2024年重庆市大渡口区中考二模英语试题(原卷版+解析版无听力音频及原文)

大渡口区 2023—2034学年度九年级第二次适应性检测
英语试题
(全卷共九个大题,满分 150 分,考试时间 120 分钟)
注意事项:
1.试题的答案书写在答题卡上,不得在试题卷上直接作答。
2.作答前认真阅读答题卡上的注意事项。
3.考试结束,由监考人员将试题卷和答题卡一并收回。
第Ⅰ卷 (共 95 分)
I. 听力测试。(共 30 分)
第一节 (每小题 1.5 分,共 9 分)
听一遍。根据你所听到的句子,从 A、B、C 三个选项中选出最恰当的答语。
1. A. I’m fine. B. You’re welcome. C. Good afternoon.
2. A. Yes, I am. B. Yes, please. C. No, it isn’t.
3. A. It’s sunny. B. It’s Monday. C. It’s interesting.
4. A. Have a good time. B. Well done. C. What a pity!
5. A. See you. B. It’s delicious. C. Sounds good.
6. A. Here you are. B. OK,I will. C. Let’s go.
第二节 (每小题 1.5 分,共 9 分)
听一遍。根据你所听到的对话和问题,从 A、B、C 三个选项中选出正确答案。
7. A. On foot. B. By bike. C. By bus.
8. A. Her friend. B. Her uncle. C. Her cousin.
9. A. Mary. B. Mike. C. Sandy.
10. A. At8:00. B. At 8:15. C. At 8:30.
11. A. At a supermarket. B. At a hotel. C. At a cinema.
12. A. Pink. B. Blue. C. Yellow.
第三节 (每小题 1.5 分,共 6 分)
听两遍。根据你所听到的长对话,从 A、B、C 三个选项中选出正确答案。
听材料,回答以下各小题。
13. How much will the man pay
A. 10. B. 12. C. 22.
14. What’s the man’s name
A. Jack. B. Nick. C. Michel.
听材料,回答以下各小题。
15. What is the woman’s plan for Saturday
A. Visiting the South Lake. B. Going climbing. C. Visiting her friend.
16. What does the woman think of Peter’s weekend
A. Relaxing. B. Boring. C. Busy.
第四节 (每小题 1.5 分,共 6 分)
听两遍。根据你所听到的短文内容,从 A、B、C 三个选项中选出正确答案。
17. What does the speaker mainly talk about in the program
A. Ways to stay healthy. B. Ways to look best. C. Ways to take care of teeth.
18. How long should we brush teeth each time
A. For at least 2 minutes. B. For at least 3 minutes. C. For at least 4m inutes.
19. To keep teeth healthy, what should we do
A. Eat much sugar. B. Often drink sodas. C. Stay away from smoking.
20. How often should we see a dentist
A. Every 3 months. B. Every 6 months. C. Once a year.
II. 语法选择。(每小题1分, 共10分)
根据短文内容,从A、B、C三个选项中选出一个语法正确的答案。
Dear Jim,
How is it going
Last Friday, our school held ____1____ activity—working on the farm. I’d like to share this special and meaningful experience ____2____ you.
Every eight students prepared farming tools together. Then, each group ____3____ by one teacher. We ____4____ a process including lining, turning, stepping and leveling the land. Although there were challenges like the hard soil and heavy tools, we created an excellent environment for the growth of vegetables. After that, the teacher taught us ____5____ cucumber frames (黄瓜架). “It seemed easy, but in fact, it was quite difficult to make ____6____ stand upright.” said Liu Li, one of my classmates.
You can’t imagine ____7____ happy we were at the end of the day! More amazingly, we now have a ____8____ understanding of valuing food than before. “He began to make sure of the zero-waste dinner, and loved planting in his bedroom,” said a student’s mother when talking about her ____9____ progress. Our headmaster said,“Since everyone loves farming, we ____10____ a small garden in the empty school land next year. In this way, you can enjoy the simple joy of farming at school.” What good news!
Yours,
Bob
1.
A. a B. an C. the
2.
A. with B. to C. for
3.
A. guided B. was guiding C. was guided
4.
A. follow B. follows C. followed
5.
A. built B. to build C. building
6.
A. they B. them C. their
7.
A how B. what C. when
8.
A. good B. better C. best
9.
A. son B. sons C. son’s
10.
A. make B. makes C. will make
III. 完形填空。(每小题 1.5 分, 共 15 分)
根据短文内容,从 A、B、C、D 四个选项中选出一个能填入相应空格内的最佳答案。
John was waiting for the girl whose heart he knew, yet whose face he didn’t. Thirteen months ago, in a Florida library he took a book off the ____11____ and took great interest in the notes. The soft handwriting reflected a thoughtful mind. In the front of the book, he discovered the previous owner’s name, Miss Maynell. With time and effort he found her address. He wrote her a letter introducing ____12____.
During the following days, the two got to know each other ___13___ the mail. She had helped him a lot both in study and life.
John asked for a photo, but she ____14____. She explained, “If you ____15____ cared for me,what I look like won’t matter.” Later they planned their first meeting—7:00 p. m. at Grand Central Station in New York.
“You’ll find me,” she wrote, “by the red rose I’ll be wearing on my coat.” So at 7:00 he was in the station ____16____ the girl with the red rose.
A young lady with blue eyes was coming towards him. She was wearing a green coat and was ____17____ that he hoped Miss Maynell would be. ____18____ there was no red rose and she was walking quickly away. Then a plain-looking (相貌平平的) woman went past. She was well past 40 years old. On her ____19____ there was a red rose.
Without hesitation (犹豫) , John stepped forward. “I’m John, and you ____20____ be Miss Maynell. It’s a pleasure to finally meet you. May I have the honor of taking you to dinner ” he asked.
The woman smiled, “I don’t know what this is about, young man,” she answered, “but that beautiful lady in the green coat asked me to wear this rose on my coat. She said if you asked me out to dinner, I should tell you that she is waiting for you in the restaurant across the street. It seems that this was some kind of test!”
11.
A. shelf B. board C. table D. sofa
12.
A. herself B. her C. himself D. him
13.
A. at B. by C. for D. through
14.
A. agreed B. refused C. answered D. decided
15.
A. hardly B. really C. clearly D. quietly
16.
A. looking after B. asking for C. looking out D. looking for
17.
A anything B. nothing C. something D. everything
18.
A. But B. And C. So D. Then
19.
A. dress B. coat C. scarf D. sweater
20.
A can’t B. can C. must D. may
Ⅳ. 阅读理解。(41-43 小题, 每小题 1 分, 44-59 小题, 每小题 2 分, 共 35 分)阅读下列材料,从 A、B、C、D 四个选项中选出最佳答案。
A
21. Where does a butterfly lay its egg
A. In the water. B. On a leaf. C. On the ground. D. In its house.
22. What does a caterpillar eat after it gets out of the egg
A. Leaves. B. Flowers. C. Eggs. D. Wood.
23. When can a butterfly fly
A. When it has wings. B. Before it becomes a caterpiller.
C. After its wings have dried. D. As soon as it comes out of the chrysalis.
B
To know the value of one week, ask editors (编辑) of weekly newspapers.
To know the value of one hour, ask friends who are waiting to meet.
