2023-2024七年级英语下学期期中考试(深圳卷)(含解析)

绝密★启用前
2023-2024学年七年级下学期期中考试(深圳卷)
英 语
本试卷共75分,考试时间70分钟。
注意事项:
1. 答卷前,考生务必在答题卡上用黑色字迹的钢笔或签字笔填写自己的考生号、姓名、试室号、座位号,再用2B铅笔把对应这两个号码的标号涂黑。
2. 选择题每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需要改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案。不能答在试卷上。
3. 非选择题必须用黑色字迹的钢笔或签字笔作答,答案必须写在答题卡各题目指定区域的相应位置上;如需要改动,先划掉原来的答案,然后再写上新的答案,改动的答案也不能超出指定的区域;不准使用铅笔、圆珠笔和涂改液。不按以上要求作答的答案无效。
4. 考生必须保持答题卡的整洁,考试结束,将本试卷和答题卡一并交回。
第一部分 选择题(50分)
一、完型填空(10分)
阅读下面短文, 从短文后所给的 A、B、C、D 四个选项中选出能填入相应空白处的最佳选项, 并在答题卡上将相应字母编号涂黑。(共 10 小题, 每小题1分)
Harry and Peter lived in the same village. They were both hard-working and had a happy life with other 1 .
One year, a serious drought (旱灾) happened in their village. Their fields were all 2 and their crops (庄稼) were dying. A visitor from a village nearby told them that there was a spring (泉) in the 3 near their village. So Harry went to find it in the mountain with two big buckets (桶) at once. He began to 4 water for his field. He worked from morning to night, but that wasn’t enough for his 5 . Peter went to see the spring with Harry, but he didn’t do the same thing as Harry. He also left the village in the early morning and came back at night.
Three days passed. Many villagers didn’t see Peter in the daytime. They asked him where he went. Peter just told them to 6 his good news. The next day, a line of pieces of bamboo (竹) 7 in front of Peter’s field. Water ran along the bamboo into his field. With Peter’s help, all the other villagers’ fields 8 got water by joining pieces of bamboo to his. And Harry didn’t need to get water with two 9 buckets.
Being hard-working is 10 . But hard work with good ideas is much better.
1.A.friends B.villagers C.classmates D.visitors
2.A.dry B.wet C.big D.famous
3.A.temple B.garden C.town D.mountain
4.A.buy B.carry C.pollute D.save
5.A.pet B.hole C.pond D.land
6.A.look at B.listen to C.wait for D.talk about
7.A.burnt B.grew C.appeared D.floated
8.A.successfully B.hardly C.carefully D.nervously
9.A.expensive B.heavy C.convenient D.special
10.A.boring B.harmful C.great D.lucky
二、阅读理解(40分)
第一节 阅读下列短文, 从每小题所给的 A、B、C、D 四个选项中选山最佳选项, 并在答题卡上将相应字母编号涂黑。(共 15 小题, 每小题2分)
A
Last Sunday, Mary went to the Guangzhou Ocean Park to watch the dolphin show with her parents and her brother. Mary felt excited when she saw the dolphins play with balls, go through rings and dance with the trainers. After watching the show, she became more interested in dolphins and wanted to know about the animals, so she looked up more information about dolphins on the Internet.
Communication(交流) Every dolphin has its own “name”. And the “name” is a special whistle (哨声). When a dolphin is born, it usually has an unusual whistle for itself. Dolphins “talk” to each other about a lot of things, such as their age, feelings, and finding food. They also use sounds and body language to communicate.
Play Dolphins live in groups, and they often join others from different groups to play games and have fun, just like people. Scientists believe only smart animals can play together.
Teamwork Dolphins make plans for getting things they want like people. In the seas of southern Brazil, when there are fish near a boat, dolphins make a sound to the fishermen. Then the fishermen put their nets in the water to catch fish. Why do dolphins assist the fishermen That’s because they can eat some of the fish from the fishermen.
