浙江省温州市瓯海区外国语学校2023-2024学年九年级上学期英语9月月考试卷
(2023九上·瓯海月考) 阅读短文,从每小题所给的A,B,C三个选项中选出一个最佳选项。
How do you often spend your summer vacation Do you sometimes get bored Here are some ideas for you to help spice up(调剂) your holiday, and keep you busy either inside or outside.
A happy cook
Help your mom cook a dinner in the kitchen. Washing vegetables may be a good choice for you. You can also learn to make a simple meal, like egg-fried rice. When you eat a meal you have cooked, you'll feel very proud.
Make a photo wall
Collect your family photos. Choose some special ones with your family and make a photo wall. We can talk to parents and listen to family stories behind those photos. You can also DIY a photo album and keep the photos safe for a long time.
Help others
Encourage yourself to do something you can to help others every day. For example, give your seat to those who need it on the bus, give directions to someone who is lost, and pick up the litter on the road. These small acts will help make the world a better place.
Travel to the countryside
Traveling to the countryside is a great way to be close to nature. Experience life in the countryside with your parents, and find the differences between the city and countryside. Explain which one you like better, and write down your feelings.
1.A good choice to help mom in the kitchen is to ____ according to the passage.
A.do the dishes B.wash vegetables C.sweep the floor
2.We can make a photo album by ourselves to ____.
A.make a photo wall
B.choose some special photos
C.keep the photos for long
3.____ will make the world a better place.
A.Helping others B.Collecting photos C.Learning to cook
4.The writer advises us to ____ after coming back from the countryside.
A.cook egg-fried rice
B.show our friends photos
C.write down our feelings
5.The passage is mainly about ____.
A.school life B.vacation activities C.after-class plans
【答案】1.B
2.C
3.A
4.C
5.B
【知识点】说明文;假期计划;细节理解
【解析】【分析】本文主要介绍了一些假期的活动。
【点评】考查阅读理解,注意回到原文找答案:在回答问题时,要回到原文中寻找答案,尽量选择与原文一致的选项。
1.细节理解题。根据"Help your mom cook a dinner in the kitchen. Washing vegetables may be a good choice for you."可知在厨房帮助妈妈的一个好选择是洗蔬菜。故选B。
2.细节理解题。根据"You can also DIY a photo album and keep the photos safe for a long time."可知我们可以自己做一个相册,这样可以长时间保存照片,故选C。
3.细节理解题。根据"For example, give your seat to those who need it on the bus, give directions to someone who is lost, and pick up the litter on the road. These small acts will help make the world a better place."可知帮助别人会让世界变得更美好。故选A。
4.细节理解题。根据"Explain which one you like better, and write down your feelings."可知作者建议我们把从农村回来后的感受写下来。故选C。
5.文章大意题。根据"How do you often spend your summer vacation Do you sometimes get bored Here are some ideas for you to help spice up(调剂) your holiday, and keep you busy either inside or outside."可知本文主要说的是假期的活动,故选B。
(2023九上·瓯海月考)阅读理解
Masks mark a hero
What is a hero We may think of the fictional characters with supernatural powers or great people who can influence world events. Now, as the nation continues its all-out efforts to fight against the novel coronavirus pneumonia (新冠肺炎), medical staff have become heroes in the eyes of the public.
As of Feb 19, a total of 32, 000 medical staff outside Hubei province have been working to treat patients around the center of the outbreak.
Zhang Dingyu, the president of Wuhan Jinyintan Hospital, is one of these heroes. Since the hospital received the first seven patients in December, Zhang has been so busy that he barely gets any sleep. Even suffering from amyotrophic lateral sclerosis (肌萎缩侧索硬化), the 56-year-old doctor is doing his best to quicken his pace to save precious time for infected patients.
"I have to run, racing against time to save more patients from the deadly disease, because I don't have much time left in my life, " Zhang told Xinhua News Agency.
With the duty of saving lives, many medical professionals like Zhang have been working long hours for days, despite their fear and worries.
Lu Jingjing from Wuhan Children's Hospital also works at a temporary mobile hospital. She does not let her parents know that she is now working with novel coronavirus-infected patients.
When her parents ask for a video chat, Lu says she is working and lets her husband and children chat with them instead.
"It's dangerous but we should win the battle with the virus as soon as possible, so that medical staff and patients can go back home, " she told China Daily.
US writer Khalil Gibran (1883—1931) once wrote, "Tenderness (温柔) and kindness are not signs of weakness and despair (绝望), but the manifestations of strength and resolution. " It's true for the medical workers.
Everyone has fear, especially when it comes to deadly diseases. But for medical staff, saving lives comes first and is enough for them to be brave and stay on the front. They may look like ordinary people in daily life, but in these extraordinary (不同寻常的) times, they are heroes.
6.What do we learn from Zhang Dingyu's words
A.He wants to help as many patients as possible.
B.His illness makes him work without fear.
C.He feels sorry for himself because of his illness.
D.His illness has turned him into an impatient man.
7.Why doesn't Lu Jingjing answer her parents' video calls
A.She is too busy and has no time for video chats.
B.There is no network signal at the temporary mobile hospital.
C.It's not allowed to make a video call from the hospital.
D.She doesn't want her parents to worry about her.
8.What is the author's main purpose in writing this article
A.To praise medical staff for their efforts to fight the NCP.
B.To explain what makes a modern-day hero.
C.To describe what measures China has taken to deal with the virus.
D.To show the difficulties faced by the medical staff treating NCP patients.
【答案】6.A
7.D
8.A
【知识点】记叙文;对社会有突出贡献的人物事迹;细节理解;文章大意
【解析】【分析】本文主要介绍了现今社会中的平凡英雄——在抗击新冠疫情中的医护工作者,并介绍了一些医生的事迹。
【点评】考查阅读理解,注意高词汇量:英语阅读理解中,词汇量很重要,要通过背单词、学习词组等方式,提高自己的词汇量。
6.细节理解题。根据第四段的"I have to run, racing against time to save more patients from the deadly disease, because I don't have much time left in my life,"可知,张医生在争分夺秒的和时间赛跑,想要从时间手中拯救更多的病人。选项A符合。故选A。
7.细节理解题。根据第六段的"She does not let her parents know that she is now working with novel coronavirus-infected patients."可知,陆医生不想让父母知道她在照顾新冠病人,因为有传染性,是比较危险的,以免父母担心。故选D。
8.文章大意题。根据文章的开头和结尾段的句子"medical staff have become heroes in the eyes of the public. "以及"They may look like ordinary people in daily life, but in these extraordinary (不同寻常的) times, they are heroes."可知,疫情当下,医护人员成了公众眼中的英雄,尽管日常是普通人,但在不同寻常的时候,他们就化身为英雄,并通过一些医生的事迹,赞扬了他们的英雄气概。选项A符合。故选A。
(2023九上·瓯海月考) 根据短文内容,选择最佳选项,并在答题卡上将选定答案的字母标号涂黑。
Do you have the experience of taking music lessons against your wishes Perhaps you have complained about it because you thought it took you much playtime. But now you'd better thank your parents for their time and money spent on your musical training. A recent study suggests music lessons can make children have better memories than their peers(同龄人).
