江苏省扬州市2024年中考模拟考试卷
英语
满分120分 考试时间为100分钟
第I卷(选择题 共60分)
一、单项选择(本题共15小题;每题1分,满分15分)
在下列各题A、B、C、D四个选项中选择一个能填入题干空白处的最佳答案。
1.—Do you know 2024 is the year of the Dragon
—Sure.The dragon is ________ fifth sign in the Chinese zodiac cycle (生肖).
A.a B.an C.the D./
2.The Entrance Examination to Senior School will come ________ the morning ________ June 15th, e on, boys and girls.
A.on; of B.in; at C.at; in D.in; of
3.—What are you going to be when you grow up, my dear boy
—I want to be a scientist like Yuan Longping. ________ is better worth my respect than him.
A.Somebody B.Anybody C.Nobody D.Everybody
4.—Jim, Mother’s Day is coming. What present will you give your mother
—I haven’t decided yet. I ________ make her a birthday cake by myself.
A.must B.would C.should D.may
5.If you want to know more about the AI tool Sora, you can search for the ________ on the Internet.
A.invention B.information C.invitation D.influence
6.Our teachers always warn us ________ ball games on the road to avoid ________ ourselves.
A.to not play; hurting B.not to play; to hurt
C.not to play; hurting D.not play; to hurt
7.—Congratulations, boys and girls! You all ________ great progress in the past three years.
—Dear teachers! We will never forget you and your help.
A.make B.made C.will make D.have made
8.Nowadays, ________ people like HUAWEI phones better, and about ________ of them are adults.
A.a number of, four-fifths B.a number of, four-fifth
C.the number of, four-fifths D.the number of, four-five
9.—________ will the 2024 Paris Olympic Games be held
—It will be held in about four months and the opening ceremony is on 26th July.
A.How far B.How long C.How soon D.How often
10.—Many people are used to parking their e-bikes inside the building.
—That’s very dangerous. The government has ________ some policies (政策) to stop this.
A.worked out B.carried out C.broken out D.taken out
11.It’s reported that the world’s first space hotel, Voyager Space Station, ________ in 2026. The golden age of space travel is just around the corner.
A.builds B.built C.was built D.will be built
12.—________ interesting the TV play War of Faith (《追风者》) is!
—Yes, it’s worth ________ again.
A.What; watching B.How; to watch
C.How; watching D.What an; to watch
13.— Could you tell me ________
— Sure. It’s about Mencius’ mother moved her house three times for her son’s education.
A.what this book is mainly about B.whom this book was written by
C.when this book was finished D.where was this book published
14.—Life is like a road. It isn’t always smooth.
—________ So we should learn to deal with all kinds of difficulties.
A.I can’t agree more. B.No problem. C.Don’t be silly. D.Take it easy.
15.—The engineer of Shenzhou18 is like a scanner. He checks every step again and again.
—In his opinion, quality check is very important. He says, “________ as an engineer. ”
A.Every dog has its day B.Don’t put all the eggs in one basket
C.Actions speak louder than words D.You can’t be too careful
二、完形填空(共15小题:每小题1分,计15分)
阅读下面短文,从文后各题所给的A、B、C、D四个选项中选出一个最佳答案。
Once, there was a young man who considered himself excellent. After graduation, he worked in different companies 16 he didn’t get what he wanted. One day, he went to the seaside, where he wanted to end his 17 . An old man happened to 18 , saw him and saved him. The old man asked why he wanted to kill 19 .
He said he wasn’t accepted 20 others and the society. Nobody appreciated (欣赏) him and put him in a very 21 position.
The old man 22 a grain (颗粒) of sand from the sand beach under his foot. He let the young man look at it, and then 23 threw it on the ground and said to him, “Please pick up the grain of 24 I just threw down.”
“What It is out of the question at all!” the young man 25 . The old man said 26 at first, but then he took out a clear pearl (珍珠). He threw it on the ground and said, “Can you pick up this pearl ”
“Of course!”
“Well, you should understand the 27 now. You should know, you aren’t a pearl yet now, so you can’t 28 others to accept you at once. 29 you want others to accept you, you must try your best to make yourself a pearl.”
At last the young man understood 30 the old man said and went on to fight for his dream.
16.A.and B.or C.but D.so
17.A.job B.life C.relationship D.study
18.A.pass by B.bring out C.run away D.take up
19.A.yourself B.myself C.himself D.herself
20.A.with B.for C.about D.by
21.A.important B.busy C.fair D.comfortable
22.A.looked up B.turned up C.picked up D.showed up
23.A.truly B.clearly C.carelessly D.properly
24.A.stone B.sand C.salt D.bread
25.A.asked B.replied C.regretted D.nodded
26.A.something B.anything C.everything D.nothing
27.A.opinion B.reason C.dream D.background
28.A.expect B.encourage C.educate D.remind
29.A.If B.Unless C.Since D.Until
30.A.how B.when C.why D.what
三、阅读理解(共15小题;每小题2分,计30分)
阅读下列内容,从每小题所给的A、B、C、D四个选项中选出一个最佳答案。
A
Here’s a volunteer club named Blue Sky. If you’re interested in one of the following groups and want to do some volunteer work, you can join us.
