2024年黑龙江省大庆市中考英语一模试卷
一、完形填空:本大题共10小题,共10分。
Father came to Jack's bed and sat down beside him.
"How was your day?"asked father.
"It wasn't a very (1) ______ day for me,"Jack answered."I had a(2) ______ with Tom.The teacher sent a note home about me,and I talked back to Mother."
"Yes,part of the day was bad," his father said."But tell me(3) ______ the best thing that happened today."
Jack thought for a minute,and then(4) ______ ."After school I went(5) ______ alone," he said. "I didn't think I would have any luck.But I did.I (6) ______ a fish!"
"I'm glad you had a good time." Jack's father said."Think about it(7) ______ you go to sleep.Now I'm going to (8) ______ the light.Have happy dreams."
Every night,Jack thinks the same question,"What was the best thing that happened to you today?" Every night,Jack thinks about the best part of his day.This gives him many happy(9) ______ .
Sometimes he will think hard to find the best thing.Sometimes it is a very small thing.But he always finds one good thing to think about.Jack's father taught him to(10) ______ his days in a wonderful way.
1.A. difficult B. different C. bad D. good
2.A. talk B. fight C. competition D. meal
3.A. to B. with C. about D. for
4.A. smiled B. shouted C. cried D. sang
5.A. walking B. shopping C. swimming D. fishing
6.A. bought B. got C. saw D. found
7.A. until B. if C. after D. since
8.A. turn on B. turn off C. turn up D. turn down
9.A. days B. dreams C. answers D. questions
10.A. start B. make C. end D. create
二、阅读理解:本大题共15小题,共30分。
A
Did you know that a large number of people get sick from foodborne illness each year?Luckily,foodborne illness can be prevented.Follow these three easy rules to help you.
◆ SEPARATE raw(生的)meat and eggs from other items in your refrigerator.If possible,use a different cutting board for raw meat products.This will reduce the chance of bacteria's(细菌)spread from one food to another.
◆ CHILL(冷藏)foods to keep bacteria from growing.Bacteria are able to grow quickly at room temperature,so keep fresh foods in the refrigerator to limit this risk.
◆ COOK your food to a high enough temperature to kill harmful bacteria that may lead to illness.Use a thermometer to make sure your foods have reached a safe temperature.
Here is a chart for you to use as a food temperature guide.
Food Lowest Temperature (℉) Food Lowest Temperature (℉)
Steaks 145 Pork of Beef 160
Eggs 160 Fish 145
Chicken and turkey 165 Leftovers 165
11.Which of the following foods can be put together in a refrigerator? ______
A. Eggs and potatoes. B. Raw fish and tomatoes.
C. Raw beef and raw pork. D. Raw chicken and apples.
12.Fish should be cooked at least above the temperature of ______ .
A. 140℉ B. 145℉ C. 160℉ D. 165℉
13.Which part of a magazine is the passage probably from? ______
A. Healthy Life B. Travel Guide
C. History Character D. Natural World
B
When accidents happen,such as car accidents,serious illnesses to someone,what should we do?
Maybe calling 120 is the first action for most people!However,sometimes two or three minutes can make people lose their lives.But when someone around knows a little about first aid,just two or three minutes can also save a person's life.So,if we can call for help quickly before the ambulance arrives,maybe we can keep ourselves and others safe.Here is some ad-vice.
Face the situation calmly.That is to say,no matter what kind of accident happens,keep calm first.Then you need to think about the following questions:Is there still any danger?How to find the way to help?
Save life before going to the hospital and give first aid.When an accident happens,ask for help first.Call the rescue(救援) phone number,such as 120,119 and 110.And you can call on more people around to join you.
When waiting for rescue,we should try our best to help the people.At the same time,we should try our best to make them feel less painful.
