Unit3 Could you please clean your room
单元话题拓展阅读把关练
一、单元话题拓展阅读思维导图
二、单元话题拓展阅读把关练
一、阅读理解
There are certain things you never imagine yourself saying.
“I just got a worm in my eye!” is one of them.
And yet I did say it—I screamed it, actually.
The family was all here and we were in the garden, when I saw a worm nearby. I asked my six-year-old grandson to come over and remove the worm. He picked up the worm, studied it quickly and then threw it into the air.
The worm quickly fell back to earth, landing on my face against my left eyelid. That’s when the screaming started and the jumping up and down.
You know how they say when you meet a small creature, that the small creature is just as afraid of you as you are of it They lie.
The worm showed no fear. I, however, am still having nightmares about the experience, which was several days ago.
The most important thing in all this is that my grandson said he was sorry to me.
I’d just been reading a book that makes a connection between adults doing the slow and hard work of teaching manners to children and greater levels of civility in society.
Table manners, language manners and even manners in dress all show levels of self-control.
Having self-control limits what we say and how we behave, making many of us appear a good deal better than we really are.
Good manners also have the possibility to make mealtime a pleasant experience, even with small children.
All of my grandchildren, except the ones that can’t yet talk, ask to be excused before leaving the table.
It is a sign of respect for others at the table and a sign of respect for the meal itself. It’s also more pleasant than pushing one’s chair back and running for the back yard.
Those tall enough, and even those not tall enough, also take their dishes to the kitchen.
Manners are what civilize us—around our tables, in our families, homes and our communities.
So when a little boy has the courage to apologize to a grandma who is screaming and jumping up and down, at least we know that our years of teaching young people manners are paying off—one worm at a time.
1.Where were they when the author saw a worm
A.In the house. B.In the garden.
C.In the park. D.In the back yard.
2.The worm fell down on the author’s________.
A.leg B.head C.left eyelid D.right eyelid
3.What does the underlined word “nightmares” mean
A.好运 B.噩梦 C.回忆 D.愿望
4.The author believed that his grandson’s apology is________.
A.a good manner B.a bad behavior C.unnecessary D.a must
5.What does the passage tell us
A.The importance of apology. B.The importance of good manners.
C.Many kinds of good manners. D.A story of a worm.
Be on your best behavior when you’re online
Having good manners is an important part of life. You know that you should never shout in public. But what about when it comes to the online world When you use social media apps, like WeChat and Sina Weibo, you must also remember to mind your manners.
For example, sometimes I need to add a new friend on WeChat. But I haven’t met him or her yet in real life. So when I send them a friend request, I explain who I am and how I got their contact info.
Just like in real life, the key to keeping good manners online is to be thoughtful. But sometimes, people forget this.
One of my friends likes to send really long voice messages on WeChat. It is difficult to keep up with all his messages and remember everything. I think this is a bit bad!
There are many other things that you shouldn’t do on social media. Take a look and remember to do your best to be polite.
· Don’t share your friends’ WeChat contact info with strangers. Ask your friend first before sharing.
· Don’t add someone new to your group chat without asking the other members. They might not want new people to join the group.
· If you use English, don’t use all caps. IF YOU TYPE LIKE THIS, IT LOOKS LIKE YOU’RE SCREAMING. DON’T DO IT.
6.We must________online.
A.shout B.mind our manners C.mind our languages D.keep silent
7.________is the key to keeping good manners online.
A.To be mad B.Talking with everyone C.To be thoughtful D.Sharing information
8.The author thinks receiving long voice messages is________.
A.great B.exciting C.a little bad D.happy
9.How many tips does the author give to us
A.Two. B.Three. C.Four. D.Five.
10.If we want to share our friends’ WeChat contact info, we should________.
A.ask our friend first B.share it directly C.give it to strangers D.add someone new
Our polite, little phrases
Many of us share these kinds of verbal habits: pausing at certain moments, filling in sentences with extra words or qualifying statements to make them sound more honest.
