2023~2024学年第一学期高一年级第二次月考试卷
英语
考生注意:
1. 本试卷分选择题和非选择题两部分。满分150分,考试时间120分钟。
2. 答题前,考生务必用直径0. 5毫米黑色墨水签字笔将密封线内项目填写清楚。
3. 考生作答时,请将答案答在答题卡上。选择题每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑;非选择题请用直径0. 5毫米黑色墨水签字笔在答题卡上各题的答题区城内作答,超出答题区域书写的答案无效,在试题卷、草稿纸上作答无效。
4. 本卷命题范围:人教版必修第一册Unit 1至Unit 2。
第一部分 听力(共两节,满分30分)
第一节(共5小题;每小题1. 5分,满分7. 5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1. Which bus does the man suggest the woman take
A. No. 50. B. No. 51. C. No. 52.
2. What does the man mean
A. He will go alone. B. He will continue to work. C. He will go with the woman.
3. Why did the man make the call
A. To collect tickets. B. To borrow some money. C. To invite the woman to a movie.
4. How will the woman get to the J-Mall
A. By subway. B. By taxi. C. By bus.
5. How does the woman feel about her interview
A. Worried. B. Satisfied. C. Confident.
第二节(共15小题;每小题1. 5分,满分22. 5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
6. What is the good news for the speakers
A. They are getting a raise. B. Their work will be more interesting.
C. They will go on a vacation next month.
7. What does the woman say about her present work
A. It is interesting. B. It is boring. C. It is challenging.
听第7段材料,回答第8至10题。
8. What is Crystal like
A. She is quiet. B. She is friendly. C. She is lazy.
9. What makes study difficult for the woman when Crystal is at home
A. Crystal’s arguments. B. Crystal’s silly questions. C. Calls and visits from Crystal’s friends.
10. What does the woman always get from Crystal
A. Books. B. Concert tickets. C. Telephone calls.
听第8段材料,回答第11至13题。
11. What will an expert personal trainer do for first-time visitors
A. Make a plan. B. Hand out gifts. C. Have a call back.
12. What advice does the woman give to the man
A. Paying in cash. B. Taking a medical test. C. Visiting Spark Fitness for himself.
13. What are the speakers talking about
A Ways to sign up for a PE class. B. How to set up Spark Fitness. C. Spark Fitness’s membership.
听第9段材料,回答第14至16题。
14. How much is the man willing to pay for a raise
A. $10. B. $20. C. $50.
15. What is the woman going to do after being refused
A. Give up her present job. B. Go on staying in the restaurant.
C. Have a further talk with the man.
16. What’s the probable relationship between the speakers
A. Waitress and customer. B. Teacher and student. C. Boss and worker.
听第10段材料,回答第17至20题。
17. Who is the speaker leaving a message for
A. Sam. B. Mrs. Wilson. C. Mr. Smith.
18. What is wrong with the speaker
A. She is ill. B. She fails to call her manager. C. She forgets the time of her meeting.
19. What does the speaker want Mr. Johnson to do
A. Make a list. B. Send an e-mail. C. Fix her computer.
20. When will the postman come and get the package
A At 10: 00. B. At 10: 50. C. At 11: 10.
第二部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2. 5分,满分37. 5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
Academic Year (学年) at Newcastle University in the UK
If you’re staying with us for the next academic year, you might be wondering about term dates and assessment (测评) periods. Here’s how the next academic year will look.
Term 1
There will be a one-week training course on the week beginning on 18 September this year. Teaching on most programmes will start on 25 September.
Teaching in this term will last for 12 weeks, with an enrichment week, allowing you to stop and think of your learning, or to explore new skills. During the enrichment week we’ll be running many events for you to take part in.
After the Winter Break, there will be a two-week assessment period beginning on 8 January next year, followed by a one-week break from 22 January.
Term 2
Teaching in Term 2 will begin on 29 January and will last for 12 weeks, including a revision week, allowing you to focus on your studies and to catch up.
The assessment period for Term 2 will begin on 20 May and will last for three weeks.
Term 3
For our students on Postgraduate Taught programmes, Term 3 will begin on 21 June and finish on 13 September.
1. What’s special about Term 1
A. There is a training course.
B. It has no assessment periods.
C. It has the longest teaching weeks
D. It includes Postgraduate Taught programmes.
2. When will Term 3 start
A. On 8 January. B. On 20 May.
C. On 21June. D. On 13 September.
3. Where is the text probably taken from
A. A DIY course. B. A history book.
C. A school calendar. D. A travel guide.
【答案】1. A 2. C 3. C
【解析】
【导语】本文是应用文。文章介绍了英国纽卡斯尔大学下一学年的计划安排。
【1题详解】
细节理解题。根据第二段的“There will be a one-week training course on the week beginning on 18 September this year.(今年9月18日开始的那一周将有一个为期一周的培训课程)”并对比其它学期可知,第一学期的特殊之处是有一个为期一周的培训课程。故选A。
【2题详解】
细节理解题。根据最后一段“For our students on Postgraduate Taught programmes, Term 3 will begin on 21 June and finish on 13 September.(对于研究生授课型课程的学生,第三学期将于6月21日开始,9月13日结束)”可在,第三学期在六月二十一日开始。故选C。
【3题详解】
推理判断题。根据标题“Academic Year (学年) at Newcastle University in the UK (英国纽卡斯尔大学学年)”和第一段内容“If you’re staying with us for the next academic year, you might be wondering about term dates and assessment (测评) periods. Here’s how the next academic year will look.(如果你下一学年和我们在一起,你可能想知道学期日期和评估期。以下是下一学年的情况)”可知,本文是一所大学的学期时间和课程等的安排,因此推断文章选自校历。故选C。
B
Chen Shaoqin, a woman from Beijing, has shown the world how life should be lived by working as a tour guide in her seventies.
Chen has only a middle school education. She began studying English at the age of 40, changing herself from a factory worker to a white collar (白领) worker in an international trade company.
Chen continued to learn after retirement (退休), studying art and finally becoming an art guide at the age of 67. Over the past five years, from a person who knew nothing about art to a great volunteer guide, Chen's hard work and love for learning have encouraged many. As a guide, she is able to take special training courses and has the chance to learn from artists, giving her courage to continue.
Chen is proud of many exhibitions (展览) guided by her over the years, including those of famous artists like Zeng Fanzhi, Xu Bing, Qiu Zhijie and Pablo Picasso. She believes that every tour is a beautiful journey and a new chance to learn and be moved. Chen's love for learning has made her an excellent guide. After turning 73 this year, she said. “Well, I may be old, but I believe that the width of one's life can be expanded (延伸) through self-exploration and learning.”
