大许寨一中2024-2025学年度上学期八年级英语期末试卷
听力理解(20小题,每小题1分,共20分)
第一节 听下面5段对话,每段对话后有一个小题,从题中的A、B、C、三个选项中选出最佳答案。每段对话读两遍。
1.A.Yes, I am. B.Yes, you are. C.Yes, she is.
2.A.They played baseball.B.In the mountains. C.They go to the park.
3.A.Certainly. B.I don’t care. C.I believe it.
4.A.I don’t know. B.They’re interesting. C.It’s boring.
5.A.Thanks. B.Let me help you. C.Have a good time.
第二节 听下面几段对话或独白,每段对话或独白后后有几个小题,从题中的A、B、C、三个选项中选出最佳答案。每段对话或独白读两遍。
听下面一段对话,回答两个小题。
6.What did the girl make for her family yesterday
A.Noodles. B.Sandwiches. C.Dumplings.
7.How often does the girl cook for her family
A.Once a week. B.Twice a week. C.Three times a week.
听下面一段对话,回答两个小题。
8.What will Mike’s mother do today
A.Make a cake. B.Buy some eggs. C.Make dumplings.
9.How will Mike’s grandparents get to Mike’s house
A.By bus. B.By car. C.By taxi.
听下面一段对话,回答三个小题。
10.Where are they talking
A.In the classroom. B.In the kitchen. C.In the shop.
11.How much yogurt酸奶) do they need
A.Just a little. B.One cup. C.Two cups.
12.What does the woman ask the man to put first
A.Some beef. B.Two pieces of bread. C.A little salt on the beef.
听下面一段对话,回答三个小题。
13.How many peppers do they need
A.One. B.Two. C.Three.
14.What is the second step(第二步) to make a pizza
A.Cut up peppers, onions and meat. B.Put cheese on the tomato juice.
C.Put peppers, onions and meat on the cheese.
15.Where is the woman speaking
A.On the phone. B.On the radio. C.On TV.
第三节 听下面一篇短文,按照你所听内容的先后顺序将下列图片排序。短文读两遍。
A. B.C. D.E.
16. 17. 18. 19. 20.
阅读理解(20小题,每小题2分,共40分)
A
What can we do to keep healthy Here is some advice.
Sleep Well Good health needs a good sleep. It’s not good to eat or watch videos in bed. Go to bed early at the same time and get up early at the same time every day. Your body will get into a routine (常规) for a good sleep.
Stay Away From the Flu Studies show that cold or flu virus (病毒) can live on your hands for a long time. It’s necessary to wash all parts of your hands often with soap and clean water. For more ways to stay away from the flu, please call Health Line at 848-1313.
Oral (口腔) Health Oral health is very important. Brush your teeth at least twice a day and visit a dentist at least once a year. Doing these things is not only for your teeth but also for the whole body. The mouth is like a mirror (镜子) of your health. For more information, please email us.
Exercise for Life. Studies show that many diseases have something to do with little or no exercise. It’s important to exercise often. Try to do it for 30 minutes a day, 3 or more days a week. For more information, please call Health Line at 438-2000.
根据材料内容选择最佳答案。
21.What should you do to get a good sleep
A.Have some food in bed. B.Follow the bedtime routine.
C.Go to bed at different time. D.Watch a film in bed.
22.How can you stay away from the flu according the passage
A.Get up early every morning. B.Brush your teeth twice a day.
C.Clean your hands often. D.Visit a dentist once a year.
23.If you want to know more about the flu, you can ________.
A.write an emai B.call 438-2000 C.call 848-1313 D.go to the dentist’s
24.What can we learn from the underlined sentence
A.Oral health has nothing to do with body health.
B.Mouth can show us every disease. C.The food we eat may cause disease.
D.Oral health is important for body health.
25.In which part of a magazine can we read the text
A.Health. B.Culture. C.Sports. D.Travel.
B
Once upon a time, a teacher and his student lay down under a big tree near a big grass area. Then suddenly the student asked the teacher, “Teacher, I wonder how I can find my good friend. Could you please help me ”
Silent for a few seconds, the teacher then answered, “Well, it’s a pretty hard and an easy question.”