Teaching Group You need to be at least 16, a high school student, and be good at all of your subjects. Your main job is to teach those whose parents work far away in a big city. Just work on weekends. Nursing Group You must be above 15 and your main job is to look after the old in the old people’s home on weekends. Caring Group You mainly help the patients’ children in the hospital. As long as you’re free, you can do the volunteer work at any time. The only requirement is that you must be above 14. Cleaning Group If you’re over 13, you can do it. Your main job is to do the cleaning in the history museum. You can volunteer there from 9:00 am to 4:30 pm from Tuesday to Sunday.
31.What does Bill need to do if he joins the Teaching Group
A.Teach the left-behind children. B.Look after the children.
C.Care for the old people. D.Clean the park.
32.When might John volunteer if he is in the Nursing Group
A.On Tuesday. B.On Friday. C.On Saturday. D.On Monday.
33.What can we learn from the text
A.Fifteen-year-old David can volunteer in the Teaching Group.
B.Volunteers in the Nursing Group need to do the cleaning.
C.Volunteers in the Caring Group mainly work in the school.
D.You can volunteer 7.5hours a day in the Cleaning Group.
B
As we walked down toward the shore, Ben Gunn told his story.
“I was alone here for years,” he said. “One day, I found the skeleton (骷髅). I saw it was pointing to a tree. I dug around that tree and found the treasure. I was living in a cave, so I took it to the cave. This morning, when Long John and his men came looking for the treasure, I showed myself to one of them. He thought I was a ghost.” Ben laughed. “He ran off, and this gave me time to get back to the squire (乡绅) and the doctor. They were waiting at the cave.”
“Now I know,” I said to the doctor, “why you gave the map to Long John Silver.”
“It was useless by then,” the doctor said. “There was no treasure under the tree any more. Ben Gunn had it. My plan was to get Long John Silver and his men away from the stockade (木寨). We could then get some stores from it.”
When we got back to the cave, the squire was waiting for us.
“Three of the mutineers (哗变者) got away,” the doctor told him. “But if we hurry, we can get to the boat before them. They ran back to the stockade on the other side of the island. We are nearer to the boat than they are.”
I went into the cave. The captain was lying inside it next to the treasure—a pile of gold coins.
“Hello, Jim,” he said. “I am pleased to see you. But I don’t think you or I will be going to see again.”
That night, we carried the treasure down to the boat. We lit a fire on the shore and had a fine meal together. We were not afraid of the three mutineers. We had pistols (手枪). They had none. There were more of us than of them.
The next morning, we went in the boat toward the Hispaniola. We did not care about the three men. We left them on the island.
34.What does the underlined word “it” in Paragraph 2 refer to
A.The skeleton. B.The map. C.The treasure. D.The tree.
35.Why did the doctor give Long John Silver the map
A.The map was useful to Long John. B.It was part of his plan.
C.The captain was dying in the cave. D.Jim was still missing at that moment.
36.Which is the right order of the following events according to the passage
a. Long John Silver got the map.
b. Ben Gunn dug around the tree.
c. Jim with his friends went in the boat toward the Hispaniola.
d. Jim saw the captain lying inside the cave next to the treasure.
A.b—a—c—d B.a—c—b—d C.d—c—a—b D.b—a—d—c
37.What would the three men do on the island
A.They would have to depend on themselves to make a living.
B.They would be able to discover more gold coins around the tree.
C.They would catch up with Jim’s boat and travel to the Hispaniola.
D.They would live a happy and interesting life like Robinson Crusoe.
C
Many inventions from ancient China have survived into the modern day. Among them is the umbrella, which hasn’t changed much in its shape, usage and beauty.
In ancient times, umbrellas were made of materials like silk, paper and bamboo, and came in different colours and designs. They were used to protect people against the sun and rain, and they were also used in some special situations. For example, a red umbrella was used at weddings in some places. It was the symbol of protection against bad things and difficulties that the new couple would face.
In Chinese history, the earliest umbrellas appeared during the Spring and Autumn Period (770—476 BC). The wife of famous carpenter Lu Ban made the first umbrella to protect him from bad weather. But another story goes that Lu Ban came up with the idea of creating an umbrella when he saw some children using lotus (荷花) leaves for rain protection.
After the invention of paper, the oil-paper umbrella came into being, and then during the Tang Dynasty, it spread to Japan and Southeast Asian countries. When modern umbrellas appeared, the oil-paper umbrella was hardly seen.
But today, the art of oil-paper umbrella making is making a comeback because of some people. Wen Shishan is one of them. Wen has made oil-paper umbrellas for more than 30 years. He also made some umbrellas to celebrate the 19th Asian Games. He wanted to let more people learn about the oil-paper umbrella culture.
38.Why were umbrellas invented in ancient times
A.To become an instrument of war. B.To bring the new couple difficulties.
C.To celebrate festivals in some places. D. To protect people from the sun and rain.
39.How does the writer develop paragraph 3
A.By telling stories. B.By asking questions.
C.By listing numbers. D.By showing pictures.
40.What does the underlined phrase “making a comeback” mean in the last paragraph
A.Learning about culture. B.Coming home late.
C.Becoming popular again. D.Making an umbrella.
41.What’s the best title for the passage
A.The history of the umbrella B.How Lu Ban designed umbrellas
C.The materials of the umbrella D.How Wen made oil-paper umbrellas
D
Beijing Opera is the most typical of all Chinese traditional dramatic art forms and the largest Chinese opera form. Having a history of about 200 years, it is developed from absorbing (吸收) many other dramatic forms, mostly from the local drama “Huiban”, which was popular in South China during the 18th century. It is a scenic (戏剧的) art including music, performance, literature, aria and face painting.
