阶段提分训练一(Units 1-4)
Ⅰ.(2025保定模拟)完形填空 【主题:人与自我 庆祝妈妈的生日】
My sister and I want to have a surprise for our mum’s birthday.We think a(n) 1 can make her happy.So we ask some of her good 2 to come to our home.On this day, 3 parents go out in the morning.Then we start to 4 the party.My sister can make food well, 5 she cooks the food.And I decorate the room with 6 and flowers.From 4:30 p.m.,my mum’s friends come one by one.They all come with some 7 ,like a book or a ping-pong bat.We ask them to be in the room with the light out(熄灯).About ten minutes later,my parents come back.When mum walks in,I turn on(打开) the light.She 8 two minutes in realizing(意识到) that the party is for her.She is very 9 .Then we have some food and drinks.We really 10 the party.
1.A.hobby B.band
C.party D.instrument
2.A.friends B.students
C.teachers D.classmates
3.A.his B.my
C.her D.their
4.A.prepare for B.blow out
C.put up D.work out
5.A.so B.because
C.but D.and
6.A.cake B.pizza
C.balloons D.prices
7.A.gifts B.lists
C.suggestions D.problems
8.A.changes B.takes
C.counts D.spends
9.A.surprised B.interested
C.sure D.kind
10.A.raise B.choose
C.enjoy D.stay
Ⅱ.短文填空【主题:人与自我 李飞的一天】
I am Li Fei and I am 12.I study in Sunshine Middle School.I get to school at 8:00 a.m.every day 1.
then I read books.School 2. (start) at 8:30 a.m.There 3. (be) three classes in the morning.I have an hour for lunch.I take my lunch to school.I love 4. (eat) baozi,noodles and chicken.I 5. (real) like them.In the afternoon,there is 6. nature class.My favourite subjects are art and geography.I am 7. (interest) in maths too.I am in a maths club.I’m happy 8. (study) in it.At 3:30 9. the afternoon,I walk back home.
When I get home,I often play with my 10. (aunt) dog.We call 11. (he) Dollie.I can get two yuan from 12. (I) aunt every day.I buy 13. (book) with the money.I fall in love 14. reading these days.I have many books and I read for two 15. (hour) after dinner.I am happy every day.
Ⅲ.(2025承德模拟)阅读理解【主题:人与社会 学校图书馆】
①We know the school library is a good place.But do you know why
②The school library has many books for you to read.You can read all kinds of books in it.Many of them are about Chinese,English,maths,music,sports and so on.You can learn a lot from them.It is important for you to read books.
③The school library is a good place for studying.It is quiet and no students talk in it.You can do your homework or look for information you need.When you have a problem,you may find the answer from one of the books in the school library.
④There is usually a computer room in a library.You can do some reading or look for information on the computer.Sometimes when you are bored(无聊的),you can listen to music on it.But remember to wear the earphones(耳机).
⑤So if(如果) you have time,please go to the school library often.
1.What does the writer think of reading books
A.Boring. B.Important.
C.Interesting. D.Funny.
2.Why is the school library a good place for students
A.They can find information on the computer.
B.They can have many kinds of classes there.
C.They can talk about their problems with friends.
D.They can listen to music without(没有) earphones.
3.【新考向 篇章结构题】Which of the following best shows the structure (结构) of the text
A.①/②③④⑤ B.①②/③④/⑤
C.①/②③④/⑤ D.①②③④/⑤
Ⅳ.阅读表达【主题:人与自我 介绍朋友】
My name is Emily.Today,I want to tell you something about my good friend.Her name is Mary.She is 65 years old.She is also my grandmother.
My grandmother lives with my parents,my brother Bob and me in Singapore.She likes reading newspapers every afternoon.
My grandmother usually takes me to school from Monday to Friday.On Saturdays,we go to the park to go for a walk.On Sundays,we often sit in the yard and talk to each other about some interesting things.
Sometimes,she helps me with my maths and plays with me.I’m very happy to have such a kind grandmother.She helps me a lot.I love her very much.
1.Who is Mary
2.Where do Emily and her family live
3.When do Emily and her grandmother go to the park
4.What do Emily and her grandmother do on Sundays
5.What do you think of Emily’s grandmother Why do you think so
Ⅴ.(2025保定模拟)补全对话
A:Good morning,Tom.
B:Good morning,Tina.Look,this is a photo of my family.
A:Let me see.1.
B:Yes.He is my father.He is 40 years old now.
A:Your father is handsome.2.
B:He is a middle school teacher.He is nice to his students.
A:Your mother is beautiful.3.