To know the value of one minute, ask the person who missed the train.
To know the value of one second (秒), ask the one who just experienced an accident.
Time waits for no one.
Treasure every second you have.
Act now.
Day and night.
Catch time, don’t let it pass you by.
Make progress more or less.
Each day is a new life.
24. What kind of text is it
A. A letter. B. An ad. C. A story. D. A poem.
25. If a person wants to understand the value of one minute, who should he ask
A. Friends waiting to meet. B. Weekly newspaper editors.
C. People who missed the train. D. Those experiencing an accident.
26. What does the writer suggest you should do with your time
A. Wait for chances to come. B. Watch life going by.
C. Make good use of time. D. Spend time with family members.
27. Which of the following is similar to time in the material
A. A running river without stopping.
B. A mountain that stands there for ages.
C. A book where you can go backward and forward as you like.
D. A game where you have endless chances to start again and win.
C
“I can’t stand this much longer,” thought Snap.“I must try to get back to Blossom Street.” That night he fell asleep thinking of his plan for keeping his eye on Blossom Street.
As soon as Ada had driven off in her car the next day, Snap started to work on it. He ran out and stopped near a man and a woman at the bus. When the big bus came, he jumped on behind them so that the bus driver didn’t notice him.
Soon they came to Blossom Street and Snap got off behind a man. “Whose dog is that ” the driver shouted. “Has anybody paid for him ” But it was too late.
“Snap!” Kelly was surprised. “What are you doing here ” Snap wagged (摇摆) his tail.
“Come inside,” said Kelly’s mum. “There’s some meat left there. You can eat that.”
When the children came home from school, they yelled, “Snap! Snap! We thought you’d gone forever.” They played with Snap until they were called in for tea.
“It’s five o’clock,” said Kelly’s mum. “I’d better take Snap back to his new house.” But when they looked for Snap, they couldn’t find him. In the end, Kelly’s mum set off to Snap’s new house.
Ada was glad to see Kelly’s mum. “Hello. It’s nice of you to visit me.” Ada said.
“I’ve come about Snap. Oh, he’s here!”
“Of course he’s here,” said Ada. “He lives here. He was fast asleep in the kitchen when I came home. I think he likes his new home.”
28. What does the underlined word “it” in Paragraph 2 refer to
A. Blossom Street. B. The plan. C. The car. D. The bus.
29. What did Kelly’s mum offer to Snap when she saw him
A. A place to sleep. B. A toy to play with.
C. Some meat to eat. D. A ride back to his new home.
30. According to the passage, which of the following is NOT TRUE
A. Snap prefers his new home to his old home.
B. Snap likes to play with the children very much.
C. Snap took the bus to the Blossom Street for free.
D. The bus driver didn’t see Snap before he got off the bus.
31. What does the underlined word “yelled”in Paragraph 6 mean
A. Spoke softly. B. Said angrily. C. Smiled quietly. D. Shouted excitedly.
D
When do you become an adult (成年人) The answers are different from country to country. In modern China, adulthood for both boys and girls starts at the age of 18. By the time most people reach 18, they have finished high school and are ready for university. So a person’s 18th birthday often means a celebration of both adulthood and the start of college life.
Did children in ancient China become adults at 18 In fact, boys in ancient China became adults at 20 and girls at 15. And there was a ceremony to celebrate this time. After the ceremony, a young person could be called an “adult”.
For girls, the ceremony was called Ji Li. “Ji” is a kind of hairpin (发夹). In ancient times, only girls from rich families could have this ceremony. It was simple and didn’t take much time. Before the ceremony, a girl would tie her hair on the top of her head. At the ceremony, a woman in the family would put a hairpin on a girl’s hair. It meant she was now an adult. After the ceremony, she needed to learn a lot, like the right way to speak and dress.
For boys, the ceremony was called Guan Li. ▲ Before the ceremony, a boy’s family often chose a lucky day and invited many guests. On that day, the boy needed to dress up. The father would wash hands and put three hats on the boy’s head, one by one. Then the boy would change into another set of clothes to go with the color of the hats. After these steps, the boy would become a “man”.
32. When did a person become an adult in ancient China
A. At the age of 18 for both boys and girls. B. At the age of 18 for boys and 15 for girls.
C. At the age of 20 for boys and 18 for girls. D. At the age of 20 for boys and 15 for girls.
33. Which of the following can be put in ▲
A. It was usually in May. B. “Guan” is a kind of hat.
C. It is the same as Ji Li. D. After Guan Li, the boy would have a new name.
34. What can we infer (推测) from the passage
A. People saw a boy’s Guan Li as an important celebration.
B. On a boy’s Guan Li, the father put three hats on his son’s head.
C. All boys and girls had a ceremony to celebrate their being an adult.
D. People expected boys to speak and dress in a right way after they grew up.
35. In which part of a magazine can you most probably read this article
A. Life and health. B. History and culture. C. Business world. D. National news.
E
①Japan’s population is rapidly aging with 28 percent of its people aged 65 or older. This means there aren’t enough young people doing jobs that need physical strength (力量) like building things and farming.
②To encourage older people to work on, technology companies in Japan have developed special suits called exoskeleton (外骨骼). These suits can make it easier to lift and carry heavy objects.
③“We have no choice, elderly people need to stay in the workplace,” says Daigo Orihara at Innophys. This company has made a suit called the Every Muscle Suit. It’s light, weighing less than 4 kg. It doesn’t need any batteries (电池) or motors (发动机). When users put it on like a backpack, they pump (抽气) air into it 30 times with a hand pump. Then, the suit can help them lift up to 25 kg easily. The suit costs about 1000 pounds and is used by food companies to help worker lift big boxes, by old people’s homes to help workers lift people in and out of bed, as well as by food factories and building companies.
④Another company, Panasonic, is also developing different exoskeleton suits. Its most important one—the Atoun Model Y—costs 4200 pounds. It uses motors instead of air to work and can last for 8 hours. It weighs 4.5 kg and can help users lift up to 10 kg.
⑤Similarly, Japanese company JTEKT, part of the Toyota group, also began selling an exoskeleton. It’s used to help older workers and also runs on a motor.
⑥As Japan is facing the problems of fewer and fewer workers, they may need to raise the age when people stop working. This means there will be even more need for exoskeleton to help older people keep working.
36. Why do Japanese technology companies develop exoskeleton
A. To take the place of humans with machines.
B. To compete with other countries in technology.
C. To encourage older people to stay in jobs for longer.
D. To help young workers move heavy objects more easily.
37. What can we know from the passage
A. The Every Muscle Suit needs electricity.
B. The Every Muscle Suit can help users lift up to 25 kg.
C. The Every Muscle Suit is heavier than the Atoun Model Y.
D. The Every Muscle Suit is more expensive than the Atoun Model Y.
38. Which is the best structure of this passage
(①=Para.1 ②=Para.2 ③=Para.3 ④=Para.4 ⑤=Para.5 ⑥= Para.6)
A. B. C. D.
39. What’s the best title for the passage
A. The Every Muscle Suit B. Japan’s Technology Companies
C. Reasons for Japan’s Aging Challenge D. Exoskeletons: to Solve Japan’s Aging Challenge
Ⅴ.口语应用。 (每小题 1 分,共 5 分)
阅读下面对话,从文后7个选项中选择5个恰当的句子完成此对话。
A: Tim, where did you go during the holiday
B: I just stayed in Chongqing ___40___
A: Me, too. Did you enjoy your holiday
B: Oh, yes. It couldn’t be better.
