环际大联考
“逐梦计划”2023~2024学年度第一学期期中考试
高二英语试题
(试卷总分: 150 分 考试时间: 120 分钟)
注意事项:
1. 答卷前, 考生务必将自己的学校、班级、姓名、准考证号填写在答题卡上。
2. 回答选择题时, 选出每小题答案后, 用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动, 用橡皮擦干净后, 再选涂其他答案标号。回答非选择题时, 将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。
3. 考试结束后, 将本试卷和答题卡一并交回。
第一部分听力(共两节, 满分30分)
做题时, 先将答案标在试卷上。录音内容结束后, 你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。
第一节(共5小题; 每小题1.5分, 满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题, 从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项, 并标在试卷的相应位置。听完每段对话后, 你都有 1 秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话读一遍。
1. What does the man wish the robot could do
A. Sing. B. Dance. C. Play chess.
2. Where does the dialogue take place
A. At home. B. In a shop. C. In a hospital
3. What are the speakers talking about
A. How to deal with stress.
B. How to read books.
C. How to enjoy a job.
4. How did the man often contact his friends abroad
A. By email. B. By telephone. C. By video call.
5. How many earthquakes were there probably in 2013
A. 500. B. 250. C.1,000.
第二节(共15小题:每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题, 从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项, 并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前, 你将有时间阅读各个小题, 每小题5秒钟; 听完后, 各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听下面一段对话, 回答6至7小题。
6. What is the man trying to do
A. Make an appointment with a doctor.
B. Ask the woman for some advice.
C. Complain about a doctor.
7. What will the man probably do next
A. Take more medicine.
B. Avoid working too hard.
C. See the doctor right away.
听下面一段对话, 回答8 至10小题。
8. What are the speakers talking about
A. Friendship. B. Hobbies. C. Qualities.
9. What is the most important in the man's eye7
A. Getting along well easily.
B. Sharing joys and hardships.
C. Spending much time together
10. Who influences the man about honesty
A. The woman. B. His friend. C. His mother.
听下面一段对话, 回答11至13小题。
11. Who is the woman
A. A doctor. B. A policewoman. C. The man's classmate.
12. What is the man worried about
A. His broken arm. B. The coming exams. C. The injury to his leg.
13. Where does the conversation probably take place
A. In a classroom. B. In a hospital. C. In the street.
听下面一段对话, 回答 14 至 17小题。
14. What is the probable relationship between the speakers
A. Strangers. B. Roommates. C. Neighbors.
15. Where did Paul get the information about the flat
A. From a good friend. B. From Mrs Hamilton. C. From the newspaper.
16. How many bedrooms are there in the flat
A. Three. B. Two. C. One.
17. What does the woman ask Paul to do
A. Pay the rent first. B. Come to see the flat. C. Call her this afternoon.
听下面一段独白, 回答第 18 至 20 题。
18. Where was John from
A. The UK. B. China. C. Australia.
19. What did John do on. the flight
A. He cured the captain. B. He saved a passenger. C. He chatted with a patient.
20. What did John get at his hotel
A. A dinner party. B. A better room. C. A thank-you note.
第二部分阅读(共两节, 满分50分)
第一节(共15小题; 每小题2.5分, 满分37.5分)
阅读下列短文, 从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中, 选出最佳选项, 并在答题卡上将该项涂黑。
A
When you think of wildlife holidays in the UK, Scotland is probably the first destination(目的地) that comes to mind, with quite a few breathtaking natural sites that offer a wonderful base to watch wildlife.
The Trossachs National Park
It was the first national park established in Scotland. The Loch Lomond at the center of the park is the largest body of freshwater in the UK. The largest land mammal (哺乳动物) in Britain, red deer can be found in the park. Keep an eye out as you pass through forests, woodlands and open hills.
The Isle of Staffa
The Isle of Staffa is famous for its dramatic rock formations, and for the cave known as “Fingal’s Cave”, Staffa provided inspiration to Felix Mendelssohn, the German musician. He visited in 1829 and, afterwards, composed his Hebrides Overture. The island is also famous for its adorable seabirds—puffins, which are known for their vibrant beaks (鸟喙) and big personalities.
The Cairngorms National Park
The Cairngorms National Park is in northeast Scotland. With an area of 1,748 square miles, the park covers the Cairngorms range of mountains and surrounding hills, and is the largest national park in the UK as the second national park in Scotland. Over 25% of the UK’s endangered species make their home in the park’s ancient pine forests, among which you can find the red squirrel—the UK’s only native squirrel (松鼠) species.
1. Which of the following is connected with the creation of a piece of music
A. The Isle of Staffa. B. The Trossachs National Park.
C. The Loch Lomond. D. The Caimgorms National Park.
2. What do we know about the Caingorms National Park
A. It is the second largest national park in Scotland. B. It lies off the coast of northeast Scotland.
C. It is the only place to find the red squirrel. D. It supports a wide variety of rare animals.
3. What is the purpose of the text
A. To give advice on how to spend holidays in Scotland.
B. To raise awareness (意识)of endangered wildlife in Scotland.
C. To introduce some places to see wildlife in Scotland.
D. To compare some breathtaking destinations in Scotland.
B
Singapore is known as a world’s most highly developed country, with well-equipped apartments. But for one man, that couldn’t be further from the place he called home—a shelter in one of the country’s forests.
On meeting Oh Go Seng the first thing that strikes you is the bright light in his eyes. He wears his 79 years very lightly looking in far better shape than many people half his age.
Mr. Oh grew up together with his family in Sungei Tengah—a local kampong—or village. In the 1980s however, these kampongs were knocked down, to make way for new high-rise buildings. Most kampong residents(居民) were offered new homes by the government, but Mr. Oh was unable to get a place of his own. His brother however, did get a government flat and Mr. Oh was invited to live there—but he eventually moved out as he said he did not want to impose on the family. So, he headed back to a forest close to where his old home once stood and started to spend nights in a shelter.
Upon approaching the shelter, you see ashes in the doorway from the open fire that Mr. Oh would cook on. The garden near his tent is where he would grow his own food. The towering jackfruit tree over his tent he says, provided enough shade, and he never felt uncomfortable.
Loneliness was never a problem either, he says. He kept himself busy tending his garden, although that, he adds, was made easy by the good growing conditions. The worst aspect of living in the forest, he says, was the mice. They would find their way into his shelter and bite holes in his clothes.
In February this year—on the first day of the Lunar New Year, Mr. Oh was given a new home to live in. He now works as a driver, transporting foreign workers from one job to another, and sometimes does gardening work, he says.
