Unit 6 Ancient stories 阅读理解 专练(含解析)牛津深圳 广州版 英语八年级上册
David:
My favourite subject is English, because the teacher is funny and makes the subject easier. My least favourite subject is maths, because the teacher is boring and makes the subject harder.
James:
I like science best because science is what I’ m good at. My least favourite is maths. I don’ t like the teacher. She gives us homework every day.
Lynn:
My favourites are English and science. My least favourite subject is writing, because it’ s an hour long and we have to write many articles.
Mark:
My favourite subject is PE. It’ s really fun. My least favourite subject is music. Though (虽然) I like playing the violin, we have about 30 students in our class and they often talk loudly (大声地) . It’ s too noisy!
1.Who don’ t like maths
A.David and Mark. B.James and David. C.James and Lynn. D.David and Lynn.
2.Why does James like science best
A.Because he does well in it. B.Because he likes his science teacher.
C.Because science is fun. D.Because science is easy.
3.What can we learn from the passage
A.David thinks maths is easy. B.James’ maths teacher is boring.
C.Lynn doesn’ t like writing articles. D.Mark hates playing the violin.
Li Shizhen was one of the most famous doctors in Chinese history. He was born in Qichun, Hubei in 1518.
Both of Li Shizhen’s father and grandfather were doctors. Li Shizhen’s grandfather was a country doctor who travelled in the countryside with a bag of herbs (药草) and medications and cured (治愈) people. His father was a doctor who wrote several books.
Li Shizhen used to help his father in his medical practice when he was young. Li Shizhen’s father wanted him to enter politics (从政). Li Shizhen studied for the exams and passed the country-level examination, but he was never able to pass the imperial (帝国的) examination.
When he was 38, he cured the son of the Prince of Chu and was invited to be an official in that court (宫廷). A few years later, he became an official at the Imperial Medical Institute.
Even though he fulfilled his father’s dream, he didn’t want to continue working for the court. One year later, he left the court and returned to be a doctor again. Li Shizhen was famous for his book Compendium of Materia Medica (《本草纲目》). He spent 27 years writing the book. Unluckily, Li Shizhen died before the book was officially published. It is such a successful book. Now it is still one of the most important medical books in China.
4.What was Li Shizhen’s grandfather
A.An official. B.A prince.
C.A country doctor. D.A writer.
5.What did Li Shizhen’s father want him to do
A.To be a doctor. B.To write a book.
C.To be a prince. D.To enter politics.
6.According to the passage, what was Li Shizhen famous for
A.Working for the court. B.The book Compendium of Materia Medica.
C.His long travelling. D.Curing a lot of people.
7.What is the passage mainly about
A.Li Shizhen’s life. B.Li Shizhen’s grandfather’s life.
C.Li Shizhen’s father’s life. D.Li Shizhen’s book.
8.Where can we see the above passage
A.In a travel guide. B.In a school newspaper.
C.In an encyclopaedia. D.In an animal magazine.
I think that I am very lucky because I have a lot of friends. My best friend is Mai. She is 16 years old. She is 2 years older than me. We live in the same village.
She is my neighbor and we are now classmates, so we have been friends for so long. Mai is tall and thin. With long black hair, she has got an oval(椭圆形的) face with big bright eyes, a high nose and a small mouth. Mai is very beautiful, especially when she smiles. She is always helpful, polite and honest. When her friends have difficulties, she always tries her best to help them. Although we have the same hobbies and interests, we have different personalities (个性) . I am sociable and enjoy telling jokes. My classmates think that I’m rather outgoing(外向的).
Unlike me, Mai is quite serious and prefers quietness to noise. However, we can keep secrets together, so we are close friends. Mai is one of the best students in my class and she works hard.
I like doing homework with her. She always tries her best to help me with my studies. I think as time goes by, our friendship will be deeper and deeper.
9.The writer may be ________ years old.
A.6 B.14 C.16 D.18
10.The underlined word “sociable” means “________” in Chinese.
A.爱交际的 B.喜怒无常的 C.懒惰的 D.有耐心的
11.The writer and Mai can become friends mainly because they ________.
A.have the same personality B.are in the same class
C.live in the same village D.can keep secrets together
12.What does the writer think of Mai
A.She is outgoing. B.She is a nice girl. C.She is careless. D.She is a lucky girl.
13.The best title for this passage is “________”
A.How to Make Friends B.My Good Friend — Mai
C.How to Help Others D.Some Advice on Friendship
Jack Living in: New York Profession (职业): Student About me: I’m a kind and funny boy, always happy and friendly. Want to be friends with: kind and outgoing kids.
