2023-2024学年九年级上学期期末考试(泰州卷)
英语
注意事项:
1.本试卷分第一部分选择题和第二部分非选择题,满分120分;时间100分钟;
2.答题前,考生务必将自己的学校、姓名、班级、考场号、考试号、座位号用0.5毫米黑色墨水签字笔填写在答题卡相对应的位置上,并用2B铅笔认真正确填涂考试证号下方的数字;
3.答选择题时必须用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑.如需改动,请用橡皮擦干净后,再选涂其他答案;答非选择题必须用0.5毫米黑色墨水签字笔写在答题卡指定的位置上,不在答题区域内的答案一律无效,不得用其他笔答题;
4.考生答题必须答在答题卡上,答在试卷和草稿纸上一律无效.
一、单项选择 从下列每题所给的四个选项中, 选择一个最佳答案。 (共10小题;每小题1分, 满分10分)
1.Hangzhou, ________ city full of historical charm and modern atmosphere, held ________ 19th Asian Games.
A.the; the B.an; the C.an; / D.a; the
2.—It’s very dangerous to look at the mobile phone when we walk across the street.
—You’re right. We ________ be too careful while crossing the street.
A.can B.can’t C.must D.needn’t
3.—Will your younger brother go for a picnic this Sunday
—If I don’t go, _________.
A.so does he B.so will he C.neither does he D.neither will he
4.It is a pity that the music festival ________ because of the heavy rain.
A.will cancel B.will be covered live C.will be cancelled D.will cover live
5.—I’m sorry I’m late, Mr Chen. But my bike was broken on the way.
—That’s all right. But I don’t like persons who always _________ stories.
A.make up B.look up C.pick up D.give up
6.The police insisted on ________ the scene of the crime to look for more clues to the murder.
A.check B.checking C.checked D.to check
7.—Is your WeChat account (账户) safe
—Yes, even my father can’t use it _________ I tell him the password (密码).
A.unless B.if C.while D.when
8.—What happened this morning
—A woman was found _________ in her house. She was attacked and bled to _________.
A.dead; death B.dead; died C.death; death D.died; death
9.From the poster on the right we know that Miss White _________.
A.wants a new handbag
B.doesn’t like the handbag at all
C.bought the handbag for $80
D.doesn’t use the handbag often
10.—“Add Oil” is now included in Oxford Dictionary. Could you tell me ________
—Oh, it is a phrase from Chinese, expressing encouragement or support.
A.where is it from B.why it is included
C.what it means D.when it entered the dictionary
二、完形填空(共15小题;每小题1分, 满分15分)
阅读短文,从每题所给选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
There were some stories about how the world was formed. Maybe you didn’t hear about this one. At the 11 of time, everything on Earth was asleep. 12 moved. Nothing grew. One day, the Rainbow Serpent woke from her sleep and came out from under the ground.
She traveled a long way but finally got 13 because she was alone and so returned to the place where she had first appeared, and called to the frogs, “Come out!”
The frogs came out 14 because their stomachs were full of water, which they had stored in their sleep. The Rainbow Serpent tickled (挠痒痒) the frogs and when they 15 , water flowed all over Earth and that is how lakes and rivers were 16 . 17 there was water, all the animals woke up, and also grass and trees grew. The animals followed the Rainbow Serpent to the land. They were happy on Earth and each lived and gathered food with other animals of the same 18 . Some animals lived in rocks, 19 in the valleys, and the rest in trees and in the air.
At first, all the animals 20 well, but then some started making trouble. So the Rainbow Serpent made 21 that they all had to obey (服从).
The Rainbow Serpent said, “Those who obey my rules will get a reward (奖赏); I will turn them into 22 . Those who don’t obey my rules will be punished (惩罚) and turned into stone, and will 23 walk on Earth again.”
The 24 animals became stone and turned into mountains and hills, but those who obeyed the rules were turned into humans and lived with others of the same kind.
The tribes (部落) lived together on the land the Rainbow Serpent gave them. They were 25 because they had everything they needed.
11.A.beginning B.end C.ending D.finishing
12.A.Nothing B.Something C.Anything D.Nobody
13.A.interested B.known C.lost D.bored
14.A.sharply B.slowly C.heavily D.usually
15.A.laughed B.hurt C.dropped D.grew
16.A.collected B.formed C.planned D.connected
17.A.Where B.Although C.Because D.Whether
18.A.sizes B.types C.colours D.height
19.A.another B.other C.the other D.others
20.A.behaved B.slept C.served D.replaced
21.A.mistakes B.actions C.rules D.products
22.A.rivers B.humans C.stones D.ghosts
23.A.never B.often C.seldom D.usually
24.A.rare B.small C.kind D.bad
25.A.surprised B.happy C.sad D.angry
三、 阅读理解(共40分)
阅读下列短文, 根据内容选择最佳答案。(共20小题;每小题2分, 满分40分)
A
Are you tired of studying all day long Do you want to do something different Teens are full of energy, and some are really creative. The following is from an American teen’s Weblog.
