2024-2025 七年级英语下学期期末模拟卷 (苏州专用)(原卷版+解析版)

2024-2025 学年七年级英语下学期期末模拟卷
(苏州专用)原卷
(考试时间:100 分钟 试卷满分:100 分)
注意事项:
1.本试卷分第Ⅰ卷(选择题)和第Ⅱ卷(非选择题)两部分。答卷前,考生务必将自
己的姓名、准考证号填写在答题卡上。
2.回答第Ⅰ卷时,选出每小题答案后,用 2B 铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂
黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。写在本试卷上无效。
3.回答第Ⅱ卷时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。
4.考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。
第一部分 完形填空 (共 10 小题;每小题 1 分,满分 10 分)
Hi, Dave,
I’m writing to you now because you were my best friend when we were kids. But we lost
contact for too long. I want to know about your life now. I can share my life with you and you can
share 1 ! Now I live in a village on Sark. Sark is a very small island. You can ride a
horse and get around the island just in 2 hour. Only 600 people live on Sark. So when
you go outside, you can find it empty on the street! But I’m happy to live here 3 my
family and friends. They bring me love and warmth every day. I love my school too. There’s only
one school on Sark. 4 , here my classmates and teachers are all very nice. We don’t often
play sports like football or basketball because there are 5 people to make teams. There
aren’t any shopping 6 on the island. We have to go to other places to buy things 7
boat for two hours! In this way, we can get what we need. I love this small island and I also want
to know more about life of other people’s. Would you like 8 some photos of your daily
life to me Chongqing is a big city. Do you still live there Is it a beautiful city I really want to
know what your life looks like there. Also, I heard that people in Chongqing has a lot of 9
food to eat, such as Chongqing hotpot and noodles. Do you like eating them I’m 10
your reply.
Yours,
Alex
1.A.you B.your C.yours D.yourself
2.A.a B.an C.the D./
3.A.because B.because of C.so D.but
4.A.Slowly B.Hardly C.Luckily D.Heavily
5.A.little B.a little C.few D.a few
6.A.villages B.centres C.activities D.fields
7.A.in B.by C.on D.with
8.A.send B.sending C.to send D.sent
9.A.busy B.terrible C.freezing D.delicious
10.A.holding on B.taking part in C.looking forward to D.picking up
第二部分阅读理解(共 15 小题;每小题 2 分,满分 30 分)
请认真阅读下面短文,从短文后各题所给的 A、B、C、D 四个选项中,选出最佳
选项。并在答题卡上将该项涂黑。
A
Dear Sophia and Andrew,
How are you Are you going out and having fun I’m in New York this summer. It is too
hot outside, so I have to stay at home. But it is so boring! And then I start to sort out our photos.
We really have a lot of photos!
How is the weather in your countries
Robert
Dear Andrew and Robert,
How are your vacations going Are you learning any new things or meeting any good
friends I am visiting my brother Tom in Yunnan. The summer in Yunnan is cool, and it always
rains. I can enjoy the delicious mushrooms here.
Hope to see you again!
Sophia
Dear Sophia and Robert,
How is it going I’m writing to you in a beautiful park in Sydney. It is winter here, and it
snows a lot recently. A lot of children are playing with snow. A girl is making a big snowman!
It is so cute and I want to take a picture of it!
Miss you all and hope you can have a good day!
Andrew
11.Why does Robert have to stay at home
A.Because he doesn’t have time to have fun.
B.Because the weather is too hot outside.
C.Because he needs to sort out the photos.
D.Because he doesn’t have friends in New York.
12.If there is a picture in Andrew’s email, what might it be
A.A picture of rice noodles.
B.A picture of some kangaroos.
C.A picture of a cute snowman.
D.A picture of a girl in a skirt.
13.Which one is correct about the three students and their locations
a. In China b. In Australia c. In America
①Robert ②Sophia ③Andrew
A.a—①; b—②; c—③ B.a—③; b—②; c—①
C.a—②; b—③; c—① D.a—②; b—①; c—③
B
Hello, everyone! I need you.
And hundreds of other homeless pets here need you, too. Many have no homes,
because some of their old owners (主人) have to move (搬家) and others just don’t
want them.
That’s why the Animal Helpers is calling for pet owners. Meet us and our
animals at Leazes Park. You can see the dogs and cats and talk to us. You can also
find out how you can take a new pet home.
About us:
Every day we find animals in our area (地区). We give food, water and love to
the animals. And we also want to find a loving family and a house for every one of
them.
www.animalhelpers.org
E-mail:
14.Who may say “I need you”
A.A dog. B.A pet owner. C.An animal lover. D.An animal helper.
15.Mr. Green wants to see the pets. He can ________.
A.go to Leazes Park B.call an animal helper
C.find the pets in the streets D.e-mail the Animal Helpers
16.What does the Animal Helpers do for the pets
A.They walk them in the park every day. B.They give them water and food.
C.They take them to their homes. D.They make houses for them.
17.The writer writes the passage mainly to ________.
A.tell people about Leazes Park B.find new owners for the pets
C.get new animal helpers D.get food for the pets
C
Most people know how to keep their body healthy, but not many people think about how to
keep their brain (大脑) healthy. Brain health is very important. It can help to make your brain
work better and to stay away from some brain problems, such as strokes.
Our reporter Judy is speaking to Dr Fida Contez, Professor (教授) of Psychiatry about brain
health.
Dr Cortez: We must eat healthily. One of the best ways for the brain to get energy (能量)
is from whole grain foods, like bread and rice. They can keep the brain working hard for longer.
