【新题型】牛津译林版 八年级下册英语期末综合复习卷 (含解析 )

【新题型】牛津译林版 八年级下册英语期末综合复习卷 (含解析 )
一、单项选择
1.The boy ________ his room as fast as he can and goes out to fly kites with his friends.
A.tidies up B.looks up C.gives up
2.On the journey to space, Gui Haichao said excitedly, “I don’t know how fantastic it is to take a rocket (火箭) into outer space I experience it for myself.”
A.when B.after C.until D.since
3.—Mom, do you have any advice to get on with friends
—Maybe the best way is ________ communication.
A.against B.through C.without
4.Too many cars have caused a lot of problems. ________, people cannot find enough parking spaces.
A.Moreover B.However C.For example D.Such as
5.Tom, I ________ you for many times. Don’t ride so fast on the road.
A.warn B.am warning C.will warn D.have warned
6.—Jack says he can write a 10,000-word report in only a few minutes.
—Is he joking He _________ use the new AI tool—ChatGPT. He is always weak in writing.
A.may B.can C.should D.must
二、短文填空
Wilson, a pig, wanted to fly. He heard that the fairy (小精灵) in the forest could help him. Wilson went to meet the fairy. He made an 7 (introduce) of himself to the fairy and toid the fairy about his dream. The fairy said, “Each animal 8 (have) talent for something. Some animals can fly. Some animals can run. And others can swim.”
“ 9 I have no talent,” Wilson said. “All I can do is dig in the dirt (挖土) and play in the mud (泥). It’s unfair. I want to fly.” “Well,” said the fairy, “I can help you, but every time you fly you will make a change.” Wilson agreed 10 thinking twice.
Wilson flew for the first time. It was amazing! But when Wilson landed, he found his feet became small. Walking became difficult for 11 (he). He couldn’t dig in the dirt, either.
The 12 time Wilson flew, he lost his nose and could no longer smell his favorite food. And the third time Wilson flew, some fur (软毛) appeared on his body. He felt 13 (comfortable) to play in the mud.
Poor Wilson felt so sad. He could fly, but he was not a pig anymore. Wilson ran 14 (shy) back to the fairy, crying. “You have learned your lesson, haven’t you ” asked 15 fairy. “You wondered what it would be like when you became someone else. Actually, what everyone owns makes him or her special.”
Finally, Wilson was his old self again. He couldn’t fly, but he was much 16 (happy) than before.
三、完形填空
Once upon a time, there was a mason who wanted to break open a large stone. But all he had were a small hammer (铁锤) and a small chisel (凿子) , and the stone was quite 17 .
When he 18 his hammer and struck the first blow 19 , he couldn’t knock off a(an) 20 , not even a trace of a chisel. 21 he didn’t take it seriously and 22 to lift the hammer and knock again and again, one hundred, two hundred, three hundred... The big stone still didn’t 23 any cracks.
But the stone mason still didn’t 24 heart, he continued to lift the hammer and hit hard. Passerby people saw him working so hard 25 achieving any results, but still kept working hard. They talked about it, and some even 26 his foolishness. The stone mason didn’t care about it, knowing that although he had not yet achieved results in his work, that did not 27 there was no improvement.
He 28 another direction (方向) of the big stone and struck it, one hammer after another. 29 whether it was the 500th or 700th hit, or the 1000th or so. The huge stone finally hit him in his final blow, cracked into pieces.
At this moment, a passerby saw him and couldn’t 30 but applaud. He looked 31 calmly and continued to knock on another stone.