For example, have you ever been told by your friend: “I am only telling you this because I care about you—you really need to lose weight” Or, by your classmate: “No offense, but to be perfectly honest, you’ve done a terrible job”
These speech acts are called “verbal tee-ups”, according to a recent Wall Street Journal article. They are like cushions meant to soften bad or unpleasant news. Other verbal tee-ups include: “Don’t take this the wrong way, but…”, or “Don’t get mad, but…”.
For speakers, verbal tee-ups make it easier to say difficult things. They sound formal and polite. But aren’t they dishonest
According to James W. Pennebaker, Psychology Department chair at the University of Texas at Austin, US, these phrases “are to formalize social relations so you don’t have to reveal your true self”, he told The Wall Street Journal.
However, Anne Curzan, professor of English at the University of Michigan, US, says that verbal tee-ups are a bit like traffic signals. “If we know that we’re about to say something potentially damaging, it can be nice to give the listener a moment to prepare for the message,” she wrote in the article Verbal Tee-ups: A More Positive Spin, published in The Chronicle of Higher Education.
Curzan gives an example. Suppose she needs an extension from an editor because she can’t get her article done on time. She might start her request with “I’m sorry to have to ask…”, or “I understand if this isn’t possible…”.
She could just say: “I need an extension”. But that doesn’t “feel very polite”, Curzan noted. Instead, it’s “sudden” and doesn’t “give the editor any choice”.
11.What’s the purpose of pausing at certain moments and fill in sentences with extra words
A.To give a pause.
B.To make them sound more honest.
C.To make an apology.
D.To give thanks.
12.What’s the function of “verbal tee-ups”
A.To soften bad or unpleasant news.
B.To soften good news.
C.To give bad or unpleasant news.
D.To make others feel uncomfortable.
13.According to Anne Curzan, if we’re about to say something potentially damaging, it’s better to ________.
A.give a pause
B.use “verbal tee-ups”
C.say it directly
D.say sorry
14.If we don’t use “verbal tee-ups”, it means________.
A.we are honest B.we are polite
C.we are impolite D.we have news to say
15.What’s the passage mainly about
A.“Verbal tee-ups”—a polite verbal habits.
B.“Verbal tee-ups”—a bad habits.
C.Verbal habits.
D.An honest pause.
Expressing yourself
“Don’t fight with a French-learner!!!!!” “Over 40 degrees in summer, right !!!! No heater in winter, right !!!!”
Recently, you may have seen a lot of expressions like the above online. It is the latest popular style called “roaring genre”. It has short sentences, a complaining tone and a lot of exclamation marks.
Internet users say the style is just a way of letting out emotions, and in fact, it shows an active attitude towards life. But, at first, many of us think people who speak this way are quite angry. Sometimes we may feel afraid of the tone and the exclamation marks.
Why Because on the Internet, we can’t see the face of a person when he or she posts a message. We can only guess if that person is happy or angry. And we could be wrong.
There are rules of behavior to follow when you’re online. It is important to remember that you are dealing with “real” people. So you should use the best manners —just like you would at home or in school.
For example, when you chat in English with someone online, you shouldn’t type in all capital letters, because this means you are shouting. It can easily upset people, even if you don’t do it on purpose. You can use asterisks, like *this* or lines, like _this_, to emphasize a word. Or, you can use emoticons to tell the person what you’re feeling.
Also, it is not polite to use short forms unless you are talking to your good friends. For example, use “see you later”, instead of “CU L8er”.
16.The expressions in the first paragraph are called ________.
A.complaining genre B.roaring genre C.ironic genre D.critical genre
17.What’s the characteristic of the “roaring genre”
A.It has long sentences. B.It has a complaining tone.
C.It has no marks. D.It has many words.
18.Internet users think “roaring genre” shows________ towards life.
