2023-2024学年度上学期高一英语期中试卷
第二部分 阅读(共两节, 满分50分)
第一节(共 15 小题; 每小题 2.5分, 满分37. 5分)
阅读下列短文, 从每题所给的A、B、C和D四个选项中, 选出最佳选项。
A
Since the modern Olympics began in 1896, it has been held in more than 40 different cities. That gives Olympic fans quite a few possible travel destinations to choose!
Beijing, China
Olympic fans should consider visiting the Beijing Olympic Park to check out the special buildings of the so-called “Bird’s Nest” and “Water Cube”—the national stadium and aquatics center built for the 2008 Beijing Olympics. Popular historic places in Beijing include the Forbidden City, the Summer Palace, and Tian`anmen Square.
Innsbruck, Austria
Located in the heart of the Alps, Innsbruck is known as a great winter destination—which explains why it has hosted not one but two Winter Olympics. Known for its mountainous views, Innsbruck is the perfect stop for outdoor adventurers.
Mexico City, Mexico
This wonderful travel destination offers a wide number of popular museums, historic buildings, and public parks. People will love shopping for fresh meat and produce at the markets, taking a cooking class, and generally eating their way through Mexico City, which is especially known for its culinary (烹饪的) experiences that include both globally well-known restaurants and locally favored street carts.
Melbourne, Australia
Nearly half a century before Sydney hosted the 2000 Summer Olympics, Melbourne became the first Australian host city in 1956. Head to the “cultural capital of Australia”, located in Victoria on the southeastern coast, for an energetic cafe culture and art scene, Melbourne offers something for every type of traveler and everyone can enjoy an evening at one of the city’s many rooftop bars or a day of wine tasting.
1. Where will you go if you are fond of adventure
A. Beijing, China. B. Mexico City, Mexico.
C. Innsbruck, Austria. D. Melbourne, Australia.
2. What can visitors do in Mexico City
A. Enjoy wonderful culinary classes. B. Buy beautiful clothes and shoes.
C. Admire beautiful mountainous views. D. Visit special stadiums for the Olympics.
3. What can we know about Melbourne
A. It is famous for all kinds of wine. B. It has many world-famous hotels.
C. It hosted the Summer Olympics twice. D. It can satisfy different travelers’ needs.
【答案】1. C 2. A 3. D
【解析】
【导语】这是一篇应用文。文章主要介绍了四个和奥运会有关的旅游目的地。
【1题详解】
细节理解题。根据第三段“Known for its mountainous views, Innsbruck is the perfect stop for outdoor adventurers.(因斯布鲁克以其山景而闻名,是户外冒险家的完美驿站)”可知,如果你喜欢冒险,你可以去澳大利亚的Innsbruck。故选C。
【2题详解】
细节理解题。根据Mexico City, Mexico部分中“People will love shopping for fresh meat and produce at the markets, taking a cooking class, and generally eating their way through Mexico City, which is especially known for its culinary (烹饪的) experiences that include both globally well-known restaurants and locally favored street carts.(人们会喜欢在市场上购买新鲜的肉类和农产品,参加烹饪课,并通常在墨西哥城吃上一顿,墨西哥城以其烹饪体验而闻名,包括全球知名的餐馆和当地受欢迎的街头推车)”可知,游客在墨西哥城可以享受美妙的烹饪课程。故选A。
【3题详解】
细节理解题。根据最后一段“Head to the “cultural capital of Australia”, located in Victoria on the southeastern coast, for an energetic cafe culture and art scene, Melbourne offers something for every type of traveler and everyone can enjoy an evening at one of the city’s many rooftop bars or a day of wine tasting.(前往位于东南海岸维多利亚州的“澳大利亚文化之都”,寻找充满活力的咖啡馆文化和艺术场景,墨尔本为各种类型的旅行者提供了一些东西,每个人都可以在城市的许多屋顶酒吧之一享受一个晚上,或者品尝一天的葡萄酒)”可知,墨尔本可以满足不同旅客的需求。故选D。
B
I am Lucy, a 15-year-old girl from India and I think believing is a great power that can change anything in your life.
When I was 13, almost everyone just thought I was a kid so I did not have to worry about anything. But that was not true because I was bored with everything I was learning. Besides, my mother didn’t understand me.
When I was 14, things changed. My friend encouraged me to learn music and I just found out that I had a strong interest in music so I started spending much time on it. Soon I wanted to be a part of it. So I researched it and then I wanted to be a part of an academy(专科院校) that trains musicians. But the problem was that it was in a different country. Although my parents might not be on my side, I never gave up my dream.
During the next year, I practised my skills in dancing, singing and flexibility. I was in senior high school and had to be a boarder(寄宿生). My mother made me focus on my study. But I was busy preparing for auditions(试镜) of that academy and I was doing everything I could to prove it. To get what I wanted, I had that academy’s photos all over my room and that city’s main monument on my phone’s wallpaper.
After a year in 2022, I finally gave my best audition of that academy on the Internet and I got in! I was happy but sometimes I wondered whether my parents were going to agree to it or not, Fortunately, my parents agreed and I flew to that country to give the last phase of an interview to join that academy. I passed and later was sent there for training.
It was not surprising that I finally got the chance to live in the city of my dream and train in the academy of my dream, as I believed everything was going to work out as long as I held on to my dream.
