(河南专用)2023-2024学年上学期期末真题重
九年级英语试题
亲爱的同学们:
本次考试将实行网上阅卷,所有试题答案一律填写在答题卡上相应区域,选择题用2B铅笔在相应小框框内涂黑,要求把小框框涂满,非选择题必须填写在相应的框框内横线上,不准填写在框框外,否则不得分。每题留下的横线可能较长,但答案可能很短。
一、阅读理解(20小题,每小题2分,共40分)
阅读下面四篇语言材料,然后按文后要求做题。
A
Starbucks has set goals to reduce its waste. It has been working together with Kidwell. They are now testing the Borrow a Cup program in a few Starbucks stores.
HOW TO PARTICIPATE (参与)
1. Sign up to join the program.
2. Next time you go to a participating Starbucks store, ask for a reusable cup for a $1 deposit (押金).
3. After you have finished your coffee, clean and dry the cup. Store it in the Ridwell bag you have been given.
4. Leave your Ridwell bag in one of the Ridwell bins in your neighborhood and it will be picked up.
5. After they have collected your cup, you’ll get your $1 deposit back within a week. They will carefully clean and sanitize (消毒) the cups. Then they can be used again.
WHAT YOU NEED TO KNOW
1. You can’t put other kinds of cups in the Ridwell bag.
2. You can also bring the cup you have borrowed from Starbucks to a participating store instead of returning the cup through the use of the Ridwell bag.
3. If you do not return your cup, you will not be able to get your deposit back.
Questions Email us at help@.
根据材料内容选择最佳答案。
1. What’s the purpose of testing the Borrow a Cup program
A. To save time. B. To waste less.
C. To make more money. D. To make new kinds of coffee.
2. When will you get your deposit back
A. After you have finished your coffee. B. After you have visited a Starbucks store again.
C. After your cup has been collected. D. After your cup has been cleaned and sanitized.
3. Which of the following CAN’T you do when participating in the program
A. Put other kinds of cups in the Ridwell bag.
B. Store the cup in the Ridwell bag you have been given.
C. Bring the cup you have borrowed to a participating store.
D. Leave your Ridwell bag in a Ridwell bin in your neighborhood.
4. What should you do if you have questions about the program
A. Make a call. B. Write a letter. C. Visit the website. D. Send an email.
5. Where is the text most probably from
A. A poster. B. A guidebook. C. A science report. D. A sports magazine.
B
If you’re having a bad day—no matter you’re young or old—all you need sometimes is a hug (拥抱) to turn things around.
It was a cold morning. John turned his alarm clock off and put his head back down with a heavy heart. He was having trouble getting out of bed. His father had died a few weeks before. The sorrow (悲伤) he felt over the death of his father was almost too much to bear.
John’s father was raised in a traditional way, and so did John. His father worked hard all his life to support the family. In John’s memory, his father was strict and would always shout at him. John couldn’t remember, for example, ever being hugged by his father, but he always knew that his father’s love was unexpressed. When John’s mother passed away, his father moved into Grandma’s home right up the road from where John lived. John was glad to have his father close by. He would often visit his father and just talk with him about life. But they still seldom touched and never hugged. Later, John’s father developed lung cancer (肺癌). As the disease progressed, his health declined. Within a few months, he left his family, forever.
John let out a sigh (叹气) and got out of his bed. He turned on the lights and walked into the hallway. He saw his son Jimmy. “Are you OK ”Jimmy asked. “You need a hug ” the little boy continued. Suddenly, Jimmy opened his arms and gave John a heartfelt hug. And just as Jimmy did, John heard his father’s voice deep inside of him say, “John, this hug is from me.” John cried and smiled at the same time. At that moment, John felt loved. He felt loved by his family. He felt loved by life.
根据材料内容选择最佳答案。
6. What can we learn from the second paragraph
A. John’s father died on a cold morning. B. John was not used to getting up early.
C. John was sad about his father’s death. D. John began to have heart trouble.
7. Which of the following statements about John’s father is true
A. He was hard-working and strict. B. He was glad to live close by John.
C. He spent less time with his family. D. He expected to be hugged by John.
8. What does the underlined word “declined” mean in the third paragraph
A. Became worse. B. Got back to normal.
C. Changed for the better. D. Started to be cared about.
9. How did Jimmy make John feel better
A. By smiling at him. B. By giving him a hug.
C. By turning on the lights. D. By asking him questions.
10. In which part of a magazine can we read the text
A. School Time. B. Magic World.
C. Medical Research. D. Moving Moment.
C
A lot of kids and teenagers use the Internet every day. There are many advantages of using the Internet, but there are also some risks kids and teenagers should avoid. As a parent, it’s important to pay attention to what your kids do online. At least, you should make sure your kids are safe. You should tell your kids that it’s important to:
Be nice. Whether in real life or on the Internet, good behaviors always popular. Make it clear that you expect your kids to treat others with respect and not to send hurtful or embarrassing messages to others.
Think twice before posting (发布) something. Some kids and teenagers love to share everything online. For example when they take a vacation and stay in a nice hotel, they often post some photos and even the address of the hotel. You should tell your kids not to do that because they are giving out their privacy (隐私).
Follow the “WWGS (What Would Grandma Say )” rule. Teach kids not to share anything on the Internet that they wouldn’t want their teachers, friends, classmates, parents—and yes, grandma—to see.
