2023-2024学年江苏省淮安市七年级(上)期末英语试卷
第I卷选择题。I.听力。A)听下面10段对话,每段对话后有1个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。每段对话读两遍。
1.(1分)What's Simon's favourite festival?
2.(1分)Which girl is Coco?
3.(1分)What does Millie plan to wear at her birthday party?
4.(1分)Which club is Tommy in?
5.(1分)Who cooks breakfast in the family?
A.Jenny.
B.Jenny's mum.
C.Jenny's dad.
6.(1分)What does the woman want to drink?
A.Cola.
B.Juice.
C.Water.
7.(1分)How much are two pairs of socks?
A.2 yuan.
B.3 yuan.
C.4 yuan.
8.(1分)What time does Lucy get up every day?
A.At 5:00.
B.At 6:00.
C.At 6:30.
9.(1分)Where are Daniel and Sandy?
A.In a toy shop.
B.In a clothes shop.
C.In a flower shop.
10.(1分)When is the Open Day in Jack's school?
A.October 8.
B.October 9.
C.October 10.
B)听对话或短文回答问题。你将听到一段对话和两篇短文,各听两遍。
11.(2分)(1)How is the reading room in Alice's school?
A.New.
B.Small.
C.Modern.
(2)When is the reading room open on Friday?
A.In the morning.
B.In the afternoon.
C.In the evening.
12.(3分)
A fashion show
Andy He is wearing a black (1) .
Millie She is wearing (2) jeans.
Helen She looks modern and beautiful in a red (3) dress.
(1)A.coat
B.jacket
C.shirt
(2)A.pink
B.black
C.white
(3)A.cotton
B.silk
C.leather
13.(5分)(1)How many members are there in Peter's family?
A.Three.
B.Four.
C.Five.
(2)What does Peter always have for breakfast?
A.Bread.
B.Eggs.
C.Milk.
(3)Which subject does Peter like best?
A.Chinese.
B.English.
C.PE.
(4)What do they often do after school?
A.Do homework.
B.Play table tennis.
C.Stay at home.
(5)What does Peter think of his life?
A.It's happy.
B.It's busy.
C.It's interesting.
Ⅱ.单项选择。从A、B、C、D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。
14.(1分)It's lunchtime.Hobo wants to eat ______ apple.( )
A./ B.a C.an D.the
15.(1分)Both Millie and I ______ in the school volleyball team.( )
A.be B.am C.is D.are
16.(1分)﹣______ is your brother?
﹣He is thirteen.( )
A.How old B.How tall C.How long D.How much
17.(1分)We can see green trees and beautiful flowers ______ spring.( )
A.in B.at C.on D./
18.(1分)— Do you like this brown shirt,Jack?
— Yes,but it's not my _________.It's too big.( )
A.price B.size C.colour D.style
19.(1分)Sandy's hair is long and she ______ glasses.( )
A.wear B.wears C. wearing D.to wear
20.(1分)Milk tea tastes ______,but it's not good for our health.( )
A.well B.good C.badly D.bad
21.(1分)Bruce doesn't like music,so he ______ buys CDs.( )
A. always B. often C. sometimes D.seldom
22.(1分) On October 31,people in the USA ______ and wear masks to celebrate Halloween.( )
A. wake up B.get up C. dress up D.put up
23.(1分)﹣You look lovely in your new hat,Kitty.
﹣______.( )
A.Thanks B.That's OK
C.All right D.No,I don't
Ⅲ.完形填空。请认真阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。
24.(10分)Mr.Wu wants his students to bring a personal item(个人物品) from home on the first day of school.Jessica isn't sure (1) to bring because she has to show it in class and tell others a little about herself.She goes to her room and (2) .There is Teddy,but her classmates may think she is a baby if they know she still (3) with her bear at night.She has a shelf full of (4) ,but she seldom spends time reading them.The tennis racket(球拍) under her bed catches her eyes.She has tennis lessons in the summer holiday,and she likes (5) .
"What about talking about my love of tennis?"Jessica (6) her mom."It is (7) ,but these postcards from Aunt Mary may tell the class more about you."Mom takes out some postcards (8) a box."But I have never been to(去过) any of these places,"Jessica says."No,but you want to visit (9) .You want to travel around the world.Showing your classmates these postcards may be a great way for everyone to (10) you better.""Mom,will Mr.Wu let me talk all day?It takes hours to talk about all of them."Mom laughs,"Maybe not all day,but he must be happy that you're so willing to share."
(1) A.what B.when C.where D.how
(2) A.looks up B.looks down C.looks out D.looks around
(3) A.eats B.walks C.sleeps D.dances
(4) A.shoes B.toys C.books D.clothes
(5) A.music B.films C.snacks D.sports
(6) A.asks B.tells C.teaches D.wishes
(7) A.bad B.fine C.old D.difficult
(8) A.into B.on C.from D.to
(9) A.it B.them C.that D.there
(10) A.meet B.know C.help D.find
Ⅳ.阅读理解。请认真阅读下列材料,从材料后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。
25.(10分)Joe and his wife live in a new house next to a park.He is very happy with the house because he loves running and he can go for a run in the park before he goes to work every morning.
However,his neighbour tells him there are robbers(抢劫犯) in the park.Joe never takes money with him.How can they rob him if he doesn't have any money?
One morning,his wife asked him to buy some bread on the way home,so he put $10 into the pocket.
When Joe ran in the park,another runner knocked him over(撞倒).The runner said sorry and went on running.Joe put his hand into the pocket and found there was no money.He ran after the runner quickly.He caught(抓住) the runner and asked him to give $10 back.That made the runner feel very afraid.He gave Joe the money and ran away as fast as he could.
Joe bought the bread and went home.He told his wife about his story in the park."You can't believe what happened(发生) to me."She quickly stopped Joe,"I know,you left(遗忘) the money for the bread on the kitchen table."