Kitty Living in: Toronto Profession: Dancer About me: I’m outgoing, friendly, funny and a little shy at first but I won’t stop talking if you get to know me. Want to be friends with: kind and caring kids, enjoying talking a lot.
Mark Living in: London Mark Profession: Teacher About me: I’m a talented and funny man. I love to travel. Want to be friends with: outgoing and hard-working people.
14.Who comes from Canada
A.Jack. B.Kitty. C.Mark
15.Jack wants to find ________ friends.
A.quiet and serious B.quiet and talented C.kind and outgoing
Last month we made survey among 300 students at our school. The questions we asked were, “Who would you talk with when in trouble ” and “Why ” Here are some answers from them.
Li Tao: I would talk with my parents or teachers when in trouble. They are older than me and have more experience of life. They always listen to me carefully and give me helpful ideas. I trust them.
Chen Lei: Life is full of small troubles, but I’m never afraid of them. I would talk with my friends when in trouble because we understand each other and they always give me good suggestions. I won’t feel worried.
Li Yan: I am a quiet girl. I like to keep my secrets. I think nobody can really understand me except myself. So I never tell others when I’m in trouble.
16.Who does Li Tao like to talk with when he is in trouble
A.His parents or teachers. B.His classmates. C.His friends. D.His cousins.
17.Why does Chen Lei like to talk with his friends when he is in trouble
A.Because the are older than him. B.Because they always give him good suggestion.
C.Because they can keep secrets for him. D.Because they have more experience of life.
18.Which is TRUE according to the passage
A.Chen Lei is afraid to face the troubles in life. B.Li Tao likes to keep secrets to himself.
C.Li Yan never tells others her secrets. D.Chen Lei doesn’t have any friends.
The traditional Chinese lunar calendar (农历) divides the year into 24 solar terms. Grain Rain (谷雨), as the last term in spring, starts on April 19 and ends on May 4.
Grain Rain comes from the old saying, “Rain brings the growth of hundreds of grains”, which shows that this period of rainfall is very important for the growth of crops. Here’s something that you may not know about the Grain Rain.
1. Grain Rain falls between the end of spring and the beginning of summer, and the temperature rises much higher than it does in March. With dry soil and heavy winds, sandstorms may happen more often.
2. There is an old custom in southern China that people drink tea on the day of Grain Rain. Spring tea during Grain Rain is good for the eyes. It is also said that drinking tea on this day would prevent bad luck.
3. People in northern China have the tradition to eat the vegetable toona sinensis during Grain Rain. An old Chinese saying goes “Toona sinensis before the rain is as tender as silk”. The vegetable is good for the stomach and skin.
4. The Grain Rain Festival is celebrated by fishing villages in northern China. Grain Rain marks the start of the fishermen’s first voyage of the year. The custom dates back to more than 2,000 years ago.
19.When Grain Rain ends, ________ starts.
A.winter B.spring C.fall D.summer
20.The people in southern China ________ on the day of Grain Rain.
A.eat toona sinensis B.fly a kite C.drink tea D.start the first voyage
21.We can infer that “toona sinensis” must be a kind of vegetable which ________.
A.can bring good luck B.is delicious and healthy
C.grows at the seaside D.is a type of medicine
22.The right order of the titles from 1 to 4 should be ________.
a. Eating toona Sinensis b. Sandstorms Happen
c. Grain Rain Festival d. Drinking Tea
A.b-d-c-a B.b-a-d-c C.b-c-a-d D.b-d-a-c
23.According to the passage, which of the following statement is not true
A.Spring tea during Grain Rain is good for the eyes.
B.The history of the Grain Rain is over 2,000 years.
C.Eating the vegetable toona sinensis during Grain Rain is a custom of southern China.
D.The Grain Rain is very important for the growth of crops.
I have a lot of friends and my best friend is Mei. She is 16 years old, two years older than me. We live in the same building and we began to know each other when we were very young. Mei is tall and thin, with long black hair. She has an oval face with big eyes, a high nose and a small mouth. She is very helpful. When her friends have difficulties, she always tries her best to help them. She is also one of the best students in her class. I like studying with her. She always helps me with my studies. Although we have similar hobbies and interests, we also have some differences. I am sociable and enjoy telling jokes. Mei, however, is serious and quiet. We believe in each other, so we are good friends. I hope we can keep our friendship forever.
24.The writer is ________ years old.
A.12 B.14 C.16 D.18
25.The underlined word “sociable” means “________”.
A.enjoying spending time with other people
B.keeping in good health
C.enjoying watching movies
D.keeping silent all the time
26.The writer and Mei can be friends because they ________.
