吉林省辽源市重点中学2023-2024学年七年级上学期期末英语试卷
一、基础知识(共15分)I.句意填词根据所给句子,填入一个适当的单词,使句意完整。(5分)
1.(1分)Nice to you,Mr.Brown.
2.(1分)There are seven days in a .
3.(1分)He likes eggs and bananas dinner.
4.(1分)The jacket is too small for me.Please give me a one.
5.(1分)I don't have a watch,but Mike has .
Ⅱ.单项选择从每小题所给的三个选项中,选出一个正确答案。(10分)
6.(1分)Elena likes ________ art and she wants to be ________ art teacher.( )
A.the;a B./;an C.an;the
7.(1分)Thanks_____telling me about your new friend.( )
A.for B. about C.with
8.(1分)I have no classes tomorrow.I'm_____.( )
A. free B. great C.good
9.(1分)﹣_____does Gina like her English teacher?
﹣Because she is funny.( )
A.Who B. How C.Why
10.(1分)﹣Do your cousins like rice?
﹣Yes,they like______.( )
A.it B.it's C.them
11.(1分)This morning we have classes,and the class is history.( )
A.four,fourth B.fourth;four
C.four,four
12.(1分)﹣Do you_____an American friend?
﹣No,I don't.But my sister_____it one.( )
A. has;has B.has;have C. have;has
13.(1分)﹣Do you watch sports every day?
﹣No,I don't._____I play ping﹣pong_____tennis every day.So I can play them well.( )
A. But;of B.And;but C.But;and
14.(1分)Mrs.Green is ________ mother.( )
A.Jim and Kate B.Jim's and Kate's
C.Jim and Kate's
15.(1分)﹣Can I help you?
﹣_____.I want a pair of shoes for my son.( )
A. Yes,please B. No,you can't
C. Yes,you can
二、交际运用(共15分)Ⅲ.完成对话从方框中选择正确选项。(方框中有一个选项与对话内容无关)(5分)
16.(5分)
A.What's the price?B.What colour would you like?C.Can I help you?D.Do you have a small one?E.How much are they?F.What about this one?
A: (1)
B:Yes,please.I want a skirt for my daughter.
A: (2)
B:Green or blue.
A:Look at the skirts over there.We have different colors.Which would you like?
B:I think the green one is nice. (3)
A:It's 150 yuan.
B:Oh,It's too expensive.
A:(4) It's only 60 yuan.
B:It's cheap,but it is big. (5)
A:Yes.Here you are.
Ⅳ.补全对话根据所给对话,填写适当的内容,使其完整、正确。(每空词数不限)(10分)
17.(10分)A: (1) is your birthday,Tonny?
B:My birthday is on January 10th. (2) ?
A:Oh,my birthday is on December 17th.
B:Good.Today is December 16th.Tomorrow is your birthday.Will you(3) ?
A:Certainly.I shall have a birthday party at home.My parents will cook some delicious food for me. (4) ?
B:Sure.I'd love to. (5) ?
A:At about five thirty tomorrow afternoon.
B:OK.I will be there on time.
A:Thank you.
B:You are welcome.
三、阅读(共50分)V.短文填空从方框中选择正确选项,完成短文。(方框中有两个选项是多余的)(10分)
18.
A.They B.He C.making D.how E.mistakes F.what G.fly H.thinks I.rest J.usually K.although L.hundred
Every morning,kids from a high school are working hard.They are(1) and selling special coffee at a coffee shop.They are also making a lot of money.
These students can make up to nine(2) dollars a day.They are selling their special coffee to airplane passengers.After the students get paid,the(3) of the money goes to a local youth project.
These high school students use a space in the Oakland airport.It is(4) very crowded.Many people who (5) on the planes like to drink the special coffee.
One customer(6) that the coffee costs a lot but it is good and worth it.Most customers are pleasant but some are unhappy. (7) do not like it if the coffee shop is not open for business.
The students make $6.10 an hour.They also get school credit(学分)while they learn(8) to run a business.Many of the students enjoy the work(9) it took some time to learn how to do it.
They have to learn how to heat milk,load the pots,and add flavor.It takes some skills and sometimes(10) are made.The most common mistake is forgetting to add the coffee.
V.阅读理解。(40分)
19.(5分)George is a young man.He has a very big dog and a very small car.He likes playing volleyball.One day,after he plays volleyball for an hour at his club,he runs out and jump into a car.His dog comes after him,but it doesn't jump into the same car,it jumps into the next one.
"Come here,silly dog!"George cries at it,but the dog still stays in the other car.
George puts his key into the lock of the car,but the key doesn't turn.Then he looks at the car again.It's not his!He is a wrong car.But the dog is in the right one.
根据短文内容,选择正确答案。
(1)George likes .
A.playing basketball
B.playing volleyball
C.playing with his dog
D.driving his car
(2)George ,so he jumps into a wrong car.
A.is careful(细心的)
B.plays volleyball
C.is careless
D.runs out
(3)The dog .
A.doesn't like George
B.cries at George
C.doesn't jump into a car
D.is clever
(4)Why doesn't George open the door?Because .
A.it isn't his car
B.something is wrong with the door
C something is wrong with the key
D.George is silly(愚蠢)
(5)Which of the following is the best title(题目)?
