2024-2025 学年七年级英语下学期期末模拟卷
(南通专用)原卷
注意事项:
1.全卷满分 120 分。考试时间为 120 分钟。试题包含选择题和非选择题。考生答题全部答在
答题卡上, 答在本试卷上无效。
2.请认真核对监考教师在答题卡上所粘贴条形码的姓名、考试证号是否与本人相符合,再将
自己的姓名、考试证号用 0. 5 毫米黑色墨水签字笔填写在答题卡及本试卷上。
3.答选择题必须用 2B 铅笔将答题卡上对应的答案标号涂黑。如需改动,请用橡皮擦干净后,
再选涂其他答案。答非选择题必须用 0. 5 毫米黑色墨水签字笔写在答题卡的指定位置,在其
他位置答题一律无效。
一、单项选择(本题共 10 小题;每小题 1.5 分,满分 15 分)
从 A、B、C、D 四个选项中, 选出可以填入空白处的最佳选项,
1.Sophie ______ read both English and French when she was only five years old.
A.can B.could C.may D.need
2.—The ocean covers ________ of the earth’s surface.
—That’s why people call our earth the “Blue Planet”.
A.a half B.a third C.two thirds D.a quarter
3.—It seems that the baby likes you so much.
—Well, sometimes a baby just needs a gentle _______.
A.fight B.touch C.message D.skill
4.We are ________ that the Great Wall is one of the wonders of the world.
A.nervous B.afraid C.proud D.friendly
5.—The peach tastes so sweet!
—I bought them this morning. You can take ________ if you like.
A.a few B.few C.a little D.little
6.—Why not try on this blue skirt, Millie
—It isn’t a suitable _______ for me. I like sports clothes.
A.size B.style C.colour D.price
7.—How much do you know about _______, Billy
—Well, that’s a hard question for Americans. I just know this festival is about Qu Yuan.
A.the Dragon Boat Festival B.the Water Festival
C.Burns Night D.the Mid-Autumn Festival
8.I went home by bike ________ yesterday, then I met an old friend, so we stopped________ for
half an hour in the street.
A.as usual; chatting B.like before; chatting
C.as usual; to chat D.usually; to chat
9.— Why do you like doing your homework with the door ________
— Because there is too much noise outside.
A.open B.opened C.close D.closed
10.—Where is the swimming pool
—________
A.Come here. B.This way, please. C.This is the way. D.Go there.
二、完形填空(本题共 15 小题;每小题 1 分,满分 15 分)
Betty and Lisa are exchange students in China who come from America. They love Chinese
11 very much. Last Saturday, they went for a 3-hour evening food trip in Xi’an.
To arrive on time, they took the train and got off at the railway 12 at 5:50. There
they met their guide Peter. He grew up in Xi’an and could speak English well. 13 the
trip, Peter taught them to 14 WeChat. In this way, the girls could pay for the food more
15 . At 6 o’clock, their trip started.
They walked to the food streets. Peter took them to some small restaurants. 16 ,
they tried Roujiamo. The shopkeeper cut up the meat, put it into the bread and 17 it to
them. It looked like a small hamburger and tasted so 18 . They like it very much. Later,
they ordered a medium 19 of beef noodles in 20 restaurant. They would
only 21 15 yuan on it and it was delicious. They also tried steamed dumplings,
Yangroupaomo and so on. There were not many visitors in the restaurant and the waiters were
22 . They had a good time.
During the trip, they saw many old buildings and 23 the lifestyle of Xi’an. There
was a saying in Xi’an, “ 24 can’t be solved with one barbecue. If so, then two.” They
wanted to try it 25 it was too late. They had to finish the trip before 9 o’clock. However,
they’d like to go there again.
11.A.clothes B.food C.movies D.music
12.A.cinema B.hospital C.station D.museum
13.A.Before B.When C.After D.Above
14.A.make B.use C.visit D.wake
15.A.easily B.slowly C.largely D.differently
16.A.Then B.Secondly C.Finally D.First
17.A.bought B.took C.handed D.prepared
18.A.well B.bad C.colourful D.nice
19.A.bag B.bowl C.cup D.box
20.A.other B.else C.another D.the other
21.A.take B.spend C.pay D.buy
22.A.friendly B.ordinary C.bored D.hard
23.A.cared about B.learned about C.talked about D.thought about
24.A.Nothing B.Something C.Anything D.Everything
25.A.if B.so C.but D.and
三、 阅读理解(本题共 15 小题;每小题 2 分, 满分 30 分)
请认真阅读下列短文, 从短文后各题所给的 A、B、C、D 四个选项中, 选出最佳选项, 并
在答题卡上将该项涂黑。
A
”It’s sunny today,” says Mrs Smith. “Let’s go to the beach!” Soon, Tom with his mum gets
to the beach.
“What is the first rule to remember at the beach ” Mrs Smith asks.
“Always go to the beach with an adult (成年人),” answers Tom.
“You are right!” says Mrs Smith.
“What can you see about the two girls ” Mum asks, looking at the girls in the sea. “Each
girl is wearing a life vest (救生衣) and swimming with a friend,” says Tom. “They are safe in the
water. If one has trouble, the other can call for help.”
Mrs Smith opens a sun umbrella and spreads sunblock (防晒霜) on Tom’s body. Tom starts
to play at the beach happily.
Tom sees a man sitting in a tall chair. He knows that the man will help these swimmers
when they are in trouble. Seeing the man makes Tom feel safe.
Today Tom has a good time at the beach.
26.What’s the first rule to remember at the beach for Tom
A.To go with an adult. B.To wear a life vest.
C.To take all the things. D.To go on a sunny day.
27.What’s the underlined word “trouble” probably mean in Paragraph 8
A.exercise. B.noise. C.difficulty. D.money.
28.Which is the right order according to the text
a. Mrs Smith opens a sun umbrella. b. Tom sees a man sitting in a tall chair.
c. Tom and his mother get to the beach. d. Mrs Smith asks Tom about some rules.
A.c-d-a-b B.a-d-b-c C.d-a-b-c D.b-d-a-c
B
Animals are our friends. Dogs can help blind people go to some places. Now, horses can
also do it. Digby is a small American horse. Now, it is the first guide (向导) horse in England.
And its owner is a blind man named Matt Smith. Matt is afraid of dogs, so he chooses Digby as
his guide.
Digby learns to walk slowly and lead Matt to walk on the street and get books and
magazines for him. It also helps Matt choose clothes when he goes shopping.
