河南省周口市西华县致远外国语学校2022-2023八年级上学期期末英语试题(含解析)

河南省周口市西华县致远外国语学校2022-2023学年八年级上学期期末英语试题
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
一、阅读单选
Do you like collecting stamps If you answer “yes”, please come to visit the stamp show in the City Museum. There are thousands of stamps from twenty countries. From these stamps, you can learn art, history, culture, plants and animals from many parts of the world. You can also buy some of the beautiful stamps. Don’t miss the good chance!
Ticket price: ¥ 30
Time: 8: 00—16: 00
Date: Dec. 12—18
Pace: City Museum
Address: No. 69, Renming Road
Tel: 24338790
Webeite: http: //www.
根据材料内容选择最佳答案
1.The stamps are from ________.
A.twelve countries B.fifteen countries C.twenty countries D.thirty countries
2.When will the stamp show begin
A.At 8: 00 on November 16. B.At 8: 00 on December 12.
C.At 8: 00 on December 18. D.At 8: 00 on December 16.
3.The underlined word “address” means “________” in Chinese
A.地址 B.价格 C.材料 D.主题
4.Which of the following is TURE
A.The show will last seven days.
B.There are five halls in the museum.
C.You can see hundreds of stamps on the show.
D.People can visit the stamps in the museum for free.
5.The passage mainly(主要地)tells us ________.
A.where the stamp show is B.how to collect stamps
C.why people like collecting stamps D.something about the stamp show
Long ago, an old man lived in an old house with his dog. One day, he saved a snake. The snake gave him a gem(宝石). “When you want something, speak to the gem,” said the snake.
The old man took the gem and said, “If only I had a new house...” Then a big new house showed up in front of him. The old man moved there with his dog happily.
Soon, a man came and wanted something to eat. The old man asked the gem for a good dinner. At dinner, the man knew about the gem. A bad thought came to him. That night, he stole(偷)the gem.
The old man’s dog saw it and followed the man. That night when the man was sleeping with the gem in his mouth, the dog moved its tail(尾巴)around the man’s nose. “Achoo!” The gem came out.
Back in the house, the old man was crying. He thought be lost not only the gem but also his dog. When his dog returned with the gem, the old man was excited! “There’s nothing more I want now.” he said.
根据短文内容,选择最佳答案。
6.What did the old man first get from the gem
A.A doll. B.A snake. C.A new house. D.A dog.
7.The man came to the old man for ________.
A.food B.the gem C.advice D.money
8.What does the underlined word thought mean in Chinese
A.习惯 B.借口 C.想法 D.机会
9.What was the old man’s dog like
A.Strong. B.Clever. C.Quiet. D.Funny.
10.What do we know from the passage
A.The dog found the gem in the man’s pocket. B.The old man was crying only because of the gem.
C.The dog didn’t return with the gem. D.The old man didn’t want to lose his dog.
A lot of people like taking a trip with no plans. They think it is very exciting and has more fun. But in fact, it is not good. Making vacation plans is very important.
First, a vacation plan can make sure that everything goes well. If you visit a place but you don’t book a hotel, you may have no place to stay at night.
Second, you have lots of things to take with you for a vacation. You need to plan what things you have to buy and what things you need to put in bags. For example, you want to visit one place, but when you arrive at the airport(机场), you forget to bring your plane ticket! You may be late for the plane.
Third, making a vacation plan can help you save a lot of money. No one wants to spend more money than they want to. If you surf the Internet before you go on a vacation, you may find some cheap plane tickets and hotel rooms.
Next time when you go on a vacation, try to write down some plans. They can help you have more fun in your vacation.
根据短文内容,选择最佳答案。
11.What does the writer think of the trip without plans
A.Interesting. B.Relaxing. C.Bad. D.Exciting.
12.According to this passage, what is very important
A.To make a vacation plan. B.To take a trip by plane.
C.To visit a place with more money. D.To surf the Internet.
13.What can make sure that everything goes well during the vacation
A.Bringing your plane ticket. B.Booking a cheap hotel room.