A.George
B.George and his dog
C.George and his car
D.George likes playing
20.(5分)阅读下面的信息,然后从右栏中选出与左栏信息相匹配的选项。
(1) Things in Paul's pencil box.(2) Bob's day.(3) Ben likes blue.(4) My good friend.(5) Helen's family. A.I have a happy family.My father is Dave and my mother is Anna.I have a brother.His name is Eric.He is only three.B.He has a blue jacket,a blue notebook,a blue bed and a blue desk.C.Please call Nick at 875﹣2361.She is my good friend.She is in No.1 Middle School.She is good and she likes playing computer games.D.I'm very busy today.At 7:30,I have breakfast.At 8:00,I have math.It's not fun.After that,I have another three classes.In the afternoon,I have art and history.My classes finish at 4:30.E.Paul has a nice pencil box.he has two pens,four pencils and an eraser in it.
21.(5分)A young man goes to the city and buys himself a pair of socks.When he comes back home,he goes to his room and tries them on.He finds they are in different colors.He goes into the kitchen.His mother and his sister are cooking dinner.He says to them, " The new socks are in different colors.One is blue but the other is green.I should make them in the same color.Would you like to do this for me?" His mother and sister are busy and they don't say anything.When his mother finishes cooking,she goes to her son's room then takes the green sock and makes the green sock in blue.She comes back without saying a word to her son.After supper,his sister goes to her brother's room then takes the blue sock and makes it in green without saying anything.
根据短文内容,判断下列各句正(T)误(F)。
(1)The young man buys a pair of shoes in the city.
(2)The socks are in different colors.
(3)The young man wants to make the socks in the same color.
(4)Mother makes the green sock in blue and tells his son what she does.
(5)Finally,the socks are in the same color.
22.(5分)
Pen pal wanted
My name is Wednesday.I live in Seattle,the USA.I want to have a pen pal in China.(1) .I study in a high school with my brother Victor. (2) .I love to listen to music and talk with my friends when I am free. (3) .It's boring.But Victor likes it very much.He says he can learn a lot of things about different countries in the world.My parents are really busy.My father is a doctor. (4) .My mother is a teacher.She works in a junior School.They're kind to us.
I get up at 6:00.We have lessons from 8:00 a.m.to 4:00 p.m. (5) .Sometimes I play computer games after school.It's relaxing.
根据短文内容,将下面方框内的句子还原到文中空白处,使短文内容完整、通顺。(每个选项只能用一次)
A.He works in a big hospital.B.My favorite subjects are music and art.C.We have five English classes a week.D.I don't like history.E.I think China is a very interesting country.
23.(10分)A:Hi,Peter.Can I help you?
B:Yes,please.I want to buy a baseball sweater for my friend David.October 20th is his birthday.
A:What color does he like?
B:He likes blue best.
A:How tall is he?
B:It is 160 cm.
A:How about this one?
B:It looks nice.How much is it?
A:It is 100 yuan.
B:It is too expensive(昂贵的).
A:Look at this one!It's good,too.It is only 60 yuan.
B:OK,I'll take it.
A:Here you are.
B:Thank you.
根据对话内容填空,每空不超过3个词。
David﹣Peter's (1)
David's birthday (2)
David's favorite color (3)
David's height(身高) (4)
Price of sweater for David (5)
24.(10分)
Gina's October
1st basketball game 2nd 3rd 4th.
5th Vassia's birthday 6th school trip 7th 8th
9th volleyball game 10th 11th 12th
13th Maria's birthday 14th Maria's birthday party 15th 16th
17th speech contest 18th 19th 20th
21st 22nd English speech contest 23rd 24th
25th 26th 27th 28th
29th 30th Rose's birthday 31st
根据表格内容,回答下列问题。
(1)When is Maria's birthday?
(2)What does Gina have on October the ninth?
(3)When is the school trip?
(4)What does Gina have on October 22nd?
(5)Whose birthday is on October 30th?
四、书面表达(共20分)V.(A)下面是Parkson Store的一些信息,请将空白处补充完整,每空词数不限。(5分)
25.下面是Parkson Store的一些信息,请将空白处补充完整,每空词数不限。
Come to Parkson Store.Here is a supermarket.Have a(1) !All the fruits and vegetables are at a very good(2) !Do you like oranges?They are ¥3 a kilo(公斤).Do you(3) big and red strawberries for ¥5 a kilo?And tomatoes are just ¥2 a kilo.Oh,come with me.Here is the sports center.Do you have a football or a basketball?They are all only ¥50 each.And the sports shoes(4) all colors are ¥65 a pair!There are(5) cheap.Do you believe it?Come on soon.
(B)请根据下面的表格提示,写一篇 60 词左右的英语短文,介绍一下你的好友Helen的喜好及原因。(15分)
26.请根据下面的表格提示,写一篇60词左右的英语短文,介绍一下你的好友Helen的喜好及原因。
Favorite Reason(原因)
Teacher Mr.Wu Great fun
Subject Math Useful
Sport Football Relaxing
Fruit Apples Healthy
Day Friday Music
参考答案与试题解析
一、基础知识(共15分)I.句意填词根据所给句子,填入一个适当的单词,使句意完整。(5分)
1.(1分)Nice to meet you,Mr.Brown.
【分析】很高兴见到你,布朗先生。
【解答】meet见面,是动词;nice to meet you是常用交际用语,意思是"很高兴见到你",在不定式符号to后面用动词原形。
故答案为:meet。
【点评】根据句意完成句子,需要学生选择合适的单词,运用适当的形式来完成句子。
2.(1分)There are seven days in a week .
