2024-2025学年人教版(2024)英语七年级下册
期末综合素质评价
一、听力理解 (20 小题,每小题1 分,共20 分)
第一节 听下面5 段对话。每段对话后有 一个小题,从题中所给的A、B、C 三个选项中选出最佳答案。每段对话读两遍。
( ) 1. What day is it today
A. Friday. B. Saturday. C. Sunday.
( ) 2. What is the class rule
A. Don’t play basketball.
B. Don’t run in the hallways.
C. Don’t bring mobile phones to class.
( ) 3. What’s the weather like today
A. Cold. B. Hot. C. Cool.
( ) 4. What did Li Lei and Alice do last weekend
A. They did their homework.
B. They watched TV.
C. They played soccer.
( ) 5. How does Lucy like the story of The Emperor’s New Clothes
A. It’s funny. B. It’s boring. C. It’s colorful.
第二节 听下面几段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C 三个选项中选出最佳答案。每段对话或独白读两遍。
听下面一段对话,回答第6 至第7 两个小题。
( ) 6. What does the girl want to see first
A. Wolves. B. Tigers. C. Lions.
( ) 7. What does the boy think of elephants
A. Cute. B. Interesting. C. Smart.
听下面一段对话,回答第8 至第9 两个小题。
( ) 8. When did Mike and his brother go to the farm
A. Last Friday. B. Last Saturday. C. Last Sunday.
( ) 9. What did they have for lunch
A. Fruit salad and chicken noodles.
B. Vegetable salad and beef noodles.
C. Vegetable salad and chicken noodles.
听下面一段独白,回答第10 至第12 三个小题。
( ) 10. What’s the time now
A. It’s 9:30 in the morning.
B. It’s 10:30 in the morning.
C. It’s 11:30 in the morning.
( ) 11. How is the weather in the UK now
A. It’s windy. B. It’s cloudy. C. It’s rainy.
( ) 12. What is Uncle Peter doing
A. Reading a newspaper. B. Talking on the phone. C. Watching TV.
听下面一段对话,回答第13 至第15 三个小题。
( ) 13. What does Alice usually have for breakfast
A. Rice and vegetables.
B. Vegetables and chicken.
C. Bread and milk.
( ) 14. What does Bill like doing after school
A. Playing games. B. Running. C. Playing baseball.
( ) 15. Who might (可能)be not healthy
A. Jim. B. Bill. C. Alice.
第三节 听下面一篇短文。按照你所听内容的先后顺序将下列图片排序。短文读两遍。
16._______ 17._______ 18._______ 19._______ 20._______
二、阅读理解 (20 小题,每小题2 分,共40 分)
阅读下面四篇语言材料,然后按文后要求做题。
A
Lily is from America. She studies in China now. It’s 9 o’clock on Saturday morning. She wants to buy a new dress with one of her friends. She is asking them in a chat group (聊天群).
Friends
Excuse me. Who can go shopping with me now Lily
Sorry, Lily. I’m doing my homework. I have to finish it today because my parents will(将要) take me to see my grandparents tomorrow morning. Li Chen
Oh, sorry. I’m playing with my sister. You know, she’s only three years old. My parents aren’t at home now. My father is reading books in the library. Liu Juan
I can. I am free now. Let’s meet at the bus stop ten minutes later(以后). Zhang Ping
OK, thanks all. See you then @ Zhang Ping! Lily
根据材料内容选择最佳答案。
( ) 21. Where is Lily from
A. China. B. America. C. Australia. D. England.
( ) 22. What does Lily want to buy
A. A hat. B. A skirt. C. A T-shirt. D. A dress.
( ) 23. When will Li Chen go to see his grandparents
A. On Saturday morning. B. On Saturday evening.
C. On Sunday morning. D. On Sunday evening.
( ) 24. What is Liu Juan doing now
A. B. C. D.
( ) 25. Zhang Ping and Lily will meet at the bus stop at ________.
A. 8:50 B. 9:00 C. 9:10 D. 9:20
B
Once upon a time, there was a man in the State of Zheng. One day he wanted to buy himself a pair of new shoes. Before he went to a shoe shop, he measured (测量) his feet with a ruler and then wrote down his size on a piece of paper.
Later, he arrived at the shoe shop and decided which shoes to buy. But when he reached into his pocket, he found the paper was not there. So he said to the shopkeeper, “I left the paper at home and I don’t know my shoe size. I have to go back home to get it. ”
He ran back home, found the paper and then ran to the shop again. But it took him about two hours and the shop was closed. He spent the whole afternoon on the way and did not buy his shoes at last.
