浙江省宁波市北仑区2023-2024七年级上学期期末英语试卷(含解析无听力音频及原文)

2023-2024学年浙江省宁波市北仑区七年级(上)期末英语试卷
卷一听力部分 一、听小对话,选择图片 本部分共有5道小题,每小题你将听到一段对话,每段对话只听一遍。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1.(1分)What's that in English?
2.(1分)When is the girl's birthday?
3.(1分)Where are Linda's keys?
4.(1分)What's Peter's telephone number?
5.(1分)What does Lily have for breakfast?
二、听长对话,回答问题 本部分共有5道小题,你将听到三段较长对话,每段对话听两遍。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。
6.(3分)(1)What are the boys doing in the park?
A.Reading books.
B.Playing soccer.
C.Running.
(2)What is'Anna's favorite sport?
A.Soccer.
B.Volleyball.
C.Ping﹣pong.
(3)Who has a ping﹣pong ball?
A.Eric.
B.Jack.
C.Anna.
7.(3分)(1)What color is the woman's daughter favorite?
A.Purple.
B.White.
C.Red.
(2)How much are the skirt and the jacket?
A.15 dollars.
B.20 dollars.
C.35 dollars.
(3)Where are they talking?
A.In a shoe store.
B.In a clothes store.
C.In a book store.
8.(4分)(1)When does Helen have English?
A.On Thursday and Friday.
B.On Tuesday and Thursday.
C.On Tuesday and Friday.
(2)What does the boy think of English?
A.Difficult.
B.Easy.
C.Interesting.
(3)Why does Helen like her English teacher?
A.She's fun and beautiful.
B.She's short but beautiful.
C.She's fat and fun.
(4)How old is Ms.Green?
A.24.
B.34.
C.44
三、听短文,回答问题本部分共有5道小题,你将听到一篇短文,短文听两遍。在听短文前,你将有时间阅读相关小题,每小题5秒钟;听完后,你还有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。
9.(5分)(1)The girl lost her schoolbag on    .
A.June 15th.
B.July 15 th.
C.January 15 th.
(2)Is the schoolbag in the school library now?    
A.Yes,it is.
B.No,it isn't.
C.We don't know.
(3)How many books are there in the schoolbag?    
A.Four.
B.Five.
C.Six.
(4)If you find the schoolbag,how can you give it back?    
A.Call at 614758.
B.Take it to Room 312.
C.Write an email.
(5)Who do you think Gina is asking for help?    
A.Her parents and sisters at home.
B.The boys and girls in the park.
C.The teachers and students in the school.
卷二笔试部分 四、完形填空
10.(10分)Mr.Green is a strange(奇怪的) teacher.When he gives a class,he doesn't look at his (1)   —he only looks at his book.
Mark doesn't (2)    Mr.Green's class because he always calls "Mark" to answer(回答) in class.
One day,Mr.Green says:"Now I have a (3)   .Let's ask Mark to answer it.Mark?Please." He says it with his eyes(眼睛) on the(4)   ,not looking at Mark.But the question is too (5)   .Mark doesn't know how to answer it.
Mark thinks:"I am sure he doesn't know (6)    is Mark."So he says:"Mark is not here today.""OK,"Mr.Green says,"Then let's have (7)    give us the answer."
"(8)   I am not Mark!" Mark says,"You only ask Mark to answer questions in class."
"Are you sure?"Mr.Green suddenly(突然) looks up from his book and looks at Mark."It's not good.So,you are not Mark.What's your (9)   ?"
"I'm…I'm Mike."Mark says at last.
"Good,Mike.Please give the answer to us."Mr.Green says.
From then on,Mr.Green always asks "(10)   " to answer his questions in class and he knows who is "Mike"!
(1) A.teachers B.friends C.students D.classmates
(2) A.need B.like C.finish D.take
(3) A.book B.story C.map D.question
(4) A.students B.book C.picture D.boy
(5) A.difficult B.easy C.interesting D.boring
(6) A.what B.when C.who D.why
(7) A.you B.him C.her D.me
(8) A.Because B.Then C.So D.But
(9) A.name B.answer C.question D.number
(10) A.Mark B.Max C.Mary D.Mike
五、阅读理解 阅读下面材料,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
11.(6分)
(1)It's a class calendar(日历) of    .
A.November.
B.December.
C.January.
D.February.
(2)What does Jack think of this month?    
A.Busy and boring.
B.Interesting and relaxing.
C.Relaxing but boring.
D.Busy but interesting.
(3)What can we know from the calendar?    
A.The class trip is on Friday.
B.They have an English test on the 15th.
C.There is a two﹣day art festival.
D.Only Jack's birthday is In this month.
12.(8分)Do you know a leftover mystery box(剩菜盲盒)?They are boxes with food in some stores.When food like meat,vegetables and fruit is near(接近) the expiration date(保质期),stores put it in mystery boxes and sell them,so the boxes are at very good prices.
