【单元考点培优】Unit 4 Inventions 专题12 阅读理解(含答案解析)-2025-2026八年级英语上册单元复习考点培优沪教版(2024)

/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
2025-2026学年八年级英语上册单元复习考点培优沪教版(2024)Unit 4 Inventions
专题12 阅读理解
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
①Driving coaches might soon be joining the list of jobs that are replaced by robots in the near future. A company in China has developed an Al-powered driving coach called Robo Coach, and it’s already been used in driving schools.
②Robo Coach is not a human-like robot that sits next to you and talks about your driving skills. This robot, developed by Beijing Yi Jia Jia Technology, is actually a teaching and safety control system.
③Another difference between Robo Coach and human ones is even more amusing. Robo Coach will call you “mommy” or “daddy”.
④Besides voice, the system uses a dashboard (仪表板) screen and a smart rear-view mirror (后视镜) to communicate with the learner. Robo Coach uses sensors (传感器) to stop if the car runs into something or increase speed suddenly for no reason, similar to how self-driving cars work.
⑤Robo Coach has more than 40 sensors on the car to notice people, other cars and roads. ___▲___ And to make faster decision making, the car is also provided with radar systems.
⑥The system doesn’t just keep new drivers from meeting accidents. It also collects information on the learner’s driving behavior and even body position. It carefully studies their driving habits in real time to see if the learner is too traditional or easy to be angry during practice and then changes its teaching style. By recording all the problems a learner runs into during lessons, the system can help the new driver correct past mistakes and prevent new ones.
⑦Robo Coach is now being used in five driver training centers owned by Yi Jia Jia’s parent company as well as other driving schools across China.
1.Which sentence can be put in __▲__in Paragraph 5
A.It can correct your mistakes any time.
B.It studies learners’ driving habits and records them.
C.It can stop immediately if learners meet any danger.
D.It communicates with learners and helps make decisions.
2.What can we learn about Robo Coach according to the passage
A.It will sit next to you to correct your driving skills.
B.It will replace human driving coaches very soon.
C.It can help learners improve their driving skills safely.
D.It is one of the self-driving cars with more than 40 sensors.
3.What’s the purpose of the passage
A.To warn us that AI coaches will replace humans’ place in the future.
B.To show us that AI coaches are used in some driving schools in China.
C.To tell us that many people are worried about the safety of AI coaches.
D.To advise us that everyone can trust AI coaches to improve our driving skills.
4.Which shows the best structure of the passage
A.①/②③④/⑤⑥⑦ B.①/②③/④⑤⑥/⑦
C.①/②/③④⑤/⑥⑦ D.①/②③④/⑤⑥/⑦
Water is important to all living things but some areas in the world are short of water a lot. So we should try to protect and save water.
A group of students from Zhejiang University have successfully developed an “air hand-washing machine”. The machine uses an infrared ray induction system (红外线感应系统), which can feel the presence of our hands. If it feels there are hands, the water with the air will come from the tap. And it has been proven that it is nearly as effective as a traditional hand-washing machine. It uses only ten percent of the water that regular hand-washing machine does. The students have even set up a company to introduce the product to the public.
Li Qizhang, a member of the team that developed the machine, told a reporter that a model of their machine had already been placed in a classroom building at the university and it worked well.
In 2014, a student called Chen Puyang first thought of the idea while he was washing his hands. Washing one’s hands uses a lot of water, Chen thought. Would it be possible to replace the water with air Others may not give the question a second thought. However, for Chen and Li, who were studying fluid mechanics (流体力学) at the time, this was considered to be an excellent idea. Soon Chen, Li and several classmates started on the project. After a year of research, the team made a gravity-driven (重力驱动) hand-washing machine successfully.
5.The underlined word “presence” means ________ in Paragraph 2.
A.形状 B.存在 C.距离 D.影响
6.The underlined sentence in the 4th paragraph means ________
A.other people may not spend a second thinking about the question again.
B.other people may think it is impossible to use air instead of water.
C.other people may not think or worry about the question at all.
D.other people may think there is no answer to the question.
7.We can infer from the passage that ________.
A.the air hand-washing machine will be expensive
B.you can wash your hands clean without any electricity
C.the students developed the machine by the knowledge of fluid mechanics
D.you can buy the “air hand-washing machine”
8.Which of the following is TRUE about the “air hand-washing machine”
A.A company was set up to produce the machine.
B.It doesn’t need any water when you wash your hands.
C.The idea of the machine came to Chen’s mind suddenly.
D.It was invented by two students from Zhejiang University.
As we know, the four great inventions of China make China own an important and even top position in the history of human civilization (文明). The movable type printing (活字印刷) is one of them.
Bi Sheng, the world’s first inventor of the printing, was born in the Song Dynasty. He lived in a small village which lies in Huanggang today. He invented the printing around 600 AD (公元). It is about 400 years earlier than the printing in Germany.
How did it work in the past
First, the clay was made into movable types. Then words were engraved (雕刻) carefully onto the types. After that, the words were chosen and put in right order in a box according to the text. Next, the workers brushed ink onto the movable types. Finally, the types could be used for printing. They could be used again and again for different books.
The movable type printing plays an important role in Chinese culture. With the help of it, Chinese culture spread around the world more quickly. At the same time, the movable type printing was used in many countries around the world at that time. As a result, more and more culture communication among countries took place.
9.When was the printing invented in Germany
A.Around 1600 AD. B.Around 1400 AD.
C.Around 1000 AD. D.Around 600 AD.
10.The process of the movable type printing includes ________ steps.
A.three B.four C.five D.six
11.The underlined word “it” in Paragraph 5 refers to ________.
A.Chinese culture B.the important role
C.the paper-making D.the movable type printing
12.What is the passage mainly about
A.The movable type printing and its influence.
B.The story about inventing the movable type printing.
C.The reason why Bi Sheng invented the movable type printing.
D.Four great inventions in the history of human civilization.
①Look! Up in the sky! Not a bird…or a plane… it’s an eVTOL! It’s also known as an air taxi. It started the first journey from Shenzhen to Zhuhai, completing the 55-kilometer trip in about 20 minutes. This marks an important development of this exciting new form of transport.
②Air taxis use high technology to take off and land like a helicopter (直升机). So they don’t need long runways. Instead of using traditional engines (引擎), air taxis use electric motors (电动机).
③Air taxis can fly without a pilot. These air taxis have several propellers to help them stay safe in the sky. They also use large batteries (电池) to let them fly far and fast.
④Air taxis can make people’s travelling faster and safer.
⑤They can help improve traffic jams (交通拥堵), with their direct point-to-point travel. They can save time for people. The cost of taking an air taxi may be more expensive than ground transport, but the travel can be up to five times faster.
⑥With the help of the computers, the air taxis can fly safely in the sky. That is to say, the computers can plan the flight of every air taxi in advance (提前), so that they won’t have any accidents in the sky.
⑦The air taxi is also a better choice for cities. As an eco-friendly choice, it produces fewer emissions (排放) than traditional cars, improving air quality.
⑧The air taxi has already been used in the Paris Olympics. Some people think this is a transport that will become widely used. Many companies and researchers are developing this transport and they believe air taxis will have a huge market in the coming years.
13.Where did the air taxi start its first journey
A.In Shenzhen. B.In Zhuhai. C.In Guangzhou. D.In Beijing.
14.What is the writer’s main purpose in writing this passage
A.To compare different ways to travel.
B.To discuss the future users of air taxis.
C.To introduce air taxis as a new transport.
D.To show the possible risks of taking air taxis.
15.Which of the following shows the structure of this passage
A. B.
C. D.
16.What will the writer probably discuss after the last paragraph
A.The history of air taxis. B.The problems of air taxis.
