2023-2024陕西省重点中学高一上学期11月期中英语试题(原卷版+ 解析版无听力音频及听力原文)

陕西省柞水中学2023-2024学年第一学期高一期中质量检测
英语试卷
第一部分 听力
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读一小题。每段对话仅读一遍。
1. Where will the woman go this summer
A. To Italy. B. To France. C. To Canada
2. What are the speakers mainly talking about
A. An accident. B. A car. C. A person.
3. When is the meeting
A. At 2:00. B. At 3:30. C. At 5:00.
4. What does the woman ask the man to do
A. Go to sleep. B. Turn off the TV. C. Turn down the TV.
5. What is the probable relationship between the speakers
A. Classmates. B. Teacher and student. C. Librarian and reader.
第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
6. What is the matter with the man
A. He has a fever. B. He has a cough. C. He has a headache.
7. What will the man do next
A. Light a cigarette. B. Have a seat. C. Open his mouth.
听第7段材料,回答第8至10题。
8. How many times did Ron phone the woman the day before yesterday
A.3. B.4. C.5.
9. What did the woman do yesterday evening
A. She typed a letter at her office.
B. She refused to answer a phone.
C. She helped her mother with dinner.
10. Who answered the phone at 9:00 pm last night
A. The woman’s boss. B. The woman. C. The woman’s mother.
听第8段材料,回答第11至13题。
11. What does the woman want the man to do
A. Look after her flowers.
B. Buy some flowers for her.
C. Plant some flowers in her garden.
12. Who is good at growing flowers
A. The man. B. The woman. C. The man’s father.
13. When will the woman leave for business
A. Tomorrow morning. B. In a week. C. In two weeks.
听第9段材料,回答第14至17题。
14. Where was the jam
A. On the Carrefour Street. B. On the Garden Street. C. On the 15th Avenue.
15. What does the woman suggest the man do at first
A. Take the bus. B. Avoid rush hour. C. Take a different way.
16. Why doesn’t the man want to go to work by bus
A. It’s stressful.
B. The bus stop is far away.
C. The passengers are noisy.
17. How will the man probably travel tomorrow
A. By car. B. By bike. C. By subway.
听第10段材料,回答第18至20题。
18. Why did the speaker try to keep the house clean
A. To sell her house. B. To welcome guests. C. To please her husband.
19. What was the house like when the agent came in one day
A. It was empty. B. It was in a mess. C. It was in order.
20. When did the couple buy the house
A. Three weeks after they visited it.
B. Eight days after they visited it.
C. Two days after they visited it.
第二部分 阅读
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
Best Movies For Summer Holiday
Watching a film together with your family will help you take a step back from the rest of the world and share some meaningful moments with your family whether it is an adventure movie or a sci-fi (科幻) movie. Here are four films that will make you laugh and cry.
Cheaper By The Dozen
The funny movie, starring the gifted Steve Martin as college football coach Tom Baker, describes his life as a parent raising his twelve kids. The film examines the difficulties, and unexpected experiences in a home where there is a lot of love and differences.
Independence Day
This action movie starring Will Smith doesn’t take place on the beach but its July 4 theme (主题) makes it a summer movie. The movie is about an alien invasion (外星人入侵) of the earth and how the world fights back.
Father of the Bride
The funny movie, starring the talented Steve Martin, shows the understandable anxiety and emotional (情感) journey of a parent dealing with the realities of his daughter growing up and starting a new stage in her life. It is a timeless movie that beautifully shows the challenges and meaning of fatherhood thanks to its attractive characters and funny language.
Marly & Me
This film was based on the 2005 book by John Grogan. A couple (played by Jennifer Aniston and Owen Wilson) adopt (领养) a Labrador(a large dog)named Marly. They learn to live and love together. The film was put on show on Christmas day of 2008.
1. Which movie may be the best choice for people who love sci-f movies
A. Cheaper By The Dozen. B. Independence Day.
C. Father of the Bride. D. Marly & Me.
2. What do Steve Martin’s two films have in common
A. They both tell the challenges of a football coach.
B. They both have a daughter getting married.
C. They show the importance of understanding.
D. They are related to love between family members.
3. What do we know about Marly & Me
A. It is a funny movie. B. It is based on an old film.
C. It is screened every Christmas. D. It is a story between a pet and its owners.
B
Naima Souissi and Saida Chehbouni cried as they hugged for the first time in 16 years when they met up in New York City. Their daughters, Nissma Bencheikh, 19, and Roaya Jannatipour, 18, met when they were both freshmen (大一新生) at the University of California, Berkeley. The two became fast friends. “We hit it off right away. We’re both pre-med (医科大学预科班的) and Canadian,” said Nissma.
The two had such a great bond (联系) that they decided to share an apartment during their second year, and on the move-in day the pair made a surprising discovery. “I was having a video chat with my mom in my room, and I thought I’d bring her out to meet Nissma’s dad,” Roaya said. Nissma added, “They talked for only a few minutes ... but in that short time we realized that not only were they neighbors, but our moms were actually best friends 16 years ago.”
The two friends, who at first thought they had met for the first time at university, even found out that they had photos together as babies that their mothers took. The two even found out that their mothers went to college together.
Sixteen years ago, their life separated the two best friends after Roaya’s family moved from Canada to California, and Nissma’s family relocated to northern Virginia, putting a distance of over 2,000 miles between the families.
Roaya said her mother had recently been trying to find Nissma’s mother on Facebook, and that when the two first separated they both did not have a computer or even a phone, making it difficult to keep in touch.
Before their reunion, Nissma told ABC News that she was excited that the pair met again, saying, “A best friend is a best friend even when 16 years passed.”
4. Why did Nissma and Roaya become fast friends according to paragraph 1
A. They knew each other as little girls. B. They were roommates at college.
C. They were of the same age. D. They had a lot in common.
5. What did the girls realize while Roaya’s mother was talking with Nissma’s father
A. Their fathers were once good friends.
B. Their mothers were long lost good friends.
C. Their mothers studied medicine at the same college.
D. Their fathers shared a common interest in photography.
6. What caused Naima and Saida to get separated
A. Their families’ relocation. B. Going to different colleges.
C. Their different personalities. D. Misunderstanding between them.
7. What do we know about Roaya’s mother
A. She often has a video chat with her daughter.
B. She once lost hope of finding her good friend.
C. She now lives in New York City with her daughter.
D. She looked forward to the reunion with her lost friend.
C
“My goal is that the City of Atlanta becomes the best place in the United States to raise a family,” says Mayor (市长) Andre Dickens about the capital of Georgia.
Dickens grew up in Atlanta. Recently, he was asked about his main goals for this city of nearly 500,000 people. His focus, he said, is on the youth. For that reason, he told the public officially 2023 is the Year of the Youth.
“Whatever we do, we have to think about young people,” Dickens said. “Atlanta’s young people are our future. Continuing to invest (投资) in future generations puts them on pathways to success that will help us move Atlanta forward together.”
Dickens said that after he put forward the idea of the Year of the Youth, businesses, nonprofits, and other community members all said, “I want to be in on that.”
Businesses offer summer internship (实习) programs. They allow students in Atlanta to get valuable experience in the workplace. Dickens explained that several businesses in the city even made their working environments suitable for young people to join in internships.
Improving education is another key goal. Schools and city leaders have been working together to make their partnership in the service of young people stronger. Toward this end, the city is working to improve educational opportunities, create safe ways to school, and offer after-school activities for free or at little cost.