My mother always buys leftover mystery boxes in the store at 5:00 p.m.Then my family eat the food in the box in the evening.We all like the leftover mystery boxes.My mother thinks they can help us save money.The same food in the mystery box is only 9.9,but is 30 in the food store.My father thinks buying this box is good for the environment(环境).And I like the box because it is interesting.It's great fun to open the box and see what's in it.
But it's not always good.You don't know what food to eat and sometimes the food in the box is not healthy.
What do you think of a leftover mystery box?Do you want to buy one?
(1)The food in the leftover mystery box    .
A.has only vegetables and fruit
B.is near expiration date
C.is not good to eat
D.is always healthy
(2)My family eat the food in the leftover mystery boxes for    .
A.breakfast
B.lunch
C.dinner
D.parties
(3)The underlined word "save"means(意思是)"    "in Chinese.
A.领取
B.浪费
C.破坏
D.节约
(4)I like leftover mystery boxes because    .
A.it is at a very good price
B.it is interesting to see what's in it
C.it is always healthy
D.it is good for the environment
13.(8分)Hello,everyone.I'm an AI robot(智能机器人).My name is ChatGPT.I want to make friends with you.
I can tell you many things.One day,a boy asks me:"Mike's mom has four boys.Three of them are Jack,Sam and Tim.What is the name of the fourth boy?"The boy thinks it a difficult question.But to me,it is too easy!So I tell him:"Sure.The fourth boy's name is Mike!"He is very happy and he likes to ask me many questions every day,like"Is playing soccer healthy?","Why do we like tidy rooms?""Where is the first library?" Some of the questions sound difficult,but I can always tell him the right answers(回答).
I can also write(写) e﹣mails,songs,stories in English and Chinese in a short time.And I can do tests of all subjects and always get good grades(分数)!Do you like it?
I'm very useful.▲I can not think like you.I can only answer questions that are in the computer.So I need your help,too.
(1)In paragraph(段落)2     are talking(谈论).
A.two boys
B.four boys
C.a boy and a robot
D.two robots
(2)From the passage,we know ChatGPT can not    .
A.think like us
B.do math tests
C.write stories in Chinese
D.answer questions
(3)Which is the best in▲in paragraph(段落) 3?    
A.And I'm great fun.
B.And I am a good friend to you.
C.But I'm not easy to use.
D.But I'm not good at everything.
(4)Where can you see this passage(文章)?    
A."Science Time".
B."Sports Time".
C."History Time".
D."School Time".
14.(8分)The first International Basketball Expo(IBE)(国际篮球博览会) is from November 8th to 12th,2023,in Fujian.In the Basketball Expo,we can see great love for the sport.
Song Yihong loves basketball very much.He is 11 years old now.He plays basketball for 6 years.At first,he does this sport because he wants to be tall(高的)."I'm too short.I'm not happy about that.And my mother wants me to keep healthy,so I play basketball."He plays basketball every Thursday and Friday evening,and also Sunday afternoon.
At first,he finds it difficult but now he thinks it interesting and useful.He thanks his P.E.teacher and friends very much because they give him much help.He thinks he is ready(准备好的) to meet difficult things because basketball helps him to be strong(强壮的).
"I know many students love basketball too,but they think it's not easy.Don't be afraid(害怕的).Just play and you can have fun!"
(1)The first International Basketball Expo is a     expo.
A.2﹣day
B.5﹣day
C.8﹣day
D.12﹣day
(2)What does the underlined word "that" refer to(指代)?    
A.He is very short.
B.His mother wants him to keep healthy.
C.Basketball is difficult for him.
D.He plays basketball for 6 years.
(3)What can we know about Song Ylihong?    
A.He plays basketball on Saturday.
B.He has a great basketball teacher.
C.He always thinks basketball easy.
D.He gives his friends much help.
(4)What do you think Song want to say to "basketball"?    
A.I'm sorry.
B.Have fun!
C.Thank you!
D.See you!
六、任务型阅读
15.(10分)What does the boy in the picture say?请从图片下方所给的 A﹣F六个选项中选出最佳选项与图片匹配(其中有一个是多余的)。
(1)   
(2)   
(3)   
(4)   
(5)   
A.Excuse me,I have a question!How do we spell SCHOOL?
B.Wow!Happy birthday,Grandpa!
C.Great!We finish it.Thank you for your help!
D.This is our new school.Let's go and have a look!
E.How much is the football?I want to buy one.
F.Look!I have some fish for lunch.Do you like it?
七、补全对话从所给的选项中选择正确的一个填入对话中,其中有一个是多余的。
16.(5分)A:Good morning! (1)   
B:Yes,please:I need to buy some fruit.
A:OK.What about these strawberries?
B:The strawberries look very good. (2)   
A:They're 10 yuan a kilo.
B:Great!I'll take two kilos. (3)   
A:I'm sorry.Our oranges are all sold out(卖光).
B:Oh,my daughter likes oranges very much.
