2023-2024湖北省蕲春县高三全真模拟(4)英语试题(原卷版+ 解析版)

蕲春县实验高中2023届高三全真模拟(4)
英语试题
注意事项:
1.答题前,考生务必将自己的姓名、考号填写在答题卡和试卷指定位置上,并将考号条形码贴在答题卡上的指定位置。
2.选择题的作答:每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。答在试题卷、草稿纸上无效。
3.非选择题用0.5毫米黑色墨水签字笔将答案直接答在答题卡上对应的答题区域内。答在试题卷、草稿纸上无效。
4.考生必须保持答题卡的整洁。考试结束后,只交答题卡。
第一部分 听力(共两节,满分30分)
做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
例:How much is the shirt
A. 19.15. B. 9.18. C. 9.15.
答案是C。
1. What is disturbing the man
A. The light in the room.
B. The noise made by Alice.
C. The sound of the computer games.
2. What went on at Cooper’s last night
A. A singing competition. B. A birthday party. C. A sales activity.
3. What does the woman mean
A. She admires those who go camping.
B. She doesn’t like going camping.
C. She believes going camping is enjoyable.
4. Why did the woman buy the hat
A. It is better in sun protection.
B. It is cheaper than the baseball hat.
C. It is easy to purchase on the Internet.
5. How does Susan sound
A. Nervous. B. Relaxed. C. Annoyed.
第二节 (共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中 选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题 将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听下面一段对话,回答第6、7题。
6. What is the man
A. A student. B. A librarian. C. A salesman.
7. What is wrong with the first card
A. It is outdated. B. It is broken. C. It is not the woman’s.
听下面一段对话,回答第8至10题。
8. Why does Kate want to quit her job
A. She’s bored with it.
B. She5ll run her own business.
C. She’ll help with her brother’s firm.
9. What is the man’s attitude towards Kate’s decision
A. Disapproving. B. Forgiving. C. Supportive.
10. What will Kate do for the present company
A. Finish her project. B. Train a new manager. C. Apply for a project.
听下面一段对话,回答第11至13题。
11. What’s the purpose of the campaign
A. To remind people of garbage sorting.
B. To encourage people to make more friends.
C. To engage more people in environmental protection.
12. What will be the task on the second day
A. Planting trees. B. Designing posters. C. Collecting garbage.
13. What can the teachers do to help in the campaign according to Peter
A. Design decorations for the classrooms.
B. Stop driving private cars to school.
C. Hang some posters on the school board.
听下面一段对话,回答第14至16题。
14. When does the conversation probably take place
A. In the morning. B. Around noon. C. In the evening.
15. Why does the woman make the phone call
A. To invite the man and Millie to dinner.
B. To change an appointment.
C. To invite the man to visit their friends.
16. What will the man do next Saturday
A. Go on business in Scotland.
B. Go to the woman’s house.
C. Attend a wedding ceremony.
听下面一段独白,回答第17至20题。
17. What can the participants do in the program
A. Watch two movies.
B. Meet some astronauts.
C. Try astronaut training exercises.
18. How much does the third participant in a group need to pay
A. $19.9. B. $100. C. $199.
19. What is a requirement for going to the center
A. Traveling in a group of three.
B. Being at least 7 years old.
C. Leaving before 3:00 p.m.
20. Why does the speaker give this talk
A. To advertise a program.
B. To announce a rocket launch.
C. To tell the history of a center.
第二部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节(共15小题:每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。
A
Since its launch in 1981, China Daily has served a vital role in telling the world about China and providing valuable insight into the world’s second-largest economy. The following are some branding events, conducted by it, which have advanced public diplomacy(外交)and international communication.
Vision China Lectures
A series of talks are organized by China Daily in which leading political and business figures are invited to speak and interact live with domestic and foreign audiences. The Vision China lectures focus on major issues facing China and the world and explore what China’s successful stories mean for the world and how Chinese wisdom can help the world.
China Watch Think Tank Forum
Elites(精英), including opinion leaders, politicians and businesspersons with expertise(专业知识)on China, discuss topics on the developments and the future of China and the world in China Watch Think Tank Forum.
Asia Leadership Roundtable
The China Daily Asia Leadership Roundtable provides a platform for high-level dialogue and communication among leaders and social elites in the fields of politics, business and academia in Asia.
TESOL China Assembly
Organized by China Daily in partnership with TESOL International Association (Teachers of English to Speakers of Other Languages), TESOL China Assembly is a highlevel international English Language Teaching (ELT) event in China. It aims to promote scholarship and cross-cultural understanding among English educators in China, and to enhance dialogue between China’s ELT professionals with their peers worldwide.
1. What can participants of “Vision China Lectures” get
A. Some practical skills of public speaking.
B. Some wisdom implied in the Chinese fictional stories.
C. Some helpful inspirations and experience of development of China.
D. Some differences of lifestyle between domestic and foreign audiences.
2. Who may not be invited to attend Asia Leadership Roundtable
A. Economists from Japan. B. Managers from Germany.
C. Finance Minister of India. D. The head of People’s Bank of China.
3. Which of the following may interest teachers of ELT in China
A. TESOL China Assembly. B. Vision China Lectures.
C. Asia Leadership Roundtable. D. China Watch Think Tank Forum.
【答案】1. C 2. B 3. A
【解析】
【导语】本文是一篇应用文。主要介绍的是《中国日报》举办的一些促进公共外交和国际交流的品牌推广活动。
【1题详解】
细节理解题。根据Vision China Lectures部分中的“The Vision China lectures focus on major issues facing China and the world and explore what China’s successful stories mean for the world and how Chinese wisdom can help the world.( “中国愿景”讲座围绕中国和世界面临的重大问题,探讨中国成功故事对世界的意义和中国智慧如何帮助世界。)”可知,与会者能获得中国发展的经验及其带来的有益启示。故选C项。
【2题详解】
细节理解题。根据Asia Leadership Roundtable部分中“The China Daily Asia Leadership Roundtable provides a platform for high-level dialogue and communication among leaders and social elites in the fields of politics, business and academia in Asia.(《中国日报》亚洲领袖圆桌会议为亚洲政界、商界和学术界的领袖和社会精英提供了一个高层对话和交流的平台。)”可知,亚洲领导人,政治家,企业家和学术界的社会精英将被邀请,而德国不属于亚洲。故选B项。
【3题详解】
细节理解题。根据TESOL China Assembly部分中的“It aims to promote scholarship and cross-cultural understanding among English educators in China, and to enhance dialogue between China’s ELT professionals with their peers worldwide.(它旨在促进中国英语教育工作者之间的学术研究和跨文化理解,并加强中国英语专业人士与全球同行之间的对话。)”可知,TESOL China Assembly是有关英语教学的大会,所以,在中国从事英语教学的老师会对此感兴趣。故选A项。
B
In recent years, “patient escorts” has emerged as a new industry, and those who have taken on this career are known as “people who sell time”. Zhang Tian, a 26-year-old girl, is one of them.
“Get up at 6 a. m., arrive at the hospital one hour earlier to help patients check in, and accompany patients during consultations ... Being patient and energetic are the basic requirements for a hospital escort,” Zhang Tian said. “In fact, a hospital escort cares for not only patients’ physical health, but also their mental well-being.”
Zhang Tian used to work in the Internet industry but after hitting a wall in her career, she now has switched to being a professional hospital escort. Aware of her shortcomings, she accompanies patients in the daytime; while in the evening, she watches videos about medical science and reads all kinds of books on psychology and medical services.