4. What can we infer about the 13-year-old Lucy
A. She had fun every day. B. Everyone supported her.
C. She was unhappy with her life. D. A dream started in her heart.
5. Who first led Lucy to the musical path
A. Her teacher. B. Her mother. C. Her friend. D. Her father.
6. What played a key role in Lucy’s success
A. Her effort and determination. B. Her family background.
C. Her curiosity about new things D. Her talent for performance.
7. What did Lucy think of attending her ideal academy
A. It was a stage to make her famous. B. It was within her expectation after hard work.
C. It made her love her mother more. D. It was a new way to make friends.
【答案】4. C 5. C 6. A 7. B
【解析】
【导语】本文是夹叙夹议文。文章通过讲述作者在15岁的时候因为朋友的鼓励喜欢上了音乐,虽然家人不同意,但是在她的坚持和努力下,仍然取得了成功。
【4题详解】
推理判断题。根据第二段“When I was 13, almost everyone just thought I was a kid so I did not have to worry about anything. But that was not true because I was bored with everything I was learning. Besides, my mother didn’t understand me.(当我13岁时,几乎所有人都认为我是个孩子,所以我不必担心任何事情。但这不是真的,因为我对所学的一切都感到厌烦。此外,我妈妈不理解我。)”可知,Lucy在13岁时生活过得不开心。故选C。
【5题详解】
细节理解题。根据第三段“My friend encouraged me to learn music and I just found out that I had a strong interest in music so I started spending much time on it. (我的朋友鼓励我学习音乐,我发现我对音乐有浓厚的兴趣,于是我开始花很多时间在音乐上。)”可知,最先将Lucy引上音乐之路的人是她的朋友。故选C。
【6题详解】
推理判断题。根据第四段“During the next year, I practised my skills in dancing, singing and flexibility. I was in senior high school and had to be a boarder(寄宿生). My mother made me focus on my study. But I was busy preparing for auditions(试镜) of that academy and I was doing everything I could to prove it. To get what I wanted, I had that academy’s photos all over my room and that city’s main monument on my phone’s wallpaper.(在接下来的一年里,我练习了舞蹈、唱歌和柔韧性。我在读高中,必须成为寄宿生。我妈妈让我专注于学习。但我正忙着准备那所学院的试镜,我正在尽我所能证明这一点。为了得到我想要的东西,我在我的房间里放满了学院的照片,在我手机的壁纸上放满了这座城市的主要纪念碑。)”和最后一段“It was not surprising that I finally got the chance to live in the city of my dream and train in the academy of my dream, as I believed everything was going to work out as long as I held on to my dream.(我终于有机会生活在我梦想的城市,并在我梦想中的学院接受训练,这并不奇怪,因为我相信只要我坚持我的梦想,一切都会成功的。)”可知,Lucy的努力和决心让她最终获得成功。故选A。
【7题详解】
细节理解题。根据最后一段“It was not surprising that I finally got the chance to live in the city of my dream and train in the academy of my dream, as I believed everything was going to work out as long as I held on to my dream.(我终于有机会生活在我梦想的城市,并在我梦想中的学院接受训练,这并不奇怪,因为我相信只要我坚持我的梦想,一切都会成功的。)”可知,Lucy 的成功完全在她的意料之中。故选B。
C
A 17-year-old pilot (飞行员) has become the youngest person to fly alone around the world. Mack Rutherford, who holds British and Belgian citizenship, completed his trip on Wednesday. He landed his small plane in Bulgaria’s capital, Sofia. That is also where he started his trip five months ago. Rutherford, who turned 17 during his trip, broke the Guinness World Record for youngest male to fly around the world. That record had been held by Travis Ludlow of Britain. Ludlow was 18 when he made his flight around the world last year.
Rutherford was born into a family of flyers. He earned his pilot’s License (许可证) in 2020, becoming the youngest pilot in the world at the age of 15.
His trip around the world started in Sofia on a plane owned by the internet company ICD Soft. The ultralight plane, called Shark, can travel at the speed of 300 kilometers per hour. Normally a two-seater, the plane was changed for his long trip by replacing the second seat with an extra fuel (燃料) container.
Rutherford first planned to make the trip in three months. But it lasted longer because of rainstorms, sandstorms and extreme heat. Most of the delays were caused by waits to get permits and other documents required for keeping with the flight plan. The flight took him through Africa and the Calf area to India, China, South Korea, and Japan. He crossed the northern Pacific and landed after 10 straight hours in the air on a volcanic island near the Bering Strait. From there, he headed to Alaska and down the West Coast of the United States to Mexico. Then he headed north again along the U. S. East Coast to Canada, and across the Atlantic Ocean to Europe.
His sister Zara, said she kept in close touch with her younger brother during his flight.
On Wednesday, a huge crowd of people welcomed Rutherford and celebrated his achievements. His father, Sam Rutherford, said he was extremely happy and proud of his children’s achievements. He told reporters that such an event helps show other children they should follow their dreams.
8. How old was Mack Rutherford when he started his flight around the world
A. At the age of 16 years old. B. At the age of 17 years old.
C. At the age of 15 years old. D. At the age of 19 years old.
9. Why was the plane changed before the flight
A. To have a faster speed. B. To have a lighter weight.
C. To have a longer flying time. D. To have an extra seat.
10. What were the feelings of Rutherford’s father when Rutherford was back on Wednesday
A. Unbelievable and respectful. B. Grateful and touched.
C. Sad and doubtful. D. Happy and proud.
11. Where is the text probably from
A. A scientific research. B. A guidebook.
C. A diary. D. A news report.
【答案】8. A 9. C 10. D 11. D
【解析】
【导语】本文是一篇新闻报道。文章讲述一名17岁的飞行员Rutherford成为世界上最年轻的独自驾驶飞机环游世界的人的环球经历。
【8题详解】
细节理解题。根据第一段“Rutherford, who turned 17 during his trip, broke the Guinness World Record for youngest male to fly around the world. (Rutherford在这次旅程中度过了17岁生日,他打破了吉尼斯世界纪录,成为完成环球飞行的最年轻的男性。)”可知Rutherford是在16岁开始环游世界的,故选A。
【9题详解】
细节理解题。根据第三段“Normally a two-seater, the plane was changed for his long trip by replacing the second seat with an extra fuel (燃料) container. (飞机通常是双座的,为了长途旅行,他把第二个座位换成了一个额外的燃料箱。)”可知为了有更长的飞行时间,他在起飞前改装了飞机,故选C。
【10题详解】
细节理解题。根据最后一段“His father, Sam Rutherford, said he was extremely happy and proud of his children’s achievements. (他的父亲Sam Rutherford说,他为孩子们的成就感到非常高兴和自豪。) ”可知星期三Rutherford回来时,他父亲感到高兴和自豪,故选D。
【11题详解】
推理判断题。根据第一段“A 17-year-old pilot (飞行员) has become the youngest person to fly alone around the world. Mack Rutherford, who holds British and Belgian citizenship, completed his trip on Wednesday. He landed his small plane in Bulgaria’s capital, Sofia. That is also where he started his trip five months ago. Rutherford, who turned 17 during his trip, broke the Guinness World Record for youngest male to fly around the world. (一名17岁的飞行员成为世界上最年轻的独自驾驶飞机环游世界的人。Mack Rutherford拥有英国和比利时国籍,他于周三完成了他的旅行。他的小型飞机降落在保加利亚首都索非亚。这也是他五个月前开始旅行的地方。Rutherford在他的旅行中,打破了吉尼斯世界纪录,成为最年轻的环球飞行男性。)”可知文章很鲜明的列出了时间,地点,人物和事件,所以最有可能是一篇新闻报道,故选D。
D
Of all the unusual behaviors I was told to expect from my teenagers, their staying in their rooms for a long period of time was the worst for me.
Like many other parents, I, too, often thought that there must either be something wrong with me, or something deeply wrong with my teenagers when they suddenly wanted to avoid everyone in the house and the outside world.
What I didn’t know was that looking for solitude (独处) and privacy was perfectly normal for teenagers, and while you may think their wish for solitude is worrying, what is really happening is actually mentally (精神上) necessary.