A.live in the same town B.look like each other
C.have everything in common D.they believe in each other
27.Which of the following is TRUE
A.Mei is tall and heavy.
B.Mei is outgoing and likes talking.
C.Mei and the writer are neighbors.
D.The writer often helps Mei with her studies.
28.What does the writer think of Mei
A.She is a lazy girl. B.She is a nice girl.
C.She is too serious. D.She is kind of ugly.
How to fight against COVID-19 We choose some books to help you. The books were translated into 13 languages, including Japanese, French and Russian. They are convenient for readers to enjoy.
Virus, Virus, You Cannot Scare Me! by Mu XiangzhenThe book makes parents and children be able to learn – in a fun way – about how viruses spread and what people can do to protect themselves. It tells children not to fear about viruses. Besides, it also introduces the idea of getting along well with nature, and hopes children can protect wild life and the natural environment.
A Special Spring Festival by Gao JingThis book pictures children’s special Spring Festival in China during the outbreak of COVID-19. It tells a story of a common family in China. It tries to answer the child’s question “Why can’t I be allowed to play outside ” It tells the child what COVID -19 is, how it spreads, and how we can protect ourselves from it. The pictures show love between family members, friends and everyone.
Ten Tips to Fight Monsters by Dong RuihanDad leaves 10 tips to help us fight the virus. Who will win the war The story will gently teach children how to prevent the disease in a language that they can easily understand. It will help kids remain calm in the hard time, and encourage them to help family members to prevent the disease.
A Brief History of Viruses for Childrenby Changsha White-flag Dolphin Children’s Book Workshop This story book tells the beginning of the virus, so the readers can understand the history of the virus easily. The book sets up a “Ten Questions about COVID-19” section, which explains the knowledge of COVID-19 (including how it spreads), helping children readers to understand the virus basing on reason and science.
29.All the four books are about ________.
A.children’s daily activities
B.ten questions about COVID-19
C.fighting against COVID-19
D.love between family members, friends and everyone
30.The spread of the virus is mentioned in _______.
a. Virus, Virus, You Cannot Scare Me!
b. A Special Spring Festival
c. Ten Tips to Fight Monsters
d. A Brief History of Viruses for Children
A.a, b, c B.a, b, d C.a, c, d D.b, c, d
31.According to the passage, which statement is Not True
A.The books were translated into many languages.
B.Children can do something to protect themselves.
C.We can understand the virus basing on reason and science.
D.Dad raises 10 questions about the virus in Don Ruihan’s book.
Friends around the world
A friend in Australia Jessica is my name. I am an Australian, and I am sixteen years old. I live with my mom and grandmother. My mother is a cook. I love every meal she makes for us. My favourite animal is kangaroos (袋鼠). I like watching them jump around. A friend in Russia I am Natasha, and I am 15. My home is a flat in Moscow, Russia. I like dancing. In winter, I wear a fur hat and coat. I make snow houses and snowmen. I love to eat pancakes called bliny.
A friend in Tanzania I live in Tanzania, and Manka is my name. My family live in a wooden hut (小屋) with a grass roof. My father takes care of our cows. I help carry water from the river. I like to wear my pretty clothes with beads. A friend in Canada I am called Kipanik, and my people are Inuit (因纽特人). We live in the north of Canada, where it is cold and snowy. My dogs pull me on my sled. I like to play hockey. My dad and his friends usually hunt for food.
32.Which of the following is Jessica’s favourite animal
A.Dogs. B.Cows. C.Monkeys. D.Kangaroos.
33.Who takes care of cows in Manka’s family
A.Manka. B.Manka’s father. C.Manka’s mother. D.Manka’s sister.
34.If you want to learn more about Inuit, you can make friends with ________.
A.Kipanik B.Natasha C.Manka D.Jessica
Find a Pen Pal Here!
Global Penfriends is a safe place to meet new friends. We have pen pals from all over the world who are interested in cultural exchanges.
Tina|Age: 16| U.S.
I like music and trying new things. I love learning about how people live their lives differently in other countries. I’d love to travel around the world someday.
I am looking for someone between the ages of 13 and 20 who I can talk to using e-mail. I’d like to share my favorite music and books with him or her. It would be cool for me to talk to someone outside of the States.
Taylor| Age: 17| Canada
Hey, I’m Taylor. I’m now a high school student. On the weekend, I work at a home furniture store. The job is fun.
I enjoy playing the piano (not very well), cooking, playing computer games and watching game shows. I have been looking for a penfriend for a long time. I have never thought about an e-pal because I think writing letters is more exciting. The idea of writing to people from different countries sounds cool to me!
