2024年中考英语专练(深圳专用)--02 阅读理解(含解析)

专题02 阅读理解
(2023·广东深圳·深圳中学校联考一模)
Shenzhen Daily 2023-02-28
①Getting a pie from the sky is becoming a reality in the city as online delivery platform Meituan has been allowed to start drone delivery service(无人机送餐服务), Shenzhen Evening News reported.
②At Galaxy World in Longgang District, a reporter from the newspaper watched how a meal has been delivered by the drone on Thursday. The drone slowly landed and a door above the Meituan Intelligent Dining Cabinet(储藏柜)opened slowly, where the drone put the meal box inside the cabinet.
③“It takes about 15 minutes to place the order and receive the meal. A lot of people have tried the drone delivery service here,” said a woman who just took her meal box out from the cabinet.
④During the year 2022, food and drinks such as noodles, fruits, coffee and milk tea and even flowers have been delivered through Meituan’s drone delivery system, the report said.
⑤The company said that as of last year, it had completed over 100,000 drone deliveries. Meituan started to explore drone delivery service in 2017 and started the try in early 2021. The service has an average delivery time of 12 minutes, which is less than traditional delivery methods, according to the company.
⑥There are only a few cities in the world with the advantages of drone delivery service, and Shenzhen is taking the lead in China, according to the report. However, there are still some problems with this kind of service.
1.Where is the meal box put
A.In Longgang District. B.Inside the cabinet.
C.By the drone. D.At Galaxy World.
2.What is the main idea of the second paragraph
A.Where the drone landed. B.When the service started.
C.How the service provided. D.Who watched the drone.
3.How long did Meituan spend exploring drone delivery service
A.Three years. B.Four years. C.Five years. D.Six years.
4.What can we learn from the last paragraph
A.Many cities around the world have the drone delivery service.
B.The drone delivery service has many advantages in our daily life.
C.Shenzhen is the first city starting drone delivery service in China.
D.The drone delivery service is very popular all over the world.
5.What is the passage going to talk about next
A.How to make good use of the drone delivery service.
B.What problems the drone delivery service faces.
C.How to solve the problems of the drone delivery service.
D.What advantages the drone delivery service has.
(2023·广东深圳·统考一模)If you happen to see a foreign man leading a group of teenagers practicing Wushu, or martial arts, in a park or by the seaside in Shenzhen, that might be Duiu Onofrei, who has been teaching Qwan Ki Do (观气道) in the city since 2017.
Onofrei, a Romanian martial arts instructor and volunteer, came to China because he was attracted by Chinese martial arts. Onofrei started to practice martial arts in his teens 34 years ago in Romania. He said he watched a lot of Jackie Chan’s and Bruce Lee’s movies and was interested in their movements. This is the reason why Onofrei started practicing some martial arts moves.
One morning after Onofrei arrived in Shenzhen, he got up early and saw many people practicing Tai Chi at around 6:30 a.m.. Onofrei spent hours watching them and found some movements in Tai Chi are similar to those in Qwan Ki Do. He loves to share his knowledge and experience with Chinese Kung Fu teachers and practitioners. Then he started to regularly teach martial arts for free.
Last year, he organized a Chinese team to attend the seventh Qwan Ki Do martial arts world championship and achieved great results. Onofrei said he dreams to inherit and carry forward (继承和弘扬) the spirit of martial arts, and to encourage more young people to practice martial arts in Shenzhen.
6.How long has Onofrei been teaching Qwan Ki Do in Shenzhen
A.For 1 year. B.For 3 years. C.For 6 years. D.For 34 years.
7.Why did Onofrei start learning martial arts
A.Because China is known as the birthplace of martial arts.
B.Because martial arts were popular when he was a teenager.
C.Because he was attracted by martial arts moves in the movies.
D.Because martial arts can help him become stronger and healthier.
8.What can we learn from paragraph 3
A.Onofrei teaches Qwan Ki Do to make money.
B.Onofrei gets up early to practice Tai Chi every day.
C.Tai Chi and Qwan Ki Do have something in common.
D.Tai Chi is more interesting and useful than Qwan Ki Do.
9.What is Onofrei’s dream
A.To make lots of money as a martial arts teacher. B.To play a role in action movies of Jackie Chan.
C.To be a popular Qwan Ki Do teacher in China. D.To attract more people to practice martial arts.
10.Where can you probably read the passage
A.In a storybook. B.In a newspaper. C.In a travel magazine. D.In a science book.
(2023·广东深圳·统考一模)On the way to a delivery destination, Huang Zhineng, carried a big backpack walking fast, while Huang Shaoli, kept up with his son and whispered him to be careful.
The father and son, different from other deliverymen, will always complete an order together. Huang Zhineng was diagnosed(诊断)with autism(自闭症)when he was 2 years old. This diagnosis made Huang’s mother cry for three days. “None of us had an idea how to deal with his disorder,” Huang Shaoli said. “However, the thing happened, and we had to face it.” Afterward, the couple took their son to receive training in a center for special children for years. “When I first heard him say a sentence: ‘Dad, hug me,’ I just stood there, full of surprise. I hugged him back tightly with tears when he opened his arms.”
Since 2016, when Huang Shaoli became a part-time deliveryman in Shenzhen, he has taken his son with him for every delivery. Huang’s now 16-year-old son has completed nearly 3,000 deliveries with him and his wife in six years. According to Huang Shaoli, sending deliveries provides his son a chance to go out and communicate with the clients(客户). “And we can earn a living from the job,” he said. In addition, he hoped that the deliveries could help deal with his son’s condition as well as relieve(缓解)his anxiety for his son’s future.
