牛津深圳版八年级下学期期中复习 查缺补漏冲刺满分
(名校最新期中真题)
专题10 阅读理解20篇(深圳专用)
(广东深圳·八年级校考期中)Pets are popular all over the world. In fact, there are many reasons why people keep pets. They give people joy and love, look after people’s homes and make people feel good! Animals are fun to be with every day. They help people in many ways!
Before you keep a pet, it’s wise of you to think carefully which animal is the best choice for your family. You can start by collecting enough information and advice. It won’t take a long time and it will be useful and fun. Don’t choose a pet only by yourself. Choosing a pet should be a family plan. You should know what kind of animals you want, the amount of free
time you have and the amount of responsibility each family member should take on. It’s helpful for you to ask vets ( 兽医) for advice. A pet will become your responsibility if you have one, so be smart when you are choosing a pet!
There is one more thing for you to know. Thousands of pets die every year. Many people buy pets as presents for friends. But some people don’t know how to look after their pets, or they don’t like them at all, so it causes some pets to die. Spend time thinking clearly whether you are ready to keep a pet. Choose the animal you love most as a pet and take on the responsibility.
1.What does the first paragraph talk about
A.Why pets are popular. B.How people feel about pets.
C.What people use pets to do. D.Pets are fun to play with.
2.What does the underlined word “It” refer to
A.Keeping a pet. B.The best animal.
C.Thinking carefully. D.Collecting information and advice.
3.How can you have healthy pets according to the writer’s opinion
A.We should give pets enough food.
B.We should take care of them by ourselves.
C.We should never take them to vets.
D.We should be prepared to keep pets.
4.What should you not do before having a pet
A.Ask for our family’s advice. B.Ask vets for advice.
C.Choose a pet on our own. D.Understand what we should do for our pet.
5.Which can be the best title of the passage
A.How to keep a pet B.Think over before keeping a pet
C.What animals can be pets D.How people love pets
(广东深圳·八年级校考期中)During ancient times, children didn’t have much to enjoy themselves. However, they came up with interesting games to play in their childhood.
Kicking Stone BallsDuring the Qing Dynasty, kicking a stone ball around was a popular game in the northern part of China, and it was often played in winter to keep warm.
Playing Hide-and-SeekHide-and-seek is a traditional game for children, popular around and nation. There are two ways to play: covering a child’s eyes while other kids run around to tease (戏弄) him or, more commonly, others hide and one child must try to find them.
Flying KitesKites have quite a long history. The earliest kites were made of wood, instead of paper. The three most famous kites are the Beijing kite, Tianjin kite and Weifang kite. Each has its own feature. For example, the bird-shaped kite with love wings is a special kind of the Beijing kite.
Watching Shadow Plays (皮影戏)The closest thing to watching a film during ancient times was going to see a shadow play. The artists control puppets (木偶) behind the screen and tell stories with the music.
Which of the following about the game of kicking a stone ball is TRUE
A.It was played in summer. B.It was like flying kites.
C.It was invented in Beijing. D.It was popular in North China.
7.How is hide-and-seek usually played
A.One plays and others watch. B.Others laugh and one must cry.
C.Others hide and one tries to find. D.One runs and others try to catch.
8.What does the underlined word “feature” mean
A.Character. B.Appearance. C.Film. D.Feather.
9.Which ancient game is like watching a film
A.Kicking stone balls. B.Flying kites.
C.Playing hide-and-seek. D.Watching shadow plays.
10.Where can we most probably read the passage
A.In a science magazine. B.In a medical report.
C.In a travel guide. D.In a history book.
(广东深圳·八年级校考期中)The eyes are the window of the soul (灵魂). Eye language can express different feelings. People from English-speaking countries have more eye contact when they are in conversation. When Americans are talking, they usually look at each other. But there are many rules about eye language: Whether to look at the other speaker or not; when it is the time to look, how long they can look; who they can look at and who they can’t. All these have different meanings.
Americans put great importance on the time and the way of eye contact. In ordinary conversation, they will look at each other about one minute and then they will look away. Too long eye contact will make people feel uncomfortable. Once some Americans had a trip to a foreign village and the local people stared (盯) at them. The Americans were angry and thought the local people were not friendly. In fact, it was natural and local area. They were just curious (好奇的).
People who like each other have more eye contact than people who dislike each other. Women usually communicate with more eye contact. If two Americans stare at each other, it shows they are close friends. In North America, the children have learned to look at the other speaker in the eye. If they don’t, they are thought to be unconfident.
11.What is the meaning of the underlined sentence in paragraph 1
A.We can read one’s mind through his/her eyes. B.Our eyes can speak in conversation.
C.Our eyes can see the speaker. D.Eye language is more important than the soul.
12.Which is NOT the rule about eye language according to the passage
A.How long to look at each other. B.How to look away from the other speaker.
C.When to look at the other speaker. D.Whether to look at the other speaker or not.
13.Americans think it ________ to stare at people they don’t know.
A.interesting B.curious C.angry D.unfriendly
14.If two Americans stare at each other, it may show ________.
A.they respect each other B.they are close friends
C.they understand each other D.they are curious about each other
15.Which of the following is true according to the passage
A.If people like each other, they will have less eye contact.
B.Americans don’t care about the way and the time of eye contact.
C.Men usually make less eye contact than women.
D.Most Americans like long eye contact.
(广东深圳·八年级校考期中)Do you know the two lovely mascots You may know the five “Fuwa” dolls from the 2008 Beijing Olympic Games. On September 17 of this year, another two lovely mascots first showed on TV. Now, let’s see who they are.
Look at the panda! It looks like an astronaut. It wears an ice shell and looks fat, so we call it “Bing Dwen Dwen”. White is the colour of ice and snow. “Bing Dwen Dwen” likes ice sports very much and is good at them. That’s why it is the mascot of the 2022 Beijing Winter Olympic Games.
Do you think the red mascot looks like a lantern The lantern’s name is “Shuey Rhon Rhon”. When the Chinese New Year comes, people always make or buy red lanterns. Red is the color of hope and good luck, so people think their dreams will come true in the new year. “Shuey Rhon Rhon” can give players hope and help them do well in the 2022 Beijing Winter Paralympic(残奥会).
Many people in different countries like the two mascots very much, and they show their love for them on the Internet.
16.What’s the meaning of the underlined word “mascots”
A.毛绒玩具 B.吉祥物 C.标志 D.设计
17.What is the mascot of 2022 Beijing Winter Olympic Games
A.“Fuwa” dolls. B.Bing Dwen Dwen.
C.An astronaut. D.Shuey Rhon Rhon.
18.Why do people make or buy red lanterns when the Chinese New Year comes
A.Because it is easy to make red lanterns.
B.Because “Shuey Rhon Rhon” is a mascot.
C.Because people think red lanterns are very lovely.
D.Because people think red lanterns can bring good luck.
19.From the passage, we can learn ________.
A.“Bing Dwen Dwen” can skate very well
B.“Shuey Rhon Rhon” likes ice sports and is good at them
C.The two lovely mascots first showed on TV on September 16
D.Everybody likes the two mascots and shows his love on the Internet
20.What’s the best title of the passage
A.The sports in the Olympic Games.
B.Two Olympic mascots come to life.
C.The 2022 Beijing Winter Olympic Games.
D.2022 Beijing Winter.
(广东深圳·八年级校考期中)Have you ever heard the sound of a hummingbird They make a buzzing noise when they fly. They make this noise because they beat their wings so fast. They beat their wings up to 80 times a second. All that flapping makes a lot of noise. That’s why we call them hummingbirds.
Hummingbirds fly in a unique way. They move their wings so fast that they can hover. This means that they can stay in one spot in the middle of the air, like a helicopter. Sometimes they fly upside down. They are the only bird that flies backward.