Judy: ls fat (脂肪) important What kind of fat should we eat
Dr Cortez: The brain needs fat to work well. Fatty acids (酸) are healthy fats found in fish
and nuts. Fat from food like hamburgers is not good for the brain; it stops the brain using the fatty
acids perfectly.
Judy: People talk about berries a lot. Are they a “super food”
Dr Cortez: Yes, berries are very good for the brain. Blueberries, strawberries and black
berries are full of something called antioxidants. They help the brain to stay healthy.
Judy: What about sleep
Dr Cortez: Sleep is so important. It is difficult for your brain to work well if you haven’t
had enough sleep; too much sleep is also bad. It can make you feel tired.
Judy: We know exercise is good for our bodies. Is it good for our brain
Dr Cortez: Yes, exercise is another good way to look after the brain. It makes the blood (血)
move to the brain more easily and quickly.
18.How many ways does Dr Cortez talk about to keep the brain healthy
A.Two. B.Three. C.Five. D.Six.
19.Which of the following food is not good for our brain according to Dr Cortez
A.Fish. B.Nuts. C.Hamburgers. D.Berries.
20.Which is true according to the passage
A.Too much sleep is perfect for our brain.
B.The brain doesn’t need fat to work.
C.Eating rice every day is always the best way to get energy.
D.Taking exericse is a good way to take care of our brain.
21.The writer wrote this passage to ________.
A.show different ideas about food safety
B.tell people what makes a food “super”
C.let people learn more about brain problems
D.get people to know how to help their brain keep fit
D
Today, people want to keep healthy through exercise. But some of their ideas are not right.
“Meat is good food before you do exercise because it has much energy.” Wrong! You can
have some food like potatoes, bread, bananas and so on. But meat is not good food before you do
exercise, because the best food should have carbohydrate (碳水化合物).
“The best time to exercise is early in the morning.” Wrong! Morning is a good time to
exercise, but it may not be good for you. You can also exercise in the afternoon or evening. So
there is no fixed time for you to exercise.
“You can’t drink water when you exercise because it makes you feel tired.” Wrong! When
you exercise, you must have some water during breaks. And after exercising, you must have much
water. If you don’t drink enough water, then you may feel tired.
“_______” Wrong! You need to give your body a day to have a break. Too much exercise is
bad for your health. And remember, don’t exercise when you are very tired.
22.How many wrong ideas are mentioned (提到) in the passage
A.Two. B.Three. C.Four. D.Five.
23.What does the underlined part “there is no fixed time for you to exercise” probably mean
A.It’s difficult for you to exercise. B.You can’t exercise in the morning.
C.You must exercise in the afternoon. D.You can choose the time to exercise.
24.Choose the best sentence to fill in the blank “ ______” in the last paragraph.
A.Exercising is very difficult for students.
B.Exercising every day is very important.
C.Exercising with your friend is interesting.
D.Exercising too much is not good for you.
25.Which idea is right according to the passage
A.Eat lots of chicken before doing exercise.
B.Don’t exercise in the evening.
C.Drink enough water after exercising.
D.Exercise when you are tired.
第三部分 信息还原(共 5 小题:每小题 1 分,满分 5 分)
根据文章内容,从七个选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Mr Turner works in a middle school. 26 As a good teacher, he is friendly to his
students. And he tells his students to do their best to help each other.
27 On Saturday morning, Mr Turner goes to see him. Because something is
wrong with his car, he has to take a bus. After he gets on the bus, he finds a seat and sits down.
But soon more people get on the bus and some have to stand. 28 He stands up and
gives his seat to her. The woman says nothing and sits down. 29 .
“I need to teach her bow to be polite” he says to himself. Then he asks. “What are you
saying, madam ” “I’m not saying anything,” answers the woman. Mr Turner says, “ 30 ”
When the woman hears this, her face turns red slowly.
A.He looks around and sees a woman behind.
B.This makes Mr Turner angry.
C.Oh, I thought you said THANK YOU.
D.He goes to work by car every day.
E.One of his friends is ill in hospital.
F.Mr Turner usually goes to the hospital on foot.
G.You are so impolite and mustn’t take the seat.
第四部分 词汇运用(共 13 小题;每小题 1 分,满分 13 分)
第一节根据下列句子所给汉语注释或首字母,写出空缺处单词
31.Mum is so happy because tomorrow is her (四十) birthday.
32.It’s good for children to learn how to work in (组).
33.The boy always has fun (表达) his ideas clearly.
34.Wang Wei, a Chinese poet and artist, was famous for his poems and (风景画).
35.Wuhan is a the largest industrial cities in China.
36.People not only keep fit or keep a good s through doing more exercise, but also
make many friends who have similar interests.
37.It was s a beautiful day that we all enjoyed ourselves.
38.They are many v in our community. We are lucky to live here.
第二节 请认真阅读下面短文,从方框中选择适当的单词或短语,在答题卡标有题号的横线
上,填入其正确形式。每个单词或短语仅用一次。
over boat place of interest show fly
kites
My hometown is a small town with many 39 . One of the most famous is the Old
Bridge. It’s made of stone and has been there for over three hundred years. The bridge is 40
a clean river. There are trees and flowers along the river. There is a big park near the bridge. It is
called River Park. People often go and 41 there. Kids like to run around and play
games. They can also go 42 on the lake near the park. Another place is the Town
Museum. It is in an old building and 43 the history of the town. You can see clothes
and tools people wore and used in the past. Sometimes, they have special shows on different
themes.