(1)Joe loves running,so he is happy to live in the house .
A.next to a park
B.near the street
C.next to a library
D.near the workplace
(2)Joe put $10 into the pocket to .
A.give it to the robber
B.buy some bread
C.lend it to his neighbour
D.buy a gift for his wife
(3)Joe found there was no money in his pocket .
A.before the runner knocked him over
B.when he left his home
C.after the runner knocked him over
D.when he got to his home
(4)How did the runner feel when Joe caught him?
A.Angry.
B.Happy.
C.Easy.
D.Afraid.
(5)Who paid for(为……买单) the bread?
A.The neighbour.
B.The runner.
C.Joe's wife.
D.Joe.
26.(10分)After Mr and Mrs Darling go out of the house,there's a small but very bright light in the room.It's flying around quickly.That's Tinker Bell.She is looking for Peter's shadow(影子).She goes into all the drawers(抽屉) in the bedroom.She goes into the wardrobe and into pockets.
Suddenly,the window blows open and Peter Pan jumps into the room.
"Tinker,"he calls softly.He doesn't want to wake the children up.
"Where's my shadow?"
"It's in the chest of drawers,"Tinker says and she flies into the drawer.Her voice is like the tinkle of little golden bells.
Peter is very happy.He tries to stick(粘贴) his shadow to his body again.But he can't.He tries soap from the bathroom,but it doesn't work.He doesn't know what to do.He sits on the floor and begins to cry.Peter's sobs(啜泣)wake Wendy up.She isn't afraid when she sees Peter,just interested.
"Boy,"she says politely."Why are you crying?"
"What's your name?"he asks.
"Wendy,"she replies."What's your name?"
"Peter Pan."
"Where do you live?"
"Second to the right,and straight on until morning."
"What a funny address!Do people write it on your letters?"
"I don't get letters,"he says.
"Does your mother get letters?"Wendy asks.
"I don't have a mother,"he says.He does not have a mother and he doesn't want one.But Wendy thinks this is very sad.
"Oh,Peter,now I understand why you are crying."
—Adapted from Peter Pan
(1)The small but very bright light is .
A.Mr and Mrs Darling
B.Tinker Bell
C.Peter Pan
D.Wendy
(2)Tinker Bell is looking for .
A.Peter's shadow
B.Peter's address
C.Peter's letter
D.Peter's mother
(3)Peter Pan is happy to find his shadow .
A.in the chest of drawers
B.on the floor
C.in Wendy's pocket
D.out of the house
(4)Peter Pan begins to cry because .
A.he doesn't have a mother
B.he doesn't get letters
C.he can't stick his shadow to his body
D.he can't find his shadow
(5)From the story,we know .
A.Wendy is Peter Pan's good friend
B.Peter Pan often gets a lot of letters
C.Peter Pan wants to have a mother
D.the shadow is important to Peter Pan
27.(10分)People find it important to be in good health.To keep healthy,many people go to work on foot.When they start walking,they open the step counter app(计步程序) in their phones to record(记录) how many steps they walk on that day.After a day's walk,some people show the number online,like WeChat or Weibo.This can make them learn from each other and keep exercising.
"This helps me to exercise more and keep a good habit,"Miss Liu said.① "I can also talk about how to keep healthy with my friends on WeChat.We are in the same group to encourage each other and that gives group members the hope that we can keep exercising."②
Miss Wu likes to exercise.③ "After I use the step counter app,everything is different.It's great to exercise with my friends.Sometimes there are prizes(奖品) for those who walk more steps.I really like it."she says.④
Walking is a relaxing and useful way to exercise.Both the old and the young like it.Recording the steps helps people develop a good habit of walking,and people take more interest in walking by showing the number.But don't take the number too seriously(严肃地).
(1)People use the step counter app to .
A.keep them in good health
B.record the time
C.talk with friends online
D.record the number of steps
(2)What does the underlined word "encourage" mean?
A.挑战
B.鼓励
C.介绍
D.保护
(3)We should put "But she is kind of lazy and doesn't want to exercise every day." in .
A.①
B.②
C.③
D.④
(4)Which of the following is TRUE?
A.Miss Liu doesn't like talking about health with friends on WeChat.
B.Every day there are prizes for those who walk more steps.
C.Both Miss Liu and Miss Wu like sharing the number of steps.
D.We should take the number of steps seriously to keep healthy.
(5)What is the best title(标题) of the article?
A.Walking Makes Us Healthy
B.Recording Changes Our Life
C.An Interesting Way to Exercise
D.A Useful App to Keep Exercising
第Ⅱ卷非选择题。V.词汇运用。 A)根据句意,从方框中选择恰当的单词或短语填空。
28.(5分)
comes true;be late for;showing me around;times;less than
(1)Thank you for your school.It's so beautiful.
(2)Eddie is always hungry and he walks to his bowl many a day.
(3)Li Hua wants to play in the next World Cup.I hope his dream .
(4)The parents' meeting begins at two o'clock in the afternoon.Don't it.
(5)Nick often feels tired because he sleeps for seven hours every day.
B)根据句意,用括号中所给单词的正确形式填空。
29.(1分)Mr Wu is our English teacher.We all like (he).
30.(1分)Singing and dancing are Mary's (hobby).
31.(1分)﹣Would you like (play) the game "trick or treat" with us?
﹣That sounds great.
32.(1分)Andy enjoys (watch) short videos on WeChat.It's bad for his eyes.
33.(1分)—Tom,where is your father?
—Oh,he (clean) his car.
VI.完成句子。
34.(2分)Millie每天花半小时乘公共汽车去上学。
It takes Millie half an hour by bus every day.
35.(2分)徐悲鸿擅长画各种各样的马。
Xu Beihong drawing horses.
36.(2分)爸爸让我不要在房子前面的河里游泳。
My father tells me not to in the river the house.