At about 3 p.m. Saturday, they dressed well in their uniforms and were ready to set out for deliveries from their home at Luhu Community in Longhua District. “My favorite buses are those with bus numbers starting with K or M, because those buses are fast, and they can drive on expressways. I also like taking Metro lines 10 and 14,” Huang Zhineng said, He enjoys listening to blowing wind sounds and viewing the scenes from the buses.
When they received an order at about 5 p.m., Huang Zhineng realized that the route was complicated(复杂). He hardly walks the wrong way, and his father said that his son keeps a public transport map in his mind, remembering almost every bus and Metro route. After nearly an hour, the father and son delivered the cake to the client. The father said, “Zhineng can communicate with shop assistants and clients smoothly, few of them would detect he is different.”
“My only wish to my kid is that he can live independently. I cannot accompany him all the time,” Huang Shaoli said with hope.
11.According to the article, what happened to the family
A.The father lost his job and had to be a deliveryman.
B.The son had autism when he was 2 years old.
C.The son can’t speak like normal people.
D.The mother had a very serious illness.
12.Which of the following statements is TRUE according to the article
A.The parents knew well about how to deal with their son’s disorder.
B.The son has completed nearly 4,000 deliveries with his parents in 6 years.
C.The son is very familiar with the public transport.
D.The son can deliver things to the clients very fast with the help of a map in his hand.
13.Which is NOT the reason why Huang Shaoli takes his son with him for delivery
A.Huang Zhineng can communicate with clients smoothly.
B.Sending deliveries provides his son a chance to go out and communicate with others.
C.They can earn a living from the job.
D.He hoped the deliveries could help deal with his son’s condition.
14.Which is the best way to divide the passage
A.①/②/③④⑤/⑥ B.①②/③④/⑤⑥
C.①②③/④⑤/⑥ D.①/②③④/⑤⑥
15.Which of the following is the best title for the passage
A.Being a deliveryman helps cure diseases
B.A great father as a deliveryman
C.Boy with autism delivers 3,000 orders in 6 years
D.The best way to relieve anxiety
(2023·广东深圳·统考一模)Once there were four children whose names were Peter, Susan, Edmund and Lucy. This story is about something that happened to them when they left London during the war.
The four children were sent to an old man’s house in the countryside, ten miles from the nearest railway station and two miles from the nearest post office. The old man had untidy white hair which grew over most of his face. On the first evening, he went out to meet the children. He looked so strange that little Lucy was a bit afraid, but Edmund wanted to laugh and tried to hide it by blowing his nose.
After saying goodnight to the old man, they went upstairs. The house was so large with all those steps and rows of doors leading into empty rooms. The boys went into the girls’ room and they argued about the house and the old man. While they were talking, there came a strange noise. The noise and the thought of the large house made Lucy feel even more frightened.
“It’s an owl (猫头鹰),” said Peter. “This is a wonderful place for birds. Let’s go and explore tomorrow. You might find anything in a place like this. Did you see those mountains and woods as we came along ”
But the next morning, there was a rain falling, so thick that you could see neither the mountains nor the woods. After breakfast, they were upstairs in the room. Edmund started complaining about the weather. Susan suggested reading books in the room. “Not for me,” said Peter, “I’m going to explore in the house.” Everyone agreed to this and that was how the adventures began.
16.Where did the story take place
A.In the post office. B.In the old man’s house.
C.In the railway station. D.In the city of London.
17.What did Edmund think of the old man when he first met him
A.Funny. B.Kind. C.Terrible. D.Ugly.
18.Why did Lucy feel even more frightened in paragraph 3
A.Because she saw an owl in the large house.
B.Because someone unknown was walking on the steps.
C.Because the old man took all of them to the empty rooms.
D.Because she heard a terrible sound and thought of the house.
19.What does “this” in the last paragraph refer to
A.Reading books in the house. B.Complaining about the weather.
C.Finding out about the house. D.Searching for birds in the woods.
20.What would probably happen next in the story
A.The four children would go back to London secretly.
B.The four children would explore the mountains together.
C.The children would experience something unusual in the house.
D.The old man would hunt for the owl and other birds in the woods.
(2022·广东深圳·统考二模)We have more spare time after the “double reduction” policy (双减政策). My children and I enjoy the reading time. It’s amazing to read the books which I have read before. Rereading is like staying with an old friend. Sometimes, you two are so similar.
The beauty of rereading depends on the idea that our connection with the book is based on our own experience. It’s true, the older I get, the more I feel time has wings. But with reading, it’s all about the present time. Because reading is a kind of communication between author and reader. Each has to try the best.
There are two books I reread during my spare time. The first, which I read these days, is Ernest Hemingway’s A Moveable Feast. Published in 1964, it’s about his memory of 1920s Paris. The words are rousing. I can get energy when I am down. The other is The Unwinding which was on the list of 10 best books of the 22nd Shenzhen Reading Month. The reason why I like it is that its changeable plot helps me think deeply.
As for my children, they have more time to read. They often give an unexpected ending for a story. This makes us laugh or feel sorry for the characters. After a book, there must be a drama in my home. It’s the sweet family time.
Thanks to the valuable rereading time, it helps us grow and better understand what company(陪伴) is. I believe that the more we read, the better we will be.
21.How does the author spend the free time according to Paragraph 1
A.By staying with his old friends. B.By rereading with his old friends.