A: (4)    You can buy some for your daughter.
B:OK.I'll take a kilo then.
A: (5)   
B:Thank you!
A.Do you have oranges?B.Here you are.C.Can I help you?D.What fruit does your daughter like?E.How much are they?F.We have very good pears.
八、词汇运用A.根据所给语篇与汉语注释,用英语写出空缺处各单词的正确形式,每空只写一词。
17.(10分)Look at the two rabbits.This is Tina's rabbit,and that is(1)   (我的).His name is Roy.I find this name in the(2)   (字典).It sounds very(3)   (酷的),isn't it?
Roy is (4)   (棕色的).My (5)   (叔叔) gave him to me.He came to my home in (6)    (五月).Today is his(7)   (第五) birthday.
In my (8)    (空闲的) time;I often play with him.He likes eating(9)   (胡萝卜).When he eats them,he looks very happy.On Sundays,I take him (10)   (各个地方) I go.I love Roy,my small rabbit.
B.根据短文内容,用方框中所给单词的适当形式填空,每词限用一次(注意大小写)。
18.(5分)
really help from what trip
Who is Tang Hongbo?Do you know him?He is a great Chinese astronauts(宇航员).He takes two(1)    to the space(太空).In the second trip,he gives a science lesson to all the students from the space.He(2)   to know about space.One of them is about eating. (3)   food do you think the astronauts eat?How do they eat in space?Is eating food easy in space?These questions are(4)   interesting.We can learn(学习) these things (5)   his lesson.
九、语言知识运用根据所给语篇,选择所给单词填空,每词限用一次(注意大小写)。
19.(10分)
do his the does are about him how in an
Hi,my name's Grace.I'm from England,but I live (1)   Ningbo with my family now.
My father is (2)    English teacher.He is great fun,so the students all like(3)   .My mother is a doctor(医生).She has many things to do.She is busy every day.My grandpa has healthy habits.Every morning,he plays Taiji with (4)   friends in the park. (5)    old is he?He always says he is 50.My sister and I(6)    students.We are at (7)    same school.I don't do well in Chinese,but my sister (8)   .She often helps me with it after class. (9)   you think my family happy?What (10)    your family?
十、连词成句,注意标点及大小写
20.(1分)is, this, what, English, in
   ?
21.(1分) my,keys,where,are(?)
   
22.(1分) we,soccer,play,with,a friends,school(.)
   
23.(1分) breakfast,for,does,like,salad,brother,your(?)
   
24.(1分) have,this,interesting,some,term,we,things(.)
   
十一、书面表达
25.(15分)我们每天背着书包去上学,它是我们的好朋友。除了书本、文具,你的书包里还有什么?你的书包整洁吗?请根据以下提示,用"My good friend"为题写一写你的书包。
注意:
(1)短文必须包括序号标出的四方面内容,可适当发挥;图片仅作参考;
(2)文中不得出现真实的人名和校名;
(3)词数:60﹣80 词左右;首句已给出,不计入总词数。
My Good Friend
Look,this is my good friend._______
2023-2024学年浙江省宁波市北仑区七年级(上)期末英语试卷
参考答案与试题解析
卷一听力部分 一、听小对话,选择图片 本部分共有5道小题,每小题你将听到一段对话,每段对话只听一遍。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1.(1分)What's that in English?
【解答】A
2.(1分)When is the girl's birthday?
【解答】B
3.(1分)Where are Linda's keys?
【解答】A
4.(1分)What's Peter's telephone number?
【解答】C
5.(1分)What does Lily have for breakfast?
【解答】A
二、听长对话,回答问题 本部分共有5道小题,你将听到三段较长对话,每段对话听两遍。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。
6.(3分)(1)What are the boys doing in the park?
A.Reading books.
B.Playing soccer.
C.Running.
(2)What is'Anna's favorite sport?
A.Soccer.
B.Volleyball.
C.Ping﹣pong.
(3)Who has a ping﹣pong ball?
A.Eric.
B.Jack.
C.Anna.
【解答】BCB
7.(3分)(1)What color is the woman's daughter favorite?
A.Purple.
B.White.
C.Red.
(2)How much are the skirt and the jacket?
A.15 dollars.
B.20 dollars.
C.35 dollars.
(3)Where are they talking?
A.In a shoe store.
B.In a clothes store.
C.In a book store.
【解答】ACB
8.(4分)(1)When does Helen have English?
A.On Thursday and Friday.
B.On Tuesday and Thursday.
C.On Tuesday and Friday.
(2)What does the boy think of English?
A.Difficult.
B.Easy.
C.Interesting.
(3)Why does Helen like her English teacher?
A.She's fun and beautiful.
B.She's short but beautiful.
C.She's fat and fun.
(4)How old is Ms.Green?
A.24.
B.34.
