2023-2024牛津译林版八年级英语上册期末考试常州专用(含答案不含听力原文及音频)

2023-2024学年八年级上学期期末考试(常州卷)
英语
注意事项:
1.全卷满分90分。试题包含选择题和非选择题。考生答题全部答在答题卡上, 答在本试卷上无效。
2.请认真核对监考教师在答题卡上所粘贴条形码的姓名、考试证号是否与本人相符合,再将 自己的姓名、考试证号用0. 5毫米黑色墨水签字笔填写在答题卡及本试卷上。
3.答选择题必须用2B铅笔将答题卡上对应的答案标号涂黑。如需改动,请用橡皮擦干净后, 再选涂其他答案。答非选择题必须用05毫米黑色墨水签字笔写在答题卡的指定位置,在其他位置答题一律无效。
第I卷(选择题 共56分)
一、单项选择(本题共10小题;每题1分,满分10分)
从 A、B、C、D 四个选项中, 选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
1.July 1st is ________ birthday of the Communist Party of China (CPC).
A.an B.a C.the D./
2.—How about going to Suzhou Museum tomorrow
—I’d like to, but I ________ not be free.
A.would B.may C.must D.need
3.________ China’s big plane C919 completed all its tests in 2022, I hope to travel on it soon.
A.Since B.Before C.When D.While
4.In China, people drive on the right. It’s different from ________ in the UK.
A.it B.this C.that D.those
5.—It was Grandma’s call. Why didn’t you answer it
— Sorry, Dad. I ________ my bicycle in the garden.
A.am repairing B.was repairing C.repair D.repaired
6.I have less free time than John, hut Nancy has more free time than John. Among the three of us, I have the ________ free time.
A.less B.least C.more D.most
7.—I’m afraid I’m not able to learn Physics well.
—Don’t be so worried. It’s ________ to make mistakes when you learn something new.
A.natural B.awful C.perfect D.rare
8.—Did you catch the sparrow
—No. As soon as the bird saw me, it ________ its wings quickly and flew away.
A.beat B.hit C.crashed D.blew
9.The sentence structure of “Eddie is watching Hobo work.” is ________.
A.S+V+O B.S+V+P C.S+V+IO+DO D.S+V+DO+OC
10.—Do you still remember the science lesson from China’s Tiangong space station last year
—________ It was so amazing that I will never forget it.
A.Not exactly. B.Certainly not. C.Of course. D.I hope so.
二、完形填空(共10小题;每小题1分,满分10分)
阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。
Every year, wildfires burns millions of hectares of forest land, leaving many homes damaged and a lot of people homeless. 11 , smoke jumpers help to stop this. They are brave guardians (卫士) for us.
Smoke jumpers are a special type of firemen. 12 regular firemen, they work in a different way. They jump from planes into areas that are difficult to 13 by car or on foot, such as the middle of a mountain forest. They race to put out fires as fast as they can.
At a fire site (现场), smoke jumpers first check the land and 14 how to fight the fire. Their main purpose is to stop a fire from spreading (扩散). Using basic tools such as shovels and axes, smoke jumpers 15 land of burnable materials, like dry grass and dead trees. They carry water with them, too, but only a little.
Most of smoke jumpers are men, 16 more women are joining them now. The most important things are your height and 17 . Smoke jumpers employed in the United States, for example, must be between 120 or 200 pounds (between 54 or 91 kilograms), so they don’t get blown away by the strong winds or get 18 when they land. Smoke jumpers must also be able to live in the wild. In Russia, many smoke jumpers know how to find food in the forest and can even 19 simple furniture from trees so that they can survive (生存) in the wild.
The work is 20 , and the hours are long. But for these firemen, smoke jumping isn’t just a job. They love being able to jump out of planes, fight fires, and live in the forest.