Dickens also believes that it’s important to invest in early education. Investing in early education, he explained, means that more young people will be able to develop basic skills, stopping them from falling behind later in life.
Dickens is looking forward to positive results. “Everyone’s getting ready to serve the young people over the summer,” he said.
8. Why does Dickens invest in future generations
A. To encourage the development of the city.
B. To draw more attention to young people.
C. To attract more youths to Atlanta.
D. To make Atlanta more famous.
9. Which of the following best describes the public’s opinion on the Year of the Youth
A. Worried. B. Supportive. C. Doubtful. D. Uncaring.
10. What is paragraph 5 mainly about
A. The importance of internship for the youth.
B. Dickens’ suggestions to businesses.
C. How businesses help the youth.
D. Why businesses offer help.
11. What does the city government do to achieve positive results
A. It builds more schools for early education.
B. It cooperates with schools and businesses.
C. It asks more young people for their support.
D. It helps young people with personal problems.
D
Concrete (混凝土) is one of the most common building materials in the world. It’s used to build many things, including roads, sidewalks, and buildings. But making concrete creates a lot of pollution. And it uses a lot of sand. Mining for sand creates other problems for the environment. Siswanti Zuraida from the University of Kitakyushu in Japan had an unusual idea. What if some of the sand in concrete could be replaced (代替)with used diapers (尿布)
Diapers are a huge source of pollution. In the US alone, over 8 billion pounds(3.6 billion kilograms)of them are thrown away each year. In other countries, dirty diapers can end up in rivers and roads. One 2018 study in Indonesia showed that diapers made up more than 20% of the rubbish pulled from waterways in 15 cities.
So Ms Zuraida and her team collected used diapers, cleaned them up, and killed any bad germs (细菌) in them. Then the diapers were dried and cut into small pieces that could be added to concrete.
The team made different mixes of concrete with different numbers of diapers. They found that this new kind of concrete was just as safe and strong as normal concrete. The researchers think their idea could make it less exorbitant to build homes. After all, sand needs to be mined, which costs money. Used diapers are basically free, and there’s no shortage of them.
Ms Zuraida and her team are excited about their results. However, if diapers are really going to be used in concrete, someone will have to think about how to safely collect, clean, and store lots and lots of used diapers. The team is also studying how well diaper concrete is able to block out heat and sound. Perhaps the biggest challenge will be encouraging people to use concrete made with diapers.
12. Why does Zuraida advise replacing some of the sand with used diapers
A. To lower costs of building houses. B. To improve the quality of concrete.
C. To invent a new building material. D. To reduce pollution caused by concrete.
13. What does the author want to tell us by listing numbers in paragraph 2
A The reason why diapers can replace sand. B. The researchers’ worry over used diapers.
C. The seriousness of diaper pollution. D. The solution for diaper pollution.
14. What does the underlined word “exorbitant” in paragraph 4 mean
A. Harmful. B. Expensive. C. Dangerous. D. Challenging.
15. What can we learn about using diapers as building materials in the last paragraph
A. It is well received by the public. B. It has more benefits than thought.
C. It still faces many problems. D. It is impossible to become a reality.
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
There’s no single best way to cheer someone up when they are feeling down.____16____Some people might prefer socializing while others might like relaxing. They may even want you to simply send them helpful articles or funny pictures online without actually seeing you in person. Here are four ways to cheer someone up after a bad day.
Write them a handwritten note. If you want to cheer someone up, you don’t have to write a six-page letter detailing every happy thing you can think of.____17____Try writing out positive things like good memories you have together, or even an encouraging quote (名言).
Have a movie night. Perhaps you won’t be talking a lot during the movie, but it’s an excuse to come together with the person you’re trying to support. Sometimes they just need a little company when they’re feeling down.___18___Therefore, turn on the TV and find a movie that you’ll both enjoy.
____19____Your normal routine (日常事务) can feel dull and remind a person of what’s troubling them. Try doing something new with the friend you want to cheer up. It could be getting some fresh air by going hiking you’ve never tried or visiting your local museum. Any of these ideas can help build some memories together and lift your friends’ spirits.
Bring them their favorite food. Surprising someone with their favorite meal is an act of kindness that many like. They’re called our “comfort foods” for a reason, and sharing them will help your friends feel better.____20____
A. Try something new together.
B. Talk about interesting things.
C. It shows them that you value them.
D. Often, it just depends on the person.
E. Being close to someone can help them feel less alone.
F. A simple note with a supportive sentence or a little card will be OK.
G. Plus, sharing a meal together is a good chance to chat about whatever they want.
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
Joshua “JJ” Rowland, a 2-year-old boy, had been missing for 24 hours. It was believed that he left his home while his mom was____21____. When his mother woke up, he was missing.
Over 500 volunteers helped in____22____the baby. Nearly 24 hours passed.____23____, they could find the baby nowhere. “That long period-everybody starts____24____the worst, and it’s hard not to. How can all these people search all this and not____25____a clue (线索) ” Roy Link, one of the____26____, said. He decided to start searching on his own.
When he came to an open field, he was met with a(n)____27____—two wooded areas with an open space in between. He____28____the forest on his left and heard the first cry. As it got louder, he____29____JJ. He could sense that the boy was_____30_____. The 2- year-old held onto him closely and wouldn’t go to any place without him. “He had scratches (划痕) all over his arms and legs, but he really looked in good_____31_____. You know all the bad things start going through your mind, but then finding him healthy and alive, it’s just ... wow,” Link said. “And I was_____32_____that he managed to survive a day in the wild. Some adults wouldn’t have made it that long either.”
Online commenters_____33_____Link for saving the 2-year-old and named him the “Man of the Year”. Link was_____34_____about such a big title. “How could you not go when you heard that there was a need for volunteers to search for a 2-year-old child ” Link said. “I was just doing the_____35_____thing.”
21.
A. working B. traveling C. cooking D. sleeping
22.
A. caring for B. looking for C. waiting for D. standing for
23.
A. Unluckily B. Unsurprisingly C. Obviously D. Actually
24.
A. avoiding B. wanting C. thinking D. experiencing
25.
A. need B. give C. find D. receive
26.
A. volunteers B. experts C. adults D. adventurers
27.
A. challenge B. choice C. accident D. failure
28.
A. managed B. protected C. cleared D. entered
29.
A. tracked B. contacted C. discovered D. reminded
30.
A. positive B. frightened C. angry D. curious
31.
A. health B. humour C. company D. position
32.
A. thankful B. confident C. scared D. amazed
33.
A. excused B. praised C. remembered D. missed
34.
A. confused B. worried C. excited D. nervous
35.
A. wise B. honest C. simple D. right
第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Friends make up a huge part of most people’s lives, but over time, friendships can fade (褪色) unless they ____36____ (maintain) carefully. Putting effort into friendships is key to ____37____ (enable) them to stay strong.
Scientists have found that friendship plays a ____38____ (significant) important role in our mental (心理的) health. Spending time with friends can increase our feelings of well-being, make us happy, ____39____ improve our overall mental health.
There is no one way ____40____ (keep) friendships for good. In fact not every friendship is meant to last forever, and sometimes it might pain us. “Being yourself” is one of the ____41____ (old) suggestions on making friends. To maintain strong friendships, you ought to try to be yourself so that you can exactly describe your needs and wants to someone else, giving them the opportunity to care for you in the best way.