C.Taking many things with you. D.Making a vacation plan.
14.What does the underlined word book mean in Chinese
A.装修 B.预订 C.扩建 D.推荐
15.What does the passage mainly talk about
A.Why must we make a vacation plan B.It’s important to have mor fun.
C.How can we make a vacation plan D.What must we take during the vacation
二、阅读还原5选5
We can’t always meet lucky things in our life. Sometimes some bad things are good for our life. 16 . No matter what happens in our life, we should learn to face it bravely.
Helen was a wonderful dancer. One day, when Helen was playing with her 10-month-old son at home, the building began to shake. “ 17 , but when my husband opened the door, the building fell down,” said Helen.
Helen was saved the next day, but her husband and her baby son died. And her legs were badly hurt. 18 .
What did this mean to a dancer “At fist I thought I wouldn’t be able to dance anymore, and my life would become very hard. I was very sad at that time. 19 . I decided that I would not let them down.” Helen said. She first learned to turn over in bed without the help of anyone. Later, 20 .
Months later. Helen received artificial limbs(假肢). She smiled and said to her mother, “Tomorrow I will be able to walk, and before long I can dance again.” The earthquake had taken away a lot of things, but it had never taken away the hope of life.
根据材料内容,从下面五个选项中,选出能填入文中空缺处的最佳选项,使短文意思通顺、内容完整。
A.I carried my son in my arms and wanted to go downstairs
B.But when I saw that my family and friends cared so much about me
C.They can help us learn to be brave
D.she began practicing dancing on the bed when she felt better
E.The doctor said that her legs had to be cut off from the knees
三、完形填空
My name is Betty. I am 14 years old. I 21 in the countryside. 22 , I loved country music. Mr. Chen was my music teacher. He was very kind to me. He asked me to practice 23 . Later, he found that I was good at playing the violin. He taught me to sing 24 to play the violin. I was very interested 25 violin. I practiced playing the 26 in my spare time. Now I’m used to playing the violin. I am very 27 while playing music on the violin. When I have a bad day, guess what. I always play it to make 28 feel better. A lot of my friends ask me, “Do you like practicing that much ” “Yes. I’m 29 in playing the violin. It is my voice (歌声) in the world of 30 . I would love to become better, and I try to do it.”
I love to play music on the violin 31 I can also make friends. In the music group, I make a lot of friends and they 32 how I feel about music.
I have to practice many hours in order to fully understand the music and develop its 33 . I see it as a person, a friend. My violin has a rich sound. It 34 me to become better. I enjoy playing music on the violin for 35 people. Well, I must practice my violin now.
21.A.jump B.live C.fight D.cheer
22.A.At first B.In time C.At least D.On time
23.A.flying B.jumping C.singing D.planting
24.A.and B.but C.so D.or
25.A.up B.on C.at D.in
26.A.drums B.violin C.piano D.guitar
27.A.happy B.sad C.tired D.hungry
28.A.himself B.myself C.herself D.yourself
29.A.interesting B.fond C.interested D.surprised
30.A.love B.culture C.sports D.music
31.A.so B.when C.if D.because
32.A.think B.know C.believe D.suggest
33.A.sound B.club C.color D.feeling
34.A.thinks B.wants C.helps D.gets
35.A.other B.another C.the other D.others
四、短文选词填空
阅读短文:从方框中选择适当的词并用其正确形式填空,使短文通顺、意思完整。每空限填一词,每词限用一次。
tell, because, I, nothing, after, dangerous, she, what, have, good
One day a little mouse living on a farm saw the farmer put a mousetrap(老鼠夹) in the house. He ran to the farmyard and 36 everyone, “There is a mousetrap in the house!”
The chicken raised his head and said, “Mr. Mouse, I can tell you this trap is a 37 to you, but it means 38 to me.” The mouse turned to the pig, “I’m so sorry, Mr. Mouse, but the trap isn’t a worry to 39 ,” the pig said. The mouse then turned to the cow. “It sounds like only you have a problem, Mr. Mouse,” the cow said. The mouse became sad 40 no one cared about him.