11.What did the dolphins do during the dolphin show
① Went through rings. ② Played with balls.
③ Danced. ④ Caught fish.
A.①②④ B.①②③ C.①③④ D.②③④
12.Why do scientists think dolphins are smart animals
A.They can play together. B.They can play games with people.
C.They can make plans. D.They can bring happiness to people.
13.Which of the following is TRUE according to the passage
A.Mary went to see the dolphin show with her friends. B.Dolphins are smarter than any other animals.
C.Dolphins enjoy living by themselves. D.Dolphins can “talk” with each other by body language.
14.What does the underlined word “assist” mean
A.Catch. B.Help. C.Study. D.Protect.
15.What’s the best title for the passage
A.Some facts about dolphins. B.A trip to the Guangzhou Ocean Park.
C.Why do dolphins like playing together D.How to protect dolphins.
B
Sometimes we must be careful with some animals such as dogs, because they might bite(咬)us. Pet dogs once bit Liu Yunkang, a farmer from Sichuan, three times. Not long ago, he got another new bite. But this time, it was different.
“I was lucky that a panda bit me,” said the 60-year-old farmer. On Friday afternoon, a wild panda came down from the mountain. “It walked about 200 meters before crossing a river to reach the mountain on the other side,” said another farmer named Yang Guoxiang, who was the first one to see the panda while planting potatoes. Because the panda was dirty and couldn’t walk fast, the farmers thought it might be sick and decided to help it.
The panda became afraid and it suddenly bit Liu’s left leg when the farmers were getting too close. Then it ran into the mountains.
The panda’s two teeth made the bite and it wasn’t serious. But in fact, pandas are very strong when they get angry. They can even kill sheep. The farmers thought that the young panda’s mother drove it away to live by itself. It did not come down to look for food because there were many bamboo trees in the mountains.
16.How many times did dogs bite Liu Yunkang
A.Once. B.Twice. C.Three times. D.Four times.
17.How did Liu Yunkang feel after the panda bit him
A.Weak. B.Interested. C.Lucky. D.Strange.
18.What was Yang Guoxiang doing when he saw the panda
A.Planting potatoes. B.Walking down the mountain.
C.Planting trees. D.Talking with other farmers.
19.What does the underlined word “serious” in the fourth paragraph mean
A.重要的 B.大的 C.错误的 D.严重的
20.What can we know from the passage
A.Pandas sometimes are dangerous.
B.Nearly all animals might bite people at times.
C.Wild pandas like to look for food alone.
D.Young wild pandas are used to(习惯于)living with their mothers.
C
Our grandparents seem to have magic powers sometimes. Give them a Chinese lunar calendar, and they will know what the weather will be like days or even months later. What's the secret They are following the 24 Solar Terms (节气), which is an important part of Chinese culture. And on Nov. 30, 2016, the United Nations added it to the list of the Intangible Cultural Heritage of Humanity(人类非物质文化遗产).
In ancient times, most Chinese people made their living on farms. So, weather changes were important for them. Without satellites, the Internet or the weather broadcast's help, Chinese ancient people studied the sun's movement with a sundial(日晷仪). They also paid attention to other natural changes such as air temperature, water and crop growth. As early as the Shang Dynasty, the Chinese ancestors had already established four major solar terms. During the Zhou Dynasty, eight solar terms marking the four seasons were established. Until the Han Dynasty, the present 24 solar terms was established completely. The terms became their guide to farming work. For example, the solar term jingzhe(惊蛰) is when insects wake up from a long sleep in the cold winter. Farmers take it as a sign of warm weather and get busy working.
The 24 Solar Terms is honored as China's fifth great invention, after papermaking, printing, the compass and gunpowder. Now, people still say, “Do not show your feet after hanlu(寒露). ” Why It's because the solar term hanlu marks the coming of cold days.
