山东省聊城市东阿县第三中学2023-2024学年八年级下学期开学英语试题
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
一、完形填空
Most people want to be happy but few know how to find happiness. Money and success don’t really 1 happiness. A famous person once said, “Happiness depends on 2 .” In other words, we make our own happiness. Here are a few ways to help you become happier.
The first secret of happiness is to enjoy the 3 things in life. Too often, we spend so much time thinking about the 4 , for example, getting into college or getting a good job, that we can’t enjoy the present. We should enjoy life’s simple pleasures, 5 spending time with close friends, listening to our favourite music, or reading books. People who have close friends often 6 happier and healthier lives.
Another 7 of happiness is to be active, and have 8 . We can collect toy cars, go fishing or play a sport. In this way, we enjoy ourselves. We can 9 our problems and only think about the activities.
Finally, many people find happiness in helping others. According to studies, people feel good when they offer to help others. 10 you want to feel happier, do something nice for someone else. We can help a friend with his or her studies, go shopping to get food for an elderly relative, or simply help our parents to do the dishes.
1.A.set B.bring C.show D.lose
2.A.ourselves B.themselves C.himself D.herself
3.A.strange B.surprising C.simple D.hard
4.A.future B.health C.money D.time
5.A.in fact B.such as C.instead of D.above all
6.A.hear B.hope C.enjoy D.feel
7.A.secret B.plan C.task D.idea
8.A.wishes B.hobbies C.honors D.tastes
9.A.talk B.know C.forget D.feel
10.A.After B.Though C.lf D.So
二、阅读理解
Anger is a kind of feeling. Many things can make you angry. When your teacher gives you too much homework, when your team loses an important game, when a friend borrows your favorite thing and then breaks it, you may get really angry.
Usually, your body will tell you when you are angry. For example, you breathe faster, your face turns red, and you may want to break something or hit(打) someone, but sometimes, you hide(隐藏) your anger. For example, you may hide it in your heart. The problem is that if you do this, you may get a headache or your stomach may hurt.
In fact, it’s not good to hide your anger, and it’s normal for you to get angry sometimes. But anger must be let out in the right way, without hurting others or yourself.
When you get angry, you can talk about it with other people. It’s helpful to talk about your anger with an adult, such as parents, a teacher, etc. When you talk about anger, those bad feelings can start to go away. Here are some other things you can do when you start to feel angry: talk to a good friend; count from 1 to 100; give someone a hug(拥抱); go for a bike ride; think about good things, etc.
Remember that how you act when you are angry can make everything better or worse. Don’t let your anger control you.
11.You may not get angry when ____.
A.there is too much homework on this weekend
B.B.your favorite basketball team wins the game
C.a friend breaks your favorite thing
D.your parents don’t let you watch TV
12.____ shows that you’re not angry.
A.Taking a faster breath B.Getting a headache
C.Getting a stomachache D.Wanting to protect someone
13.According to the passage, you can do everything when you get angry except(除了) ____.
A.go for a bike ride B.think about good things
C.talk to a good friend D.say bad things to the people around you
14.The underlined word “control” in the last paragraph means ____ in Chinese.
A.控制 B.连接 C.帮助 D.失去
15.This passage is mainly about ____.
A.anger B.excitement C.happiness D.sadness
My name is Jack. When my family moved to America in 2010 from a small village in Guangdong, China, we brought not only our luggage, but also our village rules, customs and culture. One of the rules is that young people should always respect (尊敬) the elderly. Unluckily, this rule led to my first embarrassment in the United States.
I had a part-time job as a waiter in a Chinese restaurant. One day, when I was serving food to a middle-aged couple, the wife asked me how the food could be served so quickly. I told her that I had made sure they got their food quickly because I always respected the elderly. As soon as I said that, her face showed great displeasure. My manager, who happened to hear what I said, took me aside and gave me a long talk about how sensitive (敏感的) Americans were and how they disliked the description “old”. I then walked back to the table and said sorry to the wife. After the couple heard my reason, they understood the cultural difference, so they laughed and were no longer angry.
In my village in China, people are proud of being old. Not so many people live to be seventy or eighty, and people who reach such an age have the most knowledge and experience. Young people always respect older people because they know they can learn from their rich experience.
