2024-2025学年河南省鹤壁市八年级(上)期末英语试卷
二、阅读理解 阅读语言材料,然后按文后要求做题。
11.(10分)
Henan Museum Henan Museum was founded in 1927,one of the earliest museums in China. The Museum has a collection of 170,000 pieces and is famous for prehistoric artifacts(史前文物),bronzes(青铜器) from Shang and Zhou dynasty in its collection.Henan Museum serves as an important window through which you can have a taste of the culture of the Yellow River.It witnessed(见证) development of Chinese culture.
Opening Hours:9:00~17:00 from Tuesday to Sunday except(除了) national holidays. Location:No.8,Nongye Road,Jinshui District,Zhengzhou. Tickets:Visitors with ID cards can go to the Museum's website to book free tickets. If you want to know more,please email us at hnbwybgs@.
根据材料内容选择最佳答案。
(1)How many pieces are there in Henan Museum's collection?
A.7,000.
B.9,000.
C.170,000.
D.200,000.
(2)What kind of collections is Henan Museum mainly famous for?
A.Old coins.
B.Historical artworks.
C.Famous paintings.
D.Prehistoric artifacts and bronzes.
(3)What are the opening hours of Henan Museum except national holidays?
A.9:00~18:00 from Tuesday to Sunday.
B.9:00~17:00 from Monday to Sunday.
C.9:00~17:00 from Tuesday to Sunday.
D.10:00~17:00 from Tuesday to Sunday.
(4)How can visitors with ID cards get tickets according to the text?
A.They can call the museum to book tickets.
B.They can get tickets at the entrance.
C.They can book free tickets at the ticket office.
D.They can go to the museum's website to book free tickets.
(5)Where is the text most probably from?
A.A research paper.
B.A travel guidebook.
C.A health magazine.
D.A geography textbook.
12.(10分) Evan was watching TV in the living room when his mother walked in and turned it off."Time to do your schoolwork," she said.Evan had to write a report on wolves but he would rather hang out with his brother Toby than write it.
"I'm tired from soccer," Evan complained as he went to his bedroom.Looking at the library books,he started reading.When he read a book,he noticed a photograph.It was a pack(兽群) of wolves running after a deer."Wow!" he thought.He turned the page and saw a wolf pup(狼崽).It was so cute.Evan went back to the beginning of the book.He got intrigued and read carefully.
Evan finished reading all the books.He still wanted to know more.But by now he was even more tired.He put his head on his desk,and soon he fell asleep.
Waking up,he found himself standing in the snow.Then,he saw a pack of gray wolves near him.Evan looked down.He had become a wolf !
He sniffed(嗅) the air and smelled a buffalo.It was dinner time.He knew that wolves could live for two weeks without eating.But he was so hungry.He wanted food now.
He also knew that every pack has a male leader.No wolf seemed to be in charge(负责)."Am I the leader?" Evan wondered.He decided to find out.
"Aaaa﹣ooooo!" he howled.The pack came to him.That was it!He was the leader!He had to be careful.He couldn't lead the wolves into another pack's area.It was too dangerous.
Evan saw the buffalo ahead.Together the wolves formed a circle around it and tried to catch it.But the buffalo got away.Evan and the others were tired.They gave up.
Evan felt bad.He knew that the leader ate first.But since they didn't have food,no wolf would eat.
Suddenly,something pushed him.Then Toby laughed, "I guess reading about wolves was boring.""No way," Evan said."Life can be hard for a wolf.I really admire them.""Dinner's ready.You can tell me about it while we eat," Toby said.Evan couldn't wait to share his dream.
根据材料内容选择最佳答案。
(1)What was Evan's schoolwork?
A.To read a book about wolves.
B.To find a pack of gray wolves.
C.To write a report on wolves.
D.To watch a TV program about wolves.
(2)What made Evan read the book carefully?
A.His mother's encouragement.
B.Being too tired to do other things.
C.Wanting to finish the report quickly.
D.Seeing a photo of wolves in the book.
(3)What does the underlined word "intrigued" probably mean in the second paragraph?
A.Bored.
B.Interested.
C.Worried.
D.Surprised.
(4)What happened to Evan in his dream?
A.He became a wolf and easily found a lot of food to eat.
B.He howled and all the wolves in the area ran away from him.
C.He became the pack leader and tried to lead the pack to hunt(捕猎).
D.He didn't want to be a wolf and tried hard to wake up from the dream.
(5)Which of the following sentences might not appear in Evan's report?
A.Wolves will die without food for about two weeks.
B.The leader won't lead the wolves into another pack's area.
C.Wolves live in packs and they work with each other when hunting.
D.The leader plays an important role in the pack's activities like hunting.
13.(10分) Microplastics(微塑料) are very small.But they bring big problems.A new study said that by 2040,microplastic pollution could be twice as bad as it is now.Scientists learned this by looking at 20 years of studies on microplastics.
Microplastics are very small pieces of plastic.They come from many places.For example,about 60% of material made into clothing is plastic(塑料).Every time they are washed,they shed(掉落) microplastics.When water bottles and other big plastic items are left outside,they break down slowly into microplastics.
According to National Geographic,microplastics are usually less than five millimeters(毫米) in size.This small size lets them go everywhere,even in water and air.They don't break down easily and can stay in the environment for hundreds of years.
This can be bad for our health.In August,the Conversation reported that scientists found microplastics in people's brains for the first time.They may hurt brain cells(细胞) and change how the brain works.
Wild animals are also at risk from microplastic pollution.Each year,up to three million tons of microplastics end up in the sea.Since they are too small to be seen,fish may eat them by mistake and become very sick.