37.(2分)如果你对阅读感兴趣,你可以每周去一次阅读俱乐部。
You can go to the Reading Club if you are reading.
38.(2分)我爷爷经常在空闲时间去公园,因为它是拍照片的好地方。
My grandpa often goes to the park in his because it is a good place to .
VII.任务型阅读。根据短文内容,回答问题(每题答案不超过8个词)。
39.(10分)Nancy is from China.Now she lives in New York with her parents.She meets her friends on her way to New York City's Chinatown.
Susan:Hey,Nancy.Where are you going?
Nancy:I'm going to Chinatown.
Mike:What for?
Nancy:There are Chinese New Year celebrations in Chinatown.
Susan:Oh,I like lion dance shows best.Are there any lion dance shows there,Nancy?
Nancy:Of course.It starts at 2:00 p.m.After that,there's a music and dance show.
Benny:That's my favourite.Can I go with you?
Nancy:Sure.After watching the shows,we can enjoy a meal in Wang's restaurant.
Mike:I'm a foodie,and Chinese food is my favourite.What do you like best during Chinese New Year,Nancy?
Nancy:Well,red packets are my favourite.
Mike:Red packets?
Nancy:Yeah,during the Spring Festival,we children get red packets with money in it.We also give best wishes to each other.
Benny:Wow.I like the Spring Festival.What do people in China usually do during the festival?
Nancy:Before the Spring Festival,people usually give their houses a spring cleaning.On New Year's Eve,there's a big family dinner.All the family members try to be home for it.On the First Day of the New Year,people go out to visit their relatives and friends.The holiday for most people is 7 days.They have a wonderful time.
(1)Where does Nancy live now?
(2)Does Nancy like red packets best?
(3)What do people often do on New Year's Eve?
(4)How long is the holiday for most people during the festival?
(5)What are the children talking about?
VII.书面表达。
40.(20分)人民购物中心是一个休闲、购物的好地方。假如你是七(1)班的李海,打算本周末带来自英国的交换生Lily去逛人民购物中心,请你用英语写一封电子邮件给Lily,向她介绍一下这个购物中心。内容需包括以下要点:
人民购物中心
很大;有三层
一楼:餐馆 品尝各地美食
二楼:电影院 看电影受年轻人欢迎
三楼:许多商店 介绍你喜欢的商店及理由
会见朋友的好地方
要求:
(1)词数在 80﹣100词之间,开头和结尾已经给出,不计入总词数;
(2)内容须包括所有要点,并适当发挥,文中不得出现真实的人名、校名等信息。
Dear Lily,
Welcome to my hometown.I plan to take you to Renmin Shopping Mall this weekend._____
I hope we can have fun there.
Yours,
Li Hai
2023-2024学年江苏省淮安市七年级(上)期末英语试卷
参考答案与试题解析
第I卷选择题。I.听力。A)听下面10段对话,每段对话后有1个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。每段对话读两遍。
1.(1分)What's Simon's favourite festival?
【解答】W:What festival do you like best?Simon?
M:I enjoy eating mooncakes.So the Mid Autumn Festival is my favorite.
2.(1分)Which girl is Coco?
【解答】M:Mary,do you have any new friends here?
W:Yes.Look.The girl with short hair is my new friend Coco.
3.(1分)What does Millie plan to wear at her birthday party?
【解答】略
M:What do you plan to wear at your birthday party,Millie?
W:I plan to wear sports clothes and a pair of trainers.
4.(1分)Which club is Tommy in?
【解答】略
W:Tommy.Which club are you in
M:The football club.
5.(1分)Who cooks breakfast in the family?
A.Jenny.
B.Jenny's mum.
C.Jenny's dad.
【解答】略
M:Jenny, who cooks breakfast in your family.
W:My mom.
6.(1分)What does the woman want to drink?
A.Cola.
B.Juice.
C.Water.
【解答】略
M:Good morning.Cola or juice,please.
W:Well .They are a little cold.I'd like a cup of warm water.
7.(1分)How much are two pairs of socks?
A.2 yuan.
B.3 yuan.
C.4 yuan.
【解答】略
M:Excuse me.How much are these socks?
W:¥2 for one pair and¥3 for two pairs.
8.(1分)What time does Lucy get up every day?
A.At 5:00.
B.At 6:00.
C.At 6:30.
【解答】略
M:Lucy,what time do you get up every day?
W:At 6:30.
9.(1分)Where are Daniel and Sandy?
A.In a toy shop.
B.In a clothes shop.
C.In a flower shop.
【解答】略
W:Daniel.This t shirt matches your jeans.Why not try it on?
M:Ok. Sandy.I like the color red.
10.(1分)When is the Open Day in Jack's school?
A.October 8.
B.October 9.
C.October 10.
【解答】略
W:What's the date today?Jack?
M:It's October 9th.Oh, Tomorrow is our open day.
B)听对话或短文回答问题。你将听到一段对话和两篇短文,各听两遍。
11.(2分)(1)How is the reading room in Alice's school?
A.New.
B.Small.
C.Modern.
(2)When is the reading room open on Friday?
A.In the morning.
B.In the afternoon.
C.In the evening.
【解答】略
M:Do you have a reading room in your school?Alice?
W:Yes.We have a new reading room.
M:Really?When is it open?
W:It's open from 8:00 am to 5:30 pm.But on Friday,it is only open in the afternoon.
M:Do you often read there?
W:Sure.Reading is fun.
12.(3分)
A fashion show
Andy He is wearing a black (1) .
Millie She is wearing (2) jeans.
Helen She looks modern and beautiful in a red (3) dress.
(1)A.coat
B.jacket
C.shirt
(2)A.pink
B.black
C.white
(3)A.cotton
B.silk
C.leather
【解答】略
Welcome to our fashion show.Look.Andy is wearing a black coat.The coat is made of cotton.
He looks smart.Now Milly is coming.She is wearing white jeans.Young people really like jeans.
