河南省南阳市卧龙区第九中学校2022-2023学年七年级上学期期末英语试题
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
一、阅读单选
Soccer camp Come to our camp if you are 7—15 and you love soccer. At the camp we will teach you how to play soccer well and you will have a great time with other soccer lovers.
When and where 8:30 a. m.—11:00 a. m. 2:30 p. m.—5:00 p. m January 13—15, 2022 Park Junior High school, Shanghai, China
Things you need T-shirt; shorts; sport shoes
This is a FREE camp! If you want to come, please email Mr Robin at soccer camp 2021@ . before November 30, 2021. We are happy about having you at your camp.
1.Who can go to the soccer camp
A.Jack, 6. B.Eric, 13. C.Tim, 16. D.John, 17.
2.How long is the soccer camp
A.Two days. B.Three days. C.Four days. D.Five days.
3.Where is the soccer camp
A.In the USA. B.In the UK. C.In China. D.In Canada.
4.If Mark wants to go to the soccer camp, he must ________.
A.play soccer well B.take a soccer ball with him
C.pay Mr Robin about 500 yuan D.email Mr Robin before November 30, 2021
5.Which statement is TRUE
A.The soccer camp is for boys.
B.Park Junior High school is in Beijing.
C.Students can get sports shoes from the camp.
D.Students play sports for 5 hours every day at the camp.
One early (早的) morning, an old woman goes into her son’s bedroom (卧室) to ask her son to get up.
“ Get up, Mark. It's time to go to school!”
“But why, Mom I don’t want to go.”
“ Give me tworeasonswhy you don't want to go.”
“ Well, for one, I don’t have any friends there, and the teachers don’t like me for two!”
“Oh, that’s no reason not to go to e on now and get ready (准备好).”
“ Give me two reasons why I must go to school!”
“ Well, for one, you’re 52 years old. And you’re the principal (校长) for two! You have a lot to do”.
6.Who asks Mark to get up
A.Mark’s father. B.Mark’s mother.
C.Mark’s teacher. D.Mark’s students.
7.Where does Mark work
A.In a school. B.On the farm. C.In a hospital. D.In a shop.
8.The underlined word “reasons” means “______” in Chinese.
A.计划 B.说明 C.资料 D.原因
9.Which of the following is TRUE(哪句话是正确的)?
A.The son likes his school very much.
B.The son doesn’t like his teachers.
C.The son doesn’t like to work.
D.The son doesn’t need to get up early.
10.What is the best title (标题) of the passage?
A.Mom and Son B.Time to School
C.A Kind Mom D.In the School
Dear Danny,
Welcome to China. Now I want to introduce Chinese meals to you.
We Chinese people have three meals every day. We have breakfast at about 7:00. We have eggs, bread, noodles, milk, or other food for breakfast.
Lunch is a big meal in China. We always have lunch at about 12:00. Students have lunch at schools. Workers have lunch in their factories. We have rice, vegetables, meat, soup, or other food for lunch.
We always have dinner at home at about 5:00 p.m. We have rice, vegetables, fish and meat. The dinner is usually big,too.
Chinese food is very nice. Please remember to eat some Chinese food when you come to China. I hope you will like it. Can you tell me something about the food in your country
Yours,
Li Ming
根据材料内容选择最佳答案。
11.Who will receive(收到) this letter
A.My dear friend. B.Li Ming. C.Danny. D.We don’t know.
12.Who writes the letter
A.Danny. B.A friend. C.A Chinese. D.An American.
13.What meals in China are usually big
A.Breakfast. B.Breakfast and lunch. C.Lunch and dinner. D.Breakfast and dinner.
14.What meal don’t Chinese people usually have rice for
A.Breakfast. B.Lunch. C.Dinner. D.None.
15.What’s the meaning of the underlined word “factories” in Chinese
A.博物馆 B.电影院 C.工厂 D.政府
二、阅读还原5选5
In many English homes, people eat four meals a day: breakfast, lunch, afternoon tea and dinner.
People have breakfast at any time from seven to nine in the morning. They eat porridge(粥), eggs and bread. 16
17 Afternoon tea is from four to five in the afternoon. 18 First, they have soup, and then they have meat or fish with vegetables. After that they eat some fruits such as (比如) bananas, apples and oranges. 19 Some of them have their dinner in the middle of the day. 20 And all these meals are very simple (简单的).
根据材料内容,从下面五个选项中选出能填入文中空缺处的最佳答案,使短文意思通顺、内容完整。
A.And dinner is at about half past seven.
