(期中培优卷)期中全真模拟培优卷(含答案解析)-2025 - 2026八年级上册英语北师大版(2024)

/ 让学习更有效 期中培优卷 | 英语学科
/ 让学习更有效 期中培优卷 | 英语学科
2025-2026学年八年级上册英语期中全真模拟培优卷北师大版(2024)
注意事项:
1.本试卷共七大题,满分120分(不含听力口语30分),考试用时100分钟;
2.答题前,考生务必将自己的姓名、考点名称、考场号、座位号用0.5毫米黑色墨水签字笔填写在相对应的位置上,并认真核对条形码上的准考号、姓名是否与本人的相符合;
3.答选择题必须用2B铅笔把对应题目的答案标号涂黑,如需改动,请用橡皮擦干净后,再选涂其他答案;答非选择题必须用0.5毫米黑色墨水签字笔写在指定的位置上,不在答题区域内的答案一律无效,不得用其他笔答题。
第一部分 完形填空(共10小题;每小题1分,满分10分)
Teenagers are like ships sailing through a stormy sea of emotions. One minute they’re laughing loudly, and the next, they’re sitting in silence with a heavy heart. These sudden changes are not just “bad moods”—they’re often 1 by big changes happening in their bodies.
During the teenage years, hormones (荷尔蒙) start to 2 quickly. This makes emotions swing up and down like a roller coaster. It’s common for teens to 3 angry over small things, or feel sad without any clear reason. For example, Mia, 14, once cried because her favorite song ended too soon. “I knew it was silly, but I couldn’t 4 the tears,” she said.
Hiding these feelings can make things worse. Many teens try to 5 like they’re always okay, but this only builds up pressure. Psychologists say the first step to dealing with emotions is to 6 them. “It’s okay to feel angry or sad—these are normal feelings,” says Dr. Lee. “What matters is how you 7 with them.”
Talking to someone you trust is a great way to start. This could be a parent, teacher, or friend. Writing in a diary also 8 . It helps you sort out your thoughts and see why you’re feeling a certain way.
Another useful tip is to let go of the past. If you had a fight with a friend, don’t 9 it all day. Learn from what happened and move forward. Remember, emotions are part of being human. The goal is not to avoid them, but to 10 them wisely.
1.A.caused B.taught C.found D.saved
2.A.change B.sleep C.wait D.read
3.A.become B.turn C.get D.grow
4.A.finish B.stop C.start D.keep
5.A.sound B.look C.feel D.taste
6.A.hide B.forget C.recognise D.refuse
7.A.agree B.fight C.play D.deal
8.A.helps B.hurts C.fails D.loses
9.A.think about B.talk about C.hear about D.dream about
10.A.hurt B.manage C.fear D.waste
第二部分 阅读理解(共20小题;每小题2分,满分40分)
请认真阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。
A
Do you get angry when your friends sing loudly while you are trying to work, or when your best friend does not wait for you after school
If you do, you need to take control (控制) of your feelings and stop getting angry so easily. Getting angry with people can cause you to lose friends.
Gary Egeberg, an American high school teacher, has written My Feelings Are Like Wild Animals to help you control your feelings. It tells teenagers how to stay cool when bad things happen to them. The book says that getting angry only makes problems worse. It can never make them better. “Getting angry is not a natural way to act,” the book says. It is just a bad habit, like smoking. The book says you can control your anger easily. All you have to do is to tell yourself not to be angry. When a baby falls over, he only cries if people are watching him.
Like a baby, you should only get angry if you are sure it is the right time to do so. The book gives many tips (提示) to help you if you get angry easily. Here are the top three.
* Keep a record (记录). Every time you get angry, write down why you are angry,
* Ask your friends to stop talking to you when you get angry.
* Do something different. When you get angry, walk away from the problem and go somewhere else. Try to laugh.
根据材料内容选择最佳答案。
11.How does the writer start the text
A.By telling stories. B.By asking questions.
C.By telling facts. D.By using old sayings.
12.Where does Gary Egeberg come from
A.Canada. B.America. C.China. D.Australia.
13.The underlined phrase “stay cool” means “______” in the text.
A.run away quickly B.take a cool shower
C.control themselves D.shout loudly
14.What does the underlined word “It” refer to
A.Getting angry. B.Controlling feelings.
C.Smoking. D.Staying cool.
15.What’s the purpose of the text
A.To tell us to help each other.
B.To tell us to work hard at school.
C.To tell us to do more exercise.
D.To tell us not to get angry easily.
B
When you want to take a trip during your holiday, you should make a careful plan. Here are some advice. They may help you to keep safe (安全的) on a trip.