The Canadian study showed that after one year of musical training, children did better on a memory test than those who didn't take music lessons.
The researchers(研究者) made the children aged between 4 and 6 into two groups — one group of children took music lessons outside school, and the other didn't take any musical training. In one year, they took four tests in different times. The results showed brain(大脑) development changes at least every four months.
The children taking music lessons not only did better in musical listening but also made faster progress in other ways, such as reading, writing, Maths and IQ.
People say music is the good medicine for a broken heart. Now it seems music can also help us to improve our memories. We are sure to find more and more in the wonderful world of music.
9.You'd better thank your parents for their time and money spent on your musical training because ____.
A.you get well after you take music lessons
B.music can help you to improve your memories
C.you will make faster progress in every way
D.music lessons have taken up most your free time
10.The researchers made one group of the children aged 4~6 take music lessons for ____.
A.six months B.a year C.two years D.four years
11.The Canadian study showed that brain development changes ____.
A.once a week B.twice half a year
C.four times a year D.at least every four months
12.According to the last paragraph, most people think music can make us ____.
A.lazy B.worried C.happy D.confident
13.What does the passage mainly tell us
A.Music does us much good.
B.How to become cleverer.
C.What to find in wonderful music.
D.Everyone should receive music training.
【答案】9.B
10.B
11.D
12.C
13.A
【知识点】科普类;说明文;细节理解;文章大意
【解析】【分析】这是一篇教育文化类阅读,主要介绍最近的一项研究表明,音乐课能让孩子拥有比同龄人更好的记忆。人们说音乐是医治心灵创伤的良药,现在看来音乐也能帮助我们改善记忆力,我们一定会在美妙的音乐世界里找到更多的东西。
【点评】考查阅读理解,注意学习解题技巧:学习一些解题技巧和方法,如速读、寻读、略读等,可以提高阅读效率和准确率。
9.细节理解题。根据第一段最后一句"A recent study suggests music lessons can make children have better memories than their peers (同龄人)."最近的一项研究表明,音乐课可以让孩子比同龄人有更好的记忆力。可知,你最好感谢父母花在音乐训练上的时间和金钱,因为音乐能帮助你提高记忆力。故答案为B。
10.细节理解题。根据第四行"In one year,they took four tests in different times"一年里,他们在不同的时间做了四次测验。可知,应该是一年时间。故答案为B。
11.细节理解题。根据第五行"The results showed brain (大脑) development changes at least every four months."结果显示大脑发育至少每四个月发生一次变化。可知,应该是至少四个月。故答案为D。
12.细节理解题。根据最后一段"People say music is the good medicine for a broken heart"人们说音乐是治疗心碎的良药。可知,音乐可以让我们开心。故答案为C。
13.文章大意题。根据最后一句"We are sure to find more and more in the wonderful world of music."我们一定会在美妙的音乐世界里发现更多的东西。可知,短文主要介绍音乐对我们有好处。故答案为A。
(2023九上·瓯海月考)阅读理解
Can you remember the day when you spoke your first word If you can, you are unusual. Try to imagine what the first few months of your life were like. I am sure you just spent most of your time eating, sleeping and crying.
As you grew older, you were awake more of the time. It took your parents more time to play with you and talk to you. You watched and listened curiously(好奇地). You began to know that people made certain sounds to go with certain things. Then you began to try making the sounds you heard.
And step by step, you were able to make the right sound for one thing. On that day you came to understand the secret of language: a certain sound means a certain thing.
When a group of people use the same set of sounds of things, they can understand each other. Then, and only then, these people have a LANGUAGE.
After you found the secret of language, you learned words. Some of the words meant things, such as BOOKS CHAIRS and SHOES. Some words meant doing things, such as GO and SWIM. And other words described things, such as GOOD and DIRTY. Soon you learned to put words together to express one's idea, such as "I want to go out and play with my friends. " This is language. By means of language, people can communicate.
So we say that languages are means of communication.
14.When you were a little baby, you ____.
A.made sounds to let people know that you wanted to eat
B.spent most of your time playing with your parents
C.could not hear any sound around you
D.spent most of your time eating sleeping and crying
15.The secret of language is that ____.
A.one sound might be as good as another
B.people can understand each other
C.a certain sound is for a certain thing
D.there is a special sound for each person
16.You could learn words ____.
A.before you knew what the language was
B.after you knew what the language was
C.if you didn't know the secret of the language
D.when you were a baby
17.The aim in using language is ____.
A.to get everything one wants from others
B.to say what one wants to know
C.to communicate ideas, opinions, news, etc. with one another
D.to make oneself understood by others
【答案】14.D
15.C
16.B
17.C
【知识点】科普类;说明文;细节理解;推理判断
【解析】【分析】这是一篇科普类文章。主要讲述了儿童学习语言的过程。
【点评】考查阅读理解,注意排除干扰选项:在选择答案时,要排除那些与原文不符或无关的干扰选项,尽量选择与原文一致的选项。
14.细节理解题。根据"Try to imagine what first few months of your life were like. I am sure you just spent most of your time eating, sleeping and crying."可知,当还是小婴儿的时候,大部分的时间都花在吃饭、睡觉和哭泣上了。故选D。
15.细节理解题。根据"On that day you came to understand the secret of language: a certain sound means a certain thing."可知,语言的秘密是"特定的声音代表特定的事物"。故选C。
16.细节理解题。根据"After you found the secret of language, you learned words."可知,在你发现了语言的秘密之后,就学会了单词。故选B。
17.推理判断题。根据"This is language. By means of language, people can communicate.So we say that languages are means of communication."可知,语言的目的是为了交流。故选C。
(2023九上·瓯海月考) 阅读还原6选5
What kind of music do you like How do you feel when you listen to your favorite music Do you think music can make people feel better or help them to learn
Jen Morgan is a music therapist (治疗师). 18. Jen uses music to help her patients learn new skills. She can also help patients with their speaking and their memory.
Jen uses different activities with her patients. She gets them to listen to music and sing or play along. 19. Jen might get them to clap, jump or dance. Jen also asks her patients to try to remember songs they like.
Jen writes songs and uses them in her therapy work. She says, " 20. I write songs about everything: about getting dressed, about flowers, about my favorite food — you name it! Sometimes my patients help me write songs. "
Jen loves her job as a music therapist. She says, " 21. It's wonderful to see how music therapy can help children with disabilities. Often children are shy when I first meet them. 22. Music makes people feel good!"