14.Which of the following is TRUE according to the passage? ______
A. It is easy to save a person's life.
B. We should help others first in an accident.
C. Knowing about first aid may save a person's life.
D. We can do nothing before the ambulance arrives.
15.Match the following information and choose the right answer. ______
①face calmly
②ask for help
③wait for rescue A.make the people less painful
B.find the way to help others
C.call on more people to join you
A. ①-a;②-c;③-b B. ①-b;②-c;③-a
C. ①-b;②-a;③-c D. ①-c;②-b;③-a
16.What is the writer's purpose of writing this passage? ______
A. To tell us how to keep safe.
B. To teach us how to keep calm.
C. To tell us how to give first aid rightly.
D. To teach us how to call for a rescue.
17.What's the structure(结构) of the passage?(① =Paragraph 1) ______
A. B. C. D.
C
Folklore(民间传说) has long been passed down from one generation to the next.However,the National Trust has shown the development of technology is causing folklore to die out because it has nothing to do with modern life.It says that in a world filled with smartphones and the Internet,legends of magical blacksmiths(铁匠) are no longer of interest to children who have never put coal on the fire.
Jessica Monaghan,head of the National Trust's Experiences and Programming,called on the public to share their knowledge of folklore from different areas of the UK to keep it alive. "The legends and traditions tell us so much about our ancestors(祖先) and their relationship with the world around them," she said. "Through the legends,we can learn about what makes communities around the UK special and what has tied us together."
"In the 16th century,the walnut was taken as a treatment for brain illnesses simply be-cause they are similar in shape.Few people today would believe this because we have advanced medical knowledge and scientific methods," said Dee Dee Chainey,author of A Treasury of British Folklore.But she thinks there are still chances for folklore as many people try to learn about old legends.
Folklore should be rewritten and retold in new ways with new characters and new lessons that are related to modern life.And that's what folklore is about—taking the old wisdom and traditions and redescribing them for who we are and the lives we have now.
18.What problem is described in Paragraph 1? ______
A. Children misunderstand folklore.
B. Children depend on smartphones much.
C. Folklore disappears slowly in modern life.
D. A sense of belonging disappears among kids.
19.What does Jessica Monaghan want to express in Paragraph 2? ______
A. The attraction of legends. B. The power of knowledge.
C. The importance of folklore. D. The greatness of our ancestors.
20.What is the writer's suggestion according to the last paragraph? ______
A. Keeping folklore by making some changes.
B. Collecting more interesting folklore.
C. Holding on to old traditions and following them.
D. Encouraging children to learn more about folklore.
21.What is the main idea of the passage? ______
A. Folklore isn't so important as it used to be.
B. It's time to create new folklore for people in modern life.
C. It's never too late to care about old wisdom and traditions.
D. Folklore is dying out because of the rise of modern technology.
D
Imagine this:you sit down and begin to eat a tasty tomato when,suddenly,it starts to scream!Although this thing will never really happen,a new study showed that plants can make sounds when they are stressed.Researchers from Tel Aviv University in Israel did the study.They used ultrasonic microphones(超声波麦克风) to record thousands of tomato plants in boxes.
Three groups of plants were listened to:One group wasn't watered for five days,another group had the stems(茎) cut off,and the third group was untouched.It turned out that the first two groups made sounds 30 to 50 times per hour at a frequency(频率) of 40 to 80 kilohertz,while the untouched group only made the sound once per hour. "When tomatoes are not stressed at all,they are very quiet," Lilach Hadany from the team told CNN.
The researchers don't know how the sounds are made,but they believe the noise comes from the breaking of air bubbles in the plants.This means the noise produced by the plants is not intentional(故意的) or a form of active communication.
Although there's no evidence(证据) that plants can intentionally communicate,animals and insects may be "listening in" to benefit from the sound.For example,the sound can tell a butterfly that the plant is under stress and not suitable to lay eggs on.An animal that wants to eat a plant could also use the sounds to make decisions,according to Science Focus.
After the experiment,the researchers listened to other plants such as wheat,corn and grapevines,and found they also made more sounds when stressed.Researchers said the study can help farmers in the future,as they can better take care of the crops by "hearing" how plants feel.