Theatrical art forms in many other countries do not present singing, dancing and spoken parts in one single drama. An opera singer, for example, neither dances nor speaks on stage; there are no singing or dancing parts in a modern play; in a dance drama, the dancer has no speaking role and does not sing either. Traditional Chinese drama, including Beijing Opera, is a kind of entertainment which includes spoken parts, singing, dancing and acrobatics.
Besides its presence in China, Beijing Opera has spread to many other places. Mei Lanfang, one of the most famous performers of all time, was the first to introduce Beijing Opera to foreigners and made highly successful tours to foreign countries.
“You will be puzzled (困惑的) all the way through and a little bored from time to time; but you will be charmed and interested. You will be strongly attracted to Beijing Opera even if you know nothing of the dramatic background.” This is how one American traveler described his first experience in watching Beijing Opera.
Beijing Opera is China’s national opera and it is full of Chinese cultural traditions. Welcome to China and enjoy Beijing Opera!
42.How long is the history of Beijing Opera
A.One hundred years. B.Two hundred years.
C.Three hundred years. D.Four hundred years.
43.According to Paragraph 3, what does the writer think of Mei Lanfang
A.He played an important role in spreading Beijing Opera.
B.He isn’t as famous as the other Beijing Opera performer.
C.He never introduced Beijing Opera to the world.
D.He is a performer who doesn’t like to travel around the world.
44.Which of the following is True about Beijing Opera
A.There are no dancing parts in modern Beijing Opera.
B.Beijing Opera presents singing dancing and spoken parts.
C.Beijing Opera hasn’t absorbed the other art forms.
D.Nowadays, young people aren’t interested in Beijing Opera.
45.What’s the writer’s purpose in writing the article
A.To show us the foreigners opinions. B.To introduce Mei Lanfang.
C.To tell the differences between dramas. D.To introduce Beijing Opera.
第Ⅱ卷(非选择题 共60分)
四、词汇运用(共10小题;每小题1分,计10分)
根据句子意思,用括号中所给汉语提示或英语单词的适当形式填空。在答题卡标有题号的横线上,写出空缺处所填单词的正确形式。(每空一词)
46.—The chat show is really (乏味的). Shall I turn over to the film channel
—That’s OK. A detective film is on tonight.
47.The Chinese (相信) that a one-thousand-mile journey starts with the very first step.
48.—What is the secret of success in your study, Betty
—The most important thing is to work hard, and plan your time (智慧地).
49.Mr. Wu told us that we should pay (注意) to the first and last paragraph while reading.
50.—Would you like green tea or black tea
—Thanks a lot. (两者之一) will be OK.
51.Do-Re-Mi is a popular song from the 1965 (music) The Sound Of Music.
52.High-speed rail is considered to be one of the China’s “four great new (invent)”.
53.“Read the story carefully to understand the hidden meaning behind the (write) words.” Mr. Wang said.
54.With the country’s (far) development, China will do more for the world peace.
55.We’re going to hold a party to welcome the new exchange students on Friday afternoon and Lin Ling and Wu Peng are (choose) to be the hosts.
五、阅读表达(共5小题;每小题2分,计10分)
阅读短文,回答下面5个问题。(每题答案不超过10个词)
There was magic in the secret garden that spring and summer. At first, everything turned green. Then the green changed to coloursb—blue, purple and red. There were flowers everywhere.
Dickon and Mary’s seeds grew and the roses—the roses! From small buds they grew into large flowers and filled the air with their perfume.
Colin saw it all. He watched the changes as they happened. Dickon pushed his wheelchair to the garden every morning and he spent the day there. Sometimes Colin sat on the grass watching the insects.
One day, he watched a mole(鼹鼠)digging a hole. He learnt a lot of things about the ways of these insects and animals. And Dickon taught him about the animals in the wood.
One morning, the children were in the secret garden as usual. When Ben Weatherstaff arrived, Colin said, “Good morning, Ben Weatherstaff. I want you and Dickon and Mary to listen to me because I’m going to tell you something very important.”
“Yes, sir!” answered Ben Weatherstaff.
“I’m going to do a scientific experiment(科学实验),”he said. “When I grow up, I’m going to make scientific discoveries about magic and I’m going to start with this experiment. Do you understand ”
“Yes, sir!”said Ben Weatherstaff, but he didn’t really understand.
“I believe that there is magic in everything.”continued Colin. “Dickon knows some magic. He charms animals and people. Mary also knows a bit of magic because she was born in India. There’s magic in the garden, too. I’m going to try and put some in me because I want to be well and strong. I’m going to say: “Magic is in me! And you must all say it, too. That is my experiment. Are you going to help, Ben Weatherstaff ”
“Yes, sir!” answered Ben Weatherstaff.
They sat down in a circle. The crow, the fox, the squirrels and the lamb were very curious.
“Now, let’s begin,” Colin said, and they all started chanting(吟唱).
“Magic is in me. Magic is in me. Magic is in all of us.”
Then Colin stood up and walked round the garden. He went in front with Dickon on one side and Mary on the other. Ben Weatherstaff walked behind.
Colin walked a bit then rested. Then he walked again and rested again. At first, he held Dickon’s arm, then he walked a few steps alone.
“I can walk! The magic worked!” he cried.
“What is the doctor going to say ” asked Mary.
“Nothing.”Colin answered, “because we aren’t going to tell him. No one must know that I can walk and run. It’s a surprise for my father when he comes back to Misselthwaite.”
“He’s going to think it’s a dream,”said Mary.