【分析】一周有七天。
【解答】根据"......有七天。"可知,应该是"一周",英语是week。这里不定冠词a修饰单数名词。
故答案为:week。
【点评】充分理解句意,积累一些词汇,运用适当形式,正确写出答案。
3.(1分)He likes eggs and bananas for dinner.
【分析】他晚餐喜欢吃鸡蛋和香蕉。
【解答】分析句意应为"他晚餐喜欢吃鸡蛋和香蕉"。have sth for dinner是固定搭配,"晚餐吃什么"。
故填:for。
【点评】掌握介词的具体用法,充分理解句意,根据提示完成答题。
4.(1分)The jacket is too small for me.Please give me a big one.
【分析】这件夹克对我来说太小了。请给我一件大的。
【解答】空格后面的词语是名词,所以要用形容词来填空,作定语。根据上一句The jacket is too small for me.(这件夹克对我来说太小了。)可知,这件夹克对我来说太小了。请给我一件大的。
故填:big。
【点评】首先要掌握形容词的意思以及用法,然后根据具体的题目,就可以做正确选择。
5.(1分)I don't have a watch,but Mike has one .
【分析】我没有手表,但迈克有一块。
【解答】根据but可知前后相反,one代表和前面同类中的一个,这里指代的是迈克有一块表。
故填:one。
【点评】主要考查的是对句子意思的理解和对代词的掌握。
Ⅱ.单项选择从每小题所给的三个选项中,选出一个正确答案。(10分)
6.(1分)Elena likes ________ art and she wants to be ________ art teacher.( )
A.the;a B./;an C.an;the
【分析】Tina喜欢美术,她想要成为一名美术老师。
【解答】a/an是不定冠词,泛指"一个",a用于辅音音素开头的单词前,an用于元音音素开头的单词前;the是定冠词,表特指;/是零冠词。art表示"美术",是不可数名词,且此处无特指或泛指之意,第一空不填冠词;第二空表示泛指,意为 "一名" ,art是以元音音素开头的词,其前面的不定冠词应该要用an。
故选:B。
【点评】掌握冠词的基本用法,分析选项,结合语境选择正确答案。
7.(1分)Thanks_____telling me about your new friend.( )
A.for B. about C.with
【分析】谢谢你告诉我你的新朋友。
【解答】for为了;about关于;with和。thanks for是固定搭配,强调谢的原因,意思是"为……谢谢"。
故选:A。
【点评】掌握介词的含义和用法,分析选项,结合语境选择正确答案。
8.(1分)I have no classes tomorrow.I'm_____.( )
A. free B. great C.good
【分析】我明天没有课。我有空。
【解答】free空闲的;great伟大的;good好的。根据I have no classes tomorrow(我明天没有课)可知"我有空"。
故选:A。
【点评】掌握单词的意思和用法,分析选项,结合句意选择正确答案。
9.(1分)﹣_____does Gina like her English teacher?
﹣Because she is funny.( )
A.Who B. How C.Why
【分析】﹣吉娜为什么喜欢她的英语老师?
﹣因为她很有趣。
【解答】Who谁;How怎么样;Why为什么。根据答句Because she is funny(因为她很有趣)可知问句提问原因,用why。
故选:C。
【点评】在熟知疑问代词意思和用法的基础上,结合具体题目,仔细分析,得出正确答案。
10.(1分)﹣Do your cousins like rice?
﹣Yes,they like______.( )
A.it B.it's C.them
【分析】﹣﹣你的表兄弟们喜欢米饭吗?
﹣﹣是的,他们喜欢它。
【解答】it它;it's它是;them它们。根据上一句中的不可数名词rice,所以要用it来填空,代指rice。
故选:A。
【点评】首先要掌握代词的意思以及用法,然后根据具体的题目,就可以做正确选择。
11.(1分)This morning we have classes,and the class is history.( )
A.four,fourth B.fourth;four
C.four,four
【分析】今天早上我们有四节课,第四节课是历史。
【解答】根据题干和语境,可知第一空修饰复数可数名词,因此应用基数词,即今天早上我们有四节课。第二空修饰单数可数名词,表示顺序,即第四节课是历史,因此用序数词fourth。
故选:A。
【点评】本题考查数词的用法,熟练掌握基数词和序数词的形式和用法,结合题干和语境,给出答案。
12.(1分)﹣Do you_____an American friend?
﹣No,I don't.But my sister_____it one.( )
A. has;has B.has;have C. have;has
【分析】﹣你有美国朋友吗?
﹣不,我没有。但我姐姐有一个。
【解答】has第三人称单数形式;have有,动词原形。第一个空,助动词Do后谓语动词用原形have。第二个空,主语sister单数,谓语动词用第三人称单数形式has。
故选:C。
【点评】掌握助动词Do后谓语动词用原形的知识点,分析主语单复数变化,选择正确答案。
13.(1分)﹣Do you watch sports every day?
﹣No,I don't._____I play ping﹣pong_____tennis every day.So I can play them well.( )
A. But;of B.And;but C.But;and
【分析】﹣你每天看体育比赛吗?