第五部分 短文填空(共 10 小题;每小题 1 分,满分 10 分)
Ten years ago, Nancy lived in a small house with her family. As 44 8-year-old girl,
she thought their house was too small for so many people: grandparents, parents and 45
(she) little brother John. So one day when Dad said they were moving to a big house, Nancy was
so 46 (excite) and happy.
Nancy and John waited and waited and at last, the big day came for them to move in!
47 a sunny morning, their parents went shopping and bought a large bed, a new
sofa and some other things.
Now Nancy lives in her new house. It’s in the countryside! Besides, there aren’t any shops
or 48 (restaurant). She spends two hours 49 (get) to school. 50 she
wants to go to the beach, that will be four or five hours. But she still likes the house. It’s new and
quiet with little traffic. Living in the countryside 51 (make) them feel relaxed and they
live happily.
There is a new neighbour Lily next to her. They are at the same school. They are both
interested in playing badminton and play it 52 (good). They think it is a good way to keep
53 (health).
第六部分 阅读表达(共 3 小题;54 题 2 分,55 题 2 分,56 题 3 分,满分 7 分)
Imagine that you have woken up on the first day of your vacation. You enjoy a delicious
breakfast, take a walk on the beach, and read the morning newspaper as you drink coffee. You are
feeling happy and relaxed. But you may start to feel bored by the time the late afternoon comes
around!
If you have ever felt like this, you’re not alone. It turns out that having unlimited free time
is not always as great as we expected. What is the best amount of free time for our happiness
Researchers tried to answer this question by surveying tens of thousands of people,
collecting data on how they spent their time and how happy they were. After looking at the data,
the research team found that having less than two hours of free time a day was not enough to be
happy. People with under two hours of free time a day usually had more stress. It means that they
were simply too busy with work to get their happiness.
The fact that being too busy cuts happiness is true. It might lead to the answer that more
free time is simply better. Surprisingly, having a lot of free time is not a panacea for happiness.
People surely get a certain sense of joy from finishing tasks. Having more than five hours of free
time a day makes us lose the sense of joy. It is in fact cutting our happiness. But I think it is how
we spend our free time that matters. When free time is used in more active ways, like playing a
team sport, then five or more hours a day can keep or even produce happiness. However, spending
five or more hours of free time alone can stop happiness.
54.What does it mean if people have less than two hours of free time
55.How do people get a certain sense of joy
56.What will you choose to do in your free time
第七部分 书面表达(共 1 题;满分 25 分)
57.假如今天是星期六,是个阳光明媚的日子,你和家人都在家中度过。请你以“What
are my family doing ”为题,用英语写一篇短文。
内容包括:
·what you and your family are doing at the moment
·your favorite family activity and the reason
·your feelings about family time
要求:
1. 词数不少于 80 词;
2. 文中不得出现真实的人名、校名。
What are my family doing
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_________________2024-2025 学年七年级英语下学期期末模拟卷
(苏州专用)解析卷
学(考试时间:100 分钟 试卷满分:100 分)
注意事项:
1.本试卷分第Ⅰ卷(选择题)和第Ⅱ卷(非选择题)两部分。答卷前,考生务必将自
己的姓名、准考证号填写在答题卡上。
2.回答第Ⅰ卷时,选出每小题答案后,用 2B 铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂
黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。写在本试卷上无效。
3.回答第Ⅱ卷时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。
4.考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。
第一部分 完形填空 (共 10 小题;每小题 1 分,满分 10 分)
Hi, Dave,
I’m writing to you now because you were my best friend when we were kids. But we lost
contact for too long. I want to know about your life now. I can share my life with you and you can
share 1 ! Now I live in a village on Sark. Sark is a very small island. You can ride a
horse and get around the island just in 2 hour. Only 600 people live on Sark. So when
you go outside, you can find it empty on the street! But I’m happy to live here 3 my
family and friends. They bring me love and warmth every day. I love my school too. There’s only
one school on Sark. 4 , here my classmates and teachers are all very nice. We don’t often
play sports like football or basketball because there are 5 people to make teams. There
aren’t any shopping 6 on the island. We have to go to other places to buy things 7
boat for two hours! In this way, we can get what we need. I love this small island and I also want
to know more about life of other people’s. Would you like 8 some photos of your daily
life to me Chongqing is a big city. Do you still live there Is it a beautiful city I really want to
know what your life looks like there. Also, I heard that people in Chongqing has a lot of 9
food to eat, such as Chongqing hotpot and noodles. Do you like eating them I’m 10
your reply.
Yours,
Alex
1.A.you B.your C.yours D.yourself
2.A.a B.an C.the D./
3.A.because B.because of C.so D.but
4.A.Slowly B.Hardly C.Luckily D.Heavily
5.A.little B.a little C.few D.a few
6.A.villages B.centres C.activities D.fields
7.A.in B.by C.on D.with
8.A.send B.sending C.to send D.sent
9.A.busy B.terrible C.freezing D.delicious
10.A.holding on B.taking part in C.looking forward to D.picking up
【答案】
1.C 2.B 3.B 4.C 5.C 6.B 7.B 8.C 9.D 10.
