2023-2024学年九年级上学期期末考试(南京专用)
英语
注意事项:
1.全卷满分90分。考试时间为90分钟。试题包含选择题和非选择题。考生答题全部答在答题卡上, 答在本试卷上无效。
2.请认真核对监考教师在答题卡上所粘贴条形码的姓名、考试证号是否与本人相符合,再将 自己的姓名、考试证号用0. 5毫米黑色墨水签字笔填写在答题卡及本试卷上。
3.答选择题必须用2B铅笔将答题卡上对应的答案标号涂黑。如需改动,请用橡皮擦干净后, 再选涂其他答案。答非选择题必须用05毫米黑色墨水签字笔写在答题卡的指定位置,在其他位置答题一律无效。
选择题(共40分)
一、单项填空(共15小题;每小题1分,满分15分)
请认真阅读下列各题,从题中所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
1.—HongKong Team has got 53 medals in all in Hangzhou Asian Games.
—________ great progress!
A.What B.How C.What a D.How a
2.As President Xi puts it, China’s excellent culture is __________treasure and every student should learn the history of our country as it helps us to know where we are from and where we are going.
A.as long as B.as far as C.as good as D.as well as
3.—What was the ending of novel The Time Capsule
— It was so amazing and went ________ my imagination.
A.against B.above C.through D.beyond
4.Superstars should pay more attention to their actions because they have a great ________ on teenagers.
A.change B.influence C.progress D.energy
5.We have made ________ a habit to wear masks whenever we go to public places.
A.this B.that C.it D.one
6.—Tan Dun doesn’t use any musical instruments in his music Water.
—That’s really amazing! He is so ________.
A.creative B.generous C.energetic D.serious
7.—The sky is overspread with heavy smog. How terrible!
—The environment won’t get better ________ we take action to protect it.
A.if B.unless C.since D.as
8.—Tianwen l reached Mars last March! Our dream of exploring the red planet has come true!
—________, China has become the sixth country to reach Mars in history.
A.Hardly B.Mostly C.Exactly D.Certainly
9.Jane Austen, the writer of Pride and Prejudice, wrote many stories of love. However, she ___ single all her life.
A.remained B.reminded C.realized D.required
10.I thought the job would be successful, but it ________ to be a mess!
A.looked out B.turned out C.put out D.found out
11.-Who will be the winner of the speech contest
-No one can know the result until it ____________tomorrow morning.
A.will announce B.will be announced
C.is announced D.announces
12.Which of the following sentences has a relative clause
A.It is a romantic film that is not suitable for all ages.
B.A friend told me that he would be separated from his family.
C.Max practised so hard that he won the first prize in the match
D.Would you tell me how we can get to Nanjing Culture and Art Center
13.According to researchers, Internet addicts spend at least 30 to 40 hours online a week. They lose control of time they spend online. What does the underlined word ‘addicts’ mean
A.something that is very popular B.something that is very charming
C.someone who is crazy about something D.someone who is curious about something
14.—Can you tell me ________, Alex
—Without my teacher’s help, it’s impossible for me to get the prize.
A.if you did so well B.why did you do so well
C.how did you do so well D.how you did so well
15.—I’m afraid I can’t go to your party. You know, the exam is around the corner.
—Really
A.As you like. B.Help yourself. C.Don’t mention it. D.What a pity!
二、完形填空(共10小题;毎小题1分,满分10分)
请认真阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。
Once I was a member of a group preparing for a week of meetings, I walked into the room where some volunteers were 16 collating(装订整理) handouts. I asked if I could help. One of the ladies 17 said, “Oh, no, thank you” and 18 me a chair to sit.
Then, another volunteer came into the room, saw me sitting there doing 19 and said, “Hey, Larry, come here. There’s work to do, and you can help.” He put a couple of chairs together, placed two stacks(叠) of handouts on them and said, “OK, the left sheet goes on top of the right one.”
“Fine. I can handle that,” I said. And just like that, I was now part of the team.
This member of the group saw that my disability did not mean an inability(无能) to help. Later, I 20 him for having included me. He said, “Well, I thought with one more pair of hands we’d finish more quickly. I was just using 21 sense.”
I’m sure that the lady who refused my offer of help did not mean to offend(冒犯) me. Too often, people with disabilities are just not 22 —within their community or within a social setting—because of their disability and not because of their inability.
It’s 23 for all of us to feel that we are accepted, appreciated and valued as a full and equal member of the group. And it is 24 more important for people with disabilities. It sends a 25 that states: “To us, your abilities are more important than your disability.”
16.A.close B.busy C.worth D.fun
17.A.politely B.angrily C.quietly D.suddenly
18.A.painted B.moved C.bought D.offered
19.A.something B.anything C.nothing D.everything
20.A.asked B.searched C.paid D.thanked
21.A.common B.special C.natural D.strong
22.A.noticed B.praised C.included D.educated
23.A.interesting B.important C.curious D.nervous
24.A.quite B.even C.rather D.enough
25.A.message B.letter C.note D.sign
三、阅读理解(共15小题;每小题1分, 满分15分)
请认真阅读下列材料, 从材料后各题所给的A、B、C、D四个选项中, 选出最佳选项, 并在答 题卡上将该项涂黑。
A
People’s life in astrology, the zodiac is divided into twelve star signs. Each star sign has its own characteristics. People gave each star sign one of the four elements(元素)of fire, air, earth and water. It has been popular for a long time. There are three star signs under each element, just as the following form shows.