To deal with the problem,scientists think the best solution right now is to make and use less plastic.
根据材料内容选择最佳答案。
(1)Which of the following may be the source(来源) of microplastic according to paragraph 2?
A.Wood which is left outside.
B.Paper which is left outside.
C.Big plastic items which are left outside.
D.Glass bottles which are left outside.
(2)Why are microplastics a problem for the environment?
A.Because they mainly end up in water.
B.Because they can move fast in the air.
C.Because they are too small to be reused.
D.Because they take a long time to break down.
(3)What can we know from Paragraphs 4﹣5?
A.Microplastic pollution is hard to deal with.
B.Microplastics can hurt certain kinds of fish.
C.Microplastics can cause different kinds of pollution.
D.Microplastics can bring health problems to humans and animals.
(4)What is the writer's purpose of writing this passage?
A.To introduce the way of recycling microplastics.
B.To discuss the problems caused by microplastics.
C.To describe the production process of microplastics.
D.To study the chemical composition(化学成分) of microplastics.
(5)What do scientists think is the best way to deal with microplastic pollution?
A.Making and using less plastic.
B.Taking plastic out of the sea.
C.Helping microplastics break down.
D.Making laws about microplastic pollution.
14.(10分) You answer questions all the time.How do you know that your answer is reasonable(合理的)?It does not matter what subject you are studying.Your answer needs to make sense.(1)
Read the question again.
(2) This step is important because we can better understand it.
Read your answer.
Does it match the question?Does the question ask how many? (3) Does it ask how much money?The answer should be a money amount.Does it ask why?The answer should be a reason.
(4)
If we don't think about it,we may give a wrong answer.Is there more than one way to answer it?Can you check your answer by using information you read?Can you make an outline?Can you solve a number problem in another way?Trying different ways can make the answer more reliable(可靠的).
Make sure your final answer is easy to read.
Use easy and common words instead of those overly complicated(过度复杂的) ones.This way,people can quickly understand the meaning without looking up the dictionary all the time.(5)
根据材料内容,从下面五个选项中选出能填入文中空缺处的最佳选项,使文章意思通顺、内容完整。
A.Think about the question.
B.Here is some advice for you.
C.The answer should be a number.
D.You should understand what was asked.
E.That helps readers easily get the key points of your answer.
三、完形填空 先通读短文,掌握其大意,然后从A、B、C、D四个选项中选出一个可以填入相应空白处的最佳答案。
15.(15分) During the Warring States Period(475~221 BC),King Zhao of the State of Yan(燕昭王) had a big dream.He (1) to make his state stronger and knew that he needed (2) people to work for him.(3) ,it wasn't easy to find those really talented people.
One day,he went to ask a scholar(学者) named Guo Wei for (4) .Guo Wei then told him an interesting story.
There was once a king who had a special (5) .He liked qianlima.So he (6) many people to look for these horses and buy them for him.But after three years, (7) could find such a horse for him.
Later,a man (8) to help.In just three months,he got the news that there might be a qianlima.He quickly went to (9) it.Sadly,when he arrived,the horse had already died.But the man didn't give up.Instead,he (10) the bones of the horse with 500 pieces of gold.
When he brought the bones(骨头) back to the king,the king was very (11) ."What I want is a live horse,not the bones of a dead horse!" he shouted.
The man replied calmly, "Your Majesty,just think about it.You're willing to pay such a high price for a dead horse.Then people will know that you (12) want to buy the horses.Just wait and the horses you want will come very soon."
(13) ,what the man said was right.Within a year,many (14) of qianlima brought their horses to the king.
After hearing the story,Guo Wei told King Zhao that he could (15) himself as the bones of the horse."If I am valued by you,more talents will be willing to serve the state," Guo Wei said.King Zhao understood.He built nice houses for Guo Wei and saw him as a respected teacher.And as expected,soon more talented people came to help the king and made the State of Yan stronger.
(1)A.decided B.refused C.continued D.helped
(2)A.talented B.kind C.perfect D.beautiful
(3)A.Since B.Although C.However D.Because
(4)A.people B.advice C.power D.money
(5)A.idea B.hobby C.plan D.wish
(6)A.taught B.left C.sent D.caught
(7)A.anybody B.nobody C.somebody D.everybody
(8)A.hated B.feared C.volunteered D.failed
(9)A.eat B.train C.feed D.find
(10)A.bought B.sold C.lost D.found
(11)A.happy B.excited C.angry D.worried
(12)A.hardly B.truly C.luckily D.probably
(13)A.In general B.In addition C.In fact D.In case
(14)A.buyers B.owners C.customers D.shoppers
(15)A.teach B.notice C.think D.see
四、语篇填空
16.(10分)阅读短文,从方框中选择适当的词并用其正确形式填空,使短文通顺、意思完整。每空限填一词,每词限用一次。
hard when quiet expect feel like compete laugh full other
School life is (1) of different experiences that have deeply shaped my friendships and my perspectives(观点).
When I was thirteen,I went to a new school and (2) so lonely.Nobody knew me,and I was too scared to make friends.Whenever I heard classmates chatting and (3) ,I just got lonelier.I couldn't even tell anyone how I felt.
One day,I was sitting (4) while others were talking.Then a girl I didn't know walked in.She passed by me and suddenly turned back.Without a word,she gave me a smile.That smile was (5) sunshine through clouds.It made me feel warm and friendly,and I became happy again.After that,I slowly started talking to (6) students and made good friends.
My friend Tom had a hard time.There was a math (7) coming up,and the problems were much (8) than our usual lessons.Tom was really worried and got quieter.I saw how hard he was trying but with little progress.I told him, "Don't worry too much.Things will work out fine." Just (9) he was all at sea,our maths teacher arranged peer tutoring(同伴辅导).He explained problems so clearly that Tom understood quickly.Tom improved much faster than he (10) and did well in the competition.
