Module 1 Unit 1 Great explorations 单元培优卷(原卷版+解析版)沪教牛津版九年级下册英语

参考答案及试题解析
选择题
单项选择
1.C
【详解】句意:船长是如此骄傲以至于他最后被希腊人抓住了。
考查so … that引导结果状语从句。too...to...太……而不能……;enough…that…搭配错误;so...that...如此…… 以至于……;enough...to...足够去做……。第二空后“he was seized by the Greeks at last”为句子,所以这里不能用不定式符号to,排除A和D;enough“足够地”,副词,修饰形容词或副词时要放在所修饰词的后面,即proud enough,排除B;“so”后面接形容词或副词,“that”引导结果状语从句。“proud是形容词,“he was seized by the Greeks at last”是一个句子,符合“so...that...”的用法。故选C。
2.D
【详解】句意:广受欢迎的网红李子柒帮助人们看到了保持中国传统活力的价值。
考查名词辨析。discovery发现;magic魔力;secret秘密;value价值。根据“Li Ziqi, a popular influencer, helps people see the ... of keeping Chinese traditions alive.”可知,帮助人们看到保持中国传统活力的价值。故选D。
3.D
【详解】句意:——我们今天去骑自行车好吗?——乌云密布,预示着可能要下雨。我们最好呆在家里。
考查动词辨析。develop发展;remember记得;meet遇见;suggest表明,预示。根据“The dark clouds,...that it might rain.”可知,此处是在描述乌云密布预示着可能要下雨,所以应该用suggest。故选D。
4.C
【详解】句意:黄山以自然奇观而闻名,也以其高品质的茶叶而闻名。
考查介词用法。be known as作为……而闻名;be known for因……而闻名。根据“a natural wonder”可知,第一空表示黄山作为自然奇观的身份而闻名,故用“as”;第二空表示黄山因高品质的茶叶而闻名,故用“for”。故选C。
5.A
【详解】句意:面对全球经济衰退,各国正在共同努力改善这种状况。
考查动词辨析。improve改善,提高,增进;develop发展,开发,成长;change改变,变化;transform使变形,使改观,改造。根据“In the face of the global economic downturn, countries are working together to…the situation.”可知,面对全球经济衰退,各国应是共同努力改善这种状况。故选A。
6.B
【详解】句意:许多人认为电子书和纸质书一样好。
考查形容词原级比较。as well as也;as good as和……一样好;as better as表述错误;so good as通常用于否定句中。根据“Many people believe that e - books are just...paper books.”可知,此处表达的是电子书和纸质书一样好,是肯定句,要用as good as,故选B。
7.D
【详解】句意:你知道中国是世界上最古老的国家之一吗?
考查名词辨析。cities城市;people人民;populations人口;countries国家。根据“Do you know that China is one of the oldest...in the world ”可知,此处需要填入一个名词来表示中国是世界上最古老的“国家”。结合常识,中国是一个国家,且历史悠久,因此“countries”最符合语境。故选D。
8.A
【详解】句意:史密斯先生给我们提供了如此多宝贵的建议,以至于我们最终成功地解决了问题。
考查形容词辨析和so...that引导结果状语从句。so many如此多,修饰可数名词复数;too many太多,修饰可数名词复数;so much如此多,修饰不可数名词;too much太多,修饰不可数名词。根据“valuable suggestions”可知,空后是可数名词复数,排除C、D;根据“that we solved the problems successfully at last.”可知,此句为so...that引导的结果状语从句。故选A。
9.A
【详解】句意:——昨天除了怀特先生,所有的工人都回家了,为什么?——因为他在值班。
考查词汇辨析。except除了……之外,表示不包括在内;besides除了……之外还有,表示包括在内;except for用于指整体中的个别例外;but但是,表示转折。根据“All the workers went home yesterday ... Mr. White”及“Because he was on duty”可知,是指除了怀特先生没有回家,其他人都回家了,表示不包括在内。故选A。
10.C
【详解】句意:李叔叔帮我把自行车修好了,它看起来比以前好多了。
考查动词短语辨析。use up用完,耗尽;give up放弃;fix up修理,修补;set up建立,设立。根据下文“it looks nicer than before”可知,此处是指自行车被李叔叔修理后,看起来比以前好多了,应用“fix up”。故选C。
11.A
【详解】句意:——5月9日,中国馒头出现在法国的面包节上。——真神奇!中国食物将被世界上更多的人所熟知。
考查形容词短语。be known to为……所了解/知道,后接表示人的词语;be known for因……而著名;be known as作为……而著名。根据“ more people around the world”可知此处指中国食物被全世界更多人知道,A选项符合。故选A。
12.C
【详解】句意:这些体育课程对于塑造学生的身体非常有帮助。
考查动词辨析。raise举起,提高,筹集;compare比较,对比;shape塑造,使成形;spread传播,扩散。根据“These sports courses are great to … students’ bodies.”可知,此处是指这些体育课程对学生身体的塑造是有积极作用的,比如增强体质、塑造体型等。故选C。
13.D
【详解】句意:如果我做得好,我毫不怀疑在我之后的人会做得同样好,甚至更好。
考查副词短语和比较级。as well as意为“和……一样好;也”,是连词短语,后接比较的对象;as well意为“同样地;也”,是副词短语。第一空后无比较的对象,用“do as well”表示“做得同样好”。better是well的比较级;better than后需接比较的对象。第二空后无比较的对象,用“do better”表示“做得更好”。故选D。
14.A
【详解】句意:这学期她进步很大,老师经常表扬她。
考查so...that与such...that。progress是不可数名词,排除选项CD;so不能直接修饰不可数名词,排除选项B。故选A。