Now, it is not a small horse. It is very big and about 0.8 metre tall, so Matt can’t take it to
his work. When Matt takes it to the office (办公室), it knocks things off the desks. So Matt has to
say goodbye to Digby. Luckily, Digby has a new job. It helps blind people travel around some
places and many streets in London. It also helps blind people get to the bus station.
As we know, a guide dog has only eight years of working life, but a guide horse can live for
about 50 years. So a guide horse can be a “lifelong friend” for people.
29.Why does Matt Smith choose Digby as his guide
A.Because Digby is from America. B.Because Digby is tall.
C.Because he is afraid of dogs. D.Because he likes horses.
30.What does the underlined word “lead” in Paragraph 2 mean
A.To keep someone not to move. B.To walk in front of someone.
C.To follow someone. D.To save someone.
31.What is Digby’s new job
A.To go shopping with people.
B.To help people get magazines.
C.To get guide blind people to work.
D.To help blind people visit some places and many streets in London.
32.What can we know from the passage
A.A guide dog can live for about 50 years.
B.A blind person can have a guide horse for only 8 years.
C.A guide horse can help blind people a lot in their lives.
D.A guide horse is not as helpful as a guide dog.
C
47-year-old Jiao Meining comes from Lintong, Xi’an. She gives picture book classes to
about 100,000 children in more than 400 schools in Xi’an, and she does this for free.
Jiao comes from a village in Lintong. She loves reading and knows that children in villages
don’t have enough books to read. She wants to find a way to help. Japanese writer Tatsuya
Miyanishi inspires her. Tatsuya is a famous children’s book writer. At the age of about 60, he is
still creating picture books for children. Jiao wants to learn from Tatsuya and help the children
read with picture books.
Jiao tries teaching picture book classes in a village school. When she finishes, the children
show great interest and are thirsty for more. She then decides to keep going on.
Jiao prepares (准备) carefully for each class. She brings the stories to life with her voice
and body movement. She asks the students to think and speak openly. The students like her classes
a lot. After taking her classes, many students become confident and develop good habits (养成好
习惯).
What’s more, more than 10 parents join Jiao in her work. Jiao feels very happy. She hopes
they will help more children in the village in the future.
33.What do the numbers in Paragraph 1 show
A.Jiao is very clever. B.Jiao does a good job.
C.Jiao loves reading a lot. D.Jiao has plenty of books.
34.What does the underlined word “inspires” in Paragraph 2 mean
A.赞同 B.尊重 C.鼓舞 D.表扬
35.What does Paragraph 4 mainly talk about
A.What stories Jiao tells.
B.Why Jiao’s classes are popular.
C.What good habits students develop.
D.Why students think and speak openly.
36.Why did the writer write the passage
A.To ask us to read more books.
B.To tell us about a village school.
C.To ask us to help village children.
D.To tell us the story of a great woman.
D
My neighbourhood is a friendly and lively place. There is a small park where children play
every afternoon. Near the park, there is a supermarket where my parents often buy food. Next to
the supermarket is a library, and I like reading books there on weekends.
There are also many restaurants in my neighbourhood. My favourite one is a noodle shop.
The owner, Mr. Li, is very kind and always gives me extra vegetables. Across the street, there is a
bus stop. Many people take the bus to work or school.
I love my neighbourhood because it is convenient and full of kind people. Everyone knows
each other and helps when needed. It feels like a big family.
37.What do children do in the park
A.They read books. B.They play games. C.They buy food. D.
They take the bus.
38.Where does the writer like to read books
A.In the supermarket. B.In the park. C.In the library. D.
In the noodle shop.
39.Who is Mr. Li
A.A bus driver. B.A supermarket worker.
C.A restaurant owner. D.A librarian.
40.Why does the writer love the neighbourhood
A.Because it is quiet. B.Because it is convenient and friendly.
C.Because it is very big. D.Because there are no restaurants.
四、信息还原(共 5 小题,每道题 2 分,满分 10 分)
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Do you want to eat delicious food in the world Then do you watch the popular show A Bite
of China(舌尖上的中国) 41 Here are some traditional Chinese foods.
42 They are part of Chinese birthday celebrations like a birthday cake with
candles in many Western countries. Noodles mean long life, and they can bring good luck.
Western people sometimes may be very sorry to see fish on the plate. 43 The
fish has a special meaning because the Chinese word for “fish”, “yu”, sounds like the word for
richness. 44
A very popular food during the Dragon Boat Festival is zongzi. 45 The tradition
of eating zongzi helps us think of a great man, Qu Yuan.
A.Noodles are a symbol(象征)of long life in Chinese culture.
B.The show tells us how to eat fish.
C.It’s a CCTV show about Chinese delicious food.
D.I like eating jiaozi very much.
E.People think that eating fish will help their dreams come true.
F.It is made of rice with meat, peanuts(花生)or other delicious food.
G.But in China the fish is a symbol of richness.
五、首字母填空(共 10 小题,每小题 1 分,满分 10 分)
根据短文内容及首字母提示,填写所缺单词,使短文意思完整。每空限填一词。
Many people love to eat bananas. They think bananas are sweet and t 46 good.
Eating bananas is good for our health. They are a k 47 of healthy fruit.
Bananas grow in hot places. These places are usually far away. Workers pick the bananas f
48 banana trees. After picking t 49 , the workers wash them and make them clean, and
then they p 50 the bananas into boxes.
We all know the c 51 of the bananas is yellow. But now the bananas aren’t yellow.
They are g 52 . They are not ripe (成熟的) now. They will get ripe in a few d 53 .
A big truck comes and it takes the bananas to a ship. The ship goes across the sea. Then the
bananas come to the land again. Some trucks come and they will t 54 the bananas to
different places. Some bananas go to shops a 55 some go to markets. Now the bananas
are yellow and you can take them home.
六、综合填空(共 10 小题;每小题 1 分,满分 10 分)
请先阅读下面短文,掌握其大意,然后用方框中所给词的适当形式填空。每个词限用一次。
start kind like mean making book someone a but colorful read
Our mind is 56 a garden. It can grow beautiful flowers if we take good care of it.
If we plant positive (积极的) “seeds” like good thoughts and 57 actions (行为), our
“garden” will be full of joy.
What does this mean in our daily life It 58 spending time on things that make
us happy. You may not realize this feeling when you’re young, 59 as you grow up, it
becomes quite clear.
It’s good to 60 building a beautiful “garden” early. Reading good 61 ,
learning new skills and 62 good friends are all like watering and fertilizing (施肥) the
garden. If you fill your mind with knowledge, you’ll be wiser in dealing with problems. Practicing
kindness towards others can also make your “garden” more 63 .