That night the sound of the trap catching something was heard by everyone. The farmer’s wife rushed to see 41 was caught. In the darkness she couldn’t see that it was a snake whose tail was caught. The snake bit the farmer’s wife. She caught a bad fever and the farmer knew the 42 way to treat a fever was with chicken soup. So he killed the chicken. However, the wife got sicker and friends and neighbors came by to take turns looking 43 her. The farmer killed the pig to make meals for them. Unluckily, the farmer’s wife, died and so many friends and family came to 44 funeral(葬礼) that the farmer 45 to kill the cow to treat all of them.
So remember that when any one of us is in trouble, we may be all in danger.
五、短文语境提示填空
阅读短文,根据语篇要求填空,使短文通顺、意思完整。每空限填一词。
Different people have different hobbies. Some people like reading 46 drawing pictures. Some people like taking pictures. I like playing basketball. My parents used 47 be basketball players. They are good at playing basketball. They often teach me to play basketball. 48 their help, I am very interested in basketball. I 49 tall and strong like them. I joined the school basketball team last year. I play basketball with my teammates every day. I’m going to be 50 basketball player when I grow up.
六、填写适当的句子补全对话
根据下面的对话情景,在每个空白处填上一个适当的句子,使对话的意思连贯、完整。
A: Hi, Millie! 51
B: This time yesterday I was playing basketball.
A: 52
B: Yes, of course. I think playing basketball is very exciting.
A: 53
B: Almost every day.
A: 54
B: Li Nan. She is one of the greatest woman basketball players in the world.
A: 55
B: About an hour every time.
A: Great! I hope to play basketball next time.
B: I’m very glad.
七、材料作文
56.随着互联网的发展和普及,网上购物在我们的生活中变得越来越普遍了。请你以“Shopping Online”为题谈一下网上购物的利与弊。
优点:在家“逛商店”,不受时间限制;容易找到自己要买的东西;有的东西便宜、省钱;
缺点:不能亲眼看到商品,质量难以保证;不能享受上街购物的乐趣。
要求:1.语句通顺,条理清楚,书写规范。
2.70词左右,开头已给出,不计入总词数。
Shopping Online
Shopping online is a new way of shopping. It has a lot of advantages.
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
试卷第2页,共2页
试卷第1页,共1页
参考答案:
1.C 2.B 3.A 4.A 5.D
【导语】本文是一则广告。主要介绍了一场邮票展览的相关情况。
1.细节理解题。根据“There are thousands of stamps from twenty countries.”可知,这次邮票展览的邮票来自20个国家。故选C。
2.细节理解题。根据“Time: 8: 00—16: 00; Date: Dec. 12—18”可知,这次邮票展览是从12月12日上午8点开始。故选B。
3.词句猜测题。根据“ No.69, Renming Road”可知,此处应该指代“地址”。故选A。
4.细节理解题。根据表格中“Date: Dec. 12—18”可知,此次邮票展览将会持续7天。故选A。
5.主旨大意题。根据“please come to visit the stamp show in the City Museum.”可知,文章主要介绍了邮票展览的相关情况。故选D。
6.C 7.A 8.C 9.B 10.D