4. What do we know about Mr. Oh from the first two paragraphs
A. He lives in a very good apartment.
B. He loves his well-equipped shelter.
C. He looks young for his age.
D. He is very fond of light clothes.
5. Why were those kampongs removed in the 1980s
A. A new road would be built.
B. They were in bad condition.
C. The residents wanted new homes.
D. They had to make room for new buildings.
6. What do the underlined words “impose on” mean in paragraph 3
A. Hurt. B. Trouble. C. Work with. D. Argue with.
7. What is Mr. Oh’s attitude towards living in the shelter
A. Positive. B. Worried. C. Doubtful. D. Unconcerned.
C
The world’s insects are going down the path of extinction,threatening a“catastrophic collapse of nature’s ecosystems”,according to the first global scientific review.More than 40%of insect species are declining and third are endangered,the analysis found.The rate of extinction is eight times faster than that of mammals,birds and reptiles.
“It should be of huge concern to all of us,for insects are at the heart of every food web.They pollinate(授粉)the large majority of plant species,keep the soil healthy,recycle nutrients,control pests,and much more.Love them or 1oathe them,we humans cannot survive without insects,”said Prof Dave Goulson at the University of Sussex in the UK.
The analysis,published in the journal Biological Conservation,says intensive(集约型)agriculture is the main driver of the declines,particularly the heavy use of pesticides.Urbanisation and climate change are also significant factors.
“If insect species losses cannot be stopped,this will have catastrophic consequences for both the planet’s ecosystems and for the survival of mankind.It is very rapid.In 10 years you will have a quarter less,in 50 years only half left and in 100 years you will have none,”said review author Francisco Sánchez-Bayo,at the University of Sydney,Australia.
One of the biggest impacts of insect loss is on many birds,reptiles,amphibians and fish that eat insects.“If this food source is taken away,all these animals starve to death,”he said.Such effects have already been seen in Puerto Rico,where a recent study revealed a 98%fall in ground insects over 35 years.
Matt Shardlow,at the conservation charity Buglife,said:“It is thoughtful to see this evidence that shows the pitiful state of the world’s insect populations.It is increasingly obvious that the planet’s ecology is breaking and there is a need for a strong and global effort to prevent and change these terrible trends.”
8. Why are people worried about the insect decline
A. They are vital to ecosystems. B. They provide food for pests.
C. They pollinate all plants. D. They enrich the soil.
9. What is the main cause of insect losses
A. More and more trees. B. Restrictions on pesticides.
C. Upgrading agriculture. D. Friendly environment.
10. Where can you find the exact time of insect losses
A. In paragraph 1. B. In paragraph 2.
C. In paragraph 3. D. In paragraph 4.
11. What can be a suitable title for the text
A. Humans can survive the punishment of nature
B. Insect declining is breaking nature’s ecosystems
C. Nature’s ecosystems are influenced by humans
D. Insects and animals are dying out in Puerto Rico
D
Studies have shown most people fail to realize how much time they spend on their smart-phones each day.
Frank and Amelia's family were put to a test, using a free app called "Moment-screen Time Tracker". The Vascellaros—Frank, Amelia, 14-year-old twins Frankie and Joe, and 17-year-old Sam—all said they did not really know they were spending so much time on their phones each day.
“Honestly, I don't feel like I'm on my phone a lot," Amelia Vascellaro said. Amelia was on her phone far less often than Frank, according to the app. While Amelia spent about an hour per day on the phone, Frank spent close to four hours on his phone—which came as a shock to him. The children's times varied but they often spent more than a couple of hours on the phone as well.
Minneapolis-based Dr Kirsten Lind Seal sees phone usage come up a lot among families. Lind Seal said many family members' phone use has become problematic.
“If we hear more than once, 'Do you have to be on your phone right now Can you please put your phone down Did you hear what I said ' it may be a sign that it is negatively influencing our family relationships and our daily lives," she said.
Lind Seal said actually paying attention to how much time one spends on the phone is a good first step in deciding when to put it down.
She asks parents to encourage more face-to-face communication for teens and young adults as they continue developing their social and emotional skills. “What we find is that we are really losing out on empathy—the ability to understand other people's feelings and problems——when we spend a lot of time on our smart-phones to communicate with other people she said.
12. How did the families tested by the app feel about the test results
A. Satisfied. B. Doubtful.
C. Uninterested. D. Astonished.
13. Why did Lind Seal mention the three questions in Para 5
A. To encourage people to live a simple life.
B. To explain the signs of problematic phone use.
C. To show the importance of close relationships.
D. To ask people if they use phones too much.
14. What did Lind Seal want to convey in the last paragraph
A. We should make more face-to-face communication.
B. We can understand each other better using smartphones.
C Our ability of empathy is strengthened by smartphones.
D. Smartphone usage improves the teens' emotional skills.
15. Where is this text most likely from
A. A diary. B. A guidebook.
C. A novel. D. A magazine.
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
根据短文内容, 从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Cooking is one of the most pleasant and important human activities. However, preparing meals is more of a trouble now than a way to celebrate being alive. ___16___
Start with a plan, which you can find online. Choose whichever day of the week works best for your schedule to buy groceries, and use that as your starting point each week. Remember, it doesn't have to be Sunday or Monday. ___17___ Avoiding the two days will save you a great amount of time and gas money.
___18___ With this in mind, you'd better check what you have in the fridge and use those as a base to work around first to prevent them from going bad! Save your weekly grocery trips for fresh stuff like tomatoes, eggs, and other things that will go bad more quickly.
Make the most of money. Buy ingredients(原料) that can be used in many meals. ___19___ Plus, it’s kind of a fun puzzle to see how many ways you can use one ingredient. For example, I love Latin and Asian foods, so I keep things like rice, bell peppers, garlic, and hot sauce on hand at all times.
Cook with others. Who said you had to make all the preparations yourself Get a group of friends to each make a different dish. You’ll try something new and get meal inspirations. The goal here is to make life easier. ___20___
A. Use fresh ingredients first.
B. Try to avoid wasting food.
C. The traffic is too heavy on the two days.
D. Buy items you often use in great amounts.
E. This will keep your taste satisfied and your wallet happy.
F. And that can give you the freedom of mind to enjoy your food.
G. Thankfully, there are lots of small ways you can make cooking easier.
第三部分 完形填空(共15小题; 每小题1分, 满分15分)
The garden that Sijo Zachariah and his father planted made sure their family had food to eat. But it also helped their ____21____ and was likely to change the ____22____ of his life.
With the pandemic ____23____ food stores in the area were nearly ____24____ . Places that sold plants for gardening were closed. People had no enough vegetables to eat. So Zachariah and his father ____25____ seeds from whatever fruits and vegetables they could find to plant on the ____26____ of the garden. They also watched YouTube videos to learn about ____27____ and remembered information that Zachariah’s grandfather had ____28____ . Over time, the garden’ would help ____29____ 20 other families in their community.
Zachariah came to learn that farming should work with nature instead of trying to control the land. In the past, Zachariah worked in Wales in Britain as an teacher. He _____30_____ why the food he ate in Wales was better than the food he ate at home. Zachariah realized that the food was _____31_____. It came from local farms _____32_____ and was not treated with chemicals.
Zachariah is now considering a/an _____33_____ profession: farming. “It will be my _____34_____ in the future. I am quite _____35_____ at helping others and being in nature now.” he said.
21.
A. teachers B. neighbors C. colleagues D. employees
22.
