任务型判断正误阅读理解 专题练
2025学年初中英语一轮中考备考
It is well-known that silk was discovered in China. It is wonderfully strong, light and soft. As one of the best materials for clothes, silk has a perfect look and feel that no other materials can match.
There is a story about how silk was discovered. Lei Zu, the wife of Huang Di, was having tea under a mulberry tree when a silkworm cocoon (蚕茧) fell into her cup. As she tried to take the cocoon out, it started to unwind (展开) and the “line” seemed endless. She realized that the strong line could be used to make clothes. Then Lei Zu taught her people how to raise silkworms and how to get silk. In this way, the silk industry was born.
For hundreds of years after that, silk was only used by rich people. It was a symbol of identity and status (身份和地位). With the development of the silk industry, more silk was produced. It was no longer just for rich people. In the Han Dynasty, silk was transported as far away as Spain, Rome and many other countries. The trade road was famously known as the Silk Road, which connected China with the rest of the world.
Today, silk can be used for many kinds of things, not just for clothes but also for paintings, writing brushes, kites and even fishing nets. Wherever silk goes around the world, it is always warmly received.
根据短文内容,判断句子正(T)误(F)。
1.Silk is one of the best materials for clothes.
2.Huang Di discovered silk could be used to make clothes by accident.
3.As more silk was produced, it reached more people’s homes.
4.The silk industry was born because of the Silk Road.
5.This passage mainly talks about the history and the popularity of silk.
Tuesday 23rd May Hi Silvia We’re having great time in Scotland. The people are very friendly, but they speak with a strange accent. I can’t always understand what they say! We left Edinburgh yesterday and are now heading north. Tomorrow we are going to go looking for the Loch Ness Monster. Have you heard of it Say hello to everyone at school. See you on the 29th! Hans Ms Silvia Toti 32 King’s Road BRIGHTON Sussex BR24 7PQ
6.Hans has difficulty in communicating with the people in Scotland.
7.Loch Ness is in the north of Edinburgh.
8.Silvia will meet Hans the next Wednesday.
9.Silvia’s address is on the right side of the postcard.
10.Hans writes to invite Silvia to see the Loch Ness Monster.
Have you seen the clay soldiers (士兵) in Xi’an’s terracotta museum Do you know the true colors of them
More than 2,000 years ago, Qin Shihuang, the first emperor of China, ordered people to build the Terracotta Army. He hoped that the army would guard him after he died.
In 1974, some farmers found several clay soldiers by accident in Xi’an. After that, about 8,000 more were found by archeologists (考古学家). Today, the clay soldiers in Xi’an’s terracotta museum are light brown. But they weren’t always this color. When they were made, they had the colors of white, green, blue, red, purple and yellow. Sadly, most of the colors disappeared today.
An area with more than a hundred clay soldiers was discovered by archeologists a few years ago. Many of them still had black hair, pink faces and black or brown eyes when they were found. If they were not protected well, their colors would disappear, too. After a clay soldier was found, archeologists used two steps to keep its color. First, they sprayed (喷) a special “water” on it. Then, they covered it in plastic.
Archeologists are facing a new challenge now. They are going to find a way to put the colors onto the clay soldiers again. If they succeed in doing it, people will be able to see what the clay soldiers originally (最初) looked like. It must be very amazing.
根据短文内容,判断下列句子正(T)、误(F)。
11.Qin Shihuang hoped the Terracotta Army would guard him after he died.
12.Some farmers found several clay soldiers in Beijing in 1974.
13.The clay soldiers were light brown when they were made.
14.Archeologists used three steps to keep the clay soldiers’ colors.
15.It’s a new challenge to put the colors onto the clay soldiers again.
Liam Pope-Lau is a student at St. Michaels University School in Victoria, Canada. A few years ago, he fell into the ocean when he was learning to sail (航行) on a boat. He had no idea what he was in for (即将遭受) at that moment. “ I just remember how cold I was,” said Liam. “ It really kind of scared me and shook me up.” Thankfully, Liam was wearing a life jacket (救生衣).
“Even if it was summer, I got really cold in the water,” said Liam. “ Later I looked up this physiological phenomenon (生理现象) on the Internet and found out it is called hypothermia (失温症). Liam saw many people die of hypothermia every year. So he decided to create something to help people keep warm in water-related (与水相关的) accidents.