Here comes Helen.She is wearing a red silk dress.She looks modern and beautiful.
13.(5分)(1)How many members are there in Peter's family?
A.Three.
B.Four.
C.Five.
(2)What does Peter always have for breakfast?
A.Bread.
B.Eggs.
C.Milk.
(3)Which subject does Peter like best?
A.Chinese.
B.English.
C.PE.
(4)What do they often do after school?
A.Do homework.
B.Play table tennis.
C.Stay at home.
(5)What does Peter think of his life?
A.It's happy.
B.It's busy.
C.It's interesting.
【解答】略
Hi,everyone.I'm Peter.I'm 13 years old.And I live with my family at Huaian.I have a sister.She is 15 years old.We love our parents.I usually get up at 7o'clock.For breakfast I always have some bread.But my sister likes eggs and milk.We go to school from Monday to Friday.I have many lessons at school such as Chinese,English and history.I like PE best.We don't have much homework.So we often play table tennis after school.In the evening,our mother cooks delicious food for us.We live a happy life.
Ⅱ.单项选择。从A、B、C、D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。
14.(1分)It's lunchtime.Hobo wants to eat ______ apple.( )
A./ B.a C.an D.the
【解答】定冠词the常用来表特指;不定冠词泛指"一个,一次"等,不定冠词a用于以辅音音素开头的单词或字母前,不定冠词an用于以元音音素开头的单词或字母前,零冠词是指不加冠词。由句意可知题中表泛指,apple发音以元音音素开头,其前用不定冠词an。
故选:C。
15.(1分)Both Millie and I ______ in the school volleyball team.( )
A.be B.am C.is D.are
【解答】be原形;am通常与I连用;is用于单数;are用于复数。主语"米莉和我"复数,用are。
故选:D。
16.(1分)﹣______ is your brother?
﹣He is thirteen.( )
A.How old B.How tall C.How long D.How much
【解答】How old多大年龄;How tall多高;How long多长时间;How much多少(钱)。根据答句He is thirteen.(他十三岁了)可知问句提问年龄。
故选:A。
17.(1分)We can see green trees and beautiful flowers ______ spring.( )
A.in B.at C.on D./
【解答】in其后加早中晚,月份,季节,年份等;at其后加具体时刻;on其后加星期或具体的某一天;spring(春天)指的是季节,因此这里应用介词in。
故选:A。
18.(1分)— Do you like this brown shirt,Jack?
— Yes,but it's not my _________.It's too big.( )
A.price B.size C.colour D.style
【解答】price价格;size尺寸;colour颜色;style款式。根据"It's too big.(它太大了。)"可知,太大了,说明尺寸不合适。
故选:B。
19.(1分)Sandy's hair is long and she ______ glasses.( )
A.wear B.wears C. wearing D.to wear
【解答】wear戴,动词原形;wears第三人称单数形式;wearing动名词/现在分词;to wear不定式。主语she第三人称单数,谓语动词用第三人称单数形式wears。
故选:B。
20.(1分)Milk tea tastes ______,but it's not good for our health.( )
A.well B.good C.badly D.bad
【解答】well好地,副词;good好的,形容词;badly坏地,副词;bad坏的,形容词。根据but it's not good for our health(但是对我们的健康不好)可知句意前后为转折关系,意思应为"奶茶味道很好,但是对我们的健康不好",tastes(尝起来)是系动词,后面跟形容词作表语。
故选:B。
21.(1分)Bruce doesn't like music,so he ______ buys CDs.( )
A. always B. often C. sometimes D.seldom
【解答】A.总是;B.经常;C.有时;D.很少。根据Bruce doesn't like music(布鲁斯不喜欢音乐)可知,他很少买CD。
故选:D。
22.(1分) On October 31,people in the USA ______ and wear masks to celebrate Halloween.( )
A. wake up B.get up C. dress up D.put up
【解答】A.醒来;B.起床;C.打扮;D.举起。根据to celebrate Halloween(庆祝万圣节)可知10月31日,美国人会盛装打扮,戴上面具来庆祝万圣节。
故选:C。
23.(1分)﹣You look lovely in your new hat,Kitty.
﹣______.( )
A.Thanks B.That's OK
C.All right D.No,I don't
【解答】A谢谢你;B没关系;C好吧;D不,我没有。根据上文You look lovely in your new hat(你戴这个新帽子看起来很可爱)可知上文表示赞美,下文要表示感谢。
故选:A。
Ⅲ.完形填空。请认真阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。
24.(10分)Mr.Wu wants his students to bring a personal item(个人物品) from home on the first day of school.Jessica isn't sure (1) A to bring because she has to show it in class and tell others a little about herself.She goes to her room and (2) D .There is Teddy,but her classmates may think she is a baby if they know she still (3) C with her bear at night.She has a shelf full of (4) C ,but she seldom spends time reading them.The tennis racket(球拍) under her bed catches her eyes.She has tennis lessons in the summer holiday,and she likes (5) D .
"What about talking about my love of tennis?"Jessica (6) A her mom."It is (7) B ,but these postcards from Aunt Mary may tell the class more about you."Mom takes out some postcards (8) C a box."But I have never been to(去过) any of these places,"Jessica says."No,but you want to visit (9) B .You want to travel around the world.Showing your classmates these postcards may be a great way for everyone to (10) B you better.""Mom,will Mr.Wu let me talk all day?It takes hours to talk about all of them."Mom laughs,"Maybe not all day,but he must be happy that you're so willing to share."
