2023 秋季河南省高一第三次联考
英语
注意事项:
1. 答题前,考生务必将自己的姓名、考生号、考场号、座位号填写在答题卡上。
2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂 黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在 答题卡上。写在本试卷上无效。
3. 考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。
第一部分 听力(共两节,满分30分)
做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转 涂到答题卡上。
第一节 (共5小题;每小题1. 5分,满分7. 5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C三个选项中选出最佳选 项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读 一遍。
例:How much is the shirt
A. £19. 15. B. £9. 18. C. £9. 15.
答案是C。
1. How does the woman feel
A. Regretful. B. Angry, C. Satisfied
2. What does the man want to do
A. Go to Alice’s home.
B. See a film with Alice.
C. Have dinner with Alice.
3. When did the woman receive Lucia’s invitation
A. This morning. B. Yesterday evening C. Yesterday afternoon.
4. Why does Anna come to Paris
A. To visit a friend. B. To work C. To do some shopping.
5. What will the weather be like next week
A. Cloudy. B. Rainy, C. Sunny.
第二节 (共15小题;每小题1. 5分,满分22. 5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C三个选项 中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各 小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
6. Who is the man probably talking to
A. A teacher. B. A boss. C. A doctor.
7. Why does the man want to quit his job
A. The pay is low,
B. The work is too hard.
C. He can’t get a promotion.
听第7段材料,回答第8、9题。
8. What does the man like about the bestseller
A. Its color. B. Its style C. Its material.
9. What does the man finally decide to do
A. Try on a yellow coat. B. Go to another shop. C. Buy a woolen sweater.
听第8段材料,回答第10至12题。
10. Who invited the man to the party
A. His cousin. B. The woman. C. His classmate.
11. What does the woman think of the music
A. Boring. B. Beautiful. C. Noisy.
12. What will the speakers do next
A. Leave the party. B. Go tree climbing. C. Go on chatting.
听第9段材料,回答第13至16题。
13. What do we know about the woman’s father
A. He felt lonely. B. He got sick. C. He fell over
14. What is the woman’s attitude towards sending her father to a nursing home
A. Supportive. B. Unsure. C. Disapproving
15. How old is the man’s mother
A. 54 years old. B. 57 years old. C. 60 years old.
16. Why did the man’s mother go to the nursing home
A. To make friends.
B. To enjoy professional services.
C. To live in a pleasant environment.
听第10段材料,回答第17至20题。
17. What is the speed limit on the highway in America
A. 25 miles an hour, B. 35 miles an hour. C. 55 miles an hour
18. What is on a traffic ticket
A. The price of the car. B. The traffic rules. C. The amount of fine.
19. What will happen if a driver receives too many traffic tickets
A. He can’t drive for some time.
B. He will be put in prison.
C. He can’t drive forever.
20. How is the traffic during the rush hours
A. Very light B. Quite heavy. C. Not so heavy
第二部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节 (共15小题;每小题2. 5分,满分37. 5分)
阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
The famous magazine, Runner’s World, has chosen some of the best, most difficult and enjoyable UK races.
Top of the Wolds 10K Challenge
This 10-km countryside track in Yorkshire is all fun until you take the left turn at Nunburnholme. At this point, you enter a serious uphill part, but thankfully the uphill part only lasts for around 1.5 km. You’ll have about a kilometre to enjoy the views before the way takes you downhill again, and back to where you started in Warter—a cute little village.
Scurry2Bridges Run
This 161-km relay race (接力赛) is divided into 16 parts, so you each run 4 separate parts. Over the course of this day-long adventure, you’ll each run about marathon distance while the workers will drive around for pick-ups and drop-offs at relay exchange points between the start in Dundee and the finish in Edinburgh.
Scafell Sky Race
Here’s a trail run (越野跑) that is not suitable for beginners. With a total of 3,500 m of ascent (上坡路), this is unquestionably one of the hardest events around. Good thing is that the views are beautiful, and that there’s hot food and a bottle of apple juice waiting for you in the end.
Offa’s Dyke 15
The traditional 15-mile distance begins at the Clock Tower in Hay-on-Wye and includes a few hard climbs before finishing in Kington. This year the hard event has added a less challenging 10 km around Kington.
1. What do we know about Scurry2Bridges Run
A. It is made up of 16 parts.
B. It is a 16-mile relay race.
C. It has a uphill part about 16 km.
D. It requires runners to run and drive.
2. Which race best suits racers who want to enjoy food at the end of a race
A. Top of the Wolds 10K Challenge. B. Scurry2Bridges Run.
C. Scafell Sky Race. D. Offa’s Dyke 15.
3. What do the four races have in common
A. They are rather difficult races.
B. They are held in the countryside.
C They ask runners to take part alone.
D. They can provide the runners with food.
B
Before I came to the United States years ago I had thought that culture separated people, but I have realized now that cultures are closer than we know. In the United States, there are certainly more differences than similarities when comparing it to my country.
An amazing aspect of culture is the food produced. I’ve always been a foodie (美食家). When I was hungry, there were many foreign signs of restaurants, but deciding which one was a difficult task. I remember reading the sign for “Chipotle” and I had no idea what was served there.
Who would ever have imagined that an experience as simple as trying new food would produce thoughts of cultures I find it truly beautiful that each culture brings different spices and tastes to the table. I have tried wonderful foods from all sorts of cultures. Each is very unique and atmospheres are also quite interesting and culturally affected. Although the food may taste different, preparation can be somewhat consistent (一致的). Many of the foods I have tasted have had similar mechanisms of cooking (烹饪机制).
Here in the United States, it can be somewhat difficult to express all of my culture, mainly because there are many different cultures here. But I have found common ground on these matters and have learned to adapt (适应)to different cultures.
I have learned how to live in two cultures. I’m not saying it’s easy, I’m not saying that it’s extremely hard, but it’s all about balance. Each person has their own culture. Life has too many things to care. The theory of “When in Rome, do as the Romans do” is very applicable in most situations. Throughout my experiences here, I have certainly learned a lot about others. Culture is something different to many people but in the end, it connects all of us. Cultures bring others together to create new and exciting situations.
4. What does the author learn about culture after coming to the United States
A. Culture separates people. B. Culture is from local food.
C. Culture is closer than he knows. D. Food is the culture that unites people.
5. What made the author confused about American food
A The choice of proper food. B. The ways of serving food.
C. The different tastes of food. D. The methods of food production.
6. What does the author find beautiful about different cultures
A. Each culture has unique atmosphere. B. Preparation methods of food are similar across cultures.
C. All foods from different cultures taste the same. D. Each culture brings different tastes to the table.
7. How does the author feel about living in two cultures
A. Difficult. B. Beneficial. C. Awkward. D. Unpleasant
C
A new trend called “praise groups” or “in-need-of-praise” chat groups has become popular on Chinese social media. In Chinese culture, where modesty (谦逊) is valued, openly seeking and giving praise is uncommon. These chat groups provide a platform for people to receive compliments (赞扬) and encouragement, which are often lacking in their daily lives.