A. I'm very lucky to have this job.
B. She works with children with disabilities.
C. Jen plays with children to sing and dance.
D. I've probably written more than 200 songs.
E. Her patients also enjoy moving to the music.
F. But they soon start having fun and enjoying the music.
【答案】18.B;19.E;20.D;21.A;22.F
【知识点】记叙文;对社会有突出贡献的人物事迹
【解析】【分析】文章介绍了一位音乐治疗专家Jen Morgan的事迹。
A. 我很幸运能有这份工作。
B. 她与残疾儿童一起工作。
C. 珍和孩子们一起唱歌跳舞。
D. 我可能已经写了超过200首歌。
E. 她的病人也喜欢随着音乐移动。
F. 但很快他们就开始玩得开心,享受音乐。
【点评】考查任务型阅读,可以将整个文章首先浏览一遍,大概理解意思,根据逻辑关系,找到可以匹配信息的选项。
18.根据"Jen Morgan is a music therapist (治疗师)...Jen uses music to help her patients learn new skills. She can also help patients with their speaking and their memory."可知,这里应该是说她的工作的情况,选项B"她与残疾儿童一起工作。"符合语境,故选B。
19.根据"She gets them to listen to music and sing or play along."以及"Jen might get them to clap, jump or dance. Jen also asks her patients to try to remember songs they like."可知,这里应该是她的病人在音乐中的表现,选项E"她的病人也喜欢随着音乐移动。"符合语境,故选E。
20.根据"Jen writes songs and uses them in her therapy work."以及"I write songs about everything"可知,这里说的是有关她写歌方面的描述,选项D"我大概已经写了200多首歌。"符合语境,故选D。
21.根据"Jen loves her job as a music therapist."以及"It's wonderful to see how music therapy can help children with disabilities."可知,这里应该是说他对于拥有这份工作感到很不错,选项A"我很幸运能得到这份工作。"符合语境,故选A。
22.根据"Often children are shy when I first meet them. "以及"Music makes people feel good!"可知,这里说的是刚开始害羞的孩子有了音乐很快会变成不同,选项F"但他们很快就开始享受音乐的乐趣。"符合语境,故选F。
(2023九上·瓯海月考) 完形填空
My name is Broody. I'm a middle school student. I want to tell you 23. about my new flat. The rooms are not big 24. comfortable. There are five rooms in my flat. They are one bathroom, one living room, one kitchen and two bedrooms. I'm very happy now, for I have 25. own room in our tlat. My bedroom is my favorite room in our flat because I can be alone(独自的) in it. I can read books or draw pictures. I can also 26. music or play CDs there. I can use my 27. to send e-mails to my friends. My 28. favorite room is the kitchen. I love helping mother 29. the meals. She's a good cook. She's teaching me 30. to make many different kinds of dishes. And I'm learning 31. very hard. I want to be a good cook when I grow up. I have more to tell you about my flat, but I have to stop. Because I have a lot of 32. to do. let me tell you next time.
23.A. anything B. something C. everything D. nothing
24.A. but B. or C. and D. then
25.A. him B. her C. me D. my
26.A. hear B. listen C. listen to D. listening
27.A. computer B. radio C. TV D. MP4
28.A. two B. three C. second D. one
29.A. for B. cook C. cooking D. on
30.A. what B. where C. which D. how
31.A. cooking B. singing C. dancing D. walking
32.A. works B. thing C. homeworks D. homework
【答案】23.B;24.A;25.D;26.C;27.A;28.C;29.B;30.D;31.A;32.D
【知识点】记叙文;身边的事物与环境
【解析】【分析】本文介绍了作者有了自己的公寓,自己的房间,房间不大,但很舒适,卧室是他最喜爱的房间,可以读书,画画,听音乐,发电子邮件;厨房是他第二喜爱的,可以帮妈妈做饭,跟妈妈学做饭。
【点评】考查完形填空,注意瞻前顾后,寻找线索:在填空时,要注意前后文的联系,寻找线索,避免孤立地看待每个空格。可以通过寻找同义词、近义词、反义词等来确定答案。
23.句意:我想告诉你关于我的新公寓的一些事情。A. anything任何事 B. something一些事 C. everything每件事 D. nothing没有什么事;这是一个陈述句,应该用something,故选B。
24.句意:这些房间不很大但很舒适。A . but但是 B.or或者 C.and 并且 D.then那么;前否定后肯定,所以要用but转折,故选A。
25.句意:现在我很快乐,因为在我们的公寓里我有自己的房间。A.him他 B.her她 C . me我 D.my我的;"我自己的房间"应是:my own room,要用形容词性的物主代词,故选D。
26.句意:我也可以在那里听音乐放CD。A.hear听到 B. listen 听 C. listen to 听 D. listening听;can是情态动词,后跟动词原形,listen是不及物动词,不能直接跟宾语,要加to, 故选C。
27.句意:我可以用我的电脑给朋友发电子邮件。A.computer电脑 B.radio收音机 C. TV电视 D. MP4播放机;这几种东西中只有电脑可以发送电子邮件,故选A。
28.句意:我第二个最喜爱的房间就是厨房了。A . two二 B. three三 C. second第二 D. one一;结合上文My bedroom is my favorite room in our flat because I can be alone(独自的) in it.我的卧室是我最喜爱的房间,所以此处厨房应是第二个最喜爱的,故选C。
29.句意:我喜欢帮妈妈做饭。A.for为了 B. cook做饭 C.cooking做饭 D. on在……上面;help sb. do(to do) sth.帮助某人做某事,后跟动词原形或不定式,故选B。
30.句意:她在教我怎样做不同种类的菜。A . what什么 B. where 哪儿 C. which哪一个 D. how怎样;此处是疑问词+不定式,怎样做,所以要用how,故选D。
31.句意:我也在很用功地学做饭。A.cooking做饭 B. singing唱歌 C. dancing 跳舞 D. walking步行;上文提到妈妈教做菜,所以此处应是学做饭,故选A。
32.句意:因为我有很多作业要做。A. works工作 B. thing 事情 C. homeworks作业 D. homework作业;work,homework都是不可数名词,不能加s,而a lot of很多,既可以修饰可数名词,也可以修饰不可数名词,修饰可数名词时后面的名词要用复数形式,并且作者是一个中学生,故选D。
(2023九上·瓯海月考) 语法填空
Spring Festival is the most important festival in China. It usually falls 33. the first day of the first month in the Chinese calendar. It is a time for family members to enjoy being together. The most popular food for the festival is dumplings. Just as an old saying goes, "Nothing tastes 34. (good) than dumplings. " Also, many people believe eating dumplings will make them rich, because the food looks like "yuanbao". People usually put a coin or a candy inside a dumpling. They believe that the person will be 35. (luck) in the new year when he/she gets the dumpling.