Whoever your friends are, their actions are out ____42____ your control. They may not choose to work toward being the best self they can be. ____43____ only one you can control is yourself. Therefore, you may sometimes have to learn how to let those friendships go, or learn to put ____44____ (distant) between you and the other person if you often feel _____45_____ (misunderstand) or disrespected by them. Not every friend has to be a close friend, just like not every friendship will last forever.
第四部分 写作(共两节,满分40分)
第一节(满分15份)
46. 假定你是李华,收到了英国好友Alex的电子邮件。他说上高中后,他与之前的一些朋友的感情变淡,有些甚至失去了联系,不知道如何保持长久的友谊。请给Alex写一封邮件,内容包括:
1.了解到Alex的问题;
2.为他提出至少两条建议;
3.希望能够帮助他。
注意:写作词数应80左右。
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
第二节(满分25分)
47. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文.
Jenny was the only child in her home. She had a quarrel with her mother that afternoon and she ran out of the house angrily. She couldn’t help weeping sorrowfully when she thought of the scolding from her mother. Having wandered aimlessly in the street for hours, she felt a little hungry and wished for something to eat, but it was not even possible for her, since she had nothing with her. She stood beside a stand for a while, watching the middle-aged seller busy doing his business. However, with no money in hand, she sighed and had to leave.
The seller behind the stand noticed the young girl and asked, “Hey, girl, you want to have the noodles ”
“Oh, yes ... but I don’t have money on me ...”she replied.
“That’s nothing. I’ll treat you today,” said the man, “Come in.”
The seller brought her a bowl of noodles, whose smell was so attractive. As she was eating, Jenny cried silently.
“What is it ” asked the man kindly.
“Nothing, actually I was just touched by your kindness!”said Jenny as she wiped her tears, “Even a stranger on the street will give me a bowl of noodles, while my mother drove me out of the house. She showed no care for me. She is so merciless compared with a stranger!”
Hearing the words, the seller smiled and said, “Girl, do you really think so I only gave you a bowl of noodles and you thanked me a lot. But it is your mother who has raised you since you were a baby. Can you number the times she cooked for you Have you expressed your gratitude to her ”
Jenny sat there, speechless and numb with shock; she remembered her mother’s familiar face and weathered hands.“Why did l not think of that A bowl of noodles from a stranger made me feel indebted, but I have never thanked my mum for what she has done for me.”
On the way home Jenny made up her mind to make an apology to her mother for her rudeness as soon as she arrived home.
注意:1.续写词数应为 150 左右;
2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Paragraph1:
Approaching the doorway, Jenny took a deep breath.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Paragraph2:
A gentle touch on her hair called her mind back.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________陕西省柞水中学2023-2024学年第一学期高一期中质量检测
英语试卷
第一部分 听力
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读一小题。每段对话仅读一遍。
1. Where will the woman go this summer
A. To Italy. B. To France. C. To Canada
2. What are the speakers mainly talking about
A. An accident. B. A car. C. A person.
3. When is the meeting
A At 2:00. B. At 3:30. C. At 5:00.
4. What does the woman ask the man to do
A. Go to sleep. B. Turn off the TV. C. Turn down the TV.
5. What is the probable relationship between the speakers
A. Classmates. B. Teacher and student. C. Librarian and reader.
第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
6. What is the matter with the man
A. He has a fever. B. He has a cough. C. He has a headache.
7. What will the man do next
A. Light a cigarette. B. Have a seat. C. Open his mouth.
听第7段材料,回答第8至10题。
8. How many times did Ron phone the woman the day before yesterday
A.3. B.4. C.5.
9. What did the woman do yesterday evening
A. She typed a letter at her office.
B. She refused to answer a phone.
C. She helped her mother with dinner.
10. Who answered the phone at 9:00 pm last night
A. The woman’s boss. B. The woman. C. The woman’s mother.
听第8段材料,回答第11至13题。
11. What does the woman want the man to do
A. Look after her flowers.
B. Buy some flowers for her.
C. Plant some flowers in her garden.
12. Who is good at growing flowers
A. The man. B. The woman. C. The man’s father.
13 When will the woman leave for business
A. Tomorrow morning. B. In a week. C. In two weeks.
听第9段材料,回答第14至17题。
14. Where was the jam
A. On the Carrefour Street. B. On the Garden Street. C. On the 15th Avenue.
15. What does the woman suggest the man do at first
A. Take the bus. B. Avoid rush hour. C. Take a different way.
16. Why doesn’t the man want to go to work by bus
A. It’s stressful.
B. The bus stop is far away.
C. The passengers are noisy.
17. How will the man probably travel tomorrow
A. By car. B. By bike. C. By subway.
听第10段材料,回答第18至20题。
18. Why did the speaker try to keep the house clean
A. To sell her house. B. To welcome guests. C. To please her husband.
19. What was the house like when the agent came in one day
A. It was empty. B. It was in a mess. C. It was in order.
20. When did the couple buy the house
A. Three weeks after they visited it.
B. Eight days after they visited it.
C. Two days after they visited it.
第二部分 阅读
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
Best Movies For Summer Holiday
Watching a film together with your family will help you take a step back from the rest of the world and share some meaningful moments with your family whether it is an adventure movie or a sci-fi (科幻) movie. Here are four films that will make you laugh and cry.
Cheaper By The Dozen
The funny movie, starring the gifted Steve Martin as college football coach Tom Baker, describes his life as a parent raising his twelve kids. The film examines the difficulties, and unexpected experiences in a home where there is a lot of love and differences.
Independence Day
This action movie starring Will Smith doesn’t take place on the beach but its July 4 theme (主题) makes it a summer movie. The movie is about an alien invasion (外星人入侵) of the earth and how the world fights back.
Father of the Bride
The funny movie, starring the talented Steve Martin, shows the understandable anxiety and emotional (情感的) journey of a parent dealing with the realities of his daughter growing up and starting a new stage in her life. It is a timeless movie that beautifully shows the challenges and meaning of fatherhood thanks to its attractive characters and funny language.
Marly & Me
This film was based on the 2005 book by John Grogan. A couple (played by Jennifer Aniston and Owen Wilson) adopt (领养) a Labrador(a large dog)named Marly. They learn to live and love together. The film was put on show on Christmas day of 2008.