Use privacy settings. Privacy settings are important. Setting passwords (密码) is one of them. Explain to your kids that the aim of setting passwords is to protect their privacy. They should never share their passwords with anyone, even their best friends.
Don’t make friends with strangers. If they don’t know a person, don’t make friends with them. Sometimes you don’t know who is sitting in front of the computer and chatting with you on the Internet.
根据材料内容选择最佳答案。
11. What is important according to the second paragraph
A. Respecting others. B. Learning to share.
C. Telling the truth. D. Setting passwords.
12. What does the underlined word “aim” mean in Chinese
A. 手段 B. 目的 C. 意志 D. 途径
13. Which of the following is not mentioned in the text
A. Ask for help if necessary. B. Avoid making friends with strangers.
C. Do something to protect your privacy. D. Think carefully before posting something.
14. What is the theme of the text
A. Family. B. Science. C. Relationship. D. Safety.
15. What’s the best title for the text
A. Helping kids withtheir studies online.
B. Teaching kids to make friends online.
C. Teaching kids to be careful about the Internet.
D. The ways kids can use to protect their privacy.
D
In the last few years, we have seen environmental disasters such as earthquakes, floods and forest fires. We must do something to protect the environment. But what are the main problems we face
The greenhouse effect (温室效应)
The atmosphere (大气层) around the earth is necessary for all living things. It is like the glass of a greenhouse, letting sunlight in and keeping heat from getting out. ____16____ When we burn oil and coal, we produce a gas called carbon dioxide (CO2). Too much of this gas pollutes the atmosphere, and causes it to keep in too much heat (热量).
As a result of the greenhouse effect, the earth’s temperature is increasing, and the sea level is rising too. ____17____
Cutting down forests
Every year, we do harm to nature by cutting down huge areas of forests. This makes the greenhouse effect worse because trees take in carbon dioxide (CO2) and produce oxygen (O2). ____18____ What’s more, it also causes the land to be easily washed away by rain.
Bad habits
Many of our habits cause pollution. ____19____ This creates mountains of rubbish and pollutes our land and seas.
In order to protect the environment, we need to take action. We should become green people. This means that we should only buy and use products that are friendly to the environment. We should recycle as many things as we can. We can reuse things for the same purpose as before, or we can use them for new purposes. ____20____ For example, we can use cloth bags instead of paper bags or plastic ones.
根据材料内容,从下面五个选项中选出能填入文中空缺处的最佳选项,使文章意思通顺,内容完整。
A. Cutting down trees makes many animals lose their homes in forests.
B. If we just learn to live in new and different ways, we can make a different life.
C. Without it, the earth would be the same as the Moon—cold and lifeless.
D. People often use things once and then throw them away.
E. This may cause many cities to disappear in the future.
二、完形填空(15小题,每小题1分,共15分)
先通读短文, 掌握其大意, 然后从 A、B、C、D 四个选项中选出一个可以填入相应空白处的最 佳答案。
Once in a physics class, the teacher asked the students, “Who knows why we have brakes (刹车器) in our car ” After a few minutes of thought, students gave ____21____ answers. A student got up and replied ,”Sir, the brakes is used to stop the car.” Another one said., “To reduce and control the ____22____ of the car.”
____23____, none of the answers were the same as the teacher’ s. Then he said, “All of your answers are right. But in my opinion, the brakes in the car makes us be able to drive ____24____. ”Hearing this, the whole class was ____25____, because no one had imagined this answer. The teacher continued, “ ____26____ our car has no brakes, how fast are we ready to drive It is the brakes in the car that give us courage to drive faster and make sure we get to our place ____27____.”
Similarly, there are many such brakes in our life. They seem to ____28____ us. For example, our parents may ask us about our progress or ____29____ in life. Their questions or advice may be ____30____ as “brakes ”that slow us down. But what if we see ____31____ as our supporters that can protect ourselves while taking risk s Sometimes we have to stop, or even ____32____, so that we can take a big step.
In fact, we should be ____33____ for the “breaks ” in life. Without these “ brakes”, we could lose the ____34____ of rushing forward or get into danger. Therefore we need to ____35____ that “brakes ” in our life don’t mean to push us back, but to make us move forward more quickly than before. Sometimes stop is for better progress.
21A. same B. boring C. silly D. different
22A. speed B. shape C. sound D. direction
23A. So B. And C. Or D. However
24A. faster B. earlier C. worse D. harder
25A. proud B. silent C. happy D. worried
26A. If B. Unless C. While D. Though
27A. safely B. quickly C. simply D. carefully
28A. help B. stop C. agree D. hate
29A. secrets B. reasons C. decisions D. habits
30A. worked B. acted C. taught D. considered
31A. us B. him C. you D. them
32A. go back B. get off C. grow up D. run away
33A. late B. sorry C. thankful D. surprised
34A. game B. hobby C. money D. courage
35A. think B. agree C. doubt D. understand
三、语篇填空
第一节
阅读短文,从方框中选择适当的词并用其正确形式填空,使短文通顺、意思完整。每空限填一词,每词限用一次。
see, complete, over, they, either, advice, cook, rule, another, strange
When my wife and I went to live in an Arab country, my friends told us to be prepared for a culture shock. Later, we realized that the ___36___ given to us by our friends was correct.
