2025-2026河北省石家庄市桥西区第十一中学九年级上学期第一次月考英语试题(含解析)

河北省石家庄第十一中学2025-2026学年九年级上学期第一次月考英语试卷
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
一、完形填空
Are you traveling to an English-speaking country If you are, one of the most important things you need to know is 1 to ask for directions. Here are some useful expressions.
Remember to be 2 when asking for directions, and don’t forget to say “Thank you!”
“How do I get to...” —This is the simplest 3 to ask someone for directions. When you use this expression, the other person will either tell you which mode of transportation(交通方式) to take or will 4 you the route(路线).
“Where exactly(确切地) am I ”—Sometimes in order to understand the directions well, you have to 5 where exactly you are, for example, which street you are on.
“What is the quickest way to get to...”—You may say that when you have to go somewhere 6 train, and the train comes at certain times, and then you need to get to the train station quickly. If you need to go somewhere 7 , ask this question.
“Where is...”—This expression is also useful 8 you ask for directions. If you know you are very close to your destination(目的地) and you just need a little guidance on finding the place, you can 9 this expression.
Now you are ready to travel to an English-speaking country and to ask for directions. Enjoy your 10 and have fun!
1.A.who B.where C.how D.why
2.A.polite B.quiet C.honest D.fair
3.A.reason B.skill C.talk D.way
4.A.study B.change C.follow D.show
5.A.work out B.find out C.bring out D.take out
6.A.by B.on C.with D.from
7.A.often B.suddenly C.fast D.secretly
8.A.since B.before C.though D.when
9.A.use B.miss C.invent D.expect
10.A.meals B.shows C.trips D.questions
二、短文填空
阅读下面短文,在空白处填入一个适当的单词或括号内单词的正确形式。
What are your memories of the Spring Festival when you were a child I still remember the 11 (one) time I made lanterns with my family before the Spring Festival.
On that day, my 12 (parent) took me to a place in the town where they could teach me to make lanterns. We spent hours 13 (cut) paper. Then, we stuck the red paper onto the bamboo frames (框架) by 14 (we). As we made our lanterns, we talked 15 funny things that had happened in our family. 16 (final), we finished making the lanterns successfully.
Before the Spring Festival came, we happily 17 (hang) the lanterns outside our house. They shone quietly in 18 dark and brought “warmth” to us. As we sat down to enjoy our New Year’s Eve dinner, we shared the 19 (happy) of our family reunion. At that moment, we could feel 20 we were tied together or not. We wished each other all the best for the 21 (come) year. Also, each of us hoped to have a much 22 (bright) future.
The lantern is a symbol of our 23 (tradition) culture and connection with our family. It signals (标志) that it’s time for our family 24 (gather). It also makes us think of the things that are truly important 25 our lives—family, traditions, and love for our country.
三、阅读理解
The book festival is coming!
Do you have any books you don’t want
Your old love may be someone’s new favorite.
Bring one book to the Town Library; Exchange a book with each other!
When & How:
Jun.2nd—Jun.10th
Bring one book for one book festival card.
Bring one card for one book you like to read.
What books:
All kinds of books EXCEPT textbooks, newspapers, and dictionaries.
Who:
All kinds of people who like reading.
Notice:
Your book must be in good shape, without any pages missing.
Your book must be clean, and nothing is written on it.
You can’t take food, pets with you when you are in the Town Library. Smoking and littering aren’t allowed, either.
Follow us on townlibrary.com/ for more information.
26.How long is the book festival going to last for
A.6 days. B.7 days. C.8 days. D.9 days.
27.Li Tao is preparing a book for the book festival, which might be a right choice
A. B. C. D.
28.Which of the following is allowed in the Town Library
A.Smoking. B.Taking a dog. C.Eating food. D.Exchanging a book.
Do you know the customs of Qingming Festival Qingming Festival is an important festival for Chinese people, and we have some special activities on that day.