21.How did the 24 Solar Terms come into being
A.With the help of satellites.
B.With the help of weather broadcast.
C.By learning from people working on farms.
D.By studying the sun's movement and other natural changes.
22.The underlined word “ancestors” means ________.
A.grandparents B.emperors C.ancient people D.great inventors
23.The 24 Solar Terms can be used for ________.
A.changing weather B.learning Chinese history
C.waking up insects D.guiding people in farming work
24.We can learn from the passage that ________.
A.our grandparents have magic powers
B.Jingzhe is regarded as the start of cold winter
C.the 24 Solar Terms was established step by step
D.weather changed more often in ancient times than it does now
25.The saying in the last paragraph shows ________.
A.why hanlu marks the coming of cold days
B.how the 24 Solar Terms guides people in their daily lives
C.when the 24 Solar Terms was honored as China's fifth great invention
D.what are five great inventions of China
第二节(每小题1分,共 5分 )
请阅读全文,并从下列方框里的六个句子中选择五个还原到原文中,使原文的意思完整、连贯。
Not falling asleep in class can be difficult for some students. But falling asleep in class too often is bad for your study. It is impossible for you to learn anything in class when you are sleeping 26 Here are some suggestions for you.
▲ Work early and sleep early. Try to do your homework earlier when you get home. 27 Make sure you get as many hours of sleep as your body needs.
▲ 28 It will help give you more energy and stop you from falling asleep in class. Milk, bread and eggs are good choices for you.
▲ 29 We all know that exercise is good for our body. Studies also show that if we do exercise more often, we will be more active and won’t fall asleep easily in class.
▲ Listen carefully. Try to write down important points on the blackboard. 30 If you just sit there and do nothing, you will get tired easily.
A.So what should we do to stop falling asleep in class
B.Taking notes can help you stay awake.
C.Ask your teachers for help when you want to sleep in class.
D.In this way, you can finish your homework early and get ready for bed.
E.Exercise more.
F.Eat a great breakfast in the morning.
第三节 (每小题1分,共 5分 )
下面的材料 A~F 分别介绍了六条不同的信息,请为以下五位同学选出最适合他们的信息。
31 It’s not good for Simon to ask about his teacher’s age. A.Why not make snowmen and throw snowballs B.Going to bed early and getting up early can help.
32 Peter wants to visit the Great Wall because of a famous saying. 33 11-year-old Betsy is short and fat. She wants to make a change. 34 Tony needs to find a place to read but his home is always noisy. 35 It’s snowy in Amy’s hometown. How she wishes to play in the snow! C. Don’t ask others questions like “How old are you ” D.He who doesn’t reach the Great Wall isn’t a true man. E. The Book City is a quiet place for you to enjoy reading. F. If you want to become taller and thinner, try skipping rope.
第二部分 非选择题(25分)
三、语法填空(每小题1分,共 10分 )
阅读下面短文,根据文章大意用所给单词的适当形式填空(未提供单词的,限填一词),使文章意思完整,正确。
One late autumn evening, two 36 (boy)collected a bag of chestnuts(板栗). They decided 37 (share)them out in a graveyard(墓地). On their way, two of the chestnuts rolled out. “We’ll pick 38 (they)later,” one of the boys said. Then they 39 (go)to share the rest.
While they 40 (count)them out, a small girl was crossing the graveyard. To her horror, she 41 (hear)from behind a bush a voice say, “One for you, one for me. One for you, one for me!”
She rushed to the gate and ran 42 a policeman. “What’s the matter, little girl ” he asked, for she looked very 43 (scare).
“Oh, Mr policeman!” she cried. “There are ghosts(鬼)in the graveyard, 44 they’re sharing out the dead bodies! Listen!”
As she held a finger to her lips, they heard a voice say, “One for you, one for me. And we mustn’t forget 45 (that)two by the gate!”
