/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科
Unit 1 Look it up
单元检测 (沈阳专用)
温馨提示:
本试卷共分第Ⅰ卷和第Ⅱ卷两部分,第Ⅰ卷为选择题;第Ⅱ卷为非选择题;满分为90分,考试时间为90分钟。
第一部分选择题(共50分)
一、阅读理解(分二节,共20小题;每小题2分,满分40分)
第一节:阅读下列短文,然后根据其内容从A、B、C、D中选出最佳选项。
A
Strange Plants and Animals
Can a tree laugh
When it comes to laughing, this tree is really funny. This is because the fruit of this tree has a hole in it. If the wind blows, this amazing tree will “laugh”. When people first hear it laughing, they are usually quite surprised and begin to laugh along with the tree. It grows in the middle of Africa.
Can a fossil be alive
Look at this plant. It grows in the southwest of Africa. Like most plants, it has roots. But it has only two leaves and a stem(茎).Its two leaves continue to grow for its whole life. Does it look old Not really. Actually this plant can live as long as fifteen hundred years, so people call it “living fossil".
Can a fish fly
A fish can fly Most people don't think so. But look at this fish. It looks like a bird with its large wings(翅膀).It can jump and fly out of the water, and flap(拍打)its wings up to 70 times a second to stay away from dangerous animals. You can see a flying fish all over the world.
Can't birds fly
Of course, birds can fly except Kiwis. Kiwis are birds, but they can't fly. Kiwis can be as big as chickens. Like all birds, they lay eggs - big eggs. People call them Kiwis because they made the sound: kee-wee. Kiwis live in New Zealand and are national animals of the country.
1.What can we see in the middle of Africa
A. A plant that can sing. B. A plant that can dance.
C. A tree that can laugh. D. A tree that can live a long life.
2.The flying fish will fly out of the water when ________.
A. it wants to breathe B. it meets dangerous animals
C. the water is too dirty D. it is hungry
3.We cannot learn __________from the passage.
A. the reason why the tree can laugh
B. what the living fossil looks like
C. how fast a flying fish can flap its wings
D. the reason why Kiwis cannot fly
4.We can find this passage from an encyclopaedia of_____________.
A. Nature B. Science C. Culture D. History
【答案】CBDA
【解析】本文介绍一棵会笑的树,活化石植物,会飞的鱼和不会飞的鸟以及他们的特点。
1.C细节理解题。根据第一个段落描述,非洲中部有一种树,其果实有洞,风吹时会发出 “笑声”,被称为 “会笑的树”。选项 C 与原文内容一致。其他选项中,A(会唱歌的植物)、B(会跳舞的植物)、D(寿命长的树)均未在该段落提及。
2. B第三个段落指出,飞鱼拍打翅膀(每秒 70 次)是为了 “stay away from dangerous animals”(躲避危险动物)。因此,当遇到危险时,飞鱼会飞出水面。选项 B 正确,其他选项(呼吸、水脏、饥饿)文中未提及。
3.D 细节理解题。A:树会笑的原因(果实有洞,风吹作响)在第一段明确说明;
B:“活化石” 的外观(两根叶子、茎)在第二段描述;C:飞鱼拍打翅膀的速度(每秒 70 次)在第三段提及;D:文章仅提到几维鸟不会飞,但未解释原因,因此 D 为正确答案。
4.A 推理判断题。本文介绍自然界的一些有趣的植物动物,故属于自然百科全书。
B
The famous scientist and thinker, Charles Darwin, was born on February 12, 1809. His family lived not far from the River Severn, England.
Darwin's father was a well-known doctor and the son of a still greater doctor and scientist. Darwin's father hoped that his son would also become a doctor.
As a boy, Darwin liked to go for walks in the fields and forests. He watched nature, and compared what he saw with everything he had read in science books. He also liked collecting very much. He collected many things, birds, eggs, stones and leaves. His father did not like that, and Darwin was not studying very well at school.
At the age of sixteen, Darwin was sent to Edinburgh University to study in order that he could become a doctor. But he was interested in the history of nature.
Then he was sent to study in Cambridge University. There he studied until 1831.
Some time later he heard that the ship Beagle was going on a trip to South America and needed a scientist. His professor advised him to go. He said the trip would be just for Darwin. So when the ship left England in December 1831, Darwin was on it. His research lasted almost five years. The Beagle studied the waters in the sea near South America. It also visited New Zealand, Australia and islands in the Pacific. Darwin saw many new plants and animals. He collected all kinds of plants.
In 1842 Darwin went to live in Kent, where he continued his studies of changes in nature. Darwin understood that plants and animals are not always the same, and that they really change.
By 1859 Darwin had finished his famous book "The Origin of Species"(《物种起源》). It made a great hit in the world of science. He was opposed by the church and even by some scientists. But later, more and more scientists agreed with him.