Henry| Age: 15| Ireland
Hi, my name is Henry. I was born in the United States, but I moved to Ireland with my parents two years ago. I like all kinds of music. I also love reading and traveling. I’ve been to almost half of the states in America and ten European countries. I’d like to have a penfriend from Asia and learn about his or her culture.
Kathy| Age: 14| Australia
I am in Greenapple Middle School. I am good at playing tennis. I am a baseball lover, too. I often play basketball after school. On the weekend, I like to play soccer in the gym. I often watch sports games of different countries on TV.
It would be fun to have a pen pal who has the same interest as me. We can share our ideas through e-mails.
35.According to the text, Taylor ________.
A.enjoys writing letters B.is fourteen years old
C.comes from America D.likes playing sports
36.From the text above, we can know that ________.
A.Tina has been to many European countries
B.Talyor would like to have an e-pal
C.Henry hopes to learn about Asian culture
D.Kathy often plays soccer after school
37.Teenagers who ________ would be interested in the text.
A.enjoy traveling B.want to find a pen pal
C.hope to get a job D.love TV programs
参考答案:
1.B 2.A 3.C
【导语】本文是一篇应用文。文章主要讲述了几个学生最喜爱的科目与不喜欢的科目及其原因。
1.细节理解题。根据David所说“My least favourite subject is maths. ”和James所说“My least favourite is maths. ”可知David和James不喜欢数学。故选B。
2.细节理解题。根据“I like science best because science is what I’ m good at. ”可知詹姆斯因擅长科学从而喜欢科学,即詹姆斯科学学得好是喜欢的原因。故选A。
3.推理判断题。根据“My least favourite subject is writing, because it’ s an hour long and we have to write many articles. ”可知Lynn不喜欢写作课因为她不得不写文章,进而推测她不喜欢写文章。故选C。
4.C 5.D 6.B 7.A 8.C
【导语】本文是一篇记叙文,主要讲述了李时珍的生平经历。
4.细节理解题。根据文中“Li Shizhen’s grandfather was a country doctor”可知,李时珍的祖父是一名乡村医生。故选C。
5.细节理解题。根据文中“Li Shizhen’s father wanted him to enter politics (从政).”可知,李时珍的父亲希望李时珍去从政。故选D。
6.细节理解题。根据“Li Shizhen was famous for his book Compendium of Materia Medica (《本草纲目》).”可知,李时珍因他写的《本草纲目》这本书而闻名。故选B。
7.主旨大意题。阅读全文可知,本文主要讲述了李时珍的生平经历。故选A。
8.推理判断题。文主要讲述了李时珍的生平经历,因此最有可能出现在一本百科全书上。故选C。
9.B 10.A 11.D 12.B 13.B
【导语】本文作者主要介绍了她最好的朋友Mai,重点介绍了Mai的年龄、外貌、爱好和性格特点。随着时间的推移,她和作者的感情越来越深。
9.细节理解题。根据“She is 16 years old. She is 2 years older than me.”可知,Mai是16 岁,她比作者大 2 岁,可知作者14岁,故选B。
10.词句猜测题。根据下文“enjoy telling jokes. My classmates think that I’m rather outgoing(外向的).”可知,作者喜欢讲笑话,外向,由此可以推知可知“sociable”意思是“爱交际的”,故选A。
11.细节理解题。根据“Unlike me, Mai is quite serious and prefers quietness to noise. However, we can keep secrets together, so we are close friends.”可知,她们能成为朋友主要是因为她们在一起能保守秘密。故选D。
12.细节理解题。根据“Mai is very beautiful, especially when she smiles. She is always helpful, polite and honest. When her friends have difficulties, she always tries her best to help them.”可知,Mai是一个很漂亮的女孩,很好的女孩。故选B。
13.最佳标题题。本文作者主要介绍了她最好的朋友Mai。由此可知,这篇短文的最佳标题是《我的好朋友——Mai》,故选B。
14.B 15.C
【导语】本文介绍了三个人的居住地,职业等个人交友信息。
14.细节理解题。根据Kitty一栏“Living in: Toronto”可知Kitty来自加拿大,故选B。
15.细节理解题。根据Jack一栏“Want to be friends with: kind and outgoing kids”可知杰克想要找善良和开朗的朋友,故选C。