Elements Star Signs
Fire Aries, Leo, Sagittarius
Earth Taurus, Virgo, Capricorn
Air Gemini, Libra, Aquarius
Water Cancer, Scorpio, Pisces
In both China and Greece, people began to study stars and planets thousands of years ago. They used astrology to help them make decisions. They watched stars and planets to decide when to hunt, fish, plant or make wars.
Today astrology is very popular among people all over the world, especially teenagers. But one thing you have to remember is that you should not expect astrology to tell you everything about your future. Remember your life is in your own hands.
26.How many star signs are there under each element
A.Three. B.Four. C.Five. D.Twelve.
27.What did people use astrology to do in ancient times
A.To study the four elements B.To help them make decisions.
C.To get information about the sky. D.To know more about the future.
28.Which of the following is TRUE according to the passage
A.Astrology believes that the light of stars influences people’s life.
B.People began to study stars and planets hundreds of years ago.
C.Today astrology is very popular among the old.
D.Our life depends on ourselves but not astrology
B
Taipan Village (“Cun” in Chinese) is in the mountain of Guizhou Province, South-west China. Amazingly, the basketball competition full of local colour makes this village with less than 1, 200 people in a hot discussion on the website. People on the Internet also call the basketball game “Cun BA”.
Since 2020, the local farmers nearby have had different activities to celebrate a good harvest, with basketball matches being the most welcome one. According to the rule of “Cun BA”, the players must be the local male farmers from 18 to 35 years old, so you will see a lot of people with different jobs, like cow-raisers, wheat-growers and vegetable-sellers work hard for different teams. The farmers started a basketball league on their own, which covers 198 teams.
A lot of people watch the match. Many basketball fans travel hundreds of miles just to watch and cheer for their favourite team. Some people born here but working outside even come back to enjoy the game. During the 45-day period of competition, Taipan Village has over 500, 000 visitors, providing more possibilities for its development in sports and tourist industry. On the first day of the match, the products, including mascot toys, basketballs, and the team uniforms were sold for over 300, 000 yuan. Basketball helps push the poor village forward.
29.Who can join in the “Cun BA” games
A.Yao Ming, the chairman of CBA. B.Mr. Wang, a 43-year-old cow-raiser.
C.Mrs Lee, a 35-year-old wheat-grower. D.Mr. Shen, a 28-year-old vegetable-seller.
30.According to the passage, we can learn ________.
A.the competition usually lasts for about one month and a half
B.the village sold its products for less than 300, 000 yuan in total
C.more and more people visit the village because of the local sight.
D.the local government helped start a basketball league in the village
31.What is the main idea of the last paragraph
A.The match becomes a development power. B.The match lets people go back to hometown.
C.The match makes local people become healthy. D.The match also advises visitors to buy products.
C
Dear ________,
Hello, my sweetheart. I’m dead. Sorry about that. Please don’t cry.
You are about to turn 13 and I’ve thought about writing you this letter of advice. This is the first draft. Look — here are a couple of things I’ve learnt on the way that you might find useful in the coming years. It’s not an exhaustive (详尽的) list, but it’s a good start.
The main thing is just to try to be nice. You already are. Just shine, continuously and firmly, like a warm lamp in the corner, and people will want to move towards you in order to feel happy and to read things more clearly. You will be bright in the changing world, and this will save you from the pressure of worrying about others’ opinions, especially less satisfying things like “being not cool”, “being less successful than everyone else” or “being too fat”.
Second, always remember that, nine times out of ten, you probably aren’t having a totally nervous breakdown — you just need a cup of tea and a biscuit. You’d be amazed by how easily and repeatedly you can deal with the problems you come across. Remember to get a big biscuit tin.
My next tip: life is generally divided into two things. One: ENJOYABLE TIMES. Two: AWFUL EXPERIENCES THAT WILL MAKE FUTURE AMAZING TOO.
However awful, you can get through any experience if you imagine yourself, in the future, telling your friends about it as they scream, with increasing disbelief, “No! I can’t believe that happened to you!”
Baby, see as many sunrises and sunsets as you can. Always run across roads to smell the roses. Always believe you can change the world — even if it’s only a tiny bit. Think of yourself as a silver rocket-use loud music as your fuel; books like maps and co-ordinates for how to get there.
Host extravagantly (放肆地), love constantly, dance in comfortable shoes, talk to Daddy and Nancy about me every day and never, ever start crying.
Love,
________
32.The letter is from a ________ to a ________.
A.brother; sister B.wife; husband
C.mother; daughter D.teacher; student
33.By the underlined sentence, the writer means the receiver should ________.
A.have attractive appearance
B.worry about others’ opinions
C.treat other people with kindness
D.be bright enough to change the world
34.Which of the following statements does the writer support
A.The age 13 is the turning point in one’s life.
B.A healthy diet is necessary to solve problems.
C.Natural beauty is the key to changing the world.
D.Awful experiences can also help a lot in one’s growth.
35.What is the theme of the letter
A.The advice about life. B.The long-lasting friendship.
C.The writer’s life experiences. D.The pleasure in difficult times.
D
While the banana is a common fruit we enjoy in our daily lives, have you heard of its relative, the enset banana
This plant is a main food for more than 20 million people in Ethiopia. However, don’t be fooled by the inedible(不可食用的) nature of its orange fruits! Scientists believe that the enset may provide food for over 100 million people in Africa.
This could be a game-changer for solving the famine(饥荒) that becomes worse because of the climate change.