1. Which movie may be the best choice for people who love sci-f movies
A. Cheaper By The Dozen. B. Independence Day.
C. Father of the Bride. D. Marly & Me.
2. What do Steve Martin’s two films have in common
A. They both tell the challenges of a football coach.
B. They both have a daughter getting married.
C. They show the importance of understanding.
D. They are related to love between family members.
3. What do we know about Marly & Me
A. It is a funny movie. B. It is based on an old film.
C. It is screened every Christmas. D. It is a story between a pet and its owners.
【答案】1. B 2. D 3. D
【解析】
【导语】这是一篇应用文。文章主要介绍四部电影的情况。
【1题详解】
细节理解题。根据第三段“The movie is about an alien invasion (外星人入侵) of the earth and how the world fights back.(这部电影讲的是外星人入侵地球以及人类如何反击的故事)”可知,对于喜欢科幻电影的人来说,独立日可能是最好的选择。故选B。
【2题详解】
细节理解题。根据第二段“The film examines the difficulties, and unexpected experiences in a home where there is a lot of love and differences.(这部电影探讨了一个充满爱和差异的家庭中的困难和意想不到的经历)”以及倒数第二段“The funny movie, starring the talented Steve Martin, shows the understandable anxiety and emotional (情感的) journey of a parent dealing with the realities of his daughter growing up and starting a new stage in her life.(这部有趣的电影由天才演员史蒂夫·马丁主演,展现了一位父母面对女儿成长和开始人生新阶段的现实时可以理解的焦虑和情感之旅)”可知,史蒂夫·马丁的两部电影共同之处是都与家庭成员之间的爱有关。故选D。
【3题详解】
细节理解题。根据最后一段“A couple (played by Jennifer Aniston and Owen Wilson) adopt (领养) a Labrador(a large dog)named Marly. They learn to live and love together.(一对夫妇(詹妮弗·安妮斯顿和欧文·威尔逊饰)收养了一只名叫玛丽的拉布拉多(一种大狗)。他们学会一起生活,一起爱)”可知, Marly & Me是一个宠物和主人之间的故事。故选D。
B
Naima Souissi and Saida Chehbouni cried as they hugged for the first time in 16 years when they met up in New York City. Their daughters, Nissma Bencheikh, 19, and Roaya Jannatipour, 18, met when they were both freshmen (大一新生) at the University of California, Berkeley. The two became fast friends. “We hit it off right away. We’re both pre-med (医科大学预科班的) and Canadian,” said Nissma.
The two had such a great bond (联系) that they decided to share an apartment during their second year, and on the move-in day the pair made a surprising discovery. “I was having a video chat with my mom in my room, and I thought I’d bring her out to meet Nissma’s dad,” Roaya said. Nissma added, “They talked for only a few minutes ... but in that short time we realized that not only were they neighbors, but our moms were actually best friends 16 years ago.”
The two friends, who at first thought they had met for the first time at university, even found out that they had photos together as babies that their mothers took. The two even found out that their mothers went to college together.
Sixteen years ago, their life separated the two best friends after Roaya’s family moved from Canada to California, and Nissma’s family relocated to northern Virginia, putting a distance of over 2,000 miles between the families.
Roaya said her mother had recently been trying to find Nissma’s mother on Facebook, and that when the two first separated they both did not have a computer or even a phone, making it difficult to keep in touch.
Before their reunion, Nissma told ABC News that she was excited that the pair met again, saying, “A best friend is a best friend even when 16 years passed.”
4. Why did Nissma and Roaya become fast friends according to paragraph 1
A. They knew each other as little girls. B. They were roommates at college.
C. They were of the same age. D. They had a lot in common.
5. What did the girls realize while Roaya’s mother was talking with Nissma’s father
A. Their fathers were once good friends.
B. Their mothers were long lost good friends.
C. Their mothers studied medicine at the same college.
D. Their fathers shared a common interest in photography.
6. What caused Naima and Saida to get separated
A. Their families’ relocation. B. Going to different colleges.
C. Their different personalities. D. Misunderstanding between them.
7. What do we know about Roaya’s mother
A. She often has a video chat with her daughter.
B. She once lost hope of finding her good friend.
C. She now lives in New York City with her daughter.
D. She looked forward to the reunion with her lost friend.
【答案】4. D 5. B 6. A 7. D
【解析】
【分析】本文是一篇记叙文。主要讲述了Nissma和Roaya成为好朋友的过程,她们的妈妈也是好朋友,她们在大学相遇,她们的妈妈也在大学时是好朋友。
【4题详解】
细节理解题。根据文章第一段的“The two became fast friends. “We hit it off right away. We’re both pre-med(医科大学预科班的)and Canadian,” said Nissma. (她们很快就成了朋友。Nissma说:“我们一见如故。我们都是医科大学预科班的,也都是加拿大人。”)”可知,她们很快成为朋友是因为她们有很多相同之处,故选D。
【5题详解】
细节理解题。根据第二段的“They talked for only a few minutes ... but in that short time we realized that not only were they neighbors, but our moms were actually best friends 16 years ago. (他们只谈了几分钟。但在那短短的时间里,我们意识到他们不仅是邻居,而且我们的妈妈在16年前实际上是最好的朋友。)”可知,罗亚的母亲和尼斯玛的父亲谈话时,女孩们意识到她们的母亲是失散已久的好朋友。故选B。
【6题详解】
细节理解题。根据第四段的“Sixteen years ago, their life separated the two best friends after Roaya’s family moved from Canada to California, and Nissma’s family relocated to northern Virginia, putting a distance of over 2,000 miles between the families.(16年前,罗亚一家从加拿大搬到了加利福尼亚,尼斯玛一家搬到了弗吉尼亚州北部,两个家庭之间的距离超过了2000英里,他们的生活把两个最好的朋友分开了。)”可知,家庭搬迁导致罗亚和尼斯玛分开了。故选A。
【7题详解】
推理判断题。根据倒数二段的“Roaya said her mother had recently been trying to find Nissma’s mother on Facebook, and that when the two first separated they both did not have a computer or even a phone, making it difficult to keep in touch.(罗亚说,她的母亲最近一直试图在Facebook上找到尼斯玛的母亲,当两人刚分开时,他们都没有电脑,甚至没有电话,这使得他们很难保持联系。)”可知,罗亚的母亲最近一直试图在Facebook上找到尼斯玛的母亲,因此推断罗亚的母亲盼望着与失散的朋友团聚。故选D。
C
“My goal is that the City of Atlanta becomes the best place in the United States to raise a family,” says Mayor (市长) Andre Dickens about the capital of Georgia.
Dickens grew up in Atlanta. Recently, he was asked about his main goals for this city of nearly 500,000 people. His focus, he said, is on the youth. For that reason, he told the public officially 2023 is the Year of the Youth.
“Whatever we do, we have to think about young people,” Dickens said. “Atlanta’s young people are our future. Continuing to invest (投资) in future generations puts them on pathways to success that will help us move Atlanta forward together.”
Dickens said that after he put forward the idea of the Year of the Youth, businesses, nonprofits, and other community members all said, “I want to be in on that.”
Businesses offer summer internship (实习) programs. They allow students in Atlanta to get valuable experience in the workplace. Dickens explained that several businesses in the city even made their working environments suitable for young people to join in internships.
Improving education is another key goal. Schools and city leaders have been working together to make their partnership in the service of young people stronger. Toward this end, the city is working to improve educational opportunities, create safe ways to school, and offer after-school activities for free or at little cost.
Dickens also believes that it’s important to invest in early education. Investing in early education, he explained, means that more young people will be able to develop basic skills, stopping them from falling behind later in life.
Dickens is looking forward to positive results. “Everyone’s getting ready to serve the young people over the summer,” he said.