【答案】33.on;34.better;35.lucky
【知识点】说明文;中国传统文化与礼仪习俗
【解析】【分析】本文介绍了中国的传统节日——春节,及其传统食物——饺子的意义。
【点评】考查语法填空。注意介词,副词比较级,形容词作表语的用法。
33.句意:它通常在中国农历的第一个月的第一天。根据"the first day of the first month"可知,指在具体的某一天,用介词on。故填on。
34.句意:正如一句老话所说,"没有什么比饺子好吃。"根据"than dumplings"可知,此处用比较级形式,tastes为感官动词,后跟形容词作表语,需填入good的比较级better。故填better。
35.句意:他们相信当一个人得到这样的饺子时,他/她在新的一年里会很幸运。luck意为 "幸运",名词。根据be可知,此处用形容词作表语,需填入lucky,意为"幸运的"。故填lucky。
36.(2023九上·瓯海月考) —M I come in
—Yes, please.
【答案】(M)ay
【知识点】一般疑问句;may, might表示请求、许可
【解析】【分析】句意:——我可以进来吗?——是的请进。根据Yes, please和首字母提示,可知是情态动词may引导一般疑问句,表示请求,可以做某事吗,位于句首首字母大写,故填(M)ay。
【点评】考查情态动词拼写,注意识记may引导一般疑问句的用法。
37.(2023九上·瓯海月考)As the saying goes, "An a a day keeps the doctor
away.
【答案】apple
【知识点】可数名词
【解析】【分析】句意:俗话说:“一天一个苹果,医生远离我。”根据俗语,可知是“一天一个苹果,医生远离我。”故填apple。
【点评】考查名词拼写,注意识记常用俗语的表达。
38.(2023九上·瓯海月考)E me, can you tell me how I can get to a nearby
restaurant
【答案】Excuse
【知识点】固定搭配
【解析】【分析】句意:对不起,你能告诉我怎么去附近的餐馆吗?excuse me,对不起,固定搭配,位于句首首字母大写,故填Excuse。
【点评】考查固定搭配,注意识记excuse me的用法。
39.(2023九上·瓯海月考) China is in the e of Asia.
【答案】(e)ast
【知识点】不可数名词
【解析】【分析】句意:中国位于亚洲东部。根据China和Asia可知中国位于亚洲东部,east,名词,东部,故填e)ast。
【点评】考查名词拼写,注意识记east,东,名词的用法。
40.(2023九上·瓯海月考) —W book is this
—It's mine.
【答案】Whose
【知识点】疑问代词who / whom / whose
【解析】【分析】句意:——这是谁的书?——它是我的。根据回答mine,可知提问物主代词whose,谁的,故填Whose。
【点评】考查代词拼写,注意识记Whose,提问物主代词的用法。
41.(2023九上·瓯海月考)I can't b that today is the last day of junior high
school. I still remember the first day of Grade 7 like it was yesterday.
【答案】believe
【知识点】动词原形
【解析】【分析】句意:我不敢相信今天是初中的最后一天。我仍然记得七年级的第一天,就像昨天一样。根据I still remember the first day of Grade 7 like it was yesterday.可知是不能相信,believe,相信,情态动词can't后接原形,故填believe。
【点评】考查动词拼写,注意识记believe的用法。
42.(2023九上·瓯海月考) If you want to ask the police for help, you can call one one z in China.
【答案】zero
【知识点】表示电话号码
【解析】【分析】句意:在中国,如果你需要报警或寻求警察的帮助,你可以拨打110。根据ou want to ask the police for help和生活常识,可知拨打110,零,zero,故填zero。
【点评】考查单词拼写,注意识记zero的用法。
43.(2023九上·瓯海月考) My parents live near us. My wife and I often v them on weekends.
【答案】(v)isit
【知识点】动词原形;表示目前存在的状态、性质或经常发生的动作或习惯
【解析】【分析】句意:我的父母住在我们附近。我和妻子经常在周末去看望他们。此处缺少谓语动词,根据My parents live near us,可知经常在周末去看望他们,拜访,visit,动词,often是一般现在时标志,主语是复数,故用动词原形,故填(v)isit。
【点评】考查动词拼写,注意识记visit,主谓一致的用法。
44.(2023九上·瓯海月考)While I was watching TV, the doorbell r .
【答案】rang
【知识点】过去式和过去分词
【解析】【分析】句意:当我在看电视的时候,门铃响了。根据the doorbell,可知是门铃响了,ring响铃,根据was,可知是描述过去的动作,应填过去式,故填rang。
【点评】考查动词拼写,注意识记ring的用法。
45.(2023九上·瓯海月考) What's the p of China
【答案】(p)opulation
【知识点】固定搭配;既可数又不可数的名词
【解析】【分析】句意:中国的人口是多少?根据首字母提示和China,可知提问人口,what's the population of,固定搭配,故填(p)opulation。
【点评】考查固定搭配,注意识记what's the population of的用法。
46.(2023九上·瓯海月考) 假定你是李平,请阅读以下邮件,接受邀请并回复。可适当增加细节,以使行文连贯,词数70左右(给出的开头与结尾不计入总词数)。
Hi Li Ping,
How is everything going with you My cousin Mike is staying with me. We're having a party next Saturday. Please come! The party will start at 3 p. m. And I'll need one or two people to help me tidy up after the party. Do you think you'll be able to stay and help
Looking forward to your reply.
Matt
Dear Matt,
It's good to hear from you.
All the best for you.
Li Ping
【答案】One possible version:
Dear Matt,
It's good to hear from you. Everything is fine with me here. Thanks for the invitation! I will definitely come! It will be good to meet Mike. I will arrive at around 2: 30 next Saturday and bring some traditional Chinese foods like dumplings and zongzi for you. I hope you would like them. Don't worry. I will stay after the party to help you clean up.
Thanks again for the invitation. I am really looking forward to it!
All the best for you.
Li Ping
【知识点】应用文写作;周末活动;书信、电子邮件
【解析】【分析】本文是一篇应用文写作,要求介绍周六晚会的信息。通过分析材料内容可知,第一步,承接开头,寒暄并接受邀请,表达感谢;第二步,接着告知到达时间和所带物品,同时表示愿意提供帮助;第三步,最后书写结语,再次表达自己的感谢和期待。本文时态主要为"一般将来时"和"一般现在时",人称以第一人称单数为主。注意并列连词的使用及主谓一致问题,写作中注意上下文的过渡,要符合逻辑关系,符合英语的表达习惯。
【点评】本文结构紧凑,语言简练,要点齐全,亮点词汇,等词汇的使用,使上下文意连接紧密 ,本文还采用了丰富的句型,比如[亮点词汇Thanks for… 感谢……;be good to do sth. 做某事很好;bring sth. for sb. 为某人带来某物。高分句型。I hope you would like them.(I hope后加宾语从句"希望……")。I am really looking forward to it!(look forward to+sth./doing sth."期待(做)某事")。
浙江省温州市瓯海区外国语学校2023-2024学年九年级上学期英语9月月考试卷
(2023九上·瓯海月考) 阅读短文,从每小题所给的A,B,C三个选项中选出一个最佳选项。
How do you often spend your summer vacation Do you sometimes get bored Here are some ideas for you to help spice up(调剂) your holiday, and keep you busy either inside or outside.