﹣不,我没有。但我每天都打乒乓球和网球。所以我可以打得很好。
【解答】第一个空,But但是;And和。根据"你每天看体育比赛吗?不,我没有。......我每天都打乒乓球"可知,应该是"但是",表示转折用But。第二个空,of属于;but单数;and和。这里连接并列名词ping﹣pong"乒乓球"和tennis"网球",用and。
故选:C。
【点评】连词可以表并列、承接、转折、因果、选择、假设、比较、让步等关系,要结合语境,选择合适连词用法。
14.(1分)Mrs.Green is ________ mother.( )
A.Jim and Kate B.Jim's and Kate's
C.Jim and Kate's
【分析】Green太太是Jim和Kate的母亲。
【解答】句意:Green太太是Jim和Kate的母亲。当英语中一个事物同时为两人共有时,在最后一个名词的词尾加所有格符号;表示各自所有时,在两个名词后分别加所有格符号。题干中mother是单数,说明Green太太是Jim和Kate两个人共同的母亲。所以应填Jim and Kate's。
故选:C。
【点评】考查名词所有格的辨析,要抓出关键词结合句意选择合适的一项。
15.(1分)﹣Can I help you?
﹣_____.I want a pair of shoes for my son.( )
A. Yes,please B. No,you can't
C. Yes,you can
【分析】﹣我可以帮助您吗?
﹣好的,请。我想为我儿子买一双鞋子。
【解答】根据语境,题干对话发生在商店;根据第二句答语可知,顾客需要购买商品,因此设空处应是请售货员服务的表述,即A项表述符合语境。干扰项B项意为"不,你不能";C项意为"是的,你可以";均不符合语境。
故选:A。
【点评】此题考查英语在日常生活中的运用,学生在平时的英语学习中,应在语境中掌握各种情景对话的常用表达方式。
二、交际运用(共15分)Ⅲ.完成对话从方框中选择正确选项。(方框中有一个选项与对话内容无关)(5分)
16.(5分)
A.What's the price?B.What colour would you like?C.Can I help you?D.Do you have a small one?E.How much are they?F.What about this one?
A: (1) C
B:Yes,please.I want a skirt for my daughter.
A: (2) B
B:Green or blue.
A:Look at the skirts over there.We have different colors.Which would you like?
B:I think the green one is nice. (3) A
A:It's 150 yuan.
B:Oh,It's too expensive.
A:(4) F It's only 60 yuan.
B:It's cheap,but it is big. (5) D
A:Yes.Here you are.
【分析】短文是一则顾客在服装店购物时与售货员之间的对话。
【解答】(1)根据下文Yes,please.(好的,请。)可知,对话发生在商店。设空处应是售货员招呼顾客时的礼貌用语。结合选项可知,C项"我可以帮助您吗?"符合题意。故选C。
(2)根据下文Green or blue.(绿色或蓝色。)可知,设空处应是询问对方需要什么颜色的表述。结合选项可知,B项"你喜欢什么颜色?"符合题意。故选B。
(3)根据下文It's 150 yuan.(150元。)可知,设空处应是顾客询问价钱的表述。结合选项可知,A项和E项均表"价格是多少?",但E项中的主语they为复数,而答句为it,不相符。故选A。
(4)根据上文Oh,it's too expensive.(哦,太贵了。)以及下文It's only 60 yuan.(这件只有60元。)可知,设空处应是售货员推荐另一件的表述。结合选项可知,F项"这件呢?"符合题意。故选F。
(5)根据上文It's cheap,but it's big.(这件很便宜,但是太大了。)以及下文Yes.Here you are.(是的。给你。)可知,设空处应是顾客询问是否有小号的表述。结合选项可知,D项"你有小号吗?"符合题意。故选D。
【点评】解答补全对话题目时,应根据上下文语境,尤其是要关注上下文句子的句式(特殊疑问句或一般疑问句)、关键信息(代词、名词等)、所表述的语境等,再结合各选项进行分析判断选择。
Ⅳ.补全对话根据所给对话,填写适当的内容,使其完整、正确。(每空词数不限)(10分)
17.(10分)A: (1) When is your birthday,Tonny?
B:My birthday is on January 10th. (2) How/What about you ?
A:Oh,my birthday is on December 17th.
B:Good.Today is December 16th.Tomorrow is your birthday.Will you(3) have a birthday party ?
A:Certainly.I shall have a birthday party at home.My parents will cook some delicious food for me. (4) Would you like to come ?
B:Sure.I'd love to. (5) When is the party ?
A:At about five thirty tomorrow afternoon.
B:OK.I will be there on time.
A:Thank you.
B:You are welcome.
【分析】这是一则有关生日聚会的对话。
【解答】(1)根据下文My birthday is on January 10th. (我的生日是1月10日。)可知,此处应问"你的生日是什么时候",故填:When。
(2)根据下文Oh,my birthday is on December 17th.(哦,我的生日是12月17日。)可知,此处应问"你呢",故填:How/What about you。
(3)根据下文Certainly.I shall have a birthday party at home.(当然。我将在家举办一个生日聚会。)可知,此处应"你会举办生日聚会吗?",故填:have a birthday party。
(4)根据下文Sure.I'd love to.(当然。我很乐意。)可知,此处应问"你想来吗",故填:Would you like to come。
(5)根据下文At about five thirty tomorrow afternoon.(明天下午五点半左右。)可知,此处应问"聚会什么时候举行",故填:When is the party。
【点评】本题考查补全对话,根据上下文语境推测提问和回答,言之有理即可。注意汉语意思以及一些常用问题的回答术语。
三、阅读(共50分)V.短文填空从方框中选择正确选项,完成短文。(方框中有两个选项是多余的)(10分)
18.