I own chickens. At home, my family has seven chickens. I gave them all names, and they are my good friends. You may think that taking care of chickens is easy, but sometimes chickens have minds of their own. If you are considering getting chickens, there are a few things you need to know.
The pecking order
Chickens have something we call the pecking order. It is the ranking of all the chickens. The order goes from the toughest, biggest chicken, to the smallest, weakest chicken. The chickens figure out this order on their own. Putting chickens together is not easy. You have to make sure they all eat the same food. Otherwise, you have to keep them apart.
Caring for baby chicks
You must have patience for this. You need to feed them very good food to them, so they stay healthy and become immune to diseases. You also need a place for them to stay in your house and a special feeder and water holder. You can get day-old chicks, or you can get chicks that are 6 months and older. Also, you should clean the pen regularly, so neighbors don’t complain.
Anybody can have chickens
You just have to know what you are doing and always be prepared. Chickens can bring families together. They are fun and humorous, beautiful and loving. They are also smart. It’s amazing how quickly they learn things on their own. So why not consider getting some of your own feathered friends
26.What is pecking order
A.It’s the ranking of all the chickens.
B.It goes from the smallest chicken to the biggest.
C.The chicken owners make the order.
D.The order makes all the chickens be the same.
27.What does the underlined word “immune” mean
A.健康的 B.免疫的 C.有倾向的 D.脆弱的
28.What’s NOT needed to care for baby chicks
A.Clean the pen regularly.
B.Find a safe place for them to stay.
C.Get a special feeder and water holder.
D.Give them names.
29.What does the last paragraph talk about
A.How to choose good chickens.
B.How to get along with chickens.
C.It takes hard work to raise chickens.
D.Chickens can bring people joy.
30.Why does the writer keep chickens
A.Because taking care of chickens is easy.
B.Because the neighbors don’t complain about it.
C.Because chickens have a friend’s quality..
D.Because chickens have minds of their own..
B
There are many colors in nature. But do you know if a color has weight I think you’ll say “no”. But I am afraid you are wrong. If you don’t believe, you may do a small experiment.
First, put two objects with the same weight into two boxes. Then cover the box. Third, wrap one box with a red piece of paper, the other with a white piece of paper. OK. Now hold the boxes with your hand one by one. It is certain that you will think the red one is a little heavier.
Why do you think so A scientist found that different colors have different weight in a man’s mind. So he did many tests and at last he got the result. That is to say, every color has its own weight in our mind and their order is the same. The heaviest color is red, then blue, green, orange, yellow and white.
The scientist told us that colors also have smell. Can you smell the color Of course not. Then why did the scientist say so That is because every color stands for a kind of light with a certain wavelength. It reaches our brain through sense organs ( 感觉器官).
According to this discovery, scientists say that people accept the colors they like, and refuse the colors they hate. So your body and mind will be healthy by using the colors you like. Or you’ll be nervous or even get ill. For example, if you stay in a room with red windows, wallpapers and furniture for two hours, you’ll feel you have been there for four hours. But if the room is blue, you’ll feel you have been there for only an hour. Another example, if a person walks out of a red room and into a blue room, his temperature will fall. That means our body temperature will change with different colors.
31.In people’s mind, different colors have different weight. Orange is heavier than ________.
A.blue B.red C.green D.yellow
32.The purpose of the second paragraph is to tell us ________.
A.a red box is heavier than a white one
B.a color has weight in one’s mind
C.white paper is lighter than red paper
D.you can know the weight of a color by holding it
33.Why did the scientist say colors have smell
A.Because people can sense the light from colors.
B.Because we can smell colors with our nose.
C.Because every color has its own sweet smell.
D.Because every color can give off light of the same length.
34.If a person walks from a blue room to a red room, his body temperature will ________.
A.rise B.fall C.stay the same D.change now and then
35.This passage is probably a ________.
A.book review B.fiction novel C.science report D.fairy tale
C
Life has a way of shaping us. Life can make you doubt or question your purpose. These are thoughts that I have had in my head for many years. Poetry prepares me for my purpose. My purpose is poetry.