C
【导语】本文是 Alex 写给老朋友 Dave 的信,描述了自己在 Sark 岛的生活,并询问 Dave
的近况。
1.句意:我可以和你分享我的生活,你也可以分享你的!
you 你(主格或宾格);your 你的(形容词性物主代词);yours 你的(东西)(名词性物主代
词);yourself 你自己(反身代词)。根据“I can share my life with you and you can share ...”可
知,此处需用名词性物主代词,表示“你的生活”。故选 C。
2.句意:你可以骑马,只需一小时就能环游全岛。
a 一个(用于辅音音素开头单词前);an 一个(用于元音音素开头单词前);the 这(那)(定
冠词);/零冠词。“hour”以元音音素开头,需用“an”。故选 B。
3.句意:但我很高兴和我的家人朋友住在这里。
because 因为(后接句子表原因);because of 因为(后接名词、代词等表原因);so 所以(表
结果);but 但是(表转折)。根据“But I’m happy to live here ... my family and friends.”可知,
此处需接名词“my family and friends”。故选 B。
4.句意:幸运的是,这里的同学和老师都很好。
Slowly 缓慢地;Hardly 几乎不;Luckily 幸运地;Heavily 大量地,猛烈地。根据“... here my
classmates and teachers are all very nice.”可知,表达积极情绪,故选 C。
5.句意:我们不经常踢足球或打篮球,因为我们没有足够的人组队。
little 几乎没有(修饰不可数名词);a little 一点(修饰不可数名词);few 几乎没有(修饰可
数名词复数);a few 一些(修饰可数名词复数)。根据“We don’t often play sports like football
or basketball because there are ... people to make teams.”可知,“people”为可数名词复数,且此处
表否定,需用“few”。故选 C。
6.句意:岛上没有任何购物中心。
villages 村庄(复数);centres 中心(复数);activities 活动(复数);fields 田地,领域(复
数 )。“shopping centres”为固定搭配。故选 B。
7.句意:我们必须乘船两小时去其他地方买东西。
in 在……里面;by 通过,乘坐;on 在……上面;with 和……一起。“by boat”为固定搭配,表
示交通方式。故选 B。
8.句意:你愿意给我发一些你日常生活的照片吗?
send 发送(动词原形);sending 发送(动名词形式);to send 发送(动词不定式);sent 发送
(过去式和过去分词)。“would like to do”为固定搭配,此处填动词不定式。故选 C。
9.句意:我听说重庆人有很多美味的食物吃。
busy 忙碌的;terrible 糟糕的;freezing 极冷的;delicious 美味的。根据“hotpot and noodles”
可知描述食物美味。故选 D。
10.句意:我期待你的回复。
holding on 坚持,别挂断;taking part in 参加;looking forward to 期待;picking up 捡起,拾
起。根据书信结尾常用表达。故选 C。
第二部分阅读理解(共 15 小题;每小题 2 分,满分 30 分)
请认真阅读下面短文,从短文后各题所给的 A、B、C、D 四个选项中,选出最佳
选项。并在答题卡上将该项涂黑。
A
Dear Sophia and Andrew,
How are you Are you going out and having fun I’m in New York this summer. It is too
hot outside, so I have to stay at home. But it is so boring! And then I start to sort out our photos.
We really have a lot of photos!
How is the weather in your countries
Robert
Dear Andrew and Robert,
How are your vacations going Are you learning any new things or meeting any good
friends I am visiting my brother Tom in Yunnan. The summer in Yunnan is cool, and it always
rains. I can enjoy the delicious mushrooms here.
Hope to see you again!
Sophia
Dear Sophia and Robert,
How is it going I’m writing to you in a beautiful park in Sydney. It is winter here, and it
snows a lot recently. A lot of children are playing with snow. A girl is making a big snowman!
It is so cute and I want to take a picture of it!
Miss you all and hope you can have a good day!
Andrew
11.Why does Robert have to stay at home
A.Because he doesn’t have time to have fun.
B.Because the weather is too hot outside.
C.Because he needs to sort out the photos.
D.Because he doesn’t have friends in New York.
12.If there is a picture in Andrew’s email, what might it be
A.A picture of rice noodles.
B.A picture of some kangaroos.
C.A picture of a cute snowman.
D.A picture of a girl in a skirt.
13.Which one is correct about the three students and their locations
a. In China b. In Australia c. In America
①Robert ②Sophia ③Andrew
A.a—①; b—②; c—③ B.a—③; b—②; c—①C.a—②; b—③; c—①
D.a—②; b—①; c—③
【答案】11.B 12.C 13.C
【导语】本文是三封学生之间的电子邮件,分别描述了各自所在地的天气和活动。
11.细节理解题。根据第一封邮件第二段“It is too hot outside, so I have to stay at home”可知,
Robert 因天气炎热不得不待在家。故选 B。
12.推理判断题。根据第三封邮件“A girl is making a big snowman! It is so cute and I want to
take a picture of it!”可推断,Andrew 的邮件可能附有雪人照片。故选 C。
13.细节理解题。根据邮件内容“I’m in New York this summer...Robert”、“I am visiting my
brother Tom in Yunnan...Sophia”和“I’m writing to you in a beautiful park in Sydney...Andrew”可
知,Robert 在纽约(America),Sophia 在云南(China),Andrew 在悉尼(Australia),对应
选项 C(a—②; b—③; c—①)。故选 C。
B
Hello, everyone! I need you.
And hundreds of other homeless pets here need you, too. Many have no homes,
because some of their old owners (主人) have to move (搬家) and others just don’t
want them.
That’s why the Animal Helpers is calling for pet owners. Meet us and our
animals at Leazes Park. You can see the dogs and cats and talk to us. You can also
find out how you can take a new pet home.
About us:
Every day we find animals in our area (地区). We give food, water and love to
the animals. And we also want to find a loving family and a house for every one of
them.
www.animalhelpers.org
E-mail:
14.Who may say “I need you”
A.A dog. B.A pet owner. C.An animal lover. D.An animal helper.