B:They are my grandparents.They are 65 years old.
A:Is the girl on the left your sister
B:Yes.She is 8 years old.4.
A:Really I like to play Chinese chess too.But where are you in the photo
B:Look!I am behind the door.
A:5.
B:I’m playing hide-and-seek with my dog.Haha…
【详解答案】
Ⅰ.【语篇解读】本文主要介绍了作者和姐姐为妈妈举办生日派对的过程。
1.C 解析:句意:我们认为聚会能让她开心。hobby爱好;band乐队;party聚会;instrument工具。根据下文“So we ask some of her good…to come to our home”以及“Then we start to…the party.”可知,此处指的是聚会能让妈妈开心。故选C。
2.A 解析:句意:所以我们邀请她的一些好朋友来我们家。friends朋友;students学生;teachers老师;classmates同学。根据文中“From 4:30 p.m.,my mum’s friends come one by one.”可知,此处指的是邀请妈妈的好朋友。故选A。
3.B 解析:句意:这一天,我的父母早上出门了。his他的;my我的;her她的;their他/她/它们的。根据文中“On this day…parents go out in the morning.”及语境可知,此处指的是“我”的父母出门了。故选B。
4.A 解析:句意:然后我们开始为聚会做准备。prepare for为……做准备;blow out吹灭;put up建造;work out锻炼。根据文中“Then we start to…the party.”及下文可知,此处指的是为聚会做准备。故选A。
5.A 解析:句意:我姐姐很会做饭,所以她做饭。so因此;because因为;but但是;and并且。根据文中“My sister can make food well…she cooks the food.”可知,空格前后句子之间的逻辑关系为因果关系,且前为原因,后为结果。故选A。
6.C 解析:句意:我用气球和鲜花装饰房间。cake蛋糕;pizza比萨;balloons气球;prices价格。根据文中“And I decorate the room with…and flowers.”可知,此处指的是用气球和鲜花装饰房间。故选C。
7.A 解析:句意:他们都带了一些礼物来,比如一本书或者一个乒乓球拍。gifts礼物;lists清单;suggestions建议;problems问题。根据文中“like a book or a ping-pong bat”可知,此处指的是带了一些礼物。故选A。
8.D 解析:句意:她花了两分钟才意识到这个聚会是为她举办的。changes改变;takes花费;counts数;spends花费。根据文中“She…two minutes in realizing(意识到) that the party is for her.”可知,此处指的是妈妈花费了两分钟才意识到聚会是为她举办的。spend time (in) doing sth.“花费时间做某事”,固定短语。take的固定用法是It takes time to do sth.。故选D。
9.A 解析:句意:她非常惊讶。surprised惊讶的;interested感兴趣的;sure必定的;kind友好的。根据文中“She…two minutes in realizing(意识到) that the party is for her.”可知,作者的妈妈是惊讶的。故选A。
10.C 解析:句意:我们真的很享受这个聚会。raise提升;choose选择;enjoy享受;stay停留。根据文中“Then we have some food and drinks.”可知,此处指的是大家很享受这个聚会。故选C。
Ⅱ.1.and 2.starts 3.are
4.eating/to eat 5.really 6.a
7.interested 8.to study 9.in
10.aunt’s 11.him 12.my
13.books 14.with 15.hours
Ⅲ.【语篇解读】本文介绍了学校图书馆对学生来说是一个好地方的原因。
1.B 解析:细节理解题。根据第二段中“It is important for you to read books.”可知,作者认为读书很重要。故选B。
2.A 解析:细节理解题。根据第四段中“There is usually a computer room in a library.You can do some reading or look for information on the computer.”可知,学生可以在图书馆的电脑上搜索信息。故选A。
3.C 解析:篇章结构题。第一段总述学校图书馆是一个好地方,第二段、第三段和第四段分别介绍原因,第五段建议学生经常去学校图书馆,因此文章的结构为总—分—总。故选C。
Ⅳ.1.She is Emily’s grandmother./She is Emily’s grandmother and friend./She is Emily’s friend.
2.In Singapore.
3.On Saturdays.
4.They often sit in the yard and talk to each other about some interesting things.
5.She is kind/nice/good/wonderful.Because she is also Emily’s friend.She helps Emily a lot.(答案不唯一,合理即可)
Ⅴ.1.Is the man your father
2.What does he do
3.Who are they
4.She likes to play Chinese chess.
5.What are you doing
郑重声明:本文版权归原作者所有,转载文章仅为传播更多信息之目的,如作者信息标记有误,请第一时间联系我们修改或删除,多谢。
