【单元考点培优】Unit 3 It's a colourful world!考点10:阅读理解-判断-2025-2026外研版(三起)(2024)三年级英语上册核心考点培优精练

/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
2025-2026学年外研版 (三起) (2024) 三年级英语上册核心考点精练
Unit 3 It's a colourful world!
考点10:阅读理解-判断
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
Read and judge. 阅读短文,判断正(T)误(F)。
I have a nice bag. It’s blue. In my bag, I have three books. They are red, yellow and green. The green book is an English book. I have two black pencils and three blue pens in it. What about the pink one Oh, it is a ruler. I can draw a line with it. I have some paper, too. I often draw pictures on it too. I like my bag.
1.The red book is an English book. ( )
2.I have three books. ( )
3.I like my bag. ( )
4.I have a nice toy. ( )
5.I have three pens. ( )
阅读短文,判断下列句子正(T)误(F)。
【Lingling分享今天在动物园里的所见所闻。】
I am Lingling. I go to the zoo. I see many animals. I see pandas, giraffes, elephants and bears. The pandas are cute. They’re black and white. The giraffes are tall. They are yellow and brown. The elephants are big. They like apples and bananas. The bears are strong. They are my animal friends. I love them.
6.The pandas are cute. ( )
7.The giraffes are black and white. ( )
8.Elephants like apples and bananas. ( )
9.The bears are tall. ( )
10.Lingling loves animal friends. ( )
根据短文内容,判断正(T)误(F)。
Hello! I’m Lucy. I have a new dress. It’s pink. I like it very much. I also have a pair of shoes. They are white. My sister Lily has a beautiful skirt. It’s yellow. She likes her skirt a lot.
11.Lucy has a new dress. ( )
12.Lucy’s dress is white. ( )
13.Lucy’s shoes are pink. ( )
14.Lily has a yellow skirt. ( )
15.Lily doesn’t like her skirt. ( )
根据短文内容,判断正(T)误(F)。
Look at the nature. The sky is blue. The clouds are white. The grass is green. There are many beautiful flowers in the garden. Some are red, some are yellow and some are pink. The birds are flying in the sky. They are singing happily. I like nature very much because it is full of colours.
16.The sky is white. ( )
17.The grass is green. ( )
18.There are no flowers in the garden.( )
19.The birds are flying and singing. ( )
20.I don’t like nature. ( )
阅读,根据短文内容判断正(T)误(F)。
We live in a colourful world. Colours are everywhere. In spring, the grass is green and the flowers are colourful. The sky is blue and the clouds are white. In autumn, the leaves on the trees turn brown. We can see different colours in different seasons. Colours make our world beautiful.
21.We can see colours only in spring. ( )
22.In spring, the grass is brown. ( )
23.The sky is blue and the clouds are white in spring. ( )
24.The leaves turn green in autumn. ( )
25.Colours make our world beautiful. ( )
阅读,根据短文内容判断正(T)误(F)。
I’m Lily. I love my garden. There are many beautiful flowers in it. The flowers are in different colours. The roses are red. The lilies are white. The sunflowers are yellow. I often sit in the garden and enjoy the colours. It makes me feel happy.
26.Lily likes her garden. ( )
27.There are only red flowers in the garden. ( )
28.The lilies are yellow. ( )
29.Lily often sits in the garden. ( )
30.The colours in the garden make Lily happy. ( )
阅读短文,判断下列句子的正(T)误(F)。
My Favourite Colours of China
China is a very beautiful country in my heart. In my eyes, China is mainly red and yellow. Red is like the national flag, and yellow is like the sand in the desert. I love these two colours very much. I also like to draw pictures of China with these two colours.