What I learn from these experiences is that no matter a kind smile,offering words of encouragement or peer support can have a big influence.
阅读短文,根据语篇要求填空,使短文通顺、意思完整。每空限填一词。
17.(5分) Do you like drinking juice?Here (1) some steps about how to make a healthy drink:Strawberry Water!Try (2) make it by yourself!
First,put the strawberries into a blender.Also put 1 cup (3) water and some sugar in it.Then,blend them at a high speed until they are fully combined(结合).Next,add the remaining 6 cups of cold water.Have (4) taste and change the amount(量) of sugar according to your need.Finally,drink it right away.If you like,you can add some sparkling water on top.
(5) is more enjoyable to make a strawberry juice at home!
五、补全对话 根据下面的对话情景,在每个空白处填上一个适当的句子,使对话的意思连贯、完整。
18.(10分)A:Hi!(1) ?
B:I watched a movie last weekend.It was great.(2) ?
A:I just stayed at home.Which cinema do you think is better,the one near the park or the one in the mall?
B:I think the one in the mall is better.(3) .
A:What movie did you watch?
B:A movie about future.It made me curious(好奇的) about the future.(4) ?
A:I think people will have smarter robots and work less in the future.
B:Right.And maybe cities will be cleaner and more beautiful.Well,shall we go to the cinema in the mall together next time?
A:(5) !I'm looking forward to it.
六、书面表达
19.(20分)2025年农历新年即将来临,一切都被赋予了崭新的活力与希望。莘莘学子们更是充满斗志,翻开新的书本,开启新的求知之旅,期待收获更多的知识与成长。新年,就是这样一个充满无限可能、满是新气象的美好开端呀。
同学们,关于学习、运动或者培养兴趣爱好等方面,你有什么新的规划和决心吗?请以"My New Year's Resolutions"为话题,用英语写一篇文章,来参加学校英语社团的征稿活动。
(1)提示要点:
①What are your resolutions?
②Why do you make these resolutions?
(2)要求:
①文中不要出现所在学校的校名和师生姓名;
②80 词左右。
My New Year's Resolutions
______
参考答案与试题解析
二、阅读理解 阅读语言材料,然后按文后要求做题。
11.(10分)
Henan Museum Henan Museum was founded in 1927,one of the earliest museums in China. The Museum has a collection of 170,000 pieces and is famous for prehistoric artifacts(史前文物),bronzes(青铜器) from Shang and Zhou dynasty in its collection.Henan Museum serves as an important window through which you can have a taste of the culture of the Yellow River.It witnessed(见证) development of Chinese culture.
Opening Hours:9:00~17:00 from Tuesday to Sunday except(除了) national holidays. Location:No.8,Nongye Road,Jinshui District,Zhengzhou. Tickets:Visitors with ID cards can go to the Museum's website to book free tickets. If you want to know more,please email us at hnbwybgs@.
根据材料内容选择最佳答案。
(1)How many pieces are there in Henan Museum's collection? C
A.7,000.
B.9,000.
C.170,000.
D.200,000.
(2)What kind of collections is Henan Museum mainly famous for? D
A.Old coins.
B.Historical artworks.
C.Famous paintings.
D.Prehistoric artifacts and bronzes.
(3)What are the opening hours of Henan Museum except national holidays? C
A.9:00~18:00 from Tuesday to Sunday.
B.9:00~17:00 from Monday to Sunday.
C.9:00~17:00 from Tuesday to Sunday.
D.10:00~17:00 from Tuesday to Sunday.
(4)How can visitors with ID cards get tickets according to the text? D
A.They can call the museum to book tickets.
B.They can get tickets at the entrance.
C.They can book free tickets at the ticket office.
D.They can go to the museum's website to book free tickets.
(5)Where is the text most probably from? B
A.A research paper.
B.A travel guidebook.
C.A health magazine.
D.A geography textbook.
【分析】文章介绍了河南博物馆的基本信息、开放时间、门票获取方式等。
【解答】(1)细节理解题。根据表格一 "The Museum has a collection of 170,000 pieces" (博物馆收藏了17万件藏品。)可知,河南博物馆藏品有 170,000 件,故选C。
(2)细节理解题。根据表格一 "and is famous for prehistoric artifacts(史前文物),bronzes(青铜器) from Shang and Zhou dynasty in its collection" (以史前文物和商周青铜器藏品而闻名。)可知,河南博物馆主要以史前文物和商周青铜器藏品而闻名,故选D。
(3)细节理解题。根据表格二 "Opening Hours:9:00~17:00 from Tuesday to Sunday except(除了) national holidays",(除国家法定节假日外,开放时间是周二至周日的 9:00 ﹣ 17:00,)所以除国家法定节假日外,开放时间是周二至周日的 9:00 ﹣ 17:00,故选C。
(4)细节理解题。根据表格二 "Tickets:Visitors with ID cards can go to the Museum's website to book free tickets."(门票:持身份证的游客可以在博物馆网站上预订免费门票。)可知,持身份证的游客可以去博物馆网站预订免费门票,故选D。
(5)推理判断题。文章介绍了河南博物馆的基本信息、开放时间、门票获取方式等,是关于旅游参观的内容,最有可能来自旅游指南,故选B。
【点评】通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
12.(10分) Evan was watching TV in the living room when his mother walked in and turned it off."Time to do your schoolwork," she said.Evan had to write a report on wolves but he would rather hang out with his brother Toby than write it.
