2024届甘肃省白银市高三上学期联考一模英语试题(原卷版+ 解析版)

高三阶段检测
英语
注意事项:
1.答题前,考生务必将自己的姓名、考生号、考场号、座位号填写在答题卡上。
2.回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。
3.考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。
第一部分 听力(共两节,满分30分)
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1. Which animal does the man think is most special
A. Birds. B. Ducks. C. Horses.
2. Where is the woman going tonight
A. The stadium. B. The library. C. The café.
3. What will the man have for tomorrow’s breakfast
A. Boiled eggs. B. Fried eggs. C. Egg rolls.
4. What does the man think of the new towels
A. They’re very comfortable. B. They’re a bit expensive. C. They’re quite useful.
5. What are the speakers mainly talking about
A. A science fiction movie. B. A new GPS device. C. A chat program.
第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
6. What did Max do this morning
A. He had a walk. B. He ate some beef. C. He cleaned the floor.
7. How does the woman sound
A. Sorry. B. Happy. C. Angry.
听第7段材料,回答第8、9题。
8. What is the man’s major concern about using gas
A. It costs too much in winter.
B. It will cause environmental pollution.
C. It involves a risk of blowing up the house.
9. What source of energy will the speakers use to heat the house
A. Coal. B. Wind energy. C. Solar power.
听第8段材料,回答第10至12题。
10. Why does the woman find the poems hard
A. They focused on some difficult topics.
B. They have existed for quite a long time.
C. They are written in different languages.
11. What day is it today
A Saturday. B. Sunday. C. Monday.
12. What is the probable relationship between the speakers
A. Teacher and student. B. Father and daughter. C. Husband and wife.
听第9段材料,回答第13至16题。
13. Where are the speakers
A. On a beach. B. In the woods. C. At their home.
14. What did the woman do in the morning
A. She filled the vehicle up with gas.
B. She took a picture of the vehicle.
C. She stored water in the vehicle.
15. What season is it now in Scotland
A. Winter. B. Summer. C. Spring.
16. What will the man do next
A. Take a shower. B. Turn the heat on. C. Check the amount of gas.
听第10段材料,回答第17至20题。
17. What is the speaker doing
A. Reporting a study on novels. B. Introducing some books. C. Teaching a writing class.
18. When will The Dark be published
A. In 7 days. B. In 10 days. C. In 13 days.
19. Which country does John Clarke come from
A. Japan. B. The U.S. C. Australia.
20. Where can the listeners get more information
A. From a library. B. From a bookstore. C. From the Internet.
第二部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
Visiting Ireland Here’s what the locals love to do.
Find legends on a mountain hike
Walking is one of the best ways to get to know Ireland. “I’ve been walking for about 30 years, but I’m still trotting off to find new routes, and all of the walks seem to have stories,” says John G. O’Dwyer, author of 50 Best Irish Walks.
Feast on Irish flavors at a food truck
“Ireland’s casual food has been elevated,” said food writer Ali Dunworth. These days, food trucks, pop-up stores, and shacks are fun places to taste soulful pub fresh seafood and toasties (toasted sandwiches)with farmhouse cheese.
Visit a castle by boat
Marnie Corscadden, owner of Ballyseede Castle in Tralee, is attracted by Cloughoughter Castle, in County Cavan. Cloughoughter Castle is a four-story stone tower castle consisting of a single circular tower with high walls and a moat (护城河) surrounding it. Each floor has a curved ceiling, and the staircase winds along the inner walls. Despite being heavily damaged, the castle remains a popular tourist attraction. "Nestled on a small island, this dreamy castle is like something from a fairytale,” she said. “The fact that it’s so remote and can only be accessed by boat adds to its mystery and appeal.”
Get lost on a bike ride
“In Ireland, there are thousands of miles of quiet country roads where everyone you encounter is more than willing to give directions and point out places to visit,” said Ciaran Cannon, an official in Galway East, who cycled through all 32 counties for charity. A growing network of greenways rebooting derelict railways, such as Royal Canal and Limerick, are great for taking in the countryside.
1. How can a visitor get to Cloughoughter Castle
A. By car. B. By air. C. By water. D. On foot.
2. What is Ciaran Cannon’s main purpose of cycling around the counties
A. Spreading Irish culture. B. Enjoying world scenery.
C. Searching for a life goal. D. Contributing to a good cause.
3. Who likes hiking and wrote a book on it
A. John G. O’Dwyer. B. Ali Dunworth.
C. Marnie Corscadden. D. Ciaran Cannon.
B
An important person who has made a huge impact on my life is Savannah. Savannah is my twin sister and my life would be completely different without her. Everyone always thinks it’s amazing to have a twin and it is but it’s also not. People always beautify having a twin. They say it’s natural to be good friends, which is true, but nobody ever talks about the negative side of it.
People also say things like “Who’s the smarter twin ” As twins, we are constantly getting compared. In the second grade, she got admitted to a class for advanced students. In 6th grade she was put into advanced math. I finally got put into advanced math for 8th grade but it still wasn’t enough because by then she was in a class that was two years ahead and mine was just one. So people called me the dumb twin.
I played soccer from the ages 5-9. I quit when I was 9 because people decided Savannah was better and I didn’t want to hear it anymore. She still plays. We also played softball together when we were 10-11. I quit that too mainly for the same reason.
One day when I was in 7th grade, Savannah, our friends and I were at top golf for one of their birthdays. We were almost done playing. My friend Allison said, “Savannah, how does it feel to be losing to the unathletic twin ” Allison didn’t play any sports either, but since she wasn’t a twin, she wasn’t getting compared to anyone.
I could write a million stories about who’s the prettier twin Who’s the uglier twin Who’s the funnier twin It never really ends. Even though we get compared, I still love Savannah and she has made such a huge impact on my life.
As I’ve gotten older, it has less of an effect on me when people compare us. I have realized that there is always going to be someone out there comparing us and there is nothing I can do about it. I am growing into my own person.
4. What is rarely discussed about twins according to the text
A. The appearance. B. The bad side. C. The difference. D. The friendship.
5. Why was the author thought stupid
A. She did very badly in class. B. She learned advanced math in Grade 8.
C. She liked to compare herself to Savannah. D. She was worse than Savannah in her studies.
6 Why did the author give up softball
A. She played it worse than Savannah. B. She was injured in a match.
C. She was laughed at by teammates. D. She had lost interest in it.
7. What is the author’s attitude towards being compared at last
A. Negative. B. Unclear. C. Doubtful. D. Acceptable.
C
Denmark retired after practicing medicine for 73 years and then volunteered her services until she couldn’t anymore. She died at the age of 114.
I met her by phone when the pediatrician (儿科医生) couldn’t figure out what was wrong with my baby. On the phone, she talked with me for more than 30 minutes. I took her advice, and my baby was better about 10 days later. She never charged me.
“You keep on doing what you do best as long as you can,” she was famous for the words. And it turned out her advice about actively helping others was as good as her medical advice.
Obviously, we can’t all live as long as Dr. Denmark. But recent research has shown that volunteering provides a longevity boost similar to the effects of adding multiple servings of fruits and vegetables to your daily diet. Specifically, older adults who volunteer are at 24 percent less risk of early death. The positive impact of giving and volunteering on older people goes beyond that. According to the research, adults over 55 who give their time for others have an easier time with everyday tasks. Besides, volunteers experience 250 percent less cognitive decline leading to dementia (痴呆).
According to a new study in the Journal of Happiness Studies, people who volunteer report higher levels of happiness and life satisfaction. The study took it a second step and followed people who began volunteering—monitoring their responses from the time they started volunteering. The longer they volunteered and the more they volunteered, the greater level of happiness they reported.