To join a praise group, users can pay a fee on e-commerce sites, starting at 50 yuan for five minutes of compliments. The group members will then show the person with praises and kind words. The compliments can be designed for a friend or loved one as well. Participants have found that being praised by strangers can help lift their spirits and improve their self- confidence.
For example, Meng Zha, a student at Shanghai’s Tongji University, tried the service and found it amusing and uplifting. She received compliments on her appearance and even quotes (引用) from popular songs. Ms Meng couldn’t help but laugh at the compliments and expressed her desire to post such high-quality praises in the future.
Praise groups have appeared as a way for people in China to seek and receive compliments and encouragement that may be lacking in their daily lives. It provides a positive and uplifting experience for participants, improving a sense of happiness and self-worth.
Those who support the groups, see them as an antidote to extremely bad moods (情绪) which are often associated with things happening on the Internet. “At first, the purpose of this group is to make us learn to praise others and accept others’ praises confidently. Here we can drop everything, and use our heart to praise and support others, ”one member said. But the life journey is long and there are some unexpected situations that we can only count on ourselves to face when there is no one out there to offer help.
8. What is the purpose of praise groups
A. To make praise popular. B. To have everyone supported.
C. To share common interests. D. To give people hope and happiness.
9. What can we learn about Meng Zha in paragraph 3
A. She was not strong enough. B. She was under working stress.
C. She was satisfied with the service. D. She was a gifted singer in her area.
10. What does the underlined word “antidote” mean in the last paragraph
A. A way of making new friends. B. A kind of medicine.
C. A method of being confident. D. The wisdom of solving problems.
11. What is the author’s attitude to praise groups
A. Objective B. Critical.
C. Supportive. D. Indifferent.
D
Most environmental pollution on Earth comes from humans and their inventions, such as cars or plastic. Today, car emissions are a major source of air pollution leading to climate change, and plastics fill our ocean, creating a significant health issue to marine animals.
And what about the electric light, thought to be one of the greatest human inventions of all time Electric light can be a beautiful thing, guiding us home when the sun goes down, keeping us safe and making our homes bright. However, like carbon dioxide emissions and plastic, too much of a good thing has started to impact the environment. Light pollution, the inappropriate use of outdoor light, is affecting human health, wildlife behavior and our ability to observe stars.
Light pollution is a global issue. This became obvious when the World Atlas of Artificial Night Sky Brightness, a computer-generated map based on thousands of satellite photos, was published in 2016. Available online for viewing, the map shows how and where our globe is lit up at night. Vast areas of North America, Europe, the Middle East and Asia are glowing with light, while only the most remote regions on Earth (Greenland, Central African Republic and Niue) are in total darkness. Some of the most light-polluted countries in the world are Singapore, Qatar, and Kuwait.
Sky glow is the brightening of the night sky, mostly over cities, due to the electric lights of cars, streetlamps, offices, factories, outdoor advertising, and buildings, turning night into day for people who work and play long after sunset.
People living in cities with high levels of sky glow have a hard time seeing more than a handful of stars at night. Astronomers are particularly concerned with sky glow pollution as it reduces their ability to view stars.
More than 80 percent of the world’s population, and 99 percent of Americans and Europeans, live under sky glow.
12. What can we learn from paragraph 2
A. The use of outdoor light must be forbidden.
B Electric light is the greatest human invention.
C. Electric light is the main factor to keep us safe.
D. Electric light has both advantages and disadvantages.
13. Which of the following places is least affected by sky glow
A. Qatar. B. Niue C. Kuwait. D. Singapore
14. Why do astronomers especially complain about sky glow
A. Sky glow affects their viewing stars. B. Sky glow has a bad effect on their sleep.
C. Sky glow costs too much. D. Sky glow wastes too much electricity.
15. What is the best title for the text
A. Different kinds of pollution B. Plastic pollution
C. Light pollution D. Air pollution
第二节 (共5小题;每小题2. 5分,满分12. 5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余 选项。
Meeting people is the first step to make friends. ___16___ Here are some useful tips.
Make small talk even if you don’t feel like it
Small talk can make people feel false and meaningless. ___17___ By making small talk, you show that you’re friendly and open to communicating. In that way, small talk helps you to make the first connection with potential (潜在的) new friends. If someone doesn’t make any small talk, we might think that they don’t want to make friends with us, that they don’t like us, or that they’re in a bad mood.
___18___
When you talk to someone new and realize that you have similar interests, the conversation usually goes from stiff (生硬的) to fun and interesting. Therefore, make it a habit to find out if you have any mutual interests or something in common. You can do this by mentioning things that interest you and seeing how they answer.
Don’t write people off until you know them
Don’t judge people too quickly. Try not to think that they are shallow (肤浅的), boring, or that you have nothing to talk about. If everyone seems uninterested, it might be because you have been in small talk. ___19___
Make people like being around you
When you try to make people like you, it will become easier for you to make friends. ___20___ If we are with someone with a positive experience, we like that person more.
A. But it does have a purpose.
B. Help people get to know you.
C. Being used to talking to people is important.
D. Figure out what you might have in common.
E. If you only make small talk, everyone will sound shallow.
F. But how do you actually become friends with someone
G. When you make sure that people like being around you, they will like you.
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节 (共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
My car suddenly broke down on a highway when going to a wedding with my daughter.
People shouted ___21___ at me and flashed their lights as they ___22___ away.
You cannot believe how ___23___ it is on the highway flowing at 120 km. When you’re ___24___ you are a part of the flow and you don’t feel the speed. When you ___25___ , you suddenly realize how dangerous you are. As a 16-wheel truck ___26___ my car’s back window, I found the truck stopped in order not to ___27___ me. Cars piled up behind me and tried to miss one another and ___28___ hitting me. We felt terribly ___29___ for them.
I called Discovery Insure to assist. When we were waiting, I saw the truck ____30____ behind us and a man ran up quickly. I said I couldn’t pay him and my insurance service was on the way. He said, “I don’t want money. Someone will probably hit you. You aren’t ____31____ here.” Then I knew his name, Godfrey.
Godfrey placed a warning ____32____ behind my car. He took us to his truck, ____33____ to pull my car onto his truck, and drove us to safety. I was ____34____ , saying he was so kind, and the world needs more people like him. Godfrey waited until Discovery Insure came. Knowing we were OK, Godfrey drove off as ____35____ as he appeared! He was gone, but I will never forget his kindness!