A.an active attitude B.a negative attitude
C.no attitude D.complaint
19.We should be________ when we are online.
A.mad B.active C.critical D.polite
20.When we chat online, typing in all capital letters means________.
A.we are polite
B.we don’t want to chat with others
C.we are shouting
D.we are happy
二、完形填空
Is it clean enough to live in a hotel If you are worried about bacteria (细菌) on the bed, you 21 use CleanseBot, a bacteria killing robot.
Tom Yang came up 22 the idea for CleanseBot when he was on vacation with his wife (妻子). They found that the room of the hotel was not so clean. 23 of them liked this situation because it seemed like someone lay in bed minutes ago and they had to clean it up again.
Tom Yang and his wife, along with a team of engineers, made a cleaning robot for travel, and they named it CleanseBot. The robot 24 clean the hotel room and kill bacteria. CleanseBot is only 320g. It can be 25 your bag easily. The robot will run for three hours when fully charged (充电). How useful it is!
21.A.should B.could C.might D.must
22.A.for B.from C.into D.with
23.A.None B.All C.Neither D.Both
24.A.should B.can’t C.can D.shouldn’t
25.A.put up B.put into C.put on D.put off
三、语法选择
One day, town mouse Mike went to visit his cousin Tom in the countryside. Mike lived a rich life and he loved his cousin a lot. Tom was poor, 26 he loved his town cousin, too. So he made his cousin Mike very welcome.
For dinner that night, Tom took out everything that he 27 : water and potatoes. Mike said, “Cousin, how 28 you eat food like this, but of course, you can’t expect anything better in the countryside! Come with me and I 29 you how to live in the big beautiful town.”
The two mice set off(出发)for the town and reached the town mouse’s home late at night. “Let’s have something to eat and drink after 30 long trip,” said the town mouse. They went into 31 big room. There the two mice had fruit, meat and cakes and drank milk and juice.
Then they heard a 32 noise. “What’s that ” asked Tom. “It is only the dogs of the house,” answered Mike.
“Only ” said Tom. “I don’t like that ‘music’ at my dinner.”
At that time, two large dogs came 33 the room. The two mice ran away 34 and hid(隐藏)under a chair.
“Goodbye, Cousin,” said Tom.
“What Are you leaving so soon ” said the other.
“Yes,” Tom answered. “I think it’s better 35 my potatoes at home than meat here.”
26.A.but B.or C.so D.because
27.A.has B.had C.will have D.is having
28.A.would B.should C.can D.must
29.A.show B.shows C.will show D.showed
30.A.we B.us C.our D.ours
31.A.a B.an C.the D./
32.A.loud B.louder C.loudest D.the loudest
33.A.of B.from C.in D.on
34.A.quick B.quickly C.quicker D.quickest
35.A.to enjoy B.enjoying C.enjoyed D.enjoy
四、任务型阅读
Polite problems
I’ve noticed a scary amount of politeness lately, and it has made me a little nervous.
I say “scary” because I am not used to being met at the door of a business and led to the proper area of a store to find what I need.
In more familiar times, one would walk into a department store unnoticed, go up to a sales associate, and find him or her talking on a telephone.
You would wait for a minute or so to ask a question of the person, usually a woman. And she, finally deciding to notice you, would turn to face you and say “Yes ” impatiently.
You would ask if her department have a certain popular brand and she would point and say “If we do, they’re over there” and turn back to her phone.
That type of behavior still exists in many stores. But I have noticed a Type B associate lately.
For instance, I was at a store the other day to purchase a battery.
I was met at the door by a friendly woman who gave me a basket, asked what I was looking for, and led me to the battery I needed.
On the very same day, I stopped at a nearby grocery store. I was looking for a special type of bread and the associate wanted to lead me to that too. I said no since I knew where it was, but she led me there anyhow.
Everyone was so sweet that I felt like I was drowning in maple syrup.