A: Really ___41___
B: OK. I went to Hongyadong and had a great time with some new foreign friends!
A:That’s great. ___42___
B: No. Sometimes I like to go out alone and meet new people.
A: ___43___ Did you take any photos
B: Sure. I showed them around and took a lot of pictures. Let me show you.
A: Wow, they are great! ___44___
A. Please tell me more about it.
B. I can’t stand it.
C. What about you
D. Did you go with anyone
E. I hope to have such an experience next time.
F. Sounds terrible.
G. That’s a good way to make friends.
第Ⅱ卷 (共 55 分)
VI. 任务型阅读。 (65-67 小题, 每小题 2 分, 68 小题 3 分, 共 9 分)
阅读下面短文,根据短文内容,完成下列各题。
John and Bobby joined the same company together just after graduation from college the same year. Both worked very hard. Several years later, however, the boss promoted (提拔) Bobby to manager but John was still a worker. John could not take it, and gave his resignation (辞职信) to the boss. He complained it was unfair because the boss did not think much of those who were hard-working, but promoted only those who flattered (奉承) him.
The boss knew that John had worked very hard for the years. He thought for a moment and said, “Thank you for what you said, but I hope you will do one more thing for our company before you leave.”
John agreed. The boss asked him to go and find anyone selling watermelons in the market. John went and returned soon. He said he had found a man selling watermelons. The boss asked how much they cost every kilogram. John shook his head and went back to the seller to ask and returned to tell the boss $1.2 per kg.
The boss told John to wait a second, and he called Bobby to come to his office. He asked Bobby to go and find anyone selling watermelons in the market. Bobby went and returned, saying, “Boss, only one person is selling watermelons $1.2 per kg, and $10 for 10 kg. The seller has 340 watermelons. On the table there are 58, and each weighs about 2 kilograms. They were brought from the South two days ago. They are fresh and of good quality.”
Hearing what Bobby said, John said nothing and lost in thought...
45. Did John work hard
_______________________________________________
46. What did the boss ask John and Bobby to do
_______________________________________________
47. What qualities (品质) has Bobby shown in the story (Within 15 words)
_______________________________________________
48. At the end of the story, what might John be thinking about when he lost in thought
_______________________________________________
VII. 完成句子。(每空 1 分, 共 10 分)
根据所给提示,完成句子。每空一词,含缩略词。
49. We were having a class when we heard the exciting news. (改为否定句)
We ________ a class when we heard the exciting news.
50. I go to the library twice a week. (对划线部分提问)
________ do you go to the library
51. We had a great time at the amusement park during the May Day Holiday. (改为同义句)
We ________ at the amusement park during the May Day Holiday.
52. 我们相信我们的梦想终有一天会实现的。 (完成译句)
We believe our dreams will ________ ________ one day.
53. 生病之后,他发现活在当下非常重要。 (完成译句)
After the illness, he ________ important to live in the moment.
VIII. 短文填空。 (每空 2 分, 共 16 分)
根据下面短文内容或所给单词的首字母,在短文的空格处填上一个恰当的词,使短文完整、通顺。
In April 2024, an earthquake happened in Taiwan Province. Earthquakes often happen, but many people have no ___54___ about what to do before, during and after an earthquake. To keep you safe, here is some advice.
An earthquake usually happens in a short time and can be very serious, so it is n___55___ to prepare yourself and your family for it. Make sure all family members know ___56___ to turn off gas (天然气), water and electricity. They should also know some important telephone ___57___ like 120 and 119.
During an earthquake, keeping calm is important. If you are indoors, move to a safe place in the room quickly, for example, ___58___ a strong desk or table. By doing this, you can save yourself when something ___59___ down from higher places. Remember to stay away from windows or heavy pictures. If you are cooking, turn off the gas at once. If you are outdoors, move to a clear area like a playground. Get away from buildings, bridges and trees. If you are driving, ___60___ the car as soon as possible and then just stay inside. Don’t try to drive through an active earthquake.
After an earthquake, don’t run out of the building at once. You’d better stay in your safe place ___61___ the shaking stops for 1 or 2 minutes. Make sure if there is anybody else around you, then help the people who are in need.
IX. 书面表达。(满分 20 分)
62. 初中三年,白驹过隙,转眼毕业在即。假设你是九年级A 班的李华,你所在的班级计划举办一场告别初中的晚会 (a farewell party)。请你撰写一份发言稿,谈谈三年来你的成长和收获,你对未来的期待,以及你对同学或老师们的祝福。
要求:
1.80—120词,开头已给出, 不计入总词数;
2.文中不能出现自己的姓名和所在学校的名称。
参考信息:
Dear teachers and classmates,
As we are going to say goodbye to junior high school days, I am filled with a mix of feelings—joy for the happy days we’ve spent together and excitement for the journey that lies ahead.________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Li Hua大渡口区 2023—2034学年度九年级第二次适应性检测
英语试题
(全卷共九个大题,满分 150 分,考试时间 120 分钟)
注意事项:
1.试题的答案书写在答题卡上,不得在试题卷上直接作答。
2.作答前认真阅读答题卡上的注意事项。
3.考试结束,由监考人员将试题卷和答题卡一并收回。
第Ⅰ卷 (共 95 分)
I. 听力测试。(共 30 分)
第一节 (每小题 1.5 分,共 9 分)
听一遍。根据你所听到的句子,从 A、B、C 三个选项中选出最恰当的答语。
1. A. I’m fine. B. You’re welcome. C. Good afternoon.
2. A. Yes, I am. B. Yes, please. C. No, it isn’t.
3 A. It’s sunny. B. It’s Monday. C. It’s interesting.
4. A. Have a good time. B. Well done. C. What a pity!
5. A. See you. B. It’s delicious. C. Sounds good.
6. A. Here you are. B. OK,I will. C. Let’s go.
第二节 (每小题 1.5 分,共 9 分)
听一遍。根据你所听到的对话和问题,从 A、B、C 三个选项中选出正确答案。
7. A. On foot. B. By bike. C. By bus.
8. A. Her friend. B. Her uncle. C. Her cousin.
9. A. Mary. B. Mike. C. Sandy.
10. A. At8:00. B. At 8:15. C. At 8:30.
11. A. At a supermarket. B. At a hotel. C. At a cinema.
12. A. Pink. B. Blue. C. Yellow.
第三节 (每小题 1.5 分,共 6 分)
听两遍。根据你所听到的长对话,从 A、B、C 三个选项中选出正确答案。
听材料,回答以下各小题。
13. How much will the man pay
A. 10. B. 12. C. 22.
14 What’s the man’s name
A. Jack. B. Nick. C. Michel.
听材料,回答以下各小题。
15. What is the woman’s plan for Saturday
A. Visiting the South Lake. B. Going climbing. C. Visiting her friend.
16. What does the woman think of Peter’s weekend
A. Relaxing. B. Boring. C. Busy.
第四节 (每小题 1.5 分,共 6 分)
听两遍。根据你所听到的短文内容,从 A、B、C 三个选项中选出正确答案。
17. What does the speaker mainly talk about in the program
A. Ways to stay healthy. B. Ways to look best. C. Ways to take care of teeth.
18. How long should we brush teeth each time
A. For at least 2 minutes. B. For at least 3 minutes. C. For at least 4m inutes.
19. To keep teeth healthy, what should we do
A. Eat much sugar. B. Often drink sodas. C. Stay away from smoking.
20. How often should we see a dentist
A. Every 3 months. B. Every 6 months. C. Once a year.
II. 语法选择。(每小题1分, 共10分)
根据短文内容,从A、B、C三个选项中选出一个语法正确的答案。
Dear Jim
How is it going
Last Friday, our school held ____1____ activity—working on the farm. I’d like to share this special and meaningful experience ____2____ you.