“Look that way, there is a lot of grass, why don’t you walk there Please don’t walk back-wards, just walk straight ahead. On your way, try to find a blade of beautiful grass and pick it up and then give it to me. But just one.”
The student said, “Well, OK then…wait for me…” and walked straight ahead to the grassy field. A few minutes later the student came back. The teacher asked, “Well, I don’t see a beautiful blade of grass in your hand.”
The student said, “On my way, I found quite a few beautiful blade of grass, but I thought that I would find a better one, so I didn’t pick it. But I didn’t realize that I was at the end of the field, and I hadn’t picked any because you told me not to go back, so I did as you told.”
The teacher said, “That’s what will happen in real life.”
What is the meaning of this story In the story, “grass” is the people around you, “the beautiful blade of grass” is the people that attract you and “the grassy field” is time. In looking for your soul (心灵) mate, please don’t always compare and hope that there will be a better one. By doing that, you’ll waste your lifetime, because “Time never goes back.”
根据材料内容选择最佳答案。
26.What did the student want to find
A.A good friend. B.Confidence. C.Skill. D.Energy.
27.What did the teacher ask him to do
A.To walk straight ahead. B.To draw a picture about a blade of beautiful grass.
C.To find a blade of beautiful grass. D.To find a beautiful flower.
28.What does “the beautiful blade of grass” stand for
A.Money. B.Friendship. C.Time. D.Life.
29.Which of the following is TRUE
A.The teacher wanted his student to give him more than one blade of beautiful grass.
B.The student picked nothing when he came back.
C.When looking for a blade in grassy field, the student could walk backwards.
D.The student didn’t do as his teacher did.
30.What can we learn from the story
A.We should save our time. B.We should protect our environment.
C.We can always find many blades of beautiful grass.
D.We shouldn’t waste lifetime only in hoping a better thing.
C
Today, more and more children like playing video games (电子游戏). Are video games good or bad for children
For many children, video games can be good. Video games have beautiful pictures and exciting stories. Video games also make children think in a creative way. And children have to move their hands and eyes quickly. This can make children think fast. Video games are also a good way to teach children about computers. They can learn about how computers work.
However, a study shows that video games can be bad for children. Some video games are scary. And spending too much time playing games on the computer is bad for children’s health. Also if children spend too much time on the computer instead of (而不是) doing their homework, they will have problems at school and they can get bad grades. Video games do no good to children’s social skills (社交技能), either. Playing with friends is very important to children. It teaches them how to get on with (与……和睦相处) other people. If children spend too much time playing by themselves online, they can’t learn how to get along with their friends.
All in all, it seems clear that video games can be both good and bad. Children can play video games, but they should learn to balance it with other things in life.
根据材料内容选择最佳答案。
31.What’s the passage mainly (主要) about
A.Video games can be both good and bad for children.
B.Playing games is important for children.
C.Video games can be good for children. D.Video games can be bad for children.
32.What’s the main idea of the third paragraph (段)
A.Some video games are scary. B.Playing with friends is very important to children.
C.A study shows that video games can be bad for children.
D.Children can play video games.
33.What does the underlined word “balance” mean in Chinese
A.平衡 B.放弃 C.继续 D.拒绝
34.What’s the structure (结构) of the passage
A.B.C. D.
35.Which is right according to (根据) the passage
A.If children spend too much time on video games, they will get good grades.
B.Playing video games can’t make children think fast.
C.Playing games for too long is bad for children’s health.
D.All of the video games are scary.
D
Doing exercise is good for people. 36 The following advice may help do exercise better. 37 They can make us feel warm. This helps make our bodies ready for activities. 38 Sports shoes can protect (保护) our feet. We need to wear them when exercising. 39 Try not to exercise when we don’t feel good. If we don’t listen to our bodies, we could hurt (伤着) ourselves. 40 Walking is a good way to stay healthy. To get out of cold weather of the winter, we can just walk indoors. Walking indoors makes us feel safe and gives a dry and warm temperature (温度) to do it.