A recent study in the Journal of Adolescence looked at a lot of possible causes of a teenager’s strong wish and need for solitude. What they found can make parents less worried about the troubling but actually helpful behavior. Researchers believe wanting and needing to be alone is just a matter of personal choice for teenagers, and that if that choice is out of their will, there is nothing to worry about.
“Solitude has always been seen as something detrimental to mental health, especially for teenagers who are thought to be unsociable or lonely,” said Margarita Azmitia, professor of psychology at UC Santa Cruz and co-author of the study. She continues, “However, sometimes solitude can help teenagers deal with mental problems. Developmentally, leaning to be alone is a skill, and it can make them refreshed and energetic.”
So when should parents get worried Researchers found if a teenager is forced to stay in his bedroom as a punishment or something, then this kind of solitude will cause problems. But when a teenager has chosen on his own to check out his life, so to speak, it serves as a much-needed break from the noise of life. In those cases, self-chosen solitude can provide a chance for self-examination or creative expression. So communication matters between teenagers and parents.
12. What did the author think about her teenagers’ staying in their rooms in the past
A. She was very worried about it. B. She thought it mentally necessary.
C. She thought it was perfectly normal. D. She really didn’t care about it.
13. What can we know from the finding of the Journal of Adolescence
A. Parents’ anxiety is totally wrong.
B. Choosing to be alone sometimes can be helpful.
C. The behavior of solitude is unnecessary for mental health.
D. Teenagers’ solitude has nothing to do with personal choice.
14. What is the meaning of the underlined word in paragraph 5
A. familiar. B. new. C. harmful. D. similar.
15. What can we learn from the last paragraph
A. Many teenagers want solitude.
B. Forced solitude should be avoided.
C. Parents should not punish their teenagers.
D. Teenagers should communicate with their parents.
【答案】12. A 13. B 14. C 15. B
【解析】
【导语】这是一篇说明文,文章主要介绍一项研究发现,青少年选择独处是有益处的,独处有时可以帮助他们处理心理问题,在发育过程中,学会独处是一种技能,可以让他们精神焕发、充满活力。
【12题详解】
细节理解题。根据第一段“Of all the unusual behaviors I was told to expect from my teenagers, their staying in their rooms for a long period of time was the worst for me. (在我被告知要从我十几岁的孩子那里预料到的所有不寻常的行为中,他们长时间呆在自己的房间里对我来说是最糟糕的)”及第三段“What I didn’t know was that looking for solitude (独处) and privacy was perfectly normal for teenagers, and while you may think their wish for solitude is worrying, what is really happening is actually mentally (精神上) necessary. (我所不知道的是,对于青少年来说,寻求独处和隐私是再正常不过的事情,尽管你可能认为他们想要独处的愿望令人担忧,但实际上发生的事情在精神上是必要的)”可知,作者过去认为孩子待在房间是令人担忧的一件事。故选A。
【13题详解】
细节理解题。根据第四段中“What they found can make parents less worried about the troubling but actually helpful behavior. (他们的发现可以让父母不那么担心这种令人不安但实际上是有益的行为)”可知,这项研究发现选择独处有时是有益的。故选B。
【14题详解】
词义猜测题。根据第五段中画线词下文“However, sometimes solitude can help teenagers deal with mental problems. (然而,有时候独处可以帮助青少年处理心理问题)”可知,有时独处可以帮助青少年处理心理问题,画线词所在句与下文是转折关系,由此可推测,画线词所在句意为“孤独一直被认为是不利于心理健康的,尤其是对那些被认为不善交际或孤独的青少年来说”,detrimental意为“有害的”。故选C。
【15题详解】
推理判断题。根据最后一段中“But when a teenager has chosen on his own to check out his life, so to speak, it serves as a much-needed break from the noise of life. (研究人员发现,如果一名青少年被强迫呆在卧室里作为惩罚或其他原因,那么这种孤独会导致问题)”可知,被迫独处会导致孤独问题,所以应该避免这种情况。故选B。
第二节(共5小题; 每小题2.5分, 满分12.5分)
阅读下面短文, 从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Are you failing school Do you have trouble finding and holding on to a job Are you unhappy at work Have you been accumulating a great deal of personal debt Are you concerned about your weight ____16____ Here are some suggestions.
● Stop being self-absorbed and search for a purpose that will add meaning and excitement in your life.
● Move to a new neighborhood, a new town. Go to a new school; find a new gym. ____17____
● Make new friends. They will appreciate who you are, and help you find your passion, which you might not even know you posses.
● ____18____ To change yourself, you’ve got to change habits. According to researchers, habits account for about 40 percent of our behaviors on any given day. When you learn to change your habits, you can change your life.
● Change the “Choice Architecture” of your life. Make the desired choice most accessible to you. ____19____ If you are good at sports, you may want to live near a sports centre, and so on.
If you aren’t happy with your life, change your lifestyle, your personal attitudes, and the circumstances you live in. ____20____
A. Develop good habits.
B. Show them your personality.
C. If so, you had better make some changes.
D. In a new place, you can appreciate ways of thinking.
E. In a word, you must find your element by taking action.
F. Don’t constantly blame others for failing to get ahead in life.
G. If you are a good dancer, you want to live near a theatre district.
【答案】16. C 17. D 18. A 19. G 20. E
【解析】
【分析】这是一篇说明文。主要就如何改变自己并不满意的生活提出了建议。
【16题详解】
由上文“Are you failing school Do you have trouble finding and holding on to a job Are you unhappy at work Have you been accumulating a great deal of personal debt Are you concerned about our weight ”(你上学失败了吗?你在寻找和坚持工作方面遇到困难吗?你在工作上不开心吗?你是否积累了大量个人债务?你担心你的体重吗?)以及下文“下面是一些建议。”可推知,C项“If so, you had better make some changes.”(如果是这样的话,你最好进行一些改变。)中if so指代前文提到的问题。承接上下文。故选C项。
【17题详解】
由上文“Move to a new neighborhood, a new town. Go to a new school; find a new gym.”(搬到新社区,新城镇。上一所新学校;找到一个新的健身房。)可知,要换一个新的地方。D项“In a new place, you can appreciate ways of thinking.” (在新的地方,你可以欣赏思维方式。) 点明了换一个新地方的好处,与上文相照应。故选D项。
【18题详解】
由下文“To change yourself, you’ve got to change habits.”(要改变自己,你必须改变习惯。)可推知,主要讲述习惯的问题。A项“养成好习惯”与下文一致,故选A项。
【19题详解】
由上文“Change the “Choice Architecture” of your life. Make the desired choice most accessible to you.”(改变生活中的“选择架构”。使所需的选择最适合你。)可知,这部分主要讲述选择。下文分别举例子进行具体说明。G项“如果你是一个好的舞蹈演员,你想住在剧院区域附近。”与下文形成并列关系,且承接上文,而且与下文句式一致,故选G项。
【20题详解】
由上文“If you aren’t happy with your life, change your lifestyle, your personal attitudes, and the circumstances you live in.”(如果你对生活不满意,请改变生活方式,个人态度和居住环境。)可知,要进行改变。E项“总之,你必须通过采取行动找到自己的因素。”对前文进行总结,take action与上文的change相照应。故选E项。
第三部分 语言运用(共两节, 满分30分)
第一节(共15小题; 每小题1分, 满分15分)
阅读下面短文, 从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
Jenna, a popular girl from Westwood Middle School, had graduated first in her class and was ready for new____21____in high school.