A. direction B. attitude C. experience D. quality
23.
A. breaking in B. breaking out C. running away D. dying out
24.
A. crowded B. clean C. empty D. full
25.
A. bought B. borrowed C. planted D. collected
26.
A. wall B. land C. roof D. grass
27.
A. gardening B. teaching C. cooking D. singing
28.
A. found out B. looking for C. passed down D. stood for
29.
A. transport B. feed C. surprise D. praise
30.
A. wondered B. checked C. doubted D. got
31.
A. cheaper B. bigger C. fresher D. heavier
32.
A. quietly B. directly C. suddenly D. occasionally
33.
A. old B. ordinary C. strange D. new
34.
A. difficulty B. habit C. occupation D. change
35.
A. shocked B. annoyed C. tired D. happy
第二节短文填空(共10小题; 每小题1.5分, 满分15分)
阅读下面材料, 在空白处填入适当的内容(1个单词)或括号内单词的正确形式。
In Sichuan province, we can often see folk artists producing paintings with liquid sugar in the parks. According to studies, sugar painting ____36____ (originate) from the Ming Dynasty when sugar animals and figures ____37____ (create) in molds (模具). In the Qing Dynasty, it became ____38____(popular) than before. The skills were improved and the patterns became various, most of ____39____ stood for good luck, such as fish, butterfly, and dragon. Later, the folk artists develop this art by ____40____(add) the skills of the Chinese shadow puppets and paper-cutting. The molds were also replaced ____41____ a small bronze ‘spoon. As time passed by, ‘the contemporary form of sugar ____42____(gradual) evolved. Although the number of sugar painters has’ reduced, due to its unique charm, a certain number of artists are making efforts ____43____(protect) it by offering classes and applying for the National Intangible Cultural Heritage. Today, this art is getting support again, forit has been listed as ____44____ intangible cultural heritage by the Sichuan government. Besides, the sugar painting artists have gained growing _____45_____(recognize), making them feel proud and excited.
第四部分写作(共两节,满分40分)
第一节应用文写作(满分15分)
46. 假设你是李华。随着国庆临近,学校将举办多个活动。请你写一封信邀请英国朋友Allen参加。内容包括:
1 活动时间、地点;
2. 活动安排:红歌(Red Song)比赛;老兵讲述英雄故事;学生演讲“我的中国梦”。
注意:词数80词左右,可以适当增加细节,以使行文连贯。
Dear Allen,
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Li Hua
第二节 读后续写(满分25分)
47. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
Six decade years ago, a 13-year-old boy saw a beautiful hairpin (发夹) in a shop window which set his heart racing. But the price-five dollars was too high for Jack. Five dollars would buy almost a week’s food for his family.
Jack couldn’t ask his father for the money. Everything his father made through fishing went to his mother Dora. Slim and beautiful, she was the center of the home, the glue that held it together. The housework was never-ending, and she struggled to feed and clothe their five children but she was happy as her family and their well-being were all she cared about.
Nevertheless, he opened the shop’s door and went inside. Standing proud and straight in his shabby shirt and washed-out trousers, he told the shopkeeper what he wanted, adding, “But I don’t have the money right now. Can you please hold it for me for some time ”
“I’ll try,” the shopkeeper smiled. “People around here don’t usually have that kind of money to spend on such things. It should be kept for a while.”
Jack respectfully touched his worn cap and walked out. He would raise the money and not tell anybody, for he thought Mum would get surprised when she saw that hairpin. On hearing the sound of hammering from a side street, Jack suddenly had an idea that he could raise money by selling the used nail bags. People built their own homes in Bay Roberts, using nails bought in bags from a local factory. Sometimes the used bags were thrown away at the construction site, and Jack knew he could sell them back to the factory for five cents a piece.
That day he sold two nail bags and hid the money in a rusty soda tin.
注意:1. 续写词数应为150左右;2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Paragraph 1:
Every day after school, Jack started his plan.
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Paragraph 2:
Finally, the time came!
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
1-5. CCAAB 6-10. ABABC 11-15. CBBAC 16-20. BBABB环际大联考
“逐梦计划”2023~2024学年度第一学期期中考试
高二英语试题
(试卷总分: 150 分 考试时间: 120 分钟)
注意事项:
1. 答卷前, 考生务必将自己的学校、班级、姓名、准考证号填写在答题卡上。
2. 回答选择题时, 选出每小题答案后, 用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动, 用橡皮擦干净后, 再选涂其他答案标号。回答非选择题时, 将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。
3. 考试结束后, 将本试卷和答题卡一并交回。
第一部分听力(共两节, 满分30分)
做题时, 先将答案标在试卷上。录音内容结束后, 你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。
第一节(共5小题; 每小题1.5分, 满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题, 从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项, 并标在试卷的相应位置。听完每段对话后, 你都有 1 秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话读一遍。
1. What does the man wish the robot could do
A. Sing. B. Dance. C. Play chess.
2. Where does the dialogue take place
A. At home. B. In a shop. C. In a hospital
3. What are the speakers talking about
A. How to deal with stress.
B. How to read books.
C. How to enjoy a job.
4. How did the man often contact his friends abroad
A. By email. B. By telephone. C. By video call.
5. How many earthquakes were there probably in 2013
A. 500. B. 250. C.1,000.
第二节(共15小题:每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题, 从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项, 并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前, 你将有时间阅读各个小题, 每小题5秒钟; 听完后, 各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听下面一段对话, 回答6至7小题。
6. What is the man trying to do
A. Make an appointment with a doctor.
B. Ask the woman for some advice.
C. Complain about a doctor.
7. What will the man probably do next
A Take more medicine.
B. Avoid working too hard.
C. See the doctor right away.
听下面一段对话, 回答8 至10小题。
8. What are the speakers talking about
A. Friendship. B. Hobbies. C. Qualities.
9. What is the most important in the man's eye7
A. Getting along well easily.
B. Sharing joys and hardships.
C. Spending much time together
10. Who influences the man about honesty
A. The woman. B. His friend. C. His mother.
听下面一段对话, 回答11至13小题。
11. Who is the woman
A. A doctor. B. A policewoman. C. The man's classmate.
12. What is the man worried about
A. His broken arm. B. The coming exams. C. The injury to his leg.
13. Where does the conversation probably take place
A. In a classroom. B. In a hospital. C. In the street.
听下面一段对话, 回答 14 至 17小题。
14. What is the probable relationship between the speakers
A. Strangers. B. Roommates. C. Neighbors.
15. Where did Paul get the information about the flat
A. From a good friend. B. From Mrs Hamilton. C. From the newspaper.
16. How many bedrooms are there in the flat
A. Three. B. Two. C. One.
17. What does the woman ask Paul to do
A. Pay the rent first. B. Come to see the flat. C. Call her this afternoon.
听下面一段独白, 回答第 18 至 20 题。
18. Where was John from
A. The UK. B. China. C. Australia.
19. What did John do on. the flight
A. He cured the captain. B. He saved a passenger. C. He chatted with a patient.
20. What did John get at his hotel
A. A dinner party. B. A better room. C. A thank-you note.
第二部分阅读(共两节, 满分50分)
第一节(共15小题; 每小题2.5分, 满分37.5分)
阅读下列短文, 从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中, 选出最佳选项, 并在答题卡上将该项涂黑。
A
When you think of wildlife holidays in the UK, Scotland is probably the first destination(目的地) that comes to mind, with quite a few breathtaking natural sites that offer a wonderful base to watch wildlife.