C.By reading books with his children. D.By studying “double reduction” policy.
22.What does the author think of rereading
A.It shows a window to a whole world. B.It helps the children to get spare time.
C.It helps the readers to find old friends. D.It connects the writer and reader well.
23.What does the underlined word “rousing” most probably mean
A.Encouraging. B.Surprising. C.Interesting. D.Frightening.
24.Why does the author like the book The Unwinding
A.The author read it years ago. B.It was one of the 10 best books.
C.It helps the author think deeply. D.It’s the writer’s memory of Paris.
25.What does the author really get from rereading
A.The purpose of reading a book. B.The meaning of true company.
C.How to put on a family drama. D. How to find an unexpected ending.
(2022·广东深圳·统考二模)After climbing the stone steps of a tea garden, Fang Dongyu, 68, spends most of his time picking fresh tea leaves with other villagers as the harvest season of spring tea has started. “We can earn over 10,000 yuan a month during the harvest season, which we couldn’t imagine before,” said Fang from Wugongling village of Shexian county, East China’s Anhui province. However, the mountainous Wugongling was once a poor village because of the terrible traffic and bad farmming conditions.
In the 1960s, to fight against hunger, villagers here spent about 13 years creating a tea garden on the poor mountains by hand with over 700 million pieces of stones. Men and women, old and young, we worked together, from early morning to late night. We were working hard with the dream of improving our lives,” said Fang, who started helping build the tea garden at the age of 13. Although decades have passed and people who struggled (奋斗) for the tea garden have grown old, the spirit of struggle has been followed and shows stronger power nowadays. With the help of the government, organic white tea (有机白茶) has been brought to the tea garden and it has become a big attraction since 2021. E-business and short-video platforms allow the villagers to achieve their dreams in this remote place.
“We will further develop the village by combining tourism with agriculture, protect our culture and carry forward the spirit of struggle,” said Fang Jincai, Party secretary of Wugongling village.
26.Why is Fang Dongyu so busy
A.To climb the stone steps. B.To pick the tea leaves.
C.To talk with the villagers. D. To build the tea garden.
27.How did people in Wugongling village build the tea garden in 1960s
A.With their own hands. B.By using large machines.
C.By digging the holes. D.With the help of big sticks.
28.Which word can be used to describe the villagers
A.Lazy. B.Stupid. C.Hard-working. D.Kind-hearted.
29.What has caught people’s interest in the tea garden since 2021
A.E-business. B.Organic white tea. C.Stone steps. D.Short-video platforms.
30.Where is the passage probably from
A.A science book. B.A storybook. C.A sports magazine. D.A newspaper.
(2023·广东深圳·统考一模)Expected to open in 2024, the Shenzhen-Zhongshan bridge across the Pearl River will cut travel time between the two cities in South China’s Guangdong province (省) from two hours to about 30 minutes.
The project crosses the sea, connecting two bridges, two islands, underwater channels and a two-way eight-lane tunnel (八车道隧道). According to the China Daily newspaper, 320,000 tons of steel (钢材) will be needed to build the two-way eight-lane tunnel, which will be 6.8 km long and 46 meters wide, making it the largest and widest in the world. The connection is made up of 19 bridges, the longest of which is 10 kilometers. The speed limit on the bridge, when it is completed, will be a speed of 100 km per hour at most.
As an important project in China under the country’s 13th Five-Year Plan (2016—2020), the bridge, once completed, is expected to improve communication in the Greater Bay Area, which covers Hong Kong, Macao and Guangdong. The bridge will also join up the Nansha, Qianhai, Cuiheng and Hengqin areas of the province.
Chen Lei, a doctor now working in Shenzhen, was born and raised in Zhongshan. He couldn’t hide his excitement when talking about the bridge, “It would be much more convenient for me to visit my parents. My friends who run business on local food products are happy with the huge market in Shenzhen and reduced traffic cost. There have also been more Shenzhen-based companies and factories setting up offices, building houses and getting workers in my hometown. I believe the bridge will not only benefit my hometown but also all the connected parts in Guandong.”
31.How much travel time will be saved by the Shenzhen-Zhongshan bridge
A.30 minutes. B.60 minutes. C.90 minutes. D.120 minutes.
32.How does the writer present the bridge in the second paragraph
A.By listing examples. B.By giving numbers.
C.By describing pictures. D.By showing differences.
33.What does the third paragraph mainly introduce about the bridge
A.Its look. B.Its size. C.Its influence. D.Its development.
34.What can we learn from Chen Lei’s words
A.Local house price will be reduced in Shenzhen.
B.More factories are creating new offices in Shenzhen.
C.More job opportunities will be provided in Zhongshan.
D.Local market of food products will be huge in Zhongshan.
35.Where is the passage probably taken from
A.A newspaper. B.A storybook. C.A travel diary. D.A science book.
(2023·广东深圳·统考一模)Have you seen your parents having a headache and reach for a bottle of aspirin (阿司匹林) We use it when we’re hurting. And it all started with a man who gave a taste of tree skin centuries ago.
In 1758, Edward Stone took a walk on a beautiful, sunny morning in England. He stopped to rest under a willow (柳树) tree. Suddenly, he decided to try a bit of the tree skin. The bitter (苦的) taste reminded him of medicine and he started to think whether it could be used as a medicine. Edward referred to medicine books for answers, but he failed. Still, he decided to test it on his family, friends and neighbors with headache and it really helped them feel better.
