2025-2026学年七年级英语上第一次月考模拟题
【考试范围:Unit 1-Unit2】
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
一、听力选择(满分20分)
1.
A.Thank you. B.It’s a CD. C.R-U-L-E-R.
2.
A.I’m fine. B.It’s a key. C.It’s green.
3.Who is the man in the picture
A.Mary’s brother. B.Mary’s uncle. C.Mary’s friend.
4.What is Lucy’s favourite fruit
A.Bananas. B.Apples. C.Oranges.
5.What does Jane’s sister do
A.She is a nurse. B.She is an office worker. C.She is a doctor.
6.What will the weather be like tomorrow
A.Cool. B.Cold. C.Warm.
7.How’s the weather today
A.Warm and windy. B.Cold and rainy. C.Hot and sunny.
8.How does Mike usually go to school
A.By bus. B.On foot. C.By bike.
听对话,回答以下各小题。
9.What’s the girl’s name
A.Frank. B.Helen. C.Fine.
10.How does the girl spell the word
A.J-A-C-K-E-T. B.M-A-P. C.E-N-G-L-I-S-H.
11.What colour is the jacket
A.It’s black. B.It’s brown. C.It’s purple.
听下面一段对话,回答下列各小题
12.How old is Bill
A.13. B.14. C.15.
13.What’s Bill’s dream
A.To be a football player.
B.To be a basketball player.
C.To be a volleyball player.
14.How tall is Bill
A.About 1.8 meters tall.
B.About 1.7 meters tall.
C.About 1.6 meters tall.
听材料,回答小题。
15.How does Susan know the weather in Guangzhou
A.By watching TV. B.By reading an article. C.By learning in class.
16.What’s the weather like in Guangzhou in July
A.It’s cool and dry. B.It’s warm and rainy. C.It’s wet and hot.
17.Which season does Susan like best in Guangzhou
A.Spring. B.Summer. C.Autumn.
听材料,回答下列各小题。
18.How often does Lucy play football
A.Once a week. B.Twice a week. C.Every day.
19.Who does Lucy often play football with
A.Her cousin. B.Her friend. C.Her teacher.
20.What day is it today
A.Friday. B.Saturday. C.Sunday.
阅读理解(满分20分)
A
以下是某学校六年级四个同学的基本信息以及他们刚学会的问候语(Greetings),请根据信息选择正确选项。
Name: Ella Age (年龄): 11 Class: 3 Greeting: Good morning!
Name: Frank Age: 12 Class: 2 Greeting: How are you
Name: Jim Age: 13 Class: 4 Greeting: Good evening!
Name: Bob Age: 12 Class: 2 Greeting: Hello!
21.How old (多大年龄) is Ella
A.13. B.12. C.11. D.10.
22.________ are in the same (相同的) class.
A.Frank and Jim B.Ella and Jim C.Frank and Bob D.Bob and Ella
23.When Jim greets you, you should say, “________”
A.Good morning! B.Good afternoon! C.Hello! D.Good evening!
24.When Frank greets you, you should say, “________”
A.How are you! B.I’m fine, thanks! C.Hi! D.Hello!
B
This afternoon Mike and Bob do their homework in Jim’s home. At five, Jim and Mike go to play ping-pong. Bob can’t play it. He doesn’t go with them. He sees some things on the desk. “What a mess! Let me tidy up the desk,” Bob says. “The black pencil and the yellow eraser are Jim’s,” he says. He puts them into Jim’s blue schoolbag. Then he puts the green pen and the purple ruler into Mike’s schoolbag.
At six, Jim and Mike come back.“Where is my green pen ” Jim asks.
“It is in my schoolbag. Is my black pencil in your schoolbag ” Mike says.
“Yes, it is. And your yellow eraser is in my schoolbag, too,” Jim says.
“I’m sorry, boys,” Bob says.
“That’s all right, Bob. We should thank you. Next time we will tidy up the desk,” Jim says.
25.Where is Mike this afternoon
A.At home. B.At school. C.In Jim’s home. D.In Bob’s home.