Every eight students prepared farming tools together. Then, each group ____3____ by one teacher. We ____4____ a process including lining, turning, stepping and leveling the land. Although there were challenges like the hard soil and heavy tools, we created an excellent environment for the growth of vegetables. After that, the teacher taught us ____5____ cucumber frames (黄瓜架). “It seemed easy, but in fact, it was quite difficult to make ____6____ stand upright.” said Liu Li, one of my classmates.
You can’t imagine ____7____ happy we were at the end of the day! More amazingly, we now have a ____8____ understanding of valuing food than before. “He began to make sure of the zero-waste dinner, and loved planting in his bedroom,” said a student’s mother when talking about her ____9____ progress. Our headmaster said,“Since everyone loves farming, we ____10____ a small garden in the empty school land next year. In this way, you can enjoy the simple joy of farming at school.” What good news!
Yours,
Bob
1.
A. a B. an C. the
2.
A. with B. to C. for
3.
A. guided B. was guiding C. was guided
4.
A. follow B. follows C. followed
5.
A. built B. to build C. building
6.
A. they B. them C. their
7.
A. how B. what C. when
8.
A. good B. better C. best
9.
A. son B. sons C. son’s
10.
A. make B. makes C. will make
【答案】1. B 2. A 3. C 4. C 5. B 6. B 7. A 8. B 9. C 10. C
【解析】
【导语】本文是Bob给Jim写的一封信,主要讲述他在农场工作的经历。
【1题详解】
句意:上周五,我们学校举办了一项活动——在农场工作。
a一个,表泛指,用于以辅音音素开头的单词前;an一个,表泛指,用于以元音音素开头的单词前;the这/那个,表特指。根据“our school held...activity”可知,空处表泛指,且activity是以元音音素开头,应用an。故选B。
【2题详解】
句意:我想与你分享这段特别而有意义的经历。
with带着,和;to到;for为了。share sth. with sb.“与某人分享某物”,为固定搭配。故选A。
【3题详解】
句意:然后,每组由一名老师指导。
guided指导,一般过去时;was guiding过去进行时;was guided一般过去时的被动语态。主语each group与动词guide之间构成被动关系,且时态为一般过去时,应用一般过去时的被动语态。故选C。
【4题详解】
句意:我们依照这个过程操作,包括衬砌、翻转、踩踏和平整土地。
follow跟随,动词原形;follows动词三单;followed动词过去式/过去分词。由上文可知时态为一般过去时,谓语动词follow应用过去式。故选C。
5题详解】
句意:之后老师教我们搭黄瓜架。
built建立,动词过去式/过去分词;to build动词不定式;building动词现在分词/动名词。teach sb. to do sth.“教某人去做某事”,应用动词不定式。故选B。
【6题详解】
句意:看起来很容易,但实际上,要让他们站直是相当困难的。
they它们,主格;them宾格;their它们的,形容词性物主代词。make sb. do sth.“使某人做某事”,应用宾格作宾语。故选B。
【7题详解】
句意:你无法想象那天结束时我们有多开心!
how如何;what什么;when何时。根据“...happy we were at the end of the day!”可知,此处修饰形容词happy,应用how。故选A。
【8题详解】
句意:更令人惊讶的是,我们现在对食物的价值比以前有了更好的理解。
good好的,形容词原级;better更好的,比较级;best最好的,最高级。根据“than”可知,空处应用形容词比较级形式。故选B。
【9题详解】
句意:一位学生的母亲在谈到她儿子的进步时说。
son儿子,名词单数;sons儿子们,名词复数;son’s儿子的,名词单数所有格。修饰名词progress“进步”,应用名词所有格。故选C。
【10题详解】
句意:既然大家都喜欢种地,明年我们将在学校的空地上建一个小花园。
make做,一般现在时;makes一般现在时;will make将做,一般将来时。根据“nexe year”可知,时态应用一般将来时“will do”。故选C。
III. 完形填空。(每小题 1.5 分, 共 15 分)
根据短文内容,从 A、B、C、D 四个选项中选出一个能填入相应空格内的最佳答案。
John was waiting for the girl whose heart he knew, yet whose face he didn’t. Thirteen months ago, in a Florida library he took a book off the ____11____ and took great interest in the notes. The soft handwriting reflected a thoughtful mind. In the front of the book, he discovered the previous owner’s name, Miss Maynell. With time and effort he found her address. He wrote her a letter introducing ____12____.
During the following days, the two got to know each other ___13___ the mail. She had helped him a lot both in study and life.
John asked for a photo, but she ____14____. She explained, “If you ____15____ cared for me,what I look like won’t matter.” Later they planned their first meeting—7:00 p. m. at Grand Central Station in New York.
“You’ll find me,” she wrote, “by the red rose I’ll be wearing on my coat.” So at 7:00 he was in the station ____16____ the girl with the red rose.
A young lady with blue eyes was coming towards him. She was wearing a green coat and was ____17____ that he hoped Miss Maynell would be. ____18____ there was no red rose and she was walking quickly away. Then a plain-looking (相貌平平的) woman went past. She was well past 40 years old. On her ____19____ there was a red rose.
Without hesitation (犹豫) , John stepped forward. “I’m John, and you ____20____ be Miss Maynell. It’s a pleasure to finally meet you. May I have the honor of taking you to dinner ” he asked.
The woman smiled, “I don’t know what this is about, young man,” she answered, “but that beautiful lady in the green coat asked me to wear this rose on my coat. She said if you asked me out to dinner, I should tell you that she is waiting for you in the restaurant across the street. It seems that this was some kind of test!”
11.
A. shelf B. board C. table D. sofa
12.
A. herself B. her C. himself D. him
13.
A. at B. by C. for D. through
14.
A. agreed B. refused C. answered D. decided
15.
A. hardly B. really C. clearly D. quietly
16.
A. looking after B. asking for C. looking out D. looking for
17.
A. anything B. nothing C. something D. everything
18.
A. But B. And C. So D. Then
19.
A. dress B. coat C. scarf D. sweater
20.