根据材料内容,从下面五个选项中选出能填入文中空缺处的最佳选项,使文章意思通顺、内容完整。
A.Exercise slowly at first .B.Walk indoors. C.Wear sports shoes.
D.Drink a cup of hot water and eat a little food before exercising.
E.But some people don’t know how to exercise.
三、完形填空(15小题,每小题1分,共15分)
先通读短文,掌握其大意,然后从A、B、C、D四个选项中选出一个可以填入相应空白处的最佳答案。
Yunnan is 41 only home for wild elephants in China. However, in 2020, 15 wild Asian elephants left Xishuangbanna and caught everyone's eyes. They made 42 way to the north. In June 2021, the elephants arrived 43 Kun ming. To 44 the elephants, the government (政府) set up a special work team to guide them.
The elephants 45 live in the nature reserve (自然保护区) in Xishuangbanna happily. However, 46 did they choose to move Experts believe the main reason is that the living conditions for the elephants are gett ng 47 than before. The areas where wild animals live often face too much pressure and they have problems developing the economy (经济). People in these areas have to use more land, 48 there is less space for wild animals to live and they 49 find enough food to eat. This forces them 50 move to other areas.
How can animals and humans live together peacefully Can you imagine 51 living in a world without animals What can we do to 52 the problem There is no doubt that (毫无疑问) animals are as important as humans. Humans should provide animals 53 food and places. Social groups should take part in 54 environment. Let's take action to save all the animals 55 now!
41.A.a B.an C.the D.\
42.A.they B.their C.them D.themselves
43.A.at B.on C.in D.from
44.A.feed B.control C.provide D.protect
45.A.are used to B.used to C.use to D.are used for
46.A.why B.when C.where D.what
47.A.bad B.badly C.worse D.worst
48.A.but B.and C.because D.so
49.A.mustn’t B.couldn’t C.wouldn’t D.needn’t
50.A.into B.to C.\ D.of
51.A.you B.your C.yours D.yourselves
52.A.solve B.find C.search D.collect
53.A.with B.for C.to D.in
54.A.improve B.improved C.improvement D.improving (改善)
55.A.in silence B.in surprise C.in trouble D.in danger
四、语篇填空(15小题,每小题1分,共5分) 阅读短文,用方框内所给单词的正确形式填空,使短文意思通顺、完整。每个词只能用一次,每空限填一词。
although win hope with museum final interest for such make
35-year-old Han Lei is a Chinese chocolate artist. He is very famous and has great skills. When you look at his works 56 the first time, you won’t believe they are chocolate, because they are as beautiful as the items (物品) in the 57 . What’s more, he combines (结合) chocolate with traditional Chinese culture. For example, he made the Monkey King 58 chocolate. His works were so fantastic that he 59 many competitions around the world.
But it’s not easy for Han Lei to make 60 beautiful works of art. Once he spent two months 61 one item and the works made the world surprised. He also wants to show the world that China has great chocolate artists 62 chocolate didn’t start from China. Luckily, he is 63 successful after years of hard work.
Han Lei is also a teacher in a school. He is happy that many young people are 64 in chocolate art. And he 65 his students can make a difference to the world of chocolate some day.
阅读短文,根据语篇要求填空,使短文通顺、意思完整。每空限填一词。
The Internet is widely used in our daily life. Now China has more than 1 billion Internet users. This is 66 largest number of users in the world. Today, 66% of Chinese netizens (网民) are teenagers (青少年). They spend about 13 hours on the Internet every week.
One of the main reasons why teenagers surf the Internet is to search 67 information. It can help students with their homework and widen their knowledge. There 68 a lot of useful information on the Internet. Some helpful lessons about different subjects like science and history on the Internet are popular. Many students like them 69 learn a lot from them. In addition (除此之外), students can use the Internet to write letters and send emails 70 their friends who live far away from them.