The Trossachs National Park
It was the first national park established in Scotland. The Loch Lomond at the center of the park is the largest body of freshwater in the UK. The largest land mammal (哺乳动物) in Britain, red deer can be found in the park. Keep an eye out as you pass through forests, woodlands and open hills.
The Isle of Staffa
The Isle of Staffa is famous for its dramatic rock formations, and for the cave known as “Fingal’s Cave”, Staffa provided inspiration to Felix Mendelssohn, the German musician. He visited in 1829 and, afterwards, composed his Hebrides Overture. The island is also famous for its adorable seabirds—puffins, which are known for their vibrant beaks (鸟喙) and big personalities.
The Cairngorms National Park
The Cairngorms National Park is in northeast Scotland. With an area of 1,748 square miles, the park covers the Cairngorms range of mountains and surrounding hills, and is the largest national park in the UK as the second national park in Scotland. Over 25% of the UK’s endangered species make their home in the park’s ancient pine forests, among which you can find the red squirrel—the UK’s only native squirrel (松鼠) species.
1. Which of the following is connected with the creation of a piece of music
A. The Isle of Staffa. B. The Trossachs National Park.
C. The Loch Lomond. D. The Caimgorms National Park.
2. What do we know about the Caingorms National Park
A. It is the second largest national park in Scotland. B. It lies off the coast of northeast Scotland.
C. It is the only place to find the red squirrel. D. It supports a wide variety of rare animals.
3. What is the purpose of the text
A. To give advice on how to spend holidays in Scotland.
B. To raise awareness (意识)of endangered wildlife in Scotland.
C. To introduce some places to see wildlife in Scotland.
D. To compare some breathtaking destinations in Scotland.
【答案】1. A 2. D 3. C
【解析】
【导语】本文是一篇应用文。文章介绍了英国苏格兰区域的一些野生动物观察景点,这些地方可以观察到红鹿、海鸟、红松鼠等野生动物,是野生动物爱好者的理想去处。
【1题详解】
细节理解题。根据The Isle of Staffa部分的“Staffa provided inspiration to Felix Mendelssohn, the German musician. He visited in 1829 and, afterwards, composed his Hebrides Overture. (斯塔法为德国音乐家费利克斯·门德尔松提供了灵感。他于1829年到访,随后创作了《赫布里底群岛序曲》)”可知,The Isle of Staffa和一曲音乐有关。故选A。
【2题详解】
细节理解题。根据The Cairngorms National Park部分的“Over 25% of the UK’s endangered species make their home in the park’s ancient pine forests, among which you can find the red squirrel—the UK’s only native squirrel (松鼠) species. (超过25%的英国濒危物种在公园的古老松林中安家,其中你可以找到红松鼠,这是英国唯一的本土松鼠种)”可知,The Cairngorms National Park生活着各种各样的珍惜动物。故选D。
【3题详解】
推理判断题。根据第一段“When you think of wildlife holidays in the UK, Scotland is probably the first destination that springs to mind, with quite a few breathtaking natural sites that offer a wonderful base to watch wildlife. (当你想到英国的野生动物假期时,苏格兰可能是你首先想到的目的地,这里有许多令人惊叹的自然景点,为你提供了观看野生动物的绝佳基地)”并结合下文介绍的三个景点推知,本文的主要目的是介绍一些在苏格兰看野生动物的地方。故选C。
B
Singapore is known as a world’s most highly developed country, with well-equipped apartments. But for one man, that couldn’t be further from the place he called home—a shelter in one of the country’s forests.
On meeting Oh Go Seng the first thing that strikes you is the bright light in his eyes. He wears his 79 years very lightly, looking in far better shape than many people half his age.
Mr. Oh grew up together with his family in Sungei Tengah—a local kampong—or village. In the 1980s however, these kampongs were knocked down, to make way for new high-rise buildings. Most kampong residents(居民) were offered new homes by the government, but Mr. Oh was unable to get a place of his own. His brother however, did get a government flat and Mr. Oh was invited to live there—but he eventually moved out as he said he did not want to impose on the family. So, he headed back to a forest close to where his old home once stood and started to spend nights in a shelter.
Upon approaching the shelter, you see ashes in the doorway from the open fire that Mr. Oh would cook on. The garden near his tent is where he would grow his own food. The towering jackfruit tree over his tent he says, provided enough shade, and he never felt uncomfortable.
Loneliness was never a problem either, he says. He kept himself busy tending his garden, although that, he adds, was made easy by the good growing conditions. The worst aspect of living in the forest, he says, was the mice. They would find their way into his shelter and bite holes in his clothes.
In February this year—on the first day of the Lunar New Year, Mr. Oh was given a new home to live in. He now works as a driver, transporting foreign workers from one job to another, and sometimes does gardening work, he says.
4. What do we know about Mr. Oh from the first two paragraphs
A. He lives in a very good apartment.
B. He loves his well-equipped shelter.
C. He looks young for his age.
D. He is very fond of light clothes.
5. Why were those kampongs removed in the 1980s
A. A new road would be built.
B. They were in bad condition.
C. The residents wanted new homes.
D. They had to make room for new buildings.
6. What do the underlined words “impose on” mean in paragraph 3
A. Hurt. B. Trouble. C. Work with. D. Argue with.
7. What is Mr. Oh’s attitude towards living in the shelter
A. Positive. B. Worried. C. Doubtful. D. Unconcerned.
【答案】4. C 5. D 6. B 7. A
【解析】
【导语】这是一篇记叙文。文章主要讲述了Oh Go Seng在kampong被拆后选择回到老家,生活在森林里的庇护所,并过得怡然自得的故事。
【4题详解】
细节理解题。根据第二段的“He wears his 79 years very lightly, looking in far better shape than many people half his age.(他的79岁似乎过得很轻松,看上去比许多年龄只有他一半的人健康得多)”可知,79岁的Oh Go Seng 看起来比实际年龄小。故选C。
【5题详解】
细节理解题。根据第三段的“In the 1980s however, these kampongs were knocked down, to make way for new high-rise buildings.(然而,在20世纪80年代,为了给新的高层建筑让路,这些kampong被拆除)”可知,拆除kampong是为了给新的高层建筑留出空间。故选D。
【6题详解】
词句猜测题。根据划线词后文“So, he headed back to a forest close to where his old home once stood and started to spend nights in a shelter.(于是,他回到了他老家附近的一片森林,开始在庇护所过夜)”可知,Oh Go Seng回到老家在庇护所过夜,由此可知,他不愿意给兄弟一家带来麻烦。故impose on的意思是“造成麻烦”,与trouble同义。故选B。
【7题详解】
推理判断题。根据倒数第三段的“The towering jackfruit tree over his tent he says, provided enough shade, and he never felt uncomfortable.(他说,帐篷上方高耸的菠萝蜜树提供了足够的树荫,他从未感到不舒服)”和倒数第二段的“Loneliness was never a problem either, he says. He kept himself busy tending his garden, although that, he adds, was made easy by the good growing conditions.(他说,孤独从来都不是问题。他一直忙于照料花园,尽管良好的生长条件使这变得容易,他补充说)”推知,Oh Go Seng对居住在庇护所感到满意,即是积极的态度。故选A。
C
The world’s insects are going down the path of extinction,threatening a“catastrophic collapse of nature’s ecosystems”,according to the first global scientific review.More than 40%of insect species are declining and third are endangered,the analysis found.The rate of extinction is eight times faster than that of mammals,birds and reptiles.