Tomb sweeping (扫墓)
The tradition of tomb sweeping started in the Qin Dynasty. On this day, the whole family gets together in front of their ancestors’ (祖先) tombs. They offer fruits and wine (酒) to their ancestors, and clean the tombs. People believe the ancestors can protect them from bad things for the rest of the year in this way.
Spring outing
The time around Qingming Festival is a good time for a spring outing, as plants are growing. People can have a great time outside with their friends and families. Playing football and flying kites are popular activities.
Planting willow branches (柳枝)
During the Qingming Festival, people also break off willow branches and plant them in front of their doors. This is said to help bring good luck. People of all ages may also wear fresh willow branches to keep some of the clear spring air.
29.How does the writer start the passage
A.By telling a story. B.By using an old saying.
C.By asking a question. D.By giving an example.
30.What activity is included in tomb sweeping according to the passage
A.Cleaning the house and yard. B.Planting willow branches at the tomb.
C.Putting fruits and wine in front of the tomb. D.Putting red and yellow flowers around the tomb.
31.Why do people break off willow branches and plant them in front of their doors
A.To get good luck. B.To plant more willows. C.To protect the environment. D.To keep the clear spring air.
Jun. 16, 2025 20:16 Reading 8,600 How to Double Your Reading Speed
I find it really difficult to increase my reading speed, especially when I’m taking exams. What should I do Is there anyone who has any ideas 588 952 2,089
Amanda Jan. 16, 2025 20:19 Reading again may slow down our reading speed. So, try to avoid it. It’s common to read something again if we’ve missed some important information. But sometimes, we needn’t read it again.
Julia Jan. 16, 2025 20:24 When we were learning to read as children, we were taught to read word by word. It’s an important step for new learners. However, continuing to read in this way will hold us back. After years of reading, it’s unnecessary to read one word at a time. Instead, we should read groups of words at a time when reading.
Jeff Jan. 16, 2025 20:26 Don’t subvocalize. It takes time to read silently in our minds when we are reading. If we read without subvocalization, we’ll read faster. Although it may be challenging to completely avoid subvocalization, we can certainly reduce it.
32.What possible effect (影响) does reading again have on our reading speed
A.It always doubles the reading speed. B.It may increase the reading speed.
C.It has no effect on the reading speed. D.It may lower the reading speed.
33.Which of the following is Julia’s suggestion on reading quickly
A.Reading again. B.Reading aloud. C.Reading groups of words. D.Reading one word at a time slowly.
34.What does the underlined word “subvocalize” mean
A.Reading widely on different topics.
B.Saying the words silently in our heads.
C.Quickly looking over the text to get the main idea.
D.Reading carefully to understand every word.
35.What is the main idea of the text
A.Tips for improving reading speed. B.Reasons for reading slowly. C.Benefits (好处) of subvocalization. D.Challenges of taking exams.
How do you like to spend your free time Many people choose theme parks, such as the Shanghai Disney Resort. However, Chinese cultural theme parks are becoming more and more popular among people.
One example is the “Xiyou World of Adventure” in Jiangsu. At this “Journey to the West” theme park, performers dress up as Sun Wukong and other characters from the story. The park also presents many stories from this classic novel. With technology, visitors can experience this journey for themselves. After her visit, Lisa from Shanghai thought highly of the park.
“Unique Henan: Land of Dramas” is another example. With 21 theaters, the theme park tells stories about Henan’s history and the Yellow River culture.
Ticket prices at this park are very affordable (负担得起的), too. A family of three can visit Xiyou park for just 358 yuan. That’s less than a third of the price of the Shanghai Disney Resort.
Chinese theme parks have come a long way. IPs such as “Journey to the West” have been very popular. But there’s still room to improve. Chinese parks could learn from foreign ones for new ideas.
________.She said Chinese theme parks get too crowded sometimes. “If people don’t enjoy their first visit, they probably won’t come back.” She added.
36.What does the underlined word “presents” in Paragraph 2 mean
A.Shows. B.Buys. C.Sells. D.Draws.