You’d better travel with friends, and you should always keep together with your friends.
When there are a lot of people around you, you should carry your bag in front of you. Don’t put it on your back.
Wear a life jacket (救生衣) when you take a boat or ship. If you fall into the water, it can keep you safe.
Don’t go swimming alone.
Don’t sleep on a bus or train. Never put your head out of the window. It’s not safe.
Take a map, a phone, and some clothes with you.
Have safe food and drinks.
Everyone should be careful when traveling. Enjoy your trip!
16.When you want to take a trip you should ________.
A.make a plan B.sleep on a bus
C.travel by yourself D.take a cap
17.Where should you carry your bag when there are many people around you
A.On your back. B.In your hand.
C.In front of you. D.On your head.
18.It is ________ when people put their heads out of the window.
A.useful B.safe C.dangerous D.interesting.
19.What should you take with you for a trip
A.A map, a phone and some clothes. B.A computer, a book and a camera.
C.A guitar, a football and a cat. D.Nothing.
20.The best title for the passage is ________.
A.How Safe Food and Drinks B.How to Keep Safe on a Trip
C.How to Swim D.A Careful Plan
C
The health of our children is important. Children should take part in sports or other activities often. However, this isn’t always easy. In cities, it can be hard to find activities to do. Don’t worry. The West Moor Sports Camp can give help!
The West Moor Sports Camp is an outdoor camp for children from 7 to 16. Children can enjoy outdoor activities here. They can also make new friends. And their parents can also relax here, knowing that their children are safe.
The West Moor Sports Camp is quite big. There is a lot of space for children to run around and enjoy themselves. There are many games and sports for them: badminton, basketball, ping-pong, tennis and swimming. There are also fitness (健康) classes that children can take part in. Parents can even join in if they wish to.
There are many benefits (益处) of taking part in the camp. The first is that children will take part in fitness activities they enjoy! They will become fitter when having fun! The second is that children will make new friends. They will learn how to work with other children. So visit our website today to find out more. Give your children a better future!
阅读上文,从每小题所给的A、B、C、D四个选项中选出一个最佳选项.
21.Who can’t take part in the West Moor Sports Camp
A.An eight-year-old boy. B.A fifteen-year-old middle school student.
C.A twenty-year-old college student. D.A ten-year-old primary school student.
22.What can’t children do in the West Moor Sports Camp
①Play basketball ②Play table tennis ③Skate ④Swim ⑤Play soccer
A.①② B.③⑤ C.②④ D.①④
23.According to the passage, we can know that the West Moor Sports Camp ________.
A.has a long history and good service B.is planning to build a website
C.is very famous for its fitness classes D.has space for children to run around
24.The fourth paragraph mainly talks about ________.
A.children’s good habits B.children’s health problems
C.teachers of the West Moor Sports Camp D.benefits of the West Moor Sports Camp
25.The writer wrote this passage to ________.
A.show the history of a camp B.show good ways to make friends
C.ask parents to send their children to a camp D.talk about the benefits of taking part in sports
D
Teenagers often face a roller coaster of emotions. One moment they may feel happy, and the next, sad or angry. Why is this Experts say physical changes during the teenage years play a big role. As bodies grow and brains develop, hormones (荷尔蒙) change rapidly, which can cause emotional ups and downs.
It’s common for teenagers to find it hard to control these feelings. For example, 15-year-old Lily once argued with her mother over a small thing—whether to wear a jacket. “I knew she was worried about me catching a cold, but I felt she was trying to control me,” Lily said. “I shouted at her and then felt sorry immediately.”
Hiding feelings isn’t a good solution, though many teens do it. “I pretend to be calm in front of my friends, but actually, I’m often nervous about fitting in,” said 16-year-old Tom. Psychologists (心理学家) suggest that recognising emotions is the first step to managing them. Writing diaries or talking to trusted adults can help teens express their true feelings.
Another useful tip is to avoid dwelling on (纠结于) the past. “If you had a fight with a friend yesterday, don’t let it ruin today,” said Ms. Lee, a school counselor. “Learn from the experience and move on.” It’s also important to remember that emotions are normal—everyone feels upset sometimes. The key is to prevent them from taking over completely.
26.What causes teenagers’ emotional ups and downs according to the passage
A.Their bad relationships with friends.
B.Rapid physical and hormonal changes.
C.Too much schoolwork and pressure.
D.Lack of communication with parents.
27.Why did Lily argue with her mother
A.She thought her mother was controlling her.
B.Her mother refused to buy her a new jacket.
