Unit 4 单元拓展阅读训练 2023—2024学年 牛津上海版(试用本) 英语九年级下册
一、阅读理解
Benjamin Banneker was born a few months before another great American—George Washington. Benjamin was black, but he was not a slave (奴隶). He and his mother and his grandmother were free. Benjamin’s grandmother came from England. In America she got a job and worked for many years to pay for her boat trip across the ocean. After working many years, she saved enough money to buy a farm. Benjamin lived with her for a while. She taught him to read, write and do arithmetic (算术).
Benjamin’s neighbours knew that he was clever. They were not surprised when he built a large wooden clock. He made each piece after studying a small pocket watch. The clock made him famous, for it was one of the first clocks built in America. People from other places began to send hard problems of all kinds to Benjamin to settle.
Thomas Jefferson heard of Benjamin Banneker’s ability to settle hard problems. He asked Banneker to help build the city that was to be the capital of the United States—Washington, D.C. Banneker worked hard on the plans for the city. He marked where the streets and buildings—the Capitol (美国国会大厦), the White House, and many other places should be built.
Later, L’ Enfant, the Frenchman who had designed the new city, had a quarrel, and went back to France in anger. He took all of the plans away. The workmen couldn’t build without any plans to follow.
For a while it seemed that the plans for the capital might have to be changed, but Benjamin Banneker remembered the plans he had helped draw. He drew each again as he had built each piece of his clock.
If it weren’t for Benjamin Banneker, Washington,
D.C might look very different from the way it does today.
1.Where did Benjamin’s grandmother come from
A.Japan. B.Australia. C.England. D.America.
2.When Benjamin’s grandmother got enough money, she ________.
A.bought a house B.bought a company
C.bought a factory D.bought a farm
3.Benjamin’s grandmother taught him how ________ when he was young.
A.to read, write and do arithmetic B.to make a ship
C.to do farm work D.to solve some difficult problems
4.When Benjamin built a large wooden clock, ________.
A.people in America showed it happily
B.his name spread all over America
C.he became the first man in America to build a clock
D.people came from other places to congratulate him
5.After Benjamin Banneker built the wooden clock, people sent him ________.
A.all kinds of hard Maths problems to settle B.their children to learn Maths
C.letters to praise D.all kinds of difficult problems to settle
6.In building the city Washington, D.C. Banneker showed that ________.
A.he had a good memory B.he was never tired of working
C.he feared no difficulties D.he was good at drawing
7.Benjamin Banneker is still remembered today mainly because ________.
A.he was one of the first clock makers in America
B.he used to be an assistant of L’ Enfant, who had designed the city Washington
C.he designed the city Washington when L’ Enfant left
D.he was able to continue the plans for the new city Washington, D.C. as L’Enfant left with his plans
A Bite of China Season Two (《舌尖上的中国》第二季) was shown at 9:00 on CCTV-1 every Friday night from April 18 to June 6, 2014. There were altogether eight episodes (集), all about history and culture of food, eating and cooking in China. The directors spent one year visiting more than 150 different parts of China. More than 300 types of food were covered in the documentary.
As an old Chinese saying goes, food is what matters most to people. It plays an important role in our daily life, and the rich food culture is also one of the most important parts of Chinese culture. A Bite of China Season Two wanted to show the joys and sadnesses of ordinary (普通的) Chinese in changing times through food.
A Bite of China Season One was shown on CCTV in 2012. It attracted more than 100 million viewers. It is all about food, while the second season cared more about the relationship between the people and the food. For example, the first episode showed a young man spent four hours climbing a 40-metre-high tree to get something nice for his brother.
The show reminded viewers of their homes and the tastes of childhood. One Weibo user wrote, “A Bite of China Season Two makes me have so many words to say. It makes me think of my parents and my grandmother. I haven’t been home for a long time, so I have decided to go back in a few days.”
The show used food as a window to introduce China to the world. Viewers can see how Chinese people love life by loving food. Anyone who wants to know more about Chinese culture and Chinese society should have a bite of the program.
8.How many types of food were covered in this program
A.150. B.More than 150. C.300. D.More than 300.
9.The type of the TV program A Bite of China is _______.
A.a cartoon B.a documentary C.a chat show D.a drama series
10.What’s the Chinese meaning of the underlined sentence
A.粒粒皆辛苦 B.民以食为天
C.一顿不吃饿得慌 D.吃一堑,长一智
11.The third paragraph mainly talks about _______.
A.the details of the first episode
B.the rich types of food of China
C.the relationship between the people and the food
D.the difference between Season One and Season Two
12.Which of the following is NOT mentioned in the passage
A.The show used food as a window to introduce China, to the world.
B.The show told people about history and culture of food in China.
C.The show explained to people why Chinese people love life.
D.The show reminded viewers of their homes and the tastes of childhood.