五、补全对话(5小题,每小题2分,共10分)
根据下面的对话情景,在每个空白处填上一个适当的句子,使对话的意思连贯、完整。
A: Hello, I’m a reporter. Can I ask you some questions
B: Sure.
A: 71
B: Twice a week. I come to Xihu to exercise every Saturday and Sunday.
A: 72
B: My favorite sport is running.
A: Good habit. Do you like watching Sports at 20:20 on TV
B: 73 . I like Sports and I also like watching News.
A: 74
B: I want to be a runner. For the dream, I’ll try my best.
A: Thanks a lot.
B: 75 .
六、书面表达(20分)
假如你要去参加一个活动,活动要求每个人用英语做自我介绍。请你根据下面的要点和要求写一篇短文。
1.要点:
1)你是什么样的人? 2)你的爱好是什么? 3)你的梦想是什么?
2.要求:
1)自我介绍须包含以上三点;
2)文中不得出现所在学校的真实校名和师生真实姓名;
3)词数80 左右。开头和结尾已给出,不计入总词数。
Hello, everyone! I’m very glad to meet all of you here.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
That’s all Thank you!
参考答案:
1.A
【原文】Are you going to the party tomorrow night
2.C
【原文】What do they usually do in their free time
3.A
【原文】Could you give the schoolbag to Mary
4.B
【原文】What do you think of these books
5.C
【原文】略
6.C 7.B
【原文】A: Where were you yesterday afternoon
B: I stayed at home. And I made dumplings for dinner for my family.
A: Really I didn’t know you could cook.
B: I cook for my family twice a week.
A: When can you cook for them I know you are very busy every day.
B: On Wednesday and Sunday evenings.
8.C 9.A
【原文】W: Mike, could you do some shopping for me I need some eggs.
M: Why Are you going to make a big cake for us, Mom
W: Oh, I want to make some delicious dumplings. Grandparents are coming this afternoon.
M: Great! Do I need to pick them up
W: No, they said they would take a bus themselves.
M: OK, I’ll go to the shop now.
Q No. 1 What will Mike’s mother do today
Q No. 2 How will Mike’s grandparents get to Mike’s house
10.B 11.A 12.C
【原文】A: How do you make a beef sandwich
B: I need some pieces of beef, one onion and two pieces of bread.
A: Do you need any yogurt
B: Yes, only a little.
A: It must be delicious. Now let me help you.
B: OK. Please put a little salt on the beef first.
13.C 14.B 15.C
【原文】
Today we are making a pizza. Watch and listen carefully; maybe you can make and enjoy a pizza at home tonight. We need 2 onions, 3 peppers, meat, cheese and tomato juice. First, put two spoons of tomato juice on the crusts. Next, put cheese on the tomato juice. Then, cut up peppers, onions and meat. Mix them up. Put them on the cheese. Finally, put the pizza in the oven for about 15 minutes. It’s easy to make, isn’t it Thank you for watching. Bye!
16-20. B E C A D
【原文】1. A scientist will give us a talk on Tuesday.