5. Charles Darwin had so many hobbies except that ______.
A. he liked to go for walks in the forests
B. he liked watching nature
C. he preferred collecting coins and stamps
D. he was fond of the history of nature
6. When did Daiwin leave England for a trip to South America
A. In 1831. B. In 1832. C. In 1842. D. In 1859.
7. The underlined word "opposed" means ______.
A. 接受 B. 开除 C. 反对 D. 尊重
8. What can we learn from Charles Darwin
A. Don't care what parents say to us.
B. The trip can bring us wealth.
C. We should ask teachers for help when meeting problems.
D. Keep doing what we like and work hard, we'll succeed.
【答案】CACD
【解析】本篇文章难度适中,主要介绍达尔文的生平以及通过他的经历告诉我们:要坚持自己的爱好并为之努力,你总会成功的。
5. 细节理解题。根据“As a boy, Darwin liked to go for walks in the fields and forests. He watched nature, and compared what he saw with everything he had read in science books. He also liked collecting very much. He collected many things, birds, eggs, stones and leaves”(达尔文喜欢在田野和森林里散步。他观察自然,并把他所看到的一切与他在科学书籍中读到的进行比较。他也非常喜欢收集。他收集了许多东西,有鸟、蛋、石头和树叶)可知,他没有喜欢收集硬币和邮票,故选C。
6. 细节理解题。根据“Some time later he heard that the ship Beagle was going on a trip to South America and needed a scientist. His professor advised him to go. He said the trip would be just for Darwin. So when the ship left England in December 1831, Darwin was on it”(一段时间后,他听说贝格尔号要去南美旅行,船上需要一位科学家。他的教授建议他去。他说这次旅行就是为达尔文准备的。所以当船在1831年12月离开英国时,达尔文已在船上了”可知,是在1831年,故选A。
7. 词语猜测题. 根据“But later,more and more scientists agreed with him”(但是后来,越来越多的科学家同意他的观点)可知,此处是讲他遭到了教会甚至一些科学家的反对,故选C。
8. 主旨大意题。根据“Darwin saw many new plants and animals. He collected all kinds of plants”(达尔文看到了许多新的植物和动物。他收集各种各样的植物)以及“By 1859 Darwin had finished his famous book "The origin of Species"(《物种起源〉). It made a great hit in the world of science. He was opposed by the church and even by some scientists. But later, more and more scientists agreed with him”(到1859年,达尔文完成了他的名著《物种起源》,并在科学界大受欢迎。他遭到了教会甚至一些科学家的反对。但是后来,越来越多的科学家同意他的观点),并联系全文可知,对达尔文一生经历的描述,可知是告诉我们要坚持自己的爱好,并为之努力,总会取得成功,故选D。
C
Have you ever seen chipmunks (花栗鼠) They look very much like squirrels (松鼠), but they spend much of their time on the ground. People name this animal chipmunk because they make the special chip-chip sound. There are as many as 25 kinds of chipmunks, and most live in North America. A wild chipmunk can live for 2 to 5 years.
Chipmunks are very small, and they enjoy living alone. When they are two months old, they leave their mothers to live by themselves. They build their own homes and start collecting food there all by themselves. They do not like living or making friends with other chipmunks much.
Unlike other hibernating (冬眠的) animals, chipmunks do not live on body fats during winters. They collect and keep food during summers and eat it during winters. In winter, they don’t sleep all the way through the winter. They are light sleepers and wake up every few days to eat food.
Chipmunks may not be as popular as pet dogs or pet cats, but they can be good ones. They can feed on many things from vegetables and fruits to nuts (坚果) and bird eggs. They sleep at night, so you don’t have to look after them during night time. But you have to remember one thing—chipmunks have trust problems, so it takes time for them to become close to you.
9. What can we learn about the chipmunks from the first paragraph
A. Some of their relatives. B. Their living place.
C. How they live in the wild. D. Their number in the wild.
10. What does the third paragraph mainly talk about
A. Where chipmunks keep their food. B. How chipmunks go through winter.
C. What chipmunks eat during winters. D. Why chipmunks are special animals.
11. If you want to have a pet chipmunk, you have to _______.
A. buy it lots of food B. look after it at night
C. give it time to trust you D. keep it away from your dog
12. Where can we read the text
A. In a student’s diary. B. In a movie advertisement.
C. In a noticeboard at school. D. In an encyclopaedia of animals.
【答案】9. B 10. B 11. C 12. D
【解析】本文是一篇说明文。主要介绍了花栗鼠的生活习性。
9. 细节理解题。根据第一段“most live in North America”可知,花栗鼠大部分生活在北美,这是生存地点。故选B。
10. 主旨大意题。根据第三段可知,花栗鼠在冬天不以体内脂肪为生;它们在夏天收集和保存食物,在冬天吃;在冬天,他们整个冬天都睡不着,他们睡得很浅,每隔几天就会醒来吃点东西。由此可知,该段介绍了花栗鼠是如何过冬的。故选B。
11. 细节理解题。根据最后一段“But you have to remember one thing—chipmunks have trust problems, so it takes time for them to become close to you.”可知,花栗鼠有信任问题,它们需要时间才能与人亲近,即给花栗鼠时间来信任你。故选C。
12. 推理判断题。通过文章可知,本文主要介绍了花栗鼠的生活习性。由此推知可能出现在在动物百科全书中。故选D。
D
So far, scientists have named about 1.8 million living species(物种), but that is just a small number of what probably lives on Earth. With so many plants, animals, and other living things on the planet, it can be difficult to find out what kind of grass is growing by the roadside or what kind of birds just flew by.