After that, I changed the way I had been with older people. It is not that I don’t respect them any more; I still respect them, but now I don’t show my feelings through words.
16.Jack brought the couple their food very fast because ________.
A.the manager asked him to do so B.he thought he should respect the elderly
C.the couple wanted him to do so D.he wanted more pay
17.What does the underlined word “embarrassment” mean in the first paragraph
A.尴尬 B.拮据 C.潦倒 D.敬仰
18.In the writer’s hometown, ________.
A.people dislike being called “old” because they can’t learn from others
B.many people reach the age of seventy or eighty
C.people are proud of being old
D.the elderly are the first to get food in restaurants
19.Which of the following is TRUE
A.The more Jack explained, the angrier the couple got.
B.Jack wanted to show his feelings through words after his experience.
C.The manager went back to the table and apologized to the couple.
D.From this experience, Jack learned more about American culture.
20.The passage most probably comes from ________.
A.an English dictionary B.a fashion magazine C.a TV guide D.a culture magazine
Our nearest neighbour is the moon. In the sky, the moon and the sun seem to be of the same size because the moon is much nearer.
The moon makes the tides(潮汐)—the changes in the level of the sea. The moon and the sun together pull the sea. In some parts of the world, the difference between “high tide”(when the sea is very near to the land) and “low tide”(when the sea is far away from the land) is very big. This is very important for ships.
The moon is very different from the earth. Gravity on the moon is six times weaker than that on the earth. There isn’t any air. During the day, it is very, very hot but at night it is very, very cold. Nothing can live on the moon.
If the moon goes between the earth and the sun, we have an eclipse(日食) of the sun. The moon stops the light from the sun and we have night in the day.
If the earth goes between the moon and the sun, we have an eclipse of the moon(月食). The moon goes into the shadow(影子) of the earth and it disappears for a few minutes.
21.When the sea is far away from the land, we call it “________”.
A.high tide B.low tide C.shadow D.gravity
22.Gravity on the earth is ________ times stronger than that on the moon.
A.five B.six C.seven D.eight
23.When the moon goes between the earth and the sun, we have night in the day, and we call it the eclipse of ________.
A.the moon B.the sun C.the stars D.the earth
24.Which of the following happens when we have an eclipse of the moon
A.The earth goes between the moon and the sun.
B.The moon goes into the shadow of the sun.
C.The moon goes into the shadow of its own.
D.The sun disappears for a few minutes.
25.Which of the following statements is TRUE
a. The moon and the sun are of the same size.
b. Gravity on the earth is 6 times stronger than that on the moon.
c. The changes in the level of the sea are called tides.
d. The moon itself pulls the sea and makes the tides.
e. When the sea is near to the land, a high tide may happen.
f. It is much hotter in the day but much colder at night on the moon.
A.abcf B.bcde
C.adef D.bcef
Exercise improves not only your appearance, but also your health. Health experts advise people to choose physical activities that they find interesting. So, what are some of the most popular forms (形式) of exercise in the USA
Walking is on the top of the list. It is considered to be the ________ way to get exercise. You can walk at any time and any place. Walking is also said to be the least harmful to the knees and feet. So, it’s a perfect choice for the old.
Another popular form of exercise is jogging. In the 1970s, Bill Bowerman brought jogging to the USA.He did so after seeing the popularity of the activities during a trip to New Zealand in the 1960s. He started the first jogging club in America. He also helped found Nike.
Swimming is also very popular. It is one of the most popular sporting activities in America. When one is swimming, the whole body is put to work. It is said that swimming is good for people with special needs, like pregnant (怀孕的) women.
Dancing can also be a fun way to exercise. This is especially true for those who see exercise as something that they should do. A dance fitness programme called Zumba has grown in popularity in recent (最近的) years. It was created by Alberto Perez in Colombia in the 1990s. In 2001, he brought the programme to the USA.Since then, it has spread around the world.
26.Which of the following can be put in the blank of Paragraph 2
A.easiest B.most expensive C.most difficult D.coolest
27.From the passage, we can learn that ________.
A.swimming was not popular B.swimming was more popular than walking
C.walking was the most popular form of exercise D.it’s not good for pregnant women to go swimming
28.According to the last paragraph, we know that Zumba ________.