二、完形填空
Rosa liked making up stories. She was so sure that her classmates believed her from time to time. In fact, the whole class believed her! At first she supposed it was 13 . Now, as she got up to talk before the class, she knew that making up stories had some way of coming back to make you sad.
Rosa’s parents were separated. Nine months out of the year, Rosa lived with her mother in an apartment on Anderson Street. But when summer 14 , she went to her father’s farm in Arizona.
The farm was great! Rosa rode horses and helped with some farm work. Her father, however, was so 15 that he couldn’t find time to go to other places with her. When she arrived each summer, her father would meet her at the airport and take her out to eat. And the day she went back to the city he would always buy her a present.
When summer came to a close, Rosa returned to her mother. At school she heard lots of stories her friends told about their family trips. Rosa wished she had a 16 to talk about too.
Not long after 17 began, Rosa was looking through travel magazines in the school library. They talked about many exciting places, like England and Germany. When Rosa’s friends asked what she had done in the summer, she made up something that was not 18 . Remembering the travel magazines she had read, she told her classmates that she and her father had gone to England.
When the class began studying England, Mr Thomas asked Rosa to tell all the things she could 19 about her trip to England!
13.A.joke B.fun C.turn D.game
14.A.passed B.arrived C.lasted D.changed
15.A.weak B.pleased C.busy D.lonely
16.A.family B.school C.teacher D.farm
17.A.meeting B.school C.summer D.talk
18.A.interesting B.true C.long D.same
19.A.think B.see C.remember D.read
三、语法选择
Many people catch a cold in the springtime or fall. It makes us wonder…if scientists can send a man to the moon, why can't they find a cure for the 20 cold The answer is easy. There are hundreds of kinds of cold viruses(病毒)out there. You 21 know which one you will get, so there isn't a cure for each one.
When a virus 22 your body, your body works hard to fight against it. Blood rushes to your nose and brings congestion(拥堵)with it, so you can't 23 well. But your body is actually “eating" the virus. Your temperature rises and you get a fever but the 24 of your body is killing the virus. You also have a runny nose to stop the virus from getting into your cells(细菌). You may feel very uncomfortable, but actually your 25 body is doing everything it can to kill the cold.
Different people have different remedies(疗法)for colds. In China and some other countries, 26 people might eat chicken soup to feel better. Some people take hot bath and drink warm water. Other people take medicine to stop the fever, congestion, and runny nose.
There is one 27 thing to notice — some scientists say taking medicines when you have a cold is actually bad for you. The virus stays in you 28 because your body doesn't have a way to fight it and kill it. Bodies can do an amazing job on their own. There is a 29 , however, on taking medicine when you have a cold. It goes like this: If it takes about one week to get over a cold if you don't take medicine, but only seven days to get over a cold if you take medicine.
20.
A.awful B.serious C.common D.sudden
21.
A.sometimes B.almost C.usually D.never
22.
A.attacks B.catches C.control D.covers
23.
A.speak B.breathe C.relax D.move
24.
A.heat B.blood C.energy D.pain
25.
A.active B.helpful C.energetic D.wonderful
26.
A.by the way B.for example C.as usual D.from then on
27.
A.interesting B.harmful C.baste D.practical
28.
A.sooner B.later C.longer D.shorter
29.
A.story B.saying C.lie D.joke
四、任务型阅读
Samuel Langhorne Clemens was born in 1835, in the state of Missouri. When he was four, his family moved to the town of Hannibal, Missouri. Hannibal was a port on the Mississippi River, and Clemens loved to watch the big steamboats going up and down the river. He said that all the boys in his school had one ambition in life: to work on a steamboat!
His father died when he was just 12 years old, and Clemens then went to work for a printer to help support his family. He travelled around, and worked in many different cities. But when he was 22, he achieved his ambition—he got a job working on a steamboat. He sailed up and down the wide Mississippi River until the American Civil War began.
He then moved around America, and tried several jobs. He was a soldier, and a silver miner. Then he started working as a writer for a newspaper. It was at that time that he decided to use a pen name for his stories, and he chose the name “Mark Twain”.
The name is interesting. It comes from his days on the steamboats. He used to throw a piece of rope into the river. There was a heavy weight on the end of the rope, and the rope had some marks on it. He used the rope to find how deep the river was. Then he shouted out, “Mark One” or “Mark Twain”, meaning “Mark Two”. Each mark was about two metres, so when he shouted “Mark Twain”, it meant that the river was deep enough for the big boat.
In 1865 Clemens wrote a story about a jumping frog. The story and the writer became famous. In 1867 he toured Europe. He married when he returned, and lived for most of the rest of his in Harfort, Connecticut. He wrote many books, including The Adventures of Tom Sawyer, which he wrote in 1876. He also gave many lectures, and became a very famous and popular man.