C.44
【解答】CAAB
三、听短文,回答问题本部分共有5道小题,你将听到一篇短文,短文听两遍。在听短文前,你将有时间阅读相关小题,每小题5秒钟;听完后,你还有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。
9.(5分)(1)The girl lost her schoolbag on   .
A.June 15th.
B.July 15 th.
C.January 15 th.
(2)Is the schoolbag in the school library now?   
A.Yes,it is.
B.No,it isn't.
C.We don't know.
(3)How many books are there in the schoolbag?   
A.Four.
B.Five.
C.Six.
(4)If you find the schoolbag,how can you give it back?   
A.Call at 614758.
B.Take it to Room 312.
C.Write an email.
(5)Who do you think Gina is asking for help?   
A.Her parents and sisters at home.
B.The boys and girls in the park.
C.The teachers and students in the school.
【解答】CBCAC
卷二笔试部分 四、完形填空
10.(10分)Mr.Green is a strange(奇怪的) teacher.When he gives a class,he doesn't look at his (1) C —he only looks at his book.
Mark doesn't (2) B  Mr.Green's class because he always calls "Mark" to answer(回答) in class.
One day,Mr.Green says:"Now I have a (3) D .Let's ask Mark to answer it.Mark?Please." He says it with his eyes(眼睛) on the(4) B ,not looking at Mark.But the question is too (5) A .Mark doesn't know how to answer it.
Mark thinks:"I am sure he doesn't know (6) C  is Mark."So he says:"Mark is not here today.""OK,"Mr.Green says,"Then let's have (7) A  give us the answer."
"(8) D I am not Mark!" Mark says,"You only ask Mark to answer questions in class."
"Are you sure?"Mr.Green suddenly(突然) looks up from his book and looks at Mark."It's not good.So,you are not Mark.What's your (9) A ?"
"I'm…I'm Mike."Mark says at last.
"Good,Mike.Please give the answer to us."Mr.Green says.
From then on,Mr.Green always asks "(10) D " to answer his questions in class and he knows who is "Mike"!
(1) A.teachers B.friends C.students D.classmates
(2) A.need B.like C.finish D.take
(3) A.book B.story C.map D.question
(4) A.students B.book C.picture D.boy
(5) A.difficult B.easy C.interesting D.boring
(6) A.what B.when C.who D.why
(7) A.you B.him C.her D.me
(8) A.Because B.Then C.So D.But
(9) A.name B.answer C.question D.number
(10) A.Mark B.Max C.Mary D.Mike
【解答】(1)考查名。句意:他上课时不看学生,只看他的书。A老师,B朋友,C学生,D同学,根据he only looks at his book.(只看他的书。)可知他上课时不看学生,故选C。
(2)考查动词。句意:马克不喜欢格林先生的课,因为他在课堂上总是叫"马克"来回答。A需要,B喜欢,C完成,D拿,根据because he always calls "Mark" to answer in class.(因为他在课堂上总是叫"马克"来回答。)可知克不喜欢格林先生的课,故选B。
(3)考查名词。句意:有一天,先生。格林说:"现在我有一个问题。"A书,B故事,C地图,D问题,根据Let's ask Mark to answer it.(让我们请马克回答。)可知现在我有一个问题,故选D。
(4)考查名词。句意:他说这话时眼睛盯着书,而不是看着马克。A学生,B书,C照片,D男孩,根据he only looks at his book.(只看他的书。)可知他说这话时眼睛盯着书,而不是看着马克,故选B。
(5)考查形容词。句意:但这个问题太难了。A困难的,B容易的,C有趣的,D无聊的,根据Mark doesn't know how to answer it.(马克不知道该怎么回答。)可知但这个问题太难了,故选A。
(6)考查疑问词。句意:马克想:"我确信他不知道谁是马克。"A什么,B何时,C谁,D为什么,根据So he says:"Mark is not here today."(所以他说:"马克今天不在。")可知马克想:"我确信他不知道谁是马克。"故选C。
(7)考查代词。句意:格林先生先生说:"那就让你给我们答案。"A你,B他,C她,D我,根据So he says:"Mark is not here today."(所以他说:"马克今天不在。")可知这里是马克接的话所以,格林先生先生说:"那就让你给我们答案。"故选A。
(8)考查连词。句意:但我不是马克。A因为,B然后,C所以,D但是,根据语境可知表转折,故选D。
(9)考查名词。句意:你叫什么名?A名字,B答案,C问题,D数字,根据"I'm…I'm Mike."Mark says at last.("我…我是迈克。"马克最后说。)可知你叫什么名?故选A。
(10)考查名词。句意:从那时起,格林先生在课堂上总是让"迈克"回答他的问题,他知道谁是"迈克"!根据"I'm…I'm Mike."Mark says at last.("我…我是迈克。"马克最后说。)可知格林先生在课堂上总是让"迈克"回答他的问题,他知道谁是"迈克"!故选D。
五、阅读理解 阅读下面材料,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
11.(6分)
(1)It's a class calendar(日历) of  C .
A.November.
B.December.