The enset is a plant that belongs to Musaceae(芭蕉科), the same family of flower plants as the banana. The tree can grow up to 10 meters tall. Unlike the banana, the fruits of the enset plant are inedible. This has earned it the nickname of “false banana”, as the plant is used more for its carbohydrate-rich stems(茎) and roots.
However, the planting of the enset is just in Ethiopia, where the plant is fermented(发酵) to make dishes like porridge and bread. Food made from the enset is especially good for the body with high calcium, potassium, and zinc, as well as amino acids. When Ethiopia experienced its most serious famine in a century during the 1980s, the enset played a major role in helping communities recover from the crisis. Besides being an important part of the Ethiopian diet, the enset is also used in traditional medicine, animal feed, and construction materials in the country.
Because of climate change, changeable temperatures and extreme weather events are bringing risks to crop harvests. There isn’t enough food in many regions of Africa. Scientists believe that the enset can help solve this problem. The enset is a very hardy plant, able to survive at different temperatures and regions. The enset can be harvested at any stage of its growth throughout the year and can be stored for long periods of time. All of these characteristics make it a good choice for emergency backup food in case of natural disasters and droughts. However, scientists are not sure if it can replace the main crops in other regions.
Although there are belief worries about the growing of the enset in more areas, such as its cultural meaning to the Ethiopian community and the local knowledge needed to properly care for the plant, the enset banana is certainly eye-catching for its unique qualities that have given it the name “the tree against hunger”. It is an example of how food production is changing in our world in the face of climate change.
36.Why is the enset called “false banana”
A.Because it has orange fruits looked like the banana.
B.Because it belongs to the same family of the banana.
C.Because it is like the banana but its fruit can’t be eaten.
D.Because it can grow up to 10 meters tall just like the banana tree.
37.The writer mentioned “Ethiopia experienced its most serious famine in a century during the 1980s” to show that ________.
A.only Ethiopia plants the enset to make food
B.food made from the enset is good for the body
C.the enset may help solve the food crisis in Africa
D.other parts of Asia should learn to plant the enset
38.“Wild forms of this plant can be found in different parts of Africa.” can be best placed in ________.
A.① B.② C.③ D.④
39.Which is NOT the reason for choosing the enset banana as emergency backup food
A.People can eat the enset through the whole year.
B.The enset has a lot to offer to our body and can be stored easily.
C.The enset can survive the changeable climates and in different regions.
D.It has special cultural meaning and once saved Ethiopian people in history.
40.What is the proper title for the article
A.The Tree Against Hunger B.Eating Habits in Ethiopia
C.Plants of Musaceae Family D.How to Plant the Enset Banana
非选择题(共50分)
四、填空(共15小题;每小题1分,满分15分)
A)请根据括号中所给的汉语写出单词,使句子意思完整正确,并将答案填写在答题卡相应横线上。
41.Don’t worry about the match. It will be covered (在现场直播) on CCTV-5.
42.Since Chinese people can live and work (宁静地), more and more people think China is one of the safest countries in the world today.
43.—Take a seat, please. Would you like green tea or black tea
—Thanks a lot. (两者之一) will do.
44.—A study from Northwestern University has found that animals can tell time.
—Really This is a big surprise and a new (发现).
45.It is widely accepted that working (努力地) is the brightest colour of the youth.
B)请根据句子意思,用括号中所给单词的适当形式填空,并将答案填写在答题卡相应横线上。
46.All of us work hard and look forward to greater success in the (come) year.
47.Shirley Temple is an American actress who made her first film (appear) at the ago of three in 1932.
48.With the country’s (far) development, there is no doubt that China will do more for the world peace.
49.Mum (hang) her coat behind the door and went to the kitchen to prepare dinner.
50.—What does the word “lie” in the sentence mean, Mr. Xu
—If someone is (lie), they are saying something that is not true.
C)请根据短文内容,从下面方框中选择适当的单词或短语填空,使短文内容完整正确。
as well as learn about like though turned out
Students of a Nanjing junior high school brought joy to the elderly by volunteering at a local nursing home last weekend. They were willing to share different interesting topics with the elderly, 51 it was the first time for most of them to take part in a volunteer programme. The elderly were glad to 52 how to use mobile phones and go online on the computer. After lunch both the elderly and the young volunteers enjoyed themselves in art activities 53 Chinese painting and calligraphy. Wang Hong, the programme organizer, said, “I thought to be the exact that the students and the elderly wouldn’t get along easily, but it 54 to be the exact opposite. I can say that today’s activities have made a big difference to the lives of the elderly 55 the students.”
五、阅读填空(共20小题;每小题1分, 满分20分)
A)请认真阅读下面短文,并根据所读内容在文章后表格中小题的空格里填入一个最恰当的单词。
注意:每个空格只填1个单词。请将答案填写在答题卡相应横线上。
Have you ever eaten something that you grew in your own garden Many people have not had the pleasure of this experience. Alice Waters, the owner of Chez Panisse Restaurant, set out to change all that for a special group of students at Martin Luther King Junior Middle School in Berkeley, California.
Waters worked with the school’s principal(校长), Neil Smith, to create a cooking and gardening programme at school. Waters believe in the importance of people knowing where their food comes from. She also believes that there is a strong relationship between food, health and the environment. She wanted to show children the pleasure in gardening and in preparing the foods that they grew. She wanted to teach them that a healthy body and a healthy environment go hand in hand.