"I'm tired from soccer," Evan complained as he went to his bedroom.Looking at the library books,he started reading.When he read a book,he noticed a photograph.It was a pack(兽群) of wolves running after a deer."Wow!" he thought.He turned the page and saw a wolf pup(狼崽).It was so cute.Evan went back to the beginning of the book.He got intrigued and read carefully.
Evan finished reading all the books.He still wanted to know more.But by now he was even more tired.He put his head on his desk,and soon he fell asleep.
Waking up,he found himself standing in the snow.Then,he saw a pack of gray wolves near him.Evan looked down.He had become a wolf !
He sniffed(嗅) the air and smelled a buffalo.It was dinner time.He knew that wolves could live for two weeks without eating.But he was so hungry.He wanted food now.
He also knew that every pack has a male leader.No wolf seemed to be in charge(负责)."Am I the leader?" Evan wondered.He decided to find out.
"Aaaa﹣ooooo!" he howled.The pack came to him.That was it!He was the leader!He had to be careful.He couldn't lead the wolves into another pack's area.It was too dangerous.
Evan saw the buffalo ahead.Together the wolves formed a circle around it and tried to catch it.But the buffalo got away.Evan and the others were tired.They gave up.
Evan felt bad.He knew that the leader ate first.But since they didn't have food,no wolf would eat.
Suddenly,something pushed him.Then Toby laughed, "I guess reading about wolves was boring.""No way," Evan said."Life can be hard for a wolf.I really admire them.""Dinner's ready.You can tell me about it while we eat," Toby said.Evan couldn't wait to share his dream.
根据材料内容选择最佳答案。
(1)What was Evan's schoolwork? C
A.To read a book about wolves.
B.To find a pack of gray wolves.
C.To write a report on wolves.
D.To watch a TV program about wolves.
(2)What made Evan read the book carefully? D
A.His mother's encouragement.
B.Being too tired to do other things.
C.Wanting to finish the report quickly.
D.Seeing a photo of wolves in the book.
(3)What does the underlined word "intrigued" probably mean in the second paragraph? B
A.Bored.
B.Interested.
C.Worried.
D.Surprised.
(4)What happened to Evan in his dream? C
A.He became a wolf and easily found a lot of food to eat.
B.He howled and all the wolves in the area ran away from him.
C.He became the pack leader and tried to lead the pack to hunt(捕猎).
D.He didn't want to be a wolf and tried hard to wake up from the dream.
(5)Which of the following sentences might not appear in Evan's report? A
A.Wolves will die without food for about two weeks.
B.The leader won't lead the wolves into another pack's area.
C.Wolves live in packs and they work with each other when hunting.
D.The leader plays an important role in the pack's activities like hunting.
【分析】埃文在客厅看电视时,被妈妈关掉电视并要求去做作业。他需要写一篇关于狼的报告,但他更愿意和弟弟托比一起玩。在阅读图书馆的书籍时,埃文对狼产生了浓厚的兴趣,并最终在梦中变成了一只狼的首领。在梦中,他体验了狼的生活,包括寻找食物和领导狼群的挑战。醒来后,他对狼的生活有了更深的理解和敬佩,并迫不及待地想与托比分享他的梦境。
【解答】(1)细节理解题。根据第一段 "Evan had to write a report on wolves" (埃文必须写一篇关于狼的报告.)可知,埃文 的学校作业是写一篇关于狼的报告,故选C。
(2)细节理解题。根据第二段 "Looking at the library books,he started reading.When he read a book,he noticed a photograph.It was a pack(兽群)of wolves running after a deer. 'Wow!' he thought.He turned the page and saw a wolf pup(狼崽).It was so cute.Evan went back to the beginning of the book.He got intrigued and read carefully." (看着图书馆的书,他开始阅读。当他读一本书时,他注意到了一张照片。那是一群狼在追赶一只鹿。"哇!他想。他翻过一页,看见一只狼崽。它太可爱了。埃文回到书的开头。他很好奇,仔细阅读。)可知,是书中一张狼的照片让埃文开始仔细阅读这本书,故选D。
(3)词义猜测题。根据第二段Wow!" he thought.He turned the page and saw a wolf pup(狼崽).It was so cute.Evan went back to the beginning of the book.He got intrigued and read carefully.(哇!他想。他翻过一页,看见一只小狼崽。它太可爱了。埃文回到书的开头。他很好奇,仔细阅读。)所以 "intrigued" 意思是 "感兴趣的",B 选项 "Interested" 符合,故选B。
(4)细节理解题。根据倒数第四段"Aaaa﹣ooooo!" he howled.The pack came to him.That was it!He was the leader!He had to be careful.He couldn't lead the wolves into another pack's area.It was too dangerous.("啊,啊!"他怒吼道。背包向他走来。就是这样!他是领袖!他必须小心。他无法带领狼群进入另一个狼群的区域。太危险了。)可知,梦中,埃文变成了一只狼,他通过嚎叫召集了狼群,成为了狼群的首领,然后带领狼群捕猎,故选C。
(5)细节理解题。根据第五段"Wolves could live for two weeks without eating." (狼可以不吃东西活两周。)是埃文在梦中作为狼的自我认知,不是关于狼这种动物群体行为的内容,不太可能出现在报告中,故选A。
【点评】通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
13.(10分) Microplastics(微塑料) are very small.But they bring big problems.A new study said that by 2040,microplastic pollution could be twice as bad as it is now.Scientists learned this by looking at 20 years of studies on microplastics.
Microplastics are very small pieces of plastic.They come from many places.For example,about 60% of material made into clothing is plastic(塑料).Every time they are washed,they shed(掉落) microplastics.When water bottles and other big plastic items are left outside,they break down slowly into microplastics.