4. How did the English learning affect Chen Shaoqin
A. She became a white-collar. B. She got a job as an art guide.
C. She had a chance to be an artist. D. She turned out to be a factory worker.
5. How old was Chen Shaoqin when she became an art guide
A. 40. B. 67. C. 72 D. 73.
6. What can we know about Chen Shaoqin from the last paragraph
A. She gets into trouble when travelling.
B. She becomes famous for her great paintings.
C. She has guided many exhibitions successfully.
D. She has been a volunteer guide for five years.
7. What's Chen Shaoqin's attitude towards her life
A. Hopeful. B. Worried. C. Regretful. D. Doubtful.
【答案】4. A 5. B 6. C 7. A
【解析】
【导语】本文是一篇说明文。本文主要介绍了七十多岁的北京人陈绍琴通过不断的学习和努力实现了自己的人生价值,从她的故事中我们也学到了活到老学到老
【4题详解】
细节理解题。根据第二段“Chen has only a middle school education. She began studying English at the age of 40, changing herself from a factory worker to a white collar (白领) worker in an international trade company. (陈只受过中学教育。她从40岁开始学习英语,从一名工厂工人变成了一家国际贸易公司的白领)”可知,学习英语让她后来成为了白领。故选A。
【5题详解】
细节理解题。根据第三段“Chen continued to learn after retirement (退休), studying art and finally becoming an art guide at the age of 67. (退休后,她继续学习艺术,最终在67岁时成为一名艺术导游)”可知,陈绍琴在67岁时当了一名艺术导游。故选B。
【6题详解】
细节理解题。根据最后一段“Chen is proud of many exhibitions (展览) guided by her over the years, including those of famous artists like Zeng Fanzhi, Xu Bing, Qiu Zhijie and Pablo Picasso. (多年来,她主持了许多展览,包括曾梵志、徐冰、邱志杰和毕加索等著名艺术家的展览,她为此感到自豪)”可知,陈绍琴她成功地指导了许多展览。故选C。
【7题详解】
推理判断题。根据最后一段“Well, I may be old, but I believe that the width of one's life can be expanded (延伸) through self-exploration and learning. ( 好吧,我可能老了,但我相信一个人的生命的宽度可以通过自我探索和学习来延伸)”可知,陈绍琴对自己的生活充满希望。故选A。
C
Chinese high schools differ from American high schools in many ways.
The class structure (结构) is different. Students have each class in a different room with a different set of classmates in America, while Chinese students remain in the same classroom all day.
In addition to the structural difference, Chinese high schools also differ from American high schools in the college application process (大学申请过程) that students undergo.
In the United States, colleges use an application system that considers a student's high school grades, standardized test scores, after-school activities. teacher recommendations, and often a personal interview. Usually, the last few months of senior year has little work.
The Chinese college admission process is very different. College acceptance is depended on standardized examinations held once a year at the end of each school year. Although students take tests at the end of their first and second years of high school, the test that really matters is the exam taken at the end of their final year of high school.
The main way in which Chinese and American high schools differ is in the way information is taught.
In America, personal expression is valued heavily. Many classes are based on discussion of the material, and teachers expect students to join in this dialogue, so the classroom can become noisy. Classroom participation (参与), meaning how a student contributes to the class discussion, is an important part of a student's grade, so a student who works hard but never speaks up could receive a lower grade as a result.
Chinese classrooms do not place this same importance on classroom participation. Class is based on the teacher talking and the students listening quietly. Respect (尊敬) for teachers is far more important. When a student is asked to speak, he or she is expected to stand. This classroom is more formal and respectful. But it also means less communication between the teacher and students.
8. What is the class structure for students in America
A. They have one teacher. B. They study in the same classroom.
C. They have the same classmates. D. They have different classmates and classrooms.
9. What are paragraphs 4、5 mainly about
A. Different class structures.
B. The way information is taught.
C. How to get high marks in the final year of high school.
D. The differences of the college application process between America and China.
10. How can a student most probably get a high mark in an American class
A. By being noisy B. By being active in class discussion.
C. By having respect for teachers. D. By working hard and not speaking.
11. How does the author develop the text
A. By listing numbers. B. By following time order.
C. By presenting research findings. D. By comparing the differences.
【答案】8. D 9. D 10. B 11. D
【解析】
【导语】本文是一篇说明文。文章主要讲述了中国的高中与美国的高中在很多方面的不同。
【8题详解】
细节理解题。根据第二段“The class structure(结构)is different. Students have each class in a different room with a different set of classmates in America, while Chinese students remain in the same classroom all day.(班级结构是不同的。在美国,学生们在不同的教室和不同的同学一起上课,而中国学生整天都呆在同一个教室里。)”可知,美国课堂结构是学生在不同的教室与不同的同学学习。故选D。
【9题详解】
主旨大意题。根据第三段“In addition to the structural difference, Chinese high schools also differ from American high schools in the college application process (大学申请过程) that students undergo.(除了结构上的差异,中国高中在学生申请大学的过程中也与美国高中不同。)”和第四段、第五段可知,第四段和第五段主要讲中美两国大学申请过程的不同。故选D。
【10题详解】
推理判断题。根据第七段“In America, personal expression is valued heavily. Many classes are based on discussion of the material, and teachers expect students to join in this dialogue, so the classroom can become noisy. Classroom participation (参与), meaning how a student contributes to the class discussion, is an important part of a student's grade, so a student who works hard but never speaks up could receive a lower grade as a result.(在美国,个人表达是非常重要的。许多课程都是基于对材料的讨论,老师希望学生加入到这种对话中来,所以教室会变得嘈杂。课堂参与度,也就是学生对课堂讨论的参与程度,是学生成绩的重要组成部分,因此,一个努力学习但从不发言的学生可能会因此得到较低的分数。)”可推断,在美国课堂积极参与课堂讨论的同学最有可能得高分。故选B。
【11题详解】
推理判断题。通读全文,尤其是第一段“Chinese high schools differ irom American high schools in many ways.(中国的高中与美国的高中在很多方面不同。)”可知,作者是通过对比中美两国高中差异来展开全文的。故选D。
D
Conflict (冲突) between teenagers and parents happens for a lot of reasons. Sometimes conflict happens between teenagers and parents just because conflict happens between human beings anyway. Humans have different needs, different feelings, different opinions about what they want, and the relationship with people can be really difficult. However, teenagers can cause further conflict because of the hormonal (生理的) changes that are happening and the stage of life that they're in.
Teenagers and parents have different understanding about rules and at times they find it difficult to look into the future. So parents and teenagers will often experience conflict about many things, do chores, homework, whether teenagers speak respectfully or not and about what they're allowed to do.