C.The advantages (优势) of air taxis. D.The future of air taxis.
As a traditional and meaningful board game, Weiqi was invented (发明) in China more than 2,500 years ago and it is still played today.
The playing pieces are called stones. One player uses the white stones and the other, black. The players take turns to place the stones on the game board. As we know, the board surface has 361 cross points. The stones are placed on them.
Weiqi is also called Go in the world. Learning it can not only enhance people’s logical (逻辑的) thinking ability, but also develop their calm character. That’s why it is more and more popular with modern people.
In the Sui and Tang Dynasties (朝代), Weiqi travelled to Japan, and then to Europe in the 19th century. Now it has grown into an international competition event. ___▲___ Among them, players from China, Japan and South Korea have the highest level of Weiqi.
On February 19, 2021, Chinese-English Dictionary of Weiqi Terms (术语) came out in Beijing. It’s the first professional dictionary about Weiqi in China. As a symbol of Chinese culture, Weiqi has its special language. It also has its own way of thinking and the method of communicating. The dictionary will serve as a necessary tool and bridge for spreading Weiqi culture.
17.When was Weiqi invented in China
A.Less than 250 years ago. B.More than 2,500 years ago.
C.More than 361 years ago. D.More than 250 years ago.
18.What does the underlined word “enhance” mean in Paragraph 3
A.Encourage. B.Improve. C.Fall. D.Imagine.
19.According to the passage, why is Weiqi more and more popular
A.Because it can make people calm.
B.Because it can improve people’s language point.
C.Because it can make people healthy.
D.Because it can let people write better.
20.Which of the following sentences can be filled in the “ ▲ ”
A.Weiqi’s board surface has 361 cross points.
B.Weiqi travelled to Japan and Europe in the Qing Dynasty.
C.Chinese-English Dictionary of Weiqi Terms hasn’t come out yet.
D.So far, people from over 40 countries have played it.
21.Which is the best title for the passage
A.The History of Weiqi B.The Development of Weiqi
C.An Introduction to Weiqi D.The Methods of Playing Weiqi
AI painter Midjourney created a picture of a Chinese girl reading a newspaper. Can you recognize AI-made pictures
Mark Zuckerberg wears a pink coat and walks the runway (时装秀伸展台). Former US president Donald Trump falls over while getting arrested (逮捕). These pictures have recently gone popular online. They have one thing in common — they are fake, but look like they are real.
AI tools like Midjourney and DALL-E can create such pictures. Simply type in what you want and the picture comes out in minutes. People have never been more worried than today about the spread of fake news.
However, AI tools are not perfect. News media, including the Washington Post and the Paper gave some tips on telling fake pictures.
One way is to look at hands. AI often draws human hands incorrectly. Sometimes the number of fingers is wrong, and sometimes the shape looks strange. The photos AI uses to learn often show hands in different ways, so it isn’t sure what a “hand” really looks like.
We can also focus on the details. For example, people in an AI-made image may miss an earring or a part of their glasses. If there’s a text in an image, such as a poster, the text is usually unreadable.
AI is also terrible at dealing with the background. If there’s a crowd in the image, people’s faces in the corner are usually unclear or they don’t have a face at all!
According to Boom, a website that fights against misinformation, people should slow down on clicking their posting button: “Stop, find the source, find trusted reports, rather than let our first impressions lead us.”
22.We’ve learnt that the picture in Paragraph 1 was ________.
A.copied by a special tool B.designed by AI tools
C.becoming valuable D.drawn by someone online
23.We can tell if a picture is made by AI by ________.
a. looking at the people’s smile b. looking into details.
c. checking the background. d. looking at the main characters’ faces.
A.ab B.ac C.bc D.bd
24.According to Boom, people should ________.
A.think twice before spreading information B.trust their first impressions
C.fight against spreading information D.learn to read and click buttons
25.The best title of the passage might be________.
A.Looking through websites often B.Having the habit of drawing
C.Giving tips on enjoying pictures D.Finding AI’s mistakes
We all know there is a problem with plastics (塑料) pollution. Five trillion (万亿) plastic bags are used every year. One million plastic drinking bottles are bought every minute. What if we could use plastic waste to build roads This is exactly what Toby McCartney has done. In 2019, McCartney’s UK-based company, MacRebur, built the world’s first plastic road in Elgin town, Scotland. The plastic waste was made into grains (颗粒) and then mixed (混合) with bitumen (沥青). The road looks just like any other road . But it is more stretchy (有弹性的) thanks to the plastic. “Our technology (技术) can help solve the problem of plastic waste. It can also produce roads that deal better with changes in the weather, reducing (减少) potholes (坑洼).” McCartney told the BBC.
McCartney’s idea came from a trip to India. “I saw people in India would put plastic waste in potholes and burn it . The plastic would melt down (融化) in the hole,” said McCartney.
“I know there must be some similarities between the plastic and bitumen, which both come from oil. That’s how I started to think about mixing them,” he said.
After lots of testing, McCartney found the perfect idea. And now his company has built many plastic roads around the world, from Australia to Europe. A one-kilometer stretch of road uses about 684,000 plastic bottles or 1.8 million plastic bags. The road itself can be recycled (循环) at the end of its lifespan (有效期). The materials can be reused to build new roads.
“We are just a small part of ending the plastic problems, but it is nice to be part of it,” McCartney said. “I just don’t want my daughters to live in a world where there are more plastics in our oceans than fish.”
26.Paragraph 1 is written to show that plastic pollution is________.
A.produced faster than imagined B.better than other pollution
C.mostly unknown D.a serious problem
27.Compared with (与……相比) common roads , the plastic road________.
A.is easy to break B.is afraid of hot weather
C.is more stretchy (有弹性的) D.costs more money
28.What inspired (赋予灵感) McCartney to build the plastic road
A.Indian people’s way of repairing (修) roads.
B.Seeing cracks (裂缝) and potholes on roads one day.
C.His wish of reducing plastic pollution.
D.His knowledge of plastic and bitumen.
29.________ plastic bottles are needed to build a 10-kilometer stretch of plastic road.
A.684,000 B.6.84 million C.1.8 million D.18 million
30.What does McCartney mean in the last paragraph
A.Children should also join to reduce (减少) plastic pollution.
B.Plastic pollution will soon be solved with his help.
C.Plastic pollution will become more and more serious.
D.He is willing to (乐意) offer help in reducing plastic pollution.
Wu Zeyin is an 11-year-old boy from Wuhan, Hubei. He moved to Botswana, Africa with his family in 2016. He developed an app called Farm Assistant and it can help the farmers in Botswana work much easier.
During the past years living in the country, Wu Zeyin found it was difficult to buy cheap vegetables at the supermarkets there, and the quality was not good. “Some vegetables weren’t ripe (成熟的), such as small carrots and green tomatoes,” he said.
The weather in Botswana is hot and dry, making it hard to grow vegetables. Last year, the farmers there grew a special kind of rice successfully. That brought Wu Zeyin some new ideas and he decided to develop an app to help the farmers.
On the app Farm Assistant, there are eight vegetables for farmers to choose from. There is also information about the vegetables, like watering needs, seed (种子) prices and selling prices. After planting the seeds, the app can tell farmers what to do next.
“I’m happy to help the farmers. After all, teaching them the skill (技能) is better than just giving them food,” Wu Zeyin said.
31.When did Wu Zeyin move to Botswana with his family
A.In 2012. B.In 2016. C.In 2017. D.In 2022.
32.What does the underlined word “quality” mean in Chinese
A.质量 B.安全 C.成本 D.重量
33.On the app Farm Assistant, farmers can ________.