11.A.Finally B.Luckily C.Slowly D.Easily
12.A.Like B.With C.Without D.Unlike
13.A.reach B.see C.find D.call
14.A.ask B.decide C.answer D.teach
15.A.save B.beat C.mop D.clear
16.A.but B.because C.while D.as
17.A.quality B.looks C.weight D.ability
18.A.alone B.hurt C.lost D.sick
19.A.buy B.get C.make D.repair
20.A.easy B.heavy C.dangerous D.surprising
三、阅读理解(共15小题;每小题2分,满分30分)
阅读下列短文,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。
A
The Tale of Peter Rabbit
Writer: Helen Beatrix Potter Helen was born on 28 July 1866. She was a British writer and illustrator (插画家).
The story:Once upon a time there were four little rabbits, Flopsy, Mopsy, Cotton-tail and Peter. They lived happily with their mother under a very big tree. “Now, my dears,” said Mrs Rabbit one morning, “you may go into the field or down the road, but don’ t go into Mr McGregor’ s garden. Your father had an accident there. He was put in a pie (馅饼) by Mr McGregor. Now run along and have fun.” Did Peter listen to his mother Of course not! He ran to Mr McGregor’ s garden and started his adventure (冒 险)!
At first, no publisher (出版商) agreed to publish the story, so Potter decided to publish the book by herself in 1901. With 42 black-and-white pictures, the small book was popular, and Frederick Warne & Co. agreed to publish it in 1902.
21.The writer Helen Beatrix was from ________.
A.Britain B.Australia C.America D.France
22.What did Mrs Rabbit think of Mr McGregor’s garden
A.Beautiful. B.Interesting. C.Dangerous. D.Large.
23.The story of the book may be about ________.
A.Peter’s happy life with his family B.Mr Rabbit’s accident in the garden
C.Peter’s adventure in Mr McGregor’s garden D.Peter’s adventure with his brothers and sisters
B
Someone is playing a murderer (凶手), and the murderer is among you. Everybody is keeping secrets. Who can you trust Seven hours later, 21-year-old Li Xiang is still playing Live Action Role.
Live Action Role Playing (LARP) is a game. It’s just like you’re playing in a film. The film is about a murder mystery (谋杀案). People like to call it “Jubensha”. It usually takes place among a group of 4—12 players in a real scene (场景). The players choose their characters (角色) and stories first. And then, they dress up and play their story. But each player only knows his or her own story. They try to find out who is the murderer in the game. The game usually lasts for 3—5 hours per time.
The number of players of LARP grew very fast from 2016 to 2020. Why Maybe there are not enough colourful social activities open to young people today. “I feel relaxed. It gives me a rest from my busy life. The feeling is like watching a movie, but the experience (经历) is more exciting,” Li Xiang says.
For a growing number of players, role-playing is also a way of making friends. Players talk with each other and work together to find out the murderer.
Huo Xin, a lover of LARP, says, “We often watched films and went for drinks or shopping. There weren’t many fun activities out there. But now LARP can offer a new social experience to people to make new friends.” It is young people’s way of living another life out of their busy work.
24.The second paragraph tells us ________.
A.how a murderer should be B.why people love LARP
C.how helpless Li Xiang is D.what LARP is like
25.Why does LARP get popular
A.Young people need more friends. B.Many people join in the game each time.
C.Young people need more fun activities. D.Watching films and going shopping are boring.
26.Which of the following can be the features of LARP
① exciting ② short ③ easy ④ social
A.①② B.①④ C.②④ D.②③
27.The purpose (目的) of the passage is ________.
A.to tell readers how to spend free time B.to introduce a new popular activity
C.to ask readers to change their lifestyles D.to tell readers what a murder is
C
Night after night, my mother came to my room, even long after my childhood years. She pushed my long hair out of my face with her hands, then kissed me.
I don’t remember when I started to be unhappy with that. And in fact her hands really made me uncomfortable. Finally, one night, I shouted out at her: “Don’t do that any more, your hands are too rough (粗糙)!” She didn’t say anything. But my mother never showed her love again in that way. Feeling sorry, but l didn’t tell her.
