吉林省长春市东北师范大学附属实验学校2024-2025学年八年级下学期期中考试英语试题
1.(2025八下·长春期中) I have a bad toothache, so I think I should see ____ dentist and get ____X-ray.
A.a, a B.an, an C.an, a D.a, an
【答案】D
【知识点】不定冠词a,an的用法比较
【解析】【分析】句意:我牙痛得厉害,所以我觉得应该去看牙医,拍个X光片。a/an不定冠词,a用于辅音音素开头的单词前,an用于元音音素开头的单词前。"dentist"是以辅音音素/d/开头,用不定冠词a;"X-ray"是以元音音素/e/开头,用不定冠词an。故选D。
【点评】考查冠词。了解各选项的含义及用法,根据语境选择合适的选项。
2.(2025八下·长春期中) You are the only person I can talk to. If you don't go to the party, ____ will I.
A.both B.so C.neither D.either
【答案】C
【知识点】表选择关系的连词
【解析】【分析】句意:你是我唯一能倾诉的人。如果你不去参加聚会,我也不去。both两者都;so如此;也(肯定句中);neither也不(否定句中);either也(否定句中,通常置于句末)。根据前半句"don't go"为否定结合句意可知,后半句表示"我也不",需用neither + 倒装句结构(neither will I)。故选C。
【点评】考查不定代词。熟悉不定代词的用法,结合题意,给出答案。
3.(2025八下·长春期中)—Can you tell me something about this place
—Sure, it ____ a water factory but now it is called Changchun Water CultureEcological Garden.(长春水文化生态园)
A.is used to be B.used to be
C.used to being D.is used to being
【答案】B
【知识点】动词+介词+名词
【解析】【分析】句意:——你能告诉我关于这个地方的情况吗? ——当然,它过去是一家水厂,但现在被称为长春水文化生态园。used to be过去是;be used to doing习惯于做某事;is used to be错误结构。根据"but now it is called Changchun Water CultureEcological Garden."可知,现在它被称为长春水文化生态园。说明空处指的是过去曾经……,表示"过去是/曾经是"用used to be,对比"过去"与"现在"的状态。故选B。
【点评】考查动词短语。理解各个选项的含义,仔细分析句子的结构,掌握一些固定用法,根据具体内容作答。
4.(2025八下·长春期中) Every break between classes, Tony always stands ____ the wall and chats with Jim.
A.against B.in C.on D.under
【答案】A
【知识点】介词短语
【解析】【分析】句意:每节课间休息时,托尼总是靠墙站着和吉姆聊天。against倚着,靠着;in在……里面;on在……上面;under在……下面。根据句意可知,此处指"靠墙站着","stand against the wall"为固定搭配,意为"靠墙站着"。故选A。
【点评】考查介词。介词通常用来表示名词或代词与其他词之间的关系,如时间、地点、方式等。根据句子的意思和结构,确定需要填入的介词应该表达哪种关系。
5.(2025八下·长春期中) It snowed ____ on April 12th. It was unusual at this time of year in Changchun.
A.quickly B.hardly C.heavily D.completely
【答案】C
【知识点】程度副词
【解析】【分析】句意:4月12日雪下得很大。这在长春一年中的这个时候很不寻常。quickly快速地;hardly几乎不;heavily大量地(形容雨、雪等) ;completely完全地。根据"…on April 12th. It was unusual at this time of year(……4月12日。在今年这个时候很不寻常)"结合常识可知,在4月下大雪是很不寻常的,形容雨雪"下得大"用heavily,如"rain/snow heavily"。故选C。
【点评】考查副词辨析。熟悉每个选项的用法及含义,根据题干即可作出选择。
6.(2025八下·长春期中) After I heard the fire alarm ____ , I ran out of the building as soon as possible.
A.pick up B.die down C.work out D.go off
【答案】D
【知识点】不及物动词+介词
【解析】【分析】句意:听到火警响起后,我尽快跑出了大楼。A.pick up(捡起;接电话;学会);B.die down(逐渐减弱);C.work out(解决;计算出);D.go off((警报)响起;爆炸)。根据"heard the fire alarm go off(听到火警响起)"可知,此处指警报"响起"。故选D。
【点评】考查动词短语。理解各个选项的含义,仔细分析句子的结构,掌握一些固定用法,根据具体内容作答。
7.(2025八下·长春期中) At 7:00 last night, I was busy doing my homework ____ my sister was playing with her pet dog.
A.while B.after C.until D.unless
【答案】A
【知识点】从属连词when, while, as的用法比较
【解析】【分析】句意:昨晚7点,当我正忙着做作业时,我妹妹在和她的宠物狗玩。A.while(当……时;而,表示对比);B.after(在……之后);C.until(直到);D.unless(除非)。根据"was busy doing my homework while my sister was playing(我姐姐在玩的时候,我正忙着做作业)"可知,两个动作同时进行且形成对比,用while连接。故选A。
【点评】考查连词。连词可以表并列、承接、转折、因果、选择、假设、比较、让步等关系,要结合语境,选择合适连词用法。
8.(2025八下·长春期中) —What do you think of Chinese Dream
—I'm sure China is going on a new ____ to a great country.
A.decision B.spirit C.journey D.deal
【答案】C
【知识点】个体名词
【解析】【分析】句意:——你如何看待中国梦? ——我相信中国正在踏上成为伟大国家的新旅程。A.decision(决定);B.spirit(精神);C.journey(旅程);D.deal(交易)。根据句意可知,此处指"中国正在踏上成为伟大国家的新旅程","踏上新旅程"符合语境,比喻国家发展的进程。故选C。
【点评】考查名词辨析。了解各选项的含义及用法,根据语境选择合适的选项。
9.(2025八下·长春期中) Sleep is very important for us. If you don't have enough sleep, you will get ____ .
A.fair B.shocked C.lonely D.sick
【答案】D
【知识点】简单形容词;形容词作表语
【解析】【分析】句意:睡眠对我们非常重要。如果睡眠不足,你会生病。A.fair(公平的);B.shocked(震惊的);C.lonely(孤独的);D.sick(生病的;不舒服的)。根据常识可知,睡眠不足的结果是"生病"。故选D。
【点评】考查形容词。形容词的种类有很多,要根据具体语境选择适当的形容词,抓住关键词句,分析用法,完成试题。
10.(2025八下·长春期中) —Dear friends, do you still remember ____ two years ago
—To get into a good senior high school.
A.how you came here B.why you came here
C.how did you come here D.why did you come here
【答案】B
【知识点】why引导的宾语从句
【解析】【分析】句意:——亲爱的朋友们,你们还记得两年前为何来到这里吗? ——为了进入一所好的高中。A.how you came here(如何来到这里,方式);B.why you came here(为何来到这里,原因);C.how did you come here(疑问句语序,错误);D.why did you come here(疑问句语序,错误)。根据答语"To get into..."表示目的可知,此处应用特殊疑问词why提问;且宾语从句需用陈述句语序。故选B。
【点评】考查宾语从句。做题时一般先观察是否使用陈述语序,结合语境可确定句子的时态;最后确定最终答案。
(2025八下·长春期中) 阅读短文,掌握其大意,然后从每小题所给的四个选项中选出一个最佳答案。
Months ago, an animal center in Houston found a group of little dogs outside. After knowing the 11. , some people took most of them home as their pets. A black dog was not as 12. as the other dogs, so no one wanted to keep it. It stayed at the animal center 13. Jim and his parents took it home. The family named it Axel. Little did they know that Axel would 14. Jim's life.
It was about 4 am on August 26th. Axel jumped 15. the parents' bed and pressed them. They 16. and let it go to the living room. However, Axel started to bark(叫)and seemed worried. It was not common. Jim's parents thought it tried to tell them 17. , so they followed it.
Axel 18. in front of Jim's room. Jim's parents walked in. Then they found that Jim was awake on the bed. Jim told them he couldn't feel the right side of 19. body. And he couldn't speak very 20. . His father called 911 right away.
Jim got treatment(治疗)in the 21. in time. His mother said, "Jim had a slight headache last night. We thought he would 22. better after a good sleep. So we didn't take it seriously. Axel 23. keeps an eye on everything and everybody at home. Thanks to it, Jim got help before the 24. became worse. "
"When people are 25. , their blood chemistry(化学成分)may change. Dogs can smell the changes sometimes. Because Axel found the problem early, Jim was saved in time. Now Jim is getting better. We' re lucky to have Axel, " Jim's father said.