A.take farming lessons for free B.sell and buy vegetables easily
C.make friends with other people D.know some farming information
34.What can we learn from the passage
A.A thousand mile trip begins with one step.
B.It’s good to learn from another man’s cost.
C.You’re never a loser until you stop trying.
D.Teach a man to fish, rather than give him fish.
When Goldie Nejat began developing robots (机器人) in 2005, she spent much of her time knocking on doors to let people know how her robots worked but few showed interest. “But now, it’s different,” says Nejat. “People calling from around the world ask when my robots are going to be ready.” Nejat’s robots are designed to meet an increasing need—care-giving for the old. The population of the people over age 80 will be more than 426 million in 2050, about three times larger than that now.
Such robots could be especially useful to patients with Alzheimer’s disease (阿尔茨海默症). They can help with everyday activities from preparing food to telling the patients to take their medicine on time. They can also play games with patients to keep them active.
Some have worried that care-giving robots might cut down on human interaction (互动) and cause more humans to lose their jobs. “But the purpose is to support human care, not to take the place of it,” says Brian Scassellati. He has tested robots with different patients, and found that daily interaction with robots can help children with autism spectrum disorder (自闭症谱系障碍) improve social skills.
As the field grows, scientists try to understand human-robot relationships (关系) better. Do robots offer advantages because they don’t have feelings and don’t give opinions Will patients lose interest
“One thing is clear,” Scassellati says. “Robots can give care to the users and the need for that will increase in the future.”
35.The writer starts the passage by ________.
A.answering a question B.showing some facts
C.raising a question D.giving an opinion
36.Nejat’s robots are designed to ________.
A.treat patients B.make phone calls
C.take care of the old D.knock on doors
37.Paragraph 3 mainly talks about ________.
A.the purpose of the robots B.the price of the robots
C.serious problems the robots may cause D.old people’s opinions on the robots
38.Which of the following is TRUE according to the passage
A.Scientists are trying to understand human-robot relationships.
B.The need for taking care of the old is low these years.
C.Such robots can’t help autistic children improve their social skills.
D.Many people called to order the robots when they were first made.
39.From Scassellati’s words, we can infer (推断) that Nejat’s robots ________.
A.will have feelings soon B.will get more popular
C.can take the place of humans D.can give their own opinions
There are a number of fun holidays in the world, such as World Sleep Day, Bird Loving Day, and Clean off Your Desk Day. The seventeenth day in the first month of the year is Kid Inventors’ Day (KID), a day to encourage all the children to think actively and try inventing something new.
The holiday commemorates the birthday of Benjamin Franklin, and celebrates (赞扬) kid inventors around the world. It also encourages children to be creative when solving problems.
Benjamin Franklin was one of this country’s greatest inventors. When he was still a playful child, he invented the precursor (前身) to the swimming flippers (脚蹼) at the age of eleven. It was a year after he stopped going to school. You may think the invention helped our feet, but to your surprise, in fact, it helped the hand instead of the foot.
Then how to celebrate the holiday Here is some advice. If you have children or there are children around you, you can follow the advice. For example, you are a parent or a teacher.
★Give the kids problem-solving toys and games to help them develop thinking skills.
★Encourage the kids to search for ideas to solve problems in a new way. If a child has an idea for a game or something else, help him make his dream come true.
★There are quite a few stories about children inventing things. Collect such stories like “Little Inventors” and “Smart Young Edison”. You can spend some time talking to the kids about kid inventors, and encourage them to learn from them. Let kids know that their ideas or inventions don’t have to be great. Small things can also solve big problems. So do young children. As a saying goes, man’s will doesn’t depend on his age.
40.“________” has the similar meaning to the underlined word “commemorates” in Paragraph 2.
A.Thinks about B.Congratulates C.Remembers D.Celebrates
41.According to the passage, Benjamin Franklin stopped going to school ________.
A.because his family was poor B.after he invented something for swimmers
C.after he became an inventor D.when he was still a young boy
42.The writer advises teachers to ________.
A.offer help when students have new ideas B.let students know they must do big things
C.give their own creative ideas to students D.buy toys and games for clever students
43.We can infer that the writer agrees that ________.
A.we need great inventions instead of small ones
B.young children can also do great things
C.only small things can solve big problems
D.kid inventors' inventions are the greatest
44.What can be the best title for this passage
A.Stories About Benjamin Franklin B.Fun Holiday—Kid Inventors’ Day
C.What to Do on Special Holidays D.How to Become a Successful Inventor
What would the world be like if cars could drive themselves Imagine seeing an empty car passing by on its way to pick up its owner, or a car full of passengers who are reading, listening to music or even sleeping, but none of them are worried about the road ahead.
Well, all of this could be the future of driving. There are several companies, including Google (谷歌), working on driverless cars. So far, no Google self-driven car has gotten a traffic ticket, but some of them have been in accidents when other cars hit them.
These cars are now still in the testing stages. But, if the tests are successful, these electric (电的) self-driven cars could be put into use very soon.
The cars already have many features (特征) allowing them to take the place of (代替) drivers during certain situations (情况). Some features include cars being able to park themselves, or slow down when they find obstacles (障碍) close by. The cars also control the speed if there are dangerous conditions. Scientists and engineers believe, with the help of wireless (无线电的) signals, cameras and GPS, we are now at a stage where safe self-driving might be possible.
Deadly accidents are usually caused by careless drivers or dangerous conditions. The self-driven car may be able to prevent these. However, some people do not like the idea. American lawyer Whit Drake, for example, doesn’t believe these cars are safe. He thinks that technologies (技术) can also be mistakes.
45.The main purpose of the first paragraph is to make readers________.
A.wonder about self-driven cars B.pay attention to road safety
C.keep away from heavy traffic D.care about car’s energy problem
46.The testing self-driven cars need ________ energy to run.
A.water B.wind C.electric D.chemical
47.From the passage, we know that the testing self-driven cars can already________.
A.Avoid being hit by other vehicles on roads B.Control the speed in dangerous situations
C.Turn around when getting near objects D.Take the place of drivers
48.What might make the self-driven cars run safely according to the passage
a. e-reading b. wireless signals c. cameras d. GPS.
A.a, b, c B.a, b, d C.b, c, d D.a, c, d
49.How does Whit Drake like the self-driven cars
A.He doesn’t believe they are safe enough. B.He believes them completely (完全地).
C.He doesn’t care about them. D.He is strongly against them.
Have you ever thought about talking with people working in space This is something Ezekiel Wheeler from the US began to try when he was 8. Now, as a homeschooled 13-year-old boy, he made a device (设备) by himself to help others speak to astronauts on the International Space Station (ISS).
When Wheeler was young, he was very interested in science. When he turned 8, he decided he wanted to talk with the ISS using ham radio (业余无线电).
To make this happen, a ham radio was not enough. He also needed a satellite tracker (卫星跟踪器). He made his own tracker with a 3-meter-long antenna (天线), and two more small trackers made of Lego. “I wanted to use a fun, practical way to teach students about electrical (电机) engineering,” said Wheeler. So he 3D-printed a desktop satellite tracker.
The program helped Wheeler win second prize in the 2024 Thermo Fisher Scientific Junior Innovators Challenge, one of the top middle school STEM competitions in the US.
Wheeler wasn’t only interested in talking to the astronauts himself. He wanted to let his friends talk to them too. For him, science is everything. “I like to face challenges (挑战),” he said. “I really want to get a result that will work.”
50.How does the writer start the passage
A.By describing a job. B.By asking a question.
C.By giving an example. D.By making a prediction.
51.What did Wheeler decide to do at the age of 8
A.Help friends learn science. B.Work as an astronaut.