17.A.large B.hard C.bright D.shining
18.A.raised B.gave C.put D.pushed
19.A.quietly B.heavily C.excitedly D.angrily
20.A.bit B.stone C.object D.mark
21.A.Although B.Unless C.So D.But
22.A.stopped B.continued C.volunteered D.led
23.A.show B.offer C.cause D.hit
24.A.hurt B.break C.lose D.win
25.A.by B.with C.without D.in
26.A.cheer up B.look at C.laugh at D.worry about
27.A.realize B.understand C.remind D.mean
28.A.picked B.compared C.threw D.noticed
29.A.Unsure B.Certain C.Worried D.Shocked
30.A.control B.allow C.help D.move
31.A.up B.down C.over D.back
四、任务型阅读
阅读短文,然后根据内容回答问题。
The Rabbit and the Turtle
One day, a turtle is creeping (爬行). A rabbit sees the turtle. It asks the turtle, “Hi, turtle.What are you doing ” “I’m running,” the turtle says. “Haha, you are running How slowly! Let’s have a race. Let’s see who runs faster.” The rabbit laughs at the turtle. “OK. I believe I will beat you,”, the turtle says.
The next day is a sunny day. The turtle and the rabbit are ready for the race. Many animals are watching. “Three! Two! One! Start!”, the monkey says. The rabbit and the turtle run to the finishing line. The rabbit runs very fast. The turtle is creeping with a slow but steady (平稳的) pace to the goal.
It’s behind the rabbit. The rabbit runs to a tree. It sees that the turtle is falling behind. It thinks, “The turtle is very slow. I can sleep under the tree.” So the rabbit finds a comfortable place, lies down and falls asleep.
The turtle creeps to the tree. It sees the rabbit sleeping and it doesn’t stop. In the end, it gets to the end and it’s very happy! Now the rabbit wakes up. It thinks the turtle is still behind. The rabbit runs to the end. When the rabbit reaches the end, it sees the turtle there. “Haha, I win!”, the turtle says. The rabbit is very sad. It begins to cry.
This story tells us: We can’t be conceited (骄傲自满的).
32.Which animal runs faster
33.How is the weather of the next day
34.Which animal gets to the end first
35.What is the feeling of the rabbit after it reaches the end
36.What is the moral (寓意) of the story
五、选词填空
用方框中所给单词的适当形式填空,每词限用一次。
active news strange discover just
How do you develop your hobbies
37.You can your interests by taking part in different activities.
38.It’s a good idea to talk about your hobbies with your friends.
39.Keep reading. Read up on the latest in the field of your hobbies.
40.Keep practicing. a little practice each day can make a big difference.
41.Keep sharing. Don’t be shy to share the same hobby with friends or even a .
六、补全对话
阅读下面的对话,根据上下文,从方框内选择恰当的选项补全对话,使句意完整、符合逻辑。
A: Hello, David! 42 Can you tell me
B: Sure. 43
A: You are great! Thank you!
B: Not at all. Any other question
A: What’s the difference between “ring up” and “call”
B: In British English, people “ring up” someone, 44
A: Oh, I see. 45
B: In England, people use the word “lift” instead of “elevator” like in America.
A: And how to spell “中心” 46
B: British people spell “centre” instead of “center”.
A: You`re so helpful. Thanks a lot.
B: You’re welcome.
A.while in American English, people “call” someone.
B.Does it spell “centre” or “center”
C.I can’t tell the differences between “toilet” and “bathroom.”
D.And how to use the “lift” and “elevator”?
E.In England, they usually use “toilet” and in America they use “bathroom.”
七、阅读理解
Four students spent their vacations in different places. They had awful vacation experiences.
Elsa, 12 years old Last Christmas I was in the Alps on a skiing holiday with my parents. But something terrible happened on the first day. I fell down and broke my skis (滑雪板). I sprained my foot and couldn’t ski any more.
Robert, 11 years old Last autumn I was in Los Angeles with my friends. I’ve always wanted to get to know the city. But unluckily I couldn’t see any of it because there was a strong earthquake. We were afraid and stayed in the hotel all day.
Mary, 13 years old During the Easter holiday, my sister and I were in Shanghai Disneyland. I thought I ate too much ice cream because I was very sick. I had to stay in bed for three days.
Henry, 14 years old Last week I wanted to go hiking with my friends in the Black Forest. Right at the beginning of our hike, a snake appeared and it bit me on the right foot. My friends took me to the nearest hospital right now. What a bad vacation it was!