A. can’t B. can C. must D. may
【答案】11. A 12. C 13. D 14. B 15. B 16. D 17. D 18. A 19. B 20. C
【解析】
【导语】本文主要讲述了John通过一本书中的注释与一个女孩儿相识并在约见的过程中发生的一个有趣的故事。
【11题详解】
句意:十三个月前,在佛罗里达州的一家图书馆,他从书架上取下一本书,并对笔记产生了极大的兴趣。
shelf书架;board板上;table桌子;sofa沙发。根据“in a Florida library,”可知,空处是指从书架上取下一本书。故选A。
【12题详解】
句意:他给她写了一封介绍他自己的信。
herself她自己;her她;himself他自己;him他。根据“He wrote her a letter introducing...”可知,主语是He,空处指介绍他自己,需he的反身代词himself。故选C。
【13题详解】
句意:接下来的几天里,两人通过邮件认识了。
at在几点;by被,凭借;for为了;through通过。根据“the two got to know each other...the mail.”可知,两人通过邮件认识了。故选D。
【14题详解】
句意:John向她要照片,但她拒绝了。
agreed同意;refused拒绝;answered回答;decided决定。根据“but”一词可知,表转折,意思与前一句相反,说明她拒绝给他照片。故选B。
【15题详解】
句意:她解释说:“如果你真地关心我,我的样子并不重要。”
hardly几乎不;really真地;clearly清楚地;quietly安静地。根据“If you...cared for me, what I look like won’t matter.”可知,如果真地关心我时,那么外表不重要。故选B。
【16题详解】
句意:于是7:00他就在车站里寻找外套上有红玫瑰的女孩。
looking after照顾;asking for要求;looking out向外看;looking for寻找。根据上文“ ‘You’ll find me,’ she wrote”可知,她说他会在车站找到她,故他在车站寻找她。故选D。
【17题详解】
句意:她穿着一件绿色外套,一切都是他所希望的梅内尔小姐的样子。
anything任何事物;nothing没有什么;something一些事物;everything一切。根据“...that he hoped Miss Maynell would be.”可知,她正如他所希望的梅内尔小姐那样,空处指“一切”。故选D。
【18题详解】
句意:但是这没有红玫瑰,她快步走开了。
But但是;And并且;So因此;Then接着。根据空前后关系可知,表转折,需连词But。故选A。
【19题详解】
句意:她的外套上有一枝红色的玫瑰花。
dress连衣裙;coat外套;scarf围巾;sweater毛衣。根据上文“by the red rose I’ll be wearing on my coat.”可知,空处指“外套”。故选B。
【20题详解】
句意:“我是John,你一定是梅内尔小姐。很高兴终于见到你了。可以请您吃饭吗?”他问。
can’t不能;can能;must一定;may可能。根据“It’s a pleasure to finally meet you. May I have the honor of taking you to dinner ”可知,John说很高兴见到她并邀请她吃饭,说明他觉得她一定是梅内尔小姐。故选C。
Ⅳ. 阅读理解。(41-43 小题, 每小题 1 分, 44-59 小题, 每小题 2 分, 共 35 分)阅读下列材料,从 A、B、C、D 四个选项中选出最佳答案。
A
21. Where does a butterfly lay its egg
A. In the water. B. On a leaf. C. On the ground. D. In its house.
22. What does a caterpillar eat after it gets out of the egg
A. Leaves. B. Flowers. C. Eggs. D. Wood.
23. When can a butterfly fly
A. When it has wings. B. Before it becomes a caterpiller.
C. After its wings have dried. D. As soon as it comes out of the chrysalis.
【答案】21. B 22. A 23. C
【解析】
【导语】本文主要介绍了蝴蝶的生命周期。
【21题详解】
细节理解题。根据图表“A butter lays its eggs on a leaf.”可知,蝴蝶会在叶子上产卵。故选B。
【22题详解】
细节理解题。根据图表“After that, it eats lots of leaves and grows very quickly.”可知,毛毛虫从壳里出来时,它吃很多叶子。故选A。
【23题详解】
细节理解题。根据图表“Before it can fly, it has to wait until the wings have dried.”可知,它必须等到翅膀干燥后才能飞翔。故选C。
B
To know the value of one week, ask editors (编辑) of weekly newspapers.
To know the value of one hour, ask friends who are waiting to meet.
To know the value of one minute, ask the person who missed the train.
To know the value of one second (秒), ask the one who just experienced an accident.
Time waits for no one.
Treasure every second you have.
Act now.
Day and night.
Catch time, don’t let it pass you by.
Make progress more or less.
Each day is a new life.
24. What kind of text is it
A. A letter. B. An ad. C. A story. D. A poem.
25. If a person wants to understand the value of one minute, who should he ask
A. Friends waiting to meet. B. Weekly newspaper editors.
C. People who missed the train. D. Those experiencing an accident.
26. What does the writer suggest you should do with your time
A. Wait for chances to come. B. Watch life going by.
C. Make good use of time. D. Spend time with family members.
27. Which of the following is similar to time in the material
A. A running river without stopping.
B. A mountain that stands there for ages.
C. A book where you can go backward and forward as you like.
D. A game where you have endless chances to start again and win.
【答案】24. D 25. C 26. C 27. A
【解析】
【导语】本文是一首诗,诗中主要讲了时间的宝贵。
【24题详解】
推理判断题。根据全文格式推测,本文应该是一首诗歌。故选D。
【25题详解】
细节理解题。根据“To know the value of one minute, ask the person who missed the train.”可知,如果一个想要知道一分钟的价值,就去问错过火车的人。故选C。
【26题详解】
细节理解题。根据“Catch time, don’t let it pass you by.”可知,要抓住时间,不要让时间流逝。所以作者建议你应该好好利用时间。故选C。
【27题详解】
推理判断题。通读全文可知,主要讲了时间不等人,要珍惜时间。故选项A“奔流不息的河流。”与“时间”有相似的特点。故选A。
C
“I can’t stand this much longer,” thought Snap.“I must try to get back to Blossom Street.” That night he fell asleep thinking of his plan for keeping his eye on Blossom Street.
As soon as Ada had driven off in her car the next day, Snap started to work on it. He ran out and stopped near a man and a woman at the bus. When the big bus came, he jumped on behind them so that the bus driver didn’t notice him.
Soon they came to Blossom Street and Snap got off behind a man. “Whose dog is that ” the driver shouted. “Has anybody paid for him ” But it was too late.
“Snap!” Kelly was surprised. “What are you doing here ” Snap wagged (摇摆) his tail.
“Come inside,” said Kelly’s mum. “There’s some meat left there. You can eat that.”
When the children came home from school, they yelled, “Snap! Snap! We thought you’d gone forever.” They played with Snap until they were called in for tea.
“It’s five o’clock,” said Kelly’s mum. “I’d better take Snap back to his new house.” But when they looked for Snap, they couldn’t find him. In the end, Kelly’s mum set off to Snap’s new house.
Ada was glad to see Kelly’s mum. “Hello. It’s nice of you to visit me.” Ada said.
“I’ve come about Snap. Oh, he’s here!”
“Of course he’s here,” said Ada. “He lives here. He was fast asleep in the kitchen when I came home. I think he likes his new home.”