A.They B.He C.making D.how E.mistakes F.what G.fly H.thinks I.rest J.usually K.although L.hundred
Every morning,kids from a high school are working hard.They are(1) C and selling special coffee at a coffee shop.They are also making a lot of money.
These students can make up to nine(2) L dollars a day.They are selling their special coffee to airplane passengers.After the students get paid,the(3) I of the money goes to a local youth project.
These high school students use a space in the Oakland airport.It is(4) J very crowded.Many people who (5) G on the planes like to drink the special coffee.
One customer(6) H that the coffee costs a lot but it is good and worth it.Most customers are pleasant but some are unhappy. (7) A do not like it if the coffee shop is not open for business.
The students make $6.10 an hour.They also get school credit(学分)while they learn(8) D to run a business.Many of the students enjoy the work(9) K it took some time to learn how to do it.
They have to learn how to heat milk,load the pots,and add flavor.It takes some skills and sometimes(10) E are made.The most common mistake is forgetting to add the coffee.
【分析】这篇短文主要写了一所高中的学生们制作并销售特色咖啡,他们把大部分的钱捐给当地的青年项目。
【解答】(1)考查现在分词。句意:他们在一家咖啡店制作并出售特色咖啡。根据...and selling special coffee (......并出售特色咖啡),可知是制作特色咖啡然后出售。故选C。
(2)考查数词。句意:这些学生每天最多能赚到九百美元。根据nine...dollars,可知是指九百美元。故选L。
(3)考查名词。句意:支付学生的报酬之后,剩余的钱捐给当地的青年项目。根据After the students get paid(支付学生的报酬之后),可知是指剩余的钱。故选I。
(4)考查副词。句意:这里通常很拥挤。根据...very crowded(......很拥挤)可知是通常很拥挤。故选J。
(5)考查动词。句意:许多在飞机上飞行的人喜欢喝这种特制的咖啡。根据on the planes (在飞机上),可知是乘坐飞机飞行的人。故选G。
(6)考查动词。句意:一位顾客认为咖啡很贵但很好,物有所值。根据that the coffee costs a lot but it is good and worth it(咖啡很贵但很好,物有所值),可知是顾客认为咖啡物有所值。故选H。
(7)考查代词。句意:他们不喜欢咖啡店不开门营业。根据题干可知,本句缺少主语,根据前一句中的Most customers (大多数顾客)可知,此处用代词they。故选A。
(8)考查副词。句意:他们学习如何做生意的同时还可以获得学校学分。根据they learn...to run a business(他们学习......经营企业),可知学习如何经营企业。故选D。
(9)考查连词。句意:许多学生喜欢这项工作,虽然要花一些时间学习如何做。根据enjoy the work(喜欢这项工作)和it took some time to learn (花一些时间学习)可知,两句之间是让步关系。故选K。
(10)考查名词。句意:它需要一些技巧,有时也会犯错。根据The most common mistake (最常见的错误),可知有时会犯错。故选E。
【点评】解答此类题,关键在于理解,即理解句子的逻辑关系,选择合适的短语或词语。
V.阅读理解。(40分)
19.(5分)George is a young man.He has a very big dog and a very small car.He likes playing volleyball.One day,after he plays volleyball for an hour at his club,he runs out and jump into a car.His dog comes after him,but it doesn't jump into the same car,it jumps into the next one.
"Come here,silly dog!"George cries at it,but the dog still stays in the other car.
George puts his key into the lock of the car,but the key doesn't turn.Then he looks at the car again.It's not his!He is a wrong car.But the dog is in the right one.
根据短文内容,选择正确答案。
(1)George likes B .
A.playing basketball
B.playing volleyball
C.playing with his dog
D.driving his car
(2)George C ,so he jumps into a wrong car.
A.is careful(细心的)
B.plays volleyball
C.is careless
D.runs out
(3)The dog D .
A.doesn't like George
B.cries at George
C.doesn't jump into a car
D.is clever
(4)Why doesn't George open the door?Because A .