According to National Geographic,microplastics are usually less than five millimeters(毫米) in size.This small size lets them go everywhere,even in water and air.They don't break down easily and can stay in the environment for hundreds of years.
This can be bad for our health.In August,the Conversation reported that scientists found microplastics in people's brains for the first time.They may hurt brain cells(细胞) and change how the brain works.
Wild animals are also at risk from microplastic pollution.Each year,up to three million tons of microplastics end up in the sea.Since they are too small to be seen,fish may eat them by mistake and become very sick.
To deal with the problem,scientists think the best solution right now is to make and use less plastic.
根据材料内容选择最佳答案。
(1)Which of the following may be the source(来源) of microplastic according to paragraph 2? C
A.Wood which is left outside.
B.Paper which is left outside.
C.Big plastic items which are left outside.
D.Glass bottles which are left outside.
(2)Why are microplastics a problem for the environment? D
A.Because they mainly end up in water.
B.Because they can move fast in the air.
C.Because they are too small to be reused.
D.Because they take a long time to break down.
(3)What can we know from Paragraphs 4﹣5? D
A.Microplastic pollution is hard to deal with.
B.Microplastics can hurt certain kinds of fish.
C.Microplastics can cause different kinds of pollution.
D.Microplastics can bring health problems to humans and animals.
(4)What is the writer's purpose of writing this passage? B
A.To introduce the way of recycling microplastics.
B.To discuss the problems caused by microplastics.
C.To describe the production process of microplastics.
D.To study the chemical composition(化学成分) of microplastics.
(5)What do scientists think is the best way to deal with microplastic pollution? A
A.Making and using less plastic.
B.Taking plastic out of the sea.
C.Helping microplastics break down.
D.Making laws about microplastic pollution.
【分析】文章讨论了微塑料的问题,包括其来源、对环境和健康的影响以及可能的解决方法。
【解答】(1)细节理解题。根据第二段"When water bottles and other big plastic items are left outside,they break down slowly into microplastics."(当水瓶和其他大塑料物品被放在外面时,它们会慢慢分解成微塑料。)可知,当大的塑料物品长时间暴露在外时,会分解成微塑料。故选C。
(2)细节理解题。根据第三段"They don't break down easily and can stay in the environment for hundreds of years"(它们不易分解,可以在环境中存留数百年)可知,微塑料的问题在于它们不易分解,并在环境中存留时间长。故选D。
(3)推理判断题。根据第四段"This can be bad for our health."(这可能对我们的健康有害。)和第五段"Wild animals are also at risk from microplastic pollution."(野生动物也受到微塑料污染的威胁。)可知,第四段提到微塑料对人类健康的威胁和第五段提到它对野生动物的危害,因而可推断微塑料对人类和动物都可能带来健康问题。故选D。
(4)推理判断题。通读全文可知,文章主要分析了微塑料带来的问题,包括来源、影响及解决方法,因此目的是探讨由微塑料引发的问题。故选B。
(5)细节理解题。根据最后一段"scientists think the best solution right now is to make and use less plastic"(科学家认为,目前最好的解决方案是少制造和使用塑料)可知,减少塑料的生产和使用是应对微塑料污染的最佳方法。故选A。
【点评】通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
14.(10分) You answer questions all the time.How do you know that your answer is reasonable(合理的)?It does not matter what subject you are studying.Your answer needs to make sense.(1) B
Read the question again.
(2) D This step is important because we can better understand it.
Read your answer.
Does it match the question?Does the question ask how many? (3) C Does it ask how much money?The answer should be a money amount.Does it ask why?The answer should be a reason.
(4) A
If we don't think about it,we may give a wrong answer.Is there more than one way to answer it?Can you check your answer by using information you read?Can you make an outline?Can you solve a number problem in another way?Trying different ways can make the answer more reliable(可靠的).
Make sure your final answer is easy to read.
Use easy and common words instead of those overly complicated(过度复杂的) ones.This way,people can quickly understand the meaning without looking up the dictionary all the time.(5) E
根据材料内容,从下面五个选项中选出能填入文中空缺处的最佳选项,使文章意思通顺、内容完整。
A.Think about the question.
B.Here is some advice for you.
C.The answer should be a number.
D.You should understand what was asked.
E.That helps readers easily get the key points of your answer.
【分析】短文主要介绍了如何确保回答问题的合理性。首先,建议再次阅读问题以更好地理解它;其次,检查答案是否与问题匹配,并明确问题的类型(如数量、金额或原因);然后,思考是否有多种方式来回答问题,以确保答案的准确性;最后,确保最终答案易于阅读,使用简单常见的词汇。
【解答】(1)细节推理题。根据上文Your answer needs to make sense.(你的答案需要有意义。)可知此句提到了回答问题的合理性,故''这是给你的一些建议''符合语境,故选B。
(2)细节推理题。根据下文This step is important because we can better understand it.(这一步很重要,因为我们可以更好地理解它。)可知此句提到了更好地理解问题,故''你应该理解所问的问题''符合语境,故选D。
(3)细节推理题。根据上文Does the question ask how many? (问题问的是多少?)可知此句提到了问的是多少,故''答案应该是一个数字''符合语境,故选C。
(4)细节推理题。根据下文If we don't think about it,we may give a wrong answer.(如果我们不考虑,我们可能会给出错误的答案。)可知此句提到了不考虑问题会给出错误的答案,故''想想这个问题"符合语境,故选A。
(5)细节推理题。根据上文Use easy and common words instead of those overly complicated(过度复杂的) ones.(使用简单和常见的单词,而不是那些过于复杂的单词。)可知此句提到了使用简单和常见的单词,故''这样可以帮助读者很容易地理解你的答案的要点''符合语境,故选E。
【点评】做题时结合原文和题目有针对性找出相关语句进行仔细分析,结合选项选出正确答案。
三、完形填空 先通读短文,掌握其大意,然后从A、B、C、D四个选项中选出一个可以填入相应空白处的最佳答案。
15.(15分) During the Warring States Period(475~221 BC),King Zhao of the State of Yan(燕昭王) had a big dream.He (1) A to make his state stronger and knew that he needed (2) A people to work for him.(3) C ,it wasn't easy to find those really talented people.