Once two of his friends decided to write to him, but they had lost his address. So on the envelope they just wrote “Mark Twain, God knows where”. Several weeks later, they received a replay from the writer. It just said, “He does!”
Samuel Clemens died in 1910. He is considered to be one of America’s most important writers.
30.Where did his family move when Clemens was four
31.What job did Clemens do when he was 22
32.What jobs did Mark Twain try after the American Civil War began
33.When did Clemens begin to use his pen name “Mark Twain”
34.What did “Mark Twain” mean
35.What was his earliest famous story
36.What did the “Mark Twain, God knows where” mean
任务型阅读
When you step into a new environment,you must have a strong wish to fit in. Fitting in means making more friend,having more influence on others and getting more chances to live a happier life. Here is some advice that can help you.
Be confident. Confidence attracts most people. Everyone is special and there is only one person like you in this world. Spend some time thinking about your strong points. If so,you will be alto build up confidence step by step. You won't have much difficulty fitting in.
Be kind to everyone. Kindness is the bridge to your own happiness. When people notice your kindness,they will return it one day. Always give more than you receive,and think more of others thin of yourself. A person who cares for others is popular everywhere.
Be active in group activities. Activities like playing football can help you to be known to others. You may make more friends. At the same time,you'll be surprised to see how much they like yu. Instead of wasting time being alone,go out to dance and sing together with others to develop friendship.
Be optimistic(乐观的). Optimism makes both you and others feel pleased. A pleasant smile costs the least and does the most. Humour catches others’attention as well. People will like you for making them live happily.
If you follow what is mentioned above,you will be accepted by people around you and you will fit in very well and enjoy your new life.
Main idea 37 to fit in a new environment
Here are Some 38 Be confident Confidence attracts most people and nobody is the 39 sas you in this world, so find your strong points and 40 in yourself.
Be kind to everyone Being kind to everyone can bring 41 happiness, and they will return kindness to you so care for others more and 42 always think of yourself.
Be active in group activities Activities can be 43 for you to be known to others, and it's a waste of time to be alone, so join in group activities to develop friendship.
Be optimistic Optimism and 44 make you and others feel 45 , so smile to others and they will like you for making them live happily.
Conclusion 46 the advice above all you will fit in well and enjoy your new life.
根据所给材料将句子补充完整,每空一词。
A TV program has become popular in China recently. It has made people all over China become interested in writing Chinese characters (汉字).
The increasing use of computers and smart phones has left most young people hardly able to write by hand. Many of them are even unable to remember the 10,000 characters used in daily life without electronic help.
CCTV started the Chinese Character Dictation Competition to improve the population’s handwriting skills. Contestants (参与者) on the show were school pupils, but it was found that 70% of adults in the audience (观众) were unable to remember how to write the words “chan chu”.
Because computers allow people to type characters simply by entering pinyin, they don’t need to remember how to write them. “The keyboard age has had a big influence on the handwriting of Chinese characters.” Guan Zhengwen, who designed and directed the show said. He added that he hoped to encourage people to keep it alive as an art form.
Hao Mingjian, an editor of a magazine, putting his heart into Chinese characters, said, “Learning Chinese characters goes on throughout your life. If you stop using them for a long time, it is very likely that you will forget them.”
47.People all over China become writing Chinese characters.
48.As of the increasing use of computers and smart phones, most young people aren’t able to write by hand.
49.CCTV started the Chinese Character Dictation Competition to the population’s handwriting .
50.People are type characters simply by entering pinyin on the computers.
51.If you stop Chinese characters for a long time, it is very likely that you won’t them.
任务型阅读。
4.You may have no idea about how amazing our motherland is. With a history of more than 5,000 years, China has always been a great land to foreigners. In 2008, a documentary (纪录片) called Wild China was performed on BBC before the Beijing Olympics. There were six events in all—“Heart of the Dragon”, “Shangri-La (香格里拉), “Tibet (西藏)”, “Beyond the Great Wall”, “Land of the Panda” and “Tides of Change”. This 300-minute-long documentary surprised the audience with China’s beautiful scenery.
Wild China may be the best documentary of China. You can see the beautiful Himalayas and the Gobi desert. Besides, you can take a look at the hills of Southern China filled with rice fields and the land of the panda. Also, you can discover how silk is collected and the history of the Silk Road.
It is interesting to see what our motherland looks like from foreigners’ eyes. 5.如果你太忙而不能环游中国, you are in luck because Wild China can take you on a journey of our motherland and see our amazingly different types of landscape (风景).
52.When was Wild China shown on BBC
.
53.How many events are there in the documentary called Wild China
.
54.Can you discover how silk is collected and the history of the Silk Road in Wild China
.
55.请将画线部分的英文译成中文。
。
56.请将画线部分的中文译成英文。
.