C.January.
D.February.
(2)What does Jack think of this month?  D 
A.Busy and boring.
B.Interesting and relaxing.
C.Relaxing but boring.
D.Busy but interesting.
(3)What can we know from the calendar?  C 
A.The class trip is on Friday.
B.They have an English test on the 15th.
C.There is a two﹣day art festival.
D.Only Jack's birthday is In this month.
【解答】(1)细节理解题。根据图片January(一月)可知,这是一月份的班级日历。故选C。
(2)细节理解题。根据It's a busy but interesting month!(这是一个忙碌但有趣的月份!)可知,杰克认为这是一个忙碌但有趣的月份。故选D。
(3)细节理解题。根据Art Festival(艺术节)对应的是4日和5日,可知,有一个为期两天的艺术节。故选C。
12.(8分)Do you know a leftover mystery box(剩菜盲盒)?They are boxes with food in some stores.When food like meat,vegetables and fruit is near(接近) the expiration date(保质期),stores put it in mystery boxes and sell them,so the boxes are at very good prices.
My mother always buys leftover mystery boxes in the store at 5:00 p.m.Then my family eat the food in the box in the evening.We all like the leftover mystery boxes.My mother thinks they can help us save money.The same food in the mystery box is only 9.9,but is 30 in the food store.My father thinks buying this box is good for the environment(环境).And I like the box because it is interesting.It's great fun to open the box and see what's in it.
But it's not always good.You don't know what food to eat and sometimes the food in the box is not healthy.
What do you think of a leftover mystery box?Do you want to buy one?
(1)The food in the leftover mystery box  B .
A.has only vegetables and fruit
B.is near expiration date
C.is not good to eat
D.is always healthy
(2)My family eat the food in the leftover mystery boxes for  C .
A.breakfast
B.lunch
C.dinner
D.parties
(3)The underlined word "save"means(意思是)"  D "in Chinese.
A.领取
B.浪费
C.破坏
D.节约
(4)I like leftover mystery boxes because  B .
A.it is at a very good price
B.it is interesting to see what's in it
C.it is always healthy
D.it is good for the environment
【解答】(1)细节理解题。根据第一段They are boxes with food in some stores.When food like meat,vegetables and fruit is near(接近) the expiration date(保质期),stores put it in mystery boxes and sell them,so the boxes are at very good prices.(它们是一些商店里装着食物的盒子。当肉类、蔬菜、水果等食品接近保质期时,商店会把它们放在神秘的盒子里出售,所以这些盒子的价格很便宜。)可知,剩菜盲盒里的食物快要过期了。故选B。
(2)细节理解题。根据第二段Then my family eat the food in the box in the evening.(然后我的家人在晚上吃盒子里的食物。)可知,作者的家人在晚饭吃剩菜盲盒里的食物。故选C。
(3)词义猜测题。根据第二段The same food in the mystery box is only 9.9,but is 30 in the food store.(盲盒里同样的食物只要9.9元,但是在食品店里要30元。)可知,此处指盲盒帮助他们省钱,因此"save"的意思是"节约"。故选D。
(4)细节理解题。根据第二段And I like the box because it is interesting.It's great fun to open the box and see what's in it.(我喜欢这个盒子,因为它很有趣。打开盒子看看里面有什么是很有趣的。)可知,作者喜欢盲盒因为看看里面有什么很有趣。故选B。
13.(8分)Hello,everyone.I'm an AI robot(智能机器人).My name is ChatGPT.I want to make friends with you.
I can tell you many things.One day,a boy asks me:"Mike's mom has four boys.Three of them are Jack,Sam and Tim.What is the name of the fourth boy?"The boy thinks it a difficult question.But to me,it is too easy!So I tell him:"Sure.The fourth boy's name is Mike!"He is very happy and he likes to ask me many questions every day,like"Is playing soccer healthy?","Why do we like tidy rooms?""Where is the first library?" Some of the questions sound difficult,but I can always tell him the right answers(回答).
I can also write(写) e﹣mails,songs,stories in English and Chinese in a short time.And I can do tests of all subjects and always get good grades(分数)!Do you like it?
I'm very useful.▲I can not think like you.I can only answer questions that are in the computer.So I need your help,too.
(1)In paragraph(段落)2  C  are talking(谈论).
A.two boys
B.four boys
C.a boy and a robot
D.two robots
(2)From the passage,we know ChatGPT can not  A .
A.think like us
B.do math tests
C.write stories in Chinese
D.answer questions
(3)Which is the best in▲in paragraph(段落) 3?  D 
A.And I'm great fun.
B.And I am a good friend to you.
C.But I'm not easy to use.
D.But I'm not good at everything.
(4)Where can you see this passage(文章)?  A 
A."Science Time".
B."Sports Time".
C."History Time".
D."School Time".