15.A
【详解】句意:小女孩看到那只大狗时吓得动弹不得。
考查结果状语从句。so...that如此……以至于,so后接形容词/副词,that后接从句;too...to太……而不能,to后接动词原形;enough to足够……去做, enough用在形容词后,to后接动词原形;such…that如此……以至于,such修饰名词。分析句子结构可知,第一个空空后“scared”为形容词,第二个空后为从句,应用so...that引导结果状语从句。故选A。
二、完型填空
16.D 17.C 18.A 19.A 20.D 21.B 22.B 23.C 24.D 25.A 26.C 27.B 28.C 29.D 30.B
【导语】本文是记叙文,讲述了爱好帆船的杰夫夫妇带着3个孩子驾船环游世界。
16.句意:他们第一次见面是在一个帆船俱乐部,他们的梦想是驾船环游世界。
knew知道;married嫁;娶;joined加入;met见面。根据“at a sailing club”可知,此处表示在某地方遇见。故选D。
17.句意:他们第一次见面是在一个帆船俱乐部,他们的梦想是驾船环游世界。
from来自;in在……里面;around环绕;through从内部穿过。根据“the world”可此处指的是环游世界。故选C。
18.句意:因此,当杰夫在1999年1月失业时,他们决定让他们的梦想成真。
dream梦想;work工作;discovery发现;decision决定。根据“come true”可知此处指的是梦想实现。故选A。
19.句意:艾莉森辞去了老师的工作,他们买了一艘八米长的帆船,夏洛蒂·罗斯号。
bought买;used使用;built建造;borrowed借。根据“an eight-metre sailing boat”可知是买一艘船。故选A。
20.句意:他们想从英国到南非,然后到澳大利亚,穿过南太平洋到阿根廷,再穿过大西洋回到英国。
in the way挡路;firstly首先;in the middle在中间;then然后。根据“from Britain to South Africa”可知,后文表示先后,应用then。故选D。
21.句意:他们想从英国到南非,然后到澳大利亚,穿过南太平洋到阿根廷,再穿过大西洋回到英国。
finally最后;back回来;away远离;next下一个。根据“Britain across the Atlantic”可知,英国是起点也是终点,所以是回到英国。故选B。
22.句意:他们并不是第一个踏上这段旅程的人,但这次有一个很大的不同——杰夫和艾莉森带着他们的三个孩子。
plan计划;journey旅行;boat小船;idea想法。根据“make their...”可知此处指的是踏上这趟旅程,故选B。
23.句意:他们并不是第一个踏上这段旅程的人,但这次有一个很大的不同——杰夫和艾莉森带着他们的三个孩子。
two两个;few几乎没有,加可数名词复数;three三个;little几乎没有,加不可数名词。根据“ten-year-old Oliver, Charlotte, who was seven, and three-year-old Daniel.”可知是三个孩子。故选C。
24.句意:令他们惊讶的是,数百名朋友和记者都在那里迎接他们。
excitement兴奋;agreement一致;sadness悲伤;surprise惊讶。根据“hundreds of friends and journalists were there to meet them.”可知很多朋友和记者在等他们,很让他们惊讶。故选D。
25.句意:这非常困难。
difficult困难的;interesting有趣的;necessary有必要的;smooth平滑的。根据“But it was also the best two years of my...”可知,后文转折,所以这趟旅程是困难的。故选A。
26.句意:但这也是我人生中最美好的两年。
journey旅行;time时间;life生命;memory记忆。根据“the best two years of”可知,这两年是我生命中的一段美好时光。故选C。
27.句意:我们看到了大多数人从未见过的东西。
ever曾经;never从不;always总是;sometimes有时候。根据“One morning we got up and there were three whales near the boat. . . that was fantastic!”可知,杰夫一家人旅程看到的东西是大多数人从未看到过的。故选B。
28.句意:每个人都想问一个问题。
It它;Here这里;There那里;That那个。根据“...was one question everyone wanted to ask”可知,此处应用there be句型,表示“有”。故选C。
29.句意:杰夫回答道。
smiled微笑;agreed同意;asked询问;answered回答。前文提到了“question”,后文应该做回答,故选D。
30.句意:当然,我们有时会争吵,但我们是一个伟大的团队。
club俱乐部;team队伍;union联合;inventor发明家。此处but转折,一家人也是一个团队。故选B。
三、阅读单选
(A)、31.C 32.D 33.C
【导语】本文是一篇记叙文。主要讲述了Allen护送最后一位乘客回家时,被黄蜂蜇伤后求助最终成功得救的故事。
31.细节理解题。由原文“what he didn’t know was that the first sting had turned his body into a time bomb waiting for the next to set off an explosion.”可知,Allen不知道第一次蜇伤已经变成定时炸弹,所以他不知道如果再被蜇伤一次,将会失去生命。故选C。
32.推理判断题。由原文“Allen had heard that wasps can become more likely to sting in summer.”可知,黄蜂在夏天更有可能蜇人,所以Allen被蜇的原因不是因为他看了蜂窝。shouldn’t have done表示“本不应该做某事”。故选D。
33.标题归纳题。本文主要讲述Allen被黄蜂蜇伤求助成功后最终得救的故事,故“与死亡赛跑”符合全文大意。故选C。
(B)、34.D 35.A 36.B 37.D
【导语】本文是一篇说明文,主要讲述了由于大气中二氧化碳含量过高导致海洋酸性增大的现象。
34.推理判断题。根据第二段“The lowering of the water’s PH value is not great at the moment but could cause a serious threat to current ocean life if it continues, they warn.”可知,目前海水PH值的下降幅度不大,但如果持续下去,可能会对当前的海洋生物造成严重威胁。故选D。