五、根据短文内容和所给中文提示,写出空白处各单词的正确形式。每空限填一词。
Every Treasure Tells a Story is coming again. The 57 (流行的) TV program shows people about the treasures in ancient China.
Director Pan Yi first saw the Changxin Palace Lamp (灯) in Hebei Museum in 2016. The lamp was 58 (发现) in 1968. It was with a king’s wife over two thousand years 59 (以前).
“For a moment, time seems to have stopped. The lamp really looks like a young girl in the Western Han Dynasty who is smiling and 60 (服务) the king’s wife,” said Pan.
“I wanted to know what she had seen in the palace and what she would think about the 61 (现代的) world if she could come alive,” she added. This interesting idea helps Pan Yi create this amazing program.
The second 62 (季) of the TV show is also made up of 25 parts. 63 (相比较) to the first one, the second is a little closer to the present.
According to the director, the program has 64 (已经) been translated into eight languages, including English, French, Spanish, German and 65 (意大利语).
“Stories need to be better told in different ways, and the things on show need to be connected with China today. It is 66 (有帮助的) for people around the world to better understand our country today.” said Pan Yi.
六、用方框中所给单词的适当形式填空,使短文意思完整正确。(每个单词限用一次。每空限填一个单词。)
help real be she customer test(v.) need buy make brave
“What would you do ” is a TV program on American ABC. The program is started by the news reporter John Quinones. He said, “It 67 popular with many people—both the young and the old. It 68 what people will do when they see someone in trouble. We use the hidden camera. Its purpose is to tell people to 69 people in need.”
Here is last week’s program.
In a cake shop, one acted as a blind woman and the other acted as the shop worker of the shop. When the blind woman came into the shop and 70 a box of cakes, the shop worker cheated her when he gave her the change. He only gave 71 six dollars instead of thirty-four dollars.
Would someone be 72 enough to help the blind woman Yes! A woman customer stopped the shop worker from cheating the blind. Seeing this, several other 73 joined in and asked the shop worker to return the rest money to the blind woman.
At this time, John Quinones appeared and explained that he was 74 a program called “What would you do ” Then, he interviewed the first woman customer. She said that it was necessary to give a hand to the people in need.
A psychologist (心理学家) said, “It’s 75 difficult to take the first step to stand up. Much courage is 76 .”
七、根据下面的对话情景,在每个空白处填上一个适当的句子,使对话的意思连贯完整。
A: Please give me a piece of China Daily.
B: You are lucky! This is the last piece.
A: 77
B: Yes, there’s something new on the front page. You can have a good look at it.
A: It says that a documentary about our country’s history is going to be shown.
B: Yes, you’re right. Would you like to watch it with me
B: 78 . I like documentaries.
B: 79
A: Yes. I often watch documentaries on TV.
B: 80
A: I also like travel programs.
B: So do you like traveling
A: 81 . Traveling opens up my eyes.
B: That’s also a good way to learn about the world.
参考答案:
1.C 2.D 3.A 4.B 5.D 6.A 7.D
【导语】本文主要讲述了美国数学家、天文学家、发明家本杰明·班纳克小时候和帮助完成创建新华盛顿的故事。
1.细节理解题。根据“Benjamin’s grandmother came from England.”可知,他的祖母来自英格兰。故选C。
2.细节理解题。根据“After working many years, she saved enough money to buy a farm.”可知,她有足够多的钱之后买了农场。故选D。