26.Why doesn’t Bob go with Jim and Mike
A.Because he wants to go home. B.Because he wants to tidy up the desk.
C.Because he wants to do his homework. D.Because he doesn’t know how to play ping-pong.
27.What does Mike have
A.A green pen. B.A purple eraser. C.A yellow eraser. D.A green pencil.
28.The underlined word “mess” probably means “________”
A.things are small B.things are beautiful C.things are clean D.things are not tidy
C
Good afternoon! My name is Helen. What’s this in English It is a schoolbag. What colour is it It is pink. It is my schoolbag. What do I have in my schoolbag I have an English book, a Chinese book, a maths book, a pencil, two pens and a water bottle.
Hello! I’m Peter. This is my pencil box. It is blue. What do I have in my pencil box I have three pens, two pencils, a ruler and an eraser.
Hi, I’m Ella. How do I spell my name E-L-L-A, Ella. This is my desk. My schoolbag and my water bottle are on it. My schoolbag is purple and my water bottle is purple. Where is my pencil box It is in the desk.
Good afternoon! I am Tom. This is my eraser. It’s a black eraser. That is my cap. What colour is it It is red. I have a red cap.
29.What does Helen have in her schoolbag
①a pencil ②a ruler ③an eraser ④two pens
A.①② B.①④ C.②③ D.②④
30.What colour is Peter’s pencil box
A.Purple. B.Black. C.Pink. D.Blue.
31.Where is Ella’s pencil box
A.It’s on her desk.B.It’s on her chair. C.It’s in her desk. D.It’s in her schoolbag.
32.Which is TRUE (正确的) according to (根据) the passage
A.Helen has a red cap. B.Peter has two pens in his pencil box.
C.Ella’s water bottle is in her schoolbag. D.Tom has a black eraser.
D
Who is your favourite teacher The students of Class 3, Grade 7 take a vote (投票).
33. Who does most of the students like in Class 3, Grade 7
A.Mr. Green B.Mr. Miller C.Mr. Smith D.Mrs. Miller
34.Simon likes Wednesday best, because ________ .
A.his favourite lesson is history B.he has music lesson
C.he likes the school lunch on Wednesday D.he can relax and be happy
35.The underlined (下划线) word “admire” means “ ________ “ in Chinese.
A.讨厌 B.敬佩 C.害怕 D.嫉妒
36.Which is TRUE
A.There are 16 students in Class 3, Grade 7. B.The three students all like Mrs Miller.
C.Mr Smith is a basketball player. D.Mar feels happy in history classes.
E
The clouds in the sky are changing all the time. Some of them are like feathers (羽毛) flying in the air. Some are like a big quilt, covering the whole sky.
37
Sometimes clouds can make the sky very beautiful and lovely. But another time they might make it dark and dangerous. A moment ago, the clouds were smiling in small pieces while the sun was shining brightly. Suddenly the clouds became dark and it blew or rained heavily.
38 When different clouds hang in the sky, different kinds of weather will appear. There is much experience from the elders. High and thin clouds in the sky are often the beginning of the clear weather. 39 Next time, you can try watching the clouds by yourself.
Clouds can help us to know about weather and predict (预告) weather changes. Weather plays an important part in our daily life, especially for animals and the farmers. 40
However, knowing about the changes of the weather is not very easy, and there are mistakes only by seeing the clouds in the sky. Usually, people have to listen to the weather forecasts.
A.Those clouds can’t help you much.
B.Clouds are like the sign of the weather.
C.Others are like mountains, like a river or like a lion.
D.Those low or thick clouds often bring rain or snow.
E.So we should learn to see the clouds and understand the weather.
三、完形填空(满分10分)
Hello, everyone. My name is Betty Smith. Betty is my 41 name and Smith is family name. You can call (称呼) 42 Betty. I’m from America, 43 I’m in Shenyang with my dad and mum now.