Well, the years have passed. and I’m not a little girl any more. Mom is in her mid-seventies, and those hands I once thought to be so rough are still doing things for me and my family. Now, my own children are grown and gone. Mom no longer has Dad. It was that late on Thanksgiving Eve, as I went to sleep in the bedroom of my youth, a hand gently brushed the hair from my face, then a kiss touched my face. In my memory, for the thousandth time, I remembered the night I ever shouted: “Don’t do that any more, your hands are too rough!” Catching Mom’s hand in hand, I cried out how sorry I was for that night. I thought she’d remember, as I did. But Mom didn’t know what I was talking about. She had forgotten and forgiven (原谅) long ago.
That night, I fell asleep with a new feeling for my gentle mother and her caring hands. And my heart was full of her love.
28.Paragraph Two mainly tells us the writer didn’t like her mother’s kiss because ________.
A.her mother didn’t love her B.her mother’s hands were very rough
C.her mother wasn’t kind to her D.her mother’s face was very rough
29.The writer told the story by ________.
A.using space order B.giving numbers
C.giving pictures D.using time order
30.We know that the writer felt ________ because of her mother’s forgiveness at last.
A.relaxed B.worried C.nervous D.angry
31.What is the best title for the passage
A.My happy childhood. B.Unforgettable childhood.
C.Unforgettable hands. D.Colorful family life.
D
There are more than 50 billion honeybees flying around our farms and neighborhoods every summer. We take care of them so that they can take care of us by helping many of our crops grow.
But honeybees aren’t the only bees in town.
People from England brought the first honeybees to North America in 1622. But those European honeybees arrived to a land that was already filled with wild bees, more than 4,000 kinds of them. Some of those wild bee kinds are bumblebees (大黄蜂). Bumblebees are probably our most famous wild bees, and they are the same as honeybees in many ways. They live in groups and they are active all summer long. But most wild bees are pretty different. Many of them live their lives alone. In these kinds, each female is a hardworking single mom who builds her own nest, usually in a wood tunnel or underground cave, lays her own eggs, and works alone to feed her babies.
More than 80% of all plant kinds depend on animals to move their pollen (花粉) from flower to flower. This way, called pollination, is how these plants grow.
All kinds of animals play an important role in pollination: butterflies, moths, flies, ants, even birds and bats, but bees are the best pollinators out there.
And while honeybees get most of the attention, wild bees can be just as useful, sometimes even more so.
Some of these relationships have developed over millions of years, and the survival of each partner depends on the other.
32.What is Paragraph One mainly about
A.Honeybees are everywhere in the U. S. all year round.
B.The farmers in the U. S. are bored with too many honeybees.
C.Honeybees are useless to the farmers in the U. S.
D.Lots of honeybees in the U. S. help with the crops’ growth.
33.What does the underlined word “they” refer to
A.European honeybees. B.American bumblebees.
C.American honeybees. D.European wild bees.
34.Which animal can help move the pollen most
A.Butterflies B.Bats. C.Bees. D.Moths.
35.From the passage, we know that ________.
A.bees are active all summer long
B.the first honeybees were from North America
C.male wild bees are the most hardworking
D.most plant kinds move their pollen on their own
四、还原句子(共4小题;每小题1.5分,满分6分)
阅读下面短文从短文后所给的六个选项中选出四个可以填入空白处的最佳选项。
Cycling is a wonderful sport. People say once you learn how to ride a bike, you will never forget. Most of us learnt it when we were kids, and many still go around on a bike. These days, cycling has seen a rise in popularity. 36
First, cycling is good for your own health. Exercising your legs helps you become stronger and burn extra body fat. 37 A long ride in the countryside could help you to clear your mind, or lower your worry. It is a good way to relax yourself. Going on group rides with your friends during the holiday is especially pleasant.
38 You save money by cycling instead of driving a car or taking a bus. If you drive to work, sometimes finding somewhere to park can be a very difficult problem. However, finding somewhere to lock your bike can be much easier. And if you’re worried about safety, there are special cycle ways in many big cities. 39
Finally, cycling can also be good for the health of the earth. Unlike cars, bikes do not give out gases(气体)into the air. They are more friendly to our earth.