Later, I was on the phone to an incredibly polite bank associate who could not help me with an online request. He was so upset that he couldn’t do so that I felt him nearly collapse. With sadness in his voice, he said I had to appear in person at a nearby branch to do my business because they needed me to give them my Social Security number in person. I said, “not a chance” and hung up, but then I began to worry if I had made him kill himself. I think his name was Gary.
Gary, if you’re out there, think of your mom and your little sisters and don’t do anything crazy. It’s just that I’m not used to politeness from a banker, and I forgive your sweetness.
36.Why does the author feel nervous when someone is extremely polite to him
37.What does the author think of walking into a department store unnoticed
38.Why didn’t the author want the associate to lead him to the bakery
39.What did the author feel when people were so sweet
40.What is the author’s attitude towards the banker
五、短文填空
阅读短文,用括号内所给词的正确形式填空,使短文完整、正确。
Some children dream of becoming adults (成年人). So they won’t have to do their homework or take exams. That is to say, they won’t have stress from school any 41 (much). But are things really like what they think
Wang Jun’s mother is a cleaner. Her job is 42 (clean) the park. Let’s see what she does every day. In order to provide a clean environment for everyone, she has to get up at 5 a.m. 43 (sweep) the streets and collect rubbish in the park. The minute she 44 (finish) her work, she goes home to make breakfast. Then she does some 45 (chore) at home. After that, she goes to the park to work again, because someone is always 46 (throw) rubbish everywhere. She doesn’t come back home until 3 p.m. It’s not easy for Wang Jun’s mother 47 (make) money. His mother never 48 (waste) money.
Being an adult is not as 49 (easily) as you think. So 50 (enjoyable) your school life.
We Should Do Chores at Home
Now many students don’t like doing chores at home. There are mainly two r 51 . One is that they think it’s their parents’ job to do c 52 at home. The other is that they think doing chores takes up their time for study. B 53 I think we should help to do chores at home because our parents are busy with their work and are often tired after work. I often do chores at home, like m 54 the bed, watering the flowers, cleaning the rooms, taking out the rubbish and doing the dishes. I think doing chores makes u 55 relaxing. I also feel great to help my parents.
六、选词填空
阅读短文,用方框中所给词的适当形式填空,使短文完整、正确。(每词限用一次)
borrow; both; provide; rubbish; hate; while; sweep; chore; neighbor; mess
Lily lives with her family in a big house. Her mom Mrs. Green is a nurse. Mrs. Green is busy. She doesn’t have enough time to do 56 . So Lily’s dad Mr. Green helps her do them. To 57 a good environment (环境) for his family, he does lots of housework.
In the morning, 58 Mrs. Green makes breakfast, Mr. Green does other things. Sometimes he 59 the floor. Sometimes he helps to take out the 60 . But Mr. Green never helps to fold the clothes because he 61 to do that.
After dinner, Mr. Green often helps his son Tom tidy up his room. Tom is naughty (淘气的). He always makes a 62 in his room. Sometimes Mr. Green takes his dog for walks. On weekdays when Mr. Green plays chess with his 63 Mr. Hand, he 64 a book from him to tell his children stories.
On weekends, Mrs. Green and Mr. Green often tidy up their garden together because they 65 like gardening.