11.A. mistake B. show C. news D. promise
12.A. shy B. hungry C. strict D. pretty
13.A. until B. because C. if D. though
14.A. move B. save C. answer D. refuse
15.A. onto B. into C. over D. below
16.A. gave up B. woke up C. sat down D. wrote down
17.A. nothing B. everything C. anything D. something
18.A. slept B. laughed C. stopped D. ate
19.A. his B. him C. her D. hers
20.A. clearly B. slowly C. early D. differently
21.A. hotel B. school C. park D. hospital
22.A. play B. feel C. work D. taste
23.A. never B. always C. also D. even
24.A. joke B. reason C. test D. situation
25.A. sick B. free C. comfortable D. noisy
【答案】11.C;12.D;13.A;14.B;15.A;16.B;17.D;18.C;19.A;20.A;21.D;22.B;23.B;24.D;25.A
【知识点】故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】故事讲述了一只起初无人问津的黑狗Axel被休斯敦一家动物中心收留后,被吉姆一家收养,后来Axel在凌晨四点通过异常举动提醒吉姆的父母,使吉姆及时得到治疗,从而挽救了吉姆的生命。
【点评】考查完形填空。首先通读一遍文章,跳过缺失的单词,再根据上下文来判断所缺单词的含义,最后对选项进行区别,选出正确的那一项。
11.句意:在得知这个消息后,一些人把它们中的大多数带回家当作宠物。A. mistake错误;B. show表演;C. news消息;D. promise承诺。根据上文"an animal center in Houston found a group of little dogs outside(休斯敦的一家动物中心在外面发现了一群小狗)"可知,动物中心发现一群小狗这件事是一个消息,所以这里用"news"。"After knowing the news"表示"在得知这个消息后",符合语境。故选C。
12.句意:一只黑色的狗不像其他狗那么漂亮,所以没有人想收养它。A. shy害羞的;B. hungry饥饿的;C. strict严格的;D. pretty漂亮的。根据"so no one wanted to keep it(所以没有人想保留它)"结合常识可推断出,这只黑狗不被人喜欢的原因是它的外表,与其他狗相比不够漂亮。故选D。
13.句意:它待在动物中心,直到吉姆和他的父母把它带回家。A. until直到;B. because因为;C. if如果;D. though尽管。根据"It stayed at the animal center(它住在动物中心)"和"Jim and his parents took it home(吉姆和他的父母把它带回家了)"可知,小狗在动物中心待着,一直到吉姆一家把它带走,"until"表示时间上的"直到……为止",符合句子逻辑。故选A。
14.句意:他们不知道阿克塞尔会拯救吉姆的生命。A. move移动;B. save拯救;C. answer回答;D. refuse拒绝。根据后文"Thanks to it,Jim got help before the situation became worse.(多亏了它,吉姆在情况恶化之前得到了帮助。)"以及"Because Axel found the problem early,Jim was saved in time.(因为阿克塞尔很早就发现了问题,吉姆及时获救了。)"可知,阿克塞尔发现了吉姆的问题并及时通知了他的父母,使吉姆得到了及时的救助,所以它拯救了吉姆的生命,"save"符合文意。故选B。
15.句意:阿克塞尔跳到父母的床上,按压他们。A. onto到……上面;B. into进入;C. over在……上方;D. below在……下面。根据"the parents' bed"可知,小狗是跳到床的表面上,"jump onto"表示"跳到……上",强调动作的方向和结果是在物体的表面,符合小狗跳到床上这个动作描述。故选A。
16.句意:他们醒来,让它去客厅。A. gave up放弃;B. woke up醒来;C. sat down坐下;D. wrote down写下。根据前文提到阿克塞尔跳到父母床上按压他们,所以这里父母的反应应该是从睡梦中醒来,"woke up"符合语境。并且从"It was about 4 am on August 26th.(那是8月26日凌晨4点左右。)"这个时间点也能推断出当时父母正在睡觉,被小狗弄醒了。故选B。
17.句意:吉姆的父母认为它试图告诉他们一些事情,所以他们跟着它。A. nothing没有什么;B. everything一切;C. anything任何事情;D. something一些事情。根据"Axel started to bark(叫)and seemed worried. It was not common.(阿克塞尔开始吠叫,似乎很担心。这并不常见。)"可知,阿克塞尔的行为很反常,所以父母觉得它是有事情要告诉他们,"something"用于肯定句中,表示"一些事情",符合语义。故选D。
18.句意:阿克塞尔在吉姆的房间前停了下来。A. slept睡觉;B. laughed笑;C. stopped停止;D. ate吃。根据"Jim's parents walked in.(吉姆的父母走了进来。)"可知,阿克塞尔带着父母来到吉姆房间前,然后父母走进房间,所以阿克塞尔是在吉姆房间前停下了,"stopped"符合动作逻辑。故选C。
19.句意:吉姆告诉他们他感觉不到自己身体的右侧了。A. his他的(形容词性物主代词);B. him他(宾格);C. her她的(形容词性物主代词);D. hers她的(名词性物主代词)。根据句意可知,这里说的是吉姆自己的身体,修饰"body"用形容词性物主代词,且吉姆是男性,所以用"his"。故选A。
20.句意:而且他说话也不太清楚。A. clearly清楚地;B. slowly缓慢地;C. early早地;D. differently不同地。根据前文描述吉姆身体出现问题以及常理推断,身体不适会影响语言表达,导致说话不清楚,"clearly"符合语境。故选A。
21.句意:吉姆及时在医院接受了治疗。A. hotel酒店;B. school学校;C. park公园;D. hospital医院。根据"got treatment"结合常识可知,"hospital"是治疗疾病的地方,符合逻辑。故选D。
22.句意:我们以为他睡个好觉后会感觉好点。A. play玩;B. feel感觉;C. work工作;D. taste尝起来。根据"after a good sleep(睡个好觉)"可知,父母认为睡一觉后他在身体感觉上会好一些,"feel better"表示"感觉好点",符合语境。故选B。
23.句意:阿克塞尔总是密切关注家里的一切人和事。A. never从不;B. always总是;C. also也;D. even甚至。从阿克塞尔及时发现吉姆的问题并通知父母这件事可以看出,它平时就对家里的情况很关注,"always"表示频率高,"总是",符合对阿克塞尔行为的描述,说明它一直有这样的习惯。故选B。
24.句意:多亏了它,吉姆在情况变得更糟之前得到了帮助。A. joke笑话;B. reason原因;C. test测试;D. situation情况。根据句意可知,这里指的是吉姆身体不适的状况,"situation"表示"情况,状况",符合文意,即阿克塞尔让吉姆在病情没有进一步恶化之前得到了救助。故选D。
25.句意:当人们生病时,他们的血液化学成分可能会改变。A. sick生病的;B. free自由的;C. comfortable舒适的;D. noisy吵闹的。根据"their blood chemistry(化学成分)may change(他们的血液化学成分可能会发生变化)"以及前文吉姆生病的情节可知,这里说的是人生病时身体化学成分会变化,"sick"符合语境。故选A。
(2025八下·长春期中) 根据短文内容,选择最佳答案。
ORBIS ORBIS is a charity. It helps people who can't see. The doctors and nurses in the charity fly to the poor places all over the world to help these people. But they need lots of money to do this, so the doctors at ORBIS hope that more and more people can raise money for them to support(支持)their work.
Detroit Public Radio One day you can help Detroit Public Radio is by volunteering your time during one of the station's fundraising(筹款的)events, such as WDET's Pledge Drive. We are always looking for volunteers to help the station.
UNICEF United Nations International Children's Emergence Fund (UNICEF) was set up on December 11th, 1946 to help children in poor countries. It helps make the world a better place for children. People can help UNICEF by doing the volunteer work.
Taichung PAWS Anyone with an interest in helping animals out is welcome to join us, whether you want to volunteer for a short time or a long time. If you love animals, please join us.
26.What kind of people does ORBIS help
A.The old. B.The young. C.The deaf. D.The blind.
27.What is WDET's Pledge Drive
A.A kind of car. B.A fundraising event.
C.A radio station. D.A Children's hospital.
28.Why was UNICEF set up on December 11th, 1946
A.To help children in hospital.
B.To help children in poor countries.
C.To make the world cleaner.
D.To help the station.
29.If Judy loves animals a lot, what may she be interested in
A.Taichung PAWS. B.UNICEF.
C.Detroit Public Radio. D.ORBIS.
30.Where can you find the passage
A.In a travel magazine. B.On a hospital notice.
C.In a storybook. D.In a newspaper.
【答案】26.D
27.B
28.B
29.A
30.D
【知识点】应用文;志愿服务与公共服务
【解析】【分析】文章介绍了ORBIS(帮助视障人士的慈善机构)、底特律公共广播电台(筹款活动需志愿者)、联合国儿童基金会(帮助贫困国家儿童)和台中PAWS(动物保护组织,招募志愿者)四个组织及其需求或活动。
【点评】考查阅读理解。首先通读全文,了解全文大意,其次分析问题,抓住问题关键词,在文中寻找相关信息,确定答案。
26.细节理解题。根据"ORBIS is a charity. It helps people who can't see(看不见的人)(奥比斯是一个慈善机构。它帮助看不见的人)"可知,ORBIS帮助的是盲人。故选D。
27.推理判断题。根据"volunteering your time during one of the station's fundraising events, such as WDET's Pledge Drive(在电台的筹款活动中,如WDET的认捐活动,自愿贡献你的时间)"可知,WDET's Pledge Drive是一个筹款活动。故选B。
28.细节理解题。根据"UNICEF was set up on December 11th, 1946 to help children in poor countries(联合国儿童基金会成立于1946年12月11日,旨在帮助贫困国家的儿童)"可知,联合国儿童基金会的成立目的是帮助贫困国家的儿童。故选B。
29.细节理解题。根据"Taichung PAWS"部分中"Anyone with an interest in helping animals out is welcome to join us(欢迎任何有兴趣帮助动物的人加入我们)"可知,热爱动物的Judy可能会对Taichung PAWS感兴趣。故选A。
30.文章出处题。文章介绍了四个慈善机构或公益组织的信息,属于新闻报道或公益宣传类内容,最可能出现在报纸中。而旅游杂志、医院通知、故事书均与内容主题不符。故选D。
(2025八下·长春期中) 根据短文内容,选择最佳答案。
①Which one of your parents often come to your parent-teacher meetings during your school life Your mom or your dad Then how many fathers usually come to the parent-teacher meetings of your class Have you ever thought of a "dads only" parent-teacher meeting
②On Aug 24, a school in Hangzhou had a special meeting to which only dads were invited. The meeting hoped to "encourage dads to actively take part in family education", reported Guangming Daily.
③In the last few years, people have been talking about the fact that fathers are missing from family education, which has attracted an increasing attention from the whole society. According to a 2020 survey by the All-China Women's Federation and National Bureau of Statistics, most moms in China not only help their kids with homework, but also do housework at home. About 68 out of 100 moms do this.
④However, the fact is that dads and moms both play pretty important roles in their children's education.
⑤"Dads can shape young kids' personalities(性格), "said Luo Xuepeng from Guangdong. He is a father of a 9-year-old boy. "A rational(理性的)and strong dad can help kids have good habits and become more outgoing. " he added. Of course, it is true that dads can't fix everything by themselves. If laws(法律)give dads more time to care for their babies, if jobs let dads go to school meetings and spend more time with their kids, and if people stop believing that only moms should do these things, then things will get better, noted The Global Times.
31.Where is the"dads only" parent-teacher meeting hold
A.In Hangzhou. B.In Suzhou.
C.In Wenzhou. D.In Changzhou.
32.What is the purpose(目的)of this special meeting
A.To welcome dads to come to school.
B.To make kids' school life interesting.
C.To encourage dads to join family education.
D.To encourage moms to join family education.
33.From the 2020 survey, we can learn .
A.Every mom in China helps her kids with homework.
B.About 68% of Chinese moms help their kids with homework and do housework.
C.Most dads do housework at home in China.
D.Moms are missing from family education.
34.Which of the following best shows the structure of the passage
A. B.
C. D.
35.What's the passage mainly about
A.A special meeting. B.Dads' personalities.
C.Strange schools. D.Family education.
【答案】31.A
32.C
33.B
34.B
35.D
【知识点】说明文;学校生活
【解析】【分析】文章讲述了杭州一所学校举办了只有父亲参加的家长会以鼓励父亲积极参与家庭教育,并指出父亲在家庭教育中缺失的现象及其重要性,同时提出了改善父亲参与家庭教育的建议。
【点评】考查阅读理解。注意首先理解问题所问,带着问题从原文找到答案。
31.细节理解题。根据"On Aug 24,,a school in Hangzhou had a special meeting to which only dads were invited(8月24日,杭州一所学校举行了一次特别会议,只有爸爸们被邀请参加)"可知,这场"仅限爸爸"的家长会在杭州举行。故选A。
32.细节理解题。根据"The meeting hoped to 'encourage dads to actively take part in family education'(会议希望"鼓励爸爸们积极参与家庭教育")"可知,这场特殊会议的目的是鼓励爸爸参与家庭教育。故选C。
33.推理判断题。根据"most moms in China not only help their kids with homework, but also do housework at home. About 68 out of 100 moms do this(中国的大多数妈妈不仅帮孩子做作业,还在家做家务。100个妈妈中大约有68个这样做)"可知,约68%的中国妈妈既辅导孩子作业又做家务。故选B。
34.文章结构题。文章第①段以提问引入话题,第②段介绍杭州的特殊会议,第③-⑤段分析爸爸在家庭教育中的现状和重要性。整体结构为"引入话题(①)—— 事件介绍(②)—— 分析论证(③④⑤)",对应选项B的结构(总—分)。故选B。
35.主旨大意题。全文围绕"爸爸参与家庭教育"展开,通过杭州的特殊会议和社会调查,强调爸爸在孩子教育中的重要性,核心话题是家庭教育。故选D。
(2025八下·长春期中) 根据短文内容,选择最佳答案。
Life sometimes can be so difficult for us. You may feel the whole world is against you. However, a good change in mind or actions may turn your life around.