A.What makes people love cycling so much
B.How can people practice cycling in their daily life
C.Cycling can offer you a chance to get closer to nature.
D.Cycling isn’t just good for your body, but mind as well.
E.Cycling is also a great way to go to work or travel around town.
F.Wearing clothes in bright colours while cycling is another way to keep safe.
第Ⅱ卷 (非选择题 共34分)
五、综合填空(共10小题;每小题1分,满分10分)
阅读下面短文,在空白处填入一个适当的单词或括号内单词的正确形式。
What will our world be like if there are no insects It might sound nice in the 40 (begin). There would be no bugs or flies in your room. But in fact, this could cause really serious 41 (problem).
The bad news is that the number of insects keeps 42 (drop) these years. Scientists say it’s 43 (main) because of the use of pesticides (农药). They destroy the places that insects live in.
What would happen if all insects died out It’s almost impossible to predict (预测), but the results would be terrible. We need insects to pollinate (授粉) crops. They also break down dead plants and animals and turn them 44 new useful things. We need them 45 (keep) the soil (土壤) healthy. 46 insects, many animals would have nothing to eat. They would go hungry and die.
The first thing we need to do is to let more people understand the 47 (important) of the natural world, both for what it does for us and for 48 (it). The best place to start is with our 49 (child). We should teach them environmental awareness (环保意识) at an early age.
六、根据所给中文完成句子(共6小题;每小题1.5分,满分9分)
50.如果你被困住,你最好尽快找到出路。
if you are trapped.
51.这场洪水冲走了成千上万的房子。
The flood .
52.起初,我一点儿不怜悯这些动物。
I in the beginning.
53.当房子坍塌时,孩子们正在外面堆雪人。
The children outside when the house .
54.过多的家庭作业导致学生越来越少的睡眠。
Too much homework for students.
55.当公交车到站时,我们迫不及待地下了车。
We when the bus arrived at the stop.
七、书面表达(共1题;满分15分)
56.假设你即将参加英语演讲比赛,请以Protecting Nature为题,根据提示,写篇英语演讲呼吁大家为保护自然一起努力。
当前问题 1、砍伐树木,引发更多自然灾害; 2、占用湿地,导致生物失去家园; 3、........
你的呼吁 ......(至少两点举措)
要求: 1. 内容涵盖所有要点,并适当发挥;
2.表达清楚,语句通顺,意思连贯,书写规范;
3.词数不少于80,开头和结尾已给出,不计入总词数。
参考词汇: cut down砍伐
Protecting Nature
Good afternoon, boys and girls !
Today I will give a speech titled Protecting Nature.____________________________________
If everyone does something to protect nature, we will live a happier life.
参考答案:
1.C
【详解】句意:7月1日是中国共产党的生日。
考查冠词。an一个,表泛指,用于元音音素前;a一个,表泛指,用于辅音音素前;the这个,表特指。根据“July 1st is...birthday of the Communist Party of China (CPC).”可知,此处具体到7月1日这一天,表特指,应使用the。故选C。
2.B
【详解】句意:——明天去苏州博物馆怎么样?——我很想去,但我可能没有空。
考查情态动词。would将要;may可能;must必须;need需要。根据“I’d like to, but I...not be free.”可知,此处表示“可能”没有空,应用may表示,故选B。