I’m a 44 in Shenyang Experimental School and I’m in Class 5 Grade 7. There are 24 boys and 22 girls in my 45 . My classmates are all 46 to me and we are good friends.
My Chinese is not very good and they often 47 me with it after class. The teachers are nice to me 48 .
I like Shenyang. Shenyang is very 49 and there are many good places to go. But I don’t like the 50 here. It’s too cold in winter.
41.A.favourite B.first C.last D.family
42.A.her B.him C.me D.it
43.A.or B.so C.but D.after
44.A.classmate B.friend C.teacher D.student
45.A.class B.grade C.city D.school
46.A.new B.sorry C.nice D.small
47.A.see B.help C.draw D.thank
48.A.too B.all C.again D.please
49.A.small B.clean C.big D.cold
50.A.sport B.time C.colour D.weather
四、短文填空(满分10分)
阅读下面短文,在空格处填入一个适当的词或使用括号中单词的正确形式填空。
I love my school very much 51 I have some great classmates there. They can all do different things.
This is Helen. She is good at 52 (sing). She can play 53 guitar very well, and we like watching her make great music. Every day, she has to take part 54 the school band practice.
Tom is really cool. He is happy to make 55 (friend) with young people. He says he would like 56 (help) me with my English.
Charles 57 (do) well in sports. He can swim and play tennis. He can run fast, too.
Then this is my elder sister Alice. We are twins. Alice and I are in the same class. She run really 58 (quick), and she can play basketball and soccer.
I always have a good time with them at school.
五、任务型阅读(满分10分)
阅读短文,然后根据内容回答问题。
Do you enjoy your new school life
Middle school life is different from primary school life. You have more homework to do. There are more exams than before. All of these changes (变化) can be scary.
Don’t worry! Here are some useful tips to make this school year a good one.
Prepare to study.
Remember to take all your school things. Set a regular (有规律的) time to do your homework. If you have any problems with your homework, try to ask your parents or teachers for help.
Get a good night’s sleep.
Go to bed early. If you can’t sleep, drink a glass of warm milk. It makes you calm (平静的). Before going to bed, lay out all your things. That way, you won’t forget anything.
Make new friends.
Be kind and smile often. Introducing yourself is a good way to meet people. Try your best to help others when they are in trouble (困难). You can also invite someone to play with you or have dinner together.
59.Are there any changes in middle school
60.What should we do if we have any problems with our homework
61.Why does the writer ask us to drink a glass of warm milk
62.What will you do if you want to make new friends Write 20 words or more.
六、书面表达(满分15分)
63.假如你叫Jim,今年来到阳光中学 (Sunshine Middle School) 学习,请根据以下信息向新同学们进行自我介绍。
姓名:Jim 年龄:13岁
外貌: 又高又壮,短头发,戴眼镜
个人情况: 就读于阳光中学,七年级一班,喜欢所有的功课,擅长数学。同学们很好,在学校总是很开心。
爱好与梦想: 爱好很多,听音乐使他开心。最喜欢阅读。放学后经常和同学们打排球并且和他们谈论排球,有一个梦想……希望……
要求:
1. 要点齐全,适当发挥。
2. 意思连贯,语言通顺。
3. 注意分段,字数70 左右。
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科
试卷第2页,共2页
试卷第1页,共1页
参考答案
1.C
【原文】How do you spell it
2.A
【原文】How are you
3.B
【原文】M: Who’s the man in the picture, Mary
W: He is my uncle.
4.B
【原文】M: Lucy, what’s your favourite fruit
W: Apples. You know, an apple a day keeps the doctor away.
5.B
【原文】M: Jane, is your sister a nurse
W: No, she is an office worker but her husband is a doctor.
6.B
【原文】W: What are you looking for, David
M: Where is my warm coat, Mom The weather report says it will be cold tomorrow.
7.B
【原文】M: Gina, what’s the weather like today
W: Cold and rainy, so you should take your coat and umbrella.
8.A
【原文】W: Mike, how do you usually go to school
M: By bus.