【导语】本文主要讲述了一个善良的老人因为救了一条蛇而获得了一块可以许愿的宝石却被坏人偷走了,老人因为失去了宝石和珍爱的狗而痛哭,老人的狗帮他寻回了宝石。老人看见失而复得的狗感到非常的开心,觉得只要有它就足够了。
6.细节理解题。根据“The old man took the gem and said, ‘If only I had a new house...’ Then a big new house showed up in front of him. ”可知,老人第一次从宝石那里得到了一所新房子。故选C。
7.细节理解题。根据“Soon, a man came and wanted something to eat.”可知,男人来到老人这里要一些吃的。故选A。
8.词句猜测题。根据“A bad thought came to him. That night, he stole(偷)the gem.”可知,男人偷走了宝石,因此男人产生的是坏主意,即坏的“想法”。故选C。
9.推理判断题。根据“That night when the man was sleeping with the gem in his mouth, the dog moved its tail(尾巴)around the man’s nose. ‘Achoo!’ The gem came out.”可知,老人的狗用尾巴使男人打了个喷嚏而拿回了宝石,因此它是“聪明的”。故选B。
10.推理判断题。根据“Back in the house, the old man was crying. He thought be lost not only the gem but also his dog.”及“There’s nothing more I want now.”可知,老人的狗回来了,他什么也不想再要了,因为他跟狗的感情很深,不想失去它了。故选D。
11.C 12.A 13.D 14.B 15.A
【导语】本文主要讲述了旅行前需要制定假期计划的原因。
11.细节理解题。根据“A lot of people like taking a trip with no plans. They think it is very exciting and has more fun. But in fact, it is not good.”可知,作者认为没有计划的旅行是不好的。故选C。
12.细节理解题。根据“Making vacation plans is very important.”可知,制定假期计划是非常重要的。故选A。
13.细节理解题。根据“a vacation plan can make sure that everything goes well.”可知,一个假期计划可以确保一切顺利。故选D。
14.词句猜测题。根据“If you visit a place but you don’t book a hotel, you may have no place to stay at night.”可知,去旅行时,如果没有预订酒店,你可能在晚上没有地方住。因此划线单词表示“预订”。故选B。
15.主旨大意题。根据“Making vacation plans is very important.”及“First, ... Second, ... Third, ...”可知,本文主要讲述了旅行前需要制定假期计划的原因。故选A。
16.C 17.A 18.E 19.B 20.D
【导语】本文通过介绍了海伦是如何战胜不幸带来的困难的故事。
16.根据“We can’t always meet lucky things in our life. Sometimes some bad things are good for our life.”可知,在我们的生活中,我们不可能总是遇到幸运的事情。有时候一些坏事对我们的生活是有好处的,此处介绍坏事的作用。选项C“它们可以帮助我们学会勇敢”符合语境,故选C。
17.根据“One day, when Helen was playing with her 10-month-old son at home, the building began to shake.”可知,一天,当海伦和她10个月大的儿子在家里玩耍时,房子开始摇晃。此处介绍房子摇晃时的反应,选项A“我把儿子抱在怀里,想下楼”符合语境,故选A。
18.根据“And her legs were badly hurt.”可知,她的腿受了重伤,此处提到腿受伤,选项E“医生说她的腿必须从膝盖处截肢”符合语境,故选E。
19.根据“I decided that I would not let them down.”可知,我决定不让他们失望,此处提到一些不想让失望的人,选项B“但当我看到我的家人和朋友如此关心我”符合语境,故选B。
20.根据“She first learned to turn over in bed without the help of anyone.”可知,她第一次学会在床上翻身,没有任何人的帮助。此处提到她的进步,选项D“当她感觉好些时,她开始在床上练习跳舞”符合语境,故选D。
21.B 22.A 23.C 24.A 25.D 26.B 27.A 28.B 29.C 30.D 31.D 32.B 33.A 34.C 35.A
【导语】本文主要介绍了作者对音乐和小提琴的喜爱。
21.句意:我住在农村。
jump跳;live居住;fight打架;cheer欢呼。根据空后的“in the countryside”可知,此处是指住在农村。故选B。
22.句意:起初,我喜欢乡村音乐。
At first起初;In time及时;At least至少;On time按时。根据“I loved country music”以及下文可知,作者后来对小提琴感兴趣,所以是刚开始喜欢乡村音乐。故选A。
23.句意:他让我练习唱歌。