C.She wanted to stay at home instead of going out.
D.Her mother didn’t allow her to meet friends.
28.What do psychologists suggest teenagers do first to manage emotions
A.Talk to friends about their problems.
B.Keep a diary to record daily life.
C.Recognise their own emotions.
D.Avoid arguing with family members.
29.The underlined phrase “fitting in” in Paragraph 3 probably means ________.
A.getting good grades
B.being accepted by others
C.having enough money
D.staying healthy and strong
30.What is the main idea of the passage
A.How teenagers can hide their true feelings.
B.Why teenagers often argue with family.
C.The importance of hormones for teenagers.
D.The reasons for teenagers’ emotional changes and solutions.
第三部分 信息还原(共5小题;每小题1分,满分5分)
请认真阅读下面短文,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Do you know what the body mass index (BMI,身体质量指数) is BMI is a way that uses your height and weight to work out if you are healthy. For healthy adults, the normal BMI is between 18.5 and 24. 31 . Otherwise (否则), you are too thin.
Some cities in China have included BMI in the PE test for the senior high school entrance examination, or the zhongkao. For example, Beijing announced (宣布) that BMI became a subject of the PE test for the zhongkao. 32 .
Zhang Yanshu is a middle school student from Beijing. He used to be too fat. He decided to lose weight by exercising. “It was this summer that I decided to work on my BMI,” Zhang said. 33 . Soon he took a stamina(体能) course. “I think BMI and the events for the exam go well together. When I practice the events, my BMI gets better. After my BMI gets better, I feel that I have more energy.”
34 . “I ate brown rice instead of white rice, and chicken for meat most of the time,” he said. “It was for sure sad.” His BMI reached a normal level (水平) after four months of exercise.
Chen Kaifei, 14, is too thin. She is not fat, but she still has a problem of “figure anxiety (身材焦虑)”. 35 . Chen said, “Everyone has a better understanding of their body and health condition, and I started to care about my diet and lifestyle every day, simply to keep my BMI at a good level.”
A.If your BMI is too high, you are too fat
B.He started his exercise by running with his dad
C.Zhang also paid much attention to his eating habits
D.Chengdu and Shanghai have also taken similar action
E.That means BMI is also a problem for students who are too thin
F.We are expecting to see further improvement over the coming year
G.Eating more snacks can quickly make your BMI higher
第四部分 词汇运用(共20小题;每小题1分,满分20分)
第一节 根据下列句子所给汉语注释或首字母,写出空缺处各单词的正确形式。每空限填一词。
36.My mum told me the price of this blue bike is much (便宜) than the red one. The red one is too expensive. She only had 500 yuan.
37.You should visit your dentist (至少) twice a year.
38.Her cheerful and outgoing (性格) makes her popular among all her classmates.
39.Almost all of us (理解) why we need to protect sharks in the sea.
40.A terrible (地震) hit Japan, leaving everything in ruins. Poor country!
41.Mary felt s when she saw the black snake. She was really afraid of it.
42.I can’t find a to help me, so I have to do it by myself.
43.No mistakes! She c answered all the questions in the last round and won the prize.
44.The little girl was s to see her favorite player Quan Hongchan in Paris.
45.A Mr. Miller is tired after a day’s work, he spends lots of time with his family.
用方框中所给单词的适当形式填空,使短文完整正确。(每个单词限用一次,每空限填一个单词。)
to follow be habit the happy write but you dish
Hi! I’m Molly. Now I will tell you something about my family. There 46 many rules in my family. Maybe you will say “me too”. I can’t go out in 47 evening. If I do that, my mother will be worried and 48 . On my school days, I can’t watch TV or listen 49 music when I do my homework. My mother thinks that makes my study bad. At weekends, I have to do some reading because reading is good for 50 . I also have to clean my room and help my mum do the 51 . And I have to get up and go to bed early every day.
The rules are strict, 52 I know that my parents make the rules to help me develop (培养) good 53 . I must remember the rules and 54 them. These are my family rules. What about 55 Please tell me.
第五部分 短文填空(共10小题;每小题1分,满分10分)
阅读下面材料,在空白处填上适当的内容(1个单词)或括号内单词的正确形式。将答案填写在相应位置。
Last month, our school held a big sports meeting. There were different races and games. Many students were excited 56 (take) part in the sports meeting. My friend Lily 57 (attend) the event.
Lily trained 58 (serious) for the running race. She wanted to run as fast as she could, so she got up early and spent half an hour 59 (run) every morning. Where there is a will, there is 60 way. During the race, she ran as fast as the wind. Finally, she won the first prize. When the teacher called Lily’s name, we all said, “ 61 (congratulation) on your success!” Lily even became 62 (slim) than before after all the training.