22.What is the finding of the study by researchers from Tel Aviv University? ______
A. Plants often feel stressed.
B. Some plants can scream.
C. Plants can make sounds when they are stressed.
D. Plants can communicate with each other.
23.Which one of the following groups can replace Group 2? ______
A. A group that is fully-grown.
B. A group which has its fruits picked.
C. A group that is watered every day.
D. A group that has suitable temperature.
24.What does the underlined part " active communication" in Paragraph 3 refer to? ______
A. Plants make sounds on purpose.
B. Plants receive messages from animals.
C. Plants make noise in a high frequency.
D. Air bubbles in the plants can break.
25.What might be the advantage of the finding? ______
A. It may help improve crop production.
B. It will help protect the environment.
C. It can help farmers predict weather.
D. It helps farmers decide what to plant.
三、任务型阅读-多任务混合:本大题共1小题,共10分。
26.
The Dyslexia Week
Albert Einstein(1879—1955),Walt Disney(1901—1966),and Pablo Picasso(1881—1973)have something in common.They were all extremely clever,brilliant and creative and they all had dyslexia(阅读困难).Today,around six million people in the UK have some degree of dyslexia.Yet many people aren't aware of the condition or even don't realise they have it.
Dyslexia Awareness Week (DAW) aims to change that.Starting on 3 October,dyslexia charities across the country will be encouraging conversations about it,giving people advice and support.
What is dyslexia?
Dyslexia is not an illness or a disease.It is a condition that affects the way a person learns.It doesn't mean that person isn't intelligent.It just means that their brain works a little differently.Just like people have different skin,hair and eye colours,the way our brains see the world and handle information can be different too.This is called neurodiversity (神经多样性).
How does dyslexia affect people?
Dyslexia affects people differently.Each person has a unique experience.Some people may have problems with reading,writing and spelling.For example,a person with dyslexia might write the word "pests" as "pets" because their brain confuses the order of letters.They might find it difficult to match letters to sounds or to remember how to spell words.
How might the condition affect daily life?
Dyslexia isn't just about reading,spelling and writing.It can affect concentration(专注力),coordination(协调性) and memory,which can make everyday life tricky.Dyslexic people might find it hard to copy down lots of notes from a board or to organise written work.They may find it tough to follow lots of instructions or rules when playing a game.However,dyslexia can be discovered by special tests.This is the important first step for people to get the help and support they might need.
What are the positives of having dyslexia?
People diagnosed(诊断) with dyslexia might worry how others see them,but thinking differently can be a superpower.Many people with dyslexia often have strong logical skills and great imaginative ideas.They can be good at spotting patterns and solving problems.They can be super creative too—there are many authors,actors and inventors from every corner of the world who thrive with the condition.Dyslexia is nothing to be afraid or ashamed of.It's part of you.
Use words with proper meanings and grammatical rules to fill in the blanks.
(Only one word for one blank.)
(1) Many people are diagnosed with dyslexia,including some successful ones in ______ .Many of them are not clear about it or even do not ______ their own conditions.
(2) Dyslexia Awareness Week starting on 3 October will work to ______ it,helping and ______ people with dyslexia.
(3) Dyslexia shouldn't be ______ for an illness or a disease.It's a condition that makes people learn ______ as a result of the way their brains see the world and handle information.
(4) Dyslexia makes people have ______ reading,writing and spelling.It makes people ______ concentrated,coordinated and affects their memory.
(5) People ______ Dyslexia may have super power like strong logical skills,great ______ and super creativity.
四、信息匹配:本大题共5小题,共5分。
If you look at the top of your phone,you'll usually see a little symbol that says 3 G or 4 G. (1) But these symbols will become things of the past after 5 G networks fully arrive.
On March 30,2019,Shanghai vice mayor Wu Qing made the first 5 G video call on a Huawei Mate X Smartphone. (2) About 100 times faster than 4 G networks,5 G will let people download(下载)and upload data(数据)faster than ever before.But 5 G won't just bring faster mobile internet. (3)
For example,5 G will help to make self-driving cars safer.Today's self-driving test cars have one problem-lag(延迟) .When the car"sees"an obstacle(障碍物),it sends this information to a data center and receives instructions. (4) With this kind of lag,the cars might hit each other because they don't receive instructions in time.With 5 G,this lag will be greatly lowered,making the cars safer.
5 G could also be used to help the internet of things(IOT物联网).IOT is a large online network that connects all things and people.Fast internet speeds will be the key to developing this technology. (5) For example,with IOT,your refrigerator could automatically(自动地)place an order online for eggs when it finds that there are no eggs left inside.