Many times, when you are feeling down, thoughts can be running around your head. You may miss out on some of your brighter ideas. To stop this, you should write down your goals(目标). This will make them clearer in your mind and give you something to keep on. Writing it down will help you think about how you can achieve it. It will make you feel much better after you mark it in your list.
Short-term pleasure such as junk food or computer games is not true happiness. You'd better cut out a lot of the negative things in your life. You can start a new hobby like exercising. It can improve your body as well as feelings. Doing things like that will help you get into a better man. You can even see your progress in the mirror.
If you still can't change by yourself, there is no shame in finding help from someone. By reaching out, you are already making a great step. It doesn't even have to be a professional(专业人士). Sometimes just go to your friends and family and tell them what your trouble is. It helps a lot.
It is not easy to make a change and maybe not everyone needs to do it. What works for one person may not work for somebody else. You need to find what helps you out and then stick to(坚持)it. If you can find out the goals and develop some good habits, your life will slowly but surely turn around.
36.How can you stop thoughts running around the head
A.By doing exercises. B.By starting a new hobby.
C.By writing down the goals. D.By finding some bright ideas.
37.What does the underlined word" negative" mean
A.Unimportant. B.Unhealthy. C.Unhelpful. D.Unhappy.
38.If you cannot make a change by yourself, what should you do
A.You should give it up.
B.You should try to change others.
C.You should accept the trouble.
D.You should find help from someone.
39.According to the fifth paragraph, which of the following statements is TRUE
A.Everyone must make changes in their life to be happy.
B.When a way of change is found, it should be worked for everyone.
C.Once you find a way that helps you, you should keep on it.
D.Developing good habits has little to do with turning your life around.
40.Which can be a proper title for the passage
A.How to Turn Your Life Around.
B.How to Set a Clear Goal.
C.How to Find Help When in Trouble.
D.How to Exercise to Change Your Life.
【答案】36.C
37.D
38.D
39.C
40.A
【知识点】议论文;自我提升
【解析】【分析】全文围绕"如何扭转生活"展开,从写下目标、剔除消极事物、寻求帮助等方面提出建议。
【点评】考查阅读理解。首先要通读全文,了解文章大意,紧紧抓住上下文语境所提供的信息,然后明确词意,结合排除法逐一选出答案,最后再通读全文,核对答案。
36.细节理解题。根据"To stop this, you should write down your goals(为了阻止这种情况,你应该写下你的目标)"可知,阻止思绪混乱的方法是写下目标。故选C。
37.词义猜测题。根据"Short-term pleasure such as junk food or computer games is not true happiness. You'd better cut out a lot of the negative things in your life(像垃圾食品或电脑游戏这样的短暂快乐并非真正的幸福,你最好剔除生活中许多消极的事情)"可知,"negative"指与"真正的幸福"相悖的"不愉快/无意义的事物",与"Unhappy"语义最接近。故选D。
38.细节理解题。根据"If you still can't change by yourself,there is no shame in finding help from someone(如果你仍然无法独自改变,向他人寻求帮助并不丢人)"可知,无法独自改变时应寻求帮助。故选D。
39.推理判断题。根据"You need to find what helps you out and then stick to(坚持)it(你需要找到帮助自己的方法,然后坚持下去)"可知,一旦找到有效的改变方式,就应持续践行。选项C表述正确。故选C。
40.最佳标题题。全文围绕"如何扭转生活"展开,从写下目标、剔除消极事物、寻求帮助等方面提出建议,核心主题为"如何让生活好转"。故选A。
(2025八下·长春期中) 根据短文内容,判断正误。
Children know that summer is probably the most fun of all seasons. However, experts say that it is also the most dangerous, especially for children aged 14 and under. In its first study of children's safety, the National Safe Kids Campaign(NSKC) found that nearly half of the injury-related(与受伤相关的)deaths among children are in summer.
Experts are also surprised by the study's result. They always know summer is a dangerous season for children. During the summer, children are out of school and spend more time outdoors. They are more likely to get into an accident. "While we encourage children to be active and spend time outdoors, they need to understand the importance of safety. " said Everett Koop, an expert of the NSKC.
To help children stay safe, the NSKC started a "Make it a Safe Kids Summer" Campaign(运动)during National Safe Kids Week, from May 5 to May 12. Here are some important summer safety tips from the NSKC:
●Always wear your seat belt.
●Make sure there is an adult around when you decide to go swimming.
●Wear a life jacket when doing water sports on a boat.
●Follow all traffic rules.
41.Experts say summer is the most dangerous season for children age14 and under.
42.Experts suggest that children should stop doing outdoor activities.
43."Make it a Safe Kids Summer" Campaign is to help children stay safe.
44.The NSKC gives two summer safety tips in the passage.
45.The main idea of this passage is to tell children to take care of themselves.
【答案】41.正确
42.错误
43.正确
44.错误
45.正确
【知识点】说明文;生命安全
【解析】【分析】文章指出夏季对14岁及以下儿童来说是最危险季节,因儿童暑假期间户外活动增多易发生意外,为此美国国家安全儿童运动在"全国安全儿童周"期间发起了"让儿童安全过夏"运动,并提供了一些夏季安全提示。
【点评】考查任务型阅读。做题时结合原文和题目有针对性找出相关语句进行仔细分析,结合选项选出正确答案。
41.推理判断题。根据"experts say that it is also the most dangerous,especially for children aged 14 and under(专家表示,夏季也是最危险的季节,尤其是对14岁及以下儿童而言)"可知,夏季也是最危险的季节,尤其是对14岁及以下儿童而言。题目表述与原文一致。故答案为正确。
42.推理判断题。根据"While we encourage children to be active and spend time outdoors(尽管我们鼓励孩子们积极活动并在户外活动)"可知,专家并未建议停止户外活动,而是强调安全的重要性。题目表述与原文不符,故答案为错误。
43.推理判断题。根据"To help children stay safe, the NSKC started a 'Make it a Safe Kids Summer' Campaign(为帮助儿童保持安全,NSKC发起了‘让儿童安全度夏'运动)"可知,‘让儿童安全度夏'运动是为帮助儿童保持安全。题目表述与原文一致。故答案为正确。
44.推理判断题。文中NSKC给出的安全提示包括"系安全带、游泳时有成人陪同、水上运动穿救生衣、遵守交通规则"共四条,而非两条。题目表述与原文不符,故答案为错误。
45.推理判断题。全文围绕夏季儿童安全展开,通过研究结果和安全提示呼吁儿童注意自身安全,题目表述与主旨一致。故答案为正确。
(2025八下·长春期中) 阅读短文,把A-E五个句子填入文中空缺处,使短文内容完整
Bamboo(竹子)is one of the nature's most surprising plants. 46. Like other kinds of grass, a bamboo plant may be cut very low to the ground, but it will grow back very quickly. 47. Bamboo grows almost everywhere in the world except Europe. There are more than 1, 000 kinds of bamboo.
Not all bamboo looks the same. 48. They may only grow to be a few centimeters(厘米) wide while others may grow to be more than 30 centimeters wide. This plant also comes in different colors, from yellow to black to green.
Bamboo has been used to make many things such as hats and kitchen tools. 49. Many Asian countries have been using bamboo for hundreds of years. They often use bamboo for buildings and supporting new buildings and bridges while they are being built.
50. These African countries need a cheap way to find water because they have no money, and their crops often die from no rain and no water. Bamboo pipes(管子)help poor farmers bring water to their fields without spending a lot of money.
A Japanese scientist once reported a bamboo plant which grew 1. 5 meters in 24 hours. B. Because it is strong, bamboo is also used for building. C. In Africa, poor farmers are taught how to find water using bamboo. D. Many people call this plant a tree, but it is a kind of grass. E. Some bamboo plants are very thin.
【答案】46.D;47.A;48.E;49.B;50.C
【知识点】说明文;植物种植
【解析】【分析】文章介绍了竹子这一令人惊叹的植物,包括其生长特性、种类多样性、广泛用途以及在亚洲和非洲一些国家中作为廉价材料在建筑和引水方面的应用。
一位日本科学家曾报道过一种竹子,其生长速度为1。24小时内5米。
B.因为竹子很结实,所以也被用于建筑。
C.在非洲,贫困农民被教导如何用竹子找水。
D.很多人称这种植物为树,但它是一种草。
E.有些竹子很瘦。
【点评】考查任务型阅读。做题时结合原文和题目有针对性找出相关语句进行仔细分析,在抓住关键句子的基础上合理地分析才能得出正确的答案。
46.根据"Like other kinds of grass, a bamboo plant may be cut very low to the ground,but it will grow back very quickly(像其他种类的草一样,竹子可能被砍得很低,但很快就会长回来)"可知,这里在强调竹子像草一样的生长特性,所以前面应该是说竹子其实是一种草,D项"Many people call this plant a tree,but it is a kind of grass(很多人称这种植物为树,但它是一种草)"符合题意,故选D。
47.根据前文提到竹子生长迅速可知,此处应进一步说明了竹子生长速度之快。A项"A Japanese scientist once reported a bamboo plant which grew meters in 24 hours(一位日本科学家曾报道过一种竹子,24小时内长到米)"通过日本科学家报告的竹子在24小时内生长1.5米的例子,进一步说明了竹子生长速度之快,与前文内容衔接紧密,故选A。
48.根据"Not all bamboo looks the same"以及"They may only grow to be a few centimeters wide while others may grow to be more than 30 centimeters wide(并非所有竹子看起来都一样,它们可能只长到几厘米宽,而其他竹子可能长到30厘米宽以上)"可知,这里是在描述不同竹子外观上的差异,E项"Some bamboo plants are very thin(有些竹子很细)"符合语境,故选E。
49.根据"Bamboo has been used to make many things such as hats and kitchen tools"以及"They often use bamboo for buildings and supporting new buildings and bridges while they are being built(竹子已被用于制作许多东西,如帽子和厨房工具。他们经常用竹子建造建筑物,并在建造新建筑物和桥梁时为其提供支撑)"可知,此处是说竹子因为坚固所以也被用于建筑方面,B项"Because it is strong,bamboo is also used for building(因为竹子很结实,所以它也被用于建筑)"起到了承上启下的作用,故选B。
50.根据"These African countries need a cheap way to find water because they have no money, and their crops often die from no rain and no water. Bamboo pipes help poor farmers bring water to their fields without spending a lot of money(这些非洲国家需要一种廉价的方式来寻找水源,因为他们没有钱,而且他们的作物经常因没有雨水和水而死亡。竹管帮助贫困农民在不花很多钱的情况下把水送到田里)"可知,这里讲的是非洲的情况,竹子被用来帮助农民找水,C项"In Africa,poor farmers are taught how to find water using bamboo(在非洲,贫困农民被教导如何用竹子找水)"符合文意,故选C。
(2025八下·长春期中) 根据短文内容,回答下列问题。
To help parents be better parents, Jilin University started the family education major(专业). The major is the first of its kind in China. About 120 parents with children of different ages are interested in it. To get a diploma(文凭), they need to finish 100 class hours within four months.