(Taken from The Secret Garden)
56.What did Colin learn in the secret garden
57.What did Colin want to do when he grew up
58.Where was Mary born
59.If Colin’s father knows that Colin can walk, how might he feel
60.In your opinion, what does “magic” in the passage refer to
六、缺词填空(共10空;每空1分,计10分)
根据短文内容和首字母提示,在下文空格处填入适当的词使短文完整,完整地写出空缺处各单词的正确形式。(每空一词)
China’s two favourite poets Li Bai and Du Fu were born about 1,300 years ago. In China, the language has changed so l 61 that poems remain easy for modern Chinese people to read. And their themes are still a 62 friendship, love and landscapes.
If you were to ask any kid in the street, “What was the greatest dynasty in China’s history ” Nine out of ten of them would a 63 the Tang. Every Chinese person learns poems by Li Bai and Du Fu from childhood. “They are as i 64 in Chinese literary history as Shakespeare (莎士比亚) is to people in Britain,” says historian Yuan Haiwang, writer of This Is China: The First 5,000 Years.
“I remember when my son was only a baby held in my a 65 , I began to teach him some of the poems, even though of course he couldn’t remember all of them. But that’s what the Chinese do.”
Back in the Tang Dynasty, Li Bai and Du Fu first m 66 in the year 744, when Li Bai, already a well-known poet, was 43 years of age and Du Fu was 32. They admired each other and quickly became friends. The two poets m 67 only a couple of times during their lives.
But they wrote many poems to and about each other. In one poem, Du Fu wrote: When can we again hold a cup of wine (酒), and chat about poem-writing line by l 68 (From “Missing Li Bai on a Spring Day”)
Li Bai and Du Fu formed a l 69 friendship, which ties one heart to the other no matter how far away they are from each other.
Today most Chinese people could still remember Li Bai’s and Du Fu’s poems. And they also e 70 their children to read their poems. Li Bai and Du Fu aren’t only in our textbooks but in our minds.
七、书面表达(计30分)
A. 句子翻译(共5小题;每小题2分,计10分)
将下列句子译成英语,并将所译句子写在答题卡标有题号的横线上。
71.我们中国人总认为数字“8”代表好运。
72.很多学生对于自己的学业既不耐心,也不严格,真可惜!
73.三十年来,中国在太空领域取得巨大的进展。
74.对于你的看法我恐怕无法苟同。
75.别人说话时你最好不要打断他们。
B. 写作(计20分)
76.在即将毕业之际,你所在班级打算召开以“感恩”为主题的班会。你被推荐在这次主题班会上发言。请你根据下面表格中的要点,写一篇发言稿。
Whom to thank What to say
Parents 教会我生活,关爱我健康长大
Teacher 教给我很多东西,教我如何做人
Classmates 陪伴我成长,帮助我克服困难
写作要求:
①词数:100词左右,短文的标题和开头已给出,不计入总词数;
②语句通顺,意思连贯,语法正确,书写规范;
③写作要点齐全,可适当发挥;
④文中不得出现真实的人名、校名或地名。
I’m glad to be here to speak in front of you. Here I’d like to thank every one of you.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
()
参考答案:
1.C
【详解】句意:——你知道2024年是龙年吗?——当然。龙是中国十二生肖中的第五个星座。
不定冠词a/an表泛指,a用在以辅音音素开头的单数可数名词或字母前,an用在以元音音素开头的单数可数名词或字母前;定冠词the表特指。空格在序数词“fifth”前,填定冠词。故选C。
2.A
【详解】句意:高中入学考试将于2024年6月15日上午举行。加油,孩子们。
考查时间介词。on用于某一天,或某一天的上午、下午、晚上;in用于年份、月份;at用于时刻;of表示所属。此处表示2024年6月15日上午,故第二空用of表示所属;在某一天的上午,介词用on。故选A。
3.C
【详解】句意:——当你长大后,你想成为什么,我亲爱的男孩?——我想成为像袁隆平这样的科学家。没有人比他更值得我尊敬。
考查不定代词。Somebody某人;Anybody任何人;Nobody没有人;Everybody每个人。根据句子可知,此处指没有人比他更值得我尊敬,即袁隆平是“我”最值得尊敬的人,应用nobody,“否定词+比较级”表最高级。故选C。
4.D
【详解】句意:——吉姆,母亲节快到了。你会给你妈妈什么礼物?——我还没有决定。我可能自己给她做一个生日蛋糕。
考查情态动词。must必须;would将;should应该;may可能。根据“I haven’t decided yet.”可知,还没决定给妈妈什么礼物,可能做一个生日蛋糕。此处表示猜测用may。故选D。