21. A. curiously B. patiently C. angrily D. proudly
22. A. passed B. sped C. walked D. ran
23. A. slow B. terrible C. interesting D. comfortable
24. A. driving B. sleeping C. reading D. planning
25. A. leave B. jump C. speak D. stop
26. A. broke B. destroyed C. beat D. filled
27. A. send B. hide C. meet D. hit
28. A. enjoy B. forget C. avoid D. consider
29. A. good B. sorry C. brave D. sad
30. A. park B. fly C. rush D. operate
31. A. active B. happy C. safe D. responsible
32. A. sign B. letter C. topic D. light
33. A. hoped B. managed C. pretended D. refused
34. A. careful B. strange C. grateful D. awkward
35. A. quickly B. soon C. well D. anxious
第二节 (共10小题;每小题1. 5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
I volunteered with elephants in South Africa for one month. It was one of the best ___36___ (month) of my life. It was an eye-opening experience that challenged some of my beliefs on how ___37___ (vary) animals are used for tourism.
I volunteered with African Elephant Research Unit(AERU)at Knysna Elephant Park. Our daily work would change a bit ___38___ time to time, but it was mostly made up of cleaning elephant camps, preparing their food and ___39___ (take) notes on elephant behavior.
I feel our work is useful because AERU is the first research and volunteer program devoted to improving the welfare and ___40___ (manage) of captive (被圈养的) and wild elephants in South Africa. As people ___41___ (feed) up with poaching (偷猎), people think it is ___42___ (good) for elephants to be in captivity than to be in the wild. Before AERU, there was a lack of research on African elephants.
I am a vegan (纯素食者) and lots of misinformation is spread in the vegan community about animal tourism. Most vegans will tell you that you shouldn’t let ___43___ (you) take part in any tourism activities about animals. However, elephant parks are necessary because of poaching. Many elephant parks cannot run on donations alone. Most of ___44___ money comes from the tourists ___45___ want to see these animals close.
第四部分 写作(共两节,满分40分)
第一节 (满分15分)
46. 假定你是晨光中学的新生李华,请你写一封邮件给外国网友 Ryan,向他介绍你的新学校,内容包括:
1. 新学校的规模;
2. 学生的课外活动及教育教学亮点;
3. 你的感受。
注意:1. 写作词数应为80左右;
2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Dear Ryan
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours;
Li Hua
第二节 (满分25分)
47. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
It was so heartbreaking for Devan Bonagura to see 81-year-old Nola Carpenter sitting in the break room of a supermarket where she works. In the short video he shared, the woman appears tired and stares at the floor as if thinking of something. The video finally went popular, earning over 30 million views and causing a movement that would change Carpenter’s life.
It is widely known that retail (零售) workers are heroes. They put up with long hours and angry customers, among a lot of other things. This work is challenging for young people and able-bodied people, so it can really be more difficult to the old. That’s why Bonagura posted the video.
He posted the short video of her with the message “Life shouldn’t be this hard. . . ”and the caption(字幕)“I feel bad”. At last, his followers asked him to find a way to support this woman, and it inspired him to open a GoFundMe campaign titled“Let’s help Carpenter retire (退休)”. The idea was to support Carpenter so that she could retire early.
Although the goal was just $10, 000, 24 hours later over $100, 000 had been collected. Two days later, Bonagura met up with Carpenter and told her how he had posted a video of her and how people had come together to help her. “They see that you’re a very hard worker,” the social media platform told the woman. “We are all super proud of you, and we want to offer you the $110, 000 that has been raised for you.” “T’d accept it, but I’d still have to work until I get the other $60, 000 to pay off the house,” she explained. “The house is what’s holding me at work. ”She then talked about her daily life and how she struggled to help those in need.
注意:
1. 续写词数应为150左右;
2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Knowing why Carpenter worked so hard at this age, every one was moved
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Reaching her goal, Carpenter won’t retire until the New Year.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
听力答案:: 1~5 СBАBА 6~10 BABAA 11~15 BССBС 16~20 ACCAB2023 秋季河南省高一第三次联考
英语
注意事项:
1. 答题前,考生务必将自己的姓名、考生号、考场号、座位号填写在答题卡上。
2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂 黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在 答题卡上。写在本试卷上无效。
3. 考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。
第一部分 听力(共两节,满分30分)
做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转 涂到答题卡上。
第一节 (共5小题;每小题1. 5分,满分7. 5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C三个选项中选出最佳选 项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读 一遍。
例:How much is the shirt
A. £19. 15. B. £9. 18. C. £9. 15.
答案是C。
1. How does the woman feel
A. Regretful. B. Angry, C. Satisfied
2. What does the man want to do
A. Go to Alice’s home.
B. See a film with Alice.
C. Have dinner with Alice.
3. When did the woman receive Lucia’s invitation
A. This morning. B. Yesterday evening C. Yesterday afternoon.
4. Why does Anna come to Paris
A. To visit a friend. B. To work C. To do some shopping.
5. What will the weather be like next week
A. Cloudy. B. Rainy, C. Sunny.
第二节 (共15小题;每小题1. 5分,满分22. 5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C三个选项 中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各 小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
6. Who is the man probably talking to
A. A teacher. B. A boss. C. A doctor.
7. Why does the man want to quit his job
A. The pay is low,
B. The work is too hard.
C. He can’t get a promotion.
听第7段材料,回答第8、9题。
8. What does the man like about the bestseller
A. Its color. B. Its style C. Its material.
9. What does the man finally decide to do
A. Try on a yellow coat. B. Go to another shop. C. Buy a woolen sweater.
听第8段材料,回答第10至12题。
10. Who invited the man to the party
A. His cousin. B. The woman. C. His classmate.
11. What does the woman think of the music
A. Boring. B. Beautiful. C. Noisy.
12. What will the speakers do next
A. Leave the party. B. Go tree climbing. C. Go on chatting.
听第9段材料,回答第13至16题。
13. What do we know about the woman’s father
A. He felt lonely. B. He got sick. C. He fell over
14. What is the woman’s attitude towards sending her father to a nursing home
A. Supportive. B. Unsure. C. Disapproving
15. How old is the man’s mother
A. 54 years old. B. 57 years old. C. 60 years old.
16. Why did the man’s mother go to the nursing home
A. To make friends.
B. To enjoy professional services.
C. To live in a pleasant environment.
听第10段材料,回答第17至20题。
17. What is the speed limit on the highway in America
A. 25 miles an hour, B. 35 miles an hour. C. 55 miles an hour
18. What is on a traffic ticket
A. The price of the car. B. The traffic rules. C. The amount of fine.
19. What will happen if a driver receives too many traffic tickets
A. He can’t drive for some time.
B. He will be put in prison.
C. He can’t drive forever.
20. How is the traffic during the rush hours
A. Very light B. Quite heavy. C. Not so heavy
第二部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节 (共15小题;每小题2. 5分,满分37. 5分)
阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
The famous magazine, Runner’s World, has chosen some of the best, most difficult and enjoyable UK races.
Top of the Wolds 10K Challenge
This 10-km countryside track in Yorkshire is all fun until you take the left turn at Nunburnholme. At this point, you enter a serious uphill part, but thankfully the uphill part only lasts for around 1.5 km. You’ll have about a kilometre to enjoy the views before the way takes you downhill again, and back to where you started in Warter—a cute little village.