四、书面表达(15分)
46.树木是人类的好朋友,为我们付出很多,但我们却经常做出伤害它们的事情。植树节将至,我校举行爱护树木征文大赛,希望借此呼吁人们爱护树木。
要求:1. 条理清楚,语句通顺,可适当发挥;
2. 不少于70词,开头不计入总词数。
要点提示:
1. 树木提供氧气给我们呼吸,净化空气,吸收空气中对人体有害的气体;
2. 树木能防止水土流失;
3. 树木为我们带来很多便利,并举例说明;
4. 阐述保护树木的措施。
参考词汇:soil土壤 blow away流失
Trees are so important for us that we can’t live without them.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
参考答案:
1.B 2.A 3.D 4.B 5.D 6.C 7.C 8.A 9.B 10.C
【导语】本文通过讲述哈里和彼得用不同的方式取水,说明一个道理,即努力工作是好的品质,但是努力工作再有好的想法就更好了。
1.句意:他们都很勤奋,和其他村民一起过着幸福的生活。
friends朋友;villagers村民;classmates同学;visitors来访者。根据“Harry and Peter lived in the same village.”可知此处表达的是其他村民,故选B。
2.句意:他们的田地都干了,庄稼也快死了。
dry干的;wet湿的;big大的;famous著名的。根据“a serious drought”可知他们的田地都干了,故选A。
3.句意:一位来自附近村庄的游客告诉他们,他们村庄附近的山上有一口泉水。
temple寺庙;garden花园;town镇;mountain山。根据“So Harry went to find it in the mountain…”可知泉水在山上,故选D。
4.句意:他开始往田里挑水。
buy购买;carry携带;pollute污染;save保存。根据“two big buckets”可知他用桶挑水,carry water“挑水,提水”,故选B。
5.句意:他从早到晚工作,但这对他的土地来说还不够。
pet宠物;hole洞;pond池塘;land土地。根据“water for his field”可知他是往田地里挑水,因此此处表达的是“土地”,故选D。
6.句意:彼得只是告诉他们等他的好消息。
look at看;listen to听;wait for等待;talk about谈论。根据下文“The next day ...”可知此处表达的是“等待”,故选C。
7.句意:第二天,一排竹子出现在彼得的田地前。
burnt燃烧;grew生长;appeared出现;floated浮动。根据“Water ran along the bamboo into his field.”可知田地前出现了竹子,故选C。
8.句意:在彼得的帮助下,所有其他村民的田地都成功地通过把竹子连接到他的田地上获得了水。
successfully成功地;hardly几乎不;carefully小心地;nervously紧张地。根据“all the other villagers’ fields ... got water by joining pieces of bamboo to his.”可知其他村民通过用竹子连接彼得的土地,也成功地获得了水,故选A。
9.句意:哈里不需要用两个沉重的水桶取水了。
expensive昂贵的;heavy沉重的;convenient方便的;special特殊的。结合全文可知用水桶提水是沉重的,故选B。
10.句意:勤奋是很好的品质。
boring无聊的;harmful有害的;great很棒的;lucky幸运的。根据“But hard work with good ideas is much better.”可知勤奋是很好的,但勤奋加上想法是更好的。故选C。
11.B 12.A 13.D 14.B 15.A
【导语】本文主要讲述了Mary自从去了广州海洋公园之后对海豚非常感兴趣,于是上网查询有关海豚的信息,文中分享了一些有关海豚的信息。
11.细节理解题。根据“Mary felt excited when she saw the dolphins play with balls, go through rings and dance with the trainers”可知,海豚玩球,穿过环,和训练员跳舞,故选B。
12.细节理解题。根据“Scientists believe only smart animals can play together.”可知,科学家认为只有聪明的动物才可以一起玩耍。故选A。
13.细节理解题。根据“They also use sounds and body language to communicate”可知,可以通过肢体语言相互交流,故选D。
14.词义猜测题。根据“when there are fish near a boat, dolphins make a sound to the fishermen. Then the fishermen put their nets in the water to catch fish”可知,当鱼靠近船时,海豚会向渔民发出声音,这样做的目的是为了帮助渔民捕鱼,所以划线单词与help同义,故选B。