The culture shock started with the weather. Here, the burning sun can ___37___ an egg in a minute! The hot weather made us feel so tired that we were falling asleep at midday!
___38___ culture shock was the working week. We worked from Saturdays to Wednesdays, including Sundays. It was also ___39___ to see people praying (祷告) in a certain direction! They have strict ___40___ for women. They do not let people see ___41___ faces in public. They do not let women drive cars, ___42___. All dresses worn by women have to cover the body ___43___. They believe that women cannot be ___44___ in public.
At the weekends, we went camping in the desert. I will never forget watching the sun setting ____45____ the desert. We also enjoyed riding on the camels.
In the end, we enjoyed living there, but their culture is very different from the American culture.
阅读短文,根据语篇要求填空,使短文通顺,意思完整。每空限填一词。
Joe has worked at a book store for four months. Though four months is not a short time, he feels ___46___ it has been only one month. Working at the bookstore is a dream job for Joe. So he enjoys the job every day.
Joe loves reading books in his spare time. Working at a book store not only gives Joe a chance to read books, ___47___ also allows him to get to know other fellow book worms (爱读书的人). Joe’s manager allows him one book ___48___ free once a week. However, it is difficult for him to decide which book ___49___ take sometimes.
Joe is paid $300 every two weeks. After a couple of months, Joe ___50___ saved up enough money to finally buy his first car. He feels very happy.
四、补全对话
根据下面的对话情景,在每个空白处填上一个适当的句子,使对话的意思连贯、完整。
(Two friends are talking about one’s new job.)
A: Hey, Sam, you look so happy. ___51___
B: Yes, I have got a new job.
A: A new job It seems that you like it very much. ___52___
B: A computer programmer. You know I am good at computer programming.
A: ___53___!
B: Thanks.
A: Will you work near your home
B: No, it’s a little far. But there’s a direct subway. By the way, I will have a celebration party in my house tomorrow. ___54___
A: Yes, I’d love to. When will the party begin
B: ___55___.
A: OK. I’ll be there on time.
B: See you!
A: See you!
五 、书面表达(20分)
56. 生活中我们有很多东西值得与朋友分享,对自己有益的东西,往往也会对他人有益,比如好书,好歌,好电影;旅行,美食,习惯,学法等等。请你以“What I’d like to share with my friends”为题,根据要点和要求,用英语写一篇短文。
要点:
1. 你想要分享什么;
2. 简单介绍你要分享的内容;
3. 你分享的原因是什么。
要求:
1. 文中不要出现所在学校的校名和师生姓名;
2. 词数100词左右。
What I’d like to share with my friends
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________(河南专用)2023-2024学年上学期期末真题重
九年级英语试题
亲爱的同学们:
本次考试将实行网上阅卷,所有试题答案一律填写在答题卡上相应区域,选择题用2B铅笔在相应小框框内涂黑,要求把小框框涂满,非选择题必须填写在相应的框框内横线上,不准填写在框框外,否则不得分。每题留下的横线可能较长,但答案可能很短。
一、阅读理解(20小题,每小题2分,共40分)
阅读下面四篇语言材料,然后按文后要求做题。
A
Starbucks has set goals to reduce its waste. It has been working together with Kidwell. They are now testing the Borrow a Cup program in a few Starbucks stores.
HOW TO PARTICIPATE (参与)
1. Sign up to join the program.
2. Next time you go to a participating Starbucks store, ask for a reusable cup for a $1 deposit (押金).
3. After you have finished your coffee, clean and dry the cup. Store it in the Ridwell bag you have been given.
4. Leave your Ridwell bag in one of the Ridwell bins in your neighborhood and it will be picked up.
5. After they have collected your cup, you’ll get your $1 deposit back within a week. They will carefully clean and sanitize (消毒) the cups. Then they can be used again.
WHAT YOU NEED TO KNOW
1. You can’t put other kinds of cups in the Ridwell bag.
2. You can also bring the cup you have borrowed from Starbucks to a participating store instead of returning the cup through the use of the Ridwell bag.
3. If you do not return your cup, you will not be able to get your deposit back.
Questions Email us at help@.
根据材料内容选择最佳答案。
1. What’s the purpose of testing the Borrow a Cup program
A. To save time. B. To waste less.
C. To make more money. D. To make new kinds of coffee.
2. When will you get your deposit back
A. After you have finished your coffee. B. After you have visited a Starbucks store again.
C. After your cup has been collected. D. After your cup has been cleaned and sanitized.
3. Which of the following CAN’T you do when participating in the program
A. Put other kinds of cups in the Ridwell bag.
B. Store the cup in the Ridwell bag you have been given.
C. Bring the cup you have borrowed to a participating store.
D. Leave your Ridwell bag in a Ridwell bin in your neighborhood.
4. What should you do if you have questions about the program
A. Make a call. B. Write a letter. C. Visit the website. D. Send an email.
5. Where is the text most probably from
A. A poster. B. A guidebook. C. A science report. D. A sports magazine.
【答案】1. B 2. C 3. A 4. D 5. A
中心概括本文主要介绍了星巴克为了减少浪费设立的新目标,介绍了参与的方法以及其他要求。
【1题详解】
细节理解题。根据“Starbucks has set goals to reduce its waste…They are now testing the Borrow a Cup program in a few Starbucks stores”可知,目的是为了减少浪费,故选B。
【2题详解】
细节理解题。根据“After they have collected your cup, you’ll get your $1 deposit back within a week”可知,杯子被取走以后会返回押金,故选C。
【3题详解】
细节理解题。根据“You can’t put other kinds of cups in the Ridwell bag”可知,不能把其他种类的杯子放进瑞德威尔包里,故选A。
【4题详解】
细节理解题。根据“Questions Email us at help@.”可知,有其他问题可以发邮件,故选D。
【5题详解】
推理判断题。本文是一则星巴克为了减少浪费设立的新目标的海报,故选A。
B
If you’re having a bad day—no matter you’re young or old—all you need sometimes is a hug (拥抱) to turn things around.