35.细节理解题。根据第五段“Coral reefs and other organisms whose shells contain calcium carbonate (小行星) may be particularly affected if the water’s acidity levels keep going up, the team predict.”可知。如果海水的酸度持续上升,珊瑚礁和其他外壳中含有碳酸钙的生物可能会受到特别的影响。故选A。
36.词义猜测题。根据第二段“The lowering of the water’s PH value is not great at the moment but could cause a serious threat to current ocean life if it continues, they warn.”可知,目前海水PH值的下降幅度不大,所以acidic意为,“酸的”,故选B。
37.主旨大意题。根据第一段“The researchers from California report that the change is taking place in response to higher levels of carbon dioxide in the atmosphere.”及全文可知,本文通过列举大气中二氧化碳含量的升高导致海洋水酸性增大的现象,告诫人们要重视这个问题。故选D。
(C)、38.D 39.B 40.C 41.D
【导语】本文主要介绍了英国下午茶的来历以及咖啡文化。
38.细节理解题。根据“As a result, people often got very hungry during the long wait between these two meals.”可知,安娜介绍了喝下午茶的想法是因为她发现人们在两个正餐之间因为等很久而会很饿。故选D。
39.词句猜测题。根据“Soon, afternoon tea parties became popular social occasions.”及“Today, afternoon tea parties continue to play an important part in the social life in modern Britain.”可知,此处表达下午茶聚会成为了流行的“社交活动”。故选B。
40.细节理解题。根据“People often use the words ‘Will you come for coffee ’ to mean ‘Would you like to come to my home for a chat ’” 可知,人们经常用“你愿意来喝咖啡吗?”代指“你愿意来我家聊天吗?”。故选C。
41.最佳标题题。全文介绍的是英国下午茶的由来和咖啡文化,选项D“英国茶与咖啡文化”符合语境。故选D。
(D)、42.C 43.A 44.D 45.C
【导语】本文主要描述了美国的著名运动员杰西·欧文斯的经历。他出生在一个黑人家庭,青年时代在体育方面取得了不凡的成就,因为肤色问题,无论是在国外还是国内都受到了不公的待遇。
42.细节理解题。根据“She thought he had said ‘Jesse’, and he had a new name.”可知得到这个名字是因为老师错把“J.C.”听成了Jesse。故选C。
43.推理判断题。根据“James Cleveland Owens was the son of a farmer and the grandson of black slaves.”及文中介绍的受到的不公平待遇可推出没有收到来自总统的电话是因为他的种族问题。故选A。
44.细节理解题。通读全文可知正确的顺序是:他和家人去了克利夫兰→詹姆斯做兼职挣学费→欧文斯摔倒了,伤了背→詹姆斯在十大比赛中创造了许多记录→他在奥运会上获得了成功→他被美国授予荣誉。故选D。
45.句意猜测题。根据“Time has stood still for me. That golden moment dies hard.”可知“They have kept me alive over the years”介绍金牌对他的鼓舞作用,这句话意为“他们鼓励他克服生活中的困难”。故选C。
非选择题
四、词汇应用
46.excited
【详解】句意:霍莉非常兴奋,以至于在比赛前都无法入睡。根据“so ... that”可知,此处需要一个形容词来描述主语Holly的状态,形容人用excited“激动的”。故填excited。
47.development
【详解】句意:科学技术的发展大大改变了我们的生活。根据“The...of science and technology has changed our lives a lot.”可知,此处需要使用名词形式,表示科学技术的发展大大改变了我们的生活。develop“发展”是动词,名词形式development,the development of...表示“……的发展”。故填development。
48.relatives
【详解】句意:我的家庭很大,所以我在这个城市有很多亲戚。根据“My family is big, so I have many…in this city.”的语境可知,此处指有很多亲戚在这个城市,relative“亲戚”,根据空前的“many”可知,此处用复数形式。故填relatives。
49.(w)ealth
【详解】句意:失去健康比失去财富更严重。根据汉语和首字母提示可知,此处应填wealth“财富”,不可数名词,故填(w)ealth。
50.people
51.routes
【详解】句意:丝绸之路是东西方贸易的一系列路线。route“路线”,名词,根据空前的“a series of”可知,此处用复数形式。故填routes。
52.introduction
【详解】句意:我们老师正在为三位伟大的探险家做一个简单的介绍。根据空前的“brief”可知为形容词,要修饰名词,由空前的不定冠词a可知,此处填名词单数;introduce“介绍”,为动词,introduction是其名词形式。故填introduction。
53.continents
【详解】句意:哥伦布的航行使美洲大陆向欧洲开放。根据“Columbus’s voyages opened up the American...to Europe. ”以及所给词可知,此处指美洲大陆,而美洲大陆包含南、北、中美洲三个大陆,所以此处的continent应用复数形式。故填continents。
54.to explore
【详解】句意:我想有一天自己能去探索这个世界。根据句意和英文提示可知,want to do sth.想做某事,固定短语,所以此空应为to explore。故填to explore。
五、完成句子
55.It is said are used to washing silk clothes by hand.