In my journey towards purpose, poetry is my safety net. I started writing at the age of 5. By 13, I had written quite a lot of poems. Poetry was my escape from bullying by my peers (同龄人) and teachers when studying in an American country school. They bullied me because of the way I looked. This bullying gave me low self-respect. Poetry was my way to be seen, be heard and be known.
For each important moment in my life, I write poetry. In hard times, I write poetry. I connect with poetry on a deep level. It helps me out of pain. However, writing poetry can’t support me. So I turned to teaching instead.
While living in China, my job is an English teacher. I help teach two classes. The two Chinese teachers I work with tell me how to teach the students English. The teachers decide what I need to do in the classroom. With challenging situations like this, I keep on writing poetry. I write down my feelings. I draw pictures of the real world. I accept a new me. I learn to think about things with confidence. My relationship with poetry grows over time. Poetry stays in the depths of my soul (灵魂).
There is nothing stopping you. The only person standing in your way is you. You have the power. Keep going. Keep believing. Remember that your hard work is not in vain. Go for it! Your purpose is waiting for you!
36.The author said poetry was her safety net because ________.
A.it helped her out of pain B.it was a way for her to make friends
C.it gave her a sense of achievement D.it made her popular among her peers
37.What made the author change herself and think with confidence
A.The respect from her partner. B.The love from her students.
C.The non-stop poetry writing. D.The career of being a teacher.
38.The phrase “in vain” means ________ in the last paragraph.
A.necessary B.important C.successful D.useless
39.Which of the following is NOT mentioned about the author
A.The author began writing poetry when she was 5.
B.The author used to be bullied by her peers and teachers in America.
C.The author moved to China to make more money to publish her poetry.
D.The author worked as an English teacher, but she continued writing poetry.
40.The best title for this passage can be ________.
A.Work to discover your purpose B.Be brave to face the bully
C.Failure is the mother of success D.Dig up to the depths of your soul
D
On Nov.16, seven astronauts on the International Space Station (ISS) woke up to an alarm (警报). A Russian missile (导弹) test had just bombed a satellite into more than 1,500 pieces of space debris (残骸). Some got very close to the ISS.
NASA says space debris like this can travel at more than 28,000 km/h. That’s much faster than a bullet (子弹) (about 3,500 km/h). Even a pea-sized piece of debris could “wipe out” a space station or kill an astronaut if he or she is doing a spacewalk, says Live Science.
Since the 1950s, humans have sent thousands of rockets and satellites into space. Many are still there, and we now face an ever-increasing problem of space rubbish. In 2006, for example, National Geographic reported that a tiny piece of space rubbish hit the ISS, taking a small piece of glass out of a window. In June of this year, a piece of debris ran into one of the station’s robotic arms, which are just like the arms of a robot, and left a hole.
Scientists are trying different ways to deal with the problem. One way is to use a huge net. In 2018, the UK’s Survey Space Center caught some space rubbish with a net in an experiment. It first found the debris, and then collected it with a net and a harpoon (鱼叉).
Another way is to use robotic arms. Clear Space 1, the European Space Agency’s task to clean space rubbish, is going to be sent into space in 2025. It will use robotic arms to catch debris. This plans to throw the debris into Earth’s atmosphere (大气层), where it will burn up as it falls because of strong friction (摩擦).
41.The bomb of the Russian missile mainly causes ________ according to the article.
A.plants B.soil C.food D.space debris
42.According to NASA, space debris moves ________ as fast as a bullet.
A.eight times B.nine times C.seven times D.six times
43.What happens to a space station if it gets “wiped out”
A.It gets cleaned. B.It gets rebuilt. C.It gets broken. D.It gets old.
44.The best ways to deal with space debris is ________ according to the article.
a. throwing it away into the planet
b. throwing it into the sun to burn up
c. collecting it with nets and harpoons
d. throwing it into Earth’s atmosphere to burn up
A.ad B.cd C.ab D.bd
45.What can we infer from Paragraph 3-4
A.There is nothing we can do to deal with space debris.
B.The astronauts are quite safe in space even there is space debris.
C.More and more tasks are failing because we don’t want to cause space rubbish.
D.Thousands of old rockets and satellites are turning into space rubbish for years.
第二部分 非选择题(55分)
四、任务型阅读 阅读下面短文, 请根据短文内容, 在文后表格中填入恰当的单词, 每空 一词。 (共10空;每空1. 5分, 满分15分)
Homestays are becoming more and more popular, and people around the world are offering their homes as hotels. Homestays offer cheap places to stay, and the chance for guests to see the area like a local. They are very popular with people who want to stay in another country to study or on holiday. We asked three families who run homestays to tell us about where they live.