The memory of her first task is still alive and fresh in her mind. “I received a phone call on September 9 from a man whose father was seriously ill and might need surgery. He wanted me to accompany his father through his consultation and treatment.” Zhang Tian said. Early the next morning, Zhang Tian came to the hospital in advance to help the elderly man queue up to check in, “Later, the family expressed their gratitude to me over and over again, which warmed my heart and gave me a sense of achievement,” Zhang added. As of now, Zhang Tian has already provided 15 accompanying services, mostly to those aged between 60 and 70, as well as those in their 20s.
Although in the eyes of others, this is not a decent job, Zhang Tian regards this job as her startup. “I actually think there will be a greater demand for such accompanying services in the future. I also want to expand my services in the future, such as cooking food for the elderly, chatting with the elderly, and traveling with the elderly,” She says.
4. Which of the following can best describe the job of hospital escort
A. Risky. B. Boring. C. Challenging. D. Unmanageable.
5. What can we know about Zhang Tian from the third paragraph
A. She’s efficient and frank. B. She’s creative and imaginative.
C. She’s generous and faithful. D. She’s positive and committed.
6. How is Zhang Tian’s first hospital escort
A. It is rough. B. It is successful. C. It is disappointing. D. It is adventurous.
7. What can be inferred from the last paragraph
A. Zhang Tian has a strong faith in her current job.
B. Hospital escort is now favored by many people.
C. The demand of hospital escort declines gradually.
D. Accompanying service is hard to develop further.
【答案】4. C 5. D 6. B 7. A
【解析】
【导语】这是一篇说明文。文章主要介绍了26岁女孩章天从事医院陪护工作,介绍了陪护工作的特点以及章天工作的情况。
【4题详解】
推理判断题。根据第二段““Get up at 6 a. m., arrive at the hospital one hour earlier to help patients check in, and accompany patients during consultations ... Being patient and energetic are the basic requirements for a hospital escort,” Zhang Tian said. “In fact, a hospital escort cares for not only patients’ physical health, but also their mental well-being.”(章天说:“早上6点起床,提前一个小时到达医院,帮助病人登记,并陪同病人进行会诊……耐心和精力充沛是医院陪护的基本要求。事实上,医院陪护不仅要照顾病人的身体健康,还要照顾他们的精神健康。”)”可推知,医院陪护工作具有挑战性。故选C。
【5题详解】
推理判断题。根据第三段“Zhang Tian used to work in the Internet industry but after hitting a wall in her career, she now has switched to being a professional hospital escort. Aware of her shortcomings, she accompanies patients in the daytime; while in the evening, she watches videos about medical science and reads all kinds of books on psychology and medical services.(章天曾经在互联网行业工作,但在职业生涯中遇到瓶颈后,她现在转行做了一名专业的医院陪护。她意识到自己的缺点,白天陪伴病人;而在晚上,她看有关医学的视频和阅读各种各样的心理学和医疗服务的书籍)”可推知,章天积极且敬业。故选D。
【6题详解】
推理判断题。根据第四段“Later, the family expressed their gratitude to me over and over again, which warmed my heart and gave me a sense of achievement(后来,家人一遍又一遍地对我表示感谢,这让我心里暖暖的,给了我一种成就感)”可推知,章天的第一次医院陪护很成功。故选B。
【7题详解】
推理判断题。根据最后一段“Although in the eyes of others, this is not a decent job, Zhang Tian regards this job as her startup. “I actually think there will be a greater demand for such accompanying services in the future. I also want to expand my services in the future, such as cooking food for the elderly, chatting with the elderly, and traveling with the elderly,” She says.(虽然在别人眼里,这不是一份体面的工作,但章天把这份工作当成了自己的创业。“事实上,我认为未来对这类配套服务的需求会更大。我还想在未来扩大我的服务范围,比如为老人做饭,和老人聊天,和老人一起旅行,”她说)”可推知,章天对她现在的工作有很强的信心。故选A。
C
It’s known that reading is good for a child’s vocabulary and literacy skills, teaching them math or science concepts and helping them learn history. Apart from those, reading has another benefit. Have you read a story and felt tears well up because of a character’s suffering If so, that is because you have empathy (共鸣) for the character — and empathy can be learned through various fictions. “It’s a magic eye that sees into other people’s hearts,” explains author Cressida Cowell.
Research shows that human brains react differently to stories and facts. “Many more areas of your brain light up when you’re enjoying a story,” explains Miranda McKearney from EmpathyLab, an organization that builds empathy through reading. “Your brain thinks you are in the story… This means you experience the characters’ thoughts as if they are real.”
Empathy helps you to read people’s emotions and work out the best way to respond. This skill, called emotional intelligence, can make it easier to communicate and connect with people. Research has shown that building empathy can lead to greater kindness and tolerance. One study found that children who read the Harry Potter novels — which tell stories about humans fighting against the evil — were less likely to behave unfairly towards powerless groups including refugees (难民).
This theory has been put into practice by St Michael’s Primary School. After reading The Boy at the Back of the Class — a story about a boy who is a refugee escaping from the war — students in that school were inspired to do a 10-mile walk for the non-profit organization Refugee Action. Their empathy also spurred them to raise 1,000 for people who were forced to leave their homes because of war.
Reading encourages children to empathise with others, which could potentially lead to several beneficial learning outcomes, new research suggests. For society to develop, creative, communicative and empathetic individuals really matter.
8. Why do readers cry about a character’s experience
A. They have magic eyes. B. They want to show empathy.
C. They understand his feelings D. They have the same experience.
9. What does the author show by referring to the Harry Potter novels
A. The process of building empathy.
B. The benefits of developing empathy.
C. The definition of emotional intelligence.
D. The results of the school’s activity.
10. What does the underlined word “spurred” mean in paragraph 4
A Reminded. B. Permitted. C. Persuaded. D. Encouraged.
11. What might the author advise children to do
A. Read to learn empathy.
B. Become empathetic to others.
C. Put themselves in others’ shoes.
D. Read as many books as possible.
【答案】8. C 9. B 10. D 11. A
【解析】
【导语】本文是一篇说明文。文章介绍了研究表明阅读可以帮助孩子培养同理心,这对于儿童发展有很多好处。
【8题详解】
细节理解题。根据第一段中“Have you read a story and felt tears well up because of a character’s suffering If so, that is because you have empathy (共鸣) for the character — and empathy can be learned through various fictions. (你是否读过一个故事,因为一个角色的痛苦而热泪盈眶?如果是这样,那是因为你对角色有同理心——同理心可以通过各种小说来学到)”可知,读者因为角色的经历而流泪是因为他们对他有同理心,能理解角色的感受。故选C项。
【9题详解】
推理判断题。根据第三段中“Research has shown that building empathy can lead to greater kindness and tolerance. One study found that children who read the Harry Potter novels — which tell stories about humans fighting against the evil — were less likely to behave unfairly towards powerless groups including refugees (难民). (研究表明,建立同理心可以带来更大的善良和宽容。一项研究发现,读过《哈利波特》小说的孩子不太可能对包括难民在内的弱势群体做出不公平的行为,小说讲述了人类与邪恶作斗争的故事)”可知,此处在讨论建立同理心的好处,因此提到《哈利波特》小说是以阅读过它的孩子们的实例来佐证这些好处。故选B项。
【10题详解】
词句猜测题。根据画线词的上文“After reading The Boy at the Back of the Class — a story about a boy who is a refugee escaping from the war — students in that school were inspired to do a 10-mile walk for the non-profit organization Refugee Action. (在读完《坐在教室最后一排的男孩》——一个关于逃离战争的男孩的故事后,学校的学生受到激励,为非营利组织“难民行动”进行了10英里的步行活动)”可知,此处讲述阅读《坐在教室最后一排的男孩》对学生们激励作用起到的积极效果,再结合下文“to raise 1,000 for people who were forced to leave their homes because of war (为那些因战争而被迫离开家园的人们筹集1000英镑)”可推知,学生们筹集善款也是因为被这本书激励了,spurred意思应该与上文的inspired呼应,是“激励”的意思,与选项中的encouraged意思一致。故选D项。
【11题详解】
推理判断题。根据最后一段中“Reading encourages children to empathise with others, which could potentially lead to several beneficial learning outcomes, new research suggests. For society to develop, creative, communicative and empathetic individuals really matter. (新的研究表明,阅读可以鼓励孩子们同情他人,这可能会带来一些有益的学习成果。对于社会的发展来说,有创造力、善于沟通和善解人意的个人真的很重要)”可知,阅读有益于孩子们培养同理心,促进他们个人的发展,从而促进社会的发展。由此推知,作者会建议孩子们通过阅读来培养同理心。故选A项。
D
While rice and wheat are the two most commonly consumed cereal grains worldwide, a study covering more than 100,000 people in Northwest China has revealed that choosing rice as a main food may result in a lower risk of obesity.