B.But not all English people eat like that.
C.English people drink tea or coffee at breakfast time.
D.Their meals are breakfast, dinner, afternoon tea and supper.
E.Lunch comes at one o’clock.
三、完形填空
先通读短文,掌握其大意,然后从A、B、C、D四个选项中选出一个可以填入相应空白处的最佳答案。
It’s Father Monkey’s birthday. “How about making a(n) 21 cake (蛋糕) for your dad ” Mother Monkey asks.
“That’s 22 ! Dad likes fruit (水果) cake,” Baby Monkey says.
“We have sugar and flour (糖和面粉) 23 we need some bananas and eggs. Can you 24 some ” Mother Monkey asks.
“OK!” Baby Monkey says and leaves (离开) home.
First, Baby Monkey 25 a banana tree. “Wow, the bananas look 26 . Let me get four,” he says.
“Stop (停止) !” Mr. Gorilla calls.
“Sorry. I 27 to make a banana cake. Can you give me some bananas ” Baby Monkey asks.
“Can I 28 some cakes ” Mr. Gorilla asks.
Baby Monkey says, “ 29 !” Mr. Gorilla gives Baby Monkey four bananas and Baby Monkey thanks him and leaves. Then Baby Monkey sees some 30 and wants to take some. At this time, Ms. Hen calls, “Hey! Those are 31 !”
“Sorry, can I have five for a birthday cake ” Baby Monkey asks.
“Can I have your cake ” Ms. Hen asks. “Yes!” Baby Monkey says and takes five eggs.
In the evening, the 32 “friends” come to Baby Monkey’s home. Mr. Gorilla asks, “ 33 is our cake ” “We gave Baby Monkey bananas and eggs,” Ms. Hen says. “Haha! Now we can have a party!” Father Monkey says. Then, they 34 Happy Birthday and have the birthday cake. It’s really a great birthday 35 Father Monkey.
21.A.carrot B.orange C.apple D.banana
22.A.different B.boring C.great D.late
23.A.after B.or C.so D.but
24.A.try B.get C.see D.have
25.A.knows B.needs C.finds D.asks
26.A.good B.green C.old D.small
27.A.help B.want C.come D.go
28.A.buy B.give C.eat D.meet
29.A.Thanks B.Sure C.Hello D.Bye
30.A.desks B.dogs C.toys D.eggs
31.A.mine B.yours C.hers D.his
32.A.two B.three C.four D.five
33.A.What B.What color C.Where D.How much
34.A.fly B.sing C.play D.take
35.A.at B.on C.about D.for
四、短文选词填空
in kid find play have they get take other it
Hi, I’m happy to meet you! I have a dog, 36 name is Henry. It’s from Canada, and it’s eight years old. Henry likes to be 37 red clothes and hats. I have a big wardrobe (衣橱) for Henry. It’s very cool.
Henry is different from 38 dogs, he likes photos very much. On fine days, Henry often 39 up at 7:00, then I 40 it to the zoo. Henry 41 many friends there, he likes 42 with his friends, such as the monkey Kimmy, the elephant Dancy and the panda Jimmy, I often take photos for 43 . You can 44 these photos on the Internet (网络). Now, many 45 like Henry and his friends. They like our photos, too.
五、短文语境提示填空
Susan’s parents come to work in China. Now they live in Beijng. Her father is an office 46 . He works in a big office. Her mother is a cook. She works in the restaurant which is 47 to Susan’s school. Susan usually has breakfast at home, but she doesn’t have lunch at home. She has 48 at school. The food in his school is very nice. Susan likes Chinese food a lot. She often eats jiaozi for lunch. In the evening, she has dinner with her parents. Her mother cooks very 49 . She often cooks nice food for the family. Her father likes fish and eggs. Susan’s favorite food is chicken hamburgers. She often 50 them in her mother’s restaurant. Sometimes she is glad to eat with parents at home.
六、填写适当的句子补全对话
根据下面的对话情景,在每个空白处填上一个恰当的句子,使对话的意思连贯、完整。
A: Hello. 51
B: Yes, please. I want to buy a birthday present(礼物) for my sister.
A: OK. 52
B: I’m not sure about that.
A: Here are some beautiful clothes and e and have a look.
B: OK. They all look great.
A: Do you know her clothing size (尺码)
B: 53 .
A: What about her shoe size
B: She takes a size 9 in shoes.
A: 54
B: Red.
A: OK. I think you can buy her a pair of red shoes.
B: Good idea. This pair looks nice. How much
A: 150 yuan.