There were also other students showing their different skills and personalities. Some were brave and some were full of team spirit. Some won 63 (prize) in the long jump, and some won in the high jump. We also learned many facts about sports from this event. And helping each other 64 the sports meeting made us closer. It was my pleasure to be part of it. 65 a great day it was!
阅读表达(共5小题;每小题2分,满分10分)
阅读表达 阅读下面短文并回答问题(请注意词数要求)。
There are many rules for Jen. She thinks some of them are good. At home, she must get up early for running. She has to make her bed. At school, she can’t arrive late. She can’t run in the hallways, and she can’t eat in class. All these rules are okay because they’re good for her.
But there are some rules Jen doesn’t like. At home, she can’t watch TV on weekends; she must do her homework all the time. She must read a book after dinner and she can’t talk with friends on WeChat. On schooldays she has to wear the school uniform and she can’t wear jeans. But she likes jeans because she thinks they are cool. She can’t listen to music in the art class but she thinks listening to music in the art class is okay.
66.Does Jen have to make her bed at home (No more than 3 words)
67.How many school rules does Jen think are okay (No more than 1 word)
68.What must Jen do after dinner (No more than 7 words)
69.When do the students have to wear the school uniform (No more than 10 words)
70.Why does Jen like jeans (No more than 6 words)
书面表达(共1题;满分25分)
71.根据所给提示,完成一篇不少于50词的英语文段写作。文中已给出内容不计入总词数。所给提示词语仅供选用。请不要写出你的校名和姓名。
假设你是李华,是某英文电台“Say It”栏目的兼职编辑。最近你收到一名叫王萍的中学生发来的电子邮件,向你们栏目组求助。请你根据电子邮件内容给她回复一封电子邮件,帮助她解答困惑。
Dear Li Hua, I’m a middle school student. Recently I argued with my parents over using the internet. You know the internet has become a part of our everyday life, but my parents don’t allow me to use it. What’s worse, they have changed my password (密码) so that I can’t use it. There has been a “cold war” between us for over a week. What should I do Yours, Wang Ping
提示词语:cheer up, trick, in my opinion, communication, permission
提示问题: What is the harm of using the internet
What’s your advice
Dear Wang Ping,
I’m sorry to hear that you are having problems with your parents because of using the internet. ______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
I believe things will get better.
Yours,
Li Hua
/ 让学习更有效 期中培优卷 | 英语学科
/ 让学习更有效 期中培优卷 | 英语学科
()
()
参考答案及试题解析
1.A 2.A 3.C 4.B 5.B 6.C 7.D 8.A 9.A 10.B
【导语】本文讲述了青少年情绪波动的原因及应对方法。
1.句意:这些突然的变化不仅仅是“坏心情”——它们通常是由身体发生的巨大变化引起的。
caused引起;taught教授;found发现;saved拯救。根据“by big changes happening in their bodies”可知,情绪变化是由身体变化引起的。故选A。
2.句意:在青少年时期,荷尔蒙开始快速变化。
change变化;sleep睡觉;wait等待;read阅读。根据“This makes emotions swing up and down like a roller coaster.”可知,荷尔蒙变化会让情绪波动。故选A。
3.句意:青少年因小事生气或无缘无故感到悲伤是很常见的。
become变成;turn转向;get变得;grow成长。根据“angry over small things”可知,此处指因为小事变得生气。故选C。
4.句意:“我知道这很傻,但我无法停止流泪。”她说。