Researchers from Xi’an Jiaotong University collected data from participants aged 35 to 74 who are residents of five northwestern provincial-level regions. They divided the participants into three groups. The first group eats rice as their main food, consuming it either daily or four to six times per week, while consuming wheat less than four to six times per week. The second group’s main food is wheat, and the third group consumes both rice and wheat as their main food, with similar frequency.
Then the researchers compared results and found out that rice preference might be associated with a lower risk of certain obesity types in the population of Northwest China. Higher wheat intake was associated with higher risks of excessive body fat and central obesity (stomach fat) in men and central obesity in women, according to the study findings published in the journal Nutrients.
According to the researchers, previous animal studies shows that wheat gluten (谷蛋白) promoted weight gain by reducing heat production and energy consumption, while rice protein shows the potential for anti-obesity and triglyceride-lowering (抗肥胖和降低甘油三酯) effects. Meanwhile, rice-based dietary patterns often have more fresh vegetables, meat and fish servings. People with wheat preference in Northwest China tend to eat large bowls of noodles with fewer vegetables or less meat, and sometimes even with a large amount of oil.
However, researchers noted that given the vast territory and diverse ethnic groups present in Northwest China, further studies might be necessary to fully understand the regional specificity and potential hidden reasons for the observed links.
12. What do you know about the study in Northwest China
A. People can eat rice to lose weight. B. Eating rice will help you live longer.
C. Rice is the perfect choice for people who are fat. D. Eating rice may reduce people’s risk of being fat.
13. How did the researchers figure out the findings of the study
A. By offering examples. B. By referring to some data.
C. By making a comparison. D. By quoting an expert’s opinion.
14. What does the previous animal study show
A. Wheat gluten reduced weight gain by reducing heat and energy.
B. Rice protein has the potential to fight obesity and lower triglyceride.
C. People often eat noodles with more fresh vegetables, meat and fish servings.
D. People who prefer wheat in Northwest China tend to cat small bowls of noodles.
15. What will the researchers probably do next
A. They will carry out further studies.
B. They will change their research methods.
C. They will promote rice as the main food.
D. They will figure out the number of ethnic groups in China.
【答案】12. D 13. C 14. B 15. A
【解析】
【导语】这是一篇说明文。文章主要说明了研究表明,选择大米作为主要食物可能会降低肥胖的风险。文章介绍了研究开展的过程以及发现和意义。
【12题详解】
细节理解题。根据第一段“While rice and wheat are the two most commonly consumed cereal grains worldwide, a study covering more than 100,000 people in Northwest China has revealed that choosing rice as a main food may result in a lower risk of obesity.(虽然大米和小麦是世界上最常见的两种谷物,但一项覆盖中国西北地区10万多人的研究表明,选择大米作为主要食物可能会降低肥胖的风险)”可知,吃米饭可以降低人们变胖的风险。故选D。
【13题详解】
细节理解题。根据第三段“Then the researchers compared results and found out that rice preference might be associated with a lower risk of certain obesity types in the population of Northwest China.(然后,研究人员比较了结果,发现对大米的偏好可能与中国西北地区某些肥胖类型的风险较低有关)”可知,研究人员通过比较来弄清楚这项研究的结果的。故选C。
【14题详解】
细节理解题。根据倒数第二段“According to the researchers, previous animal studies shows that wheat gluten (谷蛋白) promoted weight gain by reducing heat production and energy consumption, while rice protein shows the potential for anti-obesity and triglyceride-lowering (抗肥胖和降低甘油三酯) effects.(根据研究人员的说法,先前的动物研究表明,小麦麸质通过减少热量产生和能量消耗来促进体重增加,而大米蛋白则显示出抗肥胖和降低甘油三酯的潜在作用)”可知,之前的动物研究表明了大米蛋白有对抗肥胖和降低甘油三酯的潜力。故选B。
【15题详解】
推理判断题。根据最后一段“However, researchers noted that given the vast territory and diverse ethnic groups present in Northwest China, further studies might be necessary to fully understand the regional specificity and potential hidden reasons for the observed links.(然而,研究人员指出,考虑到中国西北地区广阔的领土和多样化的民族群体,可能有必要进一步研究,以充分了解区域特异性和潜在的隐藏原因,以观察到的联系)”可推知,研究人员接下来可能会进行进一步的研究。故选A。
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
The key to keep fit and healthy is to eat the right amount of calories so you balance the energy you consume with the energy you use. ____16____. You should also eat a wide range of foods to make sure you’re getting a balanced diet and your body is receiving all the nutrients it needs. The following practical tips can help you make it.
◆Have a good breakfast
____17____ . In fact, this is not the true story. A healthy breakfast high in fibre and low in fat, sugar and salt can form part of a balanced diet, and can help you get the nutrients you need for good health. For example, a wholegrain lower sugar cereal(谷类食物) with semiskimmed milk is a tasty and healthier breakfast.
◆Eat lots of fruit and vegetables
It’s recommended that you eat at least 5 portions of a variety of fruit and vegetables every day. They can be fresh, frozen, canned, dried or juiced. A 150 ml glass of fruit or vegetable juice each day also counts. ___18___.
◆Do not get thirsty
You need to drink plenty of water to stop you getting dehydrated(脱水). Scientists recommend drinking 6 to 8 glasses every day. ____19____. Remember to drink more water during hot weather or while exercising.
◆ ___20___
As well as eating healthily, regular exercise may help reduce your risk of getting serious health conditions. It’s also important for your overall health and well-being. Being overweight or obese can lead to health conditions, such as type 2 diabetes, certain cancers, heart disease and stroke.