The project that Waters began took a lot of time and patience. Teachers, students and community volunteers helped her turn a parking area into a garden. At the same time, renovation(整修)was begun to turn an old cafeteria(自助餐厅) into a kitchen where students could prepare foods and share meals with their teachers.
In 1995, the first crops were planted. Every year since then, new crops are evaluated(评价) to make sure that they are best suited for the environment an the needs of the school.
Students have found that they look forward to the time they spend in the garden each week.
They have learnt how to grow and harvest. They have leant about the life cycles of various plants.
Alice Waters dreams that one day there will be a garden in every school in the United States. She hopes that school lunches can be prepared using the produce from the gardens.
A Schoolyard Garden
Alice Waters 56 a cooking and gardening programme at school. She thinks it’s 57 for people to know where their food is from. She 58 much time and patience to it.
59 To help children get the 60 from gardening and preparing the food. To teach children that there is a 61 between a healthy body and a healthy environment.
Project A parking area was turned into a garden with the 62 of teachers, students and community volunteers. A cafeteria was turned into a kitchen. In 1995, they planted the first crops. Every year they choose suitable crops for the environment and the 63 of the school. Students showed a great 64 in gardening.
Hope Each school will 65 a garden and students will eat the produce from the garden.
B)请根据短文内容及首字母提示,填写所缺单词,并将答案填写在答题卡相应位置上。
In China, writing brushes, ink sticks, paper and ink stones are called the Four Treasures of Study. The writing brush in Huzhou, the ink stick in Huizhou, the xuan paper in Xuancheng and the ink stone in Duanxi are the most f 66 .
The writing brushes are used to draw the pictures on painted potteries(陶器). They are m 67 made of the hair of animals. Those made of wool are called yanghao and those made of the weasel’s(鼬)tail hair are c 68 langhao.
The ink stick produced in Huizhou is of high quality. A s 69 goes like this: Two famous skilled men Xi Chao and his son produced a kind of high-quality ink stick. As a r 70 , the Emperor Li Yu in the Southern Tang Dynasty agreed to give them the family name “Li”. From then on, the fame(声誉)of the Li Ink Stick s 71 widely. In the Song Dynasty, its producing area was changed into Huizhou, and it was then called the Hui Ink Stick.
Paper is among the four great inventions in a 72 China. The famous xuan paper appeared in the Sui and Tang dynasties. In Xuanzhou, its said that Cai Lun’s pupil Kong Dan took the job of producing paper but f 73 to make perfect white paper. Later he happened to see the ebony(檀木)in the rivers. It was wet with the water and t 74 white. Then he used the bark(树皮)to produce the world-famous xuan paper.
The ink stone was already very p 75 in the Han Dynasty. In Ming and Qing dynasties, Duan Ink Stone, She Ink Stone, Tao Ink Stone and Chengni Ink Stone can not only be used in writing and painting but also for admiration.
六、书面表达(满分15分)
76.假如你是阳光中学的李华,你校英文剧社开展了一项关于青少年喜欢的电影的调查。请你根据调查表内容中的问题,用英语回复,可以适当的发挥。
We’re conducting a survey on what types of movies are the most popular among teenagers in our school. I need your help. How often do you go to the cinema What types of movies do you enjoy most And why Who is your favorite movie actor/actress And why
要求∶
1. 内容须涵盖所有要点,可适当发挥。
2. 词数80左右(已给出的文章开头,不计入总词数)。
3. 文中不得提及有关考生个人身份的任何信息,如校名、人名等。
Dear Sir/Madam,
I would like to introduce my favorite kind of film and actor/actress.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Li Hua
参考答案:
1.A
【详解】句意:——香港代表队在杭州亚运会上共获得53枚奖牌。——多么大的进步呀!
考查感叹句。根据“great progress”可知,该感叹句中心词为progress,是不可数名词,应用结构“what+adj.+不可数名词”。故选A。
2.C
【详解】句意:就像习近平主席说的,中国的优秀文化犹如瑰宝,每个学生应该学习我们国家的历史,因为它帮助我们知道我们从哪里来,我们要到哪里去。
考查介词短语辨析。as long as和……一样长,只要;as far as就……而言;as good as和……一样,good是形容词;as well as也,和……一样好,well是副词。此处指文化和宝藏一样,值得学习,用形容词作表语。故选C。
3.D
【详解】句意:——小说《时光隧道》的结局如何?——它太不可思议了,超出了我的想象。
考查介词。against违反;above在……上面;through通过;beyond超出。根据“It was so amazing”可知,它太不可思议了,因此超出了我的想象,故选D。
4.B
【详解】句意:超级明星们应该更多关注他们的行为,因为他们的行为对青少年有很大的影响。
考查名词辨析。change变化;influence影响;progress进步;energy能量。根据“Superstars should pay more attention to their actions”可知,要注意他们自己的行为,因为这些行为会对青少年产生影响。故选B。
5.C
【详解】句意:我们已经养成了无论何时去公共场所都戴口罩的习惯。
考查代词辨析。this这个;that那个;it它;one一个。根据“made...a habit to wear masks”可知,此处使用it作形式宾语,代替不定式to wear masks,结构:动词+it+名词+to do。故选C。
6.A
【详解】句意:——谭盾在他的作品《水》中没有使用任何乐器。——真的很神奇!他很有创造力。
考查形容词词义辨析。creative有创造性的;generous慷慨的;energetic精力充沛的;serious严肃的,严重的。由上句“Tan Dun doesn’t use any musical instruments in his music Water.”可知,此句是说谭盾有创造性,故选A。
7.B
【详解】句意:——天空笼罩上了一层浓厚的烟雾。太恐怖了!——环境不会变得更好,如果我们行动起来保护环境。
考查从属连词辨析。if如果;unless除非;since自从;as当……的时候。根据“The environment won’t get better”可知环境不会变得更好,除非我们行动起来保护环境,因此应用连词unless来引导条件状语从句。故选B。
8.C
【详解】句意:——天问1号去年三月到达火星! 我们探索红色星球的梦想成真了!——正是如此,中国成为历史上第六个到达火星的国家。
考查副词辨析。hardly几乎不;mostly主要地;exactly确实,正是如此;certainly当然。根据“Tianwen l reached Mars last March! Our dream of exploring the red planet has come true”以及“China has become the sixth country to reach Mars in history.”可知此处表示同意对方的看法,选项C符合语境。故选C。
9.A
【详解】句意:《傲慢与偏见》的作者简·奥斯汀写了很多爱情故事。然而,她一生都是单身。A. remained保持;仍然是;B. reminded提醒;C. realized意识到;D. required要求。根据上文Jane Austen, the writer of Pride and Prejudice, wrote many stories of love.可知下文是他一生保持单身。根据题意,故选A。
10.B
【详解】句意:我原本以为这项工作会成功,但没想到结果一团糟!