37.What does the underlined word “ones” refer to
A.Ideas. B.IPs. C.Tickets. D.Parks.
38.Which of the following is TRUE
A.“Xiyou World of Adventure” is in Hunan.
B.The Shanghai Disney Resort is a Chinese cultural theme park.
C.The tickets to “Unique Henan: Land of Dramas” are not expensive.
D.The ticket price of the Shanghai Disney Resort is less than 1,000 yuan for a family of three.
39.Which of the following can be the missing part
A.Lisa wanted to visit the parks again. B.Lisa pointed out a problem.
C.Lisa liked the park very much. D.Lisa met her friend in the park.
40.What is the best title for the passage
A.The Rise of Chinese Cultural Theme Parks B.“Journey to the West”: The Most Popular
C.Comparing Theme Parks in Different Cities D.The Future of World Theme Parks
四、任务型阅读
Do you like remembering things Is that difficult or easy for you I’d like to tell you some ways to improve your memory.
My first advice is that if you want to remember something well, you have to review it often. You might review the material (材料) two days after learning it, then a week later, then two weeks later, and then a month later. After a month, you will find that you can remember the material easily.
My second advice is to use a colored pen to mark the important parts on your book. This will help you in two ways. First, it will help you pay attention to the most important parts when you learn something. It is always easier to remember only the key points. Second, this will make reviewing easier. When you open your book, the colored parts will show you the most important things quickly. In this way, you don’t have to review all the material again.
Another piece of advice is to use the proper time well. First, review all the information in your mind before you go to sleep, because your brain is working while you are sleeping. If you think about the information before you go to sleep, you might be able to remember it better. Another good time for memorizing information is in the morning because you have just rested and your brain is fresh and clear. So you might also try to review the important information in the morning.
41.If you want to remember something well, what should you do according to the first advice
42.How can using a colored pen help us improve our memory (写出一个答案即可)
43.Why will we remember the information better before going to sleep
44.What does the writer want to tell us
45.What’s your own secret of improving your memory (答案须与文中例句不同)
五、补全对话
根据下面对话中的情境,在每个空白处填入一个适当的语句,使对话恢复完整。
Tom: Hi, Ann! 46
Ann: I like the Spring Festival best.
Tom: 47
Ann: Because I can get lucky money during the festival.
Tom: Oh, I see. 48
Ann: I have a big dinner with my family to celebrate it.
Tom: What special food do you eat during the festival
Ann: 49
Tom: What do you think of dumplings
Ann: 50 I love them so much!
六、书面表达
51.世界持续发展,文化不断交融。现在越来越多的外国人开始学习汉语。假如你是李华,你的英国笔友Alice打算学习汉语,发邮件询问你学习汉语的方法。请你用英语给她回一封电子邮件。
要点提示:1. 你的认识:汉语有用且有趣,是世界上最重要的语言之一。
2. 你的建议:看汉语电视节目、听磁带;多阅读汉语书籍;尝试用汉语写作……
注意:1. 词数80—100,开头已给出,不计入总词数;
2. 文中不得出现真实姓名、校名等相关信息。
Dear Alice,
How’s it going You asked me about the ways of learning Chinese in your last email. __________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
I’m looking forward to meeting you soon!