A.Shanghai has also become the first city in China to start testing 5 G networks.
B.5 G will help us buy eggs quickly.
C.People can use it for many other things as well.
D.However,it takes time to send and receive this information.
E.The"G"is the"generation(代)"of your mobile network.
F.The IOT could be used in a lot of ways.
G.5 G networks are much faster than 4 G or3 G.
27.A. A B. B C. C D. D E. E F. F G. G
28.A. A B. B C. C D. D E. E F. F G. G
29.A. A B. B C. C D. D E. E F. F G. G
30.A. A B. B C. C D. D E. E F. F G. G
31.A. A B. B C. C D. D E. E F. F G. G
五、阅读填空:本大题共1小题,共20分。
32.Fill in each blank with a proper form of the word given or a proper word.
Shadow puppet shows(皮影戏) started in the Han Dynasty.One day,a man saw (1) ______ (children) shadow under the sun.He got a great idea.He made a show like that.And it (2) ______ (quick) became popular.
In a shadow puppet show,( 3) ______ (act) hold puppets from behind a white cloth.With music and songs,they make the puppets (4) ______ (move).
Believe it or not,playing in a puppet show is not (5) ______ easy thing.This term,our teachers asked us to put on a show for kids.We wanted to do a puppet show.
Things didn't go well at first.It was difficult (6) ______ (hold) a puppet.We needed to hold it really(7) ______ (high) and keep it there for the whole show,( 8) ______ our arms became really sore(酸痛的).And we also needed to keep our wrists(手腕) at 90 degrees to make the puppets face the kids.
During the practice,my arm began to shake after a while.Backstage,we looked very funny just (9) ______ long-necked kangaroos.We (10) ______ (practise) for days.I was glad that the kids all liked it!
(1)
(2)
(3)
(4)
(5)
(6)
(7)
(8)
(9)
(10)
六、书面表达:本大题共1小题,共15分。
33.劳动课(labor course)已正式成为中小学的一门独立课程。你校英语校刊English Garden开展了一项关于家务活和学校劳动课的调查。请你根据调查表内容,用英语写一篇短文,表达你的想法。
We're conducting a survey on housework and labor course in our school.We would like you to share your ideas about housework and labor course.We need your ideas.
What housework do you often do at home?
●What are the advantages of doing housework?
●What advice can you offer on labor course in our school?
Looking forward to hearing from you.
要求:(1)词数90词左右(开头已写好,不计入总词数);
(2)可适当添加细节,使行文连贯;
(3)不得泄露个人信息。
I am glad to share my ideas about housework and labor course.________
答案和解析
1~10.【答案】D、B、C、A、D、B、A、B、B、C
【解析】(1)考查形容词。A困难的,B不同的,C坏的,D好的,根据下文"part of the day was bad"(不好的一天)可知,杰克度过了不好的一天。句意:今天对我来说是不好的一天。故选D。
(2)考查动词。A谈话,B打架,C竞争,D吃饭,根据"The teacher sent a note home about me,and I talked back to Mother."(老师给家里寄了一张关于我的便条,我跟妈妈顶嘴了。)可知,老师通知了家长,所以是发生了不愉快的事情。句意:我和汤姆打了一架。故选B。