The Atal family
Our family home is in a small village in the east of Pakistan, in the Himalayan mountains. The village is quite small and very quiet. The mountains are extremely beautiful. You can go for a long walk and swim in the rivers but there are no shops, cinemas or cafes.
Kate and Julian Foxton
Our two-bed house is by the sea in the south-west of England. It is about five minutes’ drive to the nearest village of Portreath. There are lots of beaches, rivers and forests and it is very quiet. We spend a lot of time reading books, watching films and going for walks. Our area is great for sports, such as surfing, kayaking and mountain biking. However, the houses here are expensive, which can be a problem for local people. There are no buses or trains here, so it can be difficult to get around without a car.
Chafic and Aline Halwany
Our home is near the centre of Beirut, Lebanon, one of the largest cities in the Middle East. There are lots of cafes and restaurants, which open late at night. We love it here because it’s so friendly and you can always find the things you need—lots of people come to stay to learn Arabic and French. However, it can be noisy at night, and there is quite a lot of traffic during the day.
Homestay holidays — A home away from home
Families 46 Disadvantages (劣势)
The Atal family(Pakistan) It’s in a small and quiet village in beautiful mountains in the 47 part of Pakistan. People can 48 and swim there. There are no shops, cinemas or cafes.
Kate and Julian Foxton(England) It takes a short 49 to the beaches, rivers and forests by car. It’s a good place for sports 50 surfing, kayaking and mountain biking. Houses here are not 51 . It’s difficult to get around 52 a car.
Chafic and Aline Halwany(Lebanon) Lots of cafes and restaurants open late at 53 . You can always find 54 you need. There is much 55 at night and lot of traffic during the day.
五、综合填空 (共10空;每空1. 5分, 满分15分)
根据短文内容,在横线上填上适当单词,使短文完整、通顺。给出单词的空格不限一词,没有给出单词的空格限一词。
In Chinese culture, twelve different animals are used to stand 56 the Chinese birth years. 2023 is the Chinese Year of the Rabbit. At the 57 (begin) of 2023, rabbits have been used for artistic themes around the world. As 58 cultural image (文化意象) , rabbits have been in different forms of art worldwide, including stamps, 59 (color) lights and exhibitions (展览) .
The worldwide popularity of the Chinese Rabbit might have something to do with Western culture. For people in Europe, rabbits mean new life and prosperity (繁荣) 60 they can give birth to many young ones. So the image of a rabbit is 61 (easy) accepted by people in the West.
Through the Chinese Year of the Rabbit, people from other countries can get a 62 (close) look into Chinese culture than before. On January 21, an exhibition. 63 (hold) in a museum in the US to celebrate the Year of the Rabbit. 16 excellent Chinese artworks on rabbits were on show. It showed visitors that rabbits have 64 (be) a popular artistic theme in China since ancient times. The museum has also explained the meaning behind rabbits in China to visitors. People could also learn about the stories of the rabbit and the moon in China.
Images of the 12 Chinese animals are fun to everyone. They can help with communication between different 65 (culture) .
六、书面表达(满分25分)
66.假设你是王磊,你所在的阳光小区正在进行“模范家庭”的评选活动,请根据所给图表的内容,给社区中心写一封英文推荐信,向他们推荐你的家庭。
注意事项:
1.词数:100词左右(文章开头已给出,不计入总词数);
2.文中不能出现真实姓名、校名等信息;
3.文章必须包含所提供的主要信息,并作适当发挥。
I would like to recommend my family for “Model Family” in our neighbourhood this year.
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
I hope we can get the award. I am looking forward to your answer.