Liam then went to his friend, Fraser Tuck, for help. And together they came up with the idea of “LifeHeat” —a self-heating life jacket. After several experiments (实验), Liam and Fraser came across calcium chloride (氯化钙): a chemical (化学品) that creates heat when touching water. The boys put the chemical into a small bag, which can be glued to the inside of a common life jacket.
Liam and Fraser spent a lot of time on LifeHeat, and they even tested their invention by jumping into the ocean themselves. They won several prizes and got some advice from experts. Now Liam and Fraser are still working to improve LifeHeat. They hope to turn it into a business.
Liam and Fraser have advice for kids that want to create their own new technology. “Don’t be afraid to try it out because you never know where it could end up,” they said.
Judge the following statements true (T) or false (F) according to the passage.
16.Liam fell into the ocean without wearing a life jacket a few years ago.
17.Liam decided to create something to help people keep warm in water-related accidents.
18.Liam and Fraser Tuck thought of the idea of “LifeHeat” together.
19.The underlined word “They” in Paragraph 4 refers to “experts”.
20.Liam and Fraser encourage kids to create their own new technology.
Have you ever experienced something unforgettable Last year, I went through a terrible storm and felt the power of nature.
That day, black clouds were making the sky very dark like midnight and I could hear strong winds blowing outside my home in Alabama. Everyone in the neighborhood was busy. My dad was putting pieces of wood over the windows while my mom was making sure the flashlights and radio were working. She also put some candles and matches on the table.
I was helping my mom make dinner when the rain began to beat heavily against the windows. After dinner, we tried to play a card game, but it was hard to have fun with a serious storm happening outside.
I could not sleep at first. I finally fell asleep when the wind was dying down at around 3:00 a.m. When I woke up, the sun was rising. I went outside with my family and found the outside world was quite different. Fallen trees, broken windows and rubbish were everywhere. We joined the neighbors to help clean up the neighborhood together. I have learnt a lesson from this. We should work together to face difficulties.
阅读短文,判断下列句子是否符合短文内容。符合的选T,不符合的选F。
21.I lived in New York when the storm happened.
22.My mom put some candles and matches on the table.
23.We had fun in a card game with a serious storm happening outside.
24.I could not sleep until around 3:00 a.m.
25.I learn from this experience that we should work together to face difficulties.
阅读下面的短文, 判断下列句子是否与短文内容相符, 符合的写(A), 不符合的写(B)。
Chile is a long and beautiful country with ocean to the west and mountains to the east. Some of the villages are a very long way from the city, and some of the schools are very small.
It is difficult for some small schools to teach science because they don’t have enough teachers or equipment (设备). This is why the Science Bus Project wants to help them. The bus brings special science teachers, new ideas and equipment to schools in different parts of the country. Sometimes the children go inside the bus for science lessons or clubs. Sometimes the teachers even bring the equipment inside the classroom for the children to do experiments (实验).
The goal of the Science Bus Project is to bring science to children all over Chile. Since 2012, the bus has visited lots of schools in Chile and hundreds of teachers have learned how to make their science classes fun and exciting.
Science is important to all of us, as it helps us understand our world better and we can learn about it inside or outside of the classroom.
26.Some schools in Chile are small and far from the city.
27.It’s easy for some small schools in Chile to teach science.
28.The Science Bus Project only brings teachers to schools in Chile.
29.The project has helped many teachers make their science classes fun.
30.The children can learn a lot about science through doing experiments.
根据短文内容,判断正误(正确“T”,错误“F”)。
Every Saturday, Wang Fokun travels 40 minutes to “watch” a movie with his friends. He became blind in his early 50s. However, he can still enjoy movies in a “talking movie” club-Xin Deng Theater. The club is in Kunming, Yunnan. A group of volunteers there describe movies to blind people.
“I listened to a movie for the first time in the summer of 2019, and it was amazing. The volunteers did a great job.” said Wang.
Describing movies to blind people can be challenging (有挑战性的). The volunteers must watch a movie three or four times to know everything in the movie. This way, they can describe the movie very clearly.
Zhou Quan started the club in 2017. “Movies are for everybody,” said Zhou. “Xin Deng Theater hopes to share movies with blind people and help to light up their lives.” Thanks to the special club, many blind people go out of their homes and their lives are more interesting.
Now many blind people come to Xin Deng Theater to “watch” movies every week. “They can enjoy the movies here. I’m so glad that I bring enjoyment to them.” said Zhou.
“It’s meaningful for us to spend our free time volunteering.” said one volunteer.
31.Wang Fokun goes to Xin Deng Theater three or four times a week.
32.The volunteers in the club describe movies to blind people.