____22____, high school was different. In the first week, Jenna went to tryouts (选拔赛) for cheerleaders (拉拉队队员).She was____23____against very talented (有才能的) girls, and she knew it would be____24____for her to be chosen . Two hours later, the____25____read a list of the girls for a second tryout. Her heart sank as the list ended without her name. Feeling ____26____, she walked home carrying her schoolbag full of homework.
Arriving home, she started with maths. She had always been a good maths student, but now she was____27____. She moved on to English and history, and was surprised to find that she didn’t have any____28____with those subjects. Feeling better, she decided not to____29____maths for the time being.
The next day Jenna went to see Mrs. Biden about being on the school____30____. Mrs. Biden wasn’t as enthusiastic(热情的) as Jenna. “I’m sorry, but we have enough____31____for the newspaper already. Come back next year and we’ll talk then.”Jenna smiled____32____and left.“Why is high school so____33____ ” she sighed.
Later in maths class, Jenna applied herself to solving the problems that had given her so much trouble and got them right. As she gathered her books, Jenna decided she’d____34____to try to get used to her new school. She wasn’t sure whether she’d succeed, but she knew she had to____35____.
21. A. subjects B. decisions C. exercises D. challenges
22. A. Therefore B. However C. Otherwise D. Besides
23. A. competing B. arguing C. protecting D. speaking
24. A. difficult B. easy C. likely D. interesting
25. A. expert B. architect C. applicant D. judge
26. A. stranger B. unhappy C. disappointed D. lonely
27. A. struggling B. improving C. working D. arranging
28. A. trouble B. confidence C. patience D. opportunities
29. A. put up B. prepare for C. worry about D. give up
30. A. committee B. newspaper C. radio D. team
31. A. speakers B. readers C. cheerleaders D. writers
32. A. happily B. weakly C. excitedly D. brightly
33. A. similar B. ordinary C. different D. familiar
34. A. refuse B. continue C. seem D. offer
35. A. swim B. try C. ask D. escape
【答案】21. D 22. B 23. A 24. A 25. D 26. C 27. A 28. A 29. C 30. B 31. D 32. B 33. C 34. B 35. B
【解析】
【导语】这是一篇记叙文。文章主要讲述了主人公Jenna在进入高中后所经历的变化及其努力适应的过程。
【21题详解】
考查名词词义辨析。句意:Jenna是韦斯特伍德中学的一个很受欢迎的女孩,她以全班第一名的成绩毕业,已经准备好迎接高中的新挑战。A. subjects学科;B. decisions决定;C. exercises运动;D. challenges挑战。根据上文“had graduated first in her class and was ready for new”可知,此处表示Jenna准备好迎接新的挑战。故选D项。
【22题详解】
考查副词词义辨析。句意:然而,高中是不同的。A. Therefore因此;B. However然而;C. Otherwise否则;D. Besides此外。根据下文“high school was different.”可知,上下文之间表示转折关系,空处应用however表示“然而”。故选B项。
【23题详解】
考查动词词义辨析。句意:她正在与非常有天赋的女孩们竞争,她知道自己很难被选中。A. competing竞争;B. arguing争论;C. protecting保护;D. speaking说。根据下文“against very talented girls”可知,此处表示Jenna与有天赋的女孩们竞争。故选A项。
【24题详解】
考查形容词词义辨析。句意:她正在与非常有天赋的女孩们竞争,她知道自己很难被选中。A. difficult困难的;B. easy容易的;C. likely可能的;D. interesting有趣的。根据上文“She was ____3____ against very talented girls, and she knew it would be”可知,此处表示Jenna知道自己很难被选中。故选A项。
【25题详解】
考查名词词义辨析。句意:两个小时后,裁判宣读了一份进行第二次选拔的女孩名单。A. expert专家;B. architect建筑师;C. applicant申请人;D. judge裁判。根据下文“read a list of the girls for a second tryout.”以及常识可知,此处表示裁判宣读名单。故选D项。
【26题详解】
考查形容词词义辨析。句意:感觉沮丧,她背着装满作业的书包回到宿舍。A. stranger陌生人的;B. unhappy不开心的;C. disappointed沮丧的;D. lonely孤独的。根据上文“Her heart sank as the list ended without her name.”可知,此处表示Jenna没被选中,感觉沮丧。故选C项。
【27题详解】
考查动词词义辨析。句意:她一直是个数学好学生,但现在她感到很吃力。A. struggling吃力;B. improving提高;C. working工作;D. arranging安排。根据上文“She had always been a good maths student, but now she was”可知,此处表示Jenna以前数学一直很好,但是现在她感觉吃力。故选A项。
【28题详解】
考查名词词义辨析。句意:她接着写英语和历史作业,意外地发现她在这些科目上没有任何问题。A. trouble问题;B. confidence信心;C. patience耐心;D. opportunities机会。根据下文“Feeling better”可知,此处表示Jenna在英语和历史学科上没有遇到任何问题。故选A项。
【29题详解】
考查动词短语辨析。句意:她感觉好些了,决定暂时不担心数学了。A. put up举起;B. prepare for准备;C. worry about担心;D. give up放弃。根据上文“She moved on to English and history, and was surprised to find that she didn’t have any ____8____ with those subjects. Feeling better,”可知,此处表示Jenna感觉好些,决定暂时不担心数学了。故选C项。
【30题详解】
考查名词词义辨析。句意:第二天,Jenna去找拜登太太,谈应聘校报的事。A. committee 委员会;B. newspaper报纸;C. radio收音机;D. team团队。根据下文“but we have enough ____11____ for the newspaper already.”可知,Jenna找拜登太太是谈应聘校报的事。故选B项。
【31题详解】
考查名词词义辨析。句意:很抱歉,但我们已经有足够的作家为报纸撰稿了。A. speakers发言者;B. readers读者;C. cheerleaders啦啦队;D. writers作家。根据下文“for the newspaper already”以及语境可知,Jenna去校报应聘被拒绝,是由于撰稿作家已经够了。故选D项。
【32题详解】
考查副词词义辨析。句意:Jenna淡淡地笑了笑,离开了。A. happily开心地;B. weakly淡淡地;C. excitedly兴奋地;D. brightly鲜明地。根据上文“Come back next year and we’ll talk then”可知,Jenna被校报拒绝,所以淡淡地笑着离开了。故选B项。
【33题详解】
考查形容词词义辨析。句意:高中为什么如此不同?A. similar相似;B. ordinary普通的;C. different不同的;D. familiar熟悉的。根据上文“Jenna, a popular girl from Westwood Middle School, had graduated first in her class”以及语境可知,此处表示Jenna叹息在高中的经历与初中不同。故选C项。
【34题详解】
考查动词词义辨析。句意:Jenna一边收拾书本,一边决定继续努力适应她的新学校。A. refuse拒绝;B. continue继续;C. seem似乎;D. offer提供。根据下文“to try to get used to her new school. She wasn’t sure whether she’d succeed, but she knew she had to ____15____ .”可知,此处表示Jenna决定继续努力适应新学校。故选B项。
【35题详解】
考查动词词义辨析。句意:她不确定自己是否会成功,但她知道自己必须努力。A. swim游泳;B. try努力;C. ask询问;D. escape逃离。根据上文“She wasn’t sure whether she’d succeed, but she knew she had to”以及语境可知,此处表示Jenna不确定自己会不会成功,但是知道自己必须努力。故选B项。
第二节(共10小题; 每小题1. 5分, 满分15分)
阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(1个单词)或括号内单词的正确形式。(不超过3个词)
What makes something a sport Traditional definitions usually included some physical activity, ___36___ shows athletic ability or strength. But some sports can take the form of mental contests. For instance, chess ___37___ (recognize) as a sport by the International Olympic Committee in 1999. Now, some people consider eSports should also be sports.