A.has a very long history B.is the name of a dance club
C.was created in the USA D.became popular not long ago
29.Which is NOT true according to the passage
A.Walking is the most popular activity.
B.In 2001, Alberto Perez brought Zumba to the USA.
C.In the 1990s, Bill Bowerman brought jogging to the USA.
D.Swimming was one of the popular sporting activities in America.
30.What is the passage mainly about
A.The advantages of exercise. B.Some popular forms of exercise in the USA.
C.The history of some forms of exercise. D.Advice on how to choose the best form of exercise.
三、短文填空
阅读下面短文,在空白处按要求填入适当的单词或括号内单词的正确形式。每空1个单词。
A young doctor moved to work in a small village. He was going to take the old doctor’s place. The old doctor showed 31 (he) around every house so that he could be used to working in the village.
When they went into 32 first house, a woman told them she had a stomachache. The old doctor said, “Well, that’s 33 you ate too much fruit. You should eat less.”
“How did you know that so clearly without checking on her ” 34 they left, the young man asked.
“Did you see there was a lot of banana peel on the ground She must have eaten too many 35 (banana).”
At the next house, another woman said, “I’m feeling tired now and don’t want 36 (eat) anything.”
The old doctor looked 37 (careful) around her house and then said, “Well, stay in bed for three days and do nothing else. Then you 38 (be) well soon.”
“How did you know it this time ” the young doctor asked again.
“Well, did you see the fresh soil (泥土) around her shoes It’s the 39 (busy) time for her this month. She needs to have a good rest.”
“ Oh, I see. Knowing 40 their everyday lives is also important for us when we make diagnosis (诊断).”
四、任务型阅读
Seeing a Doctor Last Friday afternoon, when Daming was playing football with his friends, it began to rain. They were so interested in playing football that nobody was willing to go back home. The next day, Daming (1)had a bad headache. In the afternoon, he got a high fever. His mother had to take him to the hospital.
After they got to the waiting room, a nurse took Daming’s temperature. Then he went to the doctor’s room with his mother. (2)The doctor looked him over and said he had a bad cold with a fever. In another room the nurse gave him an injection. The doctor gave him some medicine. (3)医生建议他多喝水,好好休息。The doctor told him not to play in the rain any more. After that his mother paid the money and they went home by bus.
根据短文内容,完成下列各题。
41.对(1)处画线部分进行提问。
with Daming the next day
42.Why did Daming get a high fever
43.How did Daming and his mother go home on Saturday afternoon
44.将(2)处的画线句子翻译成汉语。
45.将(3)处的画线句子翻译成英语。
五、书面表达
46.健康的生活习惯对于成长中的我们是非常重要的。你认为健康的生活习惯应当是怎样的呢 请根据下面的信息提示,写一篇短文,首句已给出。
信息提示:健康饮食;早睡早起,不熬夜;参加运动,强身健体。
要求:1、根据信息提示,把握要点,适当发挥,不逐字翻译。2、字数在80词左右,短文的开头已给出,但不计入总词数。
I think healthy habits are very important for us. .