A. Make yourself be sporty
B. Form a right value of health
C. This doesn’t include the amount you get from the food you eat
D. If you eat or drink more than your body needs, you’ll put on weight
E. You need some in your diet, but pay attention to the amount and type you intake
F. Remember no more than that as these drinks are sugary and can damage your teeth
G. Some people skip their first meals of a day because they think it’ll help them lose weight
【答案】16. D 17. G 18. F 19. C 20. A
【解析】
【导语】本文是一篇说明文。保持健康的关键是摄入适量的卡路里,这样你就可以平衡你消耗的能量和使用的能量。本文主要介绍了一些保持健康的实用技巧。
【16题详解】
根据上文“so you balance the energy you consume with the energy you use (这样你就可以平衡你消耗的能量和使用的能量)”可知,此处是在谈论摄入的能量应与消耗的能量平衡。 D 项“If you eat or drink more than your body needs, you’ll put on weight. (如果你的饮食超过了身体的需要,你的体重就会增加。)”与上文均在讲述平衡饮食,属语意关联。故选D。
【17题详解】
根据本段小标题“Have a good breakfast (早餐吃得好)”可知,本段是在谈论不仅要吃早餐,而且要吃好。G 项“Some people skip their first meals of a day because they think it’ll help them lose weight. (有些人不吃一天中的第一顿饭,因为他们认为这有助于减肥。)”与本段主旨关联,说明有些人不吃早饭的原因,此外,空后“In fact , this is not the true story.”是对这一错误认识的否定,与 G 项语意吻合。故选G。
【18题详解】
根据上文“ A 150 ml glass of fruit or vegetable juice each day also counts. (每天一杯150毫升的水果或蔬菜汁也很重要。)”可知,空前说到每天喝水果或蔬菜汁也很重要。 可知,选项说明,水果或蔬菜汁的缺点。故F 项“Remember no more than that as these drinks are sugary and can damage your teeth. (请记住,因为这些饮料是含糖的,会损坏你的牙齿。)切题。此外“150 ml glass of fruit or vegetable juice”与“no more than that”语意与上文关联。故选F。
【19题详解】
根据上文“You need to drink plenty of water to stop you getting dehydrated(脱水). Scientists recommend drinking 6 to 8 glasses every day. (你需要喝大量的水来防止脱水。科学家建议每天喝6到8杯)”可知,上文是说正常的每天饮水量。 C 项“This doesn’t include the amount you get from the food you eat (这不包括你从吃的食物中得到的量)” 也是在谈论饮水量,语意与上文关联。故选C。
【20题详解】
根据下文“As well as eating healthily, regular exercise may help reduce your risk of getting serious health conditions. It’s also important for your overall health and well-being. (除了健康饮食外,定期锻炼可能有助于降低患严重健康问题的风险。这对你的整体健康和幸福也很重要。)” 可知,本段主题为经常锻炼,不会肥胖。A 项“Make yourself be sporty (让自己运动起来)”恰好能概况本段主题。故选A。
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。
Over the past 13 years, Li Hongjia has helped nearly 500 deaf-mute(聋哑)children return to ordinary schools. Li, as a ____21____, has developed her own techniques for training the children to ____22____. For example, when teaching a child to pronounce “tu(兔)”, she puts a paper in front of the child’s mouth. Li said it’s ____23____ to see the paper moving from the child’s breath.
Li entered Hubei University at age 18, ____24____ architecture. “My parents wanted me to follow their path to find a job in the architecture industry, but an ____25____ changed my mind,” Li said. As a volunteer, she went to the Little Sunflower Rehabilitation(康复)Center. “One day I found a child there with a painful illness. He tried very hard not to cry, and that touched me ____26____.” Li said.
After ____27____, Li came to work at the Center—but without ____28____ from her parents. In fact, they objected ____29____ . “My decision was _____30_____, and I rented a basement room near the Center. At that time, I took a _____31_____ of only 800 yuan per month,” Li said, adding that she could not even _____32_____ a bed. To make one, she set up two benches and laid planks(木板)between them.
Li’s father refused to see her for nearly a year. Then one day he came to the Center. “Seeing the children for the first time, my father’s eyes teared up,” Li said.“ Then he _____33_____ me to do my best for them.” Her parents then rented an apartment near the Center to help her _____34_____.
“If a job is only _____35_____ money, I would not choose this one,” Li said. “But, this job gives me a great sense of accomplishment.”
21. A. accountant B. doctor C. teacher D. architect
22. A. sing B. speak C. recite D. write
23. A. depressed B. anxious C. boring D. joyful
24. A. applying for B. majoring in C. making out D. coming across
25. A. experience B. opinion C. invitation D. article
26. A. cruelly B. brightly C. anxiously D. deeply
27. A. graduation B. consideration C. expectation D. instruction
28. A. protest B. support C. guidance D. persuasion
29. A. urgently B. slightly C. strongly D. occasionally
30. A. final B. hesitant C. flexible D. enthusiastic
31. A. scholarship B. fine C. bonus D. salary
32. A. sponsor B. design C. afford D. restore
33. A. warned B. hated C. appointed D. asked
34. A. fantasy B. career C. anticipation D. belief
35. A. for the sake of B. at the risk of C. on the edge of D. in the course of
【答案】21. C 22. B 23. D 24. B 25. A 26. D 27. A 28. B 29. C 30. A 31. D 32. C 33. D 34. B 35. A
【解析】
【导语】本文是一篇记叙文。主要讲述了李宏佳13年来帮助近500名聋哑儿童重返普通学校的故事。
【21题详解】
考查名词词义辨析。句意:作为一名教师,李发明了自己的技巧来训练孩子们说话。A. accountant会计;B. doctor医生;C. teacher教师;D. architect建筑师。根据下文“For example, when teaching a child to pronounce “tu(兔)”, she puts a paper in front of the child’s mouth.”可知,此处是指李宏佳的职业是教师。故选C。
【22题详解】
考查动词词义辨析。句意:同上。A. sing唱歌;B. speak说;C. recite背诵;D. write写。根据上文“Li Hongjia has helped nearly 500 deaf-mute(聋哑)children return to ordinary schools.”以及下文“when teaching a child to pronounce “tu(兔)””可知,此处是指李老师教孩子们说话。故选B。
【23题详解】
考查形容词词义辨析。句意:李说,看到纸从孩子的呼吸中移动,她很高兴。A. depressed沮丧的;B. anxious 焦急的;C. boring枯燥的;D. joyful高兴的。根据最后一段“But, this job gives me a great sense of accomplishment.”可知,看到纸从孩子的呼吸中移动,她很高兴。故选D。
【24题详解】
考查动词短语辨析。句意:李在18岁时进入湖北大学,主修建筑。A. applying for申请;B. majoring in主修;C. making out辨认出;弄清;D. coming across偶然遇到。根据下文“My parents wanted me to follow their path to find a job in the architecture industry”可知,此处是指李宏佳在大学里主修建筑学。故选B。
【25题详解】
考查名词词义辨析。句意:“我的父母希望我沿着他们的道路在建筑行业找到一份工作,但一次经历改变了我的想法”李说。A. experience经历;B. opinion看法;C. invitation邀请;D. article文章。根据下文“As a volunteer, she went to the Little Sunflower Rehabilitation(康复)Center.”可知,此处是指李宏佳到一家康复中心做志愿者的经历。故选A。
【26题详解】
考查副词词义辨析。句意:他非常努力地不哭,这深深地打动了我。”李说。A. cruelly残忍地;B. brightly明亮地;C. anxiously焦急地;D. deeply深深地。根据句意可知,此处是指这个身残志坚的聋哑孩子“深深地”触动了李宏佳。故选D。
【27题详解】
考查名词词义辨析。句意:毕业后,李来到该中心工作,但没有得到父母的支持。为了制作一个,她搭了两条长凳,并在它们之间铺了木板。A. graduation毕业;B. consideration考虑;C. expectation期待;D. instruction指示。根据上文“Li entered Hubei University at age 18, ____4____ architecture.”可知,此处是指李宏佳大学毕业后开始工作了。故选A。
【28题详解】