Yours,
Li Hua
试卷第1页,共3页
试卷第1页,共3页
《河北省石家庄第十一中学2025-2026学年九年级上学期第一次月考英语试卷 》参考答案
题号 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
答案 C A D D B A C D A C
题号 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35
答案 D C D C C A D C B A
题号 36 37 38 39 40
答案 A D C B A
1.C 2.A 3.D 4.D 5.B 6.A 7.C 8.D 9.A 10.C
【导语】本文是说明文,当你去英语国家旅游需要问路时,文章给出了一些有用的表达方式。
1.句意:如果你要去英语国家旅行,你需要知道的最重要的事情之一就是如何问路。
who谁;where哪里;how怎么样;why为什么。根据空后“...to ask for directions.” 可知,此处表示怎样问路,是问路的方式,故选C。
2.句意:当你问路时,记得要有礼貌,并且不要忘记说谢谢。
polite礼貌的;quiet安静的;honest诚实的;fair公平的。根据下文“...say ‘Thank you!’” 可知,应该礼貌地问路,故选A。
3.句意:这是问路的最简单的方法。
reason原因;skill技能;talk谈话;way方法。根据前文的“How do I get to...” 可知,此处表示问路的方法,故选D。
4.句意:当你用这句话问路时,那个人要么告诉你使用什么交通方式,要么就给你指路。
study学习;change改变;follow跟随;show展示,指给某人看。根据“you the route” 可知,此处表示指给某人指路,故选D。
5.句意:有时为了更好地理解方向,你必须确切地知道你在哪儿。
work out解决;find out查明,弄清楚;bring out出版;take out取出。根据“where exactly you are” 可知,此处指弄明白自己的位置,故选B。
6.句意:当你必须乘火车去某地时,你可以这样说。
by通过;on在……上面;with和;from来自。by train表示乘坐火车,应用介词by,故选A。
7.句意:如果你想快点去那,就问这个问题。
often经常;suddenly突然;fast快速地;secretly秘密地。根据上文的“quickly”,此处fast和前文相呼应,故选C。
8.句意:这句话在你问路时也是有用的。
since自从;before在……之前,though尽管;when当……时。根据下文“you ask for directions”可知,此处是when引导的时间状语从句,故选D。
9.句意:如果你知道你离目的地很近,只是需要一点点引导就能找到,你可以用这个句子问。
use使用;miss想念;invent发明;expect期望。根据后文的“this expression” 可知,此处表示用这种表达,故选A。
10.句意:享受你的旅行并玩得开心!
meals饭;shows节目;trips旅行;questions问题。根据上文“Are you traveling to an English-speaking country ” 可知,本文是介绍去外国旅行的建议,所以此处是享受旅行,故选C。
11.first 12.parents 13.cutting 14.ourselves 15.about 16.Finally 17.hung 18.the 19.happiness 20.whether 21.coming 22.brighter 23.traditional 24.to gather 25.in
【导语】本文讲述了作者以前和家人一起制作灯笼,在春节前挂灯笼以及全家共享年夜饭的温馨回忆,灯笼象征着传统和与家人的联系。
11.句意:我仍然记得我第一次和家人一起做灯笼的情景。根据“the…time”及所给词可知,此处表示“第一次”,用“one”的序数词形式“first”。故填first。
12.句意:那天,我的父母带我去了镇上的一个地方,在那里他们可以教我做灯笼。根据“where they could teach me to make lanterns”可知,此处需用复数形式指父母两人,用“parent”的复数形式“parents”。故填parents。
13.句意:我们花了几个小时剪纸。根据“spent hours”可知,此处是“spend + 时间 + (in) doing sth.”结构,意为“花费时间做某事”。故填cutting。
14.句意:然后,我们自己把红纸粘在竹框架上。根据“by”和所给词可知,此处需用反身代词,“by oneself”意为“独自”,“we”的反身代词“ourselves”。故填ourselves。
15.句意:我们一边做灯笼,一边聊家里发生的趣事。根据“talked…funny things”可知,此处是固定搭配talk about表示“谈论”。故填about。
16.句意:最后,我们成功地完成了灯笼的制作。根据句子结构可知,此处需要副词修饰整个句子,“final”的副词形式“finally”,表示“最后”,句首首字母大写。故填Finally。
17.句意:春节前,我们开心地把灯笼挂在屋外。根据上下文时态,此处描述过去动作,hang的过去式为hung。故填hung。
18.句意:它们在黑暗中静静发光,为我们带来了“温暖”。根据“in…dark”可知,此处特指“黑暗的环境”,需用定冠词。in the dark“在黑暗中”。故填the。
19.句意:当我们坐下来享用年夜饭时,我们分享了家庭团聚的快乐。根据“we shared the…of our family reunion.”可知,此处指分享快乐,用“happy”的名词形式“happiness”。故填happiness。
20.句意:在那一刻,我们能感受到彼此是否紧密相连。根据“or not”可知,此处是固定搭配“whether…or not”表示“是否”。故填whether。