Yours faithfully,
Wang Lei
参考答案:
1.D
【详解】句意:杭州,一座充满历史魅力和现代气息的城市,举办了第19届亚运会。
考查冠词。the这个,定冠词,表特指或用在最高级和序数词前;a一个,表泛指,用在辅音音素前;an一个,表泛指,用在元音音素前。根据“Hangzhou,...city full of historical charm and modern atmosphere, held...19th Asian Games.”可知,第一个空指一座城市,表泛指,且city开头音素为辅音,应使用a;第二空用于序数词前,应使用the。故选D。
2.B
【详解】句意:——当我们穿过街道时,看手机是非常危险的。——你说的是对的。我们过马路时再小心也不为过。
考查情态动词。can能;can’t不能;must必须;needn’t不必。根据“be too careful while crossing the street”可知过马路时要非常小心,可用结构“can’t be too...”,意为“再……也不为过”。故选B。
3.D
【详解】句意:——这个星期天你弟弟会去野餐吗?——-如果我不去,他也不去。
考查倒装句以及时态。句子是if引导的条件状语从句,遵循主将从现,主句用一般将来时will do,排除AC;根据“If I don’t go”可知此处是我不去,他也不去,用结构neither will he。故选D。
4.C
【详解】句意:很遗憾,由于大雨,音乐节将被取消。
考查一般将来时的被动语态。cancel取消;cover live现场直播。根据“because of the heavy rain”可知,由于大雨,音乐节将被取消,主语“the music festival”是动作的承受者,应用一般将来时的被动语态。故选C。
5.A
【详解】句意:——对不起,我迟到了,陈先生。但是我的自行车在路上坏了。——没关系。但我不喜欢那些总是编故事的人。
考查动词短语。make up编造;look up查阅;pick up捡起;give up放弃。根据“stories”可知是编造故事。故选A。
6.B
【详解】句意:警察坚持要检查犯罪现场,以寻找谋杀案的更多线索。
考查动名词的用法。insist on doing sth. “坚持做某事”,动名词作宾语。故选B。
7.A
【详解】句意:——你的微信账户安全吗?——安全,甚至我父亲都无法使用它,除非我告诉他密码。
考查unless引导的条件状语从句。unless除非;if如果;while当……的时候;when当……的时候。根据“Is your WeChat account (账户) safe ”和“Yes,”可知,此处表达的是:甚至我父亲都无法使用它,除非我告诉他密码。故选A。
8.A
【详解】句意:——今天早上发生了什么?——一位妇女被发现死在家里。她被刀子袭击流血而死。
考查形容词的用法以及名词的用法。dead死的,形容词;death死,名词;died死,动词过去式。find+宾语+形容词“发现某人……”,此处是被动语态,sb. be found+形容词,第一空用形容词dead;第二空是介词后加名词death,bleed to death“流血到死”。故选A。
9.D
【详解】句意:从右边的海报我们知道怀特小姐不经常使用手提包。
考查句子重点信息获取能力。wants a new handbag想买个新手提包;doesn’t like the handbag at all一点也不喜欢这个手提包;bought the handbag for $80花了80美元买了这个手提包;doesn’t use the handbag often不经常用这个手提包。根据“Miss White bought the handbag in 2021 for 180 dollars. She hardly uses it”可知,怀特小姐在2021年花了180美元买了这个手提包。她几乎不用它,D选项符合。故选D。
10.C
【详解】句意:——《牛津词典》收录了“加油”一词。你能告诉我这是什么意思吗?——哦,这是一个中文短语,表示鼓励或支持。
考查宾语从句。句子是宾语从句,用陈述语序,排除A;根据“it is a phrase from Chinese, expressing encouragement or support.”可知此处询问这个词的意思,用what引导宾语从句。故选C。
11.A 12.A 13.D 14.B 15.A 16.B 17.C 18.B 19.D 20.A 21.C 22.B 23.A 24.D 25.B
【分析】本文主要讲述彩虹蛇怎样创造人类的。
11.句意:地球形成之初,一切都是睡眠状态。
beginning开始;end终止;ending结尾;finishing完成 。根据“At the…of time,”可知,地球形成之初,一切都是睡眠状态。at the beginning of...在……开始的时候。故选A。
12.句意:什么都没有动。什么都没生长。
Nothing没有什么;Something某物;Anything任何事物;Nobody没有人。根据“everything on Earth was asleep.”可知,这里是什么都没有动。故选A。
13.句意:她走了很长一段路,但最终感到无聊,因为她一个人,所以回到了她第一次出现的地方,并对青蛙们喊道:“出来!”