This might seem like a lot to do. But don’t worry. Start small— 64 a few pages of
a good book 65 day, or do a small act of kindness for 66 . Keep doing these
little things, and your “garden of the mind” will bloom brightly.
七、任务型阅读(共 5 小题,每小题 2 分,共 10 分)
The King of Stand-up Comedy
Do you like to laugh If so, here is a fun comedy show for you. It is The King of Stand-up
Comedy. The famous star, Stephen Chow, or Zhou Xingchi, started it.
In this show, 44 groups of funny comedians give their great performances and try to win the
title of “King of Comedy”. They show off their best jokes over six fun rounds. Each comedian
tries to make the audience laugh with their clever ideas. They share their life experiences and their
thoughts interestingly.
The show is very popular! Many people are talking about it on the Internet. In fact, the
show is successful not only because it makes people laugh but also because it makes people think
about life. It allows people to know that everyone can share their stories and ideas about life in an
interesting way.
If you enjoy stand-up comedy, you should check out this show! It’s a wonderful way to see
talented comedians share their thoughts of life. Maybe you can be the “King of Comedy” in your
own life story!
67.Who started the show The King of Stand-up Comedy
68.How many groups of funny comedians are there in the show
69.Over how many rounds do the comedians show off their best jokes
70.Why is the show successful according to the passage
71.What can people do through (通过) the show
八、作文(满分 20 分)
72.阳光中学英语社团将举办题为 “My Spring Festival” 的分享会。假如你是李华,
请根据下面的提示写一篇英文发言稿,参加分享会。
注意:
1.发言稿必须包含图中所示的三个方面;
2.词数:80 左右,开头和结尾已经写好,不计入总词数;
3.发言稿中请勿提及真实校名和姓名。
My Spring Festival Celebrate the festival happily
Spend the festival healthily
Manage lucky money wisely
Hello, everyone! I’m very glad to share with you how I celebrate the Spring Festival.
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
__________________________________________________________________
The new year is coming, I hope everything goes well for all of you! Thank you!2024-2025 学年七年级英语下学期期末模拟卷
(南通专用)解析卷
注意事项:
1.全卷满分 120 分。考试时间为 120 分钟。试题包含选择题和非选择题。考生答题全部答在
答题卡上, 答在本试卷上无效。
2.请认真核对监考教师在答题卡上所粘贴条形码的姓名、考试证号是否与本人相符合,再将
自己的姓名、考试证号用 0. 5 毫米黑色墨水签字笔填写在答题卡及本试卷上。
3.答选择题必须用 2B 铅笔将答题卡上对应的答案标号涂黑。如需改动,请用橡皮擦干净后,
再选涂其他答案。答非选择题必须用 0. 5 毫米黑色墨水签字笔写在答题卡的指定位置,在其
他位置答题一律无效。
一、单项选择(本题共 10 小题;每小题 1.5 分,满分 15 分)
从 A、B、C、D 四个选项中, 选出可以填入空白处的最佳选项,
1.Sophie ______ read both English and French when she was only five years old.
A.can B.could C.may D.need
【答案】B
【详解】句意:Sophie 五岁时就能阅读英语和法语。
考查情态动词用法。can 能,表示现在具备的能力;could 能,表婉转或过去具备的能力;
may 可能;need 需要。根据“read both English and French when she was only five years old.”可
知,空处强调过去具备阅读英语和法语的能力,需 can 的过去式 could。故选 B。
2.—The ocean covers ________ of the earth’s surface.
—That’s why people call our earth the “Blue Planet”.
A.a half B.a third C.two thirds D.a quarter
【答案】C
【详解】句意:——海洋覆盖了地球表面的三分之二。——这就是为什么人们称我们的地球
为“蓝色星球。
考查分数表达和常识。a half 二分之一;a third 三分之一;two thirds 三分之二;a quarter 四
分之一。根据“Blue Planet”可知,海洋占比较大,再结合常识可知,海洋大约覆盖了地球表
面的三分之二。故选 C。
3.—It seems that the baby likes you so much.
—Well, sometimes a baby just needs a gentle _______.
A.fight B.touch C.message D.skill
【答案】B
【详解】句意:——看来宝宝很喜欢你。——嗯,有时候婴儿只是需要一个温柔的抚摸。
考查名词辨析。fight 斗争;touch 触摸;message 消息;skill 技巧。根据“sometimes a baby just
needs a gentle…”的语境并结合选项和常识可知,婴儿需要温柔的抚摸,B 项符合。故选 B。
4.We are ________ that the Great Wall is one of the wonders of the world.
A.nervous B.afraid C.proud D.friendly
【答案】C
【详解】句意:我们为长城是世界奇迹之一而感到骄傲。
考查形容词辨析。nervous 紧张的;afraid 害怕的;proud 骄傲的;friendly 友好的。根据“the
Great Wall is one of the wonders of the world”可知,长城是世界奇迹之一,人们会为此感到骄
傲,“proud”符合语境。故选 C。
5.—The peach tastes so sweet!
—I bought them this morning. You can take ________ if you like.
A.a few B.few C.a little D.little
【答案】A
【详解】句意:——这个桃子尝起来真甜!——我今天早上买的。如果你喜欢,你可以拿几
个。
考查 few、a few、little、a little 的用法区别。a few 几个;few 几乎没有;a little 一点;little
几乎没有。根据“I bought them this morning.”可知,peach 是可数名词,应用 few 或 a few,
且根据语境,是让对方如果喜欢可以拿几个,是肯定的意思。故选 A。
6.—Why not try on this blue skirt, Millie
—It isn’t a suitable _______ for me. I like sports clothes.
A.size B.style C.colour D.price
【答案】B
【详解】句意:——Millie,为什么不试试这条蓝色的裙子呢?——这不是适合我的风格。
我喜欢运动服。
考查名词辨析。size 尺寸;style 风格;colour 颜色;price 价格。根据“I like sports clothes”可
知,应该是说这不是适合我的风格。故选 B。
7.—How much do you know about _______, Billy
—Well, that’s a hard question for Americans. I just know this festival is about Qu Yuan.
A.the Dragon Boat Festival B.the Water Festival
C.Burns Night D.the Mid-Autumn Festival
【答案】A
【详解】句意:——比利,你对端午节了解多少?——嗯,这对美国人来说是个难题。我只
知道这个节日是关于屈原的。
考查名词辨析以及常识。the Dragon Boat Festival 端午节;the Water Festival 泼水节;Burns
Night 彭斯之夜;the Mid-Autumn Festival 中秋节。根据“I just know this festival is about Qu
Yuan.”以及常识可知,端午节和屈原有关。故选 A。
8.I went home by bike ________ yesterday, then I met an old friend, so we stopped________ for
half an hour in the street.