Hummingbirds are small. One type called the bee hummingbird is the smallest bird in the world. Bee hummingbirds weigh less than a penny. They are just a little bit bigger than bees. I guess that’s why they get their name.
Hummingbirds move fast. It takes lots of energy to move as fast as they do. This means that they need to eat a lot of food. Their favorite food is nectar, a sweet liquid inside of some flowers. They drink more than their own weight of nectar daily. They have to visit hundreds of flowers to get enough nectar to live. They can only store enough energy to survive through the night. They live on the edge.
Hummingbirds help flowers too. They get pollen(花粉) on their heads and bills(鸟嘴) when they feed. Flowers use pollen to make seeds. Hummingbirds help pollen get from one flower to the next. This helps flowers make more seeds. More seeds mean more flowers. More flowers mean more food for hummingbirds. Isn’t it nice how that works out
21.Why are they called hummingbirds
A.They are very light. B.They sing when they fly.
C.Their wings make a humming sound. D.Their songs sound like humming.
22.Which best defines the word “hover” as used in Paragraph 2
A.To stay in one spot in the air. B.To clean an area completely.
C.An animal that looks like a helicopter. D.To move the wings very fast.
23.Which best describes the main idea of Paragraph 4
A.Something move fast.
B.Hummingbirds like eating nectar.
C.Hummingbirds use lots of energy and eat often.
D.Hummingbirds drink as much as their own weight in nectar every day.
24.How do hummingbirds help flowers
A.They drink nectar from one flower to the next.
B.They eat pollen from every flower.
C.They bring pollen from one flower to the next.
D.They plant seeds from one place to the next.
25.Which of the following is the best title of this passage
A.Some interesting facts about small birds.
B.Pollination: how birds and flowers work together.
C.Bee hummingbirds: the world’s smallest birds.
D.Hummingbirds: unique and uniquely helpful.
(广东深圳·八年级校考期中)In the fight against the new coronavirus(新型冠状病毒), Chinese people have come up with creative solutions to different problems.
All for masks
During the outbreak, medical supplies such as masks are needed by many. To increase production, over 3,000 Chinese companies have changed their production lines to make medical equipment. For example, a company that used to make clothes spent 55 hours changing their production lines and is now able to make 1,200 protective medical suits every day.
Sharing employees
The idea of “sharing workers” has become popular during the outbreak. As most people are staying at home, many workers in restaurants and shopping malls have no work and are not getting paid. Meanwhile, online orders grow, leaving e-business platforms such as JD.com and Freshhema shorthanded. As a result, many unemployed people have started to look for part-time jobs. As of Feb.10, over 1,800 workers had started their new short-term jobs as delivery(送货) workers with Freshhema, Xinhua reported.
Amazing speed
Because there are lots of infected(被感染的) people in Wuhan, more hospital beds are needed. The government decided to build Huoshenshan Hospital and Leishenshan Hospital in Wuhan. More than 4,000 workers worked 24/7 in two shifts(轮班), and nearly 1,000 pieces of large equipment and transport vehicles helped them build the hospitals. It took less than 15 days to finish the two hospitals. They provided about 2,600 beds. “China has a record of getting things done fast even for monumental projects(大型项目) like this,” said Yanzhong Huang, an expert from the Council on Foreign Relations. “This is very hard for Westerners to imagine,” Huang added.
26.From the passage, what do Chinese companies do to make more masks
A.Change production lines. B.Hire more workers.
C.Build new factories. D.Share their own technologies.
27.What do we know about Huoshenshan and Leishenshan from the passage
A.Each hospital took 10 days to build.
B.There are about 2,600 beds in total.
C.Many people think it is easy to build them.
D.Less than 4,000 workers built the hospitals.
28.What does Yanzhong Huang mean
A.It’s easy to build hospitals quickly.
B.China built the two hospitals very quickly.
C.Chinese people are good at imagining.
D.People can finish anything easily.
29.According to the “Sharing employees” part, the outbreak has led some people to ________.
A.start new hobbies B.find part-time jobs
C.ask for higher salaries D.build their own companies
30.Which of the following is TRUE
A.Many other countries gave their help to build Huoshenshan and Leishenshan Hospital.
B.The restaurants need many workers during the outbreak.
C.Few people prefer to go shopping online during the pandemic.
D.Chinese people have come up with many solutions to fighting against the new coronavirus.
(广东深圳·八年级深圳市福永中学校考期中)Once there were many thousands of Gourma Desert (沙漠)elephants in Mali, a country in West Africa. Now, there are fewer than four hundred.
Why did the number of the elephants drop so quickly On the one hand, the elephant’s main lake, their only water source, dried up. On the other hand, the land which the elephants lived on was overused by humans.
To protect the elephants’ living environment, the Mali Elephant Project(MEP) was started in 2007. MEP met with local people and helped them make rules of using land and water. As a result, the situation became better and there was more food, forest and grassland.
However, from 2012 to 2016, poaching(偷猎)and illegal trade in the elephants increased rapidly. Eighty-three elephants were lost in 2015 alone and another fifty-one elephants were killed in 2016. “If this situation goes on, all the Gourma elephants will be killed by 2020,” said a member of MEP.
Luckily, the voice of MEP was heard. More organizations have joined together to educate the local people that trading elephants is against the law. Elephant poaching has dropped to a very low level. The local people have learned to live peacefully with the elephants, one of the wildlife treasures in the world.
31.Why was MEP started
A.To raise more elephants in Mali. B.To stop the main lake from drying up.
C.To discover water source for elephants. D.To protect the elephants’ living environment.
32.What does “this situation” in paragraph four refer to
A.fifty-one elephants were killed in 2016 B.the increase of poaching and illegal trade
C.all the Gourma elephants were killed D.eighty-three elephants were lost
33.Which of the following is TRUE
A.There are 400 Gourma Desert elephants in Mali, West Africa.
B.Human activities also led to the decrease of the elephant population.
C.134 elephants were killed and traded illegally from 2012 to 2016.
D.MEP was the only organization to fight against illegal trade of elephants.
34.What can we learn from the last paragraph
A.The number of organizations has dropped. B.There is less elephant poaching now.
C.The local people keep the elephants at home. D.The whole world live peacefully with elephants.
35.What is this passage mainly about
A.The work of Mali Elephant Project. B.The elephant poaching in West Africa.
C.The rules of using land and water in Mali. D.The education of the local people in Mali.
(·广东深圳·八年级深圳市福永中学校考期中)For almost 100 years, the Winter Olympics has been a celebration of snow and ice sports around the world. It is a special event that only happens once every four years.
Although the Winter Olympics started with just five sports across nine disciplines(项目)in France in 1924, it has grown to include seven sports across 15 different disciplines and has been hosted in 12 countries across three continents (大陆). South Korea held the 23rd Winter Olympic Games in 2018. In 2022, for the first time ever in the Games’ history, Beijing will become the first city to have hosted both the Summer and Winter Olympics.
China has come a long way and achieved(实现)many goals since it took part in the Winter Olympics for the first time in 1980. In this short period of time, China’s players have won medals in six of the event’s sports. Short track speed skating(短道速滑)has been an area of expertise(专长)for China.
China’s love for winter sports has been growing. The Ministry of Education has set a goal of building 5, 000 special schools by 2025 to improve winter sports education.
The government has also been encouraging primary and middle schools to add winter sports to their subjects. Many provinces and cities have already acted on this suggestion. Classes will be set up in schools in northern China to improve interest in winter sports. In southern China, schools can work with ice rinks(溜冰场)and winter sports clubs.