33.Xin Deng Theater was set up in 2019.
34.Both blind people and the volunteers enjoy spending time in the club.
35.The passage mainly talks about a movie.
参考答案
1.T 2.F 3.T 4.F 5.T
1.细节理解题。根据“As one of the best materials for clothes, silk has a perfect look and feel that no other materials can match.”可知,丝绸是最好的服装面料之一,故选T。
2.细节理解题。根据“There is a story about how silk was discovered. Lei Zu, the wife of Huang Di, was having tea under a mulberry tree when a silkworm cocoon (蚕茧) fell into her cup...”可知,是皇后发现丝绸可以用来做衣服,并不是皇帝,故选F。
3.推理判断题。根据“With the development of the silk industry, more silk was produced. It was no longer just for rich people.”可知,随着丝绸工业的发展,生产了更多的丝绸,它不再是富人的象征,它到达了更多的家庭,故选T。
4.细节理解题。根据“Then Lei Zu taught her people how to raise silkworms and how to get silk. In this way, the silk industry was born.”可知,雷祖教她的人民如何养蚕,如何获得丝绸,就这样,丝绸业诞生了,故选F。
5.主旨大意题。根据“It is well-known that silk was discovered in China.”及“Today, silk can be used for many kinds of things, not just for clothes but also for paintings, writing brushes, kites and even fishing nets. Wherever silk goes around the world, it is always warmly received.”及整个文章的理解可知,本文主要是介绍丝绸的历史和流行,故选T。
6.A 7.B 8.B 9.A 10.B
6.细节理解题。根据“but they speak with a strange accent. I can’t always understand what they say”可知Hans听不懂苏格兰人在说什么,此句表述正确。故答案为A。
7.推理判断题。根据“are now heading north. Tomorrow we are going to go looking for the Loch Ness Monster”可知他们离开爱丁堡向北走,去寻找尼斯湖水怪,可见尼斯湖在爱丁堡的北部,尼斯湖不在爱丁堡内,不能用介词in,此句表述错误。故答案为B。
8.细节理解题。根据“Tuesday 23rd May”以及“See you on the 29th”可知他们29号见,23号是周二,29号是下周一,此句表述错误。故答案为B。
9.细节理解题。根据“32 King’s Road”以及明信片的格式可知,明信片的右边有收信人Silvia的地址,此句表述正确。故答案为A。
10.推理判断题。根据“Tomorrow we are going to go looking for the Loch Ness Monster. Have you heard of it”可知Hans明天要去寻找尼斯湖水怪,而不是邀请Silvia去看,此句表述错误。故答案为B。
11.T 12.F 13.F 14.F 15.T
11.细节理解题。根据“He hoped that the army would guard him after he died.”可知,秦始皇希望他死后兵马俑能保护他,表述正确,故答案为T。
12.细节理解题。根据“In 1974, some farmers found several clay soldiers by accident in Xi’an.”可知,1974年,一些农民在西安偶然发现了几个兵马俑,不是在北京发现的,表述错误,故答案为F。
13.细节理解题。根据“When they were made, they had the colors of white, green, blue, red, purple and yellow.”可知,当它们被制成时,它们有白、绿、蓝、红、紫和黄的颜色,表述错误,故答案为F。
14.细节理解题。根据“After a clay soldier was found, archeologists used two steps to keep its color”可知,考古学家用了两个步骤来保持它的颜色,表述错误,故答案为F。
15.细节理解题。根据“Archeologists are facing a new challenge now. They are going to find a way to put the colors onto the clay soldiers again”可知,考古学家现在面临着一个新的挑战。他们会想办法把颜色重新涂到粘土士兵身上,表述正确,故答案为T。
16.F 17.T 18.T 19.F 20.T
16.细节理解题。根据“Thankfully, Liam was wearing a life jacket (救生衣).”可知,利亚姆坠海时穿着救生衣。故答案为F。
17.细节理解题。根据“So he decided to create something to help people keep warm in water-related (与水相关的) accidents.”可知,利亚姆决定创造一些东西来帮助人们在与水有关的事故中保持温暖。故答案为T。
18.细节理解题。根据“Liam then went to his friend, Fraser Tuck, for help. And together they came up with the idea of ‘LifeHeat’ —a self-heating life jacket.”可知,Liam和Fraser Tuck一起想到了“LifeHeat”的想法。故答案为T。
