【新题型】牛津上海版 七年级下册英语期末综合复习卷 (含解析 )

【新题型】牛津上海版 七年级下册英语期末综合复习卷 (含解析 )
一、短文填空
阅读下面短文,根据语境或所给单词的提示,在每个空格内填入一个恰当的词,要求所填的词意义准确、形式正确,使短文意思完整、行文连贯。
When we are preparing to land, please make sure your tray table is up and the window blind (遮光板) is open. If you travel by plane, 1 plane is going to land. At the same time, you can enjoy the beautiful view 2 the city. The reason why you have to do these things during the plane’s takeoff and landing is for 3 (safe).
According to a study, opening the window blind 4 (help) your eyes get used to (适应) the light outside. This is important because the plane’s takeoff and landing 5 (be) the most dangerous parts of a flight. If your eyes get used to the light outside, you’ll react (反应) 6 (fast) to the danger. It is important to have the tray table up, and then it won’t stop you if you have to leave 7 (you) seat.
Keeping the window blind open can also help the airplane staffs (工作人员) see what’s 8 (happen) outside. For example, they can see things outside clearly 9 help you get out of the plane quickly. So next time when you make 10 (plan) to travel by plane, listen to what the airplane staffs say carefully and do as what they say.
阅读下面短文,在空格处填入一个适当的词或用括号中词语的正确形式填空,并将答案写在答题卡规定的位置上。
Do you know Jia Ling or the film YOLO Jia Ling is the 11 (act) and the film director of YOLO. After she finished 12 (make) the film, she was so excited that she ate five packs of chocolate wafers.
Before this film, Jia was famous 13 a cute comedian with the weight of more than 100 kilograms. She 14 (do) sports for six to eight hours a day. With her hard work, she 15 (successful) lost 50 kilograms for the film.
On February 10, Jia appeared on the big screen for the 16 (one) time with her new look. People were very 17 (surprise). Many people admired her courage.
“YOLO” means “you only live once.” 18 story is about a fat and jobless woman named Du Leying. Things start to change when she meets a boxing coach. She takes up the sport 19 begins to find her passion.
This film is not about weight loss or boxing. It tells the story of how a kind person finds her true self and learns to love 20 (she). Jia sang in the theme song, “There is still time for everything. Remember to love yourself.”
二、选词填空
阅读短文,从方框中选择适当的词并用其正确形式填空,使短文通顺、意思完整。每空限填一词,每词限用一次。
three house find beautiful I center come what evening but
A monkey lives in a tree for a long time. One day, he wants to look for a new home to live in. He 21 a big stone (石头) under a big tree. The stone looks very beautiful. The monkey likes it very much and he makes a new 22 on the stone.
In the 23 , the monkey sleeps in his new house. 24 when he gets up the next morning, he finds his house is at the seaside(海边). “How 25 it is! I like the seaside,” the monkey says. He sleeps happily with the sound of the sea that evening. The 26 morning, when he gets up, he finds he 27 to the foot of a hill. He is happy with it, so he sleeps there for another night. The fourth morning, he gets up. He opens the door. He finds his house is in the 28 of the sea. The monkey says, “ 29 can I do I can’t swim well.”
At that time, a sound from the stone says, “Don’t worry, Monkey. You won’t get into the water. Do you know why Because I’m a turtle (海龟). You make your house on 30 back. I’ll take you back to the seaside.”
三、补全对话
根据下面对话中的情境,在每个空白处填入一个适当的语句,是对话恢复完整。
(In the morning, a teacher and a student are in the classroom.)
T: Good morning! Welcome to school.
S: Good morning, Miss Li.
T: You are the first to come to school. 31
S: I usually get up at half past six.
T: 32
S: Yes. I often eat breakfast at home. My mom always cooks breakfast for me. She thinks it is important to have a good breakfast.
T: That’s right. How do you get to school
S: 33 . My father sometimes drives me to school, er..., on rainy days.
T: 34
S: About 2 kilometers.
T: How long does it take you to get to school on foot
S: It takes me about 15 minutes.
T: It is good exercise. Have a good day at school!
S: 35 .
四、阅读理解
Father’s Day is coming. Mary, Nancy and Peter want to go shopping to buy their father something special.