finish完成;stop停止;start开始;keep保持。根据“I knew it was silly”和“tears”可知,此处指虽然知道哭很傻,但是却无法停止哭泣。故选B。
5.句意:许多青少年试图表现得好像他们总是没事,但这只会增加压力。
sound听起来;look看起来;feel感觉;taste品尝。根据“Many teens try to”和“they’re always okay”可知,此处表示许多青少年试着看起来没事。故选B。
6.句意:心理学家说,处理情绪的第一步是承认它们。
hide隐藏;forget忘记;recognise承认;refuse拒绝。根据“It’s okay to feel angry or sad—these are normal feelings”可知,愤怒和悲伤是正常的感情,所以第一步是承认情绪。故选C。
7.句意:“重要的是你如何处理它们。”
agree同意;fight打架;play玩耍;deal处理。根据“Talking to someone you trust is a great way to start.”可知,下文讲述的是处理情绪的方法,所以如何处理情绪是很重要的。deal with“处理”,固定搭配。故选D。
8.句意:写日记也有帮助。
helps帮助;hurts伤害;fails失败;loses丢失。根据“It helps you sort out your thoughts and see why you’re feeling a certain way.”可知,写日记是有帮助的。故选A。
9.句意:如果你和朋友吵架了,不要整天想着它。
think about思考;talk about谈论;hear about听说;dream about梦想。根据“Another useful tip is to let go of the past.”可知,吵架了不要一直想着,要学会放下。故选A。
10.句意:目标不是避免情绪,而是明智地管理它们。
hurt伤害;manage管理;fear害怕;waste浪费。根据“Remember, emotions are part of being human.”和“The goal is not to avoid them”可知,情绪是我们的一部分,我们不应回避情绪,而是要管理情绪。故选B。
11.B 12.B 13.C 14.A 15.D
【导语】本文是一篇说明文,文章通过阐述易怒的负面影响,介绍了一本关于情绪管理的书籍,并为容易生气的人提供了三条实用的控制愤怒的建议。
11.细节理解题。根据“Do you get angry when your friends sing loudly while you are trying to work, or when your best friend does not wait for you after school ”可知,文章开头用两个问句引出主题。故选B。
12.推理判断题。根据“Gary Egeberg, an American high school teacher, has written My Feelings Are Like Wild Animals to help you control your feelings.”可知,加里·埃格伯格,一位美国高中教师,写了《我的感觉就像野生动物》来帮助你控制你的感觉。由此可推测,加里·埃格伯格来自美国。故选B。
13.词句猜测题。根据“Gary Egeberg, an American high school teacher, has written My Feelings Are Like Wild Animals to help you control your feelings. It tells teenagers how to stay cool when bad things happen to them.”可知,加里·埃格伯格,一位美国高中教师,写了《我的感觉就像野生动物》来帮助你控制你的感觉。它告诉青少年当坏事发生在他们身上时如何保持冷静。由此可知,下划线部分“stay cool”的中文意思是“保持冷静”,与control themselves互为近义词。故选C。
14.推理判断题。根据“‘Getting angry is not a natural way to act,’ the book says. It is just a bad habit, like smoking.”可知,此处“It”指的是前文提到的“‘Getting angry is not a natural way to act”。故选A。
15.主旨大意题。根据“The book gives many tips (提示) to help you if you get angry easily. Here are the top three.”可知,本文的目的是为容易生气的人提供了三条实用的控制愤怒的建议,即“告诉我们不要轻易生气”。故选D。
16.A 17.C 18.C 19.A 20.B
【导语】本文提供了一些旅行安全建议,包括结伴同行、保管好物品、穿戴救生衣等。
16.细节理解题。根据“When you want to take a trip during your holiday, you should make a careful plan”可知,旅行前应该制定计划。故选A。
17.细节理解题。根据“When there are a lot of people around you, you should carry your bag in front of you”可知,当周围有很多人时,应该把包背在身前。故选C。
18.细节理解题。根据“Never put your head out of the window. It’s not safe.”可知,把头伸出窗外是危险的。故选C。
19.细节理解题。根据“Take a map, a phone, and some clothes with you.”可知,旅行时应带上地图、手机和一些衣服。故选A。
20.最佳标题题。本文主要介绍了如何在旅行中保持安全,因此最佳标题是“如何在旅行中保持安全”。故选B。
21.C 22.B 23.D 24.D 25.C
【导语】本文是一篇应用文,主要介绍了West Moor运动营的相关信息,包括参与对象、活动内容、益处等,呼吁家长为孩子报名参加。
21.细节理解题。根据第二段“The West Moor Sports Camp is an outdoor camp for children from 7 to 16.”可知,West Moor运动营针对7至16岁的儿童,因此20岁的大学生不能参加。故选C。