It was a cold morning. John turned his alarm clock off and put his head back down with a heavy heart. He was having trouble getting out of bed. His father had died a few weeks before. The sorrow (悲伤) he felt over the death of his father was almost too much to bear.
John’s father was raised in a traditional way, and so did John. His father worked hard all his life to support the family. In John’s memory, his father was strict and would always shout at him. John couldn’t remember, for example, ever being hugged by his father, but he always knew that his father’s love was unexpressed. When John’s mother passed away, his father moved into Grandma’s home right up the road from where John lived. John was glad to have his father close by. He would often visit his father and just talk with him about life. But they still seldom touched and never hugged. Later, John’s father developed lung cancer (肺癌). As the disease progressed, his health declined. Within a few months, he left his family, forever.
John let out a sigh (叹气) and got out of his bed. He turned on the lights and walked into the hallway. He saw his son Jimmy. “Are you OK ”Jimmy asked. “You need a hug ” the little boy continued. Suddenly, Jimmy opened his arms and gave John a heartfelt hug. And just as Jimmy did, John heard his father’s voice deep inside of him say, “John, this hug is from me.” John cried and smiled at the same time. At that moment, John felt loved. He felt loved by his family. He felt loved by life.
根据材料内容选择最佳答案。
6. What can we learn from the second paragraph
A. John’s father died on a cold morning. B. John was not used to getting up early.
C. John was sad about his father’s death. D. John began to have heart trouble.
7. Which of the following statements about John’s father is true
A. He was hard-working and strict. B. He was glad to live close by John.
C. He spent less time with his family. D. He expected to be hugged by John.
8. What does the underlined word “declined” mean in the third paragraph
A. Became worse. B. Got back to normal.
C. Changed for the better. D. Started to be cared about.
9. How did Jimmy make John feel better
A. By smiling at him. B. By giving him a hug.
C. By turning on the lights. D. By asking him questions.
10. In which part of a magazine can we read the text
A. School Time. B. Magic World.
C. Medical Research. D. Moving Moment.
【答案】6. C 7. A 8. A 9. B 10. D
中心概括本文是一篇记叙文,讲述了约翰的父亲很严厉且很少表达对约翰的爱,直至父亲去世,约翰都不记得他们曾经拥抱过。约翰的儿子吉米给了约翰一个真诚的拥抱,这个拥抱让约翰感受到了父亲的爱、家人的爱以及生活的爱。
【6题详解】
细节理解题。根据第一段“The sorrow (悲伤) he felt over the death of his father was almost too much to bear.”可知,约翰对他父亲的去世感到悲伤。故选C。
【7题详解】
细节理解题。根据第三段“His father worked hard all his life to support the family. In John’s memory, his father was strict and would always shout at him.”可知,约翰父亲一生工作努力,对约翰很严厉,总是对他大喊大叫。故选A。
【8题详解】
词义猜测题。根据第三段“Later, John’s father developed lung cancer (肺癌). As the disease progressed, his health declined.”可知,约翰的父亲患上了肺癌。随着病情的发展,他的健康状况……。根据语境可猜测出,下画线单词的意思应是“变得更糟糕”。故选A。
【9题详解】
细节理解题。根据最后一段“Suddenly, Jimmy opened his arms and gave John a heartfelt hug. And just as Jimmy did, John heard his father’s voice deep inside of him say, ‘John, this hug is from me.’ John cried and smiled at the same time.”可知,吉米通过拥抱约翰让他感觉好些了。故选B。
【10题详解】
推理判断题。通读全文可知,本文讲述的是一个发生在家人之间的感人故事,由此可推知,我们可以在杂志的“动人时刻”这一版块读到此文章。故选D。
C
A lot of kids and teenagers use the Internet every day. There are many advantages of using the Internet, but there are also some risks kids and teenagers should avoid. As a parent, it’s important to pay attention to what your kids do online. At least, you should make sure your kids are safe. You should tell your kids that it’s important to:
Be nice. Whether in real life or on the Internet, good behaviors always popular. Make it clear that you expect your kids to treat others with respect and not to send hurtful or embarrassing messages to others.
Think twice before posting (发布) something. Some kids and teenagers love to share everything online. For example when they take a vacation and stay in a nice hotel, they often post some photos and even the address of the hotel. You should tell your kids not to do that because they are giving out their privacy (隐私).
Follow the “WWGS (What Would Grandma Say )” rule. Teach kids not to share anything on the Internet that they wouldn’t want their teachers, friends, classmates, parents—and yes, grandma—to see.