参考答案:
【答案】
1.B 2.C 3.B 4.A 5.B
【短文大意】本文主要以作者与其孙子的故事来讲述礼仪的重要性。
1.细节理解题。根据“The family was all here and we were in the garden, when I saw a worm nearby.”可知,作者发现虫子时他们在花园。故选B。
2.细节理解题。根据“The worm quickly fell back to earth, landing on my face against my left eyelid.”可知,虫子掉在了作者左眼皮上。故选C。
3.词义猜测题。根据第七段however可知,虫子不害怕,而作者却害怕得做噩梦,因此nightmares意为“噩梦”。故选B。
4.推理判断题。根据最后一段的描述可以推断,作者的孙子为虫子事件道歉是一个良好的礼仪。故选A。
5.主旨大意题。本文作者用自己的经历说明好的礼仪对人们的重要性。故选B。
【答案】
6.B 7.C 8.C 9.B 10.A
【短文大意】本文主要讲述了我们在网络世界也要有礼貌,并提供了几点在社交网络媒介上的注意事项。
6.细节理解题。根据“When you use social media apps, like WeChat and Sina Weibo, you must also remember to mind your manners.”可知,我们在网上要注意礼貌。故选B。
7.细节理解题。根据“Just like in real life, the key to keeping good manners online is to be thoughtful.”可知,在网上保持礼貌的关键是要考虑周到。故选C。
8.细节理解题。根据第四段的描述可知,作者认为收听长语音消息有一点糟糕。故选C。
9.细节理解题。根据文章最后四段可知,作者向我们分享了三个在网上表现得有礼貌的建议。故选B。
10.细节理解题。根据“Don’t share your friends’ WeChat contact info with strangers. Ask your friend first before sharing.”可知,在分享朋友的微信之前先问问朋友。故选A。
【答案】
11.B 12.A 13.B 14.C 15.A
【短文大意】本文主要介绍了人们在交流时所用到的“缓冲语”。
11.细节理解题。根据“Many of us share these kinds of verbal habits: pausing at certain moments, filling in sentences with extra words or qualifying statements to make them sound more honest.”可知,在某些时候停顿一下,用额外的词语来填充句子,是为了使它们听起来更诚恳。故选B。
12.细节理解题。根据“They are like cushions meant to soften bad or unpleasant news.”可知,verbal tee-ups可以用来缓和坏消息或不愉快的消息。故选A。
13.推理判断题。根据第六段的描述可以推断,如果我们即将说出一些有潜在破坏性的话,用verbal tee-ups更好。故选B。
14.细节理解题。根据“She could just say: ‘I need an extension’. But that doesn’t ‘feel very polite’ ...”可知,如果我们不用verbal tee-ups,这意味着我们不太礼貌。故选C。
15.主旨大意题。本文通过一些例子,介绍了一种用来缓和坏消息或不愉快的消息的语言习惯——verbal tee-ups,故选A。
【答案】
16.B 17.B 18.A 19.D 20.C
【短文大意】本文主要讲述了人们在网上与人交流时要注意自己的表达。
16.细节理解题。根据“Recently, you may have seen a lot of expressions like the above online. It is the latest popular style called ‘roaring genre’.”可知,第一段的表述被称为“咆哮流派”。故选B。
17.细节理解题。根据“It has short sentences, a complaining tone and a lot of exclamation marks.”可知,抱怨的语气是“咆哮流派”的特征。故选B。
18.细节理解题。据“Internet users say the style is just a way of letting out emotions, and in fact, it shows an active attitude towards life.”可知,网友认为“咆哮流派”表现了一种积极的生活态度。故选A。
19.推理判断题。根据第五段的描述可以推断,我们在网上交流时应该注意对方也是真实的人,所以应该有礼貌。故选D。
20.细节理解题。根据“For example, when you chat in English with someone online, you shouldn’t type in all capital letters, because this means you are shouting.”可知,网上聊天时输入所有的大写字母意味着在大喊大叫。故选C。