A.as usual; chatting B.like before; chatting
C.as usual; to chat D.usually; to chat
【答案】C
【详解】句意:昨天我像往常一样骑自行车回家,然后我遇到了一个好朋友,所以我们停下
来在街上聊了半个小时。
考查固定搭配和非谓语动词。as usual 像往常一样;like before 像以前一样;usually 通常;
chat 聊天。stop to do sth.“停下来做某事”,stop doing sth.“停止正在做的事情”,由语境可知
见到老朋友,要停下来去聊天,故空二用 stop to do,排除 AB;空一表示“像往常一样回家”,
用 as usual。故选 C。
9.— Why do you like doing your homework with the door ________
— Because there is too much noise outside.
A.open B.opened C.close D.closed
【答案】D
【详解】句意:——你为什么喜欢关门做作业?——因为外面太吵了。
考查形容词用法。open 打开;opened 打开,过去式;close 关闭;closed 关着的,形容词;
结合“Because there is too much noise outside.”可知,此处指的是关着门,此处用形容词作补
语,故选 D。
10.—Where is the swimming pool
—________
A.Come here. B.This way, please. C.This is the way. D.Go there.
【答案】B
【详解】句意:——游泳池在哪里? ——请这边走。
考查情景交际。Come here. 过来。This way, please. 请这边走,这是为人领路、指引前行方
向的常用口语。This is the way. 就是这样,就是这个方式。Go there. 去那里。根据“Where
is the swimming pool ”可知,此处应该是为别人指引方向。故选 B。
二、完形填空(本题共 15 小题;每小题 1 分,满分 15 分)
Betty and Lisa are exchange students in China who come from America. They love Chinese
11 very much. Last Saturday, they went for a 3-hour evening food trip in Xi’an.
To arrive on time, they took the train and got off at the railway 12 at 5:50. There
they met their guide Peter. He grew up in Xi’an and could speak English well. 13 the
trip, Peter taught them to 14 WeChat. In this way, the girls could pay for the food more
15 . At 6 o’clock, their trip started.
They walked to the food streets. Peter took them to some small restaurants. 16 ,
they tried Roujiamo. The shopkeeper cut up the meat, put it into the bread and 17 it to
them. It looked like a small hamburger and tasted so 18 . They like it very much. Later,
they ordered a medium 19 of beef noodles in 20 restaurant. They would
only 21 15 yuan on it and it was delicious. They also tried steamed dumplings,
Yangroupaomo and so on. There were not many visitors in the restaurant and the waiters were
22 . They had a good time.
During the trip, they saw many old buildings and 23 the lifestyle of Xi’an. There
was a saying in Xi’an, “ 24 can’t be solved with one barbecue. If so, then two.” They
wanted to try it 25 it was too late. They had to finish the trip before 9 o’clock. However,
they’d like to go there again.
11.A.clothes B.food C.movies D.music
12.A.cinema B.hospital C.station D.museum
13.A.Before B.When C.After D.Above
14.A.make B.use C.visit D.wake
15.A.easily B.slowly C.largely D.differently
16.A.Then B.Secondly C.Finally D.First
17.A.bought B.took C.handed D.prepared
18.A.well B.bad C.colourful D.nice
19.A.bag B.bowl C.cup D.box
20.A.other B.else C.another D.the other
21.A.take B.spend C.pay D.buy
22.A.friendly B.ordinary C.bored D.hard
23.A.cared about B.learned about C.talked about D.thought about
24.A.Nothing B.Something C.Anything D.Everything
25.A.if B.so C.but D.and
【答案】
11.B 12.C 13.A 14.B 15.A 16.D 17.C 18.D 19.
B 20.C 21.B 22.A 23.B 24.A 25.C
【导语】本文讲述两位美国交换生贝蒂和丽莎在西安的美食之旅,体验当地饮食文化并学习
使用微信支付。
11.句意:她们非常喜欢中国食物。
clothes 衣服;food 食物;movies 电影;music 音乐。根据下文“they went for a 3-hour evening
food trip in Xi’an”可知,此处指中国食物。故选 B。
12.句意:为了准时到达,她们乘火车于 5:50 在火车站下车。
cinema 电影院;hospital 医院;station 车站;museum 博物馆。railway station“火车站”,是固
定搭配。故选 C。
13.句意:旅行前,彼得教她们使用微信。
Before 在……之前;When 当……时;After 在……之后;Above 在……上方。根据下文“At 6
o’clock, their trip started.”可知,此处旅行还未开始。故选 A。
14.句意:旅行前,彼得教她们使用微信。
make 制作;use 使用; visit 参观;wake 唤醒。根据“WeChat”并结合选项可知,此处指使用
微信。故选 B。
15.句意:这样,女孩们可以更容易地支付食物的费用。
easily 容易地;slowly 缓慢地;largely 大量地;differently 不同地。根据上文“WeChat”可知,
微信支付使付款更便捷。故选 A。
16.句意:首先,她们尝试了肉夹馍。
Then 然后;Secondly 其次;Finally 最后;First 首先。根据下文“Later”可知,此处为美食之
旅的第一站。故选 D。
17.句意:店主把肉切成块,放进面包里,递给她们。
bought 购买;took 拿;handed 递给;prepared 准备。根据下文“tasted so…”可知,店主把肉
夹馍递给她们,她们品尝了。故选 C。
18.句意:它看起来像一个小汉堡,味道很好。
well 好,副词;bad 坏的;colourful 多彩的;nice 美好的。根据下文“They like it very much.”
可知,非常喜欢肉夹馍,应是觉得味道很好。故选 D。
19.句意:后来,她们在另一家餐厅点了一中碗的牛肉面。
bag 包;bowl 碗; cup 杯;box 盒。根据“beef noodles”可知,此处指一碗牛肉面。故选 B。
20.句意:后来,她们在另一家餐厅点了一中碗的牛肉面。
other 其他,后接复数名词;else 其他,副词;another 另一个,表示三者及以上的另一个;
the other(两者中的)另一个。根据“Later, they ordered a medium …of beef noodles in…
restaurant.”的语境可知,此处指在另一家餐厅点了一中碗的牛肉面。故选 C。
21.句意:她们只花了 15 元,而且很好吃。
take 花费;spend 花费;pay 支付;buy 买。spend money on sth.“把钱花在某事/物上”,是固
定搭配。故选 B。
22.句意:这家餐厅的客人不多,服务员也很友好。
friendly 友好的;ordinary 普通的;bored 无聊的;hard 困难的。根据下文“They had a good time.”