C.Talk to astronauts in space. D.Go to work on the ISS.
52.Para 3 mainly shows us how ________.
A.Wheeler made his device B.Wheeler’s device worked
C.Wheeler taught other kids D.Wheeler played with Lego
53.What can we learn about Wheeler from the last paragraph
A.He wants to be an engineer. B.He shows an interest in science.
C.He is in a 3D-printing club. D.He meets problems every day.
54.What might be the best title for the passage
A.A Game Played by Astronauts B.A Competition between Students
C.A Talk with an Astronaut D.A Boy Loving Space Science
A group of young people did a class project at Harvard University. They thought about inventing something to provide cheap, clean electricity for poor children around the world.
People in many parts of the world, such as some African countries, still live without electricity. They don’t have light when it gets dark. They have to use oil or wood to make light, or everything has to stop when it gets dark.
The students at Harvard started thinking about ways to help them. What do children like doing They had a great idea. The students invented a special type of football that can make electricity. Inside the ball, they put a small machine. While the ball is moving, the machine inside makes electricity and keeps it in a battery (电池). People need to play with the ball for 30 minutes. Then, it has enough electricity to power a lamp or light for three hours. The football is a great idea because children can carry it everywhere and they can have a happy time playing with it.
In the future, there might be many other clever inventions like this to create electricity. And more and more young inventors will find ways to solve the world’s problems.
55.Who invented the special type of football
A.Students at Harvard University. B.Teachers at Harvard University.
C.Poor children around the world. D.Scientists in African countries.
56.What’s the writer’s purpose (目的) of writing Paragraph 2
A.To show people’s hard life in Africa.
B.To tell us how people make light.
C.To ask people to help African children.
D.To share the reason for making the special football.
57.Why did the inventors choose the idea of the football
A.Because football is special. B.Because football is cheap.
C.Because football is popular. D.Because football is heavy.
58.How long will a lamp work if you play football for 2 hours
A.For 3 hours. B.For 6 hours. C.For 9 hours. D.For 12 hours.
59.What’s the theme of the passage
A.History. B.Invention. C.Family. D.Energy.
Which invention is the most important In my opinion, the wheel is the most important thing that human beings have ever invented. It might seem strange to say that something so simple-looking and so common could be so important. But if you consider the following points, you will probably agree with me.
First, wheels affect almost every part of our lives. Wheels are used, for example, in clocks, engines (发动机) and trucks. If you visit just one factory, you will see how important wheels are. You will see wheels on almost every machine.
Second, wheels play a great part in food production. Wheels are used to grind (磨碎) different kinds of corn into flour (面粉). They are then used to mix flour and other food into bread. We also need wheels to transport the wheat. If we did not have the wheel, we would have much difficulty in food production.
Third, our world would be completely different if we did not have the wheel for transport. Before the wheel was invented, people had to travel on foot or by riding on an animal. That is what we would be doing now if we did not have the wheel. Everything would take longer to be done.
We would be back to the Stone Age if some of our clever ancestors (祖先) did not invent the wheel. Our modern world would simply be impossible. The wheel is surely the most important invention of all time.
60.How does the writer start the passage
A.By telling a story. B.By making a report.
C.By giving an opinion. D.By offering a suggestion.
61.Which of the following is the most important in a factory according to the writer
A.The clock. B.The truck. C.The engine. D.The wheel.
62.How many uses of wheels are mentioned in Paragraph 3
A.Two. B.Three. C.Four. D.Five.
63.According to the passage, what was life like before wheels were invented
A.Safe. B.Busy. C.Slow. D.Dangerous.
64.Which of the following best shows the structure(结构) of the passage (P=Paragraph)
A. B. C. D.
阅读下面短文,从短文后所给的六个选项中选出能填入短文空白处的最佳选项,使短文通顺、连贯,意思完整,其中有一项为多余选项。
Humans have kept animals as pets for tens of thousands of years, but have you ever imagined we would have robot pets in the future
Jean-Loup Rault, PhD, is an animal scientist at the University of Melbourne in Australia. 65 “The Tamagotchi in the early 1990s was really the first robot pet, and now some big companies have improved it a lot,” Rault told ABC News.
66 “You don’t have to feed it. You don’t have to walk it. 67 And you can go on holidays without feeling bad,” Rault said.
It’s not clear whether or not robot pets would completely replace real ones. 68 When a Japanese robot seal (海豹) called Paro was introduced to hospital patients, it helped improve their moods and helped them make friends with others.
69 “If we get used to a robot pet that doesn’t need food, water or exercise, perhaps it will change how humans treat other living beings,” Rault said.
So are dogs and cats a thing of the past as Rault says Perhaps for future pet owners with a close connection to technology, this might be the case.
A.It won’t make a mess in your house.
B.There are a lot of advantages of a robot pet.
C.The future life of animals is worrying.
D.He believes robot pets are going to be our new pets.
E.But some studies show that the smart machines are helpful.
F.However, robot pets may affect our attitudes (态度) toward animals.
Paper is one of the basic products of the modern world. From books to toilet paper, everyone uses paper in daily life.
According to a report, 40% of the 15 billion trees felled (砍伐) are used to produce paper every year. More importantly, the paper-making process uses lots of water and causes air pollution.
This is where Releaf Paper comes in. The company has found an ingenious way to make environmentally friendly paper. Instead of using wood to make paper, it uses leaves. The company was set up by Valentyn Frechka. He has always been interested in biochemistry (生物化学), which led him to try making paper from grass. When that failed, he moved on to leaves and achieved success.
______ Some European cities collect leaves from their streets and send them to Releaf Paper. Then, using mechanical (机械的) and chemical processes, the company is able to create one ton of cellulose (纤维素) from 2.3 tons of leaves. Cellulose is the material that paper is made of. Lignin (木质素), the leftover (残留物) from the processes, is then sent back to the cities to be used as fertilizer (化肥). The new processes use 15 times less water and cause less air pollution than the traditional paper producing model.
“We are working only with the leaves that we get from cities because we cannot use the leaves from the forest. It’s not easy to collect them in the forest, and there is no need because there is an ecosystem,” Frechka said. “We get leaves for making paper and return lignin to the cities. It’s like a win-win model.”
70.What does the underlined word “ingenious” mean
A.Long. B.Expensive. C.Traditional. D.Creative.
71.Which sentence can be put in ______
A.So how is the paper produced B.What can people do with waste
C.Why did Frechka start Releaf Paper D.Why is producing eco-friendly paper important
72.How does Releaf Paper make environmentally friendly paper
A.By moving to a new location. B.By using a different material.
C.By inventing greener machines. D.By collecting leaves in the forest.
73.What do we know about lignin
A.It’s a kind of harmful waste. B.It can be used in city gardens.
C.Paper is made of the material. D.It can be used to create cellulose.
Cars make our lives much easier. But they can also be a problem, especially fossil fuel (化石燃料) cars, 61
To improve the environment, many countries are developing electric vehicles (EVs, 电动车). 74 China has created the world’s largest EV market, according to the Wall Street Journal. In 2021, over 30 percent of the EVs sold worldwide were sold in China, more than twice as many as the number sold in the United States. 75 Chinese auto companies, including BYD and BAIC, have been among the top in the world in EV sales.
“Charging (充电) an electric car is cheaper than filling up a fossil fuel car with gas,” said Wu Hao, who bought an electric car from BAIC this year. 76 It can be hard to find charging stations and the cars can’t go far before needing to be recharged.
Some of these problems are being solved. 77 There are more than 2.6 million charging stations in total.
Developing EVs is one of many efforts China has made to protect the environment. “As China goes, so will the world’s auto industry,” the Wall Street Journal said.