3.A
【详解】句意:由于中国的大型飞机C919在2022年完成了所有测试,我希望不久就能乘坐它旅行。
考查连词辨析。Since由于;Before在……之前;When当……时;While当……时。根据“China’s big plane C919 completed all its tests in 2022, I hope to travel on it soon.”可知,这两句话为因果关系,前因后果,故此处应用Since。故选A。
4.C
【详解】句意:在中国,人们靠右行驶。这与英国不同。
考查代词辨析。it它;this这个;that那个;those那些。根据“In China, people drive on the right.”可知,此处应使用代词代指前文“靠右开车”这种做法,代指前面整个句子,应使用that。故选C。
5.B
【详解】句意:——是奶奶的电话,你为什么不接?——对不起,爸爸。我当时正在花园里修理我的自行车。
考查时态。根据“It was Grandma’s call. Why didn’t you answer it ”以及“my bicycle in the garden.”可知,此处表示打电话的时候正在做某事,因此用过去进行时,故选B。
6.B
【详解】句意:我的空闲时间比约翰少,南希的空闲时间却比约翰多。在我们三个人中,我的空闲时间最少。
考查比较级最高级。less更少的;least最少的;more更多的;most最多的。根据“I have less free time than John, hut Nancy has more free time than John. Among the three of us, I have the...free time.”可知,此处三者作比较,应使用最高级,且我的空闲时间比约翰和南希都少,因此是最少的。故选B。
7.A
【详解】句意:——恐怕我学不好物理。——别那么担心。当你学习新东西时,犯错误是很自然的。
考查形容词辨析。natural自然的,合理的;awful可怕的;perfect完美的;rare罕见的。根据“to make mistakes when you learn something new.”可知,学习新东西时,犯错是很正常的事情,故选A。
8.A
【详解】句意:——你抓到那只麻雀了吗?——没有。那只鸟一看到我,就迅速拍打翅膀飞走了。
考查动词辨析。beat击,打,指击打动作则迅速而有序,使某物不停地上下动、拍动;hit撞击,后接身体部位;crashed碰撞;blew吹。根据“As soon as the bird saw me, it...its wings quickly and flew away.”可知,此处指的是“鸟拍打着翅膀飞走了”,此处应用beat表示“拍打”翅膀,故选A。
9.D
【详解】句意: “Eddie is watching Hobo work”的句子结构是“主+谓+宾+宾补”。
考查句子结构。S+V+O主谓宾;S+V+P主系表;S+V+IO+DO主谓宾宾;S+V+DO+OC主谓宾宾补。本句中Eddie是主语,watch sb. do“观看某人做某事”,为“动词+宾语+宾补”的结构。所以句子结构是“主+谓+宾+宾补”,故选D。
10.C
【详解】句意:——你还记得去年中国天宫空间站的科学课吗?——当然。它是如此神奇,我永远不会忘记它。
考查情景交际。Not exactly.不完全是;Certainly not.当然不是;Of course.当然;I hope so.我希望如此。根据“It was so amazing that I will never forget it.”可知是“当然”记得这节课。故选C。
11.B 12.D 13.A 14.B 15.D 16.A 17.C 18.B 19.C 20.C
【分析】本文是一篇说明文。短文介绍了空降森林灭火员的工作性质和主要任务。
11.句意:幸运的是,空降森林灭火员有助于阻止这种情况。
Finally最后地;Luckily幸运地;Slowly缓慢地;Easily容易地。根据“leaving many homes damaged and a lot of people homeless”和“smoke jumpers help to stop this”可知,空降森林灭火员可以组织这种情况,此处表示“幸运地”。故选B。
12.句意:与普通消防员不同,他们的工作方式不同。
Like像;With和;Without没有;Unlike不像。根据“they work in a different way”可知,此处指与普通消防员不同。故选D。
13.句意:他们从飞机上跳到开车或步行难以到达的地区,例如山林中。
reach到达;see看见;find找到;call呼叫。根据“such as the middle of a mountain forest”可知,是难以达到的地方。故选A。
14.句意:在火灾现场,空降森林灭火员首先检查火场并决定如何灭火。
ask问;decide决定;answer回答;teach教。根据“Their main purpose is to stop a fire from spreading”可知,是决定如何灭火,其他选项不符合句意。故选B。
15.句意:使用铲子和斧头等基本工具,空降森林灭火员清除土地上的可燃材料,如干草和枯树。
save拯救;beat打击;mop拖地;clear清除。根据“Their main purpose is to stop a fire from spreading”可知,要阻止火蔓延,需要清除可燃物,故选D。
16.句意:大多数空降森林灭火员都是男性,但现在有越来越多的女性加入其中。
but但是;because但是;while然而;as因为。根据“Most of smoke jumpers are men”和“more women are joining them now”可知,两句为转折关系,所以填but。故选A。