"Parents worry about their children's study more than ever before. Through the classes, we want to help them feel less stressed and build a healthy relationship with their children, " said Yan Hanbing, a professor(教授)at Jilin University.
There are more than 20 different kinds of classes for parents to choose from. They can choose the classes according to their children's ages and the problems they want to solve.
"The classes will not only give parents new ideas but also show how to put them into practice, " said Yan. "For example, parents will learn the reasons why teenagers get addicted to(对……上瘾)the Internet, such as meeting a difficulty or not having a friend to play with in life. That will help them solve the problem easily. "
Hao Zhaoqiang is a father of a high school student. He would like to make a change by taking the classes. "I hope to help my child to be a happier and better person. " he said.
51.Which university started the family education major
52.How can the parents get a diploma
53.Who is Yan Hanbing
54.How many kinds of classes can parents choose from
55.What does Mr. Hao hope to do
【答案】51.Jilin University
52.By finishing 100 class hours within four months. / They need to finish 100 class hours within four months.
53.A professor at Jilin University.
54.More than 20 different kinds of classes.
55.He hopes to help his child to be a happier and better person.
【知识点】教育类;说明文;家庭生活
【解析】【分析】吉林大学开设了家庭教育专业以帮助家长成为更好的父母,该专业提供多种课程供家长根据孩子年龄和问题选择,旨在减轻家长压力并建立健康亲子关系,一位家长希望通过学习这些课程帮助孩子成为更快乐、更优秀的人。
【点评】考查任务型阅读。做题时结合原文和题目有针对性找出相关语句进行仔细分析,结合选项选出正确答案。
51.根据"Jilin University started the family education major(吉林大学开设家庭教育专业)"可知,开设家庭教育专业的是吉林大学。故填Jilin University。
52.根据"To get a diploma,they need to finish 100 class hours within four months(要获得文凭,他们需要在四个月内完成100个学时的课程)"可知,父母获得文凭的方式是在四个月内完成100课时。故填By finishing 100 class hours within four months. / They need to finish 100 class hours within four months.
53.根据"Yan Hanbing,a professor at Jilin University(严寒冰,吉林大学教授)"可知,严寒冰是吉林大学的一名教授。故填A professor at Jilin University.
54.根据"There are more than 20 different kinds of classes for parents to choose from(有20多种不同类型的课程供家长选择)"可知,家长可选的课程种类超过20种。故填More than 20 different kinds of classes.
55.根据"Hao Zhaoqiang... said,'I hope to help my child to be a happier and better person.'(郝兆强说:"我希望帮助我的孩子成为一个更快乐、更好的人。")"可知,郝先生希望帮助孩子成为更快乐、更优秀的人。故填He hopes to help his child to be a happier and better person.
(2025八下·长春期中) 阅读下面短文,在空白处填入适当的单词或括号内单词的正确形式。
We all believe that it's necessary to have dreams. Anyway, to make dreams into reality is not 56. easy thing. A young man called Frank would like to work hard to make his dreams come 57. . Frank went diving(潜水)in Australia 58. he was 16. He was shocked to see 59. (much) plastic bags than fish in the sea. Frank made up his mind to clean up the ocean. 60. , everyone told him that there was nothing he could do to stop plastic bags from 61. (go) into the ocean. But the young man didn't give 62. . He spent several months studying plastic pollution. Finally, he came up with a science project using floating barriers(漂浮的栅栏)for collecting the waste. That is to say, instead of using net s and ships to collect the plastic bags, the barriers can make the plastic bags 63. (come) together with the help of natural ocean currents(洋流)and wind. What's more, the collected plastic bags can be recycled and made into products or oil. Finally, Frank 64. (win) prizes for the project, but that was not enough for him. In 2013, he set up the Ocean Clean-up. Together with scientists, engineers and 65. (volunteer), the young man is working hard to clean up the ocean. This great project will help make our world a better place.
【答案】56.an;57.true;58.when;59.more;60.However;61.going;62.up;63.come;64.won;65.volunteers
【知识点】记叙文;日常活动
【解析】【分析】文章讲述了年轻潜水爱好者弗兰克因目睹海洋塑料污染严重而决心清理海洋,他克服困难研发出利用洋流和风力收集塑料垃圾的漂浮栅栏项目,并因此获奖,后成立"海洋清理"组织,与多方合作努力净化海洋,以改善世界环境。
【点评】考查语法填空。根据短文大意和语境选择合适的单词,并用其正确的形式填入空白处,使补全后的短文意思通顺,语法正确,结构完整,注意单词的适当形式。
56.句意:将梦想变为现实不是一件容易的事。根据句意可知,表泛指"一件",应用不定冠词。且此处"easy"以元音音素开头,应用不定冠词an。故填an。
57.句意:一个叫弗兰克的年轻人想努力让他的梦想成真。根据句意可知,此处指"梦想成真"。"come true"意为"实现",固定短语。故填true。
58.句意:弗兰克16岁时在澳大利亚潜水。分析句子结构可知,此处引导时间状语从句,且表示"当……时",应用连词when。故填when。
59.句意:他震惊地发现海里的塑料袋比鱼还多。much多的,形容词。根据"than"可知,此处应用比较级,much的比较级为more,故填more。
60.句意:然而,所有人都告诉他,他无法阻止塑料袋进入海洋。根据句意可知,前后句为转折关系,且用逗号隔开,应用转折连词however连接,句首首字母大写,故填However。
61.句意:阻止塑料袋进入海洋。go去,动词。from介词,后接动名词形式。"stop...from doing sth."意为"阻止……做某事",固定短语。故填going。
62.句意:但这个年轻人没有放弃。根据句意可知,此处指"放弃"。"give up"意为"放弃",固定短语。故填up。
63.句意:栅栏可以让塑料袋聚集在一起。come来,动词。使役动词"make"后接动词原形作宾语补足语,故填come。
64.句意:最后,弗兰克因这个项目获奖。win赢得,动词。根据句意可知,此处讲述过去发生的事,用一般过去时,动词应用过去式,win的过去式为won,故填won。
65.句意:与科学家、工程师和志愿者一起。volunteer志愿者,名词。分析句子结构可知,此处与名词"scientists,engineers"并列,应用名词复数形式volunteers。故填volunteers。
66.(2025八下·长春期中) (A)我校要举办"用英语讲中国故事"系列征文活动,请你用英语简单介绍及评价中国神话故事中的一位人物,写一篇不少于40 词的征文。
要求:要点齐全;表述通顺;简洁得体。
【答案】Among Chinese mythological figures, Nuwa impresses me most. In the story, the sky collapsed, bringing floods and disasters. Nuwa melted multicolored stones to repair the sky and cut off a turtle's legs to support it. She also created humans and saved them from danger.
Nuwa shows great courage and selflessness. Her story reflects ancient people's hope for a peaceful life and teaches us to be brave in the face of challenges. It's truly a precious part of Chinese culture.
【知识点】提纲作文;说明文;历史人物及其事迹
【解析】【分析】这是一篇提纲作文。按照所给的提示内容用英语简单介绍及评价中国神话故事中的一位人物。写作中要包含所给的提示内容,详细描述中国神话故事中的一位人物。根据材料内容可知本文要用一般过去时,人称主要是第三人称单数,注意并列连词的使用及主谓一致问题,写作中注意上下文的过渡,要符合逻辑关系,符合英语的表达习惯。
【点评】这篇短文需要根据所给内容的提示将内容逐一进行了陈述。内容需切题,意思需连贯,表达需清楚、完整,时态运用需灵活准确。一些可能出现的固定短语,如decided to move away;put all the rubble into the sea;decide to do sth等以及能出现的句型结构,如Yu Gong was a great person who never gives up. I think we should learn about him.They kept on digging and never give up.等运用较为得体,表达比较准确,使文章更加流畅,自然。
67.(2025八下·长春期中) (B)当今中学生面对各种各样的压力,请你结合自身经历谈谈你是如何减压的。
要求:结合自身经历阐明观点;不得少于80词;不得出现真实姓名和学校。
【答案】 As a middle - school student, I'm constantly faced with various pressures. Academic pressure from exams and assignments is the most prominent one.
I've found several effective ways to relieve stress. Firstly, physical exercise is a great stress - buster. Whenever I feel overwhelmed, I go for a jog in the park near my home. The fresh air and the rhythm of running make me forget about my worries for a while. Also, the sense of achievement from reaching my running goals gives me a confidence boost.
Secondly, I turn to hobbies. Drawing is my favorite. When I pick up my paintbrush and start creating, I enter a world of my own. It allows me to express my emotions freely.
Finally, talking to my parents is crucial. Sharing my problems with them not only lightens my mental burden but also gives me valuable advice. Through these methods, I'm better able to handle the pressures in my life.
【知识点】应用文写作;说明文;自我管理
【解析】【分析】这是一篇应用文作文。按照所给的提示内容结合自身经历谈谈你是如何减压的。写作中要包含所给内容,结合自身经历阐明观点。根据材料内容可知本文要用一般现在时,人称主要是第一人称单数,注意并列连词的使用及主谓一致问题,写作中注意上下文的过渡,要符合逻辑关系,符合英语的表达习惯。
【点评】这篇短文需要根据所给内容的提示将内容逐一进行了陈述。内容需切题,意思需连贯,表达需清楚、完整,时态运用需灵活准确。一些可能出现的固定短语,如deal with the pressure;spend time with my family or friends等以及可能出现的句型结构,如My pressure mainly comes from schoolwork,relationship with others and so on. In order to deal with the pressure, I often do some sports, such as running, swimming and playing football.等运用较为得体,表达比较准确,使文章更加流畅,自然。
吉林省长春市东北师范大学附属实验学校2024-2025学年八年级下学期期中考试英语试题
1.(2025八下·长春期中) I have a bad toothache, so I think I should see ____ dentist and get ____X-ray.