A happy cook
Help your mom cook a dinner in the kitchen. Washing vegetables may be a good choice for you. You can also learn to make a simple meal, like egg-fried rice. When you eat a meal you have cooked, you'll feel very proud.
Make a photo wall
Collect your family photos. Choose some special ones with your family and make a photo wall. We can talk to parents and listen to family stories behind those photos. You can also DIY a photo album and keep the photos safe for a long time.
Help others
Encourage yourself to do something you can to help others every day. For example, give your seat to those who need it on the bus, give directions to someone who is lost, and pick up the litter on the road. These small acts will help make the world a better place.
Travel to the countryside
Traveling to the countryside is a great way to be close to nature. Experience life in the countryside with your parents, and find the differences between the city and countryside. Explain which one you like better, and write down your feelings.
1.A good choice to help mom in the kitchen is to ____ according to the passage.
A.do the dishes B.wash vegetables C.sweep the floor
2.We can make a photo album by ourselves to ____.
A.make a photo wall
B.choose some special photos
C.keep the photos for long
3.____ will make the world a better place.
A.Helping others B.Collecting photos C.Learning to cook
4.The writer advises us to ____ after coming back from the countryside.
A.cook egg-fried rice
B.show our friends photos
C.write down our feelings
5.The passage is mainly about ____.
A.school life B.vacation activities C.after-class plans
(2023九上·瓯海月考)阅读理解
Masks mark a hero
What is a hero We may think of the fictional characters with supernatural powers or great people who can influence world events. Now, as the nation continues its all-out efforts to fight against the novel coronavirus pneumonia (新冠肺炎), medical staff have become heroes in the eyes of the public.
As of Feb 19, a total of 32, 000 medical staff outside Hubei province have been working to treat patients around the center of the outbreak.
Zhang Dingyu, the president of Wuhan Jinyintan Hospital, is one of these heroes. Since the hospital received the first seven patients in December, Zhang has been so busy that he barely gets any sleep. Even suffering from amyotrophic lateral sclerosis (肌萎缩侧索硬化), the 56-year-old doctor is doing his best to quicken his pace to save precious time for infected patients.
"I have to run, racing against time to save more patients from the deadly disease, because I don't have much time left in my life, " Zhang told Xinhua News Agency.
With the duty of saving lives, many medical professionals like Zhang have been working long hours for days, despite their fear and worries.
Lu Jingjing from Wuhan Children's Hospital also works at a temporary mobile hospital. She does not let her parents know that she is now working with novel coronavirus-infected patients.
When her parents ask for a video chat, Lu says she is working and lets her husband and children chat with them instead.
"It's dangerous but we should win the battle with the virus as soon as possible, so that medical staff and patients can go back home, " she told China Daily.
US writer Khalil Gibran (1883—1931) once wrote, "Tenderness (温柔) and kindness are not signs of weakness and despair (绝望), but the manifestations of strength and resolution. " It's true for the medical workers.
Everyone has fear, especially when it comes to deadly diseases. But for medical staff, saving lives comes first and is enough for them to be brave and stay on the front. They may look like ordinary people in daily life, but in these extraordinary (不同寻常的) times, they are heroes.
6.What do we learn from Zhang Dingyu's words
A.He wants to help as many patients as possible.
B.His illness makes him work without fear.
C.He feels sorry for himself because of his illness.
D.His illness has turned him into an impatient man.
7.Why doesn't Lu Jingjing answer her parents' video calls
A.She is too busy and has no time for video chats.
B.There is no network signal at the temporary mobile hospital.
C.It's not allowed to make a video call from the hospital.
D.She doesn't want her parents to worry about her.
8.What is the author's main purpose in writing this article
A.To praise medical staff for their efforts to fight the NCP.
B.To explain what makes a modern-day hero.
C.To describe what measures China has taken to deal with the virus.
D.To show the difficulties faced by the medical staff treating NCP patients.
(2023九上·瓯海月考) 根据短文内容,选择最佳选项,并在答题卡上将选定答案的字母标号涂黑。
Do you have the experience of taking music lessons against your wishes Perhaps you have complained about it because you thought it took you much playtime. But now you'd better thank your parents for their time and money spent on your musical training. A recent study suggests music lessons can make children have better memories than their peers(同龄人).
The Canadian study showed that after one year of musical training, children did better on a memory test than those who didn't take music lessons.
The researchers(研究者) made the children aged between 4 and 6 into two groups — one group of children took music lessons outside school, and the other didn't take any musical training. In one year, they took four tests in different times. The results showed brain(大脑) development changes at least every four months.
The children taking music lessons not only did better in musical listening but also made faster progress in other ways, such as reading, writing, Maths and IQ.
People say music is the good medicine for a broken heart. Now it seems music can also help us to improve our memories. We are sure to find more and more in the wonderful world of music.
9.You'd better thank your parents for their time and money spent on your musical training because ____.
A.you get well after you take music lessons
B.music can help you to improve your memories
C.you will make faster progress in every way
D.music lessons have taken up most your free time
10.The researchers made one group of the children aged 4~6 take music lessons for ____.
A.six months B.a year C.two years D.four years
11.The Canadian study showed that brain development changes ____.
A.once a week B.twice half a year
C.four times a year D.at least every four months
12.According to the last paragraph, most people think music can make us ____.
A.lazy B.worried C.happy D.confident
13.What does the passage mainly tell us
A.Music does us much good.
B.How to become cleverer.
C.What to find in wonderful music.
D.Everyone should receive music training.
(2023九上·瓯海月考)阅读理解
Can you remember the day when you spoke your first word If you can, you are unusual. Try to imagine what the first few months of your life were like. I am sure you just spent most of your time eating, sleeping and crying.
As you grew older, you were awake more of the time. It took your parents more time to play with you and talk to you. You watched and listened curiously(好奇地). You began to know that people made certain sounds to go with certain things. Then you began to try making the sounds you heard.
And step by step, you were able to make the right sound for one thing. On that day you came to understand the secret of language: a certain sound means a certain thing.
When a group of people use the same set of sounds of things, they can understand each other. Then, and only then, these people have a LANGUAGE.
After you found the secret of language, you learned words. Some of the words meant things, such as BOOKS CHAIRS and SHOES. Some words meant doing things, such as GO and SWIM. And other words described things, such as GOOD and DIRTY. Soon you learned to put words together to express one's idea, such as "I want to go out and play with my friends. " This is language. By means of language, people can communicate.
So we say that languages are means of communication.
14.When you were a little baby, you ____.
A.made sounds to let people know that you wanted to eat
B.spent most of your time playing with your parents
C.could not hear any sound around you
D.spent most of your time eating sleeping and crying
15.The secret of language is that ____.