15.Mr. Green wants to see the pets. He can ________.
A.go to Leazes Park B.call an animal helper
C.find the pets in the streets D.e-mail the Animal Helpers
16.What does the Animal Helpers do for the pets
A.They walk them in the park every day. B.They give them water and food.
C.They take them to their homes. D.They make houses for them.
17.The writer writes the passage mainly to ________.
A.tell people about Leazes Park B.find new owners for the pets
C.get new animal helpers D.get food for the pets
【答案】14.D 15.A 16.B 17.B
【导语】本文是“Animal Helpers”的广告,呼吁人们来领养动物。
14.推理判断题。根据“Hello, everyone! I need you. And hundreds of other homeless pets here
need you, too.”可知,流浪动物救护者可能会说“我需要你”,故选 D。
15.细节理解题。根据“Meet us and our animals at Leazes Park.”可知,在莱兹公园见面看动物。
故选 A。
16.细节理解题。根据“Every day we find animals in our area (地区). We give food, water and
love to the animals.”可知,“Animal Helpers”会在自己的地区遛宠物,给动物水、食物和爱。故
选 B。
17.主旨大意题。本文是“Animal Helpers”呼吁人们来领养动物,给动物一个家。故选 B。
C
Most people know how to keep their body healthy, but not many people think about how to
keep their brain (大脑) healthy. Brain health is very important. It can help to make your brain
work better and to stay away from some brain problems, such as strokes.
Our reporter Judy is speaking to Dr Fida Contez, Professor (教授) of Psychiatry about brain
health.
Dr Cortez: We must eat healthily. One of the best ways for the brain to get energy (能量)
is from whole grain foods, like bread and rice. They can keep the brain working hard for longer.
Judy: ls fat (脂肪) important What kind of fat should we eat
Dr Cortez: The brain needs fat to work well. Fatty acids (酸) are healthy fats found in fish
and nuts. Fat from food like hamburgers is not good for the brain; it stops the brain using the fatty
acids perfectly.
Judy: People talk about berries a lot. Are they a “super food”
Dr Cortez: Yes, berries are very good for the brain. Blueberries, strawberries and black
berries are full of something called antioxidants. They help the brain to stay healthy.
Judy: What about sleep
Dr Cortez: Sleep is so important. It is difficult for your brain to work well if you haven’t
had enough sleep; too much sleep is also bad. It can make you feel tired.
Judy: We know exercise is good for our bodies. Is it good for our brain
Dr Cortez: Yes, exercise is another good way to look after the brain. It makes the blood (血)
move to the brain more easily and quickly.
18.How many ways does Dr Cortez talk about to keep the brain healthy
A.Two. B.Three. C.Five. D.Six.
19.Which of the following food is not good for our brain according to Dr Cortez
A.Fish. B.Nuts. C.Hamburgers. D.Berries.
20.Which is true according to the passage
A.Too much sleep is perfect for our brain.
B.The brain doesn’t need fat to work.
C.Eating rice every day is always the best way to get energy.
D.Taking exericse is a good way to take care of our brain.
21.The writer wrote this passage to ________.
A.show different ideas about food safety
B.tell people what makes a food “super”
C.let people learn more about brain problems
D.get people to know how to help their brain keep fit
【答案】18.B 19.C 20.D 21.D
【导语】本文主要是记者 Judy 与精神病学教授 Dr Cortez 关于大脑健康的对话,Dr Cortez
介绍了保持大脑健康的方法,包括健康饮食、充足睡眠和锻炼等。
18.细节理解题。根据“We must eat healthily. One of the best ways for the brain to get energy (能
量) is from whole grain foods, like bread and rice. They can keep the brain working hard for
longer.”,“Sleep is also important. The brain needs to rest, and sleep gives it the chance to do that.”
和“Yes, exercise is another good way to look after the brain. It makes the blood (血) move to the
brain more easily and quickly.”可知,文中提到了健康饮食、睡眠、锻炼这三种保持大脑健康
的方式。故选 B。
19.细节理解题。根据“Fat from food like hamburgers is not good for the brain; it stops the brain
using the fatty acids perfectly.”可知,汉堡包这种食物中的脂肪对大脑不好。故选 C。
20.细节理解题。根据“exercise is another good way to look after the brain”可知,锻炼是照顾
大脑的好方法。故选 D。
21.主旨大意题。通读原文可知,文章围绕如何保持大脑健康展开,介绍多种保持大脑健康
的方法,目的是让人们知道如何让大脑保持健康。故选 D。
D
Today, people want to keep healthy through exercise. But some of their ideas are not right.
“Meat is good food before you do exercise because it has much energy.” Wrong! You can
have some food like potatoes, bread, bananas and so on. But meat is not good food before you do
exercise, because the best food should have carbohydrate (碳水化合物).
“The best time to exercise is early in the morning.” Wrong! Morning is a good time to
exercise, but it may not be good for you. You can also exercise in the afternoon or evening. So
there is no fixed time for you to exercise.
“You can’t drink water when you exercise because it makes you feel tired.” Wrong! When
you exercise, you must have some water during breaks. And after exercising, you must have much
water. If you don’t drink enough water, then you may feel tired.
“_______” Wrong! You need to give your body a day to have a break. Too much exercise is
bad for your health. And remember, don’t exercise when you are very tired.
22.How many wrong ideas are mentioned (提到) in the passage
A.Two. B.Three. C.Four. D.Five.