“It should be of huge concern to all of us,for insects are at the heart of every food web.They pollinate(授粉)the large majority of plant species,keep the soil healthy,recycle nutrients,control pests,and much more.Love them or 1oathe them,we humans cannot survive without insects,”said Prof Dave Goulson at the University of Sussex in the UK.
The analysis,published in the journal Biological Conservation,says intensive(集约型)agriculture is the main driver of the declines,particularly the heavy use of pesticides.Urbanisation and climate change are also significant factors.
“If insect species losses cannot be stopped,this will have catastrophic consequences for both the planet’s ecosystems and for the survival of mankind.It is very rapid.In 10 years you will have a quarter less,in 50 years only half left and in 100 years you will have none,”said review author Francisco Sánchez-Bayo,at the University of Sydney,Australia.
One of the biggest impacts of insect loss is on many birds,reptiles,amphibians and fish that eat insects.“If this food source is taken away,all these animals starve to death,”he said.Such effects have already been seen in Puerto Rico,where a recent study revealed a 98%fall in ground insects over 35 years.
Matt Shardlow,at the conservation charity Buglife,said:“It is thoughtful to see this evidence that shows the pitiful state of the world’s insect populations.It is increasingly obvious that the planet’s ecology is breaking and there is a need for a strong and global effort to prevent and change these terrible trends.”
8. Why are people worried about the insect decline
A. They are vital to ecosystems. B. They provide food for pests.
C. They pollinate all plants. D. They enrich the soil.
9. What is the main cause of insect losses
A. More and more trees. B. Restrictions on pesticides.
C. Upgrading agriculture. D. Friendly environment.
10 Where can you find the exact time of insect losses
A. In paragraph 1. B. In paragraph 2.
C. In paragraph 3. D. In paragraph 4.
11. What can be a suitable title for the text
A Humans can survive the punishment of nature
B. Insect declining is breaking nature’s ecosystems
C. Nature’s ecosystems are influenced by humans
D. Insects and animals are dying out in Puerto Rico
【答案】8. A 9. C 10. D 11. B
【解析】
【分析】本文是一篇说明文。文章讲述的是,昆虫数量的减少正在破坏自然生态系统。
【8题详解】
细节理解题。根据第一段第一句The world’s insects are going down the path of extinction,threatening a“catastrophic collapse of nature’s ecosystems”,可知,人们之所以担心昆虫数量的减少,是因为他们对生态系统至关重要。故选A。
【9题详解】
细节理解题。根据第三段中The analysis,published in the journal Biological Conservation,says intensive(集约型)agriculture is the main driver of the declines,particularly the heavy use of pesticides.“发表在《生物保护》杂志上的分析说集约农业是昆虫下降的主要驱动力,尤其是大量使用农药。”故选C。
10题详解】
细节理解题。根据第四段中In 10 years you will have a quarter less,in 50 years only half left and in 100 years you will have none,可知在第四段中可以找到昆虫损失的确切时间。故选D。
【11题详解】
主旨大意题。根据最后一段中“It is thoughtful to see this evidence that shows the pitiful state of the world’s insect populations.It is increasingly obvious that the planet’s ecology is breaking and there is a need for a strong and global effort to prevent and change these terrible trends.”““看到这些显示世界昆虫种群的可怜状态的证据是发人深思的。越来越明显的是,地球的生态正受到破坏,为了预防和改变这些可怕的趋势,需要一个强大和全球的努力”。”由此推知,本文最佳主题是B项 Insect declining is breaking nature’s ecosystems(昆虫数量的减少正在破坏自然生态系统)。
D
Studies have shown most people fail to realize how much time they spend on their smart-phones each day.
Frank and Amelia's family were put to a test, using a free app called "Moment-screen Time Tracker". The Vascellaros—Frank, Amelia, 14-year-old twins Frankie and Joe, and 17-year-old Sam—all said they did not really know they were spending so much time on their phones each day.
“Honestly, I don't feel like I'm on my phone a lot," Amelia Vascellaro said. Amelia was on her phone far less often than Frank, according to the app. While Amelia spent about an hour per day on the phone, Frank spent close to four hours on his phone—which came as a shock to him. The children's times varied but they often spent more than a couple of hours on the phone as well.
Minneapolis-based Dr Kirsten Lind Seal sees phone usage come up a lot among families. Lind Seal said many family members' phone use has become problematic.
“If we hear more than once, 'Do you have to be on your phone right now Can you please put your phone down Did you hear what I said ' it may be a sign that it is negatively influencing our family relationships and our daily lives," she said.
Lind Seal said actually paying attention to how much time one spends on the phone is a good first step in deciding when to put it down.
She asks parents to encourage more face-to-face communication for teens and young adults as they continue developing their social and emotional skills. “What we find is that we are really losing out on empathy—the ability to understand other people's feelings and problems——when we spend a lot of time on our smart-phones to communicate with other people she said.
12. How did the families tested by the app feel about the test results
A. Satisfied. B. Doubtful.
C. Uninterested. D. Astonished.
13. Why did Lind Seal mention the three questions in Para 5
A. To encourage people to live a simple life.
B. To explain the signs of problematic phone use.
C. To show the importance of close relationships.
D. To ask people if they use phones too much.
14. What did Lind Seal want to convey in the last paragraph
A. We should make more face-to-face communication.
B. We can understand each other better using smartphones.
C. Our ability of empathy is strengthened by smartphones.
D. Smartphone usage improves the teens' emotional skills.
15. Where is this text most likely from
A. A diary. B. A guidebook.
C. A novel. D. A magazine.
【答案】12. D 13. B 14. A 15. D
【解析】
【分析】本文是议论文。通过使用一款应用软件跟踪发现,很多人没有意识到自己每天花费很多时间使用手机,建议人们放下手机,应该更多进行面对面的交流。
【12题详解】
推理判断题。由第二段和第三段可知,Vasccllaro一家对这个测试结果感到惊讶,他们没有想到自己每天花费那么多的时间使用手机。故选D。
【13题详解】
推理判断题。由第四段中的“Lind Seal said many family members' phone use has become problematic.”可知,Lind Seal提出这三个问题是为了说明“当我们被问到这三个问题时,说明我们过多使用手机。故选B。
【14题详解】
细节理解题。根据最后一段She asks parents to encourage more face-to-face communication for teens and young adults as they continue developing their social and emotional skills. 和引述的话可知,我们应该多进行面对面的交流。故选A。
【15题详解】
推理判断题。通读全文,本文从一项研究入手,讲述人们对手机的依赖,最后建议人们应该更多地进行面对面的交流,故此篇文章最有可能来自杂志。故选D。
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
根据短文内容, 从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Cooking is one of the most pleasant and important human activities. However, preparing meals is more of a trouble now than a way to celebrate being alive. ___16___
Start with a plan, which you can find online. Choose whichever day of the week works best for your schedule to buy groceries, and use that as your starting point each week. Remember, it doesn't have to be Sunday or Monday. ___17___ Avoiding the two days will save you a great amount of time and gas money.