【详解】根据中英文对照可知,句中缺少“据说”和“习惯用手洗丝绸的衣服”的英文内容。据说英文为“It is said”;习惯做某事“be used to doing”,后接动名词;用手“by hand”;洗丝绸的衣服“wash silk clothes”。“more and more people”是复数,“be动词”需用“are”;根据句意结构和中英文提示,故填It is said;are used to washing silk clothes by hand。
56.so hot that
【详解】根据中英文对照可知,此处应用“so+形容词/副词+that从句”结构,表示“如此……以至于……”;hot“热的”,形容词。故填so;hot;that。
57.development
【详解】根据中英文对照可知,空处缺“发展”的英文表达。根据“growth and”可知,此处填名词。development意为“发展”,不可数名词。故填development。
58.so that
【详解】根据中英文对照可知,空处应填so...that...“如此……以至于……”,引导结果状语从句。故填so;that。
59.was interested in that
【详解】be interested in“对……感兴趣”,so...that...“如此……以致于……”,根据“joined”可知,此处用一般过去时,主语David是第三人称单数形式,谓语用第三人称单数形式,故填was;interested;in;that。
六、短文选词填空
60.opened 61.how 62.stronger 63.So 64.culture 65.widely 66.spread 67.role 68.healthy 69.also
【导语】本文主要介绍了中国许多学校引入了药草种植课程,以发展中医药。
60.句意:朝天宫民族小学最近开设了一个药草园。根据“a herb farm recently”可知,最近开设了一个药草园,open“开设”,由“has”可知时态是现在完成时,需填过去分词形式。故填opened。
61.句意:当地中医院的专家教学生们如何在花园里种植药草。“... they could plant them in the garden”部分是宾语从句,根据句意可知是教学生们“如何”种植药草,how“如何”符合语境。故填how。
62.句意:医院还赠送了100多本关于中医的漫画书,以帮助孩子们比以前更感兴趣地发展草药医学。根据“develop... interest in herbal medicine than before”可知,比以前更感兴趣,strong“强烈的”,用比较级stronger。故填stronger。
63.句意:因此,学生们可以在课堂上学习种植药草和用药草烹饪。根据前句“Xinhongxing Primary School in Shanghai has introduced TCM courses to students of all grades.”可知,前后句是因果关系,so“因此”符合语境,句首首字母大写。故填So。
64.句意:这些课程让学生更好地了解中医药,并使他们为中国传统和国家丰富的文化感到自豪。根据“Chinese traditions and the country’s rich...”可知指国家丰富的文化,culture“文化”符合语境,不可数名词。故填culture。
65.句意:其中一些药草在中国菜肴中被广泛使用。根据“used in Chinese dishes”结合备选词可知,指被“广泛地”使用,wide广泛的、宽广的,形容词;widely广泛地,副词,这里修饰动词“used”。故填widely。
66.句意:通过照顾这些植物,这些学生可以获得制作草药的第一手经验,并将中医文化传播到他们自己的国家。根据“TCM culture to their own countries”可知,这里指将中医文化“传播”到他们自己的国家,spread传播,动词,符合语境,在句中和“get”并列,故同样使用原形。故填spread。
67.句意:中草药在中医中起着重要作用,它们也被用于中国菜肴中,以帮助人们保持健康。play an important role in...在……中起重要作用,固定短语,且符合语境。故填role。
68.句意:中草药在中医中起着重要作用,它们也被用于中国菜肴中,以帮助人们保持健康。“keep”后需填形容词作表语,结合备选词可知,指保持“健康”,health健康,名词;healthy健康的,形容词。故填healthy。
69.句意:引入药草种植课程不仅帮助学生了解更多关于中草药的知识,还帮助将这些古老的传统传递给年轻的学生。本句使用固定短语“not only...but also不仅……而且”,且符合语境。故填also。
七、材料作文
70.例文
Hello, everyone, I would like to introduce my favourite explorer to you. Bear Grylls, known as the famous host of Discovery Channel, used to be a soldier, and now is a writer. He once travelled around the British Isles by water scooter and across the north Atlantic by ship. He climbed the Qomolangma successfully and survived in the deadly desert. Later, in order to help people learn about the outdoor survival skills, he hosted the famous programme Man vs Wild. His experience of adventure and exploration gave people a very deep impression. He also wrote a popular novel named Mission Survival, which helps a lot of teenagers. I like him so much that I never miss his programmes. Do you want to watch it with me
【详解】1.题干解读:题目要求根据提示内容写一篇短文,介绍探险家贝尔·格里尔斯,要包含所有提示内容,可适当发挥。
2.写作指导:写作时要以一般过去时为主,辅以一般现在时,人称多用第三人称。写作时要讲内容提示中的四个要点写全,要做到无单词拼写和语法错误。2024 - 2025学年九年级下册英语沪教牛津版Unit 1 Great explorations 单元培优卷
注意事项
1. 全卷满分100分。考试时间90分钟。试题包含选择题和非选择题。考生答题全部答在答题卡上,答在本试卷上无效。