【解答】(1)细节理解题。根据第一段I'm an AI robot(智能机器人).(我是人工智能机器人。)第二段One day,a boy asks me(一天,一个男孩问我)可知是一个男孩和一个机器人在说话。故选C。
(2)细节理解题。根据第四段I can not think like you.(我不能像你一样思考。)可知ChatGPT不能像我们一样思考。故选A。
(3)推理判断题。根据第四段 I'm very useful...I can not think like you.(我很有用......我不能像你一样思考。)可知空格前后是转折关系,结合选项可知"我不是什么都擅长。"。故选D。
(4)推理判断题。根据第一段I'm an AI robot(智能机器人).(我是人工智能机器人。)可知文章是关于人工智能机器人的,所以可能来自"科学时间"。故选A。
14.(8分)The first International Basketball Expo(IBE)(国际篮球博览会) is from November 8th to 12th,2023,in Fujian.In the Basketball Expo,we can see great love for the sport.
Song Yihong loves basketball very much.He is 11 years old now.He plays basketball for 6 years.At first,he does this sport because he wants to be tall(高的)."I'm too short.I'm not happy about that.And my mother wants me to keep healthy,so I play basketball."He plays basketball every Thursday and Friday evening,and also Sunday afternoon.
At first,he finds it difficult but now he thinks it interesting and useful.He thanks his P.E.teacher and friends very much because they give him much help.He thinks he is ready(准备好的) to meet difficult things because basketball helps him to be strong(强壮的).
"I know many students love basketball too,but they think it's not easy.Don't be afraid(害怕的).Just play and you can have fun!"
(1)The first International Basketball Expo is a  B  expo.
A.2﹣day
B.5﹣day
C.8﹣day
D.12﹣day
(2)What does the underlined word "that" refer to(指代)?  A 
A.He is very short.
B.His mother wants him to keep healthy.
C.Basketball is difficult for him.
D.He plays basketball for 6 years.
(3)What can we know about Song Ylihong?  B 
A.He plays basketball on Saturday.
B.He has a great basketball teacher.
C.He always thinks basketball easy.
D.He gives his friends much help.
(4)What do you think Song want to say to "basketball"?  C 
A.I'm sorry.
B.Have fun!
C.Thank you!
D.See you!
【解答】(1)细节理解题。根据文中第1段:The first International Basketball Expo(IBE)(国际篮球博览会) is from November 8th to 12th,2023,in Fujian.(首届国际篮球博览会(IBE)将于2023年11月8日至12日在福建举行。)可知,首届国际篮球博览会为期5天。故选B。
(2)代词指代题。根据文中第2段:I'm too short.I'm not happy about that.(我太矮了。我对此不高兴。)可知,that指代的是他很矮。故选A。
(3)推理判断题。根据文中第3段:He thanks his P.E.teacher and friends very much because they give him much help.(他非常感谢他的体育老师和朋友们,因为他们给了他很多帮助。)可推知,宋一鸿有一个很棒的篮球老师。故选B。
(4)推理判断题。根据文中第3段:He thinks he is ready(准备好的) to meet difficult things because basketball helps him to be strong(强壮的).(他认为他已经准备好迎接困难的事情,因为篮球帮助他变得强壮。)可推知,宋想对"篮球"说谢谢你。故选C。
六、任务型阅读
15.(10分)What does the boy in the picture say?请从图片下方所给的 A﹣F六个选项中选出最佳选项与图片匹配(其中有一个是多余的)。
(1) B 
(2) D 
(3) F 
(4) C 
(5) A 
A.Excuse me,I have a question!How do we spell SCHOOL?
B.Wow!Happy birthday,Grandpa!
C.Great!We finish it.Thank you for your help!
D.This is our new school.Let's go and have a look!
E.How much is the football?I want to buy one.
F.Look!I have some fish for lunch.Do you like it?
【解答】(1)细节推理题。根据图片,可知说的是过生日,结合选项,B选项"哇!生日快乐,爷爷!"符合语境。故选B。
(2)细节推理题。根据图片,可知说的是学校,结合选项,D选项"这是我们的新学校。我们去看看吧!"符合语境。故选D。
(3)细节推理题。根据图片,可知说的是吃饭,结合选项,F选项"看!我午餐吃一些鱼。你喜欢吗?"符合语境。故选F。
(4)细节推理题。根据图片,可知说的是谢谢,结合选项,C选项"太好了!我们完成了它。谢谢你的帮助!"符合语境。故选C。
(5)细节推理题。根据图片,可知说的是在课堂上问问题,结合选项,A选项"打扰一下,我有一个问题!我们怎么拼写SCHOOL?"符合语境。故选A。
七、补全对话从所给的选项中选择正确的一个填入对话中,其中有一个是多余的。
16.(5分)A:Good morning! (1) C 
B:Yes,please:I need to buy some fruit.
A:OK.What about these strawberries?
B:The strawberries look very good. (2) E 
A:They're 10 yuan a kilo.
B:Great!I'll take two kilos. (3) A 
A:I'm sorry.Our oranges are all sold out(卖光).