28. What does the underlined word “it” in Paragraph 2 refer to
A. Blossom Street. B. The plan. C. The car. D. The bus.
29. What did Kelly’s mum offer to Snap when she saw him
A. A place to sleep. B. A toy to play with.
C. Some meat to eat. D. A ride back to his new home.
30. According to the passage, which of the following is NOT TRUE
A. Snap prefers his new home to his old home.
B. Snap likes to play with the children very much.
C. Snap took the bus to the Blossom Street for free.
D. The bus driver didn’t see Snap before he got off the bus.
31. What does the underlined word “yelled”in Paragraph 6 mean
A. Spoke softly. B. Said angrily. C. Smiled quietly. D. Shouted excitedly.
【答案】28. B 29. C 30. A 31. D
【解析】
【导语】本文主要讲了一只名叫Snap的小狗不想待在新家,通过实施计划回到之前的家的故事。
【28题详解】
词义猜测题。根据第二段“He ran out and stopped near a man and a woman at the bus. When the big bus came, he jumped on behind them so that the bus driver didn’t notice him.”可知,他的这些举动是他实施计划的体现。故划线单词“it”指“计划”。故选B。
【29题详解】
细节理解题。根据“There’s some meat left there. You can eat that.”可知,Kelly的妈妈让Snap吃一些肉。故选C。
【30题详解】
推理判断题。根据“‘I can’t stand this much longer,’ I must try to get back to Blossom Street”以及“He ran out and stopped near a man and a woman at the bus. When the big bus came, he jumped on behind them so that the bus driver didn’t notice him.”可知,Snap忍受不了待在新家,想要回到之前的花街以及他实施了回到花街的行动,推测出Snap不喜欢新家,而更喜欢之前的家。选项A“与老家相比,Snap更喜欢他的新家。”与本文不符。故选A。
【31题详解】
词义猜测题。根据“‘Snap! Snap! We thought you’d gone forever.’ They played with Snap until they were called in for tea.”可知,孩子们很喜欢和Snap一起玩,所以见到Snap是非常兴奋的。故划线单词“yelled”意为“兴奋地喊”。故选D。
D
When do you become an adult (成年人) The answers are different from country to country. In modern China, adulthood for both boys and girls starts at the age of 18. By the time most people reach 18, they have finished high school and are ready for university. So a person’s 18th birthday often means a celebration of both adulthood and the start of college life.
Did children in ancient China become adults at 18 In fact, boys in ancient China became adults at 20 and girls at 15. And there was a ceremony to celebrate this time. After the ceremony, a young person could be called an “adult”.
For girls, the ceremony was called Ji Li. “Ji” is a kind of hairpin (发夹). In ancient times, only girls from rich families could have this ceremony. It was simple and didn’t take much time. Before the ceremony, a girl would tie her hair on the top of her head. At the ceremony, a woman in the family would put a hairpin on a girl’s hair. It meant she was now an adult. After the ceremony, she needed to learn a lot, like the right way to speak and dress.
For boys, the ceremony was called Guan Li. ▲ Before the ceremony, a boy’s family often chose a lucky day and invited many guests. On that day, the boy needed to dress up. The father would wash hands and put three hats on the boy’s head, one by one. Then the boy would change into another set of clothes to go with the color of the hats. After these steps, the boy would become a “man”.
32. When did a person become an adult in ancient China
A. At the age of 18 for both boys and girls. B. At the age of 18 for boys and 15 for girls.
C. At the age of 20 for boys and 18 for girls. D. At the age of 20 for boys and 15 for girls.
33. Which of the following can be put in ▲
A. It was usually in May. B. “Guan” is a kind of hat.
C. It is the same as Ji Li. D. After Guan Li, the boy would have a new name.
34. What can we infer (推测) from the passage
A. People saw a boy’s Guan Li as an important celebration.
B. On a boy’s Guan Li, the father put three hats on his son’s head.
C. All boys and girls had a ceremony to celebrate their being an adult.
D. People expected boys to speak and dress in a right way after they grew up.
35. In which part of a magazine can you most probably read this article
A. Life and health. B. History and culture. C. Business world. D. National news.
【答案】32. D 33. B 34. A 35. B
【解析】
【导语】本文主要介绍了古代的笄礼和冠礼。
【32题详解】
细节理解题。根据第二段“In fact, boys in ancient China became adults at 20 and girls at 15.”可知中国古代的男孩在20岁时成年,女孩在15岁时成年。故选D。
【33题详解】
推理判断题。根据第四段“For boys, the ceremony was called Guan Li.”以及“The father would wash hands and put three hats on the boy’s head, one by one. Then the boy would change into another set of clothes to go with the color of the hats.”可知此处应介绍“冠”是什么,选项B“ ‘冠’是一种帽子。”符合语境,可放在此空处。故选B。
【34题详解】
推理判断题。根据第四段“Before the ceremony, a boy’s family often chose a lucky day and invited many guests. On that day, the boy needed to dress up.”可知,在仪式之前,一个男孩的家人经常选择一个幸运的日子并邀请客人、男孩精心打扮。由此可推知人们把一个男孩的冠礼看作是一个重要的庆典。故选A。
【35题详解】
推理判断题。本文主要介绍了古代的笄礼和冠礼。故文章可能出现在杂志有关历史和文化专栏。故选B。
E
①Japan’s population is rapidly aging, with 28 percent of its people aged 65 or older. This means there aren’t enough young people doing jobs that need physical strength (力量) like building things and farming.
②To encourage older people to work on, technology companies in Japan have developed special suits called exoskeleton (外骨骼). These suits can make it easier to lift and carry heavy objects.
③“We have no choice, elderly people need to stay in the workplace,” says Daigo Orihara at Innophys. This company has made a suit called the Every Muscle Suit. It’s light, weighing less than 4 kg. It doesn’t need any batteries (电池) or motors (发动机). When users put it on like a backpack, they pump (抽气) air into it 30 times with a hand pump. Then, the suit can help them lift up to 25 kg easily. The suit costs about 1000 pounds and is used by food companies to help worker lift big boxes, by old people’s homes to help workers lift people in and out of bed, as well as by food factories and building companies.
④Another company, Panasonic, is also developing different exoskeleton suits. Its most important one—the Atoun Model Y—costs 4200 pounds. It uses motors instead of air to work and can last for 8 hours. It weighs 4.5 kg and can help users lift up to 10 kg.
⑤Similarly, Japanese company JTEKT, part of the Toyota group, also began selling an exoskeleton. It’s used to help older workers and also runs on a motor.
⑥As Japan is facing the problems of fewer and fewer workers, they may need to raise the age when people stop working. This means there will be even more need for exoskeleton to help older people keep working.
36. Why do Japanese technology companies develop exoskeleton
A. To take the place of humans with machines.
B. To compete with other countries in technology.
C. To encourage older people to stay in jobs for longer.
D. To help young workers move heavy objects more easily.
37. What can we know from the passage
A. The Every Muscle Suit needs electricity.
B. The Every Muscle Suit can help users lift up to 25 kg.
C. The Every Muscle Suit is heavier than the Atoun Model Y.
D. The Every Muscle Suit is more expensive than the Atoun Model Y.
38. Which is the best structure of this passage
(①=Para.1 ②=Para.2 ③=Para.3 ④=Para.4 ⑤=Para.5 ⑥= Para.6)