试卷第1页,共3页
试卷第1页,共3页
参考答案:
1.B 2.A 3.C 4.A 5.B 6.C 7.A 8.B 9.C 10.C
【导语】本文主要讲述了什么是幸福,并对如何获得幸福,提出了三个建议。
1.句意:金钱和成功不会真得带来幸福。
set树立,点燃;bring带来;show显示;lose失去。根据“Money and success don’t really...happiness ”可知,金钱和成功是不能带来幸福的。故选B。
2.句意:一位名人曾经说过:“幸福取决于我们自己”。
ourselves我们自己;themselves他们自己;himself 他自己。根据“In other words, we make our own happiness.”可知幸福取决于我们自己。故选A。
3.句意:幸福的第一个秘诀是享受生活中简单的生活。
strange奇怪的;surprising惊奇的;simple简单的;hard艰辛的。根据“We should enjoy life’s simple pleasures”可知,我们应该享受生活简单的快乐,故此处指的是,幸福的第一个秘密是享受简单的生活。故选C。
4.句意:很多时候,我们花太多时间去思考未来。
future未来;health健康;money金钱;time时间。根据“for example, getting into college or getting a good job”可知,列举的是未来的一些事。故此处是指我们花费了如此多的时间考虑未来。故选A。
5.句意:我们应该享受生活中简单的乐趣,比如与亲密的朋友共度时光、听我们最喜欢的音乐或者读书。
in fact实际上;such as比如;instead of代替;above all最重要的是。根据“spending time with close friends, listening to our favourite music, or reading books. ”可知此处是在举例说明我们应该享受生活中简单的快乐。故选B。
6.句意:拥有亲密朋友的人往往会享受更快乐、更健康的生活。
hear听到;hope希望;enjoy享受;feel感觉。根据“...happier and healthier lives.”可知,有亲密朋友的人往往享受更快乐、更健康的生活。故选C。
7.句意:快乐的另一个秘诀是要变得积极些、有一些爱好。
secret秘诀;plan计划;task任务;idea主意。根据前文“The first secret...”可知此处指的是幸福的另一个秘诀。故选A。
8.句意:快乐的另一个秘诀是要变得积极些、有一些爱好。
wishes希望;hobbies爱好;honors荣誉;tastes味道。根据“We can collect toy cars, go fishing or play a sport.”可知,收集玩具小汽车、钓鱼或者做一项运动都属于爱好。故空处指“爱好”。故选B。
9.句意:我们能忘记我们的问题,只考虑活动。
talk谈论;know知道;forget忘记;feel感觉。根据“our problems and only think about the activities.”可知,只考虑活动,说明我们可以先忘记烦恼。故选C。
10.句意:如果你想要感到更快乐,就为别人做一些好事。
After在……之后;Though 虽然;If 如果;So因此。根据“...you want to feel happier, do something nice for someone else.”可知,此处需用If,引导条件状语从句。故选C。
11.B 12.D 13.D 14.A 15.A
【分析】这篇短文主要介绍了作为一种情感的怒气的起因、表现、危害以及消除办法,告诫人们不要让怒气控制自己。
11.推理判断。根据文中Many things can make you angry. When your teacher gives you too much homework, when your team loses an important game, when a friend borrows your favorite thing and then breaks it, you may get really angry.可知,作业太多,好朋友打烂了自己心爱的东西都会生气,如果自己的球队赢得了比赛,是不会生气的。故选B。
12.推理判断。根据短文For example, you breathe faster, your face turns red, and you may want to break something or hit(打) someone, but sometimes,可知,呼吸急促,想要打人都是生气的表现,但是想要保护他人不是生气的表现。故选D。
13.细节理解。根据Here are some other things you can do when you start to feel angry: talk to a good friend; count from 1 to 100; give someone a hug(拥抱); go for a bike ride; think about good things, etc. 可知,生气的时候可以骑车去旅行,可以想一些好的事情。但是向周围的人说一些不好的事情只会增加怒气。选项D是错误的。故选D。
14.词义猜测题。根据上文Remember that how you act when you are angry can make everything better or worse.,怒气的表现可以让一切变好或变坏,所以告诫人们要控制自己的怒气。故选A。
15.主旨大意题。这篇短文主要介绍了怒气的起因、表现、危害以及消除办法,告诫人们不要让怒气控制自己。故选A。
【点睛】1、平心静气审题,切忌粗心。在解答阅读题时,千万不要慌,要静下心来,按照由易到难,由浅入深的思维方式,先从容易的入手,逐渐的打开思路。
2、仔细研读语段,整体感知文章内容。通常阅读一篇文章,第一遍需要速读,首先要重点理解文章的体裁是记叙文还是说明文。答题时切忌文章都没完整的阅读过,就匆匆忙忙地写答案。最好先把文章从头到尾通读一遍,对文章有一个整体的认识和理解。
3、巧妙借助"原话",确定解题空间。在通读全文的基础上,将要回答的问题放到阅读的文章中来,再去浏览所要回答的试题,经过初步的思考,确定解决问题的阅读空间。有些试题它要求用文中原话来回答,我们就可以用文中的原话来作答,这时就可以"从文章中直接提取信息"来回答问题。
16.B 17.A 18.C 19.D 20.D
【导语】本文主要讲述了美国和中国关于尊老的不同文化习惯,而这种文化上的差异往往会引起一定的误会,要熟悉对方的风俗习惯做到入乡随俗。