可知,此处为积极的评价。故选 A。
23.句意:在旅途中,她们参观了许多老建筑,了解了西安的生活方式。
cared about 关心;learned about 了解;talked about 谈论;thought about 思考。根据“During the
trip, they saw many old buildings and…the lifestyle of Xi’an.”的语境并结合选项可知,此处指旅
途中,她们了解了西安的生活方式。故选 B。
24.句意:没有什么是一次烧烤不能解决的。
Nothing 没有什么;Something 某事;Anything 任何事;Everything 一切。根据“…can’t be solved
with one barbecue”的语境并结合选项可知,此处指没有什么是一次烧烤不能解决的。故选 A。
25.句意:她们想试试,但时间太晚了。
if 如果;so 所以;but 但是;and 和。根据“They wanted to try it …it was too late.”的语境可知,
此处句意发生了转折,but 符合。故选 C。
三、 阅读理解(本题共 15 小题;每小题 2 分, 满分 30 分)
请认真阅读下列短文, 从短文后各题所给的 A、B、C、D 四个选项中, 选出最佳选项, 并
在答题卡上将该项涂黑。
A
”It’s sunny today,” says Mrs Smith. “Let’s go to the beach!” Soon, Tom with his mum gets
to the beach.
“What is the first rule to remember at the beach ” Mrs Smith asks.
“Always go to the beach with an adult (成年人),” answers Tom.
“You are right!” says Mrs Smith.
“What can you see about the two girls ” Mum asks, looking at the girls in the sea. “Each
girl is wearing a life vest (救生衣) and swimming with a friend,” says Tom. “They are safe in the
water. If one has trouble, the other can call for help.”
Mrs Smith opens a sun umbrella and spreads sunblock (防晒霜) on Tom’s body. Tom starts
to play at the beach happily.
Tom sees a man sitting in a tall chair. He knows that the man will help these swimmers
when they are in trouble. Seeing the man makes Tom feel safe.
Today Tom has a good time at the beach.
26.What’s the first rule to remember at the beach for Tom
A.To go with an adult. B.To wear a life vest.
C.To take all the things. D.To go on a sunny day.
27.What’s the underlined word “trouble” probably mean in Paragraph 8
A.exercise. B.noise. C.difficulty. D.money.
28.Which is the right order according to the text
a. Mrs Smith opens a sun umbrella. b. Tom sees a man sitting in a tall chair.
c. Tom and his mother get to the beach. d. Mrs Smith asks Tom about some rules.
A.c-d-a-b B.a-d-b-c C.d-a-b-c D.b-d-a-c
【答案】26.A 27.C 28.A
【导语】本文是一篇记叙文,主要讲述了 Tom 和妈妈去海滩时遵守安全规则的故事。
26.细节理解题。根据“‘What is the first rule to remember at the beach ’…‘Always go to the
beach with an adult,’ answers Tom.”可知,第一条规则是必须有成年人陪同。故选 A。
27.词句猜测题。根据“He knows that the man will help these swimmers when they are in trouble.”
可知,他知道这个人会在这些游泳者遇到困难时帮助他们,因此“trouble”指游泳时可能遇到
的危险或困难。故选 C。
28.细节理解题。根据文章内容可知,首先“Soon, Tom with his mum gets to the beach.”(c),
接着“What is the first rule to remember at the beach ” Mrs Smith asks.(d),然后 “Mrs Smith
opens a sun umbrella and spreads sunblock (防晒霜) on Tom’s body.”(a),最后“Tom sees a man
sitting in a tall chair.”(b)。所以顺序是 c-d-a-b。故选 A。
B
Animals are our friends. Dogs can help blind people go to some places. Now, horses can
also do it. Digby is a small American horse. Now, it is the first guide (向导) horse in England.
And its owner is a blind man named Matt Smith. Matt is afraid of dogs, so he chooses Digby as
his guide.
Digby learns to walk slowly and lead Matt to walk on the street and get books and
magazines for him. It also helps Matt choose clothes when he goes shopping.
Now, it is not a small horse. It is very big and about 0.8 metre tall, so Matt can’t take it to
his work. When Matt takes it to the office (办公室), it knocks things off the desks. So Matt has to
say goodbye to Digby. Luckily, Digby has a new job. It helps blind people travel around some
places and many streets in London. It also helps blind people get to the bus station.
As we know, a guide dog has only eight years of working life, but a guide horse can live for
about 50 years. So a guide horse can be a “lifelong friend” for people.
29.Why does Matt Smith choose Digby as his guide
A.Because Digby is from America. B.Because Digby is tall.
C.Because he is afraid of dogs. D.Because he likes horses.
30.What does the underlined word “lead” in Paragraph 2 mean
A.To keep someone not to move. B.To walk in front of someone.
C.To follow someone. D.To save someone.
31.What is Digby’s new job
A.To go shopping with people.
B.To help people get magazines.
C.To get guide blind people to work.
D.To help blind people visit some places and many streets in London.
32.What can we know from the passage
A.A guide dog can live for about 50 years.
B.A blind person can have a guide horse for only 8 years.
C.A guide horse can help blind people a lot in their lives.
D.A guide horse is not as helpful as a guide dog.
【答案】29.C 30.B 31.D 32.C
【导语】本文主要介绍了导盲马 Digby 如何帮助盲人 Matt,并对比了导盲马与导盲犬的工
作寿命差异。
29.细节理解题。根据第一段“Matt is afraid of dogs, so he chooses Digby as his guide.”可知,
Matt 选择 Digby 是因为他怕狗。故选 C。
30.词义猜测题。根据第二段“Digby learns to walk slowly and lead Matt to walk on the street and
get books and magazines for him.”可知,Digby 带领 Matt 在街上行走,“lead”意为“在前引导”。
故选 B。
31.细节理解题。根据第三段“Digby has a new job. It helps blind people travel around some
places and many streets in London. It also helps blind people get to the bus station.”可知,Digby
的新工作是帮助盲人游览伦敦的多个地方和街道,并到达公交站。故选 D。
32.推理判断题。根据最后一段“As we know, a guide dog has only eight years of working life,
but a guide horse can live for about 50 years. So a guide horse can be a ‘lifelong friend’ for
people.”可知,马寿命长达约 50 年,是“终身朋友”,而导盲犬仅工作 8 年。故而导盲马能在
盲人一生中提供大量帮助。故选 C。
C
47-year-old Jiao Meining comes from Lintong, Xi’an. She gives picture book classes to
about 100,000 children in more than 400 schools in Xi’an, and she does this for free.