A.one sound might be as good as another
B.people can understand each other
C.a certain sound is for a certain thing
D.there is a special sound for each person
16.You could learn words ____.
A.before you knew what the language was
B.after you knew what the language was
C.if you didn't know the secret of the language
D.when you were a baby
17.The aim in using language is ____.
A.to get everything one wants from others
B.to say what one wants to know
C.to communicate ideas, opinions, news, etc. with one another
D.to make oneself understood by others
(2023九上·瓯海月考) 阅读还原6选5
What kind of music do you like How do you feel when you listen to your favorite music Do you think music can make people feel better or help them to learn
Jen Morgan is a music therapist (治疗师). 18. Jen uses music to help her patients learn new skills. She can also help patients with their speaking and their memory.
Jen uses different activities with her patients. She gets them to listen to music and sing or play along. 19. Jen might get them to clap, jump or dance. Jen also asks her patients to try to remember songs they like.
Jen writes songs and uses them in her therapy work. She says, " 20. I write songs about everything: about getting dressed, about flowers, about my favorite food — you name it! Sometimes my patients help me write songs. "
Jen loves her job as a music therapist. She says, " 21. It's wonderful to see how music therapy can help children with disabilities. Often children are shy when I first meet them. 22. Music makes people feel good!"
A. I'm very lucky to have this job.
B. She works with children with disabilities.
C. Jen plays with children to sing and dance.
D. I've probably written more than 200 songs.
E. Her patients also enjoy moving to the music.
F. But they soon start having fun and enjoying the music.
(2023九上·瓯海月考) 完形填空
My name is Broody. I'm a middle school student. I want to tell you 23. about my new flat. The rooms are not big 24. comfortable. There are five rooms in my flat. They are one bathroom, one living room, one kitchen and two bedrooms. I'm very happy now, for I have 25. own room in our tlat. My bedroom is my favorite room in our flat because I can be alone(独自的) in it. I can read books or draw pictures. I can also 26. music or play CDs there. I can use my 27. to send e-mails to my friends. My 28. favorite room is the kitchen. I love helping mother 29. the meals. She's a good cook. She's teaching me 30. to make many different kinds of dishes. And I'm learning 31. very hard. I want to be a good cook when I grow up. I have more to tell you about my flat, but I have to stop. Because I have a lot of 32. to do. let me tell you next time.
23.A. anything B. something C. everything D. nothing
24.A. but B. or C. and D. then
25.A. him B. her C. me D. my
26.A. hear B. listen C. listen to D. listening
27.A. computer B. radio C. TV D. MP4
28.A. two B. three C. second D. one
29.A. for B. cook C. cooking D. on
30.A. what B. where C. which D. how
31.A. cooking B. singing C. dancing D. walking
32.A. works B. thing C. homeworks D. homework
(2023九上·瓯海月考) 语法填空
Spring Festival is the most important festival in China. It usually falls 33. the first day of the first month in the Chinese calendar. It is a time for family members to enjoy being together. The most popular food for the festival is dumplings. Just as an old saying goes, "Nothing tastes 34. (good) than dumplings. " Also, many people believe eating dumplings will make them rich, because the food looks like "yuanbao". People usually put a coin or a candy inside a dumpling. They believe that the person will be 35. (luck) in the new year when he/she gets the dumpling.
36.(2023九上·瓯海月考) —M I come in
—Yes, please.
37.(2023九上·瓯海月考)As the saying goes, "An a a day keeps the doctor
away.
38.(2023九上·瓯海月考)E me, can you tell me how I can get to a nearby
restaurant
39.(2023九上·瓯海月考) China is in the e of Asia.
40.(2023九上·瓯海月考) —W book is this
—It's mine.
41.(2023九上·瓯海月考)I can't b that today is the last day of junior high
school. I still remember the first day of Grade 7 like it was yesterday.
42.(2023九上·瓯海月考) If you want to ask the police for help, you can call one one z in China.
43.(2023九上·瓯海月考) My parents live near us. My wife and I often v them on weekends.
44.(2023九上·瓯海月考)While I was watching TV, the doorbell r .
45.(2023九上·瓯海月考) What's the p of China
46.(2023九上·瓯海月考) 假定你是李平,请阅读以下邮件,接受邀请并回复。可适当增加细节,以使行文连贯,词数70左右(给出的开头与结尾不计入总词数)。
Hi Li Ping,