A.Chinese drivers are already big fans of EVs.
B.There is always too much traffic on the road.
C.However, there are still some problems.
D.Among them, China is taking a leading role.
E.Now China has the world’s largest EV charging network.
F.They have become a major cause of air pollution.
The smart watch, a new product, is changing our lifestyle. More and more people prefer to wear a smart watch in their daily lives. And there are also many different brands (品牌) to choose from. Here are some reasons why people choose a smart watch.
First of all, it can tell the time like a usual watch. But the most important difference is that a smart watch can also be connected to (连接) your mobile phone. You are able to use it to answer the phone call, while a traditional watch can never do that. Besides, the smart watch looks fascinating. It’s very popular among teenagers because it’s cool. Thirdly, now many people have known the importance of health. They play sports every day to keep healthy. It’s helpful to know how far they have run or how many steps they have got with a smart watch. The watch shows the results every day and they’ll know whether they have achieved their goals or not.
However, some parents still don’t want their children to use smart watches too much. In their opinions, wearing a smart watch for a long time may cause health problems. They think the teenagers are under the radiation all the time. They think it’s harmful to teenagers.
Well, each coin (硬币) has two sides. It’s up to you to decide whether you use it or not.
78.According to the passage, which is the same between a smart watch and a traditional one
A.Both can tell the time. B.Both look fascinating.
C.Both can be connected to the mobile phone. D.Both can record steps and distance.
79.What does the underlined word “radiation” in the third paragraph mean in Chinese
A.光能 B.辐射 C.热能 D.太阳能
80.What’s the best title for this passage
A.Disadvantages of Smart Watches B.Each Coin Has Two Sides
C.How to Use Smart Watches D.A New Product—the Smart Watch
30 students took a year to work on developing an off-road solar-powered car (太阳能越野小汽车). The students are known as the Solar Team Eindhoven. They are from the Netherlands, and they are between the ages of 21 and 25.
The car is called Stella mon solar panels (太阳能电池板) use about 20% of the sunlight they get. But Stella Terra’s solar panels can use almost 97% of the sunlight. When it’s sunny, the car can run for 710 kilometers a day and reach a top speed of 145 kilometers per hour. The car weighs just 1, 200 kg, and it is about 600 kg lighter than a typical car. Stella Terra can carry two people. It’s actually very comfortable in the off-road conditions.
In October 2023, the team took the car on its biggest challenge. It’s a 1,000-kilometer test drive across Morocco. The car had to travel through forests as well as dry riverbeds. It had to drive across desert and up mountain roads. The car succeeded in doing all without stopping.
The team says they won’t be worried if car companies start to copy their ideas. In fact, they hope that Stella Terra will help encourage car companies to develop this kind of car. However, the students think it will take 5 to 10 years before car companies are able to build a car like Stella Terra.
81.According to the passage, how much does a typical car weigh
A.About 600 kg. B.About 800 kg.
C.About 1, 200 kg. D.About 1, 800 kg.
82.What does Paragraph 3 mainly talk about
A.The history of Stella Terra. B.The advantages of Stella Terra.
C.The challenging test drive of Stella Terra. D.The basic information about Stella Terra.
83.In the students’ opinion, it’s _________ for car companies to build a car like Stella Terra.
A.very difficult B.quite easy
C.really necessary D.not possible
84. We can most probably read this passage in a magazine about _________.
A.sports news B.the uses of solar power
C.travel D.common life
When we touch something with our fingers, we can feel how warm or cold it is. However, most wearers of prosthetic hands (假肢) can’t feel it. To change that, a group of scientists in Switzerland have developed the “MiniTouch”.
The MiniTouch can be easily paired with a prosthetic hand. The wearer of the hand can then use it. Firstly, it collects thermal (热的) information from a finger of the hand. The information is then sent to the nerves (神经) that were once connected to the missing hand. This can help the wearer to sense temperature in daily life.
Fabrizio was the first to try out the MiniTouch. The Italian man is 57 years old. He lost his right hand 37 years ago. For one test, the team prepared three similar bottles. They were filled with cold (12℃), cool (24℃) or hot water (40℃). With the help of the MiniTouch, Fabrizio could quickly tell the difference and didn’t make any mistakes. Without it, he only got 33% right. In another test, he sorted (分类) steel blocks according to their temperatures. The MiniTouch helped him to get 75% right.
The scientists’ next step is to improve their device (装置;设备). They want it to be able to sense touch as well. In this way, it will tell the user “this is soft and hot” or “this is hard and cold”. Another goal is to make the MiniTouch able to collect thermal information from four other fingers. “It’s all about giving the wearer a richer, more natural sense of the world,” said Micera, one of the scientists.
根据短文内容,选择最佳答案。
85.Why do the scientists develop the MiniTouch
A.To touch something. B.To feel the temperature.
C.To help the disabled. D.To change prosthetic hands.
86.How does the MiniTouch work
①The wearer senses the temperature.
②The MiniTouch collects information.
③The disabled person wears the Mini Touch.
④The index finger (食指) sends information.
A.②③④① B.②①③④ C.③①②④ D.③②④①
87.What does the underlined word “it” refer to in Paragraph 3
A.His right hand. B.Cold water. C.The MiniTouch. D.The temperature.
88.What do we know about Fabrizio
A.Fabrizio comes from Switzerland. B.He had two tests about the MiniTouch.
C.He lost his hands at the age of 20. D.He could sort steel blocks by himself.
89.What is the goal of the future MiniTouch
A.To help the wearers to have more money.
B.To use five fingers to collect information.
C.To tell the sense of sight by using it.
D.To offer the users a richer sense of the world.