A.it isn't his car
B.something is wrong with the door
C something is wrong with the key
D.George is silly(愚蠢)
(5)Which of the following is the best title(题目)? B
A.George
B.George and his dog
C.George and his car
D.George likes playing
【分析】George是一个年轻人,他有一只非常大的狗和一辆非常小的车。他喜欢打排球。有一天,在俱乐部打了一个小时排球后,他跑出去跳进了一辆车。他的狗跟在他后面,但它没有跳进同一辆车,而是跳进了下一辆车。
"过来,笨狗!"George对它大喊,但狗仍然留在另一辆车里。
George把钥匙插进车锁里,但钥匙没转动。然后他再次看了看车,发现这不是他的车!他上错了车。但狗在正确的车里。
【解答】(1)细节理解题。根据第1段He likes playing volleyball.(他喜欢打排球。)可知他喜欢打排球,故选B。
(2)推理判断题。根据第3段George puts his key into the lock of the car,but the key doesn't turn.Then he looks at the car again.It's not his!He is a wrong car.But the dog is in the right one.(George把钥匙插进车锁里,但钥匙没转动。然后他再次看了看车,发现这不是他的车!他上错了车。但狗在正确的车里。)可知George粗心上错了车,故选C。
(3)推理判断题。根据第3段George puts his key into the lock of the car,but the key doesn't turn.Then he looks at the car again.It's not his!He is a wrong car.But the dog is in the right one.(George把钥匙插进车锁里,但钥匙没转动。然后他再次看了看车,发现这不是他的车!他上错了车。但狗在正确的车里。)可知狗是聪明的,故选D。
(4)细节理解题。根据第3段George puts his key into the lock of the car,but the key doesn't turn.Then he looks at the car again.It's not his!He is a wrong car.But the dog is in the right one.(George把钥匙插进车锁里,但钥匙没转动。然后他再次看了看车,发现这不是他的车!他上错了车。但狗在正确的车里。)可知他上错了车,那辆车不是他的,故选A。
(5)标题归纳题。根据第3段George puts his key into the lock of the car,but the key doesn't turn.Then he looks at the car again.It's not his!He is a wrong car.But the dog is in the right one.(George把钥匙插进车锁里,但钥匙没转动。然后他再次看了看车,发现这不是他的车!他上错了车。但狗在正确的车里。)可知George和他的狗符合文章主题,故选B。
【点评】通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
20.(5分)阅读下面的信息,然后从右栏中选出与左栏信息相匹配的选项。
(1) E Things in Paul's pencil box.(2) D Bob's day.(3) B Ben likes blue.(4) C My good friend.(5) A Helen's family. A.I have a happy family.My father is Dave and my mother is Anna.I have a brother.His name is Eric.He is only three.B.He has a blue jacket,a blue notebook,a blue bed and a blue desk.C.Please call Nick at 875﹣2361.She is my good friend.She is in No.1 Middle School.She is good and she likes playing computer games.D.I'm very busy today.At 7:30,I have breakfast.At 8:00,I have math.It's not fun.After that,I have another three classes.In the afternoon,I have art and history.My classes finish at 4:30.E.Paul has a nice pencil box.he has two pens,four pencils and an eraser in it.
【分析】(1)保罗铅笔盒里的东西。
(2)鲍勃的一天。
(3)本喜欢蓝色。
(4)我的好朋友。
(5)海伦的家人。
A.我有一个幸福的家庭。我爸爸是戴夫,妈妈是安娜。我有一个哥哥。他的名字叫埃里克。他只有三岁。
B.他有一件蓝色夹克、一本蓝色笔记本、一张蓝色床和一张蓝色桌子。
C.请打875﹣2361给尼克。她是我的好朋友。她在一中。她很好,她喜欢玩电脑游戏。
D.我今天很忙。7:30,我吃早饭。八点,我有数学课。这不好玩。之后,我还有三节课。下午,我上美术和历史课。我的课4点30分结束。
E.保罗有一个漂亮的铅笔盒。他有两支钢笔、四支铅笔和一块橡皮擦。
【解答】(1)细节推理题。根据Things in Paul's pencil box.(保罗铅笔盒里的东西。)可知要介绍保罗铅笔盒里的东西。E项"保罗有一个漂亮的铅笔盒。他有两支钢笔、四支铅笔和一块橡皮擦。"符合题意。故选E。
(2)细节推理题。根据Bob's day.( 鲍勃的一天。)可知要介绍鲍勃的一天。D项"我今天很忙。7:30,我吃早饭。八点,我有数学课。这不好玩。之后,我还有三节课。下午,我上美术和历史课。我的课4点30分结束。"符合题意。故选D。
(3)细节推理题。根据Ben likes blue.( 本喜欢蓝色。)可知与蓝色有关。B项"他有一件蓝色夹克、一本蓝色笔记本、一张蓝色床和一张蓝色桌子。"符合题意。故选B。
(4)细节推理题。根据My good friend.(我的好朋友。)可知要介绍好朋友,C项"请打875﹣2361给尼克。她是我的好朋友。她在一中。她很好,她喜欢玩电脑游戏。"符合题意。故选C。
(5)细节推理题。根据Helen's family.(海伦的家人。)可知要介绍海伦的家人。A项"我有一个幸福的家庭。我爸爸是戴夫,妈妈是安娜。我有一个哥哥。他的名字叫埃里克。他只有三岁。"符合题意。故选A。
【点评】这是个任务型阅读题,主要考查学生的阅读理解能力及知识运用能力。答题时细节理解题可直接根据文中细节得出答案。
21.(5分)A young man goes to the city and buys himself a pair of socks.When he comes back home,he goes to his room and tries them on.He finds they are in different colors.He goes into the kitchen.His mother and his sister are cooking dinner.He says to them, " The new socks are in different colors.One is blue but the other is green.I should make them in the same color.Would you like to do this for me?" His mother and sister are busy and they don't say anything.When his mother finishes cooking,she goes to her son's room then takes the green sock and makes the green sock in blue.She comes back without saying a word to her son.After supper,his sister goes to her brother's room then takes the blue sock and makes it in green without saying anything.