23.What does the underlined part “there is no fixed time for you to exercise” probably mean
A.It’s difficult for you to exercise. B.You can’t exercise in the morning.
C.You must exercise in the afternoon. D.You can choose the time to exercise.
24.Choose the best sentence to fill in the blank “ ______” in the last paragraph.
A.Exercising is very difficult for students.
B.Exercising every day is very important.
C.Exercising with your friend is interesting.
D.Exercising too much is not good for you.
25.Which idea is right according to the passage
A.Eat lots of chicken before doing exercise.
B.Don’t exercise in the evening.
C.Drink enough water after exercising.
D.Exercise when you are tired.
【答案】22.C 23.D 24.B 25.C
【导语】本文主要讨论了关于锻炼的几个常见误区,并提供了正确的建议。
22.细节理解题。根据“Meat is good food before you do exercise”,“The best time to exercise is
early in the morning.”,“You can’t drink water when you exercise”及最后一段隐含的错误观点
(每天必须锻炼)可知,共提到四个错误观点。故选 C。
23.词义猜测题。根据“Morning is a good time to exercise, but it may not be good for you. You
can also exercise in the afternoon or evening.”可知,你可以在早上、下午或者晚上锻炼,所以
推断其意思应是锻炼的时间并不固定,可根据自己的情况选择,故选 D。
24.推理判断题。根据“You need to give your body a day to have a break. Too much exercise is
bad for your health.”可判断本段要说明的是不要每天锻炼或者锻炼得太多,故空格处的观点
应是选项 B“每天锻炼很重要”,而这是一个错误的观点。故选 B。
25.细节理解题。根据“And after exercising, you must have much water.”可知,锻炼之后必须
喝很多水,故选 C。
第三部分 信息还原(共 5 小题:每小题 1 分,满分 5 分)
根据文章内容,从七个选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Mr Turner works in a middle school. 26 As a good teacher, he is friendly to his
students. And he tells his students to do their best to help each other.
27 On Saturday morning, Mr Turner goes to see him. Because something is
wrong with his car, he has to take a bus. After he gets on the bus, he finds a seat and sits down.
But soon more people get on the bus and some have to stand. 28 He stands up and
gives his seat to her. The woman says nothing and sits down. 29 .
“I need to teach her bow to be polite” he says to himself. Then he asks. “What are you
saying, madam ” “I’m not saying anything,” answers the woman. Mr Turner says, “ 30 ”
When the woman hears this, her face turns red slowly.
A.He looks around and sees a woman behind.
B.This makes Mr Turner angry.
C.Oh, I thought you said THANK YOU.
D.He goes to work by car every day.
E.One of his friends is ill in hospital.
F.Mr Turner usually goes to the hospital on foot.
G.You are so impolite and mustn’t take the seat.
【答案】26.D 27.E 28.A 29.B 30.C
【导语】本文讲述了 Turner 先生给一位女士让座,女人什么也没说,Turner 先生想告诉她
该如何礼貌。
26.根据“Mr Turner works in a middle school.”可知,Turner 先生在一所中学工作,选项 D“他
每天开车去上班。”符合语境。故选 D。
27.根据“On Saturday morning, Mr Turner goes to see him.”可知,Turner 先生去看望某人,选
项 E“他的一个朋友生病住院了。”符合语境。故选 E。
28.根据“He stands up and gives his seat to her. The woman says nothing and sits down.”可知,
他给一个女士让座,选项 A“他环顾四周,看到一个女人在后面。”符合语境。故选 A。
29.根据“He stands up and gives his seat to her. The woman says nothing and sits down.”可知,
他给一个女士让座,女人没有感谢。选项 B“这让 Turner 先生很生气。”符合语境。故选 B。
30.根据“I need to teach her bow to be polite...answers the woman. Mr Turner says”可知,Turner
先生和女人对话,想告诉她如何礼貌。选项 C“哦,我以为你说了谢谢。”符合语境。故选 C。
第四部分 词汇运用(共 13 小题;每小题 1 分,满分 13 分)
第一节根据下列句子所给汉语注释或首字母,写出空缺处单词
31.Mum is so happy because tomorrow is her (四十) birthday.
【答案】fortieth
【详解】句意:妈妈很开心因为明天是她的四十岁生日。根据汉语提示可知,“四十”forty,
基数词,此处是指第四十岁的生日,应用序数词 fortieth,故填 fortieth。
32.It’s good for children to learn how to work in (组).
【答案】groups
【详解】句意:学习如何分组工作对孩子们有好处。group 组,可数名词。work in groups
小组合作。故填 groups。
33.The boy always has fun (表达) his ideas clearly.
【答案】expressing
【详解】句意:这个男孩总是能清晰地表达自己的想法并乐在其中。express“表达”,have fun
doing sth 是固定搭配,表示“做某事很开心”,因此需要填入动名词形式作宾语。故填
expressing。
34.Wang Wei, a Chinese poet and artist, was famous for his poems and (风景画).
【答案】landscapes
【详解】句意:王维,中国诗人和艺术家,以诗歌和风景画而闻名。根据“...his poems and...”
可知,空处填名词复数。风景画:landscape,复数是 landscapes,故填 landscapes。
35.Wuhan is a the largest industrial cities in China.
【答案】(a)mong
【详解】句意:武汉是中国最大的工业城市之一。根据首字母及句意可知,空格处需填写“三
者及以上中的”。英文是 among,即表示武汉是中国最大的工业城市之一。故填(a)mong。
36.People not only keep fit or keep a good s through doing more exercise, but also
make many friends who have similar interests.