2. The earth is our home and we should try our best to protect it.
3. I think there will be fewer trees in the future.
4. Bob wants to work at the space station.
5. The robot can make hamburgers.
21-25.B C C D A
【导语】本文主要介绍了保持健康的几条建议。
21.细节理解题。根据“Go to bed early at the same time and get up early at the same time every day. Your body will get into a routine for a good sleep.”可知,遵循就寝时间能睡个好觉。故选B。
22.细节理解题。根据“It’s necessary to wash all parts of your hands often with soap and clean water.”可知,远离流感要勤洗手。故选C。
23.细节理解题。根据“For more ways to stay away from the flu, please call Health Line at 848-1313.”可知,拨打848-1313获得有关流感的更多信息。故选C。
24.词句猜测题。根据“Oral health is very important.”和“Doing these things is not only for your teeth but also for the whole body.”可知,口腔健康对身体健康很重要。故选D。
25.推理判断题。根据“What can we do to keep healthy Here is some advice.”可知,可以在杂志的“健康”板块看到这篇文章。故选A。
26-30.A C B B D
【导语】本文是一篇记叙文。文章讲述了一名学生向老师请教如何找到好朋友,老师让他去草坪上找一棵漂亮的小草,但学生空手而归,因为他总觉得会有更漂亮的草在前方。这个故事告诉我们,不要总是寄希望于更好的,否则会浪费生命。
26.细节理解题。根据第一段“I wonder how I can find my good friend.”可知,这名学生想要找好朋友。故选A。
27.细节理解题。根据第三段“On your way, try to find a blade of beautiful grass and pick it up and then give it to me.”可知,老师让他去找一棵漂亮的小草带回来。故选C。
28.细节理解题。根据最后一段“‘the beautiful blade of grass’ is the people that attract you”可知,漂亮的小草指的是吸引你的人,也就是友情。故选B。
29.细节理解题。根据第四段“I don’t see a beautiful blade of grass in your hand.”可知,他回来的时候手里什么都没有。故选B。
30.推理判断题。根据最后一段“please don’t always compare and hope that there will be a better one”可知,我们不应该总是寄希望于前方会有更好的而浪费生命。故选D。
31-35.A C A A C
【导语】本文介绍了电子游戏的优势和弊端。
31.主旨大意题。根据“Today, more and more children like playing video games (电子游戏). Are video games good or bad for children ”可知,文章讨论了电子游戏对孩子既有好处也有坏处。故选A。
32.主旨大意题。根据“However, a study shows that video games can be bad for children.”可知,第三段主要讲述了电子游戏对孩子的负面影响。故选C。
33.词句猜测题。根据“All in all, it seems clear that video games can be both good and bad. Children can play video games, but they should learn to balance it with other things in life.”可知,划线词前提到了电子游戏有好有坏,划线词后提到了“生活中的其他东西”,因此推测划线词是“平衡”,此处指的是应该学会平衡电子游戏与生活中的其他事情。故选A。
34.篇章结构题。通读全文,第一段先总体说明,引出主题;第二段和第三段分别讨论电子游戏的利与弊,最后一段总结电子游戏有好处也有坏处,因此,文章是总分总结构。故选A。
35.细节理解题。根据“And spending too much time playing games on the computer is bad for children’s health.”可知,玩游戏太久对孩子的健康有害。故选C。
36-40.E D C A B
【导语】本文就如何锻炼给出了建议。
41-45.C B C D B 46-50.A C D B B
51-55.D A A D D
导语】本文主要介绍了几个月前15头野生亚洲象离开西双版纳的故事,呼吁我们采取行动拯救所有处于危险中的动物。
41.句意:云南是中国野生大象的唯一的家园。
a一个(后接辅音音素开头单词);an一个(后接元音音素开头单词);the表特指;\不填。the only+单数名词,意为“唯一的……”。故选C。
42.句意:他们向北方前进。
they他们(主格);their他们的;them他们(宾格);themselves他们自己。根据句子结构可知,此处使用形容词性物主代词,作定语,修饰后面的名词way。make one’s way to“向……前进”。故选B。
43.句意:2021年6月,大象抵达昆明。
at在,常用于表示具体的时间点,如钟点、年龄等;on在,用于表示具体某一天,包括星期几和某月某日,还可以表示在具体的某一天的上午、下午或晚上;in在,通常用于表示在某个较长的时间段内,如年、月、季节、世纪,或者泛指的上午、下午、晚上等。;from从。arrive in+大地点,表示“到达某地”。故选C。
44.句意:为了保护大象,政府成立了一个特别工作组来指导它们。
feed喂养;control控制;provide提供;protect保护。根据“the government set up a special work team to guide them”可知,是为了保护大象。故选D。
45.句意:大象曾经快乐地生活在西双版纳的自然保护区。
are used to习惯于;used to过去常常;use to错误表达;are used for被用于。used to do sth“过去常常做某事”。故选B。
46.句意:然而,他们为什么选择搬家呢?