Scurry2Bridges Run
This 161-km relay race (接力赛) is divided into 16 parts, so you each run 4 separate parts. Over the course of this day-long adventure, you’ll each run about marathon distance while the workers will drive around for pick-ups and drop-offs at relay exchange points between the start in Dundee and the finish in Edinburgh.
Scafell Sky Race
Here’s a trail run (越野跑) that is not suitable for beginners. With a total of 3,500 m of ascent (上坡路), this is unquestionably one of the hardest events around. Good thing is that the views are beautiful, and that there’s hot food and a bottle of apple juice waiting for you in the end.
Offa’s Dyke 15
The traditional 15-mile distance begins at the Clock Tower in Hay-on-Wye and includes a few hard climbs before finishing in Kington. This year the hard event has added a less challenging 10 km around Kington.
1. What do we know about Scurry2Bridges Run
A. It is made up of 16 parts.
B. It is a 16-mile relay race.
C. It has a uphill part about 16 km.
D. It requires runners to run and drive.
2. Which race best suits racers who want to enjoy food at the end of a race
A. Top of the Wolds 10K Challenge. B. Scurry2Bridges Run.
C. Scafell Sky Race. D. Offa’s Dyke 15.
3. What do the four races have in common
A. They are rather difficult races.
B. They are held in the countryside.
C. They ask runners to take part alone.
D. They can provide the runners with food.
【答案】1. A 2. C 3. A
【解析】
【导语】本文是一篇应用文。文章介绍了英国的四项跑步比赛。
【1题详解】
细节理解题。根据Scurry2Bridges Run中的“This 161-km relay race (接力赛) is divided into 16 parts, so you each run 4 separate parts. (这场161公里的接力赛分为16个部分,所以你们每个人都要跑4个独立的部分)”可知,这项比赛(Scurry2Bridges Run)被分成16个部分。故选A。
【2题详解】
细节理解题。根据Scafell Sky Race中的“Good thing is that the views are beautiful, and that there’s hot food and a bottle of apple juice waiting for you in the end.(好在风景很美,最后还有热腾腾的食物和一瓶苹果汁等着你)”可知,在比赛(Scafell Sky Race)结束时,(主办方)会提供热食和苹果汁给参赛者食用。故选C。
【3题详解】
细节理解题。根据第一段“The famous magazine, Runner’s World, has chosen some of the best, most difficult and enjoyable UK races.(著名的杂志《跑者世界》挑选了一些最好的、最困难的和最有趣的英国比赛)”可知,这四项比赛都有一定的难度。故选A。
B
Before I came to the United States years ago, I had thought that culture separated people, but I have realized now that cultures are closer than we know. In the United States, there are certainly more differences than similarities when comparing it to my country.
An amazing aspect of culture is the food produced. I’ve always been a foodie (美食家). When I was hungry, there were many foreign signs of restaurants, but deciding which one was a difficult task. I remember reading the sign for “Chipotle” and I had no idea what was served there.
Who would ever have imagined that an experience as simple as trying new food would produce thoughts of cultures I find it truly beautiful that each culture brings different spices and tastes to the table. I have tried wonderful foods from all sorts of cultures. Each is very unique and atmospheres are also quite interesting and culturally affected. Although the food may taste different, preparation can be somewhat consistent (一致的). Many of the foods I have tasted have had similar mechanisms of cooking (烹饪机制).
Here in the United States, it can be somewhat difficult to express all of my culture, mainly because there are many different cultures here. But I have found common ground on these matters and have learned to adapt (适应)to different cultures.
I have learned how to live in two cultures. I’m not saying it’s easy, I’m not saying that it’s extremely hard, but it’s all about balance. Each person has their own culture. Life has too many things to care. The theory of “When in Rome, do as the Romans do” is very applicable in most situations. Throughout my experiences here, I have certainly learned a lot about others. Culture is something different to many people but in the end, it connects all of us. Cultures bring others together to create new and exciting situations.
4. What does the author learn about culture after coming to the United States
A. Culture separates people. B. Culture is from local food.
C. Culture is closer than he knows. D. Food is the culture that unites people.
5. What made the author confused about American food
A. The choice of proper food. B. The ways of serving food.
C. The different tastes of food. D. The methods of food production.
6. What does the author find beautiful about different cultures
A. Each culture has unique atmosphere. B. Preparation methods of food are similar across cultures.
C. All foods from different cultures taste the same. D. Each culture brings different tastes to the table.
7. How does the author feel about living in two cultures
A. Difficult. B. Beneficial. C. Awkward. D. Unpleasant
【答案】4. C 5. A 6. D 7. B
【解析】
【导语】本文是记叙文。作者以自己在异乡的经历告诉我们如何在不同的文化中生活。
【4题详解】
细节理解题。根据第一段“Before I came to the United States years ago, I had thought that culture separated people, but I have realized now that cultures are closer than we know.(在我几年前来到美国之前,我曾认为文化将人与人分开,但现在我意识到,文化比我们所知道的更紧密)”可知,文化之间的联系比我们所了解的更紧密。故选C。
【5题详解】
细节理解题。根据第二段“When I was hungry, there were many foreign signs of restaurants, but deciding which one was a difficult task.(当我饿的时候,有许多外国餐馆的标志,但决定哪一家是一项艰巨的任务)”可知,关于美国的食物,让作者感到困惑的是如何在众多餐馆中选择适合自己的食物。故选A。
【6题详解】
细节理解题。根据第三段“I find it truly beautiful that each culture brings different spices and tastes to the table.(我发现每一种文化都给餐桌带来了不同的香料和口味,这真的很美)”可知,不同的文化带来不同种类的食物。故选D。
【7题详解】
推理判断题。根据最后一段“Throughout my experiences here, I have certainly learned a lot about others. Culture is something different to many people but in the end, it connects all of us. Cultures bring others together to create new and exciting situations.(通过我在这里的经历,我当然也学到了很多关于别人的东西。文化对许多人来说是不同的,但最终,它将我们所有人联系在一起。文化将其他人聚集在一起,创造出令人兴奋的新局面)”可知,作者认为生活在两种不同的文化环境中是有益的。故选B。
C
A new trend called “praise groups” or “in-need-of-praise” chat groups has become popular on Chinese social media. In Chinese culture, where modesty (谦逊) is valued, openly seeking and giving praise is uncommon. These chat groups provide a platform for people to receive compliments (赞扬) and encouragement, which are often lacking in their daily lives.
To join a praise group, users can pay a fee on e-commerce sites, starting at 50 yuan for five minutes of compliments. The group members will then show the person with praises and kind words. The compliments can be designed for a friend or loved one as well. Participants have found that being praised by strangers can help lift their spirits and improve their self- confidence.
For example, Meng Zha, a student at Shanghai’s Tongji University, tried the service and found it amusing and uplifting. She received compliments on her appearance and even quotes (引用) from popular songs. Ms Meng couldn’t help but laugh at the compliments and expressed her desire to post such high-quality praises in the future.