(1) A.what B.when C.where D.how
(2) A.looks up B.looks down C.looks out D.looks around
(3) A.eats B.walks C.sleeps D.dances
(4) A.shoes B.toys C.books D.clothes
(5) A.music B.films C.snacks D.sports
(6) A.asks B.tells C.teaches D.wishes
(7) A.bad B.fine C.old D.difficult
(8) A.into B.on C.from D.to
(9) A.it B.them C.that D.there
(10) A.meet B.know C.help D.find
【解答】(1)考查疑问代词。句意:Jessica不确定要带什么,因为她必须在课堂上展示,并向别人介绍一下她自己。A.所……的事物;B.当……时,表时间;C.在……地方,表地点;D.怎样、如何,表方式。根据语境,这里指Jessica不确定要带"什么物品",应用疑问代词what,构成what to do复合不定式结构。故选A。
(2)考查动词短语。句意:她回到自己的房间,环顾四周。A.向上看;B.向下看;C.向外看;D.环顾四周。根据语境,这里指她在房间里找合适的物品,应用look around(环顾四周)复合语境。故选D。
(3)考查动词。句意:有泰迪熊,但如果她的同学知道她晚上还和她的熊一起睡觉,他们可能会认为她是个婴儿。A.吃;B.走路,步行;C.睡觉;D.跳舞。根据语境及关键信息at night(在晚上)可知,这里指她晚上和泰迪熊一起"睡觉"。故选C。
(4)考查名词。句意:她有一书架的书,但她很少花时间阅读它们。A.鞋子;B.玩具;C.书;D.衣服。根据语境及关键信息reading them(阅读它们)可知,这里指"书、书籍"符合文意。故选C。
(5)考查名词。句意:她在暑假有网球课,她喜欢运动。A.音乐;B.电影;C.小吃;D.运动。根据语境及关键信息has tennis lessons(上网球课)可知,这里指她喜欢"运动"。故选D。
(6)考查动词。句意:Jessica问她妈妈。A.询问;B.告诉;C.教、教学;D.希望。根据语境及上文问句可知,这里指Jessica"询问"妈妈的建议,应用ask符合文意。故选A。
(7)考查形容词。句意:很好,但是Mary阿姨寄来的这些明信片可能会让同学们更多地了解你。A.坏的,糟糕的;B.好的,不错;C.老的,旧的;D.困难的。根据语境及下文的but(但是)可知,这里指妈妈先是认为Jessica的想法很好,但是又给她提出了其它建议。设空处应用fine符合文意。故选B。
(8)考查介词。句意:妈妈从盒子里拿出一些明信片。A.在……里面;B.在……上面;C.从……,来自;D.到。根据语境,这里指"从箱子里拿出",应用介词from符合语境。故选C。
(9)考查代词。句意:不,但你想去参观它们。A.它;第三人称单数形式;B.它们;第三人称复数形式的宾格;C.那个;指示代词;D.那里。根据语境及关键信息these places(这些地方)可知,这里应用代词them指代上文的复数形式these places,指"去这些地方参观"。故选B。
(10)考查动词。句意:给你的同学看这些明信片可能是一个让大家更好地了解你的好方法。A.遇见;B.知道,了解;C.帮助;D.发现。根据语境,这里指让每个人更好地"了解"她,应用动词know(了解)符合文意。故选B。
Ⅳ.阅读理解。请认真阅读下列材料,从材料后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。
25.(10分)Joe and his wife live in a new house next to a park.He is very happy with the house because he loves running and he can go for a run in the park before he goes to work every morning.
However,his neighbour tells him there are robbers(抢劫犯) in the park.Joe never takes money with him.How can they rob him if he doesn't have any money?
One morning,his wife asked him to buy some bread on the way home,so he put $10 into the pocket.
When Joe ran in the park,another runner knocked him over(撞倒).The runner said sorry and went on running.Joe put his hand into the pocket and found there was no money.He ran after the runner quickly.He caught(抓住) the runner and asked him to give $10 back.That made the runner feel very afraid.He gave Joe the money and ran away as fast as he could.
Joe bought the bread and went home.He told his wife about his story in the park."You can't believe what happened(发生) to me."She quickly stopped Joe,"I know,you left(遗忘) the money for the bread on the kitchen table."
(1)Joe loves running,so he is happy to live in the house A .
A.next to a park
B.near the street
C.next to a library
D.near the workplace
(2)Joe put $10 into the pocket to B .
A.give it to the robber
B.buy some bread
C.lend it to his neighbour
D.buy a gift for his wife
(3)Joe found there was no money in his pocket C .
A.before the runner knocked him over
B.when he left his home
C.after the runner knocked him over
D.when he got to his home
(4)How did the runner feel when Joe caught him? D
A.Angry.
B.Happy.
C.Easy.
D.Afraid.
(5)Who paid for(为……买单) the bread? B
A.The neighbour.
B.The runner.
C.Joe's wife.
D.Joe.
【解答】(1)细节理解题。根据第一段Joe and his wife live in a new house next to a park.He is very happy with the house because he loves running and he can go for a run in the park before he goes to work every morning.(乔和他的妻子住在公园旁边的新房子里。他对这所房子很满意,因为他喜欢跑步,每天早上上班前他可以去公园跑步。)可知,乔很高兴住在公园旁的房子里。故选A。
(2)细节理解题。根据第三段One morning,his wife asked him to buy some bread on the way home,so he put $10 into the pocket.(一天早上,他的妻子让他在回家的路上买些面包,于是他往口袋里塞了10美元。)可知,乔把10美元放进口袋里是想买一些面包。故选B。
(3)细节理解题。根据第四段When Joe ran in the park,another runner knocked him over.The runner said sorry and went on running.Joe put his hand into the pocket and found there was no money(当乔在公园跑步时,另一个跑步者把他撞倒了。跑步者说了声对不起,然后继续跑。乔把手伸进口袋,发现没有钱。)可知,乔在跑步者把他撞倒之后发现口袋里没有钱了。故选C。
(4)细节理解题。根据第四段That made the runner feel very afraid.(那使跑步者感到非常害怕。)可知,当乔抓住跑步者时,跑步者感到害怕。故选D。
(5)推理判断题。根据第四段He gave Joe the money and ran away as fast as he could.(他把钱给了乔,然后尽快地跑掉了。)以及最后一段She quickly stopped Joe,"I know,you left the money for the bread on the kitchen table."(她赶紧拦住乔,"我知道,你把买面包的钱留在厨房桌子上了。")可知,乔用跑步者的钱买了面包。故选B。
26.(10分)After Mr and Mrs Darling go out of the house,there's a small but very bright light in the room.It's flying around quickly.That's Tinker Bell.She is looking for Peter's shadow(影子).She goes into all the drawers(抽屉) in the bedroom.She goes into the wardrobe and into pockets.