Jiao comes from a village in Lintong. She loves reading and knows that children in villages
don’t have enough books to read. She wants to find a way to help. Japanese writer Tatsuya
Miyanishi inspires her. Tatsuya is a famous children’s book writer. At the age of about 60, he is
still creating picture books for children. Jiao wants to learn from Tatsuya and help the children
read with picture books.
Jiao tries teaching picture book classes in a village school. When she finishes, the children
show great interest and are thirsty for more. She then decides to keep going on.
Jiao prepares (准备) carefully for each class. She brings the stories to life with her voice
and body movement. She asks the students to think and speak openly. The students like her classes
a lot. After taking her classes, many students become confident and develop good habits (养成好
习惯).
What’s more, more than 10 parents join Jiao in her work. Jiao feels very happy. She hopes
they will help more children in the village in the future.
33.What do the numbers in Paragraph 1 show
A.Jiao is very clever. B.Jiao does a good job.
C.Jiao loves reading a lot. D.Jiao has plenty of books.
34.What does the underlined word “inspires” in Paragraph 2 mean
A.赞同 B.尊重 C.鼓舞 D.表扬
35.What does Paragraph 4 mainly talk about
A.What stories Jiao tells.
B.Why Jiao’s classes are popular.
C.What good habits students develop.
D.Why students think and speak openly.
36.Why did the writer write the passage
A.To ask us to read more books.
B.To tell us about a village school.
C.To ask us to help village children.
D.To tell us the story of a great woman.
【答案】33.B 34.C 35.B 36.D
【导语】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了 47 岁的焦美宁来自西安临潼,她免费为西安
400 多所学校的约 10 万名儿童提供绘本课程的故事。
33.细节理解题。根据“She gives picture book classes to about 100,000 children in more than 400
schools in Xi’an, and she does this for free.”可知,这些数字表明焦美宁的工作取得了很大的成
就。故选 B。
34.词句猜测题。根据“Tatsuya is a famous children’s book writer. At the age of about 60, he is
still creating picture books for children. Jiao wants to learn from Tatsuya and help the children
read with picture books.”可知,焦美宁受到 Tatsuya 的激励,决定帮助乡村儿童阅读绘本,所
以划线部分的含义是“鼓舞”。故选 C。
35.主旨大意题。根据“Jiao prepares (准备) carefully for each class. She brings the stories to life
with her voice and body movement. She asks the students to think and speak openly. The students
like her classes a lot.”并通读本段可知,本段主要讲述焦美宁的课程受欢迎的原因。故选 B。
36.主旨大意题。通读全文可知,文章主要讲述了 47 岁的焦美宁来自西安临潼,她免费为
西安 400 多所学校的约 10 万名儿童提供绘本课程的故事,展现了她无私奉献的精神,D 项
符合。故选 D。
D
My neighbourhood is a friendly and lively place. There is a small park where children play
every afternoon. Near the park, there is a supermarket where my parents often buy food. Next to
the supermarket is a library, and I like reading books there on weekends.
There are also many restaurants in my neighbourhood. My favourite one is a noodle shop.
The owner, Mr. Li, is very kind and always gives me extra vegetables. Across the street, there is a
bus stop. Many people take the bus to work or school.
I love my neighbourhood because it is convenient and full of kind people. Everyone knows
each other and helps when needed. It feels like a big family.
37.What do children do in the park
A.They read books. B.They play games. C.They buy food. D.
They take the bus.
38.Where does the writer like to read books
A.In the supermarket. B.In the park.
C.In the library. D.In the noodle shop.
39.Who is Mr. Li
A.A bus driver. B.A supermarket worker.
C.A restaurant owner. D.A librarian.
40.Why does the writer love the neighbourhood
A.Because it is quiet. B.Because it is convenient and friendly.
C.Because it is very big. D.Because there are no restaurants.
【答案】37.B 38.C 39.C 40.B
【导语】本文描述了作者居住的社区环境,重点介绍了社区内的设施(公园、超市、图书馆、
餐馆、公交站)和友善的邻里关系。
37.细节理解题。 根据第一段第二句“There is a small park where children play every afternoon”
可知,孩子们每天下午在公园玩耍,故选 B。
38.细节理解题。 根据第一段最后一句“Next to the supermarket is a library, and I like reading
books there on weekends”可知,作者喜欢在图书馆看书,故选 C。
39.细节理解题。 根据第二段第二、三句“My favourite one is a noodle shop. The owner, Mr.
Li…”可知,Mr. Li 是面馆的老板,故选 C。
40.细节理解题。 根据第三段第一句“I love my neighbourhood because it is convenient and full
of kind people”及后文对邻里互助的描述可知,作者喜爱社区的原因是便利和友善,故选 B。
四、信息还原(共 5 小题,每道题 2 分,满分 10 分)
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Do you want to eat delicious food in the world Then do you watch the popular show A Bite
of China(舌尖上的中国) 41 Here are some traditional Chinese foods.
42 They are part of Chinese birthday celebrations like a birthday cake with
candles in many Western countries. Noodles mean long life, and they can bring good luck.
Western people sometimes may be very sorry to see fish on the plate. 43 The
fish has a special meaning because the Chinese word for “fish”, “yu”, sounds like the word for
richness. 44
A very popular food during the Dragon Boat Festival is zongzi. 45 The tradition
of eating zongzi helps us think of a great man, Qu Yuan.
A.Noodles are a symbol(象征)of long life in Chinese culture.
B.The show tells us how to eat fish.
C.It’s a CCTV show about Chinese delicious food.
D.I like eating jiaozi very much.
E.People think that eating fish will help their dreams come true.
F.It is made of rice with meat, peanuts(花生)or other delicious food.
G.But in China the fish is a symbol of richness.