A soon-to-be-started website might help. Some scientists set up a web-based Encyclopaedia of Life (EOL). It wants to name every species on Earth and be a good guide for people. To get the encyclopaedia started, the scientists will use information in the scientific databases(数据库). And finally, non-scientists with specialized(专业的)knowledge will come to help in the site. Bird-watchers, for example, will be able to input what birds they see and where they live. To make sure the encyclopaedia is right, scientists will check much of the information added to it.
As the EOL develops, you might find it is useful for schools. The site will make some special pages for kids who are studying ecosystems(生态系统)in their neighborhoods. And the EOL is also helpful for you to choose whatever information you like.
It takes years for scientists to collect all the data they need to analyze species now. The scientists of the Encyclopaedia of Life hope the EOL will speed up that process.
13. What does the web-based EOL aim to do
A. To save all the plants. B. To work out the number of birds.
C. To find out what covers the Earth. D. To name all the living things on Earth.
14. What is one of the characteristics(特点)of the EOL
A. It is set up by school students.
B. It has been open to the public.
C. It is about different types of grass and birds.
D. It produces different kinds of information about species.
15. What does the underlined part “that process” refer to
A. Collecting data. B. Studying ecosystems.
C. Creating a new way. D. Describing and analyzing species.
16. Which of the following is TRUE according to the passage
A. There are 1.8 million living species on earth.
B. There are no non-scientists helping in the site.
C. EOL is not useful for you to choose information.
D. As the EOL develops, students might find it’s useful for them.
【答案】13. D 14. D 15. A 16. D
【解析】本文讲了一些科学家建立了基于网络的生命百科全书,详细地介绍了它的目的和一些信息。
13. 细节理解题。根据“It wants to name every species on Earth and be a good guide for people.”可知EOL的目的是为地球上所有的生物命名。故选D。
14. 推理判断题。根据“So far, scientists have named about 1.8 million living species, but that is just a small number of what probably lives on Earth. With so many plants, animals, and other living things on the planet, it can be difficult to find out what kind of grass is growing by the roadside or what kind of birds just flew by.”可知地球上有如此多的植物、动物和其他生物,很难知道路边长着什么样的草,或者刚刚飞过的是什么样的鸟,EOL可能会有所帮助,由此推出EOL提供了不同种类的物种信息。故选D。
15. 词义猜测题。根据“It takes years for scientists to collect all the data they need to analyze species now. The scientists of the Encyclopaedia of Life hope that EOL will speed up that process.”可知现在,科学家需要数年时间来收集分析物种所需的所有数据。生命百科全书的科学家们希望EOL能加快收集数据这一进程。可推出that process指代“收集数据”。故选A。
16. 细节理解题。根据“As the EOL develops, you might find it is useful for schools.”可知随着EOL的发展,学生可能会发现它对他们很有用,D项正确。故选D。
第二节:阅读短文,从文后所给的选项中选出可以填入空白处的最佳选项,其中有一个多余选项。
Encyclopaedia Britannica (《大英百科全书》) used to be the king of encyclopaedias. It hopes to become the most important encyclopaedia again.
17 It moved to Chicago in 1935. In 1990, the company sold more than 100,000 sets of books. This was Britannica’s best year. Book sales dropped during the time of the Internet because people stopped getting information only from books. 18
Some online encyclopedias started in the early 21st century. It was the beginning of the end of Encyclopaedia Britannica books. Several years ago, the company stopped publishing the books. It put the whole encyclopaedia on the Internet. 19 One reason is that some online encyclopeadias have millions of articles, but Britannica has only 106,000. About half of Britannica’s articles are free while almost all of the articles on other online encyclopaedias are free.
Still, some readers believe that Britannica’s articles are more trustworthy (值得信任的). 20 They make sure the articles are correct. The president of Britannica has a plan. He wants to offer all of the encyclopaedia online for free. The company hopes more people will read it.