Suddenly,the window blows open and Peter Pan jumps into the room.
"Tinker,"he calls softly.He doesn't want to wake the children up.
"Where's my shadow?"
"It's in the chest of drawers,"Tinker says and she flies into the drawer.Her voice is like the tinkle of little golden bells.
Peter is very happy.He tries to stick(粘贴) his shadow to his body again.But he can't.He tries soap from the bathroom,but it doesn't work.He doesn't know what to do.He sits on the floor and begins to cry.Peter's sobs(啜泣)wake Wendy up.She isn't afraid when she sees Peter,just interested.
"Boy,"she says politely."Why are you crying?"
"What's your name?"he asks.
"Wendy,"she replies."What's your name?"
"Peter Pan."
"Where do you live?"
"Second to the right,and straight on until morning."
"What a funny address!Do people write it on your letters?"
"I don't get letters,"he says.
"Does your mother get letters?"Wendy asks.
"I don't have a mother,"he says.He does not have a mother and he doesn't want one.But Wendy thinks this is very sad.
"Oh,Peter,now I understand why you are crying."
—Adapted from Peter Pan
(1)The small but very bright light is B .
A.Mr and Mrs Darling
B.Tinker Bell
C.Peter Pan
D.Wendy
(2)Tinker Bell is looking for A .
A.Peter's shadow
B.Peter's address
C.Peter's letter
D.Peter's mother
(3)Peter Pan is happy to find his shadow A .
A.in the chest of drawers
B.on the floor
C.in Wendy's pocket
D.out of the house
(4)Peter Pan begins to cry because C .
A.he doesn't have a mother
B.he doesn't get letters
C.he can't stick his shadow to his body
D.he can't find his shadow
(5)From the story,we know D .
A.Wendy is Peter Pan's good friend
B.Peter Pan often gets a lot of letters
C.Peter Pan wants to have a mother
D.the shadow is important to Peter Pan
【解答】(1)细节理解题。根据第一段After Mr and Mrs Darling go out of the house,there's a small but very bright light in the room.It's flying around quickly.That's Tinker Bell.(达林先生和达林太太出门后,房间里有一盏虽小但很亮的灯。它飞得很快。那是小叮当。)可知是小叮当。故选B。
(2)细节理解题。根据第一段That's Tinker Bell.She is looking for Peter's shadow(影子).(那是小叮当。她在寻找彼得的影子。)可知小叮当在寻找彼得的影子。故选A。
(3)细节理解题。根据第五段"It's in the chest of drawers,"Tinker says and she flies into the drawer. ("它在五斗橱里。"小叮当说着,她飞进了抽屉。)可知它在五斗橱里。故选A。
(4)细节理解题。根据第六段He tries to stick(粘贴) his shadow to his body again.But he can't.He tries soap from the bathroom,but it doesn't work.He doesn't know what to do.He sits on the floor and begins to cry.(他试图再次把影子粘在身上。但是他不能。他试着用浴室里的肥皂,但没有用。他不知道该怎么办。他坐在地板上哭了起来。)可知他哭是因为他不能把影子粘在身上。故选C。
(5)细节理解题。根据第六段He tries to stick(粘贴) his shadow to his body again.But he can't.He tries soap from the bathroom,but it doesn't work.He doesn't know what to do.He sits on the floor and begins to cry.(他试图再次把影子粘在身上。但是他不能。他试着用浴室里的肥皂,但没有用。他不知道该怎么办。他坐在地板上哭了起来。)可知影子对他很重要。故选D。
27.(10分)People find it important to be in good health.To keep healthy,many people go to work on foot.When they start walking,they open the step counter app(计步程序) in their phones to record(记录) how many steps they walk on that day.After a day's walk,some people show the number online,like WeChat or Weibo.This can make them learn from each other and keep exercising.
"This helps me to exercise more and keep a good habit,"Miss Liu said.① "I can also talk about how to keep healthy with my friends on WeChat.We are in the same group to encourage each other and that gives group members the hope that we can keep exercising."②
Miss Wu likes to exercise.③ "After I use the step counter app,everything is different.It's great to exercise with my friends.Sometimes there are prizes(奖品) for those who walk more steps.I really like it."she says.④
Walking is a relaxing and useful way to exercise.Both the old and the young like it.Recording the steps helps people develop a good habit of walking,and people take more interest in walking by showing the number.But don't take the number too seriously(严肃地).
(1)People use the step counter app to D .
A.keep them in good health
B.record the time
C.talk with friends online
D.record the number of steps
(2)What does the underlined word "encourage" mean? B
A.挑战
B.鼓励
C.介绍
D.保护
(3)We should put "But she is kind of lazy and doesn't want to exercise every day." in C .
A.①
B.②
C.③
D.④
(4)Which of the following is TRUE? C
A.Miss Liu doesn't like talking about health with friends on WeChat.
B.Every day there are prizes for those who walk more steps.
C.Both Miss Liu and Miss Wu like sharing the number of steps.
D.We should take the number of steps seriously to keep healthy.