You may already be volunteering your time. But if you’re not, consider the charities you support. Think about the skills you might be able to offer them. You are likely to be glad about what you do.
8. What can we infer about Denmark
A. She retired at the age of 73. B. She volunteered for 73 years.
C. She was patient and professional. D. She once forget to charge the author.
9. How many benefits of volunteering are mentioned in paragraph 4
A. 1. B. 2. C. 3. D. 4.
10. What does the author try to do in the last paragraph
A. Seek support. B. Advise about sharpening skills.
C. Offer solutions. D. Encourage people to volunteer.
11. What’s the text mainly about
A. The kindness of a doctor. B. The benefits of volunteering.
C. The process of being a volunteer. D. The struggle of child-raising.
D
China has built in Kunming City, Yunnan Province, the Germplasm (种质) Bank of Wild Species, a comprehensive national database for the collection and preservation of wildlife germplasm resources. As of the end of 2020, the bank preserved 85,046 copies of 10,601 wild plant seeds for protecting wildlife germplasm resources. Preserving dried and frozen seeds, the bank provides technological support for the protection and research, makes use of China’s wildlife germplasm resources, and plays a major part in international biodiversity conservation.
The importance of science and technology for biodiversity conservation is increasingly obvious. When remote sensor monitoring was not available, agricultural technicians had no choice but to go for field studies, which could barely meet the need for large-scale, fast and nondestructive (非破坏性的) monitoring of crop conditions and timely prevention and control of diseases and pests. Nowadays, remote sensor monitoring has been applied in agricultural production in China, allowing agricultural technicians to analyze the movements of insect pests and evaluate plant diseases and insect pests by monitoring remotely the vegetation growth, coverage, surface temperature, humidity and other indicators.
In the Internet era, information technology has made the processing of massive data possible and created wider and more convenient platforms for biodiversity conservation in China, including Chinese Virtual Herbarium, Plant Photo Bank of China, and National Animal Collection Resource Center. The emergence of databases and digital programs in recent years is driving China to turn around its seriously threatened biodiversity.
From the collection and storage of information to the management and analysis of resources, the constantly improving biodiversity information network has realized the exploration and use of massive biodiversity data, providing a solid foundation for China’s biodiversity conservation and research. Biodiversity conservation and science and technology are inextricable. Only by making science and technology a strong support for biodiversity conservation can humankind guard the Earth and build a beautiful world of harmony among all beings on the planet.
12. What can we learn about the bank from paragraph 1
A Its crisis. B. Its administration. C. Its role. D. Its staff.
13. What do researchers hardly need to do with the help of remote sensor monitoring
A. Evaluate plant diseases and insect pests.
B. Go to fields to control the plant diseases.
C. Analyze the tracks of the pests of plants.
D. Satisfy the need to monitor crop conditions.
14. What does the underlined word “inextricable” in the last paragraph probably mean
A. Linked. B. Competitive. C. Inadequate. D. Inessential.
15. Which can be a suitable title for the text
A. The Germplasm Bank of Wild Species Develops Fast
B. Technologies Promote Chinese Biodiversity Protection
C. China Has Made Great Efforts to Process Massive Data
D. Information Technology Contributes Much to Many Fields
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Saying “thank you” when you receive an unexpected gift is all well and good, but how can you get a little creative with your appreciation As it turns out, there are plenty of ways to express your gratitude to others while remaining gracious and sincere. ___16___. We’ll show you how to say thank you in exciting and meaningful ways!
I appreciate this. ___17___. A great “thank you” involves expressing appreciation for the gift and explaining why you’re grateful. For added value, you can even describe what you’ll do with their gifts if you have an idea.
You’ve made my day! Show them that their gifts turned your day around. Telling someone that they made your day will make the giver feel that their gifts are much more meaningful and worthwhile. ___18___ .
It’s like you read my mind! Thank pliment (恭维) their gift-giving skills. ___19___ , it can be likely that they really know you and are anticipating your needs without having to ask you what you want! Show them how touched you are by letting them know that their gifts are exactly what you want.
___20___. Show them how surprised you are. If someone goes out of their way to give you an unexpected gift, make sure they know they succeeded in their mission to surprise and delight you. Say “thanks” and express your shock at the same time. For example, you should have seen me; my eyes almost popped out of my head! Thank you for the lovely surprise.
A. I’m extremely astonished
B. When someone gives you a gift
C. If people choose to spend time with you
D. It is impolite of you to say those words
E. You may receive gifts from others in daily life
F. Be specific about what you appreciate and why
G. They’ll be pleased that they were able to make you smile
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
In high school, I did a scientific experiment. The experiment made me ___21___ that science could teach us a lot. It teaches us the ___22___ so we know where we are from. That day, I firmly ___23___ to be a scientist. Ever since that day, I have studied harder ___24___ in all my science-related subjects. After school, I do much research on how I can become a ___25___ scientist in the future.
One of my ___26___ in becoming a scientist is Barbara McClintock, who was awarded the 1983 Nobel Prize in Physiology or Medicine. At 25, she already had her PhD in botany. After that, she started her ___27___ as the leader in the development of maize cytogenetics (玉米细胞遗传学) and she ___28___ herself to that research for the rest of her life.
If I am lucky and given the ___29___ to achieve my ambition as a scientist, I want to be like Doctor McClintock. She ____30____ something that helped the other scientists ____31____ the things about genetics (遗传学).
I know I will be able to achieve my ____32____ as long as I put my heart and perseverance into it. If I achieve my goal, I will share my ____33____ of success with all the kids who also love science and want to become scientists. My future will be as ____34____ as the stars in the night sky. However, my future is still far. I will make the most of the ____35____ to achieve my greatest ambition of becoming a scientist.
21. A. doubt B. wonder C. realize D. value
22. A. school B. origin C. growth D. study
23. A. refused B. volunteered C. continued D. decided
24. A. especially B. possibly C. properly D. separately
25. A. happy B. popular C. real D. careful
26. A. experiences B. persuasions C. generations D. inspirations
27. A. attempt B. career C. praise D. tradition
28. A. devoted B. invited C. limited D. reduced
29. A. reason B. freedom C. right D. opportunity
30 A. heard B. expected C. discovered D. awarded
31. A. set out B. figure out C. stick out D. take out
32. A. dream B. reward C. fame D. stage
33. A. fortune B. location C. light D. secret
34. A. bright B. capable C. proud D. brave
35. A. lesson B. present C. mind D. heart
第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Originating in ancient China, the Chinese knot is a decorative art form, ____36____ involves tying silk strings into various patterns. It is believed to have been created during the Tang and Song dynasties. Throughout history, Chinese knots have played ____37____ significant role in traditional Chinese ceremonies and celebrations, symbolizing good luck and harmony.
Chinese knots come in ____38____ (vary) shapes and forms, each carrying its unique symbolism. Some popular designs include the “Double Coin Knot” representing wealth and success, the “Button Knot” symbolizing unity and friendship, and the “Good Luck Knot” signifying blessings and good fortune. These knots can be further decorated with beads, tassels or other decorations ____39____ (enhance) their beauty.
Chinese knots hold great significance in Chinese culture and are often used for decorative ____40____ (purpose) or as accessories (饰品). They can be seen on traditional clothing, handbags, home decorations, and even used as bookmarks. During festive occasions ____41____ Chinese New Year or weddings, these knots are ____42____ (common) used as decorations to create an auspicious (吉祥的) and joyful atmosphere.
In recent years, the art of Chinese knots ____43____ (gain) international recognition, with enthusiasts and collectors ____44____ (appreciate) its beauty and cultural value. Workshops and exhibitions _____45_____ (hold) worldwide, allowing people to learn about this unique form of art and even try their hand at making their own Chinese knots.