Before we think about rule boundaries (界线) for teenagers, we need to make sure that we have a really good relationship base. There's no point saying “From now on, you have to listen to me”: if you don't have a positive relationship with your teenager. We need to go back and make sure there is some degree of shared respect, and some degree of positive communication and enjoyment being together. you do that first, it means that rule boundaries are a lot easier to set up.
Often we're dealing with conflict on the fly. This is not the right time to be dealing with it. We really want parents and teenagers to sit down and think about the kinds of things that may happen in the house before the problems come. The more detailed your rule boundaries are for teenagers, the more likely it is that they are going to follow them. So this means we don't have rule boundaries like “Have the bathroom cleaned”. It needs to be “The floors mopped, nothing on the countertop and the mirrors cleaned by ten o'clock every Saturday”: Rule boundaries need to be written down, and set out ahead of time so the teenager knows exactly what's expected.
12. What's important to set up a rule boundary easily for teenagers
A. Being strict from the start. B. Developing a good relationship with them first.
C. Saying"No" to their requirements. D. Avoiding close talks with them.
13. Which of the following rules are teenagers most likely to follow
A. Doing some housework. B. Having a good reading habit.
C. Cleaning the bathroom. D. Finishing your homework by five.
14. What do the underlined words "on the fly" in the last paragraph probably mean
A. In a hurry. B. On the plane. C. By oneself. D. Another day.
15. What's the best title for the text
A. Growing Pains B. Teenage Problems
C. Parent-Child Conflict and Solutions D. Knowing the Conflict
【答案】12. B 13. D 14. A 15. C
【解析】
【导语】本文是一篇夹叙夹议文。文章主要讲述青少年和父母之间发生的冲突及解决方案。
【12题详解】
细节理解题。根据第三段“Before we think about rule boundaries (界线) for teenagers, we need to make sure that we have a really good relationship base. There's no point saying “From now on, you have to listen to me” (在我们考虑青少年的规则界限之前,我们需要确保我们有一个非常好的关系基础。说“从现在开始,你必须听我的”是没有意义的)”可知,家长与孩子后期建立规则界限的关键是跟孩子有良好的关系基石。故选B。
【13题详解】
推理判断题。根据最后一段“The more detailed your rule boundaries are for teenagers, the more likely it is that they are going to follow them. (你为青少年制定的规则越详细,他们就越有可能遵守这些规则。)”可知 D选项“5点前完成作业。”规则最详细,故选D。
【14题详解】
词义猜测题。根据画线词后“This is not the right time to be dealing with it. Were ally want parents and teenagers to sit down and think about the kinds of things that may happen in the house before the problems come. (现在不是处理这件事的时候。我们希望父母和青少年在问题出现之前坐下来想想家里可能发生的事情。)”可推断上文意思是我们经常在匆忙中处理冲突,所以画线词意思是“匆忙地”,和In a hurry的意思最为接近。故选A。
【15题详解】
主旨大意题。通读全文,尤其第一段“Conflict (冲突) between teenagers and parents happens for a lot of reasons. Sometimes conflict happens between teenagers and parents just because conflict happens between human beings anyway. Humans have different needs, different feelings, different opinions about what they want, and the relationship with people can be really difficult. However, teenagers can cause further conflict because of the hormonal (生理的) changes that are happening and the stage of life that they're in. (青少年和父母之间发生冲突的原因有很多。有时候青少年和父母之间会发生冲突,因为人类之间总是会发生冲突。人类有不同的需求,不同的感受,对自己想要的东西有不同的看法,与人的关系真的很困难。然而,由于正在发生的荷尔蒙变化和他们所处的人生阶段,青少年可能会引发进一步的冲突。)”可知文章主要讲述青少年和父母之间发生的冲突及解决方案。故选C。
第二节(共5小题;每小题2. 5分,满分12. 5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
If you are struggling with social anxiety, and don’t know how to find good friends, you can use the following important ways to meet new people.
____16____
A bookstore is a great place to get to know people with a true sense of curiosity. Meeting new people in the bookstore is lovely because your conversations have depth. You can talk about the different stories you’ve read. ____17____.
Go traveling
Traveling is one of the most adventurous ways to meet other people. People will be in a good mood, particularly when traveling for a vacation, which opens up chances to meet new people in a happy way. ____18____, you explore different places, and create positive memories while meeting new people from different cultures. You’ll make new friends during this happy moment in your life.
Attend a music festival
If you love songs, attending a music festival is the perfect choice for you. In this way, you really can’t escape meeting new people since you’re surrounded by hundreds or even thousands of people in one place, enjoying the live music. ____19____. There’s a big chance that the people you meet in this event are connections you’ll remember even after it ends. If the event is several days long, you might notice that you go out with those strangers for a couple of days. After the event, you might choose to stay in touch.
Take a course
There’s no better way of making new friends and meeting people than taking a course. You can take a course such as learning a skill. ____20____, you gain knowledge and a skill, and you get to socialize with a new set of people.
A. Visit a museum
B. When you travel
C. Go to the bookstore
D. By taking a course you’re interested in
E. If you are fond of exploring the world
F. And you can share your ideas about reading and books, too
G. The excitement of music festivals can create lasting friendships
【答案】16. C 17. F 18. B 19. G 20. D
【解析】
【导语】本文是一篇说明文。主要讲述了结交新朋友的重要方法。
【16题详解】
根据标题下“A bookstore is a great place to get to know people with a true sense of curiosity. Meeting new people in the bookstore is lovely because your conversations have depth.(书店是认识真正有好奇心的人的好地方。在书店结识新朋友是件很可爱的事,因为你们的谈话很有深度。)”可知,本段讲的是去书店结交新朋友。C项“Go to the bookstore(去书店)”符合语境。故选C项。
【17题详解】
根据前文“You can talk about the different stories you’ve read.(你可以谈论你读过的不同的故事。)”可知,你们能够谈论读过的故事。F项“And you can share your ideas about reading and books, too.(你也可以分享你关于阅读和书籍的想法。)符合语境。故选F项。
【18题详解】
根据小标题“Go traveling(去旅行)”可知建议通过旅行结交新朋友,下文“you explore different places, and create positive memories while meeting new people from different cultures.(你探索不同的地方,在结识来自不同文化背景的新朋友的同时创造积极的记忆。)”也是旅行时会发生的事情,旅行能够让我们结识到不同文化背景的朋友。B项“When you travel (当你旅行时)”符合语境。故选B项。
【19题详解】
根据小标题“Attend a music festival(参加音乐节)”可知建议去音乐节结交朋友,前文“In this way, you really can’t escape meeting new people since you’re surrounded by hundreds or even thousands of people in one place, enjoying the live music.(这样,你真的无法逃避结识新朋友,因为你被数百甚至数千人包围在一个地方,享受现场音乐。)”以及后文“There’s a big chance that the people you meet in this event are connections you’ll remember even after it ends. If the event is several days long, you might notice that you go out with those strangers for a couple of days. After the event, you might choose to stay in touch.(你在这次活动中遇到的人很有可能是你在活动结束后仍会记得的朋友。如果活动持续几天,你可能会注意到你会和那些陌生人一起出去好几天。活动结束后,你可能会选择保持联系。)”可知,空格处是想说音乐也能给我们带来持久的友谊。G项“The excitement of music festivals can create lasting friendships(音乐节的兴奋可以创造持久的友谊)”符合语境。故选G项。
【20题详解】
根据前文“You can take a course such as learning a skill.(你可以参加一门课程,比如学习一项技能。)”以及后文“you gain knowledge and a skill, and you get to socialize with a new set of people.(你获得了知识和技能,你可以和一群新的人交往。)”可知,上课也是结交朋友的一种方式,D项“By taking a course you’re interested in(通过选修你感兴趣的课程)”。故选D项。
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
My love,
I’m writing this letter because it’s been a while since we’ve been together. I remember when we first______21______. It was a bright afternoon. I had______22______come home from a tiring day at school, so I wasn’t looking forward to______23______my difficult homework. I ______24______the house to see my mother and my aunt sitting at the kitchen table. They greeted(迎接) me warmly. But before I could respond(作出反应), you caught my______25______immediately. There you were, hiding between my mom and my______26______. They moved out of the way to______27______ you—a gift they had brought home for me.