interested感兴趣的;known闻名的;lost丢失的;bored厌烦的。根据“because she was alone”可知,她走了很远,但是最后厌烦了,因为她是独自一人。故选D。
14.句意:青蛙慢慢地出来了,因为它们的胃里充满了水,这些水是它们在睡觉时储存的。
sharply锋利地;slowly慢慢地;heavily沉重地;usually通常。根据“because their stomachs were full of water,”可知,青蛙慢慢地出来了。故选B。
15.句意:彩虹蛇挠了挠青蛙,当它们笑的时候,水流遍了地球,这就是湖泊和河流的形成方式。
laughed大笑;hurt疼痛;dropped丢弃;grew成长。根据“The Rainbow Serpent tickled (挠痒痒) the frogs”可知,当青蛙大笑时,水流出来,那就是江河湖海的形成。故选A。
16.句意:彩虹蛇挠了挠青蛙,当它们笑的时候,水流遍了地球,这就是湖泊和河流的形成方式。
collected收集;formed形成;planned计划;connected连接;根据“how lakes and rivers were”可知,这里指江河湖海的形成。故选B。
17.句意:因为有水,所有的动物都醒了,草和树也长了起来。
Where哪里;Although虽然;Because因为;Whether是否。根据“there was water, all the animals woke up, and also grass and trees grew.”可知,因为有水,所有的动物都醒了,草和树也长了起来。故选C。
18.句意:他们在地球上很快乐,每个人都和其他同类动物一起生活和收集食物。
sizes大小;types类别;colours颜色;height高度。根据“but those who obeyed the rules were turned into humans and lived with others of the same kind.”及语境可知,它们在地球上很高兴,每一个都跟它同类的动物生活、收集食物。故选B。
19.句意:一些动物生活在岩石中,另一些生活在山谷中,其余的则生活在树上和空中。
another另一个;other另外;the other另一个;others其他。根据“Some animals lived in rocks,”可知,一些动物生活在岩石里,一些生活在山谷中,还有一些生活在树上和大气中。some... others...意为“一些……,另一些……”,属于固定搭配。故选D。
20.句意:起初,所有的动物都表现得很好,但后来有些动物开始捣乱。
behaved表现;slept睡觉;served服务;replaced代替。根据“but then some started making trouble.”可知,起初所有的动物表现得都挺好。故选A。
21.句意:因此,彩虹蛇制定了他们都必须遵守的规则。
mistakes错误;actions行为;rules规则;products产品。根据“Those who obey my rules will get a reward (奖赏)”可知,彩虹蛇制定了它们必须遵守的规则。故选C。
22.句意:我会把他们变成人类。
rivers江,河;humans人类;stones石头;ghosts鬼魂。根据“those who obeyed the rules were turned into humans”可知,那些遵守彩虹蛇的规则的动物会变成人类。故选B。
23.句意:那些不遵守我的规则的人将受到惩罚,变成石头,再也不会在地球上行走了。
never决不;often经常;seldom很少;usually通常。根据“and turned into stone”可知,那些不遵守彩虹的规则的动物会受到惩罚变成石头再也不会在地球上行走。故选A。
24.句意:坏动物变成了石头,变成了山脉和山丘,但那些遵守规则的人变成了人类,与同类生活在一起。
rare稀有的;small小的;kind友好的;bad坏的。根据“animals became stone”可知,那些坏的动物就变成了石头,成了山脉。故选D。
25.句意:他们很高兴,因为他们拥有了他们需要的一切。
surprised惊讶的;happy高兴的;sad伤心的;angry生气的。根据“because they had everything they needed.”可知,他们很高兴因为他们拥有了需要的一切。故选B。
26.A 27.B 28.D 29.D 30.C
【分析】文章大意:本文介绍了美国一位青少年的博文,这位少年自己养有小鸡,并且给他们都起了名字,它们是这位少年的好朋友。作者从啄食顺序、照顾小鸡、任何人都可以养小鸡三个方面分别介绍了如何照顾好小鸡。
26.细节理解题。根据It is the ranking of all the chickens.可知,啄序指的是所有鸡的排名,故答案选A。
27.词义猜测题。根据句意You need to feed them very good food to them, so they stay healthy and become immune to diseases.你需要给它们喂很好的食物,让它们保持健康,并具有____疾病的能力,可知应该是对疾病有免疫的能力,故答案选B。
28.理解判断题。根据You also need a place for them to stay in your house and a special feeder and water holder. 以及Also, you should clean the pen regularly,可知,只有D选项“给小鸡起得名字”是不需要去照顾的,故答案选D。
29.段意归纳题。根据一段的内容Chickens can bring families together. They are fun and humorous, beautiful and loving. They are also smart. It’s amazing how quickly they learn things on their own.可知,D选项符合题意,故答案选D。
30.推理推断题。根据At home, my family has seven chickens. I gave them all names, and they are my good friends.以及So why not consider getting some of your own feathered friends 可知,作者养鸡是因为觉得鸡有朋友的品质,故答案选C。
31.D 32.B 33.A 34.A 35.C
【分析】本文是一篇说明文。文章内容讲的是颜色有重量和味道,以及对人的影响。
31.细节理解题。根据第三段“The heaviest color is red, then blue, green, orange, yellow and white.”可知,橘色比黄色和白色重。故选D。
32.推理判断题。根据第一段“If you don’t believe, you may do a small experiment.”及第三段“A scientist found that different colors have different weight in a man’s mind.”可知,第二段讲的是做个小实验来证明在人脑中颜色是有重量的。故选B。