第四部分 写作(共两节,满分40分)
第一节(满分15分)
46. 假定你是李华,你外国好友Steven沉迷于网络,导致成绩下降。请你用英语给他写一封邮件,帮助他戒除网瘾,内容包括:
1. 表示安慰;
2. 说明网瘾的危害;
3. 介绍戒除网瘾的方法。
注意:
1. 写作词数应为80左右;
2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Dear Steven,
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Li Hua
第二节(满分25分)
47. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
One morning this summer holiday, I was running on the road when I saw an elderly foreign lady waving her phone at me, speaking to me in a foreign language. Obviously, she didn’t speak English at all. When I listened to her more carefully, I found she was speaking German. She was clearly lost and trying to walk to the house where she lived. She showed me screen shots of maps on her phone as if she wanted me to help her find her way home. Actually, I learned some German in my spare time because our school will have German classes the next term. However, I was so poor at it that it was almost useless in practice.
I studied nearby and I knew my classmate, Lisa, who was good at speaking German. So I decided to telephone her. “Hi, Lisa. I came across a German lady. Do you have time to come and act as a translator now ” I said and then sent her my location, Unfortunately, Lisa answered, “Sorry, Belle. I’m shopping now. I can reach your place in about half an hour.” Hearing that, I had to tell her that I could manage myself.
Suddenly, an idea flashed through my mind. I downloaded a translation app and used the voice function to translate what the lady said into English. Just in this way, I learned that she came here to visit her daughter who was new to the city to teach. And I also determined the address she needed to get to. It was not far from here to her house, so I offered to walk with her to her destination. She was greatly grateful to me and kept saying sorry for taking my time.
When we got to the house, her daughter just came back. She was as touched by my kindness as her mother. I kept reminding her that it was no trouble for me, and that I only intend-ed to make sure her mother got there safely.
Walking with the lady was more rewarding than running alone. Despite having to rely on technology to communicate due to the language barrier, I felt lucky to have been able to help her. When I left, I couldn’t wait to share the wonderful experience with Lisa.
注意:
1.续写词数应为150左右;
2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
No sooner had I picked up my phone than Lisa called me.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
When the German teacher entered the classroom in the new term, I felt I’d seen her somewhere before.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
听力:1~5 BAACC 6~10 BCABC 11~15 ABACA 16~20 CBABC高三阶段检测
英语
注意事项:
1.答题前,考生务必将自己的姓名、考生号、考场号、座位号填写在答题卡上。
2.回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。
3.考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。
第一部分 听力(共两节,满分30分)
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1. Which animal does the man think is most special
A. Birds. B. Ducks. C. Horses.
2. Where is the woman going tonight
A. The stadium. B. The library. C. The café.
3. What will the man have for tomorrow’s breakfast
A. Boiled eggs. B. Fried eggs. C. Egg rolls.
4. What does the man think of the new towels
A. They’re very comfortable. B. They’re a bit expensive. C. They’re quite useful.
5. What are the speakers mainly talking about
A. A science fiction movie. B. A new GPS device. C. A chat program.
第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
6. What did Max do this morning
A. He had a walk. B. He ate some beef. C. He cleaned the floor.
7. How does the woman sound
A. Sorry. B. Happy. C. Angry.
听第7段材料,回答第8、9题。
8. What is the man’s major concern about using gas
A. It costs too much in winter.
B. It will cause environmental pollution.
C. It involves a risk of blowing up the house.
9. What source of energy will the speakers use to heat the house
A. Coal. B. Wind energy. C. Solar power.
听第8段材料,回答第10至12题。
10. Why does the woman find the poems hard
A. They focused on some difficult topics.
B. They have existed for quite a long time.
C. They are written in different languages.
11. What day is it today
A. Saturday. B. Sunday. C. Monday.
12. What is the probable relationship between the speakers
A. Teacher and student. B. Father and daughter. C. Husband and wife.
听第9段材料,回答第13至16题。
13. Where are the speakers
A. On a beach. B. In the woods. C. At their home.
14. What did the woman do in the morning
A. She filled the vehicle up with gas.
B. She took a picture of the vehicle.
C. She stored water in the vehicle.
15. What season is it now in Scotland
A. Winter. B. Summer. C. Spring.
16. What will the man do next
A. Take a shower. B. Turn the heat on. C. Check the amount of gas.
听第10段材料,回答第17至20题。
17. What is the speaker doing
A. Reporting a study on novels. B. Introducing some books. C. Teaching a writing class.
18. When will The Dark be published
A. In 7 days. B. In 10 days. C. In 13 days.
19. Which country does John Clarke come from
A. Japan. B. The U.S. C. Australia.
20. Where can the listeners get more information
A. From a library. B. From a bookstore. C. From the Internet.
第二部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
Visiting Ireland Here’s what the locals love to do.
Find legends on a mountain hike
Walking is one of the best ways to get to know Ireland. “I’ve been walking for about 30 years, but I’m still trotting off to find new routes, and all of the walks seem to have stories,” says John G. O’Dwyer, author of 50 Best Irish Walks.
Feast on Irish flavors at a food truck
“Ireland’s casual food has been elevated,” said food writer Ali Dunworth. These days, food trucks, pop-up stores, and shacks are fun places to taste soulful pub fresh seafood and toasties (toasted sandwiches)with farmhouse cheese.
Visit a castle by boat
Marnie Corscadden, owner of Ballyseede Castle in Tralee, is attracted by Cloughoughter Castle, in County Cavan. Cloughoughter Castle is a four-story stone tower castle consisting of a single circular tower with high walls and a moat (护城河) surrounding it. Each floor has a curved ceiling, and the staircase winds along the inner walls. Despite being heavily damaged, the castle remains a popular tourist attraction. "Nestled on a small island, this dreamy castle is like something from a fairytale,” she said. “The fact that it’s so remote and can only be accessed by boat adds to its mystery and appeal.”
Get lost on a bike ride
“In Ireland, there are thousands of miles of quiet country roads where everyone you encounter is more than willing to give directions and point out places to visit,” said Ciaran Cannon, an official in Galway East, who cycled through all 32 counties for charity. A growing network of greenways rebooting derelict railways, such as Royal Canal and Limerick, are great for taking in the countryside.
1. How can a visitor get to Cloughoughter Castle
A. By car. B. By air. C. By water. D. On foot.
2. What is Ciaran Cannon’s main purpose of cycling around the counties
A. Spreading Irish culture. B. Enjoying world scenery.
C. Searching for a life goal. D. Contributing to a good cause.
3. Who likes hiking and wrote a book on it
A. John G. O’Dwyer. B. Ali Dunworth.
C. Marnie Corscadden. D. Ciaran Cannon.
【答案】1. C 2. D 3. A
【解析】
【导语】这是一篇应用文。文章主要介绍了四种参观爱尔兰的方法和相关人员对每种方式的看法。
【1题详解】
细节理解题。根据倒数第二段“The fact that it’s so remote and can only be accessed by boat adds to its mystery and appeal.(事实上,它是如此偏远,只能乘船进入,这增加了它的神秘感和吸引力)”可知,游客乘船才能到达克拉夫特城堡。故选C。
【2题详解】
细节理解题。根据最后一段““In Ireland, there are thousands of miles of quiet country roads where everyone you encounter is more than willing to give directions and point out places to visit,” said Ciaran Cannon, an official in Galway East, who cycled through all 32 counties for charity.(“在爱尔兰,有数千英里安静的乡村道路,你遇到的每个人都非常愿意指路,指出要去的地方,”Ciaran Cannon说。他是东戈尔韦的一名官员,为了慈善事业骑自行车走遍了所有32个县)”可知,Ciaran Cannon骑车环县的主要目的是为了做好事。故选D。
【3题详解】
细节理解题。根据第二段““I’ve been walking for about 30 years, but I’m still trotting off to find new routes, and all of the walks seem to have stories,” says John G. O’Dwyer, author of 50 Best Irish Walks.(“我已经徒步了大约30年了,但我仍然在寻找新的路线,所有的徒步似乎都有故事,”John G. O’Dwyer说,他是《50条最佳爱尔兰步道》的作者)”可知,John G. O’Dwyer喜欢徒步旅行并写了一本关于它的书。故选A。
B
An important person who has made a huge impact on my life is Savannah. Savannah is my twin sister and my life would be completely different without her. Everyone always thinks it’s amazing to have a twin and it is but it’s also not. People always beautify having a twin. They say it’s natural to be good friends, which is true, but nobody ever talks about the negative side of it.