15.最佳标题。通读全文可知,本文主要分享了一些有关海豚的信息,故选A。
16.C 17.C 18.A 19.D 20.A
【导语】本文主要讲述了一个叫刘云康的农民被一只小熊猫咬了的经历。
16.细节理解题。根据“Pet dogs once bit Liu Yunkang, a farmer from Sichuan, three times.”可知刘云康被狗咬过三次。故选C。
17.细节理解题。根据“I was lucky that a panda bit me”可知刘云康被熊猫咬了之后觉得幸运。故选C。
18.细节理解题。根据“said another farmer named Yang Guoxiang, who was the first to see the panda while planting potatoes”可知当杨国祥看见熊猫时他正在种土豆。故选A。
19.词义猜测题。根据“The panda’s two teeth made the bite and it wasn’t serious. But in fact, pandas are very strong when they get angry. They can even kill sheep”可知熊猫生气时很有力量,转折词前应说这次熊猫的咬伤不是很严重,故此处划线部分意为“严重的”。故选D。
20.推理判断题。根据“But in fact, pandas are very strong when they get angry. They can even kill sheep.”可知熊猫生气的时候很有力量,它们可以杀死羊,从中可知熊猫有时很危险。故选A。
21.D 22.C 23.D 24.C 25.B
【分析】本文是一篇说明文。文章主要介绍了二十四节气的形成及其与农业的关系。
21.细节理解题。根据文章第二段中的“Without satellites, the Internet or the weather broadcast's help…water and crop growth”可知,古代的二十四节气是人们通过研究太阳运动和自然变化得来的,故选D。
22.词句猜测题。根据文章第二段中的画线词所在句的前半句“As early as the Shang Dynasty”可推知,ancestors指“先祖”,即古人。故选C。
23.细节理解题。根据文章第二段中的“The terms became their guide to farming work”可知,节气被用来给农耕当向导,故选D。
24.推理判断题。根据文章第二段中的“During the Zhou Dynasty…Until the Han Dynasty, the present 24 solar terms was established completely”可推知,24节气是慢慢完善的,故选C。
25.推理判断题。根据文章最后一段中的“Do not show your feet after hanlu. Why It's because the solar term hanlu marks the coming of cold days”可推知,24节气指导着人们的日常生活。故选B。
26.A 27.D 28.F 29.E 30.B
【导语】本文主要介绍了如何让你停止在课堂上睡觉的建议。
26.根据“It is impossible for you to learn anything in class when you are sleeping ”以及“Here are some suggestions for you”可知,此处是一句承上启下的话语,引出下文如何能避免在课堂上睡觉的建议,A选项“所以我们应该做什么来停止在课堂上睡觉”符合,故选A。
27.根据“Try to do your homework earlier when you get home”以及“Make sure you get as many
hours of seep as your body needs”可知,早一点完成作业就可以早点去睡觉,D选项“这样,你可以早点完成作业,准备睡觉”符合,故选D。
28.根据“Milk, bread and eggs are good choices for you”可知,此处提出的建议与饮食有关,F选项“早上吃一顿丰盛的早餐”符合,故选F。
29.根据“We all know that exercise is good for our body”可知,此处介绍与锻炼有关,E选项“多锻炼”符合,故选E。
30.根据“Try to write down important points on the blackboard”可知,此处介绍的与课堂上记笔记有关,B选项“记笔记可以帮助你保持清醒”符合,故选B。
31.C 32.D 33.F 34.E 35.A
【导语】左边是五个人的情况,从右边选出与其对应的建议。
31.根据“It’s not good for Simon to ask about his teacher’s age”可知,对于Simon来说,询问老师的年龄是不好的,C选项“不要问别人诸如“你多大了 ”符合,故选C。
32.根据“Peter wants to visit the Great Wall because of a famous saying”可知,Peter因为一句谚语想参观长城,D选项“不到长城非好汉”符合,故选D。