8. Why does Dickens invest in future generations
A. To encourage the development of the city.
B. To draw more attention to young people.
C. To attract more youths to Atlanta.
D. To make Atlanta more famous.
9. Which of the following best describes the public’s opinion on the Year of the Youth
A. Worried. B. Supportive. C. Doubtful. D. Uncaring.
10. What is paragraph 5 mainly about
A. The importance of internship for the youth.
B. Dickens’ suggestions to businesses.
C. How businesses help the youth.
D. Why businesses offer help.
11. What does the city government do to achieve positive results
A. It builds more schools for early education.
B. It cooperates with schools and businesses.
C. It asks more young people for their support.
D. It helps young people with personal problems.
【答案】8. A 9. B 10. C 11. B
【解析】
【导语】本文是新闻报道。报道了市长Andre Dickens致力于将亚特兰大打造成美国最适合养育家庭的地方。他提出2023年为青年年,关注年轻人,改善教育。各界积极参与,提供实习计划和免费活动。
【8题详解】
细节理解题。根据第三段““Whatever we do, we have to think about young people,” Dickens said. “Atlanta’s young people are our future. Continuing to invest (投资) in future generations puts them on pathways to success that will help us move Atlanta forward together.”(“无论我们做什么,我们都必须考虑年轻人,”狄更斯说。“亚特兰大的年轻人是我们的未来。继续投资于下一代,让他们走上成功之路,这将帮助我们共同推动亚特兰大前进。”)”可知,狄更斯投资后代是为了推动亚特兰大前进。故选A项。
【9题详解】
推理判断题。根据第四段“Dickens said that after he put forward the idea of the Year of the Youth, businesses, nonprofits, and other community members all said, “I want to be in on that.”(狄更斯说,在他提出青年年的想法后,企业、非营利组织和其他社区成员都表示,“我想参与其中。”)”可知,公众对青年年的看法是支持的。故选B项。
【10题详解】
主旨大意题。根据第五段“Businesses offer summer internship (实习) programs. They allow students in Atlanta to get valuable experience in the workplace. Dickens explained that several businesses in the city even made their working environments suitable for young people to join in internships.(企业提供暑期实习项目。他们让亚特兰大的学生在工作中获得宝贵的经验。狄更斯解释说,该市的几家企业甚至为年轻人提供了适合实习的工作环境)”可知,本段主要讲述了企业如何帮助年轻人。故选C项。
【11题详解】
推理判断题。根据第五段“Businesses offer summer internship (实习) programs.(企业提供暑期实习项目)”以及第六段“Improving education is another key goal. Schools and city leaders have been working together to make their partnership in the service of young people stronger.(改善教育是另一个关键目标。学校和城市领导人一直在共同努力,使他们在服务年轻人方面伙伴关系更加牢固)”以及最后一段“Dickens is looking forward to positive results. “Everyone’s getting ready to serve the young people over the summer,” he said.(狄更斯期待着积极的结果。“每个人都准备在这个夏天为年轻人服务,”他说)”可知,市政府通过与学校和企业合作取得积极成果。故选B项。
D
Concrete (混凝土) is one of the most common building materials in the world. It’s used to build many things, including roads, sidewalks, and buildings. But making concrete creates a lot of pollution. And it uses a lot of sand. Mining for sand creates other problems for the environment. Siswanti Zuraida from the University of Kitakyushu in Japan had an unusual idea. What if some of the sand in concrete could be replaced (代替)with used diapers (尿布)
Diapers are a huge source of pollution. In the US alone, over 8 billion pounds(3.6 billion kilograms)of them are thrown away each year. In other countries, dirty diapers can end up in rivers and roads. One 2018 study in Indonesia showed that diapers made up more than 20% of the rubbish pulled from waterways in 15 cities.
So Ms Zuraida and her team collected used diapers, cleaned them up, and killed any bad germs (细菌) in them. Then the diapers were dried and cut into small pieces that could be added to concrete.
The team made different mixes of concrete with different numbers of diapers. They found that this new kind of concrete was just as safe and strong as normal concrete. The researchers think their idea could make it less exorbitant to build homes. After all, sand needs to be mined, which costs money. Used diapers are basically free, and there’s no shortage of them.
Ms Zuraida and her team are excited about their results. However, if diapers are really going to be used in concrete, someone will have to think about how to safely collect, clean, and store lots and lots of used diapers. The team is also studying how well diaper concrete is able to block out heat and sound. Perhaps the biggest challenge will be encouraging people to use concrete made with diapers.
12. Why does Zuraida advise replacing some of the sand with used diapers
A. To lower costs of building houses. B. To improve the quality of concrete.
C. To invent a new building material. D. To reduce pollution caused by concrete.
13. What does the author want to tell us by listing numbers in paragraph 2
A. The reason why diapers can replace sand. B. The researchers’ worry over used diapers.
C. The seriousness of diaper pollution. D. The solution for diaper pollution.
14. What does the underlined word “exorbitant” in paragraph 4 mean
A. Harmful. B. Expensive. C. Dangerous. D. Challenging.
15. What can we learn about using diapers as building materials in the last paragraph
A. It is well received by the public. B. It has more benefits than thought.
C. It still faces many problems. D. It is impossible to become a reality.
【答案】12. D 13. C 14. B 15. C
【解析】
【导语】这是一篇说明文。文章介绍了研究人员发现用过的尿布可以代替沙子来制成混凝土,使用过的尿布也会造成的污染以及尿布代替沙子具体的操作过程。
【12题详解】
细节理解题。根据倒数第二段“The researchers think their idea could make it less exorbitant to build homes. After all, sand needs to be mined, which costs money. Used diapers are basically free, and there’s no shortage of them.(研究人员认为,他们的想法可以降低建造房屋的成本。毕竟,沙子需要开采,这需要花钱。用过的尿布基本上是免费的,而且不缺)”可知,Zuraida建议用旧尿布代替一些沙子是为了减少混凝土造成的污染。故选D。
【13题详解】
细节理解题。根据第二段“Diapers are a huge source of pollution. In the US alone, over 8 billion pounds(3.6 billion kilograms)of them are thrown away each year. In other countries, dirty diapers can end up in rivers and roads. One 2018 study in Indonesia showed that diapers made up more than 20% of the rubbish pulled from waterways in 15 cities.(尿布是一个巨大的污染源。仅在美国,每年就有超过80亿磅(36亿公斤)的塑料袋被扔掉。在其他国家,脏尿布最终会流入河流和道路。2018年印度尼西亚的一项研究表明,在15个城市的水道垃圾中,尿布占了20%以上)”可知,作者在第二段列举数字是想告诉我们尿布污染的严重程度。故选C。
【14题详解】
词句猜测题。根据划线词后文“After all, sand needs to be mined, which costs money. Used diapers are basically free, and there’s no shortage of them.(毕竟,沙子需要开采,这需要花钱。用过的尿布基本上是免费的,而且不缺)”可知,用过的尿布是免费的,可以让建造房屋没那么昂贵。由此可知,划线词意思是“昂贵的”。故选B。
【15题详解】
细节理解题。根据最后一段“However, if diapers are really going to be used in concrete, someone will have to think about how to safely collect, clean, and store lots and lots of used diapers. The team is also studying how well diaper concrete is able to block out heat and sound. Perhaps the biggest challenge will be encouraging people to use concrete made with diapers.(然而,如果尿布真的要用在混凝土里,就必须有人考虑如何安全地收集、清洁和储存大量的用过的尿布。该团队还在研究纸尿裤混凝土阻挡热量和声音的能力。也许最大的挑战将是鼓励人们使用由尿布制成的混凝土)”可知,使用尿布作为建筑材料仍然面临许多问题。故选C。
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
There’s no single best way to cheer someone up when they are feeling down.____16____Some people might prefer socializing while others might like relaxing. They may even want you to simply send them helpful articles or funny pictures online without actually seeing you in person. Here are four ways to cheer someone up after a bad day.
Write them a handwritten note. If you want to cheer someone up, you don’t have to write a six-page letter detailing every happy thing you can think of.____17____Try writing out positive things like good memories you have together, or even an encouraging quote (名言).