根据短文内容,判断下列各句正(T)误(F)。
(1)The young man buys a pair of shoes in the city. F
(2)The socks are in different colors. T
(3)The young man wants to make the socks in the same color. T
(4)Mother makes the green sock in blue and tells his son what she does. F
(5)Finally,the socks are in the same color. F
【分析】短文讲了一个年轻人去城里给自己买了一双不同颜色袜子。详细地介绍了他的妈妈和姐姐是如何给他做袜子的。
【解答】细节判断题。
(1)F.根据"A young man goes to the city and buys himself a pair of socks.一个年轻人去城里给自己买了一双袜子。"可知这个年轻人在城里买了一双鞋是错误的,是袜子。故答案为F。
(2)T.根据"He finds they are in different colors.他发现它们有不同的颜色。"可知这些袜子有不同的颜色。故答案为T。
(3)T.根据"I should make them in the same color.Would you like to do this for me?我应该把它们做成同样的颜色。你愿意为我做这件事吗?"可知年轻人想要做同样颜色的袜子。故答案为T。
(4)F.根据" makes the green sock in blue.She comes back without saying a word to her son.把绿色的袜子做成蓝色。她一句话也没跟儿子说就回来了"可知妈妈把绿色的袜子做成蓝色,告诉儿子她做什么是错误的,什么也没说。故答案为F。
(5)F.根据" makes the green sock in blue.She comes back without saying a word to her son.After supper,his sister goes to her brother's room then takes the blue sock and makes it in green without saying anything.然后拿着绿色的袜子,把绿色的袜子做成蓝色。她一句话也没跟儿子说就回来了。晚饭后,他姐姐去她弟弟的房间,然后拿着蓝色袜子,一言不发地把它做成绿色。"可知最后,袜子的颜色是一样的是错误的,不一样。故答案为F。
【点评】做好简单推理判断题。以具体事实为依据进行推理,做出判断。只要弄清事实,即可结合常识推断出合理的结论。
22.(5分)
Pen pal wanted
My name is Wednesday.I live in Seattle,the USA.I want to have a pen pal in China.(1) E .I study in a high school with my brother Victor. (2) B .I love to listen to music and talk with my friends when I am free. (3) D .It's boring.But Victor likes it very much.He says he can learn a lot of things about different countries in the world.My parents are really busy.My father is a doctor. (4) A .My mother is a teacher.She works in a junior School.They're kind to us.
I get up at 6:00.We have lessons from 8:00 a.m.to 4:00 p.m. (5) C .Sometimes I play computer games after school.It's relaxing.
根据短文内容,将下面方框内的句子还原到文中空白处,使短文内容完整、通顺。(每个选项只能用一次)
A.He works in a big hospital.B.My favorite subjects are music and art.C.We have five English classes a week.D.I don't like history.E.I think China is a very interesting country.
【分析】短文说的是Wednesday想要找一个中国笔友,她住在美国西雅图,和她的哥哥一起上高中。她喜欢听音乐,和朋友聊天,但她觉得学校很无聊。她的父亲是医生,母亲是老师,他们很关心她。周三每天早上6点起床,上午8点到下午4点上课,课后有时会玩电脑游戏。她最喜欢的科目是音乐和艺术,她觉得中国是一个很有趣的国家。
【解答】(1)细节推理题。根据上文I want to have a pen pal in China.(我想在中国交一个笔友。)可知说的是想在中国交一个笔友。结合选项,应说我认为中国是一个非常有趣的国家。故选E。
(2)细节推理题。根据下文I love to listen to music and talk with my friends when I am free.(当我有空的时候,我喜欢听音乐和朋友聊天。)可知说的是喜欢音乐。结合选项,应说我最喜欢的科目是音乐和美术。故选B。
(3)细节推理题。根据下文It's boring.(It's boring.)可知说的是对某物的看法。结合选项,应说我不喜欢历史。故选D。
(4)细节推理题。根据上文My father is a doctor.(我父亲是一名医生。)可知说的是爸爸的职业。结合选项,应说他在一家大医院工作。故选A。
(5)细节推理题。根据上文We have lessons from 8:00 a.m.to 4:00 p.m.(我们从早上8点到下午4点上课。)可知说的是上课情况。结合选项,应说我们一周有五节英语课。故选C。
【点评】做题时结合原文和题目有针对性找出相关语句进行仔细分析,结合选项选出正确答案。推理判断也是要在抓住关键句子的基础上合理的分析才能得出正确的答案。
23.(10分)A:Hi,Peter.Can I help you?
B:Yes,please.I want to buy a baseball sweater for my friend David.October 20th is his birthday.
A:What color does he like?
B:He likes blue best.
A:How tall is he?
B:It is 160 cm.
A:How about this one?
B:It looks nice.How much is it?
A:It is 100 yuan.
B:It is too expensive(昂贵的).
A:Look at this one!It's good,too.It is only 60 yuan.
B:OK,I'll take it.
A:Here you are.
B:Thank you.
根据对话内容填空,每空不超过3个词。
David﹣Peter's (1) friend
David's birthday (2) October 20th
David's favorite color (3) blue
David's height(身高) (4) 160cm
Price of sweater for David (5) 60 yuan
【分析】本文是两人关于购物的对话。
【解答】(1)细节理解题。根据第二段I want to buy a baseball sweater for my friend David.(我想给我的朋友大卫买一件棒球衫。)可知大卫是彼得的朋友。故填friend。
(2)细节理解题。根据第二段October 20th is his birthday.(10月20日是他的生日。)可知大卫的生日是10月20日。故填October 20th。
(3)细节理解题。根据第四段He likes blue best.(他最喜欢蓝色。)可知大卫最喜欢蓝色。故填blue。
(4)细节理解题。根据第六段It is 160 cm.(身高是160厘米。)可知大卫的身高是160cm。故填160cm。
(5)细节理解题。根据倒数第四段It is only 60 yuan.(只要60元。)OK,I'll take it.(好的,我来拿。)可知大卫的毛衣价格是60元。故填60 yuan。
【点评】做题时首先对原文材料迅速浏览,掌握全文的主旨大意。其次,细读题材,各个击破。掌握全文的大意之后,细细阅读材料后的问题,弄清每题要求后,带着问题,再回到原文中去寻找、捕获有关信息。
24.(10分)
Gina's October
1st basketball game 2nd 3rd 4th.