Beijing has already set a good example. It is reported that nearly 840, 000 students in the city have begun taking winter sports lessons, including skating and skiing lessons.
36.What does “it” refer to in the second paragraph
A.Winter Olympics. B.sport. C.discipline. D.France.
37.How many times has the Winter Olympics been held by 2022
A.20. B.23. C.22. D.24.
38.What’s the meaning of the underlined phrase “act on”
A.given B.followed C.brought D.offered
39.What can we learn from the text
A.More and more Chinese people like winter sports because of the Olympics.
B.More than one city have hosted both the Summer and Winter Olympics.
C.China have only taken part in the Winter Olympics for nine times.
D.The government encourages all schools to add winter sports to their subjects.
40.What is the passage mainly about
A.China’s winter sports education. B.China’s achievements in the Winter Olympics.
C.Celebrating the Winter Olympics. D.China and the Winter Olympics.
(广东深圳·八年级深圳市福永中学校考期中)Fengxiang, a county in Shaanxi Province, is well-known for its clay figurines(泥塑). The craft (手艺)of making clay figurines has a history of more than 3,000 years. Records show the craft appeared during the Westem Zhou Dynasty and developed quickly during the Ming and Qing dynasties. The bright-colored figurines show China’s rich history and culture.
Ancient people enjoyed buying clay figurines, especially during festivals or holidays. They believed the figurines would bring good luck and happiness to their families.
The traditional technique of clay figurines has many steps. Artists make clay into different shapes by hand, then dry clay figurines and paint them with different colors. ________. However, because of the fast development of technology, clay figurines have been produced in a great number of models. People create the clay in different models and then use these models to make figurines all the time. It has a bad influence on the handmade objects. What’s more, the old artists worry that fewer and fewer young people want to learn the craft.
In 2006, the art form was added to the list of China’s intangible cultural heritage. In recent years, the government of Fengxiang County has been paying attention to clay figurines. Then the old art form becomes popular in China again. With the development of the Chinese market, the clay figurines have sold well in many other countries, such as Australia, Singapore, Japan and the United States.
41.When did the clay figurine first appear according to the passage
A.During the Ming Dynasty. B.During the Qing Dynasty.
C.During the Wester Han Dynasty. D.During the Western Zhou Dynasty.
42.Why did people in ancient times buy clay figurines
A.Because clay figurines were beautiful.
B.Because clay figurines had a long history.
C.Because clay figurines stood for good luck and happiness.
D.Because clay figurines showed traditional culture.
43.Which of the following can be put back in the “________” in paragraph 3
A.Nowadays, very few people know how to make clay figurines by models.
B.It is very interesting to follow the artists to make clay figurines on your own
C.Someone shows how to make clay figurines online and it is very popular now.
D.So it always takes lots of time and energy for artists to make a clay figurine.
44.What can we learn from the passage
A.Clay figurines are made into different shapes but are painted in the same color.
B.Clay figurines are more and more popular with people at home and abroad.
C.Clay figurines by models has little influence on the handmade clay figurines.
D.Young people showed great interest in making clay figurines before 2006.
45.Which of the following is the best title of the passage
A.The Long History of Clay Figurines. B.Fengxiang and Its Long Tradition.
C.Clay figurines: A Traditional Art Form D.A long Tradition Comes to Life.
(广东深圳·八年级红岭中学校考期中)World Book Day is a celebration to promote the enjoyment of books and reading. Each year, On 23 April, celebrations take place all over the world. Here are some books for you bookworms.
Cao Xueqin wrote The Story of the Stone. He lived in the Qing Dynasty. The book is one of the greatest works of Chinese novels. It describes the fall of a noble family and the love stories of some young people. Wang Pulin turned it into a TV series in 1987.Price:¥129.5
Romance of the Three Kingdoms was written by Luo Guanzhong. It tells the story of the late Eastern Han Dynasty. Liu Bei, Cao Cao and Sun Quan have become famous names among Chinese people. It was made into a TV series in 1994 and also translated (翻译) into English.Price:¥92.5
Water Margin was written by Shi Nai’an. For different reasons, a group of people went to Mount Liang. The novel has a great influence on narrative literature (叙事文学) in China and even East Asia. American writer Pearl Buck translated it into English. Zhang Shaolin made it into a TV series in 1998.Price:¥90
Wu Cheng’en completed Journey to the West in the 16th century. The book introduces the amazing experience of Xuanzang and his three disciples (徒弟) in the Tang Dynasty. On the way to the west, they helped each other to fight against difficulties. A unique artistic palace of Journey to the West has been built with the rich and strange artistic imagination, the wonderful story plots, the lifelike (栩栩如生的) characters and the humorous language. Director Yang Jie made it into a TV series in 1986.Price:¥99
The underlined word “bookworms” in paragraph 1 means________.
A.the people who sell books
B.the people who loving writing books
C.the people who make comments on books
D.the people who spend much time reading books
47.How much should you pay if you want to buy Romance of the Three Kingdoms and Water Margin
A.¥92.5. B.¥90. C.¥182.5. D.¥129.5.
48.What can we know about Journey to the West
A.It is full of rich and strange artistic imagination.
B.We can buy it for 90 dollars.
C.It was completed in the 17th century.
D.It influences narrative literature a lot.
49.Which of the following TV series could people watch in 1988
A.The Story of the Stone and Water Margin.
B.The Story of the Stone and Journey to the West.
C.Romance of the Three Kingdoms and Water Margin.
D.Romance of the Three Kingdoms and Journey to the West.
50.What’s the writer’s purpose of writing the passage
A.To introduce four great Chinese books.
B.To introduce some famous Chinese writers.
C.To encourage foreigners to buy some Chinese books.
D.To give tips on choosing some famous Chinese books.
(广东深圳·八年级红岭中学校考期中)
Imagine a dog you don’t need to train. Instead, you can program it to do whatever you want. Now, you don’t need to imagine it Meet Spot, a dog-like robot from US company Boston Dynamics.
In March, the Archaeological Park of Pompeii (庞贝考古公园) in Italy gave Spot a new job. Pompeii is a famous “time capsule (胶囊)” from the ancient world. Thousands of years ago, a nearby volcano (火山) covered the city in ash (灰). May people died, but the ash kept buildings safe until someone found it in 1748. So, what is Spot doing in Pompeii It walks around the site with a 3D scanner (扫描仪). There are many narrow, underground tunnels (隧道) in Pompei. Thieves used the tunnels to steal things. The tunnels bring safety problems to the ancient buildings. Robot dogs are small enough to go through these tunnles and find any changes to the buildings.
According to Gabriel Zuchtriegel, the new director of the site, this is the first time anyone has used a robot to help protect an archaeological site. “It’s a break trough and it would allow us to protect the ruins (遗迹) with greater seed and in total safety,” said Zuchtriegel.
Spot will also work with a 3D-scanning drone (无人机). The two tools will check the site regularly. They will look for any damage that may need a repair. As at magazine ART news said, Pompeii is turning into a “Smart Archaeological Park”.
51.What can we learn about the Archaeological Park of Pompeii from Paragrph 2
A.People found a time capsule at the park.
B.Many people died at he park in March.
C.A dog-like robot works at the park.
D.A volcano covered the park in ash in 1748.
52.What does the park use Spot to do
A.Look for safety problems. B.Clean up volcanic ash.
C.Catch thieves. D.Build a narrow tunnel.
53.What does Spot use to find changes to the buildings
A.Its imagination. B.Its 3D scanner. C.A robot dog. D.A drone.
54.What does Zuchtriegel think of Spot
A.It breaks things often. B.It is a great help to the park.
C.It brings safety problems. D.It should move faster.
55.What’s the main idea of the passage
A.Protecting the park from damage is difficult.