A.a, a B.an, an C.an, a D.a, an
2.(2025八下·长春期中) You are the only person I can talk to. If you don't go to the party, ____ will I.
A.both B.so C.neither D.either
3.(2025八下·长春期中)—Can you tell me something about this place
—Sure, it ____ a water factory but now it is called Changchun Water CultureEcological Garden.(长春水文化生态园)
A.is used to be B.used to be
C.used to being D.is used to being
4.(2025八下·长春期中) Every break between classes, Tony always stands ____ the wall and chats with Jim.
A.against B.in C.on D.under
5.(2025八下·长春期中) It snowed ____ on April 12th. It was unusual at this time of year in Changchun.
A.quickly B.hardly C.heavily D.completely
6.(2025八下·长春期中) After I heard the fire alarm ____ , I ran out of the building as soon as possible.
A.pick up B.die down C.work out D.go off
7.(2025八下·长春期中) At 7:00 last night, I was busy doing my homework ____ my sister was playing with her pet dog.
A.while B.after C.until D.unless
8.(2025八下·长春期中) —What do you think of Chinese Dream
—I'm sure China is going on a new ____ to a great country.
A.decision B.spirit C.journey D.deal
9.(2025八下·长春期中) Sleep is very important for us. If you don't have enough sleep, you will get ____ .
A.fair B.shocked C.lonely D.sick
10.(2025八下·长春期中) —Dear friends, do you still remember ____ two years ago
—To get into a good senior high school.
A.how you came here B.why you came here
C.how did you come here D.why did you come here
(2025八下·长春期中) 阅读短文,掌握其大意,然后从每小题所给的四个选项中选出一个最佳答案。
Months ago, an animal center in Houston found a group of little dogs outside. After knowing the 11. , some people took most of them home as their pets. A black dog was not as 12. as the other dogs, so no one wanted to keep it. It stayed at the animal center 13. Jim and his parents took it home. The family named it Axel. Little did they know that Axel would 14. Jim's life.
It was about 4 am on August 26th. Axel jumped 15. the parents' bed and pressed them. They 16. and let it go to the living room. However, Axel started to bark(叫)and seemed worried. It was not common. Jim's parents thought it tried to tell them 17. , so they followed it.
Axel 18. in front of Jim's room. Jim's parents walked in. Then they found that Jim was awake on the bed. Jim told them he couldn't feel the right side of 19. body. And he couldn't speak very 20. . His father called 911 right away.
Jim got treatment(治疗)in the 21. in time. His mother said, "Jim had a slight headache last night. We thought he would 22. better after a good sleep. So we didn't take it seriously. Axel 23. keeps an eye on everything and everybody at home. Thanks to it, Jim got help before the 24. became worse. "
"When people are 25. , their blood chemistry(化学成分)may change. Dogs can smell the changes sometimes. Because Axel found the problem early, Jim was saved in time. Now Jim is getting better. We' re lucky to have Axel, " Jim's father said.
11.A. mistake B. show C. news D. promise
12.A. shy B. hungry C. strict D. pretty
13.A. until B. because C. if D. though
14.A. move B. save C. answer D. refuse
15.A. onto B. into C. over D. below
16.A. gave up B. woke up C. sat down D. wrote down
17.A. nothing B. everything C. anything D. something
18.A. slept B. laughed C. stopped D. ate
19.A. his B. him C. her D. hers
20.A. clearly B. slowly C. early D. differently
21.A. hotel B. school C. park D. hospital
22.A. play B. feel C. work D. taste
23.A. never B. always C. also D. even
24.A. joke B. reason C. test D. situation
25.A. sick B. free C. comfortable D. noisy
(2025八下·长春期中) 根据短文内容,选择最佳答案。
ORBIS ORBIS is a charity. It helps people who can't see. The doctors and nurses in the charity fly to the poor places all over the world to help these people. But they need lots of money to do this, so the doctors at ORBIS hope that more and more people can raise money for them to support(支持)their work.
Detroit Public Radio One day you can help Detroit Public Radio is by volunteering your time during one of the station's fundraising(筹款的)events, such as WDET's Pledge Drive. We are always looking for volunteers to help the station.
UNICEF United Nations International Children's Emergence Fund (UNICEF) was set up on December 11th, 1946 to help children in poor countries. It helps make the world a better place for children. People can help UNICEF by doing the volunteer work.
Taichung PAWS Anyone with an interest in helping animals out is welcome to join us, whether you want to volunteer for a short time or a long time. If you love animals, please join us.
26.What kind of people does ORBIS help
A.The old. B.The young. C.The deaf. D.The blind.
27.What is WDET's Pledge Drive
A.A kind of car. B.A fundraising event.
C.A radio station. D.A Children's hospital.
28.Why was UNICEF set up on December 11th, 1946
A.To help children in hospital.
B.To help children in poor countries.
C.To make the world cleaner.
D.To help the station.
29.If Judy loves animals a lot, what may she be interested in
A.Taichung PAWS. B.UNICEF.
C.Detroit Public Radio. D.ORBIS.
30.Where can you find the passage
A.In a travel magazine. B.On a hospital notice.
C.In a storybook. D.In a newspaper.
(2025八下·长春期中) 根据短文内容,选择最佳答案。
①Which one of your parents often come to your parent-teacher meetings during your school life Your mom or your dad Then how many fathers usually come to the parent-teacher meetings of your class Have you ever thought of a "dads only" parent-teacher meeting
②On Aug 24, a school in Hangzhou had a special meeting to which only dads were invited. The meeting hoped to "encourage dads to actively take part in family education", reported Guangming Daily.
③In the last few years, people have been talking about the fact that fathers are missing from family education, which has attracted an increasing attention from the whole society. According to a 2020 survey by the All-China Women's Federation and National Bureau of Statistics, most moms in China not only help their kids with homework, but also do housework at home. About 68 out of 100 moms do this.
④However, the fact is that dads and moms both play pretty important roles in their children's education.
⑤"Dads can shape young kids' personalities(性格), "said Luo Xuepeng from Guangdong. He is a father of a 9-year-old boy. "A rational(理性的)and strong dad can help kids have good habits and become more outgoing. " he added. Of course, it is true that dads can't fix everything by themselves. If laws(法律)give dads more time to care for their babies, if jobs let dads go to school meetings and spend more time with their kids, and if people stop believing that only moms should do these things, then things will get better, noted The Global Times.
31.Where is the"dads only" parent-teacher meeting hold
A.In Hangzhou. B.In Suzhou.
C.In Wenzhou. D.In Changzhou.
32.What is the purpose(目的)of this special meeting
A.To welcome dads to come to school.
B.To make kids' school life interesting.
C.To encourage dads to join family education.
D.To encourage moms to join family education.
33.From the 2020 survey, we can learn .
A.Every mom in China helps her kids with homework.
B.About 68% of Chinese moms help their kids with homework and do housework.
C.Most dads do housework at home in China.
D.Moms are missing from family education.
34.Which of the following best shows the structure of the passage
A. B.
C. D.
35.What's the passage mainly about
A.A special meeting. B.Dads' personalities.
C.Strange schools. D.Family education.
(2025八下·长春期中) 根据短文内容,选择最佳答案。
Life sometimes can be so difficult for us. You may feel the whole world is against you. However, a good change in mind or actions may turn your life around.
Many times, when you are feeling down, thoughts can be running around your head. You may miss out on some of your brighter ideas. To stop this, you should write down your goals(目标). This will make them clearer in your mind and give you something to keep on. Writing it down will help you think about how you can achieve it. It will make you feel much better after you mark it in your list.
Short-term pleasure such as junk food or computer games is not true happiness. You'd better cut out a lot of the negative things in your life. You can start a new hobby like exercising. It can improve your body as well as feelings. Doing things like that will help you get into a better man. You can even see your progress in the mirror.
If you still can't change by yourself, there is no shame in finding help from someone. By reaching out, you are already making a great step. It doesn't even have to be a professional(专业人士). Sometimes just go to your friends and family and tell them what your trouble is. It helps a lot.
It is not easy to make a change and maybe not everyone needs to do it. What works for one person may not work for somebody else. You need to find what helps you out and then stick to(坚持)it. If you can find out the goals and develop some good habits, your life will slowly but surely turn around.
36.How can you stop thoughts running around the head
A.By doing exercises. B.By starting a new hobby.
C.By writing down the goals. D.By finding some bright ideas.
37.What does the underlined word" negative" mean
A.Unimportant. B.Unhealthy. C.Unhelpful. D.Unhappy.
38.If you cannot make a change by yourself, what should you do
A.You should give it up.
B.You should try to change others.
C.You should accept the trouble.
D.You should find help from someone.
39.According to the fifth paragraph, which of the following statements is TRUE
A.Everyone must make changes in their life to be happy.
B.When a way of change is found, it should be worked for everyone.
C.Once you find a way that helps you, you should keep on it.
D.Developing good habits has little to do with turning your life around.
40.Which can be a proper title for the passage
A.How to Turn Your Life Around.
B.How to Set a Clear Goal.
C.How to Find Help When in Trouble.
D.How to Exercise to Change Your Life.
(2025八下·长春期中) 根据短文内容,判断正误。
Children know that summer is probably the most fun of all seasons. However, experts say that it is also the most dangerous, especially for children aged 14 and under. In its first study of children's safety, the National Safe Kids Campaign(NSKC) found that nearly half of the injury-related(与受伤相关的)deaths among children are in summer.
Experts are also surprised by the study's result. They always know summer is a dangerous season for children. During the summer, children are out of school and spend more time outdoors. They are more likely to get into an accident. "While we encourage children to be active and spend time outdoors, they need to understand the importance of safety. " said Everett Koop, an expert of the NSKC.
To help children stay safe, the NSKC started a "Make it a Safe Kids Summer" Campaign(运动)during National Safe Kids Week, from May 5 to May 12. Here are some important summer safety tips from the NSKC:
●Always wear your seat belt.
●Make sure there is an adult around when you decide to go swimming.
●Wear a life jacket when doing water sports on a boat.
●Follow all traffic rules.
41.Experts say summer is the most dangerous season for children age14 and under.
42.Experts suggest that children should stop doing outdoor activities.
43."Make it a Safe Kids Summer" Campaign is to help children stay safe.
44.The NSKC gives two summer safety tips in the passage.
45.The main idea of this passage is to tell children to take care of themselves.
(2025八下·长春期中) 阅读短文,把A-E五个句子填入文中空缺处,使短文内容完整
Bamboo(竹子)is one of the nature's most surprising plants. 46. Like other kinds of grass, a bamboo plant may be cut very low to the ground, but it will grow back very quickly. 47. Bamboo grows almost everywhere in the world except Europe. There are more than 1, 000 kinds of bamboo.