16.细节理解题。根据第二段“I told her that I had made sure they got their food quickly because I always respect the elderly.”可知,因为Jack尊敬老人,所以他会很快给他们上餐。故选B。
17.词义猜测题。根据第二段的描述可知,作者在美国由于向客人表达尊老敬老的中国传统而与客人产生了误会。由此可推断划线词的意思是“尴尬”。故选A。
18.细节理解题。根据第三段“In my village in China, people are proud of being old.”可知在作者的家乡被尊为老人是令人骄傲的。故选C。
19.推理判断题。根据第二段“After the couple heard my reason, they understood the cultural difference, so they laughed and were no longer angry.”可知,我解释了原因,这是文化差异造成的误解。所以通过这件事他了解了美国的更多文化。故选D。
20.推理判断题。通读全文可知,本文主要讲述了美国和中国关于尊老的不同文化习惯,而这种文化上的差异往往会引起一定的误会,要熟悉对方的风俗习惯做到入乡随俗。所以这篇文章最有可能出自一本文化类杂志。故选D。
21.B 22.B 23.B 24.A 25.D
【导语】本文主要介绍了潮汐的原理以及日食和月食的形成原因。
21.细节理解题。根据“and ‘low tide’(when the sea is far away from the land) ”可知当海水远离陆地时,我们称之为“低潮”。故选B。
22.细节理解题。根据“Gravity on the moon is six times weaker than that on the earth. ”可知地球上的引力是月球上引力的六倍。故选B。
23.细节理解题。根据“If the moon goes between the earth and the sun, we have an eclipse(日食) of the sun. The moon stops the light from the sun and we have night in the day.”可知当月亮运行到地球和太阳之间时,白天就有了黑夜,我们称之为日食。故选B。
24.细节理解题。根据“If the earth goes between the moon and the sun, we have an eclipse of the moon(月食).”可知如果地球运行在月球和太阳之间,就会发生月食。故选A。
25.细节理解题。The moon and the sun are of the same size“月亮和太阳一样大”,结合常识可知a的表述是错误的,所以可以排除AC选项;根据“The moon and the sun together pull the sea.”可知是月亮和太阳一起,而不是月亮独自拉动大海,产生潮汐,所以d的表述错误,排除B选项。故选D。
26.A 27.C 28.D 29.C 30.B
【导语】
本文介绍了美国最受欢迎的一些运动方式。
26.推理判断题。根据“You can walk at any time and any place.”可知,此处是说散步最容易的锻炼方式,所以应填easiest,故选A。
27.细节理解题。根据第二段“Walking is on the top of the list.”可知,散步是最流行的运动方式,故选C。
28.细节理解题。根据最后一段“A dance fitness programme called Zumba has grown in popularity in recent years.”可知,尊巴是最近几年流行的,故选D。
29.细节理解题。根据第三段“In the 1970s, Bill Bowerman brought jogging to the USA.”可知,20世纪70年代,比尔·鲍尔曼将慢跑带到了美国,不是90年代,故选C。
30.主旨大意题。根据第一段“So, what are some of the most popular forms of exercise in the USA ”可知,这篇短文给我们介绍的是美国最受欢迎的一些运动,故选B。
31.him 32.the 33.because 34.After 35.bananas 36.to eat 37.carefully 38.will be 39.busiest 40.about
【导语】本文主要讲述了一位老医生带着一位年轻的医生到小村庄里的每一个房间巡视的故事。
31.句意:老医生带他到每一个房间巡视,这样他就能习惯在村里工作。show sb. around是固定短语,表示“带某人四处看看”。sb.需用宾格。主格he对应的宾格为him。故填him。
32.句意:当他们走进第一个房间时,一个女人告诉他们她胃痛。序数词first前面要加定冠词the。故填the。
33.句意:老医生说,“那是因为你吃了太多水果。你应该吃少点。” 根据“you ate too much fruit. ”可知,吃太多水果是她胃痛的原因。需because引导表语从句。故填 because。
34.句意:他们离开后,年轻人问,“您怎么不检查她就知道这么清楚?” 根据“they left, the young man asked.”可知,空处指他们离开之后,需介词after。位于句首首字母大写,故填After。
35.句意:她一定吃了太多香蕉。banana为可数名词,many修饰可数名词复数,故填bananas。
36.句意:我现在觉得很累,不想吃任何东西。want to do sth.表示“想要做某事”,所以用动词不定式。故填 to eat。
37.句意:老医生仔细地环顾她的房子,然后说:“嗯,卧床休息三天,什么也不做。”修饰动词look需用副词,careful“认真的”为形容词,其副词为carefully。故填 carefully。
38.句意:然后你很快就会好的。 根据soon一词可知,时态用一般将来时,其结构为will do,故填will be。
39.句意:对她来说,这个月是最忙的时间。根据“the”及“this month”可知,空处需填最高级,busy的最高级为busiest。故填busiest。
40.句意:当我们做诊断时,了解他们的日常生活对我们来说也是很重要的。know about sth.是固定搭配,表示“了解有关”。故填about。
41. What was wrong 42.Because he played football in the rain. 43.They went home by bus. 44.医生给他做了检查,说他患了重感冒并伴随发烧。 45.The doctor advised him to drink more water and have a good rest.