The word eSports is short ___38___ electronic sports. It is a form of contest in which professional players or gamers play video games either in teams ___39___ individually. ___40___ (Typical), those who win the ___41___ (compete) will receive prize money.
The first eSports event was the one ___42___ (hold) by Stanford University in the 1970s, for the game Spacewar! Over the next 30 years, video games will have become more and more popular. ___43___ increasing number of countries, such as South Korea, China and the United States, started to develop eSports into an industry. In the 2000s, television broadcasts of the games, ___44___ (feature) programs like Street Fighter III, StarCraft, and Counter-strike, became popular. In the 2010s, thanks to online streaming services, eSports grew rapidly with more worldwide championships, more viewers, and ____45____ (large) prizes. In 2020, the industry made more than US$1 billion for the first time ever.
【答案】36. which
37. was recognized
38. for 39. or
40. Typically
41. competition
42 held 43. An
44. featuring
45. larger
【解析】
【分析】这是一篇说明文。主要介绍了游戏竞技作为体育运动项目的发展历程。
【36题详解】
考查定语从句连词。句意:传统意义上对运动的定义,通常指某项体育活动。它涉及运动能力及力量。分析句子结构可知,此处引导非限定性定语从句,先行词为some physical activity,关系词在从句中作主语,指物,故填which。
【37题详解】
考查谓语动词时态和语态及主谓一致。句意:例如,下棋于1999年被国际奥委会认定为一项运动。分析句子结构可知,设空处在句中作谓语。根据时间状语in 1999可知,动作发生在过去,应用一般过去时,主语与recognize之间为被动关系,应用一般过去时的被动,且主语为单数概念,故填was recognized。
【38题详解】
考查介词。句意:eSports这个词是电子竞技的简称。由句意可知,此处表示“是……的简称或缩写”,应使用固定短语be short for sth,故填for。
【39题详解】
考查并列连词。句意:在此竞赛中,专业选手或游戏玩家会以团队或个人的形式玩电子游戏。由句意可知,此处表示“要么……要么……”,表示“以团队或个人形式参赛”,应使用固定短语,故填or。
【40题详解】
考查形容词副词转换。句意:通常,那些赢得比赛的人会获得奖金。此处应使用副词修饰全句,故填Typically。
【41题详解】
考查动词与名词词性转换。句意:通常,那些赢得比赛的人会获得奖金。结合语境可知,设空处在定冠词之后,应用名词,充当谓语动词win的宾语,且根据句意,此处的“竞赛”应指上文提到的电子竞赛,由it可知,是单数,故填competition。
【42题详解】
考查非谓语动词。句意:第一节电子竞技赛事在上世纪70年代由斯坦福大学承办。分析句子结构及句意可知,此处应用非谓语形式,作the one的后置定语,the one代指上文提到的The first eSports event,hold与前面的the one之间为被动关系,应使用过去分词形式。故填held。
【43题详解】
考查冠词。句意:越多越多的国家,像韩国、中国以及美国,都开始将电子竞技作为产业大力发展。An increasing number of sth为固定搭配,意为“越来越多的……”,且increasing的发音以元音音素[ ]开头,单词位于句首,首字母大写,故填An。
【44题详解】
考查非谓语动词。句意:进入2000年以后,电视转播电子竞技比赛,像街霸、星际争霸和反恐精英,越来越受到欢迎。分析句子结构及句意可知,此处应用非谓语形式,作the games的后置定语,且提示词与被修饰名词之间为主动关系,应使用现在分词形式。故填featuring。
【45题详解】
考查形容词比较级。句意:进入2010年之后,在线直播的兴起,极大推动了电子竞技的发展。这项运动有了更多世界级的比赛,更广泛的观众,以及更高额的奖金。句中几个并列的名词短语“more worldwide championships, more viewers, and ___10___ (large)prizes”表示电子竞技运动较以往取得了更好的发展前景,根据句意应使用形容词比较级,故填larger。
第四部分 写作(共两节, 满分40分)
第一节(满分15分)
46. 4 月 22 日是世界地球日(The World Earth Day)。假如你是英语校报的编辑李华,请你根据以下信息,在校报上给你的同学们写一封信,向大家介绍世界地球日,并倡议大家共同努力,改善我们生活的环境。
写作要点:
1. 介绍世界地球日;
(1)时间:每年的 4月22日;
(2)范围:全球;
(3)目的:提高人们对环境问题的认识。
2. 请对中学生如何改善我们生活的环境提出具体建议。
Dear classmates,
The World Earth Day is coming.
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Let’s protect our environment together!
Yours,
Li Hua
【答案】Dear classmates,
The World Earth Day is coming. It is an international day that usually falls on April 22nd every year. Its goal is to raise people’s awareness about the problems of environment.
According to this goal, there are some ways we can do to improve our living environment. First, we can plant more trees and flowers, which are pleasing to both the environment and us. Second, turn off the lights when we leave the room. It is a good way to save energy as well as money. Third, when we go to school, we can walk or ride a bike instead of taking a car to reduce exhaust gas. I hope all the students in our school will take an active part in protecting the environment.
Let’s protect our environment together!