9.B 10.A 11.B
【原文】M: Hello, Helen. How are you
W: Hello, Frank. I’m fine, thanks. And you
M: I’m OK. Helen, what’s this in your bag
W: It’s a jacket.
M: How do you spell it
W: J-A-C-K-E-T.
M: What color is it
W: It’s brown.
12.B 13.B 14.A
【原文】M: I got an email from my e-friend Bill.
W: Where is Bill from
M: He is from London.
W: How old is he
M: He’s fourteen.
W: What’s his hobby
M: Swimming and playing basketball. His dream is to be a basketball player.
W: How tall is he
M: About 1.8 meters tall. Look at this photo. This is Bill.
W: Oh, yes. He’s really tall.
15.B 16.C 17.C
【原文】W: Hi Susan, what are you doing
M: Hi Jim. I’m reading an article about Guangzhou’s weather.
W: What’s the weather like in Guangzhou in summer
M: It’s hot and wet in June, July and August.
W: What about spring
M: It’s warm in march April and May, but it rains a lot.
W: And autumn
M: It’s cool and dry. Autumn is my favorite season in Guangzhou.
W: What do people often do there in autumn
M: They always go on a family outing at this time of year.
W: The article is interesting. May I have a look
M: Sure, here you are.
18.B 19.A 20.B
【原文】M: Hello, Lucy. Do you like playing football
W: Oh, yes I like it very much.
M: Well. How often do you play football
W: Twice a week. And I often play for an hour.
M: Who do you often play football with
W: I often play it with my cousin on Tuesday and Friday afternoon.
M: Tomorrow is Sunday. Would you like to watch a football match with me
W: Yes, I’d like to.
21.C 22.C 23.D 24.B
【导语】本文介绍了六年级四个同学的基本信息以及他们刚学会的问候语。
21.细节理解题。根据“Name: Ella Age (年龄): 11”可知,艾拉的年龄是11岁。故选C。
22.细节理解题。根据“Name: Frank Age: 12 Class: 2”以及“Name: Bob Age: 12 Class: 2”可知,弗兰克和鲍勃在相同的班级。故选C。
23.细节理解题。根据“Name: Jim”以及“Greeting: Good evening!”可知,当吉姆和你打招呼时,你应该说:“晚上好!”。故选D。
24.细节理解题。根据“Name: Frank”以及“Greeting: Good evening!”可知,当弗兰克跟你打招呼的时候,你应该说:“我很好,谢谢”。故选B。
25.C 26.D 27.C 28.D
【导语】本文讲述了鲍勃好心帮助迈克和吉姆整理桌子,但是不小心把他们的物品放错了地方的故事。
25.细节理解题。根据“This afternoon Mike and Bob do their homework in Jim’s home.”可知,迈克在吉姆家里。故选C。
26.细节理解题。根据“Bob can’t play it. He doesn’t go with them.”可知,因为他不知道怎么打乒乓球。故选D。
27.细节理解题。根据“‘Is my black pencil in your schoolbag ’ Mike says.”以及“And your yellow eraser is in my schoolbag, too”可知,迈克有一个黄色的橡皮。故选C。
28.词义猜测题。根据“What a mess! Let me tidy up the desk”可知,此处鲍勃在说帮他们收拾桌子,因此桌子是不整洁的,划线单词的意思是“东西不整洁”。故选D。
29.B 30.D 31.C 32.D
【导语】本文是海伦、彼得、艾拉以及汤姆对自己物品的介绍。
29.细节理解题。根据“My name is Helen.”以及“I have an English book, a Chinese book, a maths book, a pencil, two pens and a water bottle.”可知,海伦的书包里有一支铅笔和两支钢笔。故选B。
30.细节理解题。根据“I’m Peter. This is my pencil box. It is blue.”可知,彼得的铅笔盒是蓝色的。故选D。