根据语篇内容,选择最佳选项,并在答题卡上将所选定答案的字母标号涂黑。
47.Who went skiing among the four students
A.Elsa. B.Robert. C.Mary.
48.What does the underlined word “sprained” mean in Chinese
A.烫伤 B.割伤 C.扭伤
49.Why didn’t Robert spend time traveling around in Los Angeles
A.Because of heavy rain. B.Because of an earthquake. C.Because he was ill.
50.What are the four students’ vacations like
A.Wonderful. B.Terrible. C.Exciting.
51.In which part of a magazine can we read the text
A.Festivals. B.Friendship. C.Vacations.
Last weekend, I had a wonderful one-day trip in Quanzhou. 52 It left a deep impression (印象) on me during this trip.
In the morning, I started my tour by visiting the historical sites (遗址) and cultural sites, such as the ancient temples and museums. The structure was magnificent. Every corner tells a story of the past. The traditional art forms and local customs add to its special beauty. 53
54 The food was a pleasant surprise. From delicious seafood to special snacks, everything was so good that I can’t get enough of them. The city offers an experience that is sure to please any appetite (食欲).
In the evening, I visited some places of interest and saw some people showing their experienced skills. 55 They were always ready to help visitors and share stories about their city.
56 It is a city that has tried to protect its history while accepting modern things. I’m looking forward to returning to this charming place in the future.
A.The people of Quanzhou were friendly and welcoming.
B.I got a deeper understanding of the city’s past.
C.My trip to Quanzhou was a wonderful experience that I will remember forever.
D.It is a beautiful city with a rich history and culture.
E.In the afternoon, I went to the market to taste a lot of delicious snacks.
试卷第1页,共3页
试卷第1页,共3页
参考答案:
1.A
【详解】句意:这个男孩尽快整理好自己的房间,然后和他的朋友们出去放风筝。
考查动词短语。tidies up整理;looks up查阅;gives up放弃。根据“...his room as fast as he can and goes out ”可知,他得尽快整理好房间然后才能出去玩。故选A。
2.C
【详解】句意:在太空之旅中,桂海潮兴奋地说:“直到亲自体验,我才知道乘坐火箭进入外太空是多么奇妙。”
考查从属连词。when当……时候;after在……之后;until直到;since自从。根据“I don’t know how fantastic it is to take a rocket (火箭) into outer space...I experience it for myself.”可知,直到亲自体验才知道乘坐火箭进入外太空是多么奇妙,此处为not...until“直到……才”。故选C。
3.B
【详解】句意:——妈妈,你对如何与朋友相处有什么建议吗?——也许最好的办法就是通过沟通。