Peter has a good idea. He plans to buy some vegetables in the supermarket and cook a meal for his father. His father often teaches him to cook some easy meals. So Peter can do some easy dishes. Mary is a careful girl. She wants to buy her father a pair of gloves. Her father is a farmer and always does heavy work. It’s useful for her father to work with them. Nancy wants to buy her father a watch at first. But it is too expensive for Nancy. She doesn’t have much pocket money. Finally, she plans to buy some crayons and a big piece of paper. She is good at drawing. So she can draw a beautiful picture for her father as a gift.
Maybe these things aren’t expensive. But children’s love for their parents is deep (深沉的).
根据语篇内容,判断下列句子正误,正确的填“T”错误的填“F”。
36.Peter plans to cook a meal for his father.
37.Mary makes a pair of gloves for her father by herself.
38.Nancy buys a watch as a gift for Father’s Day.
39.Children’s gifts are cheap but valuable (珍贵的).
40.They live in a loving family.
This week, our reporters asked students to think about life in the future. They talked about lots of issues (议题) and different people have different opinions (观点). Today, we are going to see two students’ opinions about one of the issues. It is the issue of people living longer.
Mary’s opinion:
I think it will be a bad thing if people live longer in the future. Firstly, people will live longer, but babies will still be born. There will be more people. So the world will become more crowded. Secondly, if people live longer, they will cost the government (政府) a lot more money. The government pays each old person some money, a pension, to live on because they no longer go to work. If people live longer, the government will have to pay pensions for longer. Lastly, if people live longer, they will get sick and more things will go wrong with them.
Peter’s opinion:
I think it will be a very good thing. Today, lots of people work very hard all their lives. Then they stop working and retire (退休). Often, they do not get time to enjoy their retirement. They get sick and die. Doctors are looking for new ways of keeping people healthy. So people will enjoy their retirement. They won’t get sick all the time. Many people today save money when they are working. They put the money aside for their future. Then, when they retire, they have pensions of their own. In the future, people will do this more. Then the government won’t have to spend more on pensions.
41.What is the text mainly about
A.People will need more money in the future.
B.Where the old people will live in the future.
C.Different opinions about people living longer.
D.What the government will do in the future.
42.Which of the following is true according to Mary
A.If people live longer, the world will be too crowded.
B.The government have enough money to pay pensions.
C.People will hardly get sick when they live longer.
D.The longer people live, the happier people will be.
43.What’s the meaning of the underlined words “put...aside” in the last paragraph
A.Lose. B.Save. C.Spend. D.Send.
44.How is the text developed (发展)
A.By telling stories.
B.By listing numbers.
C.By asking questions.
D.By comparing.
45.We can read the text in the part of ________ in a newspaper.
A.Sports B.Shopping C.Education D.Health
五、完形填空
Choose the best words or expressions to complete the passage. (选择最恰当的单词或短语完成短文)
Hello, everyone! Welcome to Hainan! I’m your tour guide, and my name is Lisa. I’m very glad to be with you here today. Now I will tell you something about Hainan.
As we all know, Hainan is an international tourist island and it is 46 “South Sea Pearl”. The best time to visit Hainan is between November and March the next year. It is a wonderful place for you to be away from the cold winter. Today I will take you to Sanya, the “Sunshine City”.
Sanya is in the south of Hainan. It has become more and more popular these years because of clear blue sea, bright sunshine, white sand and green trees. People come here for 47 , like swimming, ocean fishing and underwater photography. Of the seven famous bays in Sanya, the most famous one is Yalong Bay and it is a good place for diving (潜水). If you want to give it a try, remember to ask a local coach to help you 48 first. Of course, you have to give the coach some money.
Tasting the local fresh seafood and fruits is a part of your trip to Sanya. It is 49 to eat delicious food while you are enjoying the beautiful sunset over the sea, so please let me know earlier if you want to book a table in those popular restaurants.
At last, I suggest that we throw rubbish into the rubbish bins without leaving it at the beaches. How lucky we are to meet such a beautiful island! I’m sure that being friendly to the 50 will make our trip more fantastic. Let’s enjoy a better holiday on Hainan Island!
46.A.famous for B.known as C.used for D.good for
47.A.matches B.exhibitions C.sports D.activities
48.A.save B.choose C.practise D.know
49.A.funny B.pleasant C.surprising D.kind
50.A.environment B.people C.restaurants D.animals
六、任务型阅读
请根据短文内容补全图表内容,每空词数不限。
Safety is very important. Do you remember the school bus accident happened in Gansu I felt very sad when I heard the news. It made 21 people lose their lives including one driver, one teacher and nineteen children.