5.B
【详解】句意:如果你想了解更多关于人工智能工具Sora,你可以在网上搜索信息。
考查名词辨析。invention发明;information信息;invitation邀请;influence影响。根据“search for the…on the Internet.”可知,应是在网上搜索信息。故选B。
6.C
【详解】句意:我们的老师总是警告我们不要在马路上玩球,以免伤害自己。
考查非谓语动词。此处是两个常用英文表达,warn sb (not) to do sth“警告某人 (不) 要做某事”;avoid doing sth“避免做某事”。故选C。
7.D
【详解】句意:——祝贺孩子们!你们在过去的三年里取得了巨大的进步。——尊敬的老师们!我们永远不会忘记你和你的帮助。
考查动词时态。根据时间状语“in the past three years”可知,本句时态是现在完成时(have/has done)。故选D。
8.A
【详解】句意:如今,许多人更喜欢华为手机,他们中大约五分之四的人是成年人。
考查形容词短语和分数的表达。a number of许多,大量的;the number of……的数量。根据“people like HUAWEI phones better,”可知,空一表示许多人,用a number of,排除选项CD;分数的表达法是分子用基数词,分母用序数词,分子大于一时,分母加复数s,因此空二处五分之四表达为four-fifths。故选A。
9.C
【详解】句意:——2024年巴黎奥运会将于何时举行?——它将在大约四个月后举行,开幕式将于7月26日举行。
考查特殊疑问句。How far多远,对距离进行提问;How long多久/长,询问时间和具体物体的长度;How soon多快, 对“in +时间段”进行提问,用于一般将来时;How often多长时间一次,对频率进行提问。根据答语“It will be held in about four months and the opening ceremony is on 26th July.”可知,此处对“in +时间段”进行提问,所以C项符合。故选C。
10.B
【详解】句意:——很多人习惯把他们的电动车停在大楼里。——那非常危险,政府已经实施一些政策来阻止了。
考查动词短语辨析。worked out解决;carried out执行、实施;broken out爆发;taken out拿出来。根据“some policies (政策) to stop this.”可知,应是执行政策来阻止这种危险行为。故选B。
11.D
【详解】句意:据报道,世界上第一家太空酒店,旅行者空间站,将于2026年建成。太空旅行的黄金时代即将到来。
考查时态和被动语态。builds动词“三单”形式;built动词过去式/过去分词;was built一般过去时被动语态;will be built一般将来时被动语态。根据“in 2026”可知,时态为一般将来时,又因主语“Voyager Space Station”和“build”之间关系为被动,谓语用一般将来时被动语态“will be+过去分词”,built为动词build的过去分词。故选D。
12.C
【详解】句意:——电视剧《追风者》多有趣!——是的,值得再看一遍。
考查感叹句和非谓语动词。根据“…interesting the TV play War of Faith (《追风者》) is”可知,此处中心词是形容词interesting,感叹句结构为:How+形容词+主谓,排除A、D;根据“it’s worth…again.”可知,be worth doing sth“值得干某事”,排除B。故选C。
13.A
【详解】句意:——你能告诉我这本书的主要内容吗? ——当然。这是关于孟子的母亲为了儿子的教育搬了三次家。
考查宾语从句。分析句子结构可知,此处是宾语从句,从句用陈述语序,排除D;根据“It’s about Mencius’ mother moved her house three times for her son’s education.”可知,询问书的内容,用what引导宾语从句。故选A。
14.A
【详解】句意:——人生就像一条路,它并不总是一帆风顺。——我完全同意。所以我们应该学会处理各种各样的困难。
考查情景交际。I can’t agree more“我完全同意”;No problem“没问题”;Don’t be silly“别傻了”;Take it easy“放轻松”。根据“So we should learn to deal with all kinds of difficulties.”可知,我们应该学会处理各种各样的困难,即同意对方的观点。故选A。
15.D
【详解】句意:——神舟十八号的工程师就像一台扫描仪。他一遍又一遍地检查每一步。——在他看来,质量检查非常重要。他说:“作为一名工程师,你再仔细也不为过。”
考查情景交际。Every dog has its day“人人皆有得意日”;Don’t put all the eggs in one basket“不要孤注一掷”;Actions speak louder than words“事实胜于雄辩”;You can’t be too careful“再仔细也不为过”。根据“In his opinion, quality check is very important.”可知,作为工程师,再仔细也不为过。故选D。
16.C 17.B 18.A 19.C 20.D 21.A 22.C 23.C 24.B 25.B 26.D 27.B 28.A 29.A 30.D
【导语】本文是一篇记叙文。讲述了一个不被人重用的男人想要结束生命,被一位老人救下来,并用一颗珍珠的故事开导,继续努力为梦想奋斗的故事。
16.句意:毕业后,他在不同的公司工作,但他没有得到他想要的。
and并且;or或者;but但是;so所以。根据句意可知,“在不同公司工作”与“没得到他想要的”形成转折,故选C。
17.句意:有一天,他去了海边,想在那里结束自己的生命。
job工作;life生命;relationship关系;study学习。根据“An old man happened to ... The old man asked why he wanted to kill ...”可知,老人救了男人,所以男人想结束自己的生命。故选B。
18.句意:一位老人正好路过,看见他就救了他。
pass by路过;bring out出版;run away逃跑;take up开始从事。根据“saw him and saved him”可知,老人路过救下了男人。故选A。
19.句意:老人问他为什么要自杀。
yourself你自己;myself我自己;himself他自己;herself她自己。根据“One day, he went to the seaside, where he wanted to end his life.”可知,男人想要自杀。又根据“The old man asked why he wanted to kill”可知,用反身代词himself“他自己”。故选C。
20.句意:他说他不被其他人和社会接受。
with和;for为了;about关于;by被。根据句式可知,考查被动语态结构“be+动词过去分词+by”,故选D。
21.句意:没有人欣赏他,也没有人把他放在很重要的位置上。