___18___ With this in mind, you'd better check what you have in the fridge and use those as a base to work around first to prevent them from going bad! Save your weekly grocery trips for fresh stuff like tomatoes, eggs, and other things that will go bad more quickly.
Make the most of money. Buy ingredients(原料) that can be used in many meals. ___19___ Plus, it’s kind of a fun puzzle to see how many ways you can use one ingredient. For example, I love Latin and Asian foods, so I keep things like rice, bell peppers, garlic, and hot sauce on hand at all times.
Cook with others. Who said you had to make all the preparations yourself Get a group of friends to each make a different dish. You’ll try something new and get meal inspirations. The goal here is to make life easier. ___20___
A. Use fresh ingredients first.
B. Try to avoid wasting food.
C. The traffic is too heavy on the two days.
D. Buy items you often use in great amounts.
E. This will keep your taste satisfied and your wallet happy.
F. And that can give you the freedom of mind to enjoy your food.
G. Thankfully, there are lots of small ways you can make cooking easier.
【答案】16. G 17. C 18. B 19. E 20. F
【解析】
【导语】本文是一篇说明文。文章阐述了可以让烹饪变得更简单的几个小方法。
【16题详解】
根据前文的“ However, preparing meals is more of a trouble now than a way to celebrate being alive. (然而,现在做饭与其说是庆祝活着的一种方式,不如说是一种麻烦。)”可知,后文应给承接前文,强调如何解决做饭这个“麻烦”。G选项“Thankfully, there are lots of small ways you can make cooking easier.(值得庆幸的是,有很多小方法可以让烹饪变得更简单。)”承接前文,同时引起下文。故选G。
【17题详解】
根据前文“Remember, it doesn't have to be Sunday or Monday.(记住,不一定要在周日或周一。)”可知,下文应该解释不能选择这两天的原因。C选项“The traffic is too heavy on the two days.( 这两天的交通太拥挤了。)”对前文的问题进行了解释,同时the two days指代的是前文的Sunday or Monday。故选C。
【18题详解】
该空置于句首,应该是本段段旨。根据后文的“With this in mind, you'd better check what you have in the fridge and use those as a base to work around first to prevent them from going bad! (考虑到这一点,你最好检查一下冰箱里有什么,把它们作为首先要处理的东西,防止它们变坏!)”可知,此处强调的是先处理冰箱中易变坏的物品,这样可以避免浪费。故B选项“Try to avoid wasting food.( 尽量避免浪费食物。)”符合题意,引起下文。故选B。
【19题详解】
根据前文“Make the most of money. Buy ingredients(原料) that can be used in many meals.(充分利用金钱。购买可以在很多餐中使用的食材。)”可知,此处强调的购买食材过程中省钱。E选项“This will keep your taste satisfied and your wallet happy.(这会让你的品味得到满足,让你的钱包快乐。)”中的this指代的就是前文的“购买可以在很多餐中使用的食材”的事实。故选E。
【20题详解】
根据前文的“ Get a group of friends to each make a different dish. You'll try something new and get meal inspirations. The goal here is to make life easier.(找一群朋友,每人做一道不同的菜。你会尝试一些新的东西,并获得美食的灵感。这里的目标是让生活更轻松。) ”可知,通过和其他人共同准备食材,一起做饭,可以让生活更轻松。F选项“And that can give you the freedom of mind to enjoy your food.(这样你就可以尽情享受美食了。)”承接前文,强调最终的结果是可以轻松的享受美食。故选F。
第三部分 完形填空(共15小题; 每小题1分, 满分15分)
The garden that Sijo Zachariah and his father planted made sure their family had food to eat. But it also helped their ____21____ and was likely to change the ____22____ of his life.
With the pandemic ____23____ , food stores in the area were nearly ____24____ . Places that sold plants for gardening were closed. People had no enough vegetables to eat. So Zachariah and his father ____25____ seeds from whatever fruits and vegetables they could find to plant on the ____26____ of the garden. They also watched YouTube videos to learn about ____27____ and remembered information that Zachariah’s grandfather had ____28____ . Over time, the garden’ would help ____29____ 20 other families in their community.
Zachariah came to learn that farming should work with nature instead of trying to control the land. In the past, Zachariah worked in Wales in Britain as an teacher. He _____30_____ why the food he ate in Wales was better than the food he ate at home. Zachariah realized that the food was _____31_____. It came from local farms _____32_____ and was not treated with chemicals.
Zachariah is now considering a/an _____33_____ profession: farming. “It will be my _____34_____ in the future. I am quite _____35_____ at helping others and being in nature now.” he said.
21.
A. teachers B. neighbors C. colleagues D. employees
22.
A. direction B. attitude C. experience D. quality
23.
A. breaking in B. breaking out C. running away D. dying out
24.
A. crowded B. clean C. empty D. full
25.
A. bought B. borrowed C. planted D. collected
26.
A. wall B. land C. roof D. grass
27.
A. gardening B. teaching C. cooking D. singing
28.
A. found out B. looking for C. passed down D. stood for
29.
A. transport B. feed C. surprise D. praise
30.
A. wondered B. checked C. doubted D. got
31.
A. cheaper B. bigger C. fresher D. heavier
32.
A. quietly B. directly C. suddenly D. occasionally
33.
A. old B. ordinary C. strange D. new
34.
A. difficulty B. habit C. occupation D. change
35.