(3)考查介词。A到,B具有,和,C关于,D为,根据固定短语"tell sb.about sth."可知,是要告诉我一些关于今天的事情。句意:但是告诉我一些关于今天的发生的最好的事情。故选C。
(4)考查动词。A微笑,B喊,C哭,D唱歌,根据语境,应该是笑着说,故选A。
(5)考查动词。A散步,B购物,C游泳,D钓鱼,根据"I…a fish."(我...鱼)可知,放学后去钓鱼了。句意:放学后我独自去钓鱼。故选D。
(6)考查动词。A买,B得到,C看到,D找到。根据句意,应该是钓到了鱼。句意:我钓到了一条鱼。故选B。
(7)考查连词。A直到,B如果,C在……之后,D一旦。根据"fall asleep"(入睡)可知,睡觉前要一直想着这些快乐的事情。句意:想着它直到你睡着。故选A。
(8)考查短语。A打开,B关掉,C调高,D调低。根据"fall asleep"(入睡)可知,父亲要离开了,需要关灯。句意:现在我要关灯了。故选B。
(9)考查名词。A天,B梦想,C答案,D问题。根据"Every night,Jack thinks about the best part of his day."(每天晚上,杰克都会想起一天中最美好的时光。)可知,每天晚上回想美好的事情,这样能做一个好梦。句意:这能给他很多快乐的美梦。故选B。
(10)考查动词。A开始,B使,C结束,D建立。根据上文每天晚上回想美好的事情,这样能做一个好梦。可知杰克的父亲教他以一种奇妙的方式结束他的一天的生活。故选C。
本文主要讲述的是有关杰克的生活习惯。在父亲的教导下,杰克每天晚上都会想一件当天发生的最好的事情,有的时候是很小的事情。正是这样一个习惯,让他每天晚上都能睡得很好,能够有好梦。
首先要通读全文,了解文章大意,紧紧抓住上下文语境所提供的信息,然后明确词意,结合排除法逐一选出答案,最后再通读全文核对答案。
11~13.【答案】C、B、A
【解析】(1)细节理解题。根据第二段SEPARATE raw meat and eggs from other items in your refrigerator(将生肉和鸡蛋与冰箱中的其他物品分开。)可知将生肉和鸡蛋与冰箱中的其他物品分开,C选项"生牛肉和生猪肉"可以放在冰箱里,故选C。
(2)细节理解题。根据图表"Fish 145℉"可知做鱼的温度至少要高于华氏145度,故选B。
(3)推理判断题。根据第一段Did you know that a large number of people get sick from foodborne illness each year?Luckily,foodborne illness can be prevented(你知道吗,每年都有大量的人死于食源性疾病幸运的是,食源性疾病是可以预防的。)可知本文主要讲述了预防食源性疾病方法,所以很有可能在杂志上的健康的生活部分看到,故选A。
本文主要讲述了预防食源性疾病的方法。
通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
14~17.【答案】C、B、C、A
【解析】(1)细节理解题。根据第二段But when someone around knows a little about first aid,just two or three minutes can also save a person's life.(但当有人知道一点关于急救,只是两三分钟也可以拯救一个人的生活。)可知了解急救知识可以挽救一个人的生命。故选C。
(2)细节理解题。根据第三段no matter what kind of accident happens,keep calm first.Then you need to think about the following questions:Is there still any danger?How to find the way to help?(无论发生什么事故,首先要保持镇静。然后你需要考虑以下问题:还有危险吗?如何找到帮助的方法?)可知"冷静地面对"和"找到帮助他人的方法"对应;根据第四段Save life before going to the hospital and give first aid.When an accident happens,ask for help first.(在去医院之前挽救生命,进行急救。当事故发生时,首先要寻求帮助。)可知"寻求帮助"和"号召更多的人加入你"对应;根据最后一段When waiting for rescue,we should try our best to help the people.At the same time,we should try our best to make them feel less painful.(在等待救援时,我们应该尽力帮助人们。同时,我们应该尽我们最大的努力使他们感到不那么痛苦。)可知"等待拯救"和"让人们不那么痛苦"对应。故选B。
(3)主旨大意题。根据第二段But when someone around knows a little about first aid,just two or three minutes can also save a person's life.So,if we can call for help quickly before the ambulance arrives,maybe we can keep ourselves and others safe.Here is some advice.(但如果身边有人懂得一点急救知识,只需两三分钟就能挽救一个人的生命。所以,如果我们能在救护车到来之前迅速呼救,也许我们就能保证自己和他人的安全。这里有一些建议。)可知作者写这篇文章是告诉我们如何正确地进行急救。故选C。
(4)篇章结构题。根据文章可知,第一段是提出问题,引出下文;第二段是介绍了解急救知识的重要性;第三、四、五段介绍了我们应该如何正确地进行急救。所以A选项符合,故选A。