A. Encyclopaedia Britannica was popular this year.
B. They began getting it online as well.
C. Britannica began in Scotland nearly 250 years ago.
D. It’s said that each Britannica article is checked by experts.
E. Sadly, Britannica online is not as popular as some other online encyclopeadias.
【答案】17. C 18. B 19. E 20. D
【解析】本文主要介绍了人们在不同时期阅读《大英百科全书》的方式。
17 根据“It moved to Chicago in 1935. In 1990, the company sold more than 100,000 sets of books.”可知此处介绍其历史,选项C“《大英百科全书》大约250年前始于苏格兰。”符合语境。故选C。
18. 根据“Some online encyclopedias started in the early 21st century. It was the beginning of the end of Encyclopaedia Britannica books.”可知此处提及在线百科全书及大英百科全书终结的开始,选项B“他们也开始把它放到网上。”符合语境,故选B。
19. 根据“One reason is that some online encyclopeadias have millions of articles, but Britannica has only 106,000.”可知提及大英百科全书与其他百科全书的对比,选项E“遗憾的是,在线大英百科全书不像其他在线百科全书那样受欢迎。”符合语境,故选E。
20. 根据“They make sure the articles are correct.”可知确保文章是正确的,应是有人检查,选项D“据说每篇大英百科全书的文章都由专家检查。”符合语境,故选D。
二、完形填空(10分)(文章嵌入本单元所学的单词和短语,极好吻合课文所学知识)
Wang Xingxing, a name that has become well-known in the world of robotics, is a truly talented and intelligent scientist. He was born in 1990 in a common family in Yuyao, Zhejiang.
When he was a student, his English was so poor that he only ___21____ the English exams three times during his three-year high school. _____22___ no one guessed he could achieve so big a success. This is because his____23____ and passion shone brightly in other areas.
From a young age, Wang showed his unique ability. In primary school, he loved to organize simple materials like wood and wires to ____24___ something new. His first ____25____invention was a wind - powered car, which he made using old toys and a small fan. This early project showed his natural____26___ for turning ideas into reality.
In 2009, he entered Zhejiang Sci - Tech University to study mechanical and electrical engineering. There, his love for robotics grew stronger. With limited resources, he built a bipedal robot by using only 200 yuan. This ___27_____creation was a huge step for him.
Later, when he was a postgraduate student at Shanghai University, he developed the XDog man-like robot. His work _____28______ in robotics because his XDog man-like robot could move ___29____ and carry objects, helping researchers around the world. After graduation, he founded Unitree Robotics. Under his leadership, the company has ____30____many amazing robots. These robots have not only been used in various industries but also appeared on big stages like the Spring Festival Gala.
Wang Xingxing’s story tells us that as long as we follow our passion and work hard, we can achieve great things, just like he did.
21.A. passed B.recorded C. organized D. failed
22. A. Certainly B. Finally C. Luckily D. Perhaps
23.A. courage B. patience C. intelligence D. confidence
24..A. improve B.increase C. create D.organize
25.A. complete B. personal C. original D. general
26.A. role B.skill C. advantage D.telent
27.A.amazing B. interesting C. similar D.impossible
28. A. plays an important role in B. takes pride in C. gets used to D. looks forward to
29.A. slowly B.intelligently C. smoothly D.completely
30. A. completed B.developed C. organized D. edited
【答案】ADCCC DAACB
【解析】本文介绍了机器人领域的科学家王兴兴的成长经历与成就:他出生于普通家庭,学生时代英语成绩不佳,但在科学领域展现出非凡天赋。从小学用简单材料制作风力汽车,到大学用 200 元制作双足机器人,再到研发四足机器人 XDog 并创立公司,他的故事证明了追随热情与努力的重要性。
21.A.句意:高中三年,他的英语很差,仅三次通过英语考试。
解析:根据前半句 “his English was so poor” 可知,他英语成绩差,因此 “failed失败,未通过” 符合语境。其他选项:A. passed通过、B. recorded记录、C. organized组织均与句意不符。
22.D.句意:“或许” 没人猜到他能取得如此大的成功。
前一句提到他英语差,此处表示推测,“Perhaps或许” 符合语境。其他选项:A. Certainly当然、B. Finally最终、C. Luckily幸运地均不符合逻辑。
23.C 句意:这是因为他的 “才智” 和热情在其他领域闪闪发光。
根据上下文,王兴兴在科学领域表现出色,“intelligence才智” 与 “talented and intelligent” 呼应。其他选项:A. courage勇气、B. patience耐心、D. confidence自信与语境无关。
24.C. 句意:小学时,他喜欢组织木材和电线等简单材料来 “创造” 新东西。
“create创造” 与 “something new” 搭配,符合他用材料制作新物品的行为。其他选项:A. improve改进、B. increase增加、D. organize组织不符合 “创造新事物” 的语境。
25.C.