(5)What is the best title(标题) of the article? D
A.Walking Makes Us Healthy
B.Recording Changes Our Life
C.An Interesting Way to Exercise
D.A Useful App to Keep Exercising
【解答】(1)细节理解题。根据第一段When they start walking,they open the step counter app(计步程序) in their phones to record(记录) how many steps they walk on that day.(当他们开始走路时,他们会打开计步程序在他们的手机中记录他们那天走了多少步。)可知,人们会打开计步程序在他们的手机中记录他们那天走了多少步。故选D。
(2)词义猜测题。根据第二段We are in the same group to encourage each other and that gives group members the hope that we can keep exercising.(我们在同一个小组中互相鼓励,这给了小组成员希望,我们可以继续锻炼。")可知, "encourage意思是鼓励。故选B。
(3)推理判断题。根据第三段"After I use the step counter app,everything is different.It's great to exercise with my friends.Sometimes there are prizes(奖品) for those who walk more steps.I really like it."she says.("我使用了步数器应用程序后,一切都不一样了。和朋友一起锻炼很好。对于那些走得更远的人有时还有奖品。我真的很喜欢。"她说。)可知,But she is kind of lazy and doesn't want to exercise every day." 但她有点懒,不想每天都锻炼。放在此处符合情境。故选C。
(4)细节理解题。根据第二段"This helps me to exercise more and keep a good habit,"Miss Liu said.(刘女士说:"这有助于我多锻炼身体,养成好习惯。")以及第三段Miss Wu likes to exercise. "After I use the step counter app,everything is different.It's great to exercise with my friends.Sometimes there are prizes(奖品) for those who walk more steps.I really like it."she says.(吴女士喜欢运动。我使用了步数器应用程序后,一切都不一样了。和朋友一起锻炼很好。对于那些走得更远的人有时还有奖品。我真的很喜欢。"她说。)可知,刘女士和吴女士都喜欢分享步数。故选C。
(5)标题归纳题。根据第一段People find it important to be in good health.To keep healthy,many people go to work on foot.When they start walking,they open the step counter app(计步程序) in their phones to record(记录) how many steps they walk on that day.After a day's walk,some people show the number online,like WeChat or Weibo.This can make them learn from each other and keep exercising.(人们发现保持健康很重要。为了保持健康,许多人步行上班。当他们开始走路时,他们会打开计步程序在他们的手机中记录他们那天走了多少步。散步一天后,一些人会在网上显示步数,比如微信或微博。这可以让他们相互学习并继续锻炼。)可知,文章最佳标题是一个保持锻炼的有用应用程序。故选D。
第Ⅱ卷非选择题。V.词汇运用。 A)根据句意,从方框中选择恰当的单词或短语填空。
28.(5分)
comes true;be late for;showing me around;times;less than
(1)Thank you for showing me around your school.It's so beautiful.
(2)Eddie is always hungry and he walks to his bowl many times a day.
(3)Li Hua wants to play in the next World Cup.I hope his dream will come true .
(4)The parents' meeting begins at two o'clock in the afternoon.Don't be late for it.
(5)Nick often feels tired because he sleeps for less than seven hours every day.
【解答】(1)考查动词短语。句意:谢谢你带我参观你的学校。它太美了。根据your school(你的学校)可知,此处是说"谢谢你带我参观你的学校。"showing me around"带我参观"符合题意。for是介词,后跟动名词。故填:showing me around。
(2)考查可数名词复数。句意:埃迪总是很饿,他每天都会走到他的碗边很多次。根据Eddie is always hungry(埃迪总是很饿)可知,此处是说"他每天都会走到他的碗边很多次。"times"次数"符合题意。many(很多)后跟可数名词复数。故填:times。
(3)考查动词短语。句意:李华想参加下一届世界杯。我希望他的梦想会实现。根据Li Hua wants to play in the next World Cup.(李华想参加下一届世界杯。)可知,此处是说"我希望他的梦想会实现。"come true"实现"符合题意。是一般将来时,所以动词用will come true。故填:will come true。
(4)考查动词短语。句意:家长会下午两点开始。别迟到了。根据The parents' meeting begins at two o'clock in the afternoon.(家长会下午两点开始。)可知,此处是说"别迟到了。"be late for"迟到"符合题意。放在助动词Don't后要用动词原形。故填:be late for。
(5)考查副词短语。句意:尼克经常感到疲倦,因为他每天睡觉不到七个小时。根据Nick often feels tired(尼克经常感到疲倦)可知,此处是说"因为他每天睡觉不到七个小时。"less than"少于"符合题意。故填:less than。
B)根据句意,用括号中所给单词的正确形式填空。
29.(1分)Mr Wu is our English teacher.We all like him (he).
【解答】Mr Wu"吴先生"一个人,根据动词like"喜欢"可知,后跟he的宾格him"他".
故答案为:him.
30.(1分)Singing and dancing are Mary's hobbies (hobby).
【解答】从Singing and dancing 这里主语是两种爱好,后面的名词应该用复数形式hobbies.
故填hobbies.
31.(1分)﹣Would you like to play (play) the game "trick or treat" with us?
﹣That sounds great.
【解答】play玩。根据观察可知题干使用了would like to do sth句型,意思是"想干某事",空格处填to play。
故答案为:to play。
32.(1分)Andy enjoys watching (watch) short videos on WeChat.It's bad for his eyes.
【解答】watch观看。根据观察可知题干使用了enjoy doing sth句型,意思是"喜欢干某事",空格处填watching。
故答案为:watching。
33.(1分)—Tom,where is your father?
—Oh,he is cleaning (clean) his car.
【解答】clean,动词,清洗。根据问句Tom,where is your father?(汤姆,你爸爸在哪里?)可知,答句应该是需要表示"他正在清洗他的汽车。",时态为现在进行时,要使用be doing 结构表示正在做某事。he为第三人称,所以be用is,clean的现在分词的形式是cleaning。
故填:is cleaning。
VI.完成句子。
34.(2分)Millie每天花半小时乘公共汽车去上学。
It takes Millie half an hour to go to school by bus every day.