I will tell the______28______: It took me a while to______29______you. I was a busy person. And I cannot recall having a_______30_______tooth before meeting you. However, your sweetness was a welcomed balance to my busy life. At first, Iwas shy, so I mostly kept you locked away in the_______31_______ only to come back to you when I was bored of being in my room and _______32_______to eat something. And every single time I needed you, there you were.
You never _______33_______to make me smile. There are very few things that make me _______34_______ and you are one of them. My favorite moment is when I take you out of the fridge._______35_______you, I now look forward to the moment when I arrive home.
I love you, cheesecake.
With love,
Zakilya Brown
21. A. fought B. met C. discussed D. hugged
22. A. yet B. already C. also D. just
23. A. starting B. ending C. sharing D. avoiding
24. A. built B. visited C. left D. entered
25. A. eye B. ear C. hand D. body
26. A. sister B. aunt C. uncle D. father
27. A. punish B. lock C. show D. hide
28. A. time B. way C. truth D. difference
29. A. get used to B. run away from C. point out D. make up
30. A. white B. cold C. sweet D. hot
31. A. fridge B. room C. bottle D. box
32. A. pretended B. agreed C. refused D. expected
33. A. promise B. fail C. decide D. choose
34. A. cry B. laugh C. fall D. rise
35. A. In case of B. In spite of C. Because of D. Instead of
【答案】21. B 22. D 23. A 24. D 25. A 26. B 27. C 28. C 29. A 30. C 31. A 32. D 33. B 34. B 35. C
【解析】
【导语】本文为一篇信件。文章以幽默的口吻描述了作者与奶酪蛋糕的邂逅,并逐渐爱上了奶酪蛋糕。
【21题详解】
考查动词词义辨析。句意:我记得我们第一次见面的时候。A. fought打架;B. met遇见;C. discussed讨论;D. hugged拥抱。根据下文的场景描述可知,下文描述的是作者和奶酪蛋糕第一次见面的时候。故选B。
【22题详解】
考查副词词义辨析。句意:我刚从学校累了一天回家,所以我不想开始做困难的家庭作业。A. yet然而;B. already已经;C. also也;D. just刚刚。根据下文“so I wasn’t looking forward to______3______my difficult homework.”可知,作者是刚刚从学校回到家。故选D。
【23题详解】
考查动词词义辨析。句意:我刚从学校累了一天回家,所以我不想开始做困难的家庭作业。A. starting开始;B. ending结束;C. sharing分享;D. avoiding避免。根据上文“I had______2______come home from a tiring day at school”以及空后的“difficult homework”可知,作者刚刚从学校回到家,而作业又很难,根据常理可知,此时作者并不像开始做作业。故选A。
【24题详解】
考查动词词义辨析。句意:我走进屋子,看到妈妈和阿姨正坐在厨房的桌子旁。A. built建立;B. visited拜访、参观;C. left离开;D. entered进入。根据下文的“to see my mother and my aunt sitting at the kitchen table.”可知,作者走进屋子时看到了妈妈和阿姨。故选D。
【25题详解】
考查名词词义辨析。句意:但我还没来得及作出反应,你就立刻引起了我的注意。A. eye眼睛;B. ear耳朵;C. hand手;D. body身体。根据下文“There you were, hiding between my mom and my______6______.”可知,奶酪蛋糕引起了作者的注意。故选A。
【26题详解】
考查名词词义辨析。句意:你就在那儿,躲在我妈和我姨妈中间。A. sister妹妹;B. aunt阿姨;C. uncle叔叔;D. father父亲。根据上文“I ______4______the house to see my mother and my aunt sitting at the kitchen table.”可知,作者的妈妈和姨妈坐在厨房的桌子旁,由此可推断,蛋糕是在两人中间。故选B。
【27题详解】
考查动词词义辨析。句意:她们让开身体以展示你——她们给我带回家的礼物。A. punish惩罚;B. lock锁;C. show展示;D. hide躲藏。根据空前“They moved out of the way”可知,两人挪开了身体,由此可知,她们挪开身体是为了展示蛋糕,让作者看到蛋糕。故选C。
28题详解】
考查名词词义辨析。句意:说实话,我花了一段时间才习惯你。A. time时间;B. way方式;C. truth事实;D. difference区分。根据下文“It took me a while to______9______you.”可知,下文是作者所述说的一个事实。故选C。
【29题详解】
考查动词短语词义辨析。句意:说实话,我花了一段时间才习惯你。A. get used to习惯于;B. run away from逃离;C. point out指出;D. make up组成。根据下文“I was a busy person. And I cannot recall having a______10______tooth before meeting you. However, your sweetness was a welcomed balance to my busy life.”可知,作者以前并不吃甜食,所以是花了一段时间才适应了奶酪蛋糕的味道。故选A。
【30题详解】
考查形容词词义辨析。句意:在认识你之前,我不记得我爱吃甜食。A. white白色;B. cold冷的;C. sweet甜美的;D. hot热的。根据上文可知,作者花了一段时间才适应奶酪蛋糕的味道;而下文“However, your sweetness was a welcomed balance to my busy life.”则表明奶酪蛋糕师甜美的。由此可推断,作者以前并不爱吃甜食。故选C。
【31题详解】
考查名词词义辨析。句意:起初,我很害羞,所以我大部分时间都把你锁在冰箱里——只有当我厌倦了呆在我的房间里,想要吃点东西的时候,我才回来找你。A. fridge冰箱;B. room房间;C. bottle瓶子;D. box盒子。根据下文“My favorite moment is when I take you out of the fridge.”以及常识可知,作者通常把奶酪蛋糕放在冰箱里。故选A。
【32题详解】
考查动词词义辨析。句意:起初,我很害羞,所以我大部分时间都把你锁在冰箱里——只有当我厌倦了呆在我房间里,想要吃点东西的时候,我才回来找你。A. pretended假装;B. agreed同意;C. refused拒绝;D. expected期待。根据上文“so I mostly kept you locked away in the______11______”可知,作者通常把奶酪蛋糕放在冰箱里。由此可知,作者只有想吃的时候才会去冰箱里取。故选D。
【33题详解】
考查动词词义辨析。句意:你总是让我微笑。A. promise承诺;B. fail失败;C. decide决定;D. choose选择。根据下文“There are very few things that make me ______14______ and you are one of them. My favorite moment is when I take you out of the fridge.”可知,作者非常喜欢奶酪蛋糕,由此可推断,奶酪蛋糕总是能让作者微笑,也就是从不会不让作者微笑。故选B。