句意:他的第一个 “原创” 发明是一辆风力汽车。
“original原创的” 强调发明的创新性,与 “made using old toys and a small fan” 呼应。其他选项:A. complete完整的、B. personal个人的、D. general普遍的均不符合 “原创” 的含义。
26. D. 句意:这个早期项目展示了他将想法转化为现实的天生 “天赋”。
“talent天赋” 与前文 “talented” 呼应,指他天生具备的能力。其他选项:A. role角色、B. skill技能、C. advantage优势不如 “talent” 贴切。
27.A.句意:这个 “令人惊叹的” 创作对他来说是一大步。
用 200 元制作双足机器人是了不起的成就,“amazing令人惊叹的” 符合语境。其他选项:B. interesting有趣的、C. similar相似的、D. impossible不可能的不符合语义。
28.A. 句意:他的工作在机器人领域 “扮演重要角色”。
“play an important role in在…… 中起重要作用” 是固定搭配,与后文 “helping researchers” 呼应。其他选项:B. takes pride in以…… 为傲、C. gets used to习惯于、D. looks forward to期待均不符合句意。
29.C. 句意:因为他的 XDog 机器人可以 “平稳地” 移动并携带物体。
“smoothly平稳地” 描述机器人的移动能力,符合科技产品的特性。其他选项:A. slowly缓慢地、B. intelligently智能地、D. completely完全地不如 “smoothly” 贴切。
30.B. 句意:在他的领导下,公司 “研发” 了许多令人惊叹的机器人。
“developed研发” 与 “robots” 搭配,指公司创造新产品。其他选项:A. completed完成、C. organized组织、D. edited编辑均不符合 “研发机器人” 的语境。
第二部分非选择题(共40分)
三、语篇填空(共10小题,每小题1分;满分10分)
阅读短文,在空白处填入一个适当的单词或用括号内所给词的正确形式填空,使短文通顺、连贯。
Online encyclopedias are like endless treasure boxes filled with 31._______(know) on the Internet. Wherever you are, as long as you have a computer, tablet, or smartphone, you can open 32._________ (they) and explore a wide world of information. You can learn about the great leaders 33________ history, the latest findings in science, the cultures of different 34.________(country), and even the secrets of ancient civilizations.
What makes online encyclopedias special is that they can be updated constantly. Unlike 35._________ (tradition) books, which need a long time to revise and publish new editions, information on online encyclopedias can change every day. For instance, when a new planet 36. _________(discover) in space or a popular movie is released, details about them 37.__________( appear ) online soon.
However, we must use online encyclopedias 38._________(careful). Sometimes, people might write wrong information by accident, or some content may not be fully checked. So, if you use the information from online encyclopedias for homework or research, it’s important 39._________(check) it with other trusted resources, like school books or government websites.
All in all, online encyclopedias are 40._________(amaze) tools. They help us learn quickly and satisfy our curiosity. With smart use, they will be our best friends on the learning journey.
【答案】31.knowledge 32.them 33.in 34.countries 35.traditional 36.is discovered 37.will appear 38.carefully 39.to check 40. amazing
四、阅读与表达(共4小题,41 43小题,每题2分,44小题4分;满分10分)
阅读短文,然后根据内容回答问题。
Hi, kids. I am CarriRo. I can deliver(运送)things. Now I only deliver food. But one day, I may also deliver other things like clothes and books. How do I work Let me show you!
A man orders food on his phone. I take the order. It is working time!
◇ I have sensors and cameras on my head. I can find my way to the man’s home.
◇ I have four wheels under my body. They are my feet. I walk 100 meters every minute. I can also go upstairs! I can work for up to eight hours at a time.
◇ I can deliver food for as many as 60 people to eat at a time. I’m very strong!
Do I do things wrong Almost never! My engineer “parents” can control me. You just write down where your home is on your phone. Believe me! You’ll see me soon!
41. What helps CarriRo find its way to deliver things
42. At what speed can CarriRo walk
43. Can CarriRo deliver clothes and books at present
44. Inventions change the world. What’s your favourite invention and why (At least 3 sentences)
【答案】41. Sensors and cameras on its/the head. 42. (At the speed of) 100 meters every minute. 43. No. 44. I like mobile phones best. That’s because they can help people communicate with each other over long distances. Also, I can use them to get a lot of information and know what is happening in the world...
【导语】本文介绍了机器人CarriRo如何运送食物。
41. 根据“ I have sensors and cameras on my head. I can find my way to the man’s home.”可知是传感器和摄像机。故填Sensors and cameras on its/the head.
42. 根据“I walk 100 meters every minute.”可知它每分钟走100米。故填(At the speed of) 100 meters every minute.
43. 根据“Now I only deliver food. But one day, I may also deliver other things like clothes and books.”可知现在只送外卖。但有一天,可能还会送其他东西,比如衣服和书。故填No.
44. 开放题,言之有理即可。I like mobile phones best. That’s because they can help people communicate with each other over long distances. Also, I can use them to get a lot of information and know what is happening in the world...
第四节、书面表达(15分)
下面内容是从《百科全书》上摘取的关于中国科学家黄旭华的介绍。请你根据提示,用英语写一篇关于黄旭华的短文
1.基本信息:中国科学家,1926年生于广东潮汕,2024年逝世。
2.成长背景:早年对科学和工程学极感兴趣。终生致力于中国核潜艇研究。
3.主要成就: 他在核潜艇(Nuclear Submarines)方面取得成功,使中国国防(national defense.)得到有
力的加强。
4.荣誉与影响:获得“共和国勋章”(the Medal of the Republic)被称为“中国核潜艇之父” (Father of China’s Nuclear Submarines )
_______________________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________________
Huang Xuhua (1926-2024), a well-known Chinese scientist, was born in Guangdong Province. From an early age, he showed great interest in science and engineering, and he was unusually talented in solving difficult problems.