flying飞;jumping跳;singing唱歌;planting种植。根据下文“He taught me to sing”可知,此处是指练习唱歌。故选C。
24.句意:他教我唱歌和拉小提琴。
and和;but但是;so因此;or或者。根据下文“Now I’m used to playing the violin.”可知,此处表示的是教作者唱歌和拉小提琴。故选A。
25.句意:我对小提琴很感兴趣。
up向上;on在……上面;at在;in在……里面。be interested in表示“对……感兴趣”。故选D。
26.句意:我在业余时间练习拉小提琴。
drums鼓;violin小提琴;piano钢琴;guitar吉他。根据上文“I was very interested... violin.”可知,对拉小提琴感兴趣所以在业余时间练习拉小提琴。故选B。
27.句意:我在拉小提琴时很开心。
happy开心的;sad伤心的;tired劳累的;hungry饥饿的。根据下文“When I have a bad day, guess what. I always play it to make... feel better.”可知,此处是指作者在拉小提琴时很开心。故选A。
28.句意:我总是拉小提琴让自己感觉更好。
himself他自己;myself我自己;herself她自己;yourself你自己。根据“I always play it to make... feel better”可知,作者通过拉小提琴让自己感觉更好,主语是I,应用myself。故选B。
29.句意:我对拉小提琴很感兴趣。
interesting有趣的;fond喜爱的;interested感兴趣的;surprised吃惊的。be interested in表示“对……感兴趣”。故选C。
30.句意:这是我在音乐世界里的歌声。
love爱;culture文化;sports运动;music音乐。根据“ It is my voice (歌声) in the world”可知,小提琴的声音是作者在音乐世界里的歌声。故选D。
31.句意::我喜欢拉小提琴,因为我也可以交朋友。
so因此;when当……时候;if如果;because因为。根据“ I love to play music on the violin... I can also make friends.”可知,空格前后是因果关系,前果后因,用because引导原因状语从句。故选D。
32.句意:在音乐团体里,我交了很多朋友,他们知道我对音乐的感受。
think认为;know知道;believe相信;suggest建议。根据“how I feel about music”可知,此处表示的是他们知道作者对音乐的感受。故选B。
33.句意:我必须练习很多小时才能完全理解音乐并发展它的音色。
sound声音;club俱乐部;color颜色;feeling感觉。根据空前的“understand the music and develop its”可知,持续练习拉小提琴是为了发展它的音色,使音乐更动听。故选A。
34.句意:它帮助我变得更好。
thinks认为;wants想要;helps帮助;gets得到。根据空后的“to become better”可知,此处表示的是帮助作者变得更好。故选C。
35.句意:我喜欢为别人拉小提琴。
other其他的;another三者及以上的另一个;the other两者中的另一个;others其他人或物。此处是指其他人,空后有名词people,应用other。故选A。
36.told 37.danger 38.nothing 39.me 40.because 41.what 42.best 43.after 44.her 45.had
【分析】本文是一篇寓言故事。主要讲述了一只老鼠发现了农夫安放的老鼠夹,于是好心的去提醒鸡、猪、羊,但没有得到他们的关注。后来,农夫的妻子被那支老鼠夹夹中的蛇咬伤而生病去世,于是农夫杀了鸡、猪、羊来款待他的亲戚朋友们。这个故事告诉我们一个道理:城门失火,殃及池鱼。
36.句意:他跑到农场庭院告诉所有人,“房间里有一个老鼠夹!”。此处应填一个动词作谓语,结合下文“There is a mousetrap in the house!”及备选词汇可知“tell告诉”符合语境,ran为过去式,空处也应用过去式。故填told。
37.句意:老鼠先生,我告诉你这个夹子对你来说是个威胁,对我来说无所谓。结合句意及备选词汇可知“dangerous危险的”符合语境,此处应填一个名词danger“危险”。故填danger。
38.句意:老鼠先生,我告诉你这个夹子对你来说是个威胁,对我来说无所谓。此处应填一个名词或代词作宾语,结合句意及备选词汇可知“nothing没有什么”符合语境。故填nothing。
39.句意:实在抱歉,老鼠先生!但是我不担心这个夹子。此处应填一个人称代词,结合句意及备选词汇可知“I我”符合语境,此处人称代词位于介词“to”后,应为宾格形式。故填me。
40.句意:老鼠因为没人重视他而伤心。此处应填一个连词,结合句意及备选词汇可知“because因为”符合语境。故填because。
41.句意:农夫的妻子跑去看逮住了什么。此处应填一个关系代词,结合句意及备选词汇可知“what什么”符合语境。故填what。
42.句意:她发高烧了,农夫所知道的是,发烧了最好的喝鸡汤。此处应填一个形容词作定语,结合句意及备选词汇可知“good好的”符合语境,考查短语“the best way to do sth.做某事最好的方式”。故填best。
43.句意:然而,他的妻子病得更严重了,朋友邻居们轮流看望他。结合句意及备选词汇可知“look after看望”符合语境。故填after。