Not all bamboo looks the same. 48. They may only grow to be a few centimeters(厘米) wide while others may grow to be more than 30 centimeters wide. This plant also comes in different colors, from yellow to black to green.
Bamboo has been used to make many things such as hats and kitchen tools. 49. Many Asian countries have been using bamboo for hundreds of years. They often use bamboo for buildings and supporting new buildings and bridges while they are being built.
50. These African countries need a cheap way to find water because they have no money, and their crops often die from no rain and no water. Bamboo pipes(管子)help poor farmers bring water to their fields without spending a lot of money.
A Japanese scientist once reported a bamboo plant which grew 1. 5 meters in 24 hours. B. Because it is strong, bamboo is also used for building. C. In Africa, poor farmers are taught how to find water using bamboo. D. Many people call this plant a tree, but it is a kind of grass. E. Some bamboo plants are very thin.
(2025八下·长春期中) 根据短文内容,回答下列问题。
To help parents be better parents, Jilin University started the family education major(专业). The major is the first of its kind in China. About 120 parents with children of different ages are interested in it. To get a diploma(文凭), they need to finish 100 class hours within four months.
"Parents worry about their children's study more than ever before. Through the classes, we want to help them feel less stressed and build a healthy relationship with their children, " said Yan Hanbing, a professor(教授)at Jilin University.
There are more than 20 different kinds of classes for parents to choose from. They can choose the classes according to their children's ages and the problems they want to solve.
"The classes will not only give parents new ideas but also show how to put them into practice, " said Yan. "For example, parents will learn the reasons why teenagers get addicted to(对……上瘾)the Internet, such as meeting a difficulty or not having a friend to play with in life. That will help them solve the problem easily. "
Hao Zhaoqiang is a father of a high school student. He would like to make a change by taking the classes. "I hope to help my child to be a happier and better person. " he said.
51.Which university started the family education major
52.How can the parents get a diploma
53.Who is Yan Hanbing
54.How many kinds of classes can parents choose from
55.What does Mr. Hao hope to do
(2025八下·长春期中) 阅读下面短文,在空白处填入适当的单词或括号内单词的正确形式。
We all believe that it's necessary to have dreams. Anyway, to make dreams into reality is not 56. easy thing. A young man called Frank would like to work hard to make his dreams come 57. . Frank went diving(潜水)in Australia 58. he was 16. He was shocked to see 59. (much) plastic bags than fish in the sea. Frank made up his mind to clean up the ocean. 60. , everyone told him that there was nothing he could do to stop plastic bags from 61. (go) into the ocean. But the young man didn't give 62. . He spent several months studying plastic pollution. Finally, he came up with a science project using floating barriers(漂浮的栅栏)for collecting the waste. That is to say, instead of using net s and ships to collect the plastic bags, the barriers can make the plastic bags 63. (come) together with the help of natural ocean currents(洋流)and wind. What's more, the collected plastic bags can be recycled and made into products or oil. Finally, Frank 64. (win) prizes for the project, but that was not enough for him. In 2013, he set up the Ocean Clean-up. Together with scientists, engineers and 65. (volunteer), the young man is working hard to clean up the ocean. This great project will help make our world a better place.
66.(2025八下·长春期中) (A)我校要举办"用英语讲中国故事"系列征文活动,请你用英语简单介绍及评价中国神话故事中的一位人物,写一篇不少于40 词的征文。
要求:要点齐全;表述通顺;简洁得体。
67.(2025八下·长春期中) (B)当今中学生面对各种各样的压力,请你结合自身经历谈谈你是如何减压的。
要求:结合自身经历阐明观点;不得少于80词;不得出现真实姓名和学校。
答案解析部分
1.【答案】D
【知识点】不定冠词a,an的用法比较
【解析】【分析】句意:我牙痛得厉害,所以我觉得应该去看牙医,拍个X光片。a/an不定冠词,a用于辅音音素开头的单词前,an用于元音音素开头的单词前。"dentist"是以辅音音素/d/开头,用不定冠词a;"X-ray"是以元音音素/e/开头,用不定冠词an。故选D。
【点评】考查冠词。了解各选项的含义及用法,根据语境选择合适的选项。
2.【答案】C
【知识点】表选择关系的连词
【解析】【分析】句意:你是我唯一能倾诉的人。如果你不去参加聚会,我也不去。both两者都;so如此;也(肯定句中);neither也不(否定句中);either也(否定句中,通常置于句末)。根据前半句"don't go"为否定结合句意可知,后半句表示"我也不",需用neither + 倒装句结构(neither will I)。故选C。
【点评】考查不定代词。熟悉不定代词的用法,结合题意,给出答案。
3.【答案】B
【知识点】动词+介词+名词
【解析】【分析】句意:——你能告诉我关于这个地方的情况吗? ——当然,它过去是一家水厂,但现在被称为长春水文化生态园。used to be过去是;be used to doing习惯于做某事;is used to be错误结构。根据"but now it is called Changchun Water CultureEcological Garden."可知,现在它被称为长春水文化生态园。说明空处指的是过去曾经……,表示"过去是/曾经是"用used to be,对比"过去"与"现在"的状态。故选B。
【点评】考查动词短语。理解各个选项的含义,仔细分析句子的结构,掌握一些固定用法,根据具体内容作答。
4.【答案】A
【知识点】介词短语
【解析】【分析】句意:每节课间休息时,托尼总是靠墙站着和吉姆聊天。against倚着,靠着;in在……里面;on在……上面;under在……下面。根据句意可知,此处指"靠墙站着","stand against the wall"为固定搭配,意为"靠墙站着"。故选A。
【点评】考查介词。介词通常用来表示名词或代词与其他词之间的关系,如时间、地点、方式等。根据句子的意思和结构,确定需要填入的介词应该表达哪种关系。
5.【答案】C
【知识点】程度副词
【解析】【分析】句意:4月12日雪下得很大。这在长春一年中的这个时候很不寻常。quickly快速地;hardly几乎不;heavily大量地(形容雨、雪等) ;completely完全地。根据"…on April 12th. It was unusual at this time of year(……4月12日。在今年这个时候很不寻常)"结合常识可知,在4月下大雪是很不寻常的,形容雨雪"下得大"用heavily,如"rain/snow heavily"。故选C。
【点评】考查副词辨析。熟悉每个选项的用法及含义,根据题干即可作出选择。
6.【答案】D
【知识点】不及物动词+介词
【解析】【分析】句意:听到火警响起后,我尽快跑出了大楼。A.pick up(捡起;接电话;学会);B.die down(逐渐减弱);C.work out(解决;计算出);D.go off((警报)响起;爆炸)。根据"heard the fire alarm go off(听到火警响起)"可知,此处指警报"响起"。故选D。
【点评】考查动词短语。理解各个选项的含义,仔细分析句子的结构,掌握一些固定用法,根据具体内容作答。
7.【答案】A
【知识点】从属连词when, while, as的用法比较
【解析】【分析】句意:昨晚7点,当我正忙着做作业时,我妹妹在和她的宠物狗玩。A.while(当……时;而,表示对比);B.after(在……之后);C.until(直到);D.unless(除非)。根据"was busy doing my homework while my sister was playing(我姐姐在玩的时候,我正忙着做作业)"可知,两个动作同时进行且形成对比,用while连接。故选A。
【点评】考查连词。连词可以表并列、承接、转折、因果、选择、假设、比较、让步等关系,要结合语境,选择合适连词用法。
8.【答案】C
【知识点】个体名词
【解析】【分析】句意:——你如何看待中国梦? ——我相信中国正在踏上成为伟大国家的新旅程。A.decision(决定);B.spirit(精神);C.journey(旅程);D.deal(交易)。根据句意可知,此处指"中国正在踏上成为伟大国家的新旅程","踏上新旅程"符合语境,比喻国家发展的进程。故选C。
【点评】考查名词辨析。了解各选项的含义及用法,根据语境选择合适的选项。
9.【答案】D
【知识点】简单形容词;形容词作表语
【解析】【分析】句意:睡眠对我们非常重要。如果睡眠不足,你会生病。A.fair(公平的);B.shocked(震惊的);C.lonely(孤独的);D.sick(生病的;不舒服的)。根据常识可知,睡眠不足的结果是"生病"。故选D。
【点评】考查形容词。形容词的种类有很多,要根据具体语境选择适当的形容词,抓住关键词句,分析用法,完成试题。
10.【答案】B
【知识点】why引导的宾语从句
【解析】【分析】句意:——亲爱的朋友们,你们还记得两年前为何来到这里吗? ——为了进入一所好的高中。A.how you came here(如何来到这里,方式);B.why you came here(为何来到这里,原因);C.how did you come here(疑问句语序,错误);D.why did you come here(疑问句语序,错误)。根据答语"To get into..."表示目的可知,此处应用特殊疑问词why提问;且宾语从句需用陈述句语序。故选B。
【点评】考查宾语从句。做题时一般先观察是否使用陈述语序,结合语境可确定句子的时态;最后确定最终答案。
【答案】11.C;12.D;13.A;14.B;15.A;16.B;17.D;18.C;19.A;20.A;21.D;22.B;23.B;24.D;25.A