B.Spot will repair damage to the buildings of Pompeii.
C.A 3D-scanning drone will take Spot’s place.
D.Modem inventions make it easier to protect ancient buildings.
(·广东深圳·八年级红岭中学校考期中)Zhai Zhigang, Wang Yaping and Ye Guangfu have come back. After flying around Earth for six months, the three astronauts of the Shenzhou XIII mission (任务) returned home on April 16. But do you know what they had done before they left the Tiangong space station
To go home after a long journey, they had to pack up. Besides their personal belongings, they also needed to bring home experimental data and samples for further research on Earth.
The three astronauts also cleaned “the house”. They must collect leftover food, sanitary (卫生) waste and waste from experiments. The waste was put into the orbital module (轨道舱), which burnt up as it re-entered Earth’s atmosphere.
The astronauts must also put equipment back in place. It will be more than a month before the Shenzhou XIV astronauts enter Tiangong, so things like gym equipment must be fixed to the walls.
The three astronauts experienced microgravity (微重力) for long periods of time. This affected their bodies. For example, they lost fluids (体液), their muscles atrophied (萎缩) and they lost bone strength. To ensure a safe return, they did physical exercises to keep their muscles strong. Based on their physical examination data, experts customized (定制) exercise plans for each of them to ensure a safe landing, reported China Daily.
It is not easy for astronauts to come back home. Right But more Chinese astronauts will travel into space this year. China aims to complete Tiangong space station before the end of this year. Six astronauts will be sent there for the Shenzhou XIV and XV missions. The Shenzhou crew (全体成员) will fly to the station around the year’s end to meet their Shenzhou XIV colleagues (同事).
56.What is Paragraph 2 mainly about
A.What astronauts did in the space station.
B.What dangers astronauts faced on the return journey.
C.What matters most during the astronauts’ return.
D.What astronauts needed to bring back to Earth.
57.How did astronauts deal with their waste
A.They brought it back to Earth.
B.They left it on the space station.
C.The waste was put into the orbital module.
D.The waste was thrown out of the space station.
58.To fight against the effects of living in space, astronauts________.
A.had exercised hard before they set off for space
B.moved as little as possible while in the space station
C.finished their work ahead of time
D.followed special plans to build up their muscles
59.What can we infer from the last paragraph
A.Tiangong welcomes astronauts from all over the world.
B.Two groups of astronauts will be sent to Tiangong this year.
C.Astronauts sent by Shenzhou XIV will return to Earth this year.
D.Astronauts sent by Shenzhou XV will arrive at Tiangong first.
60.Which is the BEST title for the passage
A.Tiangong Space Station
B.Preparations Before Coming Back Home
C.Microgravity in Space
D.China’s Successful Space Missions
(广东深圳·八年级深圳市南山外国语学校校考期中)I’m a procrastinator (有拖延症的人). In college, I was supposed to spend a year writing my 90-page senior paper. I didn’t write a word until three days before the deadline (截止日期). Finally, I wrote 90 pages over 72 hours, staying up two nights in a row to finish it on time. Of course, it was a very bad paper.
I have a theory (理论) that the brains of procrastinators are different from those of other people. Both kinds of people are able to make smart decisions. But the procrastinator’s brain also has a part that doesn’t like making the “right” decision. It only wants whatever is easiest and most fun.
For the procrastinator, this part of the brain makes all the decisions. So how can people like me work when we really need to It turns out that procrastinators also have a part of their brain that makes them panic. This part isn’t active all the time. But it suddenly “wakes up” when deadlines are close. It’s the only thing that can make us take action.
The problem is that there are many things in our lives that don’t come with deadlines. We know that we should spend more time exercising or seeing our family. But these things don’t have deadlines. So how can we work on them
One thing you can try is making a “life calendar”. Set a goal for yourself, such as exercising 20 minutes each day for a week. Take a regular calendar and put a big red “×” on each day that you exercise. After a week, you’ll see a neat (整齐的) row of “×”. This will help you feel more confident about working toward your goals.
61.Why does the speaker mention his college experience first
A.To give an example of procrastination (拖延症).
B.To show that we all have limitless talent.
C.To explain that procrastination is quite common.
D.To prove that procrastinators are able to finish their tasks.
62.In the speaker’s theory, what makes procrastinators different from others
A.They are able to make good decisions. B.They only want to do easy and fun tasks.
C.They stay calm when deadlines come. D.They don’t sleep as much as other people.
63.The writer’s theory doesn’t always work because ________.
A.not everything in life has a deadline B.it is hard to finish big tasks quickly
C.some people change their goals often D.some people have many tasks to finish
64.What does the underlined word mean in paragraph 3
A.feel relaxed B.feel glad C.feel afraid D.feel easy
65.What is the speaker’s suggestion for procrastinators
A.Buy a calendar and use it often. B.Find creative ways to put things off.
C.Focus on the important things in life. D.Do more exercise.
(·广东深圳·八年级深圳市南山外国语学校校考期中)During the two sessions (两会), people around the world talk about China. Have you ever wondered what topics Generation Z (people born 1995—2009) are most interested in In March 2022, China Daily did a survey on topics of the two sessions to see what interests Generation Zers most. Let’s take a look.
Among all topics, “mental health” got the most votes (投票). “Spreading traditional culture” (83%) followed closely. The top choice is not unexpected. Reports on mental health problems of teenagers have increased in recent years. The rate of depression (抑郁) among them was nearly 25%. The attention they give to mental health shows that they care for their own well-being. When they don’t feel well, they dare to speak out and ask for help.
Although Generation Zers are young, they understand the power of traditional culture. They believe that China is deeply rooted in traditional culture and would like to spread it to the world. Zhao Yan, a junior 2 student from Liaoning Riwan Middle School, said, “My school set up many clubs to help students understand the importance of traditional culture. I join a paper-cutting workshop and a hanfu club. I have learned a lot. I made a tiger-shaped paper-cutting. It has not only helped me practise my handwork skills but also let me know the beauty of art. It’s our duty to pass this great art to future generations.”
Instead of only focusing on themselves, Generation Zers also set their eyes on social problems. Kevin Xu, a 16-year-old boy from Shenzhen, told the reporter. “I care about the prevention and control measures (防治措施) of COVID-19. I’m now studying in the UK. In February, the UK government ended quarantine (隔离) rules. It means that COVID-19 patients can go out. This would never happen in China! I think China’s “dynamic zero-case” policy (动态清零政策) sounds more responsible. A country should protect its people in a pandemic.”
People seem to know little about Generation Zers. Thanks to this survey, we are able to take a closer look at “what Generation Zers care about” and paint a picture of what they are like.
66.According to the passage, what might be the percent of votes of mental health in the survey
A.95% B.84% C.55% D.82%
67.What does the author mean by saying, “The top choice is not unexpected.”
A.It is delighted to find teenagers pay attention to their own health.
B.The author is surprised that the mental health problems of teenagers are serious.
C.The author is surprised that the rate of depression is unexpectedly high.
D.It’s known to all that the mental health problems of teenagers are serious.
68.According to the third paragraph, what is Zhao Yan like
A.Creative and artistic. B.Lazy and selfish.
C.Impolite and unsocial. D.Intelligent and expressive.
69.What can we infer from the fourth paragraph
A.Kevin Xu studies in the UK and he is satisfied with everything there.
B.Kevin Xu agrees with the control measures of COVID-19 in the UK.
C.Kevin Xu thinks China’s “dynamic zero-case” policy is a wise decision.
D.Kevin Xu thinks it’s fine for COVID-19 patients to go out.
70.What is the best title of this passage
A.“Mental health” vote. B.What Generation Zers care about.
C.Power of traditional culture. D.“Dynamic zero-case” policy.