B:OK. 55 . Here’s the money.
七、书信作文
56.请你以David的身份给Mary写一封信,介绍你自己和你家人的情况。你可以谈谈他们的工作和他们所喜欢的食品。信的开头和结尾已经给出,不计入总词数。
1.提示词:family, happy, teacher, doctor, fish, chicken, vegetables。
2.70 词左右。
Dear Mary,
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
David
试卷第1页,共3页
试卷第1页,共3页
参考答案:
1.B 2.B 3.C 4.D 5.D
【导语】本文主要介绍了一足球训练营活动的相关信息。
1.细节理解题。根据第一栏“Come to our camp if you are 7—15 and you love soccer.”可知,参与该训练营的年龄规定是7岁到15岁,因此13岁的Eric符合条件。故选B。
2.细节理解题。根据第二栏“When and where...January 13—15, 2022”可知,该训练营活动时间是2022年1月13日到15日,共三天。故选B。
3.细节理解题。根据第二栏“When and where...Park Junior High school, Shanghai, China”可知,训练营活动的地点是中国上海。故选C。
4.细节理解题。根据最后一栏“If you want to come, please email Mr Robin at soccer camp 2021@ . before November 30, 2021.”可知,Mark想去的话必须在2021年11月30之前给Robin先生发电子邮件。故选D。
5.推理判断题。根据第二栏“When and where 8:30 a. m.—11:00 a. m. 2:30 p. m.—5:00 p. m”可知,该足球训练营活动时间是每天上午2.5小时,下午2.5小时,每天一共活动5小时,D项正确。故选D。
6.B 7.A 8.D 9.C 10.B
【分析】短文大意:本文是一篇小对话。到了该去学校上班的时间,可是马克不想去,妈妈给了他必须去学校上班的理由。
6.题意:谁叫马克起床的 考查细节理解题。根据马克的话But why, Mom ,可知妈妈让他起床,故选B。
7.题意:马克在哪里工作 考查细节理解题。根据妈妈的话It's time to go to school!,结合末尾可知,马克是学校校长,故选A。
8.题意:在汉语中,带下划线的单词“reason”的意思是“______”。考查词义理解题。why为什么,表原因;根据下文why I must go to school,可知马克让妈妈给出两个必须去学校的理由,故选D。
9.题意:下面哪个是正确的 考查细节推断题。A. The son likes his school very much.儿子非常喜欢他的学校。B. The son doesn’t like his teachers.儿子不喜欢他的老师。C. The son doesn’t like to work.儿子不喜欢工作。D. The son doesn’t need to get up early.儿子不需要早起。根据马克和妈妈的对话,可知他不想去学校上班,故选C。
10.题意:这篇文章最好的题目是什么 考查标题归纳。A. Mom and Son妈妈和儿子;B. Time to School该去上学校了;C. A Kind Mom慈母;D. In the School在学校。根据短文内容,母子两人谈论的是要不要去学校上班,可知Time to School幽默风趣符合文意,故选B。
11.C 12.C 13.C 14.A 15.C
【导语】本文是李明写给丹尼的信,介绍了中国人的三餐。
11.细节理解题。根据“Dear Danny,”可知,丹尼会收到这封信,故选C。
12.细节理解题。根据“Yours, Li Ming”可知,是李明写的。再结合“Welcome to China. Now I want to introduce Chinese meals to you.”可知,李明是中国人,故选C。
13.细节理解题。根据“Lunch is a big meal in China.”和“The dinner is usually big, too.”可知,在中国午餐和晚餐都是大餐,故选C。
14.细节理解题。根据“We have breakfast at about 7:00. We have eggs, bread, noodles, milk, or other food for breakfast.”可知,中国人早餐一般不吃米饭,故选A。
15.词义猜测题。根据“Workers have lunch”可知,工人应该是在工厂吃午饭,故选C。
16.C 17.E 18.A 19.B 20.D
【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍了英国家庭的饮食习惯。
16.由空格前一句“They eat porridge, eggs and bread.”可知,此处表示英国人早餐所吃的东西,这里则表示“喝的东西”,和前文呼应。选项C“英国人早餐喝茶或咖啡”符合情景,故选C。
17.由空格后一句“Afternoon tea is from four to five in the afternoon.”可知,此处表示下午茶的时间,空格处则表示“午饭的时间”。选项E“午餐在一点”符合情景,故选E。
18.由空格后一句“Afternoon tea is from four to five in the afternoon...”可知前文介绍了早饭、午饭和下午茶的时间,此处介绍晚餐的时间。选项A“晚餐的时间大约在七点半”符合情景,故选A。
19.由空格后一句“Some of them have their dinner in the middle of the day.”可知,此处介绍的是和前文不一致的晚餐时间,此处用一个过渡性句子。选项B“但并不是所有的英国人都这样吃”符合情景,故选B。
20.由空格后一句“And all these meals are very simple.”可知,此处表示饭菜都很简单。选项D“他们的三餐是早餐、晚餐、下午茶和晚餐”符合情景,故选D。
21.D 22.C 23.D 24.B 25.C 26.A 27.B 28.C 29.B 30.D 31.A 32.A 33.C 34.B 35.D
【导语】本文讲述了小猴子为了给猴子爸爸做一个香蕉蛋糕,如何取得香蕉和鸡蛋,以及给猴子爸爸过了一个很棒的生日的故事。
21.句意:给你爸爸做一个香蕉蛋糕怎么样?