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
()
()
参考答案及试题解析
1.C 2.C 3.B 4.D
【导语】本文是说明文。主要介绍了中国一款名为Robo Coach的人工智能驾驶教练系统及其特点与应用。
1.推理判断题。根据前文“Robo Coach has more than 40 sensors on the car to notice people, other cars and roads.”可知,此处围绕传感器的功能展开;后文“And to make faster decision making, the car is also provided with radar systems”提到雷达系统助力快速决策,可推断空格处应衔接传感器感知后的应对动作。选项C“若学习者遇到危险,它能立即停车”既呼应了传感器的感知功能,也与后文决策相关内容衔接自然。故选C。
2.细节理解题。根据第④段“Robo Coach uses sensors to stop if the car runs into something or increase speed suddenly for no reason”可知其能保障安全;第⑥段“the system can help the new driver correct past mistakes and prevent new ones”可知其能帮助提升驾驶技能。故选C。
3.主旨大意题。文章第①段引出中国研发的Robo Coach已用于驾校,后续段落介绍其本质、特点、功能,最后第⑦段说明其当前应用范围。整体核心是向读者展示人工智能驾驶教练已在中国部分驾校投入使用。故选B。
4.篇章结构题。第①段为总起段,引出Robo Coach及其实用现状;第②③④段介绍Robo Coach的本质(教学安全控制系统)、与人类教练的差异(称呼方式)及沟通和基础安全控制方式,属于对其基本特征的阐述;第⑤⑥段深入说明其传感器、雷达系统等硬件支持及具体教学辅助功能(纠正错误、调整教学风格等);第⑦段说明其当前的应用范围。因此结构为①/②③④/⑤⑥/⑦。故选D。
5.B 6.C 7.C 8.C
【导语】本文是一篇说明文,文章主要介绍了浙江大学学生团队发明的“空气洗手装置”,通过红外感应系统和流体力学原理实现节水功能,并已投入实际应用。
5.词句猜测题。根据“The machine uses an infrared ray induction system… which can feel the presence of our hands.”可知,该装置通过红外感应系统感知手的存在,故“presence”指“存在”。故选B。
6.词句猜测题。划线句“Others may not give the question a second thought.”是一个英语习语,字面意思是“别人不会给这个问题第二次想法”,其真正含义是“别人根本不会(花时间去)考虑这个问题”或“别人会对这个问题不屑一顾”。选项C“其他人可能完全不会思考或担心这个问题”最贴合原意。故选C。
7.推理判断题。根据“Chen and Li, who were studying fluid mechanics (流体力学)… this was considered to be an excellent idea.”可知,正在学习流体力学的陈和李认为这是一个绝妙的想法及后文“gravity-driven (重力驱动) hand-washing machine”可推知,该装置运用了流体力学知识。故选C。
8.细节理解题。根据“In 2014, a student called Chen Puyang first thought of the idea while he was washing his hands.”可知,2014年,一位名叫陈濮阳的学生在洗手的时候第一次想到了这个主意。故选C。
9.C 10.C 11.D 12.A
【导语】本文主要介绍了活字印刷术的发明、步骤及其影响。
9.推理判断题。根据“He invented the printing around 600 AD (公元). It is about 400 years earlier than the printing in Germany.”可知,活字印刷是在公元600年左右发明的,德国是在约400年后,即约公元1000年才发明了印刷术。故选C。
10.细节理解题。根据“First, the clay was made into movable types. Then words were engraved (雕刻) carefully onto the types. After that the words were chosen and put in right order in a box according to the text. Next, the workers brushed ink onto the movable types. Finally, the types could be used for printing.”可知,活字印刷有5步。故选C。
11.词句猜测题。根据“The movable type printing plays an important role in Chinese culture. With the help of it, Chinese culture spread around the world more quickly.”可知,活字印刷在中国文化中扮演了重要角色。在它的帮助下,中国文化得以更快地传播到世界各地。it指代“活字印刷”。故选D。
12.主旨大意题。本文主要介绍了活字印刷术的发明、步骤及其影响。故选A。
13.A 14.C 15.C 16.D
【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了作为新型交通工具的空中出租车,包括其首航情况、技术特点、优势及应用前景等。
13.细节理解题。根据文中“It started the first journey from Shenzhen to Zhuhai”可知,它从深圳开始了到珠海的第一次行程,所以空中出租车的第一次行程从深圳出发。故选A。
14.主旨大意题。通读全文,文章围绕空中出租车展开,介绍了它的首航、起降方式、动力、优势、应用等,是在介绍空中出租车这种新型交通工具。故选C。
15.篇章结构题。第①段引出空中出租车;第②③段介绍空中出租车的技术特点;第④段总述空中出租车的优点,⑤-⑦段分述空中出租车的优势;第⑧段讲空中出租车的应用及发展前景,整体结构与选项C的图示相符。故选C。
16.推理判断题。根据“Some people think this is a transport that will become widely used.”可知,最后一段讲空中出租车已在巴黎奥运会使用,很多公司和研究者在开发,认为它未来有大市场,由此可推知,接下来可能会讨论空中出租车的未来。故选D。
17.B 18.B 19.A 20.D 21.C
【导语】本文主要介绍了围棋的历史、规则、益处及国际传播。
17.细节理解题。根据“Weiqi was invented (发明) in China more than 2,500 years ago”可知,围棋发明于2500多年前。故选B。
18.词句猜测题。根据“Learning it can not only enhance people’s logical (逻辑的) thinking ability, but also develop their calm character.”可推断,“enhance”在此处表示“提高”,提高逻辑思考能力,B选项“Improve”表示“提高”。故选B。
19.细节理解题。根据“Learning it can not only enhance people’s logical (逻辑的) thinking ability, but also develop their calm character. That’s why it is more and more popular with modern people.”可知,围棋受欢迎的原因是它不仅能提高逻辑思考能力,还能培养沉稳性格。故选A。
20.词句猜测题。根据空缺处后文“Among them, players from China, Japan and South Korea have the highest level of Weiqi.”可知,此处应填入与围棋国际普及相关的句子。选项D“到目前为止,来自40多个国家的人们已经下过它。”最符合语境。故选D。
21.最佳标题题。全文介绍了围棋的历史、规则、益处及国际传播,属于对围棋的全面介绍。选项C最能概括文章内容。故选C。
22.B 23.C 24.A 25.D
【导语】本文主要介绍了AI能生成逼真假图,还讲了辨别AI假图的方法,并提出传播信息时应谨慎的建议。
22.细节理解题。根据 “AI painter Midjourney created a picture of a Chinese girl reading a newspaper.” 可知这里提到的图画是由AI绘画工具Midjourney生成,故选B。
23.细节理解题。根据 “We can also focus on the details.” 和 “AI is also terrible at dealing with the background.” 可知我们可以通过关注细节,查看背景来辨别一幅画是否是AI生成,故选C。
24.细节理解题。根据 “According to Boom, a website that fights against misinformation, people should slow down on clicking their posting button: ‘Stop, find the source, find trusted reports, rather than let our first impressions lead us.’” 可知Boom建议人们在点击发布按钮时应该慢下来,找到来源,找到可信的报道,即在传播消息前一定要三思,故选A。
25.最佳标题题。根据 “Can you recognize AI-made pictures ” 及全文可知文章介绍了如何辨别AI假图,找到AI的漏洞,故选D。
26.D 27.C 28.A 29.B 30.D
【导语】本文是一篇说明文,介绍了Toby McCartney用塑料垃圾建造道路的创意来源、技术原理以及实际应用效果,旨在解决塑料污染问题并提升道路质量。
26.推理判断题。根据第一段“We all know there is a problem with plastics pollution. Five trillion plastic bags are used every year. One million plastic drinking bottles are bought every minute.”可知,本段通过列举每年使用的塑料袋和每分钟购买的塑料瓶数量,强调塑料污染的严重性。故选D。
27.细节理解题。根据第一段“The road looks just like any other road. But it is more stretchy thanks to the plastic.”可知,塑料道路比普通道路更有弹性。故选C。
28.细节理解题。根据第二段“McCartney’s idea came from a trip to India. ‘I saw people in India would put plastic waste in potholes and burn it. The plastic would melt down in the hole,’ said McCartney.”可知,McCartney的灵感来自印度人用塑料垃圾修补道路的方法。故选A。
29.推理判断题。根据第四段“A one-kilometer stretch of road uses about 684,000 plastic bottles or 1.8 million plastic bags.”可知,1公里道路需要684,000个塑料瓶,因此10公里道路需要6,840,000个塑料瓶,即6.84百万。故选B。