考查名词词义辨析。句意:同上。A. protest抗议;B. support支持;C. guidance指导;D. persuasion劝说。根据下文“In fact, they objected ____9____.”和“Li’s father refused to see her for nearly a year.”可知,李宏佳父母是不支持她到这家聋哑孩子康复中心工作的。故选B。
【29题详解】
考查副词词义辨析。句意:事实上,他们强烈反对。A. urgently紧迫地;B. slightly稍微;C. strongly强烈地;D. occasionally偶尔;有时。根据下文“Li’s father refused to see her for nearly a year.”可知,李宏佳的父母是极力反对她到康复中心上班。故选C。
【30题详解】
考查形容词词义辨析。句意:我的决定是最终的,我在中心附近租了一间地下室。A. final最后的;B. hesitant 犹豫的;C. flexible灵活的;D. enthusiastic热情的。根据本句句意以及下文信息可知,此处是指李宏佳对自己的工作有最终决定权。故选A。
【31题详解】
考查名词词义辨析。句意:同上。A. scholarship奖学金;B. fine罚款;C. bonus奖金;红利;D. salary薪水。根据上文“After ____7____, Li came to work at the Center—but without ____8____ from her parents.”可知,李宏佳已完成学业并找到工作上班了,所以此处是指每月的薪水。故选D。
【32题详解】
考查动词词义辨析。句意:当时我每月的工资只有800元,李说,她甚至买不起床。A. sponsor赞助;B. design设计;C. afford负担得起;D. restore修复。根据下文“To make one, she set up two benches and laid planks(木板) between them.”可知,由于工资低,李宏佳都付不起钱买张床。故选C。
【33题详解】
考查动词词义辨析。句意:“然后他让我为他们尽我最大的努力。”
A. warned警告;B. hated讨厌;C. appointed任命;委派;D. asked问;要求。根据本句句意及语境可知,此处是指李宏佳的父亲要求她要尽全力工作。故选D。
【34题详解】
考查名词词义辨析。句意:她的父母随后在中心附近租了一套公寓来帮助她的事业。A. fantasy幻想;B. career职业;C. anticipation期待;D. belief信念。根据本句句意及全文信息可知,此处是指李宏佳父母帮助其在康复中心的事业(工作)。故选B。
【35题详解】
考查介词短语辨析。句意:“如果一份工作只是为了钱,我不会选择这份工作,”李说。A. for the sake of为了……起见;B. at the risk of冒着……危险;C. on the edge of在……边沿;D. in the course of在……过程中。根据本句句意和全文信息可知,此处是指李宏佳不是为了金钱而选择到聋哑儿童康复中心工作。故选A。
第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当单词或括号内单词的正确形式。
The city of Zibo has fought its way out of the fierce competition among Chinese ___36___ (city) to win tourists for its outdoor barbecues. In March, the government announced a barbecue festival would ___37___ (hold) around the May Day holiday. A seven-hectare “barbecue square” was set up, ___38___ can accommodate over 10,000 people at once.
Since March, the city has taken the Internet by storm. ___39___ various types of meat making a sound on stoves, and people gathering together outdoors, the barbecue stalls (摊) created a good atmosphere of hospitality and generosity, ___40___ (appeal) to tourists around the whole country.
According to data by the commercial bureau, since March the Zibo barbecue stores ___41___ (accommodate) an average of 130,000 visitors every day, and the daily turnover has seen a 35-percent year-on-year increase.
The success of Zibo has been ___42___ (wide) discussed among analysts. Zibo used to be ___43___ industrial city rich in oil, coal and iron ore. However, as the resources were exhausted, the city has been seeking transformation in recent years, shutting down high energy-consuming industries while promoting green development including tourism.
As the Zibo barbecues became a hit, the government has seized the opportunity ___44___ (promote) a whole package of barbecue-branded tourist merchandise, increasing the city’s ____45____ (finance) success.
【答案】36. cities
37. be held
38. which 39. With
40. appealing
41. have accommodated.
42. widely 43. an
44. to promote
45. financial
【解析】
【导语】本文是新闻报道。讲述了淄博烧烤大受欢迎,政府抓住机会发展经济。
【36题详解】
考查名词。句意:淄博市在激烈的城市竞争中脱颖而出,以户外烧烤吸引游客。根据句意和among可知此处用复数名词作宾语,故填cities。
【37题详解】
考查语态。句意:今年3月,政府宣布将在五一假期前后举办烧烤节。分析句子可知,hold是谓语动词,与主语festival是被动关系,空前有would,故填be held。
【38题详解】
考查定语从句。句意:搭建了一个占地7公顷的“烧烤广场”,可同时容纳1万多人。分析句子可知,空处引导非限制性定语从句,先行词A seven-hectare “barbecue square”指物,在从句中作主语,引导非限制性定语从句用关系代词which,故填which
【39题详解】
考查介词。句意:各种各样的肉在炉子上发出声音,人们聚集在户外,烧烤摊营造了一种好客和慷慨的良好氛围,吸引了全国各地的游客。分析句子可知,此处考查“With+宾语+宾语补足语”复合结构,故填With。
【40题详解】
考查非谓语动词。句意同上。分析句子可知,appeal作状语,根据句意,表示意料之中的结果用现在分词作状语,故填appealing。
【41题详解】
考查动词时态语态。句意:根据商务局的数据,自3月份以来,淄博烧烤店平均每天接待13万名游客,日营业额同比增长35%。分析句子可知,accommodate是谓语动词,根据时间状语“since March”可知,用现在完成时,主语stores是复数,故填have accommodated。
【42题详解】
考查副词。句意:分析人士广泛讨论了淄博的成功。修饰动词discussed用副词作状语,故填widely。
【43题详解】
考查冠词。句意:淄博曾经是一个盛产石油、煤炭和铁矿石的工业城市。city是可数名词,根据句意,此处表示泛指,且industrial的发音以元音音素开头,故填an。
【44题详解】
考查非谓语动词。句意:随着淄博烧烤大受欢迎,政府抓住了这个机会,推出了一整套烧烤品牌的旅游商品,增加了淄博的经济成功。分析句子可知,此处用不定式作定语修饰opportunity,故填to promote。
【45题详解】
考查形容词。句意同上。修饰名词success用形容词作定语,故填financial。
第四部分 写作(共两节,满分40分)
第一节(满分15分)
46. 假定你是李华,你校原定于本周五举行为期两天的“农耕研学(Agricultural Field Trip)”活动,因天气影响将延期举行。请你写一封邮件告知交换生David,内容包括:1.说明变动原因;2.告知变动情况。
注意:1.词数80左右;
2.可以适当增加细节,以使行文连贯。
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】Dear David,
How is everything going I’m sorry to tell you that some adjustments have been made to the two-day Agricultural Field Trip, which was scheduled for this Friday.
According to the latest weather report, there’s going to be a heavy rain this Friday. Thus, our school has decided to put off the field trip until it gets better. Weather permitting, the activity may take place next Friday. I will let you know once it is confirmed. I hope the unexpected change won’t cause you much inconvenience.
Best wishes!
Yours,
Li Hua
【解析】
【导语】本篇书面表达属于应用文,要求考生给交换生David写封邮件,告诉他你校原定于本周五举行为期两天的“农耕研学(Agricultural Field Trip)”活动,因天气影响将延期举行。
【详解】1.词汇积累
因此:thus→hence
确认:confirm→notarize
没有预料到的:unexpected→unlooked-for
导致:cause→lead to
2.句式拓展
简单句变复合句
原句:Weather permitting, the activity may take place next Friday.
拓展句:If weather permits, the activity may take place next Friday.
【点睛】[高分句型1] I’m sorry to tell you that some adjustments have been made to the two-day Agricultural Field Trip, which was scheduled for this Friday. (运用了that引导的宾语从句和which引导的非限制性定语从句)
[高分句型2] Thus, our school has decided to put off the field trip until it gets better. (运用了until引导的时间状语从句)
第二节(满分25分)
47. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
Have you ever noticed how certain smells can call up particular emotions or memories A whiff of perfume(一阵香水味)or after-shave recalls a favorite person; the delicious smell of warm bread tickles the taste buds(味蕾)
Think about newly cut grass or how the air smells after a thunderstorm. Burning leaves on fresh and cold fall days always remind me of the football at the weekend. Perhaps the smells that surround Christmas carry the most memories. The fresh green smell of pine trees; the fragrances of a variety of food, especially the ones given off by cookies being baked in an oven and hot chocolate. Moreover, the scent of wood smoke around the burning fire can also bring warmth and the comfortable feeling to our mind. It is amazing how much love and laughter they bring into our lives and even how much closer we become with each other because of them.