2. 请认真核对监考教师在答题卡上所粘贴条形码的姓名、考试证号是否与本人相符,再将自己的姓名、考试证号用0.5毫米黑色墨水签字笔填写在答题卡及本试卷上。
3. 答选择题必须用2B铅笔将答题卡上对应的答案标号涂黑。如需改动请用橡皮擦干净后,再选涂其他答案。答非选择题必须用0.5毫米黑色墨水签字笔写在答题卡的指定位置,在其他位置答题一律无效 。
第一部分 选择题(满分:45分)
一、单项选择(本大题共15小题,每小题1分,共15分)
( )1.The captain was ________ proud ________ he was seized by the Greeks at last.
A.too, to B.enough, that C.so, that D.enough, to
( )2.Li Ziqi, a popular influencer, helps people see the ________ of keeping Chinese traditions alive.
A.discovery B.magic C.secret D.value
( )3.—Shall we go bike riding today
—The dark clouds, ________ that it might rain. We’d better stay at home.
A.develop B.remember C.meet D.suggest
( )4.Mount Huangshan is known ________ a natural wonder. It is also known ________ its high-quality tea.
A.for; as B.as; as C.as; for D.for; for
( )5.In the face of the global economic downturn, countries are working together to ________ the situation.
A.improve B.develop C.change D.transform
( )6.Many people believe that e-books are just _______ paper books.
A.as well as B.as good as C.as better as D.so good as
( )7.Do you know that China is one of the oldest ________ in the world
A.cities B.people C.populations D.countries
( )8.Mr. Smith offered ________ valuable suggestions to us that we solved the problems successfully at last.
A.so many B.too many C.so much D.too much
( )9.—All the workers went home yesterday ________ Mr. White, why
—Because he was on duty (值班).
A.except B.besides C.except for D.but
( )10.Uncle Li helped me ______ my bike, and it looks nicer than before.
A.use up B.give up C.fix up D.set up
( )11.—On May 9th, Chinese steamed bun (馒头) appeared in the bread festival in France.
—Amazing! Chinese food will ________ more people around the world.
A.be known to B.be known for C.be known as
( )12.These sports courses are great to ________ students’ bodies.
A.raise B.compare C.shape D.spread
( )13.If I do well, I have no doubt that those who come after me will do ________ and even ________.
A.as well as; better B.as well as; better than C.as well; better than D.as well; better
( )14.This term she has made ________ that the teacher often praises her.
A.such great progress B.so great progress C.such a great progress D.so great a progress
( )15.The little girl was ________ scared ________ she couldn’t move when she saw the big dog.
A.so; that B.too; to C.enough; to D.such; that
二、完型填空(本大题共15小题,每小题1分,共15分)
Engineer Jeff Dent, 46, and wife Alison, 44, always loved sailing. They first 16 at a sailing club and their dream was to sail 17 the world.
So, when Jeff became unemployed in January 1999, they decided to make their 18 come true. Alison left her job as a teacher and they 19 an eight-metre sailing boat, the Charlotte Rose. They wanted to sail from Britain to South Africa, 20 to Australia, across the South Pacific to Argentina, and 21 to Britain across the Atlantic.
They weren't the first people to make this 22 , but this time there was one big difference—Jeff and Alison took their 23 children with them: ten-year-old Oliver, Charlotte, who was seven, and three-year-old Daniel.