考查介词辨析。against反对;through通过;without没有。根据“do you have any advice to get on with friends”可知,此处是介绍与朋友相处的好方法,结合常识,应是通过沟通的方式,故选B。
4.C
【详解】句意:太多的汽车造成了很多问题。例如,人们找不到足够的停车位。
考查介词短语。moreover而且;however然而;for example例如;such as例如。根据“Too many cars have caused a lot of problems...people cannot find enough parking spaces”可知此处是举例说明汽车造成的问题,空后是句子,用for example。故选C。
5.D
【详解】句意:汤姆,我已经警告你很多次了。不要在路上骑得这么快。
考查现在完成时。根据“for many times”可知,此处描述的是过去的动作对现在产生的影响,应用现在完成时,其谓语动词构成是have/has done。故选D。
6.D
【详解】句意:——杰克说他可以在几分钟内写一篇一万字的报告。——他在开玩笑吗?他一定使用了新的人工智能工具——ChatGPT。他的写作总是很差。
考查情态动词用法。may也许;can能够;should应该;must一定。根据“...use the new AI tool—ChatGPT. He is always weak in writing.”可知,杰克的写作很差,此处应用must表示可能性极大的肯定推测。故选D。
7.introduction 8.has 9.But 10.without 11.him 12.second 13.uncomfortable 14.shyly 15.the 16.happier
【导语】本文主要讲述了一只名叫Wilson的猪想要飞的故事。
7.句意:他向小精灵作了自我介绍,并把自己的梦告诉了小精灵。根据“an”与提示词可知,此处应用名词单数形式,也因此用introduction“介绍”。故填introduction。
8.句意:每种动物都有某种天赋。根据“Each animal”与提示词可知,此句主语为第三人称单数形式,时态为一般现在时,因此谓语动词应用三单形式,因此用has“有”。故填has。
9.句意:“但是我没有天赋,”威尔逊说。根据“Each animal … talent for something.”与“… I have no talent”可知,此处应表示转折,因此用but“但是”,句子开头首字母大写。故填But。
10.句意:威尔逊毫不犹豫地同意了。根据“Wilson agreed … thinking twice.”可知,此处表示毫不犹豫地同意了,因此用without thinking twice“毫不犹豫地”。故填without。
11.句意:走路对他来说变得困难了。根据“for”与提示词可知,介词后应用宾格形式,因此用him“他”,人称宾格。故填him。
12.句意:第二次飞行时,他失去了鼻子,再也闻不到他最喜欢的食物了。根据下文“And the third time”可知,此处应指第二次,因此用second“第二”。故填second。
13.句意:他觉得在泥里玩很不舒服。根据“And the third time Wilson flew, some fur (软毛) appeared on his body.”结合提示词可知,此处应指在泥里玩的不舒服,“felt”后应用形容词作表语,因此用uncomfortable“不舒服的”。故填uncomfortable。
14.句意:威尔逊哭着害羞地跑回小精灵身边。根据“Wilson ran … back to the fairy”结合提示词可知,此处缺少副词修饰动词,表示害羞地跑回,因此用shyly“害羞地”。故填shyly。
15.句意:“你已经吸取教训了,不是吗?”小精灵问。根据上文“the fairy”与“… fairy”可知,此处应指小精灵,因此用the。故填the。
16.句意:他不能飞,但他比以前高兴多了。根据“he was much … than before”可知,此处应用形容词的比较级,因此用happier“更开心的”。故填happier。
17.B 18.A 19.B 20.A 21.D 22.B 23.C 24.C 25.C 26.C 27.D 28.A 29.A 30.C 31.B
【导语】本文是一篇记叙文。文章讲述了一个石匠用一个小铁锤不停击打一块坚硬的大石头,最终成功的故事。
17.句意:但是他只有一个小铁锤和一个小凿子,并且石头相当地硬。
large大的;hard硬的;bright明亮的;shining发光的。根据“he couldn’t knock off”可知应是说石头很硬,故选B。
18.句意:当他举起他的铁锤重重地击打第一下时,他不能敲下一点。
raised举起;gave给;put放;pushed推。根据“struck the first blow”可知应是举起铁锤,故选A。
19.句意:当他举起他的铁锤重重地击打第一下时,他不能敲下一点。
quietly安静地;heavily重重地;excitedly兴奋地;angrily生气地。根据“he couldn’t knock off a...”可知应是重重地击打却没什么用,故选B。