Someone asked him, “Did you want to buy the shoes for yourself ”
“Of course,” he answered.
“Then why didn’t you try the shoes on Why did you need the shoe size ”
“I trust the ruler more than my feet,” he answered.
根据材料内容选择最佳答案。
( ) 26. Where did the man live
A. Near the shoe shop. B. In the State of Zheng.
C. In a big city. D. We don’t know.
( ) 27. What did the man forget to bring
A. Money. B. His shopping list.
C. The ruler to measure his feet. D. The paper with his shoe size.
( ) 28. How long did it take the man to run back home
A. About one hour. B. About two hours.
C. About three hours. D. The whole afternoon.
( ) 29. Why didn’t the man get the shoes at last
A. The shop was too far away.
B. He got lost when he returned.
C. The shop was closed when he returned.
D. He didn’t have enough money to buy the shoes.
( ) 30. What can you learn from the story
A. We should solve problems in a practical (实际的) way.
B. We should remember everything before going out.
C. We should ask others for help with our problems.
D. We should take a ruler with us when buying shoes.
C
We know exercise is important in our life. Everyone needs to exercise. Doctors say doing sports is beneficial for us. Sports can make our body strong. Children should also do some sports. It’s good for them. If children often do sports, they can be stronger and taller. Doing sports is easy. Here is some advice for you.
You can walk, run or only jump. These are easy ways. Every day you walk to the classrooms and have PE class, you are doing exercise.
Don’t do sports too much at a time. Try all kinds of sports and look for one, two or even three sports you like. People who exercise for an hour every day have better sleep and more energy.
You can also exercise at a gym or on the sports field. In the gym, you can play basketball, play tennis or play badminton. After school, you can run or play football on the sports field. Exercise can be fun. It can make you happy.
Friends can exercise together. You can do sports with your friends at any place you like. You can also join the running club together.
As you can see, you can try different ways to do exercise. And just do it!
根据材料内容选择最佳答案。
( ) 31. Why should children do sports
A. Because it makes them clever.
B. Because it makes them run quickly.
C. Because it is good for health.
D. Because it is easy for children.
( ) 32. What is the meaning of the underlined word “beneficial” in the passage
A. Difficult. B. Interesting.
C. Special. D. Helpful.
( ) 33. Which of the following is NOT TRUE
A. Everyone needs to do sports.
B. Doing sports for a long time a day makes you healthy.
C. We should try all kinds of sports.
D. People can do exercise at gym or on the sports field.
( ) 34. What’s the structure (结构) of the passage (① = Paragraph 1...)
( ) 35. What’s the main idea (主旨) of this passage
A. There are many easy ways to do sports.
B. Exercise helps you have better sleep and more energy.
C. People can exercise at many places.
D. It is interesting to exercise with friends.
D
How was your school trip I was unhappy, because I fell off (从……跌落) my bike and hurt (使受伤) my leg on the school trip. 36._______ I just watched them play all day. I wanted to have another school trip!
—Jill
I had a good school trip. 37._______ The water was very clean. I walked on the beautiful beach and had some nice food. I played soccer with my classmates. 38._______
—Mark
I visited a farm on my school trip. 39._______ I picked many strawberries, my classmate Jim grew some vegetables and Lisa watered them . We thought it was very interesting to do those things. Before we went back to school, we talked with the farmers. 40._______ I like the school trip very much and I want to go to the farm again.
—Julia
根据材料内容,从下面五个选项中选出能填入文中空缺处的最佳选项,使文章意思通顺、内容完整。
A. The farm is far away from our school and we took a bus there. B. I saw the sea. C. We had a great time. D. They told us many things about the farm. E. I couldn’t play with my classmates.
三、[2024 南阳油田第七中学期末] 完形填空(15 小题,每小题1 分,共15 分)
先通读短文,掌握其大意,然后从 A、B、C、D 四个选项中选出一个可以填入相应空白处的最佳答案。
There are four seasons in a year. Life is like the 41 seasons. Each season brings us different feelings.
When I was 42 , life was like spring, filled with new beginnings. I started to go to 43 when I was six. I 44 many things at school. There were happy days 45 sad days. Some days the sun 46 , and some days it didn’t.
I got a good job at the 47 of 28. As a doctor, I 48 in a hospital. I was strong and happy those days. Then I met a lovely girl and had a 49 . I was so busy 50 every day. I had no time to think or to play. As the summer of my life passed, I found I got some white 51 .
Time passed quickly. Leaves 52 from the trees in autumn. My son left our home and had his own family. I walked more slowly and one day I didn’t go to the hospital to work. I knew my autumn had arrived. Autumn is a 53 season. The autumn of my life is quiet, too.