Use privacy settings. Privacy settings are important. Setting passwords (密码) is one of them. Explain to your kids that the aim of setting passwords is to protect their privacy. They should never share their passwords with anyone, even their best friends.
Don’t make friends with strangers. If they don’t know a person, don’t make friends with them. Sometimes you don’t know who is sitting in front of the computer and chatting with you on the Internet.
根据材料内容选择最佳答案。
11. What is important according to the second paragraph
A. Respecting others. B. Learning to share.
C. Telling the truth. D. Setting passwords.
12. What does the underlined word “aim” mean in Chinese
A. 手段 B. 目的 C. 意志 D. 途径
13. Which of the following is not mentioned in the text
A. Ask for help if necessary. B. Avoid making friends with strangers.
C. Do something to protect your privacy. D. Think carefully before posting something.
14. What is the theme of the text
A. Family. B. Science. C. Relationship. D. Safety.
15. What’s the best title for the text
A. Helping kids withtheir studies online.
B. Teaching kids to make friends online.
C. Teaching kids to be careful about the Internet.
D. The ways kids can use to protect their privacy.
【答案】11. A 12. B 13. A 14. D 15. C
中心概括本文主要介绍了儿童和青少年的网络安全问题,并给出了一些建议。
【11题详解】
细节理解题。根据“Be nice... Make it clear that you expect your kids to treat others with respect and not to send hurtful or embarrassing messages to others.”可知,尊重他人很重要。故选A。
【12题详解】
词义猜测题。根据“Explain to your kids that the aim of setting passwords is to protect their privacy.”可知,要向孩子解释设置密码是为了保护他们的隐私,所以aim意为“目的”。故选B。
【13题详解】
细节理解题。根据“Think twice before posting (发布) something.”,“Use privacy settings.”及“Don’t make friends with strangers.”可知,选项BCD在文中都有提到,选项A“如有必要,请寻求帮助。”未提及。故选A。
【14题详解】
推理判断题。根据“A lot of kids and teenagers use the Internet every day... At least, you should make sure your kids are safe.”及全文内容可知,文章的主题是“安全”。故选D。
【15题详解】
最佳标题题。通读全文可知,文章介绍了儿童和青少年的网络安全问题,并给出了一些建议,所以选项C“教孩子们小心互联网”为最佳标题。故选C。
D
In the last few years, we have seen environmental disasters such as earthquakes, floods and forest fires. We must do something to protect the environment. But what are the main problems we face
The greenhouse effect (温室效应)
The atmosphere (大气层) around the earth is necessary for all living things. It is like the glass of a greenhouse, letting sunlight in and keeping heat from getting out. ____16____ When we burn oil and coal, we produce a gas called carbon dioxide (CO2). Too much of this gas pollutes the atmosphere, and causes it to keep in too much heat (热量).
As a result of the greenhouse effect, the earth’s temperature is increasing, and the sea level is rising too. ____17____
Cutting down forests
Every year, we do harm to nature by cutting down huge areas of forests. This makes the greenhouse effect worse because trees take in carbon dioxide (CO2) and produce oxygen (O2). ____18____ What’s more, it also causes the land to be easily washed away by rain.
Bad habits
Many of our habits cause pollution. ____19____ This creates mountains of rubbish and pollutes our land and seas.
In order to protect the environment, we need to take action. We should become green people. This means that we should only buy and use products that are friendly to the environment. We should recycle as many things as we can. We can reuse things for the same purpose as before, or we can use them for new purposes. ____20____ For example, we can use cloth bags instead of paper bags or plastic ones.
根据材料内容,从下面五个选项中选出能填入文中空缺处的最佳选项,使文章意思通顺,内容完整。
A. Cutting down trees makes many animals lose their homes in forests.
B. If we just learn to live in new and different ways, we can make a different life.
C. Without it, the earth would be the same as the Moon—cold and lifeless.
D. People often use things once and then throw them away.
E. This may cause many cities to disappear in the future.
【答案】16. C 17. E 18. A 19. D 20. B
中心概括本文主要介绍了一些人们所面临的环境问题,分析了其原因,以及保护环境的建议。
【16题详解】
根据前文“The atmosphere around the earth is necessary for all living things. It is like the glass of a greenhouse, letting sunlight in and keeping heat from getting out.”可知大气层对于地球的重要性,C项“如果没有它,地球将和月球一样——寒冷且没有生命”符合语境。故选C。
【17题详解】
根据前文“As a result of the greenhouse effect, the earth’s temperature is increasing, and the sea level is rising too.”可知此处可能是讲述海平面上升的危害,E项“这可能会导致许多城市在未来消失”符合语境。故选E。
【18题详解】
根据前文“This makes the greenhouse effect worse because trees take in carbon dioxide...”和后文“What’s more, it also causes the land to be easily washed away by rain.”可知此处应该是说砍伐树木的危害,A项“砍伐树木使许多动物在森林中失去了家园”符合语境。故选A。
【19题详解】
根据前文“Many of our habits cause pollution.”以及后文“This creates mountains of rubbish and pollutes our land and seas.”可知此处应该是说人们的一些坏习惯造成了污染,D项“人们经常用一次东西就把它们扔掉”符合语境。故选D。
【20题详解】
根据前文“This means that we should only buy and use products that are friendly to the environment...or we can use them for new purposes.”可知此处是介绍一些保护环境的生活方式,B项“如果我们学会用新的和不同的方式生活,我们就能创造出不同的生活”符合语境。故选B。
二、完形填空(15小题,每小题1分,共15分)
先通读短文, 掌握其大意, 然后从 A、B、C、D 四个选项中选出一个可以填入相应空白处的最 佳答案。
Once in a physics class, the teacher asked the students, “Who knows why we have brakes (刹车器) in our car ” After a few minutes of thought, students gave ____21____ answers. A student got up and replied ,”Sir, the brakes is used to stop the car.” Another one said., “To reduce and control the ____22____ of the car.”