Edward Stone wasn’t the first one to learn this medicine. Willows grow everywhere, so they’re cheap and easy to get. People around the world have been using it for thousands of years to reduce agony. But Edward was the first to work on it and record the risk of it.
In 1888, the Bayer company was looking for new medicines to sell. Two years later, the company invited scientists to find out which part of the willow skin could be used for medicine. Then, they studied how to turn it into medicines that were easy to take. Finally, after 7 years of work, they succeeded. The Bayer company named this new pain-killing medicine “aspirin”.
Soon, the medicine became a success and made huge money for Bayer. The hard work of scientists makes a history. Aspirin has become one of the most-used pain-killing medicines and you can buy it at a cheap price from almost every medicine store all over the world. And it all started with Edward’s curiosity.
It is curiosity that makes us learn and benefit from nature. Stay hungry. Stay foolish. Maybe you are the next scientist that changes the world.
36.What inspired Edward to use willow skin as a medicine
A.The bitter taste of willow. B.The sick people around him.
C.The good weather in England. D.The medicine book about plants.
37.What does the underlined word “agony” in paragraph 3 mean
A.Cost. B.Danger. C.Pain. D.Work.
38.When did scientists invent aspirin
A.In 1888. B.In 1890. C.In 1895. D.In 1897.
39.What can we learn about aspirin from paragraph 5
A.It is widely used. B.It was sold by scientists.
C.It is expensively made. D.It was invented by Edward.
40.What is the purpose of this passage
A.To advise scientists to taste plants. B.To encourage people to stay curious.
C.To praise people for protecting trees. D.To thank scientists for their achievements.
(2023·广东深圳·统考一模)You can hardly pay no attention to hunger. Hunger has many different causes, according to Dr. Monique Tello, from Harvard Medical School.
The first cause may be medical problems. “If a person always feels hungry and can’t put on weight or even loses weight, he should go to the hospital. For people with Type 1 diabetes (糖尿病), their body isn’t able to process sugar (分解糖). They eat a lot, but still lose weight and they feel terrible.” Tello said.
If it isn’t a medical cause, the problem could be in the head. It’s reasonable to be hungry every three to five hours. However, you are likely to eat often and a lot after watching food advertisements on TV or social media. Also, the more you eat, the larger your stomach gets, and the more you want to eat. A person’s state of mind can play a role, too. Research has shown that stress can increase levels of ghrelin (饥饿激素). Pressure and worry can send people looking into the fridge when they’re not truly hungry.
Another reason may be the lifestyle. Sometimes the reason why a person is always hungry is that he eats too little, exercises too much, or both.
So, what are the solutions First, reduce your time on watching food advertisements on TV and social media. In addition, say no to food if you’re not really hungry. Finally, change your diet by eating more food high in fiber (纤维), protein (蛋白质) and healthy fats.
41.According to Tello, what should you do if you are always hungry and getting thinner
A.Eat more food. B.Change your diet. C.See a doctor. D.Do some exercise.
42.What can you learn from Paragraph 3
A.You don’t feel like eating when you’re worried.
B.You will probably eat more when you feel stressed.
C.The smaller your stomach is, the healthier you will be.
D.The more food advertisements you watch, the less you eat.
43.How many solutions does the writer give in Paragraph 5
A.Two. B.Three. C.Four. D.Five.
44.What’s the structure (结构) of the article (P=Paragraph)
A. B. C. D.
45.Which of the following is the best title for the article
A.How often should you eat B.What food makes you healthier
C.How can you lose weight D.Why are you always so hungry
(2022·广东深圳·校考模拟预测)The world’s elderly population is increasing fast. The number of older people—those who are 60 years of age or older—is expected to double by 2050 across the world. This comes with an increasing need for caregivers that are able to provide 24-hour care, not only at hospitals or nursing homes, but also at private homes.
Robotic assistants (助手) are expected to become increasingly popular and reach 450,000 by 2045 because the expected caregivers are not enough in the United States. “Unluckily, the hard outside structure of caregiving robots nowadays prevents them from communicating with humans safely and easily,” said Ramses Martinez, a professor in the School of Industrial Engineering. “After all, would you leave the old people with health problems in the hands of a robot ”
However, recent progress in material science has made it possible to produce robots with the ability to reshape when touched. They are called soft robots. However, the design (设计), production, and control of soft robots now stop this technology being put into use. Recently Martinez and other Purdue University researchers have developed a new design method that can make the design and production of the soft robots easy by using a 3D printer.
The soft robots can move like humans. “They can complete some movements easily such as holding things, spreading or drawing back arms and legs and kneeing down. This invention moves a big step forward toward the development of light weight soft robots,” Martinez said. The researchers are now looking for partners to test their technology and put it into practice.
46.What will be the result of the increasing elderly population according to the text
A.More hospitals will be built in the future. B.More nursing services will be needed.
C.More people will choose to be nursed at home. D.More nursing work will be carried out by robots.
47.What is the meaning of the word “caregivers”
A.persons who are responsible for playing with a child or dependent adult
B.persons who are responsible for attending to the needs of a child or dependent adult
C.persons who are responsible for teaching a child or dependent adult
D.persons who are responsible for taking a child or dependent adult outside
48.What does Ramses Martinez mean in Paragraph 2
A.People doubt the ability of robotic assistants. B.More types of robotic assistants need to be developed.
C.The robotic assistants nowadays aren’t perfect for nursing. D.The robotic assistants can’t understand the elderly correctly.