important重要的;busy忙碌的;fair公平的;comfortable舒适的。根据“He said he wasn’t accepted ... position.”可知,男人不被人接受,也不被人欣赏和重视。故选A。
22.句意:老人从脚下的沙滩上捡起一粒沙子。
looked up查阅;turned up调大;picked up捡起;showed up出现。根据“from the sand beach under his foot”可知,从脚下捡起来。故选C。
23.句意:他让年轻人看了一眼,然后不小心把它扔在了地上,对他说:“请把我刚才扔下来的那粒沙子捡起来。”
truly真正地;clearly清晰地;carelessly粗心地;properly恰当地。根据“threw it on the ground”可知,老人不小心把沙子扔到了地上。故选C。
24.句意:他让年轻人看了一眼,然后不小心把它扔在了地上,对他说:“请把我刚才扔下来的那粒沙子捡起来。”
stone石头;sand沙子;salt盐;bread面包。根据“The old man picked up a grain (颗粒) of sand from the sand beach under his foot.”可知,老人让男人把掉在地上的沙子捡起来。故选B。
25.句意:“什么?根本不可能!”年轻人回答。
asked询问;replied回答;regretted后悔;nodded点头。根据“He let the young man look ... threw down.’”可知,面对老人的要求,男人给予回答。故选B。
26.句意:老人一开始什么也没说,但后来他拿出了一颗纯净的珍珠。
something某事;anything任何事;everything每件事;nothing没有事。根据“The old man ... he took out a clear pearl (珍珠).”可知,老人拿出珍珠之前,什么都没说。故选D。
27.句意:好吧,你现在应该明白原因了。
opinion观点;reason原因;dream梦想;background背景。根据“You should know, you aren’t a pearl yet now ... at once.”可知,老人在给男人解释他不被人欣赏的原因。故选B。
28.句意:你应该知道,你现在还不是一颗珍珠,所以你不能指望别人马上接受你。
expect期望;encourage鼓励;educate教育;remind提醒。根据“you want others to accept you”可知,男人希望别人接受他,故选A。
29.句意:如果你想让别人接受你,你必须尽力让自己成为一颗珍珠。
If如果;Unless除非;Since自从;Until直到。根据句意可知,想要别人接受的条件是让自己成为珍珠,考查条件状语从句。故选A。
30.句意:最后,年轻人明白了老人的话,继续为他的梦想而奋斗。
how如何;when什么时候;why为什么;what什么。根据“At last the young man understood ... the old man said”可知,考查宾语从句,what代替说话的内容,在宾语从句中做宾语。故选D。
31.A 32.C 33.D
【导语】本文是一篇应用文。主要介绍了四组志愿者的工作。
31.细节理解题。根据“Teaching Group Your main job is to teach those whose parents work far away in a big city.”可知,教学组志愿者主要工作内容是教那些父母在远方大城市里工作的留守儿童,因此如果比尔加入教学志愿组,他需要教留守儿童。故选A。
32.细节理解题。根据“Nursing Group You must be above 15and your main job is to look after the old in the old people’s home on weekends.”可知,护理组志愿者的工作时间通常在周末,因此如果约翰加入了护理小组,他可能在周末做志愿工作。故选C。
33.推理判断题。根据“Cleaning Group You can volunteer there from 9:00 am to 4:30 pm from Tuesday to Sunday.”可知,清洁组志愿者可以从上午9点工作到下午4:30,一天工作7.5个小时。故选D。
34.C 35.B 36.D 37.A
【导语】本文节选自《金银岛》,讲述了吉姆,本·冈恩和医生等共同应对三位反叛者寻找财富的故事。
34.词句猜测题。根据“I dug around that tree and found the treasure. I was living in a cave, so I took it to the cave.”可知,我看到它指向一棵树,我在那棵树周围挖了一下,找到了宝藏。我住在一个洞穴里,所以我把宝藏带回了洞穴。因此,此处的it指代的前句中提到的宝藏。故选C。
35.细节理解题。根据“‘It was useless by then,’ the doctor said. ‘There was no treasure under the tree any more. Ben Gunn had it. My plan was to get Long John Silver and his men away from the stockade (木寨). We could then get some stores from it.’”可知,医生应是觉得当时地图已经无用了,医生的计划是用地图将长约翰·银和他的手下引开木寨,从而从中取得一些储备,因此将地图给长约翰·银是医生计划的一部分。故选B。
36.细节理解题。根据“I dug around that tree and found the treasure.”、“why you gave the map to Long John Silver.”、“I went into the cave. The captain was lying inside it next to the treasure-a pile of gold coins.”和“The next morning, we went in the boat toward the Hispaniola.”可知,事件的正确顺序是本·冈恩挖掘了树周围;长约翰·银拿到了地图;吉姆看到船长躺在洞穴里,旁边是宝藏;吉姆和他的朋友们乘船朝着西班牙圣地亚哥岛前进。故选D。
37.推理判断题。根据文章内容可知,长约翰等三人被引开,医生取了木寨的一些物资且宝藏被运到了船上前往海地和多米尼加共和国,长约翰等三人最后被留在了岛上,因此可推知,他们将不得不依靠自己来谋生。故选A。
38.D 39.A 40.C 41.A
【导语】本文主要介绍了伞的发展历史。
38.细节理解题。根据“They were used to protect people against the sun and rain, and they were also used in some special situations”可知它们被用来保护人们免受阳光和雨水的照射。故选D。