考查动词短语。looked out朝外看;turned out结果是;put out扑灭;found out查明,弄清楚。根据“I thought the job would be successful”和“a mess”可知原以为工作是成功,但结果是一团糟。turn out to be表示“结果是……”。故选B。
11.C
【详解】句意:——谁将是这次演讲比赛的冠军?——直到明天早上宣布了结果才会知道。
考查被动语态。it (result)是announce这一动作的对象,该用被动语态。虽然由时间状语tomorrow morning,但在时间状语从句中通常用一般现在时代替一般将来时。故选C。
12.A
【详解】句意:下列哪个句子有定语从句?
考查定语从句。选线A中“It is a romantic film”句式结构完整,that引导定语从句,修饰名词film;选项B中“A friend told me that...”that引导宾语从句,作动词told的宾语;选项C中“Max practised so hard that...”是so...that引导的结果状语从句;选项D中“Would you tell me how...”how引导宾语从句,作动词tell的宾语,所以A项含有定语从句。故选A。
13.C
【详解】句意:据研究人员称,网瘾患者每周至少上网30到40个小时。他们无法控制上网的时间。划线单词‘addicts’是什么意思?
考查单词词义。something that is very popular“非常受欢迎的事物”;something that is very charming“非常迷人的东西”;someone who is crazy about something对某事着迷的人;someone who is curious about something对某事好奇的人。根据“spend at least 30 to 40 hours online a week...They lose control of time they spend online.”可知,他们无法控制上网时间,而且每周上网时间很长,说明他们是痴迷于网络的人,划线部分单词“addicts”与“someone who is crazy about something”意思相同。故选C。
14.D
【详解】句意:——你能告诉我你是怎么做得这么好的吗,亚历克斯?——没有老师的帮助,我是不可能得奖的。
考查宾语从句。句子是宾语从句,用陈述语序,排除BC;根据“Without my teacher’s help, it’s impossible for me to get the prize”可知上文询问怎么做得这么好,用how引导宾语从句。故选D。
15.D
【详解】句意:----恐怕我不能去参加你的聚会了。你知道,考试就要到了。-----真的吗?真遗憾!A. As you like. 随你的便,按照你喜欢的去做;B. Help yourself. 请随意,请随便吃;C. Don’t mention it. 没关系,别客气;D. What a pity! 真遗憾!根据上文“恐怕我不能去参加你的聚会了。”可知是“真遗憾!”选D。
16.B 17.A 18.D 19.C 20.D 21.A 22.C 23.B 24.B 25.A
【分析】本文主要讲述了一个身有残疾的作者一开始被拒,最后还是加入了该志愿者组织的故事。
16.句意:我走进一个房间,那里有一些志愿者正忙着整理讲义。
close接近的;busy忙碌的;worth值得的;fun有趣的。根据“Once I was a member of a group preparing for a week of meetings”及“collating(装订整理) handouts”可知,这些人正在忙着准备开会用的讲义,故选B。
17.句意:一位女士礼貌地说:“哦,不用了,谢谢。”然后请我坐下。
politely礼貌地;angrily生气地;quietly安静地;suddenly突然。根据“Oh, no, thank you”可知,是礼貌地拒绝了,故选A。
18.句意:一位女士礼貌地说:“哦,不用了,谢谢。”然后请我坐下。
painted涂;moved移动;bought买;offered提供。根据“...me a chair to sit”可知,此处是offer sb sth短语,意为“提供某人某物”,故选D。
19.句意:然后,另一个志愿者走进房间,看到我坐在那里无所事事,他说,“嘿,拉里,过来。 有工作要做,你可以帮忙。”
something某事;anything任何事;nothing没有事;everything每件事。根据“There’s work to do, and you can help.”可知,叫作者去帮忙,因为作者现在无事可做,故选C。
20.句意:我感谢他接纳了我。
asked询问;searched寻找;paid支付;thanked感谢。根据“This member of the group saw that my disability did not mean an inability(无能) to help.”可知,因为那位志愿者的帮忙请求,让作者的作用得以体现,所以作者对那位志愿者表示了感谢。故选D。
21.句意:我只是在凭借常识做出判断。
common平常的;special特别的;natural自然的;strong强壮的。根据“I thought with one more pair of hands we’d finish more quickly.”可知,根据常识,多一双手的人会比失去双手的人做事更快。common sense意为“常识”,故选A。
22.句意:残疾人只是因为他们的残疾而不是因为他们的无能而没有融入他们的社区或社会环境。
noticed注意到;praised赞扬;included包括;educated教育。根据“It’s…for all of us to feel that we are accepted, appreciated and valued as a full and equal member of the group.”可知,作者认为被团体接纳是一件很重要的事,故此处指的是残疾人只是因为他们的残疾而不是因为他们的无能而没有融入他们的社区或社会环境,故选C。
23.句意:对于我们所有人来说,作为一个团体中完全平等的成员而被接受、欣赏和重视的感觉是很重要的。
interesting有趣的;important重要的;curious好奇的;nervous紧张的。根据“And it is...more important for people with disabilities.”可知,作为一个团体中完全平等的成员而被接受、欣赏和重视的感觉是很重要的,故选B。
24.句意:对残疾人来说,这一点更为重要。
quite十分;even甚至;rather而不是;enough足够。根据“And it is...more important for people with disabilities.”可知,此处修饰形容词比较级more important,强调递进关系,故选B。