【答案】
21.B 22.D 23.C 24.C 25.B
【短文大意】本文主要介绍了CleanseBot,一种可以杀死细菌的清洁机器人,以及它的创造背景。
21.句意:如果你担心床上的细菌,你可以使用CleanseBot,一种杀菌机器人。
should应该;could可以;might可能;must必须。根据“use CleanseBot,”可知可以使用这个机器人。故选B。
22.句意:Tom Yang在和妻子度假时想出了CleanseBot的点子。
for为了;from来自;into进入;with和。come up with“想出”。故选D。
23.句意:他们发现酒店的房间不是很干净。
None一个都不;All所有人;Neither两者都不;Both两者都。根据“of them liked this situation because it seemed like someone lay in bed minutes ago and they had to clean it up again”可知是他和他妻子都不喜欢这种情况,用neither。故选C。
24.句意:CleanseBot是一款旅行用的清洁机器人,它可以清洁酒店房间并杀死细菌。
should应该;can’t不能;can可以;shouldn’t不应该。根据“clean the hotel room and kill bacteria”可知这个机器人可以打扫宾馆房间,杀死细菌。故选C。
25.句意:CleanseBot只有320克。它可以轻松地放进你的包里。
put up搭建;put into放入;put on穿上;put off推迟。根据“your bag easily”可知是把这个机器人放进你的包里。故选B。
【答案】
26.A 27.B 28.C 29.C 30.C 31.A 32.A 33.C 34.B 35.A
【短文大意】本文讲述两只老鼠的故事。城里的老鼠迈克过着富裕的生活,但是乡下的老鼠汤姆很穷,于是迈克邀请汤姆去城里享受美好的生活,但是在它们吃着精美食物的时候,两只大狗把它们吓坏了,汤姆觉得还是乡下的生活更美好。
26.句意:汤姆很穷,但他也爱他镇上的表弟。
but但是;or或者;so因此;because因为;空格前后是转折关系,应用but连接,故选A。
27.句意:那天晚上的晚餐,汤姆拿出了他所有的东西:水和土豆。
has有,动词三单;had有,过去式;will have有,一般将来时;is having有,现在进行时;根据“took out”可知,此处应用过去式,故选B。
28.句意:表哥,你怎么吃这样的食物。
would将会;should应该;can能;must必须;根据“you eat food like this”可知,此处表示能,故选C。
29.句意:跟我来,我会告诉你如何在这个美丽的大城市生活。
show展示,动词原形;shows展示,动词三单;will show展示,一般将来时;showed展示,过去式,根据语境及“Come with me and I...you how to live in the big beautiful town.”可知,是要展示大城市的生活样子,表达的是还没有发生的事情,应用一般将来时,故选C。
30.句意:“长途跋涉之后,我们吃点东西喝点东西吧,”城里老鼠说。
we我们,主格;us我们,宾格;our我们的,形容词性物主代词;ours我们的,名词性物主代词,空处修饰其后的名词,应用形容词性物主代词,故选C。
31.句意:他们走进一个大房间。
a不定冠词,修饰辅音音素开头的单词;an不定冠词,修饰元音音素开头的单词;the定冠词,表示特指;此处表示泛指,用不定冠词修饰,big是辅音音素开头的单词,应用a修饰,故选A。
32.句意:然后他们听到一声巨响。
loud大声的;louder更大声的;loudest最大声的;the loudest最大声的;空处修饰其后的名词,应用形容词修饰,此处没有任何比较,应用原级,故选A。
33.句意:当时,两只大狗走进了房间。
of……的;from从……;in在……里面;on在……上面;根据“two large dogs came...the room.”可知,两只狗走进了房间,故选C。
34.句意:两只老鼠迅速跑开,躲在椅子下面。
quicku快速的;quickly快速地;quicker更快的;quickest最快的;空处修饰句中的动词,应用副词形式,故选B。
35.句意:我觉得在家吃土豆比在这里吃肉更好。
to enjoy喜欢,不定式形式;enjoying喜欢,现在分词;enjoyed喜欢,过去式;enjoy喜欢,动词原形;此处是It’s adj to do sth的结构,故选A。
【答案】
36.Because he isn’t used to being treated like this. 37.He thinks it is familiar. 38.Because he knew where it was. 39.He felt like he was drowning in maple syrup. 40.He is not used to the banker’s politeness.