(·广东深圳·八年级蛇口育才二中校考期中)
Volunteer appreciation (感谢) dinner We’re glad to invite you and a guest to our volunteer appreciation dinner at the Chicago Yacht Club. We thank you for your time spent in planning the club’s many activities. Your help has made the group stronger and more successful. We hope more volunteers like you will join our club. Date: Saturday, April 25, 2020 Time: 6:30 pm – 8:30 pm Place: Chicago Yacht Club – Monroe Street Station Please let us know by April 18, 2020 if you would like to come. You can contact (联系) us by calling 312-8617777.
You should decide if you will go to the dinner before ________.
A.April 25 B.April 18 C.April 15 D.April 20
72.How long will the dinner last
A.1 hour B.1.5 hours C.2 hours D.2.5 hours
73.Who is invited to the dinner
A.The club’s owner. B.A volunteer and his or her guest.
C.Anyone who wants to join the club. D.Local people.
74.If you want to know more about the dinner, you can ________.
A.write a letter B.make a call
C.go to the club D.send an e-mail
75.What do we know about the dinner
A.The club has it to thank volunteers for their work. B.The club has it to get more and more volunteers.
C.Guests should arrive 1 hour before the dinner starts. D.Guests should pay for the dinner.
(·广东深圳·八年级蛇口育才二中校考期中)Mrs. Blanches’ husband went off on a business trip to America. He planned to leave New York for Washington. He wanted to catch the 4:00 p.m. plane to Washington.
It was seven o’clock in the afternoon. Mrs. blanches received a telephone call from her husband. He told her that he was still at the New York airport. Mrs. Blanches was so surprised and asked him what happened. “What happened, honey(宝贝) ” asked Mrs. Blanches.“Well,” said Mr. Blanches. “I really don’t know what happened, honey. Everything was going fine. At half past three, I got my air ticket, checked my luggage(行李) and waited in line at the gate. I walked across the runaway(飞机跑道) to the airport and on my way I saw one of my old friends. Have you remembered him. His name is Jack smith. Now Jack smith is an engineer who works at the airport. I was excited that I shouted to him. I came up and wanted to shake hands with Jack. But a policeman ran to me quickly and caught me.”
“Why did he catch you ” “I don’t know,” said Mr. Blanches. “All I said was ‘Hi, Jack!’ ” “Yeah, that is why they wouldn’t let you go,” said Mrs. Blanches.“They thought you were going to do harm to the whole plane. Only terrorists(恐怖分子) want to take control of a plane, and that is called ‘Hijack’!”
76.What was Mrs Blanches’ husband’s destination(目的地)
A.Washington, America. B.South America.
C.New York. D.The New York Airport.
77.Where was Mr. Blanches when he called his wife
A.He was the airport to Washington.
B.He was still at the New York Airport.
C.He was in Washington.
D.He was on the railway station.
78.Who was Jack smith
A.Mr. Blanches’ new customer.
B.Mr. Blanches’ old friend.
C.Mr. Blanches’ brother.
D.Mr. Blanches’ classmate.
79.What does the underlined word “Hijack” mean in Chinese
A.形的 B.逮捕 C.劫机 D.别动
80.Why did the policeman catch Mrs. Blanches’ husband
A.Because they thought he was going to do harm to the plane.
B.Because they wanted to get his help in catching terrorists.
C.Because they knew that he was a terrorist.
D.Because Mrs. Blanches asked them to do so.
(·广东深圳·八年级蛇口育才二中校考期中)Oil paper umbrellas have a history of over 1,000 years in China. And Yuhang oil paper umbrellas have been famous for more than 230 years. It usually takes more than 70 steps and at least a week to make a Yuhang oil paper umbrella. Each umbrella has 36 ribs(伞骨), so the umbrellas are strong. In 2007, this kind of umbrella was added to Zhejiang Province’s intangible cultural heritage list (非物质文化遗产名录).
In 2015, Liu Weixue left a well-paid job to learn the art of making Yuhang oil paper umbrellas from his grandfather. “I’d like to bring the art to life,” Liu said. “When it rains, someone uses the umbrella—that’s what I want to see.”
As the usual paper is easy to break, Liu used a thicker kind of paper. In a test, his umbrellas were opened and closed 1,000 times without breaking. He also used a lighter kind of bamboo to make ribs so that the umbrellas could weigh less.
Liu hopes the art can be passed on. He goes to the schools to teach students in Yuhang, Hangzhou. He also shows up at activities in different places to show more people about the art.
Ding Anqi, a middle school student, is from Hangzhou. “I took classes to learn to make Yuhang oil paper umbrellas last term. Mr Liu told us about the history of the umbrellas and the steps to make them. We drew pictures for the umbrella cover in groups. It took us five classes to finish the umbrella. It was really interesting,” she said.
81.What do we know about Yuhang oil paper umbrellas
A.They can be found in the world’s intangible cultural heritage list.
B.They have the longest history of all in China.
C.It is difficult to make them.
D.They are light and weak.
82.Why did Liu Weixue learn to make Yuhang oil paper umbrellas
A.Because it was a well-paid job.
B.Because his family worked on it.
C.Because he wanted to make it an art.
D.Because he hoped more people could use them.
83.What does the third paragraph mainly talk about
A.How Liu passed on the art to others.
B.How Liu improved the umbrellas.
C.How Liu learnt the traditional skill.
D.How many umbrellas Liu made.
84.What can we learn from the last paragraph
A.It’s popular to make oil paper umbrellas in many schools.
B.Working in groups is a good way of making oil paper umbrellas.
C.Ding Anqi was interested in making the umbrella.
D.Liu is very good with young students.
85.What is the purpose of the passage
A.To introduce a craftsman who makes Yuhang oil paper umbrellas.
B.To encourage us to make some oil paper umbrellas.
C.To tell us the importance of Chinese culture.
D.To show how to make oil paper umbrellas.
(·广东深圳·八年级深圳市罗湖区翠园东晓中学校考期中)Do you use hand gestures when you talk Do you open your mouth and eyes wide when you are surprised These are all examples of body language. Body language is important for teenagers.
Understanding this language helps you to communicate better with others. Let’s have a look.
Do’s: Don’ts:
Eye contact Look into a person’s eyes during a conversation. It makes your opinion more believable. Most people like to have eye contact with their listeners. Smile Smile when you talk to somebody. It is not only polite but also makes you feel relaxed. Stand up straight and tall It shows your respect to others. It also makes you more confident. Don’t cross your arms. This means you are upset and uncomfortable. Keep your arms open and you will feel more relaxed. Don’t slouch (没精打采地坐) in your chair. It shows that you are not interested in what others say. Sit up straight and lean (倾斜) a little forward to look more interested. Don’t touch your face in a conversation. It shows that you are not confident of your words. You’d better put your hands along the sides of your body. Hand talk 1. Thumbs-up: That’s good 2. Thumbs-down: Not accepted 3. A-OK: Perfect 4. Fingers crossed: I hope can do it/Good luck 5. ILY sign Informal (非正式的) expression of “I love you” 6. V: Victory /Peace 7. High five: Celebration 8. Shaking hands: a friendly greeting
How many tips were mentioned in total
A.3 B.4 C.7 D.8
87.Which of the following body language is built up your confidence
A.Smile when you talk to somebody.
B.Stand up straight and tall.
C.Cross your arms.
D.Touch your face in a conversation.
88.If one doesn’t feel relaxed, he might ___________.
A.look into a person’s eyes B.smile when talking to somebody
C.cross his arms D.slouch in the chair
89.Which of the signs can express “Good Luck!”
A. B. C. D.
90.What is the purpose of the passage
A.To introduce the meanings of different gestures.