31.In the writer’s eyes, China is mainly green and blue. ( )
32.Red is like the national flag. ( )
33.Yellow is like the grass. ( )
34.The writer loves red and yellow. ( )
35.The writer doesn’t like to draw pictures of China. ( )
阅读对话,判断正(T)误(F)。
Hi, I’m Peter. I’m nine years old. Look! I have a new coat. It’s black and white. I like it very much. I have a new cap. It’s very cool. It’s blue. I have three friends. They are Liu Hua, Wang Hong and Li Hong. Liu Hua’s coat is black. Wang Hong’s coat is red. It’s lovely. Li Hong has yellow hair. Her coat is yellow, too.
36.My coat is black. ( )
37.My cap is blue. ( )
38.Liu Hua’s coat is red. ( )
39.Wang Hong’s coat is lovely. ( )
40.Li Hong’s coat is yellow. ( )
阅读短文,判断下列句子的正(T)误(F)。
My friends have different pets. Tom has a black dog. It’s three years old. Lily has a white cat. She likes white. Tim has orange fish. They are one year old. Ann has a green bird. It can sing.
41.Tom’s dog is black. ( )
42.Lily’s cat is yellow. ( )
43.Tim’s fish are orange. ( )
44.Ann’s bird is green. ( )
45.The bird can’t sing. ( )
阅读短文,判断下列句子的正(T)误(F)。
Colours in My Life
I love colours! Colours make my life interesting. I like blue very much. My bedroom is painted blue. I have a blue bed, a blue desk, and a blue chair. It makes me feel calm and relaxed.
I also like green. Green is the colour of nature. When I see green trees and grass, I feel happy. I have a small green plant in my room. It brings me a little bit of nature.
Red is a special colour for me. On special days like my birthday, I wear red clothes. It makes me feel energetic and excited.
46.I don’t like colours. ( )
47.My bedroom is painted green. ( )
48.Green makes me feel calm and relaxed. ( )
49.I wear red clothes on my birthday. ( )
50.I have a small blue plant in my room. ( )
阅读短文,判断正(T)误(F)。
My mother bought me a new yellow skirt for my birthday. Yellow is my favorite color and I like the skirt very much. I am wearing the skirt today. And I am wearing brown shoes today. What about you Are you wearing a skirt today What color is your skirt
51.My mom bought me a new T-shirt for my birthday. ( )
52.I like my yellow skirt very much. ( )
53.I am wearing brown shoes today. ( )
54.My favorite color is blue. ( )
55.I am not wearing the skirt today. ( )
阅读短文,判断正误,正确的写T,错误的写F。
Some pigs are pink. Some bears are brown. Some foxes are red and white. Most (大部分) pandas are black and white. Some pandas are red. Most animals have specific (特定的) colours, but chameleons (变色龙) are different. They can change (改变) their colours! On the grass, they are green. On the pigs, they are pink. On the purple flowers, they are purple. They change colours to hide from (躲避) other animals. Different colours help them live. Amazing!
56.Some pigs are brown. ( )
57.All (所有的) pandas are black and white. ( )
58.Chameleons can change their colours. ( )
59.On the yellow duck, chameleons are yellow. ( )
60.Colours are not useful. ( )
阅读短文,判断正(T)误(F)。
People in China like red very much. It can mean “happy and lively (活泼的)”. Many people like to wear red clothes at Chinese New Year. But we can’t write living people’s names in red.
In English, red can mean angry. You know, “see red” means “be angry”. “Blue” can mean “sad”. You “feel blue” when you are sad.
61.In China, red is a happy colour. ( )
62.In English, “I’m blue” means “I’m angry”. ( )
63.In different languages (语言), colours mean the same feelings. ( )
阅读短文,判断下列句子正(T)误(T)。
I’m Lily. I like colours. My favourite colour is pink. I have a pink dress. It’s very pretty. My sister likes blue. She has a blue schoolbag. My brother likes green. He has a green toy car. We often talk about our favourite colours.