25.句意:它传达了一个信息。
message信息;letter信件;note笔记;sign标识。根据“It sends a…that states: ‘To us, your abilities are more important than your disability.’”可知,此处介绍了它传到了一个什么样的信息,故选A。
26.A 27.B 28.D
【分析】本文介绍了占星术。古代人们使用占星术来做决定,现在占星术在人们生活中很受欢迎。但要记住,我们的生活取决于我们自己,而不是占星术。
26.细节理解题。根据“There are three star signs under each element”可知,每种元素下面有三个星座。故选A。
27.细节理解题。根据“They used astrology to help them make decisions.”可知,古代人们使用占星术来做决定,故选B。
28.细节理解题。根据“Remember your life is in your own hands.”可知,我们的生活取决于我们自己,而不是占星术,故选D。
29.D 30.A 31.A
【分析】本文是一篇说明文。讲述了中国贵州省太潘村举办的充满当地色彩的篮球比赛引发的热议。
29.细节理解题。根据“the players must be the local male farmers from 18 to 35 years old”可知,只有当地18-35岁的男性农民可以参加,排除A、B、C项,D项符合题意。故选D。
30.细节理解题。根据“During the 45-day period of competition,”可知,比赛持续一个半月。故选A。
31.主旨大意题。根据“Taipan Village has over 500, 000 visitors, providing more possibilities for its development in sports and tourist industry...Basketball helps push the poor village forward.”可知,太潘村有超过50万名游客,为其体育和旅游业的发展提供了更多的可能性,A项比赛成为一种发展动力,符合题意。故选A。
32.C 33.C 34.D 35.A
【分析】本文是一篇应用文,即将离世的母亲给女儿写了一封信,信中给了她一些关于人生的建议。
32.推理判断题。根据原文“Hello, my sweetheart … talk to Daddy and Nancy about me”可知,写信人与收信人之间的关系是母女。故选C。
33.词句猜测题。根据原文“and people will want to move towards you”可知,做一个待人善良的人,人们就会靠近你。故选C。
34.观点态度题。根据原文“Two: AWFUL EXPERIENCES THAT WILL MAKE FUTURE AMAZING TOO”可知,作者认为糟糕的经历对一个人的成长也有很大帮助。故选D。
35.主旨大意题。根据原文“You are about to turn 13 and I’ve thought about writing you this letter of advice”可知,这是一封母亲写给女儿的建议信。故选A。
36.C 37.C 38.C 39.D 40.A
【分析】本文主要介绍了非洲“假香蕉树”的特点以及它的作用。
36.细节理解题。根据第四段“Unlike the banana, the fruits of the enset plant are inedible.”可知,这种植物的果实不可食用,所以被称为“假香蕉树”。故选C。
37.推理判断题。根据第五段“the enset played a major role in helping communities recover from the crisis…Besides being an important part of the Ethiopian diet”可知,这种植物是埃塞俄比亚饮食的重要组成部分,在埃塞俄比亚遭遇饥荒时发挥了重要作用,由此可推知,这种植物有可能帮助解决非洲的粮食危机。故选C。
38.细节理解题。根据“Wild forms of this plant can be found in different parts of Africa.”可知,这种植物的野生形态可以在非洲的不同地区找到,此处内容与“植物形态和地理位置”有关,根据第五段“However, the planting of the enset is just in Ethiopia, where the plant is fermented(发酵) to make dishes like porridge and bread.”可知,此处介绍了这种植物在埃塞俄比亚的情况,所以题干中的句子最适合放在第五段开头,前后形成转折关系。故选C。
39.细节理解题。根据第六段“The enset is a very hardy plant, able to survive at different temperatures and regions.”可知,这种植物能够在不同的温度下和不同的地区生存,C项正确;根据第六段“The enset can be harvested at any stage of its growth throughout the year”可知,这种植物可以在全年的任何生长阶段收获,所以人们全年都可以吃到这种植物,A项正确;根据第五段“Food made from the enset is especially good for the body with high calcium, potassium, and zinc, as well as amino acids.”和第六段“and can be stored for long periods of time”可知,这种植物对我们的身体有很多好处而且容易储存,B项正确。故选D。
40.最佳标题题。结合全文内容可知,文章主要介绍“假香蕉树”的特点以及这种植物在对抗饥饿中发挥的作用,所以“The Tree Against Hunger”可作为本文最佳标题。故选A。
41.live
【详解】句意:别担心比赛。CCTV-5将直播。live“在现场直播”,副词修饰动词。故填live。
42.peacefully
【详解】句意:由于中国人民可以和平生活和工作,越来越多的人认为中国是当今世界上最安全的国家之一。peacefully“宁静地”,此处副词修饰动词。故填peacefully。
43.Either
【详解】句意:——请坐。您要绿茶还是红茶?——非常感谢。随便哪个都行。either“两者之一”,不定代词,句首单词首字母应大写。故填Either。
44.discovery
【详解】句意:——美国西北大学的一项研究发现,动物能够辨别时间。——真的吗?这是一个巨大的惊喜和新发现。“发现”discovery,被a修饰,应用单数形式。故填discovery。