39.细节理解题。根据“The wife of famous carpenter Lu Ban made the first umbrella to protect him from bad weather...”可知第三段通过讲故事发展第三段。故选A。
40.词义猜测题。根据“But today, the art of oil-paper umbrella making is making a comeback because of some people”可知油纸伞的制作艺术因为一些人的原因而再次变得受欢迎,故划线部分意为“再次变得受欢迎”。故选C。
41.最佳标题题。本文主要介绍了伞的发展历史。故选A。
42.B 43.A 44.B 45.D
【导语】本文主要介绍了京剧的发展史以及文化传承的相关知识。
42.细节理解题。根据“Having a history of about 200 years, it is developed from absorbing many other dramatic forms”可知,京剧有200年的历史了。故选B。
43.细节理解题。根据“Mei Lanfang, one of the most famous performers of all time, was the first to introduce Beijing Opera to foreigners and made highly successful tours to foreign countries.”可知,梅兰芳在传播京剧方面起了重要的作用。故选A。
44.细节理解题。根据“Traditional Chinese drama, including Beijing Opera, is a kind of entertainment which includes spoken parts, singing, dancing and acrobatics.”可知,京剧包括口白,唱歌,跳舞和杂技。故选B。
45.推理判断题。根据“Beijing Opera is the most typical of all Chinese traditional dramatic art forms and the largest Chinese opera form.”并结合全文可知,作者写这篇文章的目的是介绍京剧。故选D。
46.boring
【详解】句意:——这个访谈节目真无聊。我转到电影频道好吗?——好的。今晚会放映一部侦探片。根据中文提示可知,boring“乏味的”符合题意,作表语。故填boring。
47.believe
【详解】句意:中国人相信,千里之行始于足下。根据汉语“相信”提示,应是动词believe,原句是一般现在时,主语The Chinese“中国人”是名词复数,动词用原形。故填believe。
48.wisely
【详解】句意:——贝蒂,你学习成功的秘诀是什么?——最重要的事情是认真学习,理智地安排你的时间。副词wisely“智慧地”修饰动词plan。故填wisely。
49.attention
【详解】句意:吴先生告诉我们在阅读的时候要注意第一段和最后一段。根据“...we should pay...to...”及中文提示,可知此处需填名词attention“注意”,构成词组pay attention to“关注”。故填attention。
50.Either
【详解】句意:——你想要绿茶还是红茶? ———非常感谢。任何一个都可以。根据“Would you like green tea or black tea ”及中文可知,此空填either“两者之一”,句首首字母大写。故填Either。
51.musical
【详解】句意:哆来咪是一首来自1965年的音乐剧《音乐之声》中的流行歌曲。根据“The Sound Of Music”可知《音乐之声》是一部音乐剧,musical意为“音乐剧”,此处应用其单数形式。故填musical。
52.inventions
【详解】句意:高铁被认为是中国的“新四大发明”之一。根据“four great new ...”可知此处用可数名词复数,invent的名词形式invention,意为“发明”,其复数形式为inventions。故填inventions。
53.writer’s
【详解】句意:“仔细阅读这个故事,了解作者话语背后隐藏的含义。”王先生说。由“behind the…words”及提示词可知,空处指的是作者的话,用名词所有格。故填writer’s。
54.further
【详解】句意:随着国家的进一步发展,中国将为世界和平做出更多的贡献。far“远的”,形容词。横线上表示进一步的发展,所以是far的比较级further表示深一层的。故填further。
55.chosen
【详解】句意:星期五下午,我们将举行一个晚会来欢迎新来的交换生,林玲和吴鹏被选为主持人。choose“选择”,动词,根据“Lin Ling and Wu Peng are...to be the hosts.”可知,此处使用动词过去分词,与are构成一般现在时的被动语态。故填chosen。
56.(He learnt) A lot about insects and animals./Many things about the ways of insects and animals. 57.He wanted to make scientific discoveries about magic. /(He wanted to be) A scientist. 58.In India. 59.Surprised./Excited. 60.Happiness./Nature./Friendship./A healthy and happy life.
【导语】本文是一篇记叙文。本文主要科林和朋友在秘密花园里发生的神奇故事。
56.根据“He learnt a lot of things about the ways of these insects and animals.”可知,他在这里学到很多关于动植物的知识,故填(He learnt) A lot about insects and animals./Many things about the ways of insects and animals.
57.根据“When I grow up, I’m going to make scientific discoveries about magic”可知,科林长大以后想要做关于魔法的科学实验或者是科学家。故填He wanted to make scientific discoveries about magic. /(He wanted to be) A scientist.
58.根据“Mary also knows a bit of magic because she was born in India.”可知,玛丽出生在印度。故填In India。
59.根据“It’s a surprise for my father when he comes back to Misselthwaite.”可知,科林的父亲如果看到他能行走了,这会是一个惊喜。故填Surprised./Excited.
60.开放性作答,言之有理即可。参考答案为:Happiness./Nature./Friendship./A healthy and happy life.