A. shocked B. annoyed C. tired D. happy
【答案】21. B 22. A 23. B 24. C 25. D 26. B 27. A 28. C 29. B 30. A 31. C 32. B 33. D 34. C 35. D
【解析】
【导语】这是一篇记叙文。文章主要讲述了在疫情爆发期间,Zachariah和他的父亲在花园里种植作物,一方面帮助了其他家庭,另一方面也改变了Zachariah的人生方向。
【21题详解】
考查名词词义辨析。句意:但这也帮助了他们邻居,并可能改变了他的人生方向。A. teacher教师;B. neighbors邻居;C. colleagues同事;D. employees雇员 。根据下文“20 other families in their community.”可知,这也帮助了他们的邻居。故选B。
【22题详解】
考查名词词义辨析。句意:但这也帮助了他们的邻居,并可能改变他的人生方向。A. direction方向;B. attitude态度;C. experience经历;D. quality质量。根据下文“considering a(n) ______ profession”可知,他在考虑务农,所以此处表示改变了他的人生方向。故选A。
【23题详解】
考查动词短语辨析。句意:随着疫情的爆发,该地区的食品店几乎空无一物。A. breaking in破门而入;B. breaking out爆发;C. running away逃跑;D. dying off相继死亡。根据下文“Places that sold plants for gardening were closed. People had no enough vegetables to eat”可知,此处指的是疫情爆发。故选B。
【24题详解】
考查形容词词义辨析。句意:随着疫情的爆发,该地区的食品店几乎空无一物。A. crowded拥挤的;B. clean干净的;C. empty空的;D. full满的。根据“People had no enough vegetables to eat”可知,此处表示食品店空了。故选C。
【25题详解】
考查动词词义辨析。句意:于是Zachariah和他父亲就从一切能找到的水果和蔬菜中收集种子,种在园中。A. bought买;B. borrowed借入;C. planted种植;D. collected收集。根据下文“plant on the___6___ of the garden”可知,Zachariah和他的父亲从他们能找到的蔬菜与水果中收集种子。故选D。
【26题详解】
考查名词词义辨析。句意:于是Zachariah和他父亲就从一切能找到的水果和蔬菜中收集种子,种在园中。A. wall墙;B. land陆地,土地;C. roof屋顶;D. grass草。根据上文“plant”可知,表示种在花园的土地里。故选B。
【27题详解】
考查名词词义辨析。句意:他们还观看了YouTube视频来学习园艺,并想起了Zachariah祖父传给他们的知识。A. gardening园艺;B. teaching教学;C. cooking烹饪;D. singing唱歌。根据上文“plant”可知,此处表示他们学习园艺,故选A。
【28题详解】
考查动词短语辨析。句意:他们还观看了YouTube视频来学习园艺,并想起了Zachariah祖父传给他们的知识。A. found out找出;B. looking for寻找;C. passed down传递,传承;D. stood for代表。根据“remembered”与“Zachariah’s grandfather”可知,此处表示他们想起了Zachariah爷爷传递下来的关于作物种植的知识。故选C。
【29题详解】
考查动词词义辨析。句意:随着时间的推移,这个花园可以养活他们社区里的其他20个家庭。A. transport运输;B. feed喂养,养活;C. surprise使……惊讶;D. praise赞扬。根据上文“People had no enough vegetables to eat.”可知,此处指种植植物可以养活他们社区里的其他20个家庭。故选B。
【30题详解】
考查动词词义辨析。句意:他想知道为什么Wales的蔬菜比家乡的蔬菜更好吃。A. wondered想知道;B. checked核对;C. doubted怀疑;D. got获得。根据下文“why the food he ate in Wales was better than the food he ate at home.”可知,他想知道为什么Wales的蔬菜比家乡的蔬菜更好吃。故选A。
【31题详解】
考查形容词词义辨析。句意:Zachariah意识到食物更新鲜。A. cheaper更便宜的;B. bigger更大的;C. fresher更新鲜的;D. heavier更重的。根据下文“It came from local farms ___12___ and was not treated with chemicals”可知,Zachariah意识到食物更新鲜。故选C。
【32题详解】
考查副词词义辨析。句意:它直接来自当地农场,没有经过化学处理。A. quietly安静地;B. directly直接地;C. suddenly突然地;D. occasionally偶尔。根据下文“was not treated with chemicals”可推知,蔬菜直接来自当地农场。故选B。
【33题详解】
考查形容词词义辨析。句意:Zachariah现在正在考虑一个新的职业:务农。A. old旧的;B. ordinary普通的;C. strange陌生的;D. new新的。根据第一段的“change the _____ of his life”可知,表示考虑一个对于他来说新的职业。故选D。
【34题详解】
考查名词词义辨析。句意:这将是我未来的工作。A. difficulty困难;B. habit习惯;C. occupation工作;D. change改变。根据上文“profession”可知,这将是他未来的工作,此处为同义词复现。故选C。
【35题详解】
考查形容词词义辨析。句意:现在对于帮助别人和融入大自然,我感到很开心。A. shocked震惊的;B. annoyed生气的;C. tired疲惫的;D. happy快乐的。根据下文“helping others and being in nature now.”并结合他想务农可知,此处表示Zachariah感到很开心。故选D。
第二节短文填空(共10小题; 每小题1.5分, 满分15分)
阅读下面材料, 在空白处填入适当的内容(1个单词)或括号内单词的正确形式。
In Sichuan province, we can often see folk artists producing paintings with liquid sugar in the parks. According to studies, sugar painting ____36____ (originate) from the Ming Dynasty when sugar animals and figures ____37____ (create) in molds (模具). In the Qing Dynasty, it became ____38____(popular) than before. The skills were improved and the patterns became various, most of ____39____ stood for good luck, such as fish, butterfly, and dragon. Later, the folk artists develop this art by ____40____(add) the skills of the Chinese shadow puppets and paper-cutting. The molds were also replaced ____41____ a small bronze ‘spoon. As time passed by, ‘the contemporary form of sugar ____42____(gradual) evolved. Although the number of sugar painters has’ reduced, due to its unique charm, a certain number of artists are making efforts ____43____(protect) it by offering classes and applying for the National Intangible Cultural Heritage. Today, this art is getting support again, forit has been listed as ____44____ intangible cultural heritage by the Sichuan government. Besides, the sugar painting artists have gained growing _____45_____(recognize), making them feel proud and excited.