3.细节理解题。根据“She taught him to read, write and do arithmetic.”可知,她教他读书写字算术。故选A。
4.推理判断题。根据“The clock made him famous”可推知,他出名了他的名字被别人知道了。故选B。
5.细节理解题。根据“People from other places began to send hard problems of all kinds to Benjamin to settle.”可知,人们给了他很多各种各样的难题。故选D。
6.推理判断题。根据“but Benjamin Banneker remembered the plans he had helped draw.”可推知,他记忆力很好。故选A。
7.细节理解题。根据“but Benjamin Banneker remembered the plans he had helped draw. He drew each again as he had built each piece of his clock.”可知,在L’ Enfant把所有东西带走之后,本杰明帮助完成了创建新华盛顿的计划使他被铭记。故选D。
8.D 9.B 10.B 11.D 12.C
【导语】本文向我们介绍了《舌尖上的中国》这个电视节目的播出时间、播放频道、节目内容以及所产生的影响。
8.细节理解题。根据“More than 300 types of food were covered in the documentary.”可知,在这部纪录片中包含了300多种食物。故选D。
9.细节理解题。根据“More than 300 types of food were covered in the documentary.”可知,《舌尖上的中国》是一部纪录片。故选B。
10.句意猜测题。“food is what matters most to people”意为“食物对人们来说是最重要的”。结合选项可推出是“民以食为天”的意思。故选B。
11.段落大意题。根据“It is all about food, while the second season cared more about the relationship between the people and the food.”可知,第三段主要介绍了第一季和第二季的区别。故选D。
12.细节理解题。根据“The show reminded viewers of their homes and the tastes of childhood. ... The show used food as a window to introduce China to the world. Viewers can see how Chinese people love life by loving food. Anyone who wants to know more about Chinese culture and Chinese society should have a bite of the program.”可知节目用美食作为向世界介绍中国的窗口,向人们讲述了中国饮食的历史和文化,让观众想起了他们的家和童年的味道。这个节目未向人们解释为什么中国人热爱生活。故选C。
13.B 14.B 15.C 16.A 17.B 18.B 19.C
【导语】本文是一篇记叙文。讲述了罗莎编造自己与父亲夏天去了英国的故事。
13.句意:起初她以为这样很有趣。
joke玩笑;fun有趣;turn轮流;game游戏。由后文“Now, as she got up to talk before the class, she knew that making up stories had some way of coming back to make you sad.”可知现在编故事会以某种方式让你感到悲伤。对比之下,说明开始她觉得是有趣的。故选B。
14.句意:但是当夏天来的时候,她去了她父亲在亚利桑那州的农场。
passed通过;arrived到来;lasted持续;changed改变。由后文“she went to her father’s farm in Arizona.”可知是夏天到来,故选B。
15.句意:然而,她父亲太忙了,他们找不到时间一起去其他地方。
weak弱的;pleased高兴的;busy忙碌的;lonely孤独的。由空后“ he couldn’t find time to go to other places with her.”可知是因为忙碌所以才没空去别的地方。故选C。
16.句意:罗莎希望她能有一个家庭可以谈论。
family家庭;school学校;teacher老师;farm农场。由空前“At school she heard lots of stories her friends told about their family trips”她听到很多朋友讲述家庭旅行的故事,可知她也希望有家庭可以谈论。故选A。
17.句意:开学后不久,罗莎在学校图书馆翻阅旅游杂志。
meeting会议;school学校;summer夏天;talk谈论。由空后“Rosa was looking through travel magazines in the school library. ”可知是在学校,故选B。
18.句意:当罗莎的朋友问她在夏天做了些什么时,她编造了一些不真实的事情。
interesting有趣的;true真实的;long长的;same相同的。由后文“she told her classmates that she and her father had gone to England.”可知这件事情是不真实的,故选B。
19.句意:当班级开始学习英国时,托马斯先生让罗莎尽可能的讲述她记得的在英国旅行的所有事情。
think想;see看见;remember记得;read读。由句意及语境可知托马斯先生让她讲述的是她记得的事情。故选C。
20.C 21.D 22.A 23.B 24.A 25.D 26.B 27.A 28.C 29.D
【分析】文章是一篇说明文,主要介绍了感冒的症状和处理方法,并应该正确对待感冒。
20.句意:这使我们疑惑……如果科学家能把人送往月球,为什么就不能找出一个治疗普通感冒的方法呢?
awful可怕的;serious严重的;common普通的;sudden突然的。根据上文“send a man to the moon”和“Many people catch a cold in the springtime or fall”的比较可推断,和“把人送往月球”相比,为什么“治愈普通感冒”却这么难。故选C。
21.句意:你从不知道你感染了哪一种病毒,因此没有一个治疗每一种感冒病毒的方法。
sometimes有时;almost几乎;usually经常;never从不。根据上文“There are hundreds of kinds of cold viruses(病毒)out there.”和下文“so there isn't a cure for each one.”可知有数百种感冒病毒,如果不知道感染的是哪种病毒,就没有一个对症治疗感冒病毒的方法。结合选项可知要用never表示“从不”。故选D。
22.句意:当一种病毒攻击你的身体,你的身体会很努力地与之作斗争。