Now, I am in the 54 of my life. The days become shorter and colder. I am older and weaker. I know my 55 are numbered, but I still plan to enjoy them to the end.
( ) 41. A. two B. three C. four D. five
( ) 42. A. young B. old C. middle D. early
( ) 43. A. shop B. farm C. hospital D. school
( ) 44. A. met B. learned C. showed D. read
( ) 45. A. and B. or C. but D. for
( ) 46. A. rose B. shined C. fell D. rained
( ) 47. A. season B. time C. age D. matter
( ) 48. A. drew B. rode C. spoke D. worked
( ) 49. A. school B. family C. calendar D. present
( ) 50. A. working B. celebrating C. playing D. exercising
( ) 51. A. coats B. hair C. watches D. gifts
( ) 52. A. fell down B. blew out C. put up D. came out
( ) 53. A. busy B. terrible C. colorful D. quiet
( ) 54. A. spring B. summer C. autumn D. winter
( ) 55. A. trees B. leaves C. photos D. days
四、语篇填空 (15 小题,每小题1 分,共15 分)
第一节 阅读短文,从方框中选择适当的词并用其正确形式填空,使短文通顺、意思完整。每空限填一词,每词限用一次。
rule, but, night, they, keep, angry, another, forget, like, about
My family has many rules that I have to follow.
The main(主要的) 56._______ is that I have to study hard at school. My parents want me to do my homework carefully and tell 57._______ about anything important happening at school.
If I go out, I need to tell them where I am. If I am late or going somewhere else, I need to tell them 58._______ the changes. Last Saturday evening, I went to take part in my friend’s birthday party. I 59._______ to tell my parents. When I got home, I found that they were 60._______ with me.
I can come home a little late, about 9 pm, 61._______ only if I tell them. I have to go to bed by 10 pm on school 62._______. If it is a holiday, I can stay up later than usual at night.
63._______ rule is that I have to clean my room. My parents will get angry if I leave things around the room. I should 64._______ my room clean, although I often break this rule. I think many teenagers like myself 65._______ to have our room as “our place”. I try to keep it the way I like — a little bit untidy.
第二节 阅读短文,根据语篇要求填空,使短文通顺、意思完整。每空限填一词。
Reading Worksheet
Stories What do you think of the story
The Boy Who Cried Wolf This is a wonderful story. Everyone may know it. We should keep in mind that it 66._______ important to tell the truth.
The Ugly Duckling This might be the most famous short story of all. I fell in love 67._______ it when I first read it. We should be proud of who we are, 68._______ we are not so beautiful or clever .
Stone Soup It is 69._______ interesting story. It teaches us to work together and share. I wonder what my friends would bring to put in the pot (锅) of soup if they were in the story. You can also ask your friends 70._______ think about it. Their answers might be fun!
五、补全对话(5 小题,每小题2 分,共10 分)
根据下面的对话情景,在每个空白处填上一个适当的句子,使对话的意思连贯、完整。
A: Hey, Susan. 71.___________________________
B: I am looking through “Mei Tuan Wai Mai”.
A: 72.___________________________
B: It is a kind of app, and we can order different kinds of food on it.
A: Really 73._______________________ ! I am hungry now. Let’s order something to eat!
B:74.___________________________
A: I’d like Gongbao chicken and some Mapo tofu with rice. 75._________________
B: I’d like some beef dumplings.
A: How can we pay (付费) for them
B: We can use WeChat Pay. That’ll be 45 yuan.
A: Oh, it’s so cheap and convenient. I can’t wait to eat.
六、书面表达(20 分)
根据下面的图片和提示词,写一篇短文讲述海豚不惧鲨鱼而勇敢救助Tom 脱离危险的故事。
提示词:dolphin(海豚), frightened(害怕的), push... away from... (把……推离……)
要求:1. 词数不少于60,开头已给出,不计入总词数;
2. 文中不得出现真实的地名、校名、人名等信息。
Last month, Tom went to swim in the sea. _______________________________
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
答案
听力材料:
第一节 听下面5 段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C 三个选项中选出最佳答案。每段对话读两遍。
1. W: Joe always gets up at 7 o’clock, but it’s eight o’clock now and he’s still sleeping.
M: Don’t worry! It’s Saturday today.
2. M: Jenny, we mustn’t bring our mobile phones to class.
W: OK! Thank you for telling me.
3. M: It’s really cold today. I just want to stay at home and lie in bed.
W: Yeah, my hands can’t even move.