why为什么;when什么时候;where在哪里;what什么。根据“Experts believe the main reason is that the living conditions for the elephants are gett ng than before.”可知,此处询问它们为什么选择搬家,因此用why。故选A。
47.句意:专家认为主要原因是大象的生活条件比以前更差了。
bad坏的;badly坏地;worse更坏的;worst最坏的。根据“than”可知,此处使用比较级。故选C。
48.句意:这些地区的人们不得不使用更多的土地,所以野生动物的生存空间更少,他们找不到足够的食物吃。
but但是;and和;because因为;so所以。前后句存在因果关系,用连词so“因此”并列。故选D。
49.句意:这些地区的人们不得不使用更多的土地,所以野生动物的生存空间更少,他们找不到足够的食物吃。
mustn’t禁止;couldn’t不能;wouldn’t不会;needn’t不需要。根据“People in these areas have to use more land”可知,这些地区的人们不得不使用更多的土地,所以野生动物生存的空间越来越小、不能找到足够的食物吃。故选B。
50.句意:这迫使他们转移到其他地区。
into进入;to到;\不填;of……的。force sb.to do sth“迫使某人做某事”,固定搭配。故选B。
51.句意:你能想象自己生活在一个没有动物的世界吗?
you你(们);your你(们)的(形容词性物主代词);yours你(们)的(名词性物主代词);yourselves你(们)自己。分析句子结构和选项可知,应填主语you的反身代词yourselves,做动词imagine 的宾语。故选D。
52.句意:我们能做什么来解决这个问题?
solve解决;find发现;search搜索;collect收集。根据前文“How can animals and humans live together peacefully ”可知,此处是指我们能做什么来解决这个问题。solve the problem“解决问题”。故选A。
53.句意:人类应该给动物提供食物和场所。
with用;for为了;to到;in在……里。provide sb with sth“给某人提供某物”。故选A。
54.句意:社会团体应该参与改善环境。
improve改善(动词原形);improved改善(过去式或过去分词);improvement改善(名词);improving改善(动名词或现在分词)。take part in“参加”,in为介词,后跟动名词。故选D。
55.句意:让我们现在就行动起来拯救所有濒临灭绝的动物吧!
in silence安静地;in surprise惊讶地;in trouble处于困境;in danger处于危险之中。根据“Let's take action to save all the animals”可知,文章呼吁我们行动起来拯救动物,因为从文章内容来看,这些野生动物面临着生存危机,处于危险之中。animals in danger“濒临灭绝的动物”。故选D。
56.for 57.museum 58.with 59.won 60.such 61.making 62.although 63.finally 64.interested 65.hopes
66.the 67.for 68.is 69.and 70.to
71.How often do you exercise
72.What is your favourite sport
73.Yes, I do
74.What’s your dream
75.You’re welcome
76.例文
Hello, everyone! I’m very glad to meet all of you here.
I’m outgoing and friendly, so I have lots of friends. I like going mountain climbing. I think it is quite an exciting activity. I climb mountains with Betty once a week. By taking part in the winter camp, I hope to improve my English and make more friends. As for my dream, I want to be a tour guide, because I like travelling. If my dream comes true, I will travel around the world with my parents.
I’m looking forward to getting to know all of you soon.
That’s all. Thank you!
【详解】[总体分析]
①题材:本文是一篇材料作文;
②时态:时态为“一般现在时”;
③提示:写作要点已给出,考生应注意不要遗漏提示,并适当添加细节,突出写作重点。
[写作步骤]
第一步,介绍你是什么样的人;
第二步,介绍你的爱好是什么;
第三步,介绍你的梦想是什么。
[亮点词汇]
①lots of很多
②once a week每周一次
③take part in参加
④want to be想成为
[高分句型]
①I think it is quite an exciting activity. (宾语从句)
②As for my dream, I want to be a tour guide, because I like travelling. (because引导的原因状语从句)
③If my dream comes true, I will travel around the world with my parents. (if引导的条件状语从句)
郑重声明:本文版权归原作者所有,转载文章仅为传播更多信息之目的,如作者信息标记有误,请第一时间联系我们修改或删除,多谢。