But the smell I associate best with Christmas and winter is a wet dog. Our dog was mostly an outdoor dog and was often wet completely in the rain. We tried to dry him off as soon as he came in, grabbing the old, dirty towel by the door. He usually shook himself before we could catch him. The walls of the back entry were always spotted with brown mud all winter. We brushed him regularly in spring and summer when winter fur fell out by handfuls, but baths were rare. So, of course, his smell built up over time. Try as we might, we never could completely get rid of that smell. It lay hidden deep in his fur and skin.
The distinctive smell of the wet dog was a reminder of the Christmas vacation when I was twelve, and the cousins from Ohio were visiting. We had gotten shiny, slippery flying saucers as gifts and were also blessed with fresh snow. The four of us spent as much time as possible sliding down the short hill to the pond. Naturally, we tested the ice on the pond before sliding the first day, and we knew we could slide across it and lengthen our ride.
注意:
1.所续写短文的词数应为150左右:
2.续写部分分为两段,每段的开头语已为你写好。
On the third day, we were so eager to play that we did not check it.
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
I stepped down the bank carefully to reach him, but the dog was faster.
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】On the third day, we were so eager to play that we did not check it. A few degrees of warmth added a small layer of water to our slide, increasing our speed and excitement. My brother Peter
slid happily and rapidly down the hill and on to the pond. Seconds later, he was struggling in the
icy water. Peter was only eight and not a good swimmer, especially wrapped in a heavy winter
coat and boots. It happened all of a sudden and made us all in panic and scream.
I stepped down the bank carefully to reach him, but the dog was faster. He jumped into the
water, grabbed Peter by his ailing hand, and pulled him to shore. The cousins and I were able to
finish pulling Peter out of the frigid water. You can guess the rest of the story. We managed to
wrap Peter in our coats and get him back up the hill to the house in record time. Sipping cocoa by
the heater, we patted and hugged that wet dog. The dog took all day to dry out. His wet dog smell
lingered longer and returned often, reminding us of his heroics and our own Christmas miracle.
【解析】
【导语】本文以人物为线索展开,讲述了作者十二岁时的圣诞节假期时和表亲们在池塘上滑冰,八岁的彼得不小心掉入池塘中。作者的狗跳进水中,帮助作者一行人救出彼得的故事。
【详解】1.段落续写:
①由第一段首句内容“第三天,我们非常渴望比赛,所以没有检查。”可知,第一段可描写作者和表亲们在池塘上滑冰突然发生了意外。
②由第二段首句内容“我小心翼翼地走下河岸,想找到它,但狗跑得更快。”可知,第二段可描写作者的狗跳进水中,帮助作者一行人救出彼得。
2.续写线索:开心滑冰——意外——惊慌——狗帮忙——救出——珍贵的记忆
3.词汇激活
行为类
①大叫:scream /shout/cry
②抓住:grab/hold
③抱:hug/gather around
情绪类
①激动: excitement /thrill
②害怕:panic /fear
【点睛】
[高分句型1]
A few degrees of warmth added a small layer of water to our slide, increasing our speed and excitement. (运用了现在分词作状语)
[高分句型2]
His wet dog smell lingered longer and returned often, reminding us of his heroics and our own Christmas miracle. (运用了现在分词作状语)
听力答案:1~5 ACBAC 6~10 BACCA 11~15 CABBA 16~20 CCBBA蕲春县实验高中2023届高三全真模拟(4)
英语试题
注意事项:
1.答题前,考生务必将自己的姓名、考号填写在答题卡和试卷指定位置上,并将考号条形码贴在答题卡上的指定位置。
2.选择题的作答:每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。答在试题卷、草稿纸上无效。
3.非选择题用0.5毫米黑色墨水签字笔将答案直接答在答题卡上对应的答题区域内。答在试题卷、草稿纸上无效。
4.考生必须保持答题卡的整洁。考试结束后,只交答题卡。
第一部分 听力(共两节,满分30分)
做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
例:How much is the shirt
A. 19.15. B. 9.18. C. 9.15.
答案是C。
1. What is disturbing the man
A. The light in the room.
B. The noise made by Alice.
C. The sound of the computer games.
2. What went on at Cooper’s last night
A. A singing competition. B. A birthday party. C. A sales activity.
3. What does the woman mean
A. She admires those who go camping.
B. She doesn’t like going camping.
C. She believes going camping is enjoyable.
4. Why did the woman buy the hat
A. It is better in sun protection.
B. It is cheaper than the baseball hat.
C. It is easy to purchase on the Internet.
5. How does Susan sound
A. Nervous. B. Relaxed. C. Annoyed.
第二节 (共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中 选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题 将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听下面一段对话,回答第6、7题。
6. What is the man
A. A student. B. A librarian. C. A salesman.
7. What is wrong with the first card
A. It is outdated. B. It is broken. C. It is not the woman’s.
听下面一段对话,回答第8至10题。
8 Why does Kate want to quit her job
A. She’s bored with it.
B. She5ll run her own business.
C. She’ll help with her brother’s firm.
9. What is the man’s attitude towards Kate’s decision
A. Disapproving. B. Forgiving. C. Supportive.
10. What will Kate do for the present company
A. Finish her project. B. Train a new manager. C. Apply for a project.
听下面一段对话,回答第11至13题。
11. What’s the purpose of the campaign
A. To remind people of garbage sorting.
B. To encourage people to make more friends.
C. To engage more people in environmental protection.
12. What will be the task on the second day
A. Planting trees. B. Designing posters. C. Collecting garbage.
13. What can the teachers do to help in the campaign according to Peter
A. Design decorations for the classrooms.
B. Stop driving private cars to school.
C. Hang some posters on the school board.
听下面一段对话,回答第14至16题。
14. When does the conversation probably take place
A In the morning. B. Around noon. C. In the evening.
15. Why does the woman make the phone call
A. To invite the man and Millie to dinner.
B. To change an appointment.
C. To invite the man to visit their friends.
16. What will the man do next Saturday
A. Go on business in Scotland.
B. Go to the woman’s house.
C. Attend a wedding ceremony.
听下面一段独白,回答第17至20题。
17. What can the participants do in the program
A. Watch two movies.
B. Meet some astronauts.
C. Try astronaut training exercises.
18. How much does the third participant in a group need to pay
A. $19.9. B. $100. C. $199.
19. What is a requirement for going to the center
A. Traveling in a group of three.
B. Being at least 7 years old.
C. Leaving before 3:00 p.m.
20. Why does the speaker give this talk
A. To advertise a program.
B. To announce a rocket launch.
C. To tell the history of a center.
第二部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节(共15小题:每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。
A
Since its launch in 1981, China Daily has served a vital role in telling the world about China and providing valuable insight into the world’s second-largest economy. The following are some branding events, conducted by it, which have advanced public diplomacy(外交)and international communication.
Vision China Lectures
A series of talks are organized by China Daily in which leading political and business figures are invited to speak and interact live with domestic and foreign audiences. The Vision China lectures focus on major issues facing China and the world and explore what China’s successful stories mean for the world and how Chinese wisdom can help the world.
China Watch Think Tank Forum
Elites(精英), including opinion leaders, politicians and businesspersons with expertise(专业知识)on China, discuss topics on the developments and the future of China and the world in China Watch Think Tank Forum.
