题答案不超过5个单词
(1)Who is the true inventor of the telephone according to the passage?
 Antonio Meucci. 
(2)Was Antonio Meucci rich or poor when he passed away?
 He was poor. 
(3)What did Antonio Meucci discover when he was in Cuba?
 Sounds could travel through wires. 
(4)When Meucci showed his last invention,why were few people interested?
 Because he spoke English badly. 
(5)What does the underlined part "a similar idea" refer to?
 Phone. 
【分析】短文讲了电话的发明和历史。
当被问及是谁发明了电话时,大多数人都说是亚历山大 格雷厄姆 贝尔。然而,在2002年,美国国会同意真正的发明家是一位不知名的意大利发明家,他死于纽约因贫困。他的名字叫Antonio Meucci。
安东尼奥 梅奇1808年出生于佛罗伦萨。19世纪30年代,他因政治观点与统治者发生冲突。入狱一段时间后,他决定移居古巴。在那里他继续他的发明。他发现声音可以通过电线传播。1850年,梅奇移居美国,他认为在那里他会有更多的机会发展自己的想法。当他的妻子生病时,他开发了一个简单的电话系统,这样她就可以在他工作时在床上给他"打电话"。1860年左右,他展示了他的最后一项发明,但由于他的英语说得不好,很少有人感兴趣。1870年,他自己也生病了,不得不卖掉自己的计划来支付医生的费用。与此同时,另一位发明家Alexandre Graham Bell也在研究类似的想法,剩下的都是历史。
【解答】(1)细节理解题。根据第1段However,in 2002 the US Congress agreed that the true inventor was an unknown Italian inventor,who died in poverty in New York.And his name is Antonio Meucci.(然而,在2002年,美国国会同意真正的发明家是一位不知名的意大利发明家,他死于纽约因贫困。他的名字叫Antonio Meucci。)可知真正的发明家是Antonio Meucci,故答案为:Antonio Meucci.
(2)细节理解题。根据第1段However,in 2002 the US Congress agreed that the true inventor was an unknown Italian inventor,who died in poverty in New York.And his name is Antonio Meucci.(然而,在2002年,美国国会同意真正的发明家是一位不知名的意大利发明家,他死于纽约因贫困。他的名字叫Antonio Meucci。)可知Antonio Meucci去世时贫困,故答案为:He was poor.
(3)细节理解题。根据第2段After a period in prison,he decided to move to Cuba.There he continued working on his inventions.He discovered that sounds could travel through wires.(入狱一段时间后,他决定移居古巴。在那里他继续他的发明。他发现声音可以通过电线传播。)可知他发现声音可以通过电线传播,故答案为:Sounds could travel through wires.
(4)细节理解题。根据第2段Around 1860,he showed his last invention,but because he didn't speak English well,few people were interested.(1860年左右,他展示了他的最后一项发明,但由于他的英语说得不好,很少有人感兴趣。)可知是因为他的英语说得不好,故答案为:Because he spoke English badly.
(5)词义猜测题。根据第2段Meanwhile,another inventor,Alexandre Graham Bell was working on a similar idea and the rest is history.(与此同时,另一位发明家Alexandre Graham Bell也在研究类似的想法,剩下的都是历史。)可知a similar idea是指电话,故答案为:Phone.
【点评】这是个任务型阅读题,主要考查学生的阅读理解能力及知识运用能力。答题时细节理解题可直接根据文中细节得出答案。
七、书面表达
33.(20分)艺术陶冶情操,艺术使生活丰富多彩。你校英文报正举办以My favourite art form为题的征文活动,请你写一篇短文投稿,介绍你最喜欢的艺术形式,内容包括:
(1)你最喜欢的艺术形式;
(2)分享一个与之相关的自己的故事;
(3)你的感受。
注意:
(1)词数:90左右;
(2)短文需包括所给要点,可适当发挥;
(3)短中不得出现真实姓名和校名。
提示词汇:绘画 painting 书法calligraphy 戏剧drama 剪纸 paper﹣cutting
舞蹈dancing 唱歌singing 摄影photography 乐器musical instrument
______
【分析】【高分句型一】
One hot summer afternoon,my father offered to teach me calligraphy,but I refused.一个炎热的夏日下午,父亲提出教我书法,但我拒绝了。offer to do sth.主动提出做某事。
【高分句型二】
After that I started to learn calligraphy from my father从那以后,我开始向父亲学习书法。learn…from向某人学习。
【解答】
My favourite art form
Calligraphy is the art form I like best.However,I couldn't enjoy its charm years ago.(我最喜欢的艺术形式)
One hot summer afternoon,my father offered to teach me calligraphy,but I refused.【高分句型一】My father didn't say a word.Instead,he put a piece of rice paper on the desk and seriously picked up a Chinese writing brush.I could feel something amazing was happening.Shortly after,a special smell of ink filled the room.I was completely attracted by its magic.(我的故事)
After that I started to learn calligraphy from my father.【高分句型二】I'm crazy about it,for it can always bring me joy and peace.(对我产生的影响)
【点评】能够根据提示进行书面表达,能够围绕主题准确使用一定的语法、词汇、短语和句型等,清楚连贯地表达自己的思想,进而完成写作任务。

郑重声明:本文版权归原作者所有,转载文章仅为传播更多信息之目的,如作者信息标记有误,请第一时间联系我们修改或删除,多谢。