17.句意:最重要的是你的身高和体重。
quality品质;looks外貌;weight体重;ability能力。根据下文“must be between 120 or 200 pounds (between 54 or 91 kilograms), so they don’t get blown away by the strong winds”可知,对体重提出了要求,故选C。
18.句意:例如,在美国雇用的空降森林灭火员必须在120到200磅 (54到91公斤之间) 之间,这样他们就不会被强风吹走或在着陆时受伤。
alone一个人;hurt受伤;lost迷路;sick生病。根据“for example, must be between 120 or 200 pounds (between 54 or 91 kilograms), ”可知,对体重提出要求是为了安全,防止受伤,故选B。
19.句意:在俄罗斯,许多空降森林灭火员知道如何在森林中寻找食物,甚至可以用树木制作简单的家具,以便他们可以在野外生存。
buy买;get得到;make制作;repair修理。根据“survive in the wild”可知,野外生存需要自己动手做,故选C。
20.句意:工作很危险,工作时间很长。
easy容易;heavy重;dangerous危险;surprising令人吃惊。根据下文“They love being able to jump out of planes, fight fires, and live in the forest.”可知,这份工作很危险,故选C。
21.A 22.C 23.C
【分析】本篇文章主要以表格的形式展示了Helen Beatrix Potter写的一个彼得兔的故事,展示了故事梗概和出版故事的背景。
21.推理判断题。根据“She was a British writer and illustrator(插画家).”可知,她是一位英国作家和插画家,因此可以推断她来自英国。故选A。
22.推理判断题。根据“but don’ t go into Mr McGregor’ s garden. Your father had an accident there.”可知兔子们的父亲在Mr McGregor的花园里出了事故,因此可以推断兔子太太觉得花园很危险。故选C。
23.推理判断题。根据故事第三段“Did Peter listen to his mother Of course not! He ran to Mr McGregor’ s garden and started his adventure(冒险)!”可知Peter跑到Mr McGregor的花园开始了他的冒险之旅,因此可以推断故事会讲述Peter在Mr McGregor的花园中冒险的事。故选C。
24.D 25.C 26.B 27.B
【分析】本文是一篇说明文。文章主要介绍了在年轻人群体中非常火爆的“剧本杀”游戏。
24.主旨大意题。根据第二段“Live Action Role Playing (LARP) is a game. It’s just like you’re playing in a film.”可知,本段主要介绍了真人角色扮演是什么样的游戏、参与人数、故事情节、场景、时长等情况;选项D“LARP是什么样的”符合语境。故选D。
25.细节理解题。根据“The number of players of LARP grew very fast from 2016 to 2020. Why Maybe there are not enough colorful social activities open to young people today.”可知,“剧本杀”游戏之所以火爆,是因为年轻人没有足够丰富多彩的社会活动。故选C。
26.细节理解题。根据“The feeling is like watching a movie, but the experience is more exciting,”和“But now LARP can offer a new social experience to people to make new friends.”可知,“剧本杀”游戏让大家很兴奋、开心,同时玩家也可以结交新朋友。故选B。
27.主旨大意题。综合全文可知,本文主要介绍了受到大家喜欢的一款新游戏——真人角色扮演(LARP)的相关情况,重点陈述该游戏受到年轻人追捧的原因。故选B。
28.B 29.D 30.A 31.C
【分析】本文讲述的是作者感悟母爱的心路历程。作者小时候对母亲粗糙的双手十分抵触,长大后重新审视自己之前错误的举止想法,对母爱有了更深的体悟,对温柔的母亲和她充满关怀的双手充满了感激。
28.细节理解题。根据第二段“Don’t do that any more, your hands are too rough (粗糙)!”可知,作者不喜欢妈妈的吻是因为妈妈的手粗糙。故选B。
29.推理判断题。阅读全文可知,本文是一篇记叙文,按时间顺序记叙了我和母亲“一双手”的故事。故选D。
30.细节理解题。根据最后一段“I fell asleep with a new feeling for my gentle mother and her caring hands. And my heart was full of her love.”可知,作者怀着感激和爱,在妈妈的呵护下安然入睡,心情应该是放松的。故选A。
31.最佳标题题。阅读全文可知,本文讲述了作者小时候对母亲粗糙的双手十分抵触,长大后重新审视自己之前错误的举止想法,对母爱有了更深的体悟,对温柔的母亲和她充满关怀的双手充满了感激。“难忘的手”最能突出文章主旨,最适合作为文章标题。故选C。