20.句意:当他举起他的铁锤重重地击打第一下时,他不能敲下一点。
bit一点;stone石头;object物体;mark记号。根据“not even a trace of a chisel”可知应是一点没敲下来,故选A。
21.句意:但是他没有在意这个问题并且继续一次次地举起铁锤击打,一百次,两百次,三百次……。
although尽管;unless除非;so所以;but但是。根据“he couldn’t knock off a...”和“he didn’t take it seriously”可知此处表转折,故选D。
22.句意:但是他没有在意这个问题并且继续一次次地举起铁锤击打,一百次,两百次,三百次……。
stopped停止;continued继续;volunteered志愿;led领导。根据“lift the hammer and knock again and again”可知应是继续用铁锤击打石头,故选B。
23.句意:大石头仍然没有造成一些裂纹。
show展示;offer提供;cause造成;hit击打。根据“lift the hammer and knock again and again, one hundred, two hundred, three hundred”和“The big stone still didn’t... any cracks”可知应是击打没有造成裂纹,故选C。
24.句意:但是石匠仍然没有沮丧。
hurt受伤;break破坏;lose丢失;win赢得。根据“he continued to lift the hammer and hit hard”可知,lose one’s heart“灰心,沮丧”符合语境,故选C。
25.句意:路过的人看见他毫无结果地如此努力工作,但是仍然保持努力工作。
by通过;with和;without没有;in在……里。根据“but still kept working hard”及上文可知石匠的工作没有对石头带来影响,故选C。
26.句意:他们开始谈论,并且甚至一些人嘲笑他的愚蠢。
cheer up使振奋;look at看;laugh at嘲笑;worry about担心。根据“his foolishness”可知应是嘲笑他的愚蠢,故选C。
27.句意:石匠不在乎,他知道尽管他的工作还没取得结果,但是并不意味着没有提高。
realize意识到;understand明白;remind提醒;mean意味着。根据“knowing that although he had not yet achieved results in his work”可知应是石匠清楚表面的没有结果,并不意味着他的工作没有对石头产生影响,故选D。
28.句意:他挑选大石头的另一个方向并且击打它,一锤接着一锤。
picked挑选;compared比较;threw扔;noticed注意到。根据“and struck it,”可知应是石匠换了方向击打石头,故选A。
29.句意:不确定,它是第500次,还是第700次,还是大约第1000次击打。
unsure不确定;certain某一;worried担忧的;shocked震惊的。根据“whether it was the 500th or 700th hit, or the 1000th or so”可知应是不确定,故选A。
30.句意:就在这时,一个路人看见他并且忍不住鼓掌。
control控制;allow允许;help帮助;move移动。根据“applaud”可知can’t help but“忍不住”符合语境,故选C。
31.句意:他平静地俯视并且继续敲打另一个石头。
up向上;down向下;over结束;back在后面。根据“continued to knock on another stone”可知应是向下看,故选B。
32.The rabbit runs faster. 33.It is sunny. 34.The turtle gets to the end first. 35.It is sad. 36.We can’t be conceited.
【导语】本文主要讲述了兔子和乌龟赛跑的故事。
32.根据文中“The rabbit runs very fast.”可知,兔子跑得更快,故填The rabbit runs faster.
33.根据文中“The next day is a sunny day.”可知,天气晴朗,故填It is sunny.
34.根据文中“In the end, it gets to the end and it’s very happy!”和“When the rabbit reaches the end, it sees the turtle there. ‘Haha, I win!’, the turtle says.”可知,乌龟先到达终点,故填The turtle gets to the end first.
35.根据文中“The rabbit is very sad. It begins to cry.”可知,兔子很伤心,故填It is sad.
36.根据“This story tells us: We can’t be conceited (骄傲自满的).”及全文可知,这个故事告诉我们不能骄傲自满,故填We can’t be conceited.