本文主要讲述了当意外事故发生时,如何进行急救,文章强调了及时的急救措施可以挽救生命,而我们每个人都应该掌握一些基本的急救知识。
通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
18~21.【答案】C、C、A、B
【解析】(1)细节理解题。根据第一段However,the National Trust has shown the development of technology is causing,folklore to die out because it has nothing to do with modern life.(然而,国家信托基金会表示,科技的发展正在导致民间传说的消亡,因为它与现代生活无关。)可知,本段告诉我们民间传说在现代生活中逐渐消失。故选C。
(2)推理判断题。根据The legends and traditions tell us so much about our ancestors(祖先) and their relationship with the world around them, " she said."Through the legends,we can learn about what makes communities around the UK special and what has tied us together.(这些传说和传统告诉我们很多关于我们的祖先以及他们与周围世界的关系,"她说通过这些传说,我们可以了解是什么让英国各地的社区与众不同,是什么将我们联系在一起。)可推知,Jessica Monaghan的话表明了民间传说的重要性。故选C。
(4)推理判断题。根据最后一段Folklore should be rewritten and retold in new ways with new characters and new lessons that are related to modern life.And that's what folklore is about taking the old wisdom and traditions and redescribing them for who we are and the lives we have now.(民间传说应该以与现代生活相关的新特点和新教训,以新的方式重写和重述。这就是民间传说所说的吸取古老的智慧和传统,并根据我们是谁和我们现在的生活重新描述它们。)可知,作者建议通过做一些改变来保留民间传说。故选A。
(4)主旨大意题。根据最后一段Folklore should be rewritten and retold in new ways with new characters and new lessons that are related to modern life.And that's what folklore is about taking the old wisdom and traditions and redescribing them for who we are and the lives we have now.(民间传说应该以与现代生活相关的新特点和新教训,以新的方式重写和重述。这就是民间传说所说的吸取古老的智慧和传统,并根据我们是谁和我们现在的生活重新描述它们。)以及通读全文可知,文章介绍了民间传说在现代生活种逐渐消亡的现象,它的重要性以及应该用什么方式更好地传承。故选B。
文章介绍了民间传说在现代生活种逐渐消亡的现象,它的重要性以及应该用什么方式更好地传承。
通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
22~25.【答案】C、B、A、A
【解析】(1)细节理解题。根据第一段Although this thing will never really happen,a new study showed that plants can make sounds when they are stressed.(虽然这种事情永远不会真正发生,但一项新的研究表明,植物在受到压力时可以发出声音。)可知,植物受到压力时会发出声音。故选C。
(2)推理判断题。根据第二段another group had the stems(茎) cut off(另一组的茎被切断)可知,研究中第二组植物的茎遭到了破坏,与B选项"采摘果实的一组"类似,故选B。
(3)词义猜测题。根据第三段This means the noise produced by the plants is not intentional(故意的) or a form of active communication.(这意味着植物产生的噪音不是有意的,或者是一种--形式。)可知,句中"active communication" 与前面的"intentional(故意的)"是并列关系,意思相近。故A选项"植物是故意发出声音"符合题意,故选A。
(4)推理判断题。根据最后一段Researchers said the study can help farmers in the future,as they can better take care of the crops by "hearing" how plants feel.(研究人员表示,这项研究可以在未来帮助农民,因为他们可以通过"听到"植物的感受来更好地照顾作物。)可推知,这一发现可以使农民更好地照顾作物,从而提高作物的产量。故选A。
本文主要介绍了一项新的研究成果,即植物在受到压力时会发出声音。
通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
26.【答案】【小题1】history
【小题2】realise
【小题3】change
【小题4】supporting
【小题5】mistaken