He devoted his life to developing China’s first nuclear submarines. Building submarines was extremely challenging work, and he faced many problems. However, he never gave up. His efforts and knowledge played an important role in the success of China’s nuclear submarine project. Thanks to his work, China now has powerful submarines that can protect the country well, and his work has made great contributions to China’s national defense.
Huang won many awards for his outstanding achievements. In 2019, he received the Medal of the Republic, one of China’s highest honours. People call him the “Father of China’s Nuclear Submarines”
精品试卷·第 2 页 (共 2 页)/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科
Unit 1 Look it up
单元检测 (沈阳专用)
温馨提示:
本试卷共分第Ⅰ卷和第Ⅱ卷两部分,第Ⅰ卷为选择题;第Ⅱ卷为非选择题;满分为90分,考试时间为90分钟。
第一部分选择题(共50分)
一、阅读理解(分二节,共20小题;每小题2分,满分40分)
第一节:阅读下列短文,然后根据其内容从A、B、C、D中选出最佳选项。
A
Strange Plants and Animals
Can a tree laugh
When it comes to laughing, this tree is really funny. This is because the fruit of this tree has a hole in it. If the wind blows, this amazing tree will “laugh”. When people first hear it laughing, they are usually quite surprised and begin to laugh along with the tree. It grows in the middle of Africa.
Can a fossil be alive
Look at this plant. It grows in the southwest of Africa. Like most plants, it has roots. But it has only two leaves and a stem(茎).Its two leaves continue to grow for its whole life. Does it look old Not really. Actually this plant can live as long as fifteen hundred years, so people call it “living fossil".
Can a fish fly
A fish can fly Most people don't think so. But look at this fish. It looks like a bird with its large wings(翅膀).It can jump and fly out of the water, and flap(拍打)its wings up to 70 times a second to stay away from dangerous animals. You can see a flying fish all over the world.
Can't birds fly
Of course, birds can fly except Kiwis. Kiwis are birds, but they can't fly. Kiwis can be as big as chickens. Like all birds, they lay eggs - big eggs. People call them Kiwis because they made the sound: kee-wee. Kiwis live in New Zealand and are national animals of the country.
1.What can we see in the middle of Africa
A. A plant that can sing. B. A plant that can dance.
C. A tree that can laugh. D. A tree that can live a long life.
2.The flying fish will fly out of the water when ________.
A. it wants to breathe B. it meets dangerous animals
C. the water is too dirty D. it is hungry
3.We cannot learn __________from the passage.
A. the reason why the tree can laugh
B. what the living fossil looks like
C. how fast a flying fish can flap its wings
D. the reason why Kiwis cannot fly
4.We can find this passage from an encyclopaedia of_____________.
A. Nature B. Science C. Culture D. History
B
The famous scientist and thinker, Charles Darwin, was born on February 12, 1809. His family lived not far from the River Severn, England.
Darwin's father was a well-known doctor and the son of a still greater doctor and scientist. Darwin's father hoped that his son would also become a doctor.
As a boy, Darwin liked to go for walks in the fields and forests. He watched nature, and compared what he saw with everything he had read in science books. He also liked collecting very much. He collected many things, birds, eggs, stones and leaves. His father did not like that, and Darwin was not studying very well at school.
At the age of sixteen, Darwin was sent to Edinburgh University to study in order that he could become a doctor. But he was interested in the history of nature.
Then he was sent to study in Cambridge University. There he studied until 1831.
Some time later he heard that the ship Beagle was going on a trip to South America and needed a scientist. His professor advised him to go. He said the trip would be just for Darwin. So when the ship left England in December 1831, Darwin was on it. His research lasted almost five years. The Beagle studied the waters in the sea near South America. It also visited New Zealand, Australia and islands in the Pacific. Darwin saw many new plants and animals. He collected all kinds of plants.
In 1842 Darwin went to live in Kent, where he continued his studies of changes in nature. Darwin understood that plants and animals are not always the same, and that they really change.
By 1859 Darwin had finished his famous book "The Origin of Species"(《物种起源》). It made a great hit in the world of science. He was opposed by the church and even by some scientists. But later, more and more scientists agreed with him.
5. Charles Darwin had so many hobbies except that ______.
A. he liked to go for walks in the forests
B. he liked watching nature
C. he preferred collecting coins and stamps
D. he was fond of the history of nature
6. When did Daiwin leave England for a trip to South America
A. In 1831. B. In 1832. C. In 1842. D. In 1859.
7. The underlined word "opposed" means ______.
A. 接受 B. 开除 C. 反对 D. 尊重
8. What can we learn from Charles Darwin
A. Don't care what parents say to us.
B. The trip can bring us wealth.
C. We should ask teachers for help when meeting problems.
D. Keep doing what we like and work hard, we'll succeed.
C
Have you ever seen chipmunks (花栗鼠) They look very much like squirrels (松鼠), but they spend much of their time on the ground. People name this animal chipmunk because they make the special chip-chip sound. There are as many as 25 kinds of chipmunks, and most live in North America. A wild chipmunk can live for 2 to 5 years.