attacks攻击;catches抓住;control控制;covers覆盖。根据“your body works hard to fight against it.”可知身体与病毒作斗争,由此推断身体受到了病毒攻击。故选A。
23.句意:血液冲向你的鼻子,造成拥堵,因此你无法很好地呼吸。
speak讲话;breathe呼吸;relax放松;move移动。根据上文“Blood rushes to your nose and brings congestion(拥堵)with it”可知感冒时鼻塞,会引起呼吸不畅。故选B。
24.句意:你的体温升高,发烧了,但是身体的高温正在杀死病毒。
heat热,高温;blood血液;energy能量;pain疼痛。根据上文“Your temperature rises and you get a fewer”和转折词“but”,由此可推断发烧时,身体的高温在杀死病毒。故选A。
25.句意:你可能觉得不舒服,但事实上你奇妙的身体正在尽一切可能杀死感冒。
active活跃的;helpful有帮助的;energetic精力旺盛的;wonderful令人惊奇的。根据题干中“but actually your…body is doing everything it can to kill the cold.”可知身体在尽一切可能杀死感冒病毒,这是我们身体的奇妙之处。故选D。
26.句意:在中国和一些其他国家,举个例子,他们可能会喝鸡汤来缓解病痛。
by the way顺便说下;for example比如;as usual和平时一样;from then on从那时起。根据上文“Different people have different remedies(疗法)for colds. In China and some other countries”可知不同的人有不同的治疗方法,此处以“中国和其他一些国家”举例说明。故选B。
27.句意:有一件有意思的事情需要注意——有些科学家说感冒的时候吃药事实上对你不好。
interesting有趣的;harmful有害的;basic基础的;practical可行的。根据下文“some scientists say taking medicines when you have a cold is actually bad for you.”可知科学家的说法与常规认知相反,可推断这是有意思的事情。故选A。
28.句意:病毒在你体内待更久,因为你的身体没有对抗和杀死它的方法。
sooner更快地,更早地;later较晚地;longer比较久的;shorter比较短的。 根据下文“because your body doesn't have a way to fight it and kill it.”可知身体无法对抗或杀死病毒时,病毒会在体内待更久。故选C。
29.句意:然而,有一个关于感冒时吃药的玩笑。
story故事;saying谚语;lie谎言;joke玩笑。根据下文“It goes like this: If it takes about one week … you take medicine.”如果你不吃药,一周就能治好感冒,但吃药只需七天就能治好感冒。由此可知这是个玩笑话。故选D。
30.The town of Hannibal, Missouri. 31.He worked on a steamboat. 32.He tried several jobs such as a soldier, a silver miner and a writer for a newspaper. 33.When he started working as a writer for a newspaper. 34.It meant that the river was deep enough for the big boat. 35.A story about a jumping frog. 36.It meant they didn’t know the address of Mark Twain.
【导语】本文主要介绍了美国著名作家马克·吐温的人生经历。
30.根据“When he was four, his family moved to the town of Hannibal, Missouri.”可知,Clemens四岁时,他们一家搬到了密苏里州的汉尼拔镇。故填The town of Hannibal, Missouri.
31.根据“But when he was 22, he achieved his ambition—he got a job working on a steamboat.”可知,22岁时,他在一艘汽船上工作。故填He worked on a steamboat.
32.根据“He was a soldier, and a silver miner. Then he started working as a writer for a newspaper.”可知,美国内战开始后,他试过当兵、挖银矿和给报纸写文章等工作。故填He tried several jobs such as a soldier, a silver miner and a writer for a newspaper.
33.根据“It was at that time that he decided to use a pen name for his stories, and he chose the name ‘Mark Twain’.”可知,当他开始在一家报社当作家的时,他开始用笔名“马克·吐温”。故填When he started working as a writer for a newspaper.
34.根据“ Each mark was about two metres, so when he shouted ‘Mark Twain’, it meant that the river was deep enough for the big boat.”可知,“Mark Twain”意味着河水足够深,可以让大船通过。故填It meant that the river was deep enough for the big boat.
35.根据“In 1865 Clemens wrote a story about a jumping frog. The story and the writer became famous.”可知,他最早的成名故事与一只跳蛙相关。故填A story about a jumping frog.
36.根据“Once two of his friends decided to write to him, but they had lost his address. So on the envelope they just wrote ‘Mark Twain, God knows where’.”可知,马克·吐温的两个朋友写信给他,但不知道地址,于是在信封上写“马克·吐温,上帝知道他在哪里”;由此可知这句话表示他们不知道马克·吐温的地址。故填It meant they didn’t know the address of Mark Twain.
37.How 38.suggestions 39.same 40.believe 41.you 42.don't/never 43.helpful 44.humour 45.pleased/happy 46.Follow
【分析】文章大意:文章讲述了适应新环境的四个建议:自信,对人友善,积极参与小组活动和保持乐观。
37.句意:怎么样适应新环境?