31.细节理解题。根据“Where is my pencil box It is in the desk.”可知,艾拉的铅笔盒在她书桌里。故选C。
32.细节理解题。根据“I am Tom. This is my eraser.”可知,汤姆有一块黑色的橡皮。故选D。
33.A 34.B 35.B 36.D
【导语】本文是一篇应用文,文章通过图表和文字描述,展示了学生们对不同老师的评价。
33.细节理解题。根据图表可知,Mr. Green15票,Mrs. Miller10票,Mr. Smith8票,Mr. Green票数最多。故选A。
34.细节理解题。根据“Wednesday is my favourite day, because I have music that day.”可知,Simon最喜欢周三,因为周三有音乐课。故选B。
35.词句猜测题。根据“Mr. Green is my favourite teacher.He can sing very well And he can teach us to sing. I admire him very much.”可知,Mr. Green是Simon最喜欢的老师,他唱得很好,并且教学生们唱歌,可推知Simon非常钦佩他。故选B。
36.细节理解题。根据“She teaches history and we are relaxed and happy in her class.”可知,Mar说她教授我们历史,我们在历史课上放松并且开心。故选D。
37.C 38.B 39.D 40.E
【导语】本文主要讲述了云的多变形态,以及云与天气的关系,并如何通过观察云了解和预测天气变化。
37.根据“Some of them are like feathers (羽毛) flying in the air. Some are like a big quilt, covering the whole sky.”可知云的形态各异,选项C“其他云像山、河流或狮子”符合语境。故选C。
38.根据“When different clouds hang in the sky, different kinds of weather will appear.”可知不同云代表不同天气,选项B“云像天气的标志”符合语境。故选B。
39.根据“High and thin clouds in the sky are often the beginning of the clear weather.”可知高而薄的云常预示晴天,选项D“那些低而厚的云常带来雨或雪”符合语境。故选D。
40.根据“Clouds can help us to know about weather and predict (预告) weather changes. Weather plays an important part in our daily life, especially for animals and the farmers.”可知要学会看云。选项E“所以我们应该学会看云,了解天气。”符合语境。故选E。
41.B 42.C 43.C 44.D 45.A 46.C 47.B 48.A 49.C 50.D
【导语】本文是一篇记叙文。主要讲述了贝蒂·史密斯的个人信息、在沈阳的学习生活以及她对沈阳的感受等。
41.句意:我的名字是贝蒂·史密斯。贝蒂是我的名字,史密斯是我的姓。
favourite最喜欢的;first第一;last最后的;family家庭。根据英语名字的表达习惯,名在前,姓在后,所以Betty是first name,故选B。
42.句意:你可以叫我贝蒂。
her她的;him他;me我;it它。根据“You can call (称呼) … Betty.”可知,此处表示“叫我贝蒂”,应用me,作宾语。故选C。
43.句意:我来自美国,但我现在和我的爸爸、妈妈在沈阳。
or或者;so所以;but但是;after在……之后。根据“I’m from America, … I’m in Shenyang with my dad and mum now.”可知,此处表示转折,应用but,故选C。
44.句意:我是沈阳实验学校的一名学生,我在七年级五班。
classmate同学;friend朋友;teacher老师;student学生。根据“in Shenyang Experimental School and I’m in Class 5 Grade 7.”可知,此处表示“学生”,故选D。
45.句意:在我的班里有24个男孩和22个女孩。
class班级;grade年级;city城市;school学校。根据“There are 24 boys and 22 girls in my...”可知,此处表示“在我的班里”,故选A。
46.句意:我的同学们都对我很好,我们是好朋友。
new新的;sorry抱歉的;nice好的;small小的。根据“and we are good friends”可知,同学们对我很好,故选C。
47.句意:我的中文不是很好,他们经常在课后帮助我。
see看见;help帮助;draw画画;thank感谢。根据“My Chinese is not very good”可知,同学们会帮助我,故选B。
48.句意:老师们对我也很好。
too也;all所有的;again再次;please请。根据“The teachers are nice to me...”可知,此处表示“也”,故选A。
49.句意:沈阳很大,有很多好地方可以去。
small小的;clean干净的;big大的;cold冷的。根据“there are many good places to go”可知,沈阳很大,故选C。
50.句意:但是我不喜欢这里的天气。
sport运动;time时间;colour颜色;weather天气。根据“It’s too cold in winter.”可知,此处表示“天气”,故选D。
51.because 52.singing 53.the 54.in 55.friends 56.to help 57.does 58.quickly