What should we do to keep safe when we take a bus to school
First, wait in line when we are waiting for a bus. Second, you’d better not argue on the bus. Third, be sure to call 110 or 120 for help as soon as possible when there is something dangerous. Fourth, don’t get on or off the bus until it stops. You should think of safety first.
Safety
How did I feel when I heard the news I felt very 51 .
Who died in the accident One 52 , one teacher and 18 students.
What should we do to keep safe 1. Wait in line when we are waiting for a bus. 2. Don’t 53 on the bus. 3. Call 110 or 120 for 54 when you are in need. 4. Don’t get on or off the bus 55 it stops.
试卷第1页,共3页
试卷第1页,共3页
参考答案:
1.the 2.of 3.safety 4.helps 5.are 6.faster 7.your 8.happening 9.and 10.plans
【导语】本文介绍了飞机起飞和降落时,乘客需将小桌板收起、并打开遮光板的原因。
1.句意:如果你乘飞机旅行,飞机会着陆。根据“If you travel by plane, ... plane is going to land.”可知,此处指前一句提到的飞机,应用定冠词the。故填the。
2.句意:同时,你可以欣赏到城市的美景。根据“the beautiful view ... the city”可知,此处指城市的美景,of“……的”,符合语境。故填of。
3.句意:你必须在飞机起飞和降落时做这些事情的原因是为了安全。for为介词,后接safe的名词safety“安全”。故填safety。
4.句意:根据一项研究,打开百叶窗可以帮助你的眼睛适应外面的光线。根据“opening the window blind”可知,动名词短语作主语,时态为一般现在时,谓语动词要用三单。故填helps。
5.句意:这一点很重要,因为飞机的起飞和降落是飞行中最危险的部分。主语“the plane’s takeoff and landing”为复数,时态为一般现在时,be动词用are。故填are。
6.句意:如果你的眼睛习惯了外面的光线,你对危险的反应就会更快。此处暗含比较,应用fast的比较级faster,修饰动词。故填faster。
7.句意:把小桌板竖起来是很重要的,这样即使你不得不离开座位,它也不会阻止你。修饰名词seat应用you的形容词性物主代词your“你的”。故填your。
8.句意:把百叶窗打开也可以帮助飞机工作人员看到外面发生的事情。happen“发生”,动词,此处应用现在分词happening,与is构成现在进行时。故填happening。
9.句意:例如,他们可以清楚地看到外面的东西,帮助你快速离开飞机。“see things outside clearly”和“help you get out of the plane quickly”是并列关系,应用and连接。故填and。
10.句意:所以下次当你计划乘飞机旅行时,仔细听飞机工作人员说的话,并照他们说的去做。make plans“制定计划”,固定短语。故填plans。
11.actress 12.making 13.as 14.did 15.successfully 16.first 17.surprised 18.The 19.and 20.herself
【导语】本文讲述了演员兼导演贾玲和她执导的电影《热辣滚烫》。
11.句意:贾玲是《热辣滚烫》的女演员和电影导演。贾玲是电影里的女演员,actress“女演员”,主语是单数,名词用单数形式,故填actress。
12.句意:拍完电影后,她太兴奋了,吃了五包巧克力薄饼。finish doing sth“完成做某事”,故填making。
13.句意:在这部电影之前,贾以一个体重超过100公斤的可爱喜剧演员而闻名。根据“Jia was famous...a cute comedian with the weight of more than 100 kilograms”可知,此处是be famous as“作为……而闻名”,故填as。
14.句意:她每天运动六到八个小时。时态是一般过去时,动词用过去式,故填did。
15.句意:在她的努力下,她成功地为这部电影减掉了50公斤。此处在句中修饰动词lost,用副词形式,故填successfully。
16.句意:2月10日,贾以全新的造型首次出现在大银幕上。for the first time“第一次”,故填first。
17.句意:人们都很惊讶。此处在句中作表语,修饰人,应用形容词surprised“感到惊讶的”,故填surprised。
18.句意:故事讲的是一个叫杜乐莹的肥胖无业妇女。此处特指这个故事,用定冠词the,故填The。
19.句意:她开始从事这项运动,并开始找到自己的激情。前后构成并列关系,用and连接,故填and。
20.句意:它讲述了一个善良的人如何找到真实的自我并学会爱自己的故事。根据“It tells the story of how a kind person finds her true self and learns to love...”可知,此处表示“爱自己”,所以用反身代词形式,故填herself。