One day,he went to ask a scholar(学者) named Guo Wei for (4) B .Guo Wei then told him an interesting story.
There was once a king who had a special (5) B .He liked qianlima.So he (6) C many people to look for these horses and buy them for him.But after three years, (7) B could find such a horse for him.
Later,a man (8) C to help.In just three months,he got the news that there might be a qianlima.He quickly went to (9) D it.Sadly,when he arrived,the horse had already died.But the man didn't give up.Instead,he (10) A the bones of the horse with 500 pieces of gold.
When he brought the bones(骨头) back to the king,the king was very (11) C ."What I want is a live horse,not the bones of a dead horse!" he shouted.
The man replied calmly, "Your Majesty,just think about it.You're willing to pay such a high price for a dead horse.Then people will know that you (12) B want to buy the horses.Just wait and the horses you want will come very soon."
(13) C ,what the man said was right.Within a year,many (14) B of qianlima brought their horses to the king.
After hearing the story,Guo Wei told King Zhao that he could (15) D himself as the bones of the horse."If I am valued by you,more talents will be willing to serve the state," Guo Wei said.King Zhao understood.He built nice houses for Guo Wei and saw him as a respected teacher.And as expected,soon more talented people came to help the king and made the State of Yan stronger.
(1)A.decided B.refused C.continued D.helped
(2)A.talented B.kind C.perfect D.beautiful
(3)A.Since B.Although C.However D.Because
(4)A.people B.advice C.power D.money
(5)A.idea B.hobby C.plan D.wish
(6)A.taught B.left C.sent D.caught
(7)A.anybody B.nobody C.somebody D.everybody
(8)A.hated B.feared C.volunteered D.failed
(9)A.eat B.train C.feed D.find
(10)A.bought B.sold C.lost D.found
(11)A.happy B.excited C.angry D.worried
(12)A.hardly B.truly C.luckily D.probably
(13)A.In general B.In addition C.In fact D.In case
(14)A.buyers B.owners C.customers D.shoppers
(15)A.teach B.notice C.think D.see
【分析】文章讲述了战国时期燕昭王欲强国,向学者郭隗求贤才之策,郭隗讲国王重金买千里马骨引真马的故事,自比马骨,燕昭王纳谏厚待郭隗,终得更多贤才使燕国变强。
【解答】(1)考查动词。句意:他决定让他的国家更强大,并且知道他需要有才能的人来为他效力。decided 决定;refused 拒绝;continued 继续;helped 帮助。根据 "had a big dream"(有一个伟大的梦想) 以及后面提到需要人才可知,他决定让国家变强,故选A。
(2)考查形容词。句意:他决定让他的国家更强大,并且知道他需要有才能的人来为他效力。talented 有才能的;kind 善良的;perfect 完美的;beautiful 美丽的。根据后文 "it wasn't easy to find those really talented people"(找到那些真正有才能的人并不容易)可知,他需要的是有才能的人来帮助国家变强,故选A。
(3)考查连词。句意:然而,找到那些真正有才能的人并不容易。Since 自从;Although 尽管;However 然而;Because 因为。前文说需要有才能的人,后文说找这样的人不容易,前后是转折关系,However"然而"符合语境,故选C。
(4)考查名词。句意:一天,他去问一位名叫郭隗的学者寻求建议。people 人;advice 建议;power 力量;money 钱。根据后文郭隗给他讲了一个故事来引导他可知,国王是去寻求建议,故选B。
(5)考查名词。句意:从前有一个国王有一个特别的爱好。idea 主意;hobby 爱好;plan 计划;wish 愿望。根据后文 "He liked qianlima"(他喜欢千里马)可知,喜欢千里马是一种爱好,故选B。
(6)考查动词。句意:所以他派很多人去寻找这些马并为他购买。taught 教;left 离开;sent 派遣;caught 抓住。根据"to look for these horses and buy them for him."(去找这些马,买给他。)可知,国王为了找千里马,是派遣人去做这件事,故选C。
(7)考查不定代词。句意:但是三年后,没有人能为他找到这样一匹马。anybody 任何人;nobody 没有人;somebody 某人;everybody 每个人。根据 "But" (但是)可知,虽然派人去找了,但结果是没找到,即没有人能找到,故选B。
(8)考查动词。句意:后来,一个人自愿帮忙。hated 讨厌;feared 害怕;volunteered 自愿;failed 失败。根据后文这个人去为国王找马的行动可知,他是自愿帮忙的,故选C。
(9)考查动词。句意:他很快去寻找它。eat 吃;train 训练;feed 喂养;find 寻找。根据前文"he got the news that there might be a qianlima."(他得到消息说可能有千里马。)可知,他得到有千里马的消息,所以他去的目的是寻找这匹马,故选D。
(10)考查动词。句意:相反,他用 500 块金子买下了这匹马的骨头。bought 买;sold 卖;lost 丢失;found 找到。根据 "with 500 pieces of gold"(用 500 块金子)可知,是买下了马骨头,故选A。