根据表格下面都是适应新环境的建议,所以是对方式的提问,故答案填How。
38.句意:这有一些建议。
根据文章第一段第三行Here is some advice that can help you.可知,应该是一些建议,故答案填suggestions。
39.句意:在这个世界上是没有人和你一样的。
根据文章第二段第一行Everyone is special and there is only one person like you in this world可知,没人和你一样,the same as和….一样,故答案填same。
40.句意:找到你的优势然后相信你自己。
根据文章第二段第三行If so,you will be alto build up confidence step by step. You won't have much difficulty fitting in.以及believe in相信,故答案填believe。
41.句意:对每个人友善能给你带来快乐。
根据文章Be kind to everyone. Kindness is the bridge to your own happiness.可知,应该是带给你快乐,故答案填you。
42.句意:不要总是想你自己。
根据文章第三段第二、三行think more of others than of yourself想别人比想自己多,所以应该是不要总想你自己,故答案填don't/never。
43.句意:活动对于让别人知道你是很有帮助的。
根据文章第四段第一行Activities like playing football can help you to be known to others.可知,活动对于你认识其他人很有帮助,故答案填helpful。
44.句意:乐观和幽默让你和其他人感到开心。
根据文章倒数第二段第一行Be optimistic(乐观的). Optimism makes both you and others feel pleased以及最后一行Humour catches others’attention as well. People will like you for making them live happily.可知,是乐观和幽默让你和其他人感到开心,根据前面的乐观是名词,幽默也应该用名词,故答案填humour。
45.句意:乐观和幽默让你和其他人感到开心。
根据文章倒数第二段第一行Be optimistic(乐观的). Optimism makes both you and others feel pleased以及最后一行Humour catches others’attention as well. People will like you for making them live happily.可知,是乐观和幽默让你和其他人感到开心,根据所给空前面的feel后面要跟形容词作表语,故答案填pleased/happy。
46.句意:听从上面的建议你就会很好的适应环境并且有一个很好的新生活。
根据文章最后一段If you follow what is mentioned above,you will be accepted by people around you and you will fit in very well and enjoy your new life. 可知应该是听从,跟上面一栏动词原形放在句首,可知应该用原形,故答案填follow。
47. interested in 48. a result 49. improve skills 50. allowed to 51. using remember
【导语】本文一篇说明文。主要介绍了中国最近流行的电视节目——中国汉字听写大赛,介绍了该节目推出的原因、背景、目的和意义。
47.根据第一段“It has made people all over China become interested in writing Chinese characters (汉字).”可知,全中国的人都对书写汉字感兴趣,故填interested;in。
48.根据第二段“The increasing use of computers and smart phones has left most young people hardly able to write by hand.”可知,电脑和智能手机的使用越来越多,导致大多数年轻人几乎无法手写,即由于电脑和智能手机的使用越来越多,大多数年轻人几乎无法手写。as a result of“由于……”,固定短语,故填a;result。
49.根据第三段“CCTV started the Chinese Character Dictation Competition to improve the population’s handwriting skills.”可知,中央电视台举办汉字听写大赛是为了提高人们的书写技能,故填improve;skills。
50.根据第四段“Because computers allow people to type characters simply by entering pinyin, they don’t need to remember how to write them.”可知,人们只需在电脑上输入拼音就可以打字,即人们被允许通过输入拼音来打字。be allowed to do“被允许做某事”,故填allowed;to。
51.根据第五段“If you stop using them for a long time, it is very likely that you will forget them.”可知,如果你长时间不使用它们,你很可能会忘记它们,即不会记得它们,“记得”remember,故填using;remember。
52.In 2008 53.Six/6 54.Yes/Yes, I can 55.你可能不知道我们的祖国有多神奇 56.If you are too busy to travel around China
【导语】本文主要介绍了介绍我们祖国美丽的一个纪录片——《美丽中国》,从这个纪录片让全世界的人都了解到祖国的大好河山和秀丽的风景。
52.根据“In 2008, a documentary (纪录片) called Wild China was performed on BBC before the Beijing Olympics.”可知,《美丽中国》是在2008年上演的,故填In 2008。
53.根据“There were six events in all”可知,有六个事件。故填Six/6。
54.根据“Also, you can discover how silk is collected and the history of the Silk Road.”可知,可以了解丝绸是如何采集的,以及丝绸之路的历史,故填Yes/Yes, I can。
55.You你;may可能;have no idea about不知道;how amazing多么神奇;our我们的;motherland祖国;is是。故填:你可能不知道我们的祖国有多神奇。
56.if如果,位于句首,所以首字母大写;you你,作主语;too...to...太……而不能……;busy忙的;travel around China环游中国。故填If you are too busy to travel around China。