44.句意:不幸的是,农夫的妻子死了,亲戚朋友们来参加她的葬礼。此处应填一个人称代词,结合句意及备选词汇可知“she她”符合语境,后接名词“funeral(葬礼)”应用其形容词性物主代词。故填her。
45.句意:农夫不得不宰了养招待他们。结合句意及备选词汇可知“have to 不得不”符合语境,came为过去式,空处也应用过去式。故填had。
46.and 47.to 48.With 49.am 50.a
【导语】本文介绍了不同的人有不同的兴趣爱好。
46.句意:有些人喜欢看书和画画。根据“Some people like reading…drawing pictures.”可知,这里表示并列,用并列连词and,故填and。
47.句意:我的父母曾经是篮球运动员。根据“My parents used…be basketball players.”可知,此处用used to do sth表示“过去常常做某事”,故填to。
48.句意:在他们的帮助下,我对篮球很感兴趣。根据“their help”可知,此处用with one’s help表示“在某人的帮助下”,句子开头首字母大写,故填With。
49.句意:我和他们一样高大强壮。根据全文时态可知,此句是一般现在时,结合“I”和“tall”判断,此空用am,构成系表结构,故填am。
50.句意:我长大后要成为一名篮球运动员。根据“basketball”和语境可知,此处表示泛指,basketball是以辅音音素开头,因此用不定冠词a修饰basketball,故填a。
51.What were you doing this time yesterday 52.Do you like playing basketball 53.How often do you play basketball 54.Who is your favorite basketball player 55.How long do you play basketball every time
【导语】本文是A询问Millie有关打篮球相关事宜的一则对话。
51.根据“This time yesterday I was playing basketball.”可知,询问对方昨天这个时候正在做什么,故填What were you doing this time yesterday。
52.根据“Yes, of course. I think playing basketball is very exciting.”可知,此处应是一个一般疑问句,询问是否喜欢打篮球,故填Do you like playing basketball。
53.根据“Almost every day.”可知,询问打篮球的频率,故填How often do you play basketball。
54.根据“Li Nan. She is one of the greatest woman basketball players in the world.”可知,询问最喜欢的篮球运动员,故填Who is your favorite basketball player。
55.根据“About an hour every time.”可知,询问每次打篮球的时长,故填How long do you play basketball every time。
56.例文:
Shopping Online
Shopping online is a new way of shopping. It has a lot of advantages. First. You can go shopping at home any time. Second, the prices of the products are usually lower than those in physical shops. Third, nearly all goods can be found online.
But it also has disadvantages. You can’t see the real products, so it is difficult to guarantee quality. Also, you can’t try on the clothes to see whether they fit you or not. Besides, we are unable to enjoy the pleasure of shopping on the streets.
Our life is changing because of online shopping. It brings convenience to us, but we should also pay attention to its side effects.
【详解】[总体分析]
①题材:本文是一篇材料作文;
②时态:时态为“一般现在时”;
③提示:写作要点已给出,考生注意不要遗漏要点,并注意适当添加细节,突出写作要点。
[写作步骤]
第一步,介绍网购的优势;
第二步,介绍网购的劣势;
第三步,总结全文。
[亮点词汇]
①try on试穿
②be unable to不能做某事
[高分句型]
① You can’t see the real products, so it is difficult to guarantee quality.(so连接的并列句)
②It brings convenience to us, but we should also pay attention to its side effects.(but表转折)
答案第1页,共2页
答案第1页,共2页

郑重声明:本文版权归原作者所有,转载文章仅为传播更多信息之目的,如作者信息标记有误,请第一时间联系我们修改或删除,多谢。