____23____, none of the answers were the same as the teacher’ s. Then he said, “All of your answers are right. But in my opinion, the brakes in the car makes us be able to drive ____24____. ”Hearing this, the whole class was ____25____, because no one had imagined this answer. The teacher continued, “ ____26____ our car has no brakes, how fast are we ready to drive It is the brakes in the car that give us courage to drive faster and make sure we get to our place ____27____.”
Similarly, there are many such brakes in our life. They seem to ____28____ us. For example, our parents may ask us about our progress or ____29____ in life. Their questions or advice may be ____30____ as “brakes ”that slow us down. But what if we see ____31____ as our supporters that can protect ourselves while taking risk s Sometimes we have to stop, or even ____32____, so that we can take a big step.
In fact, we should be ____33____ for the “breaks ” in life. Without these “ brakes”, we could lose the ____34____ of rushing forward or get into danger. Therefore we need to ____35____ that “brakes ” in our life don’t mean to push us back, but to make us move forward more quickly than before. Sometimes stop is for better progress.
21A. same B. boring C. silly D. different
22A. speed B. shape C. sound D. direction
23A. So B. And C. Or D. However
24A. faster B. earlier C. worse D. harder
25A. proud B. silent C. happy D. worried
26A. If B. Unless C. While D. Though
27A. safely B. quickly C. simply D. carefully
28A. help B. stop C. agree D. hate
29A. secrets B. reasons C. decisions D. habits
30A. worked B. acted C. taught D. considered
31A. us B. him C. you D. them
32A. go back B. get off C. grow up D. run away
33A. late B. sorry C. thankful D. surprised
34A. game B. hobby C. money D. courage
35A. think B. agree C. doubt D. understand
【答案】21. D 22. A 23. D 24. A 25. B 26. A 27. A 28. B 29. C 30. D 31. D 32. A 33. C 34. D 35. D
中心概括本文主要是老师在物理课上通过讲述刹车的作用来告诉学生一个哲理:把生活中你所认为的阻碍看成让我们积极向上奋斗的保障,他们的存在是为了让我们更好地前进。
【21题详解】
句意:经过几分钟的思考,学生们给出了不同的答案。
same同样的;boring无聊的;silly笨的;different不同的。根据下文学生回答的内容可知,大家的答案都是不同的。故选D。
22题详解】
句意:另一个说:“为了降低和控制汽车的速度。”
speed速度;shape形状;sound声音;direction方向。根据“To reduce and control the...of the car.”可知,减少和控制的应该是汽车的速度。故选A。
23题详解】
句意:然而,没有一个答案与老师的一样。
So因此;And和;Or或者;However然而。根据上文“A student got up and replied, ‘Sir, the brakes is used to stop the car. ’ Another one said, ‘To reduce and control the speed of the car. ’ ”可知,没有一个答案与老师的一样,上下文之间应该是转折关系。故选D。
【24题详解】
句意:但是在我看来,我们车里的刹车使我们能够开得更快。
faster更快;earlier更早;worse更糟糕;harder更难。根据下文“It is the brakes in our car that gives us courage to drive our car faster and reach our destination safely. ”可知,老师说车里的刹车使我们能够开得更快。故选A。
【25题详解】
句意:听了这个,全班都沉默了,因为没有人想到这个答案。
proud自豪的;silent安静的;happy高兴的;worried担忧的。根据“because no one had imagined this answer.”可知,没有人能想象到是这个答案,推测整个班都安静了。故选B。
【26题详解】
句意:老师接着说:“如果我们的车没有刹车,那么我们准备开多快?”
If如果;Unless除非;While当;Though尽管。根据下文“how fast are we ready to drive our car ”可知,此处是没有刹车的条件下,用if引导条件状语从句。故选A。
【27题详解】
句意:正是刹车给了我们勇气,让我们把车开得更快,安全到达目的地。
safely安全地;quickly快速地;simply简单地;carefully仔细地。根据空前“It is the brakes in the car that gives us courage to drive faster and make sure we get to our place... ”可知,正是刹车给了我们勇气,让我们把车开得更快,安全到达目的地。故选A。
【28题详解】
句意:它们似乎阻止我们。
help帮助;stop阻止;agree同意;hate讨厌。根据上文“Similarly, there are many such brakes in our life.”可知,刹车似乎在阻止我们。故选B。
【29题详解】
句意:例如,我们的父母可能会问我们生活中的进步与决定。
secrets秘密;reasons季节;decisions决定;habits习惯。根据下文“Their questions and advice may be considered as ‘brakes’ that slow us down.”可知,父母可能会问我们生活中的决定。故选C。
【30题详解】
句意:他们的问题和建议可能被认为是让我们慢下来的刹车。
worked起作用;acted行动;taught告诉;considered认为。根据短语consider as“认为”可知,空格处应用considered,构成被动语态。故选D。
【31题详解】
句意:但如果我们把它们看作是我们的支持者,可以在承担风险的同时保护我们自己呢?