22.细节理解题。根据第三段“There are many games and sports for them: badminton, basketball, ping-pong, tennis and swimming.”可知,运动营提供羽毛球、篮球、乒乓球、网球和游泳等活动,未提及滑冰和踢足球。故选B。
23.细节理解题。根据第三段“There is a lot of space for children to run around and enjoy themselves.”可知,运动营有足够的空间供孩子们奔跑玩耍。故选D。
24.主旨大意题。根据第四段“There are many benefits (益处) of taking part in the camp.”及后文内容可知,本段主要介绍了参加运动营的益处,如增强体质、结交新朋友等。故选D。
25.推理判断题。根据最后一段“So visit our website today to find out more. Give your children a better future!”可知,作者写本文的目的是呼吁家长为孩子报名参加运动营。故选C。
26.B 27.A 28.C 29.B 30.D
【导语】本文是一篇说明文。主要讲述了青少年情绪波动的原因以及应对建议。
26.细节理解题。根据“Experts say physical changes during the teenage years play a big role. As bodies grow and brains develop, hormones (荷尔蒙) change rapidly, which can cause emotional ups and downs.”可知,情绪波动源于生理和荷尔蒙变化。故选B。
27.细节理解题。根据“I knew she was worried about me catching a cold, but I felt she was trying to control me”可知,莉莉争吵的原因是认为母亲试图控制她。故选A。
28.细节理解题。根据“Psychologists (心理学家) suggest that recognising emotions is the first step to managing them.”可知,心理学家建议青少年首先要认识情绪。故选C。
29.词句猜测题。根据“Hiding feelings isn’t a good solution, though many teens do it.”和“I pretend to be calm in front of my friends”以及“I’m often nervous about”可知,汤姆尽管在朋友面前假装镇定,但他经常对融入环境感到紧张。“fitting in”指“融入环境”,与选项B意思相近。故选B。
30.主旨大意题。通读全文并根据“Teenagers often face a roller coaster of emotions.”、“As bodies grow and brains develop, hormones (荷尔蒙) change rapidly, which can cause emotional ups and downs.”和“It’s common for teenagers to find it hard to control these feelings.”可知,本文主要讲述了青少年情绪变化的原因与解决方案。故选D。
31.A 32.D 33.B 34.C 35.E
【导语】本文围绕体重指数(BMI)展开,介绍其含义、在中国部分城市纳入中考体育测试的情况,以及不同学生因BMI进行的改变和关注。
31.根据“Otherwise (否则), you are too thin.”可知,前文讲健康成年人正常BMI范围是18.5-24,此处应说BMI过高的情况,A选项“如果你的BMI过高,你就太胖了”符合题意。故选A。
32.根据“For example, Beijing announced (宣布) that BMI became a subject of the PE test for the zhongkao.”可知,前文提到北京将BMI纳入中考体育测试,这里说其他城市情况,D选项“成都和上海也采取了类似行动”符合题意。故选D。
33.根据“He decided to lose weight by exercising.”可知,前文说张炎烁决定通过锻炼减重,这里说锻炼开始的方式,B选项“他开始和爸爸一起跑步锻炼”符合题意。故选B。
34.根据“I ate brown rice instead of white rice, and chicken for meat most of the time,”可知,后文讲他饮食上的改变,C选项“张炎烁也很关注他的饮食习惯”符合题意。故选C。
35.根据“Chen Kaifei, 14, is too thin. She is not fat, but she still has a problem of ‘figure anxiety (身材焦虑)’.”可知,前文说陈凯飞太瘦且有身材焦虑,E选项“这意味着BMI对太瘦的学生来说也是个问题”符合题意。故选E。
36.cheaper
【解析】句意:我妈妈告诉我这辆蓝色的自行车比那辆红色的便宜得多。红色的太贵了。她只有500元。“便宜”cheap,much修饰形容词比较级,cheap的比较级是cheaper。故填cheaper。
37.at least
【解析】句意:你应该每年至少看两次牙医。结合汉语提示和语境可知,“至少”对应的英文短语是“at least”,在句中作状语,修饰“twice a year”,说明看牙医的频率下限。故填at least。
38.personality
【解析】句意:她开朗外向的性格使她在所有的同学中很受欢迎。根据提示可知,此处应填名词,作主语,且谓语动词makes用的三单形式,故用personality。故填personality。
39.understand
【解析】句意:我们几乎所有人都理解为什么我们需要保护海洋中的鲨鱼。根据中文提示可知,understand“理解”,动词,句子描述的是人们的普遍认知,用一般现在时,主语“Almost all of us”是复数,谓语动词用原形。故填understand。
40.earthquake
【解析】句意:一场可怕的地震袭击了日本,使一切化为废墟。这个国家真不幸!earthquake地震,可数名词,a后跟单数名词。故填earthquake。
41.(s)cared
【解析】句意:玛丽看到那条黑蛇时感到害怕。她真的很怕它。根据“when she saw the black snake. She was really afraid of it.”以及首字母提示可知,此处表示看到黑蛇感到害怕,scared“害怕的;恐惧的”,形容词,在句中作表语。故填(s)cared。