Praise groups have appeared as a way for people in China to seek and receive compliments and encouragement that may be lacking in their daily lives. It provides a positive and uplifting experience for participants, improving a sense of happiness and self-worth.
Those who support the groups, see them as an antidote to extremely bad moods (情绪) which are often associated with things happening on the Internet. “At first, the purpose of this group is to make us learn to praise others and accept others’ praises confidently. Here we can drop everything, and use our heart to praise and support others, ”one member said. But the life journey is long and there are some unexpected situations that we can only count on ourselves to face when there is no one out there to offer help.
8. What is the purpose of praise groups
A. To make praise popular. B. To have everyone supported.
C. To share common interests. D. To give people hope and happiness.
9. What can we learn about Meng Zha in paragraph 3
A. She was not strong enough. B. She was under working stress.
C. She was satisfied with the service. D. She was a gifted singer in her area.
10. What does the underlined word “antidote” mean in the last paragraph
A. A way of making new friends. B. A kind of medicine.
C. A method of being confident. D. The wisdom of solving problems.
11. What is the author’s attitude to praise groups
A. Objective B. Critical.
C. Supportive. D. Indifferent.
【答案】8. D 9. C 10. B 11. A
【解析】
【导语】本文是说明文。主要介绍了一种叫作“夸夸群”的交流形式在中国社交媒体上流行起来。这些聊天群提供了一个平台, 让人们能够得到赞美和鼓励。
【8题详解】
细节理解题。根据第一段最后一句“These chat groups provide a platform for people to receive compliments (赞扬) and encouragement, which are often lacking in their daily lives.(这些聊天群为人们提供了一个接受赞美和鼓励的平台,而这些在日常生活中往往是缺乏的)”和第四段第一句“Praise groups have appeared as a way for people in China to seek and receive compliments and encouragement that may be lacking in their daily lives. (夸夸群的出现,是中国人寻求和接受日常生活中可能缺乏的赞美和鼓励的一种方式)”可知,夸夸群旨在给人们带来希望和快乐。故选D。
【9题详解】
推理判断题。根据第三段最后一句“Ms Meng couldn’t help but laugh at the compliments and expressed her desire to post such high-quality praises in the future.(看到这些赞美,孟忍不住笑了,并表示希望以后也能发布这样高质量的赞美)”可推知,Meng对夸夸群的服务是满意的。故选C。
【10题详解】
词句猜测题。根据画线词上文“Those who support the groups, see them as an”以及后文“to extremely bad moods (情绪) which are often associated with things happening on the Internet”可知,那些支持 praise groups的人认为它们是一种药物,可以消除与互联网上发生的事情相关联的极度不好的情绪。故划线词意思是“一种药”。故选B。
【11题详解】
推理判断题。根据最后一段最后一句“But the life journey is long and there are some unexpected situations that we can only count on ourselves to face when there is no one out there to offer help.(但是人生的旅程是漫长的,当没有人提供帮助的时候,我们只能依靠自己来面对一些意想不到的情况)”可知,作者对夸夸群的态度既没有反对,也没有支持,只是客观地做了评价。故选A。
D
Most environmental pollution on Earth comes from humans and their inventions, such as cars or plastic. Today, car emissions are a major source of air pollution leading to climate change, and plastics fill our ocean, creating a significant health issue to marine animals.
And what about the electric light, thought to be one of the greatest human inventions of all time Electric light can be a beautiful thing, guiding us home when the sun goes down, keeping us safe and making our homes bright. However, like carbon dioxide emissions and plastic, too much of a good thing has started to impact the environment. Light pollution, the inappropriate use of outdoor light, is affecting human health, wildlife behavior and our ability to observe stars.
Light pollution is a global issue. This became obvious when the World Atlas of Artificial Night Sky Brightness, a computer-generated map based on thousands of satellite photos, was published in 2016. Available online for viewing, the map shows how and where our globe is lit up at night. Vast areas of North America, Europe, the Middle East and Asia are glowing with light, while only the most remote regions on Earth (Greenland, Central African Republic and Niue) are in total darkness. Some of the most light-polluted countries in the world are Singapore, Qatar, and Kuwait.
Sky glow is the brightening of the night sky, mostly over cities, due to the electric lights of cars, streetlamps, offices, factories, outdoor advertising, and buildings, turning night into day for people who work and play long after sunset.
People living in cities with high levels of sky glow have a hard time seeing more than a handful of stars at night. Astronomers are particularly concerned with sky glow pollution as it reduces their ability to view stars.
More than 80 percent of the world’s population, and 99 percent of Americans and Europeans, live under sky glow.
12. What can we learn from paragraph 2
A. The use of outdoor light must be forbidden.
B. Electric light is the greatest human invention.
C. Electric light is the main factor to keep us safe.
D. Electric light has both advantages and disadvantages.
13. Which of the following places is least affected by sky glow
A. Qatar. B. Niue C. Kuwait. D. Singapore
14. Why do astronomers especially complain about sky glow
A. Sky glow affects their viewing stars. B. Sky glow has a bad effect on their sleep.
C. Sky glow costs too much. D. Sky glow wastes too much electricity.
15. What is the best title for the text
A. Different kinds of pollution B. Plastic pollution
C. Light pollution D. Air pollution
【答案】12. D 13. B 14. A 15. C
【解析】
【导语】本文是说明文。文章主要说明了电灯的好处和缺点,介绍了光污染严重的问题。
【12题详解】
细节理解题。根据第二段“Electric light can be a beautiful thing, guiding us home when the sun goes down, keeping us safe and making our homes bright. However, like carbon dioxide emissions and plastic, too much of a good thing has started to impact the environment. Light pollution, the inappropriate use of outdoor light, is affecting human health, wildlife behavior and our ability to observe stars.(电灯是一件美丽的东西,在太阳下山时指引我们回家,保证我们的安全,让我们的家明亮。然而,就像二氧化碳排放和塑料一样,太多的好东西已经开始影响环境。光污染,即户外光的不当使用,正在影响人类健康、野生动物行为和我们观察星星的能力)”可知,电灯给人类带来光明与方便,但太多灯光也有许多弊端。故选D。
【13题详解】
细节理解题。根据第三段“Vast areas of North America, Europe, the Middle East and Asia are glowing with light, while only the most remote regions on Earth (Greenland, Central African Republic and Niue) are in total darkness.(北美、欧洲、中东和亚洲的大片地区都在发光,而只有地球上最偏远的地区(格陵兰岛、中非共和国和纽埃)完全处于黑暗之中)”可知,纽埃受城市光污染最小。故选B。
【14题详解】
推理判断题。根据倒数第二段“Astronomers are particularly concerned with sky glow pollution as it reduces their ability to view stars.(天文学家特别关注天空辉光污染,因为它降低了他们观察恒星的能力)”可知,光污染给天文学家观察星空造成不便。故选A。
【15题详解】
主旨大意题。根据第三段“Light pollution is a global issue.(光污染是一个全球性问题)”结合文章主要说明了电灯的好处和缺点,介绍了光污染严重的问题。C选项“光污染”最符合文章标题。故选C。
第二节 (共5小题;每小题2. 5分,满分12. 5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余 选项。
Meeting people is the first step to make friends. ___16___ Here are some useful tips.