【短文大意】本文主要以作者的个人经历来讲述作者不习惯他人的礼貌。
36.根据“I say “scary” because I am not used to being met at the door of a business and led to the proper area of a store to find what I need.”可知,作者被极度礼貌地对待而觉得害怕是因为他有些不习惯。故填Because he isn’t used to being treated like this.
37.根据“In more familiar times, one would walk into a department store unnoticed, go up to a sales associate, and find him or her talking on a telephone.”可知,作者认为悄无声息地走进一家百货商店而不被店员注意到对他来说是很熟悉的场景。故填He thinks it is familiar.
38.根据“... I said no since I knew where it was, but she led me there anyhow.”可知,作者不想让同事带他去面包店是因为他知道面包店在哪。故填Because he knew where it was.
39.根据“Everyone was so sweet that I felt like I was drowning in maple syrup.”可知,作者觉得自己快被枫糖浆淹死了。故填He felt like he was drowning in maple syrup.
40.根据“It’s just that I’m not used to politeness from a banker, and I forgive your sweetness.”可知,作者不习惯银行家的礼貌。故填He is not used to the banker’s politeness.
【答案】
41.more 42.to clean 43.to sweep 44.finishes 45.chores 46.throwing 47.to make 48.wastes 49.easy 50.enjoy
【短文大意】本文讲述了一些孩子总是梦想着长大,变成成年人后自己就不用做作业和考试了。文章主要以王军的母亲,一个公园清洁工为例,告诉我们挣钱不易。
41.句意:也就是说,他们不会再有学校的压力了。根据“won’t”和“any”可知,not…any more意为“不再”。故填more。
42.句意:她的工作是打扫公园。根据“is”和所给词可知,此处用动词不定式作表语。故填to clean。
43.句意:为了给大家提供一个干净的环境,她必须早上5点起床扫街、收集公园里的垃圾。根据“get up at 5 a.m.”可知,起床的目的是打扫街道,因此用to do不定式表示目的。故填to sweep。
44.句意:工作一结束,她就回家做早餐。The minute引导时间状语从句,表示“ 一……就……”,根据主句“she goes...”可知,时态为一般现在时,所以从句用一般现在时,主语she是单数,因此用finish的三单形式。故填finishes。
45.句意:然后她在家做一些家务。根据“do some…”和所给单词可知,some后跟可数名词复数形式,do some chores意为“做一些家务”。故填chores。
46.句意:之后,她又去公园上班,因为总是有人乱扔垃圾。根据“because someone is always…(throw) rubbish everywhere”可知,此处指一直有人在乱丢垃圾,结合“is”判断,此处用现在进行时be doing结构。故填throwing。
47.句意:王军妈妈赚钱不容易。根据“It’s not easy for Wang Jun’s mother…(make) money.”可知,It is adj. for sb. to do sth.意为“对某人来说做某事是怎么样的”。故填to make。
48.句意:他的妈妈从不浪费钱。本文整体用一般现在时,此句也应用一般现在时,主语His mother是第三人称单数,谓语动词用三单形式。故填wastes。
49.句意:成为一个成年人并不像你想象的那么容易。根据“as…(easily) as”可知,此处使用as…as结构,此处是作表语,中间应填形容词原级,easily的形容词为easy。故填easy。
50.句意:所以好好享受你的学校生活吧。根据“So…(enjoyable) your school life.”可知,此句为祈使句的肯定形式,用动词原形开头,enjoyable的动词为enjoy。故填enjoy。
【答案】
51.(r)easons 52.(c)hores 53.(B)ut 54.(m)aking 55.(u)s