4. W: What did you do last weekend, Li Lei
M: I watched TV with Alice at her house.
5. W: Lucy, what do you think of the story of The Emperor’s New Clothes
W: I think it’s a funny story.
第二节 听下面几段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C 三个选项中选出最佳答案。每段对话或独白读两遍。
听下面一段对话,回答第6 至第7 两个小题。
W: Bob, would you like to go to the zoo with me
M: Yes, I’d love to.
W: Let’s see the lions first when we get there.
M: Why do you like lions
W: Because they are very strong and run fast.
M: Well, I like elephants, because they are kind of interesting.
听下面一段对话,回答第8 至第9 两个小题。
W: Where did you go last Saturday, Mike
M: I went to a farm with my brother. My grandfather taught us to plant fruit.
W: Was it interesting
M: Yes, it was great fun.
W: Did you have lunch there
M: Yes, we ate vegetable salad and chicken noodles.
听下面一段独白,回答第10 至第12 三个小题。
Daisy is writing a letter to Tom in the UK. It’s 11:30 am now. She is on vacation with her family. The weather is terrible. It’s cloudy and cold these days. Now it is raining hard, so she can’t go out. Coco and David are sitting on the bed and watching TV. Dove is talking on the phone. Uncle Peter is reading a newspaper. The weather is bad, but he thinks it’s relaxing.
听下面一段对话,回答第13 至第15 三个小题。
W: Good morning, Bill. What do you usually have for breakfast
M: Good morning, Alice. I usually have some bread and milk. How about you
W: I like rice and vegetables for breakfast. Do you like fruit
M: No, I don’t.
W: It is good to have some fruit and vegetables every day.
M: I know. I have a lot of vegetables and chicken for lunch.
W: That’s good. I like playing baseball. Do you do any sports every day
M: Yes, I do. I like running after school, but my brother Jim doesn’t do any sports. He likes playing games. He often eats a lot of hamburgers. So he is very fat.
第三节 听下面一篇短文。按照你所听内容的先后顺序将下列图片排序。短文读两遍。
There are many different common symbols in public places. They tell you what to do or what not to do in a place. For example, if you go to a hospital, you can see the sign “Keep Quiet”. When you drive a car on the street, you may see the sign “Turn Right”. And remember not to swim in a river with a “No Swimming” sign. You can find “No Running” signs in many places. If you visit a museum, don’t take any photos inside the halls. You will find “No Photos” signs there. Make sure you understand the signs and you won’t get into any trouble.
一、第一节 1-5 BCABA 第二节 6-7 CB 8-9 BC
10-12 CCA 13-15 ABA 第三节 16-20 EDBCA
二、A【主旨大意】本文主要讲迷了莉莉和她朋友们的聊天记录。
21. B 【解析】细节理解题。由“Lily is from America. ”可知,莉莉来自美国。故选B。
22. D 【解析】细节理解题。由“She wants to buy a new dress with one of her friends. ”可知,她想买条连衣裙。故选D。
23. C 【解析】细节理解题。由“It’s 9 o’clock on Saturday morning.” 和“take me to see my grandparents tomorrow morning” 可知,李晨将在星期天早上去看望他的祖父母。
故选C。
24. B 【解析】图片解读题。由“I’m playing with my sister. ”可知,刘娟正在和她的妹妹玩耍。故选B。
25. C 【解析】细节理解题。由“It’s 9 o’clock on Saturday morning. ” 和“Let’s meet at the bus stop ten minutes later(以后). ”可知, 张萍和莉莉将在9 点10 分在公交车站碰面。故选C。
B【主旨大意】本文讲述了一个人去买鞋子的故事。
26. B 【解析】细节理解题。根据“Once upon a time, there was a man in the State of Zheng. ”可知,这个人住在郑国。故选B。
27. D 【解析】细节理解题。根据“Before he went to a shoe shop, he measured (测量) his feet with a ruler and then wrote down his size on a piece of paper.”和“But when he reached into his pocket, he found the paper was not there. ” 可知,他忘记带写有他鞋码的纸了。故选D。