64.Lily’s favourite colour is blue. ( )
65.Lily has a pink dress. ( )
66.Lily’s sister has a green schoolbag. ( )
67.Lily’s brother likes green. ( )
68.They often talk about their toys. ( )
阅读短文,判断下列句子的正(T)误(F)。
What’s this It’s a blueberry. There is wax(果蜡) on the skin of a blueberry. The wax reflects(反射) blue light. So a blueberry looks blue. Birds can easily(容易地) see blue fruit. They can find and eat it. Then, they bring its seeds(种子) to other places(别的地方). The wax can help keep the fruit dry(干燥的) and clean too.
69.The flesh(果肉) of a blueberry is blue. ( )
70.The wax of a blueberry can reflect blue light. ( )
71.Birds can easily see red fruit. ( )
72.Birds can help blueberries spread(传播) seeds. ( )
73.The wax is not good for blueberries. ( )
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
()
()
参考答案及试题解析
1.F 2.T 3.T 4.F 5.T
【导语】本文讲了学习用品。
1.句意:红色的书是一本英语书。根据“The green book is an English book.”,可知绿色的书是一本英语书,故答案为F。
2.句意:我有三本书。根据“In my bag, I have three books.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
3.句意:我喜欢我的包。根据“I like my bag.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
4.句意:我有一个漂亮的玩具。根据“I have a nice bag.”,可知有一个漂亮的包,故答案为F。
5.句意:我有三支钢笔。根据“I have two black pencils and three blue pens in it.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
6.T 7.F 8.T 9.F 10.T
【导语】本文介绍玲玲在动物园里的所见所闻。
6.句意:大熊猫是可爱的。根据“The pandas are cute.”可知大熊猫是可爱的。句子与原文相符,故答案为T。
7.句意:长颈鹿是黑白色的。根据“They are yellow and brown.”可知长颈鹿是黄棕色的。句子与原文不符,故答案为F。
8.句意:大象喜欢苹果和香蕉。根据“They like apples and bananas.”可知大象喜欢苹果和香蕉。句子与原文相符,故答案为T。
9.句意:熊是高的。根据“The bears are strong.”可知熊是强壮的。句子与原文不符,故答案为F。
10.句意:玲玲喜欢动物朋友。根据“They are my animal friends. I love them.”可知它们是玲玲的动物朋友。玲玲爱它们。句子与原文相符,故答案为T。
11.T 12.F 13.F 14.T 15.F
【导语】本文讲了服装及颜色。
11.句意:露西有一条新的连衣裙。根据“I’m Lucy. I have a new dress.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
12.句意:露西的连衣裙是白色的。根据“I have a new dress. It’s pink.”,可知露西的连衣裙是粉红色的,故答案为F。
13.句意:露西的鞋是粉红色的。根据“I also have a pair of shoes. They are white.”,可知露西的鞋是白色的,故答案为F。
14.句意:莉莉有一条黄色的短裙。根据“My sister Lily has a beautiful skirt. It’s yellow.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
15.句意:莉莉不喜欢她的短裙。根据“She likes her skirt a lot.”,可知莉莉很喜欢她的短裙,故答案为F。
16.F 17.T 18.F 19.T 20.F
【导语】本文主要介绍了多姿多彩的大自然。