21.finds 22.house 23.evening 24.But 25.beautiful 26.third 27.comes 28.center 29.What 30.my
【导语】本文主要讲述了一只猴子把家安在了海龟的身上,每天都能见到不同的景色。
21.句意:他在一棵大树下发现了一块大石头。根据“a big stone”和备选词汇可知,找到一块石头,句子时态是一般现在时,主语是单数,谓语动词用三单,finds符合句意,故填finds。
22.句意:猴子非常喜欢它,他在石头上建了一座新房子。根据“in his new house”和备选词汇可知,制作一个新房子,结合a,需要名词单数,house符合句意,故填house。
23.句意:晚上,猴子睡在他的新房子里。根据“the monkey sleeps in his new house.”和备选词汇可知,在晚上,in the evening符合句意,故填evening。
24.句意:但是当他第二天早上起来的时候,他发现他的房子在海边根据“He finds his house is at the seaside”和备选词汇可知,前后两句是转折关系,but符合句意,位于句首,首字母大写,故填But。
25.句意:多美啊!根据“I like the seaside”和备选词汇可知,多么美丽,形容词作表语,beautiful“美丽的”符合句意,故填beautiful。
26.句意:第三天早上,当他起床时,他发现自己到了山脚下。根据“He sleeps happily with the sound of the sea that evening.”和备选词汇可知,此处指第三个早上,third符合句意,故填third。
27.句意:第三天早上,当他起床时,他发现自己到了山脚下。根据“to the foot of a hill”和备选词汇可知,来到山脚下,句子时态是一般现在时,主语是单数,谓语动词用三单,comes符合句意,故填comes。
28.句意:他发现他的房子在海的中心。根据“of the sea”和备选词汇可知,在大海的中央,center“中心”符合句意,故填center。
29.句意:我能做什么?根据“can I do”和备选词汇可知,缺少宾语,what符合句意,首字母大写,故填What。
30.句意:你把房子建在我背上。根据“I’ll take you back to the seaside.”和备选词汇可知,在海龟背部安家,my符合句意,故填my。
31.What time do you usually get up 32.Do you have/eat breakfast at home 33.I walk to school/I go to school on foot 34.How far is it from your home to school 35.Thank you
【导语】本文是老师和学生的对话,老师询问学生什么时候起床、是否在家吃早餐、怎样去上学、学校离家有多远等。
31.根据下文“I usually get up at half past six.”可知,说的是起床时间,故空格处应问“你通常几点起床”。故填What time do you usually get up。
32.根据下文“Yes. I often eat breakfast at home. My mom always cooks breakfast for me.She thinks it is important to have a good breakfast.”可知,说的是在家吃早餐,故空格处应问“你在家吃早饭吗”。故填Do you have/eat breakfast at home。
33.根据上文“How do you get to school ”,下文“My father sometimes drives me to school, er..., on rainy days.”和“How long does it take you to get to school on foot ”可知,询问怎样去上学,空格处应回答说“我步行上学”。故填I walk to school/I go to school on foot。
34.根据下文“About 2 kilometers.”可知,回答的是距离,故空格处应问“从你家到学校有多远”。故填How far is it from your home to school。
35.根据上文“Have a good day at school!”可知,对方表示祝愿,故空格处应回复说“谢谢”。故填Thank you。
36.T 37.F 38.F 39.T 40.T
【导语】本文讲述了父亲节快到了,三个孩子计划给父亲购买礼物。
36.细节理解题。根据“Peter has a good idea. He plans to buy some vegetables in the supermarket and cook a meal for his father.”可知,Peter 计划为父亲做一顿饭。故选T。
37.细节理解题。根据“Mary is a careful girl. She wants to buy her father a pair of gloves.”可知,Mary 想给她父亲买一副手套,不是自己做一副手套。故选F。
38.细节理解题。根据“Nancy wants to buy her father a watch at first. But it is too expensive for Nancy. She doesn’t have much pocket money. Finally, she plans to buy some crayons and a big piece of paper.”可知,Nancy一开始想给她的父亲买手表,但是因为太贵了而放弃了这个想法。故选F。
39.细节理解题。根据“Maybe these things aren’t expensive. But children’s love for their parents is deep (深沉的).”可知,孩子们的礼物虽然价格不贵但很珍贵。故选T。