【34题详解】
考查动词词义辨析。句意:很少有事情能让我笑,你就是其中之一。A. cry哭喊;B. laugh笑;C. fall摔倒、下降;D. rise上升。根据上文“You never ______13______to make me smile.”可知,奶酪蛋糕总是能让作者笑。故选B。
【35题详解】
考查短语词义辨析。句意:因为你,我现在期待着回家的那一刻。A. In case of以防……;B. In spite of虽然;C. Because of因为;D. Instead of代替、而不是。根据上文“My favorite moment is when I take you out of the fridge.”可知,作者非常喜欢从冰箱中取出奶酪蛋糕的时刻,由此可知,因为奶酪蛋糕,作者才期待回家。故选C。
第二节(共10小题;每小题1. 5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
The Dragon Boat Festival is on May 5 of the lunar calendar. It is also called “duan wu jie”, “chong wu jie”, and “duan yang jie”. There are two fives in the date May 5, therefore it ______36______ (get ) the name of “chong wu”.There are many tales(传说) explaining the meaning or ______37______ (begin) of the Drago n Boat Festival. One is that usually it ______38______ (hold) to remember a great poet, Qu Yuan. However, researches done ______39______ scholars(学者) have led to another two probable ______40______(view).
The ______41______ (one) view is that it is related to a tale of a dragon in ancient Chinese legend. People of thé south considered ______42______ (they) as children of the dragon. On May 5 of the lunar calendar, they would worship(敬奉)the dragon’s “totem”,______43______(wish) for a year of a good harvest.
Another one is that it is based on the myth of an “evil day”. As summer starts, mosquitoes, flies, and other insects and the growth of bacteria become more common. People ______44______ (easy) get sick, so they call the Dragon Boat Festival(May 5) the “evil day”.
During the Drago n Boat Festival, people usually eat zongzi and have dragon boat races _______45_______ now are popular worldwide.
【答案】36. gets
37. beginning
38. is held
39. by 40. views
41. first 42. themselves
43. wishing
44. easily 45. which##that
【解析】
【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍了中国的传统节日——端午节,介绍了关于其起源的传说和节日的习俗。
【36题详解】
考查时态和主谓一致。句意:5月5日有两个5,因此得名“重午”。这里为句中谓语动词,根据上下文可知,本句时态为一般现在时;主语为it,单数,所以用第三人称单数形式。故填gets。
【37题详解】
考查名词。句意:关于端午节的起源,有很多传说。根据空前的“meaning”以及分析句子成分可知,空处为名词作宾语,意为“开始、起源”。故填beginning。
【38题详解】
考查时态和语态。句意:一个是,人们通常举行它是为了纪念一位伟大的诗人,屈原。考查从句谓语动词,根据主句时态可知,从句时态为一般现在时;主语为it,单数,和动词“hold”之间为被动关系。故填is held。
【39题详解】
考查介词。句意:然而,学者们的研究得出了另外两种可能的观点。根据句意可知,空处意为“由……进行”,构成被动关系,用介词by。故填by。
40题详解】
考查名词的数。句意:然而,学者们的研究得出了另外两种可能的观点。根据空前的“two”可知,空处为可数名词的复数形式。故填views。
【41题详解】
考查序数词。句意:第一种观点认为,它与中国古代传说中的一个龙的故事有关。根据上文“However, researches done ______4______ scholars(学者) have led to another two probable ______5______(view).”可知,上文提到一共有两种观点。而空处指的是“第一种”观点,用序数词。故填first。
【42题详解】
考查代词。句意:南方的人认为自己是龙之子。考查代词,宾语和主语是一样的,由此可知,宾语用反身代词。故填themselves。
【43题详解】
考查非谓语动词。句意:在农历五月初五,他们会祭拜龙的“图腾”,希望来年有个好收成。这里为非谓语动词担当状语,主语“they”和动词wish 之间为主动关系,用现在分词形式。故填wishing。
【44题详解】
考查副词。句意:人们很容易生病,所以他们称端午节(5月5日)为“邪恶的日子”。修饰动词“get”用副词形式。故填easily。
【45题详解】
考查定语从句。句意:在端午节期间,人们通常吃粽子,赛龙舟,这种习俗现在在世界各地都很流行。这里为定语从句的关系词,先行词为“dragon boat races”,在定语从句中担当主语,用关系代词which或that引导。故填which/that。
第四部分 写作(共两节,满分40分)
第一节(满分15分)
46. 外教Rose计划在下周五的英语课上开展英语学习交流会,请你写一篇发言稿。
内容包括:
1.你的学习方法;
2.你的收获。
注意:
1.写作词数应为80个左右;
2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Dear classmates,
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】Dear classmates,
It is my great honor to stand here today to share my ways to learn English. Reading, listening and speaking, and writing are the basic requirements of mastering English well.
As far as I am concerned, I spend half an hour reading every morning, through which I not only build up my language sense but also expand my vocabulary. What’s more, I actively join the school English club, where my listening and speaking skills improve. In the evening, I always write down the English sentence patterns and key words I met this day. Gradually, my writing level goes up.
I hope my English-learning ways are helpful to you. Thank you for your attention!
【解析】
【导语】本篇书面表达属于应用文。要求考生写一篇有关英语学习的发言稿,讲述自己的学习方法。
【详解】1.词汇积累
扩大:expand→enlarge
此外:what’s more → in addition
写下:write down→take down/put down
就个人而言:as far as I am concerned→from my point of view/for my part
2.句式拓展
简单句变复合句
原句:Gradually, my writing level goes up.