【知识点】故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】故事讲述了一只起初无人问津的黑狗Axel被休斯敦一家动物中心收留后,被吉姆一家收养,后来Axel在凌晨四点通过异常举动提醒吉姆的父母,使吉姆及时得到治疗,从而挽救了吉姆的生命。
【点评】考查完形填空。首先通读一遍文章,跳过缺失的单词,再根据上下文来判断所缺单词的含义,最后对选项进行区别,选出正确的那一项。
11.句意:在得知这个消息后,一些人把它们中的大多数带回家当作宠物。A. mistake错误;B. show表演;C. news消息;D. promise承诺。根据上文"an animal center in Houston found a group of little dogs outside(休斯敦的一家动物中心在外面发现了一群小狗)"可知,动物中心发现一群小狗这件事是一个消息,所以这里用"news"。"After knowing the news"表示"在得知这个消息后",符合语境。故选C。
12.句意:一只黑色的狗不像其他狗那么漂亮,所以没有人想收养它。A. shy害羞的;B. hungry饥饿的;C. strict严格的;D. pretty漂亮的。根据"so no one wanted to keep it(所以没有人想保留它)"结合常识可推断出,这只黑狗不被人喜欢的原因是它的外表,与其他狗相比不够漂亮。故选D。
13.句意:它待在动物中心,直到吉姆和他的父母把它带回家。A. until直到;B. because因为;C. if如果;D. though尽管。根据"It stayed at the animal center(它住在动物中心)"和"Jim and his parents took it home(吉姆和他的父母把它带回家了)"可知,小狗在动物中心待着,一直到吉姆一家把它带走,"until"表示时间上的"直到……为止",符合句子逻辑。故选A。
14.句意:他们不知道阿克塞尔会拯救吉姆的生命。A. move移动;B. save拯救;C. answer回答;D. refuse拒绝。根据后文"Thanks to it,Jim got help before the situation became worse.(多亏了它,吉姆在情况恶化之前得到了帮助。)"以及"Because Axel found the problem early,Jim was saved in time.(因为阿克塞尔很早就发现了问题,吉姆及时获救了。)"可知,阿克塞尔发现了吉姆的问题并及时通知了他的父母,使吉姆得到了及时的救助,所以它拯救了吉姆的生命,"save"符合文意。故选B。
15.句意:阿克塞尔跳到父母的床上,按压他们。A. onto到……上面;B. into进入;C. over在……上方;D. below在……下面。根据"the parents' bed"可知,小狗是跳到床的表面上,"jump onto"表示"跳到……上",强调动作的方向和结果是在物体的表面,符合小狗跳到床上这个动作描述。故选A。
16.句意:他们醒来,让它去客厅。A. gave up放弃;B. woke up醒来;C. sat down坐下;D. wrote down写下。根据前文提到阿克塞尔跳到父母床上按压他们,所以这里父母的反应应该是从睡梦中醒来,"woke up"符合语境。并且从"It was about 4 am on August 26th.(那是8月26日凌晨4点左右。)"这个时间点也能推断出当时父母正在睡觉,被小狗弄醒了。故选B。
17.句意:吉姆的父母认为它试图告诉他们一些事情,所以他们跟着它。A. nothing没有什么;B. everything一切;C. anything任何事情;D. something一些事情。根据"Axel started to bark(叫)and seemed worried. It was not common.(阿克塞尔开始吠叫,似乎很担心。这并不常见。)"可知,阿克塞尔的行为很反常,所以父母觉得它是有事情要告诉他们,"something"用于肯定句中,表示"一些事情",符合语义。故选D。
18.句意:阿克塞尔在吉姆的房间前停了下来。A. slept睡觉;B. laughed笑;C. stopped停止;D. ate吃。根据"Jim's parents walked in.(吉姆的父母走了进来。)"可知,阿克塞尔带着父母来到吉姆房间前,然后父母走进房间,所以阿克塞尔是在吉姆房间前停下了,"stopped"符合动作逻辑。故选C。
19.句意:吉姆告诉他们他感觉不到自己身体的右侧了。A. his他的(形容词性物主代词);B. him他(宾格);C. her她的(形容词性物主代词);D. hers她的(名词性物主代词)。根据句意可知,这里说的是吉姆自己的身体,修饰"body"用形容词性物主代词,且吉姆是男性,所以用"his"。故选A。
20.句意:而且他说话也不太清楚。A. clearly清楚地;B. slowly缓慢地;C. early早地;D. differently不同地。根据前文描述吉姆身体出现问题以及常理推断,身体不适会影响语言表达,导致说话不清楚,"clearly"符合语境。故选A。
21.句意:吉姆及时在医院接受了治疗。A. hotel酒店;B. school学校;C. park公园;D. hospital医院。根据"got treatment"结合常识可知,"hospital"是治疗疾病的地方,符合逻辑。故选D。
22.句意:我们以为他睡个好觉后会感觉好点。A. play玩;B. feel感觉;C. work工作;D. taste尝起来。根据"after a good sleep(睡个好觉)"可知,父母认为睡一觉后他在身体感觉上会好一些,"feel better"表示"感觉好点",符合语境。故选B。
23.句意:阿克塞尔总是密切关注家里的一切人和事。A. never从不;B. always总是;C. also也;D. even甚至。从阿克塞尔及时发现吉姆的问题并通知父母这件事可以看出,它平时就对家里的情况很关注,"always"表示频率高,"总是",符合对阿克塞尔行为的描述,说明它一直有这样的习惯。故选B。
24.句意:多亏了它,吉姆在情况变得更糟之前得到了帮助。A. joke笑话;B. reason原因;C. test测试;D. situation情况。根据句意可知,这里指的是吉姆身体不适的状况,"situation"表示"情况,状况",符合文意,即阿克塞尔让吉姆在病情没有进一步恶化之前得到了救助。故选D。
25.句意:当人们生病时,他们的血液化学成分可能会改变。A. sick生病的;B. free自由的;C. comfortable舒适的;D. noisy吵闹的。根据"their blood chemistry(化学成分)may change(他们的血液化学成分可能会发生变化)"以及前文吉姆生病的情节可知,这里说的是人生病时身体化学成分会变化,"sick"符合语境。故选A。
【答案】26.D
27.B
28.B
29.A
30.D
【知识点】应用文;志愿服务与公共服务
【解析】【分析】文章介绍了ORBIS(帮助视障人士的慈善机构)、底特律公共广播电台(筹款活动需志愿者)、联合国儿童基金会(帮助贫困国家儿童)和台中PAWS(动物保护组织,招募志愿者)四个组织及其需求或活动。
【点评】考查阅读理解。首先通读全文,了解全文大意,其次分析问题,抓住问题关键词,在文中寻找相关信息,确定答案。
26.细节理解题。根据"ORBIS is a charity. It helps people who can't see(看不见的人)(奥比斯是一个慈善机构。它帮助看不见的人)"可知,ORBIS帮助的是盲人。故选D。
27.推理判断题。根据"volunteering your time during one of the station's fundraising events, such as WDET's Pledge Drive(在电台的筹款活动中,如WDET的认捐活动,自愿贡献你的时间)"可知,WDET's Pledge Drive是一个筹款活动。故选B。
28.细节理解题。根据"UNICEF was set up on December 11th, 1946 to help children in poor countries(联合国儿童基金会成立于1946年12月11日,旨在帮助贫困国家的儿童)"可知,联合国儿童基金会的成立目的是帮助贫困国家的儿童。故选B。
29.细节理解题。根据"Taichung PAWS"部分中"Anyone with an interest in helping animals out is welcome to join us(欢迎任何有兴趣帮助动物的人加入我们)"可知,热爱动物的Judy可能会对Taichung PAWS感兴趣。故选A。
30.文章出处题。文章介绍了四个慈善机构或公益组织的信息,属于新闻报道或公益宣传类内容,最可能出现在报纸中。而旅游杂志、医院通知、故事书均与内容主题不符。故选D。
【答案】31.A
32.C
33.B
34.B
35.D
【知识点】说明文;学校生活
【解析】【分析】文章讲述了杭州一所学校举办了只有父亲参加的家长会以鼓励父亲积极参与家庭教育,并指出父亲在家庭教育中缺失的现象及其重要性,同时提出了改善父亲参与家庭教育的建议。
【点评】考查阅读理解。注意首先理解问题所问,带着问题从原文找到答案。
31.细节理解题。根据"On Aug 24,,a school in Hangzhou had a special meeting to which only dads were invited(8月24日,杭州一所学校举行了一次特别会议,只有爸爸们被邀请参加)"可知,这场"仅限爸爸"的家长会在杭州举行。故选A。
32.细节理解题。根据"The meeting hoped to 'encourage dads to actively take part in family education'(会议希望"鼓励爸爸们积极参与家庭教育")"可知,这场特殊会议的目的是鼓励爸爸参与家庭教育。故选C。
33.推理判断题。根据"most moms in China not only help their kids with homework, but also do housework at home. About 68 out of 100 moms do this(中国的大多数妈妈不仅帮孩子做作业,还在家做家务。100个妈妈中大约有68个这样做)"可知,约68%的中国妈妈既辅导孩子作业又做家务。故选B。
34.文章结构题。文章第①段以提问引入话题,第②段介绍杭州的特殊会议,第③-⑤段分析爸爸在家庭教育中的现状和重要性。整体结构为"引入话题(①)—— 事件介绍(②)—— 分析论证(③④⑤)",对应选项B的结构(总—分)。故选B。
35.主旨大意题。全文围绕"爸爸参与家庭教育"展开,通过杭州的特殊会议和社会调查,强调爸爸在孩子教育中的重要性,核心话题是家庭教育。故选D。
【答案】36.C
37.D
38.D
39.C
40.A
【知识点】议论文;自我提升
【解析】【分析】全文围绕"如何扭转生活"展开,从写下目标、剔除消极事物、寻求帮助等方面提出建议。
【点评】考查阅读理解。首先要通读全文,了解文章大意,紧紧抓住上下文语境所提供的信息,然后明确词意,结合排除法逐一选出答案,最后再通读全文,核对答案。
36.细节理解题。根据"To stop this, you should write down your goals(为了阻止这种情况,你应该写下你的目标)"可知,阻止思绪混乱的方法是写下目标。故选C。
37.词义猜测题。根据"Short-term pleasure such as junk food or computer games is not true happiness. You'd better cut out a lot of the negative things in your life(像垃圾食品或电脑游戏这样的短暂快乐并非真正的幸福,你最好剔除生活中许多消极的事情)"可知,"negative"指与"真正的幸福"相悖的"不愉快/无意义的事物",与"Unhappy"语义最接近。故选D。
38.细节理解题。根据"If you still can't change by yourself,there is no shame in finding help from someone(如果你仍然无法独自改变,向他人寻求帮助并不丢人)"可知,无法独自改变时应寻求帮助。故选D。
39.推理判断题。根据"You need to find what helps you out and then stick to(坚持)it(你需要找到帮助自己的方法,然后坚持下去)"可知,一旦找到有效的改变方式,就应持续践行。选项C表述正确。故选C。
40.最佳标题题。全文围绕"如何扭转生活"展开,从写下目标、剔除消极事物、寻求帮助等方面提出建议,核心主题为"如何让生活好转"。故选A。
【答案】41.正确
42.错误
43.正确
44.错误
45.正确
【知识点】说明文;生命安全
【解析】【分析】文章指出夏季对14岁及以下儿童来说是最危险季节,因儿童暑假期间户外活动增多易发生意外,为此美国国家安全儿童运动在"全国安全儿童周"期间发起了"让儿童安全过夏"运动,并提供了一些夏季安全提示。
【点评】考查任务型阅读。做题时结合原文和题目有针对性找出相关语句进行仔细分析,结合选项选出正确答案。
41.推理判断题。根据"experts say that it is also the most dangerous,especially for children aged 14 and under(专家表示,夏季也是最危险的季节,尤其是对14岁及以下儿童而言)"可知,夏季也是最危险的季节,尤其是对14岁及以下儿童而言。题目表述与原文一致。故答案为正确。
42.推理判断题。根据"While we encourage children to be active and spend time outdoors(尽管我们鼓励孩子们积极活动并在户外活动)"可知,专家并未建议停止户外活动,而是强调安全的重要性。题目表述与原文不符,故答案为错误。
43.推理判断题。根据"To help children stay safe, the NSKC started a 'Make it a Safe Kids Summer' Campaign(为帮助儿童保持安全,NSKC发起了‘让儿童安全度夏'运动)"可知,‘让儿童安全度夏'运动是为帮助儿童保持安全。题目表述与原文一致。故答案为正确。
44.推理判断题。文中NSKC给出的安全提示包括"系安全带、游泳时有成人陪同、水上运动穿救生衣、遵守交通规则"共四条,而非两条。题目表述与原文不符,故答案为错误。
45.推理判断题。全文围绕夏季儿童安全展开,通过研究结果和安全提示呼吁儿童注意自身安全,题目表述与主旨一致。故答案为正确。
【答案】46.D;47.A;48.E;49.B;50.C
【知识点】说明文;植物种植
【解析】【分析】文章介绍了竹子这一令人惊叹的植物,包括其生长特性、种类多样性、广泛用途以及在亚洲和非洲一些国家中作为廉价材料在建筑和引水方面的应用。