【导语】本文主要讲述了大明去看病的过程。
41.“had a bad headache”表示头痛,所以应该问大明怎么了。询问某人怎么了,出了什么事情,使用句型“What is wrong with...”。原句是一般过去时,可知就处划线部分进行提问也是一般过去时,应用what was wrong。故填What;was;wrong。
42.根据“when Daming was playing football with his friends, it began to rain. They were so interested in playing football that nobody was willing to go back home”可知,因为他在雨中踢足球。故填Because he played football in the rain.
43.根据“After that his mother paid the money and they went home by bus.”可知,他们乘坐公共汽车回家。故填They went home by bus.
44.The doctor“医生”;looked him over“给他做了检查”;and said he had a bad cold with a fever“说他患了重感冒并伴随发烧”。故填:医生给他做了检查,说他患了重感冒并伴随发烧。
45.doctor“医生”;advise sb to do“建议某人做”;him“他”;drink more water“多喝水”;and表并列;have a good rest“好好休息”。故填The doctor advised him to drink more water and have a good rest.
46.例文
I think healthy habits are very important for us.
All of us want to be healthy. First, we should get enough sleep during the night. We can go to bed early and get up early. Staying up late is bad for our health. Second, we must have the right kinds of food. We should eat more fruit and vegetables and less meat. We should drink a lot of water. We should have healthy eating habits. Third, we should do more exercise to build up our bodies. Finally, we should wash hands before meals and brush our teeth twice a day. If we don’t feel well, we should go to see the doctor at once.
【详解】1.题干解读:该题目属于话题作文,请根据下面的信息提示,写一篇短文,首句已给出。
信息提示:健康饮食;早睡早起,不熬夜;参加运动,强身健体。要求:1、根据信息提示,把握要点,适当发挥,不逐字翻译。2、字数在80词左右,短文的开头已给出,但不计入总词数。
2.例文点评:例文采用第一人称来叙述;时态采用一般现在时为主。结合所给材料可知本文时态是一般现在时。使用的句型主要有祈使句和建议性句型we should。
3.高分亮点:
高分短语:want to be healthy;during the night;a lot of water;twice a day;go to see the doctor;at once。
高分句型:
1.I think healthy habits are very important for us.
2.If we don’t feel well, we should go to see the doctor at once.
3.We should get enough sleep during the night
【点睛】这篇文章语言规范,叙事清楚,时态运用正确,叙述清楚条里,语句通顺,意思连贯,特别适用了表示先后顺序的词(First, Second ,Third, Finally,)使文章更具条理性,思维缜密。(1)学习中注意总结,牢记一些固定句式及短语,写作时就可以适当引用,使文章的表达更有逻辑性,更富有条理。(2)列好提纲和要点及需要的重要短语或句型。(3)切忌堆砌词语、句子,注意运用适当的连词使句子流畅、连贯。注意表达的顺序。 (4)注意书写的规范:大小写、标点符号等的正确运用。 (5)注意检查:单词拼写、语法、动词时态、语序、主谓一致等。
答案第1页,共2页
答案第1页,共2页
郑重声明:本文版权归原作者所有,转载文章仅为传播更多信息之目的,如作者信息标记有误,请第一时间联系我们修改或删除,多谢。