16.句意:天空是白色的。根据文中“The sky is blue.”可知天空是蓝色的,不是白色,句子与原文不符,故答案为F。
17.句意:草是绿色的。根据文中“The grass is green.”可知草是绿色的,句子与原文相符,故答案为T。
18.句意:花园里没有花。根据文中“There are many beautiful flowers in the garden.”可知花园里有很多花,不是没有花,句子与原文不符,故答案为F。
19.句意:鸟儿正在飞翔和歌唱。根据文中“The birds are flying in the sky. They are singing happily.”可知鸟儿在天空飞且快乐地唱歌,句子与原文相符,故答案为T。
20.句意:我不喜欢大自然。根据文中“I like nature very much because it is full of colours.”可知作者非常喜欢大自然,不是不喜欢,句子与原文不符,故答案为F。
21.F 22.F 23.T 24.F 25.T
【导语】本文主要讲述的是不同季节的不同的颜色。
21.句意:我们只有在春天才能看到颜色。根据句子“We can see different colours in different seasons.”,可知在不同的季节能看见不同的颜色,题干与短文不符,故答案为F。
22.句意:春天,草是棕色的。根据句子“In spring, the grass is green”,可知春天草是绿色的,题干与短文不符,故答案为F。
23.句意:春天的天空是蓝色的,云是白色的。根据句子“In spring, the sky is blue and the clouds are white.”,可知春天天空是蓝色的,云是白色的,题干与短文相符,故答案为T。
24.句意:秋天树叶变绿了。根据句子“In autumn, the leaves on the trees turn brown.”,可知秋天树叶变成棕色,题干与短文不符,故答案为F。
25.句意:颜色使我们的世界变得美丽。根据句子“Colours make our world beautiful.”,颜色让世界美丽,题干与短文相符,故答案为T。
26.T 27.F 28.F 29.T 30.T
【导语】本文介绍丽丽家的花园。
26.句意:丽丽喜欢她的花园。根据“I love my garden. ”可知她喜欢她的花园。句子与原文相符,故答案为T。
27.句意:花园里只有红色的花。根据“The flowers are in different colours.”可知花有不同的颜色。句子与原文不符,故答案为F。
28.句意:百合花是黄色的。根据“The lilies are white.”可知百合花是白色的。句子与原文不符,故答案为F。
29.句意:丽丽经常在花园里坐。根据“I often sit in the garden and enjoy the colours.”可知丽丽经常坐在花园里欣赏色彩。句子与原文相符,故答案为T。
30.句意:花园里的颜色让丽丽开心。根据“It makes me feel happy.”可知花园里的颜色让丽丽开心。句子与原文相符,故答案为T。
31.F 32.T 33.F 34.T 35.F
【导语】本文讲了作者喜欢的中国颜色。
31.句意:在作者看来,中国主要是绿色和蓝色的。根据“In my eyes, China is mainly red and yellow.”,可知在作者看来,中国主要是红色和黄色,故答案为F。
32.句意:红色就像国旗。根据“Red is like the national flag, and yellow is like the sand in the desert.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
33.句意:黄色就像草。根据“Red is like the national flag, and yellow is like the sand in the desert.”,可知黄色就像沙漠里的沙子,故答案为F。
34.句意:作者喜欢红色和黄色。根据“Red is like the national flag, and yellow is like the sand in the desert. I love these two colours very much.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
35.句意:作者不喜欢画中国的画。根据“I also like to draw pictures of China with these two colours.”,可知作者喜欢画中国的画,故答案为F。
36.F 37.T 38.F 39.T 40.T
【导语】本文主要介绍了彼得和他的朋友们的服装。
36.句意:我的外套是黑色的。根据“I have a new coat. It’s black and white. ”可知作者的外套是黑白相间的,不是黑色的,故答案为F。
37.句意:我的帽子是蓝色的。根据“I have a new cap. It’s very cool. It’s blue.”可知作者的帽子是蓝色的,故答案为T。