A. B. C. D.
39. What’s the best title for the passage
A. The Every Muscle Suit B. Japan’s Technology Companies
C. Reasons for Japan’s Aging Challenge D. Exoskeletons: to Solve Japan’s Aging Challenge
【答案】36. C 37. B 38. A 39. D
【解析】
【导语】本文本主要讲了日本一些科技公司开发了一些特殊套装来解决日本的老龄化挑战。
【36题详解】
细节理解题。根据第二段“To encourage older people to work on, technology companies in Japan have developed special suits called exoskeleton. ”可知,为了鼓励老年人继续工作,日本科技公司开发了一种名为外骨骼的特殊套装。故选C。
【37题详解】
细节理解题。根据第三段“When users put it on like a backpack, they pump (抽气) air into it 30 times with a hand pump. Then, the suit can help them lift up to 25 kg easily.”可知,当用户像背包一样背上它时,他们用手泵向其中抽气30次。然后,这套衣服可以帮助他们轻松举起25公斤。故选B。
【38题详解】
篇章结构题。第一段主要讲了日本的老龄化现象日益加剧,导致没有足够的年轻人做一些力量型的工作;第二段介绍了一些技术公司为老人继续从事工作而研发的特殊套装;第三、四、五分别介绍了三个不同公司研制的特殊套装的特点和功能;第六段总结了日本的老人需要这些特殊套装来辅助工作。故选A。
【39题详解】
最佳标题题。通读全文可知,本文主要讲了日本一些科技公司开发了一些特殊套装来解决日本的老龄化挑战。故最佳标题为:外骨骼套装:解决日本的老龄化挑战。故选D。
Ⅴ.口语应用。 (每小题 1 分,共 5 分)
阅读下面对话,从文后7个选项中选择5个恰当的句子完成此对话。
A: Tim, where did you go during the holiday
B: I just stayed in Chongqing. ___40___
A: Me, too. Did you enjoy your holiday
B: Oh, yes. It couldn’t be better.
A: Really ___41___
B: OK. I went to Hongyadong and had a great time with some new foreign friends!
A:That’s great. ___42___
B: No. Sometimes I like to go out alone and meet new people.
A: ___43___ Did you take any photos
B: Sure. I showed them around and took a lot of pictures. Let me show you.
A: Wow, they are great! ___44___
A. Please tell me more about it.
B. I can’t stand it.
C. What about you
D. Did you go with anyone
E. I hope to have such an experience next time.
F. Sounds terrible.
G. That’s a good way to make friends.
【答案】40. C 41. A 42. D 43. G 44. E
【解析】
【导语】本文主要是两人围绕假期的活动展开的一则对话。
【40题详解】
根据“I just stayed in Chongqing.”及“Me, too.”可知,此处是反问对方假期去了哪里,选项C“你呢?”符合语境。故选C。
【41题详解】
根据“OK. I went to Hongyadong and had a great time with some new foreign friends”可知,此处是请对方告诉其假期生活,选项A“请告诉我更多的情况。”符合语境。故选A。
【42题详解】
根据“No. Sometimes I like to go out alone and meet new people.”可知,此处是一般疑问句,询问对方是和其他人一起去的吗,选项D“你有和别人一起去吗?”符合语境。故选D。
【43题详解】
根据“Sometimes I like to go out alone and meet new people.”可知,此处是对独自出去认识新朋友的这一方式的评价,选项G“这是交朋友的好方法。”符合语境。故选G。
【44题详解】
根据“Wow, they are great!”可知,认为对方的经历很棒,也希望自己能有这样的经历,选项E“我希望下次有这样的经历。”符合语境。故选E。
第Ⅱ卷 (共 55 分)
VI. 任务型阅读。 (65-67 小题, 每小题 2 分, 68 小题 3 分, 共 9 分)
阅读下面短文,根据短文内容,完成下列各题。
John and Bobby joined the same company together just after graduation from college the same year. Both worked very hard. Several years later, however, the boss promoted (提拔) Bobby to manager but John was still a worker. John could not take it, and gave his resignation (辞职信) to the boss. He complained it was unfair because the boss did not think much of those who were hard-working, but promoted only those who flattered (奉承) him.
The boss knew that John had worked very hard for the years. He thought for a moment and said, “Thank you for what you said, but I hope you will do one more thing for our company before you leave.”
John agreed. The boss asked him to go and find anyone selling watermelons in the market. John went and returned soon. He said he had found a man selling watermelons. The boss asked how much they cost every kilogram. John shook his head and went back to the seller to ask and returned to tell the boss $1.2 per kg.
The boss told John to wait a second, and he called Bobby to come to his office. He asked Bobby to go and find anyone selling watermelons in the market. Bobby went and returned, saying, “Boss, only one person is selling watermelons $1.2 per kg, and $10 for 10 kg. The seller has 340 watermelons. On the table there are 58, and each weighs about 2 kilograms. They were brought from the South two days ago. They are fresh and of good quality.”
Hearing what Bobby said, John said nothing and lost in thought...
45. Did John work hard
_______________________________________________
46. What did the boss ask John and Bobby to do
_______________________________________________
47. What qualities (品质) has Bobby shown in the story (Within 15 words)
_______________________________________________
48. At the end of the story, what might John be thinking about when he lost in thought
_______________________________________________
【答案】45. Yes. /Yes, he did.
46. To go and find anyone selling watermelons in the market.
47. He was not only hard-working, but also careful enough to pay attention to details. /He was able to think further. /He has the ability to provide more than what was expected. /He has good problem-solving ability.
48. He might think that the boss made the right decision because Bobby really did better. What’s more, he might decide to stay and learn from Bobby.
【解析】
【导语】本文主要讲述了两个同时进入公司的年轻人约翰和鲍比的事情。文中老板面对约翰的愤怒辞职冷静处理,用一个事实让他认识到自己的问题,从而也告诉我们:工作中,需要的不仅仅是勤奋,还需要更多的头脑。
【45题详解】
根据“Both worked very hard.”可知,约翰和鲍比都努力工作,所以本题作肯定回答。故填Yes. /Yes, he did.
【46题详解】
根据“The boss asked him to go and find anyone selling watermelons in the market.”可知,老板让约翰去市场找卖西瓜的人。故填To go and find anyone selling watermelons in the market.
【47题详解】
根据“Bobby went and returned, saying, ‘Boss, only one person is selling watermelons $1.2 per kg...They are fresh and of good quality.”可知,鲍比在完成老板任务时,不仅找到了卖西瓜的人,还了解了西瓜的品质、进货渠道、售价等,所以鲍比不仅解决老板提出的问题,而且更关注细节,有更强的解决问题能力。故填He was not only hard-working, but also careful enough to pay attention to details. /He was able to think further. /He has the ability to provide more than what was expected. /He has good problem-solving ability.
【48题详解】
通读全文可知,通过“去市场找卖西瓜的人”这个问题,约翰理解了老板的决定,认识到了和鲍比之间的差距以及自己的问题。故填He might think that the boss made the right decision because Bobby really did better. What’s more, he might decide to stay and learn from Bobby.
VII. 完成句子。(每空 1 分, 共 10 分)
根据所给提示,完成句子。每空一词,含缩略词。
49. We were having a class when we heard the exciting news. (改为否定句)
We ________ a class when we heard the exciting news.
【答案】weren’t having
【解析】
【详解】句意:当我们听到这个令人兴奋的消息时,我们正在上课。本句主句时态为过去进行时,其结构为were/was+doing,改成否定句时,需在were/was后加not,故在were加not。缩写成weren’t。故填weren’t having。
50. I go to the library twice a week. (对划线部分提问)
________ do you go to the library
【答案】How often
【解析】
【详解】句意:我每周去两次图书馆。划线部分表示频率,对其提问用疑问词how often“多久一次”。故填How often。
51. We had a great time at the amusement park during the May Day Holiday. (改为同义句)
We ________ at the amusement park during the May Day Holiday.