49.What makes the new type of robot be able to change shapes
A.A special material. B.The production method.
C.The 3D printing technology. D.A newly developed design method.
50.What’s the best title for the text
A.The development of robots is rapid
B.The 3D printer can create soft robots
C.The increasing elderly population is a problem
D.Robots created with 3D printers will nurse the elderly
(2022·广东深圳·深圳市南山外国语学校(集团)高新中学校考二模)Beep! Beep! Barcode (条形码) technology makes it faster and easier to buy things in stores. You’ve probably seen the black-and-white zebra stripes (条纹) on product packaging. This year, this great invention is 50 years old!
On a Sunday afternoon in 1971, IBM engineer George Laurer came up with a code that could be printed on food labels (商标). It became the basis for the Universal Product Code, which was used by many grocery companies starting in 1973, according to The New York Times. Before this, cashiers (收银员) had to ring up prices by hand.
Time has proven it to be a great invention. Today, barcodes are scanned (扫描) over 6 billion times every day and used by 2 million companies worldwide, PR Newswire reported.
What information does a barcode contain Where the product comes from, where it has been, its price, expiration date (过期时间)… you name it. It can also help stores keep track of (跟踪) their products. For example, if there are 10 boxes of milk and a customer buys one, it will be recorded so that the store owner knows there are nine boxes left. In the 1980s, libraries started using barcodes to keep track of books in this way.
“Its creation allowed the first digitization (数字化) in the control of the stock (库存),” José María Bonmatí from AECOC, a Spanish commercial association, told El Mundo.
The next generation of barcodes, such as QR codes (二维码), can hold more information. “They can tell consumers if a product contains allergens (过敏原) or if it is organic (有机的). This provides consumers with a greater level of trust in the products they buy,” said GS 1, an organization that develops global barcode standards.
51.What do we know about barcodes
A.They were first used in New York. B.They were invented five decades ago.
C.They were based on the Universal Product Code. D.They were designed by a cashier in a grocery store.
52.What is Paragraph 3 about
A.What barcodes can be used for. B.What barcodes can help customers do.
C.How widely barcodes are used worldwide. D.How information is stored in barcodes.
53.According to José María Bonmatí barcodes __________.
A.make cashiers’ work easier to do B.improve the quality of food packaging
C.help companies better manage their stock D.tell consumers more about the products they buy
54.What do we know from the last paragraph
A.The importance of barcodes still needs to be proven.
B.QR codes will replace barcodes in the future.
C.GS 1 is developing a new type of barcode.
D.QR codes are more consumer friendly.
55.Which word might the writer use to describe barcodes
A.Organic. B.Beautiful. C.Convenient. D.Expensive.
(2022·广东深圳·深圳市南山外国语学校(集团)高新中学校考二模)When my wife and I went to live in an Arab country, my friends told us to be prepared for a culture shock. Later, we realized that the advice given to us by our friends was correct.
The culture shock started with the weather. Here, the burning sun can cook an egg in a minute! The hot weather made us feel so tired that we were falling asleep at midday!
Another culture shock was the working week. We worked from Saturdays to Wednesdays, including Sundays. It was also strange to see people praying (祷告) in a certain direction! They have strict rules for women. They do not let people see their faces in public. They do not let women drive cars, either. All dresses worn by women have to cover the body completely. They believe that women cannot be seen in public.
At the weekends, we went camping in the desert. I will never forget watching the sun setting over the desert. We also enjoyed riding on the camels.
In the end, we enjoyed living there, but their culture is very different from the American culture.
56.The writer experienced the culture shock _________.
A.before going to the Arab country B.after camping in the desert
C.during stay in the Arab country D.while watching the sunset
57.People in the Arab country do not go to work __________.
A.on Mondays and Tuesdays B.on Saturdays and Sundays
C.on Wednesdays and Thursdays D.on Thursdays and Fridays
58.Which of the following is strict rules for women in the Arab country
a. Cover faces in public. b. Don’t go outside. c. Be dressed in white. d. Never drive cars.
A.a; c B.a; d C.b; c D.b; d
59.What does the writer think of living in the Arab country
A.He enjoyed living there. B.He enjoyed the culture there.
C.He was interested in praying. D.He felt strange to see the weather.