32.D 33.B 34.C 35.A
【分析】本文主要讲述了蜜蜂有助于农作物的生长,尤其介绍了野生蜜蜂也发挥着很重要的作用。
32.主旨大意题。根据“We take care of them so that they can take care of us by helping many of our crops grow.”可知,本段主要讲述蜜蜂能促进农作物生长。故选D。
33.词义猜测题。根据“Bumblebees are probably our most famous wild bees, and they are the same as honeybees in many ways.”可知,they指代前句的大黄蜂。故选B。
34.细节理解题。根据“but bees are the best pollinators out there.”可知,蜜蜂是最好的传粉者。故选C。
35.细节理解题。根据“They live in groups and they are active all summer long.”可知,蜜蜂整个夏天都很活跃。故选A。
36.A 37.D 38.E 39.F
【分析】本文介绍了人们喜欢骑行的原因。
36.根据“These days, cycling has seen a rise in popularity. ”及第二到四段所给出的人们喜欢骑行的原因并结合所给选项可知,此处表达的是什么让人们如此喜欢骑自行车,选项A“是什么让人们如此喜欢骑自行车?”符合语境。故选A。
37.根据“A long ride in the countryside could help you to clear your mind, or lower your worry.”并结合做给选项可知,此处介绍骑自行车对身心的好处,选项D“骑自行车不仅对你的身体有好处,对你的精神也有好处。”符合语境。故选D。
38.根据“ If you drive to work, sometimes finding somewhere to park can be a very difficult problem. However, finding somewhere to lock your bike can be much easier. ”并结合所给选项可知,如果开车去上班,停车是一个非常困难的问题,但是找个地方停自行车会容易得多,选项E“骑自行车也是上班或在城里旅行的好方法。”符合语境。 故填E。
39.根据“And if you’re worried about safety, there are special cycle ways in many big cities. ”并结合所给选项可知,如果担心安全,在许多大城市都有特殊的骑行方式,选项F“骑行时穿颜色鲜艳的衣服是另一种保持安全的方法。”符合语境。故选F。
40.beginning 41.problems 42.dropping 43.mainly 44.into 45.to keep 46.Without 47.importance 48.itself 49.children
【分析】本文介绍了这些年来昆虫的数量一直在下降以及强调昆虫的重要性。
40.句意:一开始可能听起来不错。in the beginning“一开始”,为固定短语,故填beginning。
41.句意:但事实上,这可能会导致非常严重的问题。problem“问题”,可数名词,此处应用名词复数表示泛指,故填problems。
42.句意:坏消息是这些年来昆虫的数量一直在下降。keep doing sth“一直做某事”,为固定短语。故填dropping。
43.句意:科学家说这主要是因为杀虫剂的使用。main“主要的”,是形容词,此处应用副词修饰这个句子,故填mainly。
44.句意:它们还分解死去的植物和动物,把它们变成新的有用的东西。根据“They also break down dead plants and animals and turn them...new useful things. ”可知此处考查固定短语turn...into...“把……变成……”。故填into。
45.句意:我们需要它们来保持土壤健康。keep是动词,此处应用动词不定式作目的状语,表示“我们需要昆虫是为了保持土壤健康”。故填to keep。
46.句意:没有昆虫,许多动物就没有东西吃了。根据“insects, many animals would have nothing to eat. They would go hungry and die.”可知许多动物就没有东西吃是因为没有昆虫,without“没有”,介词,符合语境,故填Without。
47.句意:我们需要做的第一件事是让更多的人了解自然世界的重要性,既了解它为我们做了什么,也了解它本身。important是形容词,此处是the+名词+of的结构,名词形式为importance“重要性”。故填importance。
48.句意:我们需要做的第一件事是让更多的人了解自然世界的重要性,既了解它为我们做了什么,也了解它本身。根据“The first thing we need to do is to let more people understand the...of the natural world, both for what it does for us and for...”可知此处是指自然世界本身,应用it的反身代词itself,故填itself。
49.句意:最好从我们的孩子开始。child“孩子”,可数名词,此处应用其复数children。故填children。