us我们;him他;you你们;them他们。根据上文“Their questions and advice may be considered as brakes that slow us down. ”可知,作者说把它们(问题和建议)看成是我们的支持者。故选D。
【32题详解】
句意:有时,我们必须停下来,甚至回去,这样我们才能迈出一大步。
go back返回;get off下车;grow up成长;run away逃跑。根据空格前“we have to stop” 可知, 我们会停下来甚至回去。故选A。
【33题详解】
句意:事实上,我们应该感谢生活中的刹车。
late晚的;sorry抱歉的;thankful感谢的;surprised惊喜的。根据下文“Without these ‘brakes’ we could lose the...of rushing forward or get into danger. ”可知,我们应该感谢生活中的刹车。故选C。
【34题详解】
句意:没有这些刹车,我们可能会失去往前冲的勇气并陷入危险。
game游戏;hobby爱好;money金钱;courage勇气。根据“we could lose the...of rushing forward or get into danger. ”可知,如果没有这些刹车,我们可能会失去往前冲的勇气。故选D。
【35题详解】
句意:所以我们需要明白,生活中的刹车并不意味着要把我们推回去,而是让我们比以前更加快速地前进。
think认为;agree同意;doubt怀疑;understand明白。根据“Therefore we need to...that ‘brakes ’ in our life don’t mean to push us back, but to make us move forward more quickly than before.”可知,我们要明白刹车的作用。故选D。
三、语篇填空
第一节
阅读短文,从方框中选择适当的词并用其正确形式填空,使短文通顺、意思完整。每空限填一词,每词限用一次。
see, complete, over, they, either, advice, cook, rule, another, strange
When my wife and I went to live in an Arab country, my friends told us to be prepared for a culture shock. Later, we realized that the ___36___ given to us by our friends was correct.
The culture shock started with the weather. Here, the burning sun can ___37___ an egg in a minute! The hot weather made us feel so tired that we were falling asleep at midday!
___38___ culture shock was the working week. We worked from Saturdays to Wednesdays, including Sundays. It was also ___39___ to see people praying (祷告) in a certain direction! They have strict ___40___ for women. They do not let people see ___41___ faces in public. They do not let women drive cars, ___42___. All dresses worn by women have to cover the body ___43___. They believe that women cannot be ___44___ in public.
At the weekends, we went camping in the desert. I will never forget watching the sun setting ____45____ the desert. We also enjoyed riding on the camels.
In the end, we enjoyed living there, but their culture is very different from the American culture.
【答案】36. advice
37. cook 38. Another
39. strange
40. rules 41. their
42. either pletely
44. seen 45. over
中心概括本文主要讲述了阿拉伯国家给作者带来的文化冲击。
【36题详解】
句意:后来,我们意识到朋友给我们的建议是正确的。根据“my friends told us to be prepared for a culture shock”可知,此处指要为文化冲击做好准备的这个建议,advice“建议”,不可数名词,故填advice。
【37题详解】
句意:在这里,炽热的太阳可以在一分钟内煮熟一个鸡蛋!根据“The hot weather”可知,此处形容天气的炎热,所以此处指太阳可以在一分钟内煮熟一个鸡蛋,cook“煮”,can是情态动词,后接动词原形,故填cook。
【38题详解】
句意:另一个文化冲击是工作周。根据“The culture shock started with the weather”及“culture shock was the working week”可知,此处介绍另一个文化冲击,备选词another“另一个”符合,故填Another。
【39题详解】
句意:看到人们朝某个方向祈祷也很奇怪!根据“see people praying (祷告) in a certain direction”及备选词可知,看到人们朝某个方向祈祷感觉很奇怪,strange“奇怪的”,故填strange。
【40题详解】
句意:他们对女性有严格的规定。根据“They do not let people see…faces in public”可知,对女性有严格的规定,rule“规定”,不止一条规定,所以此空应填复数形式,故填rules。
【41题详解】
句意:她们不让人们在公共场合看到她们的脸。根据“They do not let people see… faces in public”可知,不让看到她们的脸,修饰名词faces,应填their,故填their。
【42题详解】
句意:他们也不让女性开车。根据“They do not let people see… faces in public”以及“They do not let women drive cars, ”可知,也不让女性开车,否定句句末用either表示“也”,故填either。
【43题详解】
句意:妇女穿的所有衣服都必须完全遮住身体。此空修饰动词cover,应填副词,备选词complete的副词completely“完全地”符合,故填completely。
【44题详解】
句意:他们认为女性不应该出现在公共场合。根据“women cannot be… in public”及备选词可知,女性不能在公共场合被看见,see“看见”,根据be可知,此空应填过去分词,故填seen。
【45题详解】
句意:我永远不会忘记看太阳在沙漠上落下的情景。根据“watching the sun setting…the desert”及备选词可知,此处指看太阳在沙漠上落下的情景,over“在……之上”,故填over。
阅读短文,根据语篇要求填空,使短文通顺,意思完整。每空限填一词。
Joe has worked at a book store for four months. Though four months is not a short time, he feels ___46___ it has been only one month. Working at the bookstore is a dream job for Joe. So he enjoys the job every day.