Yours,
Li Hua
【解析】
【导语】本篇书面表达属于应用文。要求考生在校报上给同学们写一封信,向大家介绍世界地球日,并倡议大家共同努力,改善我们生活的环境。
【详解】1.词汇积累
目标:goal→ aim
提高,改善:improve → enhance
参加:take part in →participate in
减少:reduce→ decrease
2.句式拓展
合并句子
原句:It is an international day that usually falls on April 22nd every year. Its goal is to raise people’s awareness about the problems of environment.
合并句:It is an international day that usually falls on April 22nd every year, whose goal is to raise people’s awareness about the problems of environment.
【点睛】【高分句型1】First, we can plant more trees and flowers, which are pleasing to both the environment and us.(运用了which引导的非限制性定语从句。)
【高分句型2】Third, when we go to school, we can walk or ride a bike instead of taking a car to reduce exhaust gas.(运用了连词when引导的时间状语从句。)
第二节(满分25分)
47. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文,续写的词数应为150左右。
During lunchtime, Emma suggested going to the 200 to feed the animals and her mom agreed.
“We’ll stop by the bakery and pick some bread up. Now hurry and eat and then we'll go. It’s going to be a lovely day. Grandma is coming with us. She'll be here any minute” Mom said.
Emma ate her lunch and then ran into her room to get her shoes. The problem was that she could only find one of them. She looked under her bed, but all she could see were dirty towels and pants. She moved some of her toys out of the way, but still couldn’t find her shoe. After she’d checked everywhere in her room, she ran into the kitchen. “Mom, I can’t find my shoe. Will you wait while I look for it ” she asked.
Her mom thought about how many times she’d told Emma to clean her room up. She whispered something to Emma’s grandma and then said to Emma, “You will have to stay at home. Your dad and I will take Ryan to the zoo. Grandma will stay here with you.”
“No! Please wait for me. I want to go to the zoo,” Emma cried. “I’m sorry, Emma. I’ve told you a dozen times to clean your room and you ignored me. You can’t find your shoe now. It’s your own fault for not doing as I asked. You will stay at home.”
Emma ran into her bedroom, crying. Her mom came to the door and said, “Emma, clean that room of yours before I get home. I’ve told grandma not to give you any sweets until you finish the work.” She went out to the car with Ryan and Emma’s dad and then they drove away.
Paragraph 1:
Emma sat on her bed and cried for a long time
Paragraph 2:
Emma and her grandma were sitting at the table, eating when her mom, dad, and Ryan came home.
【答案】Paragraph 1:
Emma sat on her bed and cried for a long time. And then she wiped her eyes and started to clean her room. It took her two hours to clean up the room. “I did it!” she said proudly. She even found her missing shoe. She ran into the living room. “Grandma! Come and see. I cleaned my room and found my shoe.” Grandma looked at Emma’s room. “If you had kept it this way, you wouldn’t have lost your e and have some sweets now,” she said.
Paragraph 2:
Emma and her grandma were sitting at the table, eating when her mom, dad, and Ryan came home. “Well, look at Emma’s room! It’s clean,” her dad said. “How was the zoo Did you have fun I wish I could have gone there with you,” Emma said. “If you keep your room clean, we may go and see animals again,” her mom said. From then on, Emma tried her best to keep her room clean.
【解析】
【分析】本文以人物为线索展开,讲述了Emma跟妈妈提议去200号公园喂动物,她的妈妈同意了。但是在临行前,Emma只找到了一只鞋,妈妈回想起她告诉Emma多少次让她把房间打扫干净,但是她总是弄的一团糟。于是Emma妈妈打算给她一个教训,没有带她去动物园,而是让奶奶在家看着她把房间打扫干净。
【详解】1.段落续写:
①由第一段首句内容“Emma坐在床上哭了很长时间。”可知,第一段可描写Emma的爸爸妈妈带着Ryan去了动物园后,独自伤心,痛哭之后,打扫房间的过程。
②由第二段首句内容“Emma和她奶奶正坐在餐桌旁吃饭,这时她的妈妈、爸爸和瑞安回家了。”可知,第二段可描写Emma的妈妈、爸爸和瑞安回家后发生的故事。
2.续写线索:擦干眼泪——打扫房间——交流——感悟
3.词汇激活(一个词汇要写出相近的表达)
行为类
①擦干眼泪:wipe away one's tears / dry one's eyes
②打扫房间:clean the room/ clean the house
情绪类
玩得开心:have fun/ have a good time
【点睛】[高分句型1]If you keep your room clean, we may go and see animals again.(由连接词if引导的条件状语从句)
[高分句型2] I wish I could have gone there with you,” Emma said.(使用虚拟语气)2023-2024学年度上学期高一英语期中试卷
第二部分 阅读(共两节, 满分50分)
第一节(共 15 小题; 每小题 2.5分, 满分37. 5分)
阅读下列短文, 从每题所给的A、B、C和D四个选项中, 选出最佳选项。
A
Since the modern Olympics began in 1896, it has been held in more than 40 different cities. That gives Olympic fans quite a few possible travel destinations to choose!
Beijing, China
Olympic fans should consider visiting the Beijing Olympic Park to check out the special buildings of the so-called “Bird’s Nest” and “Water Cube”—the national stadium and aquatics center built for the 2008 Beijing Olympics. Popular historic places in Beijing include the Forbidden City, the Summer Palace, and Tian`anmen Square.
Innsbruck, Austria
Located in the heart of the Alps, Innsbruck is known as a great winter destination—which explains why it has hosted not one but two Winter Olympics. Known for its mountainous views, Innsbruck is the perfect stop for outdoor adventurers.
Mexico City, Mexico
This wonderful travel destination offers a wide number of popular museums, historic buildings, and public parks. People will love shopping for fresh meat and produce at the markets, taking a cooking class, and generally eating their way through Mexico City, which is especially known for its culinary (烹饪的) experiences that include both globally well-known restaurants and locally favored street carts.
Melbourne, Australia
Nearly half a century before Sydney hosted the 2000 Summer Olympics, Melbourne became the first Australian host city in 1956. Head to the “cultural capital of Australia”, located in Victoria on the southeastern coast, for an energetic cafe culture and art scene, Melbourne offers something for every type of traveler and everyone can enjoy an evening at one of the city’s many rooftop bars or a day of wine tasting.
1. Where will you go if you are fond of adventure
A. Beijing, China. B. Mexico City, Mexico.
C. Innsbruck, Austria. D. Melbourne, Australia.
2. What can visitors do in Mexico City
A. Enjoy wonderful culinary classes. B. Buy beautiful clothes and shoes.
C. Admire beautiful mountainous views. D. Visit special stadiums for the Olympics.
3. What can we know about Melbourne
A. It is famous for all kinds of wine. B. It has many world-famous hotels.
C. It hosted the Summer Olympics twice. D. It can satisfy different travelers’ needs.
B
I am Lucy, a 15-year-old girl from India and I think believing is a great power that can change anything in your life.