33.细节理解题。根据第四段“That is because every color stands for a kind of light with a certain wavelength. It reaches our brain through sense organs(感觉器官).”可知,颜色代表不同光长,人通过感觉器官能感知到味道。故选A。
34.推理判断题。根据第五段“Another example, if a person walks out of a red room and into a blue room, his temperature will fall.”可知,从红房间到蓝房间,体温会下降,反之,从蓝房间到红房间,体温就会上升。故选A。
35.推理判断题。文章主要讲的是颜色有重量和颜色,以及对人的影响,属于科普内容。所以应该文章应该来自科学报告。故选C。
36.A 37.C 38.D 39.C 40.A
【分析】本文讲述了自己的目标是诗歌,她一直努力去达到她的目标。
36.推理判断题。根据“In hard times, I write poetry. I connect with poetry on a deep level. It helps me out of pain.”可知,作者说诗歌是她的安全网,因为它帮助她摆脱痛苦。故选A。
37.推理判断题。根据“With challenging situations like this, I keep on writing poetry. I write down my feelings. I draw pictures of the real world. I accept a new me. I learn to think about things with confidence.” 可知,不间断的诗歌写作,让作者改变了自己,充满自信地思考。故选C。
38.词句猜测题。根据“Keep going. Keep believing.”和“Go for it!”可知,要一直努力,一直相信自己,因此努力学习不是无用的,故选D。
39.推理判断题。根据“However, writing poetry can’t support me. So I turned to teaching instead.”和“While living in China, my job is an English teacher. I help teach two classes.”可知,这位作者搬到中国是教英语,而不是为了赚更多的钱来出版她的诗歌。故选C。
40.标题归纳题。根据“Poetry prepares me for my purpose. My purpose is poetry.”和“Keep going. Keep believing. Remember that your hard work is not in vain. Go for it! Your purpose is waiting for you!”可知,本文讲述要一直努力工作,来找到自己的目标。故选A。
41.D 42.A 43.C 44.B 45.D
【分析】本文介绍了太空垃圾的危害以及科学家为解决这一问题尝试的办法。
41.细节理解题。根据“A Russian missile (导弹) test had just bombed a satellite into more than 1,500 pieces of space debris (残骸).”可知,这枚俄罗斯导弹炸毁了一颗卫星,导致产生了太空残骸。故选D。
42.推理判断题。根据“NASA says space debris like this can travel at more than 28,000 km/h. That’s much faster than a bullet (子弹) (about 3,500 km/h).”可知,太空残骸飞行的速度是子弹的8倍(28,000 ÷3,500=8)。故选A。
43.词义猜测题。根据“Even a pea-sized piece of debris could ‘wipe out’ a space station or kill an astronaut if he or she is doing a spacewalk”可知,太空残骸会摧毁空间站或者杀死太空行走的宇航员,因此“wipe out”表示“摧毁”,选项中“It gets broken.”表示“被破坏”,与其近义。故选C。
44.细节理解题。根据最后两段“It first found the debris, and then collected it with a net and a harpoon (鱼叉).”以及“This plans to throw the debris into Earth’s atmosphere (大气层), where it will burn up as it falls because of strong friction (摩擦).”可知,处理太空垃圾的两个办法是:用网和鱼叉收集太空残骸,以及把太空残骸扔进地球大气层燃烧掉;c和d正确。故选B。
45.推理判断题。根据“Since the 1950s, humans have sent thousands of rockets and satellites into space. Many are still there, and we now face an ever-increasing problem of space rubbish.”可知,人类已经发送了很多火箭和卫星,现在它们仍然在太空中,太空中的垃圾越来越多,由此推测这些火箭和卫星多年来都在变成太空垃圾。故选D。
46.Advantages 47.eastern 48.walk 49.time/while/moment 50.like 51.cheap 52.without 53.night 54.what/anything 55.noise
【分析】本文主要讲述了寄宿家庭越来越受欢迎,介绍了三个经营寄宿家庭的家庭并告诉我们这些家庭的情况。
46.根据表格第一行“Disadvantages”并通读全文可知,本文主要介绍了寄宿家庭的情况,包括优势和劣势,与“Disadvantages”对应,首字母也要大写且用名词复数形式。故填Advantages。
47.根据“Our family home is in a small village in the east of Pakistan, in the Himalayan mountains.”可知,这个家庭在巴基斯坦东部的小村庄。in the east of“在……东部”相当于in the eastern part of。故填eastern。
48.根据“You can go for a long walk and swim in the rivers but there are no shops, cinemas or cafes.”可知,人们可以在河边散步和游泳。故填walk。