Joe loves reading books in his spare time. Working at a book store not only gives Joe a chance to read books, ___47___ also allows him to get to know other fellow book worms (爱读书的人). Joe’s manager allows him one book ___48___ free once a week. However, it is difficult for him to decide which book ___49___ take sometimes.
Joe is paid $300 every two weeks. After a couple of months, Joe ___50___ saved up enough money to finally buy his first car. He feels very happy.
【答案】46. like
47. but 48. for
49. to 50. has
中心概括本文是一篇记叙文,主要介绍了Joe在一家书店工作,他非常喜欢看书,所以很享受他目前的工作,并且终于攒够了买车的钱,他很高兴。
【46题详解】
句意:虽然四个月不是很短的时间,但他觉得这才一个月。根据“Though four months is not a short time, he feels...it has been only one month.”可知,他觉得这四个月的时间很短,feel like“感觉就像……”,为固定短语。故填like。
【47题详解】
句意:在书店工作不仅给了乔读书的机会,也让他认识了其他爱读书的人。not only...but also...“不仅……而且……”。故填but。
【48题详解】
句意:乔的经理允许他每周免费读一本书。根据空后free可知,此处填介词for,for free表示“免费地”。故填for。
【49题详解】
句意:然而,有时他很难决定拿哪本书。根据“which book...take sometimes”可知,此处是“特殊疑问词+动词不定式”结构,作decide的宾语。故填to。
【50题详解】
句意:乔存了足够的钱终于买了他的第一辆车。根据“After a couple of months, Joe...saved up enough money to finally buy his first car.”可知,句子的时态为现在完成时,其结构为have/ has done,主语Joe为第三人称单数。故填has。
四、补全对话
根据下面的对话情景,在每个空白处填上一个适当的句子,使对话的意思连贯、完整。
(Two friends are talking about one’s new job.)
A: Hey, Sam, you look so happy. ___51___
B: Yes, I have got a new job.
A: A new job It seems that you like it very much. ___52___
B: A computer programmer. You know I am good at computer programming.
A: ___53___!
B: Thanks.
A: Will you work near your home
B: No, it’s a little far. But there’s a direct subway. By the way, I will have a celebration party in my house tomorrow. ___54___
A: Yes, I’d love to. When will the party begin
B: ___55___.
A: OK. I’ll be there on time.
B: See you!
A: See you!
【答案】51. Do you have any good news
52. What job is it
53. Congratulations
54. Would you like to come to the party
55. At 7 p.m.
中心概括本文是一则两个朋友之间的对话,对话谈论了一方刚刚得到的新工作。
【51题详解】
根据答句“Yes, I have got a new job”可知,空格处是一般疑问句,要询问对方是否有什么好消息。故填Do you have any good news。
【52题详解】
根据答句“A computer programmer.”可知,空格处要询问是什么工作。故填What job is it。
【53题详解】
根据后文“Thanks.”可知,空格处要给予对方祝贺。故填Congratulations。
【54题详解】
根据答句“Yes, I’d love to.”可知,空格处在用would like句型邀请对方参加聚会。故填Would you like to come to the party。
【55题详解】
根据问句“When will the party begin”可知,这里要回答开始的时间。开放性作答,结合实际,合理的时间即可,参考答案为At 7 p.m.
五 、书面表达(20分)
56. 生活中我们有很多东西值得与朋友分享,对自己有益的东西,往往也会对他人有益,比如好书,好歌,好电影;旅行,美食,习惯,学法等等。请你以“What I’d like to share with my friends”为题,根据要点和要求,用英语写一篇短文。
要点:
1. 你想要分享什么;
2. 简单介绍你要分享的内容;
3. 你分享的原因是什么。
要求:
1. 文中不要出现所在学校的校名和师生姓名;
2. 词数100词左右。
What I’d like to share with my friends
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】例文:
What I’d like to share with my friends
As we all know, books play an important role in our life. So I read many books and I would like to share my favorite book The Adventures of Tom Sawyer with my friends.
It is a story filled with adventures, clever ideas and love. Tom, the hero of the story, is a lively and clever boy. The most exciting part is when Tom and his friend started their adventures on the island. After they had great adventures on the island, Tom finally overcame fear and they came back home safely.
Tom is so brave that his spirit always encourages me to fight against difficulties in life. That’s why I like this book.
【详解】[总体分析]
①题材:本文是一篇记叙文,为材料作文;
②时态:时态为“一般现在时和一般过去时”;
③提示:写作要点已给出,考生应注意不要遗漏,适当增加细节完整表述内容。
[写作步骤]
第一步,开头点题,介绍想要分享的是什么;
第二步,具体介绍分享内容;
第三步,介绍分享原因。
[亮点词汇]
①come back回来
②play an important role in扮演重要角色
[高分句型]
①After they had great adventures on the island, Tom finally overcame fear and they came back home safely.(after引导的时间状语从句)
②Tom is so brave that his spirit always encourages me to fight against difficulties in life.(so...that引导的结果状语从句)
郑重声明:本文版权归原作者所有,转载文章仅为传播更多信息之目的,如作者信息标记有误,请第一时间联系我们修改或删除,多谢。
![[绵阳二诊]绵阳市高中2021级第二次诊断性考试政治1](https://www.cyfdjjg.com/daan12-1.jpg)