People also say things like “Who’s the smarter twin ” As twins, we are constantly getting compared. In the second grade, she got admitted to a class for advanced students. In 6th grade she was put into advanced math. I finally got put into advanced math for 8th grade but it still wasn’t enough because by then she was in a class that was two years ahead and mine was just one. So people called me the dumb twin.
I played soccer from the ages 5-9. I quit when I was 9 because people decided Savannah was better and I didn’t want to hear it anymore. She still plays. We also played softball together when we were 10-11. I quit that too mainly for the same reason.
One day when I was in 7th grade, Savannah, our friends and I were at top golf for one of their birthdays. We were almost done playing. My friend Allison said, “Savannah, how does it feel to be losing to the unathletic twin ” Allison didn’t play any sports either, but since she wasn’t a twin, she wasn’t getting compared to anyone.
I could write a million stories about who’s the prettier twin Who’s the uglier twin Who’s the funnier twin It never really ends. Even though we get compared, I still love Savannah and she has made such a huge impact on my life.
As I’ve gotten older, it has less of an effect on me when people compare us. I have realized that there is always going to be someone out there comparing us and there is nothing I can do about it. I am growing into my own person.
4. What is rarely discussed about twins according to the text
A. The appearance. B. The bad side. C. The difference. D. The friendship.
5. Why was the author thought stupid
A. She did very badly in class. B. She learned advanced math in Grade 8.
C. She liked to compare herself to Savannah. D. She was worse than Savannah in her studies.
6. Why did the author give up softball
A. She played it worse than Savannah. B. She was injured in a match.
C. She was laughed at by teammates. D. She had lost interest in it.
7. What is the author’s attitude towards being compared at last
A. Negative. B. Unclear. C. Doubtful. D. Acceptable.
【答案】4. B 5. D 6. A 7. D
【解析】
【导语】本文是一篇记叙文。文章讲述作者的双胞胎妹妹Savannah对作者的生活所产生的巨大影响。
【4题详解】
细节理解题。根据第一段中“They say it’s natural to be good friends, which is true, but nobody ever talks about the negative side of it.(他们说成为好朋友是很自然的,这是真的,但是没有人谈论它的消极方面。)”可知,根据课文,关于双胞胎很少讨论的是坏的一面。故选B。
【5题详解】
细节理解题。根据第二段中“I finally got put into advanced math for 8th grade but it still wasn’t enough because by then she was in a class that was two years ahead and mine was just one. So people called me the dumb twin.(我终于进入了八年级的高等数学课程,但这仍然不够,因为那时她所在的班级比我领先两年,而我只领先一年。所以大家都叫我笨双胞胎。)”可知,作者被认为愚蠢是因为她的学习成绩比萨凡纳差。故选D。
【6题详解】
细节理解题。根据第三段“I played soccer from the ages 5-9. I quit when I was 9 because people decided Savannah was better and I didn’t want to hear it anymore. She still plays. We also played softball together when we were 10-11. I quit that too mainly for the same reason.(我从5-9岁开始踢足球。我九岁时候退出了因为大家都觉得萨凡纳更好我不想再听了。她还在玩。我们10-11岁的时候也一起打垒球。我也放弃了,主要是出于同样的原因。)”可知,作者之所以放弃垒球,是因为她打得比萨凡纳还差。故选A。
【7题详解】
推理判断题。根据最后一段中“As I’ve gotten older, it has less of an effect on me when people compare us. I have realized that there is always going to be someone out there comparing us and there is nothing I can do about it.(随着年龄的增长,人们比较我们对我的影响越来越小。我已经意识到,总有人拿我们做比较,而我对此无能为力。)”可知,作者对最后被比较的态度是可以接受的。故选D。
C
Denmark retired after practicing medicine for 73 years and then volunteered her services until she couldn’t anymore. She died at the age of 114.
I met her by phone when the pediatrician (儿科医生) couldn’t figure out what was wrong with my baby. On the phone, she talked with me for more than 30 minutes. I took her advice, and my baby was better about 10 days later. She never charged me.
“You keep on doing what you do best as long as you can,” she was famous for the words. And it turned out her advice about actively helping others was as good as her medical advice.
Obviously, we can’t all live as long as Dr. Denmark. But recent research has shown that volunteering provides a longevity boost similar to the effects of adding multiple servings of fruits and vegetables to your daily diet. Specifically, older adults who volunteer are at 24 percent less risk of early death. The positive impact of giving and volunteering on older people goes beyond that. According to the research, adults over 55 who give their time for others have an easier time with everyday tasks. Besides, volunteers experience 250 percent less cognitive decline leading to dementia (痴呆).
According to a new study in the Journal of Happiness Studies, people who volunteer report higher levels of happiness and life satisfaction. The study took it a second step and followed people who began volunteering—monitoring their responses from the time they started volunteering. The longer they volunteered and the more they volunteered, the greater level of happiness they reported.
You may already be volunteering your time. But if you’re not, consider the charities you support. Think about the skills you might be able to offer them. You are likely to be glad about what you do.