57.popular 58.found/discovered 59.ago 60.serving 61.modern 62.season 63.Compared 64.already 65.Italian 66.useful/helpful
【导语】本文主要介绍了《如果国宝会说话》这档电视节目中关于长信宫灯的介绍及该节目第二季的相关信息。
57.句意:这档广受欢迎的电视节目向人们介绍中国古代的宝藏。popular“流行的”,形容词,作定语修饰TV program shows。故填popular。
58.句意:这盏灯是1968年发现的。find/discover“发现”,动词。此处是一般过去时的被动语态,结构是be done,动词用其过去分词形式。故填found/discovered。
59.句意:两千多年前,它和一位王的妻子在一起。ago“以前”,副词。故填ago。
60.句意:这盏灯真的很像西汉的一个年轻女孩,微笑着为王的妻子服务。serve“服务”,动词。and连接并列成分,故此处与前文中的smiling一样为现在分词形式。故填serving。
61.句意:“我想知道她在皇宫里看到了什么,如果她能活过来,她会对现代世界有什么看法,”她补充说。modern“现代的”,形容词,作定语修饰名词world。故填modern。
62.句意:这档电视节目的第二季也是由25个部分组成的。season“季”,可数名词,由“is”可知用其单数形式。故填season。
63.句意:与第一季相比,第二季更接近现在。compared to“与……相比”,动词短语,句首首字母大写。故填Compared。
64.句意:据导演介绍,该节目已经被翻译成八种语言,包括英语、法语、西班牙语、德语和意大利语。already“已经”,副词。故填already。
65.句意:据导演介绍,该节目已经被翻译成八种语言,包括英语、法语、西班牙语、德语和意大利语。Italian“意大利语”,名词,作宾语。故填Italian。
66.句意:这有助于世界各地的人们更好地了解我们今天的国家。useful/helpful“有帮助的”,形容词,作表语。故填useful/helpful。
67.is 68.tests 69.help 70.bought 71.her 72.brave 73.customers 74.making 75.really 76.needed
【导语】本文主要介绍美国ABC电台的节目《你会怎么做?》,目的是提醒人们帮助有需要的人。
67.句意:它受到许多人的欢迎——无论是年轻人还是老年人。be popular with“受……欢迎”,主语是it第三人称单数,描述事实,用一般现在时,be动词用is,故填is。
68.句意:它测试人们在看到有麻烦的人时会怎么做。根据“what people will do when they see someone in trouble”可知是指它测试人们在看到有麻烦的人时会怎么做,根据“when they see”中see的动词形式,可知时态用一般现在时,主语是it第三人称单数,谓语动词test“测试”用三单形式。故填tests。
69.句意:它的目的是告诉人们要帮助有需要的人。根据“people in need”可知是指要帮助有需要的人,help“帮助”,tell sb. to do“告诉某人做某事”,故填help。
70.句意:当盲人妇女走进商店买了一盒蛋糕时,当商店工作人员给她零钱时,骗了她。根据“came into the shop and…a box of cakes”可知是指走进商店买了一盒蛋糕时,buy“买”,描述过去的事,用过去式,故填bought。
71.句意:他只给了她6美元,而不是34美元。此处指给这位盲人妇女找零钱,因此是“给她”,she“她”,动词gave后接人称代词宾格,故填her。
72.句意:有没有人能勇敢地帮助这位盲人妇女?根据“enough to help the blind woman”可知是指能勇敢地帮助这位盲人妇女,brave“勇敢的”,故填brave。
73.句意:见状,其他几名顾客也加入进来,要求店员将剩余的钱退还给盲人妇女。根据“A woman customer stopped the shop worker”以及“several other”可知是指除了那位女性顾客外,还有其他几名顾客也加入进来,customer“顾客”,other后接名词复数,故填customers。
74.句意:这时,John Quinones出现了,他解释说,他正在制作一个节目,名为《你会怎么做?》。根据“a program”可知是制作一个节目,make“制作”,空前有was,因此是过去进行时结构,be动词后接动词现在分词形式,表示“正在制作”,故填making。
75.句意:迈出站起来的第一步真的很难。根据“difficult to take the first step to stand up”可知是指真的很难,real“真的”,此处需用副词形式修饰形容词difficult,故填really。
76.句意:需要很大的勇气。根据“difficult to take the first step to stand up. Much courage is”可知站出来的第一步是需要勇气的,need“需要”,主语courage,与“需要”之间是被动关系,结构为be done,故填needed。
77.Is there anything new in today’s newspaper 78.Sure, I’d love to/Yes, I’d love to 79.Do you often watch documentaries on TV 80.What other TV programs do you like 81.Yes, I love it very much/Yes, I do
【导语】本文是A和B两个人的对话。对话主要谈论电视节目的相关内容。
77.根据“Yes, there’s something new on the front page.”可知,设空处为询问今天报纸是否有新内容的一般疑问句。故填Is there anything new in today’s newspaper。
78.根据“Would you like to watch it with me ...I like documentaries.”可知,B喜欢纪录片,所以设空处应作肯定回答。故填Sure, I’d love to/Yes, I’d love to。
79.根据“Yes. I often watch documentaries on TV.”可知,设空处为询问对方是否看纪录片的一般疑问句。故填Do you often watch documentaries on TV。
80.根据“I also like travel programs.”可知,设空处询问对方喜欢看其它什么类型的节目。故填What other TV programs do you like。
81.根据“So do you like traveling...Traveling opens up my eyes.”可知,A认为旅行可以开阔眼界,所以设空处应作肯定回答。故填Yes, I love it very much/Yes, I do。
郑重声明:本文版权归原作者所有,转载文章仅为传播更多信息之目的,如作者信息标记有误,请第一时间联系我们修改或删除,多谢。
![[武汉二调]湖北省武汉市2024届高中毕业生二月调研考试历史](https://www.cyfdjjg.com/daan12-1.jpg)