60.What is the best title of the article
A.The culture shock between America country and Arab country
B.Life in an Arab Country
C.What’s a culture shock
D.The culture shock we experienced in an Arab country
参考答案:
1.B 2.C 3.B 4.C 5.B
【分析】文章介绍了美团推出的无人机送餐服务,包括其操作流程、研发过程及发展前景。
1.细节理解题。根据“The drone slowly landed and a door above the Meituan Intelligent Dining Cabinet(储藏柜)opened slowly, where the drone put the meal box inside the cabinet.”可知,无人机缓缓降落,美团智能储物柜上方有一扇门慢慢打开,无人机把餐盒放进了储物柜。故选B。
2.段落大意题。根据“At Galaxy World in Longgang District, a reporter from the newspaper watched how a meal has been delivered by the drone on Thursday.”可知,第二段主要描述了无人机如何送餐的过程。故选C。
3.细节理解题。根据“Meituan started to explore drone delivery service in 2017 and started the try in early 2021.”可知,美团在2017年开始探索无人机送餐服务,并在2021年初开始尝试实施,中间经历了4年的时间。故选B。
4.细节理解题。根据“There are only a few cities in the world with the advantages of drone delivery service, and Shenzhen is taking the lead in China, according to the report.”可知,世界上只有少数城市拥有无人机送货服务的优势,深圳在中国处于领先地位。说明深圳是中国第一个开始无人机送餐服务的城市。故选C。
5.推理判断题。根据“However, there are still some problems with this kind of service.”可知,这种服务仍存在一些问题,说明接下来可能谈论无人机送餐服务面临的问题是什么。故选B。
6.C 7.C 8.C 9.D 10.B
【分析】本文讲述了来自罗马尼亚的Onofrei是一名武术教练和外籍志愿者,热爱武术的他一直梦想着能够来到中国这一武术的发源地。他希望能够在中国传承和弘扬武术精神,带领深圳更多的年轻人学习和爱上武术。
6.细节理解题。根据“If you happen to see a foreign man leading a group of teenagers practicing Wushu, or martial arts, in a park or by the seaside in Shenzhen, that might be Duiu Onofrei, who has been teaching Qwan Ki Do (观气道) in the city since 2017.”可知,Onofrei自2017年以来就在深圳教观气道,所以距今有6年了。故选C。
7.细节理解题。根据“He said he watched a lot of Jackie Chan’s and Bruce Lee’s movies and was interested in their movements. This is the reason why Onofrei started practicing some martial arts moves.”(他说他看了很多成龙和李小龙的电影,对他们的动作很感兴趣。这就是为什么Onofrei开始练习一些武术动作的原因。)可知,因为他被电影里的武术动作吸引了。故选C。
8.细节理解题。根据“Onofrei spent hours watching them and found some movements in Tai Chi are similar to those in Qwan Ki Do”可知,太极和观气道有一些共同之处。故选C。
9.细节理解题。根据“Onofrei said he dreams to inherit and carry forward (继承和弘扬) the spirit of martial arts, and to encourage more young people to practice martial arts in Shenzhen.”可知,Onofrei的梦想是继承和发扬武术精神,并鼓励更多的年轻人在深圳练习武术。故选D。
10.推理判断题。根据全文可知,文章讲述了来自罗马尼亚的Onofrei是一名武术教练和外籍志愿者,热爱武术的他一直梦想着能够来到中国这一武术的发源地。他希望能够在中国传承和弘扬武术精神,带领深圳更多的年轻人学习和爱上武术。所以我们可能在报纸上看到。故选B。
11.B 12.C 13.A 14.C 15.B
【分析】本文主要讲述了黄少礼带着有自闭症的儿子送外卖的故事。
11.细节理解题。根据“Huang Zhineng was diagnosed(诊断)with autism(自闭症)when he was 2 years old”可知,2岁时被诊断有自闭症,故选B。
12.推理判断题。根据“He hardly walks the wrong way, and his father said that his son keeps a public transport map in his mind, remembering almost every bus and Metro route”可知,儿子对交通路线非常熟悉,故选C。
13.细节理解题。根据“According to Huang Shaoli, sending deliveries provides his son a chance to go out and communicate with the clients(客户). “And we can earn a living from the job,” he said. In addition, he hoped that the deliveries could help deal with his son’s condition as well as relieve(缓解)his anxiety for his son’s future”可知,送外卖可以给他儿子提供一个与客户交流的机会,可以靠这份工作谋生,也可以帮助他减轻对儿子未来的焦虑,没有提到“可以与客户顺利沟通”,故选A。
14.篇章结构题。通读全文可知,第一段到第三段介绍了黄少礼为什么带着儿子去送外卖;第四段到第五段具体介绍了带着儿子送外卖的事情;最后一段介绍了黄少礼对儿子的希望,故选C。
15.最佳标题题。通读全文可知,本文主要讲述了黄少礼带着有自闭症的儿子送外卖的故事,体现了一个伟大父亲对于儿子的爱,所以B选项“一个伟大的送外卖父亲”符合本文标题,故选B。
16.B 17.A 18.D 19.C 20.C
【分析】本文改编自小说《狮子·女巫·魔衣橱》,讲述了四个孩子被送到乡下一个古怪老人家,在度过一夜后准备探索房子从而开启冒险旅程的故事。
16.推理判断题。根据“The four children were sent to an old man’s house in the countryside ...”和下文可知,故事发生在老人的房子里。故选B。
17.细节理解题。根据“He looked so strange ... but Edmund wanted to laugh and tried to hide it by blowing his nose.”可知,Edmund认为老人很滑稽。故选A。
18.细节理解题。根据“While they were talking, there came a strange noise. The noise and the thought of the large house made Lucy feel even more frightened.”可知,因为房间里有奇怪的噪声,噪声和对大房子的想象使她感到更害怕。故选D。