45.hard
【详解】句意:人们普遍认为,努力工作是青年最亮丽的颜色。hard“努力地”,副词,修饰动词working。故填hard。
46.coming
【详解】句意:我们大家都努力工作,期待来年取得更大的成就。根据“in the coming year”“在来年”可知,此处coming作定语修饰year。故填coming。
47.appearance
【详解】句意:秀兰·邓波儿是一位美国女演员,1932年她第一次在电影中亮相。根据“her first film...”可知,此处指“电影亮相”,应用appear的名词形式appearance“露面,亮相”,故填appearance。
48.further
【详解】句意:随着中国的进一步发展,毫无疑问,中国将为世界和平做更多的事情。further development“进一步发展”,固定用法,故填further。
49.hung
【详解】句意:妈妈把外套挂在门后,去厨房准备晚餐。由and后面的过去式went可知,空处的时态为一般过去时,hang意为“悬挂”,其过去式为hung。故填hung。
50.lying
【详解】句意:——许老师,句子里的“说谎”是什么意思?——如果某人在撒谎,他们说的是不真实的事情。lie“说谎”,根据“If someone is..., they are saying something that is not true.”可知,时态是现在进行时,动词用现在分词形式。故填lying。
51.though 52.learn about 53.like
54. turned out 55.as well as
【分析】本文介绍了南京一所初中的学生在一家养老院做志愿者,给老人带来了欢乐。
51.句意:他们愿意与老年人分享不同的有趣话题,尽管这是他们中的大多数人第一次参加志愿者计划。分析句子可知,此处缺少连词,前后文之间是让步关系,结合备选词汇可知,应用though引导让步状语从句。故填though。
52.句意:老人们很高兴学习如何使用手机和在电脑上上网。be glad to do sth.“高兴做某事”,此处缺少动词。结合“how to use mobile phones”可知,此处指老人们学习如何使用手机,故learn about“学习,了解”符合语境。故填learn about。
53.句意:午餐后,老人和年轻的志愿者们在中国书画等艺术活动中玩得很开心。根据“in art activities…Chinese painting and calligraphy”及备选词汇可知,“中国书画”是艺术活动的举例,此处指像中国书画等艺术活动,故like“像”符合语境。故填like。
54.句意:我原以为学生和老年人相处不容易,但结果恰恰相反。根据“but it…to be the exact opposite”及备选词汇可知,此处缺少谓语动词,指结果与预想的相反,故turned out“结果是”符合语境。故填turned out。
55.句意:我可以说,今天的活动对老年人和学生的生活都产生了很大的影响。根据“the lives of the elderly…the students”及备选词汇可知,此处缺少连词,指老年人和学生,故as well as“以及”符合语境。故填as well as。
56.created 57.important 58.devoted 59.Purpose 60.pleasure 61.relationship 62.help 63.needs 64.interest 65.have
【分析】本文讲述了Alice Waters发起的一项活动——在学校花园里种植粮食,好让学生们吃到自己种植的粮食,让他们明白健康与环境的关系。
56.根据“Waters worked with the school’s principal(校长), Neil Smith, to create a cooking and gardening programme at school”可知Waters与学校的校长,Neil Smith—起工作,在学校开设了烹饪和园艺课程.从句子中worked可知这里使用的是一般过去时,creat用过去式,故填created。
57.根据“Waters believe in the importance of people knowing where their food comes from.”可知Waters相信人们知道他们的食物来自哪里的重要性,the importance of“……的重要性”,这里 importance是名词,而放在be动词后面应该用形容词,importance的形容词是important。故填important。
58.根据“The project that Waters began took a lot of time and patience.”可知Waters开始的这项目花费了大量的时间和耐心。take a lot of time“花费了许多时间”,它的同义短语是devote much time。这里叙述的是过去发生的事情,所以时态应该用—般过去时,故填devoted。
59.根据“She wanted to show children the pleasure in gardening and in preparing the foods that they grew. She wanted to teach them that a healthy body and a healthy environment go hand in hand.”可知她想向孩子们展示在园艺方面的乐趣,以及准备他们种植的食物。她想教给他们健康的身体和健康的环境应该齐头并进,这些都是她创办学校花园的目的,purpose“目的”,名词。故填Purpose。
60.根据“She wanted to show children the pleasure in gardening and in preparing the foods that they grew”可知她想向孩子们展示在园艺方面的乐趣,以及准备他们种植的食物,这里是说让学生们得到这样的乐趣,故填pleasure。
61.根据“She wanted to teach them that a healthy body and a healthy environment go hand in hand.”可知她想教给他们健康的身体和健康的环境是密切相关的.也就是说健康的身体和健康的环境是相关联的,有关系的,所以这里用relationship“关系”,故填relationship。
62.根据“Teachers, students and community volunteers helped her turn a parking area into a garden.”可知老师、学生和社区志愿者帮助她把停车场变成了花园,句子中help是个动词,它也可以作名词,构成短语the help of“在……的帮助下”。故填help。