61.(l)ittle 62.(a)bout 63.(a)nswer 64.(i)mportant 65.(a)rms 66.(m)et 67.(m)ixed/(m)et 68.(l)ine 69.(l)asting 70.(e)ncourage
【导语】本文介绍了唐代诗仙李白、诗圣杜甫诗作流传千古,语言浅显易懂。他们结下深厚友谊,诗词唱和,成为中国文学史上的不朽传奇。
61.句意:在中国,语言变化不大,现代中国人仍然很容易阅读诗歌。根据“the language has changed so l... that poems remain easy for modern Chinese people to read”可知,因为语言变化不大,所以现代人可以读懂,little“几乎没有”符合句意。故填(l)ittle。
62.句意:他们的主题仍然是关于友谊、爱情和风景。根据“And their themes are still a...friendship, love and landscapes.”可知,友谊等属于主题,所以此处指“主题关于友谊等”,about“关于”符合句意,故填(a)bout。
63.句意:十个人中有九个会回答唐朝。根据上文“ask”,可知,此处指“回答”,answer“回答”;“would”后填动词原形,故填(a)nswer。
64.句意:它们在中国文学史上的重要性不亚于莎士比亚对英国人的重要性。根据“They are as i... in Chinese literary history as Shakespeare (莎士比亚) is to people in Britain”可知,对于英国来说,莎士比亚是重要的,important“重要的”符合句意,故填(i)mportant。
65.句意:我记得当我的儿子还是个抱在我怀里的婴儿时,我开始教他一些诗,尽管他当然记不清了。根据“a baby held in my a...”可知,婴儿用手臂抱在怀里,抱孩子用两只手臂,所以填arms“手臂”。故填(a)rms。
66.句意:早在唐朝,李白和杜甫第一次见面是在公元744年,当时已经是著名诗人的李白43岁,杜甫32岁。根据“first”可知,此处指“第一次见面”;根据“in the year 744”可知,此处为一般过去时,填过去式met。故填(m)et。
67.句意:这两位诗人一生中只见过/来往过几次。根据“The two poets m... only a couple of times during their lives.”可知,此处指“两人一生中只见过/来往过几次”,时态为一般过去时,动词填过去式,met“见”/mixed“来往”符合句意。故填(m)ixed/(m)et。
68.句意:在一首诗中,杜甫写道:我们什么时候才能再捧着一杯酒,一行一行地聊聊写诗?根据“line by”可知,此处考查line by line“一行一行地”,故填(l)ine。
69.句意:李白和杜甫结下了持久的友谊,无论相距多远,都能将一颗心与另一颗心联系在一起。根据“friendship”可知,此处填形容词修饰名词,指“持久的友谊”,lasting“持久的”符合,故填(l)asting。
70.句意:他们也鼓励孩子阅读他们的诗歌。根据“Li Bai and Du Fu aren’t only in our textbooks but in our minds.”可知,时态为一般现在时;根据“their children to read their poems”可知,此处指“鼓励孩子们读他们的诗”,encourage sb. to do sth.“鼓励某人做某事”,主语为“they”,所以此处填动词原形,故填(e)ncourage。
71.We Chinese always think the number “eight” stands for good luck.
【详解】我们中国人:We Chinese,Chinese 在这里做We的同位语,We Chinese为主句的主语是复数,因此,句中谓语动词think用原形。代表:stand for; 好运:good luck。结合语境可知此题为一般现在时,数字“8”:the number eight为宾语从句的主语是单数,因此,宾语从句中的动词stand for用stands for。故填We Chinese always think the number “eight” stands for good luck.
72.It’s a pity that many students are neither patient nor strict about their study.
【详解】根据句意可知,此题可用it做形式主语的句型:it+be+n.+that+从句。很多学生:many students;对于:about;学业:study;既不……也不……:neither...nor...;耐心:patient;严格:strict;可惜:pity。pity为单数,因此主句中的be用is;many students为复数,因此从句中的be用are。故填:It’s a pity that many students are neither patient nor strict about their study.
73.In/Over the past thirty years, China has made great progress in space.
【详解】三十年来:in/over the past thirty years;取得巨大的进展:make great progress;在太空领域:in space。结合语境可知,此处应用现在完成时,主语China是单数,助动词用has。故填In/Over the past thirty years, China has made great progress in space.
74.I’m afraid that I can’t agree with you./I’m afraid that I can’t agree with your opinion(s).
【详解】根据汉语提示可知,句子用一般现在时,句型“I’m afraid that+从句”表示“恐怕……”,我不能同意你的看法:I can’t agree with you/I can’t agree with your opinion(s)。故填I’m afraid that I can’t agree with you./I’m afraid that I can’t agree with your opinion(s).
75.You’d better not cut in on others when they are talking.
【详解】根据句意可知此句为时间状语从句,从句时态为现在进行时,当……时候:when;他们:they;说话:talk;现在进行时的结构为be doing,they为复数,因此be动词用are;最好不要做某事:had better not do sth.;打断某人:cut in on sb.;别人:others,把时间状语从句放句子后面。故填You’d better not cut in on others when they are talking.
76.例文
I’m glad to be here to speak in front of you. Here I’d like to thank every one of you.
Firstly, I want to thank my dear parents. Thank you for teaching me everything about life. You’re always trying to care for me to make me grow up healthily.
Secondly, I’d like to thank my great teachers. Thank you for teaching me a lot. You also teach me how to be a great person.
Finally, I’m going to thank my friendly classmates. Thank you for growing me up. As long as I have trouble, you always help me to get over it.
I sincerely wish all of you a bright future!
【详解】[总体分析]
①题材:本文是一篇演讲稿;
②时态:时态为“一般现在时”;
③提示:写作开头以及要点已给出,考生注意不用遗漏写作要点中的信息,并适当添加内容,使文章语句通顺。
[写作步骤]
第一步,分别感恩父母、老师以及同学,介绍对自己的照顾;
第二步,书写结尾,表达自己的祝福。
[亮点词汇]
①care for关心
②grow up长大
[高分句型]
①As long as I have trouble, you always help me to get over it.(条件状语从句)
②You also teach me how to be a great person.(宾语从句)
()
郑重声明:本文版权归原作者所有,转载文章仅为传播更多信息之目的,如作者信息标记有误,请第一时间联系我们修改或删除,多谢。