Make small talk even if you don’t feel like it
Small talk can make people feel false and meaningless. ___17___ By making small talk, you show that you’re friendly and open to communicating. In that way, small talk helps you to make the first connection with potential (潜在的) new friends. If someone doesn’t make any small talk, we might think that they don’t want to make friends with us, that they don’t like us, or that they’re in a bad mood.
___18___
When you talk to someone new and realize that you have similar interests, the conversation usually goes from stiff (生硬的) to fun and interesting. Therefore, make it a habit to find out if you have any mutual interests or something in common. You can do this by mentioning things that interest you and seeing how they answer.
Don’t write people off until you know them
Don’t judge people too quickly. Try not to think that they are shallow (肤浅的), boring, or that you have nothing to talk about. If everyone seems uninterested, it might be because you have been in small talk. ___19___
Make people like being around you
When you try to make people like you, it will become easier for you to make friends. ___20___ If we are with someone with a positive experience, we like that person more.
A. But it does have a purpose.
B. Help people get to know you.
C. Being used to talking to people is important.
D. Figure out what you might have in common.
E. If you only make small talk, everyone will sound shallow.
F But how do you actually become friends with someone
G. When you make sure that people like being around you, they will like you.
【答案】16. F 17. A 18. D 19. E 20. G
【解析】
【导语】这是一篇应用文。文章介绍了如何与别人成为朋友的方法。
【16题详解】
根据后文“Here are some useful tips.(这里有一些有用的建议。)”可知,此处是指如何和某人成为朋友,所以选项F“但是怎样才能真正和别人成为朋友呢?”切合文意。故选F。
【17题详解】
根据前文“Small talk can make people feel false and meaningless.(闲聊会让人觉得虚伪和无意义。)”和后文“By making small talk, you show that you’re friendly and open to communicating.(通过闲聊,你可以表现出你很友好,乐于交流。)”可知,前后构成转折关系,且此处是指闲聊是有目的的,所以选项A“但它确实是有目的的。”切合文意。故选A。
【18题详解】
根据后文“Therefore, make it a habit to find out if you have any mutual interests or something in common. You can do this by mentioning things that interest you and seeing how they answer.(因此,养成一种习惯,看看你们是否有共同的兴趣或共同点。你可以提到你感兴趣的事情,看看他们是如何回答的。)”可知,此处是指要找到你和对方的共同点,所以选项D“找出你们可能有什么共同点”切合文意。故选D。
【19题详解】
根据前文“Try not to think that they are shallow (肤浅的), boring, or that you have nothing to talk about. If everyone seems uninterested, it might be because you have been in small talk.(试着不要认为他们肤浅,无聊,或者你们没有什么可谈的。如果每个人看起来都不感兴趣,那可能是因为你一直在闲聊。)”可知,此处是指只进行闲聊就只能了解到别人浅层次的地方,所以选项E“如果你只是闲聊,每个人听起来都会很肤浅。”切合文意。故选E。
【20题详解】
根据小标题“Make people like being around you(让人们喜欢和你在一起)”和后文“If we are with someone with a positive experience, we like that person more.(如果我们和有积极经历的人在一起,我们会更喜欢那个人。)”可知,此处是指让别人喜欢与你在一起,他们就会喜欢你,所以选项G“当你确保人们喜欢和你在一起时,他们就会喜欢你。”切合文意。故选G。
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节 (共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
My car suddenly broke down on a highway when going to a wedding with my daughter.
People shouted ___21___ at me and flashed their lights as they ___22___ away.
You cannot believe how ___23___ it is on the highway flowing at 120 km. When you’re ___24___ , you are a part of the flow and you don’t feel the speed. When you ___25___ , you suddenly realize how dangerous you are. As a 16-wheel truck ___26___ my car’s back window, I found the truck stopped in order not to ___27___ me. Cars piled up behind me and tried to miss one another and ___28___ hitting me. We felt terribly ___29___ for them.
I called Discovery Insure to assist. When we were waiting, I saw the truck ____30____ behind us and a man ran up quickly. I said I couldn’t pay him and my insurance service was on the way. He said, “I don’t want money. Someone will probably hit you. You aren’t ____31____ here.” Then I knew his name, Godfrey.
Godfrey placed a warning ____32____ behind my car. He took us to his truck, ____33____ to pull my car onto his truck, and drove us to safety. I was ____34____ , saying he was so kind, and the world needs more people like him. Godfrey waited until Discovery Insure came. Knowing we were OK, Godfrey drove off as ____35____ as he appeared! He was gone, but I will never forget his kindness!
21. A. curiously B. patiently C. angrily D. proudly
22. A. passed B. sped C. walked D. ran
23. A. slow B. terrible C. interesting D. comfortable
24. A. driving B. sleeping C. reading D. planning
25. A. leave B. jump C. speak D. stop
26. A. broke B. destroyed C. beat D. filled
27. A. send B. hide C. meet D. hit
28. A. enjoy B. forget C. avoid D. consider
29. A. good B. sorry C. brave D. sad
30. A. park B. fly C. rush D. operate