42.(a)nyone/(a)nybody
【解析】句意:我找不到任何人帮我,所以只能自己做。根据首字母提示和“so I have to do it by myself.”可知,此处表示找不到人帮助自己。不定代词anyone/anybody“任何人”符合语境。故填(a)nyone/(a)nybody。
43.(c)orrectly
【解析】句意:没有错误!她正确地回答了上一轮的所有问题,并获得了奖品。根据“No mistakes! ”以及首字母可知,空处应用副词修饰动词“answered”,表示“正确地”,correctly意为“正确地”,副词。故填(c)orrectly。
44.(s)urprised
【解析】句意:这个小女孩在巴黎看到她最喜欢的运动员全红婵时感到非常惊讶。根据“to see her favorite player”和首字母提示可知,看到最喜欢的运动员应该是惊讶的,surprised“感到惊讶的”,修饰人,“be surprised to do sth” 是固定搭配。故填(s)urprised。
45.(A)lthough
【解析】句意:尽管米勒先生一天的工作结束后感到很疲惫,但他还是会花很多时间陪伴家人。分析句子结构可知,空格处缺少连词连接两个句子。“Mr. Miller is tired after a day’s work”与“he spends lots of time with his family.”是让步关系,结合首字母“A”可知,此空应填although表示“尽管”,引导让步状语从句,位于句首,首字母要大写。故填(A)lthough。
46.are 47.the 48.unhappy 49.to 50.writing 51.dishes 52.but 53.habits 54.follow 55.yours
【导语】本文主要讲述了Molly的家庭规则以及她对规则的看法。
46.句意:我家有很多规则。根据“many rules”是复数,且there be句型遵循就近原则可知,此处应填be动词的复数形式,句子为一般现在时,用are。故填are。
47.句意:我晚上不能出去。根据“in the evening”是固定搭配可知,此处应填定冠词the。故填the。
48.句意:如果我那样做,我妈妈会担心和不高兴。根据“be worried and...”可知,此处需填形容词,结合语境“妈妈担心”可推知,会“不高兴”,happy“高兴的”,反义词为unhappy“不高兴的”。故填unhappy。
49.句意:在上学的日子里,我做作业时不能看电视或听音乐。listen to music“听音乐”,此处应填to。故填to。
50. 句意:周末我必须做些阅读,因为阅读对写作有好处。根据“I have to do some reading because reading is good for...”结合所给单词可知,阅读对写作有好处,write“写”,动名词为writing“写作”,此处应填宾格形式。故填writing。
51. 句意:我还得打扫房间,帮妈妈洗碗。do the dishes“洗碗”,此处应填dish的复数形式。故填dishes。
52.句意:规则很严格,但我知道父母制定规则是为了帮助我养成好习惯。根据“strict”和“help me”可知,前后句为转折关系,but“但是”,表转折。故填but。
53. 句意:规则很严格,但我知道父母制定规则是为了帮助我养成好习惯。根据“develop good...”可知,此处需填名词,结合语境“规则帮助养成”可知,是“习惯”,且habit为可数名词,此处用复数。故填habits。
54.句意:我必须记住这些规则并遵守它们。根据“remember the rules and...”可知,此处需填动词原形,结合语境“记住规则”可推知,是“遵守”,follow“遵守”。故填follow。
55.句意:你的呢?根据“ What about...”后接名词性物主代词,结合所给单词you可知,此处表示“你的家庭规则”,yours“你的”,名词性物主代词。故填yours。
56.to take 57.attended 58.seriously 59.running 60.a 61.Congratulations 62.slimmer 63.prizes 64.during 65.What
【导语】本文是记叙文。通过讲述学校运动会的举办情况,以及作者朋友莉莉为跑步比赛努力训练并夺冠的经历,展现了同学们在运动会中的风采,表达了作者对此次运动会的喜爱与难忘之情。
56.句意:很多学生都很兴奋地参加这次运动会。be excited to do sth是固定短语,意为“兴奋地做某事”,此处应用动词不定式形式。故填to take。
57.句意:我的朋友莉莉参加了这次活动。根据前文“Last month”可知,事件发生在过去,句子时态应为一般过去时,attend的过去式为attended。故填attended。
58.句意:莉莉为跑步比赛认真地训练。此处需用副词修饰动词“trained”,serious的副词形式是 seriously。故填seriously。
59.句意:她每天早起,花半小时跑步。spend time (in) doing sth是固定用法,意为“花费时间做某事”,in可省略,此处应用run的动名词形式。故填running。
60.句意:有志者事竟成。“way”是可数名词单数,此处表示“一种方法”,且“way”以辅音音素开头,应用不定冠词a修饰。故填a。
61.句意:我们都说道:“祝贺你取得成功!”congratulation常用复数形式congratulations,用于表达祝贺,且句首单词首字母需大写。故填Congratulations。
62.句意:经过所有训练后,莉莉甚至比以前更苗条了。根据后文“than”可知,此处需用形容词的比较级形式,slim的比较级为slimmer。故填slimmer。
63.句意:一些人在跳远比赛中获奖,一些人在跳高比赛中获奖。prize是可数名词,此处表示 “多个奖项”,应用其复数形式prizes。故填prizes。
64.句意:在运动会期间互相帮助让我们的关系更亲密了。根据语境可知,此处表示“在……期间”,应用介词during。故填during。
65.句意:多么美好的一天啊!此句为感叹句,中心词是可数名词单数“day”,应用“What”引导感叹句,结构为“What a/an + 形容词 + 可数名词单数 + (主语 + 谓语)”,且句首单词首字母需大写。故填What。
66.Yes. 67.Three. 68.She must read a book. 69.On schooldays/They have to wear it on schooldays. 70.Because she thinks they are cool.