B.To help you communicate better with others using body language.
C.To provide some useful tips on understanding different body language.
D.To talk about things you should and shouldn’t do.
(·广东深圳·八年级深圳市罗湖区翠园东晓中学校考期中)It has been six years since we first saw the cartoon movie Frozen. It was first on show in 2013, and it had a box office (票房) of $93 million in five days and $67 million for the following weekend. Now, Frozen II has come, with an estimated (预估的) $127 million at the box office in the US and $350.2 million all over the world.
In the new story, Anna and Elsa will go on with their journey. They will travel to an ancient forest to find out Elsa’s origin(起源)of the power in order to save their kingdom.
Disney finally chose to make Frozen II on show a week before Thanksgiving holiday (in November). “We’re looking forward to a good box office through the holidays as children are going to start getting out of schools,” said Taff, a worker of Disney.
Audiences’ reaction (反响)and review have been good for Frozen II, but not as strong as they were for its first movie. The CinemaScore gave A+ to Frozen, while it only gave Frozen II A-. ________ Perhaps that was because audiences came out in larger numbers than expected, especially for foreign markets.
91.Anna and Elsa go on with their journey to ________.
①see what an ancient forest looks like
②find out where Elsa’s power comes from
③know more about other kingdoms
④find ways to save their kingdom
A.①② B.①④ C.②③ D.②④
92.What does the underlined word “review” in paragraph 4 mean in Chinese
A.影响 B.评价 C.复习 D.好感
93.What can we know about Frozen II
A.Audiences’ reaction towards it is much better than Frozen.
B.It was on show in summer.
C.It got a box office of $350.2 million in China.
D.It drew a large number of audiences from foreign markets.
94.Which of the following can be put in “________ ” in the last paragraph
A.But Frozen II was only popular in the US.
B.So not many people went to the cinema.
C.But scores for Frozen II were still very high.
D.So many people went to the cinema.
95.What’s the best title for this passage
A.A Magic Journey B.Box Office Is Everything
C.Two Good Sisters D.The Return of “A Magic World”
(·广东深圳·八年级深圳市罗湖区翠园东晓中学校考期中)Weifang in Shandong province is known as the birthplace of kites. Weifang kite-making dates back to 2,000 years ago. At first, the army often used kites to measure (测量) distances and send messages. During the Ming Dynasty (1368-1644), kites became popular among common people.
Kites here are made from bamboo. There are traditional Chinese paintings on them. In 2006, Weifang kite-making was included in the national-level intangible cultural heritage list (国家级非物质文化遗产名录). The International Kite Festival has been held in Weifang each year since 1984.
Yang Hongwei, 56, was born into a kite-making family in Weifang. She learned to make kites from her grandfather when she was 16 years old. After practising the skill for 10 years, she started her own shop in 1992.
“Many places around the world have a tradition of flying kites,” Yang said. “But I think the cultural idea behind our kites is special. ”
On Yang’s kites, people can see not only patterns like butterflies and birds, but also some prints telling Chinese stories. For example, she once made a kite showing a phoenix (凤凰). On each side of the phoenix, there were pictures of 50 famous women from Chinese history. Each woman’s picture is a little different from the others. Yang spent lots of time reading history books and talking about the stories with experts(专家).
In her free time, she also travels to different contries including Germany, Australia and the United States to tell people stories of Chinese kites and the traditional ways they are made. “It is an important job of mine, to spread our cultural heritage (文化遗产) around the world and on to the next generation,” she said.
96.Which of the following is NOT correct according to paragraph 1
A.Weifang in Shandong province is famous for kite-making.
B.Weifang kite-making has history of 2000 years.
C.Kites became popular in the army during the Ming Dynasty.
D.Kites were used to send messages at first.
97.This year, the ________ International Kite Festival will be held in Weifang.
A.40th B.39th C.38th D.37th
98.What can we know about Yang Hongwei
A.She started learning to make kites in 1980.
B.She started her own shop when she was 16 years old.
C.She once made a kite with a phoenix and 50 famous men from Chinese history.
D.She travelled to different countries in Europe, America and Australia to share traditional stories of kites.
99.What can we infer from Yang Hongwei’s words
A.It’s important for our next generation to learn about the Chinese culture behind the kites.
B.The culture ideas of kites in different countries are the same.
C.It’s everyone’s duty to spread our culture heritage to the world.
D.Only China has the tradition of flying kites.
100.Where is the article probably from
A.A nature magazine. B.A storybook. C.A travel guide. D.A newspaper.
试卷第2页,共24页
()
参考答案:
1.A 2.D 3.D 4.C 5.B
【分析】文章大意:本文分析了我们在决定养宠物之前应该做好哪些准备。如考虑全家人的感受、计算自己的业余时间和明确每个人想承担的责任。
1.主旨大意题。根据第一句Pets are popular all over the world和第二句in fack可知,in fact后面便是对第一句话的解释说明。故选A。
2.词义猜测题。文中的it一般指的便是上一次中的名词,也就是搜集信息和建议这件事。故选D。
3.推理判断题。根据“Spend time thinking clearly whether you are ready to keep a pet”,告诉我们要花时间仔细思考自己是否准备好了。故选D。
4.推理判断题。根据第二段描述,养宠物之前应该听取家人的意见,所以不能只凭自己决定。故选C。
5.主旨大意题。根据文章大意,整篇文章都在讲述养宠物之前需要考虑的事情,所以文章的主题便是养宠物之前的思考。故选B。
6.D 7.C 8.A 9.D 10.D
【导语】本文主要讲述了中国古代儿童玩的游戏:踢石球、捉迷藏、放风筝和看皮影戏。
6.细节理解题。根据“During the Qing Dynasty, kicking a stone ball around was a popular game in the northern part of China”可知踢石球在中国北方很流行,故选D。