【解答】go to school上学。根据中英文句子对比可知题干使用了it takes sb some time to do sth句型,意思是"某人花多长时间干某事",空格处填to go to school。
故答案为:to go to school。
35.(2分)徐悲鸿擅长画各种各样的马。
Xu Beihong is good at drawing kinds of horses.
【解答】be good at擅长;kinds of各种各样的。本句时态是一般现在时,主语Xu Beihong是单数第三人称,be动词用is。
故答案为:is good at;kinds of。
36.(2分)爸爸让我不要在房子前面的河里游泳。
My father tells me not to swim in the river in front of the house.
【解答】根据题干,可知swim"游泳";in front of"在……的前面"。tell sb not to do sth"告诉某人不要做某事"。
故答案为:swim;in front of。
37.(2分)如果你对阅读感兴趣,你可以每周去一次阅读俱乐部。
You can go to the Reading Club once if you are interested in reading.
【解答】结合句意可知,空格部分分别意为"一次"和"对......感兴趣";once意为"一次",为副词;be interested in为固定搭配,意为"对......感兴趣"。
故填:once;interested in。
38.(2分)我爷爷经常在空闲时间去公园,因为它是拍照片的好地方。
My grandpa often goes to the park in his free time because it is a good place to take photos .
【解答】根据句意可知,空格部分分别意为"空闲时间"和"拍照";in one's free time为固定搭配,意为"在某人空闲时间";take photos为固定搭配,意为"拍照",用动词不定式作place的后置定语,前面有to,因此take用动词原形。
故填:free time;take photos。
VII.任务型阅读。根据短文内容,回答问题(每题答案不超过8个词)。
39.(10分)Nancy is from China.Now she lives in New York with her parents.She meets her friends on her way to New York City's Chinatown.
Susan:Hey,Nancy.Where are you going?
Nancy:I'm going to Chinatown.
Mike:What for?
Nancy:There are Chinese New Year celebrations in Chinatown.
Susan:Oh,I like lion dance shows best.Are there any lion dance shows there,Nancy?
Nancy:Of course.It starts at 2:00 p.m.After that,there's a music and dance show.
Benny:That's my favourite.Can I go with you?
Nancy:Sure.After watching the shows,we can enjoy a meal in Wang's restaurant.
Mike:I'm a foodie,and Chinese food is my favourite.What do you like best during Chinese New Year,Nancy?
Nancy:Well,red packets are my favourite.
Mike:Red packets?
Nancy:Yeah,during the Spring Festival,we children get red packets with money in it.We also give best wishes to each other.
Benny:Wow.I like the Spring Festival.What do people in China usually do during the festival?
Nancy:Before the Spring Festival,people usually give their houses a spring cleaning.On New Year's Eve,there's a big family dinner.All the family members try to be home for it.On the First Day of the New Year,people go out to visit their relatives and friends.The holiday for most people is 7 days.They have a wonderful time.
(1)Where does Nancy live now?
In New York.
(2)Does Nancy like red packets best?
Yes,she does.
(3)What do people often do on New Year's Eve?
They often have a big family dinner.
(4)How long is the holiday for most people during the festival?
7 days.
(5)What are the children talking about?
The Spring Festival.
【解答】(1)细节理解题。根据第一段Now she lives in New York with her parents.(现在她和父母住在纽约。)可知她现在住在纽约。故填In New York.
(2)细节理解题。根据第十一段Well,red packets are my favourite.(嗯,红包是我的最爱。)可知红包是她的最爱。故填Yes,she does.
(3)细节理解题。根据最后一段On New Year's Eve,there's a big family dinner.All the family members try to be home for it.(在除夕夜,有一个丰盛的家庭晚餐。所有的家庭成员都想回家。)可知除夕夜,人们吃丰盛的家庭晚餐。故填They often have a big family dinner.
(4)细节理解题。根据最后一段The holiday for most people is 7 days.(大多数人的假期是7天。)可知大多数人的假期是7天。故填7 days.
(5)主旨大意题。通读全文可知孩子们在讨论春节。故填The Spring Festival.
VII.书面表达。
40.(20分)人民购物中心是一个休闲、购物的好地方。假如你是七(1)班的李海,打算本周末带来自英国的交换生Lily去逛人民购物中心,请你用英语写一封电子邮件给Lily,向她介绍一下这个购物中心。内容需包括以下要点:
人民购物中心
很大;有三层
一楼:餐馆 品尝各地美食
二楼:电影院 看电影受年轻人欢迎
三楼:许多商店 介绍你喜欢的商店及理由
会见朋友的好地方
要求:
(1)词数在 80﹣100词之间,开头和结尾已经给出,不计入总词数;
(2)内容须包括所有要点,并适当发挥,文中不得出现真实的人名、校名等信息。
Dear Lily,
Welcome to my hometown.I plan to take you to Renmin Shopping Mall this weekend._____
I hope we can have fun there.
Yours,
Li Hai
【解答】Dear Lily,
Welcome to my hometown.I plan to take you to Renmin Shopping Mall this weekend.The mall is immense,boasting three floors of diverse attractions.(很大;有三层)On the ground floor,we can enjoy a variety of restaurants serving delicious food from all over China.(介绍一楼情况)Ascending to the second floor,we will find a cinema that is highly popular.【高分句型一】Watching movies is popular among young people.(介绍二楼情况)The third floor is a shopping paradise,with a wide range of stores offering everything from fashion to electronics.I particularly recommend visiting the bookstore,as it has a great selection of books,including many that might interest you.【高分句型二】(介绍三楼情况)Moreover,the mall is an ideal place to meet friends.With its combination of entertainment,dining,and shopping,it offers something for everyone.(会见朋友的好地方)
I hope we can have fun there.
Yours,
Li Hai
郑重声明:本文版权归原作者所有,转载文章仅为传播更多信息之目的,如作者信息标记有误,请第一时间联系我们修改或删除,多谢。