Asia Leadership Roundtable
The China Daily Asia Leadership Roundtable provides a platform for high-level dialogue and communication among leaders and social elites in the fields of politics, business and academia in Asia.
TESOL China Assembly
Organized by China Daily in partnership with TESOL International Association (Teachers of English to Speakers of Other Languages), TESOL China Assembly is a highlevel international English Language Teaching (ELT) event in China. It aims to promote scholarship and cross-cultural understanding among English educators in China, and to enhance dialogue between China’s ELT professionals with their peers worldwide.
1. What can participants of “Vision China Lectures” get
A. Some practical skills of public speaking.
B. Some wisdom implied in the Chinese fictional stories.
C. Some helpful inspirations and experience of development of China.
D. Some differences of lifestyle between domestic and foreign audiences.
2. Who may not be invited to attend Asia Leadership Roundtable
A. Economists from Japan. B. Managers from Germany.
C. Finance Minister of India. D. The head of People’s Bank of China.
3. Which of the following may interest teachers of ELT in China
A. TESOL China Assembly. B. Vision China Lectures.
C. Asia Leadership Roundtable. D. China Watch Think Tank Forum.
B
In recent years, “patient escorts” has emerged as a new industry, and those who have taken on this career are known as “people who sell time”. Zhang Tian, a 26-year-old girl, is one of them.
“Get up at 6 a. m., arrive at the hospital one hour earlier to help patients check in, and accompany patients during consultations ... Being patient and energetic are the basic requirements for a hospital escort,” Zhang Tian said. “In fact, a hospital escort cares for not only patients’ physical health, but also their mental well-being.”
Zhang Tian used to work in the Internet industry but after hitting a wall in her career, she now has switched to being a professional hospital escort. Aware of her shortcomings, she accompanies patients in the daytime; while in the evening, she watches videos about medical science and reads all kinds of books on psychology and medical services.
The memory of her first task is still alive and fresh in her mind. “I received a phone call on September 9 from a man whose father was seriously ill and might need surgery. He wanted me to accompany his father through his consultation and treatment.” Zhang Tian said. Early the next morning, Zhang Tian came to the hospital in advance to help the elderly man queue up to check in, “Later, the family expressed their gratitude to me over and over again, which warmed my heart and gave me a sense of achievement,” Zhang added. As of now, Zhang Tian has already provided 15 accompanying services, mostly to those aged between 60 and 70, as well as those in their 20s.
Although in the eyes of others, this is not a decent job, Zhang Tian regards this job as her startup. “I actually think there will be a greater demand for such accompanying services in the future. I also want to expand my services in the future, such as cooking food for the elderly, chatting with the elderly, and traveling with the elderly,” She says.
4. Which of the following can best describe the job of hospital escort
A. Risky. B. Boring. C. Challenging. D. Unmanageable.
5. What can we know about Zhang Tian from the third paragraph
A. She’s efficient and frank. B. She’s creative and imaginative.
C. She’s generous and faithful. D. She’s positive and committed.
6. How is Zhang Tian’s first hospital escort
A. It is rough. B. It is successful. C. It is disappointing. D. It is adventurous.
7. What can be inferred from the last paragraph
A. Zhang Tian has a strong faith in her current job.
B. Hospital escort is now favored by many people.
C. The demand of hospital escort declines gradually.
D. Accompanying service is hard to develop further.
C
It’s known that reading is good for a child’s vocabulary and literacy skills teaching them math or science concepts and helping them learn history. Apart from those, reading has another benefit. Have you read a story and felt tears well up because of a character’s suffering If so, that is because you have empathy (共鸣) for the character — and empathy can be learned through various fictions. “It’s a magic eye that sees into other people’s hearts,” explains author Cressida Cowell.
Research shows that human brains react differently to stories and facts. “Many more areas of your brain light up when you’re enjoying a story,” explains Miranda McKearney from EmpathyLab, an organization that builds empathy through reading. “Your brain thinks you are in the story… This means you experience the characters’ thoughts as if they are real.”
Empathy helps you to read people’s emotions and work out the best way to respond. This skill, called emotional intelligence, can make it easier to communicate and connect with people. Research has shown that building empathy can lead to greater kindness and tolerance. One study found that children who read the Harry Potter novels — which tell stories about humans fighting against the evil — were less likely to behave unfairly towards powerless groups including refugees (难民).
This theory has been put into practice by St Michael’s Primary School. After reading The Boy at the Back of the Class — a story about a boy who is a refugee escaping from the war — students in that school were inspired to do a 10-mile walk for the non-profit organization Refugee Action. Their empathy also spurred them to raise 1,000 for people who were forced to leave their homes because of war.
Reading encourages children to empathise with others which could potentially lead to several beneficial learning outcomes, new research suggests. For society to develop, creative, communicative and empathetic individuals really matter.
8. Why do readers cry about a character’s experience
A. They have magic eyes. B. They want to show empathy.
C. They understand his feelings D. They have the same experience.
9. What does the author show by referring to the Harry Potter novels
A. The process of building empathy.
B. The benefits of developing empathy.
C. The definition of emotional intelligence.
D. The results of the school’s activity.
10. What does the underlined word “spurred” mean in paragraph 4
A. Reminded. B. Permitted. C. Persuaded. D. Encouraged.
11. What might the author advise children to do
A. Read to learn empathy.
B. Become empathetic to others.
C. Put themselves in others’ shoes.
D. Read as many books as possible.
D
While rice and wheat are the two most commonly consumed cereal grains worldwide, a study covering more than 100,000 people in Northwest China has revealed that choosing rice as a main food may result in a lower risk of obesity.
Researchers from Xi’an Jiaotong University collected data from participants aged 35 to 74 who are residents of five northwestern provincial-level regions. They divided the participants into three groups. The first group eats rice as their main food, consuming it either daily or four to six times per week, while consuming wheat less than four to six times per week. The second group’s main food is wheat, and the third group consumes both rice and wheat as their main food, with similar frequency.
Then the researchers compared results and found out that rice preference might be associated with a lower risk of certain obesity types in the population of Northwest China. Higher wheat intake was associated with higher risks of excessive body fat and central obesity (stomach fat) in men and central obesity in women, according to the study findings published in the journal Nutrients.
According to the researchers, previous animal studies shows that wheat gluten (谷蛋白) promoted weight gain by reducing heat production and energy consumption, while rice protein shows the potential for anti-obesity and triglyceride-lowering (抗肥胖和降低甘油三酯) effects. Meanwhile, rice-based dietary patterns often have more fresh vegetables, meat and fish servings. People with wheat preference in Northwest China tend to eat large bowls of noodles with fewer vegetables or less meat, and sometimes even with a large amount of oil.
However, researchers noted that given the vast territory and diverse ethnic groups present in Northwest China, further studies might be necessary to fully understand the regional specificity and potential hidden reasons for the observed links.
12. What do you know about the study in Northwest China
A. People can eat rice to lose weight. B. Eating rice will help you live longer.
C. Rice is the perfect choice for people who are fat. D. Eating rice may reduce people’s risk of being fat.
13. How did the researchers figure out the findings of the study
A. By offering examples. B. By referring to some data.
C. By making a comparison. D. By quoting an expert’s opinion.
14. What does the previous animal study show
A. Wheat gluten reduced weight gain by reducing heat and energy.
B. Rice protein has the potential to fight obesity and lower triglyceride.
C. People often eat noodles with more fresh vegetables, meat and fish servings.
D. People who prefer wheat in Northwest China tend to cat small bowls of noodles.
15. What will the researchers probably do next
A. They will carry out further studies.
B. They will change their research methods.
C. They will promote rice as the main food.
D. They will figure out the number of ethnic groups in China.
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
The key to keep fit and healthy is to eat the right amount of calories so you balance the energy you consume with the energy you use. ____16____. You should also eat a wide range of foods to make sure you’re getting a balanced diet and your body is receiving all the nutrients it needs. The following practical tips can help you make it.