When I was 13, almost everyone just thought I was a kid so I did not have to worry about anything. But that was not true because I was bored with everything I was learning. Besides, my mother didn’t understand me.
When I was 14, things changed. My friend encouraged me to learn music and I just found out that I had a strong interest in music so I started spending much time on it. Soon I wanted to be a part of it. So I researched it and then I wanted to be a part of an academy(专科院校) that trains musicians. But the problem was that it was in a different country. Although my parents might not be on my side, I never gave up my dream.
During the next year, I practised my skills in dancing, singing and flexibility. I was in senior high school and had to be a boarder(寄宿生). My mother made me focus on my study. But I was busy preparing for auditions(试镜) of that academy and I was doing everything I could to prove it. To get what I wanted, I had that academy’s photos all over my room and that city’s main monument on my phone’s wallpaper.
After a year in 2022, I finally gave my best audition of that academy on the Internet and I got in! I was happy but sometimes I wondered whether my parents were going to agree to it or not, Fortunately, my parents agreed and I flew to that country to give the last phase of an interview to join that academy. I passed and later was sent there for training.
It was not surprising that I finally got the chance to live in the city of my dream and train in the academy of my dream, as I believed everything was going to work out as long as I held on to my dream.
4. What can we infer about the 13-year-old Lucy
A. She had fun every day. B. Everyone supported her.
C. She was unhappy with her life. D. A dream started in her heart.
5. Who first led Lucy to the musical path
A. Her teacher. B. Her mother. C. Her friend. D. Her father.
6. What played a key role in Lucy’s success
A. Her effort and determination. B. Her family background.
C. Her curiosity about new things D. Her talent for performance.
7 What did Lucy think of attending her ideal academy
A. It was a stage to make her famous. B. It was within her expectation after hard work.
C. It made her love her mother more. D. It was a new way to make friends.
C
A 17-year-old pilot (飞行员) has become the youngest person to fly alone around the world. Mack Rutherford, who holds British and Belgian citizenship, completed his trip on Wednesday. He landed his small plane in Bulgaria’s capital, Sofia. That is also where he started his trip five months ago. Rutherford, who turned 17 during his trip, broke the Guinness World Record for youngest male to fly around the world. That record had been held by Travis Ludlow of Britain. Ludlow was 18 when he made his flight around the world last year.
Rutherford was born into a family of flyers. He earned his pilot’s License (许可证) in 2020, becoming the youngest pilot in the world at the age of 15.
His trip around the world started in Sofia on a plane owned by the internet company ICD Soft. The ultralight plane, called Shark, can travel at the speed of 300 kilometers per hour. Normally a two-seater, the plane was changed for his long trip by replacing the second seat with an extra fuel (燃料) container.
Rutherford first planned to make the trip in three months. But it lasted longer because of rainstorms, sandstorms and extreme heat. Most of the delays were caused by waits to get permits and other documents required for keeping with the flight plan. The flight took him through Africa and the Calf area to India, China, South Korea, and Japan. He crossed the northern Pacific and landed after 10 straight hours in the air on a volcanic island near the Bering Strait. From there, he headed to Alaska and down the West Coast of the United States to Mexico. Then he headed north again along the U. S. East Coast to Canada, and across the Atlantic Ocean to Europe.
His sister Zara, said she kept in close touch with her younger brother during his flight.
On Wednesday, a huge crowd of people welcomed Rutherford and celebrated his achievements. His father, Sam Rutherford, said he was extremely happy and proud of his children’s achievements. He told reporters that such an event helps show other children they should follow their dreams.
8. How old was Mack Rutherford when he started his flight around the world
A. At the age of 16 years old. B. At the age of 17 years old.
C. At the age of 15 years old. D. At the age of 19 years old.
9. Why was the plane changed before the flight
A. To have a faster speed. B. To have a lighter weight.
C. To have a longer flying time. D. To have an extra seat.
10. What were the feelings of Rutherford’s father when Rutherford was back on Wednesday
A. Unbelievable and respectful. B. Grateful and touched.
C. Sad and doubtful. D. Happy and proud.
11. Where is the text probably from
A. A scientific research. B. A guidebook.
C. A diary. D. A news report.
D
Of all the unusual behaviors I was told to expect from my teenagers, their staying in their rooms for a long period of time was the worst for me.
Like many other parents, I, too, often thought that there must either be something wrong with me, or something deeply wrong with my teenagers when they suddenly wanted to avoid everyone in the house and the outside world.
What I didn’t know was that looking for solitude (独处) and privacy was perfectly normal for teenagers, and while you may think their wish for solitude is worrying, what is really happening is actually mentally (精神上) necessary.
A recent study in the Journal of Adolescence looked at a lot of possible causes of a teenager’s strong wish and need for solitude. What they found can make parents less worried about the troubling but actually helpful behavior. Researchers believe wanting and needing to be alone is just a matter of personal choice for teenagers, and that if that choice is out of their will, there is nothing to worry about.
“Solitude has always been seen as something detrimental to mental health, especially for teenagers who are thought to be unsociable or lonely,” said Margarita Azmitia, professor of psychology at UC Santa Cruz and co-author of the study. She continues, “However, sometimes solitude can help teenagers deal with mental problems. Developmentally, leaning to be alone is a skill, and it can make them refreshed and energetic.”
So when should parents get worried Researchers found if a teenager is forced to stay in his bedroom as a punishment or something, then this kind of solitude will cause problems. But when a teenager has chosen on his own to check out his life, so to speak, it serves as a much-needed break from the noise of life. In those cases, self-chosen solitude can provide a chance for self-examination or creative expression. So communication matters between teenagers and parents.
12. What did the author think about her teenagers’ staying in their rooms in the past
A. She was very worried about it. B. She thought it mentally necessary.
C. She thought it was perfectly normal. D. She really didn’t care about it.
13. What can we know from the finding of the Journal of Adolescence
A Parents’ anxiety is totally wrong.
B. Choosing to be alone sometimes can be helpful.
C. The behavior of solitude is unnecessary for mental health.
D. Teenagers’ solitude has nothing to do with personal choice.
14. What is the meaning of the underlined word in paragraph 5
A familiar. B. new. C. harmful. D. similar.
15. What can we learn from the last paragraph
A. Many teenagers want solitude.
B. Forced solitude should be avoided.
C. Parents should not punish their teenagers.
D. Teenagers should communicate with their parents.
第二节(共5小题; 每小题2.5分, 满分12.5分)
阅读下面短文, 从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Are you failing school Do you have trouble finding and holding on to a job Are you unhappy at work Have you been accumulating a great deal of personal debt Are you concerned about your weight ____16____ Here are some suggestions.