31. A. active B. happy C. safe D. responsible
32. A. sign B. letter C. topic D. light
33. A. hoped B. managed C. pretended D. refused
34. A. careful B. strange C. grateful D. awkward
35. A. quickly B. soon C. well D. anxious
【答案】21. C 22. B 23. B 24. A 25. D 26. D 27. D 28. C 29. B 30. A 31. C 32. A 33. B 34. C 35. A
【解析】
【导语】本文是一篇记叙文。主要讲述了作者在高速公路上抛锚,得到了一个陌生男人帮助的故事。
【21题详解】
考查副词词义辨析。句意:人们愤怒地对我大喊大叫,并在他们快速离开时闪灯。A. curiously奇怪地;B. patiently耐心地;C. angrily愤怒地;D. proudly骄傲地。根据上文“My car suddenly broke down on a highway when going to a wedding with my daughter.”可知,作者的车突然抛锚,所以后面的人们会愤怒地朝着作者喊。故选C。
【22题详解】
考查动词词义辨析。句意:人们愤怒地对我大喊大叫,并在他们快速离开时闪灯。A. passed通过;B. sped加速,快速前行;C. walked走;D. ran跑。根据下文“You cannot believe how ___3___ it is on the highway flowing at 120 km.”可知,事件发生在高速路上,所以人们发现作者的车抛锚后,也会快速驶过。故选B。
【23题详解】
考查形容词词义辨析。句意:你无法相信在120公里的高速公路上会有多可怕。A. slow慢的;B. terrible可怕的;C. interesting有趣的;D. comfortable舒服的。根据下文“on the highway flowing at 120 km”以及“When you ___5___ , you suddenly realize how dangerous you are.”可知,此处表示在高速公路上很危险,是可怕的。故选B。
【24题详解】
考查动词词义辨析。句意:当你开车时,你是车流的一部分,你感觉不到速度。A. driving驾驶;B. sleeping睡眠;C. reading读;D. planning计划。根据下文“you are a part of the flow and you don’t feel the speed.”可知,此处表示开车时,作为车流的一部分,你会感觉不到速度。故选A。
【25题详解】
考查动词词义辨析。句意:当你停下来的时候,你突然意识到自己有多危险。A. leave离开;B. jump跳;C. speak说;D. stop停止。根据上文“My car suddenly broke down on a highway when going to a wedding with my daughter.”以及下文“you suddenly realize how dangerous you are.”可知,作者的车抛锚,停在高速公路上,意识到这是危险的。故选D。
【26题详解】
考查动词词义辨析。句意:当一辆16轮卡车挤满我的车后窗时,我发现卡车停了下来,以免撞到我。A. broke打破;B. destroyed破坏;C. beat敲打;D. filled充满充。根据下文“my car’s back window, I found the truck stopped in order not to ___7___ me.”以及语境可知,作者的车抛锚停在高速公路上,所以此处表示一辆卡车距离作者的车很近,从车窗看,就像是那辆车挤满了作者的车窗。故选D。
【27题详解】
考查动词词义辨析。句意:当一辆16轮卡车挤满我的车后窗时,我发现卡车停了下来,以免撞到我。A. send发送;B. hide隐藏;C. meet遇见;D. hit打。根据上文“I found the truck stopped in order not to”可知,那辆车停下来是为了不撞到作者的车。故选D。
【28题详解】
考查动词词义辨析。句意:汽车在我身后堆积,试图相互错过,避免撞到我。A. enjoy享受;B. forget忘记;C. avoid避免;D. consider考虑。根据上文“Cars piled up behind me and tried to miss one another and”可知,那些汽车的做法是为了避免撞到作者。故选C。
【29题详解】
考查形容词词义辨析。句意:我们为他们感到非常抱歉。A. good好的;B. sorry抱歉的;C. brave勇敢的;D. sad悲哀的。根据上文“Cars piled up behind me and tried to miss one another and ___8___ hitting me.”可知,作者给人们造成了麻烦,所以作者为他们感觉抱歉。故选B。
【30题详解】
考查动词词义辨析。句意:当我们在等的时候,我看到卡车停在我们身后,一个人很快跑了上来。A. park停车;B. fly飞;C. rush冲;D. operate运转。根据上文“I found the truck stopped in order not to ___7___ me.”可知,此处表示停在作者后边的卡车。故选A。
【31题详解】
考查形容词词义辨析。句意:你在这里不安全。A. active积极的;B. happy快乐的;C. safe安全的;D. responsible负责的。根据上文“Someone will probably hit you.”可知,这个男人表示可能有人会撞到作者,所以在这里不安全。故选C。
【32题详解】
考查名词词义辨析。句意:戈弗雷在我车后面贴了一个警告牌。A. sign指示牌;B. letter字母;C. topic主题;D. light光。根据上文“Godfrey placed a warning”以及常识可知,在路上发生车祸时,应该在车的后面放置警告牌。故选A。
【33题详解】
考查动词词义辨析。句意:他把我们带到他的卡车上,设法把我的车拉上他的卡车,把我们送到安全的地方。A. hoped希望;B. managed设法做;C. pretended假装;D. refused拒绝。根据下文“to pull my car onto his truck, and drove us to safety.”可知,他设法将作者的车拉上卡车,并将作者送到了安全的地方。故选B。
【34题详解】
考查形容词词义辨析。句意:我很感激,说他很善良,世界需要更多像他这样的人。A. careful小心的;B. strange奇怪的;C. grateful感激的;D. awkward尴尬的。根据下文“he was so kind, and the world needs more people like him.”以及语境可知,此处表示作者感到非常感激。故选C。
【35题详解】
考查副词词义辨析。句意:知道我们没事,戈弗雷像他出现一样快速地开车离开了!A. quickly快地;B. soon不久;C. well好地;D. anxious焦急的。根据上文“When we were waiting, I saw the truck ___10___ behind us and a man ran up quickly.”可知,男子出现时跑得很迅速,此处表示像出现一样迅速地开车离开了。故选A。
第二节 (共10小题;每小题1. 5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
I volunteered with elephants in South Africa for one month. It was one of the best ___36___ (month) of my life. It was an eye-opening experience that challenged some of my beliefs on how ___37___ (vary) animals are used for tourism.
I volunteered with African Elephant Research Unit(AERU)at Knysna Elephant Park. Our daily work would change a bit ___38___ time to time, but it was mostly made up of cleaning elephant camps, preparing their food and ___39___ (take) notes on elephant behavior.
I feel our work is useful because AERU is the first research and volunteer program devoted to improving the welfare and ___40___ (manage) of captive (被圈养的) and wild elephants in South Africa. As people ___41___ (feed) up with poaching (偷猎), people think it is ___42___ (good) for elephants to be in captivity than to be in the wild. Before AERU, there was a lack of research on African elephants.
I am a vegan (纯素食者) and lots of misinformation is spread in the vegan community about animal tourism. Most vegans will tell you that you shouldn’t let ___43___ (you) take part in any tourism activities about animals. However, elephant parks are necessary because of poaching. Many elephant parks cannot run on donations alone. Most of ___44___ money comes from the tourists ___45___ want to see these animals close.