8. What can we infer about Denmark
A. She retired at the age of 73. B. She volunteered for 73 years.
C. She was patient and professional. D. She once forget to charge the author.
9. How many benefits of volunteering are mentioned in paragraph 4
A. 1. B. 2. C. 3. D. 4.
10. What does the author try to do in the last paragraph
A. Seek support. B. Advise about sharpening skills.
C. Offer solutions. D. Encourage people to volunteer.
11. What’s the text mainly about
A. The kindness of a doctor. B. The benefits of volunteering.
C. The process of being a volunteer. D. The struggle of child-raising.
【答案】8. C 9. C 10. D 11. B
【解析】
【导语】本文是一篇说明文。文章叙述了“志愿服务的好处”,同时鼓励人们做志愿者。
【8题详解】
推理判断题。根据第一段中“Denmark retired after practicing medicine for 73 years and then volunteered her services until she couldn’t anymore.”(丹麦在行医73年后退休,然后自愿服务,直到她不能再做了。)可知,关于丹麦我们可以推断出她既耐心又专业。故选C。
【9题详解】
细节理解题。根据第四段中“volunteering provides a longevity boost similar to the effects of adding multiple servings of fruits and vegetables to your daily diet. Specifically, older adults who volunteer are at 24 percent less risk of early death. The positive impact of giving and volunteering on older people goes beyond that. According to the research, adults over 55 who give their time for others have an easier time with everyday tasks. Besides, volunteers experience 250 percent less cognitive decline leading to dementia (痴呆).”(志愿服务可以延长寿命,就像在日常饮食中添加多种水果和蔬菜一样。具体来说,做志愿者的老年人早死的风险降低了24%。给予和志愿服务对老年人的积极影响远不止于此。根据这项研究,55岁以上的成年人把时间花在了别人身上,他们在处理日常任务时更容易。此外,志愿者的认知能力下降导致痴呆的几率减少了250%。)可知,第4段提到了志愿服务的3个好处。故选C。
【10题详解】
推理判断题。根据最后一段“You may already be volunteering your time. But if you’re not, consider the charities you support. Think about the skills you might be able to offer them. You are likely to be glad about what you do.”(你可能已经在做义工了。但如果你不是,考虑一下你支持的慈善机构。想想你能给他们提供什么技能。你可能会为你所做的感到高兴。)可知,作者在最后一段试图鼓励人们做志愿者。故选D。
【11题详解】
主旨大意题。根据倒数第二段“According to a new study in the Journal of Happiness Studies, people who volunteer report higher levels of happiness and life satisfaction.”(根据《幸福研究杂志》上的一项新研究,志愿者的幸福感和生活满意度更高。)和最后一段“You may already be volunteering your time. But if you’re not, consider the charities you support. Think about the skills you might be able to offer them. You are likely to be glad about what you do.”(你可能已经在做义工了。但如果你不是,考虑一下你支持的慈善机构。想想你能给他们提供什么技能。你可能会为你所做的感到高兴。)可知,这篇文章主要讲了“志愿服务的好处。”故选B。
D
China has built in Kunming City, Yunnan Province, the Germplasm (种质) Bank of Wild Species, a comprehensive national database for the collection and preservation of wildlife germplasm resources. As of the end of 2020, the bank preserved 85,046 copies of 10,601 wild plant seeds for protecting wildlife germplasm resources. Preserving dried and frozen seeds, the bank provides technological support for the protection and research, makes use of China’s wildlife germplasm resources, and plays a major part in international biodiversity conservation.
The importance of science and technology for biodiversity conservation is increasingly obvious. When remote sensor monitoring was not available, agricultural technicians had no choice but to go for field studies, which could barely meet the need for large-scale, fast and nondestructive (非破坏性的) monitoring of crop conditions and timely prevention and control of diseases and pests. Nowadays, remote sensor monitoring has been applied in agricultural production in China, allowing agricultural technicians to analyze the movements of insect pests and evaluate plant diseases and insect pests by monitoring remotely the vegetation growth, coverage, surface temperature, humidity and other indicators.
In the Internet era, information technology has made the processing of massive data possible and created wider and more convenient platforms for biodiversity conservation in China, including Chinese Virtual Herbarium, Plant Photo Bank of China, and National Animal Collection Resource Center. The emergence of databases and digital programs in recent years is driving China to turn around its seriously threatened biodiversity.
From the collection and storage of information to the management and analysis of resources, the constantly improving biodiversity information network has realized the exploration and use of massive biodiversity data, providing a solid foundation for China’s biodiversity conservation and research. Biodiversity conservation and science and technology are inextricable. Only by making science and technology a strong support for biodiversity conservation can humankind guard the Earth and build a beautiful world of harmony among all beings on the planet.
12. What can we learn about the bank from paragraph 1
A. Its crisis. B. Its administration. C. Its role. D. Its staff.
13. What do researchers hardly need to do with the help of remote sensor monitoring
A. Evaluate plant diseases and insect pests.
B. Go to fields to control the plant diseases.
C. Analyze the tracks of the pests of plants.
D. Satisfy the need to monitor crop conditions.
14. What does the underlined word “inextricable” in the last paragraph probably mean
A. Linked. B. Competitive. C. Inadequate. D. Inessential.
15. Which can be a suitable title for the text
A. The Germplasm Bank of Wild Species Develops Fast
B. Technologies Promote Chinese Biodiversity Protection
C. China Has Made Great Efforts to Process Massive Data
D. Information Technology Contributes Much to Many Fields
【答案】12. C 13. B 14. A 15. B
【解析】
【导语】这是一篇说明文。文章主要说明了科技在保护生物多样性中的重要性。
【12题详解】
主旨大意题。根据第一段“China has built in Kunming City, Yunnan Province, the Germplasm (种质) Bank of Wild Species, a comprehensive national database for the collection and preservation of wildlife germplasm resources. As of the end of 2020, the bank preserved 85,046 copies of 10,601 wild plant seeds for protecting wildlife germplasm resources. Preserving dried and frozen seeds, the bank provides technological support for the protection and research, makes use of China’s wildlife germplasm resources, and plays a major part in international biodiversity conservation.”(中国在云南省昆明市建立了野生物种种质资源库,这是一个综合性的国家野生动物种质资源收集和保存数据库。截至2020年底,野生植物种子库共保存10601种野生植物种子85046份,保护野生植物种质资源。种子库保存干燥和冷冻种子,为保护和研究提供技术支持,充分利用中国野生生物种质资源,在国际生物多样性保护中发挥重要作用。)可知,第一段主要介绍了野生物种种质资源库在保护生物多样性方面发挥的作用,也就是资源库所扮演的角色。故选C项。
【13题详解】
推理判断题。根据第二段“When remote sensor monitoring was not available, agricultural technicians had no choice but to go for field studies, which could barely meet the need for large-scale, fast and nondestructive (非破坏性的) monitoring of crop conditions and timely prevention and control of diseases and pests. ”(在没有遥感监测的情况下,农业技术人员只能进行实地考察,难以满足大规模、快速、无损地监测作物状况和及时防治病虫害的需要。)可知,在没有遥感监测的情况下,研究人员需要进行实地考察;再根据“Nowadays, remote sensor monitoring has been applied in agricultural production in China, allowing agricultural technicians to analyze the movements of insect pests and evaluate plant diseases and insect pests by monitoring remotely the vegetation growth, coverage, surface temperature, humidity and other indicators.”(如今,遥感监测已经在中国的农业生产中得到了应用,农业技术人员通过远程监测植被生长、覆盖度、地表温度、湿度等指标,分析病虫害的动态,评价病虫害。)可知,在遥感监测的帮助下,研究人员可以通过远程监控的方式查看植被的生长动态,可推断有了遥感监测,研究人员几乎不需要进行实地考察了。故选B项。
【14题详解】
词义猜测题。根据最后一段“From the collection and storage of information to the management and analysis of resources, the constantly improving biodiversity information network has realized the exploration and use of massive biodiversity data, providing a solid foundation for China’s biodiversity conservation and research.”(从信息的收集和存储到资源的管理和分析,不断完善的生物多样性信息网络实现了对海量生物多样性数据的挖掘和利用,为中国生物多样性保护和研究提供了坚实的基础。)可知,科技为生物多样性的保护提供了重要支持,两者息息相关的,可推断“Biodiversity conservation and science and technology are inextricable.”(生物多样性保护与科技是inextricable。)中的inextricable意为“息息相关的,密切相关的”,与linked表达的含义一致。故选A项。
【15题详解】
主旨大意题。观察文章结构可知,文章先通过对野生物种种质资源库的介绍,说明了技术支持对该资源库的作用,从而引出了科技在生物多样性保护中的作用;接下来第二段和第三段分段进一步详细阐述了科技在生物多样性保护中发挥的作用,最后一段进行总结归纳,强调了生物多样性保护和科技是密不可分的,由此可知文章是围绕科技对于生物多样性保护的作用而展开的,所以B选项“科技促进中国生物多样性保护”概括了文章内容。故选B项。
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Saying “thank you” when you receive an unexpected gift is all well and good, but how can you get a little creative with your appreciation As it turns out, there are plenty of ways to express your gratitude to others while remaining gracious and sincere. ___16___. We’ll show you how to say thank you in exciting and meaningful ways!