21.句意:我们祝福彼此在新的一年一切顺利。根据“for the…year”可知,此处需用形容词作定语修饰名词“year”。coming表示“即将到来的”。故填coming。
22.句意:我们也希望拥有更加光明的未来。根据“much”可知,此处需用bright的比较级构成“much + 比较级”结构。故填brighter。
23.句意:灯笼是我们传统文化和与家人联系的象征。根据“culture”可知,此处需用形容词作定语,tradition的形容词形式是traditional。故填traditional。
24.句意:它标志着家人团聚的时刻到了。根据“It’s time for sb. to do sth.”固定结构可知,此处需用动词不定式。故填to gather。
25.句意:它也让我们想起生命中真正重要的东西——家人、传统,以及对祖国的热爱。根据“our lives”可知,此处是固定搭配in one’s life表示“在某人的生命中”。故填in。
26.D 27.C 28.D
【导语】本文是一则关于图书节的活动通知,主要介绍了活动时间、参与方式、书籍要求及注意事项。
26.细节理解题。根据Jun. 2nd—Jun.10th.可知,活动持续9天。故选D。
27.细节理解题。根据All kinds of books EXCEPT textbooks, newspapers, and dictionaries.可知,除教科书、报纸和字典外的所有书籍,C项符合。故选C。
28.细节理解题。根据Bring one book to the Town Library; Exchange a book with each other!可知,可以和其他人交换书籍。故选D。
29.C 30.C 31.A
【导语】本文主要介绍了清明节的习俗,包括扫墓、春游和插柳枝等活动。
29.细节理解题。根据“Do you know the customs of Qingming Festival ”可知,作者以提问的方式开篇。故选C。
30.细节理解题。根据“They offer fruits and wine to their ancestors, and clean the tombs.”可知,扫墓活动包括在墓前摆放水果和酒。故选C。
31.细节理解题。根据“This is said to help bring good luck.”可知,人们插柳枝是为了带来好运。故选A。
32.D 33.C 34.B 35.A
【导语】本文主要介绍了如何提高阅读速度的方法,包括避免重复阅读、阅读词组而非单个单词以及减少默读等建议。
32.细节理解题。根据Amanda的回答“Reading again may slow down our reading speed.”可知,重复阅读可能会降低阅读速度。故选D。
33.细节理解题。根据Julia的回答“Instead, we should read groups of words at a time when reading.”可知,Julia的建议是阅读词组而非单个单词。故选C。
34.词句猜测题。根据Jeff的回答“It takes time to read silently in our minds when we are reading.”及上下文可知,subvocalize指在脑海中默读单词的行为。故选B。
35.主旨大意题。全文围绕提高阅读速度的方法展开,包括避免重复阅读、阅读词组和减少默读等建议。故选A。
36.A 37.D 38.C 39.B 40.A
【导语】本文主要介绍了中国传统文化主题公园的兴起,包括“西游冒险世界”和“戏剧之乡·独特河南”两个例子,并提到这些公园在价格和体验方面的优势,同时也指出还有改进空间。
36.词句猜测题。根据At this ‘Journey to the West’ theme park, performers dress up as Sun Wukong and other characters from the story. The park also presents many stories from this classic novel.可知,公园通过表演和科技手段“展示”了《西游记》中的故事。presents在此处意为“展示”。故选A。
37.词句推测题。根据Chinese parks could learn from foreign ones for new ideas.可知,ones指代前文提到的parks,即中国公园可以向外国公园学习新理念。故选D。
38.细节理解题。根据Ticket prices at this park are very affordable, too.可知,“戏剧之乡·独特河南”的门票价格不贵。故选C。
39.推理判断题。根据She said Chinese theme parks get too crowded sometimes. ‘If people don’t enjoy their first visit, they probably won’t come back.’可知,Lisa指出了一个关于拥挤的问题。故选B。
40.最佳标题题。全文围绕中国传统文化主题公园的兴起、特点和改进空间展开,最佳标题应概括这一主题。故选A。
41.I should review it often. 42.It helps you pay attention to the most important parts /the key points. /It will make reviewing easier. 43.Because your brain is working while you are sleeping. 44.The writer wants to tell us some ways to improve our memory. 45.I often use mind maps to organize information, which helps me remember things better.