50.You'd better find your way out as soon as possible 51.washed away thousands of houses 52.didn't have/take pity on these animals at all 53. were making a snowman /snowmen came/ fell down 54.leads to less and less sleep 55.couldn't wait to get it off
【解析】50.固定句型had better do sth.表示“最好做某事”;主语为You;find one’s way out表示“找到出路”;as soon as possible表示“尽快”。故答案为You'd better find your way out as soon as possible。
51.此句为“主语+谓语+宾语”结构,并且洪水是过去发生的事情,用一般过去时。动词短语wash away表示“冲走”,wash的过去式是washed;thousands of表示“成千上万的”,后接名词复数形式;house表示“房子”。故答案为washed away thousands of houses。
52.in the beginning表示“起初”,是过去的事情,用一般过去时。not…at all表示“一点也不”; have/take pity on表示“同情;怜悯”;these表示“这些”,后接animal的复数。故答案为didn't have/take pity on these animals at all。
53.此句是的when引导的时间状语从句,表示过去某一时间正在发生的事情,主句用过去进行时。表示“房子倒塌”用短语came/ fell down ;主语The children,be动词用were;“堆雪人”用make a snowman /snowmen 表示。故答案为were making a snowman /snowmen;came/ fell down。
54.homework为不可数名词,作主语时谓语动词用第三人称单数形式。lead to表示“导致”;sleep作“睡眠”讲,为不可数名词,用little修饰,“越来越少”用less and less表示。故答案为leads to less and less sleep。
55.根据从句中arrived可知此句时态为一般过去时。can’t wait to do sth.表示“迫不及待做某事”,can’t过去式couldn't;get off表示“下车”;it指代the bus。故故答案为couldn't wait to get it off 。
56.例文
Good afternoon, boys and girls,
Today I will give a speech titled Protecting Nature. We humans are not the masters of nature, only part of it. However, some people don't know the importance of protecting nature. Some people cut down too many trees. As a result, more natural disasters happen. Also, some people want to make the wetlands smaller to have more space for farms and buildings. Without wetlands, many plants and animals lose their living areas. Moreover, some hunters kill a lot of wild animals for their fur, bones or other parts of the body. Because of this, many wild animals are in danger. Some of them even die out.
It's time for us to take action. We should make laws to protect nature. We'd better build more reserves for wildlife. It's a good idea to plant more trees to prevent natural disasters.
If everyone does something to protect nature, we will live a happier life.
【详解】题目解读:本文是一篇演讲稿,围绕保护环境展开,就当前问题给出两条参考,需要考生适当发挥,想一下还有哪些问题,并针对问题给出两点以上的合理举措。
例文分析:本文分成三段,第一段介绍现在的面临的问题,第二段提出举措,第三段提出自己的希望。段落清晰。第一段使用However、As a result、Also、Moreover使文章上下文连贯,条理清晰。并且作者观点明确、紧扣主题。
高分亮点:
短语:part of;cut down;too many;As a result;Because of;in danger;die out。
句型:Without wetlands, many plants and animals lose their living areas.;It's time for us to take action.;We'd better build more reserves for wildlife.;If everyone does something to protect nature, we will live a happier life.

郑重声明:本文版权归原作者所有,转载文章仅为传播更多信息之目的,如作者信息标记有误,请第一时间联系我们修改或删除,多谢。