49.根据“It is about five minutes’ drive to the nearest village of Portreath. There are lots of beaches, rivers and forests and it is very quiet”可知,花很短的时间就可以到达海边,冠词a修饰名词的单数形式,花点时间“take a short time/while/moment”。故填time/while/moment。
50.根据“Our area is great for sports like surfing, kayaking and mountain biking”可知,这是做运动的好地方,像冲浪、皮划艇和山地自行车。像“like”。故填like。
51.根据“However, the houses here are expensive”可知,这的房子很贵,expensive相当于not cheap。故填cheap。
52.根据“There are no buses or trains here, so it can be difficult to get around without a car”可知,没有车很难四处走动。故填without。
53.根据“There are lots of cafes and restaurants, which open late at night”可知,晚上有许多咖啡馆和餐厅营业。故填night。
54.根据“We love it here because it’s so friendly and you can always find what you need”可知,你可以找到你所需要的东西,如果填what,find后是宾语从句;或者如果填anything,anything“任何东西”作宾语,后面是省略了that的定语从句。故填what/anything。
55.根据“However, it can be noisy at night, and there is quite a lot of traffic during the day”可知,晚上很吵,much修饰不可数名词。故填noise。
56.for 57.beginning 58.a 59.colorful 60.as/because 61.easily 62.closer 63.was held 64.been 65.cultures
【分析】本文介绍了中国生肖属相“兔”,以及兔子在中国文化中的重要象征意义。
56.句意:在中国文化中,12个不同的动物被用来代表中国的生肖。考查短语“stand for”代表。故填for。
57.句意:在2023年初,在世界上,兔子被用作艺术主题。考查短语“at the beginning of”在……初。故填beginning。
58.句意:作为一个文化意象,兔子在艺术界有不同形式,包括邮票,彩灯和展览。横线上表示泛指一个。由于cultural是辅音音素开头,所以是a。故填a。
59.句意:作为一个文化意象,兔子在艺术界有不同形式,包括邮票,彩灯和展览。横线上是形容词修饰名词,所以将color变为colorful。故填colorful。
60.句意:对于欧洲人们,兔子意味着新生命和繁荣因为他们能诞生很多小兔子。根据后文是解释为什么兔子意味着新生命和繁荣,所以是as或because表示“因为”,故填as/because。
61.句意:因此兔子形象很容易被西方人接受。分析句子可知,横线上是副词修饰动词accepted。所以将形容词easy变为副词easily。故填easily。
62.句意:透过中国年的兔子,其他国家的人们能比以前更近地看中国的文化。分析句子可知,横线上应是形容词修饰名词look,由于than,所以是比较级。故填closer。
63.句意:在一月二十一;一个展览在美国的博物馆举办来庆祝兔年。分析句子可知“exhibition”与“hold”是动宾关系,所以是被动语态,描述过去的事件,所以是一般过去时态的的被动,主语是单数。故填was held。
64.句意:这子昂游客展示兔子从古代以来已经是中国受欢迎的艺术主题。根据“主句(现在完成时)+since(一般过去时)”可知,是现在完成时“have +动词过去分词”。故填been。
65.句意:他们能帮助不同文化间的交流。根据differemt后加名词复数,所以将culture变为cultures。故填cultures。
66.One possible version:
I would like to recommend my family for “Model Family” in our neighbourhood this year.
In my family, we respect each other and everyone enjoys equal rights. We often communicate with our family members to encourage and support each other.
In my neighbourhood, we get along well with our neighbours. When someone has problems, we are always ready to help. People here are like a big family.
It is important for us to live a green life. We have a balanced diet to keep healthy. Besides, we usually ride bikes or walk instead of driving cars. We try our best to protect the environment.
What’s more, my family members like doing volunteer work. We often take an active part in charity work to help people in need.
I hope we can get the award. I am looking forward to your answer.
Yours faithfully,
Wang Lei
【详解】[总体分析]
①题材:本文是一篇材料作文;
②时态:时态为“一般现在时”;
③提示:写作要点已给出,注意不要遗漏要点,可适当添加细节,并突出写作重点。
[写作步骤]
第一步,引出“模范家庭”的评选活动的话题;
第二步,具体阐述写作内容。从“家庭、邻里关系以及绿色生活”等方面进行介绍;
第三步,书写结语,表达期待。
[亮点词汇]
①each other互相
②get along well with与……相处
③keep healthy保持健康
[高分句型]
①We often communicate with our family members to encourage and support each other.(to do不定式作目的状语)
②It is important for us to live a green life.(it作形式主语)
郑重声明:本文版权归原作者所有,转载文章仅为传播更多信息之目的,如作者信息标记有误,请第一时间联系我们修改或删除,多谢。