33.根据“11-year-old Betsy is short and fat. She wants to make a change”可知,Betsy想改变自己又矮又胖的现状,F选项“如果你想变得更高更瘦,试试跳绳”符合,故选F。
34.根据“Tony needs to find a place to read but his home is always noisy”可知,Tony需要找一个安静的地方阅读,E选项“书城是一个安静的地方,让你享受阅读”符合,故选E。
35.根据“It’s snowy in Amy’s hometown. How she wishes to play in the snow”可知,Amy想在雪里玩耍,A选项“为什么不堆雪人和扔雪球呢”符合,故选A。
36.boys 37.to share 38.them 39.went 40.were counting 41.heard 42.into
43.scared 44.and 45.those
【导语】本文讲述了两个男孩在墓地里分板栗,却被一个小女孩把他们当成鬼在分尸体的故事。
36.句意:一个深秋的傍晚,两个男孩捡了一袋栗子。two后加可数名词复数boys“男孩”。故填boys。
37.句意:他们决定在墓地里分享它们。decide to do sth“决定做某事”,为固定短语,故填to share。
38.句意:我们之后再捡。pick是动词,后加宾格代词them。故填them。
39.句意:然后他们去分享剩下的。go是动词,结合前句可知本句是一般过去时,动词用过去式,故填went。
40.句意:就在他们清点的时候,一个小女孩正穿过墓地。count“数”,动词,根据While可知此处表示当时他们正在清点,应用过去进行时,主语是复数,be动词用were。故填were counting。
41.句意:令她惊恐的是,她听到灌木丛后面有一个声音说。hear是动词,句子是一般过去时,动词用过去式,故填heard。
42.句意:她冲到大门口,碰到了一个警察。根据“She rushed to the gate and ran...a policeman.”可知小女孩碰到了一个警察,run into“遇见”,故填into。
43.句意:因为她看起来很害怕。scare“使害怕”,此处是指女孩看起来很害怕,应用形容词scared。故填scared。
44.句意:墓地里有鬼,他们在分尸体!根据“There are ghosts(鬼)in the graveyard...they’re sharing out the dead bodies!”可知前后句是并列关系,应用and连接,故填and。
45.句意:我们不能忘记门口的那两个!根据“two”可知应用that对应的复数形式those,故填those。
46.例文
Trees are so important for us that we can’t live without them. As we all know, trees are friends of humans. We get a lot from them. They produce oxygen for us to breathe and keep the air cool and clean. Besides, they can also take in the harmful gases from the air. Trees can stop soil and water from blowing away. What’s more, they also make our lives more convenient. For example, a lot of our furniture is made of wood.
Therefore, protecting trees becomes really important. We should stop people cutting down trees and plant as many trees as we can. It is something meaningful. We must take action from now on.
【详解】[总体分析]
①题材:本文是一篇说明文,为材料作文;
②时态:时态为“一般现在时”;
③提示:写作要点已经给出,考生注意不要遗漏要点中的“举例说明”;注意行文连贯、条理清晰。
[写作步骤]
第一步,承接开头,介绍树木的作用;
第二步,谈谈我们应该如何保护树木。
[亮点词汇]
①take in吸收
②stop sb./sth. from doing sth.阻止……做某事
③be made of 由……制成
④cut down 砍倒
⑤take action 采取行动
[高分句型]
①Trees are so important for us that we can’t live without them.(so ... that引导的结果状语从句)
②Therefore, protecting trees becomes really important.(动名词作主语)

郑重声明:本文版权归原作者所有,转载文章仅为传播更多信息之目的,如作者信息标记有误,请第一时间联系我们修改或删除,多谢。