拓展句:As the time goes by, my writing level goes up.
【点睛】【高分句型1】As far as I am concerned, I spend half an hour reading every morning, through which I not only build up my language sense but also expand my vocabulary. (运用了“介词+which”引导的非限制性定语从句)
【高分句型2】What’s more, I actively join the school English club, where my listening and speaking skills improve. (运用了where引导的非限制性定语从句)
第二节(满分25分)
47. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
Once upon a time, a young girl whose name was Lily, lived in a small village in the heart of a forest. She was known throughout the village for her kind heart. She spent her days helping her neighbors, taking care of the animals and exploring the forests.
One day, as she was walking through the forest, she came across a small, injured bird lying on the ground. Its wing was broken, and it looked up at her with painful eyes. Lily knew she had to help the bird, so she carefully picked it up and put it in her arms.
She took the bird back to her house and dealt with its wounds. She fed it and gave it water, and soon the bird was on the way to recovering (康复). As the days passed, Lily came to love the bird. But she knew it belonged to the forest, so she helped the bird fly back to the forest.
Another day, Lily happened to see a group of children playing a joke on a young boy for his height, and the boy seemed to cry. Seeing that, Lily realized she had to do something to help.
She walked to the group of children and asked them to stop laughing at the boy. They looked at her doubtfully, but Lily seriously told them that it wasn’t kind to make fun of others. Finally, the children listened to her. They stopped laughing at the boy and even apologized (道歉) to him. Lily smiled, feeling proud of herself for standing up for what was right.
注意:1.续写词数应为150个左右;
2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
As the years went by, Lily continued to spread kindness throughout the village.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
One day, Lily heard a knock at her door
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】 As the years went by, Lily continued to spread kindness throughout the village. She tried her best to help those in need, stood up for the weak, and always had a smile on her face. Her kindness inspired others to be kind as well, and soon the village was known for its harmony. She knew that even the smallest act of kindness could make a big difference to the village. Her kindness gained everyone’s respect here.
One day, Lily heard a knock at her door. When she opened it, she saw a group of villagers standing there, holding a board that read “Thank You, Lily!” A bird was circling around the board and the villagers explained that they had come together to thank her for all the kindness she had shown over the years. Lily felt so surprised, and then she hugged each of the villagers, feeling grateful for the love and the support they had shown to her.
【解析】
【导语】本文以人物为线索展开,讲述了一个名叫莉莉的年轻女孩住在森林中心的一个小村庄里,她每天都在帮助邻居,照顾动物她用她的善良获得全村人的尊重。
【详解】1. 段落续写:
①由第一段首句内容“随着时间的流逝,莉莉继续在村子里传播善良。”可知,第一段可描写莉莉继续帮助他人,以及她的行为带给村子的变化。
②由第二段首句内容“一天,莉莉听到有人敲门。”可知,第二段可描写是谁敲门,以及敲门的目的。
2. 续写线索:救助小鸟——帮助被嘲笑的男孩——坚持帮助他人——带给村子变化——村人感谢她。
3. 词汇激活
行为类
①激励:inspire/encourage/stimulate
②知道:know/understand/recognize
③表达:show/express/declare
情绪类
①惊讶的:surprised/astonished/amazed
②感激的:grateful/appreciative/obliged
【点睛】[高分句型1]She knew that even the smallest act of kindness could make a big difference to the village.(that引导的宾语从句)
[高分句型2]When she opened it, she saw a group of villagers standing there, holding a board that read “Thank You, Lily!”(when引导的时间状语从句和that引导的限制性定语从句)
听力:1~5 CACCA 6~10 ABBCB 11~15 ACCBA 16~20 CAACB2023~2024学年第一学期高一年级第二次月考试卷
英语
考生注意:
1. 本试卷分选择题和非选择题两部分。满分150分,考试时间120分钟。
2. 答题前,考生务必用直径0. 5毫米黑色墨水签字笔将密封线内项目填写清楚。
3. 考生作答时,请将答案答在答题卡上。选择题每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑;非选择题请用直径0. 5毫米黑色墨水签字笔在答题卡上各题的答题区城内作答,超出答题区域书写的答案无效,在试题卷、草稿纸上作答无效。
4. 本卷命题范围:人教版必修第一册Unit 1至Unit 2。
第一部分 听力(共两节,满分30分)
第一节(共5小题;每小题1. 5分,满分7. 5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1. Which bus does the man suggest the woman take
A. No. 50. B. No. 51. C. No. 52.
2. What does the man mean
A. He will go alone. B. He will continue to work. C. He will go with the woman.
3. Why did the man make the call
A. To collect tickets. B. To borrow some money. C. To invite the woman to a movie.
4. How will the woman get to the J-Mall
A. By subway. B. By taxi. C. By bus.
5. How does the woman feel about her interview
A. Worried. B. Satisfied. C. Confident.
第二节(共15小题;每小题1. 5分,满分22. 5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
6. What is the good news for the speakers
A. They are getting a raise. B. Their work will be more interesting.
C. They will go on a vacation next month.
7 What does the woman say about her present work
A. It is interesting. B. It is boring. C. It is challenging.
听第7段材料,回答第8至10题。
8. What is Crystal like
A. She is quiet. B. She is friendly. C. She is lazy.
9. What makes study difficult for the woman when Crystal is at home
A. Crystal’s arguments. B. Crystal’s silly questions. C. Calls and visits from Crystal’s friends.
10. What does the woman always get from Crystal
A. Books. B. Concert tickets. C. Telephone calls.
听第8段材料,回答第11至13题。
11. What will an expert personal trainer do for first-time visitors
A Make a plan. B. Hand out gifts. C. Have a call back.
12. What advice does the woman give to the man
A. Paying in cash. B. Taking a medical test. C. Visiting Spark Fitness for himself.
13. What are the speakers talking about
A. Ways to sign up for a PE class. B. How to set up Spark Fitness. C. Spark Fitness’s membership.
听第9段材料,回答第14至16题。
14. How much is the man willing to pay for a raise
A. $10. B. $20. C. $50.
15. What is the woman going to do after being refused
A. Give up her present job. B. Go on staying in the restaurant.
C. Have a further talk with the man.
16. What’s the probable relationship between the speakers
A Waitress and customer. B. Teacher and student. C. Boss and worker.