carrot胡萝卜;orange橘子;apple苹果;banana香蕉。根据“we need some bananas and eggs.”可知,小猴子要做香蕉蛋糕。故选D。
22.句意:太好了!
different不同的;boring无聊的;great伟大的;late晚的。根据“Dad likes fruit (水果) cake”可知,爸爸喜欢香蕉蛋糕,因此此处指这个主意太棒了。故选C。
23.句意:我们有糖和面粉,但是我们需要一些香蕉和鸡蛋。
after在……之后;or或者;so所以;but但是。根据“We have sugar and flour...we need some bananas and eggs.”可知,前后句为转折关系,有糖和面粉,但是还需要香蕉和鸡蛋。故选D。
24.句意:你能弄一些吗?
try尝试;get得到;see看到;have有。根据“Can you...some ”可知,此处指能去弄一些吗。故选B。
25.句意:首先,小猴找到了一棵香蕉树。
knows知道;needs需要;finds发现;asks问。根据“First, Baby Monkey...a banana tree.”可知,此处指小猴子找到了香蕉树。故选C。
26.句意:哇,香蕉看起来很好。
good好的;green绿色;old旧的;small小的。根据“Let me get four,”可知,此处指香蕉看起来很好,所以才去要。故选A。
27.句意:我想做一个香蕉蛋糕。
help帮助;want想要;come来;go去。根据“Sorry. I...to make a banana cake.”可知,此处指想做香蕉蛋糕。故选B。
28.句意:我可以吃蛋糕吗?
buy买;give给;eat吃;meet遇见。根据“Can I...some cake ”可知,此处询问可以吃蛋糕吗。故选C。
29.句意:小猴说:“当然!”
Thanks谢谢;Sure当然;Hello招呼;Bye再见。根据“the...‘friends’ come to Baby Monkey's home.”可知,最后两个朋友都去吃蛋糕了,因此此处小猴子同意了。故选B。
30.句意:然后小猴子看到一些鸡蛋,想拿一些。
desks桌子;dogs狗;toys玩具;eggs鸡蛋。根据“Ms. Hen calls”可知,在母鸡这儿是来要鸡蛋。故选D。
31.句意:这时,母鸡女士叫道:“嘿!那些是我的!”
mine我的;yours你的;hers她的;his他的。根据“Hey! Those are...!”可知,这些鸡蛋是母鸡的,对于母鸡来说是第一人称,指“我的鸡蛋”。故选A。
32.句意:晚上,这两个“朋友”来到小猴的家。
two两个;three三个;four四个;five五个。根据“Mr. Gorilla asks.”以及“Ms. Hen says.”可知,一共两个朋友来到了小猴子的家。故选A。
33.句意:我们的蛋糕在哪里
What什么;What color什么颜色;Where哪里;How much多少钱。根据“...is our cake ”可知,此处来到之后询问蛋糕在哪儿。故选C。
34.句意:然后,他们唱生日快乐歌,吃生日蛋糕。
fly飞;sing唱歌;play玩;take拿。根据“Then, they...Happy Birthday and have the birthday cake.”可知,此处指唱生日快乐歌。故选B。
35.句意:对猴子爸爸来说,这真是一个很棒的生日。
at在……处;on在……上面;about关于;for对于。根据“It's really a great birthday...Father Monkey.”可知,对于猴子爸爸来说,这个生日很棒。故选D。
36.its 37.in 38.other 39.gets 40.take 41.has 42.to play/playing 43.them 44.find 45.kids
【导语】本文是一篇记叙文。文章主要介绍了作者的小狗。
36.句意:我有一只狗,它的名字是亨利。此处缺少形容词修饰name,it表示“它”,此处用其形容词性物主代词its,表示“它的”。故填its。
37.句意:亨利喜欢穿红色的衣帽。in+表示颜色的服装表示“穿着……颜色的衣服”,是固定搭配,故填in。
38.句意:亨利和其他的狗不一样。此处缺少形容词修饰dogs,other表示“其他的”,这里表示“其他的狗”,故填other。
39.句意:亨利总是七点起床。get up表示“起床”,本句是一般现在时,主语是第三人称单数,故填gets。
40.句意:然后我带它去动物园。take sth to sp表示“把……带到某地”,此处是一般现在时,故填take。
41.句意:亨利在那里有很多朋友。此处缺少谓语动词,have表示“拥有”,本句是一般现在时,主语是第三人称单数,故填has。
42.句意:他喜欢和朋友们玩。play with sb表示“和某人玩耍”,本句是一般现在时,like to do sth/like doing sth表示“喜欢做某事”,故填to play/playing。