Yesterday, after two years and 48, 000 kilometres, they arrived back in Britain. To their 24 , hundreds of friends and journalists were there to meet them.
So how was it “It was very 25 ,” said Alison, “But it was also the best two years of my 26 .” The children also loved it, “We saw things that most people 27 see,” said Oliver, “One morning we got up and there were three whales near the boat. . . that was fantastic! ”
28 was one question everyone wanted to ask. Did they argue a lot Jeff 29 , “Of course we argued sometimes, but we were a great 30 . It was an amazing journey.”
( )16.A.knew B.married C.joined D.met
( )17.A.from B.in C.around D.through
( )18.A.dream B.work C.discovery D.decision
( )19.A.bought B.used C.built D.borrowed
( )20.A.in the way B.firstly C.in the middle D.then
( )21.A.finally B.back C.away D.next
( )22.A.plan B.journey C.boat D.idea
( )23.A.two B.few C.three D.little
( )24.A.excitement B.agreement C.sadness D.surprise
( )25.A.difficult B.interesting C.necessary D.smooth
( )26.A.journey B.time C.life D.memory
( )27.A.ever B.never C.always D.sometimes
( )28.A.It B.Here C.There D.That
( )29.A.smiled B.agreed C.asked D.answered
( )30.A.club B.team C.union D.inventor
三、阅读单选(本大题共15小题,每小题1分,共15分)
(A)
One August afternoon, Richard Allen dropped off his last passenger, Mrs. Carey. Lifting two grocery bags, he followed her across the yard and stood on the step of her house. Glancing up, he saw a large wasp (黄蜂) nest under the roof. Allen had heard that wasps can become more likely to sting in summer. He mentioned this to Mrs. Carey, who had opened the door.
“Oh, they don’t bother me,” she said lightly. “I go in and out all the time.”
Anxiously, Allen looked at the nest again—to see the wasps flying straight at him. “Hurry!” he shouted to Mrs. Carey. “Get in!”
She stepped quickly inside. Allen ran for his mini-bus. Too late; they were upon him. Just as he jumped aboard, half a dozen red spots showed on his arm, and he felt more on his back and shoulders.
As he was driving down the road, Allen felt as if something was burning at the back of his neck, and the “fire” was spreading forward toward his face. And immediate anxiety took hold of him. Allen knew that stings could cause some persons to die. But he had been stung the previous summer and the after-effects soon passed. However, what he didn’t know was that the first sting had turned his body into a time bomb waiting for the next to set off an explosion.
Miles from the nearest medical assistance, Allen began to feel his tongue thick and heavy and his heartbeat louder. Most frightening, he felt his breathing more and more difficult. He reached for the radio mike (话筒), trying to call the mini-bus center, but his words were hardly understandable. Signals were also poor that far out. He knew a rescue team was on 24-hour duty at the Amherst Fire Department’s north station. So his best chance was to make a run for it.
Rushing down the mountain, Allen tried not to panic, focusing his mind on each sharp turn. He was almost through the last of them when he felt sure he was going into shock (休克). Just then he reached for the radio mike again.
“Call fire station,” he shouted, concentrating to form the words. “Emergency. Bee sting. Emergency. There in ten minutes.”
“Five-ten,” the center replied.
Hold on, Allen thought. Keep your eyes open. Breathe. Keep awake.
At last he reached the station. Two firemen ran out. Allen felt their hands grasped him before he hit the ground. “You made it,” he thought.
( )31.Allen didn’t know that if stung by wasps again, he would ________.
A.have no after-effects B.suffer from sharper pain
C.lose his life D.become much weaker
( )32.Which of the following is NOT true according the story
A.Allen drove to the fire station because he knew there was a rescue team there.
B.Allen managed to make his request of help clear though he had difficulty talking by then.
C.The mini-bus centre did help in that they got the rescue team ready before Allen arrived.
D.Allen shouldn’t have looked at the wasps when he helped Mrs. Carey.
( )33.Which would be the best title for the passage
A.Allen, A Helpless Driver B.Wasps, Bloody Killers
C.A Race against Death D.War against Wasps
(B)
“The world’s oceans are slowly getting more acidic,” say scientists. The researchers from California report that the change is taking place in response to higher levels of carbon dioxide in the atmosphere.
The lowering of the water’s PH value is not great at the moment but could cause a serious threat to current ocean life if it continues, they warn. Ken Caldeira and Michael Wickett, from the Lawrence Livermore National Laboratory, report their concerns in the journal Nature.
Increasing use of oil fuels means more carbon dioxide is going into the air, and most of it will eventually be absorbed by seawater. Once in the water, it reacts to form carbonic acid. Scientists believe that the oceans have already become slightly more acidic over the last century.
These researchers have tried to predict what will happen in the future by combining what we know about the history of the oceans with computer models of climate change. “This level of acidity will get much more extreme in the future if we continue releasing CO2 into the atmosphere,” said Dr. Caldeira. “And we predict the amount of future acidity will exceed (超过) anything we have seen over the last several hundred million years, let alone perhaps after rare disastrous events such as asteroid impacts.”