19.词义猜测题。根据“Now Liam and Fraser are still working to improve LifeHeat. They hope to turn it into a business.”可知,现在Liam和Fraser仍在努力改进LifeHeat。他们希望把它变成生意,they指的是Liam和Fraser,他们不是专家。故答案为F。
20.细节理解题。根据“Don’t be afraid to try it out because you never know where it could end up”可知,利亚姆和弗雷泽鼓励孩子们创造自己的新技术。鼓励孩子们创造自己的新技术。故答案为T。
21.F 22.T 23.F 24.T 25.T
21.细节理解题。根据“That day, black clouds were making the sky very dark like midnight and I could hear strong winds blowing outside my home in Alabama.”可知那天,乌云密布,天空漆黑如午夜,在阿拉巴马州,我能听到我家外面刮起的大风。可知暴风雨发生时我住在阿拉巴马州。故选F。
22.细节理解题。根据“She also put some candles and matches on the table.”可知我妈妈在桌上放了一些蜡烛和火柴。故选T。
23.细节理解题。根据“After dinner, we tried to play a card game, but it was hard to have fun with a serious storm happening outside.”可知晚饭后,我们试着玩纸牌游戏,但外面发生了一场大风暴,很难玩得开心。故选F。
24.细节理解题。根据“I finally fell asleep when the wind was dying down at around 3:00 a.m.”可知凌晨3点左右,风停了,我终于睡着了。故选T。
25.细节理解题。根据“We joined the neighbors to help clean up the neighborhood together. I have learnt a lesson from this. We should work together to face difficulties.”可知我们和邻居们一起帮助清理街区。我从中吸取了教训。我们应该共同面对困难。故选T。
26.A
27.B
28.B
29.A
30.A
2012年以来, 该巴士已经到过智利的许多学校, 数百名教师已经学会了如何让他们的科学课变得有趣和令人兴奋。
26.细节理解题。根据“Some of the villages are a very long way from the city, and some of the schools are very small.(有些村庄离城市很远,有些学校很小。)”可知智利的一些学校很小,离城市很远。故答案为A。
27.细节理解题。根据“It is difficult for some small schools to teach science because they don’t have enough teachers or equipment(设备).(一些小型学校很难教授科学,因为他们没有足够的教师或设备。)”可知智利的一些小型学校很容易教授科学是错误的,是很难教授科学。故答案为B。
28.细节理解题。根据“The bus brings special science teachers, new ideas and equipment to schools in different parts of the country.(这辆巴士为全国各地的学校带来了特殊的科学教师、新思想和设备。)”可知科学巴士项目只将教师带到智利的学校是错误的,是带来了特殊的科学教师、新思想和设备。故答案为B。
29.细节理解题。根据“Since 2012, the bus has visited lots of schools in Chile and hundreds of teachers have learned how to make their science classes fun and exciting.(自2012年以来, 该巴士已经到过智利的许多学校,数百名教师已经学会了如何让他们的科学课变得有趣和令人兴奋。)”可知该项目帮助许多教师使他们的科学课变得有趣。故答案为A。
30.细节理解题。根据前文讲述科学巴士项目给智利的一些学校带去了设备, 使孩子们能够做实验, 了解科学和“Science is important to all of us, as it helps us understand our world better and we can learn about it inside or outside of the classroom.(科学对我们所有人都很重要,因为它帮助我们更好地了解我们的世界,我们可以在课堂内外了解它。)”可知通过做实验,孩子们可以学到很多关于科学的知识。故答案为A。
31.F 32.T 33.F 34.T 35.F
31.细节理解题。根据“Every Saturday, Wang Fokun travels 40 minutes to “watch” a movie with his friends”可知,他一周去一次,此句表述错误,故填F。
32.细节理解题。根据“A group of volunteers there describe movies to blind people”可知,那里的一群志愿者向盲人描述电影,此句表述正确,故填T。
33.细节理解题。根据“Zhou Quan started the club in 2017”可知,这个俱乐部是在2017年创办的,此句表述错误,故填F。
34.细节理解题。根据“They can enjoy the movies here. I’m so glad that I bring enjoyment to them”及“It’s meaningful for us to spend our free time volunteering”可知,盲人和志愿者都愿意待在俱乐部,此句表述正确,故填T。
35.主旨大意题。通读全文可知,本文主要介绍了云南的一个专门向盲人描述电影的俱乐部,此句表述错误,故填F。
精品试卷·第 2 页 (共 2 页)
()
郑重声明:本文版权归原作者所有,转载文章仅为传播更多信息之目的,如作者信息标记有误,请第一时间联系我们修改或删除,多谢。