5th Vassia's birthday 6th school trip 7th 8th
9th volleyball game 10th 11th 12th
13th Maria's birthday 14th Maria's birthday party 15th 16th
17th speech contest 18th 19th 20th
21st 22nd English speech contest 23rd 24th
25th 26th 27th 28th
29th 30th Rose's birthday 31st
根据表格内容,回答下列问题。
(1)When is Maria's birthday?
On October 13th.
(2)What does Gina have on October the ninth?
A volleyball game.
(3)When is the school trip?
On October 6th.
(4)What does Gina have on October 22nd?
English speech contest.
(5)Whose birthday is on October 30th?
Rose's.
【分析】文章主要是介绍了吉娜十月份的记事日历。
【解答】(1)细节理解题。根据日历第四行第一列Maria's birthday(Maria的生日),可知是在10月13日,故填On October 13th.
(2)细节理解题。根据日历第三行第一列volleyball game(排球比赛)可知有一场排球比赛,故填A volleyball game.
(3)细节理解题。根据日历第二行第二列school trip (校园旅游),可知在10月6日,故填On October 6th.
(4)细节理解题。根据日历第六行第二列English speech contest(英语演讲比赛),可知有一场英语演讲比赛,故填English speech contest.
(5)细节理解题。根据最后一行第二列Rose's birthday(Rose的生日),可知Rose的,用其名词所有格,故填Rose's.
【点评】做题时首先对原文材料迅速浏览,掌握全文的主旨大意。其次,细读题材,各个击破。掌握全文的大意之后,细细阅读材料后的问题,弄清每题要求后,带着问题,再回到原文中去寻找、捕获有关信息。
四、书面表达(共20分)V.(A)下面是Parkson Store的一些信息,请将空白处补充完整,每空词数不限。(5分)
25.下面是Parkson Store的一些信息,请将空白处补充完整,每空词数不限。
Come to Parkson Store.Here is a supermarket.Have a(1) look !All the fruits and vegetables are at a very good(2) price !Do you like oranges?They are ¥3 a kilo(公斤).Do you(3) need big and red strawberries for ¥5 a kilo?And tomatoes are just ¥2 a kilo.Oh,come with me.Here is the sports center.Do you have a football or a basketball?They are all only ¥50 each.And the sports shoes(4) in all colors are ¥65 a pair!There are(5) so cheap.Do you believe it?Come on soon.
【分析】欢迎来到百盛商场,这里有一个超市。水果和蔬菜价格都很便宜。橙子每公斤3元,草莓每公斤5元,西红柿每公斤2元。还有体育中心,足球和篮球都只要50元,运动鞋各种颜色只要65元一双。价格都很便宜,快来吧!
【解答】(1)考查名词。句意:看一看!Have a look!看一看!故答案为look。
(2)考查名词。句意:所有的水果和蔬菜都特价处理!根据下文对部分蔬菜水果价格的举例,可知此处说明:所有的水果和蔬菜都特价处理!at a very good price特价处理。故答案为price。
(3)考查动词。句意:你需要五元一千克又大又红的草莓吗?此句是do引导的一般疑问句。因为谓语是动词原形need需要。故答案为need。
(4)考查介词。句意:所有颜色的运动鞋都是65元一双。in all colours所有颜色。故答案为in。
(5)考查副词。句意:它们这么便宜的。so cheap这么便宜,副词修饰形容词。故答案为so。
【点评】根据所给信息填空,考生注意先通读全文,根据所给的信息,结合词组固定搭配和语境,填出适当的单词。
(B)请根据下面的表格提示,写一篇 60 词左右的英语短文,介绍一下你的好友Helen的喜好及原因。(15分)
26.请根据下面的表格提示,写一篇60词左右的英语短文,介绍一下你的好友Helen的喜好及原因。
Favorite Reason(原因)
Teacher Mr.Wu Great fun
Subject Math Useful
Sport Football Relaxing
Fruit Apples Healthy
Day Friday Music
______________
【分析】【高分句型一】
She likes Mr.Wu very much because he is great fun.
翻译:她很喜欢吴老师,因为他很有趣。
分析:句子中应用了because引导的原因状语从句。
【高分句型二】
She think that it's useful.
翻译:她认为这是有用的
分析:句子中应用了that引导的宾语从句。
【解答】 Helen is my good friends.She likes Mr.Wu very much because he is great fun.【高分句型一】Helen's favorite subject is math.She think that it's useful.【高分句型二】Helen loves playing football in her free time.She thinks that it is relaxing.Apples are her favorite fruit.They are healthy.Helen has a music class on Friday.It's her favorite day.
【点评】这是一篇提纲作文,题目要求围绕内容写作,命题既有限制又给予学生发挥的空间。写作时要结合内情况进行陈述,之后给出自己的看法和建议,看法和建议需要自主发挥。在写作中要综合运用所学知识,适当运用连词、副词等进行过渡。
郑重声明:本文版权归原作者所有,转载文章仅为传播更多信息之目的,如作者信息标记有误,请第一时间联系我们修改或删除,多谢。