(11)考查形容词。句意:当他把骨头带回给国王时,国王非常生气。happy 开心的;excited 兴奋的;angry 生气的;worried 担心的。从国王说的 "What I want is a live horse,not the bones of a dead horse!"(我想要的是一匹活马,不是一匹死马的骨头!)可知,国王很生气,故选C。
(12)考查副词。句意:陛下,想想看。你愿意为一匹死马付出这么高的代价。那么人们就会知道你真的想买马。hardly 几乎不;truly 真正地;luckily 幸运地;probably 可能地。根据上文"You're willing to pay such a high price for a dead horse."(你愿意为一匹死马付出这么高的代价。)可知,这个人是想让国王通过买死马骨头的行为向世人表明他是真正想买马,故选B。
(13)考查介词短语。句意:事实上,这个人说的是对的。In general 一般来说;In addition 此外;In fact 事实上;In case 万一。根据下文"what the man said was right."(那人说得对。)可知,这里是说实际情况证明这个人说的话是对的,故选C。
(14)考查名词。句意:一年之内,许多千里马的主人把他们的马带给了国王。buyers 买家;owners 主人;customers 顾客;shoppers 购物者。根据"brought their horses to the king"(把他们的马带给了国王)可知,能把马带来给国王的自然是千里马的主人,故选B。
(15)考查动词。句意:听完这个故事后,郭隗告诉昭王,他可以把自己看作是马的骨头。teach 教;notice 注意到;think 思考;see 看作。see...as...表示 "把……看作……",是固定搭配,符合语境,故选D。
【点评】首先通读全文,了解文章大意,紧紧抓住上下文语境所提供的信息,然后明确词意,结合所学语法,运用排除法逐一选出答案,最后再通读全文核对答案。
四、语篇填空
16.(10分)阅读短文,从方框中选择适当的词并用其正确形式填空,使短文通顺、意思完整。每空限填一词,每词限用一次。
hard when quiet expect feel like compete laugh full other
School life is (1) full of different experiences that have deeply shaped my friendships and my perspectives(观点).
When I was thirteen,I went to a new school and (2) felt so lonely.Nobody knew me,and I was too scared to make friends.Whenever I heard classmates chatting and (3) laughing ,I just got lonelier.I couldn't even tell anyone how I felt.
One day,I was sitting (4) quietly while others were talking.Then a girl I didn't know walked in.She passed by me and suddenly turned back.Without a word,she gave me a smile.That smile was (5) like sunshine through clouds.It made me feel warm and friendly,and I became happy again.After that,I slowly started talking to (6) other students and made good friends.
My friend Tom had a hard time.There was a math (7) competition coming up,and the problems were much (8) harder than our usual lessons.Tom was really worried and got quieter.I saw how hard he was trying but with little progress.I told him, "Don't worry too much.Things will work out fine." Just (9) when he was all at sea,our maths teacher arranged peer tutoring(同伴辅导).He explained problems so clearly that Tom understood quickly.Tom improved much faster than he (10) expected and did well in the competition.
What I learn from these experiences is that no matter a kind smile,offering words of encouragement or peer support can have a big influence.
【分析】这篇短文主要讲述了作者在学校生活中的不同经历,这些经历深刻地塑造了作者的友谊和人生观。文章通过两个具体的故事来阐述这一主题:一是作者在新学校感到孤独时,一个陌生女孩的微笑给予了他温暖和鼓励,使他逐渐变得开朗并交到了好朋友;二是作者的朋友Tom在数学竞赛前遇到困难,但在作者的鼓励和老师的辅导下取得了进步。这两个故事共同传达了一个信息:无论是一个微笑、一句鼓励的话语还是同伴的支持,都能对人产生重大的影响。
【解答】(1)考查固定短语。句意:学校生活充满了不同的经历,这些经历深深地塑造了我的友谊和我的观点。根据be full of充满,固定短语,故填:full。
(2)考查动词。句意:当我十三岁的时候,我去了一所新学校,感到很孤独。根据语境和提示词,用:fell,结合was可知时态是一般过去时,故填:felt。
(3)考查动词。句意:每当我听到同学们的谈笑风生,我就感到更加孤独。根据语境和提示词,用:laugh,结合 chatting 和and,也要用分在分词,故填:laughing。
(4)考查副词。句意:有一天,别人都在说话,我却静静地坐着。根据语境和提示词,用:quietly,修饰动词,故填:quietly。
(5)考查介词。句意:那微笑就像透过云层的阳光。根据语境和提示词,用:like像,故填:like。
(6)考查代词。句意:从那以后,我慢慢地开始和其他同学交谈,结交了好朋友。根据语境和提示词,用:other别的,其它的,故填:other。
(7)考查名词。句意:一场数学竞赛即将到来,这些问题比我们平时的课难得多。根据a math competition一场数学竞赛,固定短语,故填:competition。
(8)考查形容词。句意:一场数学竞赛即将到来,这些问题比我们平时的课难得多。根据语境和提示词,用:harder更难的,故填:harder。
(9)考查连词。句意:就在他不知所措的时候,我们的数学老师安排了同伴辅导。根据语境和提示词,用:when当......时,引导的时间状语从句,故填:when。
(10)考查动词。句意:汤姆进步得比他预期的要快得多,在比赛中取得了好成绩。根据语境和提示词,用:expect期待,结合did可知时态是一般过去时,故填:expected。
【点评】语法填空题要根据上下文语境,运用语法和词汇知识,反复推敲以求得解答。
阅读短文,根据语篇要求填空,使短文通顺、意思完整。每空限填一词。
17.(5分) Do you like drinking juice?Here (1) are some steps about how to make a healthy drink:Strawberry Water!Try (2) to make it by yourself!