38.句意:李华的外套是红色的。根据“Liu Hua’s coat is black.”可知刘华的外套是黑色的,不是红色的,故答案为F。
39.句意:王红的外套很可爱。根据“Wang Hong’s coat is red. It’s lovely.”可知王红的外套很可爱,故答案为T。
40.句意:李宏的外套是黄色的。根据“Li Hong has yellow hair. Her coat is yellow, too.”可知李红的外套是黄色的,故答案为T。
41.T 42.F 43.T 44.T 45.F
【导语】本文讲了作者朋友的宠物。
41.句意:汤姆的狗是黑色的。根据“Tom has a black dog.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
42.句意:莉莉的猫是黄色的。根据“Lily has a white cat.”,可知莉莉的猫是白色的,故答案为F。
43.句意:蒂姆的鱼是橙色的。根据“Tim has orange fish.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
44.句意:安的鸟是绿色的。根据“Ann has a green bird.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
45.句意:鸟不会唱歌。根据“Ann has a green bird. It can sing.”,可知鸟会唱歌,故答案为F。
46.F 47.F 48.F 49.T 50.F
【导语】本文是关于作者生活中的颜色。
46.句意:我不喜欢颜色。根据原文“I love colours!”可知作者喜欢颜色,所以题干叙述错误,故答案为F。
47.句意:我的卧室被涂成绿色。根据原文“My bedroom is painted blue.”可知作者的卧室被涂成蓝色,所以题干叙述错误,故答案为F。
48.句意:绿色让我感觉平静和放松。根据原文“It makes me feel calm and relaxed.”可知蓝色让作者感觉平静和放松,所以题干叙述错误,故答案为F。
49.句意:我在生日那天穿红色的衣服。根据原文“On special days like my birthday, I wear red clothes.”可知在作者生日那天,他穿红色的衣服,所以题干叙述正确,故答案为T。
50.句意:我有一个小的蓝色的植物在我的房间。根据原文“I have a small green plant in my room.”可知作者有一个小的绿色的植物在他的房间,所以题干叙述错误,故答案为F。
51.F 52.T 53.T 54.F 55.F
【导语】本文主要介绍了妈妈给我买了一件黄色的裙子作为我的生日礼物。
51.句意:我的妈妈给我买了一件T恤作为我的生日礼物。根据“My mother bought me a new yellow skirt for my birthday.”可知妈妈给作者买了一件黄色裙子,故答案为F。
52.句意:我非常喜欢我的黄色裙子。根据“Yellow is my favorite color and I like the skirt very much.”可知作者非常喜欢这件黄色的裙子,故答案为T。
53.句意:我今天穿了棕色的鞋。根据“And I am wearing brown shoes today.”可知作者今天穿了棕色的鞋,故答案为T。
54.句意:我最喜欢的颜色是蓝色。根据“My mother bought me a new yellow skirt for my birthday.”可知黄色是作者最喜欢的颜色,故答案为F。
55.句意:我今天没有穿裙子。根据“I am wearing the skirt today.”可知作者今天穿了裙子,故答案为F。
56.F 57.F 58.T 59.T 60.F
【导语】本文讲了动物。
56.句意:有些猪是棕色的。根据“Some pigs are pink.”,可知有些猪是粉色的,故答案为F。
57.句意:所有的熊猫都是黑白相间的。根据“Most (大部分) pandas are black and white. Some pandas are red.”,可知有些熊猫是红色的,故答案为F。
58.句意:变色龙可以改变颜色。根据“Most animals have specific (特定的) colours, but chameleons (变色龙) are different. They can change (改变) their colours!”,可知题干与短文相符,故答案为T。
59.句意:在黄色的鸭子身上,变色龙是黄色的。根据“They change colours to hide from (躲避) other animals.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
60.句意:颜色没有用。根据“Different colours help them live.”,可知颜色有用,故答案为F。