How is everything going with you My cousin Mike is staying with me. We're having a party next Saturday. Please come! The party will start at 3 p. m. And I'll need one or two people to help me tidy up after the party. Do you think you'll be able to stay and help
Looking forward to your reply.
Matt
Dear Matt,
It's good to hear from you.
All the best for you.
Li Ping
答案解析部分
【答案】1.B
2.C
3.A
4.C
5.B
【知识点】说明文;假期计划;细节理解
【解析】【分析】本文主要介绍了一些假期的活动。
【点评】考查阅读理解,注意回到原文找答案:在回答问题时,要回到原文中寻找答案,尽量选择与原文一致的选项。
1.细节理解题。根据"Help your mom cook a dinner in the kitchen. Washing vegetables may be a good choice for you."可知在厨房帮助妈妈的一个好选择是洗蔬菜。故选B。
2.细节理解题。根据"You can also DIY a photo album and keep the photos safe for a long time."可知我们可以自己做一个相册,这样可以长时间保存照片,故选C。
3.细节理解题。根据"For example, give your seat to those who need it on the bus, give directions to someone who is lost, and pick up the litter on the road. These small acts will help make the world a better place."可知帮助别人会让世界变得更美好。故选A。
4.细节理解题。根据"Explain which one you like better, and write down your feelings."可知作者建议我们把从农村回来后的感受写下来。故选C。
5.文章大意题。根据"How do you often spend your summer vacation Do you sometimes get bored Here are some ideas for you to help spice up(调剂) your holiday, and keep you busy either inside or outside."可知本文主要说的是假期的活动,故选B。
【答案】6.A
7.D
8.A
【知识点】记叙文;对社会有突出贡献的人物事迹;细节理解;文章大意
【解析】【分析】本文主要介绍了现今社会中的平凡英雄——在抗击新冠疫情中的医护工作者,并介绍了一些医生的事迹。
【点评】考查阅读理解,注意高词汇量:英语阅读理解中,词汇量很重要,要通过背单词、学习词组等方式,提高自己的词汇量。
6.细节理解题。根据第四段的"I have to run, racing against time to save more patients from the deadly disease, because I don't have much time left in my life,"可知,张医生在争分夺秒的和时间赛跑,想要从时间手中拯救更多的病人。选项A符合。故选A。
7.细节理解题。根据第六段的"She does not let her parents know that she is now working with novel coronavirus-infected patients."可知,陆医生不想让父母知道她在照顾新冠病人,因为有传染性,是比较危险的,以免父母担心。故选D。
8.文章大意题。根据文章的开头和结尾段的句子"medical staff have become heroes in the eyes of the public. "以及"They may look like ordinary people in daily life, but in these extraordinary (不同寻常的) times, they are heroes."可知,疫情当下,医护人员成了公众眼中的英雄,尽管日常是普通人,但在不同寻常的时候,他们就化身为英雄,并通过一些医生的事迹,赞扬了他们的英雄气概。选项A符合。故选A。
【答案】9.B
10.B
11.D
12.C
13.A
【知识点】科普类;说明文;细节理解;文章大意
【解析】【分析】这是一篇教育文化类阅读,主要介绍最近的一项研究表明,音乐课能让孩子拥有比同龄人更好的记忆。人们说音乐是医治心灵创伤的良药,现在看来音乐也能帮助我们改善记忆力,我们一定会在美妙的音乐世界里找到更多的东西。
【点评】考查阅读理解,注意学习解题技巧:学习一些解题技巧和方法,如速读、寻读、略读等,可以提高阅读效率和准确率。
9.细节理解题。根据第一段最后一句"A recent study suggests music lessons can make children have better memories than their peers (同龄人)."最近的一项研究表明,音乐课可以让孩子比同龄人有更好的记忆力。可知,你最好感谢父母花在音乐训练上的时间和金钱,因为音乐能帮助你提高记忆力。故答案为B。
10.细节理解题。根据第四行"In one year,they took four tests in different times"一年里,他们在不同的时间做了四次测验。可知,应该是一年时间。故答案为B。
11.细节理解题。根据第五行"The results showed brain (大脑) development changes at least every four months."结果显示大脑发育至少每四个月发生一次变化。可知,应该是至少四个月。故答案为D。
12.细节理解题。根据最后一段"People say music is the good medicine for a broken heart"人们说音乐是治疗心碎的良药。可知,音乐可以让我们开心。故答案为C。
13.文章大意题。根据最后一句"We are sure to find more and more in the wonderful world of music."我们一定会在美妙的音乐世界里发现更多的东西。可知,短文主要介绍音乐对我们有好处。故答案为A。
【答案】14.D
15.C
16.B
17.C
【知识点】科普类;说明文;细节理解;推理判断
【解析】【分析】这是一篇科普类文章。主要讲述了儿童学习语言的过程。
【点评】考查阅读理解,注意排除干扰选项:在选择答案时,要排除那些与原文不符或无关的干扰选项,尽量选择与原文一致的选项。
14.细节理解题。根据"Try to imagine what first few months of your life were like. I am sure you just spent most of your time eating, sleeping and crying."可知,当还是小婴儿的时候,大部分的时间都花在吃饭、睡觉和哭泣上了。故选D。
15.细节理解题。根据"On that day you came to understand the secret of language: a certain sound means a certain thing."可知,语言的秘密是"特定的声音代表特定的事物"。故选C。
16.细节理解题。根据"After you found the secret of language, you learned words."可知,在你发现了语言的秘密之后,就学会了单词。故选B。
17.推理判断题。根据"This is language. By means of language, people can communicate.So we say that languages are means of communication."可知,语言的目的是为了交流。故选C。
【答案】18.B;19.E;20.D;21.A;22.F
【知识点】记叙文;对社会有突出贡献的人物事迹
【解析】【分析】文章介绍了一位音乐治疗专家Jen Morgan的事迹。
A. 我很幸运能有这份工作。
B. 她与残疾儿童一起工作。
C. 珍和孩子们一起唱歌跳舞。
D. 我可能已经写了超过200首歌。
E. 她的病人也喜欢随着音乐移动。
F. 但很快他们就开始玩得开心,享受音乐。
【点评】考查任务型阅读,可以将整个文章首先浏览一遍,大概理解意思,根据逻辑关系,找到可以匹配信息的选项。
18.根据"Jen Morgan is a music therapist (治疗师)...Jen uses music to help her patients learn new skills. She can also help patients with their speaking and their memory."可知,这里应该是说她的工作的情况,选项B"她与残疾儿童一起工作。"符合语境,故选B。
19.根据"She gets them to listen to music and sing or play along."以及"Jen might get them to clap, jump or dance. Jen also asks her patients to try to remember songs they like."可知,这里应该是她的病人在音乐中的表现,选项E"她的病人也喜欢随着音乐移动。"符合语境,故选E。
20.根据"Jen writes songs and uses them in her therapy work."以及"I write songs about everything"可知,这里说的是有关她写歌方面的描述,选项D"我大概已经写了200多首歌。"符合语境,故选D。
21.根据"Jen loves her job as a music therapist."以及"It's wonderful to see how music therapy can help children with disabilities."可知,这里应该是说他对于拥有这份工作感到很不错,选项A"我很幸运能得到这份工作。"符合语境,故选A。