听第10段材料,回答第17至20题。
17. Who is the speaker leaving a message for
A. Sam. B. Mrs. Wilson. C. Mr. Smith.
18. What is wrong with the speaker
A. She is ill. B. She fails to call her manager. C. She forgets the time of her meeting.
19. What does the speaker want Mr. Johnson to do
A. Make a list. B. Send an e-mail. C. Fix her computer.
20. When will the postman come and get the package
A. At 10: 00. B. At 10: 50. C. At 11: 10.
第二部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2. 5分,满分37. 5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
Academic Year (学年) at Newcastle University in the UK
If you’re staying with us for the next academic year, you might be wondering about term dates and assessment (测评) periods. Here’s how the next academic year will look.
Term 1
There will be a one-week training course on the week beginning on 18 September this year. Teaching on most programmes will start on 25 September.
Teaching in this term will last for 12 weeks, with an enrichment week, allowing you to stop and think of your learning, or to explore new skills. During the enrichment week we’ll be running many events for you to take part in.
After the Winter Break, there will be a two-week assessment period beginning on 8 January next year, followed by a one-week break from 22 January.
Term 2
Teaching in Term 2 will begin on 29 January and will last for 12 weeks, including a revision week, allowing you to focus on your studies and to catch up.
The assessment period for Term 2 will begin on 20 May and will last for three weeks.
Term 3
For our students on Postgraduate Taught programmes, Term 3 will begin on 21 June and finish on 13 September.
1. What’s special about Term 1
A. There is a training course.
B. It has no assessment periods.
C. It has the longest teaching weeks
D. It includes Postgraduate Taught programmes.
2 When will Term 3 start
A. On 8 January. B. On 20 May.
C. On 21June. D. On 13 September.
3. Where is the text probably taken from
A. A DIY course. B. A history book.
C. A school calendar. D. A travel guide.
B
Chen Shaoqin, a woman from Beijing, has shown the world how life should be lived by working as a tour guide in her seventies.
Chen has only a middle school education. She began studying English at the age of 40, changing herself from a factory worker to a white collar (白领) worker in an international trade company.
Chen continued to learn after retirement (退休), studying art and finally becoming an art guide at the age of 67. Over the past five years, from a person who knew nothing about art to a great volunteer guide, Chen's hard work and love for learning have encouraged many. As a guide, she is able to take special training courses and has the chance to learn from artists, giving her courage to continue.
Chen is proud of many exhibitions (展览) guided by her over the years, including those of famous artists like Zeng Fanzhi, Xu Bing, Qiu Zhijie and Pablo Picasso. She believes that every tour is a beautiful journey and a new chance to learn and be moved. Chen's love for learning has made her an excellent guide. After turning 73 this year, she said. “Well, I may be old, but I believe that the width of one's life can be expanded (延伸) through self-exploration and learning.”
4. How did the English learning affect Chen Shaoqin
A. She became a white-collar. B. She got a job as an art guide.
C. She had a chance to be an artist. D. She turned out to be a factory worker.
5. How old was Chen Shaoqin when she became an art guide
A. 40. B. 67. C. 72 D. 73.
6. What can we know about Chen Shaoqin from the last paragraph
A. She gets into trouble when travelling.
B. She becomes famous for her great paintings.
C. She has guided many exhibitions successfully.
D. She has been a volunteer guide for five years.
7. What's Chen Shaoqin's attitude towards her life
A. Hopeful. B. Worried. C. Regretful. D. Doubtful.
C
Chinese high schools differ from American high schools in many ways.
The class structure (结构) is different. Students have each class in a different room with a different set of classmates in America, while Chinese students remain in the same classroom all day.
In addition to the structural difference, Chinese high schools also differ from American high schools in the college application process (大学申请过程) that students undergo.
In the United States, colleges use an application system that considers a student's high school grades, standardized test scores, after-school activities. teacher recommendations, and often a personal interview. Usually, the last few months of senior year has little work.
The Chinese college admission process is very different. College acceptance is depended on standardized examinations held once a year at the end of each school year. Although students take tests at the end of their first and second years of high school, the test that really matters is the exam taken at the end of their final year of high school.
The main way in which Chinese and American high schools differ is in the way information is taught.
In America, personal expression is valued heavily. Many classes are based on discussion of the material, and teachers expect students to join in this dialogue, so the classroom can become noisy. Classroom participation (参与), meaning how a student contributes to the class discussion, is an important part of a student's grade, so a student who works hard but never speaks up could receive a lower grade as a result.
Chinese classrooms do not place this same importance on classroom participation. Class is based on the teacher talking and the students listening quietly. Respect (尊敬) for teachers is far more important. When a student is asked to speak, he or she is expected to stand. This classroom is more formal and respectful. But it also means less communication between the teacher and students.
8. What is the class structure for students in America
A. They have one teacher. B. They study in the same classroom.
C. They have the same classmates. D. They have different classmates and classrooms.
9. What are paragraphs 4、5 mainly about
A. Different class structures.
B. The way information is taught.
C. How to get high marks in the final year of high school.
D. The differences of the college application process between America and China.
10. How can a student most probably get a high mark in an American class
A. By being noisy B. By being active in class discussion.
C. By having respect for teachers. D. By working hard and not speaking.
11. How does the author develop the text
A. By listing numbers. B. By following time order.
C. By presenting research findings. D. By comparing the differences.
D
Conflict (冲突) between teenagers and parents happens for a lot of reasons. Sometimes conflict happens between teenagers and parents just because conflict happens between human beings anyway. Humans have different needs, different feelings, different opinions about what they want, and the relationship with people can be really difficult. However, teenagers can cause further conflict because of the hormonal (生理的) changes that are happening and the stage of life that they're in.
Teenagers and parents have different understanding about rules and at times they find it difficult to look into the future. So parents and teenagers will often experience conflict about many things, do chores, homework, whether teenagers speak respectfully or not and about what they're allowed to do.
Before we think about rule boundaries (界线) for teenagers, we need to make sure that we have a really good relationship base. There's no point saying “From now on, you have to listen to me”: if you don't have a positive relationship with your teenager. We need to go back and make sure there is some degree of shared respect, and some degree of positive communication and enjoyment being together. you do that first, it means that rule boundaries are a lot easier to set up.
Often we're dealing with conflict on the fly. This is not the right time to be dealing with it. We really want parents and teenagers to sit down and think about the kinds of things that may happen in the house before the problems come. The more detailed your rule boundaries are for teenagers, the more likely it is that they are going to follow them. So this means we don't have rule boundaries like “Have the bathroom cleaned”. It needs to be “The floors mopped, nothing on the countertop and the mirrors cleaned by ten o'clock every Saturday”: Rule boundaries need to be written down, and set out ahead of time so the teenager knows exactly what's expected.