◆Have a good breakfast
____17____ . In fact, this is not the true story. A healthy breakfast high in fibre and low in fat, sugar and salt can form part of a balanced diet, and can help you get the nutrients you need for good health. For example, a wholegrain lower sugar cereal(谷类食物) with semiskimmed milk is a tasty and healthier breakfast.
◆Eat lots of fruit and vegetables
It’s recommended that you eat at least 5 portions of a variety of fruit and vegetables every day. They can be fresh, frozen, canned, dried or juiced. A 150 ml glass of fruit or vegetable juice each day also counts. ___18___.
◆Do not get thirsty
You need to drink plenty of water to stop you getting dehydrated(脱水). Scientists recommend drinking 6 to 8 glasses every day. ____19____. Remember to drink more water during hot weather or while exercising.
◆ ___20___
As well as eating healthily, regular exercise may help reduce your risk of getting serious health conditions. It’s also important for your overall health and well-being. Being overweight or obese can lead to health conditions, such as type 2 diabetes, certain cancers, heart disease and stroke.
A. Make yourself be sporty
B. Form a right value of health
C. This doesn’t include the amount you get from the food you eat
D. If you eat or drink more than your body needs, you’ll put on weight
E. You need some in your diet, but pay attention to the amount and type you intake
F. Remember no more than that as these drinks are sugary and can damage your teeth
G. Some people skip their first meals of a day because they think it’ll help them lose weight
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。
Over the past 13 years, Li Hongjia has helped nearly 500 deaf-mute(聋哑)children return to ordinary schools. Li, as a ____21____, has developed her own techniques for training the children to ____22____. For example, when teaching a child to pronounce “tu(兔)”, she puts a paper in front of the child’s mouth. Li said it’s ____23____ to see the paper moving from the child’s breath.
Li entered Hubei University at age 18, ____24____ architecture. “My parents wanted me to follow their path to find a job in the architecture industry, but an ____25____ changed my mind,” Li said. As a volunteer, she went to the Little Sunflower Rehabilitation(康复)Center. “One day I found a child there with a painful illness. He tried very hard not to cry, and that touched me ____26____.” Li said.
After ____27____, Li came to work at the Center—but without ____28____ from her parents. In fact, they objected ____29____ . “My decision was _____30_____, and I rented a basement room near the Center. At that time, I took a _____31_____ of only 800 yuan per month,” Li said, adding that she could not even _____32_____ a bed. To make one, she set up two benches and laid planks(木板)between them.
Li’s father refused to see her for nearly a year. Then one day he came to the Center. “Seeing the children for the first time, my father’s eyes teared up,” Li said.“ Then he _____33_____ me to do my best for them.” Her parents then rented an apartment near the Center to help her _____34_____.
“If a job is only _____35_____ money, I would not choose this one,” Li said. “But, this job gives me a great sense of accomplishment.”
21. A. accountant B. doctor C. teacher D. architect
22. A. sing B. speak C. recite D. write
23. A. depressed B. anxious C. boring D. joyful
24. A. applying for B. majoring in C. making out D. coming across
25. A. experience B. opinion C. invitation D. article
26. A. cruelly B. brightly C. anxiously D. deeply
27. A. graduation B. consideration C. expectation D. instruction
28. A. protest B. support C. guidance D. persuasion
29. A. urgently B. slightly C. strongly D. occasionally
30. A. final B. hesitant C. flexible D. enthusiastic
31. A. scholarship B. fine C. bonus D. salary
32. A. sponsor B. design C. afford D. restore
33. A. warned B. hated C. appointed D. asked
34. A. fantasy B. career C. anticipation D. belief
35. A. for the sake of B. at the risk of C. on the edge of D. in the course of
第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
The city of Zibo has fought its way out of the fierce competition among Chinese ___36___ (city) to win tourists for its outdoor barbecues. In March, the government announced a barbecue festival would ___37___ (hold) around the May Day holiday. A seven-hectare “barbecue square” was set up, ___38___ can accommodate over 10,000 people at once.
Since March, the city has taken the Internet by storm. ___39___ various types of meat making a sound on stoves, and people gathering together outdoors, the barbecue stalls (摊) created a good atmosphere of hospitality and generosity, ___40___ (appeal) to tourists around the whole country.
According to data by the commercial bureau, since March the Zibo barbecue stores ___41___ (accommodate) an average of 130,000 visitors every day, and the daily turnover has seen a 35-percent year-on-year increase.
The success of Zibo has been ___42___ (wide) discussed among analysts. Zibo used to be ___43___ industrial city rich in oil, coal and iron ore. However, as the resources were exhausted, the city has been seeking transformation in recent years, shutting down high energy-consuming industries while promoting green development including tourism.
As the Zibo barbecues became a hit, the government has seized the opportunity ___44___ (promote) a whole package of barbecue-branded tourist merchandise, increasing the city’s ____45____ (finance) success.
第四部分 写作(共两节,满分40分)
第一节(满分15分)
46. 假定你是李华,你校原定于本周五举行为期两天的“农耕研学(Agricultural Field Trip)”活动,因天气影响将延期举行。请你写一封邮件告知交换生David,内容包括:1.说明变动原因;2.告知变动情况。
注意:1.词数80左右;
2.可以适当增加细节,以使行文连贯。
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
第二节(满分25分)
47. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
Have you ever noticed how certain smells can call up particular emotions or memories A whiff of perfume(一阵香水味)or after-shave recalls a favorite person; the delicious smell of warm bread tickles the taste buds(味蕾).
Think about newly cut grass or how the air smells after a thunderstorm. Burning leaves on fresh and cold fall days always remind me of the football at the weekend. Perhaps the smells that surround Christmas carry the most memories. The fresh green smell of pine trees; the fragrances of a variety of food, especially the ones given off by cookies being baked in an oven and hot chocolate. Moreover, the scent of wood smoke around the burning fire can also bring warmth and the comfortable feeling to our mind. It is amazing how much love and laughter they bring into our lives and even how much closer we become with each other because of them.
But the smell I associate best with Christmas and winter is a wet dog. Our dog was mostly an outdoor dog and was often wet completely in the rain. We tried to dry him off as soon as he came in, grabbing the old, dirty towel by the door. He usually shook himself before we could catch him. The walls of the back entry were always spotted with brown mud all winter. We brushed him regularly in spring and summer when winter fur fell out by handfuls, but baths were rare. So, of course, his smell built up over time. Try as we might, we never could completely get rid of that smell. It lay hidden deep in his fur and skin.
The distinctive smell of the wet dog was a reminder of the Christmas vacation when I was twelve, and the cousins from Ohio were visiting. We had gotten shiny, slippery flying saucers as gifts and were also blessed with fresh snow. The four of us spent as much time as possible sliding down the short hill to the pond. Naturally, we tested the ice on the pond before sliding the first day, and we knew we could slide across it and lengthen our ride.
注意:
1.所续写短文词数应为150左右:
2.续写部分分为两段,每段的开头语已为你写好。
On the third day, we were so eager to play that we did not check it.
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
I stepped down the bank carefully to reach him, but the dog was faster.
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
听力答案:1~5 ACBAC 6~10 BACCA 11~15 CABBA 16~20 CCBBA

郑重声明:本文版权归原作者所有,转载文章仅为传播更多信息之目的,如作者信息标记有误,请第一时间联系我们修改或删除,多谢。