B:Oh,my daughter likes oranges very much.
A: (4) F  You can buy some for your daughter.
B:OK.I'll take a kilo then.
A: (5) B 
B:Thank you!
A.Do you have oranges?B.Here you are.C.Can I help you?D.What fruit does your daughter like?E.How much are they?F.We have very good pears.
【解答】(1)根据下文Yes,please.I need to buy some fruit.(好的,请。我想买些水果。)可知,对话发生在商店,设空处应是售货员招呼顾客时的礼貌用语。结合选项,C项表述(我可以帮您吗?)符合语境。故选C。
(2)根据下文They're 10 yuan a kilo.(10元一公斤。)可知,设空处应是顾客询问价钱的表述。结合选项,E项表述(多少钱?)符合语境。故选E。
(3)根据下文I'm sorry.Our oranges are all sold out.(我很抱歉。我们的桔子都卖完了。)可知,设空处应是顾客询问是否有桔子的表述。结合选项,A项表述(你们有桔子吗?)符合语境。故选A。
(4)根据下文 You can buy some for your daughter.(你可以给你女儿买一些。)可知,设空处应是售货员推荐顾客购买其它水果的表述。结合选项,F项表述(我们有很好的梨。)符合语境。故选F。
(5)根据上文OK.I'll take a kilo then.(好吧。那我买一公斤吧。)可知,设空处应是售货员递给顾客商品的表述。结合选项,B项表述(给你。)符合语境。故选B。
八、词汇运用A.根据所给语篇与汉语注释,用英语写出空缺处各单词的正确形式,每空只写一词。
17.(10分)Look at the two rabbits.This is Tina's rabbit,and that is(1) mine (我的).His name is Roy.I find this name in the(2) dictionary (字典).It sounds very(3) cool (酷的),isn't it?
Roy is (4) brown (棕色的).My (5) uncle (叔叔) gave him to me.He came to my home in (6) May  (五月).Today is his(7) fifth (第五) birthday.
In my (8) free  (空闲的) time;I often play with him.He likes eating(9) carrots (胡萝卜).When he eats them,he looks very happy.On Sundays,I take him (10) everywhere (各个地方) I go.I love Roy,my small rabbit.
【解答】(1)考查代词。句意:这是蒂娜的兔子,那是我的。mine我的,名词性物主代词,相当于my rabbit,故填mine。
(2)考查名词。句意:我在字典里找到了这个名字。dictionary字典,故填dictionary。
(3)考查形容词。句意:这听起来很酷,不是吗?cool酷的,放在sound后作表语,故填cool。
(4)考查形容词。句意:罗伊是棕色的。brown棕色的,放在be后作表语,故填brown。
(5)考查名词。句意:我叔叔把他给了我。uncle叔叔,故填uncle。
(6)考查名词。句意:他在五月六日来到我家。May五月,故填May。
(7)考查数词。句意:今天是他的五岁生日。fifth第五,修饰后面的名词birthday,故填fifth。
(8)考查形容词。句意:在我空闲的时候,我经常和他一起玩。free空闲的,固定搭配in one's free time早某人的空闲时间,故填free。
(9)考查名词。句意:他喜欢吃胡萝卜。carrot胡萝卜,可数名词,这里用复数表示泛指,故填carrots。
(10)考查副词。句意:星期天,我去哪儿都带着他。everywhere各个地方,地点副词,故填everywhere。
B.根据短文内容,用方框中所给单词的适当形式填空,每词限用一次(注意大小写)。
18.(5分)
really help from what trip
Who is Tang Hongbo?Do you know him?He is a great Chinese astronauts(宇航员).He takes two(1) trips  to the space(太空).In the second trip,he gives a science lesson to all the students from the space.He(2) helps to know about space.One of them is about eating. (3) What food do you think the astronauts eat?How do they eat in space?Is eating food easy in space?These questions are(4) really interesting.We can learn(学习) these things (5) from his lesson.
【解答】(1)考查名词。句意:他进行了两次太空之旅。根据In the second trip(在第二次旅行中)可知,应该指两次太空之旅,因此选trip"旅行",two修饰可数名词复数。故填trips。
(2)考查动词。句意:他帮助了解太空。根据know about space(了解太空)可知,是帮助了解太空,因此选help,文章以一般现在时叙事,主语为第三人称单数,动词用第三人称单数形式。故填helps。
(3)考查疑问代词。句意:你认为宇航员吃什么食物?根据food(食物)和句子结构可知,此处指什么食物,因此选what"什么",位于句首首字母大写。故填What。
(4)考查副词。句意:这些问题真得很有趣。根据interesting(有趣的)和选项可知,这些问题真得很有趣,因此选really"真正地",副词修饰形容词。故填really。
(5)考查介词。句意:我们可以从他的课中学到这些东西。根据We can learn(学习) these things(我们可以学习这些东西)可知,是从他的课中学到这些东西,因此选from,learn from为固定搭配,意为"向……学习"。故填from。
九、语言知识运用根据所给语篇,选择所给单词填空,每词限用一次(注意大小写)。
19.(10分)
do his the does are about him how in an
Hi,my name's Grace.I'm from England,but I live (1) in Ningbo with my family now.