22.根据"Often children are shy when I first meet them. "以及"Music makes people feel good!"可知,这里说的是刚开始害羞的孩子有了音乐很快会变成不同,选项F"但他们很快就开始享受音乐的乐趣。"符合语境,故选F。
【答案】23.B;24.A;25.D;26.C;27.A;28.C;29.B;30.D;31.A;32.D
【知识点】记叙文;身边的事物与环境
【解析】【分析】本文介绍了作者有了自己的公寓,自己的房间,房间不大,但很舒适,卧室是他最喜爱的房间,可以读书,画画,听音乐,发电子邮件;厨房是他第二喜爱的,可以帮妈妈做饭,跟妈妈学做饭。
【点评】考查完形填空,注意瞻前顾后,寻找线索:在填空时,要注意前后文的联系,寻找线索,避免孤立地看待每个空格。可以通过寻找同义词、近义词、反义词等来确定答案。
23.句意:我想告诉你关于我的新公寓的一些事情。A. anything任何事 B. something一些事 C. everything每件事 D. nothing没有什么事;这是一个陈述句,应该用something,故选B。
24.句意:这些房间不很大但很舒适。A . but但是 B.or或者 C.and 并且 D.then那么;前否定后肯定,所以要用but转折,故选A。
25.句意:现在我很快乐,因为在我们的公寓里我有自己的房间。A.him他 B.her她 C . me我 D.my我的;"我自己的房间"应是:my own room,要用形容词性的物主代词,故选D。
26.句意:我也可以在那里听音乐放CD。A.hear听到 B. listen 听 C. listen to 听 D. listening听;can是情态动词,后跟动词原形,listen是不及物动词,不能直接跟宾语,要加to, 故选C。
27.句意:我可以用我的电脑给朋友发电子邮件。A.computer电脑 B.radio收音机 C. TV电视 D. MP4播放机;这几种东西中只有电脑可以发送电子邮件,故选A。
28.句意:我第二个最喜爱的房间就是厨房了。A . two二 B. three三 C. second第二 D. one一;结合上文My bedroom is my favorite room in our flat because I can be alone(独自的) in it.我的卧室是我最喜爱的房间,所以此处厨房应是第二个最喜爱的,故选C。
29.句意:我喜欢帮妈妈做饭。A.for为了 B. cook做饭 C.cooking做饭 D. on在……上面;help sb. do(to do) sth.帮助某人做某事,后跟动词原形或不定式,故选B。
30.句意:她在教我怎样做不同种类的菜。A . what什么 B. where 哪儿 C. which哪一个 D. how怎样;此处是疑问词+不定式,怎样做,所以要用how,故选D。
31.句意:我也在很用功地学做饭。A.cooking做饭 B. singing唱歌 C. dancing 跳舞 D. walking步行;上文提到妈妈教做菜,所以此处应是学做饭,故选A。
32.句意:因为我有很多作业要做。A. works工作 B. thing 事情 C. homeworks作业 D. homework作业;work,homework都是不可数名词,不能加s,而a lot of很多,既可以修饰可数名词,也可以修饰不可数名词,修饰可数名词时后面的名词要用复数形式,并且作者是一个中学生,故选D。
【答案】33.on;34.better;35.lucky
【知识点】说明文;中国传统文化与礼仪习俗
【解析】【分析】本文介绍了中国的传统节日——春节,及其传统食物——饺子的意义。
【点评】考查语法填空。注意介词,副词比较级,形容词作表语的用法。
33.句意:它通常在中国农历的第一个月的第一天。根据"the first day of the first month"可知,指在具体的某一天,用介词on。故填on。
34.句意:正如一句老话所说,"没有什么比饺子好吃。"根据"than dumplings"可知,此处用比较级形式,tastes为感官动词,后跟形容词作表语,需填入good的比较级better。故填better。
35.句意:他们相信当一个人得到这样的饺子时,他/她在新的一年里会很幸运。luck意为 "幸运",名词。根据be可知,此处用形容词作表语,需填入lucky,意为"幸运的"。故填lucky。
36.【答案】(M)ay
【知识点】一般疑问句;may, might表示请求、许可
【解析】【分析】句意:——我可以进来吗?——是的请进。根据Yes, please和首字母提示,可知是情态动词may引导一般疑问句,表示请求,可以做某事吗,位于句首首字母大写,故填(M)ay。
【点评】考查情态动词拼写,注意识记may引导一般疑问句的用法。
37.【答案】apple
【知识点】可数名词
【解析】【分析】句意:俗话说:“一天一个苹果,医生远离我。”根据俗语,可知是“一天一个苹果,医生远离我。”故填apple。
【点评】考查名词拼写,注意识记常用俗语的表达。
38.【答案】Excuse
【知识点】固定搭配
【解析】【分析】句意:对不起,你能告诉我怎么去附近的餐馆吗?excuse me,对不起,固定搭配,位于句首首字母大写,故填Excuse。
【点评】考查固定搭配,注意识记excuse me的用法。
39.【答案】(e)ast
【知识点】不可数名词
【解析】【分析】句意:中国位于亚洲东部。根据China和Asia可知中国位于亚洲东部,east,名词,东部,故填e)ast。
【点评】考查名词拼写,注意识记east,东,名词的用法。
40.【答案】Whose
【知识点】疑问代词who / whom / whose
【解析】【分析】句意:——这是谁的书?——它是我的。根据回答mine,可知提问物主代词whose,谁的,故填Whose。
【点评】考查代词拼写,注意识记Whose,提问物主代词的用法。
41.【答案】believe
【知识点】动词原形
【解析】【分析】句意:我不敢相信今天是初中的最后一天。我仍然记得七年级的第一天,就像昨天一样。根据I still remember the first day of Grade 7 like it was yesterday.可知是不能相信,believe,相信,情态动词can't后接原形,故填believe。
【点评】考查动词拼写,注意识记believe的用法。
42.【答案】zero
【知识点】表示电话号码
【解析】【分析】句意:在中国,如果你需要报警或寻求警察的帮助,你可以拨打110。根据ou want to ask the police for help和生活常识,可知拨打110,零,zero,故填zero。
【点评】考查单词拼写,注意识记zero的用法。
43.【答案】(v)isit
【知识点】动词原形;表示目前存在的状态、性质或经常发生的动作或习惯
【解析】【分析】句意:我的父母住在我们附近。我和妻子经常在周末去看望他们。此处缺少谓语动词,根据My parents live near us,可知经常在周末去看望他们,拜访,visit,动词,often是一般现在时标志,主语是复数,故用动词原形,故填(v)isit。
【点评】考查动词拼写,注意识记visit,主谓一致的用法。
44.【答案】rang
【知识点】过去式和过去分词
【解析】【分析】句意:当我在看电视的时候,门铃响了。根据the doorbell,可知是门铃响了,ring响铃,根据was,可知是描述过去的动作,应填过去式,故填rang。
【点评】考查动词拼写,注意识记ring的用法。
45.【答案】(p)opulation
【知识点】固定搭配;既可数又不可数的名词
【解析】【分析】句意:中国的人口是多少?根据首字母提示和China,可知提问人口,what's the population of,固定搭配,故填(p)opulation。
【点评】考查固定搭配,注意识记what's the population of的用法。
46.【答案】One possible version:
Dear Matt,
It's good to hear from you. Everything is fine with me here. Thanks for the invitation! I will definitely come! It will be good to meet Mike. I will arrive at around 2: 30 next Saturday and bring some traditional Chinese foods like dumplings and zongzi for you. I hope you would like them. Don't worry. I will stay after the party to help you clean up.
Thanks again for the invitation. I am really looking forward to it!
All the best for you.
Li Ping
【知识点】应用文写作;周末活动;书信、电子邮件
【解析】【分析】本文是一篇应用文写作,要求介绍周六晚会的信息。通过分析材料内容可知,第一步,承接开头,寒暄并接受邀请,表达感谢;第二步,接着告知到达时间和所带物品,同时表示愿意提供帮助;第三步,最后书写结语,再次表达自己的感谢和期待。本文时态主要为"一般将来时"和"一般现在时",人称以第一人称单数为主。注意并列连词的使用及主谓一致问题,写作中注意上下文的过渡,要符合逻辑关系,符合英语的表达习惯。
【点评】本文结构紧凑,语言简练,要点齐全,亮点词汇,等词汇的使用,使上下文意连接紧密 ,本文还采用了丰富的句型,比如[亮点词汇Thanks for… 感谢……;be good to do sth. 做某事很好;bring sth. for sb. 为某人带来某物。高分句型。I hope you would like them.(I hope后加宾语从句"希望……")。I am really looking forward to it!(look forward to+sth./doing sth."期待(做)某事")。
郑重声明:本文版权归原作者所有,转载文章仅为传播更多信息之目的,如作者信息标记有误,请第一时间联系我们修改或删除,多谢。