● Stop being self-absorbed and search for a purpose that will add meaning and excitement in your life.
● Move to a new neighborhood, a new town. Go to a new school; find a new gym. ____17____
● Make new friends. They will appreciate who you are, and help you find your passion, which you might not even know you posses.
● ____18____ To change yourself, you’ve got to change habits. According to researchers, habits account for about 40 percent of our behaviors on any given day. When you learn to change your habits, you can change your life.
● Change the “Choice Architecture” of your life. Make the desired choice most accessible to you. ____19____ If you are good at sports, you may want to live near a sports centre, and so on.
If you aren’t happy with your life, change your lifestyle, your personal attitudes, and the circumstances you live in. ____20____
A. Develop good habits.
B. Show them your personality.
C. If so, you had better make some changes.
D. In a new place, you can appreciate ways of thinking.
E. In a word, you must find your element by taking action.
F. Don’t constantly blame others for failing to get ahead in life.
G. If you are a good dancer, you want to live near a theatre district.
第三部分 语言运用(共两节, 满分30分)
第一节(共15小题; 每小题1分, 满分15分)
阅读下面短文, 从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
Jenna, a popular girl from Westwood Middle School, had graduated first in her class and was ready for new____21____in high school.
____22____, high school was different. In the first week, Jenna went to tryouts (选拔赛) for cheerleaders (拉拉队队员).She was____23____against very talented (有才能的) girls, and she knew it would be____24____for her to be chosen . Two hours later, the____25____read a list of the girls for a second tryout. Her heart sank as the list ended without her name. Feeling ____26____, she walked home carrying her schoolbag full of homework.
Arriving home, she started with maths. She had always been a good maths student, but now she was____27____. She moved on to English and history, and was surprised to find that she didn’t have any____28____with those subjects. Feeling better, she decided not to____29____maths for the time being.
The next day Jenna went to see Mrs. Biden about being on the school____30____. Mrs. Biden wasn’t as enthusiastic(热情的) as Jenna. “I’m sorry, but we have enough____31____for the newspaper already. Come back next year and we’ll talk then.”Jenna smiled____32____and left.“Why is high school so____33____ ” she sighed.
Later in maths class, Jenna applied herself to solving the problems that had given her so much trouble and got them right. As she gathered her books, Jenna decided she’d____34____to try to get used to her new school. She wasn’t sure whether she’d succeed, but she knew she had to____35____.
21. A. subjects B. decisions C. exercises D. challenges
22. A. Therefore B. However C. Otherwise D. Besides
23. A. competing B. arguing C. protecting D. speaking
24. A. difficult B. easy C. likely D. interesting
25. A. expert B. architect C. applicant D. judge
26. A. stranger B. unhappy C. disappointed D. lonely
27. A. struggling B. improving C. working D. arranging
28. A. trouble B. confidence C. patience D. opportunities
29. A. put up B. prepare for C. worry about D. give up
30. A. committee B. newspaper C. radio D. team
31. A. speakers B. readers C. cheerleaders D. writers
32. A. happily B. weakly C. excitedly D. brightly
33. A. similar B. ordinary C. different D. familiar
34. A. refuse B. continue C. seem D. offer
35. A. swim B. try C. ask D. escape
第二节(共10小题; 每小题1. 5分, 满分15分)
阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(1个单词)或括号内单词的正确形式。(不超过3个词)
What makes something a sport Traditional definitions usually included some physical activity, ___36___ shows athletic ability or strength. But some sports can take the form of mental contests. For instance, chess ___37___ (recognize) as a sport by the International Olympic Committee in 1999. Now, some people consider eSports should also be sports.
The word eSports is short ___38___ electronic sports. It is a form of contest in which professional players or gamers play video games either in teams ___39___ individually. ___40___ (Typical), those who win the ___41___ (compete) will receive prize money.
The first eSports event was the one ___42___ (hold) by Stanford University in the 1970s, for the game Spacewar! Over the next 30 years, video games will have become more and more popular. ___43___ increasing number of countries, such as South Korea, China and the United States, started to develop eSports into an industry. In the 2000s, television broadcasts of the games, ___44___ (feature) programs like Street Fighter III, StarCraft, and Counter-strike, became popular. In the 2010s, thanks to online streaming services, eSports grew rapidly with more worldwide championships, more viewers, and ____45____ (large) prizes. In 2020, the industry made more than US$1 billion for the first time ever.
第四部分 写作(共两节, 满分40分)
第一节(满分15分)
46. 4 月 22 日是世界地球日(The World Earth Day)。假如你是英语校报的编辑李华,请你根据以下信息,在校报上给你的同学们写一封信,向大家介绍世界地球日,并倡议大家共同努力,改善我们生活的环境。
写作要点:
1. 介绍世界地球日;
(1)时间:每年的 4月22日;
(2)范围:全球;
(3)目的:提高人们对环境问题的认识。
2. 请对中学生如何改善我们生活的环境提出具体建议。
Dear classmates,
The World Earth Day is coming.
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Let’s protect our environment together!
Yours,
Li Hua
第二节(满分25分)
47. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文,续写的词数应为150左右。
During lunchtime, Emma suggested going to the 200 to feed the animals and her mom agreed.
“We’ll stop by the bakery and pick some bread up. Now hurry and eat and then we'll go. It’s going to be a lovely day. Grandma is coming with us. She'll be here any minute” Mom said.
Emma ate her lunch and then ran into her room to get her shoes. The problem was that she could only find one of them. She looked under her bed, but all she could see were dirty towels and pants. She moved some of her toys out of the way, but still couldn’t find her shoe. After she’d checked everywhere in her room, she ran into the kitchen. “Mom, I can’t find my shoe. Will you wait while I look for it ” she asked.
Her mom thought about how many times she’d told Emma to clean her room up. She whispered something to Emma’s grandma and then said to Emma, “You will have to stay at home. Your dad and I will take Ryan to the zoo. Grandma will stay here with you.”
“No! Please wait for me. I want to go to the zoo,” Emma cried. “I’m sorry, Emma. I’ve told you a dozen times to clean your room and you ignored me. You can’t find your shoe now. It’s your own fault for not doing as I asked. You will stay at home.”
Emma ran into her bedroom, crying. Her mom came to the door and said, “Emma, clean that room of yours before I get home. I’ve told grandma not to give you any sweets until you finish the work.” She went out to the car with Ryan and Emma’s dad and then they drove away.
Paragraph 1:
Emma sat on her bed and cried for a long time.
Paragraph 2:
Emma and her grandma were sitting at the table, eating when her mom, dad, and Ryan came home.
郑重声明:本文版权归原作者所有,转载文章仅为传播更多信息之目的,如作者信息标记有误,请第一时间联系我们修改或删除,多谢。