I appreciate this. ___17___. A great “thank you” involves expressing appreciation for the gift and explaining why you’re grateful. For added value, you can even describe what you’ll do with their gifts if you have an idea.
You’ve made my day! Show them that their gifts turned your day around. Telling someone that they made your day will make the giver feel that their gifts are much more meaningful and worthwhile. ___18___ .
It’s like you read my mind! Thank pliment (恭维) their gift-giving skills. ___19___ , it can be likely that they really know you and are anticipating your needs without having to ask you what you want! Show them how touched you are by letting them know that their gifts are exactly what you want.
___20___. Show them how surprised you are. If someone goes out of their way to give you an unexpected gift, make sure they know they succeeded in their mission to surprise and delight you. Say “thanks” and express your shock at the same time. For example, you should have seen me; my eyes almost popped out of my head! Thank you for the lovely surprise.
A. I’m extremely astonished
B. When someone gives you a gift
C. If people choose to spend time with you
D. It is impolite of you to say those words
E. You may receive gifts from others in daily life
F. Be specific about what you appreciate and why
G. They’ll be pleased that they were able to make you smile
【答案】16. E 17. F 18. G 19. B 20. A
【解析】
【导语】这是一篇说明文。文章主要说明了一些用于收到礼物表达感谢的方式。
【16题详解】
根据上文“Saying “thank you” when you receive an unexpected gift is all well and good, but how can you get a little creative with your appreciation As it turns out, there are plenty of ways to express your gratitude to others while remaining gracious and sincere.(当你收到一份意想不到的礼物时,说声“谢谢”当然很好,但是你怎么才能在表达感激的时候有点创意呢?事实证明,在保持亲切和真诚的同时,有很多方法可以表达你对他人的感激之情)”以及后文“We’ll show you how to say thank you in exciting and meaningful ways!(我们将向你展示如何用令人兴奋和有意义的方式说谢谢!)”可知,后文提到了“展示如何用令人兴奋和有意义的方式说谢谢”。由此可知,本句是在设定收到了礼物的情况。故E选项“在日常生活中,你可能会收到别人的礼物”符合语境,故选E。
【17题详解】
根据上文“I appreciate this.(我很感谢)”以及后文“A great “thank you” involves expressing appreciation for the gift and explaining why you’re grateful. For added value, you can even describe what you’ll do with their gifts if you have an idea.(一个好的“谢谢”包括表达对礼物的感激和解释你为什么感激。为了增加价值,你甚至可以描述如果你有一个想法,你将如何处理他们的礼物)”可知,后文提到了“一个好的“谢谢”包括表达对礼物的感激和解释你为什么感激”,F选项Be specific about what you appreciate and why可对应后文explaining why you’re grateful。故F选项“具体说明你感谢什么以及为什么感谢”符合语境,故选F。
【18题详解】
根据上文“You’ve made my day! Show them that their gifts turned your day around. Telling someone that they made your day will make the giver feel that their gifts are much more meaningful and worthwhile.(你让我很开心!让他们知道他们的礼物改变了你的一天。告诉别人他们让你的一天变得美好,会让送礼者觉得他们的礼物更有意义、更有价值)”可知,上文提到了“告诉别人他们让你的一天变得美好,会让送礼者觉得他们的礼物更有意义、更有价值”,本句为本段最后一句,故继续说明这一做法给送礼者的好处:他们会很高兴他们能让你微笑。故G选项“他们会很高兴他们能让你微笑”符合语境,故选G。
【19题详解】
根据上文“It’s like you read my mind! Thank pliment (恭维) their gift-giving skills.(你好像看透了我的心思!谢谢你!赞美他们送礼物的技巧)”以及后文“it can be likely that they really know you and are anticipating your needs without having to ask you what you want! Show them how touched you are by letting them know that their gifts are exactly what you want.(他们很可能真的了解你,不用问你想要什么就能预测到你的需求!让他们知道他们的礼物正是你想要的,以此来表达你的感动)”可知,本句为后文的前半句,后文提到了送礼的人真的很了解你,说明有人送礼物给你。故B选项“当有人给你礼物的时候”符合语境,故选B。
【20题详解】
根据本段内容“Show them how surprised you are. If someone goes out of their way to give you an unexpected gift, make sure they know they succeeded in their mission to surprise and delight you. Say “thanks” and express your shock at the same time.(告诉他们你有多惊讶。如果有人特意送你一份意想不到的礼物,一定要让他们知道他们成功地给了你惊喜和快乐。说“谢谢”,同时表达你的震惊)”可知,本段给出的表达感谢是说自己十分惊讶,A选项中astonished对应后文surprised。故A选项“我非常惊讶”符合语境,故选A。
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
In high school, I did a scientific experiment. The experiment made me ___21___ that science could teach us a lot. It teaches us the ___22___ so we know where we are from. That day, I firmly ___23___ to be a scientist. Ever since that day, I have studied harder ___24___ in all my science-related subjects. After school, I do much research on how I can become a ___25___ scientist in the future.
One of my ___26___ in becoming a scientist is Barbara McClintock, who was awarded the 1983 Nobel Prize in Physiology or Medicine. At 25, she already had her PhD in botany. After that, she started her ___27___ as the leader in the development of maize cytogenetics (玉米细胞遗传学) and she ___28___ herself to that research for the rest of her life.
If I am lucky and given the ___29___ to achieve my ambition as a scientist, I want to be like Doctor McClintock. She ____30____ something that helped the other scientists ____31____ the things about genetics (遗传学).
I know I will be able to achieve my ____32____ as long as I put my heart and perseverance into it. If I achieve my goal, I will share my ____33____ of success with all the kids who also love science and want to become scientists. My future will be as ____34____ as the stars in the night sky. However, my future is still far. I will make the most of the ____35____ to achieve my greatest ambition of becoming a scientist.