12. What's important to set up a rule boundary easily for teenagers
A. Being strict from the start. B. Developing a good relationship with them first.
C. Saying"No" to their requirements. D. Avoiding close talks with them.
13. Which of the following rules are teenagers most likely to follow
A. Doing some housework. B. Having a good reading habit.
C. Cleaning the bathroom. D. Finishing your homework by five.
14 What do the underlined words "on the fly" in the last paragraph probably mean
A. In a hurry. B. On the plane. C. By oneself. D. Another day.
15. What's the best title for the text
A. Growing Pains B. Teenage Problems
C. Parent-Child Conflict and Solutions D. Knowing the Conflict
第二节(共5小题;每小题2. 5分,满分12. 5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
If you are struggling with social anxiety, and don’t know how to find good friends, you can use the following important ways to meet new people.
____16____
A bookstore is a great place to get to know people with a true sense of curiosity. Meeting new people in the bookstore is lovely because your conversations have depth. You can talk about the different stories you’ve read. ____17____.
Go traveling
Traveling is one of the most adventurous ways to meet other people. People will be in a good mood, particularly when traveling for a vacation, which opens up chances to meet new people in a happy way. ____18____, you explore different places, and create positive memories while meeting new people from different cultures. You’ll make new friends during this happy moment in your life.
Attend a music festival
If you love songs, attending a music festival is the perfect choice for you. In this way, you really can’t escape meeting new people since you’re surrounded by hundreds or even thousands of people in one place, enjoying the live music. ____19____. There’s a big chance that the people you meet in this event are connections you’ll remember even after it ends. If the event is several days long, you might notice that you go out with those strangers for a couple of days. After the event, you might choose to stay in touch.
Take a course
There’s no better way of making new friends and meeting people than taking a course. You can take a course such as learning a skill. ____20____, you gain knowledge and a skill, and you get to socialize with a new set of people.
A. Visit a museum
B. When you travel
C. Go to the bookstore
D. By taking a course you’re interested in
E. If you are fond of exploring the world
F. And you can share your ideas about reading and books, too
G. The excitement of music festivals can create lasting friendships
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
My love,
I’m writing this letter because it’s been a while since we’ve been together. I remember when we first______21______. It was a bright afternoon. I had______22______come home from a tiring day at school, so I wasn’t looking forward to______23______my difficult homework. I ______24______the house to see my mother and my aunt sitting at the kitchen table. They greeted(迎接) me warmly. But before I could respond(作出反应), you caught my______25______immediately. There you were, hiding between my mom and my______26______. They moved out of the way to______27______ you—a gift they had brought home for me.
I will tell the______28______: It took me a while to______29______you. I was a busy person. And I cannot recall having a_______30_______tooth before meeting you. However, your sweetness was a welcomed balance to my busy life. At first, Iwas shy, so I mostly kept you locked away in the_______31_______ only to come back to you when I was bored of being in my room and _______32_______to eat something. And every single time I needed you, there you were.
You never _______33_______to make me smile. There are very few things that make me _______34_______ and you are one of them. My favorite moment is when I take you out of the fridge._______35_______you, I now look forward to the moment when I arrive home.
I love you, cheesecake.
With love,
Zakilya Brown
21. A. fought B. met C. discussed D. hugged
22. A. yet B. already C. also D. just
23. A. starting B. ending C. sharing D. avoiding
24. A. built B. visited C. left D. entered
25. A. eye B. ear C. hand D. body
26. A. sister B. aunt C. uncle D. father
27. A. punish B. lock C. show D. hide
28. A. time B. way C. truth D. difference
29. A. get used to B. run away from C. point out D. make up
30. A. white B. cold C. sweet D. hot
31. A. fridge B. room C. bottle D. box
32. A. pretended B. agreed C. refused D. expected
33. A. promise B. fail C. decide D. choose
34. A. cry B. laugh C. fall D. rise
35. A. In case of B. In spite of C. Because of D. Instead of
第二节(共10小题;每小题1. 5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
The Dragon Boat Festival is on May 5 of the lunar calendar. It is also called “duan wu jie”, “chong wu jie”, and “duan yang jie”. There are two fives in the date May 5, therefore it ______36______ (get ) the name of “chong wu”.There are many tales(传说) explaining the meaning or ______37______ (begin) of the Drago n Boat Festival. One is that usually it ______38______ (hold) to remember a great poet, Qu Yuan. However, researches done ______39______ scholars(学者) have led to another two probable ______40______(view).
The ______41______ (one) view is that it is related to a tale of a dragon in ancient Chinese legend. People of thé south considered ______42______ (they) as children of the dragon. On May 5 of the lunar calendar, they would worship(敬奉)the dragon’s “totem”,______43______(wish) for a year of a good harvest.
Another one is that it is based on the myth of an “evil day”. As summer starts, mosquitoes, flies, and other insects and the growth of bacteria become more common. People ______44______ (easy) get sick, so they call the Dragon Boat Festival(May 5) the “evil day”.
During the Drago n Boat Festival, people usually eat zongzi and have dragon boat races _______45_______ now are popular worldwide.
第四部分 写作(共两节,满分40分)
第一节(满分15分)
46. 外教Rose计划在下周五的英语课上开展英语学习交流会,请你写一篇发言稿。
内容包括:
1.你的学习方法;
2.你的收获。
注意:
1.写作词数应为80个左右;
2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Dear classmates,
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
第二节(满分25分)
47. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
Once upon a time, a young girl whose name was Lily, lived in a small village in the heart of a forest. She was known throughout the village for her kind heart. She spent her days helping her neighbors, taking care of the animals and exploring the forests.
One day, as she was walking through the forest, she came across a small, injured bird lying on the ground. Its wing was broken, and it looked up at her with painful eyes. Lily knew she had to help the bird, so she carefully picked it up and put it in her arms.
She took the bird back to her house and dealt with its wounds. She fed it and gave it water, and soon the bird was on the way to recovering (康复). As the days passed, Lily came to love the bird. But she knew it belonged to the forest, so she helped the bird fly back to the forest.
Another day, Lily happened to see a group of children playing a joke on a young boy for his height, and the boy seemed to cry. Seeing that, Lily realized she had to do something to help.
She walked to the group of children and asked them to stop laughing at the boy. They looked at her doubtfully, but Lily seriously told them that it wasn’t kind to make fun of others. Finally, the children listened to her. They stopped laughing at the boy and even apologized (道歉) to him. Lily smiled, feeling proud of herself for standing up for what was right.
注意:1.续写词数应为150个左右;
2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
As the years went by, Lily continued to spread kindness throughout the village.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
One day, Lily heard a knock at her door
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
听力:1~5 CACCA 6~10 ABBCB 11~15 ACCBA 16~20 CAACB
郑重声明:本文版权归原作者所有,转载文章仅为传播更多信息之目的,如作者信息标记有误,请第一时间联系我们修改或删除,多谢。