【答案】36. originated
37. were created
38. more popular
39. which 40. adding
41. by 42. gradually
43. to protect
44. an 45. recognition
【解析】
【导语】本文是一篇说明文。主要讲述了糖画的起源于和发展,糖画现在已经被列为四川省非物质文化遗产。
【36题详解】
考查时态。句意:据研究,糖画起源于明代,当时糖动物和人物是在模具上创作的。根据后文from the Ming Dynasty可知为一般过去时。故填originated。
【37题详解】
考查动词。句意:据研究,糖画起源于明代,当时糖动物和人物是在模具上创作的。根据上文from the Ming Dynasty可知用一般过去时,且sugar animals and figures和create之间是被动关系。故使用一般过去时的被动语态,谓语用复数。故填were created。
【38题详解】
考查形容词比较级。句意:到了清朝,它比以前更流行了。句中than是比较级的标志。故填more popular。
【39题详解】
考查定语从句。句意:技艺不断提高,图案也变得多样化,大多代表着好运,如鱼、龙、猴。分析句子结构,设空处引导的是定语从句,与前面介词构成:介词+引导词结构,此处修饰的是前文的先行词patterns,为物,作宾语用which引导。故填which。
【40题详解】
考查非谓语动词。句意:后来,民间艺术家通过加入中国皮影戏和剪纸的技巧来发展这门艺术。作介词的宾语,应用动名词形式。故填adding。
【41题详解】
考查介词。句意:模具也被一个小青铜勺子所取代。句中be replaced by为固定搭配,意为“被……所取代”,by符合句意。故填by。
【42题详解】
考查副词。句意:随着时间的推移,现代形式的糖逐渐演变。修饰动词evolved应用副词gradually,作状语。故填gradually。
【43题详解】
考查非谓语动词。句意:虽然糖人画家的数量有所减少,但由于其独特的魅力,一些艺术家通过开设课程和申请国家非物质文化遗产来努力保护它。句中are making为谓语动词,设空处应该使用非谓语动词。make efforts to do sth.为固定搭配,动词不定式后置定语。故填to protect。
【44题详解】
考查冠词。句意:如今,这种艺术又得到了支持,因为它被四川省政府列为非物质文化遗产。分析句子结构,设空处应填写冠词与后面intangible cultural heritage构成名词短语作宾语。此处表示泛指,同时intangible首字母为元音音素。故填an。
【45题详解】
考查名词。句意:此外,糖画艺术家获得了越来越多的认可,使他们感到自豪和兴奋。作动词的宾语,应用名词recognition,不可数。故填recognition。
第四部分写作(共两节,满分40分)
第一节应用文写作(满分15分)
46. 假设你是李华。随着国庆临近,学校将举办多个活动。请你写一封信邀请英国朋友Allen参加。内容包括:
1. 活动时间、地点;
2. 活动安排:红歌(Red Song)比赛;老兵讲述英雄故事;学生演讲“我的中国梦”。
注意:词数80词左右,可以适当增加细节,以使行文连贯。
Dear Allen,
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Li Hua
【答案】Dear Allen,
With China’s Natinal Day approaching, some meaningful activities will take place in our school to celebrate it. So I am writing to invite you.
As scheduled, these activities will be held in the school hall, lasting two hours from 8 am to 10 am. First, we will hold a Red Song competition. Following that, several old soldiers will tell stories about some heroes. Finally, some students will give a speech titled “My Chinese Dream”. I’m sure you’ll learn much about China.
Looking forward to your coming.
Yours,
Li Hua
【解析】
【导语】本篇书面表达属于应用文,要求考生给英国朋友Allen写封信,邀请他参加学校即将举行的一些庆祝国庆节的活动,内容包括:1. 活动时间、地点;2. 活动安排:红歌(Red Song)比赛;老兵讲述英雄故事;学生演讲“我的中国梦”。
【详解】1.词汇积累
临近:approach→draw near
有意义的:meaningful→significative
比赛:competition→contest
肯定的:sure→certain
2.句式拓展
简单句变复合句
原句:Finally, some students will give a speech titled “My Chinese Dream”.
拓展句:Finally, some students will give a speech whose title is “My Chinese Dream”.
【点睛】[高分句型1] As scheduled, these activities will be held in the school hall, lasting two hours from 8 am to 10 am. (运用了现在分词作状语)
[高分句型2] I’m sure you’ll learn much about China. (运用了that引导的宾语从句,省略了that)
第二节 读后续写(满分25分)
47. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
Six decade years ago, a 13-year-old boy saw a beautiful hairpin (发夹) in a shop window which set his heart racing. But the price-five dollars was too high for Jack. Five dollars would buy almost a week’s food for his family.
Jack couldn’t ask his father for the money. Everything his father made through fishing went to his mother, Dora. Slim and beautiful, she was the center of the home, the glue that held it together. The housework was never-ending, and she struggled to feed and clothe their five children but she was happy as her family and their well-being were all she cared about.
Nevertheless, he opened the shop’s door and went inside. Standing proud and straight in his shabby shirt and washed-out trousers, he told the shopkeeper what he wanted, adding, “But I don’t have the money right now. Can you please hold it for me for some time ”
“I’ll try,” the shopkeeper smiled. “People around here don’t usually have that kind of money to spend on such things. It should be kept for a while.”
Jack respectfully touched his worn cap and walked out. He would raise the money and not tell anybody, for he thought Mum would get surprised when she saw that hairpin. On hearing the sound of hammering from a side street, Jack suddenly had an idea that he could raise money by selling the used nail bags. People built their own homes in Bay Roberts, using nails bought in bags from a local factory. Sometimes the used bags were thrown away at the construction site, and Jack knew he could sell them back to the factory for five cents a piece.
That day he sold two nail bags and hid the money in a rusty soda tin.
注意:1. 续写词数应为150左右;2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Paragraph 1:
Every day after school, Jack started his plan.
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Paragraph 2:
Finally, the time came!
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】 Every day after school, Jack started his plan. Cold and hungry, Jack wandered the streets, searching for the nail bags carefully. To save more money, he even decided to deliver papers in the early morning. Exhausted and tired as he felt, he still stuck to the plan. It was the hairpin in the shop window that reminded him that what he did was worthwhile. After a long time of hard work, he made it eventually.
Finally the time came! He took out the soda tin, poured the coins out and began to count them. Five dollars! His hard work paid off! Holding the soda tin firmly, Jack rushed for the shop to buy the hairpin. The moment he got the beautiful hairpin, he rushed home and placed it in Dora’s hand. Never had Dora received such a gift. Speechless and happy, she held her son tightly into her arms, with tears welling up in her eyes. It was an unforgettable experience, which all the family members will remember.
【解析】
【导语】本文以时间为线索展开。杰克想要给妈妈买一个漂亮的发夹,但是他家庭贫困,所以杰克决定自己赚钱。通过不懈的努力,杰克将从工地上回收的袋子卖给工厂,终于攒够了钱,买到了这枚发夹,送给了妈妈,这让妈妈非常感动。
【详解】1. 段落续写:
①由第一段首句内容“每天放学后,杰克就开始他的计划。”可知,第一段可描写杰克通过努力终于攒够了钱。
②由第二段首句内容“终于,时间到了!”可知,第二段可描写杰克终于买到了这枚发夹送给妈妈,妈妈非常感动。
2. 续写线索:努力赚钱——Jack数钱——Jack购买发卡——赠送发卡给妈妈——妈妈感动
3. 词汇激活
行为类
①寻找:search for/look for/seek
②决定:decide to do/determine to do
③坚持:stick to/persist in
情绪类
①开心的:happy/delighted/pleased
②疲惫不堪的:exhausted/drained
【点睛】[高分句型1]Exhausted and tired as he felt, he still stuck to the plan. (运用了让步状语从句中的倒装)
[高分句型2]It was the hairpin in the shop window that reminded him that what he did was worthwhile.(运用了强调句句型、that引导的宾语从句和what引导的主语从句)
1-5. CCAAB 6-10. ABABC 11-15. CBBAC 16-20. BBABB
郑重声明:本文版权归原作者所有,转载文章仅为传播更多信息之目的,如作者信息标记有误,请第一时间联系我们修改或删除,多谢。