However, it is not absolutely clear what that means for ocean life. Most organisms live near the surface, where the greatest PH change would be expected to occur, but deep-ocean life forms may be more sensitive to PH changes. Coral reefs and other organisms whose shells contain calcium carbonate (小行星) may be particularly affected if the water’s acidity levels keep going up, the team predict. They could find it much more difficult to build these structures in water with a lower PH.
In recent years some people have suggested storing carbon dioxide from power stations in the deep ocean as a way of dealing with global warming. But Dr. Caldeira said that such a strategy should now be re-considered. “Previously, most experts had looked at ocean absorption of carbon dioxide as a good thing--because in releasing CO2 into the atmosphere we warm the planet, and when CO2, is absorbed by the ocean, it reduces the amount of greenhouse warming.”
( )34.According to Dr. Caldeira, ________.
A.ocean absorption of carbon dioxide is a good thing
B.more oil fuels will be used in the near future
C.scientists may predict climate changes with computer models
D.the future situation of the amount of acidity is extremely serious
( )35.If the water’s acidity level keeps rising, ________.
A.ocean life whose structures contain calcium carbonate may be affected
B.the waters’ PH value will become higher and higher
C.organisms living near the surface are more sensitive to pH changes
D.some disastrous events will occur more often than before
( )36.What does the underlined word “acidic” probably mean
A.污染的 B.酸的 C.复杂的 D.温暖的
( )37.The purpose of this passage is to ________.
A.show people the findings of a research team
B.inform people of how acid the ocean is now
C.introduce Dr. Caldeira and his team’s research
D.warn people of the higher level of CO2
(C)
One thing that British and Chinese cultures share is a love for fine tea. Today, when we think of Western tea culture, we often think of the English and beautiful China tea cups.
Afternoon tea
People believe that an English lady, Anna, first introduced the idea of afternoon tea. In the 18th and 19th centuries, the English ate only two main meals each day: breakfast and a heavy supper that would last for several hours in the evening. As a result, people often got very hungry during the long wait between these two meals. To solve this problem, Anna came up with the clever idea of inviting some friends to join her for an afternoon meal between four and five o’clock. This meal included cakes and sandwiches. And tea was served (供应) to wash down the food. In order to make this afternoon meal important, fine china cups and plates and silver teapots, knives, forks and spoons were used. Soon, afternoon tea parties became popular social occasions. Today, afternoon tea parties continue to play an important part in the social life in modern Britain.
Will you come for coffee
Coffee also has an important role in British culture. People often use the words “Will you come for coffee” to mean “Would you like to come to my home for a chat ” Normally, several different drinks such as tea, hot chocolate or a soft drink like orange juice will be served as well as coffee, and you will be asked what you would like. However, you will not normally be offered wine at a “coffee” party.
( )38.Anna introduced the idea of drinking afternoon tea because she ____________.
A.enjoyed chatting with her friends at home
B.loved fine tea and beautiful China tea cups
C.wanted to share nice food with her friends
D.found people felt hungry during the long wait between the two meals
( )39.What does “social occasions” mean in Chinese
A.集体婚礼 B.社交活动 C.社区表演 D.公共场合
( )40.If someone says to you “Will you come for coffee”, you ____________.
A.will be offered coffee only
B.are asked what you would like to drink
C.will be asked to have a chat with him or her
D.you are invited to take part in an afternoon tea party
( )41.Which is the best title of the article
A.British and Chinese Cultures B.The Beginning of Tea and Coffee
C.Coffeehouse and Business D.English Tea and Coffee Culture
(D)
James Cleveland Owens was the son of a farmer and the grandson of black slaves. His family moved to Cleveland when he was 9. There, a school teacher asked the youth his name.
“J.C.”, he replied.
She thought he had said “Jesse”, and he had a new name.
Owens ran his first race at age 13. After high school, he went to Ohio State University. He had to work part time so as to pay for his education. As a second-year student, in the Big Ten games in 1935, he set even more records than he would in the Olympic Games a year later.
A week before the Big Ten meet, Owens accidentally fell down a flight of stairs. His back hurt so much that he could not exercise all week, and he had to be helped in and out of the car that drove him to the meet. He refused to listen to the suggestions that he give up and said he would try, event by event. He did try, and the results are in the record book.
The stage was set for Owens’ victory at the Olympic Games in Berlin the next year, and his success would come to be regarded as not only athletic but also political. Hitler did not congratulate any of the African-American winners.
“It was all right with me,” he said years later. “I didn’t go to Berlin to shake hands with him, anyway.”
Having returned from Berlin, he received no telephone call from the president of his own country, either. In fact, he was not honored by the United States until 1976, four years before his death.
Owens’ Olympic victories made little difference to him. He earned his living by looking after a school playground, and accepted money to race against cars, trucks, motorcycles, and dogs.
“Sure, it bothered me,” he said later. “But at least it was an honest living. I had to eat.”