【答案】had fun##enjoyed ourselves
【解析】
【详解】句意:五一假期我们在游乐园玩得很开心。结合所给句子可知,空格处应与“have a good time玩得开心”同义,此处可表达为“have fun”或“enjoy oneself”。结合原句“had”及语境可知,该句时态为一般过去时,动词应用过去式。主语为we,应用对应的反身代词ourselves。故填had fun/enjoyed ourselves。
52. 我们相信我们的梦想终有一天会实现的。 (完成译句)
We believe our dreams will ________ ________ one day.
【答案】 ①. come ②. true
【解析】
【详解】结合中英文提示,此处缺“实现”,其对应的英文表达为“come true”。该句为一般将来时,助动词will后应接动词原形。故填come;true。
53. 生病之后,他发现活在当下非常重要。 (完成译句)
After the illness, he ________ important to live in the moment.
【答案】found it
【解析】
【详解】根据中英文对照可知,空处缺“发现”对应的英文find,再根据“After the illness”可知,时态为一般过去时,谓语动词find需用过去式found,其后需it作形式宾语,不定式“to live in the moment”作真正的宾语。故填found it。
VIII. 短文填空。 (每空 2 分, 共 16 分)
根据下面短文内容或所给单词的首字母,在短文的空格处填上一个恰当的词,使短文完整、通顺。
In April 2024, an earthquake happened in Taiwan Province. Earthquakes often happen, but many people have no ___54___ about what to do before, during and after an earthquake. To keep you safe, here is some advice.
An earthquake usually happens in a short time and can be very serious, so it is n___55___ to prepare yourself and your family for it. Make sure all family members know ___56___ to turn off gas (天然气), water and electricity. They should also know some important telephone ___57___ like 120 and 119.
During an earthquake, keeping calm is important. If you are indoors, move to a safe place in the room quickly, for example, ___58___ a strong desk or table. By doing this, you can save yourself when something ___59___ down from higher places. Remember to stay away from windows or heavy pictures. If you are cooking, turn off the gas at once. If you are outdoors, move to a clear area like a playground. Get away from buildings, bridges and trees. If you are driving, ___60___ the car as soon as possible and then just stay inside. Don’t try to drive through an active earthquake.
After an earthquake, don’t run out of the building at once. You’d better stay in your safe place ___61___ the shaking stops for 1 or 2 minutes. Make sure if there is anybody else around you, then help the people who are in need.
【答案】54. idea
55. (n)ecessary
56. how 57. numbers
58. under 59. falls
60. stop 61. until
【解析】
【导语】本文主要讲述了在地震之前、期间和之后该做什么。
【54题详解】
句意:地震经常发生,但很多人们不知道在地震之前、期间和之后该做什么。根据“...about what to do before, during and after an earthquake.”可知,这里是人们不知道在地震之前、期间和之后该做什么。 have no idea 意为“不知道”,为固定搭配。故填idea。
【55题详解】
句意:地震通常发生在短时间内,而且可能非常严重,因此有必要为自己和家人做好准备。根据“...to prepare yourself and your family for it.”及首字母可知,这里是有必要为自己和家人做好准备。necessary意为“必要的,必须的”。故填(n)ecessary。
【56题详解】
句意:确保所有家庭成员都知道如何关闭煤气、水和电。根据“...to turm off gas, water and electricity”可知,这里是知道如何关闭煤气、水和电。 how意为“怎样”。故填how。
【57题详解】
句意:他们还应该知道一些重要的电话号码,比如120和119。根据“like 120 and 119.”可知,这里指重要的电话号码,number意为“号码”,由some可知,这里用复数。故填numbers。
【58题详解】
句意:如果你在室内,迅速转移到房间里的安全地方,例如,在结实的桌子或桌子下面。根据“a strong desk or table.”可知,这里指桌子下面。 under意为“在……下面”,故填under。
【59题详解】
句意:通过这样做,当有东西从高处坠落时,你可以自救。根据“when something ... down from higher places.”可知,这里是当有东西从高处坠落,空处需填fall, 意为“下落”,这里是一般现在时,主语为不定代词something,因此谓语用单三形式。故填falls。
【60题详解】
句意:如果你在开车,尽快停车,然后待在车里。根据“Don’t try to drive through an active earthquake.”可知,这里是尽快停车,故空处需填stop,意为“停止”,这里是祈使句,需动词原形开头。故填stop。
【61题详解】
句意:你最好待在安全的地方,直到震动停止1到2分钟。根据“...the shaking stops for 1or 2 minutes.”可知,空处需用until引导的时间状语从句。故填until。
IX. 书面表达。(满分 20 分)
62. 初中三年,白驹过隙,转眼毕业在即。假设你是九年级A 班的李华,你所在的班级计划举办一场告别初中的晚会 (a farewell party)。请你撰写一份发言稿,谈谈三年来你的成长和收获,你对未来的期待,以及你对同学或老师们的祝福。
要求:
1.80—120词,开头已给出, 不计入总词数;
2.文中不能出现自己的姓名和所在学校的名称。
参考信息:
Dear teachers and classmates,
As we are going to say goodbye to junior high school days, I am filled with a mix of feelings—joy for the happy days we’ve spent together and excitement for the journey that lies ahead.________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Li Hua
【答案】例文
Dear teachers and classmates,
As we are going to say goodbye to junior high school days, I am filled with a mix of feelings—joy for the happy days we’ve spent together and excitement for the journey that lies ahead.
I still remember the first day of Grade 7 like it was yesterday. I used to be afraid of speaking in public. I thought I would never learn English well. But now, I realize that I was just being silly. Since then, I have tried to speak English in public many times and made so much progress. Now I am more and more confident. Even though I am sad that junior high will be over, I am looking forward to new experiences in senior high school. I’ve made up my mind to make every effort to study, for I believe hard work is the key to success. Just as the old saying goes, “no pains, no gains.” At last, I would like to show my appreciation to those standing by me all the way, teachers, parents and friends included.
Thank you all!
Yours,
Li Hua
【解析】
【详解】[总体分析]
①题材:本文是发言稿;
②时态:主要时态为“一般过去时”;
③提示:写作要点已给出,考生应注意不要遗漏提示内容中“提示信息”的要求均要一一阐述,适当发挥。
[写作步骤]
第一步:表明写作意图。借用“即将告别初中时代,我感慨万千”来引出重点介绍的内容。
第二步:具体阐述写作内容。依照提示信息的要点——你的进步、你的期望、你对同学、老师们的祝福等均要一一阐述。
第三步:书写结语。表达“表达我对所有人的感谢”的谢意。
[亮点词汇]
①be afraid of害怕
②even though尽管
③made so much progress取得大的进步
[高分句型]
①I thought I would never learn English well (宾语从句)
②Even though I am sad that junior high will be over, I am looking forward to new experiences in senior high school.(让步状语从句)

郑重声明:本文版权归原作者所有,转载文章仅为传播更多信息之目的,如作者信息标记有误,请第一时间联系我们修改或删除,多谢。