【解析】(1)细节理解题。根据第1段"Albert Einstein (1879—1955),Walt Disney (1901—1966),and Pablo Picasso (1881—1973)have something in common.They were all extremely clever,brilliant and creative and they all had dyslexia (阅读困难)"(阿尔伯特 爱因斯坦(1879—1955)、华特 迪士尼(1901—1966)和巴勃罗 毕加索(1881—1973)有一些共同之处。他们都非常聪明,才华横溢,富有创造力,而且都有阅读障碍)可知,在历史上一些成功的人也有阅读困难的问题。故第一空应填history;根据"Yet many people aren't aware of the condition or even don't realise they have it"(然而,许多人没有意识到这种情况,甚至没有意识到自己患有这种疾病)可知,然而,许多人并没有意识到这种情况,甚至没有意识到自己患有这种疾病,"意识到"realise,助动词后用动词原形,故第二空应填realise。故填history;realise。
(2)细节理解题。根据第2段"Dyslexia Awareness Week (DAW) aims to change that.Starting on 3 October,dyslexia charities across the country will be encouraging conversations about it,giving people advice and support"(阅读障碍认知周(DAW)旨在改变这种状况。从10月3日开始,全国各地的阅读障碍慈善机构将鼓励关于阅读障碍的对话,给人们提供建议和支持)可知,阅读障碍意识周旨在改变这种状况。从10月3日开始,全国各地的阅读障碍慈善机构将鼓励人们就此展开对话,为人们提供建议和支持,故第一空填"改变"change,空格处填动词原形,和to一起构成动词不定式;第二空结构应和helping一致,故"支持"supporting。故填change;supporting。
(3)细节理解题。根据第4段"Dyslexia is not an illness or a disease"(阅读障碍不是一种疾病)可知,阅读困难不应该被误认为是一个疾病。"被误认"be mistaken,故第一空填mistaken;根据第4段"It doesn't mean that person isn't intelligent.It just means that their brain works a little differently"(这并不意味着那个人不聪明。这只是意味着他们的大脑工作方式有点不同)可知,阅读困难仅仅意味着人们大脑运作的有一点不同,此处修饰动词应用副词,"不同地" differently。故填mistaken;differently。
(4)细节理解题。根据第6段"Some people may have problems with reading,writing and spelling"(有些人可能在阅读、写作和拼写方面有问题)和第8段"Dyslexia isn't just about reading,spelling and writing.It can affect concentration (专注力),coordination (协调性) and memory,which can make everyday life tricky"(阅读障碍不仅仅是阅读、拼写和写作。它会影响注意力、协调性和记忆力,从而使日常生活变得棘手)可知,有阅读困难的有些人可能在阅读、写作和拼写方面有问题。并且阅读困难会使人们注意力不集中,协调性不好以及影响人们的记忆力,故第一空应填trouble,have trouble doing sth. "做某事有困难";第二空应填less "更少"。故填trouble;less。
(5)细节理解题。根据最后1段"Many people with dyslexia often have strong logical skills and great imaginative ideas"(许多患有阅读障碍的人通常有很强的逻辑能力和很棒的想象力)可知,阅读困难的人经常有很强的逻辑能力和想象力。故第一空应用with"有";第二空用"想象力"imaginations。故填with;imaginations。
本文主要介绍了与阅读困难相关的一些信息,并告诉大家要积极地面对阅读困难的问题。
做题时首先对原文材料迅速浏览,掌握全文的主旨大意。其次,细读题材,各个击破。掌握全文的大意之后,细细阅读材料后的问题,弄清每题要求后,带着问题,再回到原文中去寻找、捕获有关信息。
27~31.【答案】E、A、C、D、F
【解析】细节推理题。
(1)E.根据前句"If you look at the top of your phone,you'll usually see a little symbol that says 3 G or 4 G.如果你看手机的顶部,你通常会看到一个小符号,上面写着3 G或4 G。"可知说的是G,结合选项,应说"G"是移动网络的"一代"。故选E。
(2)A.根据前句"On March 30,2019,Shanghai vice mayor Wu Qing made the first 5 G video call on a Huawei Mate X Smartphone.2019年3月30日,上海市副市长吴清在华为Mate X智能手机上进行了第一次5 G视频通话。"可知说的是在上海测试5 G,结合选项,应说上海也成为中国第一个开始测试5 G网络的城市。故选A。
(3)C.根据前句"But 5 G won't just bring faster mobile internet.但5 G不仅仅会带来更快的移动互联网。"可知说的是5 G的好处,结合选项,应说人们也可以用它来做很多其他的事情。故选C。