40.推理判断题。通过通读全文以及“But children’s love for their parents is deep (深沉的).”可知,三个孩子计划给父亲购买礼物,礼物虽然价格不贵,但充满了孩子们对父亲的爱,因而从这件事可以推断他们生活在一个充满爱的家庭里。故选T。
41.C 42.A 43.B 44.D 45.D
【导语】本文主要介绍了两位学生对于人们更长寿的不同观点。
41.主旨大意题。根据“Today, we are going to see two students’ opinions about one of the issues. It is the issue of people living longer.”并结合全文可知,本文主要介绍了关于人们更长寿的不同观点。故选C。
42.细节理解题。根据“Firstly, people will live longer, but babies will still be born. There will be more people. So the world will become more crowded.”可知,如果人们更长寿,世界将会更加拥挤。故选A。
43.词句猜测题。根据“Many people today save money when they are working.”和“Then, when they retire, they have pensions of their own.”可知,人们会在工作时给自己存一些钱,以备将来之需,所以划线部分put…aside与save意思相近。故选B。
44.细节理解题。根据“Today, we are going to see two students’ opinions about one of the issues. It is the issue of people living longer.”、“I think it will be a bad thing if people live longer in the future.”和“I think it will be a very good thing.”可知,本文通过比较玛丽和彼得不同的观点来阐述内容。故选D。
45.推理判断题。本文主要介绍了两位学生对于人们更长寿的不同观点,内容与“健康”有关,所以有可能在报纸的健康部分看到这篇文章。故选D。
46.B 47.D 48.C 49.B 50.A
【导语】本文是导游介绍海南岛的相关信息以及给了人们相关的旅游建议。
46.句意:众所周知,海南是一个国际旅游岛,被称为“南海明珠”。
famous for因……而闻名;known as以……而闻名;used for被用作;good for对……有好处。根据“South Sea Pearl”可知,是被称作“南海明珠”。故选B。
47.句意:人们来这里活动,比如游泳、海洋钓鱼和水下摄影。
matches比赛;exhibitions展览;sports运动;activities活动。根据“like swimming, ocean fishing and underwater photography.”可知,此处是指人们来这里进行的活动。故选D。
48.句意:如果你想试一试,记得先请当地的教练帮你练习。
save保存;choose选择;practise练习;know知道。根据“remember to ask a local coach to help you”可知,是请教练帮你练习。故选C。
49.句意:当你在海边欣赏美丽的日落时,吃着美味的食物是令人愉快的,所以如果你想在那些受欢迎的餐馆预订座位,请早点告诉我。
funny有趣的;pleasant愉快的;surprising令人惊讶的;kind友善的。根据“to eat delicious food while you are enjoying the beautiful sunset over the sea”可知,欣赏日落和吃美食是令人愉快的。故选B。
50.句意:我相信对环境友好会使我们的旅行更加精彩。
environment环境;people人们;restaurants餐厅;animals动物。根据前文“I suggest that we throw rubbish into the rubbish bins without leaving it at the beaches.”可知,对环境友好可以使旅行更加精彩。故选A。
51.sad 52.driver 53.argue 54.help 55.until
【导语】本文主要讲的是我们在乘公交车去学校时要注意安全,例如,要排队等车、不要在车上争吵、要等车停稳再上车等。
51.根据第一段中“I felt very sad when I heard the news.”可知,当“我”听到这个消息时,“我”感到非常难过。故填sad。
52.根据第一段中“It made 21 people lose their lives including one driver, one teacher and nineteen children.”可知,它导致21人丧生,包括一名司机、一名教师和19名儿童。故填driver。
53.根据最后一段中“Second, you’d better not argue on the bus.”可知,不要在公共汽车上争吵。故填argue。
54.根据最后一段中“Third, be sure to call 110 or 120 for help as soon as possible when there is something dangerous.”可知,有危险时一定要尽快拨打110或120求助。故填help。
55.根据最后一段中“Fourth, don’t get on or off the bus until it stops.”可知,在公共汽车停下来之前不要上下车。故填until。
答案第1页,共2页
答案第1页,共2页

郑重声明:本文版权归原作者所有,转载文章仅为传播更多信息之目的,如作者信息标记有误,请第一时间联系我们修改或删除,多谢。