【答案】41.C 42.A 43.G 44.E 45.F
【导语】本文介绍了节目《舌尖上的中国》以及中国的几个传统美食。
41.根据“Then do you watch the popular show A Bite of China”和“Here are some traditional
Chinese foods.”可推断,空格处应该是介绍《舌尖上的中国》这一节目是关于什么的,选项
C“这是一个关于中国美食的央视节目。”符合语境。故选 C。
42.根据“Noodles mean long life, and they can bring good luck.”可知,空格处应该是跟面条有
关,选项 A“面条是中国文化中长寿的象征。”符合语境。故选 A。
43.根据“The fish has a special meaning because the Chinese word for ‘fish’, ‘yu’, sounds like the
word for richness.”可知,空格处应该跟鱼跟富有之间的联系有关,选项 G“但在中国,鱼是
财富的象征。”符合语境。故选 G。
44.根据“The fish has a special meaning because the Chinese word for ‘fish’, ‘yu’, sounds like the
word for richness.”可知,空格处应该跟吃鱼有美好寓意有关,选项 E“人们认为吃鱼会帮助他
们的梦想成真。”符合语境。故选 E。
45.根据“A very popular food during the Dragon Boat Festival is zongzi.”可知,空格处应该跟
粽子有关,选项 F“它是由米饭、肉、花生或其他美味食物制成的。”符合语境。故选 F。
五、首字母填空(共 10 小题,每小题 1 分,满分 10 分)
根据短文内容及首字母提示,填写所缺单词,使短文意思完整。每空限填一词。
Many people love to eat bananas. They think bananas are sweet and t 46 good.
Eating bananas is good for our health. They are a k 47 of healthy fruit.
Bananas grow in hot places. These places are usually far away. Workers pick the bananas f
48 banana trees. After picking t 49 , the workers wash them and make them clean, and
then they p 50 the bananas into boxes.
We all know the c 51 of the bananas is yellow. But now the bananas aren’t yellow.
They are g 52 . They are not ripe (成熟的) now. They will get ripe in a few d 53 .
A big truck comes and it takes the bananas to a ship. The ship goes across the sea. Then the
bananas come to the land again. Some trucks come and they will t 54 the bananas to
different places. Some bananas go to shops a 55 some go to markets. Now the bananas
are yellow and you can take them home.
【答案】
46.(t)aste 47.(k)ind 48.(f)rom 49.(t)hem 50.(p)ut/(p)ack 51.(c)
olour/(c)olor 52.(g)reen 53.(d)ays 54.(t)ake 55.(a)nd
【导语】本文是一篇说明文,主要讲述了香蕉的特点、生长环境,以及从采摘到运输至各地
市场的过程。
46.句意:他们认为香蕉很甜,味道很好。根据首字母 t 及 good 可知,此处表示香蕉很美
味,taste“尝起来”,感官动词,符合语境,时态为一般现在时,从句主语为 bananas,使用
动词原形 taste。故填(t)aste。
47.句意:它们是一种健康的水果。根据首字母 k 及“a ... of healthy fruit.”可知,此处表示香
蕉是一种健康的水果,kind“种类”,a kind of 意为“一种”,固定短语,符合语境。故填(k)
ind。
48.句意:工人们从香蕉树上采摘香蕉。根据首字母 f 及“pick the bananas ... banana trees.”
可知,此处表示“从……采摘”,使用介词 from。故填(f)rom。
49.句意:采摘完后,工人们把它们洗干净,然后把香蕉放进盒子里。根据首字母 t 及“After
picking”可知,此处指代上文的 bananas,且作动词 pick 的宾语,使用宾格形式 them。故填
(t)hem。
50.句意:采摘完后,工人们把它们洗干净,然后把香蕉放进盒子里。根据首字母 p 及“...
the bananas into boxes.”可知,此处表示“把香蕉放进盒子里”或者“把香蕉装进盒子里”,动词
短语 put...into...“把……放进”或 pack...into...“把……装进……里”,符合语境,句子时态为一
般现在时,主语为 they,使用动词原形 put/pack。故填(p)ut/(p)ack。
51.句意:我们都知道香蕉的颜色是黄色的。根据首字母 c 及“... the bananas is yellow.”可知,
此处表示香蕉的颜色,colour/color“颜色”,名词,符合语境。故填(c)olour/(c)olor。
52.句意:它们是绿色的。根据首字母 g 及“They are not ripe (成熟的) now.”可知,未成熟的
香蕉是绿色的,green“绿色的”,形容词,符合语境。故填(g)reen。
53.句意:它们几天后就会成熟。根据首字母 d 及“They will get ripe in a few ...”可知,此处
表示几天后就会成熟,day“天”,可数名词,a few“一些”,后接可数名词复数。故填(d)ays。
54.句意:一些卡车来了,它们会把香蕉运到不同的地方。根据首字母 t 及“... the bananas to
different places.”可知,此处表示“把……带到”,使用动词 take,will 后接动词原形。故填(t)
ake。
55.句意:一些香蕉去了商店,一些去了市场。根据首字母 a 及“Some bananas go to
shops ... some go to markets.”可知,此处连接两个并列句,使用连词 and。故填(a)nd。
六、综合填空(共 10 小题;每小题 1 分,满分 10 分)
请先阅读下面短文,掌握其大意,然后用方框中所给词的适当形式填空。每个词限用一次。
start kind like mean making book someone a but colorful read
Our mind is 56 a garden. It can grow beautiful flowers if we take good care of it.
If we plant positive (积极的) “seeds” like good thoughts and 57 actions (行为), our
“garden” will be full of joy.
What does this mean in our daily life It 58 spending time on things that make
us happy. You may not realize this feeling when you’re young, 59 as you grow up, it
becomes quite clear.
It’s good to 60 building a beautiful “garden” early. Reading good 61 ,
learning new skills and 62 good friends are all like watering and fertilizing (施肥) the
garden. If you fill your mind with knowledge, you’ll be wiser in dealing with problems. Practicing
kindness towards others can also make your “garden” more 63 .
This might seem like a lot to do. But don’t worry. Start small— 64 a few pages of
a good book 65 day, or do a small act of kindness for 66 . Keep doing these
little things, and your “garden of the mind” will bloom brightly.