Chipmunks are very small, and they enjoy living alone. When they are two months old, they leave their mothers to live by themselves. They build their own homes and start collecting food there all by themselves. They do not like living or making friends with other chipmunks much.
Unlike other hibernating (冬眠的) animals, chipmunks do not live on body fats during winters. They collect and keep food during summers and eat it during winters. In winter, they don’t sleep all the way through the winter. They are light sleepers and wake up every few days to eat food.
Chipmunks may not be as popular as pet dogs or pet cats, but they can be good ones. They can feed on many things from vegetables and fruits to nuts (坚果) and bird eggs. They sleep at night, so you don’t have to look after them during night time. But you have to remember one thing—chipmunks have trust problems, so it takes time for them to become close to you.
9. What can we learn about the chipmunks from the first paragraph
A. Some of their relatives. B. Their living place.
C. How they live in the wild. D. Their number in the wild.
10. What does the third paragraph mainly talk about
A. Where chipmunks keep their food. B. How chipmunks go through winter.
C. What chipmunks eat during winters. D. Why chipmunks are special animals.
11. If you want to have a pet chipmunk, you have to _______.
A. buy it lots of food B. look after it at night
C. give it time to trust you D. keep it away from your dog
12. Where can we read the text
A. In a student’s diary. B. In a movie advertisement.
C. In a noticeboard at school. D. In an encyclopaedia of animals.
D
So far, scientists have named about 1.8 million living species(物种), but that is just a small number of what probably lives on Earth. With so many plants, animals, and other living things on the planet, it can be difficult to find out what kind of grass is growing by the roadside or what kind of birds just flew by.
A soon-to-be-started website might help. Some scientists set up a web-based Encyclopaedia of Life (EOL). It wants to name every species on Earth and be a good guide for people. To get the encyclopaedia started, the scientists will use information in the scientific databases(数据库). And finally, non-scientists with specialized(专业的)knowledge will come to help in the site. Bird-watchers, for example, will be able to input what birds they see and where they live. To make sure the encyclopaedia is right, scientists will check much of the information added to it.
As the EOL develops, you might find it is useful for schools. The site will make some special pages for kids who are studying ecosystems(生态系统)in their neighborhoods. And the EOL is also helpful for you to choose whatever information you like.
It takes years for scientists to collect all the data they need to analyze species now. The scientists of the Encyclopaedia of Life hope the EOL will speed up that process.
13. What does the web-based EOL aim to do
A. To save all the plants. B. To work out the number of birds.
C. To find out what covers the Earth. D. To name all the living things on Earth.
14. What is one of the characteristics(特点)of the EOL
A. It is set up by school students.
B. It has been open to the public.
C. It is about different types of grass and birds.
D. It produces different kinds of information about species.
15. What does the underlined part “that process” refer to
A. Collecting data. B. Studying ecosystems.
C. Creating a new way. D. Describing and analyzing species.
16. Which of the following is TRUE according to the passage
A. There are 1.8 million living species on earth.
B. There are no non-scientists helping in the site.
C. EOL is not useful for you to choose information.
D. As the EOL develops, students might find it’s useful for them.
第二节:阅读短文,从文后所给的选项中选出可以填入空白处的最佳选项,其中有一个多余选项。
Encyclopaedia Britannica (《大英百科全书》) used to be the king of encyclopaedias. It hopes to become the most important encyclopaedia again.
17 It moved to Chicago in 1935. In 1990, the company sold more than 100,000 sets of books. This was Britannica’s best year. Book sales dropped during the time of the Internet because people stopped getting information only from books. 18
Some online encyclopedias started in the early 21st century. It was the beginning of the end of Encyclopaedia Britannica books. Several years ago, the company stopped publishing the books. It put the whole encyclopaedia on the Internet. 19 One reason is that some online encyclopeadias have millions of articles, but Britannica has only 106,000. About half of Britannica’s articles are free while almost all of the articles on other online encyclopaedias are free.
Still, some readers believe that Britannica’s articles are more trustworthy (值得信任的). 20 They make sure the articles are correct. The president of Britannica has a plan. He wants to offer all of the encyclopaedia online for free. The company hopes more people will read it.
A. Encyclopaedia Britannica was popular this year.
B. They began getting it online as well.
C. Britannica began in Scotland nearly 250 years ago.
D. It’s said that each Britannica article is checked by experts.
E. Sadly, Britannica online is not as popular as some other online encyclopeadias.
二、完形填空(10分)(文章嵌入本单元所学的单词和短语,极好吻合课文所学知识)
Wang Xingxing, a name that has become well-known in the world of robotics, is a truly talented and intelligent scientist. He was born in 1990 in a common family in Yuyao, Zhejiang.