Have a movie night. Perhaps you won’t be talking a lot during the movie, but it’s an excuse to come together with the person you’re trying to support. Sometimes they just need a little company when they’re feeling down.___18___Therefore, turn on the TV and find a movie that you’ll both enjoy.
____19____Your normal routine (日常事务) can feel dull and remind a person of what’s troubling them. Try doing something new with the friend you want to cheer up. It could be getting some fresh air by going hiking you’ve never tried or visiting your local museum. Any of these ideas can help build some memories together and lift your friends’ spirits.
Bring them their favorite food. Surprising someone with their favorite meal is an act of kindness that many like. They’re called our “comfort foods” for a reason, and sharing them will help your friends feel better.____20____
A. Try something new together.
B. Talk about interesting things.
C. It shows them that you value them.
D. Often, it just depends on the person.
E. Being close to someone can help them feel less alone.
F. A simple note with a supportive sentence or a little card will be OK.
G. Plus, sharing a meal together is a good chance to chat about whatever they want.
【答案】16. D 17. F 18. E 19. A 20. G
【解析】
【导语】这是一篇说明文。主要介绍了如何缓解他人情绪的方法。
【16题详解】
空后“Some people might prefer socializing while others might like relaxing. (有些人可能喜欢社交,而有些人可能喜欢放松)”举例说明不同人在情绪低落时的办法,D选项“Often, it just depends on the person. (通常,这只是取决于个人)”也在强调缓解情绪取决于个人,承接后文,选项的“person”呼应文中的“Some people”和“others”。故选D。
【17题详解】
空前“If you want to cheer someone up, you don’t have to write a six-page letter detailing every happy thing you can think of. (如果你想让别人高兴起来,你不必写一封六页的信,详细描述你能想到的每一件快乐的事情)”建议想让别人高兴不要写长篇的信,F选项“A simple note with a supportive sentence or a little card will be OK. (一张简单的纸条,配上一句支持性的句子或一张小卡片就可以了)”建议写一个简单简洁的纸条,选项“A simple note”和文中“a six-page letter”进行对比。故选F。
【18题详解】
空前“Sometimes they just need a little company when they’re feeling down. (有时候,当他们情绪低落的时候,他们只是需要一个小小的陪伴)”强调情绪低落时需要陪伴,E选项“Being close to someone can help them feel less alone. (与某人亲近可以帮助他们减少孤独感)”描述了陪伴的好处,选项中的“Being close to someone”和空前的“company”同义。故选E。
【19题详解】
该空位于句首,是本段的主旨句。根据空后“ Try doing something new with the friend you want to cheer up. (试着和你想让你高兴起来的朋友一起做些新事情)”强调做一些新鲜事,后文进一步举例说明,说明本段围绕尝试新鲜事物展开,所以A选项“Try something new together. (一起尝试一些新的事物)”符合本段主旨。故选A。
【20题详解】
空前“They’re called our “comfort foods” for a reason, and sharing them will help your friends feel better. (它们被称为我们的“安慰食物”是有原因的,分享它们会让你的朋友感觉更好)”描述了给朋友带他们最喜欢的食物的好处,G选项“Plus, sharing a meal together is a good chance to chat about whatever they want. (另外,一起吃饭是一个很好的机会,可以聊到他们想要的任何东西)”也在描述好处,与空前形成递进关系。故选G。
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
Joshua “JJ” Rowland, a 2-year-old boy, had been missing for 24 hours. It was believed that he left his home while his mom was____21____. When his mother woke up, he was missing.
Over 500 volunteers helped in____22____the baby. Nearly 24 hours passed.____23____, they could find the baby nowhere. “That long period-everybody starts____24____the worst, and it’s hard not to. How can all these people search all this and not____25____a clue (线索) ” Roy Link, one of the____26____, said. He decided to start searching on his own.
When he came to an open field, he was met with a(n)____27____—two wooded areas with an open space in between. He____28____the forest on his left and heard the first cry. As it got louder, he____29____JJ. He could sense that the boy was_____30_____. The 2- year-old held onto him closely and wouldn’t go to any place without him. “He had scratches (划痕) all over his arms and legs, but he really looked in good_____31_____. You know all the bad things start going through your mind, but then finding him healthy and alive, it’s just ... wow,” Link said. “And I was_____32_____that he managed to survive a day in the wild. Some adults wouldn’t have made it that long either.”
Online commenters_____33_____Link for saving the 2-year-old and named him the “Man of the Year”. Link was_____34_____about such a big title. “How could you not go when you heard that there was a need for volunteers to search for a 2-year-old child ” Link said. “I was just doing the_____35_____thing.”
21.
A. working B. traveling C. cooking D. sleeping
22.
A. caring for B. looking for C. waiting for D. standing for
23.
A. Unluckily B. Unsurprisingly C. Obviously D. Actually
24.
A. avoiding B. wanting C. thinking D. experiencing
25.
A. need B. give C. find D. receive
26.
A. volunteers B. experts C. adults D. adventurers
27.
A. challenge B. choice C. accident D. failure
28.
A. managed B. protected C. cleared D. entered
29.
A. tracked B. contacted C. discovered D. reminded
30.
A. positive B. frightened C. angry D. curious
31.
A. health B. humour C. company D. position
32
A. thankful B. confident C. scared D. amazed
33.
A. excused B. praised C. remembered D. missed
34.
A. confused B. worried C. excited D. nervous
35.