7.细节理解题。根据“others hide and one child must try to find them”可知,捉迷藏通常是其他人躲起来,一个人试图找到他们。故选C。
8.词义猜测题。根据下文“For example, the bird-shaped kite with long wings is a special kind of the Beijing kite.”可知,这里是举例介绍风筝的特征,此句“Each has its own feature.”表示“每个都有自己的特征”。划线单词feature意思是“特征,特点”,故选A。
9.细节理解题。根据“The closest thing to watching a film during ancient times was going to see a shadow play. ”可知,看皮影戏像看电影一样。故选D。
10.推理判断题。本文主要讲述了中国古代儿童玩的游戏:踢石球、捉迷藏、放风筝和看皮影戏,最可能出现在历史书上,故选D。
11.B 12.B 13.D 14.B 15.C
【导语】本文讲述了身体语言可以有不同的解释。许多身体语言都有不同的意义,以及读懂身体语言的重要性。
11.词句猜测题。根据“The eyes are the window of the soul (灵魂). Eye language can express different feelings.”可知,眼睛是心灵的窗户,眼神可以表达不同的感受;由此说明我们的眼睛可以在交谈中说话。因此划线部分的含义为“我们的眼睛可以在交谈中说话”。故选B。
12.细节理解题。根据“But there are many rules about eye language: Whether to look at the other speaker or not; when it is the time to look, how long they can look; who they can look at and who they can’t.”可知,关于眼睛语言有很多规则:是否要看对方;什么时候该看,能看多久;能看谁,不能看谁。没有提到“如何把目光从另一个说话者身上移开”。故选B。
13.细节理解题。根据“Once some Americans had a trip to a foreign village and the local people stared (盯) at them. The Americans were angry and thought the local people were not friendly.”可知,美国人认为长时间盯着不认识的人是不友好的。故选D。
14.细节理解题。根据“If two Americans stare at each other, it shows they are close friends.”可知,如果两个美国人互相凝视,这表明他们是亲密的朋友。故选B。
15.推理判断题。根据“Women usually communicate with more eye contact.”可知,女人通常用更多的眼神交流;说明男人的眼神接触通常比女人少。故选C。
16.B 17.B 18.D 19.A 20.B
【导语】本文主要介绍了“冰墩墩”和“雪融融”这两个奥运会的吉祥物。
16.词句猜测题。根据第一段的“You may know the five “Fuwa” dolls from the 2008 Beijing Olympic Games. ”可知你可能知道2008年北京奥运会的五个“福娃”。结合实际,“福娃”是2008年奥运会的吉祥物,因此该词语指代“吉祥物”。故选B。
17.细节理解题。根据第二段的“That’s why it is the mascot of the 2022 Beijing Winter Olympic Games.”可知这就是为什么它是2022年北京冬奥会的吉祥物,而这段主要介绍“冰墩墩”,因此是“冰墩墩”。故选B。
18.细节理解题。根据第三段的“Red is the color of hope and good luck, so people think their dreams will come true in the new year. ”可知红色是希望和好运的颜色,所以人们认为他们的梦想会在新的一年里实现。故选D。
19.细节理解题。根据第二段的““Bing Dwen Dwen” likes ice sports very much and is good at them.”可知“冰墩墩”非常喜欢冰上运动,擅长冰上运动。故选A。
20.最佳标题题。通读全文可知,主要介绍了2022年冬奥会和残奥会的两个吉祥物,选项B“两个奥运吉祥物栩栩如生。”符合。故选B。
21.C 22.A 23.C 24.C 25.C
【导语】本文主要介绍了蜂鸟。
21.细节理解题。根据第一段“They beat their wings up to 80 times a second. All that flapping makes a lot of noise. ”可知它们每秒拍打翅膀多达80次。所有的拍打都会发出很大的噪音,因此被称为蜂鸟。故选C。
22.词句猜测题。根据第二段的“This means that they can stay in one spot in the middle of the air, like a helicopter.”可知这意味着它们可以像直升机一样停留在半空中的一个地方,选项A“在空中某个点停留”符合。故选A。
23.主旨大意题。通读第四段可知主要讲述了“Hummingbirds move fast. It takes lots of energy to move as fast as they do. ”即蜂鸟行动迅速,他们快速移动需要大量的能量,因此需要吃大量东西,选项C“蜂鸟消耗大量能量并经常进食”符合。故选C。
24.细节理解题。根据最后一段的“Hummingbirds help pollen get from one flower to the next. This helps flowers make more seeds. ”可知蜂鸟帮助花粉从一朵花到另一朵花。这有助于花朵产生更多的种子。故选C。
25.最佳标题题。通读全文可知,主要介绍了蜂鸟的特性。选项C“蜜蜂蜂鸟:世界上最小的鸟类”符合。故选C。
26.A 27.B 28.B 29.B 30.D
【导语】本文主要讲述了新冠病毒爆发初期,中国人民为解决问题而想出的创造性的解决方案。
26.细节理解题。根据第二段的“To increase production, over 3,000 Chinese companies have changed their production lines to make medical equipment.”可知为了增加产量,超过3000家中国公司改变了生产线来生产医疗设备。故选A。
27.细节理解题。根据第四段的“They provided about 2,600 beds. ”可知他们提供了大约2,600张床位。故选B。
28.推理判断题。根据最后的“China has a record of getting things done fast even for monumental projects(大型项目) like this,”可知中国有快速完成工作的记录,即使是像这样的大型项目,由此可推知中国建造这两家医院的速度之快。故选B。
29.细节理解题。根据第三段的“As a result, many unemployed people have started to look for part-time jobs.”可知因此,许多失业者开始寻找兼职工作。故选B。
30.细节理解题。根据第一段的“Chinese people have come up with creative solutions to different problems.”可知中国人对不同的问题提出了创造性的解决方案,选项D符合。故选D。
31.D 32.B 33.B 34.B 35.B
【导语】本文主要介绍古马沙漠象减少的原因以及采取的保护措施。
31.细节理解题。根据“To protect the elephants’ living environment, the Mali Elephant Project(MEP) was started in 2007”可知,是为了保护大象的生存环境,故选D。
32.推理判断题。根据“However, from 2012 to 2016, poaching(偷猎)and illegal trade in the elephants increased rapidly”及“If this situation goes on, all the Gourma elephants will be killed by 2020”可知,可知,如果大象的偷猎和非法贸易迅速增加的这种情况继续下去,古马沙漠象会更危险,故选B。
33.推理判断题。根据“On the other hand, the land which the elephants lived on was overused by humans”可知,人类活动也导致了大象数量的减少,B表述正确,故选B。
34.细节理解题。根据“Elephant poaching has dropped to a very low level”可知,偷猎大象的数量已经下降到非常低的水平,故选B。
35.主旨大意题。通读全文可知,本文围绕“在西非偷猎大象”这种情况展开描述,分析了大象减少的原因以及采取的保护措施,故选B。
36.A 37.B 38.B 39.A 40.D
【导语】本文讲述北京将主办第24届冬奥会,并介绍了冬奥会的起源和发展。讲述中国人对于冬季项目的热爱以及政府鼓励学校增加冬季项目到学习课程中去。
36.推理判断题。根据前文“the Winter Olympics started with”冬奥会最早只有五个运动项目,以及本句“has grown to include seven sports across”可知冬奥会增长到7个运动项目。“it”指的是冬奥会“the Winter Olympics”。故选A。
37.细节理解题。根据“South Korea held the 23rd Winter Olympic Games in 2018. In 2022, for the first time ever in the Games’ history, Beijing will become the first city to have hosted both the Summer and Winter Olympics”可知,韩国于2018年举办了第23届冬奥会,也就是到了2022年一共举办过23次,故选B。
38.词义猜测题。根据前文“The government has also been encouraging primary and middle schools to add winter sports to their subjects”政府鼓励把冬季运动项目添加到学生课程当中,以及后文“Classes will be set up in schools in northern China to improve interest in winter sports. In southern China, schools can work with ice rinks(溜冰场)and winter sports clubs”可知许多省份已经实施了政府的提议。“act on”与“followed”同义。故选B。
39.推理判断题。根据“China’s love for winter sports has been growing”可知,中国对冬季运动的热爱一直在增长。A选项“因为奥运会,越来越多的中国人喜欢冬季运动”表述准确。故选A。
40.主旨大意题。通读全文可知,主要介绍冬季运动会以及中国冬季运动开展概况,故选D。
41.D 42.C 43.D 44.B 45.C
【导语】本文主要介绍了中国传统艺术——泥塑,介绍了做泥塑的方法以及它的发展。
41.细节理解题。根据“Records show the craft appeared during the Westem Zhou Dynasty”可知,这种工艺出现在西周时期,故选D。
42.细节理解题。根据“Ancient people enjoyed buying clay figurines, especially during festivals or holidays. They believed the figurines would bring good luck and happiness to their families”可知,因为泥塑能带来好运和快乐,故选C。