When he was a student, his English was so poor that he only ___21____ the English exams three times during his three-year high school. _____22___ no one guessed he could achieve so big a success. This is because his____23____ and passion shone brightly in other areas.
From a young age, Wang showed his unique ability. In primary school, he loved to organize simple materials like wood and wires to ____24___ something new. His first ____25____invention was a wind - powered car, which he made using old toys and a small fan. This early project showed his natural____26___ for turning ideas into reality.
In 2009, he entered Zhejiang Sci - Tech University to study mechanical and electrical engineering. There, his love for robotics grew stronger. With limited resources, he built a bipedal robot by using only 200 yuan. This ___27_____creation was a huge step for him.
Later, when he was a postgraduate student at Shanghai University, he developed the XDog man-like robot. His work _____28______ in robotics because his XDog man-like robot could move ___29____ and carry objects, helping researchers around the world. After graduation, he founded Unitree Robotics. Under his leadership, the company has ____30____many amazing robots. These robots have not only been used in various industries but also appeared on big stages like the Spring Festival Gala.
Wang Xingxing’s story tells us that as long as we follow our passion and work hard, we can achieve great things, just like he did.
21.A. passed B.recorded C. organized D. failed
22. A. Certainly B. Finally C. Luckily D. Perhaps
23.A. courage B. patience C. intelligence D. confidence
24..A. improve B.increase C. create D.organize
25.A. complete B. personal C. original D. general
26.A. role B.skill C. advantage D.telent
27.A.amazing B. interesting C. similar D.impossible
28. A. plays an important role in B. takes pride in C. gets used to D. looks forward to
29.A. slowly B.intelligently C. smoothly D.completely
30. A. completed B.developed C. organized D. edited
第二部分非选择题(共40分)
三、语篇填空(共10小题,每小题1分;满分10分)
阅读短文,在空白处填入一个适当的单词或用括号内所给词的正确形式填空,使短文通顺、连贯。
Online encyclopedias are like endless treasure boxes filled with 31._______(know) on the Internet. Wherever you are, as long as you have a computer, tablet, or smartphone, you can open 32._________ (they) and explore a wide world of information. You can learn about the great leaders 33________ history, the latest findings in science, the cultures of different 34.________(country), and even the secrets of ancient civilizations.
What makes online encyclopedias special is that they can be updated constantly. Unlike 35._________ (tradition) books, which need a long time to revise and publish new editions, information on online encyclopedias can change every day. For instance, when a new planet 36. _________(discover) in space or a popular movie is released, details about them 37.__________( appear ) online soon.
However, we must use online encyclopedias 38._________(careful). Sometimes, people might write wrong information by accident, or some content may not be fully checked. So, if you use the information from online encyclopedias for homework or research, it’s important 39._________(check) it with other trusted resources, like school books or government websites.
All in all, online encyclopedias are 40._________(amaze) tools. They help us learn quickly and satisfy our curiosity. With smart use, they will be our best friends on the learning journey.
四、阅读与表达(共4小题,41 43小题,每题2分,44小题4分;满分10分)
阅读短文,然后根据内容回答问题。
Hi, kids. I am CarriRo. I can deliver(运送)things. Now I only deliver food. But one day, I may also deliver other things like clothes and books. How do I work Let me show you!
A man orders food on his phone. I take the order. It is working time!
◇ I have sensors and cameras on my head. I can find my way to the man’s home.
◇ I have four wheels under my body. They are my feet. I walk 100 meters every minute. I can also go upstairs! I can work for up to eight hours at a time.
◇ I can deliver food for as many as 60 people to eat at a time. I’m very strong!
Do I do things wrong Almost never! My engineer “parents” can control me. You just write down where your home is on your phone. Believe me! You’ll see me soon!
41. What helps CarriRo find its way to deliver things
42. At what speed can CarriRo walk
43. Can CarriRo deliver clothes and books at present
44. Inventions change the world. What’s your favourite invention and why (At least 3 sentences)
第四节、书面表达(15分)
下面内容是从《百科全书》上摘取的关于中国科学家黄旭华的介绍。请你根据提示,用英语写一篇关于黄旭华的短文
1.基本信息:中国科学家,1926年生于广东潮汕,2024年逝世。
2.成长背景:早年对科学和工程学极感兴趣。终生致力于中国核潜艇研究。
3.主要成就: 他在核潜艇(Nuclear Submarines)方面取得成功,使中国国防(national defense.)得到有
力的加强。
4.荣誉与影响:获得“共和国勋章”(the Medal of the Republic)被称为“中国核潜艇之父” (Father of China’s Nuclear Submarines )
___________________________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________________________
精品试卷·第 2 页 (共 2 页)
郑重声明:本文版权归原作者所有,转载文章仅为传播更多信息之目的,如作者信息标记有误,请第一时间联系我们修改或删除,多谢。