A. wise B. honest C. simple D. right
【答案】21. D 22. B 23. A 24. C 25. C 26. A 27. B 28. D 29. C 30. B 31. A 32. D 33. B 34. A 35. D
【解析】
【导语】这是一篇记叙文。文章介绍了一个两岁的孩子在树林中迷路,500多志愿者及相关工作人员帮助寻找搜救24小时之后,被Roy Link找到,令人惊喜,孩子安好。
【21题详解】
考查动词词义辨析。句意:人们认为他是在他妈妈睡觉的时候离开家的。A. working工作;B. traveling旅行;C. cooking烹饪,做饭;D. sleeping睡觉。根据下一句“When his mother woke up, he was missing.”中的woke up可知,孩子应该是在妈妈睡觉时离开了家。故选D项。
【22题详解】
考查动词短语辨析。句意:500多名志愿者帮助寻找这个孩子。A. caring for喜欢;照顾;B. looking for寻找;C. waiting for等待;D. standing for代表,象征;支持。根据上文“…he was missing.”及下文“they could find the baby nowhere.”可知孩子失踪,下落不明,志愿者们应该是帮忙寻找孩子。故选B项。
【23题详解】
考查副词词义辨析。句意:不幸的是,他们无处可寻。A. Unluckily不幸的是,很不幸;B. Unsurprisingly 不出所料的;不出奇的;C. Obviously显然;D. Actually事实上,实际上。根据下文“they could find the baby nowhere.”可知,500多名志愿者帮忙寻找,却找不到,会让人觉得很不幸。故选A项。
【24题详解】
考查动词词义辨析。句意:那么长一段时间,每个人都开始往最坏的方面想,很难不这样想。A. avoiding避免,逃避;B. wanting想要;C. thinking想,思考;D. experiencing体验,经历。空后的宾语是the worst,由此推测,找不到孩子的时间越长,人们就会想到孩子可能已经发生危险,或已经死了这样的最坏的结果。故选C项。
【25题详解】
考查动词词义辨析。句意:“这么多人搜了这么多,怎么能一点线索也没有呢 ”其中一名志愿者罗伊·林克说。A. need需要;B. give给;C. find发现;D. receive收到,得到。根据前面的search可知,find符合语境,搜索是为了找到,现在却没找到任何线索。故选C项。
【26题详解】
考查名词词义辨析。句意:“这么多人搜了这么多,怎么能一点线索也没有呢 ”其中一名志愿者罗伊·林克说。A. volunteers志愿者;B. experts专家;C. adults成年人;D. adventurers冒险家。根据第二段首句“Over 500 volunteers helped in___2___the baby.”可知,Roy Link应该是500名志愿者之一。故选A项。
【27题详解】
考查名词词义辨析。句意:当他来到一片开阔的田野时,他遇到了一个选择——两个树木繁茂的区域,中间有一片开阔的空间。A. challenge挑战;B. choice选择;C. accident意外,事故;D. failure失败。根据下文“-two wooded areas with an open space in between.”两侧各是一片树林,他需要作出一个选择,是先去左边还是右边。故选B项。
【28题详解】
考查动词词义辨析。句意:他从左边走进森林,听到了第一声叫声。A. managed经营;设法做到;B. protected保护;C. cleared清理;D. entered进入。宾语是森林,他应该是进入森林去寻找失踪的孩子。故选D项。
【29题详解】
考查动词词义辨析。句意:随着声音越来越大,他发现了JJ。A. tracked跟踪,追踪;B. contacted联系;C. discovered发现;D. reminded提醒。JJ是失踪的孩子,根据“heard the first cry”可知,他应该是在森林里听到了孩子的声音,循着声音找到了JJ。故选C项。
【30题详解】
考查形容词词义辨析。句意:他能感觉到那个男孩很害怕。A. positive积极的;乐观的;肯定的;B. frightened害怕的;C. angry生气的;D. curious好奇的。根据下一句“The 2- year-old held onto him closely and wouldn’t go to any place without him.”可知,孩子紧紧抱着他不放手,和他片刻不离,他应该能感觉到孩子是害怕才这样。故选B项。
【31题详解】
考查名词词义辨析。句意:他的胳膊和腿上到处都是划痕,但他看起来真的很健康。A. health健康;B. humour幽默;C. company陪伴;公司;D. position职位,位置。前面说孩子身上有伤口,根据but的转折应该可以推测孩子健康应该是没大碍,只是皮外伤。故选A项。
【32题详解】
考查形容词词义辨析。句意:我很惊讶他能在野外生存一天。A. thankful感恩的;B. confident自信的;C. scared害怕的;D. amazed惊讶的;惊喜的。根据下一句“Some adults wouldn’t have made it that long either.”可知,这位志愿者认为成年人有可能在森林里迷失24小时熬不过去,而一个两岁的孩子能成功在野外迷失这么长时间存活,对此他应该是感到很惊叹。故选D项。
【33题详解】
考查动词词义辨析。句意:网上评论称赞林克救了两岁的孩子,并将他评为“年度风云人物”。A. excused原谅;B. praised赞美,夸奖;C. remembered记得,记住;D. missed想念;错过。根据下文“ named him the “Man of the Year””可知,他救下了孩子,获得了年度风云人物这样的荣誉,可知网民对他的事迹是赞扬的。故选B项。
【34题详解】
考查形容词词义辨析。句意:林克对这么大的荣誉感到紧张。A. confused困惑不解的,茫然的;B. worried焦虑的;担心的;C. excited兴奋的;D. nervous紧张不安的。下一句他表示,遇到这种事谁都会去做的,救这个孩子只是做了他认为应该做的事情,却获得“年度人物”这么大的荣誉,他应该是茫然不知所措的,有点儿发懵。故选A项。
【35题详解】
考查形容词词义辨析。句意:我只是在做正确的事情。A. wise明智的;B. honest诚实的;C. simple简单的;D. right正确的,对的 。根据上一句“How could you not go when you heard that there was a need for volunteers to search for a 2-year-old child ”可知,他认为,这样小的一个孩子出了事,需要志愿者去帮忙寻找,谁又能不去呢,这样做是一个人应该做的事情,他不认为是多伟大的事情。故选D项。
第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Friends make up a huge part of most people’s lives, but over time, friendships can fade (褪色) unless they ____36____ (maintain) carefully. Putting effort into friendships is key to ____37____ (enable) them to stay strong.
Scientists have found that friendship plays a ____38____ (significant) important role in our mental (心理的) health. Spending time with friends can increase our feelings of well-being, make us happy, ____39____ improve our overall mental health.
There is no one way ____40____ (keep) friendships for good. In fact, not every friendship is meant to last forever, and sometimes it might pain us. “Being yourself” is one of the ____41____ (old) suggestions on making friends. To maintain strong friendships, you ought to try to be yourself so that you can exactly describe your needs and wants to someone else, giving them the opportunity to care for you in the best way.
Whoever your friends are, their actions are out ____42____ your control. They may not choose to work toward being the best self they can be. ____43____ only one you can control is yourself. Therefore, you may sometimes have to learn how to let those friendships go, or learn to put ____44____ (distant) between you and the other person if you often feel _____45_____ (misunderstand) or disrespected by them. Not every friend has to be a close friend, just like not every friendship will last forever.
【答案】36. are maintained
37. enabling
38. significantly
39. and 40. to keep
41. oldest 42. beyond
43. the 44. distance
45. misunderstood
【解析】
【导语】本文是一篇说明文。主要介绍的是友谊的重要性以及如何保持友谊。
【36题详解】
考查谓语动词。句意:朋友在大多数人的生活中占据了很大的一部分,但随着时间的推移,友谊也会褪色,除非他们小心地维护。分析句子结构可知,此处为谓语动词,结合句意,该句陈述客观事实,使用一般现在时,maintain与句子主语they之间为被动关系,所以使用一般过去时的被动语态,且主语为they为复数,故填are maintained。
【37题详解】
考查动名词。句意:为友谊付出努力是使友谊保持牢固的关键。分析句子结构可知,此处应为非谓语动词作宾语,根据be key to doing sth.意为“做某事的关键”,其中to为介词,所以此处使用动名词形式enabling作宾语。故填enabling。
【38题详解】
考查副词。句意:科学家发现友谊对我们的心理健康起着显著地重要作用。分析句子结构可知,此处应为副词作状语修饰important,significant的副词为significantly意为“显著地”符合句意。故填significantly。
【39题详解】
考查连词。句意:花时间和朋友在一起可以增加我们的幸福感,让我们快乐,并改善我们的整体心理健康。分析句子结构可知,increase our feelings of well-being、make us happy以及空后的improve our overall mental health为并列结构,根据句意可知,此处表示并列关系,用and连接。故答案为and。
【40题详解】
考查动词不定式。句意:没有一种方法可以永远保持友谊。分析句子结构可知,此处为非谓语动词作后置定语,修饰意为“方法,方式”的way,修饰way时应使用不定式形式,且表示主动意义,所以此处应使用动词不定式为to keep。故填to keep。
【41题详解】
考查形容词最高级。句意:“做你自己”是最古老的交友建议之一。分析句子结构可知,此处应为形容词作定语修饰名词,根据“one of the+形容词最高级+名词复数”,意为“最……之一”可知,此处应使用形容词的最高级,old的最高级为oldest。故填oldest。
【42题详解】
考查介词。句意:无论你的朋友是谁,他们的行为都是你无法控制的。分析句子结构可知,此处为固定短语beyond one’s control意为“超出某人的控制范围”符合句意。故填beyond。
【43题详解】
考查冠词。句意:你唯一能控制的就是你自己。结合句意可知,此处表示“唯一的一个”应为the only one,only与定冠词the连用作定语修饰one,所以此处one表示特指,用定冠词the,位于句首,首字母需要大写。故填The。
【44题详解】
考查名词。句意:因此,有时你可能不得不学会如何放弃那些友谊,或者学会在你经常感到被误解或不被尊重的时候与别人保持距离。分析句子结构可知,此处为名词作宾语,distant的名词为distance意为“距离”,且为不可数名词。故填distance。
【45题详解】
考查过去分词。句意:因此,有时你可能不得不学会如何放弃那些友谊,或者学会在你经常感到被误解或不被尊重的时候与别人保持距离。分析句子结构可知,此处应为非谓语动词形式,misunderstand与句子主语you之间为被动关系,所以此处应使用过去分词形式作表语,表示感觉“被误解”。故填misunderstood。
第四部分 写作(共两节,满分40分)
第一节(满分15份)
46. 假定你是李华,收到了英国好友Alex的电子邮件。他说上高中后,他与之前的一些朋友的感情变淡,有些甚至失去了联系,不知道如何保持长久的友谊。请给Alex写一封邮件,内容包括:
1.了解到Alex的问题;
2.为他提出至少两条建议;
3.希望能够帮助他。
注意:写作词数应为80左右。
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】Dear Alex,
I'm sorry to hear that you're experiencing difficulties maintaining your friendships since starting high school. Here are two suggestions that might help you.