16.A 17.B 18.C
【导语】本文讲述了作者对300个学生做了一项调查,所提问的问题是“遇到问题时会跟谁说”以及“为什么”,文章是来自他们的一些答案。
16.细节理解题。根据“Li Tao: I would talk with my parents or teachers when in trouble.”可知,李涛遇到问题时会和父母或老师说。故选A。
17.细节理解题。根据“Chen Lei: Life is full of small troubles, but I’m never afraid of them. I would talk with my friends when in trouble because we understand each other and they always give me good suggestions. I won’t feel worried.”可知,陈磊遇到问题时会和他的朋友们说,因为他觉得他和朋友之间互相理解,并且朋友总是会给他一些好的建议。故选B。
18.细节理解题。根据“Li Yan: I am a quiet girl. I like to keep my secrets. I think nobody can really understand me except myself. So I never tell others when I’m in trouble.”可知,李艳喜欢保守自己的秘密,她觉得除了她自己以外没有人能够理解她,所以她遇到问题时从不告诉任何人,由此可知,李艳从不把她的秘密告诉任何人。故选C。
19.D 20.C 21.B 22.D 23.C
【导语】本文主要介绍了中国的节气——谷雨。
19.推理判断题。由第一段句子“Grain Rain (谷雨), as the last term in spring”可知,谷雨是春天最后一个节气,然后夏天就来了,故选D。
20.细节理解题。由第四段句子“There is an old custom in southern China that people drink tea on the day of Grain Rain”可知,在中国南方,人们在谷雨那天喝茶,故选C。
21.推理判断题。由第五段句子“An old Chinese saying goes ‘Toona sinensis before the rain is as tender as silk’. The vegetable is good for the stomach and skin.”可知,Toona sinensis是一种美味、健康的菜,故选B。
22.推理判断题。阅读原文可知,文章先讲述了发生暴风雨,然后谈了南方人在谷雨那天喝茶,北方人吃香椿,最后讲了谷雨节,故选D。
23.细节理解题。由第五段句子“People in northern China have the tradition to eat the vegetable toona sinensis during Grain Rain.”可知,北方人在谷雨期间吃香椿,而不是南方人,故选C。
24.B 25.A 26.D 27.C 28.B
【导语】本文主要介绍了作者最好的朋友Mei的基本信息。
24.细节理解题。根据“She is 16 years old, two years older than me.”可知,Mei16岁,比作者大两岁,所以作者是14岁。故选B。
25.词义猜测题。根据“I am sociable and enjoy telling jokes. Mei, however, is serious and quiet.”可知,作者喜欢讲笑话,非常爱交际,故此处划线部分意为“爱交际的”。故选A。
26.细节理解题。根据“We believe in each other, so we are good friends.”可知,他们互相信任,所以他们能成为朋友。故选D。
27.细节理解题。根据“We live in the same building”可知,他们住在同一栋楼里,所以是邻居。故选C。
28.细节理解题。根据“She is very helpful.”可知,Mei是一个很好的女孩。故选B。
29.C 30.B 31.D
【导语】本文是一篇说明文,主要介绍四本抗击新冠病毒的书籍。
29.细节理解题。根据“How to fight against COVID-19 We choose some books to help you.”可知,这四本书都是关于如何抗击新冠病毒。故选C。
30.细节理解题。根据“about how viruses spread”,“how it spreads”以及“including how it spreads”可知,书籍a,b和d都提到了病毒的传播。故选B。
31.细节理解题。根据“Dad leaves 10 tips to help us fight the virus.”可知,在Don Ruihan的书中,父亲给了10条建议而不是提出10个问题。故选D。
32.D 33.B 34.A
【导语】本文介绍了4位来自世界各地的朋友。
32.细节理解题。根据“Jessica is my name...My favourite animal is kangaroos (袋鼠).”可知Jessica最喜欢的动物是袋鼠。故选D。
33.细节理解题。根据“Manka is my name...My father takes care of our cows.”可知Manka父亲照顾奶牛。故选B。
34.细节理解题。根据“I am called Kipanik, and my people are Inuit (因纽特人).”可知Kipanik是因纽特人,因此想要了解关于因纽特人的情况,可以和Kipanik交朋友。故选A。
35.A 36.C 37.B
【导语】本文主要介绍了四个想要交笔友的人自我简介和要求。
35.推理判断题。根据泰勒的介绍“I have never thought about an e-pal because I think writing letters is more exciting.”可知,泰勒喜欢写信。故选A。
36.细节理解题。根据亨利的介绍“I’d like to have a penfriend from Asia and learn about his or her culture.”可知,亨利希望了解亚洲文化。故选C。
37.细节理解题。根据“Find a Pen Pal Here!”可知,本文是帮助青少年找笔友的。故选B。
精品试卷·第 2 页 (共 2 页)
()
郑重声明:本文版权归原作者所有,转载文章仅为传播更多信息之目的,如作者信息标记有误,请第一时间联系我们修改或删除,多谢。