19.词句猜测题。根据“ ‘Not for me,’ said Peter, ‘I’m going to explore in the house.’ Everyone agreed to this and that was how the adventures began.”可知,Peter要去探索这个房子,所有人都同意;因此“this”在此指探索房子。故选C。
20.推理判断题。根据“Everyone agreed to this and that was how the adventures began.”可推知,孩子们在探索房子的过程中会遇到一些不同寻常的事情。故选C。
21.C 22.D 23.A 24.C 25.B
【分析】本文讲述了作者的阅读经历,说明了重读书籍的意义并分享了最近重读的两本书。
21.细节理解题。根据“My children and I enjoy the reading time.”可知,作者空闲时间喜欢和孩子一起读书。故选C。
22.推理判断题。根据“The beauty of rereading depends on the idea that our connection with the book is based on our own experience.”“Because reading is a kind of communication between author and reader. ”可知,重读的美在与我们与书的联系基于我们自身的经历,且阅读是作者和读者之间的一种交流,故推知作者认为重读能将作者和读者很好地联系起来。故选D。
23.词义猜测题。根据“I can get energy when I am down.”可知,作者情绪低落时能从中获得能量,故可知书中的文字是“使人振奋的”,rousing与encouraging意思相近。故选A。
24.细节理解题。根据“The reason why I like it is that its changeable plot helps me think deeply.”可知,作者喜欢这本书的原因是它多变的情节能帮助作者深入思考。故选C。
25.细节理解题。根据“Thanks to the valuable rereading time, it helps us grow and better understand what company(陪伴) is.”可知,作者认为重读书籍帮助我们成长,也帮助我们更好地理解陪伴是什么。故选B。
26.B 27.A 28.C 29.B 30.D
【分析】本文主要介绍了蜈蚣岭村的梯地茶园是如何发展起来的。
26.细节理解题。根据“Fang Dongyu, 68, spends most of his time picking fresh tea leaves with other villagers as the harvest season of spring tea has started.”可知,因为春茶的收获季节开始了,他和其他的村民忙着采摘新鲜的茶叶。故选B。
27.细节理解题。根据“In the 1960s, to fight against hunger, villagers here spent about 13 years creating a tea garden on the poor mountains by hand with over 700 million pieces of stones.”可知,茶园是村民们用双手一点一点建造起来的,故选A。
28.推理判断题。根据“We were working hard with the dream of improving our lives”可知,蜈蚣岭村的村民为了改善他们的生活,非常努力地工作,所以可以用hard-working来描述他们。故选C。
29.细节理解题。根据“With the help of the government, organic white tea (有机白茶) has been brought to the tea garden and it has become a big attraction since 2021.”可知,2021年,有机白茶的引进成为茶园的一大吸引力。故选B。
30.推理判断题。通读全文可知,文章主要介绍了蜈蚣岭村的梯地茶园是如何发展起来的,有可能在报纸上读到这篇文章。故选D。
31.C 32.B 33.C 34.C 35.A
【分析】本文主要介绍了横跨珠江的深中大桥工程项目及其影响。
31.细节理解题。根据第一段的“Expected to open in 2024, the Shenzhen-Zhongshan bridge across the Pearl River will cut travel time between the two cities in South China’s Guangdong province (省) from two hours to about 30 minutes.”可知横跨珠江的深中大桥预计将于2024年开通,将把中国南方广东省两个城市之间的旅行时间从两个小时缩短到约30分钟。因此节省了90分钟。故选C。
32.细节理解题。根据第二段的“According to the China Daily newspaper, 320,000 tons of steel (钢材) will be needed to build the two-way eight-lane tunnel, which will be 6.8 km long and 46 meters wide, making it the largest and widest in the world. ”可知据《中国日报》报道,建造双向八车道隧道将需要32万吨钢材,该隧道长6.8公里,宽46米,是世界上最大和最宽的隧道。作者使用了列数字的方式来介绍这工程。故选B。
33.主旨大意题。根据第三段的“once completed, is expected to improve communication in the Greater Bay Area, which covers Hong Kong, Macao and Guangdong. The bridge will also join up the Nansha, Qianhai, Cuiheng and Hengqin areas of the province.”可知一旦建成,预计将改善大湾区的沟通,包括香港,澳门和广东。该桥还将连接该省的南沙、前海、翠横和横琴地区。因此主要介绍了这座大桥的影响。故选C。
34.推理判断题。根据最后一段的“There have also been more Shenzhen-based companies and factories setting up offices, building houses and getting workers in my hometown.”可知也有更多的深圳公司和工厂在我的家乡设立办公室,建造房屋和招工。因此会有更多的工作机会在中山。故选C。
35.推理判断题。通读全文可知,主要介绍了深中大桥工程的建造及其影响,很有可能在报纸上读到。故选A。
36.A 37.C 38.D 39.A 40.B
【分析】本文主要讲述了止痛药阿司匹林的由来,告诉读者要保持对事情有好奇心。
36.细节理解题。根据第二段的“The bitter (苦的) taste reminded him of medicine and he started to think whether it could be used as a medicine. ”可知苦味道让他想起了药,他开始思考是否可以将其用作药物。因此是苦涩的味道。故选A。
37.词句猜测题。根据第三段的“People around the world have been using it for thousands of years to reduce agony. ”可知数千年来,世界各地的人们一直在使用它来减轻……,结合柳树和阿司匹林的渊源可知表示“疼痛”。故选C。
38.推理判断题。根据第四段的“In 1888, the Bayer company was looking for new medicines to sell. Two years later, the company invited scientists to find out which part of the willow skin could be used for medicine. ”以及“ Finally, after 7 years of work, they succeeded. ”可知1888年,拜耳公司正在寻找新药出售。两年后,该公司邀请科学家找出柳树皮的哪个部分可用于医学。终于,经过7年的努力,他们成功了。1888年开始,9年后成功,到了1897年。故选D。