37.discover 38.actively 39.news 40.Just 41.stranger
【解析】37.句意:你可以通过参加不同的活动来发现自己的兴趣。根据“by taking part in different activities.”及备选词可知,此处是指通过参加活动来发现你的兴趣,discover“发现”,can后跟动词原形。故填discover。
38.句意:和你的朋友积极谈论你的爱好是个好主意。根据“talk about your hobbies ... with your friends.”及备选词可知,此处是指和朋友积极谈论爱好,active“积极的”,此处修饰动词短语talk about,应用副词形式。故填actively。
39.句意:坚持阅读。阅读你爱好的领域的最新消息。根据“Read up on the latest”及备选词可知,此处是指阅读最新消息,news“消息”,不可数名词。故填news。
40.句意:坚持练习,每天只要练习一点点,就会有很大的不同。根据“a little practice each day can make a big difference.”及备选词可知,此处是指只要练习一点点就会有很大的不同,副词just“只要”符合语境,句首单词首字母大写。故填Just。
41.句意:保持分享。不要羞于和朋友,甚至陌生人分享相同的爱好。根据“share the same hobby with friends or even a”及备选词可知,此处是指甚至和陌生人分享,stranger“陌生人”,a后跟名词单数。故填stranger。
42.C 43.E 44.A 45.D 46.B
【导语】本文是两人关于美式英语和英式英语区别的一段对话。
42.根据“Can you tell me ”可知,此处是有问题问对方,空处应是陈述了自己的问题。选项C“我分不清‘toilet’和‘bathroom’的区别。”符合语境。故选C。
43.根据“Sure.”可知,会告诉对方“toilet”和“bathroom”的区别。选项E“在英国,他们通常使用‘toilet’,而在美国,他们使用‘bathroom’。”符合语境。故选E。
44.根据“people ‘ring up’ someone”可知,此处是指打电话,对应“call”。选项A“而在美式英语中,人们‘call’某人。”符合语境。故选A。
45.根据“In England, people use the word ‘lift’ instead of ‘elevator’ like in America.”可知,此处内容和“lift”和“elevator”相关。选项D“如何使用‘lift’和‘elevator’?”符合语境。故选D。
46.根据“And how to spell ‘中心’ ”可知,此处是问“中心”的英文。选项B“它是‘centre’还是‘center’ ”符合语境。故选B。
47.A 48.C 49.B 50.B 51.C
【导语】本文主要是四个青少年谈论了自己糟糕的假期。
47.细节理解题。根据Elsa描述中的“I fell down and broke my skis (滑雪板). I sprained my foot and couldn’t ski any more.”可知,去滑雪的人是Elsa。故选A。
48.词句猜测题。根据“I fell down and broke my skis (滑雪板). I sprained my foot and couldn’t ski any more.”可知,“我”摔倒了,因此脚应该是扭伤了,因此“sprained”意为“扭伤”。故选C。
49.细节理解题。根据Robert描述中的“But unluckily I couldn’t see any of it because there was a strong earthquake.”可知,他没有在洛杉矶到处游览是因为地震了。故选B。
50.细节理解题。根据“Four students spent their vacations in different places. They had awful vacation experiences.”以及通读全文可知,这四个青少年的假期都过得很糟糕。故选B。
51.推理判断题。根据“Four students spent their vacations in different places. They had awful vacation experiences.”以及通读全文可知,本文主要是四个青少年谈论了自己糟糕的假期。因此话题应属于“假期”。故选C。
52.D 53.B 54.E 55.A 56.C
【导语】本文主要介绍了作者的泉州之旅。
52.根据“I had a wonderful one-day trip in Quanzhou...It left a deep impression (印象) on me during this trip.”可知,此处应是对于泉州这个城市的描述。选项D“这是一个有着丰富历史和文化的美丽城市。”符合语境。故选D。
53.根据“In the morning, I started my tour by visiting the historical sites (遗址) and cultural sites,”可知,此段主要描述我参观了这座城市的历史和文化遗址,因此此处应是参观之后我的感受。选项B“我对这座城市的过去有了更深入的了解。”符合语境。故选B。
54.根据“The food was a pleasant surprise.”可知,此处应是与食物有关。选项E“下午,我去市场品尝了很多美味的小吃。”符合语境。故选E。
55.根据“They were always ready to help visitors and share stories about their city.”可知,此处应是与泉州人有关。选项A“泉州人民友好而热情。”符合语境。故选A。
56.根据“I’m looking forward to returning to this charming place in the future.”可知,此处应是对这次旅行的感受。选项C“我的泉州之旅是一次美妙的经历,我将永远记住。”符合语境。故选C。
答案第1页,共2页
答案第1页,共2页

郑重声明:本文版权归原作者所有,转载文章仅为传播更多信息之目的,如作者信息标记有误,请第一时间联系我们修改或删除,多谢。