My father is (2) an  English teacher.He is great fun,so the students all like(3) him .My mother is a doctor(医生).She has many things to do.She is busy every day.My grandpa has healthy habits.Every morning,he plays Taiji with (4) his friends in the park. (5) How  old is he?He always says he is 50.My sister and I(6) are  students.We are at (7) the  same school.I don't do well in Chinese,but my sister (8) does .She often helps me with it after class. (9) Do you think my family happy?What (10) about  your family?
【解答】(1)考查介词。句意:但我现在和家人住在宁波。live in住在......,故填in。
(2)考查冠词。句意:我爸爸是一名英语老师。这里表示泛指,English元音音素开头,要用an,故填an。
(3)考查代词。句意:他很有趣,所以学生们都喜欢他。him他,like动词,后面要加代词宾格,故填him。
(4)考查代词。句意:每天早上,他和他的朋友在公园打太极。his他的,修饰后面的名词friends,故填his。
(5)考查副词。句意:他多大了?固定搭配how old多大,故填How。
(6)考查系动词。句意:我姐姐和我是学生。一般现在时,My sister and I(我姐姐和我)做主语,要用are,故填are。
(7)考查冠词。句意:我们在同一所学校。the same+名词单数,相同的......,故填the。
(8)考查助动词。句意:我语文学得不好,但我妹妹学得好。does指的是我妹妹语文学得好,故填does。
(9)考查助动词。句意:你认为我的家庭幸福吗?you做主语,一般现在时的一般疑问句Do+主语+动词原形+其他,故填Do。
(10)考查介词。句意:你的家庭怎么样?固定搭配what about......怎么样,故填about。
十、连词成句,注意标点及大小写
20.(1分)is, this, what, English, in
 What is this in English ?
【解答】首先结合提示词和标点符合明确所要组合的句子是一个特殊疑问句,组合成的句子的句意是"这个用英语怎么说?",句子含有be动词is,它的特殊疑问句把疑问词what放在句首,后面跟is,in English用英语,
故答案为:What is this in English?
21.(1分) my,keys,where,are(?)
 Where are my keys? 
【解答】根据所给单词和标点符号可知,本句是特殊疑问句。where是特殊疑问词,位于句首;are是be动词,位于主语my keys前面。
故填:Where are my keys?
22.(1分) we,soccer,play,with,a friends,school(.)
 We play soccer with friends at school. 
【解答】首先结合提示词和标点符号明确所要组合的句子是一个肯定句,组合成的句子的句意是"我们和朋友在学校踢足球。"句子是一般现在时,主语we,谓语play,宾语soccer,状语with friends at school。
故答案为:We play soccer with friends at school.
23.(1分) breakfast,for,does,like,salad,brother,your(?)
 Does your brother like salad for breakfast? 
【解答】根据所给的词和标点,可知本题为助动词Does引导的一般疑问句,其结构为:Does+主语+动词原形+其它?主语是your brother(你哥哥),谓语动词是like(喜欢),宾语是salad(沙拉),最后是状语for breakfast(吃早餐)。
故填:Does your brother like salad for breakfast。
24.(1分) have,this,interesting,some,term,we,things(.)
 We have some interesting things this term. 
【解答】根据所给提示词和符号可知,此处是一个"主谓宾"的肯定句,且用一般现在时。主语:we我们;谓语:have有;宾语:some interesting things许多有趣的事情;状语:this term这个学期。
故填:We have some interesting things this term.
十一、书面表达
25.(15分)我们每天背着书包去上学,它是我们的好朋友。除了书本、文具,你的书包里还有什么?你的书包整洁吗?请根据以下提示,用"My good friend"为题写一写你的书包。
注意:
(1)短文必须包括序号标出的四方面内容,可适当发挥;图片仅作参考;
(2)文中不得出现真实的人名和校名;
(3)词数:60﹣80 词左右;首句已给出,不计入总词数。
My Good Friend
Look,this is my good friend._______
【解答】
My Good Friend
Look,this is my good friend.It is a red schoolbag.It is big and tidy.(我书包的样子)
Many school things are in it.They are books,pencils,a ruler and a pencil box.(书包里的学习用品)What other things do I have?You can find a model plan.Some milk and an apple for breakfast are in it,too.My favorite is the ping﹣pong bats.(书包里的玩具和食物)I always play ping﹣pong with my friends after school.【高分句型一】
The schoolbag is really my good friend because it goes to school with me every day.【高分句型二】It makes my school days colorful.

郑重声明:本文版权归原作者所有,转载文章仅为传播更多信息之目的,如作者信息标记有误,请第一时间联系我们修改或删除,多谢。