21. A. doubt B. wonder C. realize D. value
22 A. school B. origin C. growth D. study
23. A. refused B. volunteered C. continued D. decided
24. A. especially B. possibly C. properly D. separately
25. A. happy B. popular C. real D. careful
26. A. experiences B. persuasions C. generations D. inspirations
27. A. attempt B. career C. praise D. tradition
28. A. devoted B. invited C. limited D. reduced
29. A. reason B. freedom C. right D. opportunity
30. A. heard B. expected C. discovered D. awarded
31. A. set out B. figure out C. stick out D. take out
32. A. dream B. reward C. fame D. stage
33. A. fortune B. location C. light D. secret
34. A. bright B. capable C. proud D. brave
35. A. lesson B. present C. mind D. heart
【答案】21. C 22. B 23. D 24. A 25. C 26. D 27. B 28. A 29. D 30. C 31. B 32. A 33. D 34. A 35. B
【解析】
【导语】这是一篇记叙文。主要介绍了作者在中学某次做实验的时候,发现了科学能够教会我们很多东西,自此作者励志成为一名科学家,尽管未来很遥远,作者会充分把握现在去实现梦想。
【21题详解】
考查动词词义辨析。句意:这个实验让我意识到科学可以教会我们很多东西。A. doubt怀疑;B. wonder想知道;C. realize意识到;D. value珍视。后文“It teaches us the ___2___ so we know where we are from.”进一步描述科学教会了我们的具体内容,所以该空表示实验让作者“意识”到了科学能教育我们。故选C。
【22题详解】
考查名词词义辨析。句意:它教会我们起源,让我们知道自己来自哪里。A. school学校;B. origin起源;C. growth成长;D. study学习,研究。根据空后内容“so we know where we are (因此我们知道我们来自于哪里)”可知科学教了我们“起源”。故选B。
【23题详解】
考查动词词义辨析。句意:那天,我下定决心要成为一名科学家。A. refused拒绝;B. volunteered志愿做;C. continued继续;D. decided决定。此处考查动作顺序。空前作者通过做实验发现了科学能教授内容;空后“I have studied harder ___4___ in all my science-related subjects.”作者更加努力去学习与科学有关的学科,所以该空描述作者“决定”去成为一名科学家。故选D。
【24题详解】
考查副词词义辨析。句意:我更加努力地学习,尤其是在所有与科学相关的科目上。A. especially尤其;B. possibly可能;C. properly适当地;D. separately分别地。前文讲述作者决定成为一名科学家,所以“尤其”会对与科学相关的课程更关注。故选A。
【25题详解】
考查形容词词义辨析。句意:放学后,我做了很多关于如何在未来成为一名真正的科学家的研究。A. happy高兴的;B. popular受欢迎的;C. real真实的;D. careful仔细的。前文讲述作者决定成为一名科学家并为之付诸努力,所以此处作者去调研如何成为一名“真正”的科学家。故选C。
【26题详解】
考查名词词义辨析。句意:我成为科学家的灵感之一是Barbara McClintock,她曾获得1983年诺贝尔生理学或医学奖。A. experiences经历;B. persuasions说服;C. generations代;D. inspirations灵感。根据后文具体介绍的科学家Barbara McClintock可知,她是作者变成科学家的“灵感”之一。故选D。
【27题详解】
考查名词词义辨析。句意:在那之后,她作为玉米细胞遗传学研究的领导者开始了她的职业生涯,并将她的余生奉献给了这项研究。A. attempt尝试;B. career事业;C. praise表扬;D. tradition传统。空后“ the development of maize cytogenetics (玉米细胞遗传学) ”是她从事的“事业”的具体领域。故选B。
【28题详解】
考查动词词义辨析。句意:在那之后,她作为玉米细胞遗传学研究的领导者开始了她的职业生涯,并将她的余生奉献给了这项研究。A. devoted奉献;B. invited邀请;C. limited限制;D. reduced减少。根据空后“for the rest of her life”可知,Barbara McClintock开启研究后,余生都“奉献”给了这项研究。故选A。
【29题详解】
考查名词词义辨析。句意:如果我很幸运,有机会实现我作为一名科学家的抱负,我想成为McClintock博士那样的人。A. reason理由;B. freedom自由;C. right权利;D. opportunity机会。根据空后“I want to be like Doctor McClintock”和空前提示词“lucky”可知,此处表示将来未发生的,所以是被给予成为科学家的“机会”。故选D。
【30题详解】
考查动词词义辨析。句意:她的发现帮助其他科学家弄清楚了遗传学的一些事情。A. heard听说;B. expected期待;C. discovered发现;D. awarded授予。根据空后内容“something that helped the other scientists”可知,她“发现”的一些事情帮助了其他科学家。故选C。
【31题详解】
考查动词短语辨析。句意:她的发现帮助其他科学家弄清楚了遗传学的一些事情。A. set out出发;B. figure out弄清楚;C stick out伸出;显眼;D. take out取出。McClintock博士所发现的东西帮助了其他科学家“弄清楚”了关于遗传学的内容。故选B。
【32题详解】
考查名词词义辨析。句意:我知道只要我把我的心和毅力投入其中,我就能实现我的梦想。A. dream梦想;B. reward奖励;C. fame荣誉;D. stage阶段,舞台。由提示动词achieve可知,A选项符合题意,同时呼应前文的“ambition”。故选A。
【33题详解】
考查名词词义辨析。句意:如果我实现了我的目标,我将与所有同样热爱科学并想成为科学家的孩子们分享我的成功秘诀。A. fortune幸运;B. location位置;C. light光;D. secret秘诀。根据空后“of success with all the kids”可知,作者会和孩子们分享成功的“秘诀”。故选D。
【34题详解】
考查形容词词义辨析。句意:我的未来会像夜空中的星星一样明亮。A. bright明亮的;B. capable有能力的;C. proud自豪的;D. brave勇敢的。作者把自己的未来比作天上的星星,所以应该是“明亮的”。故选A。
【35题详解】
考查名词词义辨析。句意:我将充分利用现在来实现我成为一名科学家的最伟大的抱负。A. lesson课程;B. present现在;C. mind思维;D. heart内心。前文描述作者的未来还很遥远,所以此处应该是作者会充分把握好“现在”去实现未来目标。故选B。
第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Originating in ancient China, the Chinese knot is a decorative art form, ____36____ involves tying silk strings into various patterns. It is believed to have been created during the Tang and Song dynasties. Throughout history, Chinese knots have played ____37____ significant role in traditional Chinese ceremonies and celebrations, symbolizing good luck and harmony.
Chinese knots come in ____38____ (vary) shapes and forms, each carrying its unique symbolism. Some popular designs include the “Double Coin Knot” representing wealth and success, the “Button Knot” symbolizing unity and friendship, and the “Good Luck Knot” signifying blessings and good fortune. These knots can be further decorated with beads, tassels or other decorations ____39____ (enhance) their beauty.
Chinese knots hold great significance in Chinese culture and are often used for decorative ____40____ (purpose) or as accessories (饰品). They can be seen on traditional clothing, handbags, home decorations, and even used as bookmarks. During festive occasions ____41____ Chinese New Year or weddings, these knots are ____42____ (common) used as decorations to create an auspicious (吉祥的) and joyful atmosphere.
In recent years, the art of Chinese knots ____43____ (gain) international recognition, with enthusiasts and collectors ____44____ (appreciate) its beauty and cultural value. Workshops and exhibitions _____45_____ (hold) worldwide, allowing people to learn about this unique form of art and even try their hand at making their own Chinese knots.
【答案】36. which
37. a 38. various
39. to enhance
40. purposes
41 like 42. commonly
43. has gained
44. appreciating
45. are held
【解析】
【导语】这是一篇说明文。文章简要介绍了中国结,并说明了中国结在中国文化中的重要意义。
【36题详解】
考查定语从句。句意:中国结起源于中国古代,是一种装饰艺术形式,包括将丝线打结成各种图案。分析句子结构,这是一个包含非限制性定语从句的复合句,先行词为:the Chinese knot,因先行词在定语从句中做主语指物,使用关系代词which引导定语从句,故填which。
【37题详解】
考查冠词。句意:纵观历史,中国结在中国传统的仪式和庆祝活动中发挥了重要作用,象征着好运和和谐。分析句子结构,play a role in为固定短语,含义为“在……中起着……的作用”,符合句意,又因空白处后面词significant的第一个发音音素为辅音,故填a。
【38题详解】
考查形容词。句意:中国结有各种各样的形状和形式,每一种都有其独特的象征意义。分析句子结构,空白处在句子中作定语表示属性使用形容词,修饰后面名词,故填various。
【39题详解】
考查非谓语动词。句意:这些结可以进一步用珠子、流苏或其他装饰物来装饰,以增强其美感。分析句子结构,空白处在句子中作状语表示目的,使用动词不定式,故填to enhance。
【40题详解】
考查名词。句意:中国结在中国文化中具有重要意义,经常被用作装饰或配饰。分析句子结构,空白处在句子中作宾语使用名词,因空白处表示的是数目不确定的名词,使用复数表示泛指,故填purposes。
【41题详解】
考查介词。句意:在中国新年或婚礼等节日场合,这些结通常被用作装饰,以营造吉祥快乐的气氛。根据上文“festive occasions(节日场合)”以及下文“Chinese New Year or weddings(中国新年)”可知下文是对上文的举例说明,空白处应填表示举例说明含义的介词,故填like。
【42题详解】
考查副词。句意:同上。分析句子结构,空白处在句子中作状语使用副词,故填commonly。
【43题详解】
考查时态。句意:近年来,中国结的艺术获得了国际认可,爱好者和收藏家都在欣赏它的美丽和文化价值。分析句子结构,空白处在句子中作谓语,根据时间状语In recent years(近年来)可知,句子表达的是过去发生的动作对现在的影响,谓语动词使用现在完成时,故填has gained。
【44题详解】
考查非谓语动词。句意:同上。分析句子结构,空白处在句子中作宾补,使用非谓语动词,因与其逻辑主语enthusiasts and collectors之间为逻辑上的主谓关系,使用现在分词,故填appreciating。
【45题详解】
考查被动语态。句意:研讨会和展览在世界各地举行,让人们了解这种独特的艺术形式,甚至尝试制作自己的中国结。分析句子结构,空白处在句子中作谓语且与主语之间为被动关系,使用被动语态,因句子表达的是一种客观情况,使用一般现在时的被动语态,又因主语Workshops and exhibitions为复数,故填are held。
第四部分 写作(共两节,满分40分)
第一节(满分15分)
46. 假定你是李华,你的外国好友Steven沉迷于网络,导致成绩下降。请你用英语给他写一封邮件,帮助他戒除网瘾,内容包括:
1. 表示安慰;
2. 说明网瘾的危害;
3. 介绍戒除网瘾的方法。
注意:
1. 写作词数应为80左右;
2. 请按如下格式在答题卡相应位置作答。
Dear Steven,
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Li Hua
【答案】Dear Steven
I feel more than worried to know that you have wasted lots of valuable time playing the Internet games and that you have been influenced severely by it.