【导语】本文主要介绍了作者的同学以及他们的爱好等事情。
51.句意:我非常爱我的学校,因为我在那里有一些很棒的同学。根据“I love my school very much…I have some great classmates there.”可知,空格后是解释喜欢学校的原因,用because引导原因状语从句,故填because。
52.句意:她擅长唱歌。at是介词,动词应用动名词形式,故填singing。
53.句意:她吉他弹得很好,我们都喜欢看她演奏很棒的音乐。固定短语play the guitar“弹吉他”,故填the。
54.句意:每天,她都要参加学校乐队的练习。固定短语take part in“参加”,故填in。
55.句意:他喜欢和年轻人交朋友。固定短语make friends“交朋友”,故填friends。
56.句意:他说他愿意帮助我学习英语。固定短语would like to do sth.“想要做某事”,故填to help。
57.句意:查尔斯擅长运动。do“做”,是动词,主语是第三人称单数,动词用三单形式,故填does。
58.句意:她跑得真快,她能打篮球和踢足球。此空修饰动词run,应填副词quickly“快速地”,故填quickly。
59.Yes, there are. 60.We should try to ask our parents or teachers for help. 61.Because it makes us calm. 62.I will be kind and smile often, introduce myself, try my best to help others when they are in trouble, invite someone to play with me, and have dinner together. (开放性试题,答案不唯一,言之有理即可)
【导语】本文列举了几个可以帮助我们适应新学校生活的小贴士。
59.根据“Middle school life is different from primary school life.”可知,初中生活相对于小学生活发生了改变。故填Yes, there are.
60.根据“If you have any problems with your homework, try to ask your parents or teachers for help.”可知,如果在家庭作业上有困难可以找父母或老师帮忙。故填We should try to ask our parents or teachers for help.
61.根据“If you can’t sleep, drink a glass of warm milk. It makes you calm”可知,热牛奶可以让你保持平静。故填Because it makes us calm.
62.根据“Be kind and smile often. Introducing yourself is a good way to meet people. Try your best to help others when they are in trouble. You can also invite someone to play with you or have dinner together.”可知此处介绍了怎么去交朋友。故填I will be kind and smile often, introduce myself, try my best to help others when they are in trouble, invite someone to play with me, and have dinner together. (开放性作答,言之有理即可。)
63.例文:
Hello, everyone! I’m Jim. I’m 13 years old. I’m tall and strong with short hair and glasses. I study in Class 1, Grade 7 at Sunshine Middle School. I like all my lessons and I’m good at math. My classmates are very nice and I’m always happy at school. I have many hobbies. Listening to music makes me happy and I like reading best. After school, I often play volleyball with my classmates and talk about it with them. I have a dream. I hope to become a great volleyball player in the future.
【详解】[总体分析]
①题材:本文是一篇材料作文;
②时态:本文以“一般现在时”为主;
③提示:写作要点已给出,写作时根据题干中的提示信息介绍自己,可适当增加细节,突出写作要点。
[写作步骤]
第一步,介绍自己的名字、年龄、外貌以及在学校的情况;
第二步,介绍自己的爱好;
第三步,介绍自己的梦想,并希望梦想能成功。
[亮点词汇]
①be good at擅长
②play volleyball打排球
③talk about谈论
[高分句型]
①Listening to music makes me happy and I like reading best. (含有and的并列句)
②I hope to become a great volleyball player in the future. (动词不定式作宾语)
答案第1页,共2页
答案第1页,共2页
郑重声明:本文版权归原作者所有,转载文章仅为传播更多信息之目的,如作者信息标记有误,请第一时间联系我们修改或删除,多谢。