【导语】本文主要介绍了Jen对家庭和学校各种规则的不同态度。
66.根据“She has to make her bed.”可知,Jen必须在家整理床铺,故填Yes.
67.根据“At school, she can’t arrive late. She can’t run in the hallways, and she can’t eat in class. All these rules are okay because they’re good for her.”可知,Jen认为有3个学校规则是好的,故填Three.
68.根据“She must read a book after dinner”可知,Jen晚饭后必须读书,故填She must read a book.
69.根据“On schooldays she has to wear the school uniform”可知,学生们在上学日必须穿校服,故填On schooldays/They have to wear it on schooldays.
70.根据“she likes jeans because she thinks they are cool”可知,Jen喜欢牛仔裤是因为觉得它们很酷,故填Because she thinks they are cool.
71.One possible version:
Dear Wang Ping,
I’m sorry to hear that you are having problems with your parents because of using the internet. In fact, your problem is very common. Cheer up and let’s find a good way to solve it.
You may be tricked or get into trouble when you use the internet. Also, using it for a long time is bad for your health, especially for your eyes. Maybe your parents worry about these things. In my opinion, communication is very important. Why not have a good talk with your parents about how to use the internet properly Try telling them you won’t use it for too long and won’t use it when you’re studying. What’s more, tell them you’ll never add strangers without their permission.
I believe things will get better.
Yours,
Li Hua
【解析】[总体分析]
① 题材:本文是一封电子邮件,李华以英文电台“Say It”栏目兼职编辑的身份,针对中学生王萍因上网问题与父母产生矛盾、陷入“冷战”的困扰,提供分析与建议;
② 时态:以一般现在时为主,分析上网的潜在危害、提出建议,体现内容的普遍性和建议的持续性;使用情态动词表达可能性、意愿与承诺,语气温和且具指导性,时态运用符合逻辑,流畅自然;
③ 提示:文章紧扣提示问题与词语,完整覆盖“上网的危害、具体建议”,合理运用提示词,补充了“父母担忧的原因、具体承诺内容”等细节,内容完整,针对性强,无真实信息,且逻辑连贯、情感真挚。
[写作步骤]
第一步,开篇承接已给内容,先共情王萍的困扰,再用“Cheer up”鼓励她,快速缓解其焦虑情绪,为后续分析与建议铺垫积极氛围;
第二步,回应“上网的危害”提示问题,让王萍理解父母的出发点,减少对立情绪,为沟通建议做铺垫;围绕“建议”展开:首先强调“沟通”的重要性,接着具体说明沟通时可做的承诺,将抽象的“沟通”转化为可操作的行动,让建议更具落地性;
第三步,以已给的“I believe things will get better”收尾,再次给予王萍信心,呼应开篇的鼓励,符合求助回复“给予希望”的核心目的。
[亮点词汇]
①cheer up振作起来
②get into trouble陷入麻烦
③be bad for对……有害
④in my opinion在我看来
⑤communication沟通
⑥properly合理地
⑦permission允许
[高分句型]
①You may be tricked or get into trouble when you use the internet. Also, using it for a long time is bad for your health, especially for your eyes.(“when”引导时间状语从句)
②Why not have a good talk with your parents about how to use the internet properly (“Why not...”提出委婉建议)
③Try telling them you won’t use it for too long and won’t use it when you’re studying. What’s more, tell them you’ll never add strangers without their permission.(宾语从句)
()
()

郑重声明:本文版权归原作者所有,转载文章仅为传播更多信息之目的,如作者信息标记有误,请第一时间联系我们修改或删除,多谢。