30.推理判断题。根据最后一段“We are just a small part of ending the plastic problems, but it is nice to be part of it,” McCartney said. “I just don’t want my daughters to live in a world where there are more plastics in our oceans than fish.”可知,McCartney表示愿意为减少塑料污染贡献自己的力量。故选D。
31.B 32.A 33.D 34.D
【导语】本文是一篇记叙文,主要讲述了11岁的武汉男孩吴泽胤随家人移居非洲博茨瓦纳后,发现当地蔬菜价格高且质量差,于是开发了一款名为“Farm Assistant”的应用程序,帮助农民更轻松地种植蔬菜。
31.细节理解题。根据文章第1段“He moved to Botswana, Africa with his family in 2016.”可知,吴泽胤于2016年随家人移居博茨瓦纳。故选B。
32.词句猜测题。根据文章第2段“the quality was not good”后文举例“small carrots and green tomatoes”说明蔬菜未成熟,可推断“quality”指“质量”。故选A。
33.细节理解题。根据文章第4段“There is also information about the vegetables, like watering needs, seed prices and selling prices.”可知,该应用程序提供种植信息。故选D。
34.主旨大意题。根据文章最后一段吴泽胤的话“teaching them the skill is better than just giving them food”可知,他强调“授人以渔”的理念,与选项D(授人以鱼不如授人以渔)契合。故选D。
35.B 36.C 37.A 38.A 39.B
【导语】本文是一篇说明文,主要讲述了Goldie Nejat研发的护理机器人如何满足老龄化社会的需求,并探讨了机器人在医疗护理领域的应用前景及潜在问题。
35.篇章结构题。根据文章第一段“When Goldie Nejat began developing robots…she spent much of her time knocking on doors…”以及后续数据(如“The population of the people over age 80 will be more than 426 million in 2050”)可知,作者通过事实引入主题。故选B。
36.细节理解题。根据第一段“Nejat’s robots are designed to meet an increasing need—care-giving for the old”可知,机器人旨在照顾老年人。故选C。
37.主旨大意题。根据文章第三段“Some have worried that... ‘But the purpose is to support human care, not to take the place of it,’ says Brian Scassellati... He has tested robots... found that daily interaction with robots can help children with autism spectrum disorder improve social skills.”可知,该段核心围绕“机器人的设计目的(辅助护理)”展开,回应了人们的担忧并给出依据。故选A。
38.细节理解题。根据第四段“scientists try to understand human-robot relationships better”可知,随着该领域的发展,科学家们努力更好地理解人机关系。故选A。
39.推理判断题。根据最后一段Scassellati的总结句“Robots can give care…the need for that will increase in the future”可推断,机器人需求将增长,暗示其会更受欢迎。故选B。
40.C 41.D 42.A 43.B 44.B
【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了世界上的有趣节日之一——1月17日的儿童发明家日,提及该节日纪念本杰明·富兰克林诞辰、赞扬全球儿童发明家并鼓励儿童创新,还介绍了富兰克林儿时的发明及庆祝该节日的建议。
40.词句猜测题。根据“The holiday commemorates the birthday of Benjamin Franklin, and celebrates (赞扬) kid inventors around the world.”可知,“commemorates”与“celebrates”为并列关系,结合语境可推测其含义为“纪念”。故选C。
41.细节理解题。根据“When he was still a playful child, he invented the precursor (前身) to the swimming flippers (脚蹼) at the age of eleven. It was a year after he stopped going to school.”可知,本杰明·富兰克林在11岁发明了游泳脚蹼的前身,而这是他辍学一年之后的事,由此可推断他辍学的时候还是个小孩子。故选D。
42.细节理解题。根据“Encourage the kids to search for ideas to solve problems in a new way. If a child has an idea for a game or something else, help him make his dream come true.”可知,作者建议老师在孩子有新想法时提供帮助,助力他们实现梦想。故选A。
43.推理判断题。根据“Let kids know that their ideas or inventions don’t have to be great. Small things can also solve big problems. So do young children. As a saying goes, man’s will doesn’t depend on his age.”可知,作者认为孩子的想法或发明不一定非要很伟大,小事也能解决大问题,并且引用“人的意志不取决于年龄”这句谚语,由此可推断作者认同小孩子也能做了不起的事。故选B。
44.最佳标题题。通读全文可知,文章开篇介绍世界上有许多有趣的节日,随后重点围绕“Kid Inventors’ Day”展开,介绍了该节日的日期、意义以及庆祝建议。故选B。
45.A 46.C 47.B 48.C 49.A
【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了自动驾驶汽车的发展现状、优势及面临的挑战。文章通过设想自动驾驶汽车的未来场景,引出谷歌等公司正在研发的自动驾驶技术,并讨论了其安全性、功能及公众对自动驾驶汽车的看法。
45.推理判断题。根据文章第一段“What would the world be like if cars could drive themselves Imagine seeing an empty car passing by on its way to pick up its owner, or a car full of passengers who are reading, listening to music or even sleeping, but none of them are worried about the road ahead.”可知,第一段通过设想自动驾驶汽车的未来场景,旨在引发读者对自动驾驶汽车的好奇和思考。故选A。
46.细节理解题。根据文章第三段“But, if the tests are successful, these electric self-driven cars could be put into use very soon.”可知,测试中的自动驾驶汽车需要电能来运行。故选C。
47.细节理解题。根据文章第四段“The cars also control the speed if there are dangerous conditions.”可知,测试中的自动驾驶汽车已经能够在危险情况下控制车速。故选B。
48.细节理解题。根据文章第四段“Scientists and engineers believe, with the help of wireless signals, cameras and GPS, we are now at a stage where making safe self-driving can might be possible.”可知,无线信号、摄像头和GPS可以帮助自动驾驶汽车安全运行,而e-reading与自动驾驶汽车的安全运行无关。故选C。
49.细节理解题。根据文章最后一段“American lawyer Whit Drake, for example, doesn’t believe these cars are safe. He thinks that technologies can also be mistakes.”可知,Whit Drake认为自动驾驶汽车不够安全。故选A。
50.B 51.C 52.A 53.B 54.D
【导语】本文是一篇记叙文。本文讲述了美国少年Wheeler从小热爱太空科学,8岁时便立志与国际空间站宇航员通话。为了实现梦想,他自学制作了设备,并最终获得科学竞赛奖项。
50.推理判断题。根据“Have you ever thought about talking with people working in space ”可知,此处通过提出一个问题来引出文章主题。故选B。
51.细节理解题。根据“When he turned 8, he decided he wanted to talk with the ISS using ham radio”可知,Wheeler在8岁时决定用业余无线电与国际空间站的宇航员交谈。故选C。
52.细节理解题。根据第三段“He made his own tracker with a 3-meter-long antenna (天线), and two more small trackers made of Lego.”以及“So he 3D-printed a desktop satellite tracker.”可知,第三段主要向我们展示了Wheeler是如何制作他的设备的。故选A。
53.细节理解题。根据最后一段“For him, science is everything.”可知,Wheeler对科学表现出兴趣。故选B。
54.最佳标题题。通读全文可知,文章主要讲述了13岁的美国男孩Ezekiel Wheeler因对太空科学感兴趣,自制设备帮助人们与国际空间站的宇航员交流,并在相关比赛中获奖的故事。因此最佳标题是“A Boy Loving Space Science”。故选D。
55.A 56.D 57.C 58.D 59.B
【导语】本文主要介绍了一群哈佛大学的学生研发出了一种能发电的足球。
55.细节理解题。根据“The students at Harvard started thinking about ways to help them.”以及“The students invented a special type of football that can make electricity.”可知是哈佛大学的学生们发明了这种发电足球。故选A。
56.主旨大意题。阅读第二段可知,本段说明了发明这种特殊足球的原因。故选D。
57.推理判断题。根据“What do children like doing They had a great idea.”以及“The football is a great idea because children can carry it everywhere and they can have a happy time playing with it.”可知选择研发足球的原因是它很受欢迎。故选C。