First of all, make an effort to stay in touch. Even if it's difficult to meet up regularly due to busy schedules, you can try to make time to send messages, chat online, or call each other. Besides, create shared experiences and interests. Try to find common ground with your friends and pursue shared interests together.
I hope these suggestions are helpful to you.
Yours,
Li Hua
【解析】
【导语】本篇书面表达属于应用文。假定你是李华,收到了英国好友Alex的电子邮件。他说上高中后,他与之前的一些朋友的感情变淡,有些甚至失去了联系,不知道如何保持长久的友谊。请给Alex写一封邮件。
【详解】1.词汇积累
首先:first of all→to begin with
此外:besides→in addition
经历:experience→go through
抽时间:make time to→find time to
2.句式拓展
简单句变复合句
原句:Try to find common ground with your friends and pursue shared interests together.
拓展句:Try to find common ground with your friends, where you can pursue shared interests together.
【点睛】[高分句型1] I'm sorry to hear that you're experiencing difficulties maintaining your friendships since starting high school. (运用了that引导宾语从句)
[高分句型2] Even if it's difficult to meet up regularly due to busy schedules, you can try to make time to send messages, chat online, or call each other. (运用了even if引导让步状语从句)
第二节(满分25分)
47. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文.
Jenny was the only child in her home. She had a quarrel with her mother that afternoon and she ran out of the house angrily. She couldn’t help weeping sorrowfully when she thought of the scolding from her mother. Having wandered aimlessly in the street for hours she felt a little hungry and wished for something to eat, but it was not even possible for her, since she had nothing with her. She stood beside a stand for a while, watching the middle-aged seller busy doing his business. However, with no money in hand, she sighed and had to leave.
The seller behind the stand noticed the young girl and asked, “Hey, girl, you want to have the noodles ”
“Oh, yes ... but I don’t have money on me ...”she replied.
“That’s nothing. I’ll treat you today,” said the man, “Come in.”
The seller brought her a bowl of noodles, whose smell was so attractive. As she was eating, Jenny cried silently.
“What is it ” asked the man kindly.
“Nothing, actually I was just touched by your kindness!”said Jenny as she wiped her tears, “Even a stranger on the street will give me a bowl of noodles, while my mother drove me out of the house. She showed no care for me. She is so merciless compared with a stranger!”
Hearing the words, the seller smiled and said, “Girl, do you really think so I only gave you a bowl of noodles and you thanked me a lot. But it is your mother who has raised you since you were a baby. Can you number the times she cooked for you Have you expressed your gratitude to her ”
Jenny sat there, speechless and numb with shock; she remembered her mother’s familiar face and weathered hands.“Why did l not think of that A bowl of noodles from a stranger made me feel indebted, but I have never thanked my mum for what she has done for me.”
On the way home, Jenny made up her mind to make an apology to her mother for her rudeness as soon as she arrived home.
注意:1.续写词数应为 150 左右;
2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Paragraph1:
Approaching the doorway, Jenny took a deep breath.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Paragraph2:
A gentle touch on her hair called her mind back.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】范文
Paragraph 1:
Approaching the doorway, Jenny took a deep breath. When she knocked at the door, she found the door was locked and her mother was not in. Tired and sad, she sat down in front of the door. “Where could my mother be ” she wondered, “Was she still angry with me ” Again, the scene of the quarrel appeared in her mind. She remembered her rudeness to her mother. Realizing that all the scolding from her mother was due to the fact that her mother really cared a lot about her, she felt rather ashamed, and tears began to roll down her cheeks.
Paragraph 2:
A gentle touch on her hair called her mind back. She raised her head and saw the familiar face of her mother. “Here you come! I’ve been looking for you,” she said, tired and relieved. Jenny couldn’t help throwing herself into her mother’s arms. “Mum, I’m so sorry and thank you for all you have done for me.” She expressed her sincere apology and great gratitude. Hearing this, her mother smiled patting her back gently.
【解析】
【导语】本文以人物为线索展开,讲述了Jenny和母亲争吵后,离家出走,她有点饿,想吃东西,但是她什么都没带,一个陌生人请她吃了一碗面,陌生人告诉Jenny妈妈其实为她付出了很多,Jenny下定决心一到家就为她的粗鲁向母亲道歉。
【详解】1.段落续写:
①由第一段首句内容“走近门口,珍妮深吸了一口气。”可知,第一段可描写珍妮发现妈妈不在家,想起争吵,对妈妈感到愧疚。
②由第二段首句内容“她的头发被轻轻地碰了一下,她的思绪又回来了。”可知,第二段可描写在外找珍妮的妈妈回家后看到珍妮松了一口气,珍妮向妈妈道歉的过程,最后母女和解。
2.续写线索:珍妮发现门锁了——珍妮劳累伤心——珍妮感到愧疚——妈妈回家——向妈妈道歉——母女和解
3.词汇激活
行为类
①出现:appear/turn up
②意识到:realize/recognize/perceive
③表达:express/convey
情绪类
①悲伤的:sad/sorrowful
②生气的:angry/annoyed
【点睛】[高分句型1] Realizing that all the scolding from her mother was due to the fact that her mother really cared a lot about her, she felt rather ashamed, and tears began to roll down her cheeks. (由that引导的宾语从句,that引导的同位语从句和现在分词作状语)
[高分句型2] Mum, I’m so sorry and thank you for all you have done for me. (由关系代词that引导的限制性定语从句,省略了that)

郑重声明:本文版权归原作者所有,转载文章仅为传播更多信息之目的,如作者信息标记有误,请第一时间联系我们修改或删除,多谢。