61.T 62.F 63.F
【导语】本文是关于不同国家颜色的不同寓意。
61.句意:在中国,红色是一种快乐的颜色。根据原文“It can mean “happy and lively (活泼的)”.”可知在中国,红色意味着“快乐和活泼”,所以题干叙述正确,故答案为T。
62.句意:在英国,“我很悲伤”意味着“我很生气”。根据原文“You “feel blue” when you are sad.”可知在英国, 当你悲伤的时候,你会感到心情低落,所以题干叙述错误,故答案为F。
63.句意:在不同的语言中,颜色意味着相同的感觉。根据原文“It can mean “happy and lively (活泼的)”. In English, red can mean angry.”可知在中国,红色意味着“快乐和活泼”;在英国,红色意味着生气,所以题干叙述错误,故答案为F。
64.F 65.T 66.F 67.T 68.F
【导语】本文主要讲述的是莉莉和她的姐姐弟弟喜欢的颜色。
64.句意:莉莉最喜欢的颜色是蓝色。根据句子“My favourite colour is pink.”,可知莉莉最喜欢粉色,题干与短文不符,故答案为F。
65.句意:莉莉有一件粉红色的连衣裙。根据句子“I have a pink dress.”,可知莉莉有一件粉色的连衣裙,题干与短文相符,故答案为T。
66.句意:莉莉的姐姐有一个绿色的书包。根据句子“My sister likes blue. She has a blue schoolbag.”,可知莉莉的姐姐有一个蓝色的书包,题干与短文不符,故答案为F。
67.句意:莉莉的弟弟喜欢绿色。根据句子“My brother likes green.”,可知莉莉的弟弟喜欢绿色,题干与短文相符,故答案为T。
68.句意:他们经常谈论他们的玩具。根据句子“We often talk about our favourite colours.”,可知他们经常谈论他们喜欢的颜色,题干与短文不符,故答案为F。
69.F 70.T 71.F 72.T 73.F
【导语】本文主要介绍了蓝莓表面上的果蜡的作用。
69.句意:蓝莓的果肉是蓝色的。根据文中“The wax reflects(反射) blue light. So a blueberry looks blue.”可知蓝莓之所以是蓝色的,是因为果蜡反射了蓝色的光,蓝莓的果肉并不是蓝色的,句子与原文不符,故答案为F。
70.句意:蓝莓的果蜡可以反射蓝光。根据文中“The wax reflects(反射) blue light. So a blueberry looks blue.”可知蓝莓的果蜡反射蓝色的光,句子与原文相符,故答案为T。
71.句意:鸟可以很容易的看见红色的水果。根据文中“Birds can easily(容易地) see blue fruit.”可知鸟可以很容易的看见蓝色的水果,句子与原文不符,故答案为F。
72.句意:鸟可以帮助蓝莓传播种子。根据文中“They can find and eat it. Then, they bring its seeds(种子) to other places(别的地方).”可知鸟吃掉蓝莓并把蓝莓的种子带到其它地方,句子与原文相符,故答案为T。
73.句意:果蜡对蓝莓没有益处。根据文中“The wax can help keep the fruit dry(干燥的) and clean too.”可知果蜡不仅间接帮蓝莓传播种子和能够使蓝莓保持干燥和清洁。它对蓝莓是有益处的,句子与原文不符,故答案为F。
()
()

郑重声明:本文版权归原作者所有,转载文章仅为传播更多信息之目的,如作者信息标记有误,请第一时间联系我们修改或删除,多谢。

相关文章阅读

【单元考点培优】Unit 3 It's a colourful world!考点10:阅读理解-判断-2025-2026外研版(三起)(2024)三年级英语上册核心考点培优精练【单元考点培优】Unit 3 It's a colourful world!考点10:阅读理解-判断-2025-2026外研版(三起)(2024)三年级英语上册核心考点培优精练
【单元考点培优】Unit 3 It's a colourful world!考点08:补全短文-2025-2026外研版(三起)(2024)三年级英语上册核心考点培优精练【单元考点培优】Unit 3 It's a colourful world!考点08:补全短文-2025-2026外研版(三起)(2024)三年级英语上册核心考点培优精练
【单元考点培优】Unit 3 It's a colourful world!考点06:排序题-2025-2026外研版(三起)(2024)三年级英语上册核心考点培优精练【单元考点培优】Unit 3 It's a colourful world!考点06:排序题-2025-2026外研版(三起)(2024)三年级英语上册核心考点培优精练
2025年人教版英语七年级上册国庆节作业(含解析)(StarterUnit1-3月考复习)书面表达专项突破2025年人教版英语七年级上册国庆节作业(含解析)(StarterUnit1-3月考复习)书面表达专项突破