58.推理判断题。根据“People need to play with the ball for 30 minutes. Then, it has enough electricity to power a lamp or light for three hours.”可知踢球半个小时可以让灯工作3小时,由此可推断,踢球两小时可以让灯工作12小时。故选D。
59.主旨大意题。通读全文可知,本文讲的是哈佛大学的学生研发出了一种能发电的足球,因此文章主题和“发明”有关。故选B。
60.C 61.D 62.B 63.C 64.A
【导语】本文主要讲述了轮子是有史以来最重要的发明的原因。
60.细节理解题。根据“In my opinion, the wheel is the most important thing that human beings have ever invented.”可知,作者是通过提出自己的观点来开始文章的。故选C。
61.细节理解题。根据“If you visit just one factory, you will see how important wheels are. You will see wheels on almost every machine.”可知,轮子是最重要的部分。故选D。
62.细节理解题。根据“Wheels are used to grind (磨碎) different kinds of corn into flour (面粉). They are then used to mix flour and other food into bread. We also need wheels to transport the wheat.”可知,轮子用来磨面粉,混合,运输三方面。故选B。
63.推理判断题。根据“Before the wheel was invented, people used to have to travel on foot or by riding on an animal. That is what we would be doing now if we did not have the wheel. Everything would take longer to do.”可知,在轮子发明之前,人们的生活是慢的。故选C。
64.篇章结构题。第一段是提出观点“认为轮子是最重要的发明”;第二到第四段具体介绍了轮子是最重要的发明的原因;第五段进行总结。因此文章是总分总结构。故选A。
65.D 66.B 67.A 68.E 69.F
【导语】本文是说明文。本文围绕未来的机器人宠物展开,介绍了机器人宠物的发展、优势、作用及可能带来的影响。
65.根据前文“Jean-Loup Rault, PhD, is an animal scientist at the University of Melbourne in Australia.”介绍了让-卢普·劳尔特的身份,后文他提及电子宠物鸡及大公司对其的改进,D选项“他认为机器人宠物将成为我们的新宠物。”承接上文介绍的人物,引出下文他对机器人宠物的相关表述,符合语境。故选D。
66.根据后文“You don’t have to feed it. You don’t have to walk it ...”此处应是总述机器人宠物有很多优点。选项B“机器人宠物有很多好处。”符合语境。故选B。
67.根据“You don’t have to walk it ... And you can go on holidays without feeling bad,”可知,此处应是与机器人宠物的具体的优点有关。选项A“它不会把你的房子弄得一团糟。”符合语境。故选A。
68.根据“When a Japanese robot seal (海豹) called Paro was introduced to hospital patients, it helped improve their moods and helped them make friends with others.”可知,此处应是引出机器人宠物在实际应用中的积极作用。选项E“但有些研究表明,智能机器是有帮助的。”符合语境。故选E。
69.根据“‘If we get used to a robotic companion (同伴) that doesn’t need food, water or exercise, perhaps it will change how humans care about other living beings,’ Rault said.”可知,此处应是与人类对待其他生物的态度有关。选项F“然而,机器人宠物可能会影响我们对动物的态度。”符合语境。故选F。
70.D 71.A 72.B 73.B
【导语】本文主要介绍了Releaf Paper公司利用树叶生产环保纸张的创新方法及其环保优势。
70.词句猜测题。根据“The company has found an ingenious way to make environmentally friendly paper. Instead of using wood to make paper, it uses leaves.”可知,公司没有用木材造纸,而是用树叶,这是一种有创意的方法;“ingenious”表示“有创造力的,巧妙的”,与Creative意思相近。故选D。
71.推理判断题。根据“Some European cities collect leaves from their streets and send them to Releaf Paper. ... Cellulose is the material that paper is made of.”可知,本文主要介绍环保纸的生产过程;选项A“那么纸张是如何生产的呢?”符合语境。故选A。
72.细节理解题。根据“The company has found an ingenious way to make environmentally friendly paper. Instead of using wood to make paper, it uses leaves.”可知,Releaf Paper通过使用不同的材料(树叶而非木材)来制造环保纸张。故选B。
73.推理判断题。根据“Lignin (木质素), the leftover (残留物) from the processes, is then sent back to the cities to be used as fertilizer (化肥).”可知,木质素被送回城市用作化肥;由此推知它可以用于城市花园里面。故选B。
74.F 75.D 76.C 77.E
【导语】本文主要介绍了化石燃料汽车造成的空气污染问题,中国在电动车领域的领先地位及其充电网络的发展,但是电动车目前面临的挑战。
74.根据“But they can also be a problem, especially fossil fuel (化石燃料) cars,”可知,此处介绍化石燃料汽车的问题,会导致空气污染,选项F“它们已经成为空气污染的主要原因。”符合语境。故选F。
75.根据“China has created the world’s largest EV market, according to the Wall Street Journal.”可知,中国创造了世界上最大的电动汽车市场,因此表示中国在起着主导作用。选项D“其中,中国正在发挥主导作用。”符合语境。故选D。
76.根据“It can be hard to find charging stations and the cars can’t go far before needing to be recharged.”可知,很难找到充电站,而且汽车行驶不了多远就需要充电,此处介绍电动车存在的问题。选项C“然而,仍然存在一些问题。”符合语境。故选C。
77.根据“There are more than 2.6 million charging stations in total.”可知,总共有超过260万个充电站,因此表示中国有很多的汽车充电网络。选项E“现在,中国拥有世界上最大的电动汽车充电网络。”符合语境。故选E。
78.A 79.B 80.D
【导语】本文主要介绍了智能手表的一些优势,以及一些家长对它的看法。
78.细节理解题。根据第二段中的“First of all, it can tell the time like a usual watch.”可知,智能手表和传统手表都能显示时间。故选A。
79.词义猜测题。根据第三段中的“In their opinions, wearing a smart watch for a long time may cause health problems.”可知,在一些家长看来,长时间佩戴智能手表可能会导致健康问题,由此可推断,他们认为青少年会一直处于辐射之下。radiation意为“辐射”,故选 B。
80.最佳标题题。通读全文可知,本文主要介绍了智能手表的一些优势,以及一些家长对它的看法,因此最适合本文的标题是“一种新产品——智能手表”。故选D。
81.D 82.C 83.A 84.B
【导语】本文是记叙文,主要介绍了来自荷兰的30名学生制造出的一款太阳能越野小汽车。
81.推理判断题。根据第二段中的“The car weighs just 1, 200 kg, and it is about 600 kg lighter than a typical car.”可知,这辆小汽车的重量为1, 200千克,比普通的小汽车轻大约600千克,所以判断普通的小汽车重约1, 800千克。故选D。
82.主旨大意题。根据“In October 2023, the team took the car on its biggest challenge. It’s a 1,000-kilometer test drive across Morocco”和第三段可知,本段讲的是对Stella Terra 进行的具有挑战性的测试驾驶。故选C。
83.推理判断题。根据最后一段中的“However, the students think it will take 5 to 10 years before car companies are able to build a car like Stella Terra.”可知,学生们认为小汽车公司需要5到10年才能制造出像 Stella Terra 这样的小汽车,由此可推断,他们认为小汽车公司想要制造出这样的小汽车非常困难。故选A。
84.推理判断题。通读全文可知,文章介绍了几个大学生制造出太阳能小汽车,所以推断文章可能在关于太阳能使用方面的杂志上被看到。故选B。
85.B 86.D 87.C 88.B 89.D
【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了瑞士科学家研发的“MiniTouch”假肢装置,该装置能让假肢佩戴者感知温度,并通过实验展示了其效果,同时展望了未来的改进方向。
85.细节理解题。根据文章“However, most wearers of prosthetic hands… have developed the ‘MiniTouch’.”及后文描述其功能可知,科学家研发“MiniTouch”是为了让假肢使用者能感知温度。故选B。
86.细节理解题。根据文章“Firstly, it collects thermal information from a finger...sent to the nerves...help the wearer to sense temperature”(首先,它从手指收集热量信息……传递到神经……帮助佩戴者感知温度)可知工作顺序为:③残疾人戴上MiniTouch→②MiniTouch收集信息→④食指发送信息→①佩戴者感知温度。故选D。
87.词句猜测题。根据文章“With the help of the MiniTouch, Fabrizio co

郑重声明:本文版权归原作者所有,转载文章仅为传播更多信息之目的,如作者信息标记有误,请第一时间联系我们修改或删除,多谢。