43.推理判断题。根据“ Artists make clay into different shapes by hand, then dry clay figurines and paint them with different colors”可知,先捏成不同的形状,再晒干,再涂上不同的颜色,这需要耗费许多时间,所以D选项“所以对于艺术家来说,制作一个泥人总是要花费大量的时间和精力”适合放在空处,故选D。
44.推理判断题。根据“ Then the old art form becomes popular in China again. With the development of the Chinese market, the clay figurines have sold well in many other countries, such as Australia, Singapore, Japan and the United States”可知,泥塑越来越受到国内外人们的欢迎,故选B。
45.最佳标题题。通读全文可知,本文主要介绍了中国传统艺术——泥塑,所以适合本文的标题是“泥塑:一种传统艺术形式”,故选C。
46.D 47.C 48.A 49.B 50.A
【导语】本文是一篇应用文。文章以表格的形式介绍了我国四大名著的相关信息。
46.词义猜测题。根据“World Book Day is a celebration to promote the enjoyment of books and reading.”可知文章从世界读书日写起是为了提升人们读书的兴趣,所以猜测其应是指愿意读书的人,故选D。
47.推理判断题。根据“Romance of the Three Kingdoms ...Price:¥92.5”和“Water Margin ...Price:¥90”可判断买《三国演义》和《水浒传》共需要支付92.5元+90元=182.5元,故选C。
48.细节理解题。根据“A unique artistic palace of Journey to the West has been built with the rich and strange artistic imagination,”可知《西游记》因为其丰富离奇的艺术想象而造就了一座独特的艺术殿堂,故选A。
49.细节理解题。根据“Cao Xueqin wrote The Story of the Stone....Wang Pulin turned it into a TV series in 1987.”和“A unique artistic palace of Journey to the West ...Director Yang Jie made it into a TV series in 1986.”可知1987年《红楼梦》被拍成电视剧,1986年《西游记》被拍成电视剧,故选B。
50.主旨大意题。根据“Here are some books for you bookworms”及全文可知文章的目的主要是向大家介绍一些书——中国四大名著,故选A。
51.C 52.A 53.B 54.B 55.D
【导语】本文介绍了一款名叫Spot来自美国波士顿动力公司的狗形机器人及其在保护古建筑方面起到的作用。
51.细节理解题。根据“In March, the Archaeological Park of Pompeii (庞贝考古公园) in Italy gave Spot a new job.”可知,该狗形机器人在公园工作。故选C。
52.细节理解题。根据“The tunnels bring safety problems to the ancient buildings. Robot dogs are small enough to go through these tunnles and find any changes to the buildings.”可知,Spot在公园中确保并寻找古建筑中的安全问题。故选A。
53.细节理解题。根据“It walks around the site with a 3D scanner (扫描仪).”可知,它使用的是3D扫描仪。故选B。
54.推理判断题。根据“According to Gabriel Zuchtriegel, the new director of the site, this is the first time anyone has used a robot to help protect an archaeological site. “It’s a break trough and it would allow us to protect the ruins (遗迹) with greater seed and in total safety,” said Zuchtriegel.”可以推出,这对公园是一个很大的帮助。故选B。
55.主旨大意题。根据“Spot will also work with a 3D-scanning drone (无人机). The two tools will check the site regularly. They will look for any damage that may need a repair. As at magazine ART news said, Pompeii is turning into a “Smart Archaeological Park”.”可知,Spot作为现代发明的代表在人类保护古建筑方面发挥作用,同时使人类更容易保护古建筑。故选D。
56.D 57.C 58.D 59.B 60.B
【导语】本文是一篇说明文。文章介绍了完成天宫空间站任务的宇航员在返回地球前必须做的准备活动。
56.主旨大意题。根据“they had to pack up”和“Besides their personal belongings, they also needed to bring home experimental data and samples for further research on Earth ”可知在回家之前他们必须打点行李,除了带回个人用品外,还要带回实验数据和样本,故选D。
57.细节理解题。根据“The waste was put into the orbital module”可知垃圾被放进轨道舱,故选C。
58.细节理解题。根据“To ensure a safe return, they did physical exercises to keep their muscles strong. Based on their physical examination data, experts customized exercise plans for each of them to ensure a safe landing, reported China Daily.”可知为了确保安全返回,他们为了使肌肉强壮必须锻炼。专家根据他们身体检查数据为每个人定制锻炼计划,故选D。
59.推理判断题。根据“China aims to complete Tiangong space station before the end of this year. Six astronauts will be sent there for the Shenzhou XIV and XV missions.”可知今年年末之前六个宇航员将被派遣完成神舟十四号和十五号飞行任务,所以判断六名宇航员应是分为两组,故选B。
60.最佳标题题。根据“But do you know what they had done before they left the Tiangong space station ”及全文可知文章讲述了宇航员返回地球之前需要做的准备活动,故选B。
61.A 62.B 63.A 64.C 65.C
【导语】本文作者以自己的经历介绍了什么是拖延症,拖延症的产生以及克服拖延的方法建议。
61.推理判断题。根据“I’m a procrastinator. In college, I was supposed to spend a year writing my 90-page senior paper. I didn’t write a word until three days before the deadline”,可知作者首先提到他的大学经历是为了举一个拖延症的例子,故选A。
62.细节理解题。根据“I have a theory that the brains of procrastinators are different from those of other people. Both kinds of people are able to make smart decisions. But the procrastinator’s brain also has a part that doesn’t like making the “right” decision. It only wants whatever is easiest and most fun”可知,作者认为只想做简单和有趣的任务让拖延者与众不同,故选B。
63.细节理解题。根据“The problem is that there are many things in our lives that don’t come with deadlines”可知,作者的理论并不总是奏效是因为生活中并不是每件事都有最后期限,故选A。
64.词句猜测题。根据下文“But it suddenly ‘wakes up’ when deadlines are close. It’s the only thing that can make us take action”,可知这里是说拖延者不到最后不慌神,“feel afraid”符合题意,故选C。
65.推理判断题。根据“One thing you can try is making a ‘life calendar’. Set a goal for yourself…This will help you feel more confident about working toward your goals”,可知作者建议拖延者关注生活中重要的事情,故选C。
66.B 67.D 68.A 69.C 70.B
【导语】本文主要讲述了Z时代的青少年在两会期间较为关注的话题。
66.推理判断题。根据第二段的“Among all topics, ‘mental health’ got the most votes (投票). “Spreading traditional culture” (83%) followed closely.”可知,在所有主题中,“心理健康”获得的选票最多。“传播传统文化”(83%)紧随其后。因此选项B的85%最接近83%。故选B。
67.词句猜测题。根据第二段的“Reports on mental health problems of teenagers have increased in recent years. The rate of depression (抑郁) among them was nearly 25%.”可知近年来,关于青少年心理健康问题的报告有所增加。其中抑郁的发生率接近25%,由此可知青少年心理健康问题是严重的问题。故选D。
68.细节理解题。根据第三段的“It has not only helped me practise my handwork skills but also let me know the beauty of art. It’s our duty to pass this great art to future generations.”可知赵彦认为剪纸不仅帮助我练习了手工技巧,也让我知道了艺术之美。我们有责任将这种伟大的艺术传给后代,因此她是有创造力的,也是有艺术细胞的。故选A。
69.推理判断题。根据第四段的“I think China’s “dynamic zero-case” policy (动态清零政策) sounds more responsible. ”可知他认为中国的“动态清零政策”听起来更负责任,由此可推知他认为这个政策是一个明智的决定。故选C。
70.最佳标题题。通读全文,可知主要介绍了当代00后青少年最关心的热点话题分别是:心理健康,传播传统文化,还有像新冠肺炎疫情这种社会问题。选项B“Z时代的人关注什么”符合。故选B。
71.B 72.C 73.B 74.B 75.A
【导语】本文主要介绍了有关志愿者感谢晚宴的邀请情况。
71.细节理解题。根据“Please let us know by April 18, 2020 if you would like to come. ”可知,如果你想参加晚宴,应该在4月18日回复。故选B。
72.
郑重声明:本文版权归原作者所有,转载文章仅为传播更多信息之目的,如作者信息标记有误,请第一时间联系我们修改或删除,多谢。

![江西省2023-2024学年度高三第二次调研考试[新余二模]物理试题4](/notimg.gif)