【导语】本文主要介绍了提高记忆力的几种方法,包括定期复习、使用彩色笔标记重点以及利用睡前和早晨的时间进行记忆。
41.根据第一段“My first advice is that if you want to remember something well, you have to review it often.”可知,要想记住某件事,应该经常复习。故填I should review it often.
42.根据第二段“First, it will help you pay attention to the most important parts when you learn something.”和“Second, this will make reviewing easier.”可知,使用彩色笔可以帮助你关注最重要的部分或使复习更容易。故填It helps you pay attention to the most important parts /the key points. /It will make reviewing easier.
43.根据第三段“First, review all the information in your mind before you go to sleep, because your brain is working while you are sleeping.”可知,睡前复习信息效果更好是因为大脑在睡眠时仍在工作。故填Because your brain is working while you are sleeping.
44.全文主要介绍了提高记忆力的几种方法。故填The writer wants to tell us some ways to improve our memory.
45.开放题。根据题目要求,答案需与文中方法不同。故填I often use mind maps to organize information, which helps me remember things better.
46.Which festival do you like best 47.Why do you like it /Why 48.How do you celebrate it /the Spring Festival 49.We usually eat dumplings. /Dumplings. 50.They are delicious.
【导语】本文是一段对话,谈论了Ann最喜欢的节日——春节。
46.根据答语“I like the Spring Festival best.”可知,上句是询问最喜欢的节日。故填Which festival do you like best
47.根据答语“Because I can get lucky money during the festival.”可知,上句是询问喜欢春节的原因。故填Why do you like it /Why
48.根据答语“I have a big dinner with my family to celebrate it.”可知,上句是询问如何庆祝春节。故填How do you celebrate it /the Spring Festival
49.根据问句“What special food do you eat during the festival ”及下文“What do you think of dumplings ”可知,此处说的节日特色食物是饺子。故填We usually eat dumplings. /Dumplings.
50.根据问句“What do you think of dumplings ”及答句中“I love them so much!”可知,答句需表达对饺子的看法,即饺子很好吃。故填They are delicious.
51.例文
Dear Alice,
How’s it going You asked me about the ways of learning Chinese in your last email.
I think Chinese is useful and interesting. It is one of the most important languages in the world. So it is necessary to learn Chinese well. Here are some tips on how to learn Chinese. First, you should spend more time learning Chinese by watching Chinese TV programs and listening to tapes. Second, reading more Chinese books is a good way to improve Chinese. Third, you can try to write in Chinese and don’t be afraid to make mistakes. I wish you success in learning Chinese.
I’m looking forward to meeting you soon!
Yours,
Li Hua
【详解】[总体分析]
①题材:本文是一封电子邮件;
②时态:时态为“一般现在时”;
③提示:写作要点已给出,根据提示信息写作,可适当增加细节,突出写作要点。
[写作步骤]
第一步,引出话题;
第二步,根据提示信息介绍你对汉语的看法以及学习汉语的建议;
第三步,书写结语。
[亮点词汇]
①spend time doing sth.花费时间做某事
②be afraid to害怕做
③make mistakes犯错误
[高分句型]
①It is one of the most important languages in the world. (“one of the + 形容词最高级 + 名词复数”结构)
答案第1页,共2页
答案第1页,共2页

郑重声明:本文版权归原作者所有,转载文章仅为传播更多信息之目的,如作者信息标记有误,请第一时间联系我们修改或删除,多谢。