In time, however, his gold medals changed his life. “They have kept me alive over the years,” he once said. “Time has stood still for me. That golden moment dies hard.”
( )42.Owens got his other name “Jesse” when _________.
A.he went to Ohio State University B.his teacher made fun of him
C.his teacher took “J.C.” for “Jesse” D.he won gold medals in the Games
( )43.Owens received no telephone calls from the president because ________.
A.he was not of the right race
B.he was the son of a poor farmer
C.he didn’t shake hands with Hitler
D.he refused to listen to the suggestion that he give up
( )44.Which of the following shows the correct order of James’ life
a. James worked part time to get the fee for school.
b. He was honored by the US.
c. He got success at the Olympic Games.
d. James set many records in Big Ten Games.
e. He went to Cleveland with his family.
f. Owens fell down and hurt his back.
A.a-e-f-d-b-c B.e-a-d-f-b-c C.a-e-d-f-c-b D.e-a-f-d-c-b
( )45.What does the underlined sentence in the last paragraph probably mean
A.They have him famous in the US.
B.They have been changed for money to help him live on.
C.They have encouraged him to overcome difficulties in life.
D.They have kept him busy with all kinds of jobs.
第二部分 非选择题(满分:55分)
四、词汇应用(本大题共10小题,每小题1分,共9分)
46.Holly was so (excite) that she couldn’t fall asleep before the competition.
47.The (develop) of science and technology has changed our lives a lot.
48.My family is big, so I have many (relation) in this city.
49.Loss of health is more serious than loss of w (财富).
50. We can often see some (people) feed homeless cats and dogs in our community.
51.The Silk Road is a series of for trade between the East and the West. (路线)
52.Our teacher is making a brief of the three great explorers. (introduce)
53.Columbus’s voyages opened up the American to Europe. (continent)
54.I wanted the world myself one day. (explore)
五、完成句子(本大题共5小题,每小题2分,共10分)
55.据说越来越多的人习惯用手洗丝绸的衣服。
more and more people .
56.咖啡太热了以致我现在不能喝。
The coffee is I can’t drink it now.
57.老师对一个人的成长和发展非常重要。
A teacher is very important to one’s growth and .
58.汤姆进步如此之快以至于他这学期加入了校篮球队。
Tom made progress fast he joined the school basketball team this term.
59.戴维对科学很感兴趣,他去年在学校加入了科学俱乐部。
David so science he joined the Science Club at school last year.
六、短文选词填空(本大题共10小题,每小题1.5分,共15分)
请从方框内选择适当的词并用其正确形式填空,使文章完整连贯。注意每空一词,每词仅用一次,有两词为多余项。请将答案写在答题卡对应题目的答题位置上。
wide with so open health role culture how what also spread strong
In order to develop traditional Chinese medicine (TCM), many schools across China have introduced herb-planting (药草种植) courses.
Chaotiangong Minzu Primary School has 60 a her b farm recently. More than 30 kinds of herbs have been planted at the school. Experts from a local TCM hospital taught students 61 they could plant them in the garden. The hospital also gave away over 100 cartoon books about TCM to help the children develop 62 interest in herbal medicine than before.
Xinhongxing Primary School in Shanghai has introduced TCM courses to students of all grades. 63 students there can learn to plant herbs and cook with herbs in the class. “The courses give students a better understanding of TCM, and make them be proud of Chinese traditions and the country’s rich 64 ,” said the headteacher of the school.
Also in Shanghai, foreign students at Tongji University have got a chance to plant herbs. Some of them are 65 used in Chinese dishes. By taking care of the plants, those students can get firsthand experience of making herbal medicine (草药), and 66 TCM culture to their own countries.
Chinese herbs play an important 67 in TCM and they are also used in Chinese dishes to help people keep 68 . Introducing herb-planting courses to schools not only helps students learn more about Chinese herbs but 69 helps pass on these ancient traditions to younger students. It also helps spread TCM around the world.
七、材料作文(本大题共21分)
70.贝尔·格里尔斯(Bear Grylls),世界著名的野外生存探险专家,你作为校报主编去采访他。请根据提示内容写一篇英文短文,向大家介绍这位被广大户外运动爱好者所追随的探险家。内容包括:
1. 他是美国Discovery Channel探索频道探险节目《荒野求生》(Man vs Wild)的主持人。
2. 他是前英国士兵、畅销书作家;曾乘水上摩托环绕不列颠群岛;搭乘小船横越冰冷的北大西洋;登上冰封万年的珠穆朗玛峰;也曾从沙漠的流沙中死里逃生。
3. 贝尔主持的节目《荒野求生》风靡全球,他的探险经历给全球数十亿观众留下了深刻的印象,显示了人类挑战极限的生存能力。
4. 他撰写的《荒野求生少年生存小说》(Mission Survival) 帮助了很多青少年。
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

郑重声明:本文版权归原作者所有,转载文章仅为传播更多信息之目的,如作者信息标记有误,请第一时间联系我们修改或删除,多谢。