【短文大意】本文主要讲述了很多不喜欢做家务的两个主要原因,并介绍了作者对做家务的看法。
51.句意:这有两个主要原因。结合“There are mainly two…”和首字母可知,reason“原因”,名词,基数词two后面接可数名词的复数。故填(r)easons。
52.句意:一个是他们认为在家做家务是他们父母的工作。结合“One is that they think it’s their parents’ job to do… at home.”和首字母可知,考查固定词组do chores“做家务”。故填(c)hores。
53.句意:但是我认为我们应该在家里帮助做家务,因为我们的父母忙于他们的工作,下班后经常很累。结合句意“ …I think we should help to do chores at home because our parents are busy with their work and are often tired after work.” 和首字母可知,很多学生不喜欢做家务的两个主要原因,but“但是”,表转折,句子开头的单词首字母要大写。故填(B)ut。
54.句意:我经常在家做家务,像铺床、给花浇水、打扫房间、倒垃圾和洗餐具。结合句意“I often do chores at home, like…the bed, watering the flowers, cleaning the rooms, taking out the rubbish and doing the dishes.”和首字母可知,动词短语make the bed“铺床”,介词like“像”后面接动名词,make的动名词为making。故填(m)aking。
55.句意:我认为做家务让我们放松。结合句意“I think doing chores makes…relaxing. ”和首字母,动词短语make sb.+形容词“使某人怎么样”,在句中要用宾格充当makes的宾语,宾格us“我们”,故填(u)s。
【答案】
56.chores 57.provide 58.while 59.sweeps 60.rubbish 61.hates 62.mess 63.neighbor 64.borrows 65.both
【短文大意】本文描述了格林先生一家日常生活的景象。
56.句意:她没有足够的时间做家务。根据下文“he does lots of housework”,可知空处也是指“家务”,chore“家务”是可数名词,结合语境可知,应用复数形式。故填chores。
57.句意:为了给他的家庭提供一个良好的环境。根据句首“To”,可知此处是不定式作目的状语,根据句中“for”,结合方框中的选词,可知此处是短语provide…for…,表示“为……提供……”。故填provide。
58.句意:早上,格林太太做早餐时,格林先生做其他事情。根据“Mrs. Green makes breakfast”和“Mr. Green does other things”,结合方框中的选词,可知空处应填“while”,表示“与此同时”,两件事同时进行。故填while。
59.句意:有时他扫地。根据空后“the floor”,结合方框中的选词,可知此处表示“扫地”;根据下文“Sometimes he helps…”,可知空处也应填动词三单。故填sweeps。
60.句意:有时他帮忙倒垃圾。根据上文所述,可知格林先生有时会扫地,结合方框中的选词,可知此处表示“扔垃圾”,短语take out the rubbish意为“倒垃圾”。故填rubbish。
61.句意:但是格林先生从不帮忙叠衣服,因为他讨厌这样做。根据空前“because”,可知此处是解释他为什么从不帮忙叠衣服,结合方框中的选词,可知是因为“讨厌”,时态为一般现在时,主语是he,谓语动词应用动词三单。故填hates。
62.句意:他总是把房间弄得一团糟。根据空前“makes a”和上句“Tom is naughty (淘气的).”,结合方框中的选词,可知此处是短语make a mess意为“搞得一团糟”。故填mess。
63.句意:平日里,格林先生和邻居汉德先生下棋时,他会向汉德先生借一本书给孩子们讲故事。分析句子,可知句中“Mr. Hand”是同位语,与空处所指相同,结合方框中的选词,可知空处指“邻居”。故填neighbor。
64.句意:平日里,格林先生和邻居汉德先生下棋时,他会向汉德先生借一本书给孩子们讲故事。根据句中“from”,结合方框中的选词,可知此处是短语borrow…from…意为“向……借……”,时态为一般现在时,主语是he,谓语动词应用动词三单。故填borrows。
65.句意:在周末,格林太太和格林先生经常一起整理他们的花园,因为他们都喜欢园艺。根据主语they,结合方框中的选词,可知空处应填both表示“两者都”。故填both。
郑重声明:本文版权归原作者所有,转载文章仅为传播更多信息之目的,如作者信息标记有误,请第一时间联系我们修改或删除,多谢。