【答案】36. months
37 various##varied
38. from 39. taking
40. management
41. are fed##have been fed
42. better 43. yourself
44. the 45. who##that
【解析】
【导语】本文是一篇记叙文。主要讲述了作者在南非做大象志愿者的经历以及工作内容。
【36题详解】
考查名词。句意:那是我一生中最美好的月份之一。“one of+复数可数名词”为固定结构,表示“……之一”,所以空处应用名词的复数形式。故填months。
【37题详解】
考查形容词。句意:这是一次令人大开眼界的经历,挑战了我对各种动物如何用于旅游的一些信念。空处修饰名词animals,应用形容词形式作定语,various/varied是形容词,表示“各种各样的”,符合题意。故填various/varied。
【38题详解】
考查介词。句意:我们的日常工作会不时发生一些变化,但主要包括清理大象营地、准备食物和记录大象的行为。from time to time为固定短语,表示“不时,偶尔”,符合题意。故填from。
【39题详解】
考查非谓语动词。句意:我们的日常工作会不时发生一些变化,但主要包括清理大象营地、准备食物和记录大象的行为。分析句子结构可知,空处与cleaning elephant camps和preparing their food并列,作介词of的宾语,应用动名词形式。故填taking。
40题详解】
考查名词。句意:我觉得我们的工作很有用,因为AERU是南非第一个致力于改善圈养和野生大象福利和管理的研究和志愿者项目。空处与名词welfare并列,作动词improving的宾语,应用名词management。故填management。
【41题详解】
考查时态。句意:由于人们受够了偷猎,人们认为圈养大象比野生大象更好。be fed up with为固定短语,表示“厌烦,受够了”,根据句中is可知,句子使用一般现在时,主语是people,be动词使用are,即are fed;或者从句描述过去的动作对现在有影响,使用现在完成时,主语是people,谓语动词使用have been fed。故填are fed/have been fed。
【42题详解】
考查形容词。句意:由于人们受够了偷猎,人们认为圈养大象比野生大象更好。结合语意以及句中的than可知,空处应用形容词的比较级形式better,表示“更好的 ”。故填better。
【43题详解】
考查代词。句意:大多数素食主义者会告诉你,你不应该让自己参加任何关于动物的旅游活动。空处作动词let的宾语,且与主语you一致,所以空处应用反身代词yourself,表示“你自己”。故填yourself。
【44题详解】
考查冠词。句意:大部分钱来自那些想近距离观看这些动物的游客。结合语意可知,此处特指大部分的钱,空处应用定冠词the表示特指。故填the。
【45题详解】
考查定语从句。句意:大部分钱来自那些想近距离观看这些动物的游客。分析句子结构可知,空处引导限制性定语从句,修饰先行词the tourists,先行词指人,关系词在从句中作主语,应用关系代词who/that引导从句。故填who/that。
第四部分 写作(共两节,满分40分)
第一节 (满分15分)
46. 假定你是晨光中学的新生李华,请你写一封邮件给外国网友 Ryan,向他介绍你的新学校,内容包括:
1. 新学校的规模;
2. 学生的课外活动及教育教学亮点;
3. 你的感受。
注意:1. 写作词数应为80左右;
2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Dear Ryan
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours;
Li Hua
【答案】Dear Ryan,
I want to share some great news about my new school, Chenguang Senior High School. It has about 3, 000 students, making it a medium-sized school.
One fantastic aspect of this school is the variety of activities available after class. There are clubs sports and community service opportunities. Plus, my new school emphasizes technology in education, using creative methods and multimedia classrooms.
I’m truly enjoying my time here. The energetic atmosphere makes it a wonderful experience. Learning in this environment is both fun and rewarding.
Hope you can visit and experience my new school someday, and I’ll be your tour guide!
Yours,
Li Hua
【解析】
【导语】本篇书面表达属于应用文。假定你是晨光中学的新生李华,请你写一封邮件给外国网友 Ryan,向他介绍你的新学校。
【详解】1.词汇积累
机会:opportunity→chance
强调:emphasize→stress
极好的:wonderful→great
有益的:rewarding→beneficial
2.句式拓展
简单句变复合句
原句:It has about 3, 000 students, making it a medium-sized school.
拓展句:It has about 3, 000 students, which makes it a medium-sized school.
【点睛】[高分句型1] Plus, my new school emphasizes technology in education, using creative methods and multimedia classrooms. (运用了现在分词作状语)
[高分句型2] Learning in this environment is both fun and rewarding. (运用了动名词作主语)
第二节 (满分25分)
47. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
It was so heartbreaking for Devan Bonagura to see 81-year-old Nola Carpenter sitting in the break room of a supermarket where she works. In the short video he shared, the woman appears tired and stares at the floor as if thinking of something. The video finally went popular, earning over 30 million views and causing a movement that would change Carpenter’s life.
It is widely known that retail (零售) workers are heroes. They put up with long hours and angry customers, among a lot of other things. This work is challenging for young people and able-bodied people, so it can really be more difficult to the old. That’s why Bonagura posted the video.
He posted the short video of her with the message “Life shouldn’t be this hard. . . ”and the caption(字幕)“I feel bad”. At last, his followers asked him to find a way to support this woman, and it inspired him to open a GoFundMe campaign titled“Let’s help Carpenter retire (退休)”. The idea was to support Carpenter so that she could retire early.
Although the goal was just $10, 000, 24 hours later over $100, 000 had been collected. Two days later, Bonagura met up with Carpenter and told her how he had posted a video of her and how people had come together to help her. “They see that you’re a very hard worker,” the social media platform told the woman. “We are all super proud of you, and we want to offer you the $110, 000 that has been raised for you.” “T’d accept it, but I’d still have to work until I get the other $60, 000 to pay off the house,” she explained. “The house is what’s holding me at work. ”She then talked about her daily life and how she struggled to help those in need.
注意:
1. 续写词数应为150左右;
2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Knowing why Carpenter worked so hard at this age, every one was moved
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Reaching her goal, Carpenter won’t retire until the New Year.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】参考范文:
Knowing why Carpenter worked so hard at this age, every one was moved. In fact, she is a kind lady who often helps others whenever she sees them in trouble, but after all, she herself is not rich enough. The reason why she wanted to buy a new house is that her own house was burned down in a big fire. So she decided to buy a new house and it would be convenient for her to offer shelter when she meets with homeless persons. Every day, she would eat some cheap vegetables to save some money. She had never bought a pieces of clothes for a long time. In a word, she was trying to pay for the new house.
Reaching her goal, Carpenter won’t retire until the New Year. ”I’m going to help them out for the holidays, and after that, it’ll be good to stay at home, “ said Carpenter when interviewed. She has worked at the supermarket for over 20 years. ”I’m going to miss my customers. They look for me every day, " she said. At the same time, she would use the money she earned to continue to offer help to those in need. That’s the kind chain.
【解析】
【导语】本文以人物为线索展开,讲述了81岁Nola Carpenter工作疲惫的视频被上传到网上,获得了超过3000万的点击量,并引发了一场改变Carpenter生活的运动,24小时后已经筹集了10万多美元。Carpenter善良乐于助人,一直过着节俭的生活。同时,她会用挣来的钱继续帮助那些需要帮助的人。
【详解】1.段落续写:
①由第一段首句内容“大家都知道Carpenter为什么在这个年纪还这么努力工作,都很感动”可知,第一段可描写Carpenter解释自己仍然工作的原因。
②由第二段首句内容“达到目标后,Carpenter要到新年才会退休”可知,第二段可描写Carpenter今后的打算。
2.续写线索:Carpenter解释原因——Carpenter乐于助人——Carpenter未来打算——Carpenter感悟
3.词汇激活
行为类
购买:buy/purchase
寻找:look for/find
尝试:try to/attempt to
情绪类
感动:moved /touched
善良:kind /warm-hearted
【点睛】[高分句型1] In fact, she is a kind lady who often helps others whenever she sees them in trouble, but after all, she herself is not rich enough. (运用了who引导定语从句)
[高分句型2] So she decided to buy a new house and it would be convenient for her to offer shelter when she meets with homeless persons. (运用了when引导时间状语从句)
听力答案:: 1~5 СBАBА 6~10 BABAA 11~15 BССBС 16~20 ACCAB
郑重声明:本文版权归原作者所有,转载文章仅为传播更多信息之目的,如作者信息标记有误,请第一时间联系我们修改或删除,多谢。