First,put the strawberries into a blender.Also put 1 cup (3) of water and some sugar in it.Then,blend them at a high speed until they are fully combined(结合).Next,add the remaining 6 cups of cold water.Have (4) a taste and change the amount(量) of sugar according to your need.Finally,drink it right away.If you like,you can add some sparkling water on top.
(5) It is more enjoyable to make a strawberry juice at home!
【分析】本文介绍了如何制作健康的草莓水饮料。首先将草莓放入搅拌机中,加入一杯水和一些糖,高速搅拌至完全混合。然后加入剩余的六杯冷水,根据需要调整糖的量。最后立即饮用,如果喜欢可以加入一些苏打水。在家制作草莓汁更加愉快!
【解答】(1)考查be动词。句意:这里有一些关于如何制作健康饮料的步骤:草莓水!Here be句型表示"这里有……",be动词的形式取决于后面的名词,steps是复数形式,所以be动词要用are。故填are。
(2)考查介词。句意:试着自己做吧!try to do sth.是固定搭配,意为"尽力做某事",所以这里填to。故填to。
(3)考查介词。句意:也放一杯水和一些糖在里面。a cup of是固定短语,意思是"一杯……",用来表示数量,所以填of。故填of。
(4)考查冠词。句意:尝一尝,根据你的需要改变糖的量。have a taste是固定表达,意为"尝一尝",所以这里用a。故填a。
(5)考查代词。句意:在家做草莓汁更有乐趣!这里考查it作形式主语的用法,真正的主语是后面的to make a strawberry juice at home,即It is +形容词+ to do sth.结构,所以填It。故填It。
【点评】根据所给信息填空,考生注意先通读全文,根据所给的信息,结合词组固定搭配和语境,填出适当的单词。
五、补全对话 根据下面的对话情景,在每个空白处填上一个适当的句子,使对话的意思连贯、完整。
18.(10分)A:Hi!(1) What did you do last weekend ?
B:I watched a movie last weekend.It was great.(2) What about you ?
A:I just stayed at home.Which cinema do you think is better,the one near the park or the one in the mall?
B:I think the one in the mall is better.(3) It has more comfortable seats and a bigger screen .
A:What movie did you watch?
B:A movie about future.It made me curious(好奇的) about the future.(4) What do you think the future will be like ?
A:I think people will have smarter robots and work less in the future.
B:Right.And maybe cities will be cleaner and more beautiful.Well,shall we go to the cinema in the mall together next time?
A:(5) Great! !I'm looking forward to it.
【分析】对话是A和B关于上周末活动的交流,以及对未来的一些设想。
【解答】(1)根据下文"I watched a movie last weekend.(上周末我看了一部电影。)",可以推断出A在询问B上周末做了什么,故填What did you do last weekend。
(2)根据下文I just stayed at home.(我只是呆在家里。)可知,此处是B在回答完自己的活动后,反问A做了什么,所以这里应该填入询问对方的类似表达,故填How about you。
(3)根据上文I think the one in the mall is better.(我觉得商场里的那个更好。)可知,B在回答哪个电影院更好时,给出了理由,这里应该填入描述商场里电影院的优点,故填It has more comfortable seats and a bigger screen。
(4)根据下文I think people will have smarter robots and work less in the future.(我认为未来人们会拥有更智能的机器人,减少工作量。)可知,此处是B在询问A对未来的看法,故填What do you think the future will be like。
(5)根据下文I'm looking forward to it.(我很期待。)可知,A对B提出的下次一起去商场里的电影院看电影的提议表示赞同,所以这里应该填入表示同意或期待的表达,故填Great。
【点评】根据语境填写合适的句子,注意汉语意思以及一些常用问题的回答术语。
六、书面表达
19.(20分)2025年农历新年即将来临,一切都被赋予了崭新的活力与希望。莘莘学子们更是充满斗志,翻开新的书本,开启新的求知之旅,期待收获更多的知识与成长。新年,就是这样一个充满无限可能、满是新气象的美好开端呀。
同学们,关于学习、运动或者培养兴趣爱好等方面,你有什么新的规划和决心吗?请以"My New Year's Resolutions"为话题,用英语写一篇文章,来参加学校英语社团的征稿活动。
(1)提示要点:
①What are your resolutions?
②Why do you make these resolutions?
(2)要求:
①文中不要出现所在学校的校名和师生姓名;
②80 词左右。
My New Year's Resolutions
______
【分析】【高分句型一】
I believe they can help me improve my life.我相信它们可以帮助我改善生活。省略that的宾语从句。
【高分句型二】
I'm going to study hard so that I can get good grades in the coming year.我将努力学习,以便在来年取得好成绩。so that引导目的状语从句。
【解答】
My New Year's Resolutions
In the new year,I am going to make some New Year's resolutions.I believe they can help me improve my life.【高分句型一】
First,next year I'm going to take up a new hobby.Singing is an interesting activity,so I'm going to learn to sing.I plan to have singing lessons.Second,I want to improve my physical health.I will get more exercise and eat healthier food.I'm going to run and eat vegetables every day.Third,I plan to do better at school.I'm going to study hard so that I can get good grades in the coming year.【高分句型二】What's more,I'm going to take schoolwork more seriously.(我的新年计划是什么和如何实现)
I will try my best to make my resolutions come true!(我对新年的愿景)
【点评】能够根据提示进行书面表达,能够围绕主题准确使用一定的语法、词汇、短语和句型等,清楚连贯地表达自己的思想,进而完成写作任务。
郑重声明:本文版权归原作者所有,转载文章仅为传播更多信息之目的,如作者信息标记有误,请第一时间联系我们修改或删除,多谢。