28. A 【解析】细节理解题。根据“He ran back home, found the paper and then ran to the shop again. But it took him about two hours and the shop was closed. ”可知,他从鞋店到家的单程时间大约是一个小时。故选A。
29. C 【解析】细节理解题。根据“But it took him about two hours and the shop was closed. He spent the whole afternoon on the way and did not buy his shoes at last. ”可知,当他返回鞋店时店已经关门了,因此他没能买成鞋子。故选C。
30. A 【解析】主旨大意题。通读全文可知,这个故事讽刺了不变通的人,强调了我们应在实际情况中采取实际的解决方案。故选A。
C【主旨大意】本文主要对进行体育锻炼给出了几条建议,呼吁人们进行运动,提升个人健康水平。
31. C 【解析】推理判断题。根据“Children should also do some sports. It’s good for them. If children often do sports, they can be stronger and taller. ”可知做运动对孩子健康有利。故选C。
32. D 【解析】词句猜测题。根据“Sports can make our body strong. ”可知运动对我们的身体健康有益处,那么beneficial 应该是表达“有益的”。故选D。
33. B 【解析】细节理解题。根据“Don’t do sports too much at a time. ”可知一次不能运动太多。故选B。
34. C 【解析】篇章结构题。文章第一段讲了运动的益处并引出运动建议,第二至五段讲了运动建议,第六段呼吁人们运动起来,所以文章是总分总结构。故选C。
35. A 【解析】主旨大意题。通读文章可知具体讲了一些简单的体育运动的建议。故选A。
D【主旨大意】本文几位学生介绍了自己学校旅行的经历。
36. E 【解析】前文提到 Jill 在学校旅行中从自行车上跌落并摔伤了腿,后文提到他只能看着其他同学玩。由此可以推断,由于腿伤,他无法和其他同学一起玩,故选E。
37. B 【解析】根据后文提到 Mark 走在沙滩上可知,他去了海边,故选 B。
38. C【解析】前文提到“I played soccer with my classmates. ”,C 选项中“We”指的是我和同学们,故选C。
39. A 【解析】前文提到 Julia 在学校旅行中参观了农场。 A 选项说明了农场与学校的距离以及出行方式,故选A。
40. D 【解析】前一句“Before we went back to school, we talked with the farmers. ”意为“回学校之前,我们和农民们聊天。” D 选项“他们告诉我们很多关于农场的事情。”符合,故选D。
三、【主旨大意】本文作者通过四季比喻他的一生,介绍了作者从童年到老年的不同阶段和感受。
41. C 【解析】根据“There are four seasons in a year. ”可知,此处将一生比作四季。故选C。
42. A 【解析】根据“filled with new beginnings”可知,是年轻的时候像春天。故选A。
43. D 【解析】根据“at school”可知,六岁是上学的时候。故选D。
44. B 【解析】在学校应该是学习到很多东西。故选B。
45. A 【解析】此处表示并列关系,且为肯定句,用and 连接。故选A。
46. B【解析】根据“There were happy days ... sad days. ”可知,有些日子阳光灿烂。故选B。
47. C 【解析】at the age of...“在……岁时”。故选C。
48. D 【解析】根据“I got a good job”可知,是在医院工作。故选D。
49. B【解析】根据“Then I met a lovely girl and had a ... ”可知,认识了一个女孩然后组建了家庭。故选B。
50. A 【解析】根据“I had no time to think or to play. ”可知,每天都忙着工作。故选A。
51. B 【解析】根据“I walked more slowly and one day I didn’t go to the hospital to work. ”可知,应该是有了一些白发。故选B。
52. A 【解析】根据“from the trees”和常识可知,秋天树叶从树上落下。故选A。
53. D【解析】根据“The autumn of my life is quiet, too. ”可知,此处指平静的。故选D。
54. D 【解析】根据“The days become shorter and colder. ” 可知,应该是到了冬天。故选D。
55. D 【解析】根据“I am older and weaker.”可知,应该指作者剩下的日子。故选D。
四、第一节56. rule 57. them 58. about 59. forgot
60. angry 61. but 62. nights 63. Another 64. keep
65. like
第二节 66. is 67. with 68. although 69. an 70. to
五、71. What are you doing now 72. What is it/that
73. That’s great/amazing 74. What would you like (to eat/ order)
75. What about you
六、范文:
Last month, Tom went to swim in the sea. He swam really far. Then he saw something moving towards him. It was a shark! He began to swim back, but the beach was too far away. The shark started to swim around him. Tom was really frightened.
Suddenly, another creature appeared next to him in the water. It was a dolphin! It pushed him away from the shark. He sat on its back as it swam towards the beach. Soon they were near the beach. The shark did not follow them.
As soon as Tom stepped onto the beach, the dolphin swam away. Tom will always remember how this friendly animal saved his life.
郑重声明:本文版权归原作者所有,转载文章仅为传播更多信息之目的,如作者信息标记有误,请第一时间联系我们修改或删除,多谢。

![[九师联盟]2024-2025学年高一2月质量检测数学(人教A)试题4](/notimg.gif)