一位日本科学家曾报道过一种竹子,其生长速度为1。24小时内5米。
B.因为竹子很结实,所以也被用于建筑。
C.在非洲,贫困农民被教导如何用竹子找水。
D.很多人称这种植物为树,但它是一种草。
E.有些竹子很瘦。
【点评】考查任务型阅读。做题时结合原文和题目有针对性找出相关语句进行仔细分析,在抓住关键句子的基础上合理地分析才能得出正确的答案。
46.根据"Like other kinds of grass, a bamboo plant may be cut very low to the ground,but it will grow back very quickly(像其他种类的草一样,竹子可能被砍得很低,但很快就会长回来)"可知,这里在强调竹子像草一样的生长特性,所以前面应该是说竹子其实是一种草,D项"Many people call this plant a tree,but it is a kind of grass(很多人称这种植物为树,但它是一种草)"符合题意,故选D。
47.根据前文提到竹子生长迅速可知,此处应进一步说明了竹子生长速度之快。A项"A Japanese scientist once reported a bamboo plant which grew meters in 24 hours(一位日本科学家曾报道过一种竹子,24小时内长到米)"通过日本科学家报告的竹子在24小时内生长1.5米的例子,进一步说明了竹子生长速度之快,与前文内容衔接紧密,故选A。
48.根据"Not all bamboo looks the same"以及"They may only grow to be a few centimeters wide while others may grow to be more than 30 centimeters wide(并非所有竹子看起来都一样,它们可能只长到几厘米宽,而其他竹子可能长到30厘米宽以上)"可知,这里是在描述不同竹子外观上的差异,E项"Some bamboo plants are very thin(有些竹子很细)"符合语境,故选E。
49.根据"Bamboo has been used to make many things such as hats and kitchen tools"以及"They often use bamboo for buildings and supporting new buildings and bridges while they are being built(竹子已被用于制作许多东西,如帽子和厨房工具。他们经常用竹子建造建筑物,并在建造新建筑物和桥梁时为其提供支撑)"可知,此处是说竹子因为坚固所以也被用于建筑方面,B项"Because it is strong,bamboo is also used for building(因为竹子很结实,所以它也被用于建筑)"起到了承上启下的作用,故选B。
50.根据"These African countries need a cheap way to find water because they have no money, and their crops often die from no rain and no water. Bamboo pipes help poor farmers bring water to their fields without spending a lot of money(这些非洲国家需要一种廉价的方式来寻找水源,因为他们没有钱,而且他们的作物经常因没有雨水和水而死亡。竹管帮助贫困农民在不花很多钱的情况下把水送到田里)"可知,这里讲的是非洲的情况,竹子被用来帮助农民找水,C项"In Africa,poor farmers are taught how to find water using bamboo(在非洲,贫困农民被教导如何用竹子找水)"符合文意,故选C。
【答案】51.Jilin University
52.By finishing 100 class hours within four months. / They need to finish 100 class hours within four months.
53.A professor at Jilin University.
54.More than 20 different kinds of classes.
55.He hopes to help his child to be a happier and better person.
【知识点】教育类;说明文;家庭生活
【解析】【分析】吉林大学开设了家庭教育专业以帮助家长成为更好的父母,该专业提供多种课程供家长根据孩子年龄和问题选择,旨在减轻家长压力并建立健康亲子关系,一位家长希望通过学习这些课程帮助孩子成为更快乐、更优秀的人。
【点评】考查任务型阅读。做题时结合原文和题目有针对性找出相关语句进行仔细分析,结合选项选出正确答案。
51.根据"Jilin University started the family education major(吉林大学开设家庭教育专业)"可知,开设家庭教育专业的是吉林大学。故填Jilin University。
52.根据"To get a diploma,they need to finish 100 class hours within four months(要获得文凭,他们需要在四个月内完成100个学时的课程)"可知,父母获得文凭的方式是在四个月内完成100课时。故填By finishing 100 class hours within four months. / They need to finish 100 class hours within four months.
53.根据"Yan Hanbing,a professor at Jilin University(严寒冰,吉林大学教授)"可知,严寒冰是吉林大学的一名教授。故填A professor at Jilin University.
54.根据"There are more than 20 different kinds of classes for parents to choose from(有20多种不同类型的课程供家长选择)"可知,家长可选的课程种类超过20种。故填More than 20 different kinds of classes.
55.根据"Hao Zhaoqiang... said,'I hope to help my child to be a happier and better person.'(郝兆强说:"我希望帮助我的孩子成为一个更快乐、更好的人。")"可知,郝先生希望帮助孩子成为更快乐、更优秀的人。故填He hopes to help his child to be a happier and better person.
【答案】56.an;57.true;58.when;59.more;60.However;61.going;62.up;63.come;64.won;65.volunteers
【知识点】记叙文;日常活动
【解析】【分析】文章讲述了年轻潜水爱好者弗兰克因目睹海洋塑料污染严重而决心清理海洋,他克服困难研发出利用洋流和风力收集塑料垃圾的漂浮栅栏项目,并因此获奖,后成立"海洋清理"组织,与多方合作努力净化海洋,以改善世界环境。
【点评】考查语法填空。根据短文大意和语境选择合适的单词,并用其正确的形式填入空白处,使补全后的短文意思通顺,语法正确,结构完整,注意单词的适当形式。
56.句意:将梦想变为现实不是一件容易的事。根据句意可知,表泛指"一件",应用不定冠词。且此处"easy"以元音音素开头,应用不定冠词an。故填an。
57.句意:一个叫弗兰克的年轻人想努力让他的梦想成真。根据句意可知,此处指"梦想成真"。"come true"意为"实现",固定短语。故填true。
58.句意:弗兰克16岁时在澳大利亚潜水。分析句子结构可知,此处引导时间状语从句,且表示"当……时",应用连词when。故填when。
59.句意:他震惊地发现海里的塑料袋比鱼还多。much多的,形容词。根据"than"可知,此处应用比较级,much的比较级为more,故填more。
60.句意:然而,所有人都告诉他,他无法阻止塑料袋进入海洋。根据句意可知,前后句为转折关系,且用逗号隔开,应用转折连词however连接,句首首字母大写,故填However。
61.句意:阻止塑料袋进入海洋。go去,动词。from介词,后接动名词形式。"stop...from doing sth."意为"阻止……做某事",固定短语。故填going。
62.句意:但这个年轻人没有放弃。根据句意可知,此处指"放弃"。"give up"意为"放弃",固定短语。故填up。
63.句意:栅栏可以让塑料袋聚集在一起。come来,动词。使役动词"make"后接动词原形作宾语补足语,故填come。
64.句意:最后,弗兰克因这个项目获奖。win赢得,动词。根据句意可知,此处讲述过去发生的事,用一般过去时,动词应用过去式,win的过去式为won,故填won。
65.句意:与科学家、工程师和志愿者一起。volunteer志愿者,名词。分析句子结构可知,此处与名词"scientists,engineers"并列,应用名词复数形式volunteers。故填volunteers。
66.【答案】Among Chinese mythological figures, Nuwa impresses me most. In the story, the sky collapsed, bringing floods and disasters. Nuwa melted multicolored stones to repair the sky and cut off a turtle's legs to support it. She also created humans and saved them from danger.
Nuwa shows great courage and selflessness. Her story reflects ancient people's hope for a peaceful life and teaches us to be brave in the face of challenges. It's truly a precious part of Chinese culture.
【知识点】提纲作文;说明文;历史人物及其事迹
【解析】【分析】这是一篇提纲作文。按照所给的提示内容用英语简单介绍及评价中国神话故事中的一位人物。写作中要包含所给的提示内容,详细描述中国神话故事中的一位人物。根据材料内容可知本文要用一般过去时,人称主要是第三人称单数,注意并列连词的使用及主谓一致问题,写作中注意上下文的过渡,要符合逻辑关系,符合英语的表达习惯。
【点评】这篇短文需要根据所给内容的提示将内容逐一进行了陈述。内容需切题,意思需连贯,表达需清楚、完整,时态运用需灵活准确。一些可能出现的固定短语,如decided to move away;put all the rubble into the sea;decide to do sth等以及能出现的句型结构,如Yu Gong was a great person who never gives up. I think we should learn about him.They kept on digging and never give up.等运用较为得体,表达比较准确,使文章更加流畅,自然。
67.【答案】 As a middle - school student, I'm constantly faced with various pressures. Academic pressure from exams and assignments is the most prominent one.
I've found several effective ways to relieve stress. Firstly, physical exercise is a great stress - buster. Whenever I feel overwhelmed, I go for a jog in the park near my home. The fresh air and the rhythm of running make me forget about my worries for a while. Also, the sense of achievement from reaching my running goals gives me a confidence boost.
Secondly, I turn to hobbies. Drawing is my favorite. When I pick up my paintbrush and start creating, I enter a world of my own. It allows me to express my emotions freely.
Finally, talking to my parents is crucial. Sharing my problems with them not only lightens my mental burden but also gives me valuable advice. Through these methods, I'm better able to handle the pressures in my life.
【知识点】应用文写作;说明文;自我管理
【解析】【分析】这是一篇应用文作文。按照所给的提示内容结合自身经历谈谈你是如何减压的。写作中要包含所给内容,结合自身经历阐明观点。根据材料内容可知本文要用一般现在时,人称主要是第一人称单数,注意并列连词的使用及主谓一致问题,写作中注意上下文的过渡,要符合逻辑关系,符合英语的表达习惯。
【点评】这篇短文需要根据所给内容的提示将内容逐一进行了陈述。内容需切题,意思需连贯,表达需清楚、完整,时态运用需灵活准确。一些可能出现的固定短语,如deal with the pressure;spend time with my family or friends等以及可能出现的句型结构,如My pressure mainly comes from schoolwork,relationship with others and so on. In order to deal with the pressure, I often do some sports, such as running, swimming and playing football.等运用较为得体,表达比较准确,使文章更加流畅,自然。
郑重声明:本文版权归原作者所有,转载文章仅为传播更多信息之目的,如作者信息标记有误,请第一时间联系我们修改或删除,多谢。