【答案】(s)hape
【详解】句意:人们不仅通过多锻炼来保持健康或保持良好的体型,还能结交许多志趣相投
的朋友。通过句子结构分析,空格处与 keep fit 并列,需填名词作 keep 的宾语,shape 表示“体
型”,符合“通过锻炼保持良好状态”的语境,前有 a 修饰,此处用可数名词单数形式。故填
(s)hape。
37.It was s a beautiful day that we all enjoyed ourselves.
【答案】(s)uch
【详解】句意:今天天气非常好,以至于我们都玩得很开心。根据“It was…a beautiful day that”
可知,此处考查 such…that…“如此的……以至于……”引导结果状语从句。故填(s)uch。
38.They are many v in our community. We are lucky to live here.
【答案】(v)olunteers
【详解】句意:我们社区里有很多志愿者。我们很幸运能住在这里。根据“community”和“We
are lucky to live here.”以及首字母可知,社区里有很多志愿者,人们生活会很幸运,应用名
词 volunteer,many 修饰复数名词。故填(v)olunteers。
第二节 请认真阅读下面短文,从方框中选择适当的单词或短语,在答题卡标有题号的横线
上,填入其正确形式。每个单词或短语仅用一次。
over boat place of interest show fly
kites
My hometown is a small town with many 39 . One of the most famous is the Old
Bridge. It’s made of stone and has been there for over three hundred years. The bridge is 40
a clean river. There are trees and flowers along the river. There is a big park near the bridge. It is
called River Park. People often go and 41 there. Kids like to run around and play
games. They can also go 42 on the lake near the park. Another place is the Town
Museum. It is in an old building and 43 the history of the town. You can see clothes
and tools people wore and used in the past. Sometimes, they have special shows on different
themes.
【答案】39.places of interest 40.over 41.fly kites 42.boating 43.shows
【导语】本文介绍了作者的家乡小镇,包括名胜古迹、公园活动和博物馆等内容。
39.句意:我的家乡是一个有许多名胜的小镇。根据“One of the most famous is the Old Bridge.”
及备选词可知,这里是介绍家乡的“名胜”,place of interest“名胜古迹”,many 后跟名词复数
形式。故填 places of interest。
40.句意:这座桥在一条清澈的河上。根据“bridge ”和“a clean river”及备选词可知,桥应是
在河上,over“在……上方”。故填 over。
41.句意:人们经常去那里放风筝。根据“Kids like to run around and play games”及备选词可
知,空处应是介绍人们在公园的活动,fly kites“放风筝”符合语境,空处与 go 并列,所以用
动词原形。故填 fly kites。
42.句意:他们也可以在公园附近的湖上划船。根据“on the lake”及备选词可知,在湖上进
行的活动应是划船,go boating“划船”,固定短语。故填 boating。
43.句意:它在一座古老的建筑里,展示了这个城镇的历史。根据“the history of the town”
及备选词可知,应是说博物馆展现了小镇的历史,show“展现”,主语是 It,动词用三单形式,
故填 shows。
第五部分 短文填空(共 10 小题;每小题 1 分,满分 10 分)
Ten years ago, Nancy lived in a small house with her family. As 44 8-year-old girl,
she thought their house was too small for so many people: grandparents, parents and 45
(she) little brother John. So one day when Dad said they were moving to a big house, Nancy was
so 46 (excite) and happy.
Nancy and John waited and waited and at last, the big day came for them to move in!
47 a sunny morning, their parents went shopping and bought a large bed, a new
sofa and some other things.
Now Nancy lives in her new house. It’s in the countryside! Besides, there aren’t any shops
or 48 (restaurant). She spends two hours 49 (get) to school. 50 she
wants to go to the beach, that will be four or five hours. But she still likes the house. It’s new and
quiet with little traffic. Living in the countryside 51 (make) them feel relaxed and they
live happily.
There is a new neighbour Lily next to her. They are at the same school. They are both
interested in playing badminton and play it 52 (good). They think it is a good way to keep
53 (health).
【答案】
44.an 45.her 46.excited 47.On 48.restaurants 49.getting 50.
If 51.makes 52.well 53.healthy
【导语】本文主要介绍南希的新家及周边环境。
44.句意:作为一个 8 岁的女孩,她认为他们的房子对这么多人来说太小了:祖父母、父母
和她的小弟弟约翰。根据“…8-year-old girl”可知,此处表示“一个 8 岁女孩”,为泛指,“8”的
发音是以元音音素开头的,所以用不定冠词 an。故填 an。
45.句意:作为一个 8 岁的女孩,她认为他们的房子对这么多人来说太小了:祖父母、父母
和她的小弟弟约翰。这里需要一个形容词性物主代词来修饰“little brother”,she 的形容词性
物主代词是 her,故填 her。
46.句意:所以有一天,当爸爸说他们要搬到一个大房子里时,南希非常兴奋和高兴。根据
“Nancy was so…and happy.”可知,此处是形容南希的感受,excite 的形容词形式是 excited,
意为“兴奋的”,符合语境。故填 excited。
47.句意:在一个阳光明媚的早晨,他们的父母去购物,买了一张大床、一个新沙发和其他
一些东西。根据“a sunny morning”可知,此处表示具体某一天的早上,用介词 on。故填 On。
48.句意:此外,没有任何商店或餐馆。“or”连接两个并列的名词,“shops”是复数形式,所以
“restaurant”也用复数“restaurants”。故填 restaurants。
49.句意:她花两个小时到达学校。“spend+时间+(in) doing sth.”是固定搭配,表示“花费时间
做某事”,所以用 getting。故填 getting。
50.句意:如果她想去海滩,那将需要四五个小时。根据“…she wants to go to the beach, that
will be four or five hours.”可知,此处是用 if 引导的条件状语从句,表示假设的情况。故填 If。
51.句意:住在农村使他们感到放松,而且他们生活得很幸福。根据“they live happily”可知,
此句时态为一般现在时,“Living in the countryside”是动名词短语作主语,句中时态为一般现
在时,谓语动词用第三人称单数形式,make 的单三形式是 makes,故填 makes。
52.句意:她们都对打羽毛球感兴趣,而且打得很好。“play”是动词,需要用副词来修饰,
good 的副词形式是 well。故填 well。
53.句意:她们认为这是保持健康的好方法。空前的“keep”在这里是系动词,后面接形容词
作表语,health 的形容词形式是 healthy。故填 healthy。
第六部分 阅读表达(共 3 小题;54 题 2 分,55 题 2 分,56 题 3 分,满分 7 分)
Imagine that you have woken up on the first day of your vacation. You enjoy a delicious
breakfast, take a walk on the beach, and read the morning newspaper as you drink coffee. You are
feeling happy and relaxed. But you may start to feel bored by the time the late afternoon comes
around!