(4)D.根据后句"With this kind of lag,the cars might hit each other because they don't receive instructions in time.有了这种滞后,汽车可能会因为没有及时收到指令而相互碰撞。"可知说的是网络慢的影响,结合选项,应说然而,发送和接收这些信息需要时间。故选D。
(5)F.根据后句"For example,with IOT,your refrigerator could automatically(自动地)place an order online for eggs when it finds that there are no eggs left inside.例如,有了物联网,当冰箱发现里面没有鸡蛋时,它可以自动在网上订购鸡蛋。"可知说的是物联网,结合选项,应说物联网可以用在很多方面。故选F。
短文主要讲述5 G时代已经到来,并且讲述5 G与以前比较,它的速度更加快以及讲述5 G的用途。
做题时结合原文和题目有针对性找出相关语句进行仔细分析,结合选项选出正确答案。
32.【答案】【小题1】children's
【小题2】quickly
【小题3】actors
【小题4】move
【小题5】an
【小题6】to hold
【小题7】high
【小题8】so
【小题9】like
【小题10】practised
【解析】(1)考查名词所有格。句意:一天一个人看到阳光下孩子们的影子。名词children和空后的shadow之间是所属关系,需用名词所有格。故填children's。
(2)考查副词。句意:然后它很快变得流行起来。此处用副词修饰动词became。故填quickly。
(3)考查名词。句意:在皮影戏中,演员在一块白布后操作木偶。根据hold可知此处需用名词作主语,且用复数表一类。故填actors。
(4)考查动词。句意:随着音乐和歌声,他们使木偶动起来。make sb.do使某人做,固定短语。故填move。
(5)考查不定冠词。句意:不管你是否相信,演皮影戏并不是一件容易的事情。泛指一件事情用不定冠词,easy是以元音音素开头的,不定冠词用an。故填an。
(6)考查不定式。句意:操动木偶很难。It is+形容词+to do表示"做......怎样",固定句型。故填to hold。
(7)考查形容词。句意:我们需要把它举得很高并且整场演出都是这样,所以我们的胳膊会非常酸痛。此处用副词修饰动词hold。high高地,副词,符合题意。故填high。
(8)考查连词。句意:我们需要把它举得很高并且整场演出都是这样,所以我们的胳膊会非常酸痛。根据两句的逻辑关系,可知此处表示因果关系,前因后果。故填so。
(9)考查介词。句意:在后台我们看起来很滑稽,就像长脖子的袋鼠。根据句意可知此处指"像",like像,介词,符合题意。故填like。
(10)考查动词。句意:我们练习了很多天。介绍过去的事情用一般过去时。故填practised。
本文介绍了作者练习皮影戏的经历。
语法填空题要根据上下文语境,运用语法和词汇知识,反复推敲以求得解答。
33.【答案】 I am glad to share my ideas about housework and labor course.Doing housework plays an important part in middle school students' lives.So I often do housework,such as washing dishes,sweeping the floor,cooking and so on.(我在家经常做什么家务:洗碗,扫地,做饭等等)I think middle school students should do housework.【高分句型一】Here are three reasons.【高分句型二】
First of all,doing some housework can make us independent,because we can't depend on others all our life.What's more,it is a good way to keep us healthy and strong by doing housework.(做家务的好处是什么:首先,做一些家务可以使我们独立,因为我们不能依赖别人所有我们的生活。更重要的是,做家务是保持我们健康和强壮的好方法。)In order to make ourselves better,it is necessary for us to do housework at home in our free time.As for how to run the course in our school,the school can offer classes to teach us how to do the cleaning,grow plants and make breakfast.(对我们学校的劳动课有什么建议:为了让自己变得更好,我们有必要在空闲时间在家做家务。至于如何在我们学校开设课程,学校可以提供课程教我们如何打扫卫生,种植植物和做早餐。)
【解析】【高分句型一】
I think middle school students should do housework.我认为中学生应该做家务。I think+宾语从句。
【高分句型二】
Here are three reasons.这里有三个原因。倒装句。
能够根据提示进行书面表达,能够围绕主题准确使用一定的语法、词汇、短语和句型等,清楚连贯地表达自己的思想,进而完成写作任务。
第1页,共1页
郑重声明:本文版权归原作者所有,转载文章仅为传播更多信息之目的,如作者信息标记有误,请第一时间联系我们修改或删除,多谢。

![江西省2023-2024学年度高三第二次调研考试[新余二模]物理试题4](/notimg.gif)