63.根据“In 1995, the first crops were planted. Every year since then, new crops are evaluated(评价) to make sure that they are best suited for the environment an the needs of the school.”可知在1995年,第一批作物被种植了,此后每一年,新的作物都会进行评估以确保他们适合环境和学校的需要。句子中the needs of是个固定短语。故填needs。
64.根据“Students have found that they look forward to the time they spend in the garden each week.”可知学生们发现他们期待着每周在花园里的度过的时间,这里是说学生们对这门课程产生了浓厚的兴趣。show interestin “对……感兴趣”,故填interest。
65.根据“Alice Waters dreams that one day there will be a garden in every school in the United States.”可知这里应该用have表示“有”,是动词,空前有助动词will,动词用原形,故填have。
66.(f)amous 67.(m)ainly 68.(c)alled 69.(s)tory 70.(r)esult 71.(s)pread 72.(a)ncient 73.(f)ailed 74.(t)urned 75.(p)opular
【分析】本文主要介绍了中国的文房四宝——笔、墨、纸、砚。
66.句意:湖州的毛笔、徽州的墨、宣城的宣纸和端溪的墨石是最著名的。根据“The writing brush in Huzhou…”和首字母可知,这些地方的笔墨纸砚最著名,famous“著名的”,形容词作表语。故填(f)amous。
67.句意:它们主要由动物的毛发制成。根据“…made of the hair of animals.”和首字母可知,毛笔主要由动物毛发制成,mainly“主要地”,副词修饰动词。故填(m)ainly。
68.句意:用羊毛制成的叫做羊毫,用鼬的尾毛制成的叫做狼毫。根据“Those made of wool are called yanghao”和首字母可知,鼬的尾毛制成的被称为狼毫,call“称为”,用过去分词形式,与are构成被动语态。故填called。
69.句意:有一个这样的故事。根据“Two famous skilled men…”可知,后文在讲故事,story“故事”符合语境。冠词a修饰名词单数。故填(s)tory。
70.句意:结果,南唐皇帝李煜赐给他们姓氏“李”。as a result“结果”,固定短语,符合语境。故填(r)esult。
71.句意:从此,李墨的名声广为流传。根据“the fame(声誉)of the Li Ink Stick s… widely.”可知,李墨的名声传播开来,spread“传播”,谓语动词,时态为一般过去时,spread用过去式spread。故填(s)pread。
72.句意:纸是中国古代四大发明之一。根据常识可知,纸是中国古代四大发明之一,ancient“古代的”符合语境,形容词作定语。故填(a)ncient。
73.句意:在宣州,据说蔡伦的学生孔丹接管了造纸的工作,但未能制作出完美的白纸。根据“Kong Dan took the job of producing paper but f… to make perfect white paper.”可知,孔丹没能制作出完美的白纸,fail to do sth“失败做某事”符合语境,fail作谓语,时态是一般过去时,用其过去式。故填(f)ailed。
74.句意:它被水弄湿了,变成了白色。根据“It was wet with the water and t… white.”可知,檀木在水里变成了白色,表示颜色的变化用系动词turn,时态是一般过去时,用其过去式。故填(t)urned。
75.句意:砚台在汉代已经很流行了。根据“The ink stone was already very p… in the Han Dynasty.”可知,汉代时砚台就流行起来了,popular“流行的”,形容词作表语。故填(p)opular。
76.Dear Sir/Madam,
I would like to introduce my favorite kind of film and actor/actress.
I usually go to the cinema once a month. I enjoy watching documentary most because I can learn a lot from it. For example, I can know more about nature or history and I can also experience others’ stories to make me get to know more about the real life. Jackie Chan is my favorite actor because his movements are neat and he is very brave.
In my opinion, a film is a useful tool for us to relax or learn something. So we should develop a good habit such as not watching a film too long every day, not watching the programmes that have a bad influence and so on.
Yours,
Li Hua
【详解】[总体分析]
① 题材:本文是一篇应用文,为书信作文;
② 时态:时态为“一般现在时”;
③ 提示:写作要点已给出,考生应注意不要遗漏要点内容,并适当添加细节,突出写作重点。
[写作步骤]
第一步,开篇点题;已给出;
第二步,具体阐述写作内容。包括多久去一次电影院、最喜欢什么类型的电影及原因、最喜欢的电影演员及原因;
第三步,书写结语。谈谈自己的观点。
[亮点词汇]
① make sb. do sth.让某人做某事
② develop a good habit养成好习惯
③ such as例如
[高分句型]
① I enjoy watching documentary most because I can learn a lot from it. Jackie Chan is my favourite actor because his movements are neat and he is very brave.(2个because引导的原因状语从句)
② ...not watching the programmes that have a bad influence and so on.(that引导的定语从句)
郑重声明:本文版权归原作者所有,转载文章仅为传播更多信息之目的,如作者信息标记有误,请第一时间联系我们修改或删除,多谢。