If you have ever felt like this, you’re not alone. It turns out that having unlimited free time
is not always as great as we expected. What is the best amount of free time for our happiness
Researchers tried to answer this question by surveying tens of thousands of people,
collecting data on how they spent their time and how happy they were. After looking at the data,
the research team found that having less than two hours of free time a day was not enough to be
happy. People with under two hours of free time a day usually had more stress. It means that they
were simply too busy with work to get their happiness.
The fact that being too busy cuts happiness is true. It might lead to the answer that more
free time is simply better. Surprisingly, having a lot of free time is not a panacea for happiness.
People surely get a certain sense of joy from finishing tasks. Having more than five hours of free
time a day makes us lose the sense of joy. It is in fact cutting our happiness. But I think it is how
we spend our free time that matters. When free time is used in more active ways, like playing a
team sport, then five or more hours a day can keep or even produce happiness. However, spending
five or more hours of free time alone can stop happiness.
54.What does it mean if people have less than two hours of free time
55.How do people get a certain sense of joy
56.What will you choose to do in your free time
【答案】54.It means that they were simply too busy with work to get their happiness. 55.
People get a certain sense of joy from finishing tasks. 56.I will choose to play basketball with
my friends. (开放性题目,答案合理即可)
【导语】本文是一篇说明文,作者通过介绍研究过程说明了更多的空闲时间不一定会让人快
乐,重要的是如何度过空闲时间。
54.根据“People with under two hours of free time a day usually had more stress. It means that
they were simply too busy with work to get their happiness.”可知,人们少于两小时的空闲时间,
意味着他们太忙于工作而得不到快乐。故填 It means that they were simply too busy with work
to get their happiness.
55.根据“People surely get a certain sense of joy from finishing tasks.”可知,人们从完成任务中
获得某种快乐感。故填 People get a certain sense of joy from finishing tasks.
56.开放性题目,答案合理即可。比如我会选择和朋友们打篮球。故填 I will choose to play
basketball with my friends.
第七部分 书面表达(共 1 题;满分 25 分)
57.假如今天是星期六,是个阳光明媚的日子,你和家人都在家中度过。请你以“What
are my family doing ”为题,用英语写一篇短文。
内容包括:
·what you and your family are doing at the moment
·your favorite family activity and the reason
·your feelings about family time
要求:
1. 词数不少于 80 词;
2. 文中不得出现真实的人名、校名。
What are my family doing
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_________________
【答案】例文:
What are my family doing
It’s a sunny Saturday, and my family and I are having a great time at home.
My father is in the living room. He’s watching a documentary about nature on TV, his eyes
full of interest. My mother is in the kitchen, baking a cake. The sweet smell fills the whole house.
I’m sitting on the balcony, reading a science-fiction book, lost in the amazing plots.
My favorite family activity is playing board games together in the evening. It’s a time when
we can all laugh, compete and cooperate. We share jokes and stories during the game, which
makes our relationship closer.
Family time is invaluable. It gives me a sense of belonging and makes me feel loved. I
really enjoy these moments with my family.
【详解】[总体分析]
①题材:本文是一篇话题作文,描述了周六一家人在家的活动情况。
②时态:主要时态为 “现在进行时”。
③提示:描述此刻家人正在做的事、最喜欢的家庭活动及原因和对家庭时光的感受。
[写作步骤]
第一步,开篇点明时间是阳光明媚的周六,一家人在家过得很愉快。
第二步,中间分别描述父亲、母亲和 “我” 此刻正在进行的活动,接着介绍最喜欢的家庭活
动是晚上一起玩桌游以及原因。
第三步,结尾表达家庭时光很宝贵,自己很享受和家人在一起的时刻。
[亮点词汇]
①documentary 纪录片
②invaluable 非常宝贵的;极有价值的
③a sense of belonging 归属感
④lost in 沉浸于;迷失在
[高分句型]
①He’s watching a documentary about nature on TV, his eyes full of interest(. 运用独立主格结构
“his eyes full of interest”。)
②We share jokes and stories during the game, which makes our relationship closer.(运用了
“which”引导的非限制性定语从句)

郑重声明:本文版权归原作者所有,转载文章仅为传播更多信息之目的,如作者信息标记有误,请第一时间联系我们修改或删除,多谢。