43.句意:我总是给它们照相。此处表示“作者的小狗和它的朋友们”,此处用them指代,故填them。
44.句意:你能在网上找到这些照片。此处缺少谓语动词,find表示“找到”,情态动词can后接动词原形,故填find。
45.句意:现在,很多的小孩喜欢亨利和他的朋友们。此处缺少名词,kid表示“孩子”,many修饰可数名词复数,故填kids。
46.worker 47.close 48.lunch 49.well 50.eats
【导语】本文是一篇记叙文。文章主要介绍了苏珊的家庭情况。
46.句意:她的爸爸是一名办公室文员。由后句“He works in a big office.”可知,她的爸爸在办公室工作,office worker表示“办公室文员”,此处用单数形式。故填worker。
47.句意:她妈妈的饭店离苏珊的学校很近。be close to表示“离……很近”。故填close。
48.句意:她在学校吃午餐。由前句“but she doesn’t have lunch at home”可知,她不在家吃午饭,此处表示在学校吃午饭。故填lunch。
49.句意:她妈妈做饭很棒。由后句“She often cooks nice food for the family.”可知,她妈妈做饭很棒,此处副词修饰动词,well表示“好地”。故填well。
50.句意:她总是在妈妈的饭店吃它们。由上句“Susan’s favorite food is chicken hamburgers.”可知,她最喜欢的食物是汉堡包,此处指chicken hamburgers,eat表示“吃”,本句是一般现在时,主语是第三人称单数。故填eats。
51.Can I help you 52.What does your sister like 53.No, I don’t 54.What color does she like 55.I’ll take them
【导语】本文是一则两人关于购物的对话。
51.根据“Yes, please. I want to buy a birthday present(礼物) for my sister.”可知,B是来买东西的,所以A应该说“我能帮助你吗”。故填Can I help you。
52.根据“I’m not sure about that.”以及A给的推荐内容“Here are some beautiful clothes and e and have a look.”可知,是问对方妹妹喜欢什么。故填What does your sister like。
53.根据“Do you know her clothing size (尺码) ”和“What about her shoe size ”可知,应作否定回答。故填No, I don’t。
54.根据“Red.”可知,问她喜欢什么颜色。故填What color does she like。
55.根据“Here’s the money.”可知,买下了这双鞋。故填I’ll take them。
56.例文
Dear Mary,
I’m David. I’m from England. I want to tell you something about my family.
There are four people in my family. They’re my father, my mother, my sister and I. My father is an English teacher. He likes fish very much. My mother is a doctor. She likes cooking. Chicken is her favorite food. My sister Julia and I are in the same school. We don’t like eating vegetables. But our parents tell us to eat a lot of vegetables. They are good for us. We have a happy family.
Yours,
David
【详解】[总体分析]
① 题材:本文是一篇书信作文;
② 时态:时态为“一般现在时”;
③ 提示:根据所给提示完成写作,不能遗漏信息,以第一人称的口吻叙述。
[写作步骤]
第一步,介绍自己是David,想告诉对方一些事情;
第二步,介绍自己家人的工作和他们所喜欢的食品。
[亮点词汇]
① want to do想要做
② like doing喜欢做
③ tell sb to do sth告诉某人做某事
[高分句型]
But our parents tell us to eat a lot of vegetables.(动词不定式作宾语补足语)
答案第1页,共2页
答案第1页,共2页
郑重声明:本文版权归原作者所有,转载文章仅为传播更多信息之目的,如作者信息标记有误,请第一时间联系我们修改或删除,多谢。