【答案】
56.like 57.kind 58.means 59.but 60.start 61.books 62.making
63.colorful 64.read 65.a 66.someone
【导语】本文主要介绍了如何丰富自己的思维。
56.句意:我们的思维就像一个花园。根据“Our mind is…a garden.”以及所给单词可知,此
处说的是思维就像一个花园,like 意为“像”,介词。故填 like。
57.句意:如果我们种下像好的想法和善良的行动的积极的“种子”,我们的“花园”将充满欢
乐。根据“like good thoughts and…actions”以及所给单词可知,此处说的是善良的行动,kind
意为“善良的”,形容词作定语。故填 kind。
58.句意:这意味着花时间在让我们快乐的事情上。根据“What does this mean in our daily life ”
以及所给单词可知,此处说的是这意味着什么,mean 意为“意味着”,句子时态是一般现在
时,主语是 it,谓语动词用单数第三人称。故填 means。
59.句意:当你年轻的时候,你可能意识不到这种感觉,但随着你的成长,这种感觉变得非
常明显。根据“…as you grow up, it becomes quite clear.”以及所给单词可知,此处表示转折,
应该用 but 连接,意为“但是”。故填 but。
60.句意:早点开始建造一个美丽的“花园”是有好处的。根据“It’s good to…building a beautiful
‘garden’ early.”以及所给单词可知,此处说的是开始建造一个美丽的“花园”,start 意为“开始”,
动词,与空前 to 构成不定式。故填 start。
61.句意:读好书,学习新技能,交好朋友,都像给花园浇水施肥。根据“Reading good…”
以及所给单词可知,此处说的是读好书,book意为“书”,此处用可数名词复数形式。故填books。
62.句意:读好书,学习新技能,交好朋友,都像给花园浇水施肥。根据“and…good friends”
以及所给单词可知,此处说的是交朋友,make friends 意为“交朋友”,and 表并列,与 learning
保持一致。故填 making。
63.句意:练习善待他人也能让你的“花园”更加丰富多彩。根据“make your ‘garden’ more…“以
及所给单词可知,此处说的是使自己的思维更加丰富多彩,colorful 意为“丰富多彩的”,形
容词。故填 colorful。
64.句意:从小事做起——每天读几页好书,或者为别人做一件小小的善事。根据“…a few
pages of a good book”可知,此处说的是读书,read 意为“读”,与 do 保持一致,用动词原形。
故填 read。
65.句意:从小事做起——每天读几页好书,或者为别人做一件小小的善事。根据“…a few
pages of a good book…day”以及所给单词可知,此处说的是一天几页书,用冠词 a 修饰 day。
故填 a。
66.句意:从小事做起——每天读几页好书,或者为别人做一件小小的善事。根据“do a small
act of kindness for…”可知,此处说的是为别人做一件小小的善事,someone 意为“某些人”。
故填 someone。
七、任务型阅读(共 5 小题,每小题 2 分,共 10 分)
The King of Stand-up Comedy
Do you like to laugh If so, here is a fun comedy show for you. It is The King of Stand-up
Comedy. The famous star, Stephen Chow, or Zhou Xingchi, started it.
In this show, 44 groups of funny comedians give their great performances and try to win the
title of “King of Comedy”. They show off their best jokes over six fun rounds. Each comedian
tries to make the audience laugh with their clever ideas. They share their life experiences and their
thoughts interestingly.
The show is very popular! Many people are talking about it on the Internet. In fact, the
show is successful not only because it makes people laugh but also because it makes people think
about life. It allows people to know that everyone can share their stories and ideas about life in an
interesting way.
If you enjoy stand-up comedy, you should check out this show! It’s a wonderful way to see
talented comedians share their thoughts of life. Maybe you can be the “King of Comedy” in your
own life story!
67.Who started the show The King of Stand-up Comedy
68.How many groups of funny comedians are there in the show
69.Over how many rounds do the comedians show off their best jokes
70.Why is the show successful according to the passage
71.What can people do through (通过) the show
【答案】67.Stephen Chow (Zhou Xingchi). 68.44 groups. 69.Six fun rounds. 70.
Because it makes people laugh and makes people think about life. 71.People can share their
stories and ideas about life in an interesting way.
【导语】本文介绍了《单口喜剧之王》这个节目。
67.根据“It is The King of Stand-up Comedy. The famous star, Stephen Chow, or Zhou Xingchi,
started it.”可知,周星驰开创了《单口喜剧之王》。故填 Stephen Chow (Zhou Xingchi).
68.根据“In this show, 44 groups of funny comedians give their great performances and try to win
the title of ‘King of Comedy’.”可知,这个节目里有 44 组有趣的喜剧演员。故填 44 groups.
69.根据“They show off their best jokes over six fun rounds.”可知,喜剧演员要在六轮比赛中
展示他们最精彩的笑话,故填 Six fun rounds.
70.根据“In fact, the show is successful not only because it makes people laugh but also because
it makes people think about life.”可知,这个节目的成功不仅是因为它让人们开怀大笑,还因
为它让人们思考生活。故填 Because it makes people laugh and makes people think about life.
71.根据“It allows people to know that everyone can share their stories and ideas about life in an
interesting way.”可知,人们可以通过这个节目以一种有趣的方式分享他们的故事和对生活的
看法。故填 People can share their stories and ideas about life in an interesting way.
八、作文(满分 20 分)
72.阳光中学英语社团将举办题为 “My Spring Festival” 的分享会。假如你是李华,
请根据下面的提示写一篇英文发言稿,参加分享会。
注意:
1.发言稿必须包含图中所示的三个方面;
2.词数:80 左右,开头和结尾已经写好,不计入总词数;
3.发言稿中请勿提及真实校名和姓名。
Celebrate the festival happily
My Spring Festival Spend the festival healthily
Manage lucky money wisely
Hello, everyone! I’m very glad to share with you how I celebrate the Spring Festival.
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
__________________________________________________________________
The new year is coming, I hope everything goes well for all of you! Thank you!
【答案】例文
Hello, everyone! I’m very glad to share with you how I celebrate the Spring Festival. The
Spring Festival is the most important festival in China.
First, we clean our houses and put up the Spring Festival couplets beforehand. On the
Chinese New Year’s Eve, families get together and enjoy a big dinner.
What’s more, I often spend the holiday healthily. Eating more vegetables and exercising
after meals can help us stay healthy. At the same time, we shouldn’t stay up late.
Finally, managing lucky money wisely is also necessary. We can save some money in the
bank for future use. We can also use part of it to buy some useful school things.
The new year is coming, I hope everything goes well for all of you! Thank you!
【详解】[总体分析]
①题材:本文是一篇发言稿;
②时态:时态为“一般现在时”;
③提示:写作开头以及要点已给出,考生注意不用遗漏写作要点中的信息,并适当添加内容,
使文章语句通顺。
[写作步骤]
第一步,开门见山,表达写作目的;
第二步,具体介绍自己度过春节的方式;
第三步,书写结尾,表达自己的祝福。
[亮点词汇]
①put up 张贴
②stay up late 熬夜
[高分句型]
①Eating more vegetables and exercising after meals can help us stay healthy.(动名词作主语)
②We can also use part of it to buy some useful school things.(不定式作目的状语)
郑重声明:本文版权归原作者所有,转载文章仅为传播更多信息之目的,如作者信息标记有误,请第一时间联系我们修改或删除,多谢。