39.细节理解题。根据第五段的“Aspirin has become one of the most-used pain-killing medicines and you can buy it at a cheap price from almost every medicine store all over the world.”可知阿司匹林已成为最常用的止痛药之一,您几乎可以从世界各地的每家药店以便宜的价格购买它。因此是广泛使用的。故选A。
40.主旨大意题。通读全文可知,通过阿司匹林的由来,告诉人们要保持好奇心,能够帮助我们学到新东西。选项B正确。故选B。
41.C 42.B 43.B 44.A 45.D
【分析】本文介绍了饥饿的原因及解决的方法。
41.细节理解题。根据第二段“If a person always feels hungry and can’t put on weight or even loses weight, he should go to the hospital.”可知,如果你总是饿,而且越来越瘦,你该去看医生,故选C。
42.细节理解题。根据第三段“Pressure and worry can send people looking into the fridge when they’re not truly hungry.”可知,当你感到有压力时,你可能会吃得更多,故选B。
43.细节理解题。根据第五段“First, reduce your time on watching food advertisements…In addition, say no to food…Finally, change your diet by eating more food high in fiber, protein and healthy fats.”可知,作者给出了3种解决方案,故选B。
44.篇章结构题。文中第一段引出饥饿有很多不同的原因,第二、三、四段具体讲述了饥饿的原因,第五段介绍了饥饿的解决方法,所以文章的结构为A所示,故选A。
45.最佳标题题。文章主要介绍了饥饿的原因及解决的方法,所以最佳标题应为“你为什么总是那么饿?”,故选D。
46.B 47.B 48.C 49.A 50.D
【分析】本文是一篇说明文。本文主要内容是随着全球老龄人口逐渐增加,对护理人员的需求也在增加,但护理人员短缺,机器人助手的市场需求量将会越来越大,但目前机器人助手的存在的硬结构阻碍了它们与人的安全互动的问题,有望被Martinez等人提出3D打印机制作的机器人的方法所解决。
46.细节理解题。根据第一段“This comes with an increasing need for caregivers that...”可知,老年人口的增加对护理人员的需求不断增加。故选B。
47.词义猜测题。根据第一段“This comes with an increasing need for caregivers that are able to provide 24-hour care, not only at hospitals or nursing homes, but also at private homes.”可知,与此同时,越来越需要能够提供24小时护理的护理人员,他们不仅能在医院或疗养院,而且能在私人疗养院提供服务。因此,“caregivers”指护理人员。故选B。
48.细节理解题。根据“Unluckily, the hard outside structure of caregiving robots nowadays prevents them from communicating with humans safely and easily," said Ramses Martinez...”可知,护理机器人坚硬的外部结构使它们无法安全、轻松地与人类交流,说明护理机器人在护理老人方面不完美。故选C。
49.细节理解题。根据第三段“However, recent progress in material science has made it possible to produce robots with the ability to reshape when touched.”可知,材料科学的最新进展使得机器人具有重塑形状的能力。故选A。
50.标题归纳题。通读全文可知,本文主要内容是随着全球老龄人口逐渐增加,对护理人员的需求也在增加,但护理人员短缺,机器人助手的市场需求量将会越来越大,但目前机器人助手存在的硬结构阻碍了它们与人的安全互动的问题,有望被Martinez等人提出3D打印机制作的机器人的方法所解决。由此可知,D项可以概括本文内容。故选D。
51.B 52.C 53.C 54.D 55.C
【分析】本文主要讲述了条形码的由来以及发展。
51.细节理解题。根据“This year, this great invention is 50 years old!”可知条形码是50年前发明的,故选B。
52.段落大意题。根据“Time has proven it to be a great invention. Today, barcodes are scanned (扫描) over 6 billion times every day and used by 2 million companies worldwide, PR Newswire reported.”(时间证明这是一项伟大的发明。据美通社报道,如今,条形码每天被扫描超过60亿次,被全球200万家公司使用。)可知第三段主要讲述了条形码在世界范围内的广泛使用。故选C。
53.细节理解题。根据“‘Its creation allowed the first digitization (数字化) in the control of the stock (库存),’ José María Bonmatí from AECOC, a Spanish commercial association, told El Mundo.”可知条形码可以帮助公司更好地管理他们的库存,故选C。
54.细节理解题。根据“The next generation of barcodes, such as QR codes (二维码), can hold more information.”可知二维码更方便消费者使用,故选D。
55.推理判断题。根据“What information does a barcode contain Where the product comes from, where it has been, its price, expiration date (过期时间)… you name it. It can also help stores keep track of (跟踪) their products. ”(条形码包含哪些信息?产品从哪里来,它在哪里,它的价格,有效期等。它还可以帮助商店跟踪他们的产品。)可知条形码是很方便的,故选C。
56.C 57.D 58.B 59.A 60.D
【分析】本文主要讲述了作者在阿拉伯国家经历的文化冲击。
56.细节理解题。根据“When my wife and I went to live in an Arab country, my friends told us to be prepared for a culture shock. ”可知作者在阿拉伯国家逗留期间经历了文化冲击,故选C。
57.细节理解题。根据“We worked from Saturdays to Wednesdays, including Sundays.”可知这个阿拉伯国家的人星期四和星期五不上班,故选D。
58.细节理解题。根据“They do not let people see their faces in public. They do not let women drive cars, either. ”可知他们不让女人在公共场合看到她们的脸。他们也不让女人开车。故选B。
59.细节理解题。根据“In the end, we enjoyed living there, but their culture is very different from the American culture.”可知作者喜欢住在那里。故选A。
60.最佳标题题。根据“When my wife and I went to live in an Arab country, my friends told us to be prepared for a culture shock.”以及通读全文可知本文主要讲述了作者在阿拉伯国家经历的文化冲击,故选D。

郑重声明:本文版权归原作者所有,转载文章仅为传播更多信息之目的,如作者信息标记有误,请第一时间联系我们修改或删除,多谢。