As we know, the Internet is a convenient tool to improve our knowledge and skills. However, our life will be greatly affected if we are addicted to it. For example your grades have gone down and your health will be going from bad to worse. To make things worse, it can also damage the relationship with your family. So I think it is high time that you got rid of the bad habit. It is a good idea for you to read some meaningful books and do some physical exercise.
I am looking forward to hearing your good news soon.
Yours,
Li Hua
【解析】
【导语】本篇书面表达属于应用文。要求考生给外国好友Steven写一封邮件,帮助他戒除网瘾。
【详解】1.词汇积累
非常:more than→very
众所周知:as we know→as is known to all
改善:improve→upgrade
影响:affect→influence
2.句式拓展
简单句变复合句
原句:To make things worse, it can also damage the relationship with your family.
拓展句:What makes things worse is that it can also damage the relationship with your family.
【点睛】【高分句型1】I feel more than worried to know that you have wasted lots of valuable time playing the Internet games and that you have been influenced severely by it.(运用了that引导的宾语从句)
【高分句型2】As we know, the Internet is a convenient tool to improve our knowledge and skills.(运用了As引导的非限制性定语从句)
第二节(满分25分)
47. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
One morning this summer holiday, I was running on the road when I saw an elderly foreign lady waving her phone at me, speaking to me in a foreign language. Obviously, she didn’t speak English at all. When I listened to her more carefully, I found she was speaking German. She was clearly lost and trying to walk to the house where she lived. She showed me screen shots of maps on her phone as if she wanted me to help her find her way home. Actually, I learned some German in my spare time because our school will have German classes the next term. However, I was so poor at it that it was almost useless in practice.
I studied nearby and I knew my classmate, Lisa, who was good at speaking German. So I decided to telephone her. “Hi, Lisa. I came across a German lady. Do you have time to come and act as a translator now ” I said and then sent her my location, Unfortunately, Lisa answered, “Sorry, Belle. I’m shopping now. I can reach your place in about half an hour.” Hearing that, I had to tell her that I could manage myself.
Suddenly, an idea flashed through my mind. I downloaded a translation app and used the voice function to translate what the lady said into English. Just in this way, I learned that she came here to visit her daughter who was new to the city to teach. And I also determined the address she needed to get to. It was not far from here to her house, so I offered to walk with her to her destination. She was greatly grateful to me and kept saying sorry for taking my time.
When we got to the house, her daughter just came back. She was as touched by my kindness as her mother. I kept reminding her that it was no trouble for me, and that I only intend-ed to make sure her mother got there safely.
Walking with the lady was more rewarding than running alone. Despite having to rely on technology to communicate due to the language barrier, I felt lucky to have been able to help her. When I left, I couldn’t wait to share the wonderful experience with Lisa.
注意:
1.续写词数应为150左右;
2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
No sooner had I picked up my phone than Lisa called me.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
When the German teacher entered the classroom in the new term, I felt I’d seen her somewhere before.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】 No sooner had I picked up my phone than Lisa called me. “Belle, How is it going Do you still need my help ” Lisa asked. “Thanks, Lisa. Everything is OK. And I’d like to tell you about it,” I said. I told her exactly what had happened, and specifically described how I had solved the problem. Lisa praised me for my quick wit. Then I asked her to teach me German in case I needed it later. She promised. By the end of the holiday, I could have already communicated with her in some simple German words. So I was ready for the new term with confidence.
When the German teacher entered the classroom in the new term, I felt I’d seen her somewhere before. What amazed me was that she came over to me, saying, “Glad to see you again. I’m Florence.” I was surprised to find that she was the daughter of the lady that I had helped during the holiday. What a fantastic fate! As our new foreign teacher, Florence was patient and considerate. We all respected her and took every lesson seriously. I even made friends with her mother, so I had more opportunities to practise speaking German. I was resolved to visit Germany the next summer holiday.
【解析】
【导语】本文以人物为线索展开,讲述了作者有一天早上跑步的时候遇到一个只会说德语的女士,她迷路了,想要找到回家的路,作者德语很差,基本起不了沟通的作用,于是作者向会说德语的朋友丽莎求助,但是丽莎说不能及时赶来,作者下载了翻译软件,通过软件和那位女士沟通了,作者善意地陪女士回到了家,女士和女士的女儿对作者充满了感激,尽管由于语言障碍不得不依靠技术来交流,但作者感到很幸运能够帮助她,当作者离开时,作者迫不及待地想和Lisa分享这段美好的经历。
【详解】1.段落续写:
①由第一段首句内容“我刚拿起电话,丽莎就打电话给我。”可知,第一段可描写作者和丽莎分享这段经历和作者叫丽莎教自己德语以及作者在德语方面取得的进步。
②由第二段首句内容“当新学期德语老师走进教室时,我觉得我以前在什么地方见过她。”可知,第二段可描写作者认出德语老师以及作者和老师的妈妈交了朋友。
2.续写线索:分享经历——作者让丽莎教自己德语——作者能用德语交流——认出老师是自己帮过的女士的女儿——作者认真学习德语——和老师的妈妈交朋友——决定去德国旅游
3.词汇激活
行为类
①描述:describe/depict
②要求:ask sb. to do/request sb. to do
③决定:be resolved to do/make up one’s mind to do
情绪类
①自信:confidence/assurance
②惊讶:surprised/astonished
【点睛】[高分句型1] I told her exactly what had happened, and specifically described how I had solved the problem. (由what引导的宾语从句和how引导的宾语从句)
[高分句型2] What amazed me was that she came over to me, saying, “Glad to see you again. I’m Florence.” (由what引导的主语从句和that引导的表语从句)
听力:1~5 BAACC 6~10 BCABC 11~15 ABACA 16~20 CBABC

郑重声明:本文版权归原作者所有,转载文章仅为传播更多信息之目的,如作者信息标记有